Page 1

Revista Escola Mestres Monta単a

1


EDITORIAL Ja ha sortit el número 53 del Femla petar! La revista de l’escola canvia de format, es renova, però manté el mateix esperit de sempre. El de compartir amb tota la comunitat educativa la vida de l’escola i mostrar els aprenentatges que els nens i nenes han anat fent al llarg del trimestre.

SUMARI

Estem vivint una època de canvis i hi ha qui parla d’un canvi d’època. Vivim canvis que no volem compartim: les retallades educació i la LOMCE, en són exemple.

Notícies

p.3

Reportatges

p.5

Entrevista

p.9

Contes

p.12

Al pot petit ...

p.16

FesFes-ho tu mateix ... p.24 English section ...

p.33

La biblioteca ens informa ... Passatemps ...

p.34 p.36

ni en un

Però a l’escola no restem al marge dels canvis que hi ha a la societat que ens obliguen a fer diferent i millor la nostra feina: a renovar la nostra didàctica, a emprendre nous mètodes d’aprenentatge,a innovar, a usar noves eines,... El que no canvia, però, com en la revista, és la nostra essència, els valors que ens defineixen: el respecte, el diàleg, la solidaritat, el treball en equip,.. i que orienten les nostres actuacions dia a dia. Esperem que la nova revista us agradi! També la trobareu, en versió digital i en color, al bloc de l’escola. Gaudiu-la en família Bones festes!

Revista Escola Mestres Montaña

2


notíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotícies

NOTÍCIES DE L’ESCOLA per 4tB CONCERT DE NADAL ESTALVI El dia 19 de desembre farem un concert de Nadal en el qual participaran 3r, 4r, 5è i 6è. ENERGÈTIC Entre tots cantarem una obra que es diu “Pastorets”. Ho farem en el pavelló del costat de l’escola; allà representarem l’obra amb cançons i coreografies. Ens veuran Cicle Inicial i Parvulari al matí i els pares a les 3:30 h. Segur que en gaudireu! Els de tercer aniran a cantar la seva cançó a TV Granollers.

Els alumnes de 5è, l’any passat als estudis de TV Granollers.

INUNDACIÓ Dilluns 18 de novembre va ploure tant que el pati de l'olivera es va inundar. Semblava una piscina! Els nens de 1rA ,1r B i 2nA no van sortir al pati ,en Canvi els de 2n B van sortir però, vigilant molt, van jugar pels voltants del bassal. Ningú és va mullar.

L'ajuntament va venir a l'estiu a fer unes proves energètiques i es va adonar que gastàvem massa calefacció. Van buscar-ne la causa i van trobar que els vidres de les portes eren massa fins i passava el vent. Han canviat les portes i ara gastem molt menys en calefacció. També ens han posat un aparell a l'aula d'informàtica que mesura tota l’electricitat que gastem.

La nova porta d’entrada a l’escola.

CANTADA DE NADALES A GRANOLLERS Dissabte, 21 de desembre, l'ajuntament organitza una cantada de nadales. Ho fan per celebrar el Nadal un dia després d'acabar l'escola. Aquest any nosaltres hi cantarem les tradicionals: El 25 de desembre, etc. Cada escola porta un planell amb els llocs on hem de cantar: a la porta de l'església, a la porta de l'ajuntament... Tots els nens i nenes portaran una espelma encesa.

Revista Escola Mestres Montaña

3


notíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotíciesnotícies

Santa Cecilia Divendres vint-i-dos de novembre. va venir en Jordi Pejenaute, que és un músic que en sap molt, a tocar dues guitarres: l'acústica que té una caixa de ressonància i l’elèctrica que porta un amplificador. Ens va ensenyar com se sentien i ens va explicar les diferències. Alguns nens van poder tocar-les. Vam aprendre molt!

MILLORES AL PATI D'EDUCACIÓ INFANTIL A la escola l'ajuntament traurà els tubs que hi ha al pati dels petits; creiem que els trauran a les vacances de Nadal, per no molestar. Els pares posaran un mercat per guanyar diners i poder comprar algun element de joc per al pati. Quant més guanyin, més coses ens posaran. Participeu-hi.

CONCERT DE NADAL El dia 19 de desembre farem un concert de Nadal en què participen 3r,4r,5é i 6é cantarem una cantata que es diu pastorets. Ho farem al pavelló , representarem l’obra amb cançons. La nostra es diu “Cap a la boda” Cicle Inicial i parvulari ho veuran al matí i els pares a les 3:30 . Segur que gaudireu molt!!

ABRIC ROMANI El 1906 un home que es deia Romaní va començar a investigar aquell lloc i va veure que havia descobert un indret primitiu Li va posar el nom d'abric Romaní perquè hi havia uns capellons que són uns sortints de pedra calcària que protegien els primitius I.Romaní perquè ell de cognom es deia així. Havien excavat un pou d'uns 30 metres de profunditat per fer una prospecció i veure les diferencies de capes i si havien d'excavar molt. En 100 anys han començat a excavar els primers 9 metres, encara els en queden 21 o més.Han trobat fogueres, ossos, eines de sílex i més coses primitives. L'any que ve, a l' agost excavaran una mica més amb molt de comte; i així any rere any. A fora vam llençar amb arc i amb llança com feien els primitius.Vam veure dos cranis un era de Homo Sapiens i un altre de Neandertal; hi havia molta diferència, i també vam veure una pel·lícula de com vivien els homes prehistòrics i vam veure com es feien algunes eines sílex que havien recollit.

Revista Escola Mestres Montaña

4


reportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatge

Revista Escola Mestres Monta単a

5


reportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatge

Revista Escola Mestres Monta単a

6


reportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatge

ELS RACONS DE MATEMÀTIQUES A L'ESCOLA A l'escola Mestres Montaña organitzem i fem racons de Matemàtiques per aprendre d'una manera més divertida, bonica i entretinguda. Treballem en grup, cooperativament. Creiem important que tots i totes aprenguem a ajudarnos i a animar-nos, a tenir un objectiu comú. Així tots els components del grup entenem millor les activitats. Tots els nens i les nenes estem contents quan arriba l'hora de fer racons i ens mostrem agraïts. Experimentem, manipulem, parlem, comparem, aprenem...

sigui l'adequat o demanar l'ajuda del mestre/a. Els i les alumnes de 6è.B ens hem convertit en reporters/es i hem anat per les classes de l'escola a investigar què pensen els nens, les nenes i les mestres sobre els racons de Matemàtiques. Els i les més petites diuen que els agrada molt fer racons. L'activitat que prefereixen és la de classificar taps de colors.

Nens i nenes de P3

Material per fer racons

A P4 ens van dir que fan grups de tres nens/es i que els racons són una idea perfecta i un bon invent.

Nosaltres, els i les alumnes de sisè, hem començat aquest curs a fer racons de A P5 els agrada molt fer racons Matemàtiques (els diem "tallers"), juntament amb l'ordinador, pintar, fer problemes i jugar amb els nens i nenes de cinquè. Tenim moltes amb els blocs lògics. ganes que arribi el dia. Els mestres ens han dit que hem de ser nosaltres els qui hem de resoldre les activitats, llegint els enunciats, comentant les dificultats amb els companys/es del grup, arribant a acords. Els racons s'organitzen rotatòriament. Cada grup fa una activitat durant una o dues sessions cada setmana. D'aquesta manera, tots els nens i nenes acaben passant per totes les activitats. Sempre hi ha alguna activitat que agrada més que les altres. Els grups treballen cooperativament. Cada membre del grup té un càrrec: coordinador/a, secretari/ària, responsable i portaveu. Cada càrrec fa una Nens i nenes de P5 feina i té una funció, per exemple, vetllar perquè l'ambient de treball A primer ens van dir que no els hi costa gens fer racons, perquè són activitats manipulatives.

Revista Escola Mestres Montaña

7


reportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatgesreportatge A segon els agrada molt treballar en grup perquè es diverteixen i aprenen tots junts. La mestra ens va dir que estan aprenent a arribar a acords.

A cinquè els agraden molt el tangram i els sudokus. Els/les mestres creuen que tot just estan començant a aprendre a treballar per racons i que encara poden millorar més. Els nostres companys/es de sisè A pensen que és molt important compartir les idees en grup. Els mestres diuen que els agrada preparar les activitats. Aquestes les presenten en un dossier, ja que els/les alumnes no tenen llibre. Expliquen que fan exercicis diversos sobre la superfície, la circumferència, les figures del tangram, enigmes, problemes especials... Treballen amb materials diversos, com el compàs, llaunes de refresc, paper d'embalatge, estris de mesura, etc.

Nens i nenes de 2n

Els nens i nenes de tercer ens van dir que fan racons d'informàtica, de cartes, de descomposició, de tangram i l'oca de Granollers. Prefereixen fer les Matemàtiques en grup. Els mestres van dir que és fàcil treballar per racons. Els/les alumnes de quart pensen que els racons són "xulos" i divertits, però una mica difícils. Els/les mestres opinen que fent racons aprenen a aplicar els conceptes de Matemàtiques i que els agrada que treballin cooperativament perquè uns aprenen dels altres i s'ajuden.

Nens i nenes de 6è

En conclusió, hem observat que a tothom li agrada molt aprendre fent racons, com també treballar en equip. Ens agradaria fer racons també a les altres matèries. No sabem si aprendríem més, però segur que seria una manera d'aprendre més activa.

La classe de 6è.B Nens i nenes de 4t

Revista Escola Mestres Montaña

8


entrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevista

Revista Escola Mestres Monta単a

9


entrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevista

Revista Escola Mestres Monta単a

10


entrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevistaentrevista

Revista Escola Mestres Monta単a

11


contescontescontescontescontescontescontescontescontescontes

Revista Escola Mestres Monta単a

12


contescontescontescontescontescontescontescontescontescontes

Revista Escola Mestres Monta単a

13


contescontescontescontescontescontescontescontescontescontes

Revista Escola Mestres Monta単a

14


contescontescontescontescontescontescontescontescontescontes

Revista Escola Mestres Monta単a

15


Al pot petit... L’ARBORETUM La primera sortida d’aquest curs ha estat al parc de l’Arboretum, a Santa Maria de Palautordera. Vam poder gaudir d’un dia esplèndid, emocionant i molt divertit. Aquí us ensenyem una petita mostra de tot el que hem fet!!!! NO HI HA PEIXOS!!!

ESMORZEM?

HEM JUGAT AMB LES FULLES!

HEM VIST ELS COLORS DE LES FULLES!!!

Revista Escola Mestres Montaña

16


Al pot petit... ANEM A DINAR!

ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ!!!

CAVALLS I GOSSOS P3

Revista Escola Mestres Montaña

17


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

18


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

19


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

20


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

21


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

22


Al pot petit...

Revista Escola Mestres Monta単a

23


Fes-ho tu mateix... EXPERIMENTS

Revista Escola Mestres Monta単a

24


Fes-ho tu mateix...

Revista Escola Mestres Monta単a

25


Fes-ho tu mateix... Experiment amb sal i aigua Prova de fer aquest petit experiment, seguint els passos indicats, després contesta les preguntes que tens a continuació: 1- Necessites un got d’aigua i sal. 2- Vés afegint sal a l’aigua fins que la barreja quedi saturada, és a dir, fins que al fons hi quedi una mica de sal que ja no es dissolgui. 3- Aboca la dissolució dins d’un plat fons i deixa’l uns quants dies en repòs sense que ningú el toqui. a) Què creus que passarà ? Per què? b) Al cap d’un quants dies, comprova què ha passat. Coincideix amb el que havies previst? c) Quina relació té l’experiment amb el cicle de l’aigua? d) Observa amb una lupa què ha quedat al plat. Què poden ser formes? Entens ara per què l’aigua de la pluja no és salada?

aquestes boniques

e) Finalment, fes un escrit breu de tot el procés fins al final.

Experiment: Observació d’un xampinyó A) Busca un xampinyó fresc que sigui més aviat gros i observa’l. 1- Té miceli? Com és? De quin color és? Observa’l a ull nus 2- El bolet de quin color és? L’himeni és tancat o es obert? És format per làmies, per porus, per replecs o per agulles? Té anell? Té volva? B) Retalla un quadrat de cartolina , fes-hi un forat circular en el centre de manera que hi càpiga el peu del bolet i introdueix-l’hi. Posa ara la cartolina damunt d’un got ple d’aigua i deixa-ho així uns quants dies. C) Quins canvis observes en el bolet? Observa amb una lupa de mà i amb una lupa binocular allò que es forma sobre la cartolina . Com és? Que et sembla que és? NENS I NENES DE 5B

Revista Escola Mestres Montaña

26


Fes-ho tu mateix... MANUALITATS

Revista Escola Mestres Monta単a

27


Fes-ho tu mateix...

Revista Escola Mestres Monta単a

28


Fes-ho tu mateix... RECEPTES

Revista Escola Mestres Monta単a

29


Fes-ho tu mateix...

Revista Escola Mestres Monta単a

30


Fes-ho tu mateix...

Revista Escola Mestres Monta単a

31


Fes-ho tu mateix...

Revista Escola Mestres Monta単a

32


English section ...

This year we take part in a European “eTwinning” project. Etwinning is a platform where we can be in touch with schools from all around Europe. The project’s name is “Three Schools, three Countries, Many Friends”. We participate with two schools from Poland and from France. First we took a class photo and we sent it by email. Then we prepared our presentations and we recorded them in video. We already have received our friends’ presentations. If you want to see them you can visit the English block at the following link: http://blocs.xtec.cat/tellmebloc20132014/ Now we are preparing some Christmas cards for our friends and we are going to send them by post. During this year we will be in contact with our European friends and we will explain things from our culture.

Aquest any participem en un projecte europeu “eTwinning”. Etwinning és una plataforma que ens permet estar en contacte amb escoles de tota Europa. El nom del projecte és “Tres escoles, tres països, molts amics”. Participem juntament amb dues escoles de Polònia i de França. Primerament ens vam fer una foto i la vam enviar per email. Llavors vam preparar les nostres presentacions i les vam gravar en vídeo. Ja hem rebut les presentacions dels nostres amics. Si voleu veure-les podeu ferho visitant el bloc d’anglès al següent link: http://blocs.xtec.cat/tellmebloc20132014/ Ara estem preparant les postals de Nadal I les enviarem per correu ordinari. Durant aquest any estarem en contacte amb els nostres amics europeus i els hi explicarem coses de la nostra cultura.

Revista Escola Mestres Montaña

33


La biblioteca ens informa ... Racó de lectura Recomano...

Alice Gallardo 4t A DE CAP PER AVALL

Brais Fernández 4t A EL MEU PRIMER LLIBRE DE PASTISSERIA

Moussa Kebbe 6è B ASTERIX I ELS NORMANS

A totes les escoles, de tant en tant, en passa alguna de grossa que fa anar tothom de bòlit i fa trontollar les parets. Però el que va passar a l'escola de l'Endal és tan extraordinari i increïble que no ha passat mai més enlloc.

El Meu primer Llibre de Pastisseria conté receptes delicioses que podràs fer fàcilment a casa teva. Cada plana tot color presenta un idea atractiva, des d’un mostrari de dolços i pastes per obsequiar els teus amics, fins a un pastís fabulós amb forma de dinosaure.

Som a l'any 50 abans de Crist. Tota la Gàl.lia és ocupada pels romans... Tota? No! Un llogaret del Nord habitat per gals indomables rebutja una i altra vegada ferotgement als invasors. La vida doncs no és gens planera per als legionaris romans dels petits campaments de Babaòrum, Aquàrium, Laudànum i Petibònum...

Revista Escola Mestres Montaña

34


La biblioteca ens informa ... Ayah Sajid 4t A LA XIUFÈN VIU A LA XINA

Baye Sylla 6è B UN DIMONI SENSE FEINA

Llibre en lletra de pal i lletra lligada pensat per afavorir la lectura autònoma dels més petits de la casa. El conte explica la vida de la Xiufèn i la seva família a la Xina.

El protagonista d'aquesta història és un dimoni que treballa de titella. Però està ben tip de rebre sempre garrotades i decideix buscar una altra manera de guanyar-se les garrofes.¿Trobarà feina en un pessebre? ¿Trobarà feina en una colla de diables d'un correfoc? ¿Trobarà, a la fi, una feina sense cops?

Revista Escola Mestres Montaña

35


Passatemps ...

Revista Escola Mestres Monta単a

36


Passatemps ...

Revista Escola Mestres Monta単a

37


Passatemps ...

Revista Escola Mestres Monta単a

38


Passatemps ... Sopa de lletres Busca (en vertical, en horitzontal i en diagonal) 6 animals vertebrats.

Mots encreuats Completa aquets encreuat amb els 10 bolets següents: pixacà, múrgola, pebràs, cep, fredolic, rossinyol, xampinyó, llenega, rovelló i reig.

NENS I NENES DE 5B

Revista Escola Mestres Montaña

39

Revista total 5  
Revista total 5  
Advertisement