Page 1

Neppe tog før i juni SIDE 3

Valgte Khatra

Dramatisk sesongstart SIDE 2

SIDE 7

I dag:

13°

Klarvær, lett bris. Kilde: yr.no

3 neste dager:

13°

14°

15°

TIRSDAG 20. SEPTEMBER 2011 n NR. 217 n 84. ÅRGANG n 20 KRONER n LOKALAVISEN FOR NOTODDEN, HJARTDAL OG SAUHERAD

Nytt liv på Gran

TLF. 32 76 40 40

Eplefest med kunstvandring Årets eplekunstner, Reidar Kolbrek, er en av mange du treffer på Eplefesten. SIDE 6

Det går tregt i kommunen –Det er nok å se på befolkningsutviklingen, sier Borgar Løberg i NME. SIDE 4

Mestringshusene Gran blir behandlingssenter for rusmisbrukere og utdanningssenter for terapeuter. De første SIDE 5 pasientene ventes om 14 dager.

HUSK! Fotspor

lørdag 24. sept. Se annonse i dagens avis.


TELEN - 20. SEPTEMBER 2011 - 5

NYHETER

Satser på pasienter fra hele Norden

Rusmisbruk er en sykdom alle kan få

Mestringshusene AS ble etablert i september 2006 av Margit Lomeland Olsvik, som sammen med ektemannen Olaf startet planleggingen i januar 2005. Underveis i arbeidet og videreutviklingen av konseptet har ekteparet fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. I 2009,

Mestringshusene AS har en visjon om å se pasientene for det de er, ikke for hva de har gjort eller hvor de kommer ifra. Bakgrunnen er at avhengighet er en sykdom som kan ramme alle, både Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, og på tvers av alder, sosial rang, økonomi og

2010 og 2011 kom det inn investorer i selskapet. I tillegg til Gran på Bolkesjø har Mestringshusene AS følgende behandlingssteder: Vegårshei i Aust-Agder, Fontana i København og Nord-Jylland på Vrå i Danmark, samt Nygård ved Ekshärad i Värmland i Sverige.

kjønn. Det legges stor vekt på respekt, verdighet og anonymitet. – Vi har en iboende tro på at alle mennesker, uansett fortid kan bli rusfrie og oppnå et sunt, godt og betydningsfullt liv for seg og i relasjon til sine omgivelser, skriver driverne.

Før det går helt galt Gran skal både bli et kompetansesenter, og redningen for rusmisbrukere som ikke har mistet alt ennå. MARI NYMOEN Tlf. 932 34 213 - mari.nymoen@telen.no

– Per definisjon var jeg selv en uteligger. En skilsmisse gjorde at jeg fikk piller for å sove, og endte med å bruke kokain, forteller Olaf Olsvik. Han red høyt på 1980årenes jappebølge, og var en vellykket forretningsmann før det hele raknet. Boken om hvitsnippnarkomanen som brukte 100 000 kroner i måneden på dop. «Rus og Rolex», kom i 2009.

Senke terskelen

I går hadde Olsvik sin første arbeidsdag på Gran, sammen med Eli Hamre. Hun skal være «hotellsjef», og holde på det meste av det praktiske. Selv skal Olsvik fortsette Norden rundt med foredrag om rusmisbruk, og da spesielt i næringslivet. – På Gran skal Mestringshusene AS først og fremst konsentrere seg om de som fremdeles er i jobb, har hjem og et sosialt nettverk, men som er i ferd med å havne skikkelig utpå grunnet misbruk av alkohol og medikamenter, forteller Olsvik.

Første i sitt slag

Mestringshusene Gran blir det første behandlingssenteret i sitt slag i Norge. De første pasientene ventes om 14 dagers tid, og svenske fagfolk kommer denne uka. Fullt pasientbelegg vil bety rundt 35 personer på korttidsbehandling, som vil si opp til cirka seks ukers tid. – Det handler om å innse at avhengighet er en sykdom

på linje med andre sykdommer, og dermed senke terskelen for innleggelser. I dag kommer alle rusmisbrukere for sent til behandling, hevder Olsvik. Selskapet har hatt tilgang på Gran siden desember og i januar var 35 tidligere pasienter, deres familier og en rekke ansatte samlet der. – Dette er et ypperlig sted, og rusmisbrukere har krav på samme standard som alle andre. Det faglige kan ingen klare å si så mye om før man selv har prøvd, men fasilitetene er noe alle kan vurdere, sier Olsvik.

Også utdanning

I tillegg skal det tidligere hotellet bli base for utdanning og kompetanseheving av Mestringshusenes egne terapeuter, andre terapeuter og folk som jobber innen samme felt i det offentlige, som for eksempel i Nav. – Jeg vil tro det passer med grupper på inntil 25 personer når vi snakker om utdanning, sier Olsvik. Han legger til at alle som skal jobbe for Mestringshusene AS må gjennom en minimumsutdanning, også vaskepersonale.

Ønsker lokale folk

– Hvor mange arbeidsplasser blir det her oppe? Olsvik nevner lege, sykepleier, rusterapeut, familieterapeut, gestaltterapeut, behandlingsas sistenter, kjøkkendrift og så videre. – Ikke oversikt, men vi ønsker å bruke lokal arbeidskraft så langt det er mulig. Olsvik har alt fått spørsmål om jobb fra lokale.

TRUSSEL: Olaf Olsvik og Eli Hamre sier 30 prosent av korttidssykefraværet skyldes rusmisbruk, og at det kun er på to prosent av rusmisbrukerne du ser at de er nettopp det.

– Vi ser hele mennesket Mestringshusene AS bruker en 12-trinns behandlingsform.

12-TRINNSBEHANDLING: Olaf Olsvik forteller om omfattende behandlingsmåte.

Det hele kan starte med en uforpliktende og kostnadsfri samtale, gjerne sammen med Nav, fastlege, psykiater, arbeidsgiver eller familiemedlem. Hvis nødvendig star ter det hele med en avgiftning/avrusning, før man star ter en såkalt primærbehandling. Dette vil si en seks til åtte ukers behandling hvor pasienten må bo på stedet hele tiden. Her er det

snakk om gruppeterapi, forelesninger og individuelle oppgaver og oppfølging, samt at man knytter kontakt med selvhjelpsgruppe (Anonyme alkoholikere AA eller Anonyme narkomane AN), og at en av ukene er en familieuke. – Da får familien samme behandling, og dette er veldig viktig. Næringslivet sliter ikke bare med rusmisbrukere, men også med pårørende til rusmisbrukere, forklarer Olsvik. I løpet av primærbehandlingen skal pasientene blant annet

forstå konsekvensene av rusmisbruket sitt og rydde opp i ting de har rotet det til i, for eksempel gjeld. Videre kan man få tilbud om ulike typer forlenget behandling, og ett til to års oppfølging i ettervern. – Mange skriker om at kommunene ikke har ettervern. AA og AN er nettopp et ettervern. Jeg går der fremdeles to ganger i måneden, sier Olsvik. Han forteller også at behandlingen først tar tak i dagens problemer, og så følger gjerne barndommens etter hvert. Ikke motsatt.

– Vi følger lovverket

– Mange er skeptiske til private aktører på slike tjenester, mener det er galt at folk skal tjene penger på slikt. Noen frykter også at ansatte misbrukes? – De første åra holdt vi på å sulte i hjel, og det er litt rart at politikere er så opptatte av inntjening. De sier ingenting om kjøpmannen og Vinmonopolet som har tjent seg rike på folk vi prøver å hjelpe. Og vi følger lovverket, presiserer Olsvik.

telen 20/09/2011  
telen 20/09/2011  

telen 20/09/2011

Advertisement