Page 1

LEVE UTE MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

KRYDDER I

LES MER OM MESTER GRØNNS UTEMARKED 2012

DEN SPISELIGE

SLIK PLANTER DU

BALKONG OG TERRASSE

SØNDAGSÅPENT

MED DARREN SAINES


Selv på balkonger av beskjeden størrelse er det mulig å dyrke spiselige planter som du kan nyte gjennom sommeren og høsten. Tenk å ha sin egen lille balkong eller terrasse med et vell av planter som er en fryd for både øyet og ganen. Det er nemlig fullt mulig å få begge deler. Noen av plantene byr først på yndige blomster som etterhvert forvandles til de deiligste frukter og bær. Andre har blader i dekorative farger og fasonger. Og det beste av alt: Følelsen av å høste egendyrket, helt uten sprøytemidler. Ta med salatbollen ut og høst knitrende sprø salat med solmodne tomater og krydre med masse deilige krydderurter. Og til dessert: Knallrøde, søte jordbær og blåbær stappfulle av antioksidanter toppet med vaniljekesam. Nam! Heldigvis trenger man ikke å så alt selv. Mange av plantene som er å få kjøpt kan du nesten begynne å høste av med det samme. I Mester Grønn har vi plukket ut planter som er spesielt godt egnet på balkong, terrasse eller i små hager. Sett hageblåbær og citrus i hver sin krukke, salat og krydderurter i en liten kasse og jordbær i en ampel, så er du langt på vei til din egen lille spiselige oase.

2 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

Bærbusk miks

120,-


HER ER NOEN AV MESTER GRØNNS FAVORITTER

HAGEBLÅBÆR Hageblåbær eller Amerikanske blåbær (Vaccinum corymbosum) er en dekorativ og ikke minst helsebringende plante. Blåbær er rene superbæret og egner seg godt i en stor krukke på balkongen. Det er viktig å velge robuste sorter som passer til vårt klima, slik at bærene skal rekke å modne og få mange bær. Du får kanskje ikke så mange bær det første året, men smører du deg med litt tålmodighet får du større avling for hvert år som går. Busken blir 1-2 meter høy. En ekstra bonus er de vakre fargene bladverket får om høsten. Den intense røde fargen lyser opp når andre planter har takket for seg. Hageblåbær er en surjordsplante. Det vil si at den vil ha jord og næring som er tilpasset slike planter. Rhododendronjord og Rhododendronnæring er helt utmerket å bruke til hageblåbær. Unngå kalkholdig gjødsel. Plasser hageblåbærene solrikt slik at bærene rekker å modne og får utviklet ekstra søte bær. Vann jevnlig hvis sommeren er tørr, det bidrar til større bær.

SØTE SMÅ MÅNEDSJORDBÆR Månedsjordbær blomstrer i flere omganger. Derfor kan vi få jordbær gjennom nesten hele sommeren. De egner seg godt i en krukke eller ampel. Da kan det nydelige bladverket og jordbærene bugne utover kanten akkurat passe tilgjengelig for små barnehender. Det er ingen myte at norske jordbær smaker ekstra godt. Vårt nordiske klima er helt perfekt for jordbær. De lange dagene med mange timer lys gjør at aroma og søtsmak er ekstra utsøkt i våre jordbær. Dette er en god grunn til å ha dem på den spiselige uteplassen,slik at du kan nyte de fantastiske jordbærene gjennom hele sommeren. Månedsjordbær overvintrer i store deler av landet. Dersom de plantes i et bed vil utløpere gjøre at planten sprer seg utover år for år. Sett dem på en solrik plassering for å få mer bær med søtere smak. Månedsjordbær har et beskjedent behov for gjødsel. Det skal være tilstrekkelig å tilføre litt om våren.

PLUKKSALAT I HELE SOMMER Plukksalat er en miks av spennende salatsorter med forskjellig smak og utseende. Hver sort har sin unike farge og smak. Plukksalat kan plukkes kontinuerlig gjennom hele sommeren. Pass på at du plukker og ikke klipper. Ved å plukke unngår du å fjerne babybladene som kan vokse og utvikle seg videre. Da kan salaten høstes i flere omganger. Sett en kasse eller krukke ved siden av grillen så har du salaten klar til bruk. Kanskje gjestene har lyst til å plukke sin egen favorittsalat rett på tallerkenen? Salat er lyskrevende og vil gjerne ha en solrik plassering. Den må holdes jevnt fuktig, ellers vil den utvikle en besk smak. Utover det er salaten enkel å stelle.

MESTER GRØNN UTEMARKED 2012 | 3


BALKONG OG TERRASSE MED

Darren Saines

Ønsker du gode tips til hvordan du skal plante og innrede balkongen og terrassen? Den kjente hagedesigneren Darren Saines vil i løpet av uke 17-19 besøke alle våre utemarkeder. Gå ikke glipp av noen inspirerende timer med Darren.

HVA SKJER? • Darren presenterer noen av sine tidligere arbeider. • Hvordan innrede og plante på balkong og terrasse? • Få tips til hva du kan gjøre på nettopp din balkong eller terrasse (tid må bookes i forveien). • Trekning av gavekort fra Mester Grønn pålydende 1000,-

NÅR OG HVOR?

DARREN SAINES

Hagedesigner

Darren Saines er en av Norges mest anerkjente hagedesignere. Han er utdannet innen hagedesign og som anleggsgartner, og har jobbet i bransjen i over 20 år, de siste 10 i Norge. Darren var initiativtager til NM i hagedesign og bygging som nå fungerer som kvalifisering for “World skills”. Han har i flere år vært VGs hageekspert, han har stått bak store konkurranser i bl.a. Norsk Ukeblad, og han har vært med i “Tid for hjem” og “God Morgen Norge” på TV2, og i “Grønn Glede” på NRK. Lokale medier som TVRomerike og Romerikes Blad bruker Darren stadig vekk i programmer og artikler. I mange år har Darren vist fram sine designløsninger på messer og i konkurranser over hele Norge, og han elsker jobben med å designe såvel små hager på 10-15 kvadrat til store prosjekter på flere tusen. I 2010 fikk han prisen forgylt sølv for sin hage «Naturally Norway» under Chelsea Flower Show.

4 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

Alna senter, Oslo fredag 27. april CC Vest, Oslo tirsdag 1. mai Mosseporten Senter, Moss onsdag 2. mai Amfi Borg, Sarpsborg torsdag 3. mai Morenen Kjøpesenter, Slitu fredag 4. mai Wilberg Senteret, Fredrikstad søndag 6. mai ReTorvet, Re mandag 7. mai Rortunet Kjøpesenter, Slemmestad tirsdag 8. mai

15:00 13:00 15:00 15:00 15:00 13:00 15:00 15:00

Darren vil starte med en presentasjon og demonstrasjon som vil vare ca 1 time. Etter dette vil det bli satt av tid til individuell veiledning. Du vil få ca. 20 minutter med Darren der du kan få råd og vink spesielt tilpasset din balkong og terrasse. Ta med noen gode bilder og eventuelt skisser som dere kan ta utgangspunkt i. Alle som ønsker tid med Darren må booke dette senest klokken 12:00 dagen før til helene.skaar.jacobsen@mestergronn.no. Oppgi ønsket sted og dag så vil du få tildelt et tidspunkt etter demonstrasjonen. Førstemann til mølla.


Skap frodig stemning på uteplassen med store og små utepotter. Våre potter i materialet fiberclay er solide, lette og tåler frost. Her ser du et utvalg av våre utepotter, ta turen innom Mester Grønn og bli inspirert. Utvalget vil kunne variere fra butikk til butikk.

Fiberclay pokal sett a 3 stk kr 2150,Pr stk fra kr 250,-

Fiberclay sett høy a 3 stk kr 1250,Pr stk fra kr 250,Fiberclay sett skål a 3 stk kr 1900,Pr stk fra kr 350,-

Fiberclay sett firkantet a 2 stk kr 1000,Pr stk fra kr 400,-

Fiberclay sett konisk a 3 stk kr 1000,Pr stk fra kr 200,-

Her har vi laget sammenplantninger med Eføy, Frilandskryss og Sedum Spectabile.

MESTER GRØNN UTEMARKED 2012 | 5


Krydder i

TIPS! Krydderurter er fristende og velegnet på kjøkkenbenken, terrassen og i hagen. Krydderurtene som er presentert her bør plasseres solrikt, og planten må vannes hyppig. Flerårig krydder er et nydelig og nyttig innslag i hagen.

OREGANO Oregano kan høstes gjennom hele sommeren. Oregano er en svært anvendelig kjøkken urt. Den brukes i pizza, kjøtt-, tomat- og pastaretter. Urten er også super til grillet fisk og grønsak- og salatretter. Planten kan overvintre i store deler av landet hvis den plantes i bakken. Oregano kalles også Bergmynte.

SALVIE Salvie bør helst høstes før blomstring. Salvie betyr ‘å helbrede’. En eldgammel opptegning sier: ‘Den som vil leve evig skal spise Salvie i mai’. Salvie har konserverende egen-skaper, derfor brukt i pølse og kjøttprodukter. Den dreper bakterier i kjøtt når den får koke med. Brukes i små mengder på grunn av den kraftige smaken. Fin i oljer og eddik. Hvis den plantes i bakken kan den overvintre på Sør - og Østlandet.

KRUSPERSILLE Kruspersille kan høstes gjennom hele sommeren. Kruspersille har en mild fin smak, og kan brukes i supper, sauser, smør, kjøtt og fisk. Den er velegnet sammen med andre urter og hvitløk. Kruspersille er en toårig og robust plante, hvis den plantes i bakken.

BASILIKUM Basilikum er en ettårig urt, som kan høstes gjennom hele sommeren. Basilikum passer til de fleste matretter, som fisk og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Basilikum er super sammen med tomat, løk og hvitløk. Basilikum er en varmekjær urt som bør få en lun plassering

6 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

MYNTE Mynte er en urt med økende popularitet. Bruksområdet er bredt. Urten er velegnet til alt fra iste, mojito, lammekjøtt, og i dressing til salaten. Mynte kan høstes gjennom hele sommeren. Planten kan overvintre på Sør og Østlandet.

ROSMARIN Rosmarin kan høstes gjennom hele sommeren. Rosmarin er i mange deler av verden symbolet på vennskap, lojalitet og erindring. Rosmarin er en av våre mest anvendelige kjøkken urter. Den kan brukes til kjøtt, særlig lam, gryteretter, sauser, ovnsstekt og grillet laks, ris, egg retter, epler, eddik og olje.Planten kan overvintre på Sør - og Østlandet, hvis den plantes i bakken.


Alt du trenger av hageredskaper med god kvalitet finner du på Mester Grønns utemarkeder. Her ser du et utvalg av våre produkter.

Norgarden Spade rett med spiss, rive og rake kr 200,- pr stk

Slangesett kompakt 10m slange m/pistol og koplinger kr 200,-

Slangepistol kr 120,-

Beskjæringssaks kr 60,-

Startsett med kopling kr 120,-

Spreder kr 200,-

Round-up gel: stick som smøres på ugressblader kr 250,-

MESTER GRØNN UTEMARKED 2012 | 7


DETTE TRENGER DU • Blomsterjord • Lecakuler eller småstein • Tøystykke/fiberduk • Blomstergjødning • Krukker/blomsterkasser • Spade • Hagehansker • Vannkanne

REISE BORT I SOMMER? Et lite tips om du skal reise bort i sommer: Sett balkongkasser og krukker i så mye skygge som mulig. Fyll en flaske med skrukork med vann, skru på ferievanneren og sett den opp ned i jorden. Da trekker den ut så mye vann den trenger selv, og du kan komme hjem til en fortsatt blomstrende og fin uteplass. Skal du være lenge borte kan du jo sette i et par flasker, i små potter holder det kanskje med en liten flaske – prøv deg frem på forhånd, så vet du hvor mye som skal til.

NYHET! Ferievanner kr 30,Ferievanneren passer til alle flasker med skrukork! I butikk fra juni.

8 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012


LECA Dersom du planter på verandaen er det lurt å dekke til området du jobber på med en søppelsekk. For at plantene skal få best mulig oksygentilførsel og for at røttene ikke skal bli stående i vann, bør du sørge for at det er hull i bunnen av potten og drenere godt. Legg småstein eller lecakuler som drenering i bunnen, i et lag som er cirka 3-5 cm tykt.

FIBERDUK & JORD Legg et lag med tøy eller fiberduk over lecakulene, slik at ikke jord og leca blandes. Dette gjør også at du kan bruke lecakulene igjen til neste år.

NÆRING Sommerblomster vokser mye på kort tid, og trenger derfor mye næring. Bruk gjerne langtidsvirkende næring når du planter, som gir ekstra gode vekstforhold.

PLANTER Ta planten ut av potten og sørg for at hele rotklumpen er godt dekket av jord. Trykk så jorden lett sammen rundt roten. Ha litt avstand mellom plantene, husk at de vokser seg store i løpet av sommeren.

STELL Pynt på pinne gir en ekstra fin dekorasjon! Plantene trenger mye vann og de fleste trenger jevnlig gjødning. Se stelletips for mer informasjon. Knip av visne, ødelagte og gamle blomster og blader, så går næringen til de nye friske blomstene.

MESTER GRØNN UTE 2012 | 9


VI HAR DET DU TRENGER

Vann, solforhold, jordsmonn og gjødning er viktige faktorer for en plantes utvikling. Mester Grønn anbefaler deg å følge stelletipsene som står på planten når du kjøper dem.

PASSE MYE VANN Blomster har ulike behov for vann, men tørker de ut for mye kan det være vanskelig å rette opp skaden. Blomster i kasser og ampler er mer utsatt for uttørking enn planter som er plantet i bakken, så disse må sees etter hver dag. Pass ekstra godt på vanningen i etableringsfasen, rett etter utplanting og noen uker framover.

VELG RIKTIG JORD På balkongen plantes det i balkongkasser, ampler, urner og potter med forholdsvis lite jord. Derfor er det viktig å velge jord med ekstra næringsrik kvalitet, som holder godt på fuktigheten. Hos Mester Grønn får du kjøpt blomsterjord som gir plantene en god og næringsrik start!

NÆRING I ALLE VARIANTER Bland gjerne inn langtidsvirkende næringskuler i jorden når du planter i potter og bed, da får plantene en kickstart fra begynnelsen.

Mester Grønn har flytende næring til ulike sorter blomster og planter, samt næringspinner og langtidsvirkende næringskuler.

UGRESS OG SYKDOMMER Ugresset vil hele tiden konkurrere med blomstene om den gunstige vokseplassen. Luk dem ut etterhvert som de prøver å trenge seg inn. Mester Grønn har ugressfjerner, tabletter mot skadedyr som man stikker i jorden og spray mot midd og bladlus.

FAST LAVPRIS 50 l plantejord

Vannkanne 2 liter kr 55,Vannkanne 10 liter kr 100,Planteredskap kr 40,Hansker kr 40,-

10 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

4 for

120,pr stk

40,-


FAST LAVPRIS 10 l Leca

3 for

100,pr stk

40,-

Lecakuler for god drenering i kasser og krukker. 10 liter kr 40,45 liter kr 120,Den beste jorden for balkong og terrasse. Porøs og god jord som holder godt på fuktigheten. 18 liter kr 35,-

Næringsrik blomsterjord. 10 liter kr 30,-

NYHET!

Spray til bekjempelse av bladlus og midd kr 100,-

Roundup ugressfjerner 1 liter kr 200,-

Flytende blomsternæring. Praktisk målebeger i korken for riktig dosering. 1,2 liter. kr 50,-

Flytende næring i småflasker. 250 ml kr 25,-

MESTER GRØNN UTEMARKED 2012 | 11


TID FOR Å HENGE UTE!

Kokos ampel fra kr 100,-

Romantikk ampelpotte fra kr 200,-

Kurvsink ampel kr 180,-

HENGENDE KJØKKENHAGE Har du en balkong eller terrasse med lite gulvplass er ampler som henges i tak eller på vegg ideelle for å utnytte plassen. Ampler er også spesielt flotte ved inngangspartiet, og har du to like skaper det en fin helhet og balanse.

Lag din egen ampel eller veggkjøkkenhage. Vi foreslår ampler fylt med jorbærplanter med søte rosa blomster eller ampel med solmodne tomater. Erteblomster villige og enkle å så –eller du kan kjøpe ferdig plante hos Mester Grønn.

BEHOLD AMPELEN HELE SOMMEREN! For at du skal ha glede av ampelen hele sommeren, bør du velge en ampel med stor potte. For liten potte gjør at blomstene tørker lettere ut. Vær nøye med vanningen, særlig på solfylte dager. Ikke glem å gjødsle jevnlig. Næringsstoffene i jorda renner fort ut, spesielt når det regner. Du kan selvfølgelig også bruke langtidsgjødsel hvis du ønsker det. Hos Mester Grønn finner du mange varianter av ampler, med blant annet Surfina, Slyngpelargonia, Lobelia eller miksede potter. Nå får du også ampler med jordbær og tomat! Veggpotte fra kr 250,-

12 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

Kurvsink veggampel fra kr 150,-


Pelargonia

25,-

Ord.pris

35,-

Tilbudet gjelder på Mester Grønn butikker med utemarked, onsdag 2. og torsdag 3. mai i uke 18.

Flotte Ampler

100,Ord.pris

200,-

Tilbudet gjelder på Mester Grønn butikker med utemarked, tirsdag 24. april til søndag 28. april i uke 17.

FAST LAVPRIS

3 vintergrønt

120,MESTER GRØNN UTE 2012 | 13


EN KLATRENDE SKJØNNHET

Klatreplanter fra kr

120,-

14 | MESTER GRØNN UTEMARKED 2012

Klematis er en av de vakrste klatreplantene vi har. De aller fleste planter Klematis nær husveggen slik at den kan klatre langs veggen på et espalier eller lignende. Visste du at Klematisen er en liane? Lar du den vokse vilt, hever den seg opp i trekronene, slynger seg fram på bakken, griper tak i en busk, åler seg ut på greinene og slipper ned en gardin av blomster. Å feste den til husveggen er dermed kun ett av mange alternativer. På terrassen kan den plantes i en stor krukke eller potte. Kle en vegg med for eksempel hønsenetting, og etter kort tid vil du ha en grønn og blomstrende vegg ute i det fri. Denne vakre planten finnes i et vell av farger fra hvitt, rødt, rosa, lilla til blått – altså noe for enhver smak. Får du klematisen til å trives så er du sikret et vakkert blomsterflor i lang tid.

Klematis vil ha en stor plantegrop, helst 60 cm dyp og 60x60 cm bred. Så ønsker du å ha den på terrassen, gjelder det å finne frem de riktig store pottene med plass til mye jord. Fyll gropen med gjødslet jord, gjerne med noen kalksteinsbiter i. Røttene bres utover en haug av ugjødslet jord. Klematis vil ha røttene og rothalsen i skyggen, plant derfor en beskjeden staude over. Vanningstips: Legg et perforert dreneringsrør fylt med grus i plantegropen. Hell vannet der når planten skal vannes, da renner ikke vannet vekk, men havner ved røttene. Spesielt storblomstret Klematis trenger mye gjødsel. Gi dem naturgjødsel, enten sent på høsten når tilveksten er avsluttet, eller tidlig om våren før planten begynner å vokse. Vann ofte, spesielt om våren. Klematis som står i store krukker på terrassen bør i vinterperioden pakkes inn i strie eller lignende, slik at røttene ikke fryser i hjel.


6 pk sommerblomster

3 stk

120,pr stk

60,-

3 FAVORITTER MED STELLETIPS

Erteblomst har eventyrlig duft. Med riktig stell kan Erteblomsten blomstre kontinuerlig til frosten kommer. Knip gjerne av avblomstrede blomster da frøbelgene hemmer videre blomstring. Erteblomsten har en slyngende vekst. Planten kan derfor ‘klatre’ i planter den plantes sammen med. Erteblomst kan få slynge seg over et stakittgjerde, eller henge utover en balkongkasse. Ved hjelp av et espalier kan den klatre oppover en vegg. Erteblomst er også godt egnet som avskåret i en vase. Få sommerblomster har så mange gode egenskaper.

Velg mellom mange sorter sommerblomster

Lobelia får en tett sky av blomster, og blomstrer til frosten kommer. En solrik plassering gir mest blomster, men planten tolererer noe skygge. Mye sol og høy temperatur krever daglig vanning. Hyppig gjødsling utover i sesongen vil gi store flotte planter. Et stort og næringsrikt jordvolum gir også store og bugnende planter. Lobelia har en tuedannende vekst. Lobelia er flott i sammenplantinger, krukker, kasser og ampler.

Flittig Lise er unik. I motsetning til andre sommerblomster trives planten i skygge/ halvskygge, og blomstrer flittig likevel. Flittig Lise har en tett, flott tuedannende vekst, og er egnet i krukker kasser og bed. Flittig Lise blomster hele sommeren. Et stort og næringsrikt jordvolum gir store og bugnende planter.

MESTER GRØNN UTEMARKED 2012 | 15


Mester Grønn AS åpner utemarkeder på utvalgte kjøpesentre Mester Grønn AS åpner denne våren 8 utemarkeder i tilknytning til noen av våre butikker. Her vil blomsterglade kunder oppleve et godt utvalg av sommerblomster, stauder, vintergrønt, hageredskaper, jord og pleieprodukter til en god pris. Hver uke vil det være noen ekstra gode kupp på utvalgte blomster. Utemarkedene vil være plassert lett tilgjengelig på de utvalgte kjøpesentrenes parkeringsplass. Det vil med andre ord ikke være nødvendig å reise langt for å kjøpe inn blomster og utstyr til hagen. Store sekker med jord og planter kan enkelt løftes rett inn i bilen. Lettvint og greit. Utemarkedene blir å finne på disse sentrene: CC Vest • Rortunet Kjøpesenter • Mosseporten senter • Amfi Borg • Wilberg Senteret • Morenen Kjøpesenter • Alna Senter • ReTorvet Utemarkedene har åpner 19. april og har søndagsåpent fra 28. april -19. mai. Minimarked Minimarkedene vil ha et noe mindre sortiment enn de store utemarkedene, men vil fortsatt ha et godt utvalg av blomster til balkong, terrasse og hage. Minimarked finner du på disse senterene: Down Town • Brakerøya • Romerikssenteret • Lambertseter (Oberst Rodes vei 42) Minimarkedene følger sentrenes åpningstider

10 pk Viola

30,-

Ord.pris

50,-

Tilbudet gjelder på Mester Grønn butikker med utemarked, lørdag 28. - søndag 29. april, uke 17

MESTER GRØNN UTEMARKED

Vi tar forbehold om prisendringer, mulige trykkfeil og at vi kan bli utsolgt.

Mester Grønn utemarked  

balkong, terrasse, blomster

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you