Page 1

Lespakket | Project __________________________________________

Escaperoom __________________________________________

Docentenhandleiding

mentortijd.nl


Algemene informatie Uitleg en tips ____________________________________________ Doelen van het project Allereerst: ‘Escaperoom’ is geen echte escaperoom. De activiteiten hebben namelijk niet als doel om uit een fysieke kamer te ontsnappen. Verder lijkt de werkwijze er wel verdacht veel op, vandaar toch de titel.

__________________________________________ Tip De activiteit duurt ongeveer 45 minuten. Zorg voor uitlooptijd door bijvoorbeeld aan het einde van de dag te spelen.

In ‘Escaperoom’ proberen maximaal 6 leerlingen een schat te vinden door middel van het oplossen van raadsels. Alles wat nodig is hiervoor vinden zij in of rond het schoolgebouw en in hun hoofden. In een groep van 30 leerlingen worden dus 5 eenzelfde ‘Escaperooms’ tegelijkertijd gespeeld.

____________________________________________ Bronnen Concept & tekst Paul Pelle Met dank aan Wilbert Kiemeney Erwin Matthijsen Majelle Verbraak Fabian Therou Toon Joosten Anna, Nanne, Sara Logo Chrisinplymouth ____________________________________________ Benodigdheden > Per team 1 boek > 1 kluis met cijferslot

Het doel is om leerlingen op een speelse manier afhankelijk van elkaar te maken. Daarmee kan de samenwerking bevorderd worden en kunnen leerlingen elkaar, op een andere manier, beter te leren kennen.

____________________________________________ Optioneel > UV-inkt en UV-lampen. Wanneer de lamp ontdekt wordt kunnen meerdere hints in het boek worden gelezen. > Meerdere kluizen met cijfersloten

____________________________________________ Verhaal De leerlingen krijgen een brief van Jones. Jones schrijft dat hij op jacht is naar ‘het medicijn’. Hij blijkt echter niet de enige te zijn; een andere groep wil het medicijn om er schatrijk mee te worden. Jones heeft het medicijn gevonden, maar verstopt. Jones zelf is gepakt en kon net voor zijn noodlottige einde een brief en een boek versturen met daarin de hints om het medicijn te ontdekken. Let wel op: de andere groepering zit de leerlingen op de hielen, er is niet veel tijd meer...

____________________________________________ Kosten Afhankelijk van de materialen; we raden aan om boeken bij een kringloopwinkel te halen.

Uiteindelijk zal ‘het medicijn’ in een kluis liggen: verschillende soorten en vormen van snoepgoed of een andere beloning. Het team wat de kluis als eerste opent mag kiezen, het laatste team zal tevreden moeten zijn met wat er nog in zit.

2

____________________________________________ Inhoud Escaperoom > 1 boek, aangeraden is een hardcover met omslag. (Dit biedt ruimte om hints te verstoppen) > Sudoku > Woordzoeker > Verhaal met afbeeldingen > Morsecode alfabet > Puzzel van landkaart > Routebeschrijving van landkaart ____________________________________________ Variatie / verdieping Voeg een extra kluis toe met UV-lamp erin. De code van die kluis is te vinden in de Sudoku (in plaats van het paginanummer). Met de UV lamp zijn nieuwe woorden te lezen in het boek en op de kaart.

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl


Escaperoom maken Voorbereidingswerk ____________________________________________ Sociogram afnemen, groepen maken > Allereerst zal de groep in kleinere groepen verdeeld moeten worden: groepen van maximaal 6 leerlingen waarin ze de escape-opdrachten gaan uitvoeren. Om te weten wie je niet (of juist wel) met elkaar wilt laten samenwerken heb je informatie nodig uit bijvoorbeeld een sociogram. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, www.sometics.com is een bekende gratis vorm. De testresultaten worden bij een gratis account maar een maand bewaard - voor het voorbereiden van deze activiteit is dat meer dan voldoende. ____________________________________________ Materialen verzorgen > Ieder team heeft een eigen boek nodig. Ieder oud boek voldoet, wij raden een hardcover aan met omslag. Het hardcover zorgt ervoor dat het boek langer gebruikt kan worden, daarnaast biedt het mogelijkheid om iets in de band van het boek te verstoppen. De omslag geeft daarbij nog meer mogelijkheden om hints te plaatsen. > Je hebt minstens 1 kluis met cijferslot nodis. Een willekeurige kist met een koffercijferslot voldoet al: hoe mooier en groter, hoe enthousiaster te leerlingen zullen worden. Het openen van een slot geeft ontzettend veel voldoening en spanning, het is daarom aan te raden om er meer in te doen. Denk daarbij niet alleen aan cijfersloten, ook sleutels zijn mogelijk. > Print de bijlagen. Per bijlage geven we hiernaast een suggestie hoe je het kan verwerken. ____________________________________________ Materialen aanpassen, codes schrijven > Zie uitleg hoe je bij het materiaal een eigen code schrijft.

__________________________________________

Mogelijke volgorde van raadsels 1. Leerlingen krijgen een boek met daarin verschillende materialen. Taken worden verdeeld, iedereen kan met materiaal aan de slag. 2. Er zijn twee rasters van 4x4 vakjes: één met letters (in het boek) en één met cijfers (verstopt in de kaft van het boek). De oplossing vormt de zin “Kijk onder de tafel”. 3. Onder de tafel is een envelop geplakt met daarin het resterende puzzelstuk van de landkaart. 4. De foto’s die los in het boek zitten worden in de juiste volgorde gelegd met behulp van de startbrief van ‘Jones’. Op die afbeeldingen staan stippen en strepen. 5. Oplossing van de Sudoku verwijst naar een pagina in het boek. Op die pagina staan woorden onderstreept. Die woorden moeten gezocht worden in de woordzoeker die al ontdekt is. 6. De oplossing van de woordzoeker vormt een locatie in of rond het schoolgebouw. Op die locatie hangt een geplastificeerde versie van het Morse-Alfabet. 7. Met het Morse-alfabet kan de code worden ontcijferd die op de afbeeldingen van stap 4 staat. De oplossing leidt naar een nieuwe locatie in of rond het schoolgebouw 8. Op die nieuwe locatie hangt een geplastificeerde versie van de routebeschrijving. Wanneer deze route gevolgd wordt op de landkaart van stap 3 komen er verschillende getallen vrij. De getallen kunnen worden ingevuld in een ‘rekensom’ (getallen achter elkaar lezen), om uiteindelijk de code van het cijferslot te verkrijgen. 9. In de kluis zit de “schat”: snoepgoed of een andere beloning. Er zitten verschillende beloningen in, het team wat de kluis als eerste opent mag kiezen wat zij pakken, het laatste team zal tevreden moeten zijn met wat er in zit.

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl

3


Inhoud lespakket Uitleg per raadsel

Kiezen van een boek Ieder boek is geschikt voor deze escaperoom. Wij raden een hardcover boek aan met een omslag. Het boek dient vooral als speurplek om verschillende hints en puzzels te ontdekken. Door aan de start veel hints te ontdekken kunnen meerdere leerlingen tegelijkertijd aan de slag gaan. > Schrijf enkele hints op de eerste bladzijde, zoals “ de oren van de ezel wijzen de weg” of “23, 35, 47, ... , ... , ... . > Vouw vervolgens enkele ezelsoren bij de pagina’s die nieuwe hints bevatten of schrijf de hints op de pagina’s die de cijferreeks afmaken. > Verberg een hint aan de binnenzijde van de omslag. Doe de omslag ondersteboven om het boek, zodat duidelijk is dat hier iets mee is gebeurd. > Schrijf verschillende hints in het boek: “ Twee vellen over elkaar... wat zie ik dan?” “ Licht maakt nieuwe dingen zichtbaar.” “ Een woordzoeker, maar welke woorden?”

__________________________________________ Tip Schrijf ergens in het boek een overzicht van de materialen: zo weten leerlingen of ze alles gevonden hebben.

Sudoku Uitleg van de puzzel > Print de Sudoku uit > Kies wat de oplossing moet worden en omcirkel de vakjes die, bijvoorbeeld, een bladzijde vertellen. > Zorg dat de oplossing van linksboven via midden naar rechtsonder te lezen is. > Stop de Sudoku ergens in het boek tussen de bladzijden.

Woordraster

Foto’s

Zorg dat de leerlingen eerst het raster met letters vinden. Later ontdekken ze ook de cijfers. Hiermee is de leesvolgorde ontdekt en volgt er een hint: “kijkonderdetafel” “inhetdamestoilet” “kijkophetplafond”

Bij de start krijgen de leerlingen een brief van Jones. De foto’s corresponderen met dit verhaal en moeten in de juiste volgorde worden gelegd. Op de foto’s staan echter ook stippen en strepen.

> Bepaal de zin die de uitkomst van de puzzel is. Het moeten precies 16 karakters zijn > Schrijf het raster over op een pagina in het boek. Een hint naar het paginanummer kan aan het begin van het boek vermeld worden. > Print het raster met cijfers uit en plak dit aan de binnenkant van de omslag van het boek.

> Print de brief van Jones, doe deze in een envelop. > Print de foto’s > Leg de foto’s in de juiste volgorde. > Schrijf de locatie van de routekaart in morsecode in de verschillende rondjes op de foto’s. Niet alle rondjes hoeven gebruikt te worden.

4

__________________________________________ Tip Ervaring leert dat onder andere het woordraster voor veel verwarring zorgt; het raadsel is niet altijd direct duidelijk. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Geef de tip dat alle letters in een bepaalde volgorde gelezen moeten worden wanneer je frustratie begint te merken.

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl


__________________________________________

Vervolgmogelijkheden > Laat leerlingen zelf escape-raadsels bedenken voor elkaar > Laat iedere groep 1 nieuw raadsel toevoegen of vervangen aan deze escaperoom

Landkaart / routekaart De landkaart met cijfers kan worden gekraakt door de route te volgen die op de andere kaart staat. Er zal echter steeds maar 1 leerling de routekaart kunnen zien: ze hebben elkaar nodig om de puzzel op te lossen. > Print de cijferkaart uit > Knip de kaart in stukken via de witte lijnen > Verberg de puzzelstukken in het boek. > Stop het stuk met de vuurtoren in een envelop en plak deze onder de tafel. > Print de routekaart uit en plastificeer deze. > Stel het cijferslot op de juiste code in. > Hang de routekaart op een locatie in of rond school.

Lichtletters Twee vellen met rare tekens. Wanneer de vellen over elkaar worden gelegd vormen ze samen “onderdetafel” door er doorheen te kijken. > Print de twee lichtcodes. > Stop ze tussen de bladzijden in het boek > Zorg dat er een nieuwe hint onder de tafel geplakt is. (Een kaart-puzzelstuk bijvoorbeeld) > Schrijf op de envelop een extra hint: Heb je de woordzoeker al gevonden? Ik heb zo’n last van mijn rug...

Woordzoeker Een woordzoeker zonder dat duidelijk is welke woorden je moet zoeken? Ergens in het boek staan woorden onderstreept. Vind die in de woordzoeker en je leest een zin met een nieuwe hint... > Kies een bladzijde uit het boek en onderstreep enkele woorden. Het bladzijdenummer is de oplossing van de Sudoku. > Maak een woordzoeker met oplossing op www.woordzoekerfabriek.nl. Onder ‘alle opties weergeven’ staan meer opties > Pas de oplossingszin van de puzzel aan op het aantal lege vlakken. Dit is over het algemeen eenvoudiger dan het toevoegen van extra woorden. > Print de woordzoeker uit en rol deze op. Verstop hem in de rug van het boek. __________________________________________ Tip De woordzoeker in de rug van de kaft wordt vaak als laatste gevonden. Daarnaast is deze puzzel ook moeilijk te ontrafelen - zorg eventueel voor een extra woordzoeker wanneer er te veel op het blad gestreept is.

Morsecode Met het morsecode-alfabet kunnen de leerlingen de puzzel van de foto’s ontcijferen. Hieruit volgt een nieuwe hint of locatie. > Print en plastificeer morsecode > Hang de code op de locatie waar de woorzoeker naar verwijst. > Hang er eventueel een post-it bij dat het blad niet meegenomen mag worden. > Voor variatie is er een morse-alfabet in twee delen bijgevoegd, om de oplossing over twee verschillende locaties te verdelen.

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl

5


Als je dit leest, zal het te laat zijn voor mij. Help me en stel mijn schat veilig, snel! Ik ben op zoek naar het medicijn. Mijn reis brengt me eerst per vliegtuig tot over de evenaar. Daarna is het een lange tocht per boot om naar het eiland te komen. Eenmaal daar aangekomen kan ik per olifant de jungle in reizen, tot ik bij een ravijn kom. De touwbrug ziet er onbetrouwbaar uit, toch probeer ik het. Het brengt mij naar de overkant en na een voettocht langs spinnen, slangen en schorpioenen vind ik uiteindelijk het medicijn. Ik blijk echter niet de enige te zijn die op zoek is, boven mijn hoofd hoor ik een helikopter cirkelen. Anderen willen het medicijn niet gebruiken om mensen te helpen maar om het voor veel geld te verkopen, schatrijk te worden.

Ik haast me terug naar de stad waar ik alleen dit boek nog kan versturen. De anderen vermoeden niet dat dit je naar mijn schat zal leiden, als je de raadsels weet op te lossen.

Mijn laatste advies aan jullie: ze zijn overal en jagen nu ook op jullie. Gebruik geen elektronische apparaten! Als je kiest om deze ruimte te verlaten, doe dat dan altijd alleen. Laat ook nooit tweemaal dezelfde persoon achter elkaar lopen: verlaat de ruimte pas weer wanneer iedereen van het team een keer is weg geweest. Op die manier zullen de anderen niets vermoeden. Hoop ik. Succes,

Jones

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

6


9

15

10

1

E

E

T

Z

13

7

5

3

P

J

B

E

12

11

8

6

A

R

D

I

2

4

16

14

O

K

N

P

ZOEKBIJDETRAPPEN

U

E

R

L

T

N

P

K

I

D

A

K

F

H

O

J

U

B

E

L

A

L

E

P

O

A

N

T

I

K

D

O

LOKAALDEURBUITEN (plak de hint aan de buitenzijde van de lokaaldeur)

KIJKOPHETPLAFOND (plak daar kleine pijltjes die een route vormen naar een nieuwe hint)

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl

7


8 6

6 9

3 1

6 5

7 2 9 0 7

3

4

1

5 1

8

Š Paul Pelle | Mentortijd.nl


9

© Paul Pelle | Mentortijd.nl

Routebeschrijving naar code 7 - 3 - 5


10

© Paul Pelle | Mentortijd.nl

Routebeschrijving naar code 6 - 1 - 5 - 0


Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

11


12

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl


Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

13


Zonlichtcode “OnderdeTafel”

14

Escaperoom | Docentenhandleiding | © Paul Pelle | Mentortijd.nl


6

2 9

8

7

1

1

7

6

5

3

8

3

8

9

7

7

4

1

5

4

3 2

9

8

5

6

2

9 1

3

3

5

8

2

4

1

7

4

1

9

3

6

6

5

3

2

9

8

2

9

8

1

7

1

7

4

6

5

6

2

3

8

7

4

7

2

5

1

7

4

4

6

5

3

5

3

2

9

8

3

8

9

7

4

1

9

7

4

1

5

6

2

4

1

5

6

2

3

8

9

9

3

6

8

2

5

4

1

7

8

2

5

4

1

7

9

3

6

4

1

7

9

3

6

8

2

5

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

15


L

O

A

O

K

E

V

E

R

L

E

D

E

N

Z

O

T

O

H

T

G

H

O

O

F

D

S

E

Z

SO P E

T

U

I T JB

C

K

S

K

EU N

D

E

T

IL T

OA AJ

OO L

KA N E

DV A

N R J

LE E

D

E

N

O

O

F

D

TK A E F

R

S

K

U

D D NAD

R

N

J

E

L

E

N

V

E

N

L

G

KA S

T

A

F

M

D

N

D

B

D

E

P

L

UU I

SA TE

NI

J

E TV A

T

K

G

E

Z

D

R

O

O

G

E

L

H

D

E

W

O

V

E

T

O

R

S

T

A

EO K

ES

L L

KA O

NM

L

E

I

J

E N

TR E

ER EZ

RJ W

OE

S

T

I

J

K

D

E

I

T

W

NP T

LV O E

RO B

VI

I

N

O ID A

M

W

SE G P

E

N

C

H

U N

J

L

A

V

ATTAROA T K G BEZOEKERS BUITEN G E L DAARNA GELIJKTIJDIG N T V GESTILEERDE HOOFD JOLANDAR I N D LACHEN OMWEG E N OOSTELIJKE

L

E

E

E

R

N

W

SPOTTEND E S T SPREEKSTAF TEGENSTELLING I J K TOCHT VERBINTENIS E R B VERLEDEN VERTALEN O M W VERWELKOMD WISSELEN ZUIDPUNT A C H

T

I

E

ER

S

H

SB P

E

R

I

C

O E TR

L

E D

L

E

N

E

N

L

G

E

H

V G

D

E

I

G

H

TN

A I

SLV

R

E

N

T

E

R A EA U

T

R

S

D B

T

I

L

S

K

E

O

E I

N

I

L

E

E

R

D

E

E

T

I

J

D

I

G

H

I

I

N

T

E

N

I

S

V

E

G

D

A

A

R

N

A

E

N

B

U

I

T

E

N

ATTAROA SPOTTEND BEZOEKERS SPREEKSTAF BUITEN TEGENSTELLING woordzoekerfabriek.nl ________________________________________________ Tip DAARNA TOCHT GELIJKTIJDIG VERBINTENIS Deze woordzoeker is een voorbeeld en zal niet met ieder boek werken. GESTILEERDE VERLEDEN Maak je eigen woordzoeker met oplossing op HOOFD VERTALENwww.woordzoekerfabriek.nl. Print het twee maal; het kan gebeuren dat leerlingen al gaan strepen JOLANDAR VERWELKOMD voordat ze weten welke woorden ze zoeken. https://woordzoekerfabriek.nl/print.php?puzzleid=3bcef2a94bb082dbe210f4bb2088eab4 LACHEN WISSELEN ZUIDPUNT | © Paul Pelle | Mentortijd.nl 16OMWEG Escaperoom | Docentenhandleiding OOSTELIJKE

1/1


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 ! ? + = :

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

17


A B C D E F G H I J K L M N O

18

! ? + = :

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl


1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

P Q R S T U V W X Y Z

Escaperoom | Docentenhandleiding | Š Paul Pelle | Mentortijd.nl

19

Escaperoom  

Een 'escaperoom' om leerlingen met elkaar te leren samenwerken.

Escaperoom  

Een 'escaperoom' om leerlingen met elkaar te leren samenwerken.

Advertisement