Issuu on Google+

m j meridyth johnson miami university 513.378.2408 johns331@miamioh.edu


The city of Milford, Ohio faces two large community issues. The first is how to utilize the property and building of Milford Main, a historic school building currently owned by the school district that sits empty. Several members of the community do not want to see it torn down because of its historical relevance and their emotional attachment. The second issue is the need for a center for not only the community but particularly for lower income families. There is a large need for a local site for social and health services, after school programs, adult education and training, and recreational space for community members to enjoy together.

Capstone Studio

Link Forward Community Center


Link Forward was designed to be a center for all community members to enjoy. The building houses classroom space for tutoring, mentor groups and activities, a gymnasium, theater, art and music rooms, children’s and teen libraries, a cafe and rooftop garden, and an adventure room for entertainment. The idea was that Link Forward would be used heavily for afterschool programming but during the later evening hours for adult entertainment, community events, and educational purposes. Children need a safe and fun place to hang out, while adults seek a space for recreation and personal betterment.


GreThe en OUR

HARVEST Grow • Harvest • Eat

Lea

f

Assorted Pastries

Fresh baked pastries using seasonal fruit such as strawberries, blueberries, and raspberries.

: Local veggie chili - 2.00Scones : Sprout salad - 6.00 : DAILY SPECIAL : Black bean and cilanto salad and Muffins Fresh bakery items including blueberry and orange scones, as well as cranberry and apple cinnamon muffins.

Oatmeal

Steel-cut oats cooked to perfection, sweetened with brown sugar and finished with your choice of two toppings: pistachios, fresh strawberries, raisins, dried cranberries, or granola.

Fresh Fruit Yogurt Parfait

Organic greek yogurt served with granola and fresh fruit including strawberries and bananas.

Spinach Florentine Wrap

Eggs, spinach, Swiss & artichoke spread wrapped inside a warm tortilla.

Fresh Salsa and Chips

Homemade salsa with vine-ripened tomatoes, onions, jalapeños, and fresh cilantro. Served with organic blue corn tortilla chips.

Red Pepper Hummus

Red pepper infused hummus served with freshly baked pita chips.

Nachos

Organic blue corn tortilla chips topped with melted Pepper Jack cheese, black beans, jalapenos, vine-ripened tomatoes, lettuce, and sour cream.

Edamame

Bowl of steamed whole Edamame soy beans tossed with Kosher salt.

Interdisciplinary Studio Graphics, Interior Design, Architecture

My name is

Scott

C

Grow • Harvest • Eat

OUR

HARVEST Grow • Harvest • Eat


grow harvest

eat

Sweet Corn

Tomato

Grown in Amelia at Luna Farms

Grown in Loveland at Oak Farms

Cucumber Tomato Grown in Mason at Flourish Farms


Structural Wall

Waterproof Barrier Moss Hat Shaped Channel

Foam Structure


Our Harvest Cooperative Food Hub was a group project that included a multitude of program requirements. The Food Hub is currently in the early phases of development and each design team was comprised of graphic design, architecture and interior design students. We were given the challenge of designing a building in the area of Northside (Cincinnati) that included an operating food processing center, restaurant, market place, mobile kitchen, and shopping area. Not only did we design the physical space, we had to implement plans for signage, marketing, packaging, and consequently brand our project as a whole.

SECTION 3


SECTION 1

SECTION 3

SECTION 2

0

10 20

40

80

SECTION 1

0

SECTION 2

10 20

40

80


Senior Studio Corporate Office Design


The corporate office design involved chosing an architectural firm we were interested in designing for. The company I chose was Meyers and Associates Architecture in Columbus, Ohio. My concept was the idea that every action has a reaction. This idea was the driving force behind the ceiling grid system I designed. The grid was the overarching organizational tool and also was implemented as an aesthetic. Any place the grid intersects, something important happens in the zone below. The main intersection of the two branches creates a collaborative zone for employees. Here, there is moveable furniture, swings for relaxation and a fantastic view of the city.


Residential Studio Loft Design


For the interior design of a residential loft in downtown Cincinnati, I was allowed to choose my client. To gain experience, I developed a home for my aunt who is in a wheelchair full time and her family of four. I wanted to incorporate a large sculptural piece for the loft. To allow for accessibility, I suspended the intricate structure from the ceiling. To mimic this design, I also modeled a similar idea in the children’s bedrooms. My client wanted to be able to wheel up to the kids’ beds to tuck them in to sleep. The beds float off the floor in order for her to get close to them. Similarly, the kitchen counters are designed to be able to roll underneath for work and play at the counter with the family. All doors, except the entry, are pocket doors to allow for easier movement around the space. Overall, I designed the floor plan to be as open as possible, and yet friendly to all members of the family.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


Healthcare Studio Alzheimer’s Disease Center


After studying the five senses and effects of Alzheimer’s Disease, I designed a center for Alzheimer patients. My concept focused on connecting the outdoors with the interiors. The courtyard became my focal point, and I integrated a diagonal hallway that sliced through the building, infused with natural elements such as raw wood wall paneling, cork floors, and a glass, leaf-pressed overhang on the ceiling for the effect of a canopy. The walls of the hallway that connect with the courtyard are glass to allow the courtyard to appear as part of the overall space. Towards the North end of the hallway there is a built-in reading nook for pleasure and observation of the beauty of nature. The courtyard design resembles a front porch. In my research, I found that patients enjoy the sense of comfort from familiar surroundings. Rocking chairs line the edge, and an overhead trellis allows plant growth and tames sunlight. In the rest of the design you will notice a lobby, resident’s rooms, a dining area, living room, arts and crafts area, and nursing quarters.


Sophomore Studio Chocolate Shop Design

Chocolate  The

Ribbon


In designing a chocolate shop, I found inspiration from a folded piece of paper. I used it to create an enormous structure that defined the spaces within the shop itself. In the store front I designed floor to ceiling shelving for display and retail purposes. Behind the gift shop area is seating and a chocolate bar. To provide more seating a lounge level is up above. The name of The Chocolate Ribbon was derived from the inspirational structure that connects the spaces while also defining them.


Sophomore Studio Conceptual Models


The development of my furniture piece happened over the course of one semester. Beginning stages involved producing several small scale models to conceive a design to further develop into a chair. My piece was fully crafted of wood, no nails or screws. All joints interlock in order to support itself and create a rigid structure. The major difficulty in the design was connecting the angles so they could bear weight. Half way through the process I built a full scale mock up of the chair. After modifications, I crafted the base or seat piece. This required patience as portions had to be laminated, sanded, interlocked, and clamped for hours. Once completed, I notched out portions for the angled back to slide into place. Once assembled, the chair was sanded and sealed with a glossy polyurthane.

Furniture Studio Chair


Design/Build Studio Over-the-Rhine, Cincinnati Ohio


For my elective studio, I chose to study in Over-the-Rhine (Cincinnati) and participate in Miami University’s residency program. I spent the semester living in OTR, renovating, and redesigning office space for the Greater Cincinnati Coalition for the Homeless. Not only was the cultural experience life changing, but it was also an opportunity to be a part of a design/build studio. Up until the launching of the project, the Coalition was operating out of the first floor of a three story building. We began the first phase of a multi-phase project to renovate all three floors of the building. We worked closely with the Coalition directors to develop a plan for the second floor, which will eventually ...


... become administrative space. After finalizing these plans, we began work on the 80+ year old hardwood floors. The wood was covered in an old adhesive and required four week’s time to restore. Besides the floors, we patched and refinished the outer walls and then went to work on building the entire conference room space. We designed sliding door within the front wall of the conference room so that the space can be used as an open public space, or for a private zone. The third element we focused on was the ceiling. To conceal the original ceiling and lower the height of the space we built and hung several wooden panels. The experience was liberating, and gave me a significant opportunity to learn and grow as a designer and as a human being. PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT



Portfolio