Page 1

Mislimo zdravo.

Upoznajte Mercator Bio liniju proizvoda! 1


O BIOloški proizvedenim proizvodima: Ako doista želite unaprijediti kvalitetu osnovnih namirnica koje koristite u svakodnevnoj prehrani birajte namirnice iz biološkog uzgoja! Oznaka „ bio“ mjerilo je sigurnosti i zdravstvene ispravnosti proizvoda u svijesti javnosti, stoga je ujedno i prihvaćenost „bio“ proizvoda na tržištu veća od prihvaćenosti primjerice genetički modificirane hrane jer je kontrola kvalitete u sklopu biološkog uzgoja osigurana. „Bio“ proizvodi objedinjuju prehrambene proizvode koji su nastali procesima tradicionalnog seoskog uzgoja i prerade. Bilo da se radi o voću, povrću ili mliječnim i mesnim prerađevinama, ti proizvodi podrazumijevaju namirnice proizvedene bez upotrebe sintetičkih preparata kojima se osigurava veći prinos, a nerijetko se time smanjuje sama kvaliteta konačnog proizvoda. Što to zapravo znači? Pesticidi niti umjetna gnojiva nisu korišteni u procesu dobivanja i u procesu prerade i transporta gotove namirnice do konačnog potrošača. Za ishranu stoke nisu korišteni umjetni dodaci koji bi u konačnici završili dijelom i u našim tanjurima… Strah od noviteta, strah od neistraženog kao i interesi pojedinih skupina bitan su čimbenik za formiranje odabira u ljudskoj svijesti. Međutim, odabirom biološki uzgojenih namirnica, bilo da nam dolaze s polja u obliku biljaka ili od biološki čuvanih životinja, nikada nećete pogriješiti. U takvim namirnicama moći ćete uživati bez bojazni da u sebi sadrže pesticide, pojedine teške metale, nitrate, odnosno gene modificirane da im se poboljša prinos i izdržljivost. Koristeći „bio”proizvode sigurno možemo zaključiti da se na taj način potpuno približavamo onima koji su hranu proizveli bez utjecaja prerađivačke industrije. Uživajte u okusu prirode jer birajući „bio“ proizvode doprinosite izravno zdravlju sebe samih i svojih ukućana, pa se još jednom može istaći toliko poznata tvrdnja: „Jedi malo, ali jedi fino i kvalitetno!“

Dr. sc. Donatella Verbanac, doktorica biokemije i stručnjakinja za hranu

2


Upoznajte Mercator Bio liniju proizvoda! Pod markom Mercator Bio ujedinili smo proizvode proizvedene po principima ekološke proizvodnje. Svježe, ukusne i izvorne namirnice pod okriljem naše linije Bio proizvedene su u suradnji s prirodom. Svi naši Bio proizvodi imaju certifikat koji podrazumijeva: najmanje 95% sastojaka proizvoda je poljoprivrednog porijekla, proizvedeno na ekološki način, proizvod je došao u zatvorenoj ambalaži neposredno od proizvođača ili prerađivača, namirnica je proizvedena bez upotrebe GMO (genetski modificiranih organizama), namirnica odnosno njeni sastojci nisu podvrgnuti ionizirajućem zračenju, proizvod nosi šifru Mercatorovog nadzornog organa, njegova je prerada podvrgnuta kontroli.

Kvalitetu naših proizvoda Mercator Bio osiguravamo vanjskim kontrolama i certificiranjem proizvoda. Znak EU za ekološku poljoprivredu, koji ćete naći na svim proizvodima Mercator Bio, smije se pojavljivati samo na namirnicama koje su bile pod nadzorom na odgovarajući način. Ekološke proizvode Mercator BIO kontrolira i certificira Institut za kontrolu i certificiranje Sveučilišta u Mariboru.

više informacija na www.mercator.hr 3


voće i povrće Svježe voće i povrće iz ekološkog uzgoja sadrži vlakna i vitamine neophodne za zdravlje. Bogatije je vitaminima i mineralima te ima općenito veću prehrambenu vrijednost u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom hrane te veću količinu antioksidanata. Osim toga, voće i povrće iz ekološke proizvodnje ima puniji i izraženiji okus koji je posljedica zdrave i čiste zemlje, kvalitetnog sjemena i korištenja organskog gnojiva. Iako raste sporije, sadrži više suhe tvari i manje vode. Ekološki proizvedeno voće i povrće proizvedeno je bez umjetnih gnojiva i pesticida, obzirom da je posebnost ekološke poljoprivrede briga za zemlju. Rodna tla omogućavaju rast jakih i zdravih biljaka.

4


Bio mrkva 1000 g

Bio špinat EKO PROIZVOD

Mrkva među svim vrstama povrća sadrži najviše beta karotena te zadovoljava čak 38% potreba za vitaminom A. Također sadrži ugljikohidrate, kalij, kalcij, željezo, vitamin K i folnu kiselinu.

Bio rikula 100 g

200 g

EKO PROIZVOD

Špinat sadrži kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i druge elemente. Ima visoki udio klorofila i brojne druge zaštitne tvari kao što su vitamini B skupine, vitamin C, karotenidi i flavonidi.

Bio cikla EKO PROIZVOD

Rikula osim vitamina A, C i K sadrži i kalcij, željezo, mangan, bakar, kalij i fosfornu kiselinu. Sadrži klorofil koji čisti i daje energiju krvi te karotene koji su odličan izvor antioksidanata.

670 g

EKO PROIZVOD

Cikla je bogata brojnim mineralima kao što su kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij, željezo, sumpor, jod te vitaminima B kompleksa, vitaminom C i beta karotenom.

5


Bio jabuka 600 g

EKO PROIZVOD

Ljuska jabuke bogata je pektinom, a meso ploda sadrži više od 20 minerala koji reguliraju djelovanje probave, brojne vitamine (A, B1, B2,C, E) i druge bioaktivne tvari. Konzumiranje jabuka iz ekološke proizvodnje preporučuje se dijabetičarima. Sadrže još više za zdravlje blagotvornih učinaka u usporedbi s konvencionalno uzgojenim jabukama i ne sadrže štetne pesticide.

Bio kivi

Bio limun 1000 g

EKO PROIZVOD

Limun sadrži tvar koja se zove limonene i druge limonoide koji su bitni za aktiviranje detoksikacije enzima u jetri. Bitan je za zdravlje jer je bogat vitaminom C. Također sadrži magnezij, fosfor, kalcij i natrij. Bio limuni, prije stavljanja na tržište, nisu kemijski obrađeni što sprječava brzo sušenje, a njihova kora se koristiti kao pripravak za peciva ili kao osvježivač prostora.

6

500 g

EKO PROIZVOD

Kivi je bogat vitaminom C i kalijem. Sadrži bogatu količinu magnezija, a značajan je izvor antioksidansa. Izuzetno je siromašan mastima, a bogat vitaminom E, što je prava rijetkost, jer je vitamin E topiv u mastima i u najvećim količinama dolazi u masnim namirnicama.


suho i orašasto voće Bio indijski oraščići 150 g

Bio suhe marelice EKO PROIZVOD

150 g

EKO PROIZVOD BEZ KOŠTICA

Mercator Bio indijski oraščići sadrže puno masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Zbog takve kombinacije ponekad su teško probavljivi, zato ih je potrebno konzumirati u manjim količinama. Odlikuje ih visoki udio vitamina K i skupine vitamina B, nezasićenih masnoća i prije svega minerala. Zbog spomenute bogate prehrambene vrijednosti preporučljivi su kod civilizacijskih bolesti (bolesti modernog doba).

Mercator Bio suhe marelice pripremljene su od zrelih ekološki proizvedenih plodova marelica turskog porijekla. Ekološke marelice prije sušenja nisu obrađene sumpor dioksidom zbog čega su prirodno smeđe boje. Marelice su bogat izvor beta karotena (provitamin vitamina A), vitaminima B kompleksa, vitamina C, brojnih minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, željezo, bakar, mangan te brojnih drugih bio aktivnih tvari koje utječu na zdravlje organizma.

Bio lješnjaci

Bio bademi

150 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio lješnjaci sadrže puno vitamina E, vitamine B kompleksa, minerale i druge bioaktivne tvari. Prehrambeni sastav ovisi o načinu proizvodnje odnosno o bogatstvu tla. To znači da ekološki proizvedeni lješnjaci imaju višu prehrambenu vrijednost u usporedbi s onima proizvedenim na konvencionalan način. Lješnjake možemo konzumirati sirove ili pržene. Mercator Bio lješnjaci ekološkog su porijekla te dolaze iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača lješnjaka.

150 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio bademi sadrže puno vitamina E, vitamine B kompleksa, minerale i druge bioaktivne tvari. Prehrambeni sastojci badema ovise o načinu proizvodnje što znači da ekološki proizvedeni bademi imaju veću prehrambenu vrijednost u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom. Bademe možemo konzumirati sirove, za pripremu raznih slastica (između ostalog i za pripremu marcipana) i pržene. Možemo ih koristiti kod pripreme slanih jela. Namočene bademe možemo koristiti za pripremu bademovog mlijeka kojeg možemo zasladiti medom ili datuljama.

7


Bio studentska hrana

Bio suhe šljive

200 g

150 g EKO PROIZVOD

EKO PROIZVOD

BEZ KOŠTICA

Mercator Bio suhe šljive pripremljene su od zrelih ekološko proizvedenih plodova šljiva i francuskog su porijekla. Bogat su izvor beta karotena, vitamina C, vitamina B kompleksa, vitamina K i minerala kao što su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, bakar i brojnih drugih bioaktivnih tvari. Suhe šljive možemo konzumirati kao zdrave grickalice ili kao sastojak brojnih deserata bez pečenja i drugih slastica.

Bio grožđice 150 g

Bio suhe smokve EKO PROIZVOD

Mercator Bio grožđice dobivene su od ekološki proizvedenih plodova grožđa turskog porijekla. Sadrže vitamin C, vitamine B kompleksa, vitamin K, brojne minerale kao što su kalij, magnezij, fosfor, željezo, bakar, kalcij, bor i brojne bioaktivne tvari. Grožđice možemo konzumirati kao zdrave grickalice ili za pripremu brojnih deserata bez pečenja i drugih slastica te za slana jela.

8

Studentska hrana mješavina je suhog voća i oraščića: grožđica, jezgri kikirikija, badema, lješnjaka, indijskih i brazilskih oraščića. Studentskoj hrani možemo dodati još suhog voća i sve zajedno samljeti u masu od koje možemo napraviti voćne kuglice. Ako mješavinu grožđica i oraščića prije konzumiranja namačemo u vodi nekoliko sati, oraščići će biti lakše probavljivi, a naš organizam će lakše iskoristiti hranjive tvari. Svi sastojci ove mješavine kontroliranog su ekološkog porijekla.

150 g

EKO PROIZVOD

Suhe smokve Mercator Bio dobivene su od zrelih ekološki proizvedenih plodova smokava turskog porijekla. Bogate su, prije svega, šećerima, a sadrže 10% vlakana, manje od 1% masti, vitamin C, vitamine B kompleksa, puno vitamina K, minerale kao što su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan, bakar i druge. Ekološke suhe smokve Mercator Bio nisu obrađene sumpor dioksidom.


Bio suncokretove sjemenke 300 g

EKO PROIZVOD OLJUŠTENE

Mercator Bio suncokretove sjemenke u zdravoj uravnoteženoj prehrani cijenjene su kao prvoklasan izvor brojnih dragocjenih tvari. Jedan su od najboljih izvora vitamina E koji djeluje kao antioksidant i odličan je izvor vlakana zbog čega pozitivno utječu na probavni sustav i probavu. Jedine su koje sadrže esencijalne aminokiseline. Za lakšu probavljivost i bolju iskorištenost hranjivih tvari suncokretove sjemenke je dobro namakati u vodi nekoliko sati.

Bio sjemenke lana 300 g

EKO PROIZVOD

Sjemenke lana slove kao jedna od najzdravijih biljki na svijetu. Konzumacija lanenih sjemenki povoljno utječe na poticanje metabolizma, sprečavanje crijevnih smetnji, ravnotežu nivoa krvnog tlaka i triglicerida u krvi, čime pomaže u jačanju srca i sprečava oštećenja krvnih žila. Kao laksativno sredstvo možemo ih konzumirati više puta dnevno. Ukoliko želimo iskoristiti bogatstvo hranjivih tvari u sjemenu, lanene je sjemenke potrebno zdrobiti. Kod konzumacije lanenih sjemenki koje su nabubrile potrebno je popiti veće količine tekućine što poboljšava laksativni učinak.

Bio sezamove sjemenke 300 g

EKO PROIZVOD OLJUŠTENE

Mercator Bio sezamove sjemenke sadrže dvije vrlo važne aminokiseline. Prva pomaže organizmu u procesu proizvodnje energije, otklanjanju pretilosti, a drugu aminokiselinu tijelo treba za čuvanje odnosno uspostavljanje dobrog živčanog sustava, odlične forme, dobrog sna, sreće i koncentracije. Zbog tvrde ovojnice preporučljivo je da sezamove sjemenke sameljemo. Na taj će način naše tijelo lakše iskoristiti prehrambene tvari iz sjemenki. U prehrani ih koristimo cijele, mljevene, pržene, namočene ili proklijale.

9


šećer/brašno

Bio šećer od šećerne trske

Bio pšenično bijelo brašno

500 g

1000 g

EKO PROIZVOD

EKO PROIZVOD

PRIRODNI ŠEĆER

Mercator Bio šećer od šećerne trske sladilo je ekološkog porijekla, dobiveno od soka šećerne trske. Zbog nižeg udjela melase svijetle je boje i nježnog okusa zbog čega jelima ne promijeni okus. Primjeren je za zaslađivanje svih vrsta pića i hrane. Bio šećer od šećerne trske brazilskog je porijekla.

10

Pšenično bijelo brašno Mercator Bio TIP-500 iz kontrolirane je ekološke proizvodnje. Koristimo ga za pripremu tijesta za kruh, tjestenine, peciva, za zgušnjavanje, pripremu pšeničnog mesa i drugo. Obzirom da sadrži gluten, pšenica nije primjerena kod alergija odnosno osjetljivosti na pšeničnu bjelančevinu gluten. Porijeklo pšenice je EU.


Bio krupnikovo brašno 1000 g

Bio integralno krupnikovo brašno EKO PROIZVOD

1000 g

EKO PROIZVOD INTEGRALNO SADRŽI GLUTEN

Mercator Bio krupnikovo brašno (dinkel, pir) TIP-850 (crno brašno) iz kontrolirane je ekološke obrade. Krupnik je srodnik i prethodnik obične pšenice. U usporedbi s pšenicom sadrži višu prehrambenu vrijednost odnosno viši sadržaj kvalitetnijih bjelančevina. Baš kao i pšenično brašno sadrži pšeničnu bjelančevinu gluten, ali on izaziva manje alergija i osjetljivosti. Koristimo ju jednako kao pšenično brašno za pripremu različitih vrsta tijesta i za zgušnjavanje. Dodavanjem krupnikova brašna pšeničnom brašnu dobije se kruh i pecivo vrlo aromatičnog okusa, a kruh ostaje svjež dulje vremena.

Od Mercator Bio integralnog krupnikova brašna (dinkel, pir) mogu se pripremati različita jela, a može se peći i poseban kruh, koji je puno bolji ako se kombinira s brašnima drugih žitarica - npr. s raženim brašnom. Smatra se da je to hranjiviji i vrijedniji kruh od pšeničnog. Zrno krupnika sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamine E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge). Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za prehranu bolesnika, djece i starijih osoba.

Bio heljdino brašno 1000 g

EKO PROIZVOD PRIMJERENO ZA DIJABETIČARE

Mercator Bio heljdino brašno je mlinarski proizvod pripremljen od ekološki proizvedene heljde europskog izvora (Nizozemska). Heljdine bjelančevine imaju visoku biološku vrijednost jer sadrže esencijalne aminokiseline. Bogato je cinkom, magnezijem i manganom te vitaminima B skupine. Zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina snižava visoki krvni tlak, povoljno utječe na bolesti srca i krvnih žila, poboljšava probavu i primjereno je u prehrani dijabetičara. Heljdino brašno najčešće koristimo kao dodatak pšeničnom brašnu odnosno krupnikovom brašnu (a može i samostalno) kod pripreme kruha, tjestenina, žganaca, slastica i drugih jela.

11


mlinski proizvodi Bio kuskus 500 g

EKO PROIZVOD INTEGRALNI

Mercator Bio integralni kuskus je instant mlinski proizvod, pripremljen drobljenjem tvrde (durum) pšenice odnosno od prekrupe. Pripremljen je od cjelovitog pšeničnog zrna te zbog toga, u usporedbi s običnim kuskusom, sadrži veću količinu vlakana, bjelančevina, vitamina i minerala. Zbog manjeg udjela ugljikohidrata integralni kuskus ima nižu energetsku vrijednost i niži glikemijski indeks. Kuskus kuhamo u vreloj posoljenoj vodi (omjer vode i kuskusa je 1,5:1). Koristi se za pripremu jela od povrća i mesa koja možemo poslužiti topla ili hladna u obliku žitnih salata. Kuskus Mercator Bio je ekološka namirnica porijeklom iz Italije.

Bio kvinoja

Bio prosena kaša 500 g

EKO PROIZVOD

500 g

EKO PROIZVOD IZVOR VISOKOVRIJEDNIH PROTEINA

BEZ GLUTENA

Prosenu kašu dobivamo od Bio prosa koji sadrži velike količine fosfora, magnezija, željeza i silicija koje druge žitarica ne sadrže. Prosenu kašu kuhamo u mlijeku ili vodi kao zasebno jelo, koristimo za razne slastice ili dodajemo jelima s krumpirom, kiselom kupusu, repi ili grahu.

12

Mercator Bio kvinoja (također i kinua) je biljka koja spada u lisnato povrće među koje spada i špinat, blitva te razne vrste repa. Dakle, kvinoja nije žitarica i ne sadrži gluten. Odličan je izvor visokovrijednih bjelančevina i brojnih minerala, npr. željeza, magnezija, cinka i drugih. U vodi namočene i dobro oprane sjemenke prelijemo hladnom vodom i kuhamo oko 20 minuta (omjer vode i kvinoje 2:1). Kvinoju koristimo za brojna kulinarska remek djela, od slatkih kaša za doručak do hladnih salata, kao prilog, u obliku brašna ili juha. Mercator Bio kvinoja porijeklom je iz Bolivije.


Bio ječam 500 g EKO PROIZVOD

Mercator Bio ječam mlinski je proizvod dobiven ljuštenjem ekološki proizvedenog ječma. To je škrobna namirnica koja osim škroba sadrži bjelančevine, vlakna, masti, vitamine B skupine i brojne minerale. Sadrži gluten pa zato nije primjeren za ljude koji su alergični odnosno netolerantni na gluten. Ječam koristimo u kuhinji za pripremu kašastih jela, npr. ričeta. Prije uporabe, ječam možemo namakati u vodi. Vrijeme kuhanja je otprilike 30 minuta. Ječam Mercator Bio nizozemskog je porijekla.

Bio kukuruzna krupica 500 g

Bio heljdina kaša EKO PROIZVOD

500 g

EKO PROIZVOD PRIMJERENO ZA DIJABETIČARE

Mercator Bio kukuruzna krupica je mlinski proizvod dobiven mljevenjem ekološki obrađenog kukuruza. Radi se o škrobnoj namirnici koja osim škroba sadrži i bjelančevine, vlakna, masti, vitamine B skupine, beta karoten i brojne minerale. Kukuruzna krupica ne sadrži gluten, ali je moguće da ga sadrži u tragovima. Namijenjena je pripremi palente te drugih slatkih i slanih jela. Kukuruzna krupica Mercator Bio je talijanskog porijekla.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije točno. Bogata je dijetalnim vlaknima i mineralima, sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan. Smanjuje razinu šećera u krvi, primjerena je za dijabetičare te održava zdravlje krvožilnog sustava.

13


tjestenina/riža Bio bijela riža okruglog zrna 700 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio bijela polirana riža okruglog zrna ekološki je proizvedena. Lako je probavljiva i u organizam unosi dodatnu snagu. Riža posjeduje antialergijska svojstva i ne sadrži gluten. Za poboljšanje kvalitete bjelančevina, rižu kombinirajte s mahunarkama, mlijekom ili mesnim proizvodima. Okrugla riža je više ljepljiva, zato se preporučuje prvenstveno za pripremu sufflea, deserte, punjenu papriku i tome sl. Također je preporučujemo kao prilog drugim jelima.

Bio špagete

Bio tjestenina svrdla 500 g

EKO PROIZVOD

500 g

EKO PROIZVOD

INTEGRALNA

Mercator Bio svrdla (fusili) od pšeničnog cjelovitog durum brašna (durum - tvrda pšenica) ekološki su prerađeni. Spomenut prehrambeni sastav znači da cjelovite tjestenine imaju niži glikemijski indeks i nižu energetsku vrijednost. Konzumacijom jedne porcije (100 g) unosimo 17% GDA (dnevne orijentacijske vrijednosti za odrasle) energije. Kuhamo ih u posoljenoj vodi al dente (7 minuta) jer tjestenine kuhane na taj način imaju niži glikemijski indeks i manje opterećuju probavu. Porijeklom su iz Italije. Integralna tjestenina u usporedbi s tjesteninama od bijelog brašna sadrže viši udio prehrambenih vlakana i niži udio ugljikohidrata.

14


žitarice Bio krupnikove pahuljice 400 g

Bio kukuruzne pahuljice EKO PROIZVOD

375 g

Mercator Bio krupikove pahuljice napravljene su od ekološki proizvedenog integralnog krupnika koji se pari, valja u pahuljice i suši. Odličan su izvor kompleksnih ugljikohidrata koji osiguravaju zdravu energiju te imaju nisku razinu masti i kalorija. U usporedbi s pšenicom, krupnik ima veću prehrambenu vrijednost, kako prema količini vitamina i minerala tako i po količini i kvaliteti bjelančevina. Konzumacija krupnika donosi puno pozitivnih učinaka za zdravlje. Koristimo ih za pripremu muesli, izradu polpeta od žitarica, zgušnjavanje juha, kašica od žitarica i raznih slastica. Preporučljivo je da ih neko vrijeme namačemo u tekućini.

Bio voćni muesli 375 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio kukuruzne pahuljice idealan su hrskavi obrok u svako doba dana. Ukusne su u mlijeku, jogurtu ili voćnom soku te u kombinaciji sa svježim ili suhim voćem, kompotom, mueslima ili sladoledom. Sadrži vitamine B skupine i željezo.

Bio čokoladni muesli EKO PROIZVOD BOGATI VLAKNIMA

300 g

EKO PROIZVOD BOGATI VLAKNIMA

SADRŽI PRIRODNI ŠEĆER

Mercator Bio voćni muesli mješavina su raznih žitnih pahuljica, suhog voća i sjemenki. Svi sastojci su ekološki proizvedeni te sadrže prirodno prisutne šećere. Organizam dobiva iz pahuljica tvari cjelovitog zrna žitarica. Karakteristični su po visokoj razini topivih vlakana, obilja vitamina B kompleksa i minerala (magnezij, željezo i kalcij). Među svim žitaricama, zobene pahuljice imaju najveću vrijednost kalcija, čak 400mg na 100g proizvoda. Vlakna prisutna u pahuljicama važna su zbog snižavanja toksina u crijevima te povišenog kolesterola u krvi.

Mercator Bio hrskavi čokoladni muesli mješavina su raznih žitnih pahuljica, tamne čokolade i oraščića koji im daju poseban okus. Svi sastojci su ekološki proizvedeni te sadrže prirodno prisutne šećere. Zaslađeni su ječmenim sladom. Svi sastojci su ekološki proizvedeni i iz tog razloga im je hranjiva vrijednost izuzetno visoka. Muesli su bogati vlaknima, potiču probavu i dulje vas čine sitima. Vlakna prisutna u pahuljicama važna su zbog snižavanja toksina u crijevima te povišenog kolesterola u krvi.

15


krekeri Bio kukuruzni krekeri 120 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog kukuruznog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja napravljeni su od kukuruza koji je proširen parom. Tijekom proizvodnje kukuruzu je dodana minimalna količina soli i kukuruznog ulja. Krekeri su ukusni, hrskavi i punog okusa. Ne sadrže gluten. Kukuruzne krekere konzumirajte kao međuobrok ili kao nadomjestak za kruh, a odlični su i kao podloga za razne namaze.

Bio krekeri od riže, slani 130 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog rižinog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja uz dodatak soli napravljeni su od riže koja je proširena parom bez dodatka masnoće i soli. Krekeri su ukusni, hrskavi i punog okusa. Krekere od riže konzumirajte kao međuobrok ili kao nadomjestak za kruh. Savršeno će se uklopiti u bilo kojoj kombinaciji. Možete ih grickati same ili s raznim namazima.

Bio krekeri od riže, neslani 130 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog rižinog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja bez dodatka soli napravljeni su od riže koja je proširena parom bez dodatka masnoće i soli. Tijekom proizvodnje riži nisu dodane masti ni soli. Krekeri su ukusni, hrskavi i punog okusa. Krekere konzumirajte kao međuobrok ili kao nadomjestak za kruh, odlični su kao podloga za razne namaze.

16


Bio krekeri od riže s mliječnom čokoladom 65 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog rižinog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja uz dodatak mliječne čokolade napravljeni su od riže koja je je proširena parom bez dodatka masnoće. Za vrijeme proizvodnje riže, dodane su sjemenke sezama i mala količina soli. Krekeri preliveni mliječnom čokoladom vrlo su ukusni, hrskavi i punog okusa. Odlični su kao grickalica odnosno kao dijetetski nadomjestak slasticama.

Bio krekeri od riže s tamnom čokoladom 65 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog rižinog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja uz dodatak tamne čokolade napravljeni su od riže koja je je proširena parom. Za vrijeme proizvodnje riže, dodan je sezam i mala količina soli. Krekeri su ukusni, hrskavi i punog okusa. Krekeri preliveni tamnom čokoladom odlični su kao međuobrok ili slastica. Krekere konzumirajte kao međuobrok. Savršeno će se uklopiti u bilo kojoj kombinaciji.

Bio krekeri od riže s jogurtom 65 g

EKO PROIZVOD BEZ GLUTENA

Mercator Bio krekeri od cjelovitog rižinog zrna iz kontroliranog organskog uzgoja koja je proširena parom. Tijekom proizvodnje riži nisu dodane masti ni soli. Krekeri s jogurtom ukusni su, hrskavi i punog okusa. Krekere konzumirajte kao međuobrok ili kao nadomjestak za kruh, odlični su kao podloga za razne namaze.

17


napitci/sokovi Bio napitak od riže 1l ili 3 x 200 ml

EKO PROIZVOD PRIMJEREN ZA VEGANE SADRŽI PRIRODNI ŠEĆER

BEZ GLUTENA

Mercator Bio napitak od riže u potpunosti je biljnog porijekla te je zato primjeren za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Napitak je proizveden od nedrobljenih zrna što mu osigurava izvorni okus i veći udio hranjivih tvari u usporedbi sa srodnim proizvodima od mljevenog zrnja. Uza sve to Mercator Bio napitci sadrže samo prirodno prisutne šećere. Proizvode možemo koristiti kao napitak ili kao nadomjestak kod priprema brojnih slastica. Proizvodi ne sadrže gluten te su zato primjereni za osobe s celijakijom.

Bio napitak od zobi 1l

EKO PROIZVOD PRIMJEREN ZA VEGANE SADRŽI PRIRODNI ŠEĆER

Mercator Bio napitak od zobi u potpunosti je biljnog porijekla te je zato primjeren za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Napitak je proizveden od nedrobljenog zrnja što mu osigurava izvorni okus i veći udio hranjivih tvari u usporedbi sa srodnim proizvodima od mljevenih zrna. Uza sve to Mercator Bio napitak od zobi sadrži samo prirodno prisutne šećere. Koristimo ga kao zamjenu za mlijeko kod brojnih jela ili samostalno kao topao ili hladan napitak. Zob je žitarica koja sadrži najveći udio silicija koje naš organizam treba za zdrav živčani sustav, zglobove, obnovu kostiju i pamćenje. U brojnim državama obrok od zobi predstavlja početak aktivnog radnog dana. Napitak od zobi Mercator Bio je iz kontrolirane ekološke proizvodnje što mu osigurava odličan okus i visoku prehrambenu vrijednost.

Bio napitak od soje 1l ili 3 x 200 ml

EKO PROIZVOD PRIMJEREN ZA VEGANE SADRŽI PRIRODNI ŠEĆER

Mercator Bio napitak od soje u potpunosti je biljnog porijekla te je zato primjeren za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Napitak je proizveden od nedrobljenog zrnja što mu osigurava izvorni okus i veći udio hranjivih tvari u usporedbi sa srodnim proizvodima od mljevenog zrnja. Uza sve to Mercator Bio napitak od soje sadrži samo prirodno prisutne šećere. Soja, a posebno napitak od soje sadrži brojne bioaktivne tvari.

18


Bio napitak od soje s kalcijem 1l

PRIMJEREN ZA VEGANE SADRŽI PRIRODNI ŠEĆER

BEZ GLUTENA

Mercator Bio napitak od soje s kalcijem u potpunosti je biljnog porijekla te je zato primjeren za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Napitak je proizveden od nedrobljenog zrnja što mu osigurava izvorni okus i veći udio hranjivih tvari u usporedbi sa srodnim proizvodima od mljevenog zrnja. Uza sve to sadrži samo prirodno prisutne šećere. Soja, a posredno sojin napitak sadrži brojne bioaktivne tvari. Kako bismo osobama koje su se, iz različitih razloga, odrekle mlijeka osigurali dovoljan unos kalcija, sojinom napitku s kalcijem dodali smo spomenuti element dobiven od morskih algi.

Bio napitak od riže s kakaom i kalcijem 3 x 200 ml

PRIMJEREN ZA VEGANE VRLO NIZAK UDIO NATRIJA

BEZ GLUTENA Mercator Bio napitak od riže s kakaom i kalcijem u potpunosti je biljnog porijekla te je zato primjeren za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Napitak je proizveden od nedrobljenog zrnja riže, proizveden i prerađen prema strogim ekološkim standardima. Porijeklom je iz Italije. Zaslađen je agavinim sirupom, zgusnut zgušnjivačem od rogačevih sjemenki i s dodatkom gorkog kakaa i morske soli. Napitku je dodan kalcij, koji je organski vezan i dobiven od morske alge Lithotamnium calcareum. Napitak koristimo kao zamjenu za mlijeko kod brojnih jela ili samostalno kao topao ili hladan napitak. Proizvod ne sadrži gluten te je zato primjeren i osobama s celijakijom.

Bio jabučni sok 1l

EKO PROIZVOD SADRŽI PRIRODAN ŠEĆER

Jabučni sok Mercator Bio napravljen je od neposredno prešanih ekološki proizvedenih jabuka što znači da nije napravljen od koncentrata. Sadrži 100-postotni voćni udio s prirodno prisutnim šećerima. Sok je mutan, nije razbistren. To znači da sok čuva viši udio bioaktivnih tvari među kojima i mnogo antioksidansa. Jabučni sok sadrži veliku količinu minerala kao što su kalcij, kalij, fosfor i željezo. Konzerviran je uz pomoć pasterizacije na temperaturi od 80°C čime se čuva puno bioaktivnih tvari iz svježih jabuka. Jabučnom soku daju bogat okus i slatkoću prirodno prisutni šećeri i prirodni aromatični spojevi.

19


ulja Bio ektra djevičansko maslinovo ulje 750 ml

EKO PROIZVOD HLADNO PREŠANO

Mercator Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje više je kategorije, dobiveno prvim hladnim prešanjem neposredno od maslina, isključivo mehaničkim postupcima. Lako je probavljivo, pospješuje izlučivanje želučanih sokova i omogućava apsorpciju vitamina, osobito vitamina E. Zaštitni učinci posljedica su uravnoteženog sastava kiselina i masti te visokog udjela antioksidansa, posebice biofenole. Njihov značaj očituje se u sprečavanju oksidacijskih procesa kako u okolišu tako i u ljudskom organizmu. Maslinovo ulje pogodno je kako za sirova jela tako i za termički obrađena jela.

Bio suncokretovo ulje 750 ml

EKO PROIZVOD HLADNO PREŠANO

Mercator Bio suncokretovo ulje dobiveno je hladnim prešanjem ekološki proizvedenih suncokretovih sjemenki. Ulje je bogato prije svega višestruko nezasićenom linolenskom (omega-6) masnom kiselinom koja spada u esencijalne tvari. Sadrži veliku količinu vitamina E koji djeluje antioksidativno što znači da štiti ulje od procesa kvarenja. Suncokretovo je ulje neutralnog mirisa i okusa te je posebice primjereno za pripremu hladnih jela. Suncokretovo ulje Mercator Bio talijanskog je porijekla.

20


Bio laneno ulje 250 ml

EKO PROIZVOD HLADNO PREŠANO

Mercator Bio laneno ulje dobiveno je hladnim prešanjem ekološki proizvedenih lanenih sjemenki vakuumskom tehnologijom bez prisutnosti kisika. Ulje je izuzetno bogato višestruko nezasićenom alfa-linolenskom (omega-3) kiselinom, koja spada među esencijalne tvari. Zbog visokog udjela višestruko nezasićenih masnih kiselina ulje je vrlo osjetljivo na vanjske čimbenike kao što su svjetlost, toplina i prisutnost kisika. Najbolji način čuvanja ulja je u hladnjaku, a nakon otvaranja potrebno ga je potrošiti u roku od nekoliko tjedana. Ulje ne zagrijavamo i koristimo ga samo za pripremu hladnih jela. Za organizam najučinkovitije je ako ga koristimo u kombinaciji sa sumpornim aminokiselinama koje se nalaze u svježem siru i oraščićima. Laneno ulje Mercator Bio talijanskog je porijekla.

Bio ulje od konoplje 250 ml

EKO PROIZVOD HLADNO PREŠANO

Mercator Bio ulje konoplje dobiveno je hladnim prešanjem ekološki proizvedenih sjemenki konoplje. Sadrži 80% višestruko zasićenih masnih kiselina koje su nužno potrebne našem organizmu. Među njima ima najviše alfalinolenske (omega-3) masne kiseline koja spada među esencijalne tvari što znači da ju moramo obavezno konzumirati u hrani. Zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina ulje je osjetljivo na vanjske čimbenike kao što su svjetlost, toplina i prisutnost kisika. Zato je najbolje da ga čuvamo u hladnjaku i potrošimo u roku od nekoliko tjedana od otvaranja. Ulje koristimo za pripremu hladnih jela - ne zagrijavamo ga. Ulje konoplje Mercator Bio talijanskog je porijekla.

Bio kokosovo ulje 400 ml

EKO PROIZVOD HLADNO PREŠANO

Mercator Bio kokosovo ulje iz kontroliranog ekološkog uzgoja je nerafinirano (nepročišćeno) i nije hidrogenizirano. To je lako probavljiva mast koja se dobiva hladnim prešanjem osušenog mesa kokosa. Djeluje protuupalno, protuvirusno, protubakterijski, protugljivično (također i protiv Candide) pa čak i protukancerogeno. Poboljšava rad i obnovu jetre, žuči i gušterače, uravnotežuje razinu šećera u krvi i kolesterola te povećava otpornost i krijepi organizam. U prehrani koristimo nerafiniranu mast u pripremi slastica, namaza, kao dodatak tijestu i za pripremu egzotičnih jela. Hladno prešano kokosovo ulje primjereno je i u kozmetici kao ulje za masažu, za njegu kose i kože.

21


čajevi Bio čaj od mente s limunskom travom 30 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio čaj od mente s limunskom travom iz kontrolirane ekološke proizvodnje. Proizvod je slovenskog porijekla. Osnova biljnog čaja je ljekovita biljka koja raste u našim krajevima - menta. Slovi kao odlično prirodno sredstvo za smirenje želuca, balansira probavu, pospješuje probavu, smiruje živce, poboljšava koncentraciju i djeluje protiv bolova. Limunska trava u obliku čaja je dobar diuretik, snižava povišenu temperaturu, krijepi želudac te pomaže kod proljeva i bolova u trbuhu.

Bio biljni čaj 30 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio biljni čaj je ukusna mješavina biljnog čaja iz ekološke proizvodnje. Sadrži ljekovito bilje kao što su plodovi šipka, limunska trava, listovi mente, cvjetovi kamilice i cvjetovi bazge. Biljni čaj je osvježavajući napitak ugodnog mirisa boje i okusa koji blagotvorno djeluje na naš organizam. Plodovi šipka su dodatan lijek kod nedostataka vitamina C, sprečavaju i liječe prehladu; limunska trava u obliku čaja djeluje diuretički i krijepi želudac, menta slovi kao odlično prirodno sredstvo za smirenje želuca te smiruje živce, kamilica oslobađa vjetrove, djeluje protuupalno i detoksikacijski. Cvjetovi bazge se koriste kao blagi laksativ i protuupalni lijek. Biljni čaj Mercator Bio je proizvod slovenskog porijekla.

začini Bio povrtna kocka za juhu 110 g

EKO PROIZVOD

Mercator Bio povrtna kocka za juhu napravljena je na osnovi misa fermentirane sojine paste (soja, riža, sol i ferment koji), sušenog povrća (luk, celer, mrkva i peršin), začina i biljnog ulja te zgusnuta kukuruznim rižinim škrobom i rižinim brašnom. Primjerena je za pripremu juha, variva i drugih slanih jela jer im poboljšava aromu i okus.

22


recepti

Vrlo jednostavno, vaš izbor za pripremu zdrave i ukusne hrane je Mercator Bio. Priprema zdravog, hranjivog obroka ne mora biti dugotrajna, naporna niti komplicirana. Upravo suprotno, puno je jednostavnija kada znate gdje možete kupiti BIO proizvode. Kako bismo vam približili Mercator Bio proizvode predstavljamo vam recepte za zdrave i uravnotežene obroke koji se pripremaju brzo i jednostavno.

23


Zobena juha od povrća Sastojci: - 2 luka - ½ poriluka - 4 Bio mrkve - ½ celera - 100 g shiitake gljiva - 2 lista celera - 50 g Bio zobenih pahuljica - peršin - juha (instant) - zobeni napitak - sol - Bio suncokretovo ulje (za prženje)

Priprema: Očistite i narežite poriluk na tanke trakice. Mrkvu, celer i shiitake gljive očistite i narežite na kocke. Listove celera nasjeckajte na sitno. Luk nasjeckajte i kratko popržite na ulju, zatim dodajte ostalo povrće te ga zalijte vodom. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri. Na kraju posolite juhu, dodajte zobeni napitak, juhu (instant), namočene zobene pahuljice i začine (npr. kurkumu). Kratko prokuhajte i skinite sa štednjaka. Dodajte nasjeckani peršin ili neko drugo začinsko bilje te izmiksajte u blenderu. Poslužite toplo ili kao ljetni povrtni smoothie napitak. Preporuka: Koristite sezonsko povrće. Ukoliko povrće ne želite izmiksati, pasirajte ga u homogenu smjesu, ili narežite ga na tanke trake ili samo naribajte.

Juha od Hokaido buče i prosene kaše Sastojci: - 500 g Hokaido buča - 100 g celera - 50 g Bio prosene kaše - 2 male glavice luka - 2 češnja češnjaka - Bio povrtna kocka za juhu - Himalajska sol - 2 vel. žl. bučinog ulja - začinsko cvjetna mješavina - muškatni oraščić (malo naribati) - 4 vel. žl. bučinih sjemenki Priprema: Očistite bundevu i narežite je na veće kockice. Sve zajedno: luk, češnjak, naribani celer i prosenu kašu skuhajte dok kaša ne omekša. Ukoliko želite intenzivniji okus, luk prethodno popržite. Kada bundeva omekša dodajte kocku za juhu i začine te kratko prokuhajte. Smjesu propasirajte u blenderu. Tanjur ukrasite s bučinim uljem ili s nasjeckanim bučinim sjemenkama. Preporuka: Ako želite da vam juha bude više kremasta dodajte biljno vrhnje ili vrhnje za kuhanje. Na juhu naribajte svježi đumbir.

24


Krem juha od brokule i riže Sastojci: - 400 g brokule - ¾ l Bio napitka od riže - 4 češnja bijelog luka - povrtna instant juha - biljna sol - mljeveni papar (svježi) - 1 dl Bio ekstra djevičanskog maslinovog ulja - 2 dl kuhane Bio riže

Priprema: Operite i na cvjetove narežite brokulu, zatim je kuhajte zajedno sa češnjakom u rižinom mlijeku cca. 5-10 min. Dodajte sol i instant juhu i sve zajedno kuhajte dok brokula ne postane mekana. Juhu pasirajte štapnim mikserom. Krem juhi dodajte šalicu kuhane riže i začine te servirajte toplo.

Integralna tjestenina (svrdla) sa zelenim preljevom Sastojci: - 400 g Bio integralne tjestenine, svrdla - 2 češnja češnjaka - 1,5 dl Bio ekstra djevičanskog maslinovog ulja - 500 g Bio špinata - 100 g Bio suncokretove sjemenke - sol sa začinima

Priprema:

Očistite špinat. Nasjeckajte češnjak i u tavi ga popržite na maslinovom ulju, zatim dodajte špinat. Prema potrebi zalijte s malo vode ili bijelim vinom i posolite. Sjemenke prethodno namočite u vodi, ocijedite, te ih na grubo usitnite/nasjeckajte. Usitnjene sjemenke prelijte limunovim sokom te ih dodajte špinatu, sve zajedno dobro izmiješajte, po potrebi dodajte još malo ulja. Tjesteninu skuhajte prema uputama na ambalaži. Ocijeđenu tjesteninu pustite da malo odstoji prije nego što je prelijete špinatom. Zamijenite suncokretove sjemenke drugim sjemenkama ili orašastim plodovima. Umjesto špinata koristite blitvu ili neko drugo povrće. Prema želji dodajte malo vrhnje za kuhanje.

25


Tjestenina s pestom od špinata, medvjeđeg luka i konopljinih sjemenki Sastojci: - 300g suhe tjestenine - velika šaka opranog i osušenog mladog Bio špinata - 10 grubo nasjeckanih listova medvjeđeg luka (za blaži pesto, za jači pesto povećamo količinu) - 3 vel. žl. naribanog parmezana (možemo ga zamijeniti kvascem u granulama) - 3 vel. žl. konopljinih sjemenki - 5 vel. žl. Bio ekstra djevičanskog maslinovog ulja (trećinu možemo zamijeniti Bio konopljinim uljem) - 100 ml slatkog vrhnja za kuhanje (zobenog, sojinog ili od kravljeg mlijeka)

Priprema: U velikom loncu zagrijte vodu za tjesteninu. Kad voda proključa posolite je i dodajte tjesteninu. Kupovnu tjesteninu kuhajte prema uputi na pakiranju, a domaću tjesteninu kuhajte nekoliko minuta ovisno o brašnu koje ste koristili pri izradi tjestenine. Dok zagrijavate vodu za tjesteninu napravite pesto. Sve sastojke za pesto (osim slatkog vrhnja) stavite u posudu multi praktika i sitno izmeljite. Kada je tjestenina kuhana ulijte je u cjedilo. U posudi u kojoj se kuhala tjestenina zagrijte vrhnje i u njega umiješajte pesto te dobro promiješajte. Ocijeđenu tjesteninu umiješajte u posudu s pestom i vrhnjem i dobro promiješajte. Tako pripremljenu tjesteninu odmah servirajte za jelo.

Pikantne okruglice od prosa Sastojci: - 200 g Bio proso - 0,5 l vode - velika glavica luka - 50 g Bio suncokretovog ulja (za prženje) - 1 mala žl. juhe u prahu - 1 češanj bijelog luka - začinsko bilje - začinska sol - 1 dl Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje - 50 g sušene rajčice - 50 g Bio badema

Priprema: Na ulju popržite nasjeckani luk. Dodajte opran i ocijeđen proso, vodu, sol i začine. Sve zajedno izmiješajte i kuhajte cca 15 minuta. Lonac s prosom skinite sa štednjaka i pustite da odstoji nekoliko minuta dok ne omekša. U ohlađenu kašu dodajte malo maslinovog ulja te na grubo nasjeckane suhe rajčice, začinsko bilje, nasjeckane bademe (namočite ih prethodno cca 1 h u vodi), sve zajedno dobro izmiješajte i oblikujte okruglice, koje jednostavno uvaljate u mljevene bademe. Preporuka: Umjesto badema koristite sjemenke konoplja. Koristite sezonsko povrće, crvenu začinsku papriku ili čili papriku.

26


Punjena paprika s heljdinom kašom Sastojci: Priprema: - 8 velikih paprika Operite heljdu, stavite - 400 g Bio tofu sira u posudu s vodom - 2 češnja češnjaka te pustite da odstoji - 1 vl. žl. slatke pola sata. Procijedite mljevene paprike heljdu i ponovo ulijte - Bio povrtna kocka vodu, dodajte jušnu za juhu kocku i pustite da kuha - umak od soje na laganoj vatri cca 5 - Bio suncokretovo ulje minuta. Heljdu pustite (za prženje) da se ohladi. Na sitno - 2 male glave luka nasjeckajte luk i češnjak - 100 g Bio heljdine te sve zajedno popržite kaše na ulju. Izmrvite tofu - sol, papar sir i kratko ga popržite - 1 mala žl. šećera zajedno s lukom. Na - 1 l umak pasirane kraju dodajte slatku rajčice mljevenu papriku, kumin, papar i umak od soje. Poprženi tofu promiješajte s kuhanom heljdom i punite očišćene paprike. Umak pripremite u većem loncu i to na način: karamelizirajte šećer, zatim ga zalijte s umakom pasirane rajčice i na kraju dodajte slatku mljevenu papriku, sol i sve zajedno dobro izmiješajte. Kada umak zakuha u lonac posložite punjene paprike i na laganoj vatri kuhajte paprike cca 30 minuta. Prije posluživanja skuhane paprike pustite da odstoje još cca 10 minuta. Preporuka: Za gušći umak dodajte jedno jaje ili pirino brašno. Umjesto heljdine kaše koristite proso.

Jesenski ječam

Sastojci: - 200 g Bio ječma - 1 crveni luk ili 2 češnja bijelog luka - 500 g Hokaido bundeva - 2 mala žl. Bio kokosovog ulja - 1 mala žl. jušnog temeljca - 2 mala žl. umaka od soje - 2 mala žl. soli - 2 lovorova lista - 4 mala žl. Bio lanenog ili Bio suncokretovog ulja - 50 g bundeve - vezica svježih listova peršina

Priprema: Ječam namočite prethodno cca 1 sat u vodi. Ječam kuhajte na laganoj vatri cca 30 minuta. Zatim posolite i dodajte temeljac. Hokaido bundevu narežite na veće kockice i popržite kratko na kokosovom ulju. Popržene kockice umiješajte u kuhani ječam, dodajte umak od soje, bundevu i usitnjene listove peršina, laneno ili suncokretovo ulje i sve zajedno dobro izmiješajte. Poslužite kao toplo jelo ili hladnu salatu. Prijedlog: Umjesto bundeve koristite neko drugo sezonsko povrće.

27


Kuskus u miješanom voću Sastojci: - 250 g Bio kuskusa - 0,5 l soka od naranče - 200 g Bio suhog voća (brusnice, suhe grožđice, suhe marelice) - 100 g Bio lješnjaka ili badema - 0,5 dl Bio kokosovog ulja - 1 đumbir - kardamom - ½ mala žl. soli

Priprema: U malom loncu zakuhajte sok od naranče. Dodajte sol, nasjeckani đumbir i na kraju umiješajte kuskus. Pustite da se kuskus dobro natopi. Suho voće po potrebi nasjeckajte na male kockice, a lješnjak ili neko drugo orašasto voće na veće. Voće, orašasto voće i kokosovo ulje izmiješajte sa kuskusom, na kraju dodajte kardamom i dobro izmiješajte. Poslužite hladno. Savjet: Kuskus skuhajte u jabučnim sokom ili u vodi. Također dodajte svježe voće, npr. naribanu jabuku ili šnite naranče. Za bolji okus dodajte razne začine ili začinsko bilje.

Kvinoja s prepečenim tofuom i povrćem Sastojci: - 200 g Bio kvinoje - 1 luk - 200 g Bio mrkve - 1 bundeva/tikva - 200 g Bio tofua - Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje - sojin umak - Himalajska sol - začinsko bilje - rikola

Priprema: Kvinoju namočite preko noći (ili barem na nekoliko sati) u mlaku vodi. Ocijedite i dobro je operite pod jakim mlazom vode. Kvinoju kuhajte na laganoj vatri cca 10-15 minuta. Pripazite da se ne raskuha. Posolite pred kraj kuhanja. Maknite s vatre i ostavite da bubri još nekoliko minuta. Tofu narežite na kockice. Od sastojaka: sojin umak, voda (omjer 1:3), začina: češnjak u prahu, papar, korijandar, kumin u prahu, kurkuma ili drugih začina, pripremite marinadu. U marinadu namočite tofu cca 30 minuta. Prije prženja marinadu odlijete te ju spremite za začinjavanje. Dobro ocijeđen tofu istresemo u tavu i kratko popržimo na maslinovom ulju da lagano posmeđi. U drugoj tavi na maslinovom ulju popržite na sitno nasjeckani luk, na kolutiće narezanu mrkvu i na kocke narezanu bundevu. Povrće popržite nekoliko minuta zatim ga zalijte s malo vode ili bijelog vina. Pokrijte i pustite da se dinsta. Dinstano povrće zajedno s prepečenim tofuom umiješamo u kvinoju. Začinimo s preostalom marinadom, prelijemo maslinovim uljem i dobro promiješamo. Poslužimo na tanjure i posipamo sjeckanom rikolom. Ponudimo kao toplo jelo ili kao hladnu salatu.

28


Slatka kaša od prosa Sastojci: - 2 dl Bio kaše od prosa - 6 dl Bio sojinog napitka - 1 dl agavinog sirupa ili meda - 200 g ananas (komadići) - 1 naranča - 1 Bio limun ili limeta - 1 dl Bio kokosovog ulja - 100 g kokos brašna - komad svježeg đumbira - ½ mala žl. kardamoma - ½ mala žl. soli

Priprema: Proso operite i prelijte sojinim napitkom. Kašu malo posolite i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Kašu povremeno pomiješajte. Operite eko naranču i naribajte koricu. Preostalu naranču ogulite i nasjeckajte. Iscijedite sok limete. Očišćeni ananas narežite na male komadiće. Naribajte đumbir. Kad proso omekša maknite ga s vatre. U kuhanu kašu od prosa umiješajte voće, limunov sok, koricu naranče, kokosovo brašno, začine i zasladimo. Rasporedite smjesu u desertne čaše te na kraju ukrasite kokosovim brašnom. Preporuka: Još vruće „koktelčiće“ stavite u frižider da se dobro ohlade. Prije serviranja ananas ili neko drugo svježe ili suho voće narežite na komadiće kao ukras.

Šarena vitaminska kašica Sastojci: - 2 dl Bio zobenih pahuljica - 2 dl kiselog mlijeka - mala šaka suhih grožđica - mala šaka badema - 1/2 banane - 1/2 Bio jabuke - sok od 1/2 naranče - 1 vel. žl. cvjetnog meda - 1/2 mala žl. cimeta - 1/2 mala žl. kardamoma

Priprema: Zobene pahuljice prelijte s kiselim mlijekom i narančinim sokom. Dodajte cijele ili nasjeckane grožđice, narezanu bananu i jabuku te nasjeckane bademe koje ste preko noći namočili u vodi. Umiješajte med, te začinite cimetom i kardamomom. Po želji dodajte naribanu koricu eko naranče. Takav zdrav doručak pripremite unaprijed, npr. večer prije. Fermentirane pahuljice tako će biti još zdravije. Kiselo mlijeko možete zamijeniti omiljenim biljnim napitkom ili voćnim sokom.

29


Zeleni vitaminski napitak Sastojci: - ½ l Bio napitka od riže - 1 banana - ½ avokado - ½ naranče - komadić đumbira - 2 mala žl. zelene magme

Priprema: U dubok vrč ulijte napitak od riže, dodajte oguljenu bananu, pola izdubljenog avokada i oguljen gomolj đumbira. Štapnim mikserom dobro izmiješajte sve sastojke. Na kraju dodajte sok od naranče i žličicu zelene magme ili sličnog sušenog soka listova zelenih žitarica. Još jednom lagano izmiješajte i odmah poslužite. Kao temeljnu tekućinu za pripremu vitaminskog napitka možemo koristiti i mlijeko ili sojin napitak.

Slatki namaz od indijskog oraščića Sastojci: - 200 g Bio indijskog oraščića - ½ dl agavinog sirupa - 1-2 mala žl. Bio kokosovog ulja - ½ dl Bio limunovog ili limetinog soka - naribani Bio limun ili naranča - ½ mala žl. kardamoma - 1 mala žl. naribanog đumbira

Priprema: Indijski oraščić usitnite u glatku smjesu. Dodajte kokosovo ulje (nerafinirano - mirisno, agavin sirup, limetin sok i začine). Za lijepi mazivi namaz dodajte malo vode. Desert poslužite kao namaz za kruh, palačinke, vafle ili ga razrijedite npr. s tofu sirom te ga poslužite kao kremu. Također se može kombinirati sa džemom ili ga koristite kao namaz za tortu.

30


Čoko namaz Sastojci: - 200 ml Bio kokosovog ulja - 100 g prženog Bio lješnjaka - 50 g kakaa - 1 mala žl. cimeta - 1 mala žl. kardamoma - 80 ml javorog sirupa ili meda

Priprema: Pržene lješnjake sameljite, dodajte kokosovo ulje, kakao, začine i zaslađivač. U blenderu izmiješajte i usitnite sastojke te ih pretočite u čaše. Čaše stavite u hladnjak da se smjesa dobro stvrdne. Preporuka: Ukoliko želite da je namaz bolje maziv umiješajte komadić tofu sira ili komadić banane. Umjesto lješnjaka koristite kokosovo brašno ili neko drugo orašasto voće.

Palačinke na malo drugačiji način Sastojci: - 150 g Bio integralnog krupnikovog brašno - Bio sojin napitak - 1 mala žl. chia sjemenki - Bio kokosovo ulje (za prženje) - sol

Priprema: Gustu smjesu za palačinke pripremite od: brašna, sojinog napitka, chia sjemenki (nije obavezno) i malo soli. Pustite da smjesa malo odstoji. Palačinke pecite na klasičan način. Preporuka: Alergični ste na soju? Zamijenite je rižinim ili zobenim napitkom. Koristite i druge vrste brašna, za bolju kvalitetu preporučujemo brašno od slanutka.

31


Integralna čoko-lješnjak krema Sastojci: - 200 g integralnog griza - 4 dl Bio zobenog (ili drugog) napitka - 100 g Bio lješnjaka - 4 vel. žl. kakaa - Bio šećer od trske (po želji) - 2 vel.žl. Bio kokosovog ulja - prstohvat soli - malo cimeta i kardamoma

Priprema: Zobeni (ili drugi) napitak malo posolite i stavite na štednjak da zakuha. Uz stalno miješanje dodajte integralni griz. Kada se zgusne pustite da odstoji 2-3 minute, zatim dodajte mljeveni lješnjak, kakao, šećer, kokosovo ulje i ostale začine. Ukoliko želite intenzivniji okus lješnjaka, prethodno ga malo popržite. Kremu ukrasite s prirodnim sirupom i mljevenim lješnjacima. Servirajte kao topli ili hladan desert. Preporuka: Šećer zamijenite medom ili nekim drugim zaslađivačem. Umjesto integralnog griza koristite neke druge integralne žitarice ili kašu (prosa, integralna riža).

Čoko-lješnjak krupnikova krema Sastojci: - 200 g Bio krupnikovog brašna - 4 dl Bio zobenog (ili drugog) napitka - 100 g Bio lješnjaka - 4 vel. žl. kakaa - Bio šećer od trske (po želji) - 2 vel. žl. Bio kokosovog ulja - prstohvat soli - malo cimeta i kardamoma

Priprema: Zobeni (ili drugi) napitak malo posolite i stavite da zakuha. Uz stalno miješanje dodajte pirovog brašna. Kada se zgusne pustite da odstoji 2-3 minute, zatim dodajte mljeveni lješnjak, kakao, šećer, kokosovo ulje i ostale začine. Ukoliko želite intenzivniji okus lješnjaka, prethodno ga malo popržite. Kremu ukrasite sa prirodnim sirupom i mljevenim lješnjacima. Servirajte kao topli ili hladan desert. Preporuka: Šećer zamijenite medom ili nekim drugim zaslađivačem. Umjesto pirovog brašna koristite kašu od prosa ili brašno drugih žitarica.

32


Tofu namaz sa shiitake gljivama Sastojci: - 400 g eko tofua - 200 g svježih shiitake gljiva - 3 luka - 2 češnja nasjeckanog češnjaka - 1½ dl Bio ekstra djevičanskog maslinovog ulja - ½ Bio limuna - svježe začinsko bilje peršin, bosiljak, kopar - svježe mljeveni papar - začinska sol i sojin umak prema okusu

Priprema: Na ulju popržite luk i dodajte svježe, nasjeckane shiitake gljive. U blenderu (možemo koristiti i štapni mikser) prvo nasjeckajte svježi češnjak i već poprženi luk i gljive, na to dodajte još tofu, ulje, limunov sok, sojin umak, sol, biljke i začine. Nasjeckajte dok masa ne postane potpuno glatka. Možete poslužiti na kruhu ili koristiti kao nadjev.

Napitak od zobi i borovnica Sastojci: - ½ l zobenog napitka - 1 bananu - 2 dl borovnica odnosno omiljenog bobičastog voća - prstohvat kardamoma - prstohvat himalajske soli

Priprema: U blenderu sameljite borovnice i banane. Dodajte zobeni napitak, prstohvat himalajske soli i začinite kardamomom. Ukoliko želite pripremiti energetsko bogat napitak, zapravo obrok, sastojcima dodajte u soku namočene zobene pahuljice. Oni koji žele zeleniji obrok umjesto bobičastog voća mogu dodati tamno lisnato povrće, koje je potrebno propasirati u blenderu.

33


Bogati kolač od jogurta Sastojci: - 400 g Bio integralno krupnikovo brašno - 200 g mljeveni lješnjaci - 100 g čokolada, tamna - 50 g kakao, u prahu, nezaslađen - 120 g Bio šećer šećerne trske - 120 g margarin od nestvrdnutih biljnih masti - 1 mala žl. praška za pecivo - 5-6 dl light jogurta - sol - 1 mala žl. cimeta - 1 mala žl. svježeg đumbira - 1 naranča

Priprema: U blenderu izgnječite margarin i dodajte šećer. Kada masa postane pjenasta, dodajte grubo mljevene lješnjake, kakao i brašno u koje umiješajte prašak za pecivo, sol i začine (cimet, nasjeckani đumbir i naribanu koricu naranče). Na kraju miješanja dodajte nasjeckanu čokoladu, jogurt (točnu količinu odredite prema osjećaju). Masu miješajte dok ne postane potpuno jednolična i meka te ju ulijejte u posudu za pečenje koju ste prethodno namastili. Pecite 35-40 minuta u zagrijanoj pećnici na temperaturi 180-200°C. Ohlađeni biskvit poslužite samostalno ili ga prelijte čokoladom. Preporuka: Masu za kolač možete obogatiti omiljenim suhim voćem (brusnice ili grožđice), dodati malo marmelade ili doliti liker od maline. Pečeni kolač prelijte čokoladom te ga ponudite samog ili mu dodajte kuglicu voćnog sladoleda.

Moćni bik - energetski napitak Sastojci: - 1 l Bio zobenog napitka - 2 banane - 4 vel. žl. mace (u prahu) ili kave - 2 vel. žl. kakaa u prahu

Priprema: Zobeni napitak ulijte u duboki vrč, dodajte mu oguljene banane, macu i kakao. Sve sastojke dobro promiješajte štapnim mikserom. Preporuka: Umjesto mace (make) u prahu možemo upotrijebiti šalicu prave kave.

34


Bogati sojin napitak Sastojci: - 0,50 dl Bio sojinog napitka - 2 banane - ½ avokada - 0,50 dl acerolin sok - agavin sirup - kardamom - himalajska sol

Priprema: U blenderu sameljite zreli avokado i banane. Dodajte acerolin sok (možemo ga zamijeniti sokom od naranče) i miješajte dok ne nastane glatka masa. Dodajte sojin napitak i prstohvat soli. Po želji zasladite sirupom od agave ili cvjetnim medom i začinimo kardamomom. Kako bi pojačali okus možete dodati razno voće ili žlicu marmelade bez šećera. Zimi možete napitak obogatiti svježe naribanim đumbirom.

Zimska vitaminska bomba Sastojci: - 300 g kiselog kupusa - 300 g radiča, crvenog - 1 Bio mrkva - 1 crna rotkvica - 50 g Bio suncokretovih sjemenki - klice po želji (npr. rotkvice, alfa alfa, gorušice) - Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje - Bio laneno ulje ili Bio ulje konoplje - sok od 1 Bio limuna

Priprema: Sjemenke suncokreta potrebno je namakati u vodi nekoliko sati i nakon toga odliti vodu. Radič očistite i narežite na rezance širine 1 do 2 cm. Mrkvu i crnu rotkvicu očistite i grubo naribajte. Povrće (kiseli kupus, radič, mrkvu, crnu rotkvicu) promiješajte i prelijte maslinovim i lanenim uljem, sokom od limuna ili octom te po potrebi posolite. Na kraju po salati posipajte prethodno namočene suncokretove sjemenke (cijele ili mljevene).

35


Najbolje iz prirode! Svojim kupcima nudimo najbolje. Linija Mercator Bio objedinjuje jamstva najstrožih standarda ekološke proizvodnje i prerade. Proizvode potražite u Mercatoru i Getrou. www.mercator.hr

36

www.getro.hr

Ovaj katalog tiskan je na recikliranom papiru.

Mercator Bio linija  

Pod linijom Mercator Bio ujedinili smo proizvode proizvedene po principima ekološke proizvodnje. Svježe, ukusne i izvorne namirnice pod okri...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you