Page 1

KNJIŽICA O POPOLNEM IZGLEDU

KNJIŽICA O POPOLNEM IZGLEDU


“Težava?”

nepriČakovani

4

Naprej s starim

komplimenti so zelo prijetni. Saj poznate občutek, ko nekdo pohvali vašo obleko, ki ste jo morda prav tisto jutro izbrskali iz omare. Z nasveti te drobne knižice bi vam želeli pomagati, da bi bilo podobnih pohval čim več. Zbrali smo veliko navetov, da boste vaša oblačila lahko vzdrževali v kar najboljšem stanju – nasvetov, ki smo jih zbrali na naši več kot petdesetih let dolgi poti vodilnega izdelovalca inovativnih likalnikov. Torej, če želite izvedeti, kako hraniti oblačila ali odstranjevati madeže, več o vrstah materialov ali kako pripraviti prtljago za kratek oddih, prelistajte in odkrijte veliko novih idej, ki vam bodo pomagale izgledati zapeljivo vsak dan.

Ideje in hitre rešitve, kako kar najbolje izkoristiti oblac ǐ la v vaši garderobi.

6

ZLIKAJTE

Dobrodošli v naš svet profesionalnega likanja, kjer vam bomo razkrili marsikatero skrivnost. Med drugim tudi to, kako zlikati ovratnik, da bo izgledal popolno.

811

OH NE - UNIČENO JE!

Ali je res? Navodila, kako nejevoljo zaradi madežev korak za korakom spremeniti v stvar preteklosti.

MaterialNO DEKLE

Materiali, vlakna – kje so razlike, in kako jih izkoristiti sebi v prid?

Urška Draž, Draž pletenine

14

SVETOVNO ČUDOVITA

Kako izgledati kar najbolje tudi kadar ‘živite iz kovc ǩ a’.

Komplimenti kar dežujejo, ko uporabljate likalnike Philips Nova oblačila izgledajo sijajno in v njih se tudi dobro počutite. Prizadevamo si, da bi vaša najljubša oblačila izgledala kot nova dlje časa. Philips je linijo 2008 ustvaril z namenom, da bi svoja oblačila lahko kar najbolje vzdrževali. Nezlikana oblačila ne bodo ostajala nakopičena, vedno ve bo le pohval, vas naj skrbi le, kaj boste oblekli. www.lookhoteveryday.com

POIŠČITE SI POPOLNEGA LIKALNEGA PARTNERJA

16

Pot do likanja brez težav je izbira modela, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Pri tem vam bodo pomagala naša priroc ň a navodila.

PRAVKAR STE DOBILI ŠE MOČNEJŠE ADUTE

18

Z našim preprostim vodiče m boste lahko še poudarili vaše dobre strani in v trenutku izgledali sijajno.

NAVIGACIJA SKOZI UMAZANO PERILO

21

Uporabite našo priloženo priroc ̌no tabelo, da vas bo vodila po zapletenem svetu simbolov za nego oblac ǐ l


NA

deževno nedeljo, ko nimate nobenih nacř tov, se odloc ǐ te pospraviti svojo garderobno omaro. Iz globin omare izbrskate priljubljeno staro oblac ǐ lo. Preplavijo vas spomini in poc ̌utite se, kot da ste srec ̌ali dolgo izgubljeno prijateljico. Vendar bo morala ta prijateljica naravnost v koš za smeti. Ali res? S pomočjo naših preprostih navodil boste v zelo kratkem c ̌asu preobrazili vaša stara oblac ǐ la v nekaj svežega in sodobnega.

Vaše orožje v sili Nezgodam se ne moremo izogniti – ampak zakaj se vedno zgodijo ravno v napac ̌nem trenutku? Imejte pri sebi naslednjo priroc ̌no zbirko orodja in nikoli vec ̌ vam ne bo treba na ulico z raztrgano obrobo: • Prozoren lak za nohte – rešitelj mnogih hlac ̌nih nogavic. • Lepilni trak – eno- ali dvostranski. Uporabite v primerih katastrof z obrobami. • Samolepljivi velkro trak – prav tako idealen za nujno sestavljanje obrob. • Varnostne zaponke – primerne za pritrditev svojeglavih naramnic; prav tako tudi za zasilno zapiranje pokvarjenih zadrg. Potegnite jih skozi zadrgo in skozi luknjo na vrhu ter pritrdite na pas oblac ǐ la. • Sveče iz voska – za premikanje zataknjenih zadrg. • Svinčen svinčnik – prav tako dober za premikanje zadrg. • Šivanke z velikimi ušesi – uporabite jih za vrac ̌anje potegnjenih nitk iz tkanine nazaj skozi tkanino na narobno stran oblac ǐ la, kjer jih pritrdite s prozornim lakom za nohte. • Majhen par škarij in lepilo v stiku – to vedno pride prav.

a nk ino nit skozi šiv te a lj v a t s ko v pirja . Tako NASVET – e za ozadje bel list pa -vit u ho, p o s t a

4

sveti vam amigi in na n ši a N ? b bljenih obro lačil in obra b o ih rn č h olj obledeli arderobo. Vam je dov ašo staro g v v je n e lj iv ž vnest novo

gali bodo poma

Uporabljajte modne dodatke in plastno oblačenje Uporabljanje modnih dodatkov se vam zdi morda očiten nasvet. Vendar se mnoge ženske ujamejo v rutino, ko nosijo oblačila vedno na enak način. Nov pas, broška ali šal lahko popolnoma osvežijo vaš videz. Prav tako vam preizkušanje različnih kombinacij plastnega oblac ̌enja lahko pokaže vašo garderobo v popolnoma novi luči.

Dolgo in kratko Cě ste nižje rasti in nimate šivalnega stroja, ste verjetno že dodobra seznanjeni s trakovi za obrobe. Ti so praktic ̌ni tudi za tiste z višjo postavo, saj omogoc ̌ajo, da na enostaven nac ǐ n prilagodite dolžino oblac ǐ l sezonskim trendom. Nujno je, da vedno pazljivo sledite navodilom proizvajalca in natanc ̌no doloc ǐ te zaželjeno dolžino še preden polikate trak na oblac ǐ lo. Pri doloc ̌anju dolžine imejte obute c ̌evlje, ki jih nameravate nositi k tem oblac ǐ lom.

Še bolj črna črna ̌ Crnim oblačilom, ki bledijo, lahko povrnete moc ̌ barve tako, da pri pranju v vodo dodate dve skodelici moc ̌nega c ̌rnega c ̌aja ali kave. Uporabite lahko tudi barvo za oblac ǐ la.

Nakup rabljenih oblačil ̌ Ceprav ne gre za popravilo, ampak za nakup, je vseeno potrebna previdnost. Pred nakupom starih oblac ǐ l dobro preverite, da na njih ni plesni, potnih madežev ali raztrganih šivov. Cě na njih opazite luknje od moljev, jih ne približujte svoji garderobi dokler ne bodo temeljito obdelana v kemic ̌ni čistilnici

Ponovno ovrednotite Tisto, kar imate, ste nekoc ̌ kupili z razlogom. Se ga spomnite? Zakaj tega vec ̌ ne oblec ̌ete? Je edini razlog to, da je že iz mode? Bi kaj pomagalo, c ̌e bi skrajšali dolžino ali odstranili rokave? Cě menite, da bi – in c ̌e niste poklicna šivilja – boste verjetno potrebovali nekaj strokovne pomoc ǐ . Morda pa oblac ǐ la enostavno niste nosili v pravih kombinacijah. Poskusite ga skupaj z drugac ̌nimi oblac ǐ li. Cě oblac ǐ lo res ni vec ̌ nosljivo razmislite, iz kakšne tkanine je. Lepe vzorce lahko uporabite za ruto ali pas...

Predelajte Ob obisku galanterije lahko odkrijete prave male zaklade. Z lepmi trakove bo jopica dobila prenovljen videz. Zajemite pest raznobarvnih gumbov in ko boste izgubili kakšnega z vašega priljubljenega oblac ǐ la, boste lahko nadomestili vec ̌ gumbov hkrati in ustvarili vesel, vec b̌ arven stil. Že s tem, ko na oblac ǐ lu zamenjate vse gumbe, ga lahko precej spremenite.

re z umana dno koša zno T VE S NA pra m postavite zanim perilo fuma ali dišavni par stekleničko tako c perila in se am. list za sušile v ja n rijetnim vo izognite nep

5


našE ev dar se bost n e v a p , a n kega pome anje ni življenjs si boste lik s ti e re a sv a rd n o i Likanje m jno. Z našim počutili sija ih il č la b o zlikanih ovito. gledali čud iz in li a jš la o

več kot petdesetletne strokovne izkušnje nam omogočajo, da vemo, o čem govorimo. Glede na to, da za vsak nov izdelek testiramo 200 prototipov in pri tem porabimo 5000 ur, bi bilo zaskrbljujoče, če ne bi vedeli. Od 300 milijonov prodanih likalnikov podjetja Philips, jih je več kot 300 v lasti najprestižnejših modnih oblikovalcev, ki nam dajejo povratne informacije s samega vrha. Predno začnemo s prodajo novega modela, ga testiramo tudi v resničnem življenju - osem tednov v domovih potrošnikov. Takšno količino zbranih informacij bi bilo pravzaprav sebično zadržati zase ...

Zgodaj pomislite na mečkanje

Pravilno pranje oblac ǐ l vam lahko prihrani veliko dodatnega dela. Pomaga vam lahko že to, da pralnega stroja ne napolnete prevec ̌ in perete pri nižjih temperaturah. Preden oblac ǐ la naložite v sušilec jih stresite, in jih ne posušite prevec ̌. Tudi izbira pravega likalnika lahko naredi c ̌udeže. Podrobnosti si preberite v c ľ anku na straneh 16 & 17

1

3

Zdaj

In sedaj: na mesta

• Naravnajte likalno desko na primerno višino – naše raziskave kažejo, da je v izogib naporom za hrbtenico najprimernejša višina 27 cm pod komolcem. • Desnic ̌arji si nastavite širši del deske na svojo desno stran, levic ̌arji ravno obratno. • Preden vklopite likalnik preverite, ali je likalna ploskev likalnika c ǐ sta. • Uporabljajte za likalnik destilirano vodo, Cě je voda iz vaših pip trda.

• Paro vklopite šele takrat, ko je likalnik dosegel željeno temperaturo, in pred tem ne zac ň ite z likanjem. • Toploto likalne plošc ̌e preverite na notranji strani tkanine. Temperatura je previsoka, c ̌e se plošc ̌a prijemlje ali pa likanje povzroc ̌a sijaj na tkanini. • Izogibajte se pogostemu nagibanju likalnika, saj tako po nepotrebnem obremenjujete vaše zapestje. Namesto tega uporabljajte odlagalni del likalne deske, na katerega lahko odložite likalnik horizontalno. • Vedno likajte v smeri tkanja, da se izognete raztegovanju oblac ǐ la. • Pri likanju ovratnika zac ̌nite na spodnji strani in likajte od zunanje strani (konice!) proti sredini. Obrnite ovratnik in ponovite enako. Zapognite ovratnik navzdol in pritisnite po robu, da bo bolj izrazit.

2

Pozor

• Razvrstite oblac ǐ la glede na toploto likanja. Zac ̌nite z manj vroc ̌o nastavitvijo in jo povec ̌ujte – tako se boste lažje izognili poškodovanju oblac ǐ l zaradi previsoke temperature. • Pazite na morebitne madeže: z likanjem jih lahko utrdite. • Cě je oblac ǐ lo zelo pomec ǩ ano – zlasti lan – ga narahlo poškropite z vodo in zavijte v brisac ̌o za 10 minut, da se bo vlaga enakomerno porazdelila. Namesto tega lahko uporabite likalnik, kot je Philips Azur, ali parni sistem, ki je odlic ̌en pri trdovratnih zmec ǩ aninah.

erilo, ljukice za p k te a lj b a r če upo blačila . N A S V ET no mesto o id v j n a m a n jih pripnite

• Rokave poravnajte po šivih in položite na desko. Poskusite ohraniti že obstojec ̌e naborke. Likajte z vrha navzdol, potem obrnite rokav in ponovite na drugi strain. • Pri srajcah zac ̌nite z ovratnikom, potem zlikajte ramenski del, rokave, prednji stranici in nazadnje hrbtni del. Z rokami pogladite vsak del pred likanjem. • Oblac ǐ la, ki zahtevajo posebno uglajen izgled, poškrobite – vendar ne takrat, ko jih pripravljate za shranjevanje.

Opravljeno

Konc ̌ali ste – hura! Izpraznite preostalo vodo iz likalnika, dokler je še vroc ̌a in jo ohladite, preden jo shranite. Oblika oblac ǐ l se bo najlepše ohranila, Cě jih zložite po šivih ali obesite z zapetim zgornjim gumbom ali dvema (ali zadrgo). Leseni obešalniki so najboljši. Obešalnie iz žice uporabljajte le za za srajce.

Zapomnite

si, da vaša oblačila ne morejo izgledati odlično, če zanje ne boste primerno skrbeli – in to pomeni,da boste previdni pri vsem, od pranja in hrambe do načina, kako jih nosite. Za več nasvetov o določenih oblačilih si poglejte članek o materialih in vlaknih: Materialno dekle .

6

7


Nosite belo? Torej, nikar ne

pijte rdečega vina. In poskrbite, da tiste majhne, s tempero popackane ročice, ne pridejo niti blizu vašega novega puloverja. Da, tisti trdovratni in obstojni madeži lahko postanejo prava mora in uničijo marsikatero sijajno oblačilo. In vendar je lahko drugače. Na voljo je veliko kvalitetnih izdelkov, ki jih lahko kombiniramo z babičinimi nasveti. Upoštevajte naša preprosta navodila za odstranjevanje madežev in lahko se vam zgodi, da vam nikoli več ne bo treba vreči oblačila v koš.

je že va ša babica – ik sn a p d Nosite pre a! NAS VET svoja oblačil i it it šč a z o k vedela , k a Predstavljamo vam še nekaj praktičnih namigov, kako se rešiti – in preprečiti – nekaj najbolj pogostih in trdovratnih madežev. Žvečilni gumi Oblac ǐ lo dajte v plastic ̌no vrec ǩ o in ga pustite eno uro v zamrzovalniku. Ko boste vzeli oblac ǐ lo iz zamrzovalnika, boste lahko žvec ǐ lni gumi odlomili vstran – ali ga postrgali z oblac ǐ la z nožem za maslo.

Odstranitev trdovratnega madeža lahko traja več kot 30 minut in včasih je potreben tudi več kot en poskus.

1

5

Imejte osnovne potrebščine vedno pri roki: čiste, mehke krpe, stekleničke za razpršilo, detergent za pranje posode, sol, limonin sok, sodo bikarbono, lak za lase in morda celo vaš preiskušeno dober odstranjevalec madežev.

2

Upoštevajte navodila, čeprav se vam zdijo samoumevna. Morda bo uporaba višje temperature res pomagala odstraniti madež, toda kaj, če se oblačilo zato skrči?

3

To so bile osnove, sedaj pa delujte hitro. Sveže madeže je veliko lažje odstraniti. Madež obdelajte čimprej in preden daste oblačilo v pralni stroj. NIKOLI ne dajte oblačila z madežem v sušilni stroj, saj toplota večino madežev še poglobi.

Najprej popivnajte madež, ne drgnite ga. Madeža ne drginte, ampak ga popivnajte. Sredstvo nanesite s krpico ali papirjem z zadnje strani, saj želite madež ‘dvigniti’ s tkanine.

Črnilo Pri c ̌rnilu imate vec ̌ možnosti. Najprej lahko poskusite s sprejem za lase, ki ne vsebuje acetatov. Cě to ne deluje, zmešajte gorc ǐ co in vodo v pasto in nanesite na madež. Pustite uc ǐ nkovati 15 minut, nato umijte in sperite z vodo. (Za barvilo flumastra uporabite metilni alkohol. Pri belih tkaninah uporabite sol in limono in držite nad paro.)

6

Nato oblačilo najprej temeljito namočite in nato operite v stroju.

7

Nenazadnje: ne pričakujte čudežev! Pri trdovratnih madežih lahko odstranjevanje traja vsaj 30 minut in v nekaterih primerih je potrebno poskusiti večkrat. Ne predajte se. Ponovite postopek večkrat in najbrž vam bo na koncu le uspelo.

Vosek Najprej postrgajte vec ǐ no voska s površine, nato pokrijte preostanek s papirnatimi brisac ̌ami ali rjavim papirjem in polikajte s toplim likalnikom. Ko se na papir prime vosek, ga zamenjajte s c ǐ stim.

Na drugi strani si lahko izrežete priročen vodič z nasveti za odstranjevanje madežev.

Trava Z gobico nanesite metilni alkohol na zadnjo stran tkanine, potem operite kot ponavadi.

4

Čistilno sredstvo še pred uporabo preizkusite na skritem delu oblačila. Preverite obstojnost barv. Če niso, poizkusite drugo sredstvo.

Kri Namoc ǐ te oblac ǐ lo v mrzli slani vodi, nato operite. Cě je madež star, lahko dodate nekaj kapljic amoniaka ali nanesete pasto iz koruzne moke in vode, ki jo boste pred pranjem posušeno odstranili s kr tac ̌o. Čaj in kava Namoc ǐ te oblac ǐ lo v malo tople vode. Narahlo natrite s tekoc ǐ m detergentom, nato pa operite skladno z navodili.

repanje pravilno uk in ro it H . pomembno te naprej znanje zelo je v e ž e d . Torej, beri a ja m n ju je n n a v rg d je ga Pri odstran re kasnejše . pa ure in u r o k a k bših oblačil , o n st vaših najlju j a k e bo bolj kori n ti ši magali re m bomo po – morda va 8

Maščoba Postrgajte vso odvec ̌no mašc ̌obo s površine, nato potresite z otroškim pudrom in pustite uc ǐ nkovati 20 minut. Nato s krtac ̌o odstranite puder in obdelajte madež kot ponavadi pred pranjem. Operite. 9


“Ta stara stvar?”

e d o n l a i r e t a m e l k e d o n l a i r te

ma

, toda na oblačila e lj b ju il r p težko svoja li? Včasih je ia r Vsi imamo te a m i, . Zato aninam ša oblačila a n a kako je s tk n je e r o esa so na edstavljam vedeti, iz č rževati. Pr z v o li r a b is o d je rialov. Prip jih je še tež upin mate sk ih eti zanje. n v la g , kako skrb va m p et te e sv a n ajboljše smo vam n

Bombažno dekle

Bombaž je c ̌udovit, ker je udoben, diha in se enostavno c ǐ sti. Vendar se zelo hitro mec ǩ a.

Kako skrbeti za njegovo nego?

Bombaž je zares vsestranski in ga najdemo v zelo različnih oblikah. Na splošno je dobro, če ga peremo na 30-40º in likamo z vročim likalnikom. Nekaj nasvetov za posamezna oblačila:

Denim jeans: Večina sodobnega jeansa je narejena iz

predhodno opranega denima, saj je tako ustvarjen nošen izgled. Še vedno pa se lahko pri pranju skrči in bledi. Zato jih perite obrnjene na notranjo stran in le pri nizkih temperaturah. Trdoto opranega jeansa odpravite tako, da ga zlikate s toplim likalnikom takoj po pranju. Ker je tkanina precej trpežna, lahko jeans shranite zložen v predale in na police.

Komplimenti kar dežujejo, ko uporabljate likalnike Philips Nova oblačila izgledajo sijajno in v njih se dobro počutite. Prizadevamo si, da bi vaša najljubša oblačila izgledala kot nova dlje časa. Philips je linijo 2008 ustvaril z namenom, da bi svoja oblačila lahko kar najbolje vzdrževali. Nezlikana oblačila ne bodo ostjala nakopičena, vedno več bo le pohval skrbi, kaj obleči. www.lookhoteveryday.com

10

Bombažne srajce: Pred pranjem ne pozabite

odstraniti utrjevalce ovratnikov in podobne reči. Temperatura pranja naj bo okoli 40°C. Najbolje je, če jih ne centrifugirate in jih sušite na obešalnikih, na katerih so potem shranjene. Srajce likajtetakrat, ko so še rahlo

ari lahko e r o b ni o m d r a g v o g vla e, ki jih N A S V ET j kosi kred a k e n z te a me d zmanjša , ali tako, d ik ln a š e b o irja . obesite na ilenega pap v s j a k e n e žit oblačila zlo 11


e l k e d o n l a i r mate Lanena gospa

Laneno platno ima prijeten, sprošc ̌en in ležeren videz. Lan je debelo in najbolj moc ̌no naravno vlakno, vendar nikakor ne moremo mimo dejstva, da ga je zelo težko likati.

Kako skrbeti za njegovo nego?

Le kdo ne mara volne? Lahko nas greje ali hladi in nic ̌ ni bolj prijetno ter udobno kot velika volnena jopa.

Kako skrbeti za njeno nego?

Pri lanenem platnu je vsekakor dobro to, da bolj, kot ga peremo, bolj se mehča. Razen oblačil, ki so samo za kemično čiščenje, lahko peremo laneno platno pri temperaturah do 60 °C. Če nimate zelo dobrega likalnika, kot je na primer Philips Azur (poglejte stran 16), likajte lan, dokler je vlažen.

Načeloma volno peremo ročno ali v kemični čistilnici. Vlažna oblačila ne približujte virom toplote, da se ne skrčijo. Osnovna oblačila, kot na primer plašče, čistite v kemični čistilnici le enkrat v sezoni. Volno vedno poravnajte v pravi položaj, preden jo pustite, da se posuši.

Lanene obleke:

Volneni puloverji:

Cě je vaša obleka iz lanene mešanice, jo verjetno lahko operete. Na splošno je bolje vse obleke kemic ̌no c ǐ stiti, saj tako ohranijo svoj svež videz.

Lanene srajce:

Cě želite, da imajo vaše srajce sprošc ̌en in ne poškrobljen videz, jih operite. Pri prvem pranju perite lan loc ̌eno od drugih oblac ǐ l in uporabite daljši program pranja, saj se bodo nekatera vlakna verjetno loc ǐ la. Oblac ǐ lo se bo mec ǩ alo manj, c ̌e boste napolnili stroj le do polovice in c ̌e boste pred pranjem srajce namoc ǐ li. Preden srajce obesite za sušenje, jih poravnajte.

anite Oblačila hr T E V S A N a in hrana, pijač očiščena – . ljajo insekte znoj privab 12

Volnena ženska

Volne ne perite prevec ̌ pogosto – namesto tega s krtac ̌o odstranite površinsko umazanijo in obdelajte madeže. Za volno je dobro, c ̌e poc ǐ va 24 ur pred ponovnim nošenjem. Cě jo med tem c ̌asom obesimo na dober obešalnik, se bodo morebitne gube poravnale in povrnila se bo prvotna oblika. Za pranje volne uporabljajte hladno vodo in dobro milo, potem pa oblac ǐ lo posušite na ravni podlagi.

Kašmir:

Da bi preprec ǐ li izpadanje drobnih nitk, zamrznite kašmir v vrec ǩ i iz rjavega papirja za 24 ur. Izmenic ̌no roc ̌no pranje v srednje topli vodi in kemic ̌no c ǐ šc ̌enje bosta ohranila lep videz kašmirja. Vseeno najprej preverite navodila za nego.

ranjujte ikoli ne sh N T E V S ah ali NA čnih vrečk ti s la p v il na r oblač raka . Zlasti k z z e r b i ž preto embala potrebujejo a n k la v a n av zr a k a .

Svilene sorte

Uživate v majhnih sladkostih življenja? Nic ̌esar ni bolj razkošnega, kakor je svila – vendar morate z njo pravilno ravnati.

Kako skrbeti za njeno nego?

Večina oblačil iz svile mora biti kemično očiščenih. Predhodno oprano svilo lahko perete tudi ročno z blagim milom in toplo vodo. Potem jo posušite na ravni podlagi in jo še vlažno likajte s hladnejšim likalnikom po notranji strani.

Svilene kravate:

Ta dodatek je žal nujno c ǐ stiti le kemic ̌no, saj pranje povzroc ̌a gubanje tkanine. Kravate vedno hranite obešene in ne zložene.

Fino spodnje perilo: Dobra novice je, da fino spodnje perilo

na splošno dobro prenaša previdno roc ̌no pranje. Vseeno pred pranjem naredite preizkusi na majhnem delu perila in poc ̌akajte, da se posuši. Pazite, da boste vedno odstranili vse sledi mila in perila nikoli ne ožemajte. Namesto tega ga ovijte v brisac ̌o, ki bo vpila odvec ̌no vlago in potem perilo posušite na ravni podlagi. Zadnje gubice se bodo poravnale v kopalnici, napolnjeni s paro.

Umetno narejena/sintetična gospodična

Najboljša lastnost umetnih vlaken je ta, da ne potrebujejo zahtevne nege. Glavni problem pa je v tem, da v nasprotju z naravnimi vlakni ‘ne dihajo’ – zato lahko pridobijo precej neprijeten vonj!

Kako skrbeti za njihovo nego?

Sintetičnih tkanin je veliko različnih vrst. Vedno preverite navodila za nego. Pogosto kemično čiščenje ni potrebno. Na splošno pazite, da sintetike ne perete pri visokih temperaturah in ne sušite v sušilcu za perilo.

Najlonske nogavice:

Nogavice lahko perete v stroju ali roc ̌no. Pred strojnim pranjem jih dajte v nežno vrečko, da se ne bodo v stroju raztrgale. Nogavic nikoli ne sušite v sušilnem stroju, razen c ̌e obožujete static ̌no elektriko. Cě se pojavijo raztrganine, s prozornim lakom za nohte preprec ǐ te, da bi se zanke potegnile naprej.

Športna oblačila:

Najpomembnejše pri športnih oblac ǐ lih je, da jih c ǐ stite c ǐ m bolj redno. Ker mnoga vsebujejo lycro, je 40 °C pogosto najvišja priporoc ̌ena temperatura pranja. Takšna oblac ǐ la morate sušiti z obešanjem. Neprijetne vonjave, ki se sc ̌asoma nakopic ǐ jo na športnih oblac ǐ lih, boste odpravili z dodajanjem skodelice belega kisa pri programu izpiranja.

Rjuhe in N A S V ET e, do mehkejš brisače bo oizpiranje d če vodi za a alkoholneg date malo kisa . 13


e jemali vendar bost , še lj o jb a n jo in gledati k ar m anj me čk a in želite si iz se je i n k a , v a il to č o la p se na gledali j le tist a ob Pripravljate v zeli s sebo tepuha’ (in iz e o st ‘p o u b z e li id A v . ov č k a m in prepustili oblačila iz k stim nasveto a? Se boste ro m p o re d p a n m e ši lj a b prilju a! Sledite n pustili svoja - nič od teg o im v ra p i ec)? M kot izobčen dovito. bodno in ču o sv e st o b počutili se

Naredite seznam Zveni pretirano redoljubno, vendar vseeno si za zac ̌etek naredite ‘sanjski seznam’ vseh stvari, ki jih želite vzeti s seboj na potovanje. Položite vse izbrano na posteljo in iskreno premislite, ali lahko iz teh oblac ǐ l sestavite dovolj kombinacij za ves c ̌as potovanja – in ali zares potrebujete deset parov c ̌evljev! Cě bo potovanje daljše, raje vzemite s seboj dobro potovalno pralno sredstvo, kakor prevec ̌ prtljage.

Zgornje dele oblac ǐ l zložite okoli svilenega papirja. Vse vec ǰ e puloverje z dolgimi rokavi položite enega vrh drugega, tako da rokavi ležijo c ̌ez rob potovalke. Enako storite z oblekami. Potem vzemite na primer vrec ̌o za pranje in jo ovijte v svilen papir. Postavite jo na sredino oblac ǐ l in prepognite rokave c ̌ez njo. Praznine napolnite z nogavicami, spodnjim perilom ali svilenim papirjem.

LI? ikov na STE VEDE ajalec likaln v iz o r p i n il od Philips je v svetu.

Zložite na kup Zac ̌nite s c ̌evlji. Spravite jih na dno potovalke, nato pa zapolnite prostor okoli njih z zavitki kopalk, spodnjega perila in nogavic, torej oblac ǐ l, ki prenesejo nekaj mec ǩ anja. Naslednji korak zveni rahlo pretirano, vendar bo pripomogel k temu, da bodo vaša oblac ǐ la manj zmec ǩ ana – kar pomeni vec ̌ poc ǐ tniškega c ̌asa za vas in manj skrbi z videzom. Torej, vzemite nekaj plastike – najbolje tisto z zrac ̌nimi mehurc ǩ i (bubblewrap) – ̌ to položite in jo položite c ̌ez c ̌evlje. Cez vse hlac ̌e skupaj tako, da so hlac ̌nice v potovalki, zgornji deli pa zunaj nje. Nanje položite plast plastike (lahko uporabite tisto, v katero so zavita oblac ǐ la iz kemic ̌ne c ǐ stilnice) ali svilenega papirja in prepognite v potovalko zgornje dele hlac ̌. Vaš cilj je pakiranje brez ostrih robov – ker ostri robovi povzroc ̌ajo gube na oblac ǐ lih.

14

Skrivnosti uspeha

1

Morda se vam ne bo ljubilo, vendar vaša oblac ǐ la vam bodo hvaležna, c ̌e boste s seboj prinesli svoje oblazinjene obešalnike.

2

Blazinice za potenje – lahko jih kupite v galanteriji – bodo rešile vaše obleke in bluze pred poletnim potom. Lahko kupite pralne ali za enkratno uporabo in jih našijete ali pritrdite na vaša oblac ǐ la.

3

Nacř tujete nakupovanje? Vzemite s seboj dodatno potovalko, da boste na poti nazaj imeli dovolj prostora za vso prtljago.

4

Vzemite s seboj valjc ̌ek za tkanino (ali lepilni trak), da se boste znebili nitk iz tkanin, ki se med potovanjem naberejo na oblac ǐ lih.

15


LI? STE VEDE iki likajo n al lik ilipsovi

Ph čkanine že gube in zme bilijonov ur. več kot 174

1

Parni likalnik: Delovanje globoke pare (DeepSteam) za bombaž in laneno platno

Likalnik Azur z ionsko globoko paro (Ionic DeepSteam), (serija GC4600) je popolna izbira za tiste, ki želite hitro in uc ǐ nkovito likanje. Njegova patentirana tehnologija ionske globoke pare (Ionic DeepSteam ) ustvarja parne delce, ki so 50 % manjši kot obic ̌ajno, zato lahko dosežejo

globje plasti tkanine. Vlažno tkanino je lažje likati, zato vam Azur olajša delo pri trdovratnih gubah – celo pri težavnih materialih, kot sta bombaž in laneno platno. Napredna likalna plošc ̌a tega likalnika kar drsi po vašem perilu.

2

Parni Sistem: Poslovite se od cǐ šc ̌enja vodnega kamna Likalnik serije GC9000 Steam System vam omogoc ̌a hitro in zmogljivo likanje. Najbolj je primeren za tiste, ki veliko likajo, saj doseže moc ̌ do petih barov pritiska in ima ergonomsko obliko, ki zagotavlja udobno in manj naporno likanje. Njegova

najbolj svojstvena znac ǐ lnost je funkcija samodejnega c ǐ šc ̌enja vodnega kamna (Auto Calc Cleaning), ki se zažene vsake tri do štiri tedne in odpravi vodni kamen v dveh minutah – vam je treba le izprazniti rezervoar za vodo.

3

Sistem Modena: Vdihnite novo življenje v vaša oblac ǐ la Izjemna serija GC9920 garderobne nege (Wardrobe Care) vkljuc ̌uje likalno desko in ponuja kombinacijo likalnika, parnega likalnika in osvežilca oblac ǐ l. Nac ̌rtovana je tako, da ohranja dober izgled vseh vaših

oblac ǐ l. Prihranila vam bo c ̌as in zmanjšala potrebo po kemic ̌nem c ǐ šc ̌enju. Para pod visokim pritiskom in plošc ̌a, ki se segreje, vam bosta pomagali zlikati vaša oblac ǐ la hitro in z lahkoto.

Likalniki so kot ljudje, najti morate tistega, ki je pravi za vas.

Na voljo je toliko različnih modelov, da je težko ugotoviti, kateri najbolje ustreza našim potrebam. Ko ga enkrat najdete, boste ugotovili, da ste na začetku čudovitega prijateljstva. Naši nasveti naj vam bodo v pomoč pri iskanju.

4

Potovalni likalnik: Kompakten likalnik za priročno likanje brez deske

Želite, da tudi na poc ǐ tnicah vaša oblac ǐ la izgledajo c ̌udovito? Kompakten potovalni likalnik GC651 je lahko modra naložba. Priloženo ima vrec ǩ o, ki je lahko tudi prt za likanje. Potrebujete le elektric ̌no vtic ̌nico in likate brez

16

deske. Z nepretrgano paro lahko odstrani gube, ergonomic ̌en mehek roc ̌aj pa naredi likanje bolj udobno. Tako vam na poc ǐ tnicah ne bo treba delati kompromisov z likalnikom za hlac ̌e.

LI? STE VEDE nujen. Včasih že Izpust pare je pravi potrebo od en sam brizg po likanju.

17


izgle am pomagajo v ve ar b e n ejših tem aznost obiln p NASVET o i at jš n a o in zm dati bolj vitk . delov telesa da ključ al bolje. To d le g iz o k , da bi lah i nam niso predele , k ega si misli r e te st a ti k o a z m , sa da zakrije ak del tele a je v tem, d le Vsak ima k g iz a g e br onosni. vesti in do kar smo p a a z n o , m o a st s ti o i d poudarit d a zn a mo in i š b ju jl a n

Oblika jabolka

Oblika hruške

Petit

Bujne prsi

Polnih oblin

Nosečnice

Ve srecň ice lahko izkoristite modo ozkih jeans hlac ̌ in pajkic, ki jih kombinirajte z bolj širokimi zgornjimi oblac ǐ li. Izogibajte se oblac ǐ lom, ki so oprijeta po telesu, vandar naj vas ne bo strah pokazati nekaj dekolteja.

Ve imate obline, torej jih izkoristite. Krila v A-liniji in ovijajoc ̌e obleke so idealne, medtem ko bi vam krila z naborki in hlac ̌e dodale prevec ̌ širine. Izogibajte se širokim zgornjim oblac ǐ lom, ker zakrijejo vaš vitek pas. Tudi jakne naj bodo stisnjene v pasu.

Za tiste manj visoke, a ne manj postavne, so primerne dolge hlacě z ravnimi hlac ̌nicami, ki ustvarjajo iluzijo dolžine. Cě želite vizualno podaljšati telo, nosite visok pas ali pas tik pod prsmi, c ̌e pa želite podaljšati noge, nosite krajša krila in kratke hlac ̌e. Tudi pri kupovanju oblac ǐ l raje izbirajte med velikostmi za manjše postave ali tudi otroškimi številkami – naj vas prevelika oblac ǐ la ne pogoltnejo.

Ve, ki vam mnoge zavidajo, vedno izberite dobro prilegajoc ̌ modrc in ne nosite širokih pasov, visokih ovratnikov in prevec ̌ oprijetih majic. Zaokroženi in Vizrezi najlepše poudarjajo vaše bogastvo, toda bodite previdne in ne razgaljajte se prevec ̌. Škatlasta oblac ǐ la bi vas naredila navidez obilne po vsem telesu, zato vedno izberite oblac ǐ la, ki so nekoliko stisnjena v pasu.

Ve, Marylinke med nami, bi morale vedno poudarjati svoj pas. Zato izberite jakne in obleke, ki so telirane in stisnjene v pasu. Izogibajte se naglašenim A-linijam. Ozka krila in tkanine, ki se prilegajo vašim oblinam, izgledajo super-seksi, ve srec ̌nice.

Moda konc ̌no upošteva tudi to edinstveno obdobje v življenju ženske, zato je sedaj izbira boljša kot kdajkoli prej. Oblecite se v objemajoc ̌e tkanine. Za sedaj tako potrebno udobje si priskrbite majc ǩ e trapezastega kroja in obleke s pasom pod prsmi, pajkice in hlac ̌e z nizkim pasom.

(okrogla sredina, vitke noge)

18

(vitke zgoraj, široke v bokih)

(nižje višine)

(peščena ura)

19


Gube se hitro pojavijo ih a si je včas d , o k li o t pripelje ževanje je r o d k z h v la a z o t v Simbolo v pomen, in o h ji n i it n avite ta t m s o o p p a o z t a o k Z ž . te nih oblačil e ič boste več n u e n – k in a p o t a s n e do na vidno m m a n z e s i a perila . g e n e č priročn r k s r vanega ali a b z a r li e im

In sedaj jih prav tako hitro lahko odstranite Likalnik Philips Azur s tehnologijo ionske globoke pare IONIC DEEPSTEAM ustvarja parne delce, ki so 50 % manjši kot obic ̌ajno, zato lahko dosežejo globje plasti tkanine in vam olajšajo delo pri trdovratnih gubah – celo pri materialih, kot sta bombaž in laneno platno.

www.lookhoteveryday.com

21


dič

Priročni vo

POSITION GUIDE FOR ENVELOPES

STROJNO SUŠENJE Strojno sušenje dovoljeno

LIKANJE Hladnejša temperatura (110°C) Topla temperatura (150°C) Vroča temperatura (200°C)

Sušenje z obešanjem Sušenje na ravni podlagi

Ni podčrtano – program za bombaž; pri ustrezni temperaturi Enkrat podčrtano – program za sintetiko; pri ustrezni temperaturi

22

POSITION GUIDE FOR ENVELOPES

Ožemanje ni dovoljeno

KEMIČNO ČIŠČENJE

Kemično čiščenje s katerim- koli topilom

Kemično čiščenje, vsa topila razen trikloroetilena

Kemično čiščenje, samo s petrolejevim topilom

Kemično čiščenje ni do - voljeno

POSITION GUIDE FOR ENVELOPES

Sušenje brez centrifugiranja ali ožemanja

BELJENJE Beljenje samo s kisikovimi/ne klorovimi belili

POSITION GUIDE FOR ENVELOPES

Sušenje ni dovoljeno

Dvakrat podčrtano – pro gram za občutljivo perilo; pri ustrezni temperaturi

Vsakršno beljenje dovoljeno

POSITION GUIDE FOR ENVELOPES

Sušenje v senci

Samo ročno pranje

For all your bits & bobs

SUŠENJE

Strojno pranje

Strojno sušenje pri višji tem peraturi Strojno sušenje ni dovoljeno

Ne uporabljajte likanja s paro

Pranje

Strojno sušenje pri nižji tem peraturi

se dr obnar ij, ki zbir anje vseh e, za st ti ve vi do ne Ëu in pk i so jopico Ti pr ir o Ëni že kaj ne o kupili novo semkaj. In za bijo. Ste ravn ga gu iz te ni de ra ra Sh b? tako m gu ni li rezerv kam bi shrani ji žepek? na v sosedn Ëu ra li ni bi shra

Beljenje ni dovoljeno

23


Komplimenti kar dežujejo, ko uporabljate likalnike Philips Nova oblačila izgledajo sijajno in v njih se dobro počutite. Prizadevamo si, da bi vaša najljubša oblačila izgledala kot nova dlje časa. Philips je linijo 2008 ustvaril z namenom, da bi svoja oblačila lahko kar najbolje vzdrževali. Nezlikana oblačila ne bodo ostajala nakopičena, vedno več bo le pohval namesto skrbi, kaj obleči.

Philips Oblacila  

Philips Oblacila

Philips Oblacila  

Philips Oblacila

Advertisement