Page 1

PORTFOLIO MERLIN BAUWENS 2018


BIO

Naam

Merlin Bauwens Geboren

2 juni 1995 Wilrijk Adres

Meerheideweg 59 2980 Zoersel Contact

merlinbauwens@gmail.com +32 (0)4 89 43 78 44 www.linkedin.com/in/merlin-bauwens

SOFTWARE

Grafisch

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Indesign Adobe Muse Sketchbook Pro 3D modeling en rendering

Solidworks Photoview 360 Solidworks Visualize


Aangenaam kennismaken! Ik ben Merlin Bauwens, student productontwikkeling aan de universiteit van Antwerpen. Momenteel zit ik in mijn eerste master. Tijdens mijn opleiding is het steeds van belang geweest om een goede teamplayer te zijn, kennis te hebben van verschillende disciplines en de drang te voelen om steeds op zoek te gaan naar innovatieve mogelijkheden in de projecten. Deze aspecten zijn altijd wel ergens te vinden in de aanpak die ik volg bij het ontwerpen van producten. In mijn ontwerpen probeer ik vooral te focussen op het creĂŤren van een positieve impact voor alle stakeholders. In de richting productontwikkeling heb ik een brede waaier aan skils geleerd, gaande van schetsen tot het uittekenen in solidworks of van het uitwerken van technische zaken tot de basis van productietechnieken. Al deze zaken zijn terug te vinden in dit portfolio.


BANK

FIETSENSTALLING

VUILBAK

SUPPORT

PRODUCTIETECHNIEKEN: MEUBILAIR GEPRODUCEERD IN SMC Voor het vak productietechnieken van het 2de jaar kregen we de opdracht om meubilair te ontwerpen dat geproduceerd wordt in sheet moulding compound. De eigenschappen van dit materiaal: een goede stijfheid, slagsterkte en vuurresistentie, leken ons ideaal voor straatmeubilair. Deze ontwerpen zijn later ingezonden voor een wedstrijd, waar we na een presentatie in Stuttgart op een composietenbeurs de 2de plaats hebben behaald. Later is er rond dit project nog een korte samenwerking geweest voor een presentatie van Polynt. In samenwerking met: Sarah de Graaf, Elien Van Steen en Alexandra Vermeir


iDEEGENERATIE

UITERLIJK EN GEBRUIK UITWERKEN ONTWERP AFSTEMMEN OP PRODUCTIETECHNIEK

G S S


GENOMINEERD EN 2de PLAATS SMC-BMC AWARD, DAARNA SAMENWERKING MET POLYNT


STRUCTURAL DESIGN: REDESIGN FLITSPAAL Voor het vak “structural design” van het 2de jaar kregen we de opdracht om een vroeger ontwerp van een flitspaal structureel en qua gebruik te verbeteren. De grootste pijnpunten van het huidige ontwerp waren het ongemak en het gevaar van plaatsen. Dit verbeteren was onze voornaamste driver. Verder moest de weerstand tegen vandalisme verbeterd worden. Ook was het belangrijk om rekening te houden met “design for assembly”. Om aan al deze eisen te voldoen en deze te verifiëren hebben we verschillende methodes toegepast zoals FMEA, simulaties in solidworks, ergonomische verificaties a.d.h.v. een levensgrote mock-up, etc. In samenwerking met: Sarah de Graaf en Arwen Raes


ANALYSE BESTAAND ONTWERP

ERGONOMISCHE ANALYSE EN FMEA

FMEA

REDESIGN STRUCTUREEL/ GEBRUIK/ASSEMLAGE


STRUCTURELE EN ERGONOMISCHE VERIFICATIE

RESULTAAT


BACHELORPROEF: NOTENMELK- MACHINE

Als opdracht voor de bachelorproef moest ik een notenmelkmachine ontwerpen. Ik mocht zelf de doelgroep kiezen, de designdrivers bepalen, keuzes maken, zolang dat het eindresultaat een zinnig en innovatief systeem zou zijn. Door het onderzoeken van de trends in de horecasector kwam ik al snel uit op koffiebars. Hier ben ik observaties gaan uitvoeren en heb gesprekken gevoerd met baristas en een eigenaar van zo’n bar. Hier kwam op zijn beurt uit dat “tijd” een belangrijke factor is. Enkel als het toestel tijd en werkdruk van de barista kan besparen, heeft het toestel bestaansrecht. Door het gebruik van een tapsysteem, blijkt uit analyses en verificaties achteraf, dat dit ontwerp potentieel zelfs tijdbesparend werkt tegenover de huidige situatie met melkbussen.


Gebruiksflow optimaliseren met nadruk op snelheid. Volume op het aanrecht beperken. Het toestel moet een hint geven naar de productie van de notenmelk. STAKEHOLDERS DESIGNDRIVERS OPOBSERVEREN/BEVRAGEN STELLEN A.D.H. VAN BESTAANDE SYSTEMEN NIEUWE INZICHTEN TESTEN/ONDERZOEKEN

EERSTE ONTWERP


ERGONOMISCHE VERIFICATIE

ONTWERP VERFIJNEN TECHNISCHE UITWERKING


EEN AANTAL KLEINERE PROJECTEN...


ERGONOMIE: REDESIGN SNOEISCHAAR

Voor het vak ergonomie van het 2de jaar moesten we een snoeischaar herontwerpen met de nadruk op ergonomie van hand en pols. Dit project vroeg echt om een “hands-on approach�. Vele mockups, kleimodellen en gebruikerstesten later ontstond een ergonomische snoeischaar met een inwendig veersysteem.


LAMP GEMAAKT UIT POLYPROPYLEENPLAAT

Dit is ĂŠĂŠn van de eerste opdrachten die ik als student heb gekregen. De opdracht was om een lamp te ontwerpen, vervaardigd uit pp-plaat en een usb lampje. Het is met vellen of platen niet mogelijk om dubbelgekromde vlakken te maken. Met dit ontwerp heb ik getracht om toch die illusie te wekken dat de vlakken dubbel gekromd zijn.


SOLIDWORKS CONFIFURATIONS SPEAKERS

Om snel en efficiënt in solidworks te werken is het soms handig om “configuraties” te gebruiken. Dit geeft de mogelijkheid om met zo weinig mogelijk werk verschillende vormelijke alternatieven te genereren. Hier gaat het over een basic model, een high end model en een thema (in dit geval “jungle”).


DIGITAAL TEKENEN

Tijdens mijn studie heb ik geleerd om te schetsen op papier met potlood en marker. Later hebben we geleerd om op een tekentablet te tekenen. Linksonder is een tekening die gemaakt is op een wacom tekentablet in sketchbook. In het midden ĂŠĂŠntje dat gemaakt is op de ipad pro met sketchbook en rechtsonder een eerdere tekening van op de ipad, gemaakt met procreate. Gedurende de opdrachten heb ik voor mezelf kunnen uitmaken dat mijn workflow het beste is op de ipad met sketchbook


ONTWERP HONDENBAK

Mijn ouders zijn recent gestart met het geven van workshops in vilt. Zelf zocht ik naar nuttige toepassingen van handgemaakt vilt. Eén van deze toepassingen is een matras voor honden. Deze matras komt dan te liggen in een hondenbak. Ook dit zou gemaakt moeten worden in een workshop. De vraag was om een professioneel uitziende bak te ontwerpen die gemaakt kan worden door mensen zonder ervaring in houtbewerking. Op papier zijn er “live” een aantal vormvarianten getekend. Na goedkeuring van een mogelijk ontwerp ben ik vooral gaan letten hoe deze bak snel en eenvoudig gemaakt kan worden. Het resultaat is een bak zonder zichtbare verbindingen die snel zonder enige knowhow gemaakt kan worden.


PROTOTYPING/MOCKUPS

In het ontwerpproces gebruik ik graag mockups om gebruik, afmetingen en verhoudingen te testen. Dit is vaak een onschatbare bron aan informatie. Ik gebruik mockups om inzichten te krijgen maar vaak ook om zaken, meestal ergonomie, te verifiĂŤren. Deze mockups maken in blauw schuim, klei, hout, mdf en karton zijn geen onbekende voor mij.


CONTACT merlinbauwens@gmail.com +32 (0)4 89 43 78 44 www.linkedin.com/in/merlin-bauwens

portfolio Merlin Bauwens  

Portfolio Merlin Bauwens, student productontwikkeling 2018

portfolio Merlin Bauwens  

Portfolio Merlin Bauwens, student productontwikkeling 2018

Advertisement