Page 1

01

Week 51 Adviesprijs

€2,95

Mode

Inspirerende kerstkleding

Tweedehands

Goedkoop in het chique

Reizen

Praag: Bier of pracht en praal?

HNTM Mandy ‘Ik sta liever achter dan voor de schermen’


Kerst voor minder dan � 60,Jas

Trui

€ 29,95

04

Merel’s favoriete kerstoutfits

06

Goedkoop reizen naar Praag

Voor je het weet is het al weer 2012. Zoals altijd begint het jaar met goede voornemens. Wat zijn die voornemens voor jou? Bij mij gaat het vaak om het volgende: Gezond eten, sporten en geld (be)sparen.

€ 10,95

OV Tips Top (wit)

€ 7,45

08

Interview met Mandy van HNTM

11

Metamorfose

14

De kerstmarkt in Düsseldorf

15

Review

16

Tweedehands kleding

17

Gadgets

18

Horoscoop

Tja, wat wil je ook, als student. Daarom willen we ook dit jaar keihard doorgaan met ons blad ‘Merel’. Wij helpen jullie de leukste kerstkleding te vinden, maar niet die jurkjes van 150 euro. We zullen jullie laten zien hoe je er voor de kerst geweldig uit kunt zien met hele natuurlijke kleuren. Ook nemen we een kijkje op de kerstmarkt en showen de gaafste gadgets. Dit bespaart een hoop geld, maar ook een hoop tijd! We delen namelijk handige QR-codes met jullie, zodat alles ook nog eens makkelijk online te bestellen is.

Volgende week in Merel

Maar eerst wil ik, namens de redactie, jou fijne feestdagen toewensen en een gelukkig nieuwjaar, proost!

11 06

14

Alies Keus (hoofdredacteur)


5

4

Zilveren ring met een zwarte steen Asos, €10,76

Zwarte rozen diadeem H&M, € 7,95

Merel’s favoriete kerstoutfits Colbert Vero Moda, € 29,95

Elk modeseizoen selecteert de redactie van Merel een aantal items voor de lezers. Dat betekent veel hebbedingen, stukken van ontwerpen die het helemaal gaan maken, voor een goedkope prijs. In dit nummer hebben wij leuke items voor de feestdagen geselecteerd. Aan deze kant de items met zilveren details en aan de rechterkant items met gouden details.

Zilveren salamander ring Asos, € 9,41

Set van 30 gouden armbanden H&M, 4,95 Mode

Mode

Goud glimmende riem Asos, € 33,63

Metallic gouden schoen Asos, € 33,63

Zwarte schoen met zilver afgewerkt Asos € 29,59

Zwart pailletten jurkje H&M, € 34,95 Leren centuur met blinde studs H&M, € 9,95 Wit tasje met zwarte strik Pieces, €19,95 Webshop H&M

Gilet met kraaltje €29,95, H&M

Roodbruine pantalon H&M, € 14,95

Webshop Asos

Tekst: Merel Diepstraten.

Webshop CLUBL

Webshop Vila Zwarte bolero Vila, € 39,95 Zwarte ring met een zilver ringetje Asos, € 9,41

Een zwart-witte top CLUBL, € 21,50

Webshop Vera Moda


Tekst en Fotografie: Vicky Trouerbach

7 Bij de woorden architectonische pracht en praal, horden Amerikanen of een romantisch weekendje weg, denk je niet gelijk aan Praag als een studentenbestemming. Bij de woorden rijkvloeiend bier, betaalbare mode, WizzAir bestemming en fantastische uitgaansgelegenheden daarentegen wel. Wanneer je de toeristische pleinen achter je laat en door de kleine steegjes slentert heeft Praag zo veel meer te bieden. Kleine barretjes verstoppen zich achter gewoon uitziende voordeuren en na het afdalen van een wentel trap blijken er ineens een drie verdiepingen nachtclub onder dat schattige winkeltje te zitten. Praag vindt de goede balans tussen cultureel verantwoord en een goed avondje stappen. Dit alles wordt nog studentvriendelijker doordat een biertje je slechts 50 cent kost. Shopping tip: 66 Gallery Botas Concept Store, Konviktská 1005/30, Praha 1 — Deze winkel is meer dan zomaar een schoenenwinkel. 66 Gallery is de winkel van het traditionele Tsjechische merk van sportschoenen: Botas. 66 Gallery is het resultaat van Botas Classic 66 project, waarvoor twee studenten van het grafisch ontwerp en visuele communicatie alle schoenen een nieuw ontwerp hebben gegeven.

Deze worden hier op indrukwekkende manier tentoon gesteld. 66 Gallery biedt meer dan alleen de verkoop van sneakers. Maandelijks worden er tentoonstellingen van jonge Tsjechische ontwerpers en andere sociale evenementen georganiseerd. Meest toeristische attractie: Je kan niet naar Praag zijn geweest zonder het oude kasteel te hebben bezocht. Dit is de meest bezochte plek van Praag. Dagelijks wandelen duizenden toeristen over de oude Karelsbrug naar het kasteel. Boven gekomen heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Bezichtigen van het kasteel en bijbehorende kathedraal is slechts 3 euro. Typical Czech: Absinth bar — Door heel Tsjechië vind je verschillende absintbarretjes. Dit zijn kleine barretjes waar ze verschillende soorten absinth verkopen. Deze typische Tsjechische drank bevat gemiddeld 70% alcohol en is in Nederland verboden. In de cafe’s hangt een relaxte sfeer en zijn erg vergelijkbaar met de Nederlandse coffeeshops. De laatste handelingen aan de drankjes worden op het laatste moment verricht, wat betekend dat ze aan tafel nog eens worden gemixt, aangestoken of verdampt.

OV Tips december 2011 Als student moet je natuurlijk roeien met de riemen die hebt. Gelukkig bied jouw OV heel veel voordelen: zo kun je voor 5,40 euro naar Antwerpen! Antwerpen staat bekend als een Shopping City. De stad is gevuld met outletstores en kleine tweedehands zaakjes. Wil je even iets anders, zorg dan dat je de Zuiderdokken bezoekt. Door de daling van de huizenprijzen worden deze exclusieve herenhuizen nu bewoond door jonge Vlamingen. De komst van kunstenaren heeft ervoor gezorgd dat dit het bruisende trendy deel van Antwerpen werd. Bezoek het veelzijdig fotomuseum: FoMu, ga voor een spoedopname naar de kleding- en gadgetzaak Clinic en als je dan genoeg rondgekeken hebt bestel dan een versgebrouwen pint in het historisch eetcafe annex huisbrouwereij: ’t Pakhuis.

Reizen

6 Reizen

En uit Praag een kattenbel..


9 Mode

8 Mode

‘Hollands Next Top Model was echt een hele unieke ervaring’ Mandy is als model bekend geworden door het programma Hollands Next Top Model. Hier is zij geëindigd op de zevende plaats. Hoe is zij eigenlijk bij het programma gekomen? Hoe combineert zij haar studie met het modellenwerk? Staat Mandy liever voor of achter de camera? Wij gingen bij Mandy langs om te praten over HNTM en over welke winkels zij induikt.

Tekst: Renger van Esveld. Fotografie: Hollands Next Top Model

Mandy, hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om jezelf op te geven voor HNTM? Wat heeft het programma jou gebracht? Ik zat hiervoor bij een klein modellenbureau. De manager van dit bureau zei dat zijn hele bestand opgegeven moest worden voor HNTM om meer bekendheid te krijgen. Dus door hem ben ik eigenlijk opgegeven. Daarna moest ik naar de eerste auditie. Daar bleek ik door te zijn. Bij de tweede ronde bleek ik bij de laatste dertig te zitten van de zesduizend modellen die meededen. Door het programma heb ik meer naamsbekendheid gekregen. Ook vinden fotografen het fijn om met je samen te

werken. Ze weten namelijk hoe je te werk gaat. Naast modellenwerk studeer je Media, Informatie en Communicatie. Dat zijn twee totaal verschillende richtingen. Hoe combineer je dit? Het zijn inderdaad twee verschillende richtingen. Mijn studie is meer achter de schermen. Namelijk de richting nieuws en media. Ik vind schrijven dan ook heel erg leuk en sta dan ook liever achter dan voor de schermen. Afgezien van het modellenwerk. Het is leuk om het modellenwerk erbij te hebben maar ik wil mijn studie afronden. Dat vind ik toch echt belangrijker dan modellen-

werk. Af en toe heb ik wel eens een opdracht, dit doe ik alleen als ik de tijd ervoor heb. Spreken mensen jou wel eens aan over het programma? Niet echt. Soms zie je mensen elkaar aankijken van “is zij niet van..”, maar ik heb er verder geen last van. Één keer heb ik wel wat raars meegemaakt. Ik stond bij de Mac Donalds wat te bestellen. Daar waren van die meiden die heel opvallend zaten te praten. Ik kon dus alles horen. Toen ik aan het bestellen was stonden ze opeens om mij heen in een kring om te kijken wat ik bestelde. Dat was wel een heel raar moment.


11 In het programma zie je vaak dat de modellen veel kritiek over zich heen krijgen. Hoe kijk jij op het programma terug?

Ik ben meer van de kwantiteit in plaats van de kwaliteit. Liever heel veel en goedkoop dan weinig en duur. Zelf draag ik veel vintage kleding. Shoppen doe ik vooral veel online. Dit is gemakkelijk en je hoeft hiervoor niet door de regen en kou. Als ik gewoon de stad in duik dan ga ik naar de H&M, Vero Moda en Bershka. Dit is dus gewoon kleding die iedereen kan betalen. Uiteindelijk bepaal je toch zelf hoe je er leuk uitziet!

Je moet natuurlijk wel al die kritiek kunnen verdragen. Op tv zie je maar tien seconden, in het echt sta je daar veel langer en soms is dat echt niet leuk. Ik ben blij dat ik mee heb mogen doen want het was echt een hele unieke ervaring.

Metamorfose

10

Hiermee sloten wij het interview af. Tijdens het interview vertelde Mandy wat onmisbaar is voor de winter 2011 – 2012. Wil jij weten wat dit is? Scan de QR code en laat je inspireren.

‘De metamorfose heeft mij verrast!’

Tekst: Alies Keus, Michelle Visser. Fotografie: Michelle Visser

Mode

In HNTM draag je vaak kleding van exclusieve merken. Heb jij zelf ook deze kleding? Of duik jij andere winkels in?

Als hoofdredacteur heb ik het initiatief genomen om het spits af te bijten in de metamorfose. Zo leren jullie mij meteen wat beter kennen. Nu zul je in de eerste plaats misschien niet verwachten dat de hoofdredacteur een metamorfose ‘nodig’ heeft. Op een bepaalt punt klopt dat ook. Maar dit is geen gewone metamorfose... Mijn eigen stijl is vrij ‘punky’. Ik heb graag een stoer en uitdagend kapsel, iets wat niet iedereen zou durven dragen. Vrij kort en lekker wild. De kleur is elke maand weer een verrassing. Verder houd ik van opvallende make-up, en felle kleurtjes. Qua kleding draag ik ook veel stoere, maar toch hele modieuze kleding. Ik wil laten zien dat ik er ben, op een goede manier. Nu, de metamorfose. De eerste foto laat zien hoe ik er ‘normaal’ uit zie. Het gaat vooral om de make-up en het kapsel dat ik draag. Op de tweede foto ben ik te zien na de metamorfose. Het doel is om mij in te

laten zien dat ik met hele andere kleuren, in dit geval feestkleuren voor de kerst, er toch heel mooi uit kan zien. Zonder hierbij mijn stoere uiterlijk te verliezen. Dit heeft mij verrast! De kleuren die zijn gebruikt, heb ik thuis niet eens liggen. Tijd om eens inkopen te gaan doen. Ik gebruikte nooit goudtinten, het leek mij zo gewoontjes. Maar het staat ontzettend mooi! Daarnaast is de kleding is ook prachtig. Een super handige uitkomst. Deze make-up is ideaal om te dragen op mijn werk. Als ik na mijn werk een feestje of etentje heb, waarbij ik er feestelijk uit moet zien, kan ik deze make-up zo doordragen. Met mijn oude look is dit soms lastig. Het is dan net iets té stoer en punky, iets te veel kleur. Zoals ik al zei, geen gewone metamorfose. We geven mensen inzicht in hoe het OOK kan.


€ 3,95

13 Crystal eyeliner kleur: 09 Must have € 9,95

Multi dimension 3-in-1 kleur: 26 best friends

Hoe wij te werk zijn gegaan

€ 1,29

Quattro metallics eyeshadows € 12,95

Het meest belangrijke bij deze metamorfose zijn de ogen. Daarom gaan we nu stap voor stap uitleggen hoe we tot dit eindresultaat zijn gekomen.

Maximum definition Mascara € 3,49

1) Maak met zwarte oogpotlood een subtiel lijntje rond het oog. 2) Kleur nu het gehele oog (dus vanaf het ooglid tot aan de wenkbrauw) met de licht gouden kleur. 3) Begin bij de ooghoek aan de kant van de neus met bronzen oogschaduw. Breng deze van binnen naar buiten aan tot halverwege de lengte van het ooglid. Veeg hem iets uit over de bovenkant van het ooglid. 4) Wat je net met brons op het ooglid hebt gedaan doe je nu met donkerbruin aan de andere kant boven het ooglid. Aan de buitenkant van het ooglid breng je van buiten naar binnen, tot ongeveer halverwege waar je op het ooglid bent gestopt, met de brons de donkerbruine oogschaduw aan.

5) Maak onder het oog met de lichte gouden kleur een klein randje. 6) Veeg de scherpe randjes uit met een borsteltje en maak nog een mooi lijntje met de glitter eyeliner. 7) Maak het geheel af met een beetje mascara.

Metamorfose

Metamorfose

12

Long lasting eye pencil kleur: 01 Black fever


Vervolgens trek je met de potlood een lijn vanaf de neusvleugel langs de buitenste ooghoek (zie nummer 3). Zo zie je waar de wenkbrauw moet eindigen. Alles wat er buiten valt moet weer weg worden gehaald.

Op deze manier weet je de juiste vorm van je wenkbrauw te creëren. Epileer alleen de onderkant en zijkanten van de wenkbrauw, niet de bovenkant. Zo blijft het natuurlijker. Nog een tip: vind je het lastig om de lijnen denkbeeldig te trekken als je gaat epileren, gebruik dan een wit potloodje om te markeren wat binnen en buiten de lijn valt.

Vervolgens kijken we naar de boog van de wenkbrauw. De boog of knik moet niet aan de basis van

Tekst: Kelly Ariesen. Fotografie: Renger van Esveld

Kerstmarkt in Düsseldorf Ook dit jaar is Düsseldorf weer omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. Of je hier nu een persoonlijk cadeau zoekt, winterse accessoires of mooie decoratie voor in de boom, alles is hier te vinden. Slenter langs de kerstkraampjes en levendige winkelstraten. Geniet van een gezellige sfeer met overal heerlijke chocomel, Glühwein en vele eetkraampjes. Merel heeft dit jaar ook de kerstmarkt bezocht om deze sfeer te proeven. Bij aankomst was de kerstsfeer al goed aanwezig, vooral de eetkraampjes waren al vanaf een afstand te ruiken. Nadat we langs de kraampjes gelopen waren en overal wat van geproefd hadden, kwamen we uit bij een schaatsbaan. Voor de sportievelingen onder ons, die hoeven zich hier dus ook niet te vervelen.

Naast het eten van warme hapjes en het drinken van overheerlijke warme chocomel, hadden we de sfeer hier goed geproefd. Dit was leuk voor even maar om hier nou een hele dag rond te hangen, zagen wij niet zo zitten. Toen wij verder liepen bleek dit ook helemaal niet te hoeven, de winkelstraat zat om de hoek! Perfect. Deze straat was ook helemaal versierd en overal stonden kerstbomen. Een betere manier om in de feeststemming te komen is er niet! Wanneer? 17 november tot 23 december 2011, dagelijks 11-20 uur (zondag tot en met donderdag) en tot 21 uur (vrijdag en zaterdag). Waar? Centrum van Düsseldorf

Lieke’s column Zet de tv aan en er is een reality serie op. Geweldig vind ik dat. Een van mijn favorieten: America’s Next Topmodel. Heerlijk overdreven en nou ja, typisch Amerikaans! Al konden de Nederlandse meiden er ook wat van, vooral Riquelle trok de aandacht.

Zo heb ik eens aan het eind van de dag een scene met Ferry (Somogyi) moeten opnemen waarbij hij één zin steeds verkeerd zei. Normaal is dat grappig maar ik raakte meer en meer geïrriteerd doordat ik graag naar huis wilde. (Moet wel toegeven, toen hij uiteindelijk zijn zin goed deed,

ging ik zelf de mist in). Als ik dan door zo iets lulligs al geïrriteerd raak, vraag ik me af hoe ik het vol zou houden om dagelijks met types als Nancy of Riquelle opgescheept te zitten. Toch maken dit soort mensen het programma leuker om naar te kijken. Bovendien kwam ik Riquelle laatst tegen en leek ze me een erg aardige meid. Des te meer reden om te willen weten hoe het echt gaat in zo’n model mansion. Ik ga het interview met Mandy lezen en spreek jullie volgende week! Liefs Lieke

15

Bij een programma als HNTM vraag ik me vaak af hoe het leven met zoveel meiden in één modellenhuis zou zijn. Volgens mij is het gezellig maar kun je elkaar snel op de zenuwen gaan werken. Op de set van GTST merkte ik vaak dat het erg gezellig is met zijn allen maar op een lange draaidag zijn de kleinste dingen de grootste ergernissen.

Column

de wenkbrauw beginnen. Daarom trekken we weer een lijn, net iets naast de iris omhoog. Hier moet de boog zitten. Wel moet je recht vooruit kijken, anders klopt het natuurlijk niet.

Tekst: Michelle Visser

14 Metamorfose

Hoe epileer je je wenkbrauwen?

Eigenlijk gaat het vooral om het trekken van lijnen, zodat je de goede vorm kunt bepalen. Pak een potlood, en houdt deze naast je neusvleugel recht omhoog. Zo zie je waar de basis van je wenkbrauw moet beginnen. Alles wat er buiten valt moet weg worden gehaald (zie nummer 1).


17 Het is koud, je hebt handschoenen aan en je mobiel gaat af. Je wilt deze graag beantwoorden maar dan moet eerst je handschoen uit. Hier hebben wij de perfecte oplossing voor, deze handschoen is niet alleen praktisch maar ook modieus. Nu kan je gewoon je smartphone bedienen in de kou.

What to Wear Nu de feestdagen er aan komen zijn de glittertjes weer helemaal in. De jurken zijn al te halen voor 10 euro in de galajurk uitverkoopmand. De jurken op het rek zijn vanaf 50 euro te verkrijgen. Naast galajurken heeft Laura Dols ook unieke cocktailjurken, trouwjurken, verkleedkleding, schoenen, tassen en veel accessoires.

exemplaren thuis hangen, dan kan je die daar ook verkopen, mits het bij het aanbod past.

Laura Dols krijgt de tweedehandskleding binnen via verschillende wegen maar ook soms door particulieren. Heb jij nog unieke

Hieronder heb wij een aantal soortgelijke winkels gevonden bij jou in de buurt.

Leiden en Doetinchem Appel en Ei

Den bosch Black tie

Zwolle Imagine.. mode met ervaring

Rotterdam New Babadoe store

Nijmegen De Hoge Hoed

Breda Ins And Outs

Arnhem Bella donna

Blaricum Gooische fashion outlet

Utrecht Secondsas

De ideale gratis app voor als je niet weet wat je moet dragen. Deze app kijkt naar het weer en op basis daarvan bepaalt hij wat jij moet dragen. De kleding kan je met één druk op de knop ook meteen bestellen. Let op, er zit dure kleding bij maar ook betaalbare kleding.

In de webshop zie je een deel van de Laura Dols collectie. Deze kleding is alleen via de website te bestellen. In de winkel hangt een vergelijkbare collectie, die niet via de site te bestellen is. Tekst: Renger van Esveld. Beeld: iTunes store

Tekst en Fotografie: Nicole Koolhaas

Laura Dols, gelegen in het centrum van Amsterdam, in De Negen Straatjes. Een tweedehandswinkel gespecialiseerd in kleding uit de jaren 50. Bekend geworden door de uitgebreide collectieve avond- en feestkleding.

Leco Looks by Beau Monde Je staat voor de spiegel. Je pakt de beautycase en weet niet welke make-up je op moet, of hoe je een keer iets anders kunt doen met dezelfde make-up. Deze app geeft elke dag tips over hoe jij make-up kunt toepassen. Je krijgt zelfs tips over hoe je er uit kunt zien als Jennifer Lopez. €0,79

Gadgets

16 Reizen

Touch Handschoen

De feestdagen niet te duur doorkomen!


18 Horoscoop

Volgende keer in Merel.

Wat zeggen de sterren?

Volgende week draait het in Merel om sport en beweging. Dit betek end dat we laten weten hoe jij met een klein budget kunt gaan fitnessen en in vorm blijft.

Boogschutter 23 nov - 21 dec Op een koude dag zit jij te genieten bij de verwarming met het blad Merel. Natuurlijk met die lekkere warme chocolademelk die je zelf gemaakt hebt via de website.

Tekst: Nicole Koolhaas, Merel Diepstraten

Volgende week hebben wij een interview hierover met niemand minder dan Peter de Gruijl. Hij zal jou in dit exclusieve interview op de hoogte houden van de laatste mogelijkheden.

Steenbok 22 dec - 20 jan De romantische sfeer zit er deze week wel in bij jou. Verras jouw geliefde of aankomende liefde met een etentje bij kaarslicht.

Ook laten we weten welke gadgets je kunt gebruiken bij het sporten en hoe ze je daarmee kunnen helpen.

Waterman 21 jan - 19 feb Tijdens het webshoppen kom jij op een site terecht waar die prachtige gala jurk op staat, die in de winkel duurder is.

Er komt natuurlijk nog veel meer in het volgende blad, maar het zou natuurlijk niet spannend meer zijn om alles te verklappen!

Vissen 20 feb - 20 maart Soms gaat het niet zoals verwacht, je kunt daar weinig aan doen. Verwen jezelf deze week met een dagje weg.

Ga voor exclusieve extra’s naar: www.merel.tk

Ram 21 maart - 20 april Je hebt deze maand weinig geld voor extra uitgaven terwijl de feestdagen er aan komen. Gelukkig zijn er ouders die het gezellig vinden dat je blijft bivakkeren!

Stier 21 april - 20 mei. Jij krijgt het perfecte bijbaantje aangeboden voor naast je studie. Daardoor kan jij nu ook naar het nieuwsjaarsfeest, waar jij zo graag heen wilt. Tweelingen 21 mei - 21 juni Vriendschap en liefde spelen nu een hoofdrol, waarbij het accent waarschijnlijk op vriendschap ligt. Het kan ook dat vriendschap veranderd in liefde. Kreeft 22 juni - 22 juli Neem eens een lekker dagje voor jezelf. Ga lekker de stad in voor een kerstoutfit. Het blad Merel staat vol met tips voor een low budget kerstoutfit. Leeuw 23 juli - 23 aug In financieel opzicht ontstaat er meer ruimte en/of hoopvolle veranderingen. Misschien win jij wel de oudejaarsloterij! Maagd 24 aug - 22 sept Je neemt de dingen op dit moment iets te serieus. Probeer alles meer in perspectief te zien en ga lekker ontspannen in de sauna. Weegschaal 23 sept - 22 okt Wat is begonnen als een grap, een stiekeme glimlach, kan deze maand uitgroeien tot een kerstliefde. Schorpioen 23 okt - 22 nov Je vindt de laarzen, die perfect passen bij jouw kerstoutfit, in de uitverkoop. Jouw week kan meer stuk!

M AY B E L I N E N e w Yo r k

NIEUW VOLUM’EXPRESS COLOSSAL OCEAN EYES Kolossale wimpers krijgen nu krachtige uitstraling.


bruno banani NO T F O R E V E RY O NE

Merel Magazine  

Merel kersteditie magazine

Merel Magazine  

Merel kersteditie magazine

Advertisement