Page 1

Merve Heyfegil


Representation as Construction

both literally, and figuratively

This project delivers a proposition about how post-work architecture could be. It is designed for people who wake up to a world of continuious hobby projects and intellectual development pursuits. A person could be a welder one day and a botanist another. This calls for spaces with high levels of flexibility in terms of their size and qualities. All furniture except for the ones needed for everyday use is loose and mobile enabling the shifting of the interior from one passion to the other easily. Thus, the person and the house embodies many overlapping identities and ways of being. The project investigates the increasing visibility of people’s identities and lives through social media in our contemporary society and challenges architecture to create a similar relationship between individuals. In this community, individuals position themselves within a spectrum of visibility levels created by various densities and allignements of the inner wall geometry, only to reveal fragments of their life to the outside community. These fragmented anectodes, stitched together by the onlooker’s imagination creates a continuous facade of their personal history. But the window works both ways. The ever-changing environments of onlookers and their activities transform these windows to picture frames in which the transient world is observed. In this way, the house becomes a device to see the world. Through the intimate connection of the house to outside, the house becomes neither interior nor exterior.

Vision Cone study, showing where in the house is visible to an onlooker on the perimeter.


Left: Single dwelling plan Below: Project Inspiration, The Brick House by Mies Van Der Rohe


Vision Cone Study of Four Dwellings in Collective Publicity Layout

Cloister of Collective Publicity The proximity of each dwelling becomes as close as possible without overlapping. The individuality of houses is maintained by being functionally seperate, however the transparency of the dining room enables visual connection across the houses while families gather around the dinner table creating a super meal table. Nature of the cloister is very exposed as it is visible from a big portion of the houses. It is submerged, as it aims to bring people together, just as drains work for water. Plan of Four Dwellings in Collective Publicity Layout


Perspective from a dwelling looking towards the courtyard and the allignment of dining tables in the Collective Publicity Layout

Diptych section showing the courtyard aand away facing houses centered on the courtyard wall


Vision Cone Study of Four Dwellings in Collective Privacy Layout

Cloister of Collective Privacy In this layout, the houses get as far away from each other as the paper frame allows. It explores Hejduk’s idea of time and space by creating a seperation in space to create a seperation in time. Thus, there is more privacy and indivuduality not just spatially and visually but also in the moment. This layout also tries to examine Mies’s relationship with the limited paper frame as a part of an architectural concept. Plan of Four Dwellings in Collective Privacy Layout


Vision Cone Study of Four Dwellings in Collective Intimacy Layout

Cloister of Collective Intimacy This layout is at the most public part of the spectrum compared to other layouts as the houses overlap to create a new, single unit of four households. The living rooms are merged showing that there is a more intimate connection between people’s lives, as they live and breathe in the same space. While two households join at the same table to eat, they have a visual connection to the dining table of the other side creating a sense of visual communality. The visual seperators near the living room become slivers of skylight to create a more intimate relationship of the exterior to the interior, while allowing light into the living spaces. Plan of Four Dwellings in Collective Intimacy Layout


Food as Physical Music Food is paradoxically such a personal and universal part of our cultures, despite the extreme variances in diets, that unifies the community around our collective humanity; the need to nourish ourselves. In this way, it creates harmony and pleasure, just like music. This building creates another reality, where people experience food in a way that they usually overlook in their daily lives and discover it as a way of relating to other members of the community. Good Food project is the design of a community building that includes all stages of food: growth, preperation and consumption in different areas of the building. It includes the A-frame urban farming technology developped in Singapore which is an innovation in agriculture, enabling food to be grown in land, water and space within the urban environment in efficient ways to provide better and fresher produce for consumption in the city. The building incorporates street food cars, a gallery and an auditorium for food shows, showcasing research of this new technology as well as rentable entrapreneurial kitchens. It aims to bring the community closer around dinner tables and familiarize it with all of the stages of food production. The desing investigates ideas of visual and spatial ambiguities of neoplasticity in Mondrian’s paintings. Neoplastic spaces call for a high level of flexibility as well as blurring of functional boundaries using visual connections across spaces. This was achieved in my building using operable walls which transform spaces as well as the use of glass in strategic areas to enable access to various stages of food production and connection with different parts of the building to increase awareness within the community.

Axonometric section drawing of the building showing all parts of the program

Section drawings of the building showing spatial organization and relationship of circulation


Perspective of the Red Auditorium in a fantasy world


Kinetic Faรงade Exploration This is a kinetic faรงade idea inspired from the Chinese origami fortune tellers I used to play with as kid, to create various scenarios for daylighting/ shading and ventilation throughout the day and changing seasons. It is an operable surface with sensors that helps the system configure the optimal ventilation and shading conditions according to exterior and interior temperature as well as global orientation and climate data to provide the best thermal comfort without using active heating and cooling systems. This playful kinetic faรงade also changes the architectural experience of the building through the light patterns and air flow directions within the building.


Merve Heyfegil

Architecture Student

Education

Work Experience

UC Berkeley Bachelor of Arts: Architecture, Berkeley, CA, USA 2014-Present

Architectural Intern Servotel Corporation - Istanbul Summer 2017 Worked on a new generation office project for an international client. Researched trends in new generation’s work habits that combine business and leisure, developed project concept, conducted a feasibility study, analyzed price portfolios of furniture companies and designed the plan layout of the project.

Architectural / Design Intern Autoban Architects - Istanbul Summer 2016 Worked as a part of an international award winning team to create media content by editing website texts and to-be-published media coverages as well as 3 booklets of visual designer manual for a new project concept.

The Koc High School Istanbul, Turkey 2010-2014 International Baccalaureate Program Higher Level: Math, Visual Art, Physics Extended Essay: Islamic influences on Turkish Modern Architecture

Skills

3D Modeling Rhino, Revit, Grasshopper and Kangroo 2D Graphics Photoshop, Indesign, Illustrator, AutoCAD, Vray Application MS Office, Adobe Acrobat Physical Woodworking, Laser Cutting, 3D Printing and Scanning

References

Omer Isvan President of Servotel Corporation +90 (212) 325 9000 omer@servotel.net

Keith Plymale Studio Professor at UC Berkeley (415) 939 2100

keith@volume21.com

merveheyfegil@berkeley.edu

(510) 499 5842

Architectural Intern Tabanlioglu Architects - Istanbul Summer 2013 Modelled company projects ranging from single building to an ur ban planning scale and researched interior design samples for the company which was rated as one of the top 100 architects in 2007. House Manager, Zellerbach Performance Center Cal Performances- Berkeley 2016- Present Leading the Front of House team with enhancing the quality of the performing arts experience by managing captain ushers to en sure outstanding customer service and hospitality. Actively solving issues that arise during the event and overseeing all front of house operations of the facility.

2301 Durant Ave. Berkeley, CA 94707

Portfolio merveheyfegil  
Portfolio merveheyfegil  
Advertisement