Mali Odmor29

Page 1

LIST UČENIKA OŠ “Hilmi ef. Šarić” TARČIN

broj 29

MALI ODMOR


PRIJEM PRVAČIĆA

Drugog septembra 2019. godine organizovali smo svečani prijem prvačića. U školskoj 2019/2020. godini u školske klupe sjelo je 60 učenika. Ovogodišnji voditelji odjeljenja su: Azemina Kasum (I-1), Kemal Japalak (I-2), Mevlida Tufo (I-K) i Nermina Neradin (I-R). Općina Hadžići je obezbijedila ruksake i školski pribor, koji im je lično uručio načelnik općine gospodin Hamdo Ejubović.

2


EKSKURZIJA UČENIKA DEVETIH RAZREDA Tarčin – Mostar – Neum – Dubrovnik – Stolac – Blagaj – Tarčin Na ekskurziju smo krenuli 1. oktobra 2019. godine iz Tarčina, 51 učenik u pratnji nastavnika Senada Elezovića, Melihe Ramić i Jasmine Hrnjice. Prvi dan smo posjetili Mostar, gdje smo proveli nekoliko sati obilazeći njegove kulturno-historijske znamenitosti i ljepote. Nakon toga smo posjetili Park prirode „Hutovo blato“, gdje smo se zadržali kratko dok nam je vodič pričao o ljepotama naše najpoznatije močvare. Bilo je jako zanimljivo te nam je bilo žao što se nismo dugo zadržali jer smo ranije trebali stići u hotel. Nakon toga smo krenuli prema granici i oko 17h smo stigli na naše odredište u Neum. Odsjeli smo u hotelu Stella. Oduševljeni smo smještajem, toplinom i gostoprimstvom osoblja hotela. Već sljedeće jutro smo posjetili Dubrovnik. Tamo smo proveli većinu dana obilazeći ljepote i starine ovoga grada. Bili fascinirani ljubaznošću njegovih stanovnika i izgledom starog grada. Na ulicama Dubrovnika kupili smo skromne poklone za naše najmilije. Prilikom povratka u Neum svratili smo u Ston da bismo posjetili solanu u kojoj se ispire morska so, gdje smo ujedno imali i pauzu za ručak sa pogledom na plavetnilo mora i čuvene Stonske zidine. Treći dan naše ekskurzije proveli smo u Neumu obilazeći grad i družeći se. Stvorili smo mnoga prijateljstva. Navečer smo imali organizovanu disko zabavu na kojoj smo zajedno proslavili rođendan jednog našeg učenika. Četvrtog dana je, nažalosT, već bilo vrijeme za polazak i opraštanje od grada i hotela. Poslije doručka smo krenuli nazad za Tarčin, a povratku smo svratili u Stolac, gdje smo posjetili jednu od naših poznatih nekropola stećaka Radimlju, a zatim smo i obilazili Stolac, njegovu Begovinu i Stari grad. Nakon toga smo svratili u Blagaj na ručak, ali zbog nepredviđenih objektivnih okolnosti nismo bili u mogućnosti da ga pažljivije razgledamo. Bili smo razočarani jer nismo mogli posjetiti Tekiju i druge znamenitosti Blagaja, te smo odlučili napraviti kratku pauzu u Konjicu kako bismo nadomjestili taj gubitak. U Tarčin smo stigli 4. oktobra oko 18h, umorni, ali sretni i zadovljni. Amina Mrkonja i Nejla Keško, IX 1

3


EKSKURZIJA UÄŒENIKA DEVETIH RAZREDA

4


EKSKURZIJA UÄŒENIKA DEVETIH RAZREDA

5


EKSKURZIJA UÄŒENIKA DEVETIH RAZREDA

6


EKSKURZIJA UÄŒENIKA DEVETIH RAZREDA

7


POLICAJAC U NAŠOJ ŠKOLI

I u ovoj školskoj godini, u okviru obilježavanja Dječije nedjelje organizovali smo druženje učenika sa predstavnicima različitih zanimanja. Učenici II i IV razreda su se družili i razgovarali sa RPZ policajcem (Rad policije u zajednici), gospodinom Midhatom Mehremićem. Učenici su imali priliku da saznaju nešto više o zanimanju policajca, koji uslovi su potrebni da bi bili policajci i mnoge druge stvari vezane za ovo zanimanje. Također i sami su pokazali šta znaju o saobraćaju, ponašanju učesnika u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

8


POLICAJAC U NAŠOJ ŠKOLI

9


POLICAJAC U NAŠOJ ŠKOLI

10


POLICAJAC U NAŠOJ ŠKOLI

11


POSJETA AMBULANTI

U sklopu obilježavanja „Dječije nedjelje“ učenici V-1 i V-2 odjeljenja su posjetili ambulantu u Tarčinu. Tom prilikom ljubazni zdravstveni radnici su im objasnili i pokazali šta oni rade. Osoblje ambulante je bilo ugodno iznenađeno skromnim poklonima koje su naši učenici izradili za njih.

12


KONZUMACIJA PČELINJIH PROIZVODA

U četvrtak, 10.10.2019. godine Udruženje pčelara „Košćan“ Hadžići je našim učenicima prezentiralo i omogućilo degustaciju pčelinjih proizvoda. Kriška hljeba namazana medom je bila užina za naše učenike.

13


IZLET SEDMIH RAZREDA

Sarajevo

Dana 18.10.2019. godine u okviru časova odjeljenske zajednice, realizovan izlet VII razreda u Sarajevo, s ciljem da se učenici upoznaju sa kulturno-historijskim spomenicima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Tom prilikom posjetili smo zanatnske radnje na Baščaršiji i upoznali se i sa ljepotama kujundžijskog zanata, gdje je majstor prezentovao svoj rad. Također, bili smo u posjeti u Gazi Husrev – begovoj biblioteci, u čijim smo prostorijama pogledali i dokumentarni film o Gazi Husrev – begu i njegovom amanetu Bosni i Hercegovini. Učenici su imali priliku ući i u prostorije njihovog muzeja i biblioteke. Dan je uljepšan i odlaskom u Svrzinu kuću, koja predstavlja kulturu stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja XVIII i kroz XIX stoljeće. U pauzama smo se odmorili i ručali čuvene “Željine ćevape” i popili bosansku kafu. Učenici su oduševljeni posjetom i smatraju da je ovakav oblik nastave mnogo produktivniji i ugodniji. Razrednice su pak oduševljenje njihovim ponašanjem tokom izleta.

14


IZLET SEDMIH RAZREDA

15


ŠKOLA U PRIRODI Šabići

U srijedu, 23.10.2019. godine, u 10.00 sati, polaskom ispred škole započela je realizacija ovogodišnje Škole u prirodi u Šabićima za učenike naše škole. Četrdeset i jedan učenik četvrtog razreda, u pratnji svojih učiteljica Sanele Dželko i Zumrete Hurić, u periodu od 23.10. do 15.10.2019. godine, boravili su u prelijepom ambijentu planinskog sela Šabići. Učenici naše škole već prvog dana uživali su u prelijepom danu, prirodnim ljepotama, druženju sa drugarima, učenju i sticanju pozitivnih navika. Izvedbenim planom i programom ove odgojno-obrazovne aktivnosti predviđeno je da djeci bude ispunjen svaki trenutak od jutra do mraka. Dan su započinjali jutarnjom gimnastikom, zatim su nakon doručka slijedile prijepodnevne animacije. Na nastavi su učenici rješavali zanimljive zadatke na nastavnim listićima, učestvovali u likovnim radionicama. Vrijeme poslije ručka bilo je predviđeno za sportske aktivnosti (igre na poligonu-fudbal, štafetne igre sa rekvizitima, igre na spravama). Učenici su kroz prezentacije i praktično mogli upoznati naše prekrasne planine Bjelašnicu, Visočicu i Treskavicu. Sve te ljepote bile su im na dohvat ruke te su uz ugodne šetnje, uživali u prekrasnom pogledu, otkrili su i ambijentalne ljepote ovih predivnih bjelašničkih sela. Uvečer je bilo zabavno uz muziku, ples i interaktivne igre. Bila je ovo i prilika da učenici pokažu koliko su samostalni, da razvijaju zajedništvo, da kritički promišljaju, donose odluke, da razvijaju drugarstvo i izgrađuju pozitivne osobine. Koncept škole u prirodi je vrlo interesantan djeci, jer u prirodnom ambijentu na sasvim drugačiji način usvajaju znanje, a opuštena atmosfera pozitivno utječe na njih. Kući su se vratili zadovoljni i puni utisaka o prvom zajedničkom višednevnom druženju sa drugarima. Njihovi osmijesi sa fotografija govore koliko su uživali.“Škola u prirodi” – Šabići nalazi se 30 km južno od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1100 m, na razmeđi triju planina: Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Plato smješten između ovih planina je jedna od vodećih turističkih atrakcija Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Škola je smještena u prirodnom i seoskom ambijentu. Blizina kanjona rijeke Rakitnice, okružena bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, prekrasnim stazama, pašnjacima i izvorima pitke vode, predstavlja ambijent čiste i netaknute prirode, navodi se na web stranici OŠ “Zaim Kolar”.

16


Å KOLA U PRIRODI

17


U petak, 21.11.2019. god. održana je priredba povodom Dana državnosti BiH. Učenici i nastavnici su prigodnim programom obilježili ovaj značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

18


25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI

19


25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI

20


25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI

21


25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI

22


25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI

23


SLIKE I PANOI

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, naši vrijedni i kreativni učenici i uposlenici škole su uložili mnogo truda, ljubavi i energije u prigodan kulturno-umjetnički program.

24


Å KOLSKI PANOI

25


Å KOLSKI PANOI

26


Å KOLSKI PANOI

27


TERENSKA NASTAVA

29.11.2019. god. realizacija planiranih programskih sadržaja sa učenicima osmih i devetih razreda. Posjeta kulturno-historijskim, geografskim i vjerskim znamenitostima Hercegovine. Realizatori: Halima Ramić i Amela Džeko

28


TERENSKA NASTAVA

29


MOJA BOSNA - MOJE NASLIJEĐE

Sjedimo zamišljeno, gledamo u noć i otvaramo seharu svojih uspomena. Sjećanja se bude. Duboko udišemo ljepotu bosanskog bitisanja. Svaki predmet u bosanskom kutku ima svoju priču, važnu i neprocjenjivu... Podsjeća nas na drage osobe a ta sjećanja su sjetna, ali ipak izmame osmijeh i neku toplinu u duši. Uživajmo zajedno u sehari naših sjećanja.

30


MOJA BOSNA - MOJE NASLIJEĐE

31


5. HADŽIĆI FILM FESTIVAL

Učenici naše škole, Lamija Hasić, Esma Hasić, Alma Maslo, Haris Nevesinjac i Mirza Japalak, u pratnji nastavnice Enese Ćatić, učestvovali su u edukativnoj filmskoj radionici, koja je u okviru 5. Hadžići film festivala održana u Multimedijalnoj sali u Hadžićima. Ovaj obrazovno-odgojni program namijenjen je djeci i mladima s namjerom da ih upozna sa onim što se dešava iza kamere, odnosno procesom nastajanja filma. Naši učenici su kroz kviz znanja pokazali svoje zavidno znanje o sedmoj umjetnosti, kako popularno zovu film, i u dinamičnom finalu osvojili prvo mjesto. Čestitke zaslužuje cijela ekipa koja nas je uspješno predstavila.

32


5. HADŽIĆI FILM FESTIVAL

33


POSJETA ZAVODU PAZARIĆ

“Staru” godinu ispraćamo pjesmom, plesom i ugodnim druženjem sa našim dragim prijateljima iz Zavoda Pazarić. Zahvaljujući našim učenicima, roditeljima i uposlenicima velikog srca i ove godine smo im uručili poklone sa hranom i slatkišima. Našim prijateljima želimo sve najbolje u godini koja dolazi i radujemo se našem sljedećem druženju!

34


POSJETA ZAVODU PAZARIĆ

35


MTV IGMAN - GOVORIMO BOSANSKI

Dramsko-recitatorska sekcija naše škole predstavila se na najbolji način u serijalu obrazovih emisija „Govorimo bosanski“ u okviru programa MTV Igman. Projekat je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Izbor tekstova i njihovu adaptaciju za članove sekcije priredila je nastavnica Enesa Ćatić. TV-serijal pod nazivom „Govorimo bosanski“ je po formi obrazovno-revijalna emisija, koja ima za cilj promociju i popularizaciju bosanskog jezika kroz interaktivnu prezentaciju historijskih činjenica i književnih djela pisanih bosanskim jezikom. Serijal se sestoji od više segmenata: dramski dio, narativno-dokumentarni dio, dinamični dio i intervju.

36


MTV IGMAN - GOVORIMO BOSANSKI

37


ŠKOLA SKIJANJA

I ove školske godine realizovana je škola skijanja za VI razrede škole na Malom polju na Igmanu u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, a u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Učenici 6-2 boravili su od 10. do 14. februara. Učenici 6-1 boravili su od 24. do 28. februara. Učenici 6-3 boravili su od 2. do 6. marta. Svi su savladali osnovne tehnike skijanja i korištenje vertikalnog transporta - “baby lifta”.

38


Å KOLA SKIJANJA

39


Å KOLA SKIJANJA

40


MEMORIJALNI POHOD

5. memorijalni pohod “Derviš Turčinović” Ormanj održan je 15.2.2020. godine. Učešće na ovom pohodu uzeli su i planinari naše škole. Bilo je to prelijepo druženje sa planinarima iz različitih krajeva.

41


ŠKOLA PLIVANJA

Učenici četvrtih razreda su u periodu 10.02. - 21.02.2020. god. na Olimpijskom bazenu Otoka pohađali Školu plivanja koju već duži niz godina organizuju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općina Hadžići. Sa učenicima su pored profesionalnih trenera bili i razrednici: Sanela Dželko, Zumreta Hurić i Hikmeta Dlakić.

42


SNJEŽNA KRALJICA

U petak, 21.2.2020. godine, učenici V razreda su imali zadovoljstvo da gledaju dječiji baletnu predstavu “Snježna kraljica” u Centru kulture i mladih u Sarajevu. Učenicima se predstava dopala i ovo je bio njihov prvi susret sa baletom uživo. Nakon završetka predstave iskoristili su prelijep dan za kraću šetnju i obilazak kulturno-historijskih spomenika.

43


MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti, te kao dan kada se ukazuje na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog identiteta. To je dan posvećen promoviranju jezičke i kulturne raznolikosti i višejezičnosti u svijetu. Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika ustanovila je organizacija UNESCO 1999. godine.

44


MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

45


DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Milioni mladih širom svijeta, zadnju srijedu u februaru, obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Učenici naše škole su i ove godine kroz različite aktivnosti pokušali ukazati na važnost tolerancije, ljubavi, podrške, pružanja pomoći jednih drugima, volonterizma, humanosti,... Oni koji nisu ponijeli ružičastu majicu mogli su dobiti ružičastu trakicu, a svi učenici učestvovali su u aktivnosti crtanja “Srcem protiv nasilja”. Podršku i pomoć u realizaciji pružili su naši prijatelji iz organizacije World Vision International. Aktivnost sadnje drveta prijateljstva u dvorištu škole prolongirana je za neko ljepše vrijeme.

46


DAN RUŽIČASTIH MAJICA

47


AIRFAIR

Ekolozi naše škole sa učiteljicom Azeminom su na poziv Ambasade Švedske, 24.2.2020. godine prisustvovali AirFair događaju koji se odvijao u dvorištu ambasade. Cilj okupljanja bio je razgovor i učenje o zraku, kao i pronalaženje novih ideja. Naši vrijedni ekolozi upoznali su nove ljude, proširili svoja znanja, dobili inspiraciju i došli do novih ideja kako da sačuvamo i poboljšamo životnu sredinu. Slijede mnoge aktivnosti na uređenju i čišćenju našeg mjesta. Pozivamo sve učenike, ali i roditelje i uposlenike da nam se pridruže.

48


AIRFAIR

49


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i u našoj školi. Učenici naše škole zajedno sa učenicima drugih osnovnih škola sa područja općine Hadžići i Srednjoškolskog centra Hadžići položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima, a u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana Općine Hadžići.

50


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

51


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

52


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

53


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

54


1. MART - DAN NEZAVISNOSTI

55


Å KOLSKI PANOI

56


Å KOLSKI PANOI

57


Å KOLSKI PANOI

58


Å KOLSKI PANOI

59


Å KOLSKI PANOI

60


61


62


63