__MAIN_TEXT__

Page 1

MESSULEHTI 11.–13.11.2016 MESSUKESKUS HELSINKI

(la–su)

OIKEITA KOHTAAMISIA.  AITOJA ELÄMYKSIÄ.  KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.


11.–13.11.2016 MESSUKESKUS HELSINKI SAMALL A LIPULL A KUUDE T MESSUT: Metsä, ELMA maaseutumessut, Kädentaito, OutletExpo, 55plus ja la–su Lemmikkimessut.

(la–su) facebook.com/meidanviikonloppu • facebook.com/kadentaito • facebook.com/outletexpo • facebook.com/lemmikkimessut #elmamessut #metsämessut #kädentaitotapahtuma #55plus #lemmikkimessut #outletexpo

INFO Aika ja paikka 11.—13.11.2016 Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

KUN OSTAT LIPPUSI VERKKOKAUPASTA VIIMEISTÄÄN TORSTAINA 10.11. SAAT SEN ETUHINTAAN! Aikuiset 15 € / hlö

Aukioloajat pe 11.11 klo 9–18, la 12.11. klo 10–18 su 13.11. klo 10–17

Lapset (7–15 v), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 9 € / hlö

Sisäänkäynnit Eteläinen ja pohjoinen sisäänkäynti

Ryhmälippu (min. 10 hlöä) 9 € / hlö

Vaatesäilytys 2.5 € / hlö Pysäköinti 12 € / kerta (pysäköintitalon osoite: Ratapihantie 17)

Lapset (4–6 v) 5 € / hlö Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v lapset) 36 € Perjantaista 11.11. alkaen lippujen hinta verkkokaupassa on sama kuin ovelta ostettaessa.

shop.messukeskus.com

Neuvonta Infopisteet ovat avoinna messujen aukioloaikoina eteläisellä sisäänkäynnillä ja Alagalleriassa

Liput tapahtuman aikaan verkkokaupasta ja ovelta: Aikuiset 18 €

Ravintolat ja kahvilat Messukeskuksessa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita.Tiedustelut: Fazer Ravintolat, fazer.sales@messukeskus.com

Lapset (4–6 v) 6 €

Lapset (7–15 v), opiskelijat. eläkeläiset, varusmiehet 11 € Perhelippu 39 € (max. 2 aikusta ja lapset alle 16 v) Ryhmät (min. 10 hlö) 11 € hlö

Leikkipaikka Maksuton, valvottu hoitopaikka 3–7-vuotiallle lapsille on avoinna lauantaina ja sunnuntaina Ylägalleriassa Pankkiautomaatit Lasigalleriassa ja Alagalleriassa Ensiapu Alagalleriassa, p. 040 450 3237 Lehdistökeskus Eteläinen sisäänkäynti, 2. krs

Yhteistyössä:

Hotelli Messukeskuksen yhteydessä on hotelli Holiday Inn Helsinki, p. 0200 48102 Järjestäjät Messukeskus, Sevent oy (Lemmikki ja OutletExpo) ja Finevento Oy (Lemmikki) asiakaspalvelu@messukeskus.com, p. 040 450 3250

Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry


Messujen sisäänkäynnillä on jaossa esite, jossa kaikkien tapahtumien omat kartat sekä näytteilleasettajat. Lisäksi kaikki ajantasaiset tiedot löydät osoitteesta meidanviikonloppu.fi

A Tiedon ja Taidon metsä –työnäytösalue B Istutusbaana C Kuusikilpailu

F Metsäkonesimulaattori

N Kokemuksen lava

V Kengityskilpailu

G Metsälava

P Ruokatiedon näytöskeittiö

W Keppariareena

H Suomiretki

R Luomua. Ilman muuta.

X Lemmikkilava

D 4H askartelu

K Vapaaeöhtoistoiminnan PopUp & Small Talk

E Metsäpeliluola

M Elisan Oma Guru

HYÖDYNNÄ MOBIILISOVELLUSTA MESSUKÄYNNILLÄ!

s Muuta maalle! T Marttojen kässäkahvila

Sympaatin Y Lemmikkieläinklinikka Z Royal Canin Areena

U Eläinareena

Messukeskuksen omasta applikaatiosta näet messuille osallistuvat yritykset, ohjelman, hallikartan ja tapahtuman palvelut. Appi auttaa sinua suunnittelemaan messupäiväsi tehokkaasti.


Ä V I M Ä E P S SUK ESKUKSES N Ä S I Ä T E I V SA MEIDÄN VIIKONLOPPU ON MAHTAVA PAIKKA VIETTÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ.

Messukeskus on täynnä monenlaista nähtävää ja koettavaa isänpäivänä sunnuntaina.

ALOITA PÄIVÄSI HERKULLISELLA ISÄNPÄIVÄBRUNSSILLA TAI JOULUPUUROLLA. Messukeskuksesta löytyy 21 erilaista ravintolaa ja kahvilaa.

MUUTA MAALLE -OSASTOLLA voi askarrella isälle paperiruusun, ottaa

yhteiskuvia Röllin kanssa ja seurata huikeaa Dragshowta à la Raseborg!

ISÄN KANSSA VOI ASKARRELLA YHDESSÄ myös 4H- liiton osastolla 6e79 TAI ISTUTTAA OIKEITA TAIMIA istutusbaanalla osastolla 6f109. RUOKATIEDON NÄYTÖSKEITTIÖSSÄ valmistetaan isien omia suosikkiruokia ja

keskustellaan kotiruoasta ja sen tekemisestä. Lapset voivat piipahtaa puuhanurkassa värittelemässä tai pelailemassa Ruuan reitti -peliä ja lisäksi koko perhe voi osallistua sokerivisaan tai bingoon.

LUOMUA. ILMAN MUUTA. osastolla 6p91 Luomu Välipalabaari klo 11–16!

Täällä perheen pienimmätkin pääsevät isien kanssa tekemään ihania luomuherkkuja!

METSÄLAVALLA kerrotaan mm. kuinka polkujuoksua voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa, millaista lintuharrastaminen on sekä vinkkejä lintuharrastukseen Suomessa. Suomiretki-sivuston ylläpitäjä Nella Himari esittelee mahtavia luontokuvia ja kertoo kotimaan retkeilystä. ELÄINAREENALLA voi seurata alpakka-agilityä, paimenkoiranäytöksiä. Elma HH Junior Handler Showssa nuoret näyttävät taitonsa!

KOKEMUKSEN LAVALLA Lauluyhtye Aikamiehet viihdyttää kuoroesityksellä klo 12. Jos isää itseäänkin laulattaa, esiintymisen jälkeen yhtye vastaa kysymyksiin kuorotoiminnasta ja kertoo mahdollisuudesta päästä mukaan.

STUDIO 55 -JUONTAJA RAAKEL LIGNELL

haastattelee mielenkiintoisia vieraita. Mukana mm. Aira Samulin, Sirpa Pietikäinen ja Urpo Martikainen

JOULUPUKKI ON ISIENKIN KAVERI, tule jututtamaan pukkia tai nappaamaan yhteiskuva!


, A T N U L A J I R U T N U JOUL UM A A O N MUU TA K IN K UIN T ! A S S E S K U K S E K J O U L U M A A O N… M E S S U PAKK A A JOULUMIELI MUK A AN TAI TULE HAKEMA AN SE MESSUKESKUKSEN JOULUMA AS TA! Joulupukki tonttuineen on alueella tavattavissa joka päivä, pukin kanssa voi ottaa iloisen selfien ja teettää siitä vaikka joulukortin! Pukin apulaistontut pakkaavat puolestasi joululahjat, jotka hankit messuilta. Joulumaassa voit kirjoittaa tai piirtää tervehdyksen Joulupukille tai Korvatunturin väelle

JOULUPUU-NÄY T TELY Joulupuu on rakennettu – joulukuusia eri vuosikymmeniltä - näyttely vie aikamatkalle joulukuusien koristelun merkeissä. Tule katsomaan miten joulukuuset koristeltiin vaikkapa 1920-luvulla.

HAVUPA JA

PUUROBA ARI

Havupajassa pääset itse valmistamaan joulukoristeita.

Nälän tai herkkuhimon yllättäessä joulumaan puurobaarista saa 6 euron hintaan ihanaa riisipuuroa lisukkeineen, ja saattaapa soppalautaselta löytyä pikku mantelikin! Puurobaarissa on tarjolla myös muita jouluisia herkkuja, kuten glögiä ja joulutorttuja.

Joulupuuseura ry juhlii 25-vuotista toimintaansa havuntuoksuisessa pajassa, joka on avoin kaiken ikäisille messuvieraille. Pajassa askarrellaan kuusen ja männyn oksista ja kävyistä pieniä koristeita, kransseja ja palloja itselle, kotiin, kouluun ja tuliaisiksi ystäville. Suunnittele ja askartele omin käsin kaunis joulukoriste luonnonmateriaaleista! Pienten koristeiden teko on ilmaista, havu- ja pallokoristeen materiaaleista velotetaan 5 €.

PIENYRIT TÄ JÄT Joulumaassa esillä on monta kotimaista pienyrittäjää ihanilla tuotteillaan, joita voit ostaa itsellesi tai jouluviemisiksi. Tule katsomaan mitä kaikkea pukinkonttiin löytyykään.


E L M A N E L Ä I N H A L L E I S S A TA PA H T U U ! Elman eläinhallissa nähtävänä mm. lehmiä, possuja, kanoja, hevosia, kalkkunoita, aaseja ja lampaita. Osa eläimistä esiintyy myös Elman eläinareenalla päivittäin. Tule seuraamaan kuinka alpakat taitavat agilityä, mitä paimenkoirat puuhailevat sekä ihastelemaan yli tuhatkiloista Vito-sonnia. Elman ruoka- ja matkailupuolella tuoksutellaan ja maistellaan ihania, ympäri Suomea saapuvia, ruokaherkkuja . Tuotteita on mahdollista ostaa myös mukaan ja kaukaisimmat herkut saapuvat aina Lapista asti. Matkailukohteitaan ja asumismahdollisuuksiaan Elmassa esittelevät mm. Loviisa, Raasepori, Miehikkälä, Hirvensalmi, Kotka, Hamina ja Rovaniemi.

KUMMIPOSSUT Heinäkuussa syntyneet ELMA messujen kummipossut Lilly ja Lyyli valmistautuvat messuiluun kotitilallaan Ollikkalassa. Tällä tilalla eläimet saavat kasvaa vapaasti paksulla pahna-alustalla koko ikänsä, mikä mahdollistaa sioille luonnollisen käyttäytymisen eli tonkimisen. Siat ruokitaan Ollikkalan tilalla tuotetulla viljalla ja eläinten hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota. Messujen jälkeen possut palaavat takaisin omalle kotitilalleen. Lisää Ollikkalan tilan kuulumisia voit myös seurata Facebookissa www.facebook.com/ollikkalan.sikatila

R AT SAS TUS TA KOLMELL A TAPA A Elmassa löytyy talutusratsastusta sekä poneilla että nyt myös uutuutena aaseilla. Näiden lisäksi myös valloittaville keppihevosille on oma areenansa. Keppari-areenalla on kilpailuja, kepparitunteja, valmennusta, kepparinäyttely, estekisoja, arvontoja, kilpailuja ja jopa agilityä! Tule tutustumaan mitä kaikkea keppariharrastamiseen liittyy. Voit myös ottaa mukaasi oman keppihevosesi.

KENES TÄ KRUUNATA AN TÄNÄ VUONNA KENGIT YKSEN SUOMEN MES TARI? Suomen Kengityssepät ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävien Hevosenkengityksen SM-kisojen jännittävä finaali järjestetään jälleen ELMA -messuilla. Tule seuraamaan tiukkaa taistoa paikan päälle. Kenkiä taotaan perjantaina ja lauantaina, hevoset lyödään kenkään sunnuntaina.

HALUATKO ASUA L ÄHELL Ä PÄ ÄK AUPUNKISEUTUA, MUT TA KUITENKIN OMASSA R AUHASSA POIS K AUPUNGIN VILINÄS TÄ? Raaseporin ja Loviisan yhteisosastolla saat selville kuinka tämä onnistuu. Nämä monipuoliset pikkukaupungit vastaavat MUUTA MAALLE! -OHJELMALAVASTA, jossa voit mm. ottaa selfieitä Röllin kanssa, seurata joulusirkuksen eläimellistä menoa, ihmetellä taikurin temppuja tai fiilistellä musiikkiesityksiä!


K O K A J A T I U L I A P N ÄY T Ö S K E I T T I Ö I T Ä , K I L

Ä J E K K K AUSVIN

SUOMEN EN SIMMÄ IN EN VUODEN LUOMU KOKKI - KILPAILU Pro Luomun osastolla 6p91 järjestetään jännittävät Luomukokki- kilpailun finaalit sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina toisistaan mittaa ottavat ravintola-alan opiskelijat ja lauantaina estradille astuu alan ammattilaiset. Molempien sarjojen finaalissa valmistetaan kolmen ruokalajin luomumenu kuudelle annetuista raaka-aineista. Ammattilaissarjan voittaja pääsee edustamaan Suomea Ekokokki -kilpailuissa Malmössä 16–17.11.2016.

RUOK AILOA KOTIKEIT TIÖÖN JA KOULURUOK AILUUN Ruokatiedon näytöskeittiössä on luvassa vinkkejä helppoihin ja ravitseviin arkiruokiin lapsiperheille sekä tietoa kouluruokailusta. Haastatteluiden ohessa näytöskeittiössä tarjoillaan makupaloja terveellisestä ruuasta, keskustelua ja mahdollisuutta kysymyksiin.

OSAS TOLL A LUVASSA MYÖS MONIPUOLINEN K AT TAUS TEKEMIS TÄ K AIKEN IK ÄISILLE: Nappaa itsestäsi selfie ruoka-alan unelma-ammatissa tai osallistu ammattivisaan! Talon väkeä -työpajassa voit tutustua alan ammatteihin ja tehdä itsellesi voimapinssin.

TULE TUTUS TUMA AN VALION MAITOTIL AYRIT TÄ JIEN MA AILMA AN ELMA-messujen kotieläinpuolelle. Osastollamme pääset kysymään arjesta maitotilalla, lehmistä, niiden elämästä, rapsuttamaan vasikoita, keksimään O-kirjaimella alkavia vasikannimiä ja testaamaan lypsytaitosi leikkilehmällä. Valio Luomu™ on vahvasti esillä Luomualueella, jossa käydään myös Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki -kilpailu. Sunnuntaina isänpäivänä perheen pienimmätkin pääsevät isien kanssa Luomu Välipalabaariin klo 10–16 välillä tekemään ihania luomuherkkuja!


UU S I TA PA H T U M A 5 5 P L U S! 55plus.fi

55 PLUS TÄHÄ N AS TI O N VA S TA L Ä MMI T ELT Y

NÄILL Ä MESSUILL A EI OLE T YLSÄ Ä, VA AN OH JELMA A ON A JANKOHTAISES TA ASIAS TA VIIHTEESEEN. Oletko etsimässä uusia harrastuksia tai haluaisitko osallistua vapaaehtoistoimintaan? Kaipaako kotisi uutta tuunausta tai tekisikö mielesi matkustaa? Vaivaako mieltä jokin tietotekninen ongelma vai haluaisitko kenties perustaa oman blogin? Jos nämä asiat kiinnostavat tämä on tapahtuma juuri sinulle, työikäinen tai jo eläkkeellä oleva yli 55- vuotias. Menossa mukana mm. Kansalaisareena ry ja Eetu Ry.


TUTUSTU KOKO OHJELMAAN JA NÄYTTEILLEASETTAJIIN OSOITTEESSA: 55PLUS.FI

55PLUS YHTEIS T YÖSSÄ S TUDIO55-OH JELMAN K ANSSA MTV-kanavalla arkiaamuisin esitettävä Studio55 nähdään livenä myös messuilla. Mukana messuilla iki-ihana juontaja Raakel Lignell mielenkiintoisine vieraineen. Haastateltavana mm: Urpo Martikainen, Kirsti Lonka, Pirkko Arstila, Sirpa Pietikäinen ja Aira Samulin

Urpo Martikainen

Aira Samulin Sirpa Pietikäinen

KUK A ON VUODEN 50+ -KILPAILUN VOIT TA JA? Oma Aika -lehden äänestyksen voittaja julkistetaan 55plus lauantaina. Tutustu ehdokkaisiin ja osallistu äänestykseen osoitteessa omaaikalehti.fi/vuoden50plus

HY VÄN TEKE VÄISY YSHUUTOK AUPPA Lauantaina klo 12 Kokemus-lavalla pyörähtää käyntiin Huutokauppakeisarin meklaroima huutokauppa. Huutokaupan koko tuotto lahjoitetaan myöhemmin julkaistavaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Aki Palsanmäen lisäksi mukana menossa Heli ja Markku.

ELISA OYJ TUO OMAGURUT K ÄY T TÖÖSI! Kenelläpä ei joskus olisi pulmia esimerkiksi kiukuttelevan tietokoneen kanssa, uuden älypuhelimen käyttöönotossa tai yhteystietojen siirrossa? Elisa Omaguru auttaa kaikissa kodin tietotekniikka-asioissa! Voit myös tilata OmaGurun kotikäynnille.

TERVE YS JA HY VINVOIN TI Mietityttääkö unenlaatuun liittyvät asiat? Kiinnostaako selkäongelmien ennaltaehkäisy ja kuntoutus tai kaihileikkaus? Näistä tärkeistä asioista ohjelmaa Kokemuksen lavalla joka päivä. Mukana mm. ravintoterapeutti Hanna Partanen, silmäkirurgi ja silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo, fysioterapeutti Katariina Kemppainen ja työterveyshoitaja Kirsi Kurvinen.


M E T S Ä M E S S UI L L A TA PA H T U U! Metsämessut tarjoaa niin metsänomistajille, metsäalan ammattilaisille kuin metsän ystävillekin puuntuoksuisen viikonlopun, joka sisältää metsäaiheista ohjelmaa, keskusteluja, työnäytöksiä ja kyselytunteja. Kauniita maisemia, riistaa ja marjoja, energiaa… Metsästä on moneksi! Metsälavalla on mielenkiintoista ohjelmaa koko viikonlopun ajan. Tarkasta aikataulu ja tule paikalle kuulemaan mm. kiertotaloudesta, sukupolvenvaihdoksesta, polkujuoksusta, retkeilystä tai muuttuvasta lainsäädännöstä. Työnäytösalueella saat vinkkejä kuinka polttopuut pilkkoutuvat helpommin ja miten työvälineitä huolletaan. Alueella esittäytyvät myös Suomen moottorisahakilpailijat Sumoki ry

SI JOIT TAISINKO ME T SÄ ÄN? Kuinka paljon metsää saa kerrostaloasunnon hinnalla? Metsätilakauppa on jo useana vuonna ollut sijoitusmuotojen kärkipäässä vakautensa ansiosta. Asiasta lisää luennoi Petra Puupponen MH LKV, Järvi- Suomen Metsätilat Oy

Metsä rikastuttaa elämääsi Metsän monet käyttötarpeet ja metsänhoito kohtaavat Suomessa luontaisesti. Metsäsertifiointi on tällä hetkellä vahvin tapa osoittaa kansainvälisesti, että meillä Suomessa kasvanut puu on vastuullisesti tuotettua.

MITEN OLISI UUSI HARR AS TUS? Suomessa on lähes 20 000 lintuharrastajaa ja saman verran erilaisia tapoja harrastaa lintuja. Linnut ovatkin suosituin luontoharrastuksen kohde Suomessa. BirdLife Suomi ry tulee kertomaan linnuista ja mitä kaikkea lintuharrastamiseen liittyy.

Sertifioimalla metsäsi pystymme osoittamaan puun vastuullisen alkuperän ja siten takaamaan puun menekin kansainvälisille markkinoille valmistettavien tuotteiden raakaaineena. Hyvin hoidettu metsä rikastuttaa elämää. Asioimalla kanssamme varmistat, että myös jälkipolvet nauttivat vastuullisista valinnoista ja metsäsi tuotosta. www.metsämaailma.fi

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Metsäpalvelukeskus

0204 16 5100

Avoinna arkisin klo 8–20 ja lauantaisin klo 9–14

palvelukeskus@upm.com

ME T SÄPELILUOL A OSAS TOLL A 6b49 on Tiedekeskus Pilkkeen luola, joka hyödyntää metsään ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön liittyviä pelejä. Metsäaiheiset pelit sopivat kaikenikäisille ja ovat hauskaa yhteistä puuhaa kaverusten tai perheen kesken. Metsäpeliluola on hauska tapa oppia ja tutustua mm. biotalouteen.


! Ä L L I Ö T I S Ä K A L L I E IL A HDU TA I T S E Ä S I UNIIK Kädentaito-messut ovat etenkin sinulle, joka arvostat suomalaista käsityötä, laatua tai tykkäät tehdä itse. Tule ostamaan valmiita tuotteita itsellesi sekä pukinkonttiin ja löydä inspiroivat materiaalit askarteluun. Yhteistyössä: Suomen käsityöyrittäjät ry, Uudenmaan Martat ry, Kehrääjien kilta ry ja Helsingin seudun mehiläishoitajat ry

Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry

SUOMEN K ÄSIT YÖYRIT TÄ JÄT SK Y T RY Käsityökortteleissa kaikkien yritysten käsityö on aina 100 % Suomessa tehtyä työtä. Nämä kotimaiset käsityöt tunnistat Käsityökorttelien kukka-logosta

K ÄDEN TAIDON ILTAPÄIVÄ KOKEMUKSEN L AVALL A PER JAN TAINA

RUKKE JA JA VÄRT TINÖITÄ

Aiheina mm. miten käsillä tekeminen lisää hyvinvointia, käsitöiden merkitys virkistyksenä ja terapiana, sekä vahantuoksuiset ja parantavat lahjavinkit mehiläisiltä. Haastatteluissa vuoden tekstiiliopettaja Minna Matinlauri sekä korttiaskartelun ja bloggauksen uranuurtaja Maiju Kauppila.

Haluatko tietää, kuinka pellavakuidusta saadaan pellavalankaa? Voiko koirankarvoista kehrätä lankaa ja kuinka villan kehrääminen eroaa pellavan kehruusta? Tule Kehrääjien Kilta ry:n osastolle katsomaan karstaamisen ja kehräämisen työnäytöksiä. Kiltalaiset kehräävät sekä vanhoilla perinteisillä että moderneilla rukeilla, jopa värttinällä.

Kädentaito-ohjelman juontaa Pia Temisevä

TULE SEUR A AMA AN MEHIL ÄISVAHAK YN T TILÖIDEN VALMIS TUS TA JA TEKEMÄ ÄN IT SE! Tule seuraamaan mehiläisvahakynttilöiden valmistusta ja kokeilemaan itsekin niiden tekemistä Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:n osastolla. Samalla voit kuunnella keskustelua mehiläisten merkityksestä, niiden katoamisesta ja karkaamisesta, sekä hunajan ja muiden mehiläistuotteiden terveysvaikutuksista. Saat tietoa kuinka pääset alkuun mehiläisten hoidossa ja itsetehtyjen voiteiden valmistuksessa.

K AHVIA, MART TAILUA JA K ÄSITÖITÄ Tule mukaan Marttailemaan – yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Marttojen kässäkahvilassa voit yhdistää kahvittelun ja käsityöt sekä tutustua Marttojen toimintaan. Ota mukaan omat käsityöt ja kysy uusimmat vinkit Martoilta.

HOPE AKORUJA VANHOIS TA ATERIMIS TA Korupaja Helmi valmistaa ja tuunaa koruja mm. vanhoista hopealusikoista ja muista aterimista. Tule katsomaan, kuinka kultaseppä Markku Koskela taikoo korvakorut sillihaarukoista tai rannekorun ruokalusikasta. Jos sinulla on vanhoja hylättyjä tai rikkinäisiä koruja ja aterimia, voit tuoda ne mukanasi Korupaja Helmen osastolle. Kultaseppä valmistaa niistä toiveesi mukaan korun, jossa muistot ovat mukana, mutta muotokieli on tähän hetkeen sopiva.


N H E A U E S H K R A E P O K O K L E M M IK K I TA PA H T U M A ! OLE TKO MIE T TINY T LEMMIKIN HANKIN TA A TAI HALUAISITKO TUTUS TUA NÄY T TELY TOIMIN TA AN? Kaikki tämä on mahdollista Lemmikkimessuilla. Esillä on mm.koiria, kissoja, lintuja, marsuja, kaneja, terraarioeläimiä, rottia, hiiriä ja akvaariokaloja. Tietoiskuista, järjestöjen ja yhdistysten osastoilta, Royal Canin areenalta ja näyttelyistä löytyy tietoa sekä lemmikkiharrastajille että lemmikin hankintaa harkitseville. Myynnissä myös tarvikkeita ja herkkuja kaikille eläinystävillemme.

TÄNÄ VUONNA UUTUUKSINA SYMPA ATIN LEMMIKKIKLINIKK A JA KOIR AKOULU KOMPASSIN S TADIN SUPERKOIR A -KILPAILU. SUPERKOIRA -KILPAILU koostuu neljästä osakilpailusta. Osa-alueita ovat match show, hajutaituri, huima hakija ja putkiralli. Eniten eri osa-alueita pisteitä kerännyt kruunataan Stadin Superkoiraksi.

SYMPAATIN LEMMIKKIKLINIKALLA asiantuntijaeläinlääkärit vastaavat katsojien kysymyksiin ja kertovat lemmikinomistajille tärkeistä asioista, kuten lemmikkien kanssa matkustamisesta ja terveyteen liittyvistä asioista.

TULE MUK A AN K AN TARELLISEIKK AILUUN! Kantarellinetsinnässä lapset pääsevät puuhailemaan turvallisen koiran kanssa. Sinäkin osaat! Mihin sinä piilottaisit sienen? Yritä piilottaa sieni sellaiseen koloon, josta koira ei sitä löydä. Koirakaverimme on luvannut olla kurkkimatta, mihin piilotat sienen. Uskotko?

lemmikkimessut.fi


! N O O P X E T E L T OS T OKSILLE OU TAVOITA K YMMENE T OUTLE TMY YNNIT YHDELL Ä KERTA A OUTLE TE XPOSSA! Mukana on laatutavaran ja designtuotteiden valmistajia, maahantuojia ja kauppiaita.

MESSUILTA LÖYDÄT OUTLE T-HINNOIN mm. vaatteita, asusteita, keittiötarvikkeita, liikunta- ja ulkoiluvarusteita, kenkiä, sisustustuotteita, kirjoja, leffoja sekä viihde- ja kulttuurituotteita. Messuilla jaettavana myös OutletExpon oma opas, josta voit silmäillä parhaimmat tarjoukset vaikka kahvin lomassa.

MUK ANA OUTLE T E XPOSSA • Bernina, Brother ja EVA ompelukoneet • BLUE EYE • BoreaMed Oy • Bretelle Oy Ltd • DAVID • DNA Kauppa Oy • Donna Taponero • ECCO• EcoFurn Finland Oy • Feelmax Oy • Finlayson Oy • Florence Bags Ireland Ltd • Fortum Markets Oy • HEAD HUNTER STORE FINLAND • Healthstore finland • Heinen Warenhandels GmbH • Hofler Oy • Ibero Oy • JKSelling • Kelttikorut 925 Oy • Kenkäkauppa Alina • KHN Services • korujenmaailma.fi • Kultakeramiikka Oy • Kultasepänliike Montin • L’Oréal • Leather Heaven / Extreme Heaven Oy • Lennol Oy • Lonsdale • Luhta Outlet • Lumene Oy • Meikkitorppa Oy • NaisTaivas Oy • Onnisport • Opa Muurikka Oy • Outlet-tukku • OÜ Beauty Pro • Oy CHANGE of Scandinavia Finland Ab • Oy Sea Level Ltd • OÜ Tasapisitasakaal • Pirkanmaan Nahkakuviointi Ky • Prizzi Oy • Procare Oy • Rosebud Books Oy • Silver Wave • Spirit Store • Suomen Terveysravinto • SUPERYELLOW Design Oy • Tempur Sealy Suomi Oy • Top-Knit Oy • Tunika • Tuula Raatesalmi • Tähtituote • Unikeidas • Valovoima Finland Oy • Zio

Tutustu tarjouksiin ennakkoon osoitteessa outletexpo.fi

Muutokset mahdollisia.

KUULUTKO JO OUTLE TE XPON MESSUKLUBIIN? Klubilaiset pääsevät nimittäin shoppailemaan ennen muuta yleisöä perjantaina 11.11. klo 9–12. Jos et siis vielä saa meiltä klubipostia, liity heti porukkaan osoitteessa messuklubi.fi – tietysti ilmaiseksi!


OH JELMA A PER JANTAINA 11.11.

TIEDON JA TAIDON ME T SÄ -T YÖNÄY TÖSALUE 12.45 Osaston esittely: KuusiSaariset / PJT Forest Oy

Metsälavalla juontaa Marianne Harjula

13.00 Sahat käyttötarkoituksen mukaan / Koneliike Olenius 13.30 Teroitustyöpaja / Koneliike Olenius 14.00 Moottorisahan käsittely, opetellaan oikeat otteet / MHY 14.30 Raivaussahan käyttö / Sthil 15.00 Moottorisahan ja raivaussahan huolto / Koneliike Olenius

ME T SÄL AVA 10.30 Metsävisailu Metsävisailussa kuudesluokkalaiset ottavat mittaa toisistaan metsäaiheisissa tehtävissä. Suomen Metsäyhdistys 11.30 Mahdollisuuksien metsä ­– Suomen suurin työpaikka Miksi metsät ovat Suomelle niin tärkeitä? Onko metsäteollisuudessa töitä? Missä voi opiskella alalle? Metsäteollisuuden edustajat ovat lavalla vastaamassa yläkoululaisia askarruttaviin kysymyksiin.

15.30 Metsäkonesimulaattori metsäkoneen-kuljettajien aikuiskoulutuksessa Mikkelin metsäkonekoulu / ESEDU 16.00 Turvavarusteiden huolto ja suojaavuus Sthil 16.30 Polttopuiden teko koneellisesti, Japa-235 polttopuukone / Sumeko mönkkäkärit Laitilan Rautarakenne / Sumeko

12.00 Ministeri Kimmo Tiilikaisen kyselytunti Koululaiset kysyvät biotaloudesta – maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaa. 12.30 Kiertotalous näkyväksi Suomen Partiolaisten Sini Hakkarainen kertoo kuinka maailman ensimmäiset kiertotalouden mukaiset partiohuivit löysivät tiensä Suomen partiolaisten Roihu-leirille. Lisäksi Sitran järjestämän lyhytelokuvakilpailun voittajavideot julkistetaan ja tekijät palkitaan. Juontajana toimii Sitran Kiertotalous-avainalueen vetäjä Kari Herlevi.

ELMAN EL ÄINAREENA

13.00 Sujuvasti seuraavalle, metsätilojen omistusjärjestelyt Pirjo Havia, MetsäPremium Oy ja Matti Kiviniemi, Tmi Metsälaki

9.45 Miniatyyrihevoset irroittelevat

12.30 LEHMÄ SHOW MISS & MR ELMA

10.00 Kengityskilpailujen tietoisku

13.30 Syrjälän lammastila

13.30 Sukupolvenvaihdos ja yhteismetsät –kyselytunti Sukupolvenvaihdoksen ja metsätilan omistuksen voi järjestellä monella tavalla. Asiantuntijat Pirjo Havia, Matti Kiviniemi, Antti Pajula, Lakimies Tuomo Pesälä

10.15 Monikäyttöinen laama 10.30 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 10.45 Suomenratsujen katrilli

14.30 Sitra: Uutta liiketoimintaa metsästä Tule kuuntelemaan, kun kolme yritystä kertoo minkälaista liiketoimintaa metsästä ja metsään liittyen heillä on. Juontaja Sitran Kiertotalous-avainalueen vetäjä Kari Herlev.

11.00 Paimenkoiranäytös

15.00 Biotalous nyt Biotalouden nykytilasta Pekka Väisäsen johdolla keskustelevat Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen, Vuoden tekstiilitaiteilija Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopisto ja Maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Juha S. Niemelä

12.20 Kengityskilpailujen tietoisku

15.30 Arvometsä: Yläharvennuksen edut ja mahdollisuudet Koska kannattaa yläharventaa? Paljonko harvennetaan? Metsäasiantuntija Aleksi Vihonen, Metsäpalvelu Arvometsä OY 16.00 Verohallitus: Muutoksia metsän-omistajien verotukseen Metsätalouden harjoittajan arvonlisäverotuksen ja tuloverotuksen on tulossa muutoksia. Myös Verohallinnon tarjoamat sähköisen ilmoittamisen palvelut uudistuvat.

11.30 Maaseudun työkoirat 11.45 Alpakka agility

13.45 Shettikset areenalla 14.00 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 14.15 Aasit areenalla 14.30 Alpakka agility 15.15 Keppihevoset 15.30 Suomenratsujen katrilli 15.45 Monikäyttöinen laama 16.00 Paimenkoiranäytös 16.30 Miniatyyrihevosten tykitystä

KEPPARIAREENA Perjantaina kepparialueella mm. kepparirata, piirustuskisa, kasvomaalausta, Drive-in estekisa ja näyttely.

Muutokset mahdollisia.


KOKEMUKSEN L AVA

RUOK ATIEDON NÄY TÖSKEIT TIÖ

9.00

Maistuvat ammatit esiin Ruokatiedon näytöskeittiössä

55plus -messujen lehdistötilaisuus ja Noste -palkinnon julkistus

11.00 Huomisen kynnyksellä tutkimus: 55-84-vuotiaiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n sihteeri 2016, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen 11.30 Pyörällä kaiken ikää -toiminnan esittely Mira Kokko, Pyöräliitto ry ja mukana riksapyörää polkeva vapaaehtoinen pyöräluotsi. 12.30 Selkäongelmien ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Mukana Whist selän extensio- ja niskakaaret, jotka saaneet hyvän vastaanoton kuntoutusalan ammattilaisten sekä työhyvinvoinnin parissa. Luvassa yleistä infoa selkäongelmien syistä. Käydään läpi kaarien käyttöä, vaikutuksia ja tehoa kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Fysioterapeutti, Marjukka Hilden ja työterveyshoitaja, Kirsi Kurvinen, Hyvinvointituotteiden Palvelumyynti HP.

10.00 Kouluruokadiplomi®: Kokataan koululounas 11.00 Tuotekehittäjä, Valio Oy, Helsinki 12.00 Leipuri, Viipurilainen Kotileipomo, Vääksy 13.00 Savustaja, HKScan Finland Oy, Vantaa 14.00 Tuotekehittäjä, Valio Oy, Helsinki 15.00 Leipuri, Viipurilainen Kotileipomo, Vääksy 16.00 Savustaja, HKScan Finland Oy, Vantaa 17.00 Lampuri, Syrjälän lammastila, Tammela Juontajana MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. OSASTOLLA MYÖS PALJON OHEISOHJELMAA: Ota itsestäsi selfie ruoka-alan ammatissa tai tutustu HRM:n Rinta rinnan -näyttelyssä alan ammatteihin. Tee itsellesi voimapinssi museon työpajassa!

13.00 Milloin kaihileikkaukseen? LT, silmäkirurgi Silmätautien ylilääkäri, Tiina Leivo, Suomen Terveystalo 13.30 Nuku hyvin - jaksa paremmin -luento • Ikääntymisen aiheuttavat muutokset unessa • Unen parantaminen lääkkeettömin hoitokeinoin • Nukkumisergonomian vaikutus selkäkivun hoidossa • Nukkumisympäristön huomiointi unen laadun parantamisessa Fysioterapeutti, Katariina Kemppainen, Unikulma Oy 14.30 Huomisen kynnyksellä tutkimus: 55-84-vuotiaiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n sihteeri 2016, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen

K ÄDEN TAIDON ILTAPÄIVÄ 14.00 Maiju Kauppila, Pinkit Korkokengät 14.15 Minna Matinlauri on valittu vuoden tekstiiliopettajaksi

PALA PUHDASTA POHJOISTA LUONTOA

15.00 Kun heijastinliivistä tuli ammatti 15.20 Mitä on lupa odottaa, kun materiaalina ovat renkaiden sisäkumit, turvavyöt ja autojen hihnat. Anni Iivarinen, Asmi 15.40 Käsityöopettajasta kastemekkojen kautta yrittäjäksi Johanna Anttila, Kirjosilta 16.00 Vahantuoksuiset ja parantavat lahjavinkit mehiläisiltä Arto Koljonen, Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry 16.30 Käsillä tekeminen lisää hyvinvointia. Käsitöiden merkitys virkistyksenä ja terapiana. Sinikka Pöllänen, Itä-Suomen Yliopisto

ELMA -MESSUILL A MY YNNISSÄ MYÖS UUDE T MAIS TUVAT LISÄ AINEE T TOMAT JA GLUTEIINIT TOMAT E VÄSPATUK AT.


OH JELMA A L AUANTAINA 12.11.

TIEDON JA TAIDON ME T SÄ -T YÖNÄY TÖSALUE 10.15 Osaston esittely / Joulupuuseura

ME T SÄL AVA 11.00 Sijoittaisinko Metsään? Asunto Helsingistä vai metsätila Savosta? Kuinka paljon metsää saa kerrostaloasunnon hinnalla? Haluaisitko sinä omistaa palan Suomea? Petra Huupponen MH, LKV, Järvi-Suomen Metsätilat Oy LKV, 11.30 Biotalouden pelle pelottomat – Suomen pioneerit kertovat onnistumisesta Agronomi Juuso Joona Soilfoodista pistää metsäteollisuuden sivutuotteet kiertoon ja koordinaattori Mikko Rahtola Luonnonvarakeskuksesta tietää, miten maatalouden ravinteet kierrätetään kannattavasti. VTT:n Jussi Manninen sparraa biotaloudessa. / Maa- ja metsätalousministeriöstä viestintäjohtaja Pekka Väisänen juontaa. 12.00 Uusi Metsähallituslaki -paneelikeskustelu Uudesta metsähallituslaista keskustelemassa Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sekä Maa- ja metsätalousministeriöstä Marja Kokkonen. Paneelin vetää viestintäjohtaja Pekka Väisänen. 12.30 Verohallitus: Muutoksia metsänomistajien verotukseen Metsätalouden harjoittajan arvonlisäverotuksen ja tuloverotuksen on tulossa muutoksia. Myös Verohallinnon tarjoamat sähköisen ilmoittamisen palvelut uudistuvat. 13.00 Sujuvasti seuraavalle, metsätilojen omistusjärjestelyt Pirjo Havia, MetsäPremium Oy ja Matti Kiviniemi, Tmi Metsälaki 13.30 Sukupolvenvaihdos ja yhteismetsät –kyselytunti Ennakkoperintö, lahja vai kauppa? Omistus yksin vai yhdessä? Sukupolvenvaihdoksen ja metsätilan omistuksen voi järjestellä monella tavalla. Asiantuntijat Pirjo Havia, Matti Kiviniemi, Antti Pajula, lakimies Tuomo Pesälä 14.30 Lisätuloja energiapuusta Energiapuu tarjoaa metsänomistajalle kiinnostavan lisätulonlähteen. Tuntemalla Metsänhoidon suositukset energiapuun korjuuseen osaat tehdä oikeita ratkaisuja metsässäsi. Suositukset antavat sinulla myös erinomaisen pohjan toimia puukaupassa ja arvioida korjuun laatua. Olli Äijälä, Tapio Oy Lisätietoa: www.metsanhoitosuositukset.fi, www.metsanhoitosuositukset.fi 15.00 Luke: Valtakunnan metsien inventointi digiaikaan Aiheesta kertomassa professori Annika Kangas 15.30 Arvometsä: Yläharvennuksen edut ja mahdollisuudet Koska kannattaa yläharventaa? Paljonko harvennetaan? Metsäasiantuntija Aleksi Vihonen, Metsäpalvelu Arvometsä OY

10.30 Taimien istutus / tuotteet ja välineet, MHY 11.00 Traktorimönkkäri metsätöissä / Koneliike Olenius 11.30 Teroitustyöpaja / Koneliike Olenius 12.00 Moottorisahan käsittely / opetellaan oikeat otteet, MHY 12.30 Raivaussahan käyttö / Sthil 13.00 Tuotteita metsään / Uittokalusto OY 13.30 Moottorisahan ja raivaussahan huolto / Koneliike Olenius 14.00 Halonhakkuun SM-kilpailut, naiset Fiskars Brands Finland Oy Ab 15.30 Polttopuiden teko koneellisesti Japa-235 polttopuukone / Sumeko mönkkärit Laitilan Rautarakenne / Sumeko 16.15 Sahat käyttötarkoituksen mukaan / Koneliike Olenius

ELMAN EL ÄINAREENA 10.00 Miniatyyrihevosten kujeilua 10.15 Monikäyttöinen laama 10.30 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 10.45 Suomenratsujen katrilli

13.30 Syrjälän lammastila 13.45 Shettisten poniagility 14.00 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 14.15 Aasit areenalla

11.00 Paimenkoiranäytös

14.30 Alpakka agilityn SM- kisat

11.30 Maaseudun työkoirat

15.30 Suomenratsujen katrilli

11.45 Alpakka agility

15.45 Monikäyttöinen laama

12.20 Kengityskilpailujen tietoisku

16.00 Paimenkoiranäytös

12.30 HH Lypsykarjarodut

16.30 Miniatyyrihevosten hulluttelua

KEPPARIAREENA 10.00 Kisakanslia aukeaa

12.00 Cup-kisan finaali

10.30 Keppariesitys: Kyr

12.30 Elma Juhlanäyttely

10.35 Koulutunnit ja estevalmennukset

13.30 Keppariesitys: Kyr 13.35 Koulukisat ja estekisat

HY VÄ Ä SUOMES TA -NÄY TÖSKEIT TIÖ Näytöskeittiössä valmistetaan Hyvää Suomesta -herkkuja ja katsojat pääsevät tutustumaan kasvokkain kotimaisen ruuan tekijöihin. Tarjolla myös maistiaisia! 10.30–16.30 Hyvää Suomesta -yritykset valmistavat herkkuja omista tuotteistaan aina tunnin välein! Juontajana toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Mukana mm. Kolatun juustola, Rainingon Luomutila, Ritvan herkku, Vavesaaren tila sekä broilerinja sianlihantuottajia. Kokeile onneasi Hyvää Suomesta -bingossa, haasta aistisi tuoksupullojen ja tunnustelupussien parissa sekä osallistu alkuperämerkkivisaan!

OSASTOLLA LUVASSA MYÖS PALJON HAUSKAA TEKEMISTÄ KAIKEN IKÄISILLE!


KOKEMUKSEN L AVA 10.40 Pyörällä kaiken ikää -toiminnan esittely Mira Kokko, Pyöräliitto ry ja mukana riksapyörää polkeva vapaaehtoinen pyöräluotsi. 11.00 Huomisen kynnyksellä tutkimus: 55-84-vuotiaiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n sihteeri 2016, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen 11.30 Vuoden 50+ -voittajan palkitseminen. Kuka ansaitsee Vuoden 50+ -tunnustuksen? Oma Aika -lehden äänestyksen voittaja julkistetaan

13.30–14.20 Studio 55, Raakel Lignell 14.30 Magneettikuvaus! Uusi tapa löytää alkava rinta- tai eturauhassyöpä 15.00 Selkäongelmien ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Luvassa yleistä infoa selkäongelmien syistä. Käydään läpi kaarien käyttöä, vaikutuksia ja tehoa kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Fysioterapeutti, Marjukka Hilden ja työterveyshoitaja, Kirsi Kurvinen, Hyvinvointituotteiden Palvelumyynti HP. 15.30–16.20 Studio 55, Raakel Lignell

12.00–13.00 Huutokauppa Huutokauppakeisari Aki, Heli ja Markku

16.30 Nuku hyvin - jaksa paremmin -luento Fysioterapeutti, Katariina Kemppainen, Unikulma Oy

13.15 Huomisen kynnyksellä tutkimus: 55-84-vuotiaiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n sihteeri 2016, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen

16.50 Puuterhuone stailaa

LEMMIKKIL AVA

ROYAL CANIN -AREENA

10.15 Tutustu partacollieen, Suomen Partacolliet

10.30 Tule mukaan koira- ja kantarelliseikkailuun, Digidog

10.30 Hellyyttävät mopsit estraadilla, Suomen mopsikerho

11.00 Greyhound & Whippet, sohvan ja sydämen valloittajat! Greyhound racing liitto

10.45 Pikkuruiset prahanrottakoira, Suomen prahanrottakoirat 11.00 Lavalla lystikkäät lampurit – esittelyssä veikeät vanhaenglanninlammaskoira Vanhaenglanninlammaskoirat 11.15 Whippet – sprintteri ja sohvanvaltaaja, Whippet-harrastajat 11.30 Lagotto Romagnolo – kiharan mitan edellä Suomen Lagottoklubi 11.45 Pentujen ravitsemus kasvuaikana – Tasapainoisen kasvun turvaaminen Asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila

11.30 HelsiTar muotinäytös taitavin tassuin, HelsiTar 12.00 Lagotto romagnolo – lagotosta on moneksi Suomen Lagottoklubi 12.30 Majesteetillinen Skotlanninhirvikoira Skotlanninhirvikoirakerho 12.45 Älyä ja iloa - valloittavat samojedit Suomen Samojedinkoirayhdistys 13.00 Dogbic® – lajin kehittäjät Meri Satama ja kääpiösnautseri Urho opastavat lajin pariin. Dogbic

12.00 Kissan elekieli ja viestintä, Päivi Ylikorpi

13.30 Dalmatialaisesta on moneksi!, Dalmatiankoirat

12.30 Kissojen maailmanhistoria – Miten kissasta tuli lemmikki? Petri Pietiläinen

13.45 Fiksut Foxit, Kettuterrierit

13.00 Kissan temppukoulu – toimelias kissa on onnellinen kissa Elina Väyrynen

14.30 Tule mukaan koira- ja kantarelliseikkailuun, Digidog

13.30 Koirien nivelvaivat ja niiden hoitaminen – koiran kivun tunnistaminen, Sanna Karppinen 14.00 Hau Life! Kaikkea koirista, Suomen kennellitto 14.15 Hellyyttävät Sheltit lavalla Etelä-Suomen Sheltit, Jaana Illikainen 14.30 Suuren Kissatutkimuksen tulokset kertovat suomalaisten suhteesta kissoihinsa Asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila

14.00 HelsiTar muotinäytös taitavin tassuin, HelsiTar 15.00 Partikset esittäytyvät, Suomen Partacolliet 15.15 Greyhound & Whippet, sohvan ja sydämen valloittajat! Greyhound racing liitto 15.45 Lagotto romagnolo – lagotosta on moneksi Suomen Lagottoklubi 16.15 Majesteetillinen Skotlanninhirvikoira Skotlanninhirvikoirakerho

14.45 Puolustaako Eurooppa eläimiä? MEP Sirpa Pietikäistä haastattelee HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen 15.00 Eläinsuojelua yli rajojen, Kuono ry 15.15 Nanoakvaarion sisustaminen, Helsingin akvaarioseura 15.30 Tunnetko käärmeesi tai ymmärrätkö kilpikonnaasi? Tiedätkö milloin ne voivat hyvin? Timo Paasikunnas, Suomen Herppiharrastajat 16.00 Siili lemmikkinä, Suomen siiliyhdistys 16.15 Älyä ja kauneutta – kesyrotta, Suomen kesyrottayhdistys

Muutokset mahdollisia.


OH JELMA A SUNNUNTAINA 13.11. ME T SÄL AVA 11.00 Polkujuoksu – koko perheen harrastus Polkujuoksussa yhdistyvät liikunta ja metsien virkistyskäyttö. Siinä hyödynnetään olemassa olevia patikointireittejä ja metsäpolkuja. Polkujuoksun pitkäaikaiset harrastajat Anne Rauhamäki ja Johanna Kähäri 11.30 Mitä metsät merkitsevät Helsingille? Helsingin kaavoituksesta ja maankäytönsuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki kertoo, mitä Euroopan puustoisin pääkaupunki odottaa metsiltään ja miltä näyttää asukkaille tärkeiden metsäalueiden tulevaisuus kasvavassa kaupungissa. 13.00 Birdlife: lintuharrastus BirdLife Suomi ry:n toiminnanjohtaja tulee kertomaan linnuista ja mitä kaikkea lintuharrastamiseen liittyy. 13.30 Miten biotaloudesta tehdään bisnestä? Energia-alan yrittäjä Mika Anttonen, ST1 ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä kertovat, miten biotaloudesta tehdään kannattavaa bisnestä. 14.00 Suomiretki – seikkailuja Suomen luonnossa Matkan mitta on mielentila, eikä reissuun lähteminen aina vaadi lentolippujen hankkimista. Marinella Himari, Kaukokaipuu

ELMAN EL ÄINAREENA 10.00 Miniatyyrihevoset valloillaan 10.15 Monikäyttöinen laama 10.30 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 10.45 Syrjälän lammastila

13.45 Shettisten poniagility 14.00 ELMA 2016 Kummieläimet; possut 14.15 Aasit areenalla 14.30 Alpakka agility

11.00 Paimenkoiranäytös

15.00 Kengityskilpailujen palkintojen jako

11.30 Maaseudun työkoirat

15.30 Suomenratsujen katrilli

11.45 Alpakka agility

15.45 Monikäyttöinen laama

12.20 Kengityskilpailujen tietoisku

16.00 Paimenkoiranäytös

12.30 Elma HH Junior Handler Show & Showmanship

16.30 Miniatyyrihevoset hurmaavat

KEPPARIAREENA 10.00 Kisakanslia aukeaa 10.45 Keppariesitys 10.50 Agility 12.00 Isä&lapsi kepparikisa 13.00 Keppariesitys

14.30 Kaupunkipuiden hoito Miten puita hoidetaan? Mistä tiedetään, onko puu laho tai vaarallinen? Puuasiantuntija Juha Raisio Helsingin kaupungilta kertoo, millaisia arkisia pulmia puiden hoitaja kohtaa ja kuinka niistä selvitään.

13.35 Estekisat

15.00 Verohallitus: Muutoksia metsänomistajien verotukseen Metsätalouden harjoittajan arvonlisäverotuksen ja tuloverotuksen on tulossa muutoksia. Myös Verohallinnon tarjoamat sähköisen ilmoittamisen palvelut uudistuvat.

KOKEMUKSEN L AVA

TIEDON JA TAIDON ME T SÄ -T YÖNÄY TÖSALUE

11.30 Käsityöopettajasta kastemekkojen kautta yrittäjäksi Johanna Anttila, Kirjosilta

10.15 Metsäsuunnittelu maastossa / Viisipuu Oy

12.00 Viihteellistä kuorolaulua Lauluyhtye Aikamiehet

10.45 Osaston esittely / Meto-metsäalan Yrittäjät ry

12.30–13.20 Studio 55, Raakel Lignell

11.00 MM-Kisajoukkue esittäytyy: Karsintakisa/laipan vaihto Suomen moottorisahakilpailijat SUMOKI ry 11.45 Osaston esittely / MHG Systems Oy LTD 12.00 Raivaussahan käyttö / Stihl 12.30 Moottorisahan ja raivaussahan huolto / Koneliike Olenius 13.00 Moottorisahan käsittely, opetellaan oikeat otteet / MHY 13.30 Tuotteita metsään / Uittokalusto Oy 14.00 Halonhakkuun SM-finaali, miehet Fiskars Brands Finland Oy Ab 15.15 Teroitustyöpaja / Koneliike Olenius 15.45 Turvavarusteiden huolto ja suojaavuus / Stihl 16.15 Traktorimönkkäri metsätöissä / Koneliike Olenius

11.00 Huomisen kynnyksellä tutkimus: 55-84-vuotiaiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n sihteeri 2016, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen .

13.30 Selkäongelmien ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Luvassa yleistä infoa selkäongelmien syistä. Käydään läpi kaarien käyttöä, vaikutuksia ja tehoa kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Fysioterapeutti, Marjukka Hilden ja työterveyshoitaja, Kirsi Kurvinen, Hyvinvointituotteiden Palvelumyynti HP. 14.00 Vireyttä vuosiin viisailla valinnoilla Ravitsemusterapeutti, Hanna Partanen, Suomen Terveystalo 14.30–15.20 Studio 55, Raakel Lignell 15.30 Nuku hyvin – jaksa paremmin -luento Fysioterapeutti, Terhi Vesterkvist, Unikulma Oy


RUOK ATIEDON NÄY TÖSKEIT TIÖ 10.30–11.30 Mikä on isänpäivän suosikkiruoka? –Me kysyimme, isät vastasivat Näytöskeittiössä valmistetaan isien omia suosikkiruokia 12.00 Pienillä nikseillä enemmän kasviksia ja kasviproteiinia ruokalistalle FM, Ravitsemusasiantuntija Kaisa Reime sekä lapsivieraat äitinsä Sallaroosa Hämeen kanssa 13.00 Näin teet huippuhyvää ruokaa lapsille (ja itsellesi) menettämättä hermojasi Ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Outi Väisänen, Samasta padasta -keittokirjan tekijä

14.00 Kotiruokabravuuri: Siskonmakkarakeitto Lapsiasiavaltuutettu ja isä Tuomas Kurttila 15.00 Näin teet huippuhyvää ruokaa lapsille (ja itsellesi) menettämättä hermojasi Ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Outi Väisänen, Samasta padasta -keittokirjan tekijä 16.00 Puhutaan hyvää ruuasta – Lasten käsityksiä kouluruokailusta Ravitsemuskasvatuksen asiantuntija ja terveystiedon opettaja Sanna Talvia sekä lapset Tilaisuuden juontaa ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.

OSAS TOLL A L APSE T VOIVAT PIIPAH TA A PUUHANURK ASSA TAI KOKO PERHE VOI OSALLIS TUA SOKERIVISA AN JA BINGOON.

LEMMIKKIL AVA

ROYAL CANIN -AREENA

10.15 Tutustu partacollieen, Suomen Partacolliet

10.30 Tule mukaan koira- ja kantarelliseikkailuun, Digidog

10.30 Hellyyttävät mopsit estraadilla, Suomen mopsikerho

11.00 Greyhound & Whippet, sohvan ja sydämen valloittajat! Greyhound racing liitto

10.45 Pikkuruiset prahanrottakoirat, Suomen prahanrottakoirat 11.00 Lavalla lystikkäät lampurit – esittelyssä veikeät vanhaenglanninlammaskoira, Vanhaenglanninlammaskoirat

11.30 HelsiTar muotinäytös taitavin tassuin, HelsiTar

11.15 Whippet – sprintteri ja sohvanvaltaaja, Whippet-harrastajat

12.00 Lagotto romagnolo - lagotosta on moneksi Suomen Lagottoklubi

11.30 Lagotto Romagnolo – kiharan mitan edellä, Suomen Lagottoklubi

12.30 Majesteetillinen Skotlanninhirvikoira Skotlanninhirvikoirakerho

11.45 Pentujen ravitsemus kasvuaikana – Tasapainoisen kasvun turvaaminen Asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila

12.45 Älyä ja iloa - valloittavat samojedit Suomen Samojedinkoirayhdistys

12.00 Kissan elekieli ja viestintä, Päivi Ylikorpi

13.00 Dogbic® - lajin kehittäjät Meri Satama ja kääpiösnautseri Urho opastavat lajin pariin. Dogbic

12.30 Kissojen maailmanhistoria – Miten kissasta tuli lemmikki? Petri Pietiläinen

13.30 Dalmatialaisesta on moneksi! Dalmatiankoirat

13.00 Hau Life! Kaikkea koirista, Suomen kennelliitto

14.00 HelsiTar muotinäytös taitavin tassuin, HelsiTar

13.15 Kadonneen lemmikin jäljillä Etsijäkoiraliitto Anne Husu

14.30 Tule mukaan koira- ja kantarelliseikkailuun, Digidog

13.30 Ragdoll kissat ja pentua hankkimassa Suomen Ragdoll-kissayhdistys 13.45 Suuren Kissatutkimuksen tulokset kertovat suomalaisten suhteesta kissoihinsa Asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila 14.00 Puolustaako Eurooppa eläimiä ? MEP Sirpa Pietikäistä haastattelee HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen 14.15 Eläinsuojelua yli rajojen, Kuono ry 14.30 Nanoakvaarion sisustaminen, Helsingin akvaarioseura 14.45 Tunnetko käärmeesi tai ymmärrätkö kilpikonnaasi? Tiedätkö milloin ne voivat hyvin? Timo Paasikunnas, Suomen Herppiharrastajat 15.15 Siili lemmikkinä, Suomen siiliyhdistys 15.30 Älyä ja kauneutta – kesyrotta, Suomen kesyrottayhdistys

Muutokset mahdollisia.

13.45 Fiksut Foxit, Kettuterrierit

15.00 Partikset esittäytyvät, Suomen Partacolliet 15.15 Greyhound & Whippet, sohvan ja sydämen valloittajat! Greyhound racing liitto 15.45 Lagotto romagnolo - lagotosta on moneksi Suomen Lagottoklubi 16.15 Majesteetillinen Skotlanninhirvikoira Skotlanninhirvikoirakerho


11.–13.11. MESSUKESKUS HELSINKI SAMALL A LIPULL A KUUDE T MESSUT:

Metsä, ELMA maaseutumessut, Kädentaito, OutletExpo, 55plus ja la–su Lemmikkimessut.

(la–su)

Pom ppu

Taivas

linna

SUOMEN SUURIN SISÄHUVIPUISTO

26.12.–8.1. Messukeskus Helsinki

Siirry pomppien uuteen vuoteen. Ennennäkemätön kattaus pomppulinnoja, pöytälätkää, ilmakiekkoa, nopeustesteja, baseballia, sumopainia, jättidarts ja paljon muuta. Aukioloajat ja hintatiedot: pomppulinnataivas.fi

HUOM! ilmainen pysäköinti.

Meidän viikonlopussa voit osallistua arvontaan, JOSSA ARVOTAAN 3 PERHELAHJAKORTTIA PomppulinnaTaivaaseen (arvo 40 €)!

Suomalainen lukee metsästä Osasto

6b71

Profile for Messukeskus

Meidän viikonloppu 2016 Messulehti  

Meidän viikonloppu 2016 Messulehti