Page 1

SPECIAL/ Het Barokke Paard

Pura Raza Azteca Menorquina

Tekst i.s.m. en foto’s door het Azteca Stamboek

Kenmerken

‘Menorca’

Tekst i.s.m. en foto’s door Stoeterij “Het Soerhuis”, www.menorcahorses.com

De barokke kenmerken van de Pura Raza Menorquina

“Als het gaat om de exterieur kenmerken van het ras, kunnen we deze als volgt per deel beschrijven: Hoofd. Lang, middelmatig van grootte, droog en harmonieus. Het front, neus-zijaanzicht, dient recht te zijn, bij lichtelijke sub-convexiteit kan dit alleen het gezicht betreffen. Oren, middelmatig van grootte, lichtelijk afwijkend naar klein. De oren zijn correct ingeplant met lichtelijk naar elkaar toewijkende en bewegelijke punten. Ronde iets uitpuilende ogen, met vriendelijke en levendige blik. De neusgaten steken niet echt uit, waardoor het langwerpige silhouet van het hoofd wordt geaccentueerd. Hals. De Menorquin is trots op zijn hals: robuust, van gemiddelde lengte en lichtelijk gebogen. De hals is gespierd, krachtig en goed ingezet, zowel in hoofd als in het lichaam. Slank bij het hoofd en breed bij het lichaam. De manen zijn sterk en in overvloed aanwezig. Men ziet de manen het liefst vol en lang, dit geldt ook voor de staart. Lichaam. De Pura Raza Menorquina heeft een lang lichaam, met tendens naar de reductie van de transversale diameters (red. horizontale afstand tussen ribbenkast). Het kruis is smal en niet opvallend. Rechte rug met discrete bespiering zowel op de rug als op de lendenen. De staartinplant is laag en moet goed tussen de billen kunnen vallen, zonder dat deze boven de horizontale lijn van de achterhand uitsteekt in welke gang dan ook. Gemiddelde, lichtelijk vlakke borst- c.q. ribbenkast. Strakke abdomen met al niet te lange flanken. Voorhand. De voorbenen van de Menorquin zijn lang, slank en recht. De Menorquin heeft een lange, licht gebogen rug. Robuuste schouder en bovenbeen, brede knie met daaronder een heel fijn en rank onderbeen, met goed zichtbare en sterke pezen. Geproportioneerde kogels met solide fijne hoeven, niet al te breed. Achterhand. De Menorca paarden beschikken over niet al te overdreven gespierde bovenbenen en billen, de benen achter zijn relatief kort. De spronggewrichten zijn krachtig met een goede hoek. De onderbenen achter zijn ook, zoals voor, fijn, rank en met goed zichtbare sterke pezen. Hetzelfde geldt voor de kogels en de hoeven. De hoeven van de Menorquin zijn heel erg sterk en er komen zelden beenproblemen voor, dit omdat de bodem waarop ze opgroeien hard en droog is. Kleur. De Pura Raza Menorquina paarden zijn altijd zwart, waarbij alle schakeringen van zwart worden toegelaten. Iedere andere vachtkleur is uitgesloten voor de inschrijving in het stamboek. Witte vlekken op voorhoofd en benen worden toegelaten, mits deze van beperkte oppervlakte zijn”.

Bijzonder door..

“Zijn elegante silhouet, trotse gangen en voorkomen en zijn karakter. Het zijn trotse, elegante paarden met een hele bijzondere instelling voor het werk. Maar vooral de gebruiksmogelijkheden en natuurlijke aanleg voor de verzameling, maakt ze heel erg geschikt voor klassieke dressuur, waarbij de ‘Doma Menorquina’ eruit springt met de ‘Bot’ (steigeren en lopen op de achterbenen) als de onderscheiden ‘benchmark’ van deze prachtige paarden”.

Pura Raza Menorca vs. ‘standaard’ paard?

“We vinden het moeilijk te bepalen wat een ‘standaard’ paard zou moeten zijn, maar als we een normaal sportpaard c.q. recreatiepaard nemen, zoals deze op menige maneges en stallen in Nederland te vinden zijn, dan is de vergelijking iets makkelijker, waarbij we de verschillen in twee categorieën kunnen verdelen: Exterieur. Menorca paarden zijn barokker gebouwd, met een deftig krullende hals, met veel bredere inplant van de nek aan het hoofd. Ze zijn veel ranker c.q. eleganter gebouwd, niet zo rond c.q. vol. Ze zijn meestal smaller in de borst en het achterbeen is meestal niet zo vol of rond. De kleur is altijd zwart. Karakter. Menorquin paarden zijn warmbloedig, maar toch nobel en ongecompliceerd. Ze laten zich makkelijker beledigen, waardoor ze minder ingewikkeld zijn om te berijden. Ze kunnen snel schakelen en het zijn harde werkers, het ene moment kan jij ‘doma menorquina’ rijden met een hoofdstel met Spaanse stand, het andere moment kan je ze optomen met stang en trens en kan jij een dressuurproef rijden, zonder dat ze in de war raken omdat ze anders worden bereden”.

Waarom de keuze voor een Pura Raza Menorquina?

“Om verschillende redenen. Ruiters die kiezen voor een Pura Raza Menorquina willen iets bijzonders, een paard wat men niet vaak ziet, een exclusief paard. Ze vinden deze paarden heel erg mooi door hun voorkomen. Ze voelen zich aangetrokken door de achtergrond van het paard (cultuur, tradities, manier van rijden) en dat maakt het plaatje compleet. Ze willen Doma Menorquina en Iberische rijkunst beoefenen of ze willen shows en spektakels met de paarden rijden. Ruiters kiezen voor het totaalplaatje, maar ook heel bewust voor het karakter van dit paard, zijn instelling en de gebruiksmogelijkheden”.

In het werk

“Pura Raza Menorquina paarden zijn alleskunners. Tot nu toe zijn ze voornamelijk ingezet in de dressuur en Doma Menorquina, maar ze zijn ook heel erg geschikt voor de Hoge school dressuur omdat ze een bijzondere aanleg hebben voor verzameling. Ze werken ontzettend graag en leren heel erg snel, daarnaast zijn ze ook geschikt voor shows en spektakels en worden ze gebruikt voor de Iberische rijstijlen, zoals rejoneo en doma vaquera. Maar ook voor Natural Horsemanship zijn ze geschikt, vooral merries zijn hierin bijzonder geschikt voor de beginner of gemiddelde horseman/ horsewoman. Ze werken heel graag mee,

> Lees verder op pagina 33

“Eigenlijk heeft het Azteca paard dezelfde kenmerken als de PRE. De hoogte (voor driejarigen) is van 147cm tot 162 cm. Het hoofd is mager, elegant en aristocratisch met een rechte subconvexe. De ogen zijn expressief en intelligent en de oren zijn klein en goed spits. De nek is goed gespierd en licht gebogen en de body heeft een goed gedefinieerde schoft, een tamelijk korte en rechte rug met een brede goed afgeronde croupe. Het Azteca paard heeft goed gespierde benen met harde en goed geproportioneerde voeten. De singel is diep en volledig.( De singel is de omvang: ‘Girth-deep and Full’, oftewel barok met ronde vormen van schouders, buik, billen enz.) De staartaanzet is medium laag en het paard heeft lange en golvende manen. Het paard beweegt natuurlijk verzameld, met medium hoge actie en een uitstekende afzet. Alleen effen kleuren zijn toegestaan”.

De Azteca is bijzonder..

“Omdat het eigenlijk een heel oud ras is dat door de Azteken, de originele bewoners van Mexico, eeuwen geleden gebruikt werd om met Spaanse paarden te kruisen. Deze laatst genoemde werden meegenomen door de Spaanse veroveraars (‘Conquistadores’). De Spaanse paarden werden gebruikt voor het werk met kuddes koeien en voor de stierengevechten en hadden dus een zeer goede ‘cow sense’. Onder andere die eigenschap hebben ze doorgegeven aan de Quarter Horses. Door terug te fokken met Spaanse/ Portugese paarden hopen fokkers de Azteca (terug) te fokken. Een paard met betere cow sense dan een Quarter, en daarboven met het behoud van de veelzijdigheid en het losse van het Andalusische/Lusitano paard. Daardoor is het een bijzonder ras, dat heel veel oud bloed voert en voor veel doelen gebruikt kan worden”.

Waarin verschilt het Azteca paard met een ‘standaard’ paard?

“Azteca’s worden gefokt via een fokschema. Hierin kun je zien dat er verschillende soorten zijn, die uiteindelijk leiden naar het eindresultaat: de Azteca A 3/8 5/8 Iberisch/Quarter. Door deze verschillende stappen ontstaan er meer Quarter-achtige Azteca’s, zoals bijvoorbeeld het type D en de meer Iberisch-achtige Azteca, zoals bijvoorbeeld de B. Hierdoor is er voor elk wat wils en is het een van de meest veelzijdige paardenrassen die er zijn”.

Waarom de keuze voor een Azteca?

“Een Azteca is een paard dat erg veel op een PRE lijkt, maar net even wat ‘koeler in zijn kop’ is, door de invloed van de Quarter. De natuurlijk kracht vanuit de achterhand maakt elk werk makkelijk. Hierdoor is het, samen met zijn hoge intelligentie, mogelijk om met een Azteca elke tak van sport te kunnen beoefenen op een hoog niveau”.

Aan het werk

“Ze blinken uit in veelzijdigheid! Azteca’s kunnen werkelijk alles. Van springen tot hoge dressuur, mennen, Working Equitation (W.E.), eventing en alle takken van de westernsport, enz..” “Doordat er een verscheidenheid is binnen de Azteca is elke tak van sport mogelijk, waaronder dressuur op hoog niveau en natuurlijk ook de klassieke dressuur. Mede dankzij de natuurlijk werkende stuwing vanuit de achterhand”.

Mens en Azteca

“Een van de meest bijzondere eigenschappen van de Azteca is wel zijn hang aan mensen. Ze staan erom bekend een mens boven het gezelschap van andere paarden te verkiezen. Ook hierdoor zijn ze zeer gehecht aan hun leider en dus vaak wat eenkennig. Ze zijn zeer alert en leren erg makkelijk”.

Waar koop ik een Azteca?

“De Azteca is een ras dat enkel door de staat van Mexico kan worden erkend. Dit houdt in dat het pas een Azteca is wanneer het aan de strenge regels van het stamboek voldoet en er een stamboekpapier bij zit dat uitgegeven is door het Ministerie van Landbouw en Visserij te Mexico. Het kan dus zo zijn dat mensen Azteca’s verkopen als Azteca, maar dat deze niet echt zijn. Ook het zogenaamde stamboek in Amerika geeft Amerikaanse Azteca stamboekpapieren uit, maar deze zijn NIET erkend door Mexico en mogen bij wet geen Azteca heten. Azteca’s worden momenteel ook in Nederland gefokt, dus er is goed aan een Azteca te komen”.

Wil je graag meer weten over de Azteca? Kijk dan eens op www.aztecastamboek.nl

Foto door IMADIA

Foto door Lonneke Ruesink

Foto door menorcahorses.com

Paard & Spul - Editie 12 - 2012 - Jaargang 11

31

Paard en Spul  

SPECIAL/ Het Barokke Paard

Advertisement