Page 1

01 JANUAR 2013 ÅRGANG 4 UDGAVE 1

VEJL. PRIS. 30.00,-


//DBJOmedia


INDHOLD 01.01.14

DANSKE FANS - LÆS INTERVIEWS MED FANKLUBCHEFER I BAKKEN OG RABBITS SIDE 12-13 OG 36-37

Det går fremad for Aalborg Vikings der i denne sæson har fået James Vear som headcoach.

22 - VI HOLDER ØJE MED UDVIKLINGEN DBBF og Rasmus Winkel holder øje med udviklingen af dansk basketball og fortæller her om nogle af problemstillingerne.

26 - MINIMUM 8 Oprykkerne fra Falcon har igennem den seneste tid stået overfor en del ændringer. Det handler dog bare om at blive minimum 8.

28 - UDVIKLING ER EN PRIORITET Værløse har haft en hård sæson. Mange nederlag og et lille budget. Thomas Silfen fortæller om hans billede af sæsonen.

32 - ROKADE PÅ BÆNKEN Fyring af Tat Tucker i Randers og ansættelse af Thomas Quaade. Hør hvordan Morten Hansen syntes det går i Kronjylland.

38 - DET SIDSTE ORD Thomas Sauer Hvidholm fra merebuepaa.com fortæller om hvorfor man laver frivilligt journalistisk arbejde.

MIRIAM RAVM —WYKE GRAPHIC

14 - NORDJYDSK FREMSKRIDT


REDAKTIONEN dansk basketinfo Vestergade 8B DK- 8700 Horsens www.basketinfo.dk

Ansvarshavende Chefredaktør Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk

Redaktion Lasse Petersen - lassepetersen@basketinfo.dk Thomas Sauer Hvidholm Niels Fjord– Hansen Skribenter Emmanuel Torres - torres@basketinfo.dk Nicky Nielsen—nickynielsen@basketinfo.dk Art Direction WYKE// Graphic Korrektur/ Kontrol Lasse Petersen Kommunikation og marketing DBJOmedia Simon Ravn - simonravn@basketinfo.dk Emmanuel Torres - torres@basketinfo.dk Forside foto Miriam Ravn Bagside foto Jørn Bonde Fotografer Miriam Ravn - miriamravn@basketinfo.dk, Heidi Sauer Hvidholm, Thomas Sauer Hvidholm, Christina Ipsen, Jørn Bonde, Emmanuel Torres, Simon Ravn og Wyke Graphic. Webmaster Claus Rasmussen - webmaster@basketinfo.dk Kontakt redaktionen@basketinfo.dk


HVORFOR AL DEN

UDSKIFTNING..? Denne sæson har været fantastisk at se! En hel del god basketball og en forventning om at alle kan spille mod alle. Den forventning holder også næsten stik, med undtagelse af Værløse der har det svært og Næstved der virker til ikke at kunne få styr på spillertruppen, og derved skabe den stabilitet som er nødvendig for at vinde kampe. Spilmæssigt har det været god basketball der er blevet spillet indtil nu. Jeg bliver dog bare ”så træt” når man ser hvor meget ”import- udskiftning” de forskellige klubber foretager. Jeg kan ikke længere følge med! Man får fornemmelsen af at klubberne ikke rigtig giver nye spillere tid til at spille sig til på holdet. Så hvis de ikke lever op til forventningerne ved første træning—så er det farvel og tak! For mig at se er det en skam, da det også går ud over de danske spillere og derved niveauet de kan levere med i kamp. Hvis man hver anden uge får en ny center eller en ny forward, er det svært at planlægge sit eget spil og en coachs job bliver også udfordret—men han kan selvfølgelig også bare fyres! Jeg syntes det er en skam, og selvom kampene er spændende i denne sæson, kan jeg ikke lade være med at tænke på hvor meget bedre basketball man kunne have oplevet, hvis man nu havde de samme spillere på et hold en hel sæson. Hvis man lod dem udvikle sig med holdet og derved skabte en spillerstamme der kendte hinanden, i stedet for at importere en ny spiller hver gang man har et nederlag! Denne måneds magasin kommer rundt omkring i Basketligaen, trænere taler ud– man møder et par danske fanklubchefer og 2 danskere i udlandet fortæller om deres oplevelser med basketball! Tak fordi du læser med! Go’ læselyst! Vi ses der hvor det sker!

Simon Ravn Chefredaktør

07


INTRO 01.01.14

USIKKER FREMTID Først valgte kørestolslandsholdsmanager Palle Petersen at gå og smække med døren, efter længere tids arbejde med det danske A– landshold.

den professionelle linje videre som allerede er blevet lagt henover det seneste år.

I starten af december måned kunne DHIF Landsholdsorganisationen består pt. så sande at landstræner teamet, Simon Ravn og Nicky Nielsen ikke fornyer deres som nødløsning af ligarådet, som ikke i øjeblikket selv kan magte at føre holkontrakt frem mod næste sæson. det videre alene. Udvikling af sygdom hos cheftræner Simon Ravn har gjort det umuligt at fort- Dette betyder at det danske kørestolslandsholds fremtid sætte arbejdet. på nuværende tidspunk ikke er sikret Dette betyder at DHIF igen skal ud og på nogen måde. finde en ny træner, der vil kunne føre

MUSIK

FIND OS PÅ FACEBOOK

Hvad lytter du til når du spiller og går til– og fra træning? I denne måned er det Esben Reinholt der sætter numre på playlisten. Læs meget mere om Esben på - side 30. TOP 5 NUMRE PÅ PLAYLISTEN:

Efter længere tids planlægning og overvejelse er DBJO nu gået i gang med at bringe nyheder og opdateringer igennem endnu en platform. Siden midten af November har DBJOmedia været at finde på FACEBOOK og allerede nu har vi haft gode resultater og fået gode tilbagemeldinger. Som udgangspunkt fungerer den på samme måde som basketinfo.dk. Dette betydet at pressemeddelelse og andre nyheder klubberne sender ud, bliver delt på en samlet side og du derved kan få de

#

seneste nyheder fra alle klubber på et sted!

1. Pusha T- Blocka 2. Machine Gun Kelly- See my tears 3. Joey Badass- LongLiveSteelo 4. Nibsy hussle- Checc Me Out 5. Jedi Mind Tricks- Hollow Points

Siden er samtidig et supplement til Merebuepaa.com’s facebookside som i høj grad fokuserer på interviews, rygter og ”Breaking News”. Du kan ”Syntes god om” både DBJO og merebuepaa.com på facebook, har du

ikke gjort det, er det nu et godt tidspunkt at gøre det på!

Du kan læse mange flere nyheder, interviews og analyser, eller deltage i debatten på DBJOs medier: www.basketinfo.dk # www.merebuepaa.com # dunk-it.dk # YOUTUBE.COM/DBJOmedia # FACEBOOK.COM/DBJOmedia - Vi løfter samlet, skriver for dig!

09


tekst

simon ravn

foto WYKE GRAPHIC

ikke problemer bare ærgerligt Efter den seneste tids forandringer i Hørsholm, kunne man spørge om, hvor store problemerne er i Nordsjælland. ”Ærgerligt” lyder det fra holdets anfører, som dog stadig er positiv omkring klubben han er vendt hjem til.

Selvfølgelig er det ærgerligt, men julepausen har givet mulighed for lige at synke det hele.

Det har været en turbulent sæson for både spillere og folk omkring holdet i Hørsholm. Frederik Hougaard som er tilbage på holdet efter 2 år i Bakken Bears, så da også gerne at sæsonen havde været mere stabil, men afskriver problemer på holdet. Jeg ved ikke om der har været mange problemer i år, men vi har haft en lidt lang november/ december måned. Selvfølgelig er det ærgerligt, men julepausen har givet mulighed for lige at synke det hele, og

få sadlet om. Om det var hvad jeg håbede på da jeg kom hjem, selvfølgelig var det ikke det, men der er jo ikke så meget andet at gøre, end at spille og træne hårdere. Efter fyringen af Bogdan Karaicic var der en del oprør i spillertruppen i Hørsholm. Dette betød at flere spillere valgte at skifte klub. Også Casper Hesseldal har valgt at forlade Hørsholm, dette til fordel for amerikansk basketball. Det betyder at klubben mister en del størrelse under kurven og samtidig også noget


af holdets intelligens på banen. Det er rigtig ærgerligt at Casper er tabt for os, han var nok vores bedste og mest stabile trussel inside. Derudover var han vellidt på holdet, og vi kommer alle sammen til at savne hans gode humør. Når alt det er sagt, så er der noget ansvar og nogle minutter der skal omfordeles og jeg glæder mig til at se, hvem der tør tage den udfordring op.

Hørsholm har som erstatning for Hesseldal hentet Demetrius Phillips

til klubben, som ny center. Phillips er tidligere kendt fra dansk basket, hvor han spillede for Aabyhøj IF i sæsonen 2011/12. Han lå dengang på 13,7 point og 8,6 rebounds pr. kamp. Selvom der kun er en kort julepause til at få tingene på plads i truppen, og få en ny mand under kurven til at kende systemer og rutiner, er der ifølge Frederik Hougaard tid nok til at få tingene på plads.

Ja det er tids nok. Han kommer til at træne som en sindssyg, og han bliver et vigtigt aktiv for os. Personligt håber jeg vi kan vinde så

mange kampe som muligt. Det er en positiv Frederik Hougaard der kigger frem mod anden halvdel af sæsonen, hvor Hørsholm skal forsøge at fastholde deres 4. plads i tabellen.

De er stadig 4 point foran Horsens IC og SISU, og selv om de første par kampe, set ud fra placering i tabellen, ikke er de sværeste – får Hørsholm stadig noget af en opgave for, hvis de skal fortsætte med at hente point på ligaens top 3.

11


bliver fan. Sådan har det i hvert fald været for utallige. Dette og flere andre grunde var også årsag til at Niels kom, og blev i Svendborg. Først og fremmest er det selvfølgelig på grund af, at det var her jeg havde mit første møde med sporten. Dernæst er der en fantastik kemi og et enestående sammenhold blandt fans, spillere, organisation og sponsorer i netop Rabbits, som jeg aldrig har set magen til andre steder, heller ikke i andre sportsgrene. Ellers er det så gået med hastige skridt, sæsonen efter blev jeg pludselig ud-


TEKST SIMON RAVN

FOTO SIMON RAVN/ PRIVAT FOTO

13


tekst

simon ravn

foto miriam ravn

NORDJYDSK FREMSKRIDT Mange regnede med at Aalborg igen i denne sæson skulle ud i et nedrykningsspil. En ny træner i Aalborg har dog ændret de flestes opfattelse af klubben og skabt nogle af de resultater de har manglet i Nordjylland igennem flere år.

Efter et par hårde år i Aalborg, blev James Vear hentet til det nordjyske. Dette for at sikre resultater der kunne bringe Aalborg nærmere toppen og indtil videre er det lykkedes vældig godt. Oplevelsen har også været god for Britten, der efterhånden også er faldet til i Danmark. Being in Denmark has been great so far, it has taken me a little bit of time to get adjusted to Danish life but I feel very settled now in Aalborg. Sammenholdet på holdet er blevet styrket efter James Vear er kommet til. Desuden er spillet blevet væsentligt bedre og sejrene er også begyndt at komme. Bedre forsvar er vejen frem! We have managed to have some success before Christmas mainly due to us being better defensively and rebounding better as a team. To learn our sys-

tem both offensively and defensively takes some time and the players have done a great job of buying into the team philosophy. Det er ikke ofte at man finder engelske trænere i dansk basketball. Derfor blev der efter James’ ankomt til Aalborg stillet spørgsmålstegn til han niveau, sammenlignet med amerikanske trænere eller trænere med anden nationalitet. Selvom James kommer fra et mindre ”basketball- land” er hans måde at træne holdet på dog meget lig måden amerikanske trænere gør tingene på.


My way of coaching isn't any different to most coaches in our league I'm sure. I stress toughness both mentally and physically, defense, rebounding and making sure we take care of the ball offensively. I've been lucky to have some great mentors as coaches that are from Europe, Canada and America so it has allowed me to take different things from them and the different styles of basketball.

skellen fra sidste år er for Aalborg, at de er begyndt at få noget ud af de ekstra rebounds og deres scoringsprocenter er blevet bedre. Der er dog kun få procenters forskel der er tale om. Men få procenter kan være forskellen imellem en sejr og et nederlag, og det har det været for Aalborg i denne sæson, hvor de allerede midtvejs i sæsonen har vundet dobbelt så mange kampe som i hele grundspillet sidste sæson.

Reboundspillet har været et fokus fra James Vear. Holdet tager gennemsnitslig også flere rebounds i denne sæson end sidste, men det samme gælder for de fleste hold i ligaen. For-

Det er en af de helt store forskelle James Vear har skabt i Aalborg i denne sæson. Hvis de derudover får deres skadede profil Søren Sørensen tilbage i kamp i nærmere fremtid vil de have

endnu en spiller, der kan være med til at forbedre de indtil videre bedste resultater Aalborg har haft i flere år. Målet er i Aalborg at blive i ligaen, men hvis de bliver ved med at få point på kontoen kan de måske fastholde deres 7. plads. Our main goal is to stay in the league but I still believe we can push up on the league if we have a good start after the new year. The league from 6 down to 10 is very close so if you get a couple of wins you can be looking up instead of looking down. Selvom vi nu har nået midten at sæsonen, har James ikke gjort status over de

15


negative ting endnu. Holdet har gjort det godt, og niveauet i ligaen har været en positiv oplevelse. Måden kampene er planlagte på er dog ikke at foretrække ifølge Aalborg træneren, der ellers generelt kun udstråler positivitet omkring denne sæson. I don't really look at disappointing and negative parts of our season. So far I am big on being positive and looking forward instead of looking at the past negatives. We know there are some games we could have won but we have learnt from them games and moved on. One thing that has confused me about our league is the scheduling of games, we have had periods where we haven't played a league game for nearly 2 weeks then after the new year it looks like we are cramming in a lot of games, I hope this is something the league look at next year. Other than this I have been very impressed with all of the teams and the general organization in the league. Tilfredshed er at finde hos James Vear. Han har formået at tage et hold der inden sommerferien stod til nedrykning, og gjort dem til et velspillende hold der har forbedret flere af deres statistikker og allerede nu har forbedret deres antal af vundne kampe med 200%. Nu mangler de bare at følge oplevelsen til døren og få det bedste ud af resten af grundspillet. The whole experience has been great, I have a great group of players I really enjoy coaching and am looking forward to a challenging second part of the season.


tekst

simon ravn

foto miriam ravn

ENEVOLD OVE Den danske landsholdscenter og tidligere Værløse spiller, Jacob Enevold Jensen har i år taget turen over Atlanten for, at tage sig en uddannelse og samtidig udvikle sig som basketball spiller og for alvor få gang i sin karriere.

Den store jyde tog kort efter landsholdssæsonen flyet til Iowa, hvor han forventeligt skal tilbringe sine næste 4 år, med basketball og uddannelse. Uddannelse har allerede nu vist sig at komme til at fylde mere end hvad forventningen i første omgang var.

Oplevelsen er meget større end jeg først forventede da jeg tog afsted. Jeg havde selvfølgelig en ide om hvor stort basketball ville være herovre, men det viste sig at basketball var meget større en jeg først troede. Jeg tror grunden til at oplevelsen er større er at jeg ikke forventede meget

andet end at jeg skulle spille basketball. Jeg havde slet ikke tænkt over at der ville være skole, nye mennesker og ny kultur oveni det. Der er flere ting der gør oplevelsen for Jacob til noget specielt. Fællesskabet, træningen, men også det at kunne få lov til at spille foran flere mennesker end der nogensinde har været i Søndersøhallen, eller nogen anden basketball hal i Danmark. Den største oplevelse indtil videre var da vi spillede i Wells Fargo Arena her I Des Moines, her spillede vi mod Iowa Hawkeyes som er rangeret som


R ATLANTEN nummer 23 i landet. Der var omkring 15.000 mennesker i hallen og stemningen var virkelig intens. Det har uden tvivl været den største oplevelse, og forhåbentlig ikke den sidste af sin slags. Jacob har været hjemmefra i længere tid før. MEN at komme til et nyt land med nye parametre for hvordan en hverdag og et liv forløber sig er noget af en omgang for de fleste, også for Jacob. Det har helt klart været en udfordring at falde til, og hvis jeg selv skal

sige det så er jeg faldet til, det tog dog 3 måneder før jeg følte at jeg var faldet til. Når det kommer til at falde til så var skolen helt klart den største udfordring. Jeg har altid været skarp til engelsk og har aldrig haft problemer med at forstå samtaler på engelsk eller se hele film på engelsk uden undertekster. Det har været en udfordring for mig at forstå nogle af de ting mine lærere siger fordi de indimellem bruger ord der kun bliver brugt i forbindelse med uddannelse og det hev mig lidt ud af den, den

første måned eller to. Det er blevet meget bedre og nu fanger jeg alt der bliver sagt, så nu er der ingen smuthuller mere! Uanset om man er i gang med at starte sin basketball karriere eller om man blot er en helt almindelig studerende, enten i Danmark eller USA, så er det sociale liv en vigtig faktor for unge. Den del af Jacobs tilværelse på Drake er også ved at falde på plads, men da han kom senere ind på skolen, end de andre har han først haft tid til at danne sine relationer efter skolestart, hvilket også har taget tid fra sko19 le og basketball.


Det har også været en kæmpe udfordring at finde en ordentlig balance imellem skole og det sociale liv. Jeg kom forholdsvis sent ind på skolen, hvor alle andre havde haft 2-3 uger sammen inden skolestart. Så i starten af semesteret sprang jeg over mange lektier fordi jeg havde brug for at skabe forhold til andre studenter, og det ramte mig så i røven da de første tests kom, men jeg kom stærkt tilbage og sluttede af med det højeste snit jeg har haft siden 0 klasse hvor jeg snittede 3 stjerner for ”exceptionel opførsel.” Hvilke interesser har en ung basketball spiller sig så ud over basketball? En stor del af en basketball karriere på college er at få sig en uddannelse og Jacob har indtil videre kastet sig over TV/ Radio produktion. Dog er han ikke sikker på hvad han skal ende ud med at specialisere sig i om 4 år når han forventes at være færdig på Drake University. Jeg er stadig usikker på hvad jeg vil have major i, men lige nu er det "TV/Radio Production", som jeg hovedsageligt har valgt, fordi det interesserede mig. Rent basketball mæssigt har jeg høje ambitioner og forventninger til mig selv, hvilket jeg føler er meget naturligt hvis man er seriøs med sin sport. Mest af alt håber jeg bare på at jeg kan holde mig skadesfri og fortsætte min udvikling, også se hvor mit talent kan tage mig efterfølgende!

Jacob Enevold Jensen er på vej ind til et liv som professionel basketball spiller. Det begyndte for alvor i Værløse og nu er han nået til Drake i USA. Forhåbentlig bringer fremtiden ham videre til endnu større steder og højere niveauer – han er i hvert fald nu i gang med at ruste sig til et liv med basketball, som en af danskerne i udlandet.


Vi holder nøje øj med udviklingen Der har i denne sæson været mange debatter omkring brugen af import spillere. Forbundet følger med i debatten, og ser også på hvordan man kan optimere og skabe både udviklendeog underholdende basketball!

Der har i denne sæson været stor debat omkring indkøb af spillere og brugen af mange importspillere. Dette giver mindre spilletid til flere danske talenter. Flere spørger hvorfor forbundet ikke gør noget ved det, og om de er ligeglade med udviklingen af danske spillere. Dansk basketball forbunds direktør, Rasmus Winkel, forsikrer dog om at DBBF følger med og ønsker at skabe både udvikling af spillere, samt underholdende liga- basket. Det er klart at DBBF har en stor interesse i at de danske spilleres niveau bliver så højt som muligt, men det er udlændinge er ikke nødvendigvis altid lig

med. Alligevel er det klart at DBBF har en interesse i at vi alle kan se en masse gode danske spillere i basketligaen, og vi holder nøje øje med udviklingen. Forud for denne sæson, valgte man i Island at indføre en ny regel, som gør at man kun kan spille med én udlænding af gangen. Dette har gjort at tabellen er blevet vendt rundt, og alle hold kan være med. Dette er blot én måde at gøre dette på, og selv om én regel kunne hjælpe nogle af debatterne af vejen, mener Rasmus Winkel der er to spørgsmål der i første omgang er vigtigere at få afklaret. For det første, ”Hjælper den nationale ta-


tekst

simon ravn

foto wyke graphic

je n lentudvikling med at begrænse udlændinge? ” og Hvilke regler kan forbundet rent lovmæssigt beslutte? ” UEFA har en ”home grown player” regel der netop har til hensigt at beskytte national talentudvikling, men EU kommissionen har stillet spørgsmålstegn ved reglen da de vurderer at den ikke hjælper talentudviklingen. Der er en generel tro på at det gør, men vi har faktisk ikke kunnet finde nogle beviser for det. Andre vil argumentere for at det vigtigste for dansk talentudvikling er at der kan komme flere penge i klubberne så der bliver råd til at fuldtidslønne flere

danske spillere, og vejen til dette kunne være er at hyre billige udlændinge i en periode – specielt for de klubber der ikke ligger tæt på Aarhus og København. Flere vil gerne både se danskere og udlændige på banen, da det er kombinationen der mange gange danner det gode resultat. Hvis man ser på andre sportsgrene, vil man se at man dér også har haft situationer som den vi har inden for basketball i dag. Et andet argument kunne være at flere udlændinge hæver det spillemæssige niveau og de danske talenter bør være gode nok til at kunne spille sig på hol-

det. Ishockey havde for en del år siden rekord mange udlændinge, men har nu alligevel det stærkeste landshold nogensinde. Mange taler om at publikum ikke gider at se hold hvis det kun er udlændinge – det er jeg ikke enig i. Jeg tror at det afgørende er om publikum kan identificere sig med spillerne på banen og de er gode – bare se på de fleste professionelle fodboldhold. Jeg er sikker på at profiler som Skyler Bowlin, Mickey Dennis, Johnell Smith etc. er mindst lige så store trækplastre for tilskuere som Nicolai Iversen eller Frederik Hougaard, men hvis 23


udskiftningen af udlændinge bliver så stor at folk ikke kan huske hvem der er hvem, så er det et problem. På trods af at det ikke kan bevises at det vil være godt for talentudviklingen at begrænse udlændinge, har forbundet vurderet at det er nødvendigt at se på om der kan gøres noget for at sikre vores danske spillere mere spilletid i ligaerne. Uanset om man er enig i Rasmus Winkels pointer eller ej, kan man altså forvente at forbundet ser sagen omkring dansk talentudvikling fra mere end én side. Forbundet har dog ikke altid mulighed for at føre præcis de ting igennem de ønsker, da der er flere regulativer som skal stemme overens med deres

beslutninger. Her nævner Winkel specielt sagen vedrørende Cotonou aftalen, som i september måned måtte tilsidesættes, da denne ikke stemte overens med gældende EU lovgivning. Vores store problem er EU. I september måtte DBBF meget mod sin egen vilje, træffe en beslutning om ikke at begrænse Cotonou spillere da det er i klar modstrid med EU lovgivningen. Det er meget svært at beslutte en regel der kan lægge begrænsninger for ikke danskere, som ikke er i strid med EU. Det kan man blandt andet se af at der i mange lande er lavet ”gentleman Agreements” i stedet for, mellem klubberne – altså at man med andre ord har anerkendt at man ikke kan lave en lovlig officiel regel.

Det der p.t. kan ses som den eneste mulighed er at bruge ”homegrown player reglen”, men den er som nævnt også under pres fra EU. DBBF er i fuld gang med at undersøge om der kan findes andre alternativer. Forbundet ser altså på flere muligheder for at sikre en positiv udvikling, og selvom man altid vil kunne finde ting der trænger til et eftersyn, virker det til at forbundet har styr på dette område. Forbundet er selv begrænset af regelsæt og lovgivninger og så længe disse står i vejen for at DBBF kan lave nye regler, kan man altså konkludere at den eneste løsning er, at klubberne i ligaen kan nå til enighed om et regelsæt selv. Om dette kommer, er så op til Rasmus Winkel, DBBF og klubberne at få forhandlet på plads!


tekst

simon ravn

foto christina ipsen

Det handler om at blive

MINIMUM 8 Falcon og BMS er gået sammen om at skabe resultater i Københavns området, spillere er rejst hjem andre er kommet til, alt imens Alexander Bak stadig er tilfreds med at være skiftet fra Hørsholm til Falcon. Forud for denne sæson valgte landsholdsguarden Alexander Bak at skifte fra Hørsholm 79’ers til Frederiksberg klubben Falcon. Hans rolle er klart defineret og derfor har det været en succes for Bak at komme til klubben.

have været undgået med en stærkere organisation - det får klubben nu. Vinson er væk men vores nye spiller Rob (Robert Thurman red.) tror jeg kommer til at spise de andre ”big men” i ligaen.

Det har fungeret fint for mig indtil videre i denne sæson. Jeg ved hvilken rolle jeg har. Hvilket er at være en leder på banen og en scorer.

Selvom der nu kommer ekstra hænder til klubben efter sammenlægningen, kan man dog altid bruge en ekstra amerikaner. Hvis alt går galt er minimumsgrænsen for Alexander Bak dog blot en plads i slutspillet.

I december måned blev det officielt at Falcon og BMS i en sammenslutning ville danne fælles front, og sammen skabe resultater. Efter at holdet så fyrede Gregory Washington og Durell Vinson også sagde farvel til klubben, blev der et tomrum under kurven. Dette er allerede udfyldt igen. Spørgsmålet er blot om holdet kan finde sammen og skabe de forventede resultater.

Hvis vi får vores anden amerikaner kan vi godt blive gode. Ellers handler det bare om at blive minimum 8.

Falcon har spillet bedre end mange kunne have forventet i denne sæson, og om det lykkes dem at bevare den 8. plads de ligger på allerede nu, eller om de skal nå højere eller lavere i tabellen Jeg tror det bliver rigtig godt med sam- vil alt sammen blive afklaret, når deres sæson igen begynder d. 4. januar. I den menslutningen af de to klubber. En kamp venter Randers Cimbria der komhåndfuld gange denne sæson har vi haft uheldige episoder der nemt kunne mer på besøg i Bülows Hallen.


27


Træneren i Værløse, Tho nogles øjne under pres. nr. sidst i tabellen, men ikke dér. Det handler sta udvikling af spillere i Væ

UDVIKLINGEN Igennem denne sæson har Værløse haft flere problemer med at få point på kontoen. 3 sejre er det dog blevet til holdet, der igen i denne sæson er ledet af Thomas Silfen. En af de ting klubben har valgt at prioritere er ungdomsudviklingen. Flere års arbejde på det område har også resulteret i en masse store profiler i og udenfor Danmark, Jacob Enevold og Rasmus Glarbjerg for blot at nævne to. Denne udvikling er også noget af det Thomas Silfen har sit fokus på som headcoach for klubbens basketliga hold. Værløse er et hold i den danske liga der prioriterer udvikling af klubbens egne unge danske talenter. Som tingene ser ud i dag er succeskriteriet for Værløse at vedblive at


tekst

omas Silfen er i Hans hold ligger hans fokus ligger adig primært om ærløse.

Værløse har også valgt at fokusere på både herre og damer i de bedste danske ligaer. Derfor er budgettet stramt og selv hvis klubben ønskede det, ville man ikke kunne handle udlændinge som Næstved og Randers gør det. Værløse har det budget til rådighed, som vi nu engang har. Klubben prioriterer både herre- og damesiden. Grundlæggende ønsker klubben samme muligheder for alle deres talenter, hvad enten de er drenge eller piger, og det har jeg stor respekt for. En klub der giver egne talenter minutter, og sender dem videre til højere niveauer i udlandet, vil altid være i en opbygningsfase. Nye unge vokser op og tager over fra de som rejser ud. Alternativt skal der en helt anden elitestrategi og noget mere økonomi i spil, og det er ikke der hvor Værløse er pt.

N ER EN PRIORITET kunne give mulighed for, at Værløses unge talenter har et 1. senior hold som de kan gøre sig gældende på. Værløse er pt. en af Danmarks bedste talentudviklingsmiljøer, og vores nuværende elitestrategi handler om at prioritere vores egne talenters udvikling, og ikke kortsigtet sportslig succes. Det er en svær balancegang, men et vilkår jeg synes vi i Værløse periodevis lykkedes rigtig godt med.

Modsat mange andre klubber som vælger at købe spillere og hente andre klubbers ungdom til deres klub, er Værløse på mange måder selvforsynende. Ligesom alle andre klubber i ligaen henter de dog også et par udlændinge ind for at kunne matche de andre ligahold bedre.

Ambitiøs ungdom Det meste handler om ungdom og udvikling i Værløse. Også når man taler med Thomas Silfen er det ungdomsarbejdet det tilbagevendende emne. Værløse er i et meget gunstigt udgangspunkt. Man har en meget erfaren og ambitiøs ungdomstrænergruppe – med synlige sportslige resultater til følge, og en overordnet ledelse der er virkelig gode til at give gode initiativer i klubben plads til at blomstre. Hvis spørgsmålet går mere i retning af liganiveau, så tror jeg at klubben på sigt må gøre sig nogle overvejelser for hvordan man vil agere på et marked, med

simon ravn

foto miriam ravn

tendens til stigende professionalisme og øgede krav til økonomi og organisering. Jeg tror de øgede krav til økonomi i ligaen, vil tvinge en del klubber til at prioritere og søge alternative samarbejdspartnere, og resultatet af den udvikling skal blive interessant at følge, også i Værløse.

Thomas har været træner igennem mange år. På trods af et par kritiske ord i denne sæson grundet Værløses modvind, har hverken han eller klubben overvejet om han skulle være den forkerte mand til jobbet.

Glad for sit arbejde Uanset hvordan man vender og drejer tingene er der ingen tvivl om at Thomas Silfen er en mand der er glad for sit arbejde. Udvikling af spillere og muligheden for at tage klubbens egne talenter og bruge dem på højeste danske niveau. Jeg har coachet igennem en lang række år, og hver sæson er spændende og udfordrende på nye måder. Man får mulighed for at knytte venskaber og dele oplevelser med andre. At kunne bidrage til udviklingen af ambitiøse spillere er altid et privilegium. Der er ingen tvivl om at Thomas uanset om han er liga træner eller ej, er en af de personer der med sikkerhed vil være at finde i dansk basketball i mange år fremover. Om resultaterne kan forandrer sig for Værløse i denne sæson kan blive svært, men skal Værløse ud i nedrykningsspillet vil Thomas og hans spillere gøre alt for at sikre muligheden for, at kunne vokse op i én klub og kunne spille liga29 bold i Værløse fremover.


tekst

simon ravn

foto miriam ravn

ESBEN REINHOLT danskere i udlandet

Der er mange unge danske spillere der gør det godt uden for de danske grænser. En af dem er Esben Reinholt. Han lever for basketball! Det handler om oplevelserne og selve spillet, ikke bare stats! Esben Reinholt har efterhånden spillet uden for Danmark i flere år. Han startede med basketball i Horsens, og siden er turen gået igennem Kroatien, for nu at være nået til Italien. Selv om statistikker er vigtige for en ung spiller, er det for Esben lige så vigtigt at have oplevelserne med og udnytte tiden til at blive så god en basketball spiller som muligt. I sommerens landsholds- kvalifikation til EM, var Esben en af de bærende spillere på landsholdet. Dette var vigtigt for Esben, da han gerne ville vise sig selv frem og markere sig som spiller. Jeg ser det selvfølgeligt som en god oplevelse. Jeg tror folk havde glemt mig lidt fordi jeg ikke gik gennem USA men i stedet Kroatien, så det var godt og sætte sig i respekt.

Som nævnt har Esben været væk hjemmefra igennem flere år. Det stiller krav til en ung spiller, både at skulle tage vare på hverdagens problemer, samtidig med at skulle klare en professionel hverdag som spiller. Dertil kommer at man skal tillære sig en ny kultur og et nyt sprog. Det er bare blevet en rutine i hverdagen, så jeg tager tingeneog håndtere dem når de kommer. Det at være hjemmefra og spille på et højere niveau er noget Esben nyder. Specielt når spillestil og niveau ændrer sig fra sæson til sæson, alt efter hvor man spiller og når dem man spiller med har spillet i verdens bedste turneringer. Det er ekstremt fedt. De fleste spillere har spillet NBA eller Euroleague, så niveauet er

anderledes, det er så professionelt som det kan blive. Det er sværere (i Italien red.) end i Kroatien men ikke med meget forskel. I Kroatien og generelt i Balkan er der ikke mange udlændinge, fordi de selv producere deres egne spillere, men det betyder også niveauet og spillestilen er anderledes. Esben ser sig selv som en teknisk ”overall” spiller. Det giver ham mulighed for at arbejde på forskellige måder og at han ikke behøver at holde sig til én ting, men kan spille på flere positioner. Fokus er dog- at få noget ud af livet som basketball spiller og få sig en masse oplevelser. Esben selv udtrykker hans karriere således: Det gælder om at, nyde den så længe det varer, og få det meste ud af det.


31


ROKADE PÅ BÆNKEN TEKST

SIMON RAVN

FOTO WYKE GRAPHIC

Randers Cimbria har udskiftet Tat Tucker som assistent træner med Thomas Quaade. Dette for at skabe mere struktur på holdet og samtidig være med til at sikre rammer for udvikling og det gode spil der har været i Randers igennem flere år.

Der er sket en rokering på bænken i Randers. Tat Tucker der har været en del af Randers’ trænerteam igennem flere år, måtte vige pladsen for Thomas Quaade. Målet er medaljer for anden gang i klubbens historie og Thomas er kommet til for at skabe den struktur der skal til for at holdet kan nå deres mål. Randers har siden de rykkede op i ligaen sidste sæson, været kendt for at have en helt anden spilleglæde end mange af de andre hold i ligaen. Dette grundet, at flere af spillerne har spillet sammen siden deres junior år, og at kemien har været helt perfekt.


I denne sæson har der dog været flere ting der pegede i retning af at holdet ikke har helt den samme kemi, og det er heller ikke noget Morten Hansen afviser. Det er helt naturligt og i nogle grad også lig starten af sidste sæson.

Det er rigtigt, at vi pt. ikke spiller på helt samme måde, som vi gjorde til sidst i sidste sæson, men man skal i den forbindelse også lige huske på, at vi har fået 5-6 nye spillere og for dem som har en god hukommelse, spillede vi heller ikke særligt godt før vi kom til december sidste år.

Først her fandt spillere ind til det koncept som jeg ønsker at spille.

start havde han derfor også store ønsker til hvad holdet skulle nå.

Det er blevet til en stabil placering som nr. 3 indtil videre, og selvom målet primært er at optimere eget spil, håber Morten Hansen stadig på at holdet kan nå højere op i tabellen.

Lige nu er der ikke så mange placeringer at rykke på, men vi vil absolut stadigvæk prøve at komme højere op i tabellen. Mit personlige mål har hele tiden været at komme både i pokalfinalen og finalen. Nu skal man jo aldrig sige aldrig, men ja det er min sidste sæson som træner.

Målene for denne sæson har dog også været klare for coach Hansen, der må siges at kunne kalder Mr. Randers. Efter mange år i klubben som træner, er det muligvis hans sidste sæson på Randers- bænken som head coach. Ved sæsonens op-

Det kan allerede nu siges at Randers ikke kommer i pokalfinalen, men alt afhængig af deres spil i anden 33 halvdel af sæsonen vil man


kunne forvente at de vil gøre deres kandidatur til toppen af slutspillet.

Talent i Randers

Ja, jeg syntes egentlig, at de får den spilletid, som de er berettiget

til.

Randers har igennem de mange år produceret rigtig mange dygtige spillere. Her er der både tale om Nielsen brødrene, Casper Stage Jørgensen blandt flere. Da Randers i denne sæson har forstærket sig med rigtig mange nye spillere, både fra udland og det tidligere BC Aarhus, har det betydet mindre spilletid til flere af klubbens egne spillere. Morten Hansen mener dog ikke at ungdommen i Randers bør søge til andre klubber, da de får den spilletid de er berettiget til.

Ja, jeg syntes egentlig, at de får den spilletid, som de er berettiget til. Nej, jeg mener ikke nødvendig

vis, at det vil være en fordel for dem at flytte for så at komme tilbage. Jeg tror derimod, at de unge spillere har haft godt af at være med hele vejen op igennem divisionerne. Det er jo også klart at i år hvor holdet er blevet det stærkere, skal der præsteres hver gang man er på banen og det kan da godt være et pres for de unge, men det lærer man jo også af. Randers er ifølge Morten Hansen en god klub, man ønsker at blive i og som spillere ønsker at komme tilbage til. Der er heller ingen tvivl om at det er en af de klubber i Danmark, hvor man både blandt spillere og fans fornemmer et stort sammenhold, hvor der er en gensidig support og hvor alle hjælper alle med at skaffe sig de bedst mulige resul35 tater.


TEKST SIMON RAVN

FOTO SIMON RAVN/ PRIVAT FOTO

2 3

1

37


det sidste ord Thomas Sauer Hvidholm, merebuepaa.com Hvad er merebuepaa.com og hvad laver de sammen med DBJO? Redaktør Thomas Sauer Hvidholm svarer i denne måneds sidste ord. TEKST OG FOTO: Sauer Hvidholm

HVORFOR MEREBUEPAA: Jeg valgte at starte merebuepaa.com fordi jeg syntes der manglede en side hvor man fik spillere og trænernes mening, helt ucensureret om ligaen, jeg stiller dem spørgsmål som de så svarer på, jeg retter ikke i deres svar, det er på den måde at det bliver ucensureret.

FREMGANGSMÅDE: God journalistik er for mig at man holder sig til det man kan, og at man får det budskab frem som har været planen lige fra starten af. Mit fokus er at stille spørgsmål som er relevante, hvis spørgsmålene handler om en bestemt kamp, så skal spørgsmålene være målrettet mod netop den kamp. Relevans er klart det vigtigste. SAMARBEJDET MED DBJO: Målet er at blive det største medie indenfor dansk basketball, det skal være den side som folk automatisk går ind på når de ønsker at læse om dansk basketball.

Grunden til at jeg ønsker at udbygge samarbejdet er at jeg ved at få nye samarbejdets partnere kan få bygget mere på, flere hænder til at skrive artikler og flere hænder til at lave video og lave interviews med spillere og trænere i den danske liga. Men ikke nok med det, så skal vi dække bredere. Med tiden, kunne det være fedt at dække ungdomsbasket, mere kørestolsbasket og damebasket. De fleste medier hos DBJO har efterhånden flere år på bagen, og muligheden for at udbygge og forbedre er noget du kan læse mere om i de kommende numre af dansk basketinfo.


Information 01.01.14—01.02.14

Næste nummer

Køb en annonce

Næste nummer af dansk basketinfo forventes at udkomme d. 1. Februar 2013.

Allerede nu kan du sikre dig en annonce i danmarks største basketball magasin, ved at skrive til nedenstående mailadresse.

Følg med på basketinfo.dk

Hver måned har dansk basketinfo læsere i alle aldre og i hele landet, og i udland. Derfor er magasinet ’dansk basketinfo’ den bedste måde, du kan nå ud til de danske basketball fans på.

Redaktionen Simon Ravn

Skriv til redaktionen@basketinfo.dk og find den annoncestørrelse du har brug for!

DBJOs medier Her får du en kort liste over de medier hvor du kan følge med i dansk basketball, skabt i samarbejde med DBJO. dansk basketinfo basketinfo.dk merebuepaa.com dunk-it.dk YOUTUBE.COM/DBJOmedia FACEBOOK.COM/DBJOmedia

Deadline for annoncer er: 2013.01.20 - kl. 12.00

Evt. Spørgsmål sendes til: redaktionen@basketinfo.dk Kommunikationschef Emmanuel Torres

Vi giver dig basketball journalistik , på en helt ny måde ...


Š All Rights Reserved. 2012 - 2014

dansk basketinfo 1.14  
Advertisement