Page 1

10 MAJ 2013 책rgang 3 udgave 4

VEJL. PRIS. 30.00,-


INDHOLD 10.05.13

INTET NYT I ÅR FINALERNE I BASKETLIGAEN SIDE 20

På trods af de manglende resultater i denne sæson ser fremtiden i Aalborg ifølge Mads Olesen ikke helt dårlige ud.

28 - Darko Jukic - Den vigtigste mand Årets MVP blev i denne sæson Darko Jukic, der ved bred enighed bland spillerne i basketligaen blev stemt ind som nummer 1.

36 - Spillere vinder - Hvem står bag? Det er ikke kun spillerne der fortjener anerkendelse og ære når et hold vinder. Kom med bagom Bakken Bears’ succes.

42 - Årets dommer - Brian Damgaard En dommer der vælger noget andet end basketligaen, Brian Damgaard er igen årets dommer i dameligaen.

50 - HIVO CUP 2013 Alle var, og alle kunne være med, da HIVO CUP 2013 fandt sted i Vejle. Basketball kan også spilles i kørestol!

57 - Det sidste ord DBJOs øverste led siger undskyld og tak til dem der fortjener det. Se hvem vi har glemt og hvem der har hjulpet DBJO på vej i år.

SIMON RAVN—WYKE GRAPHIC

16 - En god fremtid i Aalborg


REDAKTIONEN dansk basketinfo Vestergade 8B 8700 Horsens www.basketinfo.dk

Ansvarshavende Chefredaktør Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk Redaktion Emmanuel Torres - torres@basketinfo.dk Claus Rasmussen - webmaster@basketinfo.dk Lasse Petersen - lassepetersen@basketinfo.dk Jesper Carstens - jesper@basketfans.dk Skribenter Ib Johansen - ijo51@hotmail.com Jack Eric Petersen - jackpetersen@basketinfo.dk Nicky Nielsen Nicholas Terkildsen - nicholaslock@basketinfo.dk

Art Direction WYKE// Graphic Forside foto Simon Ravn Bagside foto Wyke Graphic

Fotografer Jørn Bonde - presse-bonde@presse-bonde.dk Heidi Sauer Hvidholm Thomas Sauer Hvidholm Henrik Olsen - henrik@necon.dk Tony Dalentoft Miriam Ravn - miriamravn@basketinfo.dk Kommunikations chef Emmanuel Torres - torres@basketinfo.dk Webmaster Claus Rasmussen - webmaster@basketinfo.dk Kontakt redaktionen@basketinfo.dk


EN RIGTIG GOD

SÆSON Jeg må indrømme jeg var godt skuffet, da det nåede frem til, at det var Bakken Bears og Svendborg Rabbits der skulle møde hinanden, igen, igen, igen, igen.... i finalerne i denne sæson. Modsat de seneste 2 sæsoner blev det dog mere spændende end jeg havde regnet med, og måske også mere spændende end mange andre havde forventet. Det viste sig at begge hold var bedst på hinandens hjemmebane, og at der skulle 7 kampe til at afgøre hvem der kulle have guldet om halsen. Ud over finalerne i basketligaen, har det seneste stykke tid været utrolig spændende. Med undtagelse af finalerne i dameligaen, der ikke rigtig stod for de store udsving på spændingsskalaen, har der været massere af udfordringer, spændende basketball kampe og sjove events. I det hele taget har det været en rigtig god periode for dansk basketball. Dette er det sidste nummer af dansk basketinfo, i denne sæson. Vi er allerede gået i gang med at planlægge efterårs sæsonen, og vi har allerede fået de første aftaler på plads der sikrer dækningen af dansk basketball endnu et år. Dette magasin er det største vi har udgivet indtil nu, og på vegne af hele DBJO vil jeg gerne sige tak for en fantastisk sæson, og god læselyst og tak fordi du læser med!

Go’ sommer! Vi ses der hvor det sker! Simon Ravn Redaktør

07


INTRO 10.05.13

DET BEDSTE BASKETBALL FOTO I et samarbejde imellem DBJO, JP– Tryk—Horsens og DBBF, er endnu en konkurrence kommet til verden. Årets basketball foto. Alle kan være med, også dig. Her er en kort oversigt om hvordan du gør.

MVP - På trods af det

opgivende blik, som vores fotograf fangede Emily Hatch med, i 2. periode i kampen om bronzen, blev det til medaljer og MVP titel til Lemvig. Det er andet år i træk Emily modtager prisen, og derfor håber hun også på at kunne vende tilbage til Lemvig, efter sommerpausen.

Billedet kan være fra: basketligaen, dameligaen, pokalen, 1. divisionen, ungdom, kørestolsbasket, fans– altså næsten alt.

Det eneste krav er, at det er taget i den nu forgangne sæson. Allerede nu har vi modtaget en masse bud på årets basketball foto, men du kan nå at sende dit billede ind, helt frem til d. 1 juni 2013. Send til: redaktionen@basketinfo.dk, og mærk emnefeltet med navn, adresse, samt hvor og hvornår billedet er taget. Vi glæder os til at se dit bud på årets foto, og se om du skal vinde et sæsonpas til alle kampe i kommende sæson.

Årets træner er fundet, alligvel handler månedens første ord om hvem han virkelig er, altså-

MANDEN PÅ SIDELINJEN...!

RAVN: Den bedste generelle oplevelse på sidelinjen i denne sæson har klart været Arnel Dedic og hans medtode at coache på.

MADS OLESEN: I mine øjne er Thomas Silfen årets coach, for han har virkeligt fået nogle gode ting ud af et ungt og uerfarent hold.

NICKY: Året træner: Arnel Dedic, med hjælp fra Iggy, har han fået det bedste ud af deres spillere, både individuelt og som hold.

Han er en mand der privat er utrolig rar og rolig, men på samme tid måske den mest temperamentsfulde person i basketligaen, dog uden at det kammer over for ham!

Største overaskelse i basketligaen er nok Værløses gode sæson.

Arnel virker meget taktisk klog, og samtidig ser han også ud til at han er god til mandskabsbehandling. To ord om Arnel Dedic: Klog og taktisk.


FOTO WYKE GRAPHIC

EN STOLT MIKE ST. JOHN Den tidligere Horsens spiller, Mike St. John, blev fanget af DBJO efter bronzekampen i Horsens. Selv har han spillet i Rumænien i denne sæson, men tog omkring Danmark på vej hjem til USA. HORSENS: Sidste år var det Mike St. John der spillede Bronzekamp for Horsens. Dengang tabte de stort til Team Fog Næstved, men det at Horsens nu er tilbage med medaljer om halsen, er noget Mike tydeligt sætter pris på. >>I was very proud that they were able to take the medals back at home. Back three years ago we won the bronze medals against Team Fog Næstved, but it’s different to win in another team’s gym. Last year we lost to Næstved, and that was even worse. To come back here and see a full house, and the team winning, I’m really happy for the club and the team.<< Sidste år var Mike en af profilerne på Horsens holdet, at andre har taget over i stedet for ham er han kun positivt omkring, specielt fordi det er utrolig talentfulde spillere, der har fundet vej til Horsens. >>I always knew Darko was a great player, but I think In this season

here really stepped up his game. Even more so, playing for Arnel just opened his game more. And obviously the two American players, Keane and Skyler they have played statistically unbelievable, and I’m really happy for them.<< Mike St. John har selv spillet i Rumænien i denne sæson. Desværre gjorde en skade at han ikke kunne færdiggøre sin sæson på banen. Til gengæld vil der ikke være noget i vejen fra Mike’s side, for at komme tilbage og spille i Horsens, nu da han er klar til at spille igen. >>It would be awesome to come back here, I wish I could have played here this year, from what everybody tells me, it’s a great team, that’s team oriented, and it’s a very interesting team, and that could be really awesome to be a part of that.<<


FOTO WYKE GRAPHIC

NY DM– POKAL Det gamle DM– trofæ er gået i stykker, og derfor så DBBF sit snit til at få designet og produceret en ny pokal til DM– vinderne. For det første ser det nye trofæ anderledes ud end det gamle, men den lever også op til nogle specifikke krav fra forbundets side.

omkring en pokal, men designmæssigt er den nu meget flot, og derfor lever den også op til det tredje krav DBBF havde nedsat da den skulle laves.

Der var tre ting DBBF ønskede opfyldt da designet af den nye pokal skulle opfyldes. For det første skulle man ikke kunne drikke af den, og for det andet skulle den være så tung at man ikke kunne have den med i byen.

Lige ved og næsten

De to krav er blevet opfyldt! Den formet som DBBF’s logo, hvilket betyder at den ikke kan holde på væske, og den vejer lige omkring de 10 kilo.

Bolden på toppen af pokalen mangler nemlig stadig at få indgraveret boldstriberne, hvilket betyder at man stadig kan være lidt i tvivl om det er et basketballtrofæ, hvis man ikke lige så det blive overakt, eller ikke har kendskab til dansk basketball.

Det betyder at den ikke bliver specielt sjov at rende rundt med på byturen når et hold har vundet DM- guld. Den bryder måske traditionerne

Pokalen er dog stadig under udarbejdelse, på trods af at den er blevet udleveret til guldvinderne fra Bakken Bears.

Der er derfor stadig en lille smule arbejde at udføre før den nye pokal kan siges at være helt færdig.


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

sporten må ikke glemmes Kørestolsbasketball? Findes det i Danmark? Det er den gængse reaktion når man taler om en sportsgren der er blevet fuldstændig glemt af hele basketball kulturen. I anledning af HIVO CUP 2013 var DBJO, for en dag med på sidelinjen for at dække kørestolsbasketball. HIVO CUP blev afholdt i Vejle, af Vejle Rolling Devils, en klub der er nystartet, men en klub med potentiale. Klubber fra hele Danmark og klubber fra Tyskland deltog, og man så hurtigt at det ikke er en handicap sport, eller en sport for folk med fysiske problemer. Kørestolsbasketball er bare en sport for alle! Det er basketball, og ser man på sporten ser det hverken lettere eller mindre udfordrende ud, end den

basketball gående får lov til at dyrke.

Basketball er en kultur Der er i Danmark er generel holdning om, at den eneste form for basketball der er rigtig er herrebasketball. Altså, basketligaen, NBA, landshold. Man glemmer, damebasket, kørestolsbasket, udviklingsligaer, selv pokalbasket er uinteressant for de fleste, i hvert fald indtil de sidste runder. Sådan ser det i hvert fald ud udefra. Der kæmpes en kamp for at skabe fokus på alt basketball, men det glemmer alligvel på nogle punkter at

det er presse og- generel dækning af basketball der skal sørge for at folk hører om de forskellige former for basketball. Man glemmer at basketball er en kultur, og ikke bare en sport med forskellige ligaer, der er uafhængige af hinanden. Basketball er basketball, og derfor skal det hele dækkes, ikke kun basketliga og NBA. Til HIVO CUP 2013, foregik spillet siddende, men i samme tempo som i gående basketball. Det var dog ikke selve spillet der gjorde at det var tydeligt at kørestolsbasketball er en klar del af kulturen. Da kampene var spillet


TEKST SIMON RAVN

og man sad sammen alle spillere, trænere, dommere og andre deltagere af eventet, var det ikke handicaps og skavanker man talte om, der var ikke fokus på at spillet foregik kørende. Der blev snakket om skud, rebounds, detaljer, basketball og udvikling- der blev snakket basketball. Den danske basketball kultur er kendeteget af, at uanset hvem man er, hvor man er fra, hvilken del af sporten man deltager i, så er det basketball det handler om. Den regel gælder dog måske i højere grad de dele af kulturen der ikke får opmærksomhed fra medier mv.

Kørestolsbasket hører ikke ind under DBBF, men derimod DHIF. En generel misforståelse er dog, at fordi en del af sporten hører til et andet forbund, kan man bare ignorere den som noget helt andet end det den er. Basketball er basketball, og basketball er sporten vi elsker. Basketball er en kultur, og det vil den blive ved med at være, såfremt dame, ungdom, kørestolsbasket mv. ikke forsvinder helt i medierne, og forsvinder helt fra dagsordenen fra folk der primært går op i herrebasket.

FOTO WYKE GRAPHIC

DBJO- løfter samlet, skriver for dig..! Herover står DBJOs slogan. Vi skriver for dig, ikke kun dig der har lyst til at læse om basketligaen. Vi vil være med til at styrke kulturen samlet, ikke bare en liga, og derfor vil vi også øge dækningen af dameligaen, landshold og nu også dække kørestolsbasketball. Herrebasket er en spændende sport ingen tvivl om det. Men resten af sporten er også spændende. Basketball er basketball, og derfor løfter vi samlet, og derfor skriver vi for dig!

15


TEKST SIMON RAVN

FOTO MIRIAM RAVN

EN GOD FREMTID I

AALBORG Aalborg Vikings fik sig noget af en sæson, hvor de sluttede i bunden og måtte ud i slutspilskamp mod BC Aarhus. De trak det længste strå, og er nu klar til endnu et år i basketligaen. Aalborg har gjort et stort stykke arbejde mht. tilskuere og sponsorere i denne sæson, og derfor var der også meget på spil i nedrykningsspillet, da meget af dette arbejde måske ville gå tabt i 1. division. Alligevel var det en fortrøstningsfuld Mads Olesen der skulle coache Aalborg igennem de vigtige kampe. Jeg var faktisk mindre nervøs, end man kunne tro. Vores selvtillid var meget større, end det sikkert så ud udefra. På trods af at vi kun vandt to kampe i grundspillet, var der aldrig dårlig stemning i truppen, og spillerne

tog gennem hele sæsonen ansvar for vores resultater. Et af de helt store problemer i Aalborg igennem sæsonen var skadede spillere. Både Ryan Willen og Robert Delaney blev skadet, og erstatninger skulle hentes ind i stedet. Vi var utroligt hårdt ramt af skader på vores udlændinge, og det er faktisk en del af grunden til optimismen. Efter en hård start, hvor vi tabte nogle tætte kampe mod BC Aarhus, Værløse og Hørsholm, som alle kunne være vundet, fik vi forløsningen, da vi slog BC Aarhus ved at holde dem til 54

point.

Den nye trup Anthony Jones, Luis Guzman blev hentet til klubben fra henholdsvis ”Bayler” og ”Temple”. Derudover kom Milan Bjegovic til klubben under kurven, og med 3 nye spillere på holdet, stod det klart at der skulle ske nogle ændringer i spilstilen på holdet, så man kunne få mest muligt ud af de importerede kræfter. I coachingteamet blev det hurtigt klart, at med tre nye udlændinge, var vi nødt til at ændre spillestil, rent


Der blev stille rystet på hovederne, med den der sammenbidthed, der for mig signalerede kampgejst og selvtillid. - Mads Olesen

offensivt. En del af grunden til den langsomme start, var at det Dribble Drive angreb vi brugte, tager ret lang tid at lære.

han kun få ganske lidt spilletid, så han skade kunne få lov til at hele.

Vi blev støt mere effektive gennem efteråret, men det ville være som at starte helt forfra, hvis vi skulle lære det til tre nøglespillere. Derfor valgte vi at gå med et systembaseret angreb.

Aalborg var hurtigt klar over at de skulle i nedrykningsspillet i denne sæson. Da holdet mødte BC Aarhus sidste gang i grundspillet, stod det helt klart og den kamp bragte ekstra motivation til Aalborg frem mod nedrykningsspillet.

Det ville også tage tid at lære, men læringskurven er meget kortere. De nye spillere bragte fornyet optimisme til klubben i Nordjylland. Luis Guzman fik dog også hurtigt en skade til hans første træning, og derfor kunne

Nedrykning

På det tidspunkt var vi klar over, at vi skulle i nedrykningsspillet, så vores fokus på den enkelte modstander var meget lille, mens fokus på vores egen

præstation var meget stor. Det var nærmest som en training camp, hvor man spiller træningskampe med fokus på at blive klar til sæsonen, uden at spilde vigtig træningstid på at forberede os til modstanderne.

Milan Bjegovic blev skadet efter fire minutter, og vi var alligevel foran næsten hele kampen. Efter kampen kiggede vi på hinanden i omkædningsrummet, og der var en, der spurgte: "Er der virkeligt nogen, det tror at vi kan tabe en fem-kamps serie med dem?". Der blev stille rystet på hovederne, med den der sammenbidthed, der for

17


mig signalerede kampgejst og selvtillid. Så på det sportslige plan, var jeg faktisk ikke ret nervøs. På det økonomiske plan var jeg mere nervøs, fordi vi har arbejdet så pokkers hårdt for at lave en god organisation, at det ville være ærgeligt, at tabe det på gulvet.

Fremtiden i Nordjylland Selvom sæsonen er ovre og de sportslige resultater er gjort op, er der stadig ting der overasker i Aalborg.

Vikings ligger nummer fem i tilskuerstatistikken, utroligt tæt på topholdet Svendborg. Vi har brugt under 300 kroner på markedsføring over sæsonen, og vores tilskuerfremgang de sidste to sæsoner, har betydet alt for, at vi har fået medieopmærksomhed, og dermed sponsorinteresse. Derfor kan jeg heller ikke forstå, at der er nogle klubber, der ikke lader til at mene, at tilskuere betyder noget i Basketligaen? Udviklingen af spillere og ungdom er også vigtigt hos Vikings.

Det handler ikke om Aalborg, det handler om hele Nordjylland. Der er simpelten ikke nok konkurrence i ungdomsrækkerne i landsdelen, og derfor kommer ungdomsspillerne hurtigt bagefter i evner. Hvis Vikings vil have en fremtid med Nordjyske spillere, er vi nødt til at tage et ansvar for ungdomsudviklingen i hele landsdelen. Jeg har ingen ambitioner om at vinde ungdomsmesterskaber på Aalborgs vegende, men kæmpe ambitioner om at opkvalificere Nordjysk basketball.


Det er dog ikke Aalborg Vikings der er fokus i udviklingen. Aalborg vil hjælpe med til at styke udviklingen i landsdelen, men spillerne der kommer ud af det, skal ikke nødvendigvis til Aalborg.

Når de så bliver voksne, er der forhåbentligt nogle af dem, der er talentfulde og ambitiøse nok til at spille liga, og så vil vi selvfølgeligt gerne have dem, med stort tak til deres moderklubber.

oplevelser i dansk basketball. Gør vi det, vil vi også have økonomi til at give spillerne gode forhold, og dermed være i stand til at tiltrække bedre spillere og dermed stige op i graderne resultatmæssigt.

Aalborg har ingen ambitioner om at andre klubbers ungdomsspillere skal spille i Aalborg, fordi det bliver et problem for de andre klubber.

Alt i alt ser jeg optimistisk på fremtiden i forhold til Nordjysk basket.

Aalborg spiller med i basketligaen i næste sæson, og kan allerede dér vise at de er på vej mod at indfri målsætningen.

Faktisk vil vi gøre rigtigt meget for, at ungdomsspillerne bliver i deres egne klubber, og vi har flere projekter i gang, for at gøre Nordjysk basketball bedre.

Målsætningen er klar for Mads Olesen der kæmper på vegne af hele Nordjylland. Målsætningen er, at give tilskuere, medier og sponsorer de bedste


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

INTET NYT I ÅR

Man havde måske håbet på at det var i denne sæson der skulle ske no Rabbits og Bakken Bears der skulle mødes i kampen om guldet, blev d Da stillingen i finaleserien nåede til 0 -2 til Bakken Bears, havde man forventningen af at denne sæson ville ende som de to foregående. Svendborg spillede sig dog igang i serien, og specielt Mikkel Plannthin og Adama Darboe, var medvirkende til at finaleserien i denne sæson, blev den bedste i flere år.

Da Svendborg i kamp 6 i Aarhus tog sejren og udlignede til 3-3, sad man måske med en fornemmelse om at det måske skulle være Svendborgs år til at tage guldet hjem, men det endte dog med en sejr til Bakken Bears i Svendborg, for andet år i træk, mens det for Svendborg heller ikke lykkedes i år.

Det var en tydeligt skuffet Donald Rutherford der gav sit billede af kampen efter medaljerne var blevet uddelt. Today they were just a better team. They wanted it more than we did. They got a lot of the offensive rebounds and we just didn’t do enough to beat them.


FINALS! 10.05.13

I guess I’m going play harder next time. - Donald Rutherford

oget nyt hvad går finaleserien. På trods af at det igen blev Svendborg det til en masse kampe, man ikke havde en chance for at forudse. Selv om nederlaget slog hårdt, var der grund til at være nogenlunde tilfreds med egen præstation da Donald alene havde 24 point i kampen. Et nederlag er dog et nederlag, og Donald vil nu bruge sommere på at træne og se om det er muligt at komme tilbage til Svendborg igen i

den kommende sæson og tage revanche mod Bakken Bears.

I think I gave it everything I had today, and we just came up a little bit too short. So I guess I’m going play harder next time.

I’ve got something to focus on now, and I’m just going to work harder so I’m ready, If I come back next

season, and hopefully we’ll have everything in place to make another run at it then. Det var generelt et tydeligt skuffet Svendborg mandskab man kunne se rundt omkring i Svendborg idrætscenter efter nederlaget. Til gengæld var der stor jubel i Bakken Bears lejen, hvor flere modtog

21


guld for femte, sjette og syvende gang, eller mere. Christian Lindberg der skiftede til Bakken Bears i denne sæson modtog dog som en af de eneste på holdet sine første guldmedaljer, hvilket også gjorde dagen til noget helt specielt for ham. Det er totalt fedt. Det er ubeskriveligt- det er jo noget man har drømt om. Man har jo også spillet for at få lov til at spille de her kampe, så det er helt kanon og en stor drøm der gå i opfyldelse. Et af de store spørgsmål der presser sig på, når man taler om en spiller der skiftede fra en klub som Horsens til ligaens største klub, er om hvor det er sjovest og hvor man helst vil

få sine første medaljer. Med et smil på læben og på en meget diplomatisk måde, var det muligt at få et lille svar på det spørgsmål.

mesterskabet. Også efter en sæson hvor der er sket så meget, så har holdet stået sammen og står nu her med guldet igen.

Det er et lidt svært spørgsmål, men umiddelbart vil jeg sige det hold jeg spiller på pt.

Vi havde også problemer mod Horsens, men der er da ingen tvivl om at der er mange der har svært ved at spille mod os, og svært ved at dække ”big” Chris. Og det jo klart at en mand der vejer 140 kg. han fylder rigtig meget, og han kan rigtig meget og har man en spiller som ham på holdet, så er man ret godt kørende.

En spiller der om nogen har prøvet at vinde mesterskaber før er Søren Ege, der trådte til på Bakken Bears holdet midt i sæsonen. Han forsvandt dog igen på grund af arbejde i slutningen af grundspillet, men kom tilbage igen da slutspillet for alvor gik i gang. Det er fantastisk at stå her igen. Også efter vores sidste kamp hvor vi var noget på halen. Og så at stå her i dag efter at have været foran hele kampen og vinde

Stor ros lød der altså til Chris Christoffersen, fra en af Bakken Bears’ andre rutinerede spillere, der også i den kommende sæson bliver at finde hos de danske pokal og guldvindere.


Jeg syntes klart Chris har været vores vigtigste spiller - Andreas Jakobsen

De bedste spillere

Chris Christoffersen blev efter finalen i Svendborg kåret som finalernes bedste spiller. Anføreren Andreas Jakobsen kunne måske være lidt skuffet over det ikke var ham der modtog titlen, men i stedet var der også fra ham kun rosende ord, på trods af hans egen rigtig gode præstation i den sidste finalekamp. Det jeg tænker på nu det er vi står her som vindere. Jeg syntes klart Chris har været vores vigtigste spiller, og hele vores spil koncentrerer sig om at få bolden

ind til ham. Han fylder utrolig meget derinde. Man kan sige de første mange kampe i finaleserien der har jeg ikke haft mulighed for at præstere på særlig højt niveu. Men i dag fik jeg lidt mere plads og lidt flere chancer og var også lidt mere aggressiv. Et andet spørgsmål der byder sig på, når en spiller som Andreas Jakobsen med 6 DM- titler bag sig vinder endnu en titel er: Bliver det ved med at være sjovt? Ja det gør det! Det er ikke ligesom første gang, det er noget helt andet. Men fokus bliver lige pludselig at vi har kæmpet en hel

sæson og vi har haft modgang og turbulens og så det at stå med guldmedaljen, det er det hele værd og det er det vi kæmper for. At kunne stå her og fejre det, det er helt fantastisk. Selv om det er Bakken Bears der har siddet på toppen af dansk basketball de sidste mange år, var det at der skulle 7 kampe til for at finde en DM - vinder, med til at give en spændende finaleserie, på trods af det var de samme hold som mødtes, som man har set møde hinanden de sidste mange år. Sæsonen er nu slut, og begge hold har taget afsked med deres

25


amerikanere og canadiere, der er vendt hjem til deres hjemlande. Traditionen tro afholdt Bakken Bears deres afslutningsfest i Aarhus hvor det blev fejret at guldet endnu engang blev taget hjem til Aarhus. Om det er i Aarhus guldfesten skal holdes i næste sæson, bliver spændende at se. Med flere spillere og ny træner på plads, og med nye unge talenter på vej ind på bænken ser det fortsat positivt ud for Bakken Bears, der igen i år er danske mestre.


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

DARKO JUKIC - DEN VIGTIGSTE MAND

Igennem denne sæson, har dansk basketinfo forsøgt at bringe interv Denne gang er vi nået til manden der nu har papir på, at være den v Det har ikke bare været en god sæson for Darko Jukic, men en rigtig god sæson. At se en dansk spiller i ringhøjde, kamp efter kamp, og i duel med de store importerede profiler, sikrede Darko sig titlen som ligaens MVP. På trods af en dårlig kamp- eller to, igennem grundspillet, var der bred enighed om, at Darko Jukic er ligaens vigtigste spiller. Selv mener Darko Jukic, at hans

udvikling er kommet igennem fornyet aggressivitet og et godt team omkring ham. Jeg oplever selv at jeg er blevet lidt mere erfaren med årene, som blandt andet har hjulpet mit spil i år. Jeg føler det er startet med mig selv, og at jeg er kommet mere aggressivt ind til sæsonen. Samtidig ville det ikke være muligt uden mine holdkammerater og træner

teamet som har puttet mig i gode situationer. Det føles rigtig godt at blive nævnt i MVP sammenhæng. Specielt når dette spil, er det jeg dedikere al min tid til. Flere profiler var at finde i Horsens i denne sæson, hvor Arnel Dedic skulle gøre et forsøg på at samle en hel ny stamme af spillere, og samtidig skabe resultater.


Profile! 10.05.13

views med de bedste spillere og største profiler i ligaen. vigtigste spiller i den nu, forgangne sæson. En spiller der blev hentet ind var Skyler Bowlin, der ligesom Darko Jukic også er blevet nævt i MVPsammenhæng. Samtidigt har der i Horsens været en stor positiv udvikling i fan-tilslutning til kampene i Parkhallen, hvilket også har været af betydning for et Horsens hold- under ”opbygning.” Vi har haft en "winning season" og vundet bronzemedalje med nogle fantastiske fans bag os. Noget jeg

ikke har været i nærheden af mine seneste år. Det var et samlet Horsens hold der sikrede sig medaljer om halsen, og selv om der er profiler nok at vælge imellem i klubben, har Darko vist sig som den største, i denne sæson.

Oplevelser der hænger ved Det er blevet sagt at ”oplevelser skaber mennesker.”

Selv om det er svært at vælge et par få oplevelser ud og omdanne dem til få ord, er der oplevelser fra flere punkter af Darkos liv på banen, der har været med til at gøre ham til den spiller han er i dag. Selvom vi tabte, så var hele serien mod Bakken Bears en rigtig fed oplevelse i år og den netop vundne bronzemedalje. I 2008, hos Falcons ynglinge herrer vandt vi guld og så

29


husker jeg også VM i skolebasket med Falkonergårdens gymnasium som en stor oplevelse. Oplevelser med både sejre og nederlag, er også med til at sætte forventningerne for fremtiden. Dér, gælder det ifølge Darko om, at have det sjovt. Mit mål er at spille på det højeste mulige niveau jeg kan opnå. Udvikle mig hver dag og have det sjovt!

Fremtidens spiller

være. Om det er Horsens, eller en anden klub må tiden vise.

Med de kun 22 år bag sig, er der stadig mange år tilbage i Darko Jukic’ karriere. Horsens, klubben hvori han har spillet sin hidtil bedste sæson, er også en klub han er blevet glad for, dog uden garanti for at det er der han fortsat skal udvikle sig.

Fremtidens spil for denne sæsons MVP, kan blive bedre! Det er i hvert fald den afsluttende kommentar fra Darko Jukic, der forsikrer at man med tiden vil kunne se ham som en stærkere spiller.

Horsens er en klub, jeg er blevet rigtig glad for uden tvivl. Nu er sæsonen lige sluttet, og så skal jeg vurdere hvad mit næste skridt skal

Det er mit bedste spil indtil nu, men ikke det bedste man kommer til at se!! Jeg har massere af ting at arbejde med, og man kan ihvertfald forvente at jeg bliver stærkere og mere eksplosiv.


FAKTA: NAVN: Darko Jukic ÅRGANG: 1990 - 22 år. STATS: Point 21,4, Rebounds 9, Assist 3,6. CV: Horsens IC 2012-2013 Aabyhøj IF 2010-2012


LEMVIG TOG BRONZEN OG EN LIGA PÅ VEJ FREM

TEKST SIMON RAVN

FOTO WYKE GRAPHIC

Igen i år blev det til bronzemedaljer i Lemvig. Håbet var finaler, men tilfredshed omkring det endelige resultat var dog at finde i Lemvig på dagen, da de slog Værløse og Emily Hatch modtog titlen som ligaen bedste spiller for andet år i træk.

Det var en som altid positiv Emily Hatch vi mødte efter kampen, hvor hun fortalte hvordan hun var gået ind til sæsonens sidste kamp. I think that my mindset was that, today was the last game, and I just wanted to put everything out there. I didn’t really have a plan for what to do, we just wanted to win. At tabe til Falcon lige inden man nåede finalerne for første gang i klubbens historie var et hårdt slag for Lemvig. Men fokus blev dog hurtigt flyttet fra nederlaget til målet om at slutte med bronze om halsen. It was hard on everyone. But we just had to react to what happened and get back in it, and win the bronze.


FOKUS 10.05.13

For andet år i træk var det Emily der modtog prisen som ligaens bedste. Selv ser hun ikke sig selv som ligaens vigtigste eller bedste spiller, også selv om hun tydeligt er glad for titlen hun nu igen har fåer I’m honored. There’s a lot of great players in the league. It’s been a funny season.

Problemet med damebasket Der er et stort problem med dansk damebasket. Nemlig det at der ikke er ret mange der gider se det. En skam, er det direkte svar, da det er en ganske underholdende del af basketball sporten. Der er ikke nogen direkte løsning på problemet, og de løsninger der er, er ikke nødvendigvist lette at føre

igennem. Emily peger dog på flere punkter der er værd at tænke over i forbindelse med at markedsføre og udbrede damebasket i Danmark. You’ll have to change the whole mindset of the danish people. Because here handball is the major sport. But more advertising would be good for the sport. Det helt store spørgsmål frem mod næste sæson er nu om ligaens bedste spiller de sidste to år, forlænger sin kontrakt og bliver i dameligaen for at spille bold. Denmark has a special place in my heart, so to stay here is an option for me. Denmark is a great country and they treat their players well.

33


Der er dog ikke noget direkte svar på hvad fremtiden kommer til at bringe hverken i Lemvig eller for Emily Hatch En anden spiller der har fundet toppen af sit niveau i denne sæson er Ivana Udovalieva der igennem sæsonen har budt på problemer for alle ligaens hold. Hurtighed og retningsskift i hendes spil har gjordt hende til et farligt våben for Lemvig, som muligvis får lov til at beholde hende endnu en sæson. Dameligaen har igennem sæsonen budt på lidt af hvert, og specielt all star gamet på Frederiksberg var en succes ud over det normale. Dertil kommer alle de spændende

kampe der har været i sæsonen. SISU har domineret som de plejer, hvilket også gjorde finaleserien mindre spændende end resten af slutspillet. Horsens BC der tabte alle deres kampe i grundspillet og slutspillet. De var dog ikke en skuffelse for ligaen. Det var et hold der tydeligt viste at man med egne talenter kan spille med blandt de førende klubber, hvilket også resulterede i gode kampe mod SISU, der dog til sidst i alle kampe trak fra, og fik overbevisende sejre. Der er stadig ikke kommet nogen direkte udmelding fra klubben angående den kommende sæson, men med et par

udefrakommende talenter og profiler, vil den stamme af spillere der er opvokset i Horsens, kunne udvikle sig yderligere og måske vil Horsens blive et tophold i ligaen indenfor relativt kort tid. Fremtiden i dameligaen ser generelt spændende ud. En træner og spiller rokade over sommeren ser ud til at komme, hvilket betyder at man ikke rigtigt kan komme med gæt på hvordan ligaen og spillet kommer til at se ud i den kommende sæson. Et er dog sikkert! Det bliver spændende og det bliver basketball på det højeste niveau!


FAKTA: NAVN: ÅRGANG: HJEMBY: STATS:

Emily Hatch 1989 - 23 år. Portland, ORE. USA. Point 18,3 Rebounds 12,4, Assist 2,2.

CV: San Diego 2007-2010 Lemvig 2011-2013


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

Det er et spørgsmål der ikke bliver stillet nok indenfor den danske basketball kultur. Det er dog ikke tilfældigt når spillere vinder. Der er folk bag, nemlig trænerne der har en større andel i de sejre et hold får, end hvad man måske går ud fra på tilskuerpladserne.

På et hold som Bakken Bears, er der på deres bænk lige så mange trænere og hjælpere som der er spillere. Deres funktion står godt nok i kampprogrammet, men hvad er en ”teknisk coach”, hvorfor er en sådan vigtig og hvordan arbejder et trænerteam sammen omkring de forskellige problematikker der opstår, i forbindelse med kampe og træninger igennem en hel sæson.

SPILLERE

VINDER Hvem står bag?

Jakob Freil fra Bakken Bears, er teknisk coach, som den eneste i ligaen, og derfor er han den rette mand til at besvare disse spørgsmål.

Noget nyt Selve opgaven ”teknisk coach” er en opgave der er kommet til i Bakken Bears i en bladning af nytænkning og tilfældigheder.

Et forsøg på at skabe indsigt hos spillerne i hvorfor ting i deres spil sker, og hvordan disse ting forståes og bearbejdes. Det er opgaven for en teknisk coach, der piller de mursten fra hinanden der danner en spiller og et hold, og samler det til en ny og stærkere konstruktion. En konstruktion eller konstellation der kan mere, og kan opnå mere.


Den tekniske coach kom til fordi der var behov for noget nyt. Forklarer Jakob Freil, og han fortsætter: Noget der tilføjede noget til holdet og klubben som ikke var der før.

banen er rollefordelingen. For at kunne have styr på sit spil og de psykologiske elementer der spiller ind, må man kende sin rolle og vide hvem man skal gå til for at kunne styrke eller optimere den rolle man indtager.

Opgaven er at forstærke det positive, både i positive tider, men også når det går skidt. Samtidig ligger der et optimerings perspektiv - med fokus på tanker og krop, og hvordan man tager det næste trin mod at skabe noget nyt og bedre. Og sikre at hver spiller har klare mål for deres eget spil, og at der er klar rolleforståelse for hver enkelt.

Det hele handler om samarbejde. ”Lokalet er mere vigtig end kampene.” Det betyder at samarbejdet i træningslokalet skal være på plads, og at alle ved hvad de skal gøre for, at kunne spille deres spil og hvorfor de gør hvad de gør på banen. Forklarere Jakob Freil.

Det at skabe noget nyt og bedre og forsøge at skabe udvikling, er en del af Bakken Bears’ kultur. Siden klubbens begyndelse har fokus været at skabe sportslige præstationer i særklasse. Det har givet en stærk og solid organisation, der i sidste ende også har sikret den sunde og positive udvikling klubben har haft på den økonomiske side.

Rollefordeling Noget af det vigtigste både på, og udenfor

Det at samarbejdet skal styrkes for at et hold kan yde dets bedste, kan kun ske ved at sikre sig gode rammer og træning, og ikke bare træning et par gange om ugen. Bakken Bears har som udgangspunkt 2 træninger om dagen. Derudover

kommer den individuelle træning i hallen og styketræning samt løbetræning ved siden af. Det at der er mange folk på bænken gør også at der er mere tid til spillerne, og tid til at hjælpe dem med at løse de problematikker de måtte kæmpe med. Chris Christoffersen har i denne sæson gjordt god brug Jakob Freil og han har fået hjælp til forebyggelse af skader fra Simon Stewart der er fysisk træer på holdet, samt Jens Knudsen der er holdet fysioterapeut. Dette har afspejlet sig i hans spil, og det at han har holdt sig skadesfri sæsonen igennem. Det lønner sig altså at have mange folk omkring holdet, til at hjælpe både med de fysiske og psykiske situationer der skal bearbejdes i løbet af en sæson.


Bænken På bænken i Bakken Bears har Steffen Wich været cheftræner, efter Phil Dejworeks kontrakt blev ophævet tidligere på sæsonen. Mathias Bach har stået som assistent træner og det er som udgangspunkt de personer folk kender på trænerbænken i Bakken Bears. Det er dem der interviewes af DK4 og andre medier, og det er især dem der står for det spilmæssige på banen og opsætningen i spillet. Det begynder dog at blive mere interresant når man går et trin længere frem, og stiller spørgsmålet ”hvorfor” og ser på hvad der ligger bag sejrene i Bakken Bears, ud over det taktiske! Det er der folk der gør i Bakken Bears, og det er en del af grunden til at der er så stor succes i klubben. Freil peger dog også på et andet element bag klubbens fremgang. Spillerne ønsker at udvikle sig. Det ligger dybt i dem. De er ambisiøse og det er det der gør at vi når så langt.

FAKTA: NAVN: ÅRGANG: HJEMBY: UDD:

Jakob Freil 1960 - 52 år. Aars Cand Psyk.

CV: Basketballtræning Mentaltræning for OL sportdansere og bueskytter. Sportspsykologi for topsportfolk indenfor: Golf, håndbold og Team Danmark samt Bakken Bears.

Fra mediernes side har der været stor fokus på de negative elementer der har influeret denne sæson. Konflikter er dog ikke nødvendigvis en dårligt ting på et hold, hvis man gerne vil udvikle det. Konflikt er symtom på noget skal håndteres. Det gør at man bliver opmærksom på hvor man skal tage det næste skidt og hvor fokus bør være for at optimere. Dertil kommer de negative ting man kan finde, og omdanne til ny styrke. Det at der er folk til at tage hånd om de tingene på bænken, er det der


gør, at Bakken Bears når så langt som de gør, og får mesterskaber på trods af konflikter og vinder pokaler trods trænerskift kort før finalen. På trods af de mange ting der har været opstået i Bakken Bears i denne sæson, vil det ikke være helt forkert at sige det måske har været en af klubbens bedste sæsoner. Hvorfor? Fordi de har haft problemer og kriser, men er kommet over dem, og er klar til at gå en ny sæson i møde med ny træner og nye ansigter på holdet. Der er stadig problematikker og arbejdsområder i Bakken Bears, men samtidig er der en tro på, at uanset hvor store problemer et hold måtte møde, så kan de rigtige folk omkring holdet, og den rigtige mentalitet løse alle problemer, og stadig sikre mesterskaber og fremgang!


Tekst

Lasse Petersen

Et indblik i Snæfell I en lille flække ude på landet i Island, nærmere betegnet Stykkishólmur, befinder Snæfell sportsforening sig. Denne forening har været at finde på kortet siden 1938 og har haft badminton, fodbold, håndbold og endda en svømmehal på programmet siden opstart. Hvad vigtigere er, for os basketentusiaster, er at fra 1952 kom basketbolden på programmet. Året 1952 var et stort år for Snæfell. Her blev både herre- og damebasket startet op, og allerede her slog de sig op, som et solidt hold. Det startede som et skoleprojekt, hvor træner Sigurður Helgasson og Ingveldur Sigurðarsdóttir stod for oplæringen,

men hurtigt blev det til mere. Der skulle dog gå næsten 8 år før basketbolden var slået helt igennem, men siden da, er det gået støt op ad. Vi skal dog helt frem til 1992 før den første sejr blev hevet hjem på første division fra herrernes side. Ikke før 2003 kom herrerne til Dominos Ligaen hvor de sluttede som nr. 9, men allerede året efter blev det til en sejr for Snæfell. Der skulle herefter gå 7 år mere, før de kunne kalde sig Islandske mestre igen. I 2011 blev det nemlig til en liga sejr, efter et brag af en sæson.

I 2013-sæsonen har de spillet rigtig solidt. Efter en lidt langsom opstart, fik de i afslutningen af sæsonen taget sig mere sammen, og inden kvartfinalerne var de at finde på en 3. plads. Der var derfor god spænding om slutspillet. Desværre var der, grundet forhastede afslutninger, manglende team spil, skræntende opdækning og en meget stærk modstander i Stjarnan, kommet en afslutning på denne sæsons kampe. Dog blev det til en fornuftig semifinale plads, og det bliver spændende og se, om de kan holde dampen oppe til næste sæson. 41


EN DOMMER DER VALGTE ANDET END BASKETLIGAEN Årets dommer i basketligaen blev Morten Thomsen. En dommer der igennem hans første sæson som ligadommer, demonstrerede overblik, spilforståelse og gav spillerne en generel linje at følge i deres spil.

Dommerne i basketligaen er som regel dommere der begynder deres dommer karriere i de lavere divisioner og arbejder sig op. De ender så i 1. division og dameligaen, inden de får lov til at dømme i den bedste danske liga. Nogle dommere vælger dog at udskifte basketligaen med 1. division og dameligaen, modsat af hvad man normalt vælger at gøre. En af de dommere der har gjordt det er Brian Damgaard, der igen i år er dameligaens bedste dommer.

Måske fordi han har valgt at fokusere på dommergerningen i dameligaen og 1. divisionen, og derved opøve sine evner til at forstå spillet i de ligaer på allerbedste måde. Det kom alligevel som en overaskelse for Brian Damgaard, da han i forbindelse med damernes finaler blev kåret til årets dommer. Det kom som en overraskelse for mig da jeg mener at dermange dygtige dommere i dameligaen.

Jeg er stolt over prisen og er meget glad for at spillerne og trænerne værdsætter det stykke arbejde som jeg udfører som dommer. Det er rart at modtage sådan en pris og en stor ære for mig. Jeg er af den opfattelse at man med en god snak kan komme ganske langt. Endvidere er det vigtigt at være seriøs og være i god form så kan man ofte være lidt på forkant med situationerne. Linjen de danske dommere ligger i


TEKST SIMON RAVN

de kampe de dømmer, har ofte været grobund for debat. Det er dommerlinjen der ”skaber” rammerne om en kamp, og ifølge Brian Damgaard også det der gør det sjovt og spændende at være dommer. Det er vigtigt for mig at linjen holdes fra runde1, til finalerne. Jeg bliver altid frusteret hvis nogen siger at vi ændrede linjen i løbet af kampen eller når spillerne fortæller "sidste weekend måtte vi ingenting eller omvendt". Det er vigtig med

god pre-game, specielt med enkelte dommere som man måske kun dømmer sammen med 1 eller 2 gange i sæsonen. Endvidere er jeg måske af den lidt gammeldags opfattelse at hård fysisk kontakt ikke hører hjemme i basketball. Derfor hård kontakt altid lig med fejl. Selv om der er direkte svar på hvad man må og ikke må fra Brians side, ser han stadig kommunikation som hans

FOTO WYKE GRAPHIC

vigtigste redskab, og ikke bare det at bruge fløjten og dømme fejl. Det er vigtigt for mig med kommunikation til trænere og spillere. Som nogen af mine kollegaer udtrykker "Brian hvor er du pædagoisk". Jeg vil hellere bruge tid på at forklarer en ny amerikansk spiller hvordan skridtreglen fungerer i Danmark end at jeg i de kommende 7 kampe skal dømme 20 skridt fordi hun ikke kender reglen.

43


Men hvor bliver jeg glad når nogen tilbyder mig noget spiseligt når jeg kommer frem til de forskellige haller. - Brian Damgaard

Andre er måske ikke så gode til screeninger så må jeg jo vise hvordan en sådan sættes, fortsætter Brian med et smil på læben.

Noget af det eneste som jeg ikke bryder mig om er når nogen bliver personlige eller råber grimme ting. I en eller anden form er det jo frivilligt arbejde.

”Kun” de mindre ligaer Som nævnt dømmer Brian Damgaard ”kun” kampe i dameligaen og 1. divisionen. Dette er dog ikke fordi han ikke har niveauet til at dømme i basketligaen, da han tidligere gjorde

dette. Det er et valg han har truffet og det, med fornøjelse. Jeg jo gerne have fjernet "kun". Jeg dømmer 1. div.herrer og damligaen mned stor fornøjelse. Jeg har jo fra 1999-2003 dømt i landets bedste herrerrække - men da dameligagruppen blev dannet i 2003 var jeg ikke sen til at tilbyde min hjælp da dommerudvalget spurgte om det kunne være noget for mig. Når man dømmer så mange kampe som Brian Damgaard, og bor i Odense til dagligt, foregår meget af ens liv bag rattet. Turene rundt til de forskellige basketball klubber giver dog en masse oplevelser. Oplevelser der gør alle de mindre gode ting, meget bedre.

Mange vil måske have svaret: en de finaler som jeg har dømt. Det vil ikke være mit svar - da finaler nogen har haft en tendens til at blive krampagtige og med meget nervøst spil. Jeg har heldigvis haft mange gode oplevelser med basketball og det håber jeg også på fremover. Det kunne være en af de mange kampe for 2 eller 3 år siden, hvor Hørsholm mødte SISU i selve turneringen. Det var lige kampe med stor intensitet. - Eller måske Svendborg oprykningskamp til ligaen som jeg vil huske for flere ting. En god kamp - god linje og meget nerve. En lille krølle på den historie og kamp, var da jeg skulle afleverer min


meddommer Henrik Rasmussen (den daværende dommerpåsætter) i Nyborg, hvor lød det ganske som om bilen var ved at gå 1000 stykker. De viste sig at efter turen til Nyborg fandt vi ud, at et søm hvade sat sig fast i dækket - det var årsagen til larmen. Men sådan er der jo så mange sjove historier..... Den lange transport der er imellem de forskellige klubber, gør dagene lange. Specielt hvis man som Brian ud over at dømme, har transport og fuldtidsarbejde. Det er også det geografiske årets dommer ser som dameligaens største ”dommer” problem.

Den geografiske fordeling af dommere kontra hvor holdene er placeret ser jeg som den største udfordring og det at kampe på hverdage skal dømmes i "yderområder". Der er meget langt hjem, fra Lemvig eller Hørsholm når man f.eks første er færdig med at snakke mm. kl. ca. 22. Så skal man jo også lige huske at man har været mindst 8 timer på arbejde inden. Det glemmer man ofte. Endvidere er det ikke særlig let at spise på vejen så ofte dømmes hverdagskampe på mere eller mindre tom mave - hvilket ikke er optimalt. Jeg umiddelbart ikke nogen løsning på problemet - men hvor bliver jeg glad når nogen tilbyder mig noget spiseligt når jeg kommer frem til de forskellige haller. Jeg har jo som

minimum 100 km til den nærmeste dameligakamp!! Selvom der er problematikker, selv hos den bedste dommer i dansk damebasket, er det dog tydeligt, at det der vejer tungest hos Brian Damgaard er det positive man får ud af sin dommergerning. De mange gode oplevelser, nervepirrende basketball- og en sandwich i ny og næ- det er hvad der gør en dag som dommer god, og fortsat motiverer til at fortsætte det gode arbejde. Forhåbentlig er Brian Damgaard tilbage i den kommende sæson, hvor han skal fortsætte som ligaens bedste dommer, og hvem ved, måske modtage titlen igen, igenigen.

45


TEKST SIMON RAVN

FOTO WYKE GRAPHIC

ET HOLD PÅ

VEJ

FREM

Selvom klubben havde håbet at få guld i denne sæson, nåede de kun til semifinalerne. Det er dog stadig et hold på vej frem!

Horsens fik medaljer om halsen, efter deres bronzekamp mod Randers Cimbria, hvor de vandt med 28 point! Alligevel er det en lidt tom følelse headcoach Arnel Dedic står tilbage med efter sæsonens afslutning! To be honest, there is still bad feeling about us not making it to the finals, especially when we had the chance at our home court. I understand the strength that Bakken

Bears had, (longer bench and experience in these big games) against us (missing all that) in this series. In the end, the bronze medal is something that we are very proud of. We deserved the bronze medal and as I mentioned earlier, and we are very proud of that. Big success us!

Et hold med profiler Holdet, Arnel har haft under sig i

denne sæson, har været præget af flere talentfulde profiler, Skyler Bowlin, Darko Jukic og Keane Thomann. Sidstnævnte har allerede skrevet kontrakt med Horsens for den næste sæson, og der ventes med stor forventning på at Skyler Bowlin vil gøre det samme. I am very happy that Keane has signed for us for one more year. He is the big guy; you want to have in your team.


FOKUS! 10.05.13

Saying signed with us, means that the club wants me for next season and, I was happy to accept it. We are close to signing the contract. Horsens har nu lagt sig fast på en profil i form af Keane Thomann, og satser også på samme træner for fremtiden. At få de samme spillere igen, vil måske kunne sikre bedre resultater, men bare det at coache de taltentfulde spillere Horsens har haft, har givet coach Dedic en helt speciel sæson!

Satisfaction, obligation and motivation! In a couple of words, I believe they (Skyler, Darko og Keane- rd.) were growing better around me, I was growing better around them. Perfect match!

De unge talenter Selv om Arnel Dedic ikke havde tænkt så meget over at hans spiller, Frederik Rungby skulle være den bedste af de unge i ligaen, er der kun positive ord at hente om den 19

- årige forward fra træneren. Frederik is a very intelligent player who did a huge job for us this season by filling the gaps in between front court and the back court. Also, for the 'new comer' in the league with more than 25 min. average he played on the high level very consistently. Team felt his absence every time he wasn't on the court. A welldeserved trophy, in a strong

47


competition of young talents.

Fremtiden i Horsens Horsens har I denne sæson vist at de er på vej tilbage til toppen af dansk basketball, efter at have været lidt fraværende i toppen, igennem flere år. En bronze-medalje og respekt fra de fleste hold i ligaen, viser tydeligt at Horsens har fundet den rette vej, med Arnel Dedic og Iganazio Munoz ved roret. De rigtige profiler og en voksende økonomi i klubben. Der er dog lang vej endnu, mener Arnel Dedic, der ser resultaterne der er udrettet som springbrættet til toppen af dansk basketball. Opgaven stor! That’s a difficult thing to predict and nothing comes easy, and overnight. Many things has to come together. I think at this moment we almost got all the right tools, to do it in the near future. Ambition in the club, motivation, fans and talented young elite players. An excellent youth program, were we can expect great elite players in the near future, and we’ve got great facilities. With better financial support, this club could go for number one in the near future! Om Horsens IC kan føre resulaterne fra denne sæson videre, er ganske muligt med Arnel Dedic ved roret. Alligevel skal der udføres et stort arbejde over sommere, og op til den kommende sæson - hvis Horsens skal kunne udfordre Bakken Bears og Svendborg i toppen af tabellen.


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

ALLE VAR, OG AL HIVO CUP 2013: Det var en stor dag for dansk kørestolsbasket, da omkring 100 kørestolsspillere, eventhjælpere, sponsorer mv. mødtes i Vejle for at dyrke sporten, basketball. Basketball fra en kørestol er en helt særlig oplevelse. Forestil dig du sidder på en stol fra straffelinjen og forsøger at få bolden igennem nettet. Der er ligepludselig rigtig langt ind til kurven, og højt op. Du ved du skal ligge flere kræfter i dit skud, at der skal mere bue

på skuddet, og at dine skud-procenter med sikkerhed vil dale en hel del. Sådan er det også når man sætter sig i en kørestol for første gang, og skal forsøge at dyrke basketball på helt andre betingelser. Forestil dig så, at du har mistet din evne til at gå, eller bare at spille basketball igen, at du ikke har kunne dyrke den sport du elsker igennem flere år, men nu er tilbage og kan gøre det hele igen. Skyde, drible– føle den glæde det giver når bolden ryger uhindret igennem netmaskerne. Sporten er den samme. Det foregår

bare på en anden måde. En anden ting der er anderledes fra gående basket til kørestolsbasket er at alle kan være med. Gående, ikke- gående, børn, unge og ældre. Alle kan deltage i kørestolsbasket.

En generel misforståelse En generel misforståelse er den at man skal fejle noget for at deltage i kørestolsbasket. Arrangør af HIVO CUP 2013, gav dog en formulering ved starten af stævnet, der i bund og grund satte perspektiv over den situation, de


LE KUNNE VÆRE MED! mange handicappede der deltager i sporten står overfor. ”Hvis det ikke kan kureres, så fejler man ikke noget!” Det er nemlig den situation mange står overfor. Nemlig det at have en skavank der hverken kan helbredes eller bedres. Man basketball har intet med helbred at gøre. Flere spillere mangler ben, balance eller førlighed i underkroppen, alligevel er de i stand til at spille basketball på utrolig højt niveau. Selvom kørestolsbasket hører ind under

DHIF, (dansk handicapidræts forbund) mener Viborg Dunkers, Morten Elmholt ikke at det er det rigtige sted for kørestolsbasket at være placeret. Kørestolsbasket er ikke en handicapsport. Cykkelryttere bruger en cykel for at dyrke deres sport, ligesom vi bruge en kørestol. Så på den måde er det bare en anden form for basketball. Når man i løbet af turneringen snakkede med folk fra alle dele af Danmark, var der bred enighed om, at kørestolsbasket burde høre ind under dansk basketball forbund, en holdning man kan forholde sig til, hvis man selv prøver at sætte sig i en kørestol og spille

basketball. Danmark er en meget lille nation hvad angår kørestolsbasketball. Ikke mange har hørt om sporten og der er heller ikke ret mange der dyrker den endnu. Sådan har det i hvert fald været. Nye tiltag og øget pressedækning har dog fået både medier og dansk basketball forbunds øjne op for kørestolsbasket. Derudover er der en øget tro på at sporten kan slå igennem i Danmark blandt dem der dyrker sporten, hvilket i sig selv er et godt skridt på vejen mod et gennembrud.

51


Billede: Tony Dalentoft

Dem der ville prøve HIVO CUP 2013 bør på mulighed for at hvem som helst kunne prøve at spille kørestolsbasket. Lørdagen for arrangementet bød på en showkamp imellem Vejle Byråd og et VIP-hold sammensat af politikere, OL– deltagere og en enkelt divisionsdommer fra DBBF havde også fundet sin vej til eventet for at prøve at spille basketball fra en kørestol. En anden deltager ved arrangementet var resturatør Amin Skov, fra Vejle. Amin var klar fra start og var den første til at sætte point på tavlen. VIP– holdet var bedst på dagen og vandt også kampen med cifrene: 17-2. 4 af de 17 point blev scoret af Amin Skov. Med et smil på læben var han også tilfreds med sejren efter de 2 gange 15 minutters spil.

Jeg føler lidt vi fik den sejr foræret, og det var rigtig rart at være med til at vise at de skal altså løbe lidt for at få en sejr. Der var selvfølgelig også en dagsorden omkring noget positivt omtale bag de forskellige VIPs deltagelse i arrangementet. Men der var også et oprigtig ønske om at styrke sporten med noget god omtale, bag Amin Skovs deltagelse i arrangementet. Hvis vi kan sætte noget fokus på det og skaffe nogle sponsorater og skaffe noget mere interesse omkring sporten, så flere kan komme i gang, så syntes jeg det er rigtig positivt.

Det er helt sikkert ikke sidste gang. Jeg vil helt vildt gerne deltage igen. Det er rigtig vigtigt at de lokale bakker op omkring sådanne events og at jeg bare kan gøre mit sammen med 5 andre mennesker og have det rigtig sjov, så syntes jeg det er rigtig godt. Det var i det hele taget et arrangement hvor der blev arbejdet sammen om at skabe et godt basketball stævne, og hvor alle deltagere gjorde sit for at gøre de to dage det varede til en succes.

Turneringen

Jeg er altid klar til at give en ekstra hånd, og hjælpe til.

Ud over at showkampen var der ligaholds turnering, hvor alle danske klubber med undtagelse af Aarhus og København deltog.

Den ekstra hånd der blev lovet, kan komme ved at deltage i et lignende arrangement, da han forsikrer at det ikke er sidste gang man ser ham i en kørestol.

Derudover var der flere tyske hold med ved HIVO CUP, hvor de viste hvordan man spiller basketball, når man kommer fra et land hvor kørestolsbasket allerede har slået igennem.


Der blev ved HIVO CUP også brugt tid på at uddanne nye dommere. Rüdiger Henze, der er tysk bundesligadommer, deltog begge dage, både som dommer, men også som lærermester for nye kørestolsbasket dommere. Derudover var der på søndagen for arrangementet, 3 mod 3 turnering, hvor spillere fra de forskellige ligahold gik sammen om at danne nye sammensætninger, og derved skabe helt nye ting på banen. Selvom dagene gik ud på at vinde trofæer og titler indenfor sporten, var det måske det folk i hallen gik mindst op i. For de fleste handlede turneringen om

venskaber, sammenhold og glæden ved at kunne dyrke sin sport. En positivitet var hvad dagene i Vejle var kendetegnet af og de der selv deltog oplevede at det ikke kun var en hyggelig og behagelig atmosfære der herskede udenfor banen, men også på banen var der plads til sjov og spas– og selvfølgelig overraskende og sjove detaljer. Bla. en aflevering bag om ryggen på en halv banelængde fra chefredaktøren på dette magasin gav genlyd blandt tilskuerne i hallen. Men også da Aalborg overraskende vandt HIVO CUPPEN var der smil og overraskelse af fine hos de mange fremmødte.

En uofficiel landskamp imellem Danmark og Tyskland, blev også spillet. Tyskland vandt efter at være kommet tilbage i kampen i sidste periode, selv om Danmark havde stået for føringen det meste af kampen. Trist for det danske hold, men der var hverken utilfredshed eller negativitet at finde hos nogle af spillerne efter kampen. Det gjaldt om at spille basketball og have det sjov, og at alle var, og at alle kunne være med til at spille basketball.


Det sidste ord gjordt og det beklager vi meget. BK Amager, Hørsholm og Aabyhøj har ikke haft besøg af os på deres hjemmebaner, og det vil vi i den kommende sæson forsøge at rette op på, ved at komme forbi og lave dækning– det lover vi, og denne gang vil jeg personligt gøre alt for at holde det.

dunk-it.dk. Jeg vil gerne sige tak til alle klubberne der har hjulpet os igennem denne sæson, specielt skal her nævnes, Randers Cimbria, Horsens IC, SISU, Svendborg og Bakken Bears, der har gjort en ekstra indsats for at hjælpe DBJO og herunder dansk basketinfo den rigtige vej.

Dårlig samvittighed kan man altid få, og det må jeg også sige at jeg har. Igennem denne sæson er der nemlig nogle vi har glemt, eller nogle som ikke har fået den omtale de fortjener.

Derudover har vi igennem længere tid haft et samarbejde med ”Girls Got Game” campen i Holbæk. I har ikke fået nok omtale, og igen er jeg nødt til at sige undskyld. Jeg vil også gerne sige undskyld til alle dem jeg har glemt her i det sidste ord! Undskyld!

Tak til DBBF, HIVO, basketligaen og dameligaen– og her en særlig tak til Jan Gjetterman der altid har været frisk på at give en hånd med.

Som start vil jeg gerne sige undskyld til ungdommen i BMS. De kontaktede os tidligere på året og vi lovede at følge op. Det har vi ikke

Til gengæld vil jeg så benytte disse sidste linjer til så også at sige tak til alle medier omkring DBJO. Merebuepaa.com, basketfans.dk og

Her til allersidst: Tak til alle jer der læser med.

Det sidste ord i dansk basketinfo for denne sæson er blevet tildelt chefen for DBJO, Simon Ravn, der trækker i trådene bag organisationen og derfor også er manden der skal sige undskyld til dem vi har glemt og tak til alle andre!

FOTO TONY DALENTOFT

Simon Ravn– DBJO

Tak til alle medarbejdere og fotografer der giver jeres hjælp med. Uden jer er dette ikke muligt.

I gør arbejdet det hele værd!

57


Information 10.05.13—2013/14

Næste nummer

Køb en annonce

Da der arbejdes på en masse nye ting hos DBJO kan vi ikke love hvornår næste nummer af magasinet udkommer.

Allerede nu kan du sikre dig en annonce i danmarks største basketball magasin, ved at skrive til nedenstående mailadresse.

Vi kan dog love at det kommer, vi er nemlig allerede igang.

Hver måned har dansk basketinfo læsere i alle aldre og i hele landet og derfor er magasinet her den bedste måde, hvorpå du kan nå ud til de danske basketball fans.

Redaktionen Simon Ravn

Skriv til torres@basketinfo.dk og find den annoncestørrelse du har brug for!

Hvad skal der ske?

På basketinfo.dk vil du i løbet af sommeren kunne se hvornår de kommende deadlines vil blive fastsat.

I løbet af sommeren vil DBJO foretage nogle store ændringer af dens struktur og arbejdsgang. Vi vil gerne opfordre alle der kunne tænke sig at være en del af dansk basketballs mest bæredygtige pressesamarbejde, til at kontakte os og måske blive en del af det største samlede medie indenfor dansk basketball.

Evt. Spørgsmål sendes til: torres@basketinfo.dk Kommunikationschef Emmanuel Torres

Kontakt: redaktionen@basketinfo.dk

Vi giver dig basketball journalistik , på en helt ny måde ...


dansk basketinfo 4.13  
Advertisement