Page 1

Rakenna puron solinaa omaan pihaasi! Rinnepuron voit toteuttaa parin puukourun ja altaan avulla. Pumpun ja takaisinkiertoletkun voit piilottaa kasvillisuuden sekaan tai kivien taakse. Puuosat voit käsitellä omaan pihaasi sopivalla sävyllä. Kevytrakenteinen allas on helppo myös siirtää tarvittaessa.

TEE SE ITSE -ohjeet

Rinnepuroa varten tarvitset hienosahattua lautaa kouruja ja altaan suojaa varten allasmuovia kouruihin ja valmislataan tai allaskumia altaaseen. Pumppu tarvitsee säh köt ja letkua vähintään kourujen pituudenPohjantähden verran. Nuotiopiirin ja Täällä alla –

Nappaa mukaan ja kokeile! alueiden DIY-ideat kootusti!


Puutarhamessujen yleiskoristelualue TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA on ylistys suomalaisuudelle: kauneudelle, taidolle ja sitkeydelle. Juhlimme erityispiirteitämme ilolla, olemmehan maailman kärkeä mm. puhtaan veden ja luonnon määrässä, kirjastonkäytössä, kierrätyksessä ja kahvinjuonnissa. Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet parinkymmenen kumppanin kanssa yleiskoristelualueen iloksenne – toivottavasti viihdyt!

ri a a b o t s a kirj

i r e im n a a p p l tu

tori

a v a l info

rin o r pu

o k k i koiv kilava et siik v i u k l m e k s a


Puutarhamessut 2017 รถ i t t i ke a h i p tto o r g

ilu a k o aj tu

e n n i ir n a a p p a l h tu r ta u u p e e n a l n u ri loung k k aa ku m i kasv apih tokun li sa

nne

la el po i p m la

ut u p os k t i p

a ri v i k kuk muu Tanja & Tiina


u n i e k

u v a la

a a j l a a p saun vasara a j a la im v a u n h ka

tori a n a a a t b o y k illi kk l r รถ g m

Tervetuloa!


a

Mökkimessut 2017 Mökkimessujen yleiskoristelualue NUOTIOPIIRI juhlii Suomen ainutlaatuista mökkien ja järvien määrää. Lähestymme luontoa, keskitymme yhdessäoloon ja kehitämme saunomisesta taiteen! Nuotiopiirin suunnittelu aloitettiin syksyllä 2016, suunnitelmia on kehitetty rakennusviikkon asti ja alue on toteutettu parinkymmenen yhteistyökumppanin avulla. Toivomme että löydät itsellesi inspiraatiota tästä ideoiden merestä.

ot k r e v e v i to i p m la

i k k ö m o l ke

it k n e p i s s tera

ri i i p o i t o nu e m m i n a p p m u ök y t s i e t h y

Tanja & Tiina


tee - se - itse Laattoja voi käyttää askellaattoina tai vaikka tarjottimena. Jos käytät betonilaattaa tarjottimena sisällä, niin laita huopatassut pohjaan, ettei raskas esine raaputa ja pilaa laskupintaa.

Käytä muottina esim. 60 cm laastiämpäreitä. Öljyä muotin ennen niiden täyttämistä. Asettele kasvin lehdet muotin pohjalle. Kaada betoni muot­ teihin ja ravista muoteista il­ makuplat pois (kiinteän massan pinnalle nousee vettä). Kerää kauniita lehtiä puutar­ hastasi tai luonnosta. Näissä laatoissa on käytetty hiiren­ porrassaniaisen, hevoskastan­ jan ja poimulehden lehtiä


Pyöreät betonilaatat Anna betonin kuivua rau­ hassa pressulla peitettynä 2 - 3 päivää

Ota laatat muo­ teista ja käännä ympäri. Irrota lehdet betonista.

Valmista säkillinen valmisbe­ tonia (25 kg). Yhdestä säkilli­ sestä tulee 2 laattaa. Laatan paksuus oltava 4 - 5 cm

Tanja & Tiina


tee - se - itse Pihakeittiö muodostaa helposti kalustettavan ja muunneltavan pihan sydämen. Viherseinät voi rakentaa sen mukaan, minne toivoo näköestettä tai kaunista katsottavaa. Suositeltavaa on, että yksi päädyistä ja yksi pitkistä sivuaukoista rakennetaan viherseiniksi koska ne toimivat rakenteen jäykisteenä. Rakenteen voi sävyttää pihaasi sopivaksi ja varustaa markiisikatolla.

Messujan pihakeittiö on 100 x 100 mm puutolpasta rakennettu pergolara­ kenne, jonka lattiana on 3 x 6 m kokoinen puuterassi. Tolpat perustetaan mie­ luiten betonianturaan valettavaan tolpanjalkaan, jotta rakenteesta saadaan tukeva. Ylärakenne lovetaan tai ruuvataan L-raudoilla. Pergolarakenteen kor­ keus on 2,5 m.


Pihakeittiรถ

Tanja & Tiina


tee - se - itse Pitkospuilla saat aarnimetsän tuntua tai japanilaista tyyliä pihaasi. Kulkupinnan on hyvä olla vähintään 40 cm leveä, voit käyttää useampaakin lautaa rinnakkain. Pitkospuut sopivat eritisesti sora- ja kuorikepinnoille, kulkulaitureiksi koristeheinäistutuksiin ja veden äärelle. Messujen pitkospuut on rakennettu kahden metrin pituisista lankuista, jotka on ruu­ vattu altapäin sidoslautaan kiinni. Ruuvit eivät saa yltää lankun yläpintaan asti. Sidos­ lauta nostaa rakenteen hieman irti pohjamaasta, jolloin lankut pääsevät kuivumaan ja kestävät pidempään lahoamatta.


Pitkospuut

Tanja & Tiina


tee - se - itse Mökkimessujen pyöreät terassilautapenkit ja pöytä on helppo rakentaa itse. Penkin runko rakennetaan Muurikko-muurikivistä kolmella kivikerroksella ja kansikivellä. Muurin korkeudeksi tulee noin 40 cm. Muurikko ladotaan tiivistetylle sorapedille ympyräksi, jonka halkaisija on 180 cm. Baaripöytä on rakennettu samalla tavalla, tosin 10 kivikerroksella ja kansikivellä muurikorkeuteen 110 cm. Kansi on tehty terassilaudasta ympyränä, jonka halkaisija on 220 cm. Muu­ riympyrän voi käyttää korotettuna istutualueena ja jättää reiän keskelle kas­ veja varten. Reilun penkinpinnan voi myös koristella valmiskaivola, terassiva­ laisimella tai istutetulla kaivonrenkaalla.


Pyöreät penkit

Voit käydä katsomassa kalusteita Mökkimessujen puolella.

Tanja & Tiina


tee - se - itse Rakenna puron solinaa omaan pihaasi! Rinnepuron voit toteuttaa parin puukourun ja altaan avulla. Pumpun ja takaisinkiertoletkun voit piilottaa kasvillisuuden sekaan tai kivien taakse. Puuosat voit käsitellä omaan pihaasi sopivalla sävyllä. Kevytrakenteinen allas on helppo myös siirtää tarvittaessa. Rinnepuroa varten tarvitset hienosahattua lautaa kouruja ja altaan suojaa varten, allasmuovia kouruihin ja valmislataan tai allaskumia altaaseen. Pumppu tarvitsee säh­ köt ja letkua vähintään kourujen pituuden verran.


Rinnepuro Messujen rinnepuro on toteutettu kahdella 150 cm pituisella kourulla, joiden le­ veys on 20 cm ja korkeus 10 cm. Kourut on vuorattu allaskumilla ja aseteltu siten, että vesi juoksee kourusta toiseen ja lopulta altaaseen. Altaana on käytetty Ub­ binkin valmisallasta, joka on verhoiltu raakalaudalla. Lampi toimii ns. umpikier­ rolla, sama vesi siis kiertää lammessa pumpun kautta yhä uudelleen. Pumppu ja letkut on peitelty kasvillisuuden sekaan.

Tanja & Tiina


tee - se - itse Viherseinät voi rakentaa uuteen kesäkeittiöön tai vanhaan tolpparakenteeseen. Ideana on luoda helposti hoidettava, runsas vihreys vaihtelevilla kasveilla modulimaisesti, siihen kohtaan kuin toivotaan.


Viherseinät Messujen viherseinät on rakennettu vaakaan kiinnitetyistä 22 x 150 laudoista. Lautojen etäisyys toisistaan on 30 cm ja etäisyys lattiasta 40 cm. Kulmikas vesi­ kouru kiinnitetään mittaan sahattuina paloina lautaan. Käytä kulmikasta vesi­ kourua, jotta saat ruukuissa oleva kasvit/yrtit pysymään pystyssä. Mikäli haluat kastella viherseinän kouru kerrallaan, voit kiinnittää kourujen päihin valmiit ve­ sitiiviit päätypalat.

Tanja & Tiina


1. Sahaa puusta pöllit. 2. Merkkaa puupölliin ruudukko. 3. Maalaa kiviin leppäkertut sekä koppakuoriaiset. 4. Pelaa.

www.lyhty.fi


1. Kokoelma vanhoja kankaita. 2. Piirrä kanan hahmo kankaalle. 3. Leikkaa kana kankaasta. 4. Ompele kaksi puolikasta yhteen ja täytä kana pumpulilla. 5. Tee kanalle jalat rautalangasta.

www.lyhty.fi


1. Tee metallilangasta kehikko. 2. Kiinnitä paisukarveoksia kehikkoon. 3. Kiinnitä jouluvalot kehikkoon. 4. Kattokruunu koristaa juhliasi.

www.lyhty.fi


1. Hanki valmiit styroxmunat tai tee ne paperimassasta. 2. Päällystä ne kipsillä. 3. Koristele munat pilkuilla. 4. Tee pesä oljista ja taipuisista oksista.

www.lyhty.fi


1. Leikkaa puuviilusta suikaleita. 2. Liimaa suikaleiden päät yhteen. 3. Laita pallo ja joku köynnöstävä kasvi ruukkuun.

www.lyhty.fi


1. Erilaisia kangastilkkuja. 2. Tee kanaverkosta kurjen vartalo. 3. Leikkaa kankaasta liuskoja ja liisterÜi ne vartaloon. 4. Jalat puukepistä ja rautalangasta. 5. Yhdistä vartalo ja jalat.

www.lyhty.fi


1. Valitse ruukku. 2. Liimaa siihen puun kaarnaa. 3. Istuta kasvi ruukkuun.

www.lyhty.fi


1. Hanki kukkasieni pallot. 2. Kiinitä palloon lanka ripustamista varten. 3. Kastele pallo vedessä ohjeen mukaan. 4. Työnnä kukat palloon. Kukan jälkeen tulee vartta olla noin 4-5 cm.

www.lyhty.fi


Omat muistiinpanot


Yhteistyössä Täällä Pohjantähden alla

Nuotiopiiri

Suunnittelijat:

Suunnittelijat:

Puutarhaetsivät

Puutarhaetsivät

Toteutus:

Toteutus:

Allium

Lyhty ry

Lyhty ry

Messukeskus

Messukeskus

Omnia

Puutarhapalvelu Hannonen

Suomen Kivipiha

Saarnivaahtera TTS Työtehoseura Viherympäristöliitto

Yhteistyökumppanit: Arctic Finland House Biolan

Yhteistyökumppanit:

Ecofurn Finland

Arabia

Finlayson

Biolan

Fiskars

Casanova Production

Garden Lights/Tarpela

Dodo

Hirsiveistämö Karapuu

Finlayson

Hyvinkään tieluiska

Fiskars

Jalotakka

Hyvinkään tieluiska

Kivikopla

Kauppapuutarhaliitto

Klapitehdas

Kivikangas

Kolo Design

Kivikopla

Lakan Betoni

Konstmide Finland

Lepolan Puutarha

Kruunukaluste

Lip-Lap Laituri

Lepolan puutarha

Masterhouse Talotehdas

Ogashi

Ogashi

Opa Muurikka

Piiraisen Viherpalvelu

Pasilan Kirjasto

Pro Suihkulähde

Piiraisen Viherpalvelu

Rudus

Pro Suihkulähde

Teakkeri

Rolltrade

Tokmanni

Rudus

Turun Fimex

Schetelic

Veistämö M. Kortesniemi

Tokmanni Veistämö M. Kortesniemi

OIKEITA KOHTAAMISIA.  AITOJA ELÄMYKSIÄ.  KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

Kevatmessut17 / Tee se itse -esite  
Kevatmessut17 / Tee se itse -esite