Page 1

Mercedes-Benz

D R I V E

mercedes-benz.com

01·2013

NOVa E-Klasa Ogledalo budućnosti

ČIsT sTIl Luis Hamilton, šampion u „srebrnoj streli“

ROĐEN JE BUNTOVNIK CLA: kupe sa perfektnom siluetom

issn

2217–9992


Baš kao i uspeh, iskustvo se ne pronalazi ono se stvara.

PERSONALIZOVANA PUTOVANJA. JEDINSTVENI DOŽIVLJAJI.

www.travelhouse.rs


Dobrodošla promena Promena strana omogućava da se stvari sagledaju iz nove perspektive i da se dobiju novi uvidi. Takođe, omogućava nam da razumemo nešto što nam se ranije činilo poprilično čudnim i nepoznatim. U Istanbulu je potrebno samo nekoliko minuta da se s jednog kontinenta prebacite na drugi. Bosforski most povezuje gradske četvrti Bešiktaš sa Uskudar – jedna je locirana u Evropi a druga u Aziji. Prvi dani proleća vesnici su novih početaka – isto kao i male ali bitne promene napravljene u konceptu i dizajnu ovog broja Mercedes-Benz magazina.

4

Naslovnica: Anatol Kot te, Marcus Jans, Marc Tr autmann Ova str anica: Tom Parker

NaslovNica: aNatol Kot te, Marcus JaNs, Marc tr autMaNN ova str aNica: toM ParKer

0 1 / 2 0 1 3

SUPERFAST. A MINDSET. SUPERFAST CHRONO


034

044

0 1 / 2 0 1 3

028

TO BREAK THE RULES, YOU MUST FIRST MASTER THEM.

040

AN EVOLUTION OF THE RULE BREAKING AUDEMARS PIGUET ROYAL OAK LUXURY SPORTS WATCH, THE ROYAL OAK OFFSHORE

026

POSSESSES A DRAMATIC AND PURPOSEFUL AESTHETIC THAT

016

TURNS FUNCTIONAL ELEMENTS INTO ICONIC DESIGN

01.2013

028

046

Šta Luis Hamilton očekuje od svoje prve sezone u „srebrnoj streli“

Dizajn, hrana, moda: arhitektura u Džakarti, Bovi u Londonu, obedovanje u Madridu, noćenje u Amsterdamu

Gladan pobede

008

034

Mobilnost i inovacija: skydiving u odelu sa krilima, Ener-G-Force koncept-automobil, koordinator vratolomija Aleks King

dodatno je učvrstila svoj vodeći položaj u klasi luksuznih vozila

016

To je u genima: E-klasa uvek je bila – i podseća – pravi stilseter

Check-in

Divlja stvar Sa svojom senzacionalnom aerodinamikom i naprednim dizajnom, CLA garantuje da će svi okretati glavu za njim

Nova E-Klasa

Fejsbuk, blogovi i još mnogo toga: najbolje iz Mercedes-Benz veb ponude

6

054

Ikone Attention Assist: tajne dobrog espresa

040

Zvezda kvaliteta

004

INTRO

0 52

FYI Tehničke specifikacije

053

P O DA C I O I Z DAVA Č U

056

MOMENTS Sonata Streamline Becker Active 45 Svet vina

042

UEPS dodela nagrada Mercedes-Benc SCG osvojio je ukupno sedam priznanja

026

Zvezdasto voće

Emotion

044

Dobro izoštrena čula Inteligentna vožnja: unapređenje bezbednosti na putu i za vozače i za pešake

fotografije: Marc Trautmann; Markus Jans; Anatol Kotte; Stefan Armbruster; Tom Parker Ilustracija: Mario Wagner

FOTOGRAFIJE: MARC TRAUTMANN; MARKUS JANS; ANATOL KOTTE; STEFAN ARMBRUSTER; TOM PARKER ILUSTRACIJA: MARIO WAGNER

FEATURES. AT 44 MILLIMETRES DIAMETER, THE OFFSHORE COMMANDS A UNIQUE PRESENCE, AND IS RESOLUTELY GEARED TOWARDS POWER AND PERFORMANCE. UNIQUELY, THOSE SURFACES MOST EXPOSED TO TRAUMA ARE EXECUTED IN HIGHLY INNOVATIVE MATERIALS. HERE THE SIGNATURE OCTAGONAL BEZEL AND PUSHPIECES ARE FORMED IN HIGH - DENSITY CERAMIC – SCRATCHPROOF AND SEVEN TIMES HARDER THAN STEEL.

ROYAL OAK OFFSHORE RE IN PINK GOLD AND CERAMIC. IC. CHRONOGRAPH.


C H E C K - I N

Do daske Aleks King je specijalista za filmske auto-sudare. Bio je odgovoran za koordinaciju uzbudljivih auto-jurnjava u „Umri muški 5“ – i pobrinuo se da Brus Vilis i kaskaderi ne budu u stvarnoj opasnosti.

V I Z I J A

MELKVEG MOST u holandskom gradu Purmerend pravi duplu petlju preko Nurdholand kanala: pešaci mogu da pređu preko visokog luka, dok biciklisti koriste 100 metara (330 ft) dugu stazu ispod, koja je postavljena pod idealnim nagibom. Most podseća na umetničko delo – visoki luk se spaja sa svojim odrazom u vodi i pravi krug. NEXTARCHITECTS.COM

Dupla petlja

G faktor S T I L I Z O V A N A L E D svetla u obliku slova G zadiviće

ILUSTR ACIJA: LYNDON HAYES/DUTCHUNCLE; PHOTOS: DAIMLER AG (4) INTERVJU: THILO KOMMA - PÖLL ATH

obožavatelje terenaca – i urezaće im se u sećanje zauvek. Da li je ovo futurističko, Ener-G-Force, koncept-vozilo vesnik buduće G-Klase? Zasigurno bi bilo dostojan naslednik ikone terenaca koje Mercedes-Benz pravi i unapređuje još od 1979. Šefu dizajna Gordenu Vageneru (Gorden Wagener) drago je što ljudi špekulišu o tome: „Ener-G-Fors je moderan i kul – te bi i mogao da predskaže novu prekretnicu u dizajnerskom vokabularu terenaca Mercedes-Benza.“ To o čemu je reč je 1:1 model, napravljen na osnovu digitalne slike koja je predata za losanđeleski „Dizajnerski izazov“. Dizajneri u Mercedes-Benz Advanced Design studiju u Kaliforniji, kojima su misli uvek u oblacima, ocenili su ovu ideju dovoljno dobrom da bi je postavili na točkove.

8

Aleks King, da li je puno vozila uništeno tokom snimanja „Umri muški 5“? Slupali smo neverovatan broj vozila! Imali smo puno duplikata, naravno, da bismo mogli da ponovimo snimanje glavnih kaskaderskih scena. Imali smo i nekoliko Mercedesa G-Klase – i bili su odlični! Nikad ne bih pomislio da neki automobil može da bude toliko jak kad se baci sa velike visine. Šta sve obuhvata tvoj posao? Zajedno sa 20 kolega, ja sam odgovoran za svako vozilo koje se vidi u filmu – bilo ono parkirano negde u pozadini ili leti u nebo od eksplozije. Napravili smo više od 50 zaštitnih kaveza – količina čelika i žice za zavarivanje koje smo iskoristili mogle bi se razvući od Londona do Edinburga! Šta ste morali da modifikujete? Iz bezbednosnih razloga koristimo benzinske rezervoare za trkačke automobile i „suvu bateriju“. Ponekad čak sklonimo i vazdušne jastuke jer mogu da predstavljaju opasnost tokom kaskaderske scene. Naš posao je da osiguramo da vozač izađe nepovređen na kraju scene. Da li postoje neka ograničenja po pitanju automobila koje koristite? Bilo bi mi previše bolno da uništim oldtajmer – to je crvena linija za mene, te bih radije napravio repliku.

A U T O M O B I L S K I

R E Č N I K

e|Call, imenica; izraz koji se koristi za inovativni sistem za hitne pozive u Mercedes-Benz vozilima sa onlajn komandnim multimedijalnim sistemom. U slučaju ozbiljnog sudara sistem automatski emituje GPS koordinate vozila i alarmira hitne službe. Od početka godine ova usluga je postala dostupna u 19 evropskih država.

I N O V A C I J A

Upozorenje na putu S V E T L O S N I U M E T N I K Dan Rose-

gard (Daan Roosegaarde) odgovoran je za inovaciju „Pametni auto-put“. Ovaj koncept podrazumeva korišćenje signala na putu sačinjenih od praha osetljivog na svetlo, koji skladišti dnevno svetlo, a noću svetli u trajanju do deset časova. Specijalna boja osiguraće da simboli, poput pahulja, zasvetle i upozore vozače na led kada temperatura padne ispod nule.

STU DIOROOSEGA A R DE . N ET

9


C H E C K - I N

S A D A 25°

6'

12''

N,

80°

26'

24''

W

A U D I O . . .

Saton

FLORIDA

KEY LARGO

OD DO

Ki Larga Ki Vesta

R A Z D A L J I N A 157 kilometara (97 milja) T R A J A N J E dva sata N A J D U Ž I M O S T sedam milja (11 kilometara)

N O V E

A P L I K A C I J E

Downloads za putnike S A P R I N T S Y aplikacijom možete da pošaljete prave razglednice sa svog pametnog telefona: odaberete fotografiju, napišete tekst i, u zavisnosti od razdaljine, razglednica stigne između dva dana i dve nedelje.

A K O P O Ž E L I T E da doživite vožnju po putu između dva različita okeana, predlažemo da isprobate Auto-put 1 u Sjedinjenim Državama, koji vodi od Ki Larga, južno od Majamija, do Ki Vesta. S leve strane vam je Atlantik, a s putničkog sedišta možete da vidite Meksički zaliv. Auto-put prolazi preko Florida Keys ostrva – lanca koji čini više od 200 ostrva povezanih sa 42 mosta. Najbolje vreme za vožnju je ujutru ili uveče, jer popodne školski autobusi ostavljaju decu po ostrvima a zabranjeno je preticati ih. FL A - K EYS . COM

9,8

MILIONA

T O L I K O K U Ć N I H R O B O T A biće prodato

ADAC mape: vozači i pešaci mogu da isplaniraju rute i da dobiju dodatne informacije 10

iSayHello: putnički rečnik za 10 jezika, sa mogućnošću kursa jezika

Merian scout now!: osmišljava turističke predloge specifično za vas, uzimajući u obzir vaše vreme i interesovanja

do 2014. godine – koristiće se za usisavanje, brisanje prašine i čišćenje. Roboti inspirišu jače emocije od bilo koje druge vrste mašina: dve trećine vlasnika robota kupljenih od proizvođača „Roomba“ već su imenovali svoje kućne pomoćnike. Od svih postojećih servisnih robota, 40 odsto trenutno koristi vojska. Neki su veličine šake, kao što su leteći roboti za nadgledanje, a neki dosežu veličinu čoveka. Najmanji, takozvani nanoboti, veličine krvnih ćelija, koji su hemijski kontrolisani, dizajnirani su da nalaze i leče ćelije raka.

FOTOGR AFIJE: DDP IMAGES; R ANN CHANDRIC/EYEVINE; KRYSTLE WRIGHT/CATERS NEWS; JAMES DUNCAN DAVIDSON/TED

KEY WEST

U ROMANU J. R. MOEHRINGERA

bivši pljačkaš banaka Vili Saton (Willie Sutton) šeta dvojicu novinara po Njujorku i priča im o svojoj burnoj karijeri. Tokom 40 godina Saton je opljačkao oko 12 banaka i tri puta uspeo da pobegne iz dobro obezbeđenih zatvora. On je, ipak, postao nešto nalik lokalnom heroju jer nijednom nije pucao iz pištolja. Ova poznata knjiga predstavlja prijatnu mešavinu realnosti i fikcije. A M A ZON . COM

“INSPIRACIJA I uvid uglavnom dolaze iz polja van lične perspektive. To je razlog zašto, kad god je to moguće, treba slušati ljude koji rade van vašeg profesionalnog sveta.“ K R I S A ND E R S O N , KU S TO S T E D TA LKS

J E D N O M

U

Ž I V O T U …

1

2

3

… Skydiving u odelu sa krilima

KAKO SE TO RADI? Odelo u kojem se skače napravljeno je sa dodatnom tkaninom između nogu i između ruku, što umnogome povećava potisak, omogućavajući skakaču da više klizi kroz vazduh nego što pada. ŠTA JE POTREBNO? Morate da imate odrađenih barem 150 skokova u protekih 18 meseci da bi vam dopustili da se isprobate u ovom sportu. GDE MOŽETE TO DA NAUČITE? Instruktore možete da nađete na phoenix-fly.com ili možete da se registrujete za čovek-ptica kurs pri Freefall University Spain na freefalluni.co.uk 11


Original i kopija T E Š K O J E P O V E R O V A T I da je ova studija za F 400 Carving prvi put

prikazana u Tokiju 2001. Točkovi se sa spoljne strane naginju do 20 stepeni kada automobil prolazi kroz krivinu, što umnogome poboljšava stabilnost i prianjanje. Ali, koji je od ova dva koncept-vozila original?

ČETIRI GREŠKE mogu da se nađu u slici iznad: jedan rolbar nedostaje, kao i bočni retrovizor, kvaka za vrata i auspuh, koji staje tačno ispred zadnjeg točka.

SENZORI

189 3.4

M

350 SPEKTAR UV TALASA

336 Najveća digitalna kamera na svetu

KW

SNAGA MOTORA

N A V R H U Cerro Pachon u Čileu gradi se objekat koji će spustiti nebo na Zemlju. Veliki teleskop

Large Synoptic Survey Telescope (LSST) sposoban je da pravi fotografije noćnog neba. Sama kamera je velika 1.6 x 3 m (5 ft 2 in x 9 ft 10 in), i teška je 2.800 kg (6,173 lb), a teleskop ima tri ogledala i blendu od 8,4 m (27.5 ft). Misija LSST-a je da mapira Mlečni put i objekte u sunčevom sistemu, detektuje supernove i istraži efekte slabe gravitacije kako bi se našla tamna energija i tamna materija. LSST. ORG

12

NM

MIKSETA

Spin2 je konzola za miksetu za koju vam ne treba kolekcija gramofonskih ploča. Sve što je potrebno da uradite jeste da priključite iPad, iPod ili iPhone, a točkići za podešavanje, osetljivi na dodir, omogućiće vam da miksujete, prebacujete ritmove i grebete po ploči. FOTOGR AFIJE: BILDSTELLE (2); DAIMLER AG (2)

SREDNJE OGLEDALO


360 stranica

Ne propustite! 17. MART 2013.

STARTUJE FORMULA 1 Kao i prethodnih godina, prva trka ovogodišnje sezone F1 održaće se na stazi Albert Park u Melburnu (Australija). Staza je dugačka 5,3 kilometra (3,3 milje).

G O O D W O O D F E S T I VA L brzine više je proslava nego ozbiljno

takmičenje. Ipak, dok jurcaju po imanju erla Merča, u Zapadnom Saseksu (Engleska), deluje kao da vozači skupocenih automobila često zaborave tu činjenicu. Tako da uopšte ne iznenađuje što album sa spektakularnim fotografijama koje pokrivaju prethodnih 20 godina ovog događaja ima punih 360 stranica. SHOP . GOODWOOD . COM

10 – 14. APRIL 2013.

CLASSIC DREAMS

Tehno klasika iz Esena slavi 25-godišnjicu – što je dobar izgovor da bacite pogled na ovu sjajnu izložbu auto-istorije. BRZINSKA M A R I O N E TA : oko 3.200 delova visi sa tavanice u perfektnom skladu

5. MAJ 2013.

POČINJE DTM Sedam pobeda za 11 godina – impresivan rekord u Hokenhajmringu za Mercedes-Benz. Početkom maja kreće DTM takmičenje sa prvom trkom na poznatoj stazi BadenVirtemberg. 16 – 19. MAJ 2013.

MILLE MIGLIA

Navršava se 50 godina od kada je ser Sterling Mos vozio od Breše do Rima i nazad rekordnom prosečnom brzinom od 157,65 km/h (97,9 mph). SLR koji je tada vozio postao je legendaran – kao i sama trka. 17 – 20. MAJ 2013.

NON-STOP TRKA

Lebdilica O V A I N S T A L A C I J A holandskog umetnika Pola Veroda (Paul Veroude) nudi posetiocima jedinst-

venu mogućnost da se dive detaljno prikazanim visoko tehnološkim komponentama koje čine bolid Formule 1. To je glavni eksponat F1 izložbe u Mercedes-Benz World u Suriju, Engleska. Putovanje dalje vodi na sever, na Gran-pri trku na stazi Silverston 30. juna 2013. Bio bi to savršen izgovor da se navrati do izložbe i pregleda vozilo koje je Mihael Šumaher (Michael Schumacher) vozio 2010. godine. M ERCEDES - BENZWOR L D . CO . U K

Ništa nije teže od trke koja traje 24 časa. Za vozače koji moraju da se bore sa impresivnom North Loop na Nirburgringu, ova trka predstavlja enormni izazov, dok za mnoge obožavatelje koji dolaze da gledaju ona je najveća žurka u godini.

14

FOTOGRAFIJE: PHOTOSHOT; DAIMLER AG

CRNA MAGIJA 2.45 kg (5.4 lb) po konjskoj snazi oslobađa 631 KS ili 464 kW – teško je naći sportistu s boljim performansama od SLS AMG Coupe Black Series. Dodatne tehničke specifikacije i podaci o potrošnji goriva mogu se naći na 52. stranici.


haljina escada _ĹĄtikle dolce&gabbana

d r i v e

Okretan kaO velika maÄ?ka: sa senzacionalnim aerodinamiÄ?kim

16

t e ks t C h r i s t o f v i e w e g

f o t o g r a f ij e a n at o l ko t t e

linijama Mercedes-Benz kupe donosi sasvim nov koncept dizajna.

17


18

haljina: georg und arend

Neobuzdan, a ipak će vas hipnotisati

19


d r i v e

Z

aista, naše upoznavanje je bilo neizbežno. Prošlog leta CLA još je bio jedna od najbolje čuvanih tajni Mercedes-Benza. Navodno je bio skriven iza čvrsto zaključanih vrata – a u stvari ovaj prototip se nalazio u zadnjem delu ogromne hale. Bio je dovoljan jedan kratak pogled, i bilo je dovoljno da samo vidim taj uglađen, predatorski profil – da bi dugo ostao sa mnom taj utisak koji me je impresionirao. Ostala je, takođe, i želja da ga vidim opet, ovaj put izbliza. Nekoliko meseci kasnije pričao sam Gordenu Vageneru (Gorden Wagener) o tom kratkom momentu upoznavanja. Veselo je slušao moju priču. „U redu, onda je jasno da smo dobro obavili posao“, rekao je zadovoljno šef Mercedes-Benz dizajna. „To je ona vrsta utiska koju dobar dizajn treba da ostavlja – da ima moć da zaokupira pažnju, da natera ljude da sanjaju, da učini naše automobile privlačnim. I to ne samo pri prvom viđenju – već treba da izazove ista osećanja svaki dan.“ Sledeći put kada sam se sreo sa CLA imali smo mnogo više vremena za upoznavanje. I celo to iskustvo samo je ojačalo moj prvi utisak. Imao sam osećaj bliskosti, koji su osvežavajuće inovacije ipak malo umanjile. Uzmite, na primer, masku hladnjaka, gde je velika Mercedesova zvezda pojačana dramatičnim hromiranim pinovima koji sijaju poput dragog kamenja; ili LED velika svetla sa njihovim tipičnim belo-žutim sjajem. Ovo su odlike koje već vezujemo za novu A-Klasu: mlada, dinamična, progresivna.

automobila teku dinamično ka zadnjem delu“, objašnjava Vagener dok rukom po vazduhu prati imaginarne linije profila takozvane padajuće linije – glavne karakteristike novog stila. Ova linija se pruža od prednjeg branika do zadnjih vrata i zavija blago nadole prema zadnjim točkovima. Suprotno od „padajuće linije“ je „linija ravnoteže“ koja definiše donji deo vrata a blago se zakrivljuje ka gore iako i dalje ide ka zadnjoj osovini. „Ta kombinacija rezultira oblikom suze, koja brzo hvata pažnju“, tako Vagener shvata novi dizajn. „Pogled vam se automatski kreće od prednjeg dela ka zadnjem; i to je mesto gde se najviše zadržava pogled.“ Same proporcije automobila isijavaju moć. Definišu ih prostranstvo poklopca motora, dugačak raz> mak između točkova, mali prostor ispred i

Dinamičan Prednji klinasti izgled je „out“: sada zadnji deo pleni svu pažnju. sve u skl aDu naplaci koji isijavaju dinamikom, sa zvezdom u središtu.

A onda su tu i inovacije: upečatljiv profil i poklopac motora gde su dve nabrekle kupole moći, što sve stavlja naglasak na to da je ovo nešto novo, nešto posebno. Ovaj automobil možda i deli svoj genetski materijal sa novom kompaktnom klasom – ali ipak ima i neke neosporno individualne karakteristike. Gorden Vagener priča o eleganciji i dinamici, tradiciji i progresu, osećaju i osećajnosti: kvalitetima koji, realno, ne pašu zajedno. A ipak po pitanju ovog automobila one sve čine njegovu ličnost, doprinoseći njegovoj jedinstvenoj divljoj privlačnosti. Samo i kratak sažetak osnovnog koncepta već zvuči kao paradoks: kupe sa četvora vrata... Dobro. Ali Mercedes-Benz nam je već 2004. godine dao naznake da će se razvijati u ovom smeru kada je prikazan model koji je kombinovao eleganciju kupea sa komforom i praktičnošću limuzine: novi CLS. On je bio osnov za novu vrstu automobila: uzbudljivo lep, dramatično drugačiji. Sada je Mercedes-Benz stvorio isti duh u novoj kompaktnoj klasi – upravo zato što novi kupe izražava najnoviji Mercedes-Benz koncept dizajna, čak jasnije od CLS-a ili A-Klase. „Ranije je naš dizajn modela bio okarakterisan klinastim oblikom koji naginje ka napred; a sada sve linije 20

UPečatlJiv Ovo nije lice koje ćete prevideti u gomili: hromirani pinovi na maski hladnjaka sijaju kao drago kamenje.

haljina i svileni šal: escada

Oblik suze – novi stil dizajna

21


22 haljina: elie saab; velike minđuše Thomas Jirgens

d r i v e

Uzbudljivo lep, dramatično drugačiji

23


d r i v e

iza točkova i putnička kabina koja je povučena u zadnji deo – sve to naznačava novu konturu. Iz ove perspektive automobil izgleda kao umetničko delo na točkovima: kombinacija lučnih površina sa glatkim krivinama i zategnutim linijama ostvaruje novu ekspresiju koja je odlučno emotivna.

oBrve sa karakterom – a to su velika svetla: sijaju toliko jako da pokolebaju i pantera.

ava n g a r D a CLA kombinuje sportski duh kupea sa kapacitetima limuzine.

24

VEČERNJA HALJINA: rena lange; STAJLING lYnn sChMiDt/sChierke.CoM; FRIZURA I ŠMINKA aleXanDer hofMann/artistgroUPMieraU.CoM Using M.a.C; MANEKENKA soUhela/MD ManageMent

Aerodinamika ruši svetske rekorde Šef dizajna Mercedes-Benza obećava da će budući modeli pratiti primer ovog kompaktnog kupea, ali će imati još više stila, biće senzualniji i tehnički napredniji. „Svi naši automobili imaće dodir glamura“, kaže Vagener i dodaje, „što će pospešiti fascinaciju koju prirodno povezujemo sa lepotom.“ CLA je, dakle, samo početak. Oblik suze je ključ koncepta koji stoji iza novog stila dizajna – a pritom je i više nego dobrodošla za Tedija Vula (Teddy Woll), koji predvodi tim Mercedes-Benza za razvoj aerodinamičnosti. To je idealan oblik, sa najboljom mogućnošću za tečne linije. „Osnovni oblik CLA je vrlo blizu perfektnoj suzi“, objašnjava nam on. „Prednji deo automobila je skoro savršeno zaobljen i vodi protok vazduha dole niz bok i ispod auta i pritom ne ometa rad točkova. Lučna linija krova i blago zakrivljen, produžen ’rep’ zajedno pomažu da protok vazduha ide dalje iza auta – tako da dizajn omogućava perfektnu osnovu za naš rad.“ Ceo rad na automobilu počeo je na računaru jer je to jedino mesto gde inženjeri aerodinamike mogu da analiziraju i modifikuju svaki detalj samo kliktanjem miša, dok se ne optimizuje protok vazduha oko automobila. To je sizifovski posao. Tokom razvoja aerodinamike novog modela tim može da zbroji i više od 250.000 radnih sati tokom kojih se ova delatnost procesuira. „Da bi se smanjio koeficijent otpora vazduha za samo hiljaditi deo jedinice jeste velika bitka“, priznaje Tedi Vul. „Zato su nam potrebni najnapredniji računari. Kada mi završimo sa simulacijom protoka vazduha počinje testiranje u turbinama sa vetrom, tako da ih onda možemo dodatno podešavati.“ S obzirom na skoro savršen oblik, eksperti za aerodinamiku mogli su da se usredsrede na detalje karoserije još u ranim fazama procesa razvoja. Među vidljive rezultate ovog procesa dorađivanja aerodinamičkih komponenti spada usmerivač vazduha, koji je elegantno integrisan u poklopac prtljažnika, kao i profil ivice zadnjih svetala i branika. Drugi detalji su možda manje vidljivi ali su podjednako važni. Među njima su inovativni procepi u prednjim lukovima iznad točkova koji su dizajnirani tako da smanje bočni tok vazduha od lukova iznad točkova – koji u suprotnom može ozbiljno da poremeti nesmetano strujanje vazduha koji se spušta niz bočni deo vozila. Koristeći simulacije na računarima, inženjeri su otkrili dodatne načine da poboljšaju

insPiraCija Detalji enterijera zasnovani su na dizajnu avionske kabine.

i CLA 220 CDI Motor/snaga 2,2-litarski četiri cilindra dizel; 125 kW pri 3.400-4.000 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm pri 1.400-3.400 o/min

Menjač 7G-DCT 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom

Aerodinamika Najaerodinamičniji model u CLA rangu postavlja rekord za koeficijent otpora od 0.22.

Pomoćni sistemi pri vožnji Među mnogim elektronskim pomoćnim sistemima koji su dostupni, nalazi se Active Lane Keeping Assist za nadgledanje kolovozne trake, i Active Blind Spot Assist za nadgledanje mrtvog ugla, kao i Collision Prevention Assist Plus za prevenciju sudara, koji sam koči pri brzinama i do 200 km/h (124 mph) ukoliko proceni da je sudar neizbežan.

Dodatne tehničke specifikacije i informacije o potrošnji goriva mogu se naći na 52. stranici. MERCEDES - BENZ . COM

protok vazduha na prednjim točkovima. Meseci rada na detaljima rezultirali su malim, neprimetnim, reckavim usmerivačima vazduha postavljenim ispred svakog prednjeg točka. To je patentirani izum koji postiže precizno izračunat efekat: brazde u profilu usmerivača vazduha skreću kretanje vazduha preko točkova ili ispod luka iznad točkova. „Ovo jednostavno poboljšanje lukovima iznad prednjih točkova smanjuje koeficijent otpora vazduha za 11 poena“, objašnjava Vul. U jeziku aerodinamike „poen“ predstavlja kritični hiljaditi deo jedinice – tako da je 11 poena ekvivalentno smanjenju otpora vazduha od 0.011. A sve to je postignuto sa nekoliko proreza i malim usmerivačima vazduha u lukovima iznad točkova. To je sve? „Svi ovi mali detalji kada se zbroje prave veliku razliku“, odgovara nam inženjer, i koristeći malo jednostavne aritmetike dokazuje nam svoju tezu: „Ukoliko možemo da smanjimo koeficijent otpora vazduha za 50 poena (to je 0.05), onda se potrošnja goriva, recimo, pri prosečnoj brzini na auto-putu – na primer oko 130 km/h (80 mph) – smanjuje u proseku za 0,7 l/100 km. Tako da zaista ima smisla namučiti se oko svakog hiljaditog dela jedinice.“ Zaista, novi CLA potvrđuje proračune tima iz Zindelfingena: ovaj kupe sa četvora vrata nije samo impresivan zbog novog jezika dizajna, on takođe ima neprikosnovenu aerodinamiku. Smanjen otpor vazduha znači da je CLA postavio novi svetski rekord za masovno proizvedene automobile. < Sada je to zadivljujuće divlje. Divlje – sa stilom. 25


d i g i t a l

Zvezdasto voće Mercedes-Benz Mreža: šest digitalnih destinacija u veb džungli za ovo proleće

Moto-sport Za početak F1 sezone nudimo vam sve što treba da se zna o Hamiltonu, Rozbergu i Mercedes AMG Petronasu, plus pregršt visoke tehnologije u slikama.mercedes-amg-f1.com

FejsBuk za sadrži a Mercedes-Ben Zvanična stranic video snia, m eli od m vim informacije o no ja od mnogih hiljade fotografi sekunde. mke i, takođe, e ak sv e i broj rast obožavatelja, čij ionalna nova ac nz se ta da do U proleće biće ica koja nska trkačka igr aplikacija: vrhu na ambijentalne zvuke e dinamički reaguj oko vozača. benz m/mercedes facebook.co

ilustracija: Mathias rekowski fotografije: DaiMler ag

Foto zajednica Nedelja mode, putovanje kolima kao iz sna i puno istorije: zapanjujuće lepe fotografije iz Mercedes-Benz univerzuma na virtuelnoj tabli za kačenje informacija. Od sredine maja ponuda će obuhvatiti i najbolje fotografije sa trke Mille Miglia. pi nte r ­ est. com /m ercedesbenz

Blog Nezavisni blog obožavatelja namenjen Mercedes-Benz entuzijastima: bogat informacijama, a vesti stižu „SLS brzinom“. blog . mercedes - benz - passion . com

26

Magazin mb! sada se izdaje isključivo onlajn. Ovaj mladalački internet časopis donosi reportaže o najnovijem dizajnu, stilu, kulturi, muzici i trendovima u turizmu – kao što je, na primer, poseta surferu Benu Adamsu (desno) dok surfuje na plažama Bajron beja na istočnoj obali Australije. mercedes-benz.com/mb

konFigurator HD fotografije, pregled od 360° sa zum funkcijom, realistične boje, detaljna tekstura površina, kao i dnevni i noćni prikazi: konfigurator vozila daje vam božanstveni osećaj kako je biti u najnovijim modelima. mercedes-benz.com

27


s p o r t s

Planovi Luisa Hamiltona: â&#x20AC;&#x17E;Nijedan dru gi tim nije toliko gladan pobede kao mi.â&#x20AC;&#x153; 28

T e ks T C h r i s t o p h h e n n , to m C L a r k s o n

F o T o g r a F ij e m a r k u s j a n s

29


s p o r t s

> FotoGr aFije: DaimLer aG; sipa press/DDp imaGes; Wenn (2)

> SVETSKI ŠAMPION je titula koju je Hamilton do sada osvojio jednom. On želi da opet uživa u tom osećaju sa timom Mercedes AMG Petronas. Tokom prvog radnog dana nove sezone Hamilton nam priča o stvarima koje ga podstiču i motivišu, i priseća se momenta iz 2008. koji je bio presudan za titulu: „Odjednom sam video beli automobil ispred sebe. Ušavši u poslednju krivinu poleteo sam ka sredini i nekako ga prošao. Držao sam dah, preuzeo kontrolu nad točkovima i dao gas do cilja. Uspeo sam, postao sam svetski šampion!“

Stil

s V e T Š o U B i Z N i s a poznat je Luisu Hamiltonu – i to ne

samo zbog njegove glamuroznije polovine. Od 2011. njegov menadžer je Sajmon Fuler (Simon Fuller), koji, takođe, zastupa i Bekamove i Dženifer Lopez. Ipak, Hamiltonu nisu potrebni nikakvi savetnici po pitanju toga kako da se dodvori javnosti. On voli da nosi sportsku garderobu, ali mu je zadovoljstvo i da se obuče klasično za specijalne prilike. „Ako izlazim na večeru sa Nikol, uvek obučen odelo“, otkriva Hamilton u jednom intervjuu. „Kao muškarac, uvek morate da se potrudite da impresionirate damu.“ On ima izrazito poseban stil odevanja, što je možda povezano sa činjenicom da veoma ceni skupa odela. „Nikad nismo imali puno novca. Moja mama nije imala nikakvu modernu odeću, a kamoli dizajnerska imena na etiketama.“

Te r aPija Trk aMa : Hamilton je bio hiperaktivan još od malena. „Našao sam načine kako to da kanališem“, kaže.

airton sena

IZDRŽLJIVOST i disciplina su za Hamiltona ključni kvaliteti. Naučio je da se nikad ne predaje i da konstantno radi na svojoj kondiciji. „Za ovu godinu imam novog fizioterapeuta i trenera“, izveštava nas. Ipak, nije samo njegovo telo spremno za dobru vežbu: „Bio sam zaista oduševljen kada sam prvi put video tri simulatora vožnje koje naš tim poseduje“, priseća se Hamilton.

LU I S H A M I LT ON O... AIRTONU SENI „Njegov poseban stil vožnje i njegov karakter, u celini, oduvek su me fascinirali.“ MUHAMEDU ALIJU „Za mene, Ali je najimpresivnija poznata ličnost koja postoji. Njegovo samopouzdanje pleni.“ M. ŠUMAHERU „On je legenda. Privilegija je što sam vozio u isto vreme kad i on, i što sam ga upoznao.“ RIVALIMA „Najjače rivalstvo uvek dolazi iz samog tima.“ TIMU „Lako je povući dole ljude koji vas okružuju. Ali kao vozač, uvek morate da mislite pozitivno. Važno je da održite tim na svojoj strani, čak i kada se stvari ne odvijaju onako kako ste zamislili.“ HEROJIMA „Jedan stariji muškarac nedavno mi je rekao da sam ja njegov heroj. Pomislio sam da je to suludo. Za mene je Supermen heroj – a ja nisam Supermen.“ 30

>

Sreća

V e L i k a L j U B aV u životu Luisa Hamiltona (Lewis Hamilton) je Nikol Šerzinger (Nicole Scherzinger), bivša pevačica benda Pussycat Dolls. Njih dvoje su zajedno već pet godina, sa pokojom pauzom – koje Hamilton objašnjava preopterećujućim poslovnim obavezama. „Održavamo vezu na daljinu, i nekad je teško. To je pravi izazov za nas dvoje“, priznao je u jednom intervjuu pre izvesnog vremena. Par se svakako ne krije od javnosti. Hamilton redovno tvituje fotografije sebe i „moje devojke nikolšerzi“. 31


s p o r t s

>

Prijateljstvo

N i k o r o Z B e r g (Nico Rosberg) i Luis su prijatelji već mnogo godina. Britanski vozač i novi član njegovog tima čak su bili bitke na karting stazama kad su imali 13 godina i bili članovi istog tima. Danas žive u istom kompleksu apartmana u Monaku i pripomažu jedan drugome s vremena na vreme. „Kada sam nedavno došao kući kasno i nisam imao ništa u frižideru, zakucao sam mu na vrata i njegova devojka Vivijan mi je spremila hamburger“, kaže Hamilton. Međutim, takvu velikodušnost nećete videti među njima na trkačkoj stazi. „Član vašeg tima je uvek prva osoba koju želite da pobedite“, potvrđuje nam Hamilton. „Očekujem da će Niko biti jako brz i vrlo borben.“

> RANI POČECI: Luis je imao samo pet godina kada se prvi put provozao u autiću u luna parku, a imao je sedam godina kada je pobedio u prvoj trci sa automobilom na daljinsko upravljanje u TV emisiji Blue Peter. Do desete godine provodio je svaki vikend na karting stazama i pričao šefu McLarena, Ronu Denisu (Ron Dennis), o svojim planovima da postane svetski šampion. Tri godine kasnije McLaren i Mercedes-Benz su mu dali ugovor, i sa 15 Luis je postao svetski šampion u kartingu.

L U i s H a M i LT o N gleda samouvereno u zajedničku budućnost sa timom Mercedes AMG Petronas.

PR E K R E T N IC E 1985. Luis Hamilton je rođen u Stivenejdžu, Severni London, 7. januara. Njegovi deda i baba sa očeve strane su sa Grenade. 1995. Osvaja britanski juniorski kup sa 10 godina, i dobija trofej od Žaka Vilneva. 2005. Hamilton osvaja Formulu 3 Euro serije, sa rekordom od 15 pobeda u 20 trka. 2006. Ukupno pet pobeda i devet podijuma, te Hamilton osvaja GP2 titulu.

VOLIM AUTO-TRKE, tako da jedva čekam da stanem na startnu poziciju sa Mercedes AMG Petronas timom. Ljudi ovde imaju veću glad za uspehom nego bilo koji drugi tim za koji znam. Ukoliko mi automobil bude dovoljno blizu vođa, predstojaće luda zabava.

2008. Nakon pet pobeda i nesvakidašnje uzbudljivog finala sezone, Hamilton postaje najmlađi svetski šampion u istoriji Formule 1, i to za samo jedan poen.

Motivacija T i M Z N a da sa mnom dobija vozača koji uvek daje 100 odsto sebe kada je za

upravljačem. Ali, podjednako sam predan pomaganju tima i kada sam van kabine. Svi treba da znamo da je ovo u čemu smo dugotrajni projekat. Mi smo zajedno u maratonu, ne u sprintu.

32

2013. Nakon 21 pobede u 110 trka, Hamilton se prebacuje iz McLaren-Mercedesa u Mercedes AMG Petronas tim. Njegov cilj: da osvoji svetsku titulu.

FotoGr aFije: eYeVine; DDp imaGes; DaimLer aG (3)

2007. Hamilton vodi u bodovima nakon šest trka tokom njegove prve F1 sezone – ujedno postaje najmlađi vozač koji je ikada vodio u trkama F1. Svoju prednost braniće do poslednje trke kad će morati da prihvati drugo mesto, iza Kimija Raikonena.

>

Porodica

e N T o N i H a M i LT o N (Anthony Hamilton) brzo je prepoznao

talenat svog sina – i uradio je sve kako bi ga podržao u trkačkoj karijeri. Ranijih godina Entoni je morao da ima dva dodatna posla da bi Luisu omogućio da učestvuje u karting trkama, a kasnije ga je vodio kao menadžer sve do Formule 1. Taj posao je radio sve do 2010, ali Luis i dalje redovno naglašava koliko toga duguje ocu. „Drži noge na zemlji i nemoj zaboraviti odakle dolaziš; otac me je naučio da budem skroman.“ Luisov mlađi brat takođe utiče na njega, vraćajući ga na zemlju. Nikolas ima cerebralnu paralizu, ali ga redovno viđamo u publici na trkama. „Kad god pomislim da imam probleme, pomislim na Nikolasa“, kaže Hamilton. „On ne može da uradi pola od onoga što ja mogu, ali je ipak srećan.“ 33


D R I V E

Ogledalo budućnosti NOVA E-KLASA dodatno je učvrstila svoj vodeći položaj u klasi luksuznih vozila. Prefinjen i elegantan i, pre svega, jedan od „najpametnijih“ automobila napravljenih do sada.

34

35


D R I V E

S

ve serijske modele E-Klase Mercedes-Benz je temeljno revidirao. Zapravo, toliko temeljno da je primenio najnovija tehnička dostignuća u ranoj fazi, odnosno napredne tehnologije i dostignuća iz buduće S-Klase. Osim toga, novu E-Klasu odlikuje izbrušen dizajn, prefinjen, elegantan sportski izgled, znatno unapređen komfor, visokokvalitetna oprema, efikasnost i uživanje u vožnji. Prepoznatljiv „četvorooki“ izgled E-Klase ne remeti redizajniran prednji deo koji prvi put, za E-Klasu, ima „dva lica“: u standardnoj verziji, linija opreme Elegance dostupna je u kombinaciji sa klasičnom maskom hladnjaka sa tri lamele i zvezdom na poklopcu motora. Avantgarde liniju opreme odlikuje maska hladnjaka svojstvena sportskom automobilu sa centralno postavljenom zvezdom čime se naglašava nesputan sportski izgled prednjeg dela. Oborena i dnevna svetla opremljena su parcijalnim LED svetlima i deo su standardne opreme. Izmene u unutrašnjosti brižljivo su usklađene sa upečatljivim spoljašnjim izgledom vozila. Novina je dvodelna intarzija koja se proteže čitavom dužinom kontrolne table. Nezavisno od linije opreme, dostupna je u intarziji od drveta ili aluminijuma. Otvori za ventilaciju takođe

Test u Barseloni i MERCEDES-BENZ je upriličio prezentaciju nove E-Klase u Barseloni. Specijalizovani auto-novinari imali su na raspolaganju tridesetak automobila za testiranje. I Srbija je imala svoje predstavnike „sedme sile“. Prenosimo mali deo njihovih utisaka.

1

. . . . U V O D N I K I L O M E T R I uz obalu mediteranskog mora, na putu ka planinskom delu Barselone, potvrdili su sve što smo i znali (i voleli) o „E-Klasi“: udobna sedišta, odličan položaj za volanom, dovoljna količina prostora za četvoro putnika i njihove stvari.... Mercedes je iskoristio priliku i predstavio najbezbedniju limuzinu u klasi. Nijedan drugi model ne nudi što i „E-Klasa“ i sigurni smo da će to vozači i primetiti. Svakako, za pohvalu je i odluka Mercedesa da „E-Klasi“ podari moderniji izgled kako bi se privukla šira klijentela. Paleta motora je bogata, a uskoro nas očekuje i hibridna verzija.

(Aleksandar Pijevac, Auto Bild)

2

....NAMERNO ZA „E-KLASU“ kažemo „nova“, jer je model koji nas je dočekao u Barseloni, gde je Mercedes organizovao međunarodnu prezentaciju noviteta, zaista delovao kao potpuno nova generacija, a ne samo proizvod pukog redizajna. Logično, najuočljivije su izmene u stilu, kao što se i očekuje na poluvremenu tržišnog veka nekog automobila, ali su nam prve vožnje omogućile da se upoznamo i sa nekim od bezbednosnih sistema koji su spremani za novu „S-Klasu“.... Stilski preokret „E-Klase“ je radikalan i hrabar. S druge strane, koliko god nam se dopao, on nam je, ujedno, dodatno naglasio da su izmene primenjene u enterijeru veoma male. Doduše, materijali su kvalitetniji, nivo opremljenosti bogatiji.... Srednja Mercedesova limuzina lagano preuzima primat kao model u kome se najpre predstavljaju dostignuća na planu bezbednosti...., što dodatno govori u prilog tome koliko je nemačkoj kompaniji važan uspeh manje limuzine. (Darko Gigić, SAT plus)

36

37


D R I V E

su redizajnirani, kao i analogni sat između dva centralna otvora za ventilaciju. Harmoničnu unutrašnjost krasi nova centralna konzola bez ručice menjača i novi multifunkcionalni upravljač sa Direct Select ručicom i ručicama za promenu stepena prenosa na upravljaču u kombinaciji sa automatskim menjačem.

„Pametna vožnja“ Ono što je počelo sa PRE-Safe® sistemom, a nastavilo se sa Distronic Plus sistemom dovelo je do potpuno nove dimenzije vožnje u Mercedes-Benz vozilima, do ujedinjenja komfora i bezbednosti. Mercedes-Benz to naziva „Intelligent drive“. E-Klasa premijerno predstavlja obilje novih ili optimizovanih sistema za pomoć tokom vožnje koji će se naći u budućoj S-Klasi. Za obe verzije E-Klase, limuzinu i karavan modele na raspolaganju je veoma široka paleta snažnih i efikasnih motora na benzin i dizel gorivo. Svi motori su izuzetno efikasni i opremljeni ECO start/stop sistemom. Novi član porodice BlueDIRECT motora na benzin je četvorocilindarski agregat sa raspršujuće vođenim direktnim ubrizgavanjem goriva. E-Klasa ostvaruje optimalne vrednosti potrošnje goriva od 5,8 l/100 km (135 g/km CO2), što je čini jedinim vozilom u svojoj grupi koje pripada A klasi energetske efikasnosti. Pored toga, novi benzinski četvorocilindarski BlueDIRECT već sada ispunjava EU6 standard emisije izduvnih gasova koji će se primenjivati od 2015. Svi BlueDIRECT motori na benzin nove E-Klase predstavljaju kombinaciju brzog odziva i uzorne snage uz najviši nivo efikasnosti i najniži nivo emisije izduvnih gasova. Široka paleta motora je dopunjena modelom E 300 BlueTEC Hybrid. On predstavlja kombinaciju četvorocilindarskog motora na dizel gorivo sa električnim motorom isporučujući snagu od 170

3

.... KAO ŠTO JE BARSELONA

4

u fudbalu više od fudbala, tako je i Mercedes u čudnom svetu automobilizma odavno postao više od automobila... I seo sam za volan „mercedesa“. Dok su beogradske kolege testirale nove automobile (a treba napomenuti da naši auto-eksperti od svih prisutnih iz vascele Evrope najprofesionalnije rade testove), „mercedes“ je, u stvari, testirao mene. Da li ću poželeti da ne odem kući? Sedište koje se anatomski podešava uz mogućnost masaže za početak je ozbiljan izazov.... Ovde brzine čak ne idu ni napred „drajv“, nazad „rikverc“. Nema ni automatskog menjača, menja se kao na Formuli jedan, na volanu. I zaista, čovek ne vozi „mercedes“ već „mercedes“ vozi čoveka.... Prosto mi dođe da dignem ruke i pustim ga da sam vozi. Valjda zbog rizika od napada hedonizma u meni, nemački inženjer je unapred, pre nego što smo ušli u auto, održao lekciju da se ruke nikad ne smeju skinuti sa volana.... Tako smo dva dana u novoj „mečki“ krstarili Barselonom. I pomalo sam počeo da razumem sve one drugare koji besomučno troše kafanske razgovore na priče o automobilima, čak i one koji su me „mrzeli“ tri dana što sam vozio novi „mercedes“....

. . . . N I S A M O Č E K I V A O da će AMG verzija restilizovane „E-Klase“ doneti tako mnogo inovacija. Bio sam ubeđen da su Mercedesovi stručnjaci bili nezadovoljni izgledom prednjeg dela, pa su zbog toga radikalnije modifikovali svetlosne grupe.... Svakako, najznačajnije od svega je to što je sada dostupan i pogon na sva četiri točka.... „E-Klasa“ u AMG verziji definitivno nije za svakoga. Ozbiljnost „E-Klase“ i njena fascinantna snaga nekako su više namenjeni zrelijim i iskusnijim vozačima, koji pored atraktivnosti žele da uživaju i u neiscrpnoj snazi i njenom savršenom prenosu do podloge. Ja bih najradije posedovao oba modela.

5

.... KOLIKO SMO DALEKO od toga da nas automobili jednog dana zamene za volanom saznali smo na promociji osvežene četvrte generacije „mercedesa E-Klase“.... Svi modeli redizajnirane „E-Klase“, kao deo standardne opreme, imaju elektromehanički sistem direktnog upravljanja. Savremeni sistem predstavlja kombinaciju servo upravljanja sa varijabilnim prenosnim odnosom u zavisnosti od ugla zakretanja. Rezultat je savršena efikasnost i preciznost....

(Aleksandar Pijevac, Blic)

(Danilo Jojić, Top Speed)

(Veljko Miladinović, Nedeljnik)

HARMONIJA spoljašnjeg i unutrašnjeg stila: napa koža i jasenovina (opciono) dodatno će naglasiti celokupan utisak.

38

FOTOGR AFIJE: MERCEDES - BENZ SCG, DAIMLER AG

kW (231 KS) i obrtnim momentom od 750 Nm. E 300 BlueTEC Hybrid troši 4,1 l/100 km uz emisiju CO2 od 107 g/km zauzimajući tako vodeći položaj među najštedljivijim modelima više srednje klase vozila.

Visokokvalitetni dodaci

TA Č N O V R E M E možete da vidite na analognom satu koji je u savršenoj ravnoteži sa tehnološki naprednom kabinom.

Mercedes-Benz će i u budućnosti nuditi dva menjača za E-Klasu: manuelni 6-stepeni menjač, veoma lagan za rukovanje sa kratkim hodom ručice menjača, i automatski menjač 7G-TRONIC Plus sa Direct Select ručicom i Direct Select ručicama za promenu stepena prenosa na upravljaču. Prianjanje i stabilnost tokom vožnje takođe su unapređeni posredstvom 4MATIC pogona na sva četiri točka – naročito po teškim uslovima za vožnju. Nova E-Klasa se već u standardnoj verziji is-

poručuje sa sveobuhvatnom visokokvalitetnom opremom. Novi detalj dodatne opreme je Hands-Free Access koji omogućava otvaranje i zatvaranje poklopca prtljažnika jednostavnim pokretom noge ispod zadnjeg branika, što je veoma praktično prilikom utovara ili istovara prtljažnika. Mercedes-Benz nudi COMAND Online multimedijalni sistem sa displejem u boji visoke rezolucije od 17,8 cm, internet vezom, hard-disk navigacijom i funkcijom pozivanja u hitnim situacijama koji može da se kombinuje sa DVD šaržerom za šest diskova. Integrisana aplikacija obuhvata Google™ Local Search i Weather, kao i opciju učitavanja putanje konfigurisane pomoću Google Maps na računaru i poslate vozilu. Dodatne tehničke specifikacije i potrošnja goriva < mogu se naći na stranici 53. 39


L E G E N D S

PRETHODNICI E-KLASE nisu bili samo uzbuđenje za milione vozača, oni, takođe, imaju sjajnu istoriju pionirskih inovacija, listu zvezda čija se imena vezuju za njih, kao i nekoliko filmskih uloga koje su ih proslavile.

K

FOTOGR AFIJE: MARY EVANS/INTERFOTO; GET T Y IMAGES; GLOW IMAGES; DAIMLER AG (8) TEKST: CHRISTOPH HENN

Zvezda kvaliteta

ROMANTIČNO putovanje: Beatris Dal i Žan-Ig Anglade u filmu Beti Blu

o to tamo vozi tako brzo kroz vetar i kišu“, šaljivo je u auto-časopisu Auto, Moto und Sport 1952. napisano pored senzacionalne slike Mercedesa 180 koji je uhvaćen tokom probne vožnje – to je bilo prvi put da je automobil fotografisan pre zvaničnog predstavljanja javnosti. Kako bi umanjili očekivani bes zbog fotografije, urednici su kreirali osam linija rogobatnih stihova zasnovanih na Geteovoj poznatoj pesmi „Erlkönig“ („Bauk“). Zbog toga je W 120/121 serija modela od 1953. bila prvi prototip koji je ikada do tada slikan špijunskom kamerom, a na nemačkom su bili poznati kao „Erlkönig“. Štaviše, to je bio prvi Mercedes sa samonosećom Ponton karoserijom, i rani predvodnik E-Klase, mada, ako se držimo suvih činjenica, priča o E-Klasi kreće sa W 136 koji je započet posle Drugog svetskog rata i pravljen je sve do 1955. godine. Ali, Mercedes-Benz je sa Pontonom dao nov život višoj srednjoj klasi i ujedno postavio temelj svojoj najuspešnijoj proizvodnoj liniji, koja je do sada prodata u više od 10 miliona primeraka. Ta dinastija uveliko je imala status legende i pre nego što je 1993. zvanično dobila naziv E-Klasa. Proces imenovanja potpomognut je poznatim imenima inspirisanim oblikom ili godinom debitovanja – kao što su „Fintail“ ili „Stroke-8“ – i prvencima modela srednje veličine koji su Mercedes-Benzu doneli slavu. Na primer, dvadesetak godina nakon što je bezbednosna ćelija za putnike premijerno ugrađena u Fintail, W 124 je otišao korak dalje sa „multi-link“ nezavisnim oslanjanjem na za-

I KO N E stila: Pol Njumen i Stroke-8

> Džejms Bond u Stroke-8: podjednako su legendarni kao i Fintail i Vil Smitov zvanični auto iz filma Muškarci u crnom

OPUŠTENE mušterije: Vil Smit u E 500 u filmu Muškarci u crnom

dnjoj osovini koje se i danas koristi. Popularnost više srednje klase automobila vidi se i u broju prodatih vozila, a taj broj je dostigao novi rekord kada je W 123 prodat u 2,4 miliona primeraka. Najpoznatiji kupac ovog serijskog modela bio je izvesni Džon Lenon, čiji je poslednji novi auto bio 300 TD iz 1979. godine – ujedno i prvi W 123 karavan koji je izvezen u Sjedinjene Američke Države. Kao i mnoge generalno nepoznate, privatne mušterije, vozači taksija takođe su veliki ljubitelji izuzetne pouzdanosti E-Klase koja već uveliko oblikuje izgled saobraćaja u Evropi. Stoga je i jedino bilo logično što je 1998. u francuskom filmu Taksi zvezda bio ne jedan, nego dva E 500 modela iz W 124 serije. E-Klasa zaista ima impresivnu biografiju što se tiče filmova: Džejms Bond, na primer, sedi za upravljačem Stroke-8 u filmu Čovek sa zlatnim pištoljem, a u Beti Blu Beatris Dal i Žan-Ig Anglade kradu bež Fintail Mercedes. U filmu Muškarci u crnom II, Tomi Li Džons i Vil Smit voze se u crnom E 500 iz W211 serije, koji je prepun raznih gedžeta, uključujući i vozača na naduvavanje i raketni pogon na dodir tastera. Da li je to najava buduće < E-Klase „Erlkönig“, možda?

40

W 211 Sa 29 varijanti modela, E-Klasa od tada nudi najširi izbor u tom segmentu automobila.

2009–2012

W 21 0 Upečatljiv prednji deo sa dva velika svetla, dok je zadnji deo podsećao na kupe – to su bile glavne odlike ove serije.

2002–2009

W 12 4 Kada je ovaj model osavremenjen 1993. kršten je i novim imenom koje se i danas koristi: E-Klasa.

1995–2003

W 12 3 Kada je lansiran W 123 kupci su morali godinama da čekaju na svoj novi automobil.

1985–1996

W 11 4/11 5 „Stroke-8“ je bio prvi serijski Mercedes sa zadnjom osovinom u konstrukciji sa oscilujućim upornim ramenima.

1976–1985

W 11 0 „Fintail“ je bio prvi auto na svetu sa bezbednosnom ćelijom za putnike.

1968–1976

W 12 0/ W 121 „Ponton“ je bio prvi Mercedes sa samonosećom karoserijom.

1961–1968

1953 - 1962

Porodica koja je postala legendarna: W 212 Širi zadnji blatobrani podsećaju na Ponton iz 1953.

41


42

43


I N N O V A T I O N

1

Dobro izoštrena čula

2

I

44

nteligentni automobil: to je sjajna ideja, ali šta to zapravo znači? Da li vozač treba da donosi što manje odluka ili treba da zadrži kontrolu uz podršku kompjuterizovanih sistema? Mercedes-Benz se odlučio za taj drugi pristup. Intelligent Drive (Inteligentna vožnja), kako se zajednički zovu Mercedesovi pomoćni sistemi, nije dizajnirana da preuzme kontrolu umesto vozača. Ima više od decenije otkako je prvi pravi sistem za asistenciju, na bazi radara Distronic adaptive cruise control – debitovao. Ovih dana vozači nove E-Klase, na primer, mogu da iskoriste „čulne moći“ šest radarskih senzora, šest kamera i 12 ultrasoničnih senzora. Generalno, ideja je bila da se unapredi bez-

BAS PLUS I PRE- SAFE BRAKE Ovi sistemi sada, takođe, mogu da detektuju kada se pešaci pojave ispred automobila. Razmatranjem informacija sa kamera i radara, vozač biva upozoren vizuelnim i zvučnim signalima. Ukoliko ne odreaguje na vreme, sistem automatski koči.

T E KS T M I C H A E L M O O R S T E DT, C H R I S T O P H H E N N

bednost. Tehnologija bi trebalo da pomogne pri otkrivanju opasnih situacija na vreme i da preuzme mere u skladu sa situacijom ukoliko stvari postanu kritične. Upravo je to i cilj novih funkcija uključenih u BAS Plus Brake Assist i Pre-safe Break system, koji se prvi put pojavljuju u novoj E-Klasi a biće ugrađeni i u buduću S-Klasu. Ovi sistemi mogu da primete pešake, kao i opasne okolnosti na raskrsnicama. Druga, gore pomenuta aktivnost sistema pripada BAS Plus sistemu – Cross-Traffic Assist. Sistem će vam dati vizuelno i audio upozorenje ukoliko vam se neki automobil približava sa bočne strane – time će biti protivteža nepažnji koja je čest uzrok nesreća. Novi sistem za asisten-

I L U S T R A C IJ A M A R I O W A G N E R

FOTO: DAIMLER AG

INTELIGENTNA VOŽNJA: mreža kamera i senzora upozorava vozača na opasnosti – i time povećava bezbednost za vozača, kao i za pešake.

ciju može, takođe, da ispravi pogrešne procene automatski pojačavajući pritisak na kočnice ukoliko vozač ne reaguje dovoljno odlučno na opasnost koja je pred njim. Sistem funkcioniše pri brzinama i do 72 km/h (45 mph). Prema nedavnom istraživanju, više od četvrtine svih saobraćajnih nesreća na raskrsnicama koje imaju za posledicu telesne povrede, može da se ublaži ili potpuno spreči na ovaj način. Za napredak na polju bezbednosti najzaslužnija je stereo kamera ugrađena u vetrobran, a koja funkcioniše slično 3D bioskopskoj tehnologiji: ima trodimenzionalnu perspektivu okoline od 50 metara (164 ft) ispred automobila sa uglom pregleda od 45 stepeni, a maksimum preglednog polja može da poveća na neverovatnih

BAS PLUS SA CROSS -TR AFFIC ASSIST BAS Plus je sada prvi put u mogućnosti da pomogne pri izbegavanju sudara na raskrsnicama sa saobraćajem koji dolazi sa strane. Radar i stereo kamera pokrivaju široki ugao vidika oko automobila. Ukoliko se pojavi opasna situacija vozač dobija duplo upozorenje i automatski se pritiskaju kočnice – sve do kraja ako je neophodno.

500 metara (1,640 ft). Informacije koje uhvate dva „oka“ kamere spajaju se sa podacima radarskih senzora kako bi se proračunala putanja objekata koji se pomeraju bočno od automobila. Isti sistem interakcije stereo kamere i radarskih senzora osnovni je princip rada novog sistema detekcije pešaka koji je deo BAS Plus i Pre-Safe Brake funkcija. Sistem alarmira vozača ukoliko detektuje ljude ispred automobila i može nezavisno da zakoči ukoliko vozač previše okleva ili uopšte ne reaguje. Eksperti procenjuju da će sistemi rezultirati time što će skoro pola svih automobilskih nesreća sa pešacima moći kompletno da se izbegnu ili će makar biti manje ozbiljne posledice. Više nego dovoljan razlog da se pri> hvati mala dodatna pomoć kompjutera. 45


E M O T I O N

Računari na otvorenom Italijanski inženjer Karlo Rati bavi se istraživanjem gradova budućnosti. Objasniće nam kako će interakcija ljudske evolucije i senzora delovati revolucionarno na urbani život:

D I Z A J N

Lude šezdesete

Visoka

kultura

P A R I Z Dizajn sedišta „Elevate“ inspirisan je avijacijom – a nasloni za leđa zaista su i napravljeni od

unutrašnjih delova bivšeg aviona koji je leteo na dugim linijama. Mark Venot (Marc Venot) kreirao je sedišta, urađena u distinktivnom stilu šezdesetih, za kompaniju Flown. Moguće je da će zakrivljeni zidovi sa okvirima za prozore kod nekih probuditi osećaj nostalgije za letenjem, ali sedišta će svakako biti daleko udobnija od onih u avionu. FLOW N . FR

D Ž A K A R T A Kao i u svim velikim gradovima tako i u Džakarti, prestonici Indonezije, prostor u gradu postaje sve veća vrednost. Holandsku arhitektonsku firmu MVRDV nužnost je naterala da dizajnira megazgradu – smeo koncept gde su gomile raznih blokova natrpani jedni na druge umesto da su postavljeni jedni kraj drugih. „Peruri 88 je na izvestan način Džakarta u vertikali – ova zgrada predstavlja novu vrstu mini-metropole koja je utkana u strukturu grada“, objašnjava Vini Mas (Winy Maas) iz MVRDV-a. Svaki blok ima krov na kojem su zasađena stabla, pa se tako stvara više zelenog prostora. Kada bude završen, toranj u Džakarti biće visok 400 metara (1,312 ft) i imaće površinu od 360.000 kvadratnih metara (3,875,000 sq. ft) za apartmane, poslovne prostore, bioskope i spoljašnji amfiteatar, kao i za luksuzni hotel između 44. i 86. sprata. Čak će imati i džamiju i kancelariju registra. M V R D V . N L 46

ILUSTRACIJE: LYNDON HAYES/DUTCHUNCLE

GR AD SUTR AŠNJICE

ne mora nužno da izgleda drugačije od današnjeg, ali će sigurno funkcionisati drugačije. Stanovnici grada biće u konstantnom dijalogu sa sopstvenim okruženjem. Gradovi su nam već ispresecani digitalnom tehnologijom koja je noseći stub inteligentne infrastrukture. Imamo razne mreže koje podržavaju rad mobilnih telefona, pametnih telefona i tableta, a takođe imamo i pristup velikim količinama javnih informacija. Naravno, postoji i rastuća mreža senzora i digitalnokontrolisane tehnologije povezane sa računarima. Sve u svemu, gradovi su nam veoma brzo postali nalik ogromnim računarima na otvorenom. Evaluacijom postojećih informacija možemo da identifikujemo ritam grada i da se ponašamo u skladu s njim. Vozači dobijaju instant informacije o zakrčenosti puteva, te mogu da odaberu alternativnu rutu; vozači javnih vozila znaju gde ih putnici čekaju, a čak i klimatske promene postaju vidljive ukoliko koristimo fotografske informacije sa mreža kao što je flickr. U viziji budućnosti pojedinac će moći da iskoristi ono što grad ima da ponudi – a to će biti na dobrobit čitave zajednice.

K R E A T I V N O : stacioniran u Španiji, dizajner Parolio dobio je nekoliko nagrada za svoje kreacije.

Ponoćni ekspres M A D R I D U baru „Passanger“ možete iskusiti sve čari dav-

ne ere luksuznih putovanja vozovima poput Orijent ekspresa – s tim što ne morate da se pomaknete ni metar. Dizajner Parolio i njegov tim transformisali su ovaj uski prostor u modernom Malasanja/Tribal kraju u izdužen vagon sa bogatim kožnim foteljama, tamnim drvetom i bronzanim sjajem. Umesto prozora, na zidovima se nalaze veliki ekrani na kojima se menjaju slike svetskih pejsaža snimljenih iz vozova – tako da svaki put kada posetite bar kao da krenete na novo putovanje.

FACEBOOK . COM / TH EPASSENGER M A DR I D

47


E M O T I O N

U M E T N O S T

D I Z A J N

Rariteti

Perfektan domaćin

Luksuz nomada

ONI KOJI NE PRE FE R IR AJU

odlaske u galerije sada mogu da kupuju umetnička dela preko interneta. Svake dve nedelje Artflash nudi dva „limited edition“ potpisana rada umetnika kao što su Džonatan Mes, Volfgang Tilmans ili Jorg Imendorf. Cene su realne s obzirom na to da su dela, generalno, odabrana iz kolekcija umetničkih društava. A RTFL ASH . DE

„PO MOM MIŠLJENJU, najveća nagrada i luksuz na putovanju jeste mogućnost da se iskuse svakodnevne stvari kao da je to prvi put, da se bude u poziciji gde ništa nije toliko rutina da se uzima zdravo za gotovo.“ BILL BRYSON, PUTOPISAC

J E D A N A E S T D I Z A J N E R A kreiralo je

putne aksesoare za Luja Vitona (Louis Vuitton). Kolekcija „Objets Nomades“ obuhvata stolice na sklapanje, solarne svetiljke oivičene kožom i mreže za ležanje koje je osmislila španska dizajnerka Patricija Urkiola (Patricia Urquiola). LOU ISV U IT TON . COM

HOTEL KONZERVATORIJUM nudi putnicima luksuzni prostor gde grad i njegovi stanovnici vole da se okupljaju.

B O W I E

Zvezdani čovek

Visoko iznad F E N I K S Pariz ima Ajfelov toranj, London Šard a Sijetl Spejs nidl. A 2014. Feniks, Arizona (SAD), dobiće Čiodu – spektakularni toranj sa opservatorijom, koji stoji nad zemljom kao ogroman štap za ražanj. Toranj od armiranog betona dostići će visinu od 420 metara (1,378 fita), imaće tri staklena lifta i okruglu platformu kao vidikovac – spratovi platforme spuštaće se spiralno nadole. Dok se posetioci budu spuštali sa najviše tačke moći će da uživaju u pogledu od 360 stepeni na krševite pejsaže Arizone. Unutra će se nalaziti izložbeni prostori, restorani i barovi. BIG . DK 48 62

FOTOGRAFIJE: VG-BILDKUNST, BONN 2013; FRANK W. OCKENFELS 3

L O N D O N Uzbudljiva muzika i sjajni kostimi: Dejvid Bouvi (David Bowie) je pevač, producent, glumac, slikar, vajar i fotograf. Od 23. marta do 28. jula održaće se retrospektiva u V&A muzeju posvećena delima ove britanske pop ikone. VA M . AC . U K

A M S T E R D A M Ukoliko tražite ono najbolje što grad može da ponudi i poslušate savet lokalaca uglavnom ćete završiti u nekom snek baru ili malom restoranu koji nudi samo tri jela na meniju. Preporuku koju bi vam dao neki insajder druge vrste je – Konzervatorijum, luksuzni hotel u amsterdamskom muzejskom rejonu. U većini hotela uglavnom ćete naći njihove goste, dok se u masivnom atrijumu Konzervatorijuma svi okupljaju kao u dnevnoj sobi. Prijatelji se nalaze tu na ručku u restoranu, roditelji sa decom piju čaj u salonu, i da – lobi je jako popularan među poslovnim muškarcima i ženama. Kuća je sagrađena u 19. veku i u njoj je nekada bila muzička akademija, a arhitekt Piero Lisoni ju je uvećao dogradnjom velikog staklenog proširenja koje omogućava da spoljni svet uđe u enterijer hotela. U unutrašnjoj bašti velnes centra nalazi se drveće smokve i masline visoko dva sprata. Crno metalno stepenište naslonjeno je na

S P A i prostrane sobe pozivaju na relaksaciju, dok se šarm grada ogleda u atrijumu i Tunes restoranu (u smeru kazaljke sata, odozgo).

zid i liči na origami kreaciju, a vodi prema 129 soba hotela kroz istorijske koridore sa lučnim plafonima i keramičkim pločicama. Jasne linije i stakleni zidovi stoje u suprotnosti sa tamnom kožom i drvenim podovima. Skoro polovinu soba čine dupleksi na dva nivoa. Gosti mogu da se opuste u prijatnoj atmosferi hotela ili da istraže obližnje gradsko jezgro. Ako im nije do toga, mogu da se spuste do staklene bašte, gde grad čeka na njih. CONSERVATOR I U M HOTEL . COM

49


D R I V E

i

E 300 BlueTec Hybrid

C 250 BlueEfficiency

(str. 34)

NAV E DE N E vrednosti izračunate su u odnosu na metode merenja naznačene u trenutno primenjivanoj verziji Direktive 80/1268/EWG. Informacije se ne odnose ni na jedno specifično vozilo i ne čine deo specifi kacija, već su samo korišćene zarad poređenja različitih vrsta vozila. Cifre su date u skladu sa Nemačkom regulacijom „PKW-EnVKV“ i primenjuju se isključivo za nemačko tržište. MERCEDES - BENZ . COM

Motor/snaga

Motor/snaga

2,2-litarski, 4-cilindarski, plus hibridni pogon; snaga dizel motora 150 kW pri 4.200 o/min; maks. obrtni moment 500 Nm (368 lb-ft) pri 1.600-1.800 o/min, snaga električnog motora 20 kW, maks. obrtni moment 250 Nm (184 lb-ft)

1,8-litarski, 4-cilindarski, 150 kW pri 5.500 o/min; maks. obrtni moment 310 Nm (228 lb-ft) pri 2.000-4.300 o/min

Menjač 7-G Tronic Plus 7-stepeni automatski menjač

Ubrzanje 0–100 km/h (62 mph) za 7,5 s

Maksimalna brzina 242 km/h (150 mph)

Potrošnja goriva grad: 4,2–4,1 l dizel/100 km (56–57,3 mpg) put: 4,2–4,1 l dizel/100 km (56–57,3 mpg) kombinovano: 4,2–4,1 l dizel/100 km (56–57,3 mpg)

Emisija CO2 (kombinovano)

Menjač 7-G Tronic Plus 7-stepeni automatski menjač

Ubrzanje 0–100 km/h (62 mph) za 7,2 s

Maksimalna brzina 240 km/h (149 mph) Potrošnja goriva grad: 9,0–8,7 l super/100 km (26,1–27 mpg) put: 5,6–5,1 l super/100 km (42–46,1 mpg) kombinovano: 6,9–6,4 l super/100 km (34–36,7 mpg)

Emisija CO2 (kombinovano)

161–150 g/km (259–241 g/mi)

Energetska klasa C

110–107 g/km (177–172 g/mi)

Energetska klasa A+ O B I L A Z A K G R A D A Kroz Istanbul u C-Klasi.

SLS AMG Coupe Black Series

CLA 220 CDI

Motor/snaga

Motor/snaga

6,3-litarski, 8-cilindarski, 464 kW pri 7.400 o/min; maks. obrtni moment 635 Nm (468 lb-ft) pri 5.500 o/min

2,2-litarski, 4-cilindarski dizel, 125 kW pri 3.400 - 4.000 o/min; maks. obrtni moment 350 Nm (258 lb-ft) pri 1.400-3.400 o/min

Menjač

Menjač

AMG Speedshift DCT 7-stepeni sportski menjač

7G-DCT 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom

Ubrzanje

Ubrzanje

0–100 km/h (62 mph) za 3,6 s

0–100 km/h (62 mph) za 8,2 s

Maksimalna brzina

Maksimalna brzina

315 km/h (195 mph)

230 km/h (143 mph)

Potrošnja goriva

Potrošnja goriva

grad: 19,7 l super plus/100 km (11,9 mpg) put: 10,2 l super plus/100 km (23 mpg) kombinovano: 13,7 l super plus/100 km (17,1 mpg)

grad: 5,6–5.3 l dizel/100 km (42–44,4 mpg) put: 3,8–3,6 l dizel/100 km (62–65,3 mpg) kombinovano: 4,5–4,2 l dizel/100 km (52,2–56 mpg)

Emisija CO2 (kombinovano) 321 g/km (516 g/mi)

Emisija CO2 (kombinovano) 117–109 g/km (188–175 g/mi)

Energetska klasa G

Energetska klasa A+

52

(str. 16)

IMPRESSUM Izdavač Concept Media Bulevar kralja Aleksandra 193c, 1 1000 Beograd, Srbija + 381 60 064 07 85 + 381 60 064 07 84 Generalni direktor Zorana Dimitrijević zorana.dimitrijevic@conceptmedia.rs Zamenik generalnog direktora Saša Stanojević Glavni i odgovorni urednik Slavica Ivetić Art direktor Bojan Nikolić Prevod Nina Đurđević-Filipović Marketing Concept Media sasa.stanojevic@conceptmedia.rs Fotografije Daimler AG Mercedes-Benz SCG Privatna arhiva Štampa CICERO, Jovana Žujovića 8, 11000 Beograd, Srbija Distribucija MAKART d.o.o., Milutina Milankovića 150, 11070 Novi Beograd, Srbija Koncept Conde Nast Verlag GmbH . Karlstrasse 23 . D-80333 Munchen

U Ž I VA N J E U V O Ž N J I na najvišem nivou – nova E-Klasa.

Daimler project manager Maja Ćirić, rukovodilac marketinga komercijalnih vozila, Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora

FOTOGRAFIJE: ANATOL KOTTE; MARC TRAUTMANN; DAIMLER AG

Prava Doštampavanje i korišćenje materijala, delom ili u celosti, dozvoljeno isključivo uz pismeno odobrenje Daimler AG. Odgovornost neće biti preuzeta za neželjene tekstove i slike. Pisani tekst ne izražava obavezno stav izdavača i uredništva. Za obavezujuće informacije i cene molimo vas da potražite zvaničnu Daimler AG prodajnu dokumentaciju. Preostali sadržaj je urađen po našem najboljem znanju, ali nikakve garancije nisu date. Mercedes-Benz magazin izlazi kvartalno, sa izdanjima koja se objavljuju u saradnji ili licencno na 40 jezika. Broj 1, 4. godina izdavanja Printed in Serbia w w.mercedes-magazine.com CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 796.7 MERCEDES-BENZ magazin = Mercedes-Benz magazine / glavni i odgovorni urednik Slavica Ivetić. - 2012, br. 1- . - Beograd (Bulevar kralja Aleksandra 193c) : Concept Media, 2012- (Beograd : Cicero). - 28 cm Tromesečno. - Naslov i tekst na eng. jeziku štampani u obrnutom smeru. Naslov na obrnutoj naslovnoj strani: Mercedes-Benz magazine. ISSN 2217-9992 = Mercedes-Benz magazin COBISS.SR-ID 193354508

53


IKONE AT T E N T I O N A S S I S T

ZRNO Arabika ili robusta? Zrna robuste, koja sadrže daleko više kafeina, ranije nisu bila mnogo cenjena. Ali, danas su ona mnogo bolje prečišćena, a zanimljive mešavine zrnevlja su sve popularnije.

MLE VENJE K AFE Kafa ne sme da bude samlevena mnogo pre ispijanja. Ukoliko pitate perfekcioniste zašto melju kafu u mlinu tek kad neko zatraži da popije kafu, reći će vam da kafa gubi oko 60 odsto arome u roku od samo 15 minuta nakon mlevenja.

ŠOLJICA KAFE na Mercedesovom displeju znak je da Attention Assist upozorava vozača na umor. Znači, vreme je za kafu. Ali, u čemu je tajna dobrog espresa?

JEDNAČINA 7–9–25–25 – to je to, ne postoji drugi način. Sedam grama samlevene kafe na 9 bara pritiska; 25 sekundi za pravljenje daje 25 mililitara crnog zlata. To je pravi espreso.

54

PENA Najavljuje ukus u kojem ćete uživati. Ukoliko nema nimalo pene, nemojte ni da probate. Idealna boja pene je svetlo crvenkastobraon. Ukoliko je zaista svetla, onda je espreso, uglavnom, previše gorak.

ŠOLJICA Treba da ima deblje ivice i mora da bude zagrejana pre sipanja kafe da espreso ne bi izgubio na ukusu tokom ispijanja – ili se ohladio za nekoliko sekundi.

FOTOGRAFIJE: GLOW IMAGES; FOTOLIA WORDS: TOBIAS NEBL

MAŠINA Dobra kafa dolazi nam iz espreso mašine, ne iz automata. Predivna Faema E61 za espreso je klasični primerak svoje vrste. Ušla je u prodaju 1961, ali se tehnologija koja se nalazi ispod svih tih hromiranih delova koristi i danas.

P R AV I L A KONZUMAC IJE Čistunci vole da popiju espreso bez ikakvih dodataka, hedonisti vole da se počaste s malo šećera. Ipak, najbolji je nerafinisani muskovado šećer iz šećerne trske. Možete ga nabaviti u više varijanti: od svetlijeg (ako želite da osetite blagu karamelu), do tamnijeg (ukoliko ste za ukus slada/sladića). Ili, zašto ne biste probali da dodate kap meda…


M O M E N T S

Becker Active 45

U L Y S S E

N A R D I N

Sonata Streamline

Becker Active 45 je model najnovije generacije Beckerovih navigacija sa integrisanim Bluetoothom. Sa Becker OneShot voice kontrolom upravljanja destinaciju možete uneti izgovarajući jednostavnu glasovnu komandu. Ovo znači da adresa može biti zadata i tokom vožnje dok su vam obe ruke na upravljaču u cilju održanja sigurnosti kako vozača tako i saputnika. Ovaj model u paketu softwera takođe sadrži opciju Situation Scan koja vozaču omogućava da na svojoj destinaciji nađe slobodan parking, da izbegne gužvu ili da nađe najbliži servis ili benzinsku pumpu. Opcije rutiranja kao što su Becker BestTracks, Becker SmartGuess, Beckerovo samostalno ekonomično rutiranje kao i ugrađeni TMC, pojednostavljuje i optimizuje rutiranje i pouzdano vas navodi van svih zastoja na putu. Becker EasyClick aktivni držač i popularni Becker EasyBeck taster postavljen sa prednje strane uređaja, dole levo, dopirnosi komfornom upravljanju uređajem. I a kraj delikates: odaberite hotel, istorijske spomenike ili druge objekte od značaja na vašem turističkom putovanju uz pomoć „Marco Polo“ turističkog vodiča. Uz preporuke cena hotela,

aktivnosti u klubovima dobićete i kontakt telefone koji su vam uz pomoć Bluetootha dostupni na jedan klik. Mape 44 evropske zemlje integrisane su u uređaj. Srećan put, želi vam Becker! WWW.VALTECAUTO.COM

WWW.MAESTRO.RS

Novi Sonata Streamline ima futuristički dizajn i nečujan rad. Inspirisan aerodinamičnom estetikom superjahti, Sonata Streamline ima izraženo aerodinamičko kućište, sa dve verzije brojčanika. Kućište, izvrsno izrađeno od titanijuma, u jednoj varijanti sačinjeno je od keramike – materijala koji nema premca po pitanju trajnosti – i zlata, a u drugoj varijanti od 18-karatnog zlata bledo roze sjaja. Obe verzije brojčanika Sonate uhvatile su duh prekookeanske navigacije. Moderan izgled glatke strukture kućišta ojačan je snažnim geometrijskim detaljima na obe verzije brojčanika. Izrazite osobine dizajna Sonate dolaze u kompletu sa strogim i zahtevnim standardima rada samog mehanizma. Sonata Streamline, kao mehanički instrument, ima patentiran samonavijajući „manufacture caliber“ koji su sedam godina razvijali vizionari, inženjeri i tehničari Ulysse Nardina, a koji nudi neprevaziđenu tačnost i višestruke funkcije. Mehanizam sata sadrži zlatni rotor od 22 karata sa silicijumskim sidrenim uspinjačem. Kotur sidra i uspinjača proizvode se od silicijuma – što je revolucionarna inovacija. Ulysse Nardin je revolucionaran po istraživanju i aplikaciji naprednih materijala, a sve silicijumske komponente za svoje satove proizvodi u saradnji sa Sigatecom, članicom

56

kompanije Ulysse Nardin. Takođe, sat ima i sistem za duplo prikazivanje vremena sa podešavanjem za automatsku promenu vremenske zone; potkazaljke, locirane iznad cifre za 6 sati, prikazuju funkciju dvadesetčetvoročasovnog duplog vremena. Ova patentirana funkcija prikazivanja duplog vremena omogućava podešavanje vremenske zone unapred ili unazad jednostavnim pritiskom na dugme minus (-) ili plus (+), te menja poziciju kazaljke za sat. Originalno vreme kod kuće, ili referentno vreme, i dalje ostaje prikazano, s tim što datum, alarm i odbrojavanje bivaju automatski podešeni sa promenom vremenske zone. Prikaz druge vremenske zone sinhronizovan je sa velikim prikazom datuma, kao i sa funkcijom odbrojavanja. Svaki Sonata Streamline sat opremljen je kaišem od crne kože ili crne gume sa preklapajućom kopčom, koji naglašavaju Sonatinu prefinjenu i gipku eleganciju. Sonata Streamline, aerodinamičkog i futurističkog izgleda i karakteristične Ulysse Nardin inovativnosti, perfektan je sat za muškarca koji ume da ceni izvanredan dizajn i rad.

Turkish Airlines uvodi nove letove Povodom povećanja broja letova turska nacionalna avio-kompanija Turkish Airlines upriličila je 28. februara u hotelu Hyatt Regency koktel za prijatelje i poslovne partnere. Na svečanosti je prisustvovalo 150 zvanica, visoki predstavnici kompanije, kao i uvaženi gosti među kojima je Njegova Ekselencija Ambasador Republike Turske, gospodin Mehmet Kemal Bozaj. Trenutno Turkish Airlines leti od Beograda do Istanbula 10 puta nedeljno. Od 31. marta planirano je povećanje sa dosadašnjih 10 na 11 letova nedeljno, od 22. aprila na 13 letova i od 20. maja na 14 letova nedeljno. Iz Beograda za Istanbul Turkish Airlines će leteti dva puta dnevno u sledećim terminima: polazak sa beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ u 09:15, sa sletanjem u Is-

ČINJENICE I PODACI:

Tu r k i s h A i r l i n e s 1

2 tanbul u 12:00, dok je večernji let u 20:20 sa sletanjem u Istanbul u 23:05. Ovakvim redom letenja putnici će iz Beograda još brže i komfornije stići do brojnih destinacija u Aziji, Africi, Americi i Evropi. WWW.TURKISHAIRLINES.COM

3

Leti u najviše zemalja sveta (98 zemalja i 215 destinacija)

Ova kompanija je drugi put zaredom proglašena za najbolju evropsku avio-kompaniju (na dodeli Skytrax nagrada). Evropska avio-kompanija sa jednom od najmlađih flota (prosečna starost aviona je 6,6 godina); u floti su trenutno 202 aviona 57


Svet vina na jednom mestu U SRCU DORĆOLA nalazi se najstariji beogradski vinski bar „Magnum Wine Bar“. Prijatan enterijer i opuštena atmosfera čine ga idealnim mestom za druženje sa prijateljima, romantičan izlazak ili sastanak sa poslovnim partnerima. Reč magnum u svetu vina označava flašu zapremine od 1,5 l. Pedesetak odabranih vinarija iz različitih delova sveta sa više od 200 raznih etiketa, probudiće želju da probate nešto novo (čak i ukoliko imate svoje omiljeno vino). Gavi di Gavi, Barolo, Brunello, Chianti, Chardonnay, Malbec, Malvazia, Chablis... Jedini problem može da nastane prilikom odluke koje ćete vino izabrati. Ali, tu je ljubazno osoblje koje će odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice, posavetovaće vas i uvesti u magični svet vina. Ideja o spajanju proizvođača vina sa ljubiteljima vina kroz neposredni kontakt, rezultirala je velikim brojem degustacija koje su tokom godina održane u „Magnum Wine baru“. Tradicija degustacija u „Magnum Wine Baru“ nastavlja se i ukoliko ste zainteresovani da bolje upoznate neku od svojih omiljenih vinskih kuća ili da otkrijete neku novu, možete da budete gost na nekoj od budućih degustacija. Takođe, u „Magnum Wine Baru“ možete da zakažete i privatnu

degustaciju za najviše osam osoba uz stručno vođenje somelijea. Vinska geografija je pred vama! „Magnum Wine bar“ ima u ponudi sledeće ture: – Novi svet – Mala Italija – Francuska za početnike – Srpska priča – Velika Italija – SFRJ – Bela Evropa – Crvena Evropa Adresa „Magnum Wine bara“: Dositejeva 13, Dorćol; tel: 011/26 26 267; email: winebar@adswine.rs WWW.WINEANDCOFFEE.RS

Urednički odbor Wine Enthusiast imenovao je Arnaldo~Caprai za Evropsku vinariju godine – priznanje je usledilo zbog predanosti te vinarije revitalizaciji lokalne sorte grožđa koja raste u Umbriji, kao i naporu da skrene pažnju sveta na njihovo vino Sagrantino di Montefalco. Godine 1971, kada je vinar Arnaldo Kaprai kupio istorijsko Val di Mađio imanje, bilo je zasađeno manje od pet hektara Sagrantina. Kaprai i njegov sin Marko posvetili su se istraživanju Sagrantina i njegovih klonova. Verovali su da to grožđe može da pruži pun ukus karakterističan za Montefalko teroar. Njihov rad je krunisan vrtoglavim uspehom Sagrantina iz Montefalka. Time je skrenuta pažnja svetskih proizvođača vina, a na regionalnom nivou dodeljen mu je DOCG status 1992. Marko Kaprai je 1994. započeo revolucionarnu saradnju sa Univerzitetom iz Milana kako bi obnovio Sagrantino i sačuvao njegovu genetsku ostavštinu. Zajedno su osnovali dva eksperimentalna vinograda. Preko njih su prikupljali 58

informacije o Sagrantino klonovima, razvili detaljnije poznavanje lokalnih zemljišta i klime i optimizovali tradicionalne vinogradarske tehnike. Ovi vinogradi više od 18 godina pružaju vredne podatke o Sagrantinu i specifičnom Montefalko zemljištu. Iako je proizvodnja Sagrantina i dalje veoma ograničena, visok kvalitet Arnaldo~Caprai vina osigurao je pohvale kritičara i kolekcionara širom sveta. Vinarija Arnaldo~Caprai postala je uvaženi lider u proizvodnji Sagrentino di Montefalco vina vrhunskog kvaliteta zbog predanosti trajnom istraživanju i eksperimentisanju, kao i posvećenosti Montefalko regiji.

© 2013 FOLIO FINE WINE PARTNERS, NAPA, CALIFORNIA 94558

Evropska vinarija 2012. godine

Mercedes Magazin 1/13  

Mercedes Magazin 1/13

Mercedes Magazin 1/13  

Mercedes Magazin 1/13

Advertisement