__MAIN_TEXT__

Page 1

MENTORSKO POVEZOVANJE

V publikaciji vam predstavljamo:

Ø Mentorski program – Uči se od najboljših in vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država«. Ø Zakaj se morate vključiti v mentorsko povezovanje, kot mentor ali mentoriranec? Ø Nasvete za oblikovanje odličnega mentorskega odnosa. Ø Zapovedi, katere morate upoštevati pri mentorskem povezovanju.


Avtorica publikacije: Maja Ceglar

Publikacija se se izdaja v okviru vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska

država« in projekta Mentorski program – Uči se od najboljših

Vseslovenska akcija akcija »Slovenija – mentorska država« poteka v okviru

Tedna vseživljenjskega učenja

Vseslovenska akcijo »Slovenija Vseslovenska – mentorska država« je sofinancirana iz programov in dejavnosti izobraževanja in odraslih v letu 2017, Ministrstva

za izbraževanje za znanost in šport

Publikacijo izdaja: Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana

Kontakt: mentorstvo@mentorstvo.si


UVOD Največja prednost mentorskega povezovanja... Si predstavljate, da bi imeli priročnik z navodili kako uspeti na kateremkoli področju v življenju? Da bi imeli dostop do vseh malih skrivnosti in trikov do uspeha? Da bi imeli navodila kako doseči željen cilj, zapisan korak za korakom? Prav to je največja prednost mentorskega povezovanja. Z vsemi svojimi vprašanji se lahko obrnete na nekoga z veliko izkušnjami, nekoga ki je celotno pot do uspeha enkrat že opravil in vam lahko pomaga z neštetimi nasveti in triki do uspeha. Že v antiki so poznali neprecenljivi pomen vodenja izkušenejših in prenosa znanja med generacijami. Beseda mentor izhaja iz grške legende o starem, izkušenem Menthorju, ki je bil Odisejev vodnik in vzgojitelj. Beseda mentor torej pomeni vodjo, učitelja, svetovalca in vzornika mladim, ne le pri kariernem, ampak tudi pri osebnostnem razvoju.

NAJ IZKUŠNJE ZAKROŽIJO Čas je, da se mladi povežejo s starejšimi in izkušnje zakrožijo. Mladi ste vsakodnevno soočeni s številnimi izzivi, tako na osebnem kot na kariernem področju. Imate dobre ideje, vizijo, le včasih na poti do uspeha potrebujete kakšen nasvet in usmeritev izkušenejše osebe, da hitreje dosežete zastavljeni cilj ter se izognete morebitnim napakam. In zakaj se ne bi mladi učili od uspešnih poslovnežev, gospodarstvenikov, umetnikov, znanstvenikov in vseh ostalih, ki lahko ponudijo nasvete in mentorstvo? Pomoč in podpora mentorja lahko mladim pomagata, pri večanju zaposljivosti in jim omogočita učinkovitejši razvoj potencialov, ali pri razvoju in implementaciji lastnih idej. Po drugi strani mladi ponudijo mentorjem svež pogled in novo energijo. Čas je, da se mladi povežejo s starejšimi in da izkušnje zakrožijo.


ZAČETKI PROJEKTA MENTORSKI PROGRAM – UČI SE OD NAJBOLJŠIH

Da bo prihodnosti vsak mlad posameznik imel vsaj enkrat svojega mentorja s področja, ki ga zanima. V Zavodu Ypsilon verjamemo, da z oblikovanjem mentorske kulture v Sloveniji lahko spodbudimo izmenjavo izkušenj in medgeneracijsko sodelovanje ter vseživljenjsko učenje in pretok informacij ter znanj. Zato smo tudi začeli izvajati projekt Mentorstvo – Uči se od najboljših, kjer imajo mladi prek spletne platforme www.mentorstvo.si omogočen dostop do zanimivih mentorjev iz različnih področij. Mentorski program – Uči se od najboljših smo začeli izvajati v Mariboru in okolici v letu 2013, zahvaljujoč podpori Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. V nekaj mesecih se je že razširil po celotni Sloveniji.

Z Mentorskim programom – Uči se od najboljših želimo povezati mlade med 15. in 30. letom s starejšimi in izkušenejšimi, ki bodo postali njihovi mentorji. Strmimo k uresničevanju vizije projekta, da bi prihodnosti vsak mlad posameznik imel vsaj enkrat svojega mentorja s področja, ki ga zanima. Sodelovanje je brezplačno in prostovoljne narave tako za mentorje kot mentorirance.


Z mentorskim programom želimo: Ø mlade opogumiti, da začnejo že danes postavljati temelje svoji prihodnostim, Ø mladim ponuditi izkušnje, nasvete, znanje in podporo starejših generacij, Ø vzpodbuditi pretok znanja in informacij med vsemi aktivnimi posamezniki, Ø ustvariti lepe mentorske odnose, ki bodo pozitivno vplivali na celotno družbo.

VSESLOVENSKA AKCIJA »SLOVENIJA – MENTORSKA DRŽAVA« Aktivna pobuda mladih za dvig ozaveščenosti ter informiranosti o prednostih mentorstva v korist vseh generacij.

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« je postala že tradicionalna iniciativa Zavoda Ypsilon. Akcija se uresničuje v okviru Mentorskega programa – Uči se od najboljših, kot aktivna pobuda mladih za dvig ozaveščenosti ter informiranosti o prednostih mentorstva v korist vseh generacij. Hkrati je namen vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« spodbujanje vseživljenjskega učenja in pretoka znanj ter informacij. Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država«, ki letos poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje«, se odvija maja in junija v okviru Tedna


vseživljenjskega učenja, največje promocijske kampanje s področja vseživljenjskega učenja. Akcija je trajnostno naravnana, saj nadaljujemo z vzpostavljanjem mreže »Mentorskih kotičkov« po Sloveniji, kjer se lahko vzpostavljeni mentorski pari srečujejo tekom celega leta. »Mentorski kotički« služijo informiranju mladih in bodo k mentorskem povezovanju spodbujali tudi po zaključku akcije. V vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država« je vključenih več kot 50 partnerskih organizacij, s katerimi po vsej Sloveniji spodbujamo k dvigu ozaveščenosti o pomenu ter prednostih mentorskega povezovanja.


POSTANI MENTORIRANEC! »Zakaj potrebujem mentorja?«

Zakaj postati mentoriranec? Potrebuješ usmerjanje na poti do uspeha? Imaš dobre ideje, pa ne veš, kako jih uresničiti? Se ti zdi, da potrebuješ nasvete in izkušnje tistih, ki so že uspeli? Postani mentoriranec in se uči od uspešnih poslovnežev, gospodarstvenikov, umetnikov, znanstvenikov in ostalih, ki ti lahko ponudijo nasvete iz prve roke. Mentorski program – Uči se od najboljših je namenjen tistim, ki verjamemo, da s spodbudnim okoljem, ki omogoča prenos znanja in izkušenj, lahko razvijejo svoje potenciale, nadgradijo svoje kompetence, povečajo ustvarjalnost ter širijo socialne mreže.To


je še posebej dobrodošlo za mlade, ki so iskalci zaposlitve, saj zaradi svojega položaja na trgu dela potrebujejo vsa dodatna znanja, izkušnje in pomoč mentorjev. S tem si lahko zagotovijo prednost na trgu dela, saj je konkurenca velika in za uspeh morajo odstopati od povprečja. Dobro sodelovanje med mentorjem in mentorirancem pa lahko privede tudi do potencialne zaposlitve mentoriranca.

Razlogi za sodelovanje mladih:

Ø Možnost, da se učijo od najboljših. Ø Dostop do znanja, izkušenj in ljudi, do katerih bi samostojno potrebovali veliko daljšo pot. Ø Pomoč in podpora izkušenejših pri uresničevanju svojega cilja. Ø Možnost, da jih pod okrilje vzamejo najuspešnejši Slovenci in Slovenke. Ø Razvoj svojih potencialov. Ø Nove ideje, načini in možnosti za uresničevanje ciljev. Ø Aktivno vstopanje na trg delovne sile. Čeprav uspeh ni 100% zagotovljeni niti z neverjetnim mentorjem, vendar vam pomoč izkušenega mentorja lahko pomaga veliko bolj kot si mislite. Če mentorja primerjamo s priročnikom lahko rečemo, da je imeti mentorja še bolje od suhoparnega priročnika, saj mentor verjame vate ter tvoje sanje, te spodbuja, usmerja na pot do uspeha in pa najpomembneje s teboj deli svoje večletno znanje in izkušnje. Seveda pa moraš biti pri iskanju mentorja pazljiv. Pri izbiri moraš predvsem paziti, da najdeš nekoga, ki ti bo lahko najbolj pomagal doseči zastavljene cilje. Vendar pa gre pri mentorskem odnosu za neka veliko globljega kot samo doseganje zastavjenih ciljev. Mentor in mentoriranec se tekom sodelovanja učita en od drugega in postaneta prijatelja, ki se lahko vedno obrneta en na drugega.


5 razlogov, zakaj vsak (mlad) potrebuje mentorja! 1. Mreženje in povezovanje. Mentor vam lahko pomaga razširiti svojo mrežo stikov in poslovnih poznanstev. Ali pa vas nauči kako se učinkovito mrežiti in ustvariti krog pomembnih ljudi za vaš profesionalni razvoj. 2. Sogovornik. Mentor je lahko oseba, ki ji zaupate in lahko debatirate o temah, ki so vam pomembne. Mentor vam lahko da učinkovit nasvet v primeru, da imate težave s svojim nadrejenim, pri reševanju etične dileme ali s spoprijemanjem z novim projektom. 3. Občutek odgovornosti in motivacija. Ko veste, da se boste sestali s svojim mentorjem, se boste maksimalno potrudili, da opravite vse naloge in skupne cilje, ki ste jih obravnavali na zadnjem srečanju. 4. Zagotavljanje povratne informacije. S pomočjo dobrega mentorja boste bolj učinkovito delali za zaželo prihodnost. Dobra povratna informacija vam bo pomagala, da se počutite bolj samozavestni pri svojem delu, kar pa vodi k večji učinkovitosti pri delu, večjem profesionalnem uspehu in boljšem počutju. 5. Nove perspektive in izkušnje. Mentor vam lahko pomaga s svojimi izkušnjami in znanjem. Pomaga vam lahko osvojiti nove veščine in položaje. Prav tako lahko vam poda informacije kako bolj učinkovito opravljati delo ali iskati bodočo zaposlitev


POSTANITE MENTOR! »Ali sem lahko tudi jaz mentor?«

Vir: Shutterstock

Mentorji so prostovoljci, ki za svoje delo ne pričakujejo plačila. Gre za na svojem področju uspešne ljudi, ki s svojimi izkušnjami in znanjem želijo pomagati ostalim. Vsi potrebujemo nekoga, ki nas motivira, da bomo lahko preplezali goro pred nami. Pomislite na začetek vaše karierne poti. Verjetno je, da ste bili malo negotovi, malo tresljivi in zelo, zelo zeleni. Zahvaljujoč usposabljanju ste imeli tehnični vidik vaše zaposlitve osvojen, vendar je verjetno šolanje prispevalo le manjši del, da ste postali izkušen strokovnjak. Morda ste se borili, tako kot vaši vrstniki. Ali ste imeli privilegij, da ste imeli ob sebi pravega mentorrja, ki vas je vodil in usmerjal po karierni poti. Mentor je oseba, ki je vredna zaupanja in ki podpira, vodi in svetuje ter prenaša svoje znanje in spretnosti na manj izkušenega posameznika. Bistvo mentorstva je učenje praktične narave, torej učenje o aktualnih stvareh. Ta oseba deli svoj čas in svoj talent ter izkušnje.


Skozi proces mentorstva, ki večinoma poteka v dvoje, se izpopolnjujeta tako mentor kot tudi učenec. Velikokrat je mentorstvo neformalni proces, ki poteka nezavedno. Kdo je lahko dober mentor? Mnogi menijo, da morajo mentorji osvojiti posebne spretnosti. Vendar so mentorji preprosto ljudje, ki imajo lastnosti dobrih vzornikov. Mentor je bolj izkušena, pogosto starejša osebo, ki vlaga svoj čas in se preliva v življenje drugih, ki jih spremlja na vodstvenem potovanju. Vendar mora mentoriranec spodbujati in dajati pobude mentorskega odnosa, saj le on ve, kdaj in zakaj ter kaj potrebuje od svojega mentorja. Mentorji se mentorirancem na začetku res, da zdijo malce srhljivi in zaradi svoje uspešnosti nedostopni, vendar tekom mentorskega sodelovanja postanejo pravi prijatelji. Postanejo nekakšni starejši bratje in sestre, ki nas vzamejo pod svoje okrilje ter pomagajo tako na poklicnem, kot tudi na zasebnem življenju. Skozi mentorsko povezavo nas vzpodbujajo, podpirajo, ter verjamejo v nas. Kljub temu, da za svoj čas, ki ga posvetijo mentorstvu, pa si iz mentorske povezave želijo zgraditi pomembno, dolgo trajajočo in pozitivno spremembo v življenju mentoriranca. Mentorji so s tega stališča povsem nesebični ter prijazni ljudje, ki si želijo videti čim večji uspeh pri svojih mentorirancih. S pomočjo mentoriranja želijo svojim mentorirancem pomagati v kariernem življenju ter jim pomagati, da naredijo pomemben korak v svojo prihodnost. Mentorju mentoriranceva tako karierna kot tudi zasebna in osebna rast veliko pomenita. Mentoriranci pa morajo mentorjem seveda pokazati, da cenijo njihov trud ter čas, ki jim ga mentorji posvetijo, saj to počno povsem prostovoljno in za to ne pričakujejo ničesar razen prijateljskega odnosa ter skupne rasti ter razvoja. Poleg osebnega zadovoljstva, ki ga mentorji pridobijo iz mentorskega odnosa, pa se lahko od mentorirancev tudi veliko naučijo, spoznajo kakšne drugačne pristope k problemom ter še mnogo drugih stvari.


Zakaj postati mentor?

»Vračati nazaj«

Ali vračate svoj čas in vlagate v druge? Mnogi vodje do zelo zaposleni, vendat vlagajo svoj čas v druge. Zakaj? Ker so drugi vlagali v njih, na začetku njihove kariere poti in je to eden izmed načinov, s katerimi pomagajo »vračati nazaj«. Dugny (2010) zapisuje, da je ključ do ustvarjanja novih generacij voditeljev, pogled preko sebe in tistih, ki so bili povabljeni k vodenju. Pogled je potrebno usmeriti k razvoju novih voditeljev, s pomočjo mentorskih odnosov. »Uči se od drugih« Ali ste imeli izkušnje mentoriranja, v katerih ste se ne samo učili, ampak ste se tudu naučili nekaj novega? V mentorskih odnosih v ospredje pride tudi dvosmerno učenje. Mentorji predajajo svoje izkušnje in nasvete svojim mentorirancem. Po drugi strani pa se tudi mentorji lahko učijo od svojih mentorirancev, pridobijo vpogled v nove ideje ali načine dela ter razmišljanja mladih oziroma mentorirancev. »Obveznost vseh voditeljev« Ali vam je razvoj novih voditeljev v veselje? Mentoriranje je obveznost vseh voditeljev. Vse vodje dolgujejo tistim, ki prihajajo za njimi in morajo z njimi delili svoje izkušnje. Dungy navaja, da je mentorjeva vloga ključna pri razvoju novih vodij in vodij, ki znajo v ospredje postaviti druge ljudi.


Kako mentorirajo najboljši mentorji? Odnos pred mentorstvom. Vse prepogosto, se lahko mentorstvo razvije v postopek preverjanja, namesto, da postane nekaj avtentičnega in temelji na odnosu. Za resničen uspeh mentorstva, mora biti kemija med mentorjem in mentorirancem. Mentorsko povezovanje zahteva vzpostavitev odnosa. Osredotočite se na značaj namesto na usposobljanje. Najboljši mentorji se osredotočajo na pomoč pri oblikovanju drugih karakteristih, vrednot, samozavedanja, empatije in zmogljivosti za spoštovanje. Vedo, da je na dolgi rok, pomemben razvoj mehkih veščin in da so sposobnosti, ki temeljijo na vrednotah, pomembnejše kot izboljšanje usposobljenosti. Glasno izražajte svoj optimizem in ne bodite cinični. Vaš mentoriranec lahko pride do vas z nekaj »off-the-wall« idejami ali je navidezno nerealno ambiciozen. Vas bi morda zamikalo, da mu pomagate razmišljati bolj realno? Ampak mentorji bi morali biti dajalci energije, ne pa da jo zatirajo. Razmislite, zakaj bi ideja lahko delovala, preden razmišljate in rečete, zakaj morda ne. Najboljši mentorji se izogibajo vsiljevanju svojih ciljev ali idej mentorirancem. Če delavec in delo nista primerna, ali če je ambiciozen delavec realno omejen zaradi hirearhije v podjetju, bo dober mentor pomagal, da zaposleni stopi korak naprej. Lahko bi bili bolj primerni za drugo vlogo v organizaciji, ali celo na novo pot nekje drugje. Na najvišji ravni, mentorstvo temelji na »dobrih ljudeh« ter da smo okroženi z »dobrimi ljudmi«, ki pomagajo drugim postati najpopolnejša različica sebe. Morali bi prepoznavati in se učiti od organizacij ter voditeljev, ki so predani spodbujanju in razvoju drugih posameznikov.


OBLIKOVANJE IN VZDRŽEVANJE USPEŠNIH MENTORSKIH ODNOSOV

Potek mentorskega odnosa Tekom prvih nekaj srečanj se mentor in mentoriranec pogovorita o svojih pričakovanjih njunega mentorskega sodelovanja. Ker smo vsi posamezniki drugačni bodo tudi vsa mentorska razmerja drugačna, vendar je pri vsaki povezavi skrbeti za dobro komunikacijo. Mentorjem in mentorirancem Mentorskega programa predlagamo naj si v začetnih srečanjih zastavita cilje, ki pa si jih mentorski par zastavi v različne smeri:


Ø Cilje, ki mu bodo pomagali k izboljšanju njegovega znanja, motivacij, pridobivanju izkušenj, praktični nasveti. Ø Cilji se lahko določijo kot uvajanje mentoriranca za pomoč pri delu mentorja. Ø Mentor lahko mentorirancu postavi različne izzive, ki mu bodo pomagali pri osebnostnem ter kariernem razvoju ter rasti. Ø Cilj je lahko osredotočenost na mentorirancevo kakovostno širjenje socialne mreže, ki mu bo v prihodnosti pomagala k nadaljnjemu razvoju. Ø Lahko si za cilj zastavi izvedbo določenega projekta, ki ga mentoriranec ali mentor želi izvesti. Ø Lahko pa so srečanja povsem neformalna druženja in debate o življenju in iskanju ravnovesja ipd., če to obema najbolj ustreza. Ø Pri postavljanju ciljev še posebej priporočamo sledenje modelu SMART, saj bodo taki cilji specifični, merljivi, dosegljivi, realni ter časovno uokvirjeni. Ena izmed večjih prednosti tako imenovanih SMART ciljev je, da lahko zaradi njihove merljivosti sposobni ugotoviti ali so bili doseženi ali ne. Pogosti cilji mentoriranca vključujejo obvladovanje problemov, napredovanje v karieri, povečanje zadovoljstva pri delu, osebni razvoj, višjo učinkovitost… Predvsem je potrebno pri graditvi mentorskega odnosa postaviti poseben poudarek zaupanju. Zaupnost mentorskega odnosa je ključna za vzpostavitev odkritega odnosa, brez tega je mentorski odnos težko učinkovit. Kaj lahko kdo sliši in česa ne? Ali lahko mentor razpravlja o vprašanjih, ki se pojavljajo v okviru mentorskega odnosa z drugimi? Kakšen so druge omejitve? Čeprav sedaj mentorski odnos deluje kot nekakšna kompleksna stvar, pa naj vas spomnimo, da se vse lahko začne s preprostim mentorskim »zmenkom« ob skodelici kave. Kako lahko voditelji bolje ocenijo in razvijajo svoje talente v luči spreminjajočega se in vse bolj namensko usmerjenega delovnega okolja. Pomagajo talentom, da se razvijajo in se počutijo, da postajajo najpopolnejša različica sebe? Povedano drugače, najboljši voditelji v praksi uporabljajo obliko vodenja, ki temelji manj na ustvarjanju privržencev in bolj na ustvarjanju drugih voditeljev.


»Zapovedi« 1. Postavite pravila komunikacije. Odnos začnite z odkritim pogovorom. Povejte, kakšna so vaša pričakovanja in kaj je tisto, kar vi lahko ponudite. Mentoriranca vprašajte po povratni informaciji in ga prosite, naj vam pove, kakšna pričakovanja in potrebe ima on. 2. Delite svojo izkušnje in zgodbe s svojim mentorirancem. Ljudje se najlažje učimo s pomočjo zgledov, zato bodo vaše bogate izkušnje mentorirancu ob težjih odločitvah zagotovo v veliko pomoč. 3. Ponudite mu svojo konstruktivno kritiko. Bodite prijazni, a pošteni. Dajte mu priložnost, da izboljša svoje sposobnosti in se nauči novih metod. 4. Vzpodbujajte ga k napredku. Predstavite mu možnosti za uspeh in napredovanje v podjetju. To lahko vsebuje nadaljnje izobraževanje oz. usposabljanje in razvijanje spretnosti, ki jih že ima. 5. Mentorstvo naj vam bo ena izmed prioritet. Ne bo vedno vedno enostavno, toda mentorstvo je pomembno tako za mentoriranca kot za vas. Poleg tega, vam bodo vaše mentorske izkušnje in sposobnosti prišle še zelo prav na vaši vzpenjajoči se karieri. 6. Svetujte mentorirancu pri njegovih odločitvah. Uporabite svojo modrost, ki ste jo pridobili iz izkušenj, da mu svetujete in pomagate k uspehu. Morda nasvetov ne bo vedno sprejel, ampak nič ne de, tudi to je vredu. 7. Postavite visoka, toda dosegljiva pričakovanja. Spodbujajte svojega mentoriranca, da vedno dela najbolje po svojih močeh. K dosegi ciljev mu pomagajte tako, da ga učite, ga popravite in ste do njega odgovorni.


»Prepovedi« 1. Ne pretvarjajte se, da ste najboljši. Noben delavec ne pričakuje, da ste nezmotljivi, zato se sprostite. 2. Ne obnašajte se kot, da veste vse. Če ne poznate odgovora na vprašanje mentoriranca, mu to povejte. Potem pa malo raziščite naokrog in poskusite najti odgovore. 3. Ne vzemite naloge mentorja preveč z lahkoto. Raje se obvežite, da boste storili vse po svojih najboljših močeh. Zavzemite se za mentoriranca, učite ga tehnike in metod, ki jih bo potreboval pri delu ter spodbujajte njegovo produktivnost. 4. Ne poskušajte sami reševati vseh problemov mentoriranca. Saj vendar želite, da se sam nauči reševati in spopadati s težavami, mar ne? Lahko pa mu pomagate in mu zagotovite potrebna »orodja«. Na primer, naučite ga organizacije in upravljanja s časom. 5. Ne pretiravajte z odzivom na napake mentoriranca. Zapomnite si, da nobena napaka ni tako huda, da je ne bi mogli popraviti. Le redke so zares nepopravljive. 6. Naj vaš odnos ne vpliva na odločitve mentoriranca. Lahko, da sta z mentorirancem spletla nekoliko bolj prijateljski odnos, toda ne dovolite, da to vpliva na poslovno odločanje. 7. Ne vpletajte se v osebno življenje mentoriranca. Njegove osebne zadeve ne bi smele biti dejavnik v njegovi delovni uspešnosti. Mentorstvo je lahko zelo koristen in dragocen način za izgradnjo dobre podjetniške kulture in ohranitev nadarjenih mlajših članov ekipe. Poleg tega vam daje osebno zadovoljstvo ob tem, ko ste nekomu pomagali.


ZLATA PRAVILA MENTORSTVA »DA«

1. Pričakujte podporo in poštene nasvete, katerih cilj je izboljšati vaše možnosti za uspeh. 2. Pričakujte konstruktivno kritiko – težko jo je slišati, a je pomembna. 3. Bodite fleksibilni – mentorstvo poteka v stopnjah in mora biti fleksibilo. Imeli boste obdobja s številnimi izzivi ter s pogostejšimi vprašanji in potrebo po večjem številu nasvetov, takrat morate pogosteje stopiti v kontakt z mentorjem. 4. Vztrajaj - vsi mentorski pari se ne ujamejo na prvem sestanku, vendar sčasoma lahko negujemo pozitivne in koristne mentorske odnose. Po drugi strani je pomembno, da z mentorjem spoznata, ali sta kompatbilna ali ne. 5. Imate več kot enega mentorja.

»NE« 1. 2. 3. 4. 5.

6.

Ne bojte se postavljati vprašanj. Ne pričakujte, da vam bo vaš mentor povedal, kaj natančno storiti. Mentorji vas vodijo in svetujejo, vendar je na koncu odločitev vaša. Ne pričakujte, da bo vaš mentor, da bi se vaš gradil vašo karierno pot za vas - samo vi jo lahko. Ne pričakujte, da boste od mentorja slišali samo dobre stvari o sebi. Ne pozabite, tako kot ste vi, so tudi mentorji zaposleni ljudje s svojim poklicnim in zasebnim življenjem. V zadnjem trenutku ne odpoveduj sestankov in ne obravnavaj mentorskega odnosa kot samoumnevnega. Ne pričakujte, da bo vaš mentor vaš najboljši prijatelj in na voljo 24 ur na dan. Mentorski odnos je profesionalni odnos in obstajajo meje.


VIRI Galek, Candice. 2017. 5 Trains of Natural-Born Mentors. Dostopno prek: https://www.inc.com/candice-galek/great-mentors-have-these-5-traits-in-common.Html? cid=search (28. 3. 2017). Pence, Bill. 2015. 3 Benefits of Mentoring. Dostopno prek: https://coramdeotheblog.com/2015/10/20/3-benefits-of-mentoring/ (28. 3. 2017). Power, Phett. 2017. The Do's and Dont's of Being a Mentor. Dostopno prek: https://www.inc.com/rhett-power/the-dos-and-donts-of-being-a-mentor.html?cid=search (28. 3. 2017). Tjan, Anthony K. 2017. What the best mentors do? Dostopno prek: https://hbr.org/2017/02/what-the-best-mentors-do (28. 3. 2017). Tony Dungy’s 2010 book The Mentor Leader: Secrets to Building People and Teams that Win Consistently.


VSTOPI V EKOSISTEM IZKUŠENJ! »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje.«

Profile for Mentorski program - Uči se od najboljših

E-knjižica Mentorsko povezovanje (Mentorski program - Uči se od najboljših)  

V publikaciji vam predstavljamo: ¬ Mentorski program – Uči se od najboljših in vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država«. ¬ Zakaj...

E-knjižica Mentorsko povezovanje (Mentorski program - Uči se od najboljših)  

V publikaciji vam predstavljamo: ¬ Mentorski program – Uči se od najboljših in vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država«. ¬ Zakaj...

Advertisement