Page 1

Wie is het? WIJ DieZijn


INHOUD 1. Elevator Pitch 2. Uitwerking van Wie is het? - Het concept - Verloop van de applicatie - Verschillende spelmodus - Profiel aanmaken 3. Mediumspecitifiteit 4. Interface 5. Relevantie 6. Communicatie 7. Vormgeving

Wie is het ?

3

4 4 5 6 7 7 7 9 10

WIJ DieZijn

2


1. ELEVATOR PITCH Ouderen zijn erg nieuwsgierig van aard en weten graag van iedereen hun naam. Echter in een verzorgingstehuis zijn er veel te veel mensen om ze allemaal te leren kennen. ‘Wie is het?’ Brengt daar verandering in, want nu kan iedere 65-plusser met een tablet spelenderwijs zijn omgeving leren kennen.

Wie is het ?

WIJ DieZijn

3


2. UITWERKING VAN WIE IS HET? Ouderen wonen in een omgeving waar dichtbij of wat verder weg ook leeftijdsgenoten zijn. De leeftijdsgenoten in de directe omgeving kennen ze beter dan degenen die wat verder weg wonen. Naarmate ze ouder en minder mobiel worden, zullen ze wat minder snel proberen om bij elkaar langs te gaan, of nieuwe contacten te maken. Of ze gaan juist op zoek naar de contacten die ze al spelende hebben opgebouwd.

Een groot deel van de ouderen worden naarmate ze minder mobiel worden en dus ook minder goed voor zichzelf kunnen zorgen, overgeplaatst naar een verzorgingstehuis. Sommigen van hen gaan naar de gezamenlijke ontmoetingsplek, anderen niet. ´Wie is het´ is dan vooral voor hen bedoeld, zodat ze zonder te verplaatsen de andere ouderen ook leren kennen. Zo komen ze misschien nog wel oude bekenden tegen.

‘Wie is het’ is gebaseerd op het gelijknamige gezelschapspel. Het origineel speelt met twee spelers, maar de digitale versie is uiteraard tegen meerdere leeftijdsgenoten te spelen. Het is de bedoeling dat men aan de hand van uiterlijke kenmerken ontcijfert wie de ander is, of wie de ander heeft uitgekozen. Door gebruik te maken van echte foto’s, kunnen de ouderen ook echt hun buurt leren kennen. Naarmate de ouderen het spel vaker spelen, wordt hun kennissenkring steeds groter. Uiteraard kunnen de ouderen via het spel ook chatten of zelfs (video)bellen. De uitleg knop is altijd en duidelijk zichtbaar aanwezig. Het spel kan elk moment worden gepauzeerd en hervat, waardoor de ouderen niet de hele dag online moeten wezen om het spel te kunnen afmaken.

Verloop van de applicatie Wanneer de gebruiker de applicatie opstart wordt hem gevraagd of hij nieuw is of al vaker heeft gespeeld. Wanneer de gebruiker de button: “verder spelen” kiest, wordt het bestaande profiel/account geopend en komt de speler meteen bij het keuze menu van de verschillende spelmodus uit.

Wanneer er op de ‘ik ben nieuw’ button geklikt is, belandt de gebruiker bij het uitleg menu. Er begint een filmpje waarin in het spel en alle functies stap voor stap worden uitgelegd. Het filmpje is interactief, waardoor de gebruiker al meteen mee moet doen en bekend wordt met de werking van de applicatie. Gedurende het intro stelt de gebruiker samen met het introductiefilmpje een profiel samen. Hierin worden de volgende stappen ondergaan:

-invullen naam -opgeven postcode -uploaden foto / foto maken -beschrijving van het uiterlijk/de foto

Wie is het ?

WIJ DieZijn

4


Het opgeven van de postcode is voor de applicatie om er achter te komen waar de gebruiker zich bevind. Deze gegevens worden niet bekend gemaakt, maar zorgen ervoor dat andere gebruikers uit de omgeving worden toegevoegd aan de lijst onbekenden. Na het introductie filmpje en het aanmaken van het profiel kan de gebruiker beginnen met spelen. Hij belandt nu bij het keuze menu voor de verschillende spelmodus.

Verschillende spelmodi

- Oefenen Deze spelmodus is gemaakt om de gebruiker bekend te maken met het spel. Hij kan hier oefenen en de verschillende functies uitproberen. Daarnaast kan deze modus gebruikt om de mensen in de omgeving beter te leren kennen. Door tegen de computer te spelen wordt de speler bekend met foto’s en namen van bewoners uit zijn omgeving. De singlemodus is enige modus waarbij de speler niet zelf de vragen kan formuleren, maar uit vooraf samengestelde vragen moet kiezen. Dit omdat de speler tegen de computer speelt en deze dus niet kan reageren op vragen gesteld via de (video)chat. In de andere spelmodus stelt de speler zelf vragen aan zijn tegenspeler en is zelf verantwoordelijk voor het omklappen van de bordjes.

- Samenspelen Deze spelmodus is gemaakt om de nieuw opgedane contacten te onderhouden. De ‘bekend’ spelmodus werkt zoals het oude wie is het?. Elke speler kiest een personage die de tegenstander moet gaan raden. Op deze manier kan het spel ook op afspraak worden gespeeld of je kunt andere bekenden uitnodigen.

Bij de ‘bekend’-spelmodus is het ook mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te spelen. De computer houdt dan bij wie de meeste potjes heeft gewonnen.

- Spelen tegen een onbekende Dit is de belangrijkste spelmodus van ‘Wie is het?’ Wanneer je deze spelmodus start is het doel er zo snel mogelijk achter te komen tegen wie je aan het spelen bent. Je tegenstander is iemand uit je buurt die je nog niet kent (dus nog niet bij je lijst van bekenden is toegevoegd). Hoe vaker je deze modus speelt hoe meer mensen je in je omgeving leert kennen. Tijdens het spelen kun je bellen en chatten om contact te onderhouden. Aan het eind van het spel wordt er voorgesteld of jullie samen een afspraak willen maken om verder te kletsen of een samen een koffie te gaan drinken.

-Verschil in moeilijkheidsgraad Voor de spelmodus single en bekend zijn er twee spelvormen. Met naam en zonder naam. Wanneer de speler ervan overtuigd is dat hij goed bekend is met alle personen binnen zijn ‘kring’ kan hij ervoor kiezen om het spel zonder naam te spelen. Op deze manier wordt het spel iets moeilijker, want je moet naast de juiste foto ook op het eind de juiste naam weten.

Wie is het ?

WIJ DieZijn

5


Je eigen profiel aanmaken: Het aanmaken van een profiel gebeurd in verschillende stappen. Als eerste geeft de gebruiker zijn/haar naam en wordt de postcode en huisnummer gevraagd. Er wordt duidelijk aangegeven dat postcode en huisnummer niet kenbaar worden gemaakt en alleen worden gebruikt om de locatie van de gebruiker te achterhalen. Uploaden foto: de gebruiker krijgt twee keuzes: bestaande foto uploaden of een nieuwe maken. De volgende gegevens moeten worden ingevuld bij de foto. Geslacht Haar kleur Haar lengte Haar stijl Ogen kleur Bril Snor / baard Kleur kleding

Man / vrouw Zwart / rood / bruin / grijs / rood / oranje / blond Kort / lang Stijl / krullend Groen / bruin / blauw / grijs Ja / nee Ja / nee Blauw/groen/rood/paars/zwart/wit/grijs/geel/bruin/oranje/roze

Vervolgens is het profiel aangemaakt en kan er gespeeld worden.

Wie is het ?

WIJ DieZijn

6


Wie is het ?

WIJ DieZijn

7


3. MEDIUMSPECIFICITEIT Er zijn twee eigenschappen van de tablet die we op dit moment goed benutten. De mobiliteit en het touchscreen. Mobiliteit: doordat het tablet nergens aan vast zit kan het door de gebruiker makkelijk overal mee naar toe worden genomen en kan het spel ook worden gespeeld in combinatie met tv kijken of wanneer de gebruiker bijvoorbeeld in de gezamenlijke ruimte gaat zitten.

Touchscreen: Het touchscreen is het product perfect voor onze doelgroep, het maakt het voor hen heel makkelijk om te leren omgaan met dit nieuwe product. Doordat je alles direct kan aanklikken (in plaats van indirect via een muis of een trackpad) zijn de stappen veel begrijpelijker en komt het dichter bij de realiteit. Bijvoorbeeld het omklappen van de foto’s op het bordspel wie is het?-bordje gaat normaal ook door er tegen aan te tikken en dat doe je dus bij een tablet ook.

Verder geeft de doelgroep aan dat ze apparaten met veel verschillende knoppen, snoertjes en draden ‘eng’ vinden. De Tablet ziet er eenvoudig uit en oogt ook alsof het makkelijk te gebruiken is.

4. DE INTERFACE

Belangrijk is dat er weinig verschillende knoppen op de interface staan en dat de functie van de knoppen aangepast is op de gebruiker. Zij zijn niet zo bekend met alle standaard icoontjes die voor ons al gebruikelijk zijn. Functies moeten dus herkenbaar zijn en duidelijk worden uitgelegd. Belangrijk is dat de teksten goed leesbaar zijn, maar ook niet te groot anders voelt de doelgroep zich betutteld.

Knoppen die tijdens het spel altijd zichtbaar zijn: -pauze -(video)-chat - vragen/hulp - terug naar menu

5. RELEVANTIE

Doordat het een spel van vroeger is kan de gebruiker zich geheel richten op het wennen aan de nieuwe media, het spel kent hij immers al. De applicatie zorgt ervoor dat de gebruiker in contact komt met onbekenden, terwijl deze wordt gemotiveerd door bekenden. De applicatie is niet alleen te gebruiken op een tablet, maar eventueel ook op de computer. Zo hoeft de gebruiker niet verplicht over te stappen naar een tablet als deze al over een computer beschikt.

Wie is het ?

WIJ DieZijn

8


6. COMMUNICATIE Een van de zwakte punten van dit concept is dat het alleen werkt als veel mensen in de omgeving mee doen. Daarom is een goed promotie plan erg belangrijk. De doelgroep wordt het makkelijkst overtuigd door kinderen en kleinkinderen. Ook geeft de doelgroep aan het fijn te vinden om begeleiding te hebben bij het gebruik van nieuwe media. Vanuit deze gegevens hebben wij twee promotiestrategieĂŤn uitgewerkt:

1. Enthousiasmeer de kleinkinderen Door de kleinkinderen bekend te maken met het spel zullen zij hun opa, oma, oom, tante overhalen het te gaan spelen en hen begeleiden met het leren omgaan met de iPad. Kinderen zijn niet moeilijk enthousiast te maken, maar wel om enthousiast te houden. Daarom willen we ze fysiek iets meegeven wat hen herinnerd aan het spelletje. Een boekje of iets dergelijks met daarin een link naar de Applicatie.

2. Betrek het personeel Onze doelgroep geeft aan graag te weten dat ze begeleiding hebben bij het gebruik van nieuwe media. Personeel in verzorgingstehuizen en gezinshulpen zijn hier uitermate geschikt voor. Zij zijn vaak zelf al bekend met de iPad en kunnen makkelijk de doelgroep helpen hun weg te vinden in het gebruik van deze media. Ook kunnen zij de doelgroep motiveren / aansporen het spel te spelen.

Wie is het ?

WIJ DieZijn

9


7. VORMGEVING

MIJN WIJK

WIJ DieZijn

10

Wie is het  
Wie is het  

Wie is het

Advertisement