Page 1

01 NOVEMBER 2014 ÅRGANG 4 UDGAVE 6

VEJL PRIS 30,-


//DBJOmedia


INDHOLD 01.11.14

10 - ET NYT HOLD, EN NY COACH Han har tidligere spillet på holdet i Værløse. Nu er Ty McGregor tilbage som coach for sidste års bundhold.

18 - DAMELIGAEN SOM DEN ER Kunne du tænke dig at se hvordan damelandsholdet ser Dameligaen 2014/15. Så har du chancen her.

DBJOMEDIA/SIMONRAVN

24 - TILBAGE TIL DANMARK Chanan Colman er tilbage i dansk basketball. Han har skrevet en kontrakt med Randers, som har et projekt han tror på!

32 - MR. SISU Sisu har et ungt hold i denne sæson. Et par rutinerede spillere er dog tilbage, og en af dem er David Harder.


REDAKTIONEN dansk basketinfo Gethersvej 22 TV. DK– 8900 Randers www.basketinfo.dk www.merebuepaa.com

Ansvarshavende Chefredaktør Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk

Redaktion Lasse Petersen - lassepetersen@basketinfo.dk Thomas Sauer Hvidholm Skribenter Frederik Dahl - frederikdahl@basketinfo.dk Tobias Olsen - tobiasolsen@basketinfo.dk Hrannar Holm - hho@basket.dk

Art Direction WYKE// Graphic Korrektur/ Kontrol Lasse Petersen Kommunikation og marketing DBJOmedia Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk Forside foto Heidi Sauer Hvidholm Bagside foto Simon Ravn Fotografer Heidi Sauer Hvidholm, Thomas Sauer Hvidholm, Frederik Dahl, Allan Høgholm, Robet Dines Rasch og Simon Ravn Webmaster Claus Rasmussen - webmaster@basketinfo.dk Kontakt redaktionen@basketinfo.dk


DEN VIGTIGSTE BRIK Jeg havde egentlig tænkt mig, at starte denne sæson med et par holdninger, nogle måske ville se som negative. F.eks. syntes jeg man opretholder et kunstigt højt niveau i Basketligaen ved at hente for mange dygtige spillere, i andre lande. Jeg syntes også vi bruger for mange penge på landsholdene og jeg mener at dommerniveauet er for lavt til ligaerne. Det var planen, at det var hvad jeg ville have skrevet om i denne leder. Men det gik over! Jeg kom sent i gang med min sæson ude i hallerne. Min første kamp var kampen imellem SISU og Værløse i Gentofte. Jeg var ikke begejstret for at skulle arbejde den aften. Jeg havde været på mit daglige arbejde i Jylland fra kl. 7 om morgenen, og derefter med tog i 4 timer, for at komme til møde i København. Som du nok fornemmer var jeg ved at være træt efter en lang dag, og så det at skulle tage til Gentofte i slutningen af dagen… det var lige ved at få mig til at aflyse. Jeg kom dog derud. Jeg satte mig og gjorde mit udstyr klar, og ventede på at kampen skulle i gang. Det var dér det hele ændrede sig– pludselig var jeg i godt humør og glædede mig til at få noget fra hånden. Kort før kampen henvendte en kvindelig frivillig i hallen sig til mig og skulle høre hvor jeg kom fra. Jeg forklarede at jeg var der for at dække kampen, og tage billeder til en artikel til dette magasin. Hendes umiddelbare glæde over at jeg var fremmødt for at skrive om ”hendes” klub, smittede kraftigt af. Lige pludselig fik man at føle, at det man går og knokler med ikke er spildt! Der skulle én frivillig til, at jeg fik en god start på sæsonen. Prøv at forestil dig hvor positiv jeg bliver ved slutningen af sæsonen, når jeg har været rundt og se alle de hundrede af frivillige der gør dansk basketball mulig. Jeg arbejder for at de frivilliges slid ikke går uset hen, og de frivillige slider i det, og gør at jeg og de mange andre hos dansk basketinfo, har noget skrive om. Det er et samarbejde man desværre ikke tænker over, og det er da vigtigere end at tale om end mine personlige negative holdninger, som sikkert ikke er relevante for andre. Måske ikke engang mig selv? Tak fordi du læser med, og sig tak til de frivillige der er, hvor du kommer hen. Uden dem, ingen basketball i Danmark og intet dansk basketinfo! Simon Ravn Chefredaktør

07


INTRO 01.11.14

NYT SAMARBEJDE ONLINE MEREBUEPAA: I slutningen af oktober måned blev det annonceret at merebuepaa.com nu går ind i dækningen af NBA.

flere basketball elskere. Andreas som har AllDay, skriver utrolig godt og han vil skrive om det han elsker. Vi er utrolig glade for at vi har fået det her samarbejde op og kører.

På hvilken måde? Igennem et nyt samarbejde med Facebook siden Fortæller chefredaktør for merebuepaa, Thomas Sauer Hvidholm. AllDay report. Hvad kommer dette samarbejde til at betyde for merebuepaa?

Highlight of the

Det kommer til at betyde at vi får noget mere bredde på month sitet, vi får mulighed for at komme ud til

Der har allerede været flere highlights i denne sæsons basket– og dameliga. Helt specielt var det dog da Drew Maynard satte scoringsrekord for denne sæson, med 43 point i én kamp. Desuden tog han 19 rebounds i kampen, hvilket også er det højeste antal i denne sæson.

Med sine 43 point, ligger han nu nummer 8 på listen over flest point igennem Basketligaens historie. Spørgsmålet er nu om Drew kommer til at slå sin egen rekord i denne sæson?

FLERE NYE ANSIGTER Igennem sommeren har DBJO, herunder: dansk basketinfo og merebuepaa, på lignende måde som holdene i ligaerne, forstærket sig.

Det betyder at vores dækning i denne sæson bliver bredere. Med flere hænder i gang end nogensinde før, håber vi at kunne bringe dig og alle andre læsere mere information om dansk basketball.

#

Merebuepaa.com kommer til at dele AllDay reports indlæg på Facebook, og derudover vil der løbende kommer indlæg ud på merebuepaa.com til de danske basketball fans, der også gerne se nærmere på verdens bedste liga: NBA!

Igennem denne sæson vil vi på lignende måde som tidligere sæsoner dække Basketligaen, Dameligaen, Pokalturnering og bringe indlæg om ungdom og udvikling i Danmark. Som noget nyt, vil du efter hver runde af Rehabiler ligaen, (kørestolsbasket) kunne danne dig et overblik over dansk kørestolsbasket, og de seneste resultater derfra. Vi glæder os til at bringe dig, masser af basketball igen i denne sæson!

Du kan læse mange flere nyheder, interviews og analyser, eller deltage i debatten på DBJOs medier: # www.merebuepaa.com # TWITTER.COM/merebuepaa # YOUTUBE.COM/DBJOmedia # FACEBOOK.COM/DBJOmedia # FACEBOOK.COM/merebuepaa # INSTAGRAM.COM/merebuepaa


TEKST SIMON RAVN

FOTO DBJOmedia/ Simon Ravn

Værløse, der sidste år var ligaens bundhold, har i denne sæson fået en ny træner. Han er dog mere en det. Han er en del af den familie vi andre blot kender som VBBK.

Når man ser ham på sidelinjen, når man læser om hans tidligere basketball liv og når man taler med ham nu, hvor han er træner for Værløse, er der én ting der er helt sikker. Ty McGregor brænder for basketball. Han har tidligere været at finde i Danmark. Dengang var det som spiller i Værløse og Horsens IC. Siden den tid, har Ty brugt sin tid, med at drive egen virksomhed, og træne college basketball på højeste niveau. Han har oplevet op og nedture i sin trænergerning, ligesom de fleste andre træ-

nere. Noget specielt ved Ty McGregors trænergerning, er dog hvordan han har præget lokalsamfundene omkring holdene han har trænet. Ty har en meget uselvisk personlighed. Han ønsker virkelig at gøre en forskel. Den forskel mærker de også i Værløse, som han uden tøven omtaler som sin familie. I really enjoyed my time playing here, and the reason is the FAMILY-BASEDATMOSPHERE that VBBK prides itself in, as well as the way they work to “Grow The Game” with their youth programs.


ET NYT HOLD EN NY COACH

They have many outstanding coaches teaching the game to the youngsters, something that will help the club develop it's Elite team in the future. Når man ser på Værløse som klub, er det en af de små eliteklubber i Danmark. Dette betyder også at deres budget ikke er stort, sammenlignet med topklubberne i dansk basketball. Efter en hård start på denne sæson, er Værløse kommet i gang med at vinde og er det er det, det handler om for Ty. Hvorfor? Fordi økonomi og spillerindkøb ikke er Ty’s ansvar, eller noget han kan gøre noget ved.

I can honestly say those things are out of my control, and I've learned long ago that you don’t need wasting energy on things you have no control over, you just do your best with what you have & make the big time where you are. I am pleased with the players we have and the attitude & effort they are putting forth, again 2 things we have complete control of. Den første sejr i denne sæson kom mod Hørsholm. For nogle ville det at vinde lokalopgør i starten af sæsonen være mere specielt end sejre mod andre hold.

For Ty er en sejr en sejr, og det vigtigste i kampen mod Hørsholm var at stoppe rækken af nederlag og få point på kontoen. Our victory over Hørsholm was very important, but I feel all victories are important, regardless of who the opponent is. Anytime you have dropped a couple of games, you need to "stop the bleeding" as soon as possible, so that win provided our guys with some "good medicine", & further added fuel to get back to work & improve individually & collectively as a team.

11


GOOD THINGS TEND TO HAPPEN TO THOSE THAT APPROACH THINGS THE RIGHT WAY AND WORK THE BUTTS OFF!

Nogle trænere vil have sejre baseret på team work. Andre trænere fokusere på enkeltmands præstationer, og sejre man får ved at basere sit spil på 1-2 profiler. Ty er på dette område ligeglad. Hvordan man får sine sejre betyder ikke det store, så længe man får dem. A win is a win, I'm not "choosy" when it comes to getting one. As a player and as a coach, it's always a great feeling when all put forth the effort and execute your principles properly to attain success, so it's best and easiest for all to do what's necessary for a win. Again, don’t get it twisted, I accept wins regardless of how they come! Værløse har tidligere været en del af toppen af dansk basketball. I 2002 og 2003 modtog de i samarbejde med andre klubber DM guld, og spørgsmålet er om holdet med Ty McGregor i spidsen, kan komme tilbage til toppen af tabellen.

The bottom line is, I am doing and giving my best to lay a foundation based on accountability and work ethic. We are obviously a young team with many new faces, which means we are a work in progress. I am excited with the way our entire VBBK Family has approached this season thus far, so as long as we continue to give each other our best, with a “team first” attitude, I feel we will always have a chance for success, and will be in control of our future success. Good things tend to happen to those that approach things the right way and work the butts off! I Værløse er de klar til at kæmpe mod de andre hold i ligaen. Et ungt hold og lille budget er hvad de har. Men ifølge headcoach Ty McGregor har de attituden og viljen. Nu skal de bare fortsætte med at vinde.


TY BESKRIVER SIG SELV SOM:

CARING PASSIONATE

HIGH ENERGY DISCIPLINARIAN 13


Ø

TEKST

FREDERIK DAHL

FOTO HOEGHOLM.DK

Der var ikke sparet på noget, da Bakken Bears bød indenfor til et historisk stort set-up, i forbindelse med et basketball arrangement i Danmark.

Bakken Bears har aldrig været bange for at gå nye veje, både når det gælder det sportslige og når det gælder nye tiltag, for at udvikle basketball i Danmark. Et godt eksempel på dette, så man i Jyske Bank Boxen, i Herning. Et event, Bakken Bears har døbt BiB10K, som som helt præcist står for ”Basket i Boxen 10.000”. Der var bestemt ikke sparet på noget! Navne som Klumben og Raske Penge, Kris Herman, L.I.G.A. og Djämes Braun var hentet ind, til at sørge for en fantastisk musikalsk kulisse, og til at guide de fremmødte tilskuer godt igennem dagen havde man hentet Uffe Holm, som vært, og


Ø

han bød ind med en masse sjove indslag. Oven i det, var det også muligt at opleve kørestolsbasketball. Det både i form af en lille opvisning inde på banen, og via en lille stand i Boxen, hvor man kunne prøve at køre rundt i en kørestol og spille lidt. Og så var der selvfølgelig også det vigtigste af det hele, nemlig basketball fra Basketligaen! Også her var det i top, da to rigtig spændende kampe var blevet sat op. Først skulle Randers Cimbria og Hørsholm 79’ers indtage den flotte kulisse. Det blev en rigtig spændende

kamp, med en masse fede spil, og hvor Randers til sidst kunne trække sig sejrsrigt ud. En sejr på 12 point, 97- 85. Kampens detalje stod Randers Cimbria spilleren Chris Nielsen for, da han scorer kampens sidste tre point med et lækkert hookskud. Der skal virkelig noget lækkert til, hvis ikke det bliver årets scoring! Det bedste var dog gemt til sidst! Dagens hovedkamp. Bakken Bears mod Svendborg Rabbits. De sidste mange års guld- og sølvvindere i en direkte duel. Og kampen skuffede bestemt ikke! Det

blev en hård, fysisk fight, og til tider også med rigtig flot spil! Svendborg kom klart bedst fra start og var også foran stort set hele kampen. Faktisk skulle man hen til to minutter før hornet i Boxen ville lyde for sidste gang, før Bakken Bears for alvor bød sig til, men så kiggede de sig heller ikke tilbage! I en højintens finale, som havde det hele, inklusiv et par strømafbrydelser, kunne Bakken Bears til sidst række armene i vejret og lade sig hylde som sejrsherre, med en sejr på 75-73.

23


Dermed kunne der sættes punktum for en rigtig fed dag, som i øvrigt var første skridt på, at få et NBA hold til Danmark i 2017, hvor Aarhus er Europæisk kultur hovedstad. Bakken Bears måtte i løbet af dagen desværre indse, at deres forhåbninger rent tilskuermæssigt, ikke helt blev indfriet, og Vicki Jo Ringgaard, som var en af hjernerne bag eventet, kunne gå på halgulvet og annoncere at kun 5.740 tilskuer havde fundet vejen til Boxen, men samtidig at det ikke slog dem ud! De har allerede nu planer om at lave et lignende arrangement til næste år. Og med et lignende set-up, næste år, er der gode chancer for endnu flere tilskuer til den tid!


TEKST

HRANNAR HOLM FOTO © ROBERT DINES RASCH

DAMELIGAEN SOM DEN ER... Damelandsholdstræneren kigger på holdene i Dameligaen og laver en "Power Ranking" ved sæsonstart! Det er ærgerligt, at vi kun har syv hold i Dameligaen, men på den anden side var ti hold for meget. Der er pt. ikke spillere nok, desværre, og klubberne har ikke penge til at tiltrække udenlandske spillere til, ligesom man gør på herresiden. Man skulle tro at de spillere der har liga-niveau nu er spredt over færre hold, som måske resulterer i en mere jævnbyrdig liga, hvad selvfølgelig er positivt. Heldigvis får alle hold i Dameligaen denne sæson to ekstra kampe mod to norske regionshold, Norge øst og Norge vest, i en separat dansknorsk turnering. Det er meget positivt, at få lov til at prøve kræfter mod nye hold. I Dameligaen de sidste fire år, har Sisu været suverænt det bedste hold og vundet både DM og Pokal uden store udfordringer. Det mest interessante spørgsmål denne gange er derfor, om Sisu kan fortsætte sejrsstimen? Eller får vi en ny mester?

NR. 1: SISU

der tyder på, at ”starting five” hos Sisu er svagere end de sidste Mestrene fra Sisu har mistet Heiår. Spørgsmålet er om bredden i di Anton, Nathalie Reshard og truppen er stor nok, sammen Julie Ilsby siden sidste sæson. I med spillernes sundhed. Camilla stedet er der kommet Jeanett Blands blev skadet med landsholSorensen fra Virum og Tori Lehr det i Kina for to måneder siden fra Sain Anselm College, USA, en og forventer først at blive klar inside spiler på 185 cm, der efter jul. snittede 14 points i hendes sidste college sæson. Canadiske Kailey Jeg kender jo Sisu holdet udmærColonna kommer også til at spil- ket godt, og jeg mener, at hvis de le, men venter på opholdstillaundgår skader og finder motivatidelse. I sidste stund vendte Julie on og glæde til at træne hårdt, så Kongeskov tilbage til Sisu. Julie har de stadigvæk det bedste hold vil helt klart hjælpe pga. hendes i Danmark. Spillerne ved hvordan erfaring og spilleforståelse. Men man vinder kampe og turnerinbredden kunne være et ”issue” ger, men de skal undgå skader og hos mestrene, både til kamp og finde rytmen som hold med en træning. ny træner, Thomas Ginnerup, og nye inside spillere. Det er ikke en Det vigtigste for Sisu, er at de fire selvfølge, at SISU vinder i denne stærke landsholdsspillere, Kiki sæson. Sisu’s styrke de sidste par Lund, Camilla Blands, Katrina år har ikke mindst været forsvaDyszkant og Tea Jørgensen, alle ret. Hvis de vil holde sig på topsammen fortsætter, sammen pen er de nødt til at fortsætte med Mathilde Poulsen der viste det gode forsvar. godt spil i slutningen af sidste sæson og har startet denne sæ- Sisu er stadigvæk Dameligaens son glimrende. Der er ikke meget bedste hold. Men om de vinder


19


Pokal og DM endnu engang er afhængig af spillernes sundhed og motivation. NR. 2: STEVNSGADE BBK Stevnsgade har mistet deres to dygtige amerikanske spillere, Julie Forster og Sarah Eichler. Desuden er Pauline Schulz og Iben Soltau også væk. Men Nørrebroholdet har fået rigtig mange nye spillere i stedet: Jordan Sullivan, der snittede 12 pts og 8 rebs hos University of Montana, Alberte Dokkedal, Etta Andersen og Hannah Sheikh fra Værløse, Emma Thea Block fra Essex County College i USA, Sophie Wich, der sidst spillede for Horsens i 2012/13 og sidst men ikke mindst Cecilie Homann, landsholdsspiller fra Virum. Sølvvinderen fra sidste sæson møder stort set op med et splinternyt hold. Derudover er der en ny træner bag rattet, Igor Gavrilovic. Igor er en erfaren træner, der trænede Stevnsgades herrer

i 2012/13 og bl.a. Hørsholms dameligahold for ca. ti år siden. Men ud over de nye spillere, har Stevnsgade stædigvæk deres dygtige landsholdsguard i Ida Tryggedsson, som har været brandvarm i starten af sæsonen. I forhold til sidste år er det svært at vurdere holdets styrke. De har ikke de scorer de havde i Forster og Eichler, men de har uden tvivl langt større bredde og burde derfor være i stand til at spille meget hårdere forsvar og holde et højere tempo, da nøglespillerne ikke skal stå på banen i 35-40 minutter hver gang. Meget kommer til at afhænge af hvordan det lykkes holdet at spille sammen under træner Gavrilovic. Der er så meget nyt, at alt

kan ske. Hvis man kigger på spillermaterialet så tror jeg, at på en god dag kunne de helt klart vinde over alle hold i ligaen. Stevnsgade har pt. ligaens næst bedste hold, ikke mindst pga. Ida TPs fremragende form. De kan sagtens bevæge sig i begge retninger herfra. NR. 3: LEMVIG Lemvig stiller op med et lidt anderledes hold end de har gjort de sidste par år. De har haft stærke amerikanske spillere på inside positionen, men


ner Peter Jensen udfordret.

altid spiller med masser af energi.

nu har de fundet dygtige spillere der er mere alsidige. Joanna Miller er pointguard og Nathalie Day er forward. Den sidstnævnte ser ud til at være en super spiller. Jeg har desværre ikke set hende spille endnu, men Aabyhøjs træner, Thomas Johansen, har allerede kåret hende som årets spiller. Ivana Udovalieva fortsætter hos Lemvig. Hun havde en rigtig god sæson i fjor. Emily White er kommet fra Horsens og vil hjælpe under kurvene. Til sidst kan vi nævne Helle Kristiansen som er en dygtig skytte, og unge, talentfulde Okako Adika som

Selvom Lemvigs spillersammensætning er anderledes end før, så bliver udfordringerne de samme som altid. Det ene er truppens bredde, det andet er at finde formen på udebane. Lemvig har, uden sammenligning, de sværeste vilkår i ligaen ang. rejser. Beliggenheden gør også, at det ikke er nemt for dem at finde spillere. Men de har lavet et kæmpe stykke arbejde de sidste par år og bl.a. formået at spille Pokalfinaler og DM bronzekampe. Hvis de vil tage det næste skridt skal de finde ud af det hvordan de vinder flere kampe på udebane og endvidere finde flere hvileminutter til deres bedste spillere. Her bliver træ-

Mit gæt lige nu, er at Lemvig har det tredjebedste hold i Ligaen. Måske kan de vinde alle i Lemvig, men de kan tabe mod alle når de gæster Sjælland. NR. 4: HØRSHOLM

Hørsholm vil gerne tilbage på toppen i Danmark og det bliver interessant at se om det lykkes i denne sæson. Det ser ud som der er stemning i Hørsholm og de har fået en del mennesker i hallen til hjemmekampe. Roberto Velosa er vendt hjem til Hørsholm som træner og de har fået to nye inside-spillere i Iben Soltau og 195cm høje Joy Burke. Sidste års topscorer, Ivana Jovanovic, er tilbage, men en af holdets bedste spillere, Anemone Scheel er taget på college i USA, ligesom Caroline Gilling. De burde have bedre balance i an- 21


grebet end sidste år, pga. bedre inside scorer, men om holdet er blevet stærkere, vil tiden vise. Ud over landsholdsspilleren Maja Gerlyng, har Hørsholm rigtig god bredde på guard-fronten. Hele syv dygtige spillere, hvor de fleste kan bidrage i begge ender af banen. Det gør, at Hørsholm burde have en bedre mulighed end fleste andre hold til at sætte godt pres på modstanderen over hele banen. Det håber jeg på, at de gør, fordi der mangler hold i ligaen der spiller aggressivt forsvar. Men for det at bære frugt kræver det, at alle dækker forsvar, ikke kun holdets guards. Jeg har set Hørsholm-holdet spille og deres forsvar er svingende for tiden. Hvis de får styr på det, bliver de farlige for alle hold. Hørsholm er nummer fire lige nu. De har helt klart evnen til at sætte points på tavlen, men hvis de vil tættere på toppen skal de vise, at de kan dække godt forsvar i 40 minutter. NR. 5: BK AMAGER Sidste sæson var BK Amager ligaens næstbedste hold selvom de uventet tabte i semifinalerne. Det må have været skuffende, og derfor ville man forvente, at de møder motiverede op til denne sæson. Sidste års bedste spiller, Keyona Bryant, vender ikke tilbage og jeg har svært ved at se, at deres nye spiller, Lauren Gregory, kan fylde Keyonas store sko. De

har fået Lotte Tobiasen tilbage og hun kommer til at hjælpe under kurvene. Jeg tvivler på at Amager bliver lige så stærke som sidste år. De har dog nogle dygtige spillere der har styrke og erfaring, men også forbedringspotentiale. Catharine Palm er både dygtig og alsidig, en af ligaens bedste, men hun har kæmpet med skader. Emilie Fogelstrøm havde en god sommer med landsholdet, hun er en af landets absolut bedste skytter, og sammen med Ida Klussman og Maria Dinesen har holdet tre gode og aggressive guards, der alle sammen kan udvikle sig videre. Todd Anthony er ved roret for andet året i træk. Det ville give god mening

for dem at fortsætte med det angrebsspil de spillede sidste år. De spillede hurtigt op ad banen, spillede også et triangle-agtigt angreb med meget hi-lo spil. Amagers svaghed sidste sæson var på forsvarssiden, og det bliver de nu nødt til at forbedre, fordi at de ikke længer har Keyona. Jeg så dem spille mod Stevnsgade og desværre var der ikke meget forsvar at se. Det har dog tid til at arbejde med det endnu. Amager er pt. kun Dameligaens femte bedste hold, men de har måske potentiale til at komme tæt på toppen af Ligaen. NR. 6: FALCON- BMS Jeg forventer ikke, at Falcon- BMS kommer til at vinde mange kampe i år. De har allerede vundet én enkelt, mod Aabyhøj, så måske tager jeg fejl. Forhå-


bentlig! De har ikke en stærk udenlandsk spiller inside, som de fleste andre hold og heller ikke meget erfaring. Ud af de 14 spillere som står på holdlisten, er fire spillere 18 år gamle og hele fem kun 17 år. De kommer sandsynligvis til at lære en del om elitebasket hen over sæsonen. Holdets pt. bedste spillere og topscorer er heller ikke ret gamle. Det er Elisabeth Brynaa (21), Marie Gadeberg (20) og Sarah Mortensen (17). Sarah er startet fremragende og har allerede vist, at hun er god nok til Ligaen, på trods af hendes unge alder. Holdets trænere har nogle svære opgaver i vente. De har brug for tålmodighed, fordi de kommer til at tabe mange kampe, mens de forsøger at udvikle holdet og skabe noget som ligner en identitet. De bliver også nødt til at finde points fra flere spillere. De er nummer seks lige nu. Det ville ikke undre mig, at de kommer til at ligge på pladserne seks og syv hele denne sæson, men et ungt hold kan altid overraske! NR. 7: ÅBYHØJ Aabyhøj har mistet deres tre bedste spillere fra sidste sæson. Maria Jespersen, Bianca Morsø og Britt Harris. Til gengæld har de fået Sofie Tryggedsson tilbage fra en knæskade, sammen med

at de har fået en ny amerikansk spiller, Nicole Ballestero. Derudover har de fået to dygtige guards fra Horsens, Sarah Bersang og Eva Bonde, som dog først kan starte senere pga. knæskade. Aabyhøj holdet er ungt, lige som Falcon- BMS, og det vil kræve en del arbejde at finde den nødvendige stabilitet. Unge spillere plejer at være svingende og selvom topniveauet er forholdsvis højt, så kan bundniveauet være lavt. Thomas Johansen og Dan Kristiansen skal finde ud af det hvordan holdet skal spille. De har ikke fysikken til at matche ligaens bedste inside spillere og derfor skal de forebygge mod at bolden spilles inside. Hvis det ikke lykkes, så kommer de til at have en lang sæson. Deres styrke ligge i, at de har mange forholdsvis hurtige spillere og de burde kunne stresse modstanderen. Men som det ser ud nu, så må deres mål være at undgå bunden af ligaen. Aabyhøj er nr. 7 i dag, de har mulighed for at nå plads 6. og måske mere, men det kræver en del arbejde. TIL SIDST Jeg glæder mig til at se mange kampe og håber på god basketball og en spændende Dameligasæson. Som landsholdstræner håber jeg virkelige på, at holdene

lægger vægt på at spille godt forsvar, det er det ser vi hver gang vi spiller landskampe. Hvis vi ikke spiller hårdt og godt forsvar hjemme, bliver det altid svært at spille internationalt. Derudover ville det være godt at se flere spillere forbedre deres lay-up teknik. Vi brænder alt for mange lay-ups i Dameligaen! Det ville også være rart at se flere spillere udvikle et pull-uphopskud; et angrebsvåben alle dygtige spillere på den internationale scene har, men desværre kun få spillere i Dameligaen.

Jeg håber også på, at vi får set forbedringer på dommerfronten i Dameligaen. Der bliver simpelthen dømt alt for meget, i forhold til internationalt basketball og det er ærgerligt. Dommerne må gerne forstå, at hvis vi vil have fremskridt i Danmark, skal spillerne få lov til at spille mere fysisk. Det positive er dog, at tre-dommer-systemet er blevet indført i Dameligaen, hvad var på tide, men det store problem er, at ingen af landets bedste dommere dømmer i Dameligaen. Det giver ingen mening i min verden, at Danmarks bedste basket spillere ikke får de bedste dommere, blot fordi de er damer. Jeg kender mange lande hvor de bedste dommere dømmer både i dameog herreligaen. Sådan burde det også være i Danmark. Og selvfølgelig- alt andet er mangel af respekt over for damespillerne.

23


tekst

simon ravn

foto DBJOmedia

TILBAGE TIL DANMARK! Randers har hentet flere profiler til klubben siden de kom tilbage efter deres konkurs. I denne sæson har de hentet endnu en profil og han er måske manden der skal lede Randers helt til tops Det er et par år siden man sidst kunne se Chanan Colman spille basketball på dansk grund. I Svendborg, som hans sidste danske arbejdsgiver hed, blev det til DM- sølv. Nu er han kommet til Randers og målet er at bygge klubben op, og vinde så meget som muligt. Selvom det er Randers der er hans nye klub, som er blandt de bedste hold i ligaen, er der en vis niveauforskel fra Danmark til Israelsk basketball. Med al respekt til den danske liga, som virker til at være stærkere end den har været i mange år. Så er det nok et par trin ned, i forhold til Israel. Det er point guard positionen Chanan spiller på. Denne rolle kommer han til at dele med Charlie Burgess, men Chanan har også visse ligheder i sit spil med Chris Nielsen. Dette er også noget af det der har ændret sig siden sidst han var i Danmark, da han har lært nye elementer af spillet siden sidst. Jeg var mere en skytte end point guard i Israel. Så nok bare scoring/shooters mentality. Og så bare den udvikling man får ved at spille mod høj competition.

Chanan har skrevet en 4 årig kontrakt med Randers, dog med mulighed for at afbryde kontrakten, hvis et bedre tilbud skulle dukke op for den 30- årig profil. Mange havde regnet med at se Chanan tilbage i Danmark, men flere havde måske set ham nærmere København, når han vendte tilbage. Randers blev dog valget, da de har et projekt han tror på. Det projekt de er i gang med at bygge lød fedt og så har de en organisation med store ambitioner. Randers har forud for denne sæson hentet flere nye spillere til klubben. Derudover var klubben allerede i besiddelse af spillere der gerne vil have bolden og lave point Det både være, Chris Nielsen, Bonell Colas og i særdeleshed Charlie Burgess. Chanan er og bliver altså en profil blandt profiler. Alt dette var han dog klar over inden han skrev kontrakt med klubben. Samtidig er Chanan ikke bekymret om point, da det handler om at vinde, og ikke hvad der står på ens personlige stats. Situationen er hvad jeg havde forventet, da jeg forinden kendte til mandskabet. Lige med


25


CHANAN OM SINE MÅL MED DENNE SÆSON:

Det at lede holdet, gøre mine holdkammerater bedre, vinde et mesterskab, ha’ det sjovt. undtagelse af en enkelt eller to spillere. Med hensyn til point så kunne jeg ikke være meget mere ligeglad om jeg scorede 10 eller 20 så længe der er en ”win” med i tasken! Chanan er en rutineret spiller, der kender sine egne evner og ved hvordan man leder et hold. Allerede i sin første kamp viste han at han stadig er på højeste niveau, og igennem de allerede spillede kampe har han vist at han er en leder på holdet. Præcis det er også hvad målet har været for denne sæson, foruden det at vinde.

Selvom det er en 4 års kontrakt Chanan har skrevet, er det dog værd at spørge om planen er at blive i mere end én sæson. Jamen jeg har jo skrevet under i 4 år, godt nok hvor jeg har en ”option” hver sommer. Men planen er klart og blive i Randers nogle år. Chanan er en af de største danske profiler vi har i ligaen lige nu. Han har allerede vist hvad han kan i Randers, og med planer om at blive der i længere tid, kan han blive personen der leder Randers til deres første mesterskab nogensinde.


TEKST OG FOTO FREDERIK DAHL

HJULENE RULLER PÅ NY! I det seneste år, har kørestolsbasketball i Danmark været i en forrygende udvikling. Nye hold er kommet til, samtidig med at nogle af de mere etablerede har forstærket sig. I år er ingen undtagelse, og ligaen er større end den længe har været, samtidig med at striden i toppen, ser mere jævnbyrdig ud. Skal Viborg Dunkers tippes af tronen, hvor de har siddet i syv år i træk?? Lørdag d. 27. september kunne Odense Hawks byde velkommen til sæsonens første stævne i den danske kørestolsbasketball liga, som inden sæsonen kunne præsentere en navnesponsor, så den i denne sæson hedder Rehab Biler Ligaen. Men ikke nok med at ligaen har fået en sponsor, så er nye hold også kommet til, da Aalborg i år stiller med et hold, så ligaen i denne sæson er oppe på seks hold. Det højeste antal i mange år. Nye hold er samtidig på spring, så forhåbentlig fortsætter kurven opad, med endnu flere hold, måske allerede fra næste sæson.

En ny regel før denne sæson er, at man som spiller kan spille på en såkaldt dobbeltlicens. Det vil sige, at man har mulighed for at repræsentere to klubber, dog ikke to danske klubber. Denne regel er lavet for, at det er muligt for klubber at hente hjælp ind udefra, enten i form af at hente nogle profiler hjem, eller også for at kunne sende nogle unge talenter ud, så de kan få noget erfaringen på højere niveau, med forhåbninger om at kunne gøre ligaen stærkere. Det er kun muligt for hver klub, at have to spillere på dobbeltlicens.

plads til nogen slinger i valsen, hvis man har ambitioner om at ville spille med i toppen i denne sæson!

Odense viste at de igen, vil ligge sig som første udfordrer til Viborg, da de vandt deres kamp mod Aarhus, og dermed er topstriden i gang! Grundet Aalborgs tilgang i årets liga, er ligaen nu blevet så stor, at holdene er gået fra, at møde hinanden tre gange i løbet af en sæson, til i denne sæson kun at skulle mødes to gange. Derfor kan første runde sagtens vise sig at blive yderst afgørende, da det Allerede i første runde blev en umiddelbart ikke forventes at masse spørgsmål besvaret, efter- topholdene smider point til nogle som det var top 3 fra sidste sæ- af de lavere rangende hold. son som mødtes. En runde som Viborg Dunkers, slap bedst fra, Viborg Dunkers skal ikke føle sig med en rigtig god defensiv, da de for sikre på guldet endnu! Aarhus helt som forventet, vil nogen nok og Odense er kun én sejr væk, og sige, vandt over Aarhus Vikings vil ligge klar, hvis Viborg Dunkers og Odense Hawks. Men det var skulle smide point. Samtidig er ikke uden kamp, og der er ikke


29


der en ubekendt faktor i spil. Copenhagen ThunderWheels.

Copenhagen ThunderWheels er et hold med ganske få sæsoner på bagen, men som i slutningen af sidste sæson, viste klare takter på noget rigtig fornuftigt spil. ThunderWheels vil gøre brug af den nye regel, om at hente spillere i udlandet, idet det forlyder at de har hentet forstærkning i form af spillere fra Malmö, som spiller i den bedste svenske liga, som ses for at være noget stærkere end den danske. Det bliver spændende at se hvor de står, når de skal i kamp i sæsonens anden runde. De vurderes til at være seriøse outsiders til DMtitlen.

I bunden af ligaen bliver det en kamp mellem sidste års sidsteplads, Esbjerg, og det nye hold Aalborg. Begge hold stiller med to unge hold, som på sigt kan blive gode, etablerede hold i ligaen. Alt i alt ser det ud til at blive en rigtig spændende sæson, med en masse interessante dueller, både i toppen og i bunden. En masse spørgsmål vil blive besvaret i takt med at alle holdene kommer i kamp, men det endelig spørgsmål om, hvem der slutter helt i toppen og bunden, vil højst sandsynligt først blive besvaret til allersidst!


TEKST

SIMON RAVN

FOTO DBJOMEDIA/SIMONRAVN

Mr. SISU Han har igennem mange år været en vigtig del af SISU-mandskabet. I denne sæson kan han dog vise sig at blive endnu vigtigere for mandskabet fra Gentofte, der har et ungt og urutineret hold. Med en presset økonomi, har SISU igennem flere sæsoner gjort det udmærket og i denne sæson har de formået, at holde på et par af deres tidligere spillere, samt trække Frederik Rungby til klubben. En af de rutinerede spillere de igen i år har fornøjelsen af, er David Harder. Jeg har altid spillet i SISU og jeg kan på nuværende tidspunkt ikke se mig selv spille andre steder. Når det er sagt, så tager jeg et år ad gangen - basketball er ikke min hovedbeskæftigelse og derfor kan der ske ting fra år til år som kan få mig til at revurdere hvor og hvis jeg skal spille et år mere. Så længe jeg kan, nyder jeg at spille basket, og at spille for og være i SISU Basketball.

skerne, men også at sammenholdet i klubben er utrolig stærk, da mange af spillerne i klubben har spillet sammen og været i SISU hele deres liv. Det er klart at det økonomiske pres betyder noget i forhold til resten af ligaen. Vi har et stærkt sammenhold på holdet og i klubben og det kan man komme langt med, men hvis de øvrige hold bliver ved med at øge budgetterne og set-uppet er det naturligt at det kan blive sværere på den lange bane. - Jeg tror ikke det har den store betydning for vores resultater lige nu, vi har et konkurrencedygtigt hold og jeg føler vi kan slå alle hold på dagen, også i en serie.

David har altid været at finde i SISU, og i de seneste 9 sæsoner har han været en del af ligaholdet. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse at han valgte at fortsætte i klubben i denne sæson.

En topplacering er måske ikke forventet, hverken for fans af SISU, klubben selv, eller andre klubber i ligaen. En semifinale er mere sandsynlig end en finale, og derfor fortsætter holdet også med deres arbejde med at spille aggressiv basketball og stå fast i forsvaret.

Ved at have et mindre budget end mange af de andre klubber i ligaen, er indkøb af udlændinge ikke så stort i klubben. Det betyder for det første mere spilletid til dan-

Jeg tror vores chancer er gode når vi har alle med, vi vil gerne spille en aggressiv stil hvor vi roterer op til 10.-12. mand den identitet er vi stadig ved at finde. Når


33


DAVID BESKRIVER SIG SELV SOM:

LOYAL TEMPERAMENTSFULD

REALISTISK EFTERTÆNKSOM


vi får tingene til at klikke er en semifinale slet ikke urealistisk. Foruden hårdt arbejde har SISU en ekstra hjælp i deres træner Almir Zeco. Almir er rutineret i SISU og kender klubben bedre end mange andre. Det er også hvad der for David, gør Almir til en vigtig brik i puslespillet i denne sæson. Almir gør en stor forskel. Han er en meget dygtig træner og jeg har haft en rigtig god tid med ham som coach i SISU som jeg gerne ser fortsætter. Små som store taktiske ændringer i kampene gør en forskel, samtidig er han en god motivator som forstår at sætte os op til kampe og træning så vi kan yde vores bedste. Med mange unge spillere på holdet, er David også ekstra vigtig i denne sæson, som en støtte for trænerteamet. Han er et vigtigt forbillede for de unge på holdet, og kan være af afgørende betydning for om de falder til på holdet og forstår spillet Almir Zeco sætter op.

Hvem er David Harder David begyndte i en tidlig alder at få basketball ind på livet. Ligesom så mange andre har familien præget ham, men sporten fangede ikke med det samme. Jeg blev sporet ind på det af min mor og søster som begge to spillede basket gennem hele min opvækst, det gjorde at jeg var en del omkring hallen når de trænede eller spillede kampe. Jeg nåede at starte i tre omgange før det for alvor fangede mig i en alder af 12.

Al træning, blod, sved og tårer har givet David en masse igennem hans liv. Basketball påvirker mit liv på mange måder. Først er det altid fedt at konkurrere på højt plan mod seriøse spillere i en seriøs liga. Derudover har det givet mig mange gode bekendtskaber og venskaber, samt fantastiske oplevelser i USA og Canada. Han er måske ikke ligaens største stjerne, men i SISU er han en af de vigtigste brikker på holdet. Rutine er en nødvendighed, og det er noget af det David kan tilføre holdet. Han har haft et liv med basketball i SISU, en klub han elsker og med stor sandsynlighed er den klub man 35 kommer til at se ham i, de næste mange år.


Team Fog Næstved i 14/15 sæsonen Præsentation af Næstveds profiler, samt vurdering af deres største styrke i år.

TEKST

TOBIAS OLSEN

FOTO TEAM FOG NÆSTVED

Mathias Bak Christensen: Mathias Bak Christensen er en af klubbens egne talenter som har en rigtig god fremtid. Han er søn af den tidligere Næstvedspiller Peter Christensen. Mathias har allerede været starter for Team FOG Næstveds hold, så der ligger en god fremtid for Mathias i dansk basket. Mathias er 2 meter høj og spiller normalt shooting guard eller small forward. Mathias er også en rigtig god rebounder, men bestemt også en trussel fra tre points-linjen. Eric McAlister: Eric har været lidt små skadet her på det sidste. Han sad ude i kampen mod Værløse, men imod SISU fik han lidt minutter, hvor han bl.a. viste et meget fint dunk. Eric er en meget atletisk og springstærk spiller, men samtidig med det har han et fint tre-points skud. Eric McAlister kommer direkte fra college, hvor han

har spillet for Stony Brook University. Deres hold, Seawolves, spiller i NCAA Division 1.

han for Falcon, hvor han snittede 13,3 point og 3.1 rebounds. Alexander spiller på guard positionen og måler 193 cm. Alexander snitter foreløbigt 8.5 point og 4.0 assist i denne sæson.

Milan Stanojevic: Den 28-årige point guard har leveret nogle imponerende stats indtil videre i den danske liga. I første kamp scorede han 28 points, han krydrede dem med 7 assist. Milan ligger godt til at kunne blive en af de bedste spillere ikke bare på holdet, men også i ligaen.

Luciano De Souza: De Souza er også en af de seks gengangere fra sidste sæson. Brasilianeren måler 203 cm. og vejer 98 kg. Luciano snitter i sin karriere i Næstved 13.3 points og 4.7 rebounds.

Liam Potter: Liam er en af gengangerne fra sidste sæson. Liam er 2.13 høj, og vejer 117 kg.

De Souza scorede 21 point og tog 8 rebounds imod SISU d. 13 oktober, hvor det blev til en sejr for Næstved mandskabet.

Liam er en meget stor og fysisk spiller. Han viste gode takter i første kamp imod VBBK hvor han havde: 7 point, 17 rebounds og hele 8 blocks!

Hvilke styrker skal TFN udnytte? Team Fog Næstved skal udnytte sin størrelse under kurven efter at den ny ankommende spiller Chris Gabriel er kommet. Chris Gabriel måler 210 cm og vejer 125 kg. Sammen med Liam Potter kan det blive en meget farlig duo under kurven. 37

Alexander Bak: Alexander kom til Næstved under sommer-pausen. I 13/14 sæsonen spillede


det sidste ord Jesper Johansen - Forretningsfører Dameligaen Dameligaen har fået ny forretningsfører endnu en gang. Denne gang er der tale om den tidligere Værløse træner, Jesper Johansen. Her får Jesper det sidste ord, om hvordan han kommer til at udfylde denne nye rolle.

føler sig underholdt kommer folk også og ser flere kampe. Hvis der er flere tilskuere og god stemning til kampene er det også sjovere at være spillere og hjælpere. Hvis der er flere spillere stiger niveauet og sådan er det muligt at skabe en positiv spiral. Jeg håber vi kan få startet en sådan spiral.

Hvad er dit mål med det nye job? Når de bedste klubber på damesiden vælger at lave en separat liga er det ud fra et ønske om at gøre tingene bedre end hvis man var en division som lå helt almindeligt under forbundet. Jeg tror på at vi i klubberne kan lave nogle betydelig bedre kamparrangementer end det er tilfældet i nogle af klubberne. Hvis damebasketballkampene er bedre oplevelser, hvor man

Hvad er der sket med DL- om et år? Det er blevet mere interessant at gå til damebasketball. Jeg ved ikke om spillerne i ligaen er blevet bedre spillere og det ligger ikke i stjernerne at der er flere Dameligahold om et år. Men det er blevet en sjovere oplevelse at se på damebasketball, der er kommet flere tilskuere til kampene og det er blevet sjovere at være spiller i ligaen.

Alt det skal gerne ske uden at det bliver for dyrt for klubberne at være med.

Smutter du også om 11-13 mdr., eller er du kommet for at blive? Det er svært at spå om, ikke mindst om fremtiden. Min ambition da jeg gik ind til jobbet er at være forretningsfører i Dameligaen, mere end en enkelt sæson. De tanker og ideer jeg har, vil tage længere tid for alvor at komme op i gear. Men det kræver jo også at klubberne er interesseret i at fortsætte samarbejdet og er med på de ideer vi arbejder med. Men jeg føler på ingen måde at jeg er færdig med at være træner, så jeg kan måske stå i en situation, hvor et interessant trænerjob kan tvinge mig til at jeg vælger, men det er der ikke optræk til. Læs mere på merebuepaa.com i løbet af November


Information 01.11.14—01.12.14

Næste nummer

Køb en annonce

Næste nummer af dansk basketinfo forventes at udkomme d. 1. December 2014.

Allerede nu kan du sikre dig en annonce i danmarks største basketball magasin, ved at skrive til nedenstående mailadresse.

Følg med på merebuepaa.com

Hver måned har dansk basketinfo læsere i alle aldre og i hele landet samt udland. Derfor er magasinet ’dansk basketinfo’ den bedste måde, du kan nå ud til de danske basketball fans på.

Redaktionen Simon Ravn

Har du en skribent i maven?

Har du lyst til at få dit logo eller en reklame på merebuepaa.com, kan dette også lade sig at gøre. Skriv til redaktionen@basketinfo.dk og find den annoncestørrelse du har brug for!

Hver dag kommer der nye og spændende historier om dansk basketball. Nogle gange mangler der bare én til at skrive dem ned, og formidle dem til de danske basketball fans.

Deadline for annoncer er: 2014.12.15 - kl. 12.00

Er den person dig? Merebuepaa.com og dansk basketinfo glæder sig til at høre fra dig.

Evt. Spørgsmål sendes til: Mail: redaktionen@basketinfo.dk /DBJOmedia

redaktionen@basketinfo.dk

Vi giver dig basketball journalistik , på en helt ny måde ...


|||||25dbi14

Š All Rights Reserved. 2011 - 2014

dansk basketinfo 6.14  
dansk basketinfo 6.14  
Advertisement