Page 1

01 JANUAR 2015 ÅRGANG 5 UDGAVE 1

VEJL. PRIS. 30.00,-


//DBJOmedia


INDHOLD 01.01.15

12 - EN NY FINALE For første gang i mange år, er hverken Bakken Bears eller Svendborg i Pokalfinalen. Det er Horsens IC og Randers Cimbria til gengæld.

18 - EN GOD SOMMER FORUDE Pieti Pokola fortæller lidt om den kommende sommers landsholdsbasket, hvad han glæder sig til og hvad han tror kommer til at ske.

Mød den første Dameliga spiller nogensinde til at score 3000 point. Catharina Palm Jensen er navnet, og hun spiller for BK Amager.

30 - UNGDOM UNDER OPBYGNING Få et overblik over det danske U23 landshold i kørestolsbasket, hvad er der sket og hvem står bag?

SIMON RAVN/ DBJOMEDIA

22 - 3000


REDAKTIONEN dansk basketinfo Gethersvej 22 TV DK- 8900 Randers C www.basketinfo.dk

Ansvarshavende Chefredaktør Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk

Redaktion Lasse Petersen - lassepetersen@basketinfo.dk Thomas Sauer Hvidholm Niels Fjord- Hansen Heidi Sauer Hvidholm

Art Direction WYKE// Graphic

Korrektur/ Kontrol Lasse Petersen Kommunikation og marketing DBJOmedia Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk Forside foto © DBJOmedia/SimonRavn Bagside foto © DBJOmedia/SimonRavn

Fotografer Miriam Ravn - miriamravn@basketinfo.dk, Heidi Sauer Hvidholm, Thomas Sauer Hvidholm, Tomas Jansohn, Simon Ravn og Wyke Graphic.

Webmaster Claus Rasmussen - webmaster@basketinfo.dk Kontakt redaktionen@basketinfo.dk


JEG BEKLAGER!!! Jeg vil gerne bruge min leder i denne måned til at sende en undskyldning afsted. Hvorfor? - Det kommer vi til. I efterårssæsonen, har der været en del historier. Faktisk har jeg i min tid med dansk basketball, aldrig oplevet flere historier på en halv sæson. Du tænker sikkert straks på situationen i Randers og alle de historier du har læst siden august. Men faktisk er det ikke de historier jeg tænker på. Jeg tænker på alle de historier vi ikke har skrevet. I min daglige gang rundt omkring, får jeg en masse informationer fra forskellige personer. Problemet er dog, at meget af det jeg får at vide, er noget jeg ikke kan eller må skrive. Problemet jeg har, ved jeg også er et problem hos mange andre inden for journalistik og basketball. Vi får rigtig meget information, fede historier, skandaler og detaljer fra folk der ved noget om tingene, hvorefter man så får at vide- ”men det må du ikke skrive!” Nu lyder det nok på dig, som om jeg siger at folk skal være bedre til ikke at fortælle os ting, eller at vi som journalister skal have mere frihed. Men det er ikke det jeg mener. Nu kommer vi til min undskyldning. Alt det jeg må skrive, det skriver jeg. Alligevel er folk efterhånden som sæsonen er gået, blevet mere og mere forvirret, og rygter dukker op igen og igen– fordi jeg personligt slet ikke har været god nok til at be– eller afkræfte rygter. Jeg har ikke levet op til det ansvar jeg har som chefredaktør, og gjort dig som læser bedre informeret eller mindre forvirret. Faktisk syntes jeg ikke der er nogle af de kendte danske basketball medier der har levet op til deres ansvar på det her område. Det beklager jeg virkelig. Jeg håber vi i fremtiden, og ikke kun hos dansk basketinfo, kan blive bedre til at være specifikke, og udnytte alle de brugbare informationer vi får, til at sikre dig den bedst mulige dækning af dansk basketball. Et sidste spørgsmål: Hvorfor går jeg op i det? Fordi det virker som om ingen andre rigtig tænker over problemer ved dårlig journalistik. I hvert fald ikke inden for branchen. Vi skal være kritiske og direkte i vores spørgsmål og artikler– men samtidig må vi se tingene fra andres side, forsøge at være objektive, og ikke vinkle en historie for at hænge nogen ud. Vores opgave er at informere og skabe interesse. Jeg mener godt vi kan gøre det uden at skulle ty til usmagelig fremstilling og misinformerede konklusioner. Jeg vil gøre mit for at være bedre til at sikre dig en saglig dækning af dansk basketball– og jeg håber at alle andre der skriver om dansk basketball er med på, at hæve niveauet og gøre arbejdet sjovere for sig selv, og dig som læser, ved at vi skriver nyhederne når de er der og ikke før. Velkommen i 2015 og tak fordi du læser med!

Simon Ravn Chefredaktør

07


INTRO 01.01.15

NU GÅR DET I GANG Vi har nu rundet 1. januar, og TVrettighederne til dansk basketball ligger nu hos TV2.

KILDE: BASKET.DK

nye sportskanal?

Du kan fra 9. januar finde TV 2 SPORT i tv-pakker hos alle de størUd over kampe fra basketligaen, kom- ste tv-udbydere, YouSee, Stofa, Boxer, Viasat, Canal Digital, Waoo!, mer TV2 også til at vise Pokalfinaler, TDC TV og Altibox. samt landsholdsbasket på deres nye sportskanal. Hvis du er medlem af en antenneTV2 har desuden overta- forening, er det foreningen, der get rettighederne til at afgør, hvilken pakke TV 2 SPORT vise NBA på dansk placeres i. Du kan også se TV 2 Highlight of the month TV. SPORT via TV 2 PLAY, hvor sportsIgen i denne måned er der fleres spillere der har gjort det Har du lyst til kanalen kan købes enkeltvis eller godt. Redaktionen har igennem de seneste mange måneat få TV2s sammen med andre TV 2-kanaler. der haft kig på Darryl Partin fra SISU. Han er ligaens mest scorende spiller, og desuden den der har lavet flest point på én kamp i denne sæson. Den 27– årige guard snitter 31,07 point pr. kamp, og er en af de vigtigste spillere i SISU, men også i ligaen, da han er med til at bringe spænding og masser af point ind i stort set alle kampe han er med i.

EN OPFORDRING TIL DIG

Igennem, nu 5 sæsoner, har dansk basketinfo, magasinet her, været en del af den journalistiske dækning af dansk basketball.

I december måned så Darryls statline ud på følgende måde: 32,5 Point, 8,75 Rebounds, 28,25 Effeciency.

Siden første magasin i 2011 er der sket meget. Bedre artikler, flottere layout, mere bredde på dækningen og mange flere dygtige medarbejdere.

end hidtil.

Vi vil gerne opfordre dig til at dele magasinet på Facebook, eller andre sociale medier, og derigennem gøre endnu flere bekendte med det arbejde vi udfører.

For os er det ikke et spørgsmål om at tjene penge på læsere. Det vi går op i er at vores arbejde ikke er forgæves, Vi har oplevet stort fremskridt i læsertal og at så mange som muligt får glæde det seneste år, og i denne sæson vil vi af danmarks eneste basketball meget gerne opnå endnu flere læsere magasin!

#

Du kan læse mange flere nyheder, interviews og analyser, eller deltage i debatten på DBJOs medier: # www.merebuepaa.com # YOUTUBE.COM/ DBJOmedia # FACEBOOK.COM/DBJOmedia - Vi løfter samlet, skriver for dig!


tekst

simon ravn

foto DBJOmedia

DAMERNE HOLDER FAST I denne sæson har man i Basketligaen valgt ikke at afholde det årlige All Star arrangement. I Dameligaen holder man fast i traditionen og det bliver en kamp man kan se frem til. I forhold til sidste år, er der sket nogle ændringer med det danske all star game, i Dameligaen. De sidste mange år er arrangementet blevet afholdt på Frederiksberg, men i år er det Stevnsgade der ligger hal til kampen. Forretningsfører for Dameligaen, Jesper Johansen forklarer hvorfor. Stevnsgade har markeret sig i DL ved at lave nogle gode arrangementer omkring deres kampe og vi vil gerne se hvad der sker hvis vi lægger kampen lidt senere og i forbindelse med muligheden for at spise. Alle ligaklubberne synes det kunne være interessant at prøve at justere lidt i konceptet. Jesper overtog i denne sæson rollen som forretningsfører for Dameligaen, og det er det første All Star game som han skal stå i spidsen for. Siden Dameligaen begyndte at afholde All Star kamp, en gang om året, har fremgangsmåden været forskellig fra år til år. Dette både fordi man har haft stor udskiftning på forretningsfører rollen hos Dameligaen, men også fordi man ikke har kunnet finde det helt rigtige ’set up’. All star kampen er jo en opvisningskamp og de senere år har holdene været delt op på forskellige måder. I år har vi i Dameligaen skullet tage stilling om vi vil prioritere på samme måde som de har gjort i Basketligaen. Men vi har valgt at holde fast i at lave et opvisningsarrangement, men med er andet ’set up’ end for eksempel sidste år.

Vi har et damelandshold der sidste sommer spillede i Kina, Østrig og Island, men ikke i Danmark. Vi har ændret All-star til at være en mulighed for damelandsholdet til at spille i Danmark. Det bliver en slags Dameligalandshold mod de udlændinge der spiller i Dameligaen. En del af de spillere der spiller på landsholdet spiller til daglig på hold i udlandet, ikke mindst på amerikanske colleges. Derfor supplerer landstræner Hrannar Holm op med danske Dameligaspillere, der ikke nødvendigvis var med i sommers, men har niveauet. Dansk damebasket er på vej frem i Danmark. Efter genoprettelsen af det danske landshold, har de danske damer vist at vi i Danmark godt kan spillet god basket, og All Star kampen giver mulighed for at fremvise dette til de danske fans. Man får mulighed for at se en opvisningskamp med landsholdet og de dygtige udlændinge, der spiller i Dameligaen. Samtidig bliver det forhåbentlig underholdende med god basketball og underholdning i pauser osv. Afslutter Jesper Johansen. Den danske All Star kamp afholdes d. 7 februar i Nørrebrohallen, København. Nærmere information vil kunne findes frem imod kampafviklingen på dameligaen.dk

11


TEKST SIMON RAVN

FOTO MIRIAM RAVN

EN NY FINALE EFTER FLERE ÅR MED ENTEN SVENDBORG ELLER BAKKEN BEARS SOM VINDERE AF DEN DANSKE POKAL FINALE, KAN VI I 2015 SE FREM TIL AT SE EN NY VINDER. De to hold der i år er nået til Pokalfinalen er Horsens IC og Randers Cimbria. Der kan ikke være nogen tvivl om at Horsens IC er favoritter, men at forvente en nem sejr vil være en fejl fra Horsens side. D. 30 december fik man generalprøven på pokalfinalen at se, da de to hold mødte hinanden i Randers. Selvom det var Horsens der trak det længste strå dér, var det først i slutningen af kampen, Horsens gjorde sig fortjent til at tage sejren med hjem. Det var en meget uskøn affære, hvor Horsens på ingen måde ramte dagen, og hvor udskiftningen af spillere i Randers virkelig kunne ses. Ser man på pokalfinalen med fokus på statistikkerne, er det det bedste hold. Angrebsmæssigt scorer Randers flere point pr. kamp en Horsens, men Horsens’ forsvar er dog væsentlig bedre. Horsens vinder gennemsnitsligt sine kampe med 9.9 point, og har 0,96 point pr. possession, hvilket kun er overgået af Bakken Bears i Basketligaen. Horsens har rigtig mange gode spillere, deriblandt også mange importspillere. Skyler Bowlin er og bliver den vigtigste spiller på holdet, da det er ham der leder og fordeler spillet. Skal Randers gør sig forhåbning om at styre tempoet i pokalfinalen, skal de lukke ned for Skyler Bowlin. Marquis Addison og Baye Keita er desuden to spillere som kan gøre det onde ved Randers. Under kurven har Randers manglet størrelse efter at profilerne har forladt holdet én efter én, og holdet har brug for Bonell Colas hvis de skal være i stand til at lukke af under kurven. Selvom Randers har mistet næsten alle profiler efter deres økonomiske skandale, skal man ikke undervurdere dem. Grundstammen på holdet er nu mere eller mindre den samme som den de havde da de rykkede op i ligaen.

Desuden har de stadig Jahmar Thorpe, som er en vigtig spiller for holdet. Men skal de have det maksimale ud af ham, skal han have mulighed for flere udskiftninger, da han efter 30 minutters spil, begynder at smide mange bolde væk.

Den absolut vigtigste spiller for Randers er Chris Nielsen. Det er ham der leder holdet på banen. Hvis Horsens får lukket ned for ham, vil tabet være større, end hvis Horsens mistede Skyler Bowlin. Det er svært ikke at blive ved med at nævne at Randers er det svageste hold. MEN får de f.eks. Bonell Colas klar til kamp, så ser situation anderledes ud, alt efter hvordan han spiller og hvor meget spilletid han kan holde til, efter hans skadespause. Får de ham klar, er det nemmere at forstille sig en tæt pokalkamp. Uanset hvem der er favoritter, og hvem der har det bedste hold, er både Horsens og Randers hold, hvor man forvente det uventede. Hvis Randers’ f.eks. har 3 guards inde, der alle rammer deres 3’ere, kan de hurtigt tage pusten fra Horsens. Horsens kan gøre nøjagtig det samme, og derfor er der chance for at få en utrolig underholdende og spændende Pokalfinale. Som tidligere nævnt er det to hold i finalen, denne gange som vi ikke er vant til at se. Horsens har prøvet en Pokalfinale før, sidst i 2007/08 hvor de fik Sølv, men ellers har holdet spillet 8 finaler, foruden den kommende. Randers har aldrig spille en pokalfinale, og deri ligger der måske også lidt ekstra motivation for holdet. Flere af spillerne var med til at spille DM- finaler sidste år, og kan måske bruge nogle af de erfaringer de fik sig dér til at forberede sig til kampen. Ellers er det bare at vente på at det bliver den 18. januar. Alt kan ske, og der er ingen tvivl om at det bliver en spændende dag i Forum Horsens når de to hold mødes.


13


TEKST

SIMON RAVN

FOTO TOMAS JANSOHN

OPLEVELSE VED AT LÆRE VORES NABOLAND SVERIGE ER IGENNEM DET SIDSTE ÅR BLEVET ET POPULÆRT REJSEMÅL FOR BASKETBALL PERSONLIGHEDER, DER TIDLIGERE ER SET I DANMARK ELLER KOMMER HERFRA. Mikkel Plannthin, Adama Darboe, Jukic brødrene, Simona Bartkova og Nemanja Jovanovic. Sidstnævnte, som tidligere har været at finde i Hørsholm, er nu hos KFUM Nässjö i Småland. Lige nu ligger Nemanja og hans hold på en 8. plads i den svenske basketliga, og det er ganske fornuftigt og i forhold til sidste sæson ser det positivt ud for holdet. We have just won game vs No1 seed Norrkoping on their court, so with that one we are 5/10 so far. I see it successful for us. We keep no8 position so far, and we are satisfied with that. We played most of the games with teams from upper part of the league, and that will change now. Last year team had 8 victories in total on end of the season (8/33), and we are on the way to get better than that. På holdet finder man, ud over Nemanja, også to andre, man kender hvis man har fulgt den danske basketliga. Brenton Butler som tidligere spillede i Hørsholm er nu i Nässjö, og Zarko Jukic er desuden også en del af Nemanjas hold. Det er to vigtige spillere, og det at Nemanja kender begge spillere fra sin tid i Hørsholm, gør både jobbet og oplevelsen med den svenske klub bedre. Zarko and Brenton (Z and B as we call them) are same important as any other player in the team.

For me as a coach it is easier to work with them, as I know them from Denmark. Besides their habits and personality, I can say that I know how to put them in situation where they perform best. They both made big improvements in their game, and that makes me very happy. Besides all this, those two as pair are very good for the team. They like to beat each other more than anything, and that spreads easy to other players in the team. Crash talk is always there, so it’s very fun to coach. Nässjö er ikke just et tophold i basketligan, målet er slutspil og fortsat udvikling frem mod den næste sæson, så holdet kan blive en fast etablereret del af den svenske liga. Playoffs is a goal and success criteria for this season. This is third season for Nassjo basket in the top league, and each year they made small improvements in results and organization. For those people that don’t know. Nassjo is small city that lives for basketball, and we have big support on all games. City, club and our fans are behind us all the time and that makes us more motivated to make this goal. Der er store forskelle på basketball i Sverige og Danmark. Ikke nok med at sporten er større, så er klubbernes måde at strukturere sig på, til ligaens kampprogram bedre organiseret og specielt kampprogrammet er noget af det Nemanja nævner, når man spørger ham om forskelle på basketball i de to aktuelle lande. 15


In one sentence, the difference is: Better organization and more professionalism. The league has a good organized calendar where you always play on Tuesday/Friday. Last year we had a situation in Hørsholm, where we had to play 9 games in 15 days. After that we had 14 days with no games. I know it is the same now. The top of the league and bottom are similar. Those on top they have big budgets and it is hard to compete against them, and those on bottom have less money and forced, to play with youth players. I see a big difference in teams that are in the middle of the league. Here the teams have more depth (more professionals both Swedish and imports) and it is the same situation with full time coaches. For me as a coach it requires more preparation, of both scouting, and our own team in order to make result. The way of the game: league is a bit faster and more contact is allowed from the referees. For coaches is more allowed to be passionate and communication with “reffs” during the game is much better. Eftersom Sverige på mange områder er foran, er der også områder hvor vi i Danmark kan få nye ideer og tage ved lære. What I have learned in Denmark in three years is that Danish people don’t like to change things a lot. They are more use to “it” than to able to try something new. It is the same in Basketball. I will name some of the things that are very different. Unique rules in Danish league need to be changed (player misses match if he makes 2 intentional fouls, or coach if he gets executed…etc). It is even stranger to miss any other games (if a coach has two teams) in case of suspension. In the Swedish league there is commissioner on each game sitting on the table, and helping all participants of the game to make good job. His special part are referees and he can correct them during the game. Also, reffs can be suspended if they make crucial mistakes for the game. That is normal procedure in basketball around the world, so I hope one day will come to Demark as well. Unique professional video program: Federation has bought Sideline video analyzer and each club can use two licenses ( free of charge). All games of the league are on same server and with simple internet connection coach can download and use all of them. Each team needs to upload game latest 24h after finish of the game, so opponents can see that as well. Its good for both countries that there are more and more Danish players in the league, and I hope that trend will go on. Der er ingen tvivl om at Nemaja er glad for sit job i Sverige. Flere og flere spillere søger mod vores naboland, og der er grund til det, da niveauet er højere og opbygningen af ligaen er mere professional. Forhåbentlig kommer nogle af de mange kendte ansigter der er i Sverige i denne sæson, engang tilbage til Danmark, så de kan hjælpe den danske liga til et højere niveau, dele deres erfaringer og være med til at bringe endnu bedre basketball inden for den danske grænse.


EN GOD SOMMER FORUDE TEKST

SIMON RAVN

FOTO MIRIAM RAVN

VI ER KUN LIGE GÅET IND I DET NYE ÅR, OG SÆSONEN ER KUN HALVT FULDENDT. ALLIGEVEL ER DER GRUND TIL ALLEREDE NU AT SE HEN IMOD SOMMERENS LANDSHOLDSÆSON, HVOR PIETI POIKOLA IGEN SKAL HAVE DE BEDSTE DANSKE SPILLERE UNDER SIG I ET FORSØG PÅ AT SKABE SUCCES FOR DET DANSKE BASKETBALL LANDSHOLD.


Allerede nu er mange aktiviteter planlagt, og landstræner Pieti fortæller at de mange aktiviteter nok skal kunne forbedre landsholdet på de kommende kvalifikationskampe. We have been invited to an exhibition tour to China, which should be competitive but also great experience. That should build us as a team and prepare us for qualification round in the next summer. The final dates are still open. That dictates the whole schedule of this summer. Besides that we are going to play 4-6 friendly games in Europe. The program for the summer will be great - no question about it.

At sige at sidste års landshold manglede flere elementer for at kunne konkurrere mod andre nationer, vil ikke være helt forkert. Her er Pieti også enig, og derfor er han også glad for at der er blevet gjort et ekstra stykke arbejde for at få de bedste spillere med i den kommende landsholdsæon. The conclusion after last summer was that there is no point to run program without best players. That is one of the main emphasis now thinking about the future. We have worked with that all the time. Hrannar (Holm), who for example traveled to USA meeting several college players, who haven’t been part of the program so far, has done the

main input. The feedback there was very good. Overall, it seems like now for the first time we will get best possible group with us. Selvom opstarten på det danske landshold, har været op af bakke, både for spillere og trænere, er den kommende sæson igen noget Pieti ser frem til. Det var forventet at landsholdet ikke ville vinde alle deres kampe fra start af, men de erfaringer landsholdet har taget med fra både sejre og nederlag skal være med til at sikre landsholdets fremtidige spil og forståelse for international konkurrence.

19


That's definitely something I look forward to very much. The last two years have been pretty much learning the circumstances, building the program and getting to know the players. It has been frustrated not to have all the players with us for many reasons. Now finally we will have most talented players with us. It is alway fun, but hard work too, to practice and play with such good players like there is in Denmark. One very rewarding thing is that there are some players, who started in the very beginning of the program, and they already know the concept. Hvad de præcise forventninger til sommerens basket er, kan være svært at sige allerede nu. Det hele kommer an på om holdet er klar til at arbejde for at blive et bedre hold, samt at både allerede etablerede og nye spillere sammen bakker op om spilkonceptet og coach Poikolas anvisninger. In sports everything is based on hard work. Main thing is that we keep improving and play better basketball we did last summer. Also for me as a coach it is very important that I can help the players getting better. After all, it's all about how good you are and how good a roster you have. After that comes team tactics. There are several worldclass talents in the group. They are definitely worth watching and supporting. Som Pieti nævner er der flere internationalt rigtig dygtige spillere som man kan se frem til at se spille igennem sommeren. Der er allerede lavet et program for sommeren, med masser udfordringer for landsholdet. Samtidig er Pieti og trænerteamet i gang med at ruste sig til at kunne få det bedst mulige ud af de danske spillere. Så måske 2015 bliver året hvor det danske landshold for alvor kommer i gang.

21


TEKST

SIMON RAVN

FOTO DBJOmedia

3000 I DENNE SÆSON SER DET UTROLIG GODT UD FOR BK AMAGER. DE ER I POKALFINALEN, DE HAR ET AF DE BEDSTE HOLD I LIGAEN, OG SELVOM DE LIGE NU ”KUN” LIGGER PÅ EN 4. PLADS, ER DER MANGE DER HAR ’FIDUS’ TIL DEM, SOM EVT. FINALISTERNE, NÅR VI NÅR SLUTSPILLET. Mest scorende spiller på holdet er: Catharina Palm Jensen. Overaskende? På ingen måde. Hun har 18,6 point pr. kamp i denne sæson, og længe har hun været den mest scorende spiller i Dameligaen, nogensinde. Nu har hun som den første nået milepælen: 3000 point. Selv går hun ikke meget op i rekorder, men det er noget specielt at have nået endnu en milepæl i sin karriere. Det er ikke noget jeg som sådan går meget op i, men jeg er da stolt over at være den første til at score 3000 point. Med 10 sæsoner i den bedste danske liga, 206 spillede kampe og et pointgennemsnit igennem karrieren på 14,6, kom det ikke som den store overraskelse at det var Catharina der skulle nå point milepælen først. Selvom hun ikke går op i rekorderne, vil det nok heller ikke komme som nogen overraskelse hvis hun skulle tage andre rekorder inden karrieren slutter, f.eks. flest kampe spillede, eller flest rebounds i Dameligaen. Rekorderne er ikke noget jeg som sådan går op i. Men det er da sjovt at være den første

til at score 3000 point, det giver lidt opmærksomhed. Jeg ved ikke om det er et mål at slå rekorden for flest spillede kampe også, men jeg har ikke planer om at stoppe med at spille – så hvem ved måske når jeg den rekord også. Det kræver rutine at fastholde sine procenter, og holde sig selv til ilden, og lede sit hold fremad. Vigtigt er dog også erfaringen, og den har Catharina også kunnet drage nytte af. Jeg tror det er en kombination af flere ting, (at pointgennemsnittet løbende er blevet hævet rd.) hvor erfaringen selvfølgelig spiller ind også. Derudover så har der været et ”generationsskifte” både på mit eget hold og i ligaen generelt, som også har været medvirkende til at jeg har kunnet score flere point. Med sine 25 år, er Catharina på et sted i sit liv, hvor uddannelse er ved at være et overstået kapitel, og hvor arbejdsmarkedet begynder at trække på ressourcerne, både i form af tid og kræfter. Balancegangen imellem basket og arbejde skal findes, hvis karrieren skal fortsætte. Som tidligere sagt, så har jeg ikke planer om


CATHARINA BESKRIVER SIG SELV:

OVERBLIK AMBITIØS PLIGTOPFYLDENDE TIL TIDER PERFEKTIONISTISK

23


at stoppe med at spille lige nu, og jeg håber på, at jeg kan få mit kommende job som sygeplejerske med aften- og nattevagter til at hænge sammen med at spille. Så lige nu er det det der er målet at få både arbejde og basket til at hænge sammen. Mange unge begyndte til basket, eller andre sportsgrene pga. venskaber. Det samme gælder Catharina, der begyndte til basket som 7-årig. Med tidernes skiften er sporten blevet mere og mere seriøs for Catharina, men det handler stadig om at have det sjovt. Uden det, er det ifølge hende nemlig ikke muligt at

blive en god spiller. Jeg startede med at spille som 7-årig, da en veninde hev mig med til træning da hun selv skulle starte, og så er jeg bare blevet ved siden da. Jeg tror ikke jeg havde nogen forventninger til, hvor langt jeg ville nå med basket, da jeg startede, da det jo mest var for sjov, men med tiden er jeg blevet meget mere ambitiøs og går meget op i at passe min træning og min krop. Jeg vil sige at det først og fremmest kræver hårdt arbejde og en masse timer i hallen ud over træning. Så tror jeg også det er vigtigt at man synes det er sjovt, for

ellers tror jeg ikke man er villig til at lægge de timer i det, det kræver, for at blive en god spiller. Catharina er en vigtig spiller i den danske Dameliga. Hun er med til at sætte sit præg på den danske sportshistorie, ved at tage sporten seriøs, samtidig med at hun stadig syntes det er sjovt. Der er forhåbentlig mange år tilbage i benene for BK Amagers mest scorende spiller og den eneste spiller i dansk damebasket der har scoret 3000 pointnogensinde.


TEKST

SIMON RAVN

FOTO DBJOmedia

LÆNGE SIDEN SIDST DE TO HOLD I DAMERNES POKAL FINALE, HAR IKKE VÆRET I EN FINALE I MANGE ÅR. DE HAR EJ HELLER MØDT HINANDEN FØR I EN POKALFINALE, MEN D. 18 JANUAR SKER DET!

Man skal tilbage til 2001 sidst man så Stevnsgade i en Pokalfinale. Dengang hed de Skjold/ Stevnsgade, og vandt kampen mod Herlev/ BMS. I alt har de vundet Pokalfinalen 4 gange, og desuden har de 2 sølvpokaler på Nørrebro. BK Amager, som er det andet hold der deltager i finalen, har kun én gang tidligere deltaget i en Pokal finale. Dengang var det mod SISU, det blev kun til sølv. Dette var helt tilbage i 1988/89, og de har derfor rigtig god grund til at glæde sig øst for København, over igen at være tilbage i en finale, nu med endnu en chance for at hive guld hjem til pokalskabet. De sidse 4 år, har det været SISU der har domineret Pokal finalerne, men i år er der endelig sket noget nyt, og der er derfor god grund til at glæde sig til denne kamp.

Både BK Amager og Stevnsgade har gjort det godt i denne sæson og den danske landstræner, Hrannar Holm ser også frem til kampen i Horsens. Pokalfinalen er årets største og sjoveste kamp, hvor alt kan ske. Jeg forventer dog, at begge hold kommer til at spille med høj intensitet og jeg håber på en tæt og spændende kamp. Begge trænere må have brugt juleferien for at forberede holdene taktisk og derfor burde spillerne være optimal forberedt. Der er ikke en stor kvalitetsforskel mellem holdene, selvom de har forskellige styrker og svagheder. Begge hold har gode ”startingfives” og begge kan vinde kampen. Hrannar Holm som er en af dem der kender mest til dansk damebasket, grundet hans arbejde som landstræner, mener der er 3 ting man bør fokusere på i kampen. Der er måske tre ting man skal holde øje med. Det første er Stevnsgades 3- point


27


skud. Der er kampens ’X-faktor’, om man vil, for de stoler meget på 3- points skuddet, de skyder hele 24 pr. kamp (Amager skyder 16). Mange siger jo, at ”if you live by the 3 you die by the 3”, så det bliver interessant. Det andet fokuspunkt er Amagers forsvar. De har forbedret sig på det sidste. Spiller deres guards aggressivt kan det blive afgørende for kampen. Hvis de ikke gør, vinder Stevnsgade. Det tredje man skal holde øje med, er aggressiviteten i angrebet, dvs. hvem tager bolden

mest indtil kurven og kommer oftest på straffelinjen. Der er udsigt til en tæt kamp, både når man ser på statistikkerne, og hvis man spørger Hrannar Holm. Selv har han dog en lille favorit til kampen. Der er ingen storfavorit, begge hold kan vinde kampen. Men i min bog er Amager en lille favorit, først og fremmest for de har bedre balance på holdet. Kigger man nærmere på nogle af statistikkerne for de to hold er det BK Amager der ser bedst ud. F.eks. har de 0,95 point pr. possession, mens

Stevnsgade kun har 0,88. Stevnsgade har dog flere possessions pr. kamp end BK Amager, og derfor bliver den pointforskel forskel possessions giver mere eller mindre udlignet. Der er udsigt til en tæt og spændende kamp. BK Amager kan tage deres første Pokaltitel, mens Stevnsgade kan vise at de for alvor er tilbage i toppen af dansk damebasket. Alt i alt er der ingen tvivl om at der er grund til at møde op i Forum Horsens, ikke under eller efter, men før damernes Pokal finale.


TEKST

FREDERIK BAY MØLLER DAHL

FOTO MIRIAM RAVN

2014 ER BLEVET TIL 2015. EN GOD ANLEDNING TIL AT SE TILBAGE PÅ ÅRET SOM ER GÅET, OG SAMTIDIG SE LIDT FREM PÅ, HVAD DER VENTER I 2015. DET GÆLDER OGSÅ DET DANSKE U/23 LANDSHOLD I KØRESTOLSBASKET. DET HAR VÆRET ET ÅR, MED MANGE UDFORDRINGER, MEN FREMTIDEN SER SPÆNDENDE UD.

Det danske ungdomslandshold, i kørestolsbasketball, har de seneste par sæsoner været inde i lidt af en bølgedal. En bølgedal, som har budt på skiftende trænere og dermed også forskellige spillestile, og synspunkter på, hvordan man i fremtiden skal spille kørestolsbasket i Danmark. Det blev der imidlertid sat en stopper for, da Nikolaj Rasmussen blev ansat som ny mand i spidsen for ungdomslandsholdet, i starten af året. Dermed har 2014 været hans første år i spidsen af holdet. Og der er ikke blevet hvilet på laurbærrene! Grundet de mange forskellige trænere, holdet har haft, de seneste år, skulle Nikolaj ind og sætte sit præg på holdet med det samme. Derfor er store dele af årets turneringer og samlinger blevet brugt på at implementere hans spillestil og ideer.


Tidspunktet for en ny træner, som kan indføre en stil, som vil kunne bruges i mange år, kommer på et perfekt tidspunkt! Truppen har de seneste par sæsoner været igennem et større generationsskifte, hvilket betyder, at på trods af at aldersgrænsen ligger på 23 år, er holdets ældste på nuværende tidspunkt kun 20 år. Det betyder, at Nikolaj Rasmussen nu har mange år til at få indført et nyt system, uden at skulle tænke på spillere som falder for aldersgrænsen. Desværre har året været præget af skader, på flere af holdets bærende kræfter, og på et tidspunkt var holdet så hårdt ramt, at man var nødsaget til at hente hjælp fra spillere, som slet ikke var en del af brutto truppen, for overhovedet at

kunne stille hold. På trods af de mange skader, lykkedes det holdet at deltage i en turnering i Tyskland. SH cup var navnet på turneringen, og den blev spillet over flere forskellige runder, i løbet af sæsonen. Turneringen skulle bruges på at spille holdet sammen, og på den måde være første skridt mod den nye spillestil. Det gik dog ikke helt som den nye træner havde håbet. Grundet de mange skader, allerede tidligt i turneringen, måtte der ses alternative veje. Spillere som ellers var for gamle til at deltage på holdet, blev kaldt ind, for overhovedet at kunne stille hold. Men tager man de manglende spillere i betragtning er Nikolaj Rasmussen,

rigtig fint tilfreds med det sportslige, han fik ud af turneringen. Jeg kan kun være tilfreds med resultatet! Vi kom fra en sidste plads og kæmpede os op på en 2. plads. Når det så er sagt, havde jeg selvfølgelig helst set, at det var sket med et decideret u/23 hold, men det kunne desværre ikke lade sig gøre.” Alt i alt konkluderer Nikolaj, at hans første sæson har været godkendt. Vi startede lidt skævt. Der var desværre ikke rigtig overblik over hvilke spillere der var til rådighed, samtidig var der masser af skader på holdet. Men udover det har det været en spændende ny udfordring og jeg ser frem til meget 31 mere.


CHRISTIANE PETERSEN

Hurtigt i gang igen! Der bliver ikke tid til den vilde juleferie, for de danske unge. Allerede den 3. januar, står den igen på turnering. Denne gang Lundaspelen i Sverige, som løber af staben fra den 3.-5. januar. Turneringen skal, ligesom SH Cup, bruges på at få det nye spil ind på holdet. Dermed kommer resultatet lidt i baggrunden. Selvom Nikolaj Rasmussen forsikrer at hans hold altid kører på banen for at vinde. Vi skal så vidt muligt få kørt de systemer, som jeg gerne vil føre ind på holdet. Man vil jo altid vinde, når man deltager i sådan en turnering, det er klart, men hvis jeg skal være lidt realistisk, ville det bedste resultat klart være, ikke at ende sidst. Det tror jeg også sagtens kan lade sig gøre! Vi tager ”Ja hatten” på, og spiller vores spil. Hvis det hele kører vil det klart være en succes.” Holdet har tidligere deltaget i selv samme turnering. Det foregik for to år siden.

Dengang var det helt store generationsskifte endnu ikke i gang. Faktisk var Nikolaj Rasmussen også en del af holdet dengang. Dog som spiller. Det blev til en flot 2. plads, dengang. Lundaspelen er bare årets første skridt mod, at få holdet bragt tilbage i en slagkraftig udgave, som igen kan gøre sig internationalt, uden at skulle ud og låne spillere, som ellers er faldet for aldersgrænsen. Som på så mange andre hold, hvor man ikke spiller sammen hver uge, er den helt store udfordring at lære hinanden at kende. En ting som holdet vil have som særligt fokus, for den kommende sæson. Planen for den nye sæson er, at få kørt en masse samlinger. I hvert fald en gang om måneden, så vi kan få lært de systemer som jeg gerne vil køre. Det tager selvfølgelig tid, men jeg er klar til at give det en skalle, og det er jeg sikker på mine spillere ligeledes er!” Vi skal lære hinanden noget bedre at kende. Når vi nu kommer fra flere forskellige klubber er det svært at vide hvor de forskellige køre hen, og det skal vi klart lære.

Udover Lundaspelen er der på nuværende tidspunkt ikke arrangeret andre turneringer for det danske ungdomslandshold. Det skyldes, at holdet stadig mangler at få nogle stykker tilbage fra skader, samtidig med, at holdet i den kommende tid vil fokusere på at få spillet til at fungere, inden man melder sig til diverse turneringer. Nikolaj ser i hvert fald lyst på fremtiden.

Det største udfordring i den kommende sæson bliver klart, at få holdet op at køre så vi kan få det tilbage på rette spor. Jeg har en masse gode spillere, så jeg er sikker på, holdet kan blive rigtig godt, hvis vi bare tager os sammen” Efter visse startvanskeligheder ser det ud til, at Nikolaj Rasmussens tropper er ved at komme i gang, og at der venter en masse hårdt arbejder videre i 2015, men samtidig også en masse fede oplevelser! Én ting er i hvert fald sikkert – holdet er indstillet på at give sig fuldt ud, for igen at komme op på et højt niveau!


TEKST SIMON RAVN & THOMAS SAUER HVIDHOLM FOTO DBJOmedia/ SIMON RAVN


POSITIV I EN SVÆR TID Randers Cimbria. Randers Cimbria af 2010, Randers Cimbria PRO og nu- Randers Cimbria. Randers har haft et par selskaber at arbejde med igennem de sidste 5 år.

Efter denne sæsons økonomiske problemer, har moderklubben ”Randers Cimbria” valgt at trække liga licensen væk fra Eliteselskabet Randers Cimbria PRO, og derfor er de økonomiske problemer flyttet væk fra klubben som spiller i ligaen, og ligger i et selskab der nu kan gå konkurs uden at påvirke Randers’ placering i dansk basket. Mange finder det uretfærdigt at Randers finder disse smuthuller, og kan løbe fra regningen, så at sige. Klubben har indtil videre ikke valgt selv at udtale sig om licensflytningen, og den økonomiske situation, og i bund og grund er situationen også irrelevant for ligaen, når det gælder selve spillet. Relevant er det dog at DBBF nu er opmærksomme på upassende smuthuller i reglementet, som de forhåbentlig får kigget nærmere på nu. Måske der i forbindelse med denne lange krise og organisationsmæssige skandale også får DBBF til at gennemgå andre reglementer og anbefalinger. F.eks. standardkontrakter og vejledningen klubberne har at arbejde med vedrørende spillerkontrakter. Der er så meget at pege fingre af i sagen om Randers, der nu kun hedder Randers Cimbria. Spillerne der er tilbage på holdet er efterhånden de samme som dengang det hed Randers af 2010, og selvom det er utrolig negativt for liga og for Randers Cimbria pro, at situationen er som den er, kan det vise sig at det bliver en

gevinst for Randers at være tilbage i moderklubben, med de folk der har brændt for klubben altid, og dem der på amatør basis har skabt den klub, der skulle vise sig at blive misadministreret i denne sæson. En af de spillere der er at finde hos Randers Cimbria, som har været der altid er Casper Stage. Mens holdlisten var fuld af profiler sad han ude med en skade. Men efterhånden som han er kommet til hægterne igen, er det blevet til mere og mere spilletid, hvilket også er fortjent for en spiller der har kæmpet for Randers basketball, igennem hele sit liv. Casper fokusere på spillet, og ligesom han, forsøger klubben også at holde sig positive i en svær tid.

Sæsonen har været én lang rutschebanetur som ingen ende vil tage. Det er en sæson jeg aldrig vil glemme som basketballspiller. Og selvom vi nu står i en situation, som ingen havde håbet på, så holder vi humøret oppe og prøver så vidt som muligt at holde fokus på spillet. Efter udsagn fra flere spillere, gik der ikke længe fra sæsonstart, til at spillerne begyndte at være klar over at der var problemer i administrationen. Man forsøgte dog at holde sammen, og det lykkedes også til dels. Men ifølge Casper var det svært, når den ene spiller forsvandt efter den anden.

35


Den første tid efter problemerne begyndte at ophobe sig synes jeg, at vi som hold var gode til at holde fokus på spillet så vidt som det var muligt. Men efter de første spillere begyndte at finde nye klubber, begyndte fokus lige så stille at ryge over på fremtiden i stedet for at vi fortsatte med at koncentrere os om nuet. Heldigvis har vi stadig en pokalfinale den 18. at se frem til. Den tror jeg har stor indflydelse på, at vi stadig kan holde fokus på basketball. Efter mange år i Randers, er der ingen tvivl om at Casper og de andre drenge der er født i byen, og har spillet i klubben i hele deres liv, er trætte af situationen. At have svært ved at se positivt på fremtiden som spiller i Randers, er forståeligt, og det skinner tydeligt igennem at Casper ønsker at klubben snart begynder at opleve lidt fremgang.

Jeg håber, at der kommer styr på tingende, og at klubben finder en økonomisk situation, der kan holde os kørende i fremtiden. Lige nu handler det om at bibeholde et produkt i Randers Cimbria, der stadig gør det interessant for sponsorer og tilskuere at følge. Og så skal klubben ligeså stille bygge tilliden til basketball i Randers op igen hos både forbund og spillere samt sponsorer sådan at vi i fremtiden kan lægge hele denne situation bag os og se frem ad mod nye målsætninger. Efter kendelsen fra DBBF er det afgjort at Randers spiller videre i Basketligaen, og at de bevarer deres Pokalfinale. Det er højdepunktet i

finalen der holder sammen på spillerne, og måske også det der gør at de til stadighed kan se ud over situationen i klubben.

Pokalfinalen er helt klart højdepunktet, og jeg kan slet ikke vente til at stå på den scene og levere en omgang god basketball og vise, at selvom vi er hårdt ramt, så er vi stadig i live, og vi vil kæmpe så godt, som vi har lært, for at vinde den guldmedalje! Ellers har vi en masse gode kampe i sigte mod hold, der ligger lavt i tabellen, som vi skal slå, sådan at vi ikke er i fare for at ryge ud af slutspillet. Det er en trist situation der udspiller sig lige nu i dansk basketball. For de andre klubber, kan der være frustration over en ”godkendelse” af dårlig forvaltning, grundet smuthuller i reglementet. For spillerne i ligaen, kan der være dårlig stemning over at vide at kollegaer ikke har modtaget deres lønninger. For fans kan der være frustration over hvad de finder uretfærdigt. I Randers er der også frustration, og det er vigtigt at huske at spillerne ikke er skyld i situationen. Derfor er det også positivt at spillere som Casper Stage, holder fast om det basketball handler om. Det at spille kampe, og vinde medaljer. Casper afslutter interviewet med en enkelt sætning: Basketball i Randers lever! Spørgsmålene er dog stadig: Hvor længe, på bekostning af hvad, og med hvilke fremtidsudsigter?


51 37


DET SIDSTE ORD Thomas Sauer Hvidholm, merebuepaa.com Tak for året 2014, og velkommen i 2015. Thomas Sauer Hvidholm, Chefredaktør for merebuepaa.com, har fået det sidste ord i denne måned. Jeg forventer en utrolig spændende sidste halvdel af sæsonen, både i Basketligaen og i Dameligaen, der er hold som skal op i gear hvis de skal nå slutspillet, og skal væk fra de sidste 2 pladser i tabellen. Der er hold som indtil videre har overrasket positivt i ligaen. Et hold som Copenhagen Wolfpack, har virkelig haft vind i sejlene, specielt på grund af Gabriel "Iffe" Lundberg, som virkelig er steppet op og har vist hvor god han egentlig er. Bakken Bears kører på autopilot i liga-

en, selvom de i EuroChallenge havde et skuffende grundspil. Måske er vi blevet for forvent, men vi skal lige huske på at de var i en meget sværere pulje end sidste år, hvor de gik videre fra gruppespillet, og at der har været nogle udskiftninger på de amerikanske pladser. Det som den første halvdel af sæsonen vil blive husket mest for er Randers Cimbria PRO. De er kommet i pengeproblemer og der har været meget snak om dem, de har mistet spillere, da der ikke var nok penge til løn, spillere som Joe Benjamin, Ivan Miskovic og Chanan Colman er nu væk. Personligt syntes jeg at vi skal lukke den her, nye spillere er kommet til, og det virker som at klubben nok skal overleve, de har trods alt en pokalfinale senere på måneden mod Horsens IC. Nu handler det om hvordan det nye Randers Cimb-

ria bliver. I Dameligaen er de sidste mange års DM- og pokalvindere SISU i store problemer. Skader har gjort det svært for dem at dominere og de ligger lige nu på sidstepladsen. I den modsatte ende har vi Lemvig og Hørsholm som ligger som de 2 bedste hold, og de har virkelig gjort det godt. I Pokalfinalen møder BK Amager, som ikke har været i en finale i mange år, sidste års DM sølvindere fra Stevnsgade. Sikke en kamp det kan blive, to hold som meget gerne vil dominere i begge ender af banen. Når jeg ser tilbage, kan jeg kun sidde med et smil på læben og se frem mod hvad der kommer til at ske, Pokalfinale, dunkekonkurrence, slutspil og DM finaler.


Information 01.01.15—01.02.15

Næste nummer

Køb en annonce

Næste nummer af dansk basketinfo forventes at udkomme d. 1. Februar 2015.

Allerede nu kan du sikre dig en annonce i danmarks største basketball magasin, ved at skrive til nedenstående mailadresse.

Følg med på merebuepaa.com

Hver måned har dansk basketinfo læsere i alle aldre og i hele landet samt udland. Derfor er magasinet ’dansk basketinfo’ den bedste måde, du kan nå ud til de danske basketball fans på.

Redaktionen Simon Ravn

Har du en skribent i maven?

Har du lyst til at få dit logo eller en reklame på merebuepaa.com, kan dette også lade sig at gøre.

Skriv til redaktionen@basketinfo.dk og find den annoncestørrelse du har brug for!

Hver dag kommer der nye og spændende historier om dansk basketball. Nogle gange mangler der bare én til at skrive dem ned, og formidle dem til de danske basketball fans.

Deadline for annoncer er: 2015.01.20 - kl. 12.00

Er den person dig? Merebuepaa.com og dansk basketinfo glæder sig til at høre fra dig.

Evt. Spørgsmål sendes til: Mail: redaktionen@basketinfo.dk /DBJOmedia

redaktionen@basketinfo.dk

Vi giver dig basketball journalistik ,

på en helt ny måde ...


Š All Rights Reserved. 2011 - 2015

dansk basketinfo 1.15  
Advertisement