Mensor3D - Gépészet

Page 1

Mens r

3D

gépészet

3D szkennelés

A GÉPÉSZETBEN


Gépészeti 3D szkennelés, 3D digitalizálás A 3D szkennelés a néhány milliméteres vagy akár több méteres alkatrészek, gyártmányok teljes látható felületétének nagypontosságú 3 dimenziós digitalizálását jelenti. A szkennerek a geometriai alakzat felületét leképezik pontfelhő vagy poligonháló formájában, úgy, hogy az eszköz nem ér hozzá a tárgyhoz. Szabad formájú, szabálytalan geometriájú, illetve nagy kiterjedésű testek esetén az időigényes hagyományos mérési technikákkal szemben a 3D szkennelés gyors és költséghatékony. Az előálló adathalmaz feldolgozása speciális szoftverek segítségével történik, előkészítve a további feladatok (pl. mérnöki visszamodellezés, minőség-ellenőrzés) végrehajtását.

Felhasználási lehetőségek: • 3D modellezés A 3D képalkotási, modellezési és nyomtatási technológiák térnyerése a termékek tervezésétől a gyártási folyamatokon át a minőség-ellenőrzésig jól látható. A terméktervezés szakaszában a koncepcionális terméktervek kialakításától a műszaki termék-fejlesztés végrehajtásáig nyújtanak hatékony segítséget az általunk is kínált 3D technológiák.

• 2D műszaki rajz készítés • Mérnöki visszamodellezés (Reverse Engineering) • Termék minőség-ellenőrzés (Quality Control) • 3D nyomtatás • Közvetlen gyártás (Direct Manufacturing) • Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping) • Gyors szerszám készítés (Rapid Tooling) • Műszaki termékfejlesztés • Karbantartás és javítás (Maintenance and repair) • Látványtervezés
Meglévő alkatrészek digitalizálásával előállítható azok pontos 3D modellje, mely alapja lehet a meglévő alkatrész műszaki dokumentálásának és új termék tervezésének is. A 3D szkenneléssel előállított digitális állomány visszafejtésével létrehozható a tárgy geometriailag pontos és helyes CAD-modellje. A szkennelést és modellezést követően lehetőség van továbbá a digitális állomány egyszerű módosítására, továbbfejlesztésére, a műszaki dokumentáció elkészítésére, vagy akár egy CAM szoftver és egy CNC szerszámgép segítségével a tárgy reprodukálására.

90

71,5 ,80

67,5

0

R0,8

4

80

3,50

37,8

50

100 90

R0

46

57°

R0,55

° 5,5x45

DETAIL C SCALE 5 : 1 DETAIL B SCALE 5 : 1

62,50

54,56

A

44,70

5 ,5x4

0

71,60

45

0,5x

81,93 78,27

144,50 116,54

27,59°

62,70

B

14,64 6,67

C

° 45 0X 5° 0,5 ,50 X 4 0

0,5

0,5

A

0X

0X

45

UNLESS OTHERWISE SPECIFIED: DIMENSIONS ARE IN MILLIMETERS SURFACE FINISH: TOLERANCES: LINEAR: ANGULAR:

45°

°

NAME

SECTION A-A

DEBUR AND BREAK SHARP EDGES

FINISH:

SIGNATURE

DATE

DO NOT SCALE DRAWING

REVISION

TITLE:

DRAWN

MÁV 954 rögzítő anya

CHK'D APPV'D MFG Q.A

MATERIAL:

DWG NO.

MAV_954_rogzitoanya_CAD

A2

Mérnöki visszamodellezés

Mérnöki visszamodellezés (Reverse Engineering)Termék minőség-ellenőrzés (Quality Control)

A termék geometriájának minőségellenőrzésekor, javításakor a szkennelt gyártmánynak az eredeti 3D-s tervekkel, CAD állományokkal való összevetése gyorsan és nagyon hatékonyan elvégezhető a teljes felületen. A színtérképes megjelenítésnek köszönhetően az eltérések vizuálisan jól elkülöníthetőek.

Termék minőség-ellenőrzés

A legyártott termék méret, forma és illesztés ellenőrzéséhez – főleg szabad formájú, szabálytalan geometriájú testek esetén – a hagyományos mérési technikák időigényesek és drágák lehetnek.Közvetlen gyártás (Direct Manufacturing)

Gyors prototípusgyártás (Rapid Prototyping) Ebben az esetben nem a végtermék gyártása a cél, hanem egyedi darabok, vagy maximum 50-150 elemű sorozatok gyártása. A kisszériás termék alkalmas lehet funkcionális, ergonómiai tesztek lebonyolításra éppúgy, mint egyedi, esetlegesen kopott, sérült alkatrészek pótlására.

Közvetlen gyártás Gyors prototípusgyártás

A 3D nyomtatási technológiák lehetővé teszik kissorozatú, közvetlenül értékesítésre kerülő termékek előállítását. Ezzel nemcsak egyedi gyártási igényeket lehet gyors határidőre kielégíteni, hanem gazdaságos alternatívát jelent a hagyományos (forgácsoló, öntő stb.), nagyszériára optimalizált gyártási módokkal szemben.Gyors szerszámkészítés (Rapid Tooling) Az additív gyártási eljáráshoz szükséges egy létező – akár 3D szkennelésből mérnöki visszafejtéssel létrehozott – 3D CAD modell. Jól használható szerszámok pótlására, ahol általában nem a kész szerszám készül el, hanem a jellemzően öntési, gyártási folyamathoz tartozó segédeszközök.

Gyors szerszámkészítés

A CAD modell alapján a 3D nyomtatóval előállíthatók akár maguk a szerszámok, akár az öntési, gyártási folyamathoz tartozó segédeszközök (homokformázáshoz, precíziós öntéshez öntőminták, fúrósablonok, valamint más, a gyártáshoz szükséges tartozékok).Műszaki termékfejlesztés

Látványtervezés Az elkészült 3D állományok a gépészeti feladatokon túl marketing célokra is felhasználhatóak. Lehetőség van például rövid animációk, látványos image-fotók elkészítésére, valamint holopiramisban történő megjelenítésre is.

3D nyomtatás A 3D nyomtatás segítségével jelentősen csökkenthető a prototípus elkészítéséhez szükséges idő és költség. A technológia segítségével bonyolult felületű, illetve üreges testek létrehozása különleges részletgazdasággal végezhető el.

Műszaki termékfejlesztés A 3D technológiák lerövidíthetik, illetve olcsóbbá tehetik a fejlesztési folyamatot a mérnöki tervezéstől, a prototípusgyártáson, tesztelésen keresztül a gyártási dokumentáció elkészítéséig. A gyártási folyamatokban való alkalmazás során nemcsak az egyes segédfolyamatoknál kaphat szerepet a technológia, hanem egyre inkább a végtermékek additív módon való előállításakor is. A hagyományos (forgácsoló, öntési stb.) gyártási módok helyett az additív gyártás (3D nyomtatás) rövid életciklusú, kis sorozatban készülő termékeknél hatékonyan alkalmazható.Ütközésvizsgálat

Ütközésvizsgálat Karbantartás és javítás

Alkatrészek, berendezések, technológiák tervezésénél szükséges a már meglévő tulajdonságok felmérése, amely a 3D szkennelésnek köszönhetően gyorsan és hatékonyan történik. Az elkészült 3D digitalizált állományok könnyen mérhetőek, összehasonlíthatóak, valamint ütközésvizsgálatok elvégzésére is felhasználhatóak.

Karbantartás és javítás (maintenance and repair) Javasolható kopott, sérült alkatrészek előállításához, főként olyan esetekben, melynél az alkatrész eredeti gyártótól való megrendelése kiemelten időigényes vagy nagyon drága. Ebben segíthet a 3D szkenneléssel előállított modell és a kiindulási CAD adatok összehasonlítása, ellenőrzése. A mérési jegyzőkönyv része egy színtérképes megjelenítés, amely vizuálisan jól elkülöníthetően mutatja a tervtől való eltéréseket. Így nem csak azt lehet meghatározni, hogy a gyártott alkatrész, termék jó vagy hibás, hanem azt is, hogy hol kell módosítani azt.


Szolgáltatásaink: • 3D szkennelés, digitalizálás • 2D műszaki rajz készítés • Technológiai tanácsadás • Mérnöki visszamodellezés (Reverse Engineering) • Termék minőség-ellenőrzés (Quality Control) • Látványtervezés • 3D nyomtatás • Ütközésvizsgálat

A 3D technológia előnyei: • A termékfejlesztés ideje és költségei jelentősen csökkenek. • A termékfejlesztés korai fázisában vizsgálatokra alkalmas modell készíthető, nyomtatható. • A modell azonnali funkcionális és ergonómiai tesztelésre ad lehetőséget. • Az esetleges módosítások gyorsabban megtehetők, költségei csökkennek. • A termék 3D CAD modellje utólag is előállítható. • A termék minőség-ellenőrzése részben automatizálható. • A színtérképes megjelenítésnek köszönhetően a hibák gyorsabban korrigálhatók. • Hagyományos gyártási módok támogatása (pl. öntőformák, sablonok). • Más módon nem pótolható alkatrészek, szerszámok gyors előállítása. • Egyedi és kisszériás megrendelések kielégítése gyors és gazdaságos módon történhet.

Elérhetőségeink: Levelezési cím: 1037 Budapest, Montevideo u. 8. E-mail: andras.feher@mensor3d.com Tel.: +36-20-355-9873