Page 1


”2016. a változás éve volt... A változás mindig nehéz, de ha nem merünk változtatni, ránk nehezednek a múlt terhei, és sok értékes dologról maradunk le. A változás a Messzelátóban letisztulást, megújulást hozott: új utakat, új embereket, új arculatot. Lapozzatok bele a 2016-os összefoglalónkba, érezzétek át az elrugaszkodás örömét! És tartsatok velünk 2017-ben is!” Varga Judit, elnök


Amiben hiszünk... A Messzelátó Egyesület az egészséges, fenntartható környezetért és társadalomért dolgozik. Önkéntességen, személyes példamutatáson, praktikus szemléletformáló környezetvédelmi programok megvalósításán keresztül a városi környezetben élő, felelős, nyitott szemléletű fiataloknak és felnőtteknek kínálunk fenntartható városi életmód programokat, amellyel a felelős, öntevékeny, együttműködő közösségek létrejöttét segítjük.


Megújult a Messzelátó Volt egyszer egy Messzelátó, amely 7 évvel ezelőtt egy nemzetközi éghajlatvédelmi kampányból kinőve kereste az útját, és városi zöld fiatalokból alakulva egy vidám, önfejlesztő baráti társaságként bátran kipróbált új utakat, szabadon, szárnyalóan, spontán módon élte az életét. Aztán egyszer csak kinőttük az irodánkat, tele lettünk hivatalos papírokkal, megválaszolandó és eldöntendő kérdésekkel. Azaz felnőttünk.

Úgy zajlott, hogy szakértők bevonásával stratégiai és szervezetfejlesztési folyamatokon keresztül feltérképeztük jelenlegi és jövőbeli szervezeti modellünket és rendszereink működését. Olyan gondolkodó körök, mint a Közösségfejlesztő Műhely bevonásával fogalmaztuk meg, hogyan látjuk a jövő civil szervezetét, és magunkat.


Célunk volt, hogy meghatározzuk önmagunkat, hogy a színes, szeretetteljes Messzelátóból, mi a mi valódi énünk, mi az, ami fontos nekünk, ki a mi közösségünk, hogyan tudunk mi együtt alkotni? Ezért lelassultunk, tükörbe néztünk, és terveztünk.

Eredménye egy részét ti is meghallgathattátok, láthattátok, ha ellátogattatok a Civil dilemma címen megvalósult mintaadó konferenciánkra márciusban. Az ott elhangzottak azóta a megvalósulás útjára léptek: megfogalmazódtak az új irányok, új témák, elkészült az új arculatunk és az új online felületünk. Mi pedig munkához láttunk.


Új témák, új irányok A Messzelátóban hiszünk a kapcsolódásban, és abban, hogy személyes választásainkkal a városi forgatagban is lehet egyszerűen és boldogan élni. Célunk volt, hogy a városi fenntartható életmódot központi témaként megtartva át tudjuk adni azt az önfeledtséget, örömteliséget, amely számunkra nyújt ez az egyszerű, egészséges életmód. Úgy zajlott, hogy meghatároztuk: Ez az életmód a választásainkról szól: van aki kerékpározik, van aki piacon vásárol, van aki újrahasznosít, van aki kertészkedik, van, aki megosztja a használati tárgyait a közösségével. Ami közös ebben az életmódban, az

a szellemiség: olyan módon szeretnénk élni, amely nem árt sem magunknak, sem másoknak, sem a környezetünknek, és összeköt bennünket Eredménye lett, hogy a Mes�szelátó Egyesület a városi örömteli és egyszerű élet apró lépéseit kutatja. Abban szeretnénk utat mutatni, hogy hogyan lehet a hétköznapokban is tudatosan, egymásra és a környezetünkre is odafigyelve élni. Mindehhez közösséget építünk, és izgalmas tanulási formákat fejlesztünk.

Noha az élet, és a fogyasztói társadalom kész akadálypálya, és a természeti környezet szempontjából fenntarthatatlan gazdasági struktúrák vesznek bennünket körül, sokan mint mi is hisznek ebben az önkéntes egyszerű életmódban.


Egyszerűen a városban Valljuk, hogy az örömteli, ökotudatos városi élet az egyszerűségre épül. Minket nem a “még eggyel több”, nagyobb, újabb, szebb dolgok tesznek elégedetté, és hajtanak előre, hanem az emberi kapcsolataink minősége, a világ mélyebb megértése, amelyet mi közösségben élünk meg.

Zölden a városban Számunkra az örömteliség az ökotudatos gondolkodással, cselekvéssel, választással kezdődik. Ahogy a teljes ökoszisztéma, ös�szhangban él egymással mi sem lóghatunk ki a sorból, és élhetünk nagy lábon a természet és mások kárára.

Közösségben a városban Mi a Messzelátóban hiszünk az összekapcsolódásban. Abban, hogy közösségben többre megyünk, boldogabbak lehetünk és támogatást, biztonságot nyújthatunk egymásnak. Mi itt a Messzelátóban szeretünk tanítani és tanulni, adni és kapni, odafigyelni egymásra, meghallgatni egymást. Légy része a közösségünknek!


Új megjelenés 2015-ben a 16 éves kamaszkorba lépő Messzelátó fiatal felnőtthöz illően vizslatta meg nem csupán életének, tevékenységének irányait, hanem magára pillantva gúnyáját is kérdőre vonta. Kifejezi vajon azt, aki én vagyok? Kellően praktikus, kényelmes viselet? Kellően trendi vagyok benne, hogy a közösség elfogadjon, felfigyeljen rám? A válasz pedig nem volt. Igazából bár szívünkhöz nőt, ámde régen kényelmetlenkedtünk már a távcsöves, hegyes-völgyes megjelenésünkben.


Célunk volt: Szerettünk volna olyan ruhát, amely a mindennapi városi életünkben meghozott tudatos döntéseinkben kényelmes, praktikus viseletet jelent, nem csak nekünk, de a körülöttünk lévőknek egyaránt. Közösségbe kapcsol, ugyanakkor az egyéni választásunkat is képviseli, abban hogyan élünk boldogan és fenntarthatóan egymással és a természettel harmóniában a városi rengetegben. Úgy zajlott: Mindezt azonban formába önteni egy igazi alkotó kézre volt szükségünk, aki Édes Piroska lett. Lányos csapatunkra közös gúnyát varrni bár sok igazgatással jár, így sok színt és fazont

lepróbáltunk, végül megszületett kényelmes és csinos öltözetünk, melynek középpontjába a zöld szív motívuma került. Eredménye lett: A zöld szív motívuma, amelyet a mindennapi életünkben megoszthatunk másokkal, elültethetünk vagy mások elé helyezhetünk példamutatásként vagy tudásként. A zöld szív, amely a városi életben az összekapcsolódást jelenti abban a hitben, hogy közösségben, személyes döntésekkel alakíthatunk ki egy olyan fenntartható életmódot, amely nem lemondásokkal jár, hanem örömteliséggel tölti meg a mindennapjainkat.


Új helyek Iroda

2016 augusztusban beköltöztünk az Impact Hub közösségi irodába, amit inkább lehetne térnek nevezni. Célunk volt a letisztulás folyamatát a mindennapokban fizikai módon is átélni. Olyan teret kerestünk, ahol, sok inspiráló emberrel kölcsönhatásban, az irodai használati tárgyakat, tudást, tapasztalatot megosztva egy minimalista létmódot tudunk megvalósítani az irodai környezetben is. Úgy zajlott a folyamat, hogy megvizsgáltunk mindent magunk körül, és döntéseket hoztunk arról, mi is az igazán fontos, praktikus, mire van valójában szükségünk. Eredmény gyanánt a saját bőrünkön tapasztaljuk a minimál iroda felszabadító hatását. Megosztjuk egymással az összes olyan erőforrást és tárgyat, amire egy irodában szükség van. Egy darab közös nyomtatónk, kávéfőzőnk és konyhánk van. Az egész irodánk elfér négy darab 50×50 cm-es kis szekrényben és csak azokkal a tárgyakkal vesszük magunkat körül melyekre valóban szükségünk van munkánk során. Minden munkanapot azzal fejezünk be, hogy elpakolunk az asztalunkról, rendet teremtünk magunk körül.


Honlap 2016 őszén online felületünk is új arculatunkkal felöltöztetve, letisztultabb struktúrával jelent meg. Célunk volt, hogy témáinkat, értékeinket és tevékenységünket minden honlapunkra látogató tisztán megtalálja. Megtalálja azokat a kapcsolódási pontokat, ahol ő is részesévé válhat a Messzelátó víziójának. Úgy zajlott le tehát az a folyamat, ahol rajzoltunk, agyaltunk, prioritásokat vontunk, elengedtünk, kiemeltunk, majd mindezeket szakmai segítségünk formába szedte. Eredménye lett egy olyan felület, amely ugyan még formálódik, alakul, igazodik a mindennap tapasztalataihoz, de megmutatja hol tartunk most a tisztulásban, milyen témákat helyezünk előtérbe, milyen jövőért mit cselekszünk és hol lehet hozzánk kapcsolódni.


Szemléletformáló környezetvédelmi programok A fogyasztói társadalomban élő emberek sok esetben elvesztették kapcsolatukat a természettel, az alkotással és egymással is. A környezettudatos életmód már belső késztetése a rohanásban és szennyezett városi környezetben élő embereknek. Célunk, hogy foglalkozásainkkal közösséget építsünk, szemléletet formáljunk, a hétköznapi életben hasznosítható praktikus, környezeti, egészséges életmódbeli tanácsokat adjunk.

Eredmény 2016-ban: 28 ilyen foglalkozást valósítottunk meg.


Ahogy ezt tesszük: Kíméletes szépségápolás – Ökoneszeszer foglalkozás A Messzelátó bemutatja az ökoneszes�szert, melynek elemeit többnyire mi készítettük, s csupa olyan kincset rejtenek, melyek amellett, hogy nem károsítják egészségünket és kíméletesek Földünkkel, még egyediek és izgalmasak is. Hulladék és újrahasználat Kikelő Papír foglalkozás Virágzó ajándékot készítünk irodai papírhulladékból és PET palack kupakokból, miközben kötetlenül beszélgetünk újrahasználatról, papír szelektálásról és városi környezetünk zöldítéséről. Vegyszermentesség – Ökotisztítószer foglalkozás Bemutatjuk hogyan és milyen elfeledett hagyományos, környezetbarát tisztítószer alapanyagok (pl. ecet, szódabikarbóna, mosószóda) felhasználásával tudja bárki vegyszermentessé alakítani otthonát. . Egészséges étkezés – Bringaturmix foglalkozás Magunkkal hozzuk a bringára kötött turmixgépünket, mellyel ínycsiklandozó, frissítő turmixokat készíthetnek a résztvevők szezonális vitaminforrásokból.


Méhészet és Demokrácia 2016 nyarától 2017 szeptemberéig egy nemzetközi pályázat keretében a vegyes méhészcsoportot támogató civil szervezet (Messzelátó Egyesület) 3 másik civil szervezettel együttműködésben egy nemzetközi pályázatot valósít meg. A pályázat fókusza városi méhészet, demokrácia és ifjúsági munka. Célunk, hogy nemzetközi partnereinkkel közösen dolgozzunk a városi méhészkedéshez kapcsolódó oktatási anyagon illetve fiatalokat ösztönözzük az aktív állampolgárság, részvétel és annak a fontosságára, hogy tudjuk honnan érkezik az ételünk. Ahogy ezt tesszük: Programjainkon illetve az általunk készített munkákban nem csupán a városi méhészet praktikus oldaláról, a méz, méhviasz felhasználhatóságáról illetve a méhek városi jelenlétének hasznáról beszélgetünk, de a társadalmuk bemutatásával a kollektív döntéshozatalról, jó kommunikációról és a társadalom működéseiről tanulunk együtt. A városi méhészet így egy eszköz a fiatal résztvevők érzékenyítésére társadalmi és környezetvédelmi témák iránt.


Fenntarthatóság és önkéntesség – Európai Önkéntes Szolgálat Az Erasmus+ program részeként fut az EVS, azaz Európai Önkéntes Szolgálat. Ezen a pályázati lehetőségen keresztül non-profit szervezetek fogadhatnak hosszabb, rövidebb időre külföldi önkénteseket, aki egy helyi közösség életébe kapcsolódik be, egy szervezettel dolgoCélunk, a velünk EVS önkénzik egy helyi ügyön. tesként tevékenykedő két külföldi fiatallal dolgozni azon, hogy a magyar fiatalok találkozhassanak nemzetköti önkéntes lehetőségekkel, sikeresen megpályázhassák azokat. Mindezeket pedig egy olyan módszerrel, amel�lyel környezettudatos attitűdöt is magukévá tehetnek.


Ahogy ezt tesszük: Online felületeinken, saját rendezvényeinken illetve más rendezvényeken való megjelenésekkel hirdetjük a tudatos és felelősségteljes nemzetközi önkéntes tapasztalat hasznát és lehetőségeit. A fenntarthatóság fontos eleme a személyes felelősségvállalás és a tudatos mindennapi döntések. Szeretnénk, ha minél több fiatal tenné ezt a gondolatrendszert magáévál személyes tapasztalaton keresztül.

Eredmény 2016-ban… 72 fiatal utazhatott EVS önkéntesként külföldre a mi segítségünkkel. Elindítottuk a fenntartható és gazdaságos otthon megvalósításához szükséges trükköket bemutató Youtube csatornánkat 5 darab EVS-Élménybeszámolót valósítottunk meg, ahol vis�szatérő önkénteseink mesélhették el önkéntességük történetét, tanulságait 12 alkalommal csatlakoztunk be fiataloknak szervezett eseményekbe, ahol interaktív, up-cycling módszert alkalmazó játékainkon keresztül ismerhették meg a fiatalok az EVS lehetőségét.


a Kevesebb több A 2016 végén elindult kampányunkban az egyszerű életre helyezzük a hangsúlyt, amivel környezetünket is jobbá tehetjük. Egyéntől változik, hogy ki, milyen területen találja meg a változást.

Célunk, hogy a környezettudatos életmódot divatos, örömteli, kreatív létformaként mutassuk be, s azt ne feladásnak, önsanyargatásnak éljék meg. Mindehhez egy nyitott, befogadó közösségben, jó hangulatban nyerjenek megerősítést, inspirációt és újabb tudást.


Ahogy ezt tesszük: Az örömteli egyszerű életet vátozatosan lehet megélni, a Messzelátó kampányában éppen ezért jeles napokhoz kötődő döntéseink kapcsán ajánlunk alternatívákat. Valamint a személyes felelősségvállalást előtérbe helyezve különböző területek neves művészeit kértük fel, hogy mutassák meg, nekik mit jelent az az életmód, amelyben nem felesleges tárgyakat halmoznak, hanem figyelnek a környezetükre és magukra. Eredmények 2016-ban, hogy megvalósítottuk Meztelen karácsony programunkat, ahol a résztvevők megismerhettek néhány trükköt a csomagolásmentes karácsonyhoz, hogy az ünnep az odafigyelésről, a meghittségről, a szeretetről szóljon, ne a felesleges tárgyak és rengeteg csomagolóanyag halmozásáról. Facebook oldalunkon számoltak be híres emberek arról, hogy ők milyen tudatos döntésekkel teszik fenntarthatóbbá a mindennapjaikat: Jónás Vera örökbefogadta kutyáját és nem tenyésztőtől vásárolta, Gerendás Péter családjával hajléktalan szállón adott koncertet karácsonykor, Lackfi János pedig termelői piacra jár.


2016. 8 munkatárssal 6 külsős szakértővel 2 külföldi és 40 hazai önkéntessel dolgoztuk a fenntartható és örömteli városért Ebbe a munkába 7980-an kapcsolódtatok bele facebook oldalunkon keresztül 3920-an olvastárok híreinket, tanácsainkat hírlevelünkön keresztül 2480-en találkoztatok velünk személyesen különböző programjainkon, kitelepüléseinken 72-en utaztatok EVS kalandra a segítségünkkel


Akik még sikeresebbé tették a 2016-os évünket: Együttműködő partnereink: Benkő Lívia, pr szakember ● Budapest Pont ● Civil Support ● Coaching Határok Nélkül ● Docu Art ● Édes Piroska, grafikus ● Egyesek Ifjúsági Egyesület ● Garmada Önkiszolgáló Bolhapiac ● Gerendás Péter, zeneszerző-előadóművész ● Gólya ● Good Impact ● Grung Közösségi Kert ● H13 ●

Impact Hub ● Inspi-Ráció Egyesület ● Jónás Vera, énekes ● Jövőkerék Alapítvány ● Kissteher ● Lackfi János, író - költő – műfordító ● Meze Ferenc, programozó ● Papp Aranka, könyvelő ● Pilnet.org ● Szatyor Egyesület ● Szimpla Közös Lábas ● Vodafone You ● Weil, Gotshal & Manges ●


Önkéntességgel, tudással támogattak: Anna Deni ● Bálint Orsolya ● Bazso Dániel ● Bertók István ● Dávid Zsuzsi ● Edward Sanborn ● Elek Judit ● Fetykó Kinga ● Giacomo Cavaletti ● Jákli Eszter ● Kiss Fatime ● Kling Ferenc ● Kolumbán Zsuzsi ● Kristi Viires ● Kükedi Zsolt ●

Miklós Emese ● Murvai Ildikó ● Nagy Bándor ● Porázik Péter ● Porontvai Lilla ● Rétlaki Andrea ● Szabó Emese Imola ● Szarvas Hajnalka ● Szép Éva ● Szlifka Zsanett ● Tóth Zsófia ● Vágvölgyi Gusztáv (Pabló) ● Varju Szandra ● Veres Juca ●


Kiemelt támogatóink: Limbacher Tivadar László ● Kardos Ágnes ● Pince Művek ● Garamszegi Zsolt ● Terray András ● Károlyi Antal ●


Elnökség:

Munkatársaink:

Sándor Tamás ● Tóth Csaba ● Varga Judit

Felügyelő bizottság: Mattyasovszky Anna ● Kerényi Moen Katalin ●

Jakab Mária ● Kiss Andrea ● Kocsis Dóra ● Lipka Borbála ● Pétervári Csilla ● Schnierer Katalin ● Udvarnoki Tünde ● Varga Judit


Ahol elĂŠrsz minket: www.messzelato.hu info@messzelato.hu 0630/252-6437 Ahol megtalĂĄlsz minket: Impact Hub Budapest, 1053, Ferenciek tere 2.

Booklet 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you