Page 1

MĂ gica 43

Ceip de Sant Jordi Abril 2013


SUMARI Editorial Els Gorrionets----------------------------------- Classe de 3 anys El cavallet de set colors------------------------ Classe de 4 anys La flor romanial -------------------------------- Classe de 5 anys N’Estel d’Or ------------------------------------- Classe de 1r La filla del carboneret -------------------------- Classe de 2n En Joanet de sa gerra ---------------------------Classe de 3r L’Amor de les tres taronges -------------------- Classe de 4t El fill del pescador ------------------------------ Classe de 5èA El Castell d’Iràs i no tornaràs ---------------- Classe de 5èB Mossèn Alcover ---------------------------------- Classe de 6èA El DCVB ------------------------------------------ Classe de 6èB AMIPA


EDITORIAL A la nosta escola aquest any estam envoltats de personatges fascinants; gegants, dimonis, dracs, princeses, prínceps, reis, reines, jaies ….

Darrera aquest món imaginari i ttalment arrelat a la cultura malorquina

hi ha la fgura excepcional de Mossèn Antni M. Alcover i Sureda (Santa CirgaManacor 1862 – Palma 1932).

L'any 2012 va fer 150 anys del seu naixement i nosaltes com escola

malorquina que som haviem de conéixer la seva obra: el Diccionari CatalàValencià-Balear, la Lleta de Convit, l'Aplec de rondales malorquines d'en Jordi des Recó...

Qui no ha gaudit d'un moment màgic amb un padrí o una padrina escoltant

un relat d'una rondala... Aquests històries han anat passant de generació en generació i ara més que mai des de l'escola, volem conservar la coneixença de la

cultura popular malorquina i de la nosta lengua amb els nostes alumnes, i tasmete les tadicions i els valors humans que s' ensenyen a cada cont.

Imaginar amb els alumnes que degué sentr Antni M. Alcover quan descobrí

les rondales és molt motvador, segur que eren sentments d'emoció i d'admiració. Poder compartr amb els tt el món que els envolta, les paraules i expressions i les tan conegudes i escoltades cançons dóna lum i il·lusió a la nosta tasca diària.

Antni M. Alcover va ser un home valent i coratjut, que no es rendia ni es

cansava, que feia el que havia de fer per arribar a alò que considerava just i valuós.

Aquests són, precisament, els valors que com a escola consideram que són imprescindibles, la motvació i l'esforç per aconseguir el nostes objectus i project de vida

A la revista Màgica hi podrem tobar una mosta de la feina que hem fet al

larg del curs amb aquest tma i d'altes que volem compartr amb tts vosaltes i fer-vos més partíceps del noste dia a dia a l'escola. A més estau tts convidats a les ports oberts de dia 24 per conèixer de més a prop tt el tebal realitzat al larg d'aquest curs. Així, idò esperam que gaudiu tant com ho hem fet nosaltes durant tt l'any. TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA US DESITJA UN BON DIA DE SANT JORDI


LA CLASSE DEL GORRIONET. EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS. CADA ANY, A LA NOSTRA ESCOLA ES TRIA UN TEMA GENERAL AL VOLTANT DEL QUAL ES VAN FENT DIVERSES ACTIVITATS A LLARG DE TOT EL CURS. ENGUANY EL TEMA GENERAL L’ESCOLA ÉS  L’ANY  ALCOVER.

TRIAT

PER

MOSSEN ALCOVER VA FER EL RECULL DE RONDALLES MALLORQUINES I PER AIXÒ VÀREM DECIDIR TREBALLAR A PARTIR DE LES RONDALLES. LA NOSTRA CLASSE HEM TRIAT LA RONDALLA “EL GORRIONET”.   A   PARTIR   D’ELLA   HEM ANAT FENT I SEGUIREM FENT MOLTES ACTIVITATS DIFERENTS RELACIONADES AMB AQUESTA RONDALLA. ALGUNES D’AQUESTES ACTIVITATS SÓN: CONTAR LA RONDALLA AMB EL SUPORT DE LES IMATGES DEL CONTE EDITAT PER LA CONSELLERIA. ANAR A OBSERVAR ELS GORRIONS AL PATI DE LA NOSTRA ESCOLA. TREBALLAR LA LECTOESCRIPTURA A PARTIR DEL TÍTOL DE LA RONDALLA.


AL CONTE, EL GORRIONET ES FA MAL A UNA POTETA QUAN PATINA DAMUNT EL GEL. EL GORRIONET VA A PARLAR AMB EL GEL I LI DIU QUE ÉS MOLT FORT PERQUÈ LI HA ROMPUT LA POTETA.

VÀREM DUR UNA BARRA DE GEL I LA VÀREM PODER OBSERVAR I TOCAR I APRENDRE COSES DE COM ÉS. AL CONTE, EL GEL LI DIU AL GORRIONET QUE ELL ÉS MOLT FORT PERÒ EL SOL ENCARA ÉS MÉS FORT QUE ELL PERQUÈ EL POT FONDRE. POSAREM LA BARRA DE GEL AL SOL I OBSERVAREM EL QUE PASSAVA. COMPROVÀREM QUE EL SOL EL VA FONDRE.

A LA CANÇO DE NADAL QUE CANTÀREM A L’ESGLÈSIA HI SORTIA TAMBÉ EL GORRIONET.


EN PERE VÍCTOR, EL MESTRE DE MÚSICA, HA COMPOSAT UNA CANÇÓ ESPECIALMENT PER A NOSALTRES BASADA EN LA RONDALLA DEL GORRIONET. EN ELLA ES CONTA LA HISTÒRIA PAS A PAS. DES DEL PRIMER DIA ENS HA AGRADAT MOLT ESCOLTAR-LA. ENCARA  QUE  SIGUI  LLARGA  L’ANAM  APRENENT  A   POC A POC.

SI VOLEU ESCOLTAR I CANTAR LA CANÇÓ A CASA PODEU CLICAR LA IMATGE DEL GORRIONET I L’ESCOLTAREU! ACTUALMENT HEM COMENÇAT UN PROJECTE PER SABER MÉS COSES DELS GORRIONS. LES PREGUNTES SOBRE LES QUE ESTAM TREBALLANT SÓN:  QUÈ MENGEN ELS GORRIONS?


 COM VOLEN?

 COM CAMINEN?

JA EM DUIT MOLTA INFORMACIÓ A L’ESCOLA, L’HEM   CLASSIFICADA I ARA ESTAM FENT ALTRES ACTIVITATS.

ENS HO PASSAM MOLT BÉ I APRENEM MOLTES DE COSES!!!!


experiments

Un plat, llet i colorants: ho haguéssiu imaginat mai?

MÀGIA, ART, CIÈNCIA

A la classe del cavallet de set colors tenim tantes coses per contar-vos que ens ha estat difícil decidir què era el que us volíem mostrar. A la fi ens hem decidit pels experiments. És una manera d’agraïr la col·laboració de les famílies que d’una manera tan especial heu compartit amb nosaltres el vostre experiment. Sabem que per alguns pares i mares, venir a la classe, ha estat com fer una prova que vos exigia una gran preparació, però l’heu superada tots. Podeu estar ben convinçuts que heu aprovat amb una nota ben alta perquè els més satisfets són els infants. Els experiments són una manera de fer ciència a l’escola, ens convertim en científics que observam, cercam explicacions, comprovam les nostres idees, representam l’experiment i ens sentim molt importants a l’hora d’explicar-ho als altres. El primer experiment ja ens va deixar bocabadats: varem inflar un globus sense bufar. Increible!


Hi ha experiments que han vengut acompanyats de tota la familia: mare, pare i germanets. QUIN GOIG!, ENS SENTIM ACOMPANYATS! Aquest fet du implicit canviar bolquers, donar un biberó, no fer massa renou per no assustar-los, fer silenci quan dormen... D’aquestes circumstàncies també aprenem moltes coses en quant a comportament.

Escoltam amb atenció les explicacions dels companys i les seves famílies i després observam el que passa quan introduim diferents objectes dins una peixera amb aigua: globus, pilota, pedres, plomes... Els que no pesen suren i els que pesen s’enfonsen. Com sempre, necessitam comprovar-ho per nosaltres mateixos.


Un dia vàrem mesclar aigua amb oli, vàrem remanar i esperar: sempre s’acabavem separant, l’aigua quedava a baix i l’oli a dalt. Després hi mesclarem sabó per vaixelles, vàrem remanar i es mesclaren els tres junts però només per un moment. Després d’uns quants dies de repos, vàrem observar que l’aigua s’havia mesclat amb el sabó i l’olí també s’havia mesclat amb el sabó, però no els tres junts

Els pares tenen molta força!!!, per fer baixar el submarí nosaltres varem haver de pitjar entre tots.

Feim de detectius amb molta cura: ens posam uns guants, utilitzam pincells per maquillar, oli per fitxar l’emprenta al paper i pols de carbó per fer-la visible. Hem descobert que la nostres emprentes són úniques per cada persona i tenen retxetes circulars. Si voleu saber quí ha tocat una cosa, demanau als vostres fills i filles que descobreixin les emprentes...


No ens ho podíem creure: hem sentit la veu d’un company per un tasso de plàstic.

Quina llàstima que no pogueu sentir la música que va sonar d’aquest xilòfon fet amb tassons i aigua.

Fer experiments es molt interessant però esgotador per tots: pares, mares, nins i nines, germans i mestres. Per això acabam la sessió amb un bon berenar: ens acostumam a tastar coses noves i donam les gràcies a les famílies per cuidar-nos tant bé.


LA FLOR ROMANIAL (5 ANYS) El grup de 5 anys som la classe de “La flor romanial” ja que aquest curs hem celebrat l’any Alcover. Hem conegut la rondalla gràcies a què el grup d’alumnes de sisè A ens la varen venir a contar i ens ho passàrem d’allò més bé.


Durant aquestes darreres setmanes hem recordat la història d’en Bernadet i ens hem divertit molt pintant els titelles dels principals personatges. Segur que seria ben entretingut que us explicassin ells mateixos la rondalla perquè són uns grans intèrprets.


Com que la història els va engrescar molt, hem intentat resumirla i cada nin ha treballat l’argument a través de dibuixos i frases explicatives. De ben segur que aquestes imatges us duran bons records de quan llegíreu per primera vegada “La flor romanial”.


Per acostar-se a la figura de Mossèn Alcover, el 1r cicle decidí que la primera sortida del curs fos a Manacor, poble on va néixer i créixer , i on hi ha la Institució Pública que duu el seu nom i en serva memòria i obra.


A la Fundació vàrem poder observar el patrimoni que hi conserven i visitar les distintes dependències del casal on els explicaren la seva vida i obra.


Els agradà especialment l'exposició d'una sèrie de figures relacionades amb les rondalles i la tasca filològica d'Alcover, que formaren part d'una desfilada de carrosses feta el 2012 (any Alcover).


El viatge en autocar va ser utilitzat per les mestres per fer-los observar els elements del paisatge (continguts corresponent a l'àrea de Medi) i, de tornada, varen contar la rondalla d'En Joanet i els set missatges, l'acció de la qual es desenvolupa en el trajecte de Manacor a Palma.


TERCER. Classe d'en Joanet de sa gerra

Els nins i nines de 3r som la classe de la rondalla: “En Joanet de sa gerra”.

Hem après moltes coses de la biografia de Mossèn Alcover recitant una auca sobre la seva vida i obra. A plàstica vàrem fer un còmic sobre la nostra rondalla on recollim en quatre vinyetes una escena concreta. També hem fet entrevistes a tots els mestres de l'escola amb preguntes tipus test per esbrinar què saben sobre Mossèn Alcover, la seva obra i també la seva opinió personal sobre les rondalles. Estam molt engrescats amb la representació teatral de la rondalla que dóna nom a la nostra classe!. Esperam que us agradi molt!.

Si voleu veure i escoltar la nostra auca clicau La classe de tercer.

AQUI


Dos exemples dels còmics que hem fet a la classe.


ENTREVISTA MÀGICA Aquesta és l'entrevista que vàrem passar els nins i nines de tercer als mestres de l'escola i a en Josep, el nostre conserge. Més tard els companys de 4t varen comparar les respostes obtingudes i en varen fer unes gràfiques. Les veureu a continuació.

1. Com va convidar n'Alcover els catalans d'altres llocs per participar en el DCVB? – Lletra de convit – Paraula de convit – Cèdul·les

2. Has llegit la lletra de convit? – – – –

No,Perquè no la tenc Si,un trossset Si, l'he llegit tota No,perquè és molt llarga

3. Qui va acabar el DCVB? – Francesc de Borja Moll – Jordi des Racó – Pompeu Fabra

4. Quins d'aquests títols NO són rondalles? – – – –

Un germà i tres gergants Es carboner i sa filla Es festejador Els cigrons que tornaren minyons

5. Amb quins d'aquests personatges t'identifiques? – – – –

Gegants Dimonis Princeses Jaies


Quart: L’amor de les 3 taronges 1. Qui va acabar el diccionari? Els alumnes de quart hem recollit la informació de les entrevistes dels companys de 3r. Una vegada que els companys i companyes de tercer varen tenir les entrevistes acabades les ens passaren a nosaltres per tal que en poguéssim extreure la informació i fér les gràfiques. També hem elaborat uns niguls on hi hem posat la informació referent de cada un dels mestres del que els agrada de les rondalles.

Esperam que sigui del vostre interès!!!

2. Com va convidar n’Alcover als catalans a participar en el DCVB?


3. Has llegit la lletra de convit?

4. Quin d’aquests títols no són rondalles?


5. Amb quin d’aquests personatges t’identifiques?

A continuació teniu les preferències rondallístiques dels nostres mestres i de’n Josep, el nostre conserge.


Escriba para introducir texto


Passatemps 5è LABERINT Ajuda al pescador a trobar la seva canya:


SOPA DE LLETRES Troba a la sopa de lletres paraules relacionades amb les rondalles:

P

I

C

E

C

A

V

A

R

N

G

P

V

U

L

O

I

B

E

E

I

R

A

N

U

A

L

L

M

A

N

C

O

D

D

G

Z

L

E

I

H

I

A

R

C

O

A

U

A

M

R

E

I

E

M

E

I

N

I

O

J

L

I

L

I

L

S

M

T

N

F

I

L

L

R

A

E

A

A

I

R

E

T

U

E

M

P

P

I

M

O

N

E

C

S

P

U

D

E

U


MOTS ENCREUATS Amb l'ajuda de n'Alcover troba la paraula de cada definició: 1.

A

2.

L

3.

C

4.

O

5.

V

6.

E

7.

R

1. La flor més bonica que serveix per curar a la gent. 2. Personatge feta d'or i que a l'escola devora en Josep sempre vol passejar. 3. Qui ho dirà i no tornarà. 4. Sap volar molt a prop de l'aula de 3 anys. 5. Animal que surt a les rondalles i a la llegenda de Sant Jordi. 6. Un dels principals personatges de la rondalla de 5èB. 7. És la fruita més coneguda de les rondalles.

LES SET DIFERÈNCIES Troba les 7 diferències de les dues il·lustracions :


UNIR ELS PUNTS Uneix els punts de manera que et surti un element ben conegut de les rondalles:


TROBAR ELS CAMINS Com va elaborar n'Alcover el diccionari? Segueix els fils i ho sabrĂ s!


Respostes LABERINT


SOPA DE LLETRES

P

I

C

E

C

A

V

A

R

N

G

P

V

U

L

O

I

B

E

E

I

R

A

N

U

A

L

L

M

A

N

C

O

D

D

G

Z

L

E

I

H

I

A

R

C

O

A

U

A

M

R

E

I

E

M

E

I

N

I

O

J

L

I

L

I

L

S

M

T

N

F

I

L

L

R

A

E

A

A

I

R

E

T

U

E

M

P

P

I

M

O

N

E

C

S

P

U

D

E

U

MOTS ENCREUATS 1. 2.

R O M A N I E

S

T

E

3.

L

T

E

L C A

4.

A

S

G O R R I

5.

C A

V

A

L

6.

P

E

S

C A

A

R O N J

7.

T

L

L

O N E

L D O R A

T


TROBAR ELS CAMINS


LES SET DIFERÈNCIES

UNIR ELS PUNTS


CONSTRUÏM EL JOC DE SES RONDALLES MALLORQUINES MATERIAL NECESSARI 

Per tal de fer el circuit: Fil elèctric (aprox. 3m.)

Una

bombeta

i

el

seu

portabombeta.

Una pila  de  4’5  volt

Cinta aïllant

2 clips de paper


Enquadernadors metàl·lics A més caldrà tenir:

   

Capsa (aprox.  1m.  X  0’60m.) Cartolina blanca i groga. Fulls blancs Retoladors,aferrament, punxó, llàpis

PROCÉS DE CONSTRUCCIÓ:  Folram la capsa amb paper blanc i groc  A la part blanca aferram els dibuixos de les vuit rondalles que

previament

hem dibuixat i plastificat

Al costat, a la cartolina groga, escrivim el nom

de cada Rondalla


Emparellam cada nom de Rondalla amb el seu nom, foradant i posant un enquadernador

 Pel darrera de la capsa unim l’enquadernador  de  cada  dibuix  amb  el   seu corresponent del nom. Aquesta unió la feim amb fil elèctric: pelam  els  extrems  del  fil  i  envoltam  la  part  pelada  a  l’enquadernador  

 Una vegada emparellats tots els noms amb els corresponents dibuixos, feim el CIRCUIT elèctric


Perquè el  CIRCUIT  estigui  tancat  i  s’encengui  la  bombeta  posem  en  contacte   un  “  born”  de  la  pila  amb  el  casquet lateral de  la  bombeta  i  l’altre  amb  el   contacte central

 Al tocar  amb  un  clip  el  dibuix  d’una  de  les  rondalles  i  amb  l’altre  clip   tocam    el  corresponent  nom,  la  bombeta  s’encendrà.   Si ens equivocam i tocam un nom que no sigui el de la rondalla dibuixada, el circuit no queda tancat, amb la qual cosa, la bombeta no s’encén, lo que significaria Resposta INCORRECTA.

ÀNIM... PROVA  ,  JUGA  ,  SI  LA  LLUM  S’ENCEN.  .  . RESPOSTA CORRECTA


LA CONSTRUCCIÓ  D’AQUEST  JOC  ELÈCTRIC HA ESTAT REALITZADA PELS :

ALUMNES DE 6È A

ALUMNES DE 6ÈB


En nom de tota la junta directiva de l’AMIPA us desitjam un bon dia de Sant Jordi i agraïm a totes les famílies sòcies la vostra participació i suport, ja que gràcies a vosaltres podem dur endavant la nostra tasca!! Si no fos per vosaltres no podríem fer la xocolatada de Nadal, ni les carrosses de Sant Antoni, ni la Rueta, ni la festa de fi de curs, ni oferir unes activitats extraescolars a uns preus assequibles, ni fer descomptes pel servei de menjador, ni per l’escola d’estiu.... tampoc podríem treballar per a una educació de qualitat ni reclamar els nostres drets davant les administracions públiques, entre altres coses que consideram importants per a la comunitat educativa. Per tot això, us dedicam un GRÀCIES ben fort i un Feliç Dia de Sant Jordi!!!

Junta Directiva de l’AMIPA Del CEIP de Sant Jordi amipasantjordi@gmail.com


Màgica 43 .2013  

Revista escolar del Ceip de Sant jordi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you