Page 1

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 - ΦΥΛΛΟ 5

ευχαριστούμε το cafe-bar BARA για τη φιλοξενία

ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - www.menohalandri.gr

«Μίλα ψιθυριστά, αν μου μιλάς γι’ αγάπη» William Shakespeare

Συνεντεύξεις: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σέργιος Γκάκας, Κική Γκότση, Άννα Τζέμου


2 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


E

ditorial

EKΔΟΤΡΙΑ Βικτωρία Καλονάρου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης

της Βικτωρίας Καλονάρου

G

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Σταμάτης Ασημένιος, Αιρετικός, Κώστας Στοφόρος, Δημήτρης Στάμου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Γιώργος Θεοδοσίου, Κώστας Κεφαλογιάννης, Σπύρος Ασημένιος, Δημήτρης Ζαχαριάς, Έπη Λέρτα, Ευδοκία Πρέκα Βίκυ Εξαρχοπούλου, Πηνελόπη Σέρμπου, The catcher in the Rye, Placebo, Γκρούβαλος, κυρία Ρένα (ζώδια) ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ Γιάννης Τσουτσάνης, Χρύσα Ντζιούνη, Κώστας Βουτσάς (σκίτσο)

uillain-Barré, δεν πρόκειται για κάποιον οίκο υψηλής ραπτικής ούτε για κάποιο γαλλικό γλυκό τύπου crème brûlée, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια νόσος, που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή. Επηρεάζει τα περιφεριακά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης. Αν και αυτή η νόσος είναι πολύ σπάνια, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επειδή συχνά ο ασθενής παρουσιάζει κάποιου βαθμού παράλυση. Αν οι μύες του θώρακα προσβληθούν, τότε θα επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς και η δυνατότητα του ασθενούς να αναπνέει, οπότε θα χρειαστεί υποστήριξη από αναπνευστήρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η παράλυση όμως συνήθως είναι προσωρινή. Απαντάται σε 1 άτομο στα 100.000. Η νόσος δεν μεταδίδεται και στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται πλήρως. Δυστυχώς, η νόσος χτύπησε ένα κοριτσάκι 13 χρονών εδώ, στο Χαλάνδρι. Το κοριτσάκι από τη μια μέρα στην άλλη παρέλυσε. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο ήταν δύσκολα και οι γιατροί πολύ επιφυλακτικοί. Οι γονείς σε απόγνωση. Οι συμμαθητές του παιδιού και οι καθηγητές του σχολείου ανάστατοι. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο πλευρό της Κωνσταντίνας. Το κοριτσάκι ζούσε το δικό του δράμα, βλέποντας και καταλαβαίνοντας τα πάντα, μην μπορώντας όμως να κινηθεί καθόλου. Οι ώρες αγωνίας της Κωνσταντίνας και των γονιών της ήταν ατελείωτες και βασανιστικές. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ασθένειας έκδηλη. Κυρίως όμως στο μυαλό όλων στριφογύριζε ένα μεγάλο «γιατί;».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Βικτωρία Καλονάρου ΑRT DIRECTOR Μάιρα Παπασπύρου ΑΤΕΛΙΕ Μιχάλης Σαχινίδης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Δήμητρα Μίζα ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ Στέργιος Λεόπουλος, Γιώργος Μουρατίδης, Λευτέρης Λεόπουλος SITE ADMINISTRATOR Δημήτρης Μπαστούνας meno@halandri τηλ.2130026275 mail: menohalandri@hol.gr www.menohalandri.gr

Μετά από μερικές εβδομάδες η Κωνσταντίνα άρχισε να συνέρχεται. Σιγά σιγά ξεκίνησε να κινεί τα χέρια της και η παράλυση σταδιακά μειωνόταν. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Κωνσταντίνα στέκεται υποβασταζόμενη. Αναρρώνει σταδιακά αλλά σταθερά. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος αλλά θα γίνει καλά. Θα της συμπαρασταθούν όλοι, γονείς, συγγενείς, φίλοι. Εκεί, όμως, που θα ήθελα να σταθώ είναι στη στάση του σχολείου. Ήταν πραγματικά συγκινητική η ευαισθητοποίηση που έδειξαν οι καθηγητές και η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου. Το κοριτσάκι κινδύνευε να χάσει τη χρονιά. Κάποιοι καθηγητές, που πολύ θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα τους, προθυμοποιήθηκαν να αναπληρώσουν τα κενά του παιδιού, κάνοντας του ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, δωρεάν εννοείται. Παρακάμπτοντας τις διαδικασίες και την κωλυσιεργία του δημοσίου, πήραν την πρωτοβουλία και στάθηκαν δίπλα στο παιδί. Το βοήθησαν και το βοηθούν να προχωρήσει δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που διατηρούν τις αρχές τους και τις αξίες τους, ένα μεγάλο μπράβο στη διευθύντρια του σχολείου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στο παιδί, και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς που ακόμη μας δίνουν κάποιοι άνθρωποι!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 3


meno@politics

Η καγκελάριος Μέρκελ, η Ελλάδα και μια χαμένη δεκαετία

Π

αρά την ηρεμία που επιδεικνύει προς τα έξω, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μοιάζει να αναζητεί στήριξη στον ίδιο της τον εαυτό, όσο η κρίση παρατείνεται. Η κρίση την ανάγκασε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια να εγκαταλείψει μερικές από τις βασικές της πεποιθήσεις και να τις καταγράψει ως σημαντικά λάθη. «Ωστόσο, η καγκελάριος δεν έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της ούτε έχει μεταβάλει την βασική φιλοσοφία της ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης», παρατηρεί η Financial Times Deutschland. Παραμένει καταρχήν σταθερή στις απόψεις της και μόνον την τελευταία στιγμή και κατόπιν μεγάλων πιέσεων εγκαταλείπει τις μοναχικές της θέσεις, τακτική που ακολούθησε, εν μέρει, και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου. Στο παρασκήνιο λέγεται από κάποιους, που έχουν στηρίξει τις αποφάσεις της, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν λάθος, καθώς θα αποτρέπει μελλοντικά τους επενδυτές από το να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Γι’ αυτό και η Μέρκελ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να παρουσιάσει την ελληνική περίπτωση ως «μοναδική». Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος δεν κατάφερε ακόμη να πείσει ούτε τις αγορές αλλά ούτε και τους Ευρωπαίους ότι η τακτική που ακολουθεί θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη. Όλα αυτά τη στιγμή που η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι πλέον κάποιο σενάριο, αλλά θεωρείται πιθανή έκβαση και από πολλούς και σχεδιασμένη. Αλλά ας αφήσουμε τις «θεωρίες συνωμοσίας» στους «ειδικούς».

«Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη» Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επέρχονταν αδιανόητες παράπλευρες απώλειες, δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας πρόσφατα στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο Ελβετός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη», είπε ο κ. Άκερμαν προειδοποιώντας ότι «το διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα σταθεί όρθια». Ο αποχωρών πρόεδρος της Deutsche Bank πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λιτότητας μόνα τους δεν αρκούν για την υπέρβαση της κρίσης. «Είναι ζήτημα συνδυασμού μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης», δήλωσε. Αυτό που βλέπει ο τραπεζίτης αρνείται να το δει η καγκελαρία.

«Η Ευρώπη απειλείται με μία χαμένη δεκαετία» Σε επιστολή-φωτιά που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, 50 οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν τη γερμανική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και προειδοποιούν για μια «οικονομικά χαμένη δεκαετία» στην Ευρώπη, αν η Γερμανία εμμείνει στη μέχρι τώρα πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Λίγες ημέρες πριν από τη

4 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

του Σταμάτη Σπ. Ασημένιου Σύνοδο της ΕΕ, οι υπογράφοντες απαίτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την πολιτική της. Με τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας πολλά κράτη έχουν ήδη βυθιστεί σε ύφεση, αναφέρει το κείμενο του Kocheler Kreis, ενός think tank του Ιδρύματος Friedrich Ebert, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, SPD. Με αυτά τα προγράμματα όμως δεν μειώθηκαν τα δημοσιονομικά προβλήματα. «Η μέχρι τώρα πολιτική επιμένει υπερβολικά μονομερώς σε συνεχώς νέα πακέτα λιτότητας, παραμελεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και αγνοεί τα βαθύτερα αίτια της κρίσης χρέους», γράφουν οι συντάκτες. Αντί για νέα πακέτα λιτότητας, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων ανισορροπιών στην Ευρώπη – ενισχύοντας μεταξύ άλλων την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία. Οι υπογράφοντες το κείμενο συνηγορούν και για την καθιέρωση ευρωομολόγων, καθώς και για την κοινή ευθύνη αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών δημοσίων χρεών. Η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να άρει την πίεση των αγορών από τις χώρες που διέρχονται κρίση, χωρίς βέβαια να παραμεληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Γι’ αυτό ανατρέχουν στην πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο έχει ζητήσει εδώ και μήνες τη μείωση των επιτοκίων για τα κράτη που διέρχονται κρίση, με τη βοήθεια ενός Συμφώνου για το Χρέος. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να αναπτυχθούν περισσότερο. Προς τούτο είναι απαραίτητα και κρατικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών. Στόχος πρέπει να είναι να σπάσει ο «φαύλος κύκλος συνεχώς νέων προγραμμάτων λιτότητας και όλο και βαθύτερης ύφεσης», αναφέρει η διακήρυξη, «διαφορετικά απειλείται με κατάρρευση το κοινό νόμισμα».

«Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε» Την χρεοκοπημένη πολιτική που ακολούθησαν η τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) επικρίνει και ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε με εσφαλμένο τρόπο εξαρχής. Στην συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau ο Γερμανός καθηγητής τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. «Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές». Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα κατέρρευσε, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τρόικα ότι «αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

11 εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να πιστοποιήσουν την διαπίστωση του διακεκριμένου Γερμανού οικονομολόγου.

Μην ασελγείτε πάνω στο «κουφάρι»

Τ

ην ιστορία μού την αφηγήθηκε φίλος δικηγόρος, ο οποίος εξαιτίας της μείωσης της «δικηγορικής ύλης» που επέφερε η κρίση, συχνάζει καθημερινώς και επί τρίωρον σε καφενείο της οδού Σκουφά, στο κέντρο της Αθήνας, αναλύοντας μετά ομοιοπαθών την κατάσταση: «Ήταν ένα αυτοκίνητο καλοφτιαγμένο, προηγμένο τεχνολογικά που έτρεχε σε αγώνες. Αν και άλλαζε συχνά οδηγούς κατόρθωνε να πλασάρεται στις πρώτες θέσεις, θες γιατί ήταν αξιόπιστο, θες γιατί ήταν όμορφο, θες γιατί οι οδηγοί το πίεζαν λίγο παραπάνω απ’ ότι έπρεπε, πάντως τα κατάφερνε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν γερή κατασκευή και το τελευταίο service είχε καταλήξει να μετατραπεί σε γενική επισκευή, οπότε κέρδισε χρόνο ζωής. Από το αυτοκίνητο κέρδιζαν πολλοί. Κερδοσκόποι, ραντιέρηδες και τοκογλύφοι ήταν οι πιο ωφελημένοι, αλλά τα στοιχήματα έδιναν κι έπαιρναν και κάποιες φορές καθόταν και στους πολλούς η μπίλια. Το 2004, η ιδιοκτήτρια εταιρία αποφάσισε να αλλάξει ακόμα μια φορά οδηγό. Αυτός μάλιστα ήταν συγγενής εκείνου του παλιού που είχε μεσολαβήσει για το τελευταίο service. Χωρίς να συμβούν συνταρακτικά πράγματα, για τέσσερα - πέντε χρόνια ήταν όλοι ευχαριστημένοι μαζί του, καθώς εξασφάλιζαν καλά κέρδη και οι προοπτικές ήταν ακόμη καλύτερες. Τους ενοχλούσε βέβαια κάποιες φορές γιατί δεν ήθελε να τρέχει σε όλους τους αγώνες (κάνα δυο φορές μάλιστα είπε όχι σε μεγαλομετόχους από το εξωτερικό), αλλά πάντως το 2007 του ανανέωσαν το συμβόλαιο. Το αμάξι πιεζόταν και πιεζόταν, όταν κάποια στιγμή ο οδηγός απευθύνεται στην εταιρεία λέγοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Το όχημα χάνει λάδια, έχουν καεί φλάντζες, το σύστημα διεύθυνσης θέλει αλλαγή και εν πάση περιπτώσει είναι επικίνδυνο και για τον οδηγό του και για τους θεατές, αλλά το κυριότερο είναι

του Πάτροκλου Γεωργιάδη, patroklosgeorgiadis@yahoo.com ότι οι ιδιοκτήτες θα το χάσουν οριστικά. Η εταιρεία ταράχτηκε πολύ. Είχε και κάποιες υπόνοιες ότι το team που υποστήριζε τον οδηγό έπαιζε παράνομο στοίχημα οπότε... Τότε βρέθηκε ένας οδηγός από τα αζήτητα. Πήρε την ευκαιρία και λέει: «Ρε σεις, μην τον ακούτε αυτόν! Το αυτοκίνητο είναι μια χαρά. Σας δουλεύει άγρια. Δώστε το σ’ εμένα να το οδηγήσω και θα δείτε. Ένα πλυσιματάκι θα κάνουμε κι ένα γυάλισμα. Όλα θα είναι καλά. Αφήστε που εγώ θα τα έχω καλά με τους ξένους «παίκτες» και δεν θα χάνουμε ούτε έναν αγώνα. Το 44% των μετόχων πείστηκε από τον φέρελπι οδηγό ο οποίος είχε τρέξει και σε διάφορα πρωταθλήματα β’ κατηγορίας στο εξωτερικό και έμοιαζε πολύπειρος. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας όποιος συγκεντρώσει τέτοιο ποσοστό προτίμησης παίρνει και τη δουλειά. Έτσι κι έγινε. Δύο χρόνια μετά, η εταιρεία του «έσπασε» το συμβόλαιο και τώρα όλοι προσπαθούν να του αφαιρέσουν και την άδεια οδήγησης, καθότι κρίθηκε ιδιαιτέρως επικίνδυνος. Όμως τι τα θες, τι τα γυρεύεις. Το αμάξι διαλύθηκε. Πόρτες, παράθυρα, παρ μπριζ δεν υπάρχουν. Παρκαρισμένο στο υπόστεγο χρησιμεύει ως προσωρινό κατάλυμα αστέγων, ενώ τα βράδια πάνω στο καπό του συνευρίσκονται παράνομα ζευγάρια λες και θέλουν επίτηδες να ασελγήσουν πάνω στο κουφάρι».


meno@politics

Ο έρωτας, η κρίση και ο Άγιος Βαλεντίνος

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ του Μιχάλη Μιχαηλίδη, mixal61@yahoo.gr

Τ

ο πρώτο κομμάτι ενός επίπονου μαραθώνιου, μετά την απόφαση για την καταφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, φτάνει στο τέλος του. Οι ιδιώτες πιστωτές του Ιnternational Monetary Fund βρίσκονται σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το haircut των ομολόγων τους με μεσοσταθμικό επιτόκιο που ενδεχομένως θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος τα επόμενα χρόνια.

του Κώστα Στοφόρου

Ν

α ξεκινήσω με μια ομολογία: Απεχθάνομαι τον Άγιο Βαλεντίνο. Και δεν εννοώ τον Άγιο, που δεν έτυχε να γνωρίσω, αλλά τη μέρα του. Τη 14η Φεβρουαρίου. Προτιμώ ειλικρινά τη 13η κι ακόμη καλύτερα τη 15η που όλα έχουν τελειώσει. Για να το πω ακόμη πιο ωμά: η «Μέρα των Ερωτευμένων» έχει τόση σχέση με τον έρωτα όση το σεξ με την πορνογραφία, όση η Ελβετία με τη Νέα Ελβετία! Θα μου πείτε: «Τότε γιατί ασχολείσαι; Άσε τους ανθρώπους να ανταλλάσσουν καρδιές, σοκολατάκια και αρκουδάκια. Άσε να δουλέψουν τα ανθοπωλεία. Κρίση έχουμε! Ζιζάνια θες να σπείρεις; Ή μήπως θες να δώσεις επιχειρήματα σε όλους τους τσιγκούνηδες και αδιάφορους άντρες; ». Δε θέλω να σπείρω καινά δαιμόνια (αν και ο Βαλεντίνος και σχετικά καινός και κενός για μένα είναι). Είναι πολύ πιθανόν ακόμη κι εγώ να σπεύσω να προμηθευθώ κάποιο σχετικό αξεσουάρ. Αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα σε καρδιές -φακούς και σε ζάρια που γράφουν «αγκαλιά», «φιλί» κλπ. Θα ενισχύσουμε την τοπική αγορά και θα αποφύγουμε οικογενειακές «παρενέργειες».

ν’ αγαπάς θα πει να μάχεσαι, ο κόσμος αλλάζει όταν δυο εραστές φιλιούνται, οι πόθοι ενσαρκώνονται, η σκέψη ενσαρκώνεται, φτερούγες φυτρώνουν στους ώμους του σκλάβου, ο κόσμος είναι πραγματικός και χειροπιαστός, το κρασί είναι κρασί, το ψωμί ξαναβρίσκει τη γεύση του, το νερό είναι νερό, ν’ αγαπάς θα πει να μάχεσαι, ν’ ανοίγεις πόρτες, να παύεις να είσαι ένα πρωτοκολλημένο φάντασμα καταδικασμένο στην αιώνια αλυσίδα από έναν κύριο εκπρόσωπο Οκτάβιο Παζ, Η Πέτρα του Ήλιου (μετάφραση Γιώργος Μακρής) Αναρωτιέστε σίγουρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη συγκεκριμένη σελίδα. Διότι κάτι περί πολιτικής θα περιμένατε να γράψω. Το τελευταίο πράγμα που σας ενδιαφέρει είναι οι απόψεις του υπογράφοντος για τον Άγιο Βαλεντίνο. Αν ωστόσο διαβάσατε προσεκτικά τους στίχους που παραθέτω στην αρχή θα καταλάβατε ίσως πού το πηγαίνω. Μάλλον έχω επηρεαστεί και από την πρόσφατη συνάντηση μου με την Άριελ Λίβι συγγραφέα βιβλίου για την «ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου» και δεν παύω να σκέφτομαι με ποιον τρόπο εν ονόματι της «απελευθέρωσης», αλλά και ως θύματα και συνένοχοι μιας τεράστιας εμπορικής θύελλας, μετατρέψαμε τον έρωτα και το σεξ σε κάτι ανούσιο. Σε κάτι που πουλιέται και αγοράζεται. Κι αν δεν πήραμε αυτό το δρόμο, θεωρήσαμε πως έρωτας είναι να κλείνεσαι με τον «άνθρωπό σου» στη γυάλινη σφαίρα σας και ο κόσμος για σένα να μην υπάρχει. Ήταν σαν τη φιλοσοφία της ανόδου, της κονόμας, του life style που καλλιεργήθηκε από την «σοσιαλιστική» δεκαετία του ‘80. Τότε που φεύγανε τα μουστάκια και έρχονταν τα κοχίμπα. Που το ΚΛΙΚ αντικαθιστούσε την «Εξόρμηση». Άρχισε

το γδύσιμο στα περιοδικά και συνεχίστηκε στις ψυχές μας. Δεν ανεβήκαμε όλοι στα «Καγιέν». Δε θα ήταν άλλωστε δυνατόν: όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα. Ούτε αποκτήσαμε όλοι σπίτια με πισίνες. Ακόμη χειρότερα. Πουληθήκαμε για πολύ λιγότερο από τριάντα αργύρια. Και δε δείξαμε ούτε καν την αξιοπρέπεια του Ιούδα! Ανακαλύπτουμε τώρα με καθυστέρηση πως άλλο ζωή και άλλο life style. Άλλο έρωτας και άλλο η ψευδής αναπαράσταση του. Ανακαλύπτουμε πως χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται, αλλά και τίποτα δεν αξίζει να κερδηθεί. Πως «αγάπη θα πει να μάχεσαι». Πως τα όνειρα που μας πούλησαν δεν ήταν τα δικά μας. Είναι άγριο να ξυπνάς ξημέρωμα από ένα όμορφο όνειρο, έξω να έχει σκοτάδι και κρύο, κι εσύ να πας να δουλέψεις χωρίς να γνωρίζεις αν θα πληρωθείς, αν και αύριο θα έχεις δουλειά. Χωρίς να γνωρίζεις τι αποφασίζεται για σένα πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας. Όλοι αυτοί που σε κοίμιζαν -χρόνια τώρα- γελάνε χαιρέκακα. Το σκάνε πρώτοι από το καράβι σαν τον Ιταλό καπετάνιο.

Η Ελλάδα, αν και αντιμετώπιζε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα 2 χρόνια μετά το έγκλημα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σήμερα έχουμε: Απεμπολήσει όλα τα διαπραγματευτικά μας ατού στις συζητήσεις με τους πιστωτές μας Μετατρέψει το χρέος μας σε ενυπόθηκο με τη σφραγίδα του αγγλικού δικαίου Παραχωρήσει την δυνατότητα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας στα χέρια των δανειστών μας Δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας και σύγχυσης στους πολίτες Παγώσει τις σχέσεις μας με μεγάλες υπερδυνάμεις (Κίνα και Ρωσία) «κατ’ εντολήν»του Α’ μνημονίου που δεν πρόλαβαν να μελετήσουν οι εκλεγμένοι βουλευτές μας που το ψήφισαν. Η leader της Νέας Ευρώπης, η Γερμανία, εκμεταλλεύτηκε πλήρως αυτή την αδυναμία και το σχέδιο της φτάνει στην κορύφωση του με την ψήφιση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου (κυρώσεις για τις χώρες που εκτρέπονται), την λειτουργία του ESM ένα χρόνο νωρίτερα και την επίσπευση των διαδικασιών στις συμφωνίες με τους πιστωτές μας. Η Ευρώπη έχοντας ισοσκελισμένο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Μ.Βρετανία και την Ιαπωνία,θα μπορούσε να επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών της περιφέρειας, καθότι τα ελλείμματα του Νότου αντιστοιχούν στα πλεονάσματα του Βορρά. Όμως η Γερμανία αποφάσισε να αξιοποιήσει την κρίση μετατρέποντας την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης σε μια Ευρώπη υπό τον έλεγχό της, εκμεταλλευόμενη τους κρατικούς δεσμούς χρέους. Η Ελλάδα, το πρώτο πειραματόζωο αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, βρίσκεται τώρα στην ανάγκη της ανασυγκρότησης της μέσα από μια επώδυνη και ΒΙΑΙΗ διαδικασία που διάλεξαν όλοι αυτοί που αποτελούν το χειρότερο επονείδιστο πολιτικό προσωπικό που πλαισίωσε τον ανελλήνιστο πρώην πρωθυπουργό. Ο πολιτικός κόσμος όντας σε δεινή θέση, χωρίς ιδέες και οράματα, πρέπει να αποβάλει από τις τάξεις του όλο αυτό το παρωχημένο πρόσωπο του εκλεγμένου ανδρείκελου. Οι παρατάξεις πρέπει να βρουν το σθένος να «εξαγνιστούν» γιατί η οργή ενός λαού παγιδευμένου θα είναι το τέλος τους και ίσως η αρχή για πράγματα που η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναζήσει.. Πριν την αυγή είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Έχω πίστη ότι ο ‘Ελληνας πολίτης μετά το σοκ και δέος που ζει θα βρει τη δύναμη να ανταπεξέλθει. Έχουμε κάνει λάθη, έχουμε τις δικές μας ευθύνες, καθώς υιοθετήσαμε τη λογική της «ευκολίας», του βολέματος, της ζωής χωρίς αύριο. Θα το γυρίσουμε το παιχνίδι γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε και αφού πρώτα θυμηθούμε τη ρήση του Αριστοτέλη: «Μην κρατάς την οργή αθάνατη, αφού είσαι θνητός».

Θα το αφήσεις έτσι;

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 5


meno@politics

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ... ΣΩΤΗΡΙΑΣ

ἀναφανδόν

του Αιρετικού

Ζ

ούμε ίσως τις κρισιμότερες εβδομάδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί συνδυασμοί έχουν απαξιωθεί και όλοι ψάχνουν την πρόταση που θα σκορπίσει αισιοδοξία στον ταπεινωμένο λαό. Τρεις μήνες με κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων βρισκόμαστε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε, καθώς αντί να ασχολούνται με το πραγματικό πρόβλημα, κωλυσιεργούν, αμφισβητούν τις προτάσεις της Τρόικας, κοροϊδεύουν και ετοιμάζονται για εκλογές, έχοντας απέναντι τους τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και φυσικά την Αριστερά. Διαβάσαμε την είδηση πριν από λίγες μέρες και ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε. Έγινε, λέει, σύσκεψη των εξής αριστερών κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΑ, ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, ΚΟΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΠΟ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ, ενώ παραβρέθηκε και το ΑΚΕΠ. Το τι ακριβώς συζήτησαν δεν το μάθαμε, όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι συμφώνησαν πως θα διαφωνήσουν. Ευρύτερη Αριστερά λοιπόν, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και όλες οι προαναφερθείσες συνιστώσες σε σταθερή τροχιά αντίστασης και αντίδρασης. Ο κόσμος

θα περίμενε, έχοντας απογοητευτεί από τα κόμματα εξουσίας, να βρει καταφύγιο και ελπίδα σ’ ένα άλλο πολιτικό χώρο και δη την Αριστερά. Θα περίμενε, όλοι αυτοί να μπουν κάτω από μια στέγη, να συμφωνήσουν στο αυτονόητο, την ανάσταση της πατρίδας τους, και να εμπνεύσουν το λαό. Θα περίμενε η Αριστερά να αδράξει την ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάζεται και με ρεαλιστικές απόψεις να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Θα περίμενε να αφήσει πίσω τη μιζέρια που την διακατέχει, την παθογένεια και την εσωστρέφεια και να διεκδικήσει αυτό που η Ιστορία θεωρεί πως της έχει στερήσει. Αντ’ αυτού όμως, η Αριστερά αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις, ανεδαφικές προτάσεις, αντιστασιακές παρόλες, ανέφικτες προοπτικές. Αν συνυπολογίσουμε την ανυποληψία των κομμάτων εξουσίας, γίνεται κατανοητό πόσο στρεβλό είναι σήμερα το πολιτικό μας σύστημα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρισκόμαστε λίγο πριν το Γερμανό κομισάριο που θα εγκατασταθεί εδώ, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που οι ίδιοι που τα ψηφίζουν και τα αποδέχονται δεν είναι ικανοί να τα εφαρμόσουν. Και το ερώτημα είναι: θέλουμε να σωθούμε; Διότι αν εμείς δεν θέλουμε, κανένας δεν πρόκειται να μας σώσει.

του Γιώργου ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ loksos@gmail.com

Τ

οιουτοτρόπως! Όπως είχε αρχίσει η νύχτα να σφαδάζει αφημένη στα σχήματα με τις αμβλείες γραμμές.

Κατηφόρισε το μεγάλο αδιέξοδο αφήνοντας στη σκόνη της τα μισόλογα των περιορισμένων περιόδων. Παρακείμενος ολίγιστου βιογραφικού η αναπνοή μεταποιήθηκε, συμφώνως προς τας υποδείξεις και θρασύγλωσση περιόρισε στα χείλια της, την αισθαντικότητα των συνταγών της εσπερινής αναίδειας. Το άλικο συνωστισμένο ξέφτιζε στις καταλήξεις και το ψιμυθιωμένο προσωπείο προστάτευε το ξεφωνητό του χαμηλωμένου φωτισμού που έδινε τα νερά στη δυσαρεστημένη ομίχλη. Καπνός και τα σχήματα να μεταναστεύουν, πρωταγωνιστές μονόπρακτου στιγμιοτύπου, εκλιπαρώντας την ψευδαίσθηση εντός των παρενθέσεων. Ο θόρυβος να χαλιναγωγεί την ανυπαρξία της ρητορικής και οι περιλήψεις να πρωτοστατούν κάνοντας τη μυθοπλασία καταραμένη εκφώνηση. Ένας υπερυψωμένος φαρδύς ξύλινος δρόμος. Ένα ποτήρι με την υγρασία περιεχόμενη και αγκώνες προσηλωμένοι στην ιεροτελεστία. Και σκιές διαφόρων χρωμάτων, περιφερόμενοι θίασοι αλλοπρόσαλλων κατευθύνσεων. Εσωτερικός μονόλογος, θεατρική προτεραιότητα ματαιοδοξίας στα τετραγωνικά του σώματος. Και τα καύκαλα απομονωμένα, επιθετικοί προσδιορισμοί αποχαυνωμένου διαδικτυακού προσανατολισμού, ψελλίζουν αναζητώντας το πληκτρολόγιο. Απέναντι το αγλάισμα εκ του ορνιθοτροφείου, με τη γλώσσα να πλαταγίζει στους ρυθμούς προχωρημένου μουσικού συνθέματος ενώ το σάνδαλον αποτύ-

6 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

πωμα συμπληγάδων βράχων, να συνθλίβει επιτηδευμένα το αφηρημένο βλέμμα της λευκής απομιμήσεως. Γυμνοί ώμοι, απλανές ύφος αυτοκρατορικής καταγωγής και οι εξοχές ολοφάνερες να αποσαφηνίζουν πλήρως το προαναφώνημα της φαιάς ουσίας. Καλλίσφυρος και καλλίκομος, απαστράπτουσα, με την ορθογραφία της έκπτωσης αναρτημένη στους γυμνασμένους μηρούς, προλογίζει με τη συμπεριφορά του εκκρεμούς το διαπόρημα του τοπίου. Εμβροντησία και το ομόηχον αναμοχλεύει την αστραπή περιπλέκοντας στο μεσουράνημα την παραφωνία των αντιδράσεων. Μυσταγωγία και ένα λεπτεπίλεπτο μειδίαμα, αποκαλυπτήρια ανάμνηση σφραγισμένου κυνόδοντος, μονολόγησε τις προθέσεις του αιχμηρού νοήματος, ενώ η ορμή της χρήσεως των κανόνων της ευτραπελίας επικαλέστηκε το πρωτείον της αλαζονείας. Και οι περιστάσεις κατέφυγαν στο περιτριγυρισμένο απεικόνισμα αναλύοντας με τη συντομία των μορφασμών την ποικιλόμορφη ουσία της επιδείξεως. Οι ώρες κυνήγησαν τον επόμενο αριθμό και στις συνοικίες των πεζόδρομων η βρόμικη επιφάνεια του σκυροδέματος παρανόησε με τις πρώτες νιφάδες. Ιχνογραφήματα απατηλών νυχτερινών ικεσιών και ένα παραπάτημα δύσλαλης απαγγελίας ξέμεινε να αφουγκράζεται τη νεφέλη του παρατημένου χρόνου, στην υποτείνουσα των κατασκευασμένων μονοπατιών. Τοιουτοτρόπως λοιπόν! Το αποκορύφωμα του παραληρήματος αποσιώπησε το περίγραμμα, αποσυντόνισε το ερμήνευμα και παρέσυρε το χλομό στο υπόγειο της σελίδας. Και η ανάγνωση θαμβαλέα και βαρυμήνιος έφτυσε στο περιθώριο, το υψήγορο πρωτόγραμμα της αμαρτίας!


Μ

Του Δημήτρη Στάμου

ετά από κάθε δυσάρεστη εξέλιξη ή τραγικό περιστατικό είναι σύνηθες να αναδεικνύονται παράμετροι και στοιχεία, τα οποία στην καθημερινότητα αγνοούνται. Το πρόσφατο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στα ανοικτά της Τοσκάνης έφερε στο φως όμως κάτι περισσότερο. Τις συγκρουόμενες αντιλήψεις, συμπεριφορές και κοσμοθεωρίες, οι οποίες διέπουν τον σύγχρονο κόσμο. Η διαφορά αρχών και αξιών αναδείχθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ιδιαιτέρως από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας που είχαν ο μοιραίος καπετάνιος με τον αξιωματικό του λιμενικού. Ο διάλογος ήταν συγκλονιστικός. Ο λιμενικός, όταν αντελήφθη ότι ο πλοίαρχος είχε εγκαταλείψει το μισοβυθισμένο πλοίο και είχε αφήσει στην τύχη τους χιλιάδες επιβάτες και το πλήρωμα, εξοργισμένος του συνιστούσε να επιστρέψει στο πόστο του και τον διέταξε να πράξει το καθήκον του. Να ενεργήσει δηλαδή, ως όφειλε, και να συντονίσει την επιχείρηση διά ζώσης εγκαταλείποντας το πλοίο τελευταίος. Εδώ λοιπόν αναδεικνύονται οι δύο κόσμοι. Το φαύλο περιβάλλον των τελευταίων ετών, όπου είχε γαλουχηθεί ο καπετάνιος «του γλυκού νερού», ο οποίος εν ώρα υπηρεσίας έκανε τα γλυκά μάτια στην ξανθιά χορεύτρια, ίδιος δηλαδή με τη νοοτροπία του «μπούνγκα-μπούνγκα». Τη νοοτροπία του εφήμερου, της προχειρότητας, της επίπλαστης ευημερίας, που σημάδεψε την προ κρίσης εποχή και μας οδήγησε στα πολιτικο-οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα. Ο δεύτερος κόσμος, εκείνος της ευσυνείδητης άσκησης των καθηκόντων στην υπηρεσία του πολίτη. Από τη σύγκρουση αυτή - δυστυχώς λόγω της τραγωδίας - ανεδείχθη ένα αισιόδοξο συμπέρασμα. Η επικράτηση της δεύτερης άποψης, η οποία έγινε σύνθημα και, εκτός από τη συνείδηση, αποτυπώθηκε με το ιταλικό ταμπεραμέντο σε μπλουζάκια κατακλύζοντας όλη την Ιταλία: «Γύρνα στο πλοίο ρε». Μια παραίνεση - αντίδραση που θα έπρεπε να είχε ειπωθεί εδώ και χρόνια σε κάθε ανεύθυνο δημόσιο λειτουργό. Όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά ιδιαιτέρως της χώρας μας, που συνήθως αποτελεί κακέκτυπο. Οποία σύμπτωσις όμως! Και τις δύο ανέλαβαν να σώσουν τραπεζίτες. Εκείνο που μένει να δούμε είναι αν θα σώσουν το σύστημα που υπηρετούν ή τις κοινωνίες που βουλιάζουν.

της Βικτωρίας Καλονάρου

Σ

υνεχίζοντας τις συνεντεύξεις με τους Δημοτικούς Συμβούλους του Χαλανδρίου, επιλέξαμε την κ. Κική Γκότση, του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο από το 1986 με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και σημαντική δράση. Είστε ένα έμπειρο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο Χαλάνδρι. Πιστεύετε πως ο Καλλικράτης έφερε τις προσδοκώμενες αλλαγές στο Δήμο; Ο Καλλικράτης είναι η υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών της Αυτοδιοίκησης. Είναι παρακινδυνευμένο να εξάγουμε αποτελέσματα όχι μόνο για το σύντομο χρόνο που έχει εφαρμοστεί, αλλά και για το λόγο ότι η εφαρμογή του συνέπεσε με μια τόσο δύσκολη συγκυρία γενικότερα . Σε κάθε περίπτωση ήδη όσο έχει εφαρμοστεί, π.χ στην σύμπτυξη νομικών προσώπων του Δήμου, έχει επιφέρει εξοικονόμηση πόρων και χώρων. Εκείνο που περιμένουμε είναι να μετεξελίξει το δήμο μας, έτσι ώστε να παρεμβαίνει άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη, ταυτόχρονα να προβάλλει και να αναπτύσσει ικανότητες των πολιτών του και γενικότερα να νιώθει ο δημότης το δήμο μια προέκταση του σπιτιού του. Tι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν σ’ ένα Δήμο μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό κάδρο που έχει μπει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Ο Δήμος εν ευρεία εννοία έχει πάντα τρόπους να ανταποκρίνεται στον ρόλο του. Η ύπαρξη κονδυλίων αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα, όμως αν η διαχείριση γίνεται σωστά, με πνεύμα «οικονομίας», αλλά κυρίως με όραμα και στόχους για την πόλη και τους κατοίκους της,του επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε πολλούς ρόλους, στους οποίους η κεντρική διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα. Η Τ.Α. αποτελεί μια μορφή άμεσης δημοκρατίας. Δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στην διαμόρφωση των αυριανών πολιτών της τοπικής κοινότητας μέσω των οργάνων της Τ.Α. διατηρώντας παράλληλα την άμεση σχέση με το δημότη. Έχει

Costa Concordia: το ναυάγιο της κοινωνίας

Κυριακή Γκότση - Μάγκουρα: “Η Τoπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια μορφή άμεσης δημοκρατίας”

“ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τον πολιτισμό γιατί μέσα από εκεί αντλούνται δυνάμεις και ανοίγονται ορίζοντες”

τη δυνατότητα να αποτελεί τον συντονιστή, έτσι ώστε ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να ενεργοποιούνται και εξελίσσονται όλες εκείνες οι δυνάμεις του δήμου, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης των δημοτών αλλά και στην υποστήριξη των πολιτικών που θα δώσουν εφόδια και ελπίδα για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύω ότι ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τον πολιτισμό γιατί μέσα από εκεί αντλούνται δυνάμεις και ανοίγονται ορίζοντες.

Εχετε θητεύσει σε διάφορες θέσεις τόσο ως Διοίκηση όσο και ως Αντιπολίτευση. Ποια θεωρείτε την κορυφαία πολιτική σας δράση, κάτι για το οποίο είστε υπερήφανη τόσα χρόνια; Θα μπορούσα να θυμηθώ πολλές στιγμές, γιατί έτυχε να θητεύσω σε μια περίοδο που η Τ.Α. είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κυρίως γιατί σε κάποιες από της θητείες διοίκησης, που συμμετείχα, υπήρχε μια συλλογική προσπάθεια τα αποτελέσματα της οποίας πραγματικά μας έκαναν όλους περήφανους, όπως επί παραδείγματι όταν όλα τα δημοτικά σχολεία έγιναν πρωινά - αναφέρομαι στην θητεία μου ως Aντιδημάρχου - η ανάπτυξη της Φιλαρμονικής, η κατασκευή του Γυμναστηρίου στο Κάτω Χαλάνδρι, αλλά και η συγκίνηση που πήρα όταν είδα με πόση αγάπη οι Χαλανδραίοι, κυρίως γονείς από τα σχολεία, φιλοξένησαν και φρόντισαν τα παιδιά, που είχε φέρει για λίγο καιρό η ΚΕΔΚΕ από την τότε δοκιμαζόμενη Γιουγκοσλαβία. Κυρία Γκότση, Ζαφειρόπουλος ή Κουράσης; Στάθης Ανδρεόπουλος. Ας πάμε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. Έχετε τρία παιδιά, μια ευτυχισμένη οικογένεια και μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Πώς έχετε καταφέρει τόσα χρόνια να συνδυάσετε τις χρονοβόρες πολιτικές σας αναζητήσεις με την οικογένεια και τη δικηγορία; Ο χρόνος είναι κάτι που τον δημιουργείς θέτοντας τις προτεραιότητες και κυρίως έχοντας συγκεκριμένους στόχους. Η συνεισφορά για το κοινό καλό, όπως είναι η ενασχόληση με τα κοινά, αποτελεί σημαντική προσωπική μου αξία και η οικογένειά μου αποτέλεσε βασικό κίνητρο για να έχω ενεργή συμμετοχή, καθώς ήθελα και θέλω να ζουν σε μια πόλη που να είναι ανθρώπινη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η δικηγορία, από την άλλη, είναι ένας επαγγελματικός χώρος που σου δίνει πέρα από γνώσεις ικανότητες να διαχειρίζεσαι αντιξοότητες της ζωής. Και τέλος να πω ότι η μητέρα μου έλεγε « ο άνθρωπος όταν θέλει όλα τα μπορεί». Να προσθέσω ότι ότιδήποτε κάνει κανείς να το κάνει με αγάπη. Κλείνοντας θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή για την πόλη μας. Να παραμείνει ένα προάστιο με ενεργούς δημότες και αλληλεγγύη. Το οφείλουμε στις νέες γενιές. Ευχαριστώ πολύ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 7


Λευκό ή Μαύρο του Δημήτρη Ζαχαριά

Είμαι έτοιμος να γίνω ευτυχισμένος της Πηνελόπης Σέρμπου Κοίταξες ποτέ το φως κατάματα; Μόνο υπεκφυγές, αποφυγή ευθυνών. Αποξένωση από τον εαυτό σου! Όχι αυτόν που αντικρίζεις κοιτώντας τον καθρέφτη σου, αλλά αυτόν που φοβάσαι να δεις και να αντιμετωπίσεις μέσα σου. Αυτόν με τον οποίο φοβάσαι να συγκρουστείς. Για την ασχήμια σου και την αλήθεια σου. Για το απωθημένο σου και το ψέμα σου. Χαοτικά χαμένος σ’ έναν κόσμο αποστειρωμένο από συναισθήματα, γεμάτο σκέψεις, μόνο σκέψεις. Φοβάσαι να νιώσεις μην πονέσεις και χαθείς! Μα αν δε χαθείς, πώς θα βρεις τον εαυτό σου; Ενεργώντας λογικά, σκέφτηκες ότι χάνεις την ουσία; Την ουσία να νιώσεις τα αγκάθια να πληγώνουν την ψυχή σου. Να δεις την άσχημη αλήθεια του άλλου. Το ψεύτικο απωθημένο του. Ζώντας μέσα στα τείχη σου δεν γίνεσαι πιο δυνατός. Δείχνεις αδύναμος, ευάλωτος. Αποδυναμώνεις τα πιο δυνατά σου κύτταρα. Τα πιο δυνατά κύτταρα της ψυχής σου! Γίνεσαι τρωτός. Κάποια στιγμή θα κουραστείς να ορ-

θώνεις τείχη στον εαυτό σου. Θα θες να νιώσεις, να ζήσεις, αλλά δεν θα μπορείς. Θα έχεις ευνουχιστεί συναισθηματικά. Θα είσαι μόνος, εσύ και τα τείχη σου! Στον αποστειρωμένο κόσμο σου δε θα πλησιάζει κανείς. Κάποια στιγμή όλοι κουράζονται να πέφτουν σε τείχος. Ακόμα και εσύ ο ίδιος δε θα αντέχεις το τείχος σου πια. Η ασφάλεια, που έπλασες και επένδυσες σε αυτήν μέχρι και την τελευταία σταγόνα του είναι σου, θα έρθει ο καιρός που θα σε πνίξει. Δε θα την αντέχεις ούτε εσύ ο ίδιος. Αγάπη, μίσος, όνειρα, σχέδια, υποσχέσεις, γέλιο, κλάμα, σιωπή! Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Σκέψου τον άλλο για σένα και εσένα για τον άλλο! Δες το φως! Αν δεν είσαι έτοιμος να πληγωθείς, δεν είσαι και έτοιμος να γίνεις ευτυχισμένος. Τίποτα δε χαρίζεται σε κανέναν και τίποτα δεν είναι εύκολο! Είσαι έτοιμος να παίξεις; Είσαι έτοιμος να γκρεμίσεις τα τείχη του είναι σου; Είσαι έτοιμος να δεις το φως κατάματα; Είμαι έτοιμος να γίνω ευτυχισμένος;

Σκοτώνοντας το Γέλιο

μυαλό του, κι όχι μοναχά αυτού εδώ, αλλά στο μυαλό οποιουδήποτε ανθρώπου γνώριζε τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Οι δύο μεγαλόσωμοι τύποι άφησαν πίσω τους την αποθήκη και προχώρησαν κατά μήκος του ποταμού, φτύνοντας βρισιές και κατάρες. Τώρα στο μυαλό του μια ακατανίκητη περιέργεια είχε αρχίσει να παίρνει τη θέση του φόβου, ήθελε πάση θυσία εδώ και τώρα να ανοίξει τον μαύρο χαρτοφύλακα και να δει πώς είναι αυτό που βρίσκεται μέσα, ήξερε πολύ καλά τι είναι, αλλά δεν γνώριζε πώς είναι, του το είχαν πάρει και τώρα το είχε πάρει πίσω. Θυμόταν στιγμές από την ζωή του όταν το είχε στην κατοχή του και στιγμές όταν του το είχαν στερήσει, και η έξαψη μέσα του μεγάλωνε τόσο, που δεν άντεξε και τον άνοιξε, και το αντίκρισε για πρώτη φορά στη ζωή του. Ήταν το Γέλιο. Και ξεκίνησε να γελάει, όχι να χαμογελάει, όχι να χαχανίζει, αλλά να γελάει, να γελάει με την ψυχή του. Αλήθεια, πόσο πολύ του είχε λείψει αυτή η αίσθηση, η ηδονή του γέλιου; Βιαστικά βήματα ακούστηκαν στο πλακόστρωτο δρομάκι που βρισκόταν δίπλα στο ποτάμι. Και δύο βιαστικοί πυροβολισμοί. Και το γέλιο ψόφησε μπροστά στα έντρομα μάτια του άνδρα με το χαρτοφύλακα, που έβλεπε το αίμα να αναβλύζει από το στήθος του, μπροστά στα πολύ σοβαρά βλέμματα των δύο τύπων, που ακούγοντας το γέλιο είχαν επιστρέψει και μπροστά στις δύο καπνισμένες κάννες. Τότε όμως συνέβη κάτι εξωπραγματικό, το Γέλιο δεν χάθηκε, δεν εξαφανίστηκε. Έγινε αέρας και σάρωσε ολόκληρη την πόλη, και πέρα από αυτήν τα σπίτια στον λόφο, και πέρα από αυτά, στην άκρη του Κόσμου, και λίγο πέρα από αυτήν. Οι δύο οπλισμένοι άνδρες, που, όταν έγινε η έκρηξη, βρισκόντουσαν πιο κοντά στο Γέλιο από οποιονδήποτε άλλον, έσκασαν στα γέλια και μάλλον δεν πρόσεξαν το χαμόγελο που σχηματίστηκε στο στόμα του νεκρού. Και μίλια μακριά ένας μεσήλικας που κοιμόταν στον καναπέ ενός διαμερίσματος ροχαλίζοντας βαριά έσκασε ένα χαμόγελο.

The Catcher in the Rye http://if-a-body-meets-a-body.blogspot.com/ Κοίταξε βιαστικά πίσω από τον ώμο του. Είχε αρχίσει να λαχανιάζει, ήξερε φυσικά πως δε θα μπορούσε να τρέχει με τον ίδιο ρυθμό για πολλή ώρα. Αν όμως έφτανε στις αποβάθρες, τότε ίσως και να γλίτωνε˙αν δεν είχε και το βάρος του χαρτοφύλακα που κουβαλούσε, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Προσπάθησε να συνεχίσει να τρέχει χωρίς να σκέφτεται τι θα του κάνουν αν τον πιάσουν». Μη σκέφτεσαι τίποτα τώρα», έλεγε στον εαυτό του και συνέχιζε να τρέχει. Το φως της σελήνης έπεφτε ειδυλλιακά στα νερά του ποταμού, αλλά αυτός δεν είχε χρόνο να θαυμάσει το ποτάμι, δεν τον άφηναν οι δύο τύποι που έτρεχαν από πίσω του. Ήταν και οι δυο τους μεγαλόσωμοι, καμία σχέση με τον ίδιο, και αναμφίβολα πολύ θυμωμένοι. Όταν πάτησε το πόδι του στις αποβάθρες, αυτοί ήταν κάποια μέτρα ακόμη πίσω, και στο βάθος τούτη η σκοτεινή πόλη, στο κέντρο της οποίας δύο άντρες αγνώστων στοιχείων κυνηγούσαν έναν άλλο με ένα χαρτοφύλακα, επίσης αγνώστων στοιχείων, η πόλη που από το κέντρο της περνούσε ο μεγάλος ποταμός,αυτή η πόλη, πάνω από την οποία τα σύννεφα ίσα που κάλυπταν το φεγγάρι, κοιμόταν, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να ακούσει την λαχανιασμένη αναπνοή κανενός. Ούτε το φόβο ούτε την έξαψη. Ναι, έξαψη, γιατί αυτήν τη στιγμή την περίμενε πολύ καιρό. Βιαστικά μπαίνει στη μικρή αποθήκη που γνώριζε από πριν πως θα είναι ξεκλείδωτη. «Ίσως να μην μπουν εδώ μέσα», συλλογίστηκε. Ήξερε άλλωστε πως βρισκόταν σε θανάσιμο κίνδυνο, κι όχι μόνο τώρα αλλά από εδώ και τώρα. Ο χαρτοφύλακας βρισκόταν πάντοτε σφιχτά στο δεξί του χέρι, από τον τρόπο που τον κρατούσε θα λέγαμε πως περισσότερο τον φοβόταν, παρά ήθελε να τον προστατεύσει, μα, την ίδια στιγμή,προσπαθούσε με πολύ κόπο να τον έχει κάθε λεπτό ασφαλισμένο για κάθε ενδεχόμενο. Γιατί αυτός ο χαρτοφύλακας είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει αυτήν την στιγμή στο

8 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Προσπαθήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας. Παντού λάσπη και τρύπες από τις οβίδες και τους θερμούς όλμους. Γύρω μου ο ιπποκόμος, ο άλλος ο ψάλτης και καμιά δεκαπενταριά περίπου από μας με τους πέντε αξιωματικούς, σαν παλιάτσοι μέσα στις δόξες τους. Η επιτυχία σχεδόν μας κατέστρεψε. Μέχρι τώρα μια πόλη είναι πίσω μας, κοιμάται και θα κοιμάται για πολύ ακόμη, αφού της κλέψαμε κάθε σταγόνα ευφυΐας. Τώρα σχεδόν αποδεκατισμένοι, με τον αρχηγό αξύριστο και άρρωστο και κάτι αξιωματικούς πεινασμένους, απορώ με την μαχητικότητα των φτωχών. Παντού μια μυρωδιά αίματος. Ξεραμένο αίμα σε μάγουλα και χέρια μαρμαρωμένα. Βροχή ολόγυρα και το χώμα ξύλινο. Το νερό μόνο του δίνει το σύνθημα, χιλιάδες παλάμες χτυπούν η μία την άλλη και το χειροκρότημα, αυτό το υγρό μαύρο χειροκρότημα, κάνει ακόμη και τα λιγοστά δέντρα να μείνουν άναυδα. Στέκομαι κουλουριασμένος μέσα στο λαγούμι, με το νεκρό σύντροφο να γέρνει στις πλάτες μου και μένα να προσπαθώ να αποκοπώ από τη νηστεία της φύσης. Μόνο τρύπες ξανά και ξανά και μία πεδιάδα που σε λίγο θα πασχίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της. Όσο πιο βαθιά η τρύπα, τόσο χειρότερο το χαράκωμα. Οι αποχρώσεις του χώματος, αυτόπτες μάρτυρες διαφόρων περιόδων, μας υπενθυμίζουν τη μηδαμινότητά μας. Την περιοδικότητα των κινήσεών μας, όπως και την ύπαρξη του εχθρού μας. Ο αιώνιος εχθρός μας με τις σκούρες στολές του και το παλαβό ιππικό του με τις ακαθόριστες κινήσεις. Ακούω διαρκώς τις αγριοφωνάρες τους. Τις λάσπες και τα σκατά που απωθούν οι αρβύλες τους. Τις σάλπιγγες που τους ετοιμάζουν για την επιδρομή. Ερπίστριες στο βάθος παραταγμένες στους πρόποδες ενός λόφου. Εκεί είναι το τελικό σημείο. Ήρθαν οι ενισχύσεις τους και τα κορδόνια τους είναι σχεδόν δεμένα διπλά και τριπλά. Βογκάει η γη κι εμείς οι ξεχασμένοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Τα σύννεφα θα κάνουν τη δουλειά τους, όπως κάνει την δική της αυτή η χαλασμένη κονσέρβα στο στομάχι μου. Αρχίζω και κλαίω που θα χάσω τη ζωή μου. Κλαίω μόνος μου με πλάτη στον ψάλτη, μπρούμυτα και μυρίζοντας το νωπό χώμα. Φρεσκάδα εισέρχεται στα ρουθούνια που τίποτα άλλο εκτός από μαύρο και γκρίζο δεν αναγνωρίζουν. Ξαφνικά μια μεγαλοπρεπής φωτιά χτυπάει τη δεξιά μας πλευρά απροειδοποίητα και ύστερα ένας ήχος σκίζει στα δύο την πρώτη γραμμή μας, σαν ύπουλος σεισμός μικρός και περίχαρος. Κανένα ουράνιο τόξο δε θα λάβει χώρα μέσα στα μάτια μου. Καμία γλυκιά αμμουδιά δε θα ζεστάνει την πλάτη μου. Κοιταζόμαστε όλοι μαζί και αρχίζουμε να τρέχουμε. Τα δάκρυα μας ατσάλινα ίπτανται κι εγώ, που γράφω πιο γρήγορα απ’ ό,τι σκέφτομαι, κινούμαι πιο γρήγορα απ’ ό,τι μιλάω, σφάζω στα δύο το πρώτο δικό τους πιόνι. Ο τάφος του θα είναι αυτό το άμορφο πεδίο το πληγωμένο από τα πόδια τα άσπρα και τα μαύρα. Παρόλο που ξέραμε ότι προχωράμε κατευθείαν πάνω στο θάνατο, εντούτοις κάθε μας βήμα μάς έδινε και παραπανίσιο θάρρος. Σαν πρόβατα έπεφταν οι σκούροι, σαν να βαριούνται να μας αντιμετωπίσουν . Στους πρόποδες είναι αραγμένος ο ατσάλινος Γολιάθ, οπότε είναι σίγουροι για την έκβαση. Εμάς καμία ναπολεόντεια τακτική δεν θα μας έβγαζε από την ήττα. Σαράντα εννέα λεπτά αλληλοσκοτωμού και στο πεντηκοστό το τέλος. Πέφτω κι εγώ ξερός στην ξύλινη μακέτα, γιατί τι άλλο είναι το σκάκι από μια διαρκή σφαγή.


ένας συγγραφέας μιλάει... στη Βικτωρία Καλονάρου

Σέργιος Γκάκας Εδώ και πολλά χρόνια ζείτε και κινήστε στο Χαλάνδρι. Πείτε μας για «Το Χαλάνδρι που γνωρίσατε» και για το Χαλάνδρι του σήμερα. Το Χαλάνδρι που γνώρισα υπάρχει στο σημερινό Χαλάνδρι μιας και υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που από παλιά στεγαζόμαστε κάτω από τον ουρανό του. Γνωρίζω καθημερινά το Χαλάνδρι που αλλάζει μαζί μου και «αντιστέκομαι με τους πολίτες του» εναντίον όσων (συμφερόντων, πολιτικών, ηλιθίων) νομίζουν πως η απόκτηση πλούτου βελτιώνει τη ζωή και ξορκίζει τον θάνατο. Ο Βασίλης Νικολαϊδης, στο τραγούδι του «Στο Χαλάντρι» λέει:

γνωρίζω

καθημερινά το Χαλάνδρι που

αλλάζει μαζί μου

και “αντιστέκομαι με τους

πολίτες του”

Α

στυνομικές ιστορίες, ιστορίες μυστηρίου, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, σκηνοθεσία. Τι σας ελκύει περισσότερο; Περισσότερο με ελκύουν οι άνθρωποι που αγαπώ και οι άνθρωποι που θέλω να μ’ αγαπήσουν. Εκεί, πάντοτε, βρίσκεται η αρχή για μένα, μιας και μετά από 35 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με όλα αυτά, αισθάνομαι ακόμα ερασιτέχνης. Μπορεί να στάθηκα τυχερός γιατί πάντα γύρω μου είχα ανθρώπους που με στήριζαν και δεν επέτρεπαν στην οκνηρία μου να πάρει το πάνω χέρι. Αν μου βάζατε το πιστόλι στον κρόταφο θα διάλεγα το γράψιμο, το θέατρο είναι πιο κουραστικό και έχει περισσότερες ευθύνες. Ποια είναι η σχέση σας με το Ναύπλιο; Από το 1993, με ελάχιστα διαλείμματα, εργάζομαι μερικούς μήνες το χρόνο στο Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου. Αντιμετωπίζω την παρουσία μου εκεί περισσότερο σαν μια δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης και στήριξης ανθρώπων που θέλουν να ζωντανέψουν μια μικρή κοινωνία και λιγότερο σαν «καθαρή» καλλιτεχνική δημιουργία. Και είμαι χαρούμενος γιατί όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησα να δημιουργηθούν εστίες, παρέες και δεσμοί που ομορφαίνουν την πόλη.

Οι ξενύχτηδες εκεί ειν’ αστέρια και θεοί, είναι ωραίοι είναι και σωβινιστές, είναι κι εγωκεντρικοί και χαλαντραίοι γιατι εκείνος που μπορεί μες στη νύχτα να σαρκάζει ό,τι μοστράρει δεν γουστάρει και πολύ να του κάνουν κριτική τώρα οι άλλοι Που να φύγεις, θα χαθείς για το κέντρο θες ολόκληρο ταξίδι το καλύτερο κρασί όταν παρακουνηθεί, γίνεται ξύδι σε ταβέρνες τοπικές, στα σουβλάκια και στα μπαρ, στα καφενεία ειν’ η ντόπια μοναξιά, στα πενήντα της τραβάει την εφηβεία. Το Χαλάνδρι διαθέτει τέχνες και πολιτισμό; Ποια θα ήταν η δημιουργική-καλλιτεχνική- αιρετική πρότασή σας για την πόλη μας; Στην εποχή της χρεωκοπίας το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να μαζευτούν όσοι νοιώθουν την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία και απόλαυση, να σκεφτούν, να συζητήσουν και να πράξουν. Να αξιοποιήσουν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, να κράξουν τη δυσκοίλια και συντηρητική δημοτική αρχή που κρύβεται πίσω από τις οικονομικές δυσκολίες, να αυτενεργήσουν. Ένα παράδειγμα είναι ο «Χώρος Διαλόγου Αβέρωφ 7» που έχει οργανώσει η δημοτική συνεργασία «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» και που εδώ και χρόνια κινείται, παρά τις δυσκολίες, σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Το Χαλάνδρι που γνώρισα» 19 Έλληνες συγγραφείς γράφουν για το Χαλάνδρι, μια επετειακή έκδοση του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης. Υπήρξατε ένας από τους

19. Θα θέλατε να υπάρξει κάποια συνέχεια; Μακάρι. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί αλλάζουν αυτά που θέλουμε να πούμε. Ίσως μια έκδοση με θέμα «το Χαλάνδρι που ονειρευόμαστε» να είχε ενδιαφέρον. Πείτε μου τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε τις λέξεις: Nαύπλιο: Μια γηραιά κυρία, όμορφη όπως όλες οι κυρίες, που κοιτάζεται σ’ έναν καθρέφτη θολό από την υγρασία. Χαλάνδρι: Οι γονείς μου, σουβλάκια στον Καραδήμα, μπάλα στα γουρουνάδικα, ο σύλλογος Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ο Αφεντούλης, οι Άστεγοι, η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΣΤΑ FM. Αλλά και η Εύη Ολυμπίτου, ο Μίμης Βασιλόπουλος, ο Γρηγόρης Ελευσινιώτης, ο Νίκος Κουλούρης, ο Τάσος Κατής, ο Θανάσης Μπελέσης, ο Ηλίας Βούζας, ο Μιχάλης Θεοδωρίδης, η Βούλα Μανή… Έρωτας: … Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο PARIS – VIII. Από το 1979 εργάζεται ως σκηνοθέτης. Έχει συνεργαστεί με τον θίασο των Άστεγων, το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας, Ρόδου, Ρούμελης, το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο της Άνοιξης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, τους Ex Animo κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει και επεξεργαστεί δραματουργικά, έργα των Σεβαστίκογλου, Τερζάκη, Άκη Δήμου, Ποντίκα, Θωμά Κοροβίνη, Ιωάννας Καρυστιάνη, Παύλου Μάτεσι, Σαίξπηρ, Τσέχοφ, Μπρεχτ, Μπύχνερ, Μαριβώ, Σινιστέρρα, Μπέρνχαρντ, ντε Μυσσέ κ.ά. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως παραγωγός στο Πρώτο και το Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον πειρατικό σταθμό Κοκκινοσκουφίτσα στα FM. Έχει γράψει 4 θεατρικά έργα για παιδιά, διηγήματα και δύο μυθιστορήματα (Κάσκο και Στάχτες) που έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 9


Η γιορτή του Έρωτα της Βικτωρίας ΚΑΛΟΝΑΡΟΥ

της Χρύσας Ντζιούνη, Ανεξάρτητος Διανομέας προϊόντων ευεξίας και ομορφιάς

«Άγιος ο Έρωτας»

Ένα ρομαντικό δωράκι, ειδικά διαλεγμένο, για εκείνον ή για εκείνη

Ξεροί καημοί και νερό θαλασσινό, το σώμα σου κόλλησε στο σώμα μου με τον πανσέληνο πόνο του χειμώνα. Ακούς νερά που χύνονται στα μέσα των ποδιών σου, ανάμεσα στα όστρακα παφλάζει η καρδιά μας. Άγιος ο Έρωτας, άγιος καημός δικός μου και ο Αύγουστος με τις μεγάλες μνήμες, λέω μάτια μου κι αστράφτει κεραυνός θέλω θάλασσα κι ανοίγει ουρανός. Πάνω από τη θάλασσα, στη μεριά του ανέμου στα μαύρα ντύνεσαι κι ανοίγεις το σκοτάδι σηκώνεις τα άστρα χορό και το κορμί μου σ’ άγριο ποτάμι Άγιος ο Έρωτας, άγιος καημός δικός μου και ο Αύγουστος με τις μεγάλες μνήμες λέω μάτια μου κι αστράφτει κεραυνός θέλω θάλασσα κι ανοίγει ουρανός.

Ένα μπουκέτο λουλούδια με ζωντανά χρώματα αναμεμειγμένο με φύλλα κισσού, λευκά κρίνα και άρωμα από ξύλο κερασιάς

του Γιώργου Ανδρέου

Β

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με άλατα μπάνιου σε ένα χαλαρωτικό ταξίδι για δυο

Λευκό κρασί, απαλή μουσική, χαμηλός φωτισμός και όλα φαίνονται αλλιώς Ένα χαλαρωτικό μασάζ με μια κρέμα από άνθη πορτοκαλιάς και λεβάντας θα προσφέρει την απόλυτη απόλαυση Χρόνια Πολλά

έβαια, ο Άγιος Έρωτας δεν γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου αλλά στις 24 Ιουνίου. Ο δε Έλληνας Έρωτας είναι ο Άγιος Υάκινθος και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου. Ο πιο «εύρωστος ταμειακά» όμως είναι σίγουρα ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μάλιστα εθεωρείτο μια από τις καλύτερες εμπορικά ημέρες για τα καταστήματα δώρων και εσωρούχων, τα χρυσοχοεία, τα ανθοπωλεία, τα εστιατόρια κά. Φυσικά ο έρωτας και η ανάγκη γι’ αυτόν δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, αλλά πλέον οι γαλαντόμες εκδηλώσεις περιορίστηκαν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Γεγονός πάντως είναι ότι αυτός ο φτερωτός μπόμπιρας δεν κάθεται ποτέ φρόνιμα. Στέλνει τα βέλη του σε όλους αδιακρίτως, χωρίς να λογαριάζει ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση. Κι εκεί που δεν το περιμένεις διασταυρώνονται επίμονες ματιές, τρυπώνει κάποιο υπονοούμενο στο λόγο, αισθάνεσαι ένα διαφορετικό άγγιγμα τύπου ηλεκτροσόκ, ένα τσίμπημα στην καρδιά σε συνδυασμό με ταχυπαλμία και πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχεις αρπάξει το μικρόβιο. Ξαφνικά ο χρόνος παγώνει, τα προβλήματα απαλείφονται, ο εγκέφαλος μουδιάζει, το κορμί γίνεται ανάλαφρο αποκαλύπτοντας τυχαία λεπτομέρειες, το γέλιο αλλάζει ήχο, τα μάτια βλέπουν μόνο ροζ και κόκκινο. Αρχίζει ο χορός για δύο. Ο έρωτας είναι η πηγή της ζωής και η ζωή είναι έρωτας.

Histoire d' un Amour Eva on a pre-valentines flight to Paris

Petite Fleur ΕΥΑ ΚΟΤΑΝΙΔΗ τραγούδι ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ πιάνο

ο έρωτας µέσα από τα πιό αγαπηµένα γαλλικά τραγούδια

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (8.30 µ.µ.) ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΤΗΛ. 210 6814825

10 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


τα παιδιά απαντούν στην ερώτηση: Tι θα έκανες για έναν μεγάλο έρωτα;

Αυγουστής, απο το CORTE

Χριστίνα «Για ένα μεγάλο έρωτα θα έφερνα τα πάνω-κάτω»

Τα πάντα, θα τα έδινα όλα. Αυτή δεν είναι η μαγεία του έρωτα;

Στέλλα, Λευτέρης, από τη BARA

Άρτεμις «Για ένα μεγάλο έρωτα θα έκανα υπομονή»

Στέλλα: Θα τα παρατούσα όλα και θα τον ακολουθούσα σ’ έναν μακρινό άγνωστο προορισμό Λευτέρης: θα πέρναγα κάθε μέρα μαζί της σαν να είναι η τελευταία

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 11


τα νέα του δήμου

Εκδήλωση της Ιαπωνικής Πρεσβείας

Οικοτροφείο Πορεία Σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Δήμαρχου Χαλανδρίου κ. Γιώργου Κουράση και του Αντιδήμαρχου Τοπικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Αγγελή στο οικοτροφείο ΠΟΡΕΙΑ. Ο πρόεδρος του οικοτροφείου κ. Ντούντας και ο αντιπρόεδρος κ. Μακρής, αφού ξενάγησαν τους προσκεκλημένους στους χώρους του οικοτροφείου συστήνοντας και τους ενοίκους του,είχαν συνεργασία μαζί τους για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΠΟΡΕΙΑΣ και του θεραπευτικού έργου που επιτελεί. Αναγνωρίζοντας όλες τις δύσκολες σημερινές συνθήκες, καθώς έχει διακοπεί από την 1/7/2010 το πρόγραμμα «Διανομής Γευμάτων κατ’ οίκον», με το οποίο ο Δήμος συνεργαζόταν με το οικοτροφείο, αντάλλαξαν απόψεις για την ένταξη των ενοίκων στους κόλπους της ευρύτερης κοινότητας και καθόρισαν νέο πλαίσιο της μεταξύ τους επικοινωνίας, που σύντομα θα ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές.

SOS Ρεματιά Συγχαρητήρια επιστολή λάβαμε για το 4ο φύλλο της εφημερίδας meno@halandri από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου. Πρόκειται για έναν σύλλογο που δραστηριοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια στην πόλη και οι θέσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας. Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του, κ. Νένα Ρήγα, μας προτρέπει να επισημάνουμε το θέμα «των διάσπαρτων περιττωμάτων σκύλων στην πόλη και κυρίως στη Ρεματιά, που την καθιστούν αδιάβατη και απρόσιτη για τους περιπατητές και ιδιαιτέρως επικίνδυνη από την άποψη της υγείας για τα παιδιά» και καταλήγει πως «με λίγη προσοχή μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και το σεβασμό μας τόσο στο περιβάλλον, όσο και τους συνανθρώπους μας».

Ακαδημίες βόλεϊ του Γ.Σ. Χαλανδρίου Το τμήμα βόλεϊ του Γ.Σ. Χαλανδρίου συνεχίζει τις δράσεις του, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές στο βόλεϊ. Είναι πολύ σημαντικό πως το πρώτο τετράμηνο της σεζόν 70 παιδιά (8 ως 13 ετών) έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα έναντι μόλις 12 πέρυσι. Παράλληλα, πολύ μεγάλη απήχηση είχε η πρωτοβουλία για μια μη αγωνιστική μικτή ομάδα ενηλίκων, που επέλεξε το βόλεϊ ως εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης. Άμεσα ξεκινά εξάλλου και ένα γκρουπ για παιδιά 4-8 ετών, τα οποία μέσω παιχνιδιών θα μυηθούν στον κόσμο των αθλοπαιδιών και του βόλεϊ. Πληροφορίες 6945756869 κ. Γώγος.

Χρήσιμα τηλέφωνα Αστυνομικό τμήμα: 210 6899780 Δημαρχείο: 213 2023800 ΙΚΑ Χαλανδρίου: 210 6812238 ΚΕΠ: 213 2024600-7, 210 6812492 Δημοτική Αστυνομία: 210 6839777 Εφορία Χαλανδρίου: 210 6855790

12 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

μικρα και χρηστικα Προνοιακά επιδόματα Ξεκίνησε ήδη την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 16 Μαρτίου 2012 η καταγραφή όσων δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρύθμισης και Υγείας. Στο Χαλάνδρι, οι δικαιούχοι υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση τους στο Κεντρικό ΚΕΠ (Μεσολογγίου 2, Πλατεία Χαλανδρίου). Ηλεκτρονική Υπηρεσία χορήγησης βεβαιώσεων Σε ισχύ είναι από τις 10 Ιανουαρίου 2012, η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, on line, μέσω διαδικτύου. Με τη νέα υπηρεσία παρέχεται η δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής από τον ιστότοπο www.ika.gr/ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

«Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες Η Ομορφιά της Τεχνικής και της Φόρμας» Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας διοργανώνει επίδειξη ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (karate, iaido και kendo), την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, στο Αθλητικό Κέντρο «Δαΐς». Mεγάλοι Έλληνες δάσκαλοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κώστας Καρυπίδης, κάτοχος ρεκόρ στο Guinness World Records, θα παρουσιάσουν διάφορες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες. Θα έχετε την ευκαιρία να έλθετε σε επαφή και να γνωρίσετε από κοντά τον κόσμο των παραδοσιακών Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών και την ομορφιά της τεχνικής και της φόρμας (kata). Πρόγραμμα

Aiki-jujutsu, Iai- kenpo, από τον Κώστα Καρυπίδη, Aikijujutsu 5ο Dan/Shihan, Enshin-ryu iai-kenpo 2 Dan και την ομάδα του Karate, από τον Αρη Κραββαρίτη, 6ο Dan και προπονητές από την Ελληνική Εθνική Ομάδα, κ.α. Kendo, από τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Kendo Iaido Naginata Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 11.00, (προσέλευση από τις 10.30), Εκπαιδευτήρια Δούκα, Αθλητικό Κέντρο Δαϊς , Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου Είσοδος ελεύθερη

Στίχοι στο Καβαλέτο Από τις εκδόσεις «Τέχνης Οίστρος» κυκλοφόρησε το βιβλίολεύκωμα του Χαλανδραίου ζωγράφου Νίκου Οικονομίδη με ζωγραφική πάνω σε ποιήματα 9 Ελλήνων ποιητών. 117 ποιήματα ανθολογούνται και «συνομιλούν» με 117 έργα ζωγραφικής σε ένα βιβλίο μοναδικό. Πρόκειται για ένα δεκαετές ταξίδι του καλλιτέχνη μέσα στην ποίηση, μια αναζήτηση στα ποιήματα όλων εκείνων των στοιχείων που τον εμπνέουν να δημιουργήσει εκ νέου μια εικόνα, ένα έργο βγαλμένο από το στίχο κάθε ποιητή. (Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αριθμημένο και υπογεγραμμένο σε 500 αντίτυπα).

Πληροφορίες: Πρεσβεία Ιαπωνίας, Πολιτιστικό Τμήμα Τηλ. 210-670 9901 cultural@embjp.ondsl.gr http://www.gr.emb-japan.go.jp

παιδικη παρασταση “πινοκιο” Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Οργανισμός «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» οργάνωσε την παιδική θεατρική παράσταση του Κάρλο Κολλόντι «ΠΙΝΟΚΙΟ», την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ, Λυκούργου 3, Χαλάνδρι. Την παράσταση παρακολουθήσαν παιδιά των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, τα οποία ενθουσιάστηκαν και οι γονείς μάς εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη συνέχιση τέτοιων παραστάσεων.


ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας

O «τεμπέλης» Άγιος Ο όσιος Κασσιανός , ο Ρωμαίος, είναι ο μοναδικός Άγιος της Ορθοδοξίας που γιορτάζει κάθε 4 χρόνια, αφού η μνήμη του τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου, και η λαϊκή μας παράδοση τον αποκαλεί «τεμπέλη» Άγιο.

συνέντευξη στη Βικτωρία ΚΑΛΟΝΑΡΟΥ

Κάθε μήνα η εφημερίδα φιλοξενεί ένα γνωστό Χαλανδραίο, που γεννήθηκε ή μένει χρόνια στο Χαλάνδρι, τον ενδιαφέρει η πόλη του, ασχολείται με τα κοινά και έχει άποψη!

Η περίεργη αυτή γιορτή, καθώς γιορτάζεται κάθε δίσεκτο έτος, έδωσε αφορμή για λαϊκές ερμηνείες και δοξασίες. Στη Μυτιλήνη συγκεκριμένα λένε «του Κασσιανού γιορτάζουν οι οκνοί» και το εξηγούν με τον ακόλουθο μύθο. «Μια μέρα που ο Χριστός γύριζε με τους αποστόλους, έκατσε σ’ ένα μέρος να ξεκουραστεί. Πάνε τότε όλοι οι Άγιοι κοντά για να γυρέψουν δουλειά. Πάει ο Αϊ Νικόλας και του λέει: - Χριστέ μου, για πες μου τι να κάνω; Λέει ο Χριστός: -Πήγαινε να δεις ποια καράβια και καΐκια βολοδέρνουν και απέ να τα σώζεις. Πάει ο Αϊ Τρύφωνας και του λέει: - Εγώ τι θέλεις να κάνω; - Aμ’ το κλαδευτήρι το’ χεις στη μέση σου και κρέμεται τι ρωτάς λοιπόν; Πήγαινε στα χωράφια και στα αμπέλια και κάνε τη δουλειά σου. Διώξε τις αρρώστιες απ’ τα δέντρα κι όλα τα κακά! Ένας, ένας πήγαν όλοι οι Άγιοι στο Χριστό και ανέλαβαν τη δουλειά τους. Πίσω, πίσω πήγε και ο Άγιος Κασσιανός και λέει: - Εγώ, Χριστέ μου, τι να κάνω; Γέλασε τότε ο Χριστός, δε βάσταξε και του είπε: - Aμ’ εσύ είσαι που είσαι οκνός! Φύλαγε λοιπόν το Φλεβάρη! Κι άμα δεις και τραβάει είκοσι εννιά, έμπα μέσα στο είκοσι εννιά και κάνε τη δουλειά σου. Πάλι σα δεν έχει είκοσι εννιά, κάτσε απ’ όξω». Πηγή : «Οι 12 μήνες. Τα Λαογραφικά», της Α. Κυριακίδου-Νέστορος

29/2 ΓΩΓΩ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 6944-180473 gogopapageorgiou@gmail.com ΕΑΝ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΑΣ ΤΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΑΣ; ΣΕ ΤΙ ΗΛΙΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΤΕ; ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η

κ. Άννα Τζέμου είναι μια γλυκύτατη, ανοιχτόκαρδη και χαμογελαστή γυναίκα που σου δίνει την εντύπωση ότι έχει μια μεγάλη αγκαλιά για όλο τον κόσμο. Για όλους είχε να πει μια καλή κουβέντα και τα λόγια της ήταν γεμάτα αισιοδοξία και ελπίδα. Οι περιγραφές της από το παρελθόν ήταν πολύ συγκινητικές και θα μπορούσα να κάθομαι να την ακούω για ώρες. Εντύπωση μου έκανε ότι γνώριζε όλους τους πελάτες της με τα μικρά τους ονόματα και ρωτούσε με πραγματικό ενδιαφέρον, όπως «τι κάνει ο εγγονός σου;», «πώς είναι ο γιατρός;», «είπες χαιρετισμούς από μένα;» και πολλά άλλα. Πόσα χρόνια είστε στο Χαλάνδρι; Ήμουν κοριτσάκι 16 χρονών όταν ήρθα στο Χαλάνδρι και φέτος κλείνω 48 χρόνια εδώ στο ίδιο μαγαζί, μεγαλώνω την 3η γενιά. Πώς ήταν η Ανδρέα Παπανδρέου όταν πρωτοήρθατε; Kαταρχήν δεν λεγόταν Ανδρέα Παπανδρέου, λεγόταν Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τα μαγαζιά ήταν πολύ λίγα, όλα με κεραμίδια και ο δρόμος ήταν διπλής κατευθύνσεως, άνοδος και κάθοδος. Απ’ έξω από το μαγαζί μου ήταν η στάση του λεωφορείου για την άνοδο. Τότε δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λίγα. Να σκεφτείς στη Βασιλέως Κωνσταντίνου παίζαμε μπάλα! Απέναντι από το μαγαζί μου ήταν το ψαράδικο του Μπάμπη του Πλέσσα, παραδίπλα από μένα ήταν ο φούρνος του Σακαλή, παραπέρα το κρεοπωλείο του Κώ-

στα Κατσανδρή, παρακάτω ο Γιώργος ο μανάβης. Εκεί που είναι η Εμπορική Τράπεζα ήταν ο Ζηκογιάννης με τους καφέδες και μετά το ’66-’67 ήρθε ο Νίκος Θεοδώρου με τα είδη υγιεινής. Εκεί που είναι τώρα το Έβερεστ ήταν το παντοπωλείο Lux.

τις φακές με τη σέσουλα, πολύ καλός άνθρωπος, νοικοκύρης, τη Λιλίκα τη μητέρα του Στέργιου Λεόπουλου, υπέροχος άνθρωπος, καλαμπουρτζού, ανοιχτόκαρδη, τη Ζωή Θεοδώρου και το Νίκο, το δήμαρχο το Μανιάτη και πολλούς άλλους.

Πείτε μου κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα που θυμόσαστε από τότε. Τι να πρωτοθυμηθώ! Θα πρέπει να ήταν το ’67 ή το ’68, Γενάρης. Για 4 ημέρες έριχνε χιόνι, το είχε στρώσει κανονικά. Είχαμε βγει όλοι στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και παίζαμε χιονοπόλεμο, καλαμπούρια και χαρά. Επίσης, θυμάμαι την γιαγιά τη Σακαλή, μια χοντρή κυρία, αρκετά αθυρόστομη, που καθόταν έξω από το μαγαζί της σε μια μεγάλη πολυθρόνα και με περίμενε κάθε μέρα να της βάλω κρύο νερό στο κατσαρολάκι της. Θυμάμαι τις χοροεσπερίδες που γινόντουσαν στην πλατεία, στο καφενείο του Αφεντούλη, με ζωντανή ορχήστρα. Yπήρχε στην πλατεία ο τροχονόμος τότε και κάθε Χριστούγεννα μαζεύαμε πράγματα, ό,τι μπορούσε ο καθέναςεγώ κοτόπουλα, ο άλλος φασόλια, ο άλλος φρούτα- και τα αφήναμε γύρω γύρω από το κουβούκλιο του τροχονόμου. Ήταν το έθιμο τότε. Αυτά πηγαίνανε μετά στο αστυνομικό τμήμα, στη Σωκράτους, και μοιραζόντουσαν στους υπαλλήλους και σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ποια μαγαζιά, εκτός από το δικό σας, έχουν παραμείνει από τότε; Από τότε βρίσκονται στην ίδια θέση το υαλοπωλείο του Οδυσσέα Κάρολου και ο Ζηκογιάννης.

Ποιους ανθρώπους θυμόσαστε χαρακτηριστικά από τότε; Θυμάμαι πολλούς, το Νίκο το Μπαϊρακτάρη που είχε το μπακάλικο με τα τσουβάλια τα ρύζια, τα φασόλια,

Πότε ήταν καλύτερα,τότε ή τώρα; Φυσικά τότε. Ο κόσμος ήταν καλύτερος, βοηθούσε ο ένας τον άλλο, υπήρχε αγάπη, συνεννόηση, ο ένας έτρεχε να βοηθήσει τον άλλον, ήμασταν όλοι αγαπημένοι. Δουλεύαμε πολύ αλλά είχαμε και τα γλέντια μας. Τώρα ούτε καλημέρα δεν σου λένε. Έχει έρθει πολύς ξένος κόσμος στο Χαλάνδρι. Σας έχει επηρεάσει η κρίση; Όχι στο βαθμό που έχει επηρεάσει άλλους, γιατί εμείς έχουμε και την παραγωγή. Όμως στενοχωριέμαι πολύ που βλέπω τους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό. Σε μένα έρχονται αρκετοί και ψωνίζουν με το «τεφτέρι». Ζούμε τη δυσκολότερη περίοδο, ποτέ δεν ήταν χειρότερα. Η κυρία Άννα Τζέμου διατηρεί εδώ και 48 χρόνια το «κοτοπουλάδικο» στην Ανδρέα Παπανδρέου 43. Από τότε είναι παντρεμένη με τον κ. Θανάση, έχει δύο κόρες την Ελένη και τη Ματίνα και 4 εγγόνια. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 13


οι συμπολίτες μας προτείνουν

Φρέσκα Βότανα και Μυρωδικά στο ...μπαλκόνι σας

του Ιωάννη Τσουτσάνη, MSc/MA Γεωπόνου - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

E

χουμε την τύχη να ζούμε σ’ ένα από τα πιο πράσινα προάστια της Αθήνας και μπορούμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο να εκμεταλλευτούμε το ήπιο κλίμα της περιοχής μας και την πλούσια χλωρίδα της χώρας μας, ώστε να φτιάξουμε τον οικογενειακό μας «κήπο» βοτάνων και μυρωδικών σε περιορισμένο χώρο. Κατ’αυτόν τον τρόπο θα διαθέτουμε φρέσκα υλικά που μπορούν να δώσουν ξεχωριστή γεύση και ευωδιά στο φαγητό μας ως καρυκεύματα ή να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα, αλλά μπορούμε παράλληλα να εξασφαλίσουμε και μια όμορφη - και αγχολυτική - δραστηριότητα που μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως εκπαιδευτική τόσο στα μικρά όσο και... μεγαλύτερα παιδιά. Τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας που χαρακτηρίζονται ως βότανα/μυρωδικά είναι φυτά που δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλές καλλιεργητικές απαιτήσεις, είναι ανθεκτικά σε συνθήκες ξηρασίας και προσαρμόζονται εύκολα στην τοποθεσία φύτευσής τους.

Προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κήπο βοτάνων χρειάζεται σωστή προεργασία:

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ

Πρέπει κατ’αρχήν να επιλέξετε τα φυτά που σας ενδιαφέρουν. Μία καλή και λειτουργική επιλογή (χωρίς να αποκλείονται άλλες) θα ήταν φυτά, όπως ο δυόσμος, η μέντα, ο βασιλικός (μικρόφυλλος ή πλατύφυλλος), η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνιθος και το δενδρολίβανο. Τα φυτά αυτά είναι οικονομικά και εύκολο να τα βρούμε σε φυτώρια είτε ως σπόρους είτε ως μικρά φυτά (σπορόφυτα).

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε τη θέση που θα τοποθετηθούν και τις γλάστρες, ζαρντινιέρες όπου θα φυτευτούν. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί κάποια από τα φυτά αυτά αντέχουν στο άμεσο ηλιακό φως (π.χ. βασιλικός) και κάποια άλλα όχι (π.χ. μέντα). Τα αιθέρια έλαια, που προσδίδουν ευωδιά, χρειάζονται έκθεση του φυτού στο ηλιακό φως για αρκετές ώρες (ρίγανη, δενδρολίβανο).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Τα αρωματικά φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα,ωστόσο πρέπει οι γλάστρες να έχουν καλή στράγγιση, ώστε να «αναπνέει» το ριζικό τους σύστημα. Προβλέψτε κατάλληλα ώστε τα φυτά σας να έχουν αρκετό ζωτικό χώρο. Τοποθετήστε στον πυθμένα μία στρώση από χαλίκι ή και χονδρή άμμο και ύστερα το χώμα. Συνιστάται να προσθέσετε χώμα καλής ποιότητας (τύπου κόμποστ) το οποίο είναι απηλλαγμένο φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών, καθώς κατ’αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε λίπανση κατά τη διάρκεια της χρονιάς

14 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

αλλά και θα περιορίσετε την εμφάνιση «απρόσκλητων επισκεπτών» που συχνά μεταφέρονται μέσω κακής ποιότητας χώματος. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίγμα χώματος-τύρφης-περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Αποφύγετε τα «βαριά» χώματα που δεν αφήνουν τα ριζίδια να αναπτυχθούν. Μην ξεχάσετε τα κασπώ («πιατάκια») κάτω από τις γλάστρες. Ο ρόλος τους είναι διττός: εκτός από το να μη λερώνεται ο χώρος από πιθανή υπεράρδευση είναι και δείκτης του ποτίσματος: εάν έχουν νερό τότε το πότισμα είναι υπερβολικό.

ΦΥΤΕΥΣΗ - ΣΠΟΡΑ

Προχωρήστε στη φύτευση ακολουθώντας τις συνιστώμενες οδηγίες χρήσεως (στο σακουλάκι των σπόρων) ή τις συμβουλές του γεωπόνου από το φυτώριο ανάλογα με την εποχή, τις αποστάσεις και το βάθος φύτευσης (επιφανειακή ή σε μικρό βάθος). Προκειμένου για σπόρους φροντίστε να καλυφθούν από λίγο χώμα (όχι παραπάνω από 0,5εκ.) για να μην αφυδατωθούν και καταναλωθούν από τα πουλιά! Ποτίστε καλά μετά τη σπορά-φύτευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια φυτά πρέπει να φυτεύονται μόνα τους σε γλάστρα, ζαρντινιέρα γιατί έχουν την τάση να «απλώνουν» και να «πνίγουν» τα άλλα φυτά (π.χ. ο δυόσμος).

Χρήσιμες διαδικτυακές πηγές: http://home.howstuffworks.com/how-to-grow-an-herb-garden.htm http://www.herbgardeningguru.com/container-gardening.html http://gardening.about.com/od/herbsspecificplants1/a/Kitchen_Herbs.htm http://www.backyardgardener.com/herb/

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Τα αρωματικά φυτά-βότανα δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και επιπλέον αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες. Προσαρμόστε την άρδευση ανάλογα με τον τύπο του χώματος, τις περιβαλλοντικές συνθήκες (έκθεση στον ήλιο, θερμοκρασία, υγρασία) το μέγεθος και το είδος των φυτών (η ρίγανη χρειάζεται αραιό πότισμα ενώ ο βασιλικός συχνό). Πρέπει η επιφάνεια του χώματος να διατηρείται ελαφρώς υγρή. Γενικά τα αρωματικά φυτά απωθούν τα έντομαεχθρούς. Αποφύγετε να βάλετε φυτά με πλατιά φύλλα (π.χ. δυόσμος) κοντά σε καλλωπιστικά στη βεράντα σας. Τα τελευταία προσελκύουν πολυφάγους εχθρούς (π.χ. ακάρεα) που μπορεί να προσβάλλουν τα βότανά σας. Στην περίπτωση που δείτε κάποιο σύμπτωμα αλλοίωσης (ξηράνσεις στα φύλλα, φυλλόπτωση, φαγώματα) ζητήστε τη συμβουλή γεωπόνου. Ιδιαίτερη λίπανση δεν χρειάζεται - λίγη κοπριά ή ακόμα και ένα πλήρες οργανικό λίπασμα με το νερό του ποτίσματος αποτελεί λύση στις πλείστες των περιπτώσεων. Φροντίζετε να ανανεώνετε (κλάδεμα, κόψιμο φύλλων) τα φυτά που έχουν γρήγορη ανάπτυξη (δυόσμος, βασιλικός) την άνοιξη και το καλοκαίρι ώστε να διατηρούν τη δυναμικότητά τους. Αποξηράνετε για μελλοντική χρήση ή χρησιμοποιήστε φρέσκους τους φυτικούς ιστούς (φύλλα-βλαστοί) για περισσότερο άρωμα και φρεσκάδα.

Καλώς ήρθατε στο Aloehome. Συνεργάζομαι με την Νο 1 Αλόη Βέρα στον κόσμο, την Forever Living Products. Σκοπός της εταιρίας μου είναι να ενημερώσει τους καταναλωτές, πρώτα απ’ όλα για τις ευεργετικές ιδιότητες της Αλόης Βέρα στον ανθρώπινο οργανισμό. H Αλόη Βέρα είναι η πρώτη ύλη για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας. Προϊόντα αγνά, φυσικά και για όλη την οικογένεια.

Τα προϊόντα μας δεν διακινούνται μέσω του κλασικού εμπορίου, δεν μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Διακινούνται μέσω του Ομαδικού Marketing καταργώντας τους μεσάζοντες, έχοντας σαν αποτέλεσμα ασυναγώνιστες τιμές και προϊόντα υψηλής ποιότητας. Επίσης σας προσφέρουμε μια πληθώρα ευκαιριών μιας και ο τρόπος διακίνησης των προϊόντων μας έχει βοηθήσει εκατομμύρια Συνεργάτες σε όλον τον κόσμο να αποκτήσουν εισόδημα σταθερό, κληρονομήσιμο, είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση από το σπίτι. Πολλαπλές οι ευκαιρίες για να κερδίσετε χρήματα, ταξίδια! Το Aloehome.gr σας προσφέρει εκτεταμένη υποστήριξη, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαλεία, εντελώς δωρεάν! Αν το ζητούμενο σας είναι η Ευεξία και η Οικονομική σας Ανεξαρτησία θα χαρώ πολύ να σας ενημερώσω !

FLPG 358

Καλή επιτυχία - Καλή σοδειά

Χρύσα Ντζιούνη Ανεξάρτητος Συνεργάτης FLP Μanager www.aloehome.gr, info@aloehome.gr Tηλ. 210 6811226, 6974 058958


τα + και τα –

O

του Αιρετικού

Φεβρουάριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας συνδεδεμένος με τις Απόκριες και το Καρναβάλι. Φέτος, ειδικά με τα όσα …υπέροχα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, φαίνεται ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα αποτελέσουν τη νησίδα αισιοδοξίας και κεφιού, βάφοντας με πολύχρωμες πινελιές το εθνικό γκρίζο.

Βέβαια, η ορθόδοξη εκκλησία πολλές φορές αντιτάχθηκε στις μεταμφιέσεις, ειδικά τους πρώτους αιώνες της χριστιανοσύνης, απαγορεύοντας τες με την με την απειλή του αφορισμού. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έγιναν αποδεκτές, αφού πλέον συμβόλιζαν την περίοδο πριν την έναρξη της νηστείας και της Μεγάλης Σαρακοστής.

Καρναβάλι λοιπόν, με ρίζες μάλλον λατινικές «carrus navalis», που σημαίνει ναυτικό αμαξίδιο και προέλευση τις πομπές των Ελευσινίων Μυστηρίων. Ωστόσο από το 2.000 π.Χ. καταγράφονται εικόνες και παραστάσεις μεταμφιεσμένων στη Μεσοποταμία και στη Βαβυλώνα.

Στις τρεις εβδομάδες που διαρκούν, οι άνθρωποι γλεντούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, ενώ η λαϊκή παράδοση έχει διατηρήσει ως τις μέρες μας πολλά αποκριάτικα ήθη και έθιμα. Ολονύχτιες διασκεδάσεις, παρελάσεις μεταμφιεσμένων, «κουδουνάτοι», συμπόσια, «μουτσούνες», αλευρώματα, αθυροστομίες, εικονικές μάχες και δίκες, είναι μερικά από τα δρώμενα που κάθε χρόνο κάνουν ξεχωριστές αυτές τις μέρες, σε όλη την Ελλάδα. Πόσο μάλλον σήμερα που τόσο έχουμε ανάγκη για ένα χαμόγελο, ένα γέλιο, μερικές χαρούμενες στιγμές για να γιορτάσουμε την αγάπη μας για τη ζωή.

Σε πιο πρόσφατες εποχές, στο Βυζάντιο αλλά και στην Ευρώπη αργότερα, η Αποκριά έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα, όπου ο μεταμφιεσμένος έπαιρνε μαγική δύναμη άλλοτε για το καλό της παραγωγής και άλλοτε για να ξεγελάσει τα επιβλαβή πνεύματα.

γράφει ο Γκρούβαλος η απίστευτη Άννα Τζέμου, στη συνέντευξή της μας ταξίδεψε σ’ ένα Χαλάνδρι που οι περισσότεροι δε γνωρίσαμε η υπερπροσπάθεια κάποιων κινημάτων, συλλόγων και κοινών ανθρώπων να βοηθήσουν τους άστεγους το άνοιγμα του ΚΑΠΗ στο Κάτω Χαλάνδρι για τη φιλοξενία των άστεγων του Χαλανδρίου η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου που συγκέντρωσε τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη κάποιες εκκλησίες του Δήμου μας και κάποιοι ιεροί πατέρες που βοηθούν με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο τώρα αλλά πάντα έρχεται το κοινωνικό παντοπωλείο οι πίτες των διαφόρων συλλόγων, φέτος σεμνές και ταπεινές οι σπουδαίες και με πολλές διακρίσεις ομάδες της συγχρονισμένης κολύμβησης και κολύμβησης του Νηρέα (μπράβο στα παιδιά, στους γονείς και στο σύλλογο!) οι εκπτώσεις φέτος που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο 4 δις. το πακέτο νέων μέτρων (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος) τα λουκέτα στα μαγαζιά του Χαλανδρίου, το ένα μετά το άλλο οι ακάλυπτες επιταγές άγγιξαν το 80% η τρομολαγνεία των ΜΜΕ η αναλγησία και ο παραλογισμός των κυβερνώντων (τι ανάγκη έχουν αυτοί!) να σου χρωστάνε από την εφορία και να βγαίνεις χρεωμένος το ΠΑΣΟΚ τόσο ρεζιλεμένο και κατάπτυστο, όσο δεν μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί οι σοκαριστικές φωτογραφίες που είδαμε στο διαδίκτυο με τα βασανισμένα και κρεμασμένα σκυλιά (εδώ δεν τιμωρούνται οι εγκληματίες της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν αυτοί;) oι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών και η απαράδεκτη συμπεριφορά τους οι παράλογες αυξήσεις των διοδίων

The Spot - Ελληνικός Ιππικός Όμιλος Στον ανακαινισμένο χώρο του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί το καινούριο café-bar restaurant «The Spot», οπού μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ, φαγητό ή ποτό όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φινετσάτο, ατμοσφαιρικό, και φιλόξενο κρύβει μέσα του τα μυστικά της γευστικής απόλαυσης και τις επιταγές της διακριτικά φιλικής εξυπηρέτησης. Απολαύστε μοναδικά σνακς και γλυκά, αχνιστά ροφήματα και δροσερά απεριτίφ σε ένα ιδιαίτερο και ζεστό περιβάλλον που δημιουργήθηκε για να σας κάνει να ευχαριστηθείτε κάθε στιγμή, ατενίζοντας το καταπράσινο τοπίο και το στίβο των αλόγων. Για τον καθημερινό καφέ, ένα ελαφρύ γεύμα, ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά ή ένα αναζωογονητικό κοκτέιλ, τώρα

το... σωστό σημείο βρίσκεται στη διάθεσή σας! Κατάλληλο και για μικρές εταιρικές εκδηλώσεις 50 ατόμων, όπως επαγγελματικά γεύματα και coffee meetings. Επιπλέον, στον ευρύτερο χώρο λειτουργούν δυο ακόμα αίθουσες για μεγαλύτερα events, συνολικής χωρητικότητας 850 ατόμων. Αν και τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αποδράστε σε ένα χώρο όπου το προσεγμένο σκηνικό θυμίζει εξοχή και γαληνεύει τις αισθήσεις.

The Spot - Ελληνικός Ιππικός Όμιλος

Παραδείσου 18, 151 25 Παράδεισος Αμαρουσίου Τηλ.: 210-6819643, 210-3245557 E-mail: thespot@star-hotels.gr, Website: www.thespotgarden.gr ΠΡΟΣΒΑΣΗ: 15’ από το κέντρο της Αθήνας, 200 μ. από Λεωφ. Κηφισίας (στάση λεωφορείων «Παράδεισος»), 500 μ. από τον κόμβο της Αττικής Οδού - έξοδος 11, 1 χλμ. από τη στάση μετρό Νερατζιώτισσα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 15


συμβαίνει στο Χαλάνδρι

Έχεις φωτιά; Ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό εργαστήρι στεγάζεται από το 2009 στο Κάτω Χαλάνδρι, στην οδό Αποστολοπούλου 11. Στο ισόγειο ενός παλαιού τριώροφου κτηρίου έχει διαμορφωθεί ένας πολυχώρος, όπου πραγματοποιούνται εναλλακτικά μαθήματα και σεμινάρια τέχνης, εικαστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Στο Σπίρτο λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια να ξεφύγει η εκπαίδευση από τα στενά πλαίσια ενός τυποποιημένου τρόπου εκμάθησης της τέχνης και να δοθεί στο μαθητή η δυνατότητα να γνωρίσει την τέχνη κυρίως μέσα από την πρακτική της. Θεατρικό εργαστήρι, ιστορία τέχνης και κινηματογράφου, φωτογραφία, σεμινάρια κοσμήματος και faux bizoux, video art, graphic design, fashion recycling είναι κάποιες από τις δραστηριότητες του Σπίρτου, που φέτος εγκαινίασε και την έκθεση Αrt People και θα συνεχίσει με σειρά άλλων εικαστικών εκθέσεων. Ένας χώρος με αφετηρία την τέχνη και την εκπαίδευση και στόχο την ύπαρξη ενός τόπου συνάντησης, έκφρασης και δημιουργίας.

...δαγκώνει; Σ’ ένα διαμέρισμα στην Παπανικολή, ο Γιώργος φιλοξενεί έναν βόα. Συγκεκριμένα έναν κολομβιανό, αυτοκρατορικό βόα σφικτήρα. Είναι 4 χρονών και ζει μέσα σ’ ένα γυάλινο σπιτάκι σαν ενυδρείο. Τρώει κάθε 10 ημέρες έναν αρουραίο βάρους 250 γρ. Είναι αρσενικός και το μήκος του είναι 2 μέτρα, με πιθανότητα να φτάσει τα 2,5 μέτρα. Απ’ ότι μας λέει ο Γιώργος, αν ήταν θηλυκό θα έφτανε τα 3,5-4 μέτρα. Ο βόας δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη, έχει στο σπιτάκι μια κουβερτούλα που τον κρατά ζεστό. Ζει γύρω στα 30-35 χρόνια. Ο συγκεκριμένος δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο και ο ιδιοκτήτης του τον διάλεξε λόγω του χαμηλού του κόστους συντήρησης (9 ευρώ το μήνα για την τροφή του) και των μηδενικών του απαιτήσεων (δεν χρειάζεται βόλτα, δε λερώνει, δεν ενοχλεί, μένει μόνος του για πολλές ημέρες).

16 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


Eλευθερία Αρβανιτάκη

Α

γαπημένη σε όλους, με τη ζεστή, αισθαντική φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας ταξιδεύει, εδώ και τρεις δεκαετίες, σε μουσικά μονοπάτια που συνδυάζουν αρμονικά, μ’ έναν μαγικό τρόπο, το λαϊκό, το ρεμπέτικο, το έντεχνο και το σμυρνέϊκο τραγούδι.

Συνεργαστήκατε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και άλλοι. Κάνοντας έναν απολογισμό, ποια συνεργασία θεωρείτε ορόσημο στην καριέρα σας; Όσες φορές μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση, ενώ θα μπορούσα πραγματικά να σταθώ σε όλες τις συναντήσεις με όλους τους σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και μουσικούς με τους οποίους έχω συμπορευτεί όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναφερθώ σε αυτή τη συνάντηση με τους ερασιτέχνες μουσικούς, τότε με τους οποίους όλοι μαζί απαρτίσαμε την Οπισθοδρομική Κομπανία. Είναι πολύ σημαντικό να βγαίνεις από μια ομάδα, είναι πολύ σημαντικό να έχεις ξεκινήσει από ένα γκρουπ - γιατί στην ουσία εγώ από ένα γκρουπ ξεκίνησα στο οποίο έμεινα για πέντε χρόνια. Ήταν πέντε χρόνια εξαιρετικά,δημιουργικά και τα θεωρώ από τα σημαντικότερα χρόνια της μουσικής μου ζωής.

της Βικτωρίας Καλονάρου

Tα περισσότερα τραγούδια σας ερμηνεύονται με ιδιαίτερη ευαισθησία και τρόπο βαθιά συγκινησιακό. Τα ζείτε τα τραγούδια σας; Με κάποια τραγούδια μπορείς να ταυτιστείς, άλλα τραγούδια μπορεί να έχουν κάποια αναφορά σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σου, αλλά θα έλεγα ότι τα περισσότερα τραγούδια ένας ερμηνευτής τα πλησιάζει, όπως ένας ηθοποιός που ερμηνεύει ένα ρόλο. Δηλαδή υποδύεται ένα αίσθημα το οποίο όμως πρέπει να σέβεται βαθιά. Κι αυτό είναι που κάνει σημαντική μια ερμηνεία: όταν ο ερμηνευτής ταυτιστεί με αυτό το αίσθημα, έστω κι αν δεν του ανήκει. Yπάρχει κάποια συνεργασία που θα θέλατε να κάνετε και απλώς δεν έτυχε; Συνήθως δεν ανακοινώνω τις επιθυμίες μου. Τις κρατάω για μένα και προσπαθώ να τις υλοποιήσω. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως έθνος και κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πού πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε; Κατ’ αρχήν νομίζω ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη των πολιτικών, καθώς μια σειρά πολιτικών έχει οδηγήσει την χώρα σε αυτή την πολύ δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση. Μια τεράστια όμως ευθύνη ανήκει και σε όλους εμάς, γιατί ενώ ξέραμε, και ίσως και να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατό να επιζούμε χωρίς να παράγουμε, συνεχίζαμε να ζούμε με το «όραμα» της πισίνας και μιας ευζωίας χωρίς λόγο και δεν κάναμε τίποτα απολύτως γι’ αυτό. Αντίθετα, σταματήσαμε να μιλάμε για τις ρεμούλες και την κακοδιοίκηση, βολευτήκαμε όλοι. Όσο για το άλλο σκέλος της ερώτησης, επιτρέψτε μου να απαντήσω για το πού θα ήθελα να οδηγηθούμε. Άλλωστε ούτε οι οικονομολόγοι φαίνεται να μπορούν να απαντήσουν για το πού θα οδηγηθούμε, αφού κάθε κίνηση που κάνουν μοιάζει να μην τους βγαίνει! Προς το παρόν ζούμε με θέα το φόβο και το άγνωστο. Το μόνο λοιπόν που θα μπορούσα να πω είναι να ευχηθώ όλο αυτό να οδηγήσει στο να καθαρίσει «η κόπρος του Αυγεία» και να ευχηθώ επίσης για την ενδυνάμωση συναισθημάτων, όπως η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία, η γενναιοψυχία. Tι απεχθάνεστε περισσότερο στη σημερινή κοινωνία; Γενικότερα απεχθάνομαι στην ανθρώπινη φύση το φανατισμό, την αδιαλλαξία και το αίσθημα ότι κάνεις κάτι σημαντικότερο από αυτό που πραγματικά κάνεις - το τελευταίο δυστυχώς το βλέπουμε όλο και συχνότερα σε όλες τις κατηγορίες, είτε μιλάμε για μουσικούς, είτε για πανεπιστημιακούς, είτε για επιχειρηματίες, είτε για λογοτέχνες. Επίσης απεχθάνομαι την αγένεια. Eίστε βαθιά θρησκευόμενη; Είμαι θρησκευόμενη; Δεν ξέρω. Αγαπημένος προορισμός; Όλος ο πλανήτης. Aγαπημένο τραγούδι; Αγαπημένα τραγούδια έχω πολλά. Αλλά για την περίοδο που περνάμε θα πώ το «Imagine» του John Lennon.

Διεθνής καριέρα, δισκογραφία, παραστάσεις, συναυλίες. Υπάρχει χρόνος για τις δικές σας προσωπικές στιγμές; Τον τελευταίο καιρό ευτυχώς όλο και περισσότερος! Συνεχίζετε τις παραστάσεις ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ στο gazARTE κάθε Σάββατο και Κυριακή με μεγάλη επιτυχία. Τι άλλο μας ετοιμάζετε; Είμαι στο στούντιο, ετοιμάζω καινούρια τραγούδια και, όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια δημιουργική περίοδος με γεμίζει χαρά. Αυτές τις μέρες ακούγεται στα ραδιόφωνα ένα καινούριο τραγούδι με τίτλο «Το άρωμα» σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Νίκου Μωραΐτη. Η παραγωγή είναι του Γιώργου Κυβέλου και η ενορχήστρωση του Soumka. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 17


ΠΩΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΑΠΗ

«Δ

εν μ’ αρέσει να δουλεύω με ερωτευμένους. Ίσως γιατί τους ζηλεύω - κι εγώ ο ίδιος λαχταράω να ερωτευτώ. Ίσως πάλι γιατί ο έρωτας και η ψυχοθεραπεία είναι μεταξύ τους ασύμβατα. Ο καλός θεραπευτής πολεμάει το σκοτάδι και ζητάει το φως, ενώ ο έρωτας συντηρείται από το μυστήριο και καταρρέει μόλις αρχίσεις να τον εξετάζεις σχολαστικά. Κι εγώ σιχαίνομαι να γίνομαι ο δήμιος του έρωτα» (Irvin D Yalom, Ο Δήμιος του Έρωτα, 1989)

της Βίκυς Εξαρχοπούλου, MSc Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας

μερικές βασικές μορφές επικοινωνίας που βοηθούν μια ερωτική σχέση να μετασχηματιστεί σε μα ουσιαστική σχέση αγάπης, κατανόησης και φροντίδας.

«Ο έρωτας είναι ένα τέτοιο πλέγμα παραδοξολογιών και υπάρχει σε τέτοια ατελείωτη ποικιλία μορφών και χρωμάτων, ώστε ο οποιοσδήποτε μπορεί να πει σχεδόν οτιδήποτε σχετικά με αυτόν και να είναι σωστό.» Finc, Ρομαντική Αγάπη και Ομορφιά, 1891.

Η πρώτη μορφή ουσιαστικής επικοινωνίας βασίζεται στην επίγνωση του εαυτού μας. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή επαφή με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη τους. Κανείς δεν είναι σε θέση να αναγκάσει τον/την σύντροφό του να αισθάνεται, να σκέπτεται ή να επιθυμεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αντιθέτως, ο καθένας από εμάς μπορεί να αποφασίσει (συνειδητά ή ασυνείδητα) να λειτουργήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε νιώσει κάποτε θυμό, λύπη ή ντροπή για συγκεκριμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τον/την σύντροφό μας. Τέτοια συναισθήματα ενδέχεται να είναι στιγμιαία, μπορεί όμως να έχουν διάρκεια και ένταση. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο να τα εκφράσουμε και να τα «απευθύνουμε». Η αποσιώπηση συναισθημάτων, έντονων επιθυμιών ή σκέψεων που διαρκούν, μπορεί να αποβεί καταστροφική, αφού η έκφρασή τους θα πάρει αναπόφευκτα τη μορφή έμμεσης (και φαινομενικά αναίτιας) επίθεσης προς τον/την σύντροφό μας ή προς τον εαυτό μας. Ένα παράδειγμα τέτοιου είδους επίθεσης προς το σύντροφο είναι ο σαρκασμός και τα ταπεινωτικά σχόλια. Ένα παράδειγμα στροφής της επίθεσης προς τον εαυτό μας είναι η κατάθλιψη, η απόσυρση και οι κρίσεις πανικού.

Ένας τεράστιος αριθμός βιβλίων και άρθρων προσπαθούν να αναλύσουν, να κατατάξουν σε κατηγορίες και να εξηγήσουν τον έρωτα. Ο παράφορος έρωτας μπορεί να μετατραπεί σε μια πλούσια σχέση αγάπης με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, να καταλήξει σε μια επίμονη και καταστρεπτική σχέση ή να λήξει άδοξα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, επιλέγω να ασχοληθώ κυρίως με

Είναι λοιπόν προφανές ότι έχοντας επίγνωση του εαυτού μας επικοινωνούμε άμεσα και ξεκάθαρα με το σύντροφό μας. Στην περίπτωση που τα μηνύματα που εκπέμπουμε είναι θετικά, τα πράγματα είναι μάλλον εύκολα. Στην περίπτωση όμως που τα μηνύματα είναι αρνητικά, στην έκφρασή τους βοηθά πολύ η χρήση του «εγώ» αντί του «εσύ». Πχ. «αισθάνομαι προσβεβλημένη όταν

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έρωτας ήταν θεός. Μόνον εφόσον χτυπηθούν από τα βέλη του, μπορούν οι θνητοί να δοκιμάσουν την ολοκλήρωση της άνθησής του. Η ρωμαϊκή μυθολογία περιγράφει την υπέροχη ιστορία της Ψυχής και του Έρωτα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Μέσα στους αιώνες οι άνθρωποι προσπάθησαν να κατανοήσουν τα μυστήρια του έρωτα, να τα τιθασεύσουν, να τα ελέγξουν. Χρησιμοποίησαν μάγους (φοβάμαι ότι ακόμα χρησιμοποιούν), επιστράτευσαν μαγικά φίλτρα, μαγγανείες, βοτάνια, προσευχές στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον έρωτα. Μάταια. Ο έρωτας δεν ελέγχεται κι αυτός είναι ίσως ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αρνούνται να αφεθούν στη δίνη του.

Hρακλείου 6 (πεζόδρομος), Χαλάνδρι Tηλ.: 210 6800675

18 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

μιλάς με αυτό τον τρόπο» και όχι «με προσβάλεις με αυτά που λες» ή «ίσως δεν εκφράζομαι πολύ ξεκάθαρα» αντί του «δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω». Η δεύτερη μορφή αποτελεσματικής επικοινωνίας βασίζεται στον καλό συντονισμό μας με τα συναισθήματα του συντρόφου μας και στην ενθάρρυνση της έκφρασής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν μάθουμε να είμαστε καλοί ακροατές! Είναι εύκολο να μιλάμε, αλλά η τέχνη της ουσιαστικής ακρόασης και ενσυναίσθησης μάλλον δεν είναι απλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να συμφωνούμε, αλλά ότι οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τη «θέση» του άλλου. Αυτή η μορφή ανοιχτής επικοινωνίας βάζει τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Εννοείται, βέβαια, ότι στην περίπτωση που συμφωνούμε μόνο λεκτικά ενώ στην πραγματικότητα αποδοκιμάζουμε τα συναισθήματα του συντρόφου μας, τα λεκτικά με τα εξω-λεκτικά μηνύματα που στέλνουμε συγκρούονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκνευρισμού και εντάσεων! Τέλος, μία από τις πλέον βασικές αρχές επικοινωνίας του ζευγαριού είναι η εξής: Μπορώ να αλλάξω μόνον τον εαυτό μου. Δεν είμαι σε θέση να αλλά-

ξω το σύντροφό μου. Συχνά μπαίνουμε σε μια σχέση θεωρώντας ότι εκείνα τα χαρακτηριστικά, που δεν εκτιμούμε ιδιαίτερα στο σύντροφό μας, θα καταφέρουμε να τα αλλάξουμε με το πέρασμα του χρόνου. Και πραγματικά, μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση είναι φυσικό και θεμιτό να γίνονται αμοιβαίες παραχωρήσεις από τα μέλη ενός ζεύγους, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία της σχέσης. Το να προσπαθούμε να κάνουμε τον άλλο όμως κάτι άλλο από αυτό που είναι, δεν έχει αίσιο τέλος ποτέ. Είναι λοιπόν πολύ πιο εποικοδομητικό να αναρωτηθούμε πώς συμβάλλουμε εμείς στην πρόκληση τυχόν προβλημάτων, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα διορθώσουμε και εν τέλει, αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να ζήσουμε με τα «ανεπιθύμητα» στοιχεία της προσωπικότητας του συντρόφου μας και άρα αν ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Μετά από λίγο μαθαίνεις την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι Και να αλυσοδένεις μια ψυχή. Χ. Λ. Μπόρχες


Το ημιυπόγειο της Παπανικολή του Κώστα Κεφαλογιάννη

Τ

ους τελευταίους μήνες περπατάω. Περπατάω πολύ. Στην αρχή το έκανα αναγκαστικά. Τώρα το κάνω επειδή μου αρέσει. Επειδή το έχω ανάγκη. Σωματική σαφώς, κυρίως όμως ψυχολογική. Φιλική συμβουλή: όταν το κεφάλι φτάνει σε σημείο βρασμού, τίποτα δεν αποσυμπιέζει την κατάσταση όσο ένα καλό περπάτημα. Όταν πρωτοξεκίνησα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, είχα την τύχη να βρίσκομαι στην Κρήτη. Εβαζα τα ακουστικά μου, χαμήλωνα την ένταση της καθημερινότητας, δυνάμωνα την ένταση των τραγουδιών και ξεκινούσα τη βόλτα μου δίπλα στη θάλασσα. Εδώ και κάμποσο καιρό περπατάω στο Χαλάνδρι. Που; Υπάρχει ασφαλώς η προφανής επιλογή: Ρεματιά. Την έχω τιμήσει δεόντως. Μόνο που τα προφανή τα βαριέμαι εύκολα. Και έτσι άρχισα να ανακαλύπτω καινούργιες διαδρομές, όχι μέσα στο πράσινο μεν (αν και υπάρχουν περισσότερες ...πράσινες πολυκατοικίες από όσες θα έπρεπε να επιτρέπει οποιαδήποτε καλαίσθητη πολεοδομία), γεμάτες ενδιαφέρον δε. Και γεμάτες θλίψη επίσης. Ειδικά από τη στιγμή που έκανα το λάθος να

αφήσω το ειδησεογραφικό ραδιόφωνο να παρεισφρήσει στην μικρή μου ιεροτελεστία (βίτσιο το ξέρω, αλλά παραμένω δημοσιογράφος, τι να κάνω...), οι περίπατοι μετατράπηκαν σε ταχύρρυθμα σεμινάρια κατάθλιψης. Στα αυτιά μου: δελτία ειδήσεων να προεξοφλούν τη χρεοκοπία, η «Ελληνοφρένεια» (κάποτε μου άρεσε) να μιλάει για δοσίλογους, προδότες και κρεμάλες, ο Γιάννης Δημαράς να αποθεώνεται από τους ακροατές των πρώτων σε ακροαματικότητα σταθμών της Αθήνας για την «επαναστατική» επιστολή του εις βάρος των Γερμανών, μια λαϊκίστικη και σχεδόν φασιστική ανοησία (το να αποδίδεις σε ένα λαό «γονιδιακό ιδίωμα» βαρβαρότητας θα έκανε ακόμα και τον Χίτλερ υπερήφανο...), παραγωγοί να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς, όπως «Γ’ ράιχ» με πρωτοφανή ευκολία και ξεδιάντροπη άγνοια, κοινό να διψάει για αίμα. Στα μάτια μου: μαγαζιά κλειστά και ξενοίκιαστα στους πιο εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου, μαγαζιά ανοιχτά και άδεια στους πιο εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου, νεόκτιστες πολυκατοικίες χωρίς ούτε ένα διαμέρισμα πουλημένο, άστεγοι που προσπαθούν να ζεσταθούν με χαρτό-

κουτες ακριβώς δίπλα σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας, μερικά μέτρα από την λαμπερή πλατεία, άνθρωποι θλιμμένοι, βουβοί, οξύθυμοι. Όπως αντιλαμβάνεστε ήμουν έτοιμος να ξαναγυρίσω στα τραγούδια και στη Ρεματιά (ή αυτό ή στον ψυχολόγο, το πρώτο μου φάνηκε πιο οικονομικό). Και τότε το είδα. Όχι τίποτα σπουδαίο: τρεις περιποιημένες γλάστρες στο μικρό μπαλκόνι ενός ημιυπόγειου στην Πανανικολή. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι παραπλανητικό. Μια εβδομάδα μετά ξαναπέρασα από το ίδιο σημείο. Οι γλάστρες είχαν γίνει τέσσερις. Και παρέμεναν περιποιημένες. Δεν ξέρω γιατί το θέαμα με επηρέασε τόσο. Ο απλοϊκός συνειρμός είναι ότι ακόμα και στη φτώχεια (υποψιάζομαι ότι κάποιος που ζει σε ημιυπόγειο δεν έχει λογαριασμούς στην Ελβετία αλλά βέβαια ποτέ δεν ξέρεις...) η ομορφιά μπορεί να αναπτυχθεί. Χρειάζεται φροντίδα, μεράκι, χρόνο, χρειάζεται ανθρώπους που να μην τα παρατούν, αλλά δεν χρειάζεται χώρο. Μερικά τετραγωνικά της αρκούν. Πιστεύω όμως ότι υπήρξε και κάτι πιο βαθύ στη συγκεκριμένη εικόνα που με άγγιξε. Κάτι σχετικό με την εσωτερική ανάγκη του

καθενός να αντισταθεί στην περιρρέουσα μιζέρια, όσο του επιτρέπουν οι μικρές του δυνάμεις. Και κάτι σπαρακτικό ταυτόχρονα, όσο σπαρακτική και απέλπιδα είναι η προσπάθεια να μασκαρευτεί η τραχιά όψη της αλήθειας. Κάτι εν πάση περιπτώσει που δεν μπορώ να σας περιγράψω ακριβώς. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χάρη σε εκείνο το ημιυπόγειο στην Παπανικολή και στις γλαστρούλες του, συνέχισα να περπατάω στους κανονικούς δρόμους του Χαλανδρίου και όχι στα «αξιοθέατα» του. Το ραδιόφωνο πάντως το έκοψα... Καλώς ορίζουμε στη συντακτική ομάδα του meno@halandri, έναν ακόμη φίλο τον Κώστα Κεφαλογιάννη. Έμπειρος αθλητικογράφος, αρθρογραφεί στην Εξέδρα και με εκατοντάδες ραδιοφωνικές ώρες (sportime FM, Arena 89,2) αναλαμβάνει το αθλητικό σχόλιο του μήνα. Βέβαια, μας ξεκινά με ένα χρονογράφημα για το αγαπημένο του Χαλάνδρι, όμως από το επόμενο meno@ halandri εγκαινιάζει το meno@ sports.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 19


m@h.pdf 1 6/2/2012 2:57:37 μμ

δηµιουργούµε

τις ιδέες σας...

ALERT “ΠΟΡΕΙA”: προσ μια καλυτερη ζωη Ζητήσαμε από τον πρόεδρο, κ. Ιωάννη Ντούντα να μας ενημερώσει για τη δραστηριότητα του κέντρου «Πορεία».

Ποιο είναι το έργο του κέντρου «Πορεία»;

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

www.technocopy.gr

e-mail: info@technocopy.gr ΧΑΛΑΝ∆ΡΙ Αγ. Παρασκευής 87 Τηλ. 210 6833131

Το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας «ΠΟΡΕΙΑ» ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 2002, με έδρα την Αθήνα, στην οδό Ζαν Μωρεάς 20 στο Χαλάνδρι. Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Α.Μ.Κ.Ε.) με σκοπούς κοινωφελείς, που επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας και γενικότερα του κοινωνικού αποκλεισμού, βοηθώντας το άτομο να παραμείνει ενεργός πολίτης, μέσα στο δικό του περιβάλλον, με αυτονομία, οικονομική δράση, κοινωνική ένταξη και επανένταξη, ενώ δραστηριοποιείται στους παρακάτω τομείς: A. Λειτουργεί από το 2004 Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφείο), στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και διαθέτει προσωπικό εξειδικευμένο, το οποίο έχει βασική μέριμνα την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ενοίκων καθώς και την επανένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. B. Εκπαιδεύει σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας, ως πιστοποιημένο Κέντρο Πρακτικής Άσκησης από τα ΤΕΙ Αθήνας. Γ. Ανέπτυξε δράσεις διακρατικού χαρακτήρα σε τομείς κοινωνικούς σε επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιήθηκε στο διακρατικό πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού και παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τίτλο «Ιατρείο και Οφθαλμιατρείο στο Σουδάν», μέσα στα πλαίσια προγράμματος μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δ. Υλοποίησε προγράμματα εθνικής εμβέλειας που αφορούσαν στην πρόληψη και καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία με Δήμους πανελλαδικά.

Πόσους ενοίκους φιλοξενεί το κέντρο;

Το Οικοτροφείο Πορεία φιλοξενεί 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις. Στα οκτώ χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχοντας το Δ.Σ εξασφαλίσει ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο και μέσα από τη συνεχή προσπάθεια του προσωπικού, ο κάθε ένοικος της δομής ξαναβρίσκει στοιχεία της ταυτότητας, της προσωπικότητάς του, διαμορφώνει τον ιδιωτικό του χώρο και σταδιακά επανεντάσσεται σε «μια οικογένεια», σ’ ένα σπίτι, στην κοινότητα. Οικότροφοι οι οποίοι έζησαν επί σειρά ετών σε ψυχιατρικά πλαίσια μπορούν σήμερα κι έχουν ένα

20 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Ποιοι είναι οι πόροι του κέντρου;

Κατά το πρώτο δεκαοκτάμηνο λειτουργίας του Οικοτροφείου υπήρχε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό 75%- 25% αντίστοιχα, κατόπιν η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό (Υπουργείο Υγείας).

Συνεργαζόσασταν με το Δήμο στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας-ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε., υλοποίησε από 1 Ιουλίου 2010 έως 31 Αυγούστου 2011, Πρόγραμμα Ενίσχυσης Αυτόνομης Διαβίωσης – Παράδοση Γευμάτων σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες καθώς και σοβαρά προβλήματα υγείας, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Α.Π.Η. Χαλανδρίου. Στο διάστημα αυτό, το πρόγραμμα εξυπηρέτησε συνολικά 35 άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους (είχαν μειωμένες δυνατότητες να ψωνίσουν ή/και να ετοιμάσουν τα γεύματά τους) λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας (ψυχική νόσο, βαριά νοητική υστέρηση, σωματική αναπηρία). Στόχοι του Προγράμματος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων του προγράμματος η προώθηση των διαδικασιών της κοινωνικής ένταξης η αναγνώριση και προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο, βαριά νοητική υστέρηση ή/και σωματική αναπηρία ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων και μηχανισμών σχεδιασμού και διανομής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας η πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού των ατόμων αυτών-έγκαιρη παρέμβαση η ευαισθητοποίηση συνεργατών, εθελοντών και χορηγών τροφίμων για την στήριξη του προγράμματος Σχεδιασμός παρέμβασης Η επιλογή και αξιολόγηση στοιχείων των ατόμων πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Α.Π.Η Χαλανδρίου. Τα βασικά κριτήρια επιλογής των επωφελουμένων ήταν: κατάσταση υγείας (ψυχική-νοητική-κινητική) το επίπεδο αυτοεξυπηρέτησης του ατόμου (μερική-μη) η οικονομική κατάσταση το υποστηρικτικό δίκτυο (οικογένεια, άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες)

Η προετοιμασία των γευμάτων γινόταν στο χώρο του Οικοτροφείου ΠΟΡΕΙΑ και στη συνέχεια τα γεύματα διανέμονταν (μέσα σε ισοθερμικά σακίδια) πέντε φορές την εβδομάδα από αυτοκίνητο του Κ.Α.Π.Η. Αξιολόγηση του προγράμματος Η επιτυχής συνεργασία της ΠΟΡΕΙΑΣ Α.Μ.Κ.Ε. με το ΚΑΠΗ Χαλανδρίου είχε αποφέρει αμφίπλευρα οφέλη. Η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, το οποίο προσέφερε γεύματα καθημερινά σε άτομα της κοινότητας πού έχρηζαν άμεσης υποστήριξης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση συνεργατών και χορηγών, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην στήριξή του.

Ποια βοήθεια θα θέλατε από το κράτους και τους πολίτες; Σήμερα, δυστυχώς, με την πρωτόγνωρη, παγκόσμια οικονομική κρίση παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν αρκούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του Οικοτροφείου, κινδυνεύοντας να υποβιβαστεί η ποιότητα ζωής των ενοίκων μας, σε σχέση με τη διατροφή, την υγιεινή, τη θέρμανση, την προμήθεια υλικού εξοπλισμού, νοσηλευτικού υλικού κ.λ.π. Σημειώτεον ότι έχει επισήμως ανακοινωθεί η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 50%. Επιπλέον, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των ενοίκων μας, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, η ανάγκη τους για νοσηλευτική και καθημερινή φροντίδα αυξάνει ολοένα και περισσότερο.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε αξιοπρεπή διαβίωση, εξατομικευμένη θεραπεία και φροντίδα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της επιστροφής τους στο άσυλο, γεγονός που θα ήταν για εκείνους μεν πολύ οδυνηρό και για τον σύγχρονο κοινωνικό μας πολιτισμό, άγος. Σ’ αυτό μας το στόχο, θα εκτιμούσαμε κάθε βοήθεια σε είδος, διότι πιστεύουμε ότι η κρατική αδυναμία μπορεί να καλυφθεί από ευαισθητοποιημένους και κινητοποιημένους ανθρώπους και τοπικούς φορείς. Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών, ο επόμενος στόχος μας είναι η επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, μέσα στα πλαίσια και πάλι της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων τόσο με ψυχικά, όσο και με κοινωνικά προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία των καιρών. Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία μας με το Δήμο Χαλανδρίου, σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε μία ανοιχτή υπηρεσία συμβουλευτικής και στήριξης για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές.


Καφέ - Ζαχαροπλαστείο Κρατώντας την παράδοση από την Πόλη, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος στο Χαλάνδρι, ένα Πολίτικο καφενείο που υπόσχεται πολλά. Εκεί θα απολαύσετε τον καφέ σας, τον ναργιλέ, τα πολίτικα γλυκά όπως το ταούκ γκιοκσού το ασουρέ και τα πολίτικα κουλουράκια. Στη συνέχεια, αν θελήσετε, μπορείτε να μάθετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον από έμπειρες κυρίες που διαθέτουν την ικανότητα και το χάρισμα να λένε τον καφέ, τα χαρτιά, το εκκρεμές. Η Νεσρίν από την Κωνσταντινούπολη παίρνει την κακιά αύρα από πάνω σας και συγχρόνως προβλέπει το μέλλον. Ένας χώρος με άρωμα ανατολής και πολλές απολαύσεις και εκπλήξεις. Mνήμες από την Πόλη, Πολίτικος καφενές Ηρακλείτου Ηρ και Ιπποκράτους, Πάτημα Χαλανδρίου Τηλ.: 210 6001707, 6976 235564

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 21


meno@halandri for shopping

ΑRTE MAXIMA

ΖΩΗ

Παλτό γκρι από 248 ευρώ με την έκπτωση 50 ευρώ

Σετ εσώρουχα με swarofski, σουτιέν 65 ευρώ, σλιπ 30 ευρώ

SHOESHOP22

ΑRT BREEZE

Μποτάκι Miss Sixty 105 ευρώ

Ρολόι FERENDI 45 ευρώ

ΑRTE MAXIMA

SHOESHOP22

Καρδιά ξύλινη 14 ευρώ

Παλτό λαχανί από 186 ευρώ με την έκπτωση 50

Ιταλικά τσαντάκια δερμάτινα από φυσικό πόνυ 39 ευρώ

Μπότα Miss Sixty 129 ευρώ

SHOESHOP22

ΖΩΗ

DOWNTOWN

BAROCCO

Ιταλικές γόβες δερμάτινες 89 ευρώ

Κορμάκι δαντέλα κόκκινο 100 ευρώ

Φωτεινή καρδιά 15,50

Πολυκορνίζα ξύλινη 40 ευρώ

BAROCCO

22 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

SHOESHOP22


meno@halandri for shopping

ΑRTE MAXIMA Παλτό λαχανί με κουμπιά από 200 ευρώ με την έκπτωση 70

REGALINAS Μπλούζα ροζ με μαύρα αστέρια από 49 με την έκπτωση 34,30 ευρώ

ΑRT BREEZE Κολιέ δέρμα με αλυσίδες 45 ευρώ

BAROCCO Κουτί ξύλινο 34 ευρώ

Διευθύνσεις καταστημάτων

ARTBREEZE, Xαϊμαντά 25 ARTE MAXIMA, Χαϊμαντά 40 ΒAROCCO, Σωκράτους 12 DOWNTOWN, Aγ. Παρασκευής και Αριστοφάνους 24 ZΩΗ, Κατσουλιέρη 1 και Γκίνη ΑRT BREEZE

DOWNTOWN

Κολιέ 35 ευρώ

Γίγας κάρτα για την αγάπη με φάκελο 11,50 ευρώ, Καρδιά από ήλιον 6 ευρώ

DOWNTOWN

REGALINAS

Κούπα με αρκουδάκι 11,90 Κουδούνα sex 6,90

Mπλούζα γκρι από 45 ευρώ με την έκπτωση 31,50 ευρώ

RΕGALINAS, Πλάτωνος 19 SHOESHOP22, Aριστοφάνους 22

ΑRT BREEZE Ασημένιο δακτυλίδι 45 ευρώ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 23


Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΟΚΤΕΪΛ

Σ

25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 21 - ΧΑΛΑΝΔΡΙ

υναντήσαμε τον Kωνσταντίνο Κώτση bartender στο cocktail-bar Μαϊμού, ο οποίος μας μύησε στα μυστικά των κοκτέιλ. Ο Κωνσταντίνος είναι φυσιoθεραπευτής, όμως από το 2003 δουλεύει ως bartender ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργιους συνδυασμούς. Μας ενημέρωσε ότι τα κλασικά κοκτέιλ δεν φτιάχνονται όπως παλιά, γίνονται πολλές παραλλαγές για να είναι πιο οικείες οι γεύσεις. Στα κλασικά vintage γίνονται παραλλαγές με ιδιαίτερη έμφαση στα σπιτικά σιρόπια και στα spirits, υπάρχουν τα zombie blend με εξωτικά ρούμια και τα tikki. Στη Μαϊμού μπορεί κανείς να απολαύσει 12 σπιτικά κοκτέιλ με πινελιές από τσίλι, βανίλια, πολλά μπαχαρικά, φρούτα εποχής με έμφαση στο ρόδι, αλλά και vintage παραλλαγές,όπως sazerac ή κλασικό negroni, ψαγμένα και δοκιμασμένα. Ο Κωνσταντίνος μας επισήμανε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η χρυσή εποχή των κοκτέιλ. Πλέον η δουλειά του bartender σπουδάζεται και απαιτεί διαρκή ενημέρωση. Οι κάβες ανανεώνονται φέρνοντας πιο ειδικευμένα premium και spirits (ρούμι, τζιν, τεκίλα). Ο ίδιος δεν πίνει όταν δουλεύει, αλλά όταν διασκεδάζει πίνει συνήθως κοκτέιλ.

m@h

24 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

meno@nightout restaurants ....................................................new entries

Τενεκεδάκια

Το σουβλάκι στα καλύτερα του, γύρος χοιρινός εξαιρετικός, μπιφτέκι με γύρο gourmet λιχουδιά, γύρος ντονέρ, νοστιμότατο κεμπάπ, ποικιλία στις σαλάτες, καλαμάκι με μανιτάρια. Έξυπνη διακόσμηση, λεπτομέρειες με σημασία όπως οι αναδευτήρες στην πόρτα, τα φωτιστικά στη φάκα και βέβαια οι τενεκέδες στην οροφή. Το service άψογο, προτιμήσαμε το λευκό κρασί Κουρελού με φίνα γεύση και άρωμα, ευρηματική η συσκευασία και το όνομα. Πολύ προσιτές οι τιμές σε όλα. Αγ. Παρασκευής 8 και Θουκιδίδου.

....................................................classics Sette

Φίνο ιταλικό εστιατόριο με πολύ ωραία διακόσμηση, πρωταγωνιστεί το κόκκινο χρώμα, ζεστή ατμόσφαιρα. Γκουρμέ παραλλαγές ζυμαρικών, εκπληκτικό ριζότο και δροσερές σαλάτες, κρασί Sette πολύ καλό. Βρίσκεται στη Γρ. Γυφτοπούλου 7.

Ιορδάνης

Ένα όνομα, μια ιστορία, ένα στολίδι για την πόλη μας, χρονολογείται από το 1928. Από τις παλαιότερες ταβέρνες στο Χαλάνδρι, έχει ανακαινιστεί, επεκταθεί και ελαφρώς «εκμοντερνιστεί» με την καλή έννοια. Έχει τέσσερις ξεχωριστές εσωτερικές αίθουσες και μεγάλο χώρο στην αυλή. Κλασική ελληνική κουζίνα με ποικιλία στα ορεκτικά και στα κρεατικά. Εξαιρετικό το σοφρίτο. Διακριτική και ταιριαστή διακόσμηση, τζαμαρία γύρω γύρω, τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μαγαζί είναι το ένα από τα τρία τζάκια στη μέση της μιας αίθουσας και το ποδήλατο στην είσοδο. Αγ. Παρασκευής 42 και Αριστοτέλους.


Αθηναίος Catering ....συνοδεύει τις καλύτερες στιγμές σας! Το Αθηναίος Catering, με προσωπική φροντίδα και επαγγελματική εξυπηρέτηση, υλοποιεί κάθε τύπου εκδήλωση όπως γάμο, βάπτιση, εγκαίνια, παιδικά πάρτι, θεματικές βραδιές, επετείους, οικογενειακά γεύματα ή ό,τι άλλο βάλει ο νους σας! Όποια κι αν είναι η αιτία της γιορτής, θα ακούσουμε κάθε σας επιθυμία και θα πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση εφάμιλλη των προσδοκιών σας. Η νέα εξελιγμένη μονάδα παραγωγής μας επιτρέπει την οργάνωση οποιουδήποτε event σε ένα ευρύ φάσμα επιλεγμένων χώρων. Η αποκλειστικότητα του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, η νέα συνεργασία με τους πανέμορφους χώρους του ομίλου Παπαθεoχάρη (Balux Prive & Dreams Αστέρας Γλυφάδας) και η μεγάλη γκάμα συνεργαζόμενων κτημάτων προσφέρουν ιδανικές λύσεις έως και για 3.000 άτομα. Επιλέξτε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Home Catering και αφήστε μας να σας καθηλώσουμε με μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς. Εξαιρετικά και σε μεγάλη ποικιλία μενού από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα, με εντυπωσιακά πιάτα από εκλεκτά προϊόντα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με την καλλιτεχνική τους παρουσίαση, ενώ οι mixologists-bartenders θα εμπλουτίσουν τη βραδιά σας με υπέροχα cocktails. Η ομάδα μας αποτελείται από άριστους επαγγελματίες που διαθέτουν οργάνωση, συνέπεια και αξιοπιστία. Tο ειδικά καταρτισμένο προσωπικό μας θα φροντίσει κάθε λεπτομέρεια, ώστε να κερδίσετε τις καλύτερες εντυπώσεις. Κάθε σας επιθυμία βρίσκει το κατάλληλο αντίκρισμα σε προϊόντα και παροχές, από τα ιδιαίτερα σερβίτσια και την ενδυμασία του προσωπικού ως την εξεζητημένη διακόσμηση των τραπεζιών και του περιβάλλοντα χώρου. Επιπλέον, στο Αθηναίος Catering θα δημιουργήσουμε για εσάς τη θεματική βραδιά που επιθυμείτε, στήνοντας ένα θεατρικό σκηνικό με πρωταγωνιστές εσάς και θεατές τους καλεσμένους σας!

Κλεισθένους 190, Τ.Κ. 15344, Γέρακας Τηλ. 210 3245557, 6978-488408 athinaioscatering@star-hotels.gr www.athinaioscatering.gr ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 25


οι εκδηλώσεις του Αετοπουλείου Φεβρουάριος 2012 ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Προβολή 16 βραβευμένων ελληνικών ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πατρών Σάββατο 11/2: Η ιστορία του κλεμμένου χρόνου της Σοφίας Παπαχρήστου • Με τη φλόγα της γης… του Αθανασίου Μπακαστάθη • The happy life του Μίνωα Nικολακάκη • 1000 Χαμένες μπάλες του γκολφ του Βαγγέλη Καλαϊτζή • W4crisis του Κώστα Εφήμερου • Το ασανσέρ της Μαριάννας Παπακώστα • Απόκομμα του Χρήστου Τσάκαλου Κυριακή 12/2: Οδυσσέας του Βαχάγκ Καραπετιάν • Πάτρα, Πράσινη Πόλη… Περίπου του Παναγιώτη Φαφούτη • Αντί… της Αναστασίας Νούτση • Οδός Σφακτηρίας της Μαριάννας Οικονόμου Δευτέρα 13/2: Barriers των Γιώργου Τσιρογιάννη – Αναστασίας Μαστρακούλη • Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς του Χρήστου Νικολέρη • Αναστασία των Γιάννη Κόκκαλη – Ευθυμίας Καραβά • Μουρμουρίσματα της Σταυρούλας Χαντζή • Έντυπος χρόνος του Δημήτρη Γιαννικόπουλου Τετάρτη 15/2: Διάλεξη: Τέχνη & Πολιτισμός στην πρόληψη και θεραπεία της ουσιοεξάρτησης • Ομιλητές: Ηλίας Μιχαλαρέας Δρ Ψυχολογίας, Πρόεδρος ΕΣΥΝ • Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Κοινωνιολόγος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ • Μανώλης Χάρος, Ζωγράφος, Συντονίζει ο Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

Δευτέρα 20/2: Ενδοπιάνο – Οι ανεξιχνίαστοι ήχοι του πιάνου • Ένωση Ελλήνων Μουσουργών με τον Απόστολο Ντάρλα • Προλογίζει ο Θεόδωρος Αντωνίου

Μάρτιος 2012 ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

Πέμπτη 1/3: Διαλέξεις: Ο Βουδισμός στην Ινδία και τον κόσμο • Ομιλητής: Η Aυτού Eξοχότης, ο Πρέσβης της Ινδίας, κ. Tsewang Topden - Ο Έλληνας Βούδας • Ομιλητής: Νίκος Δήμου Συγγραφέας Δευτέρα 5/3: Διάλεξη: Οικονομική Κρίση και Τέχνη, Η τέχνη είναι θεραπεία, όπως υποστήριξε ο Αριστοτέλης; Ομιλητές: Δημοσθένης Δαββέτας, Καθ. Παν/μίου, Συγγραφέας, Εικαστικός • Δημήτρης Τσομόκος, Καθ. Παν/μίου • Φαίδων Κυδωνιάτης, Εκδότης • Θανάσης Κυριαζής, Καθ. Παν/μίου Πειραιά 5-24/3: Έκθεση Ζωγραφικής των Δ. Δαββέτα, Μ. Ζαμπούρα, Α. Βερούκα, Γ. Αντωνόπουλου, Θ. Μακρή, Η. Χαρίση, Δευτέρα 5/3, ώρα 18.00: Εγκαίνια της έκθεσης, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 9.00-19.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00 Πέμπτη 8/3: Διαλέξεις: Η ΕλληνοΒουδιστική Τέχνη της Γανδάρα • Ομιλήτρια: Ποτίτσα Γρηγοράτου-Παρνασσού, Καθ. Λαϊκού Παν/μίου - Ο Μοναχισμός στον Βουδισμό και την Ορθοδοξία • Ομιλητής: Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, Καθ. Θεολογικής Σχολής Αθηνών Τριτη 13/3: Νέοι Έλληνες Κιθαριστές: Ρεσιτάλ Δημήτρη Κωστόπουλου και Ορφέα Κοκκινιά • Επιμέλεια: Νότης Μαυρουδής Πέμπτη 15/3: Διαλέξεις: Στα βήματα του Βούδα • Ομιλήτρια: Μαριάννα Μενετάτου, Συγγραφέας - Έλληνες και Βουδισμός • Ομιλητής: Δρ Δημήτρης Βασιλειάδης, Πρόεδρος

οι γιατροί της πόλης μας Ενδοκρινολόγος

Μαιευτηρας- Γυναικολογος

Φλωράκης Δήμος Πλατεία Ελευθερωτών 8 Χαλάνδρι τηλ. 2106814616

Ηλίας Γ. Ασημακόπουλος Κ. Παλαιολόγου (Παπανικολή) 77-79 Χαλάνδρι τηλ.: 2106898885 email: iliasimakopoulos@hotmail.com

Νίκος Γ. Χρυσόπουλος Ειδικός Καρδιολόγος Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Υπέρηχοι καρδιάς - Triplex - Hotter ρυθμού - Hotter πίεσης Δέ χε τ αι με ραντ ε β ού : Κανάρη & Μ. Μπότσαρη 20 Π. Χαλάνδρι Τ.Κ. 15233 - Αθήνα Τηλ. Ιατρείου 210 6827995 Fax 210 6846810, Kιν. 6944 690800

26 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Ένας τρόπος να δείτε και να γνωρίσετε από κοντά σπάνια είδη ζώων και πουλιών που κατοικούν στον πλανήτη. Στο Πάρκο θα συναντήσετε ζώα από τις 5 ηπείρους, 2.000 από 400 διαφορετικά είδη, ανάμεσα σ’ αυτά πνηνά, θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια, έντομα. Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λευτέρη Λεόπουλου, βλέπουμε κάποια από τα πιο όμορφα ζώα του Πάρκου. Μοιραστείτε μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία. Θέση Υαλού 38, Σπάτα τηλ. 210 6624724

m@h

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 27


ια κ α ζω

Υιοθεσίες

Ο Ευτύχης είναι ένα πανέμορφο μωρό με 4 άσπρα καλτσάκια και την πιο γλυκιά φατσούλα που έχετε δει ποτέ! Είναι περίπου 70 ημερών, αποπαρασιτωμένος και έκανε το πρώτο του εμβόλιο. Υπολογίζουμε πως θα γίνει μεσαίου μεγέθους (15-20 κιλά).

Η Μπαχάρ βρέθηκε πεταμένη με τα κουταβάκια της σ΄ένα οικόπεδο. Όμως τα έβγαλε πέρα. Τα μικρά της υιοθετήθηκαν και περιμένει τώρα και αυτή με τη σειρά της την οικογένεια, που της αξίζει. Δώστε της μία ευκαιρία να σας αποδείξει πόσο αξιαγάπητη, παιχνιδιάρα, αλλά και τρυφερή είναι.

Η Ιρις είναι ένα γλυκό μωράκι δύομιση μηνών, που μόλις απογαλακτίστηκε. Θα γίνει μεσαία προς μεγαλόσωμη μπουμπούκα και θα δοθεί μόνο εντός Αττικης, με το πρώτο της εμβόλιο, και τη σύμφωνη γραπτή σας γνώμη ότι θα στειρωθεί σε 8 μήνες.

Η Μπέλλα είναι μία κούκλα. Μικρούλα, παιχνιδιάρα, μικρόσωμη, απ’ όταν στειρώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα, βγαίνει στους δρόμους και αναζητάει σπίτι στο Χαλάνδρι. Ειναι παιχνιδιάρα, φαγανούλα, τρυφερούλα και...καταφερτζού! Της αξίζει όλη η ανθρώπινη αγάπη!

Η Νταίζη έχασε πρόσφατα τη γυναίκα που τη φρόντιζε και την αγαπούσε. Είναι μια γλυκιά και ήσυχη γατούλα περίπου 3 ετών. Αναζητά το δικό της άνθρωπο για να δείξει τον καλό της χαρακτήρα. Στειρωμένη κι εμβολιασμένη.

Ο Μάνος, ο τσαχπίνης είναι παντός καιρού. Είναι βολικός τόσο στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Πανέξυπνος και παιχνιδιάρης, πανέμορφος με το καφετί του τρίχωμα αναζητά ένα ζεστό σπιτικό. Δώστε του την αγάπη σας και δε θα το μετανιώσετε ποτέ.

Ο κοκκινοτρίχης, 1-2 χρονών, μακρύτριχος, χαδιάρης και σπιτόγατος, στειρωμένος δεν το κουνάει απ’ το καλάθι του αν δε βρει πολυθρόνα. Πολύ τρυφερός και χαδιάρης, μαθημένος να ζει με άλλα ζωάκια. Η καλύτερη παρέα που είχατε ποτέ σας.

Η γλυκιά Λίζα, περιμένει να σας χαρίσει την καρδιά της για ένα χάδι. Είναι μια πανέμορφη γατούλα που τρελαίνεται για παρέα και παιχνίδια. Αναζητά το δικό της σπιτικό, με ζεστούς ανθρώπους έτοιμους να της χαρίσουν στιγμές αγάπης και αυτή θα τους το ανταποδώσει με το παραπάνω.

Θα υιοθετηθoύν μόνο εντός Αττικής, στειρωμένα, με βιβλιάριο υγείας, μικροτσίπ και φόρμα υιοθεσίας. Επικοινωνείστε με το Σύλλογο Φίλων των Ζώων, τηλ. 210 6814276, 6973 698750, www.filoizoon.gr, ή με την Ολγα τηλ. 6945386096, 6986008025, olgazoa@yahoo.gr

«Μικροτσίπ» και ταυτότητα!

Σ

ε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη στείρωση ως ένα βασικό μέτρο, που μπορεί να συντελέσει, αν όχι στη μείωση, τουλάχιστον στη μη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων.

Άλλο, πολύ πιο απλό, προληπτικό μέτρο είναι η σήμανση του ζώου με «μικροτσίπ» καθώς επίσης και η ενσωμάτωση «ταυτότητας» στο κολάρο του. Θεωρούμε και τα δύο αυτά σαν ένα, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο, αλλά και το καθένα χωριστά είναι το ίδιο απαραίτητο. Η ταυτότητα είναι πολύ πιο εύχρηστη. Έτσι αν το σκυλί μας χαθεί, οποιοσδήποτε το πιάσει, μπορεί άμεσα να διαβάσει στην ταυτότητα το όνομα του σκυλιού και το τηλέφωνό μας ή ακόμα και τη διεύθυνσή μας και να επικοινωνήσει χωρίς καθυστέρηση μαζί μας. 28 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Όμως αν το σκυλί μείνει για μέρες στο δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την ταυτότητά του είτε μετά από τσακωμό με άλλα σκυλιά είτε να του την πάρει κάποιος μαζί με το κολάρο του, οπότε το μόνο, που μένει σαν σήμανση, είναι το μικροτσίπ. Και όλοι πια γνωρίζουν ότι το πρώτο, που έχει να κάνει κανείς όταν βρίσκει ένα αδέσποτο χωρίς «ταυτότητα», είναι να το μεταφέρει σ’ έναν κτηνίατρο ή να επικοινωνήσει με τη φιλοζωική της περιοχής για να διαπιστώσει αν υπάρχει μικροτσίπ (καθώς οι περισσότερες πλέον φιλοζωικές έχουν προμηθευτεί κι από ένα «σκάνερ» για να μπορούν να «διαβάζουν» τα μικροτσίπ) και να καταλήξει έτσι μέσω των αρχείων του Κτηνιατρικού Συλλόγου στον ιδιοκτήτη. Αν όλοι οι φιλόζωοι είχαν συμμορφωθεί με το Ν. 3071/2003, που ορίζει ότι όλα τα κατοικίδια ζώα πρέπει να

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε τα αδεσποτάκια του Χαλανδρίου, καταθέτοντας στον ειδικό λογαριασμό της Αlpha Bank με αριθμό: 170002101126829 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ. 210 6814276 και 6973 698750.

της Eπης ΛΕΡΤΑ φοράνε μικροτσίπ, η φιλοζωική του Χαλανδρίου θα είχε να αντιμετωπίσει το 1/3 των περιστατικών, που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα και ακόμη σημαντικότερο, δε θα σπαταλούσε χρήματα για να φιλοξενεί σκυλιά, που φαίνεται καθαρά ότι είναι σπιτίσια (είτε χαμένα, είτε εγκαταλελειμμένα) μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους ή να δοθούν σε νέο ιδιοκτήτη. Ακόμα και τα έξοδα για τα ιατρικά περιστατικά θα ήταν μειωμένα, αφού θα βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες και θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, καθώς τα περισσότερα σκυλιά, που βρίσκουμε χτυπημένα από αυτοκίνητα ή μηχανάκια, είναι όσα βρέθηκαν για πρώτη φορά μόνα τους στο δρόμο και πανικοβλημένα από το σοκ της εγκατάλειψης τρέχουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.

Αν πραγματικά λοιπόν αγαπάμε τα ζώα μας, η πρώτη κίνηση αγάπης, το πρώτο δώρο είναι η «ταυτότητα» και το «μικροτσίπ». Για να οδηγηθούν οι φιλόζωοι προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου πήρε την απόφαση να μη δημοσιεύει πια αγγελίες σκυλιών που βρέθηκαν χωρίς μικροτσίπ, αλλά να τα προωθεί κατευθείαν για υιοθεσία θεωρώντας τα αυτοδικαίως σαν αδέσποτα. Η στερεότυπη απάντηση «δεν του βάλαμε μικροτσίπ γιατί δεν έφευγε ποτέ από κοντά μας» μας φέρνει στο νου μια σοφή ελληνική παροιμία: «Χίλιες φορές πάει η στάμνα στη βρύση, μια δε γυρνάει». Ας προλάβουμε λοιπόν αυτή τη μία και καταλυτική, για την τύχη του αγαπημένου μας φίλου, στιγμή αντί να αγωνιούμε και να πικραινόμαστε μια ζω.


dark stories by Placebo

Σ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ “ΣΠΙΡΤΟ”

Μουσικoμανία της Eυδοκίας Πρέκα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Agenda Φεβρουαρίου

Κυριακή 19/02

ταμάτησε στο σπίτι του Νίκου σε μια πολυκατοικία του ‘70 στην οδό Παπάγου. Άφησε το μικρό του ποδήλατο στον εγκαταλειμμένο κήπο με τους φίκους. Πόσο ίδια ήταν τα σπίτια αυτά! Τα βλέπεις όπου και να γυρίσεις στο Χαλάνδρι, θα μπορούσαν να στολίσουν την σημαία του κρατιδίου Φλύα...το μυαλό του σκεφτόταν άσχετα πράγματα, λες και αυτό θα απέτρεπε την καταστροφή. Είχε πάρει απόφαση ότι δεν θα συνέχιζε να συμμετέχει πλέον σε αυτή την αλμαδοβαρική ιστορία. Δε θα πήγαινε στην Πόλη. Άσε που είχε δει και πρόσφατα το «Εxpress του μεσονυκτίου» και οτιδήποτε άλλο του φαινόταν όμορφο σε σχέση με τις τούρκικες φυλακές. Ο Νίκος του πρότεινε να μιλήσουν στον θείο του,τον εισαγγελέα, αλλά ούτε και αυτό του φαινόταν καλή ιδέα. «Πρέπει να με βοηθήσεις, Νίκο, πρέπει ν’ ανέβουμε στην Πεντέλη σήμερα το βράδυ, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι που δεν αντέχουμε ...απλά θα την αφήσουμε και μετά θα τα ξεχάσουμε όλα». «Ρε συ, Σταύρο, νομίζω ότι κάτι δεν μου λες... πού χάθηκες σήμερα το πρωί όταν έφυγες από τον πεζόδρομο; Μήπως είσαι μπλεγμένος σε κάτι, ρε φίλε;». O Νίκος τον αμφισβητούσε, αυτό ήταν ολοφάνερο. Επίσης, ολοφάνερο ήταν ότι δεν ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει. Άνοιξε την πόρτα θυμωμένος και ήλπιζε ότι ο Νίκος θα τον σταματούσε, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ! Ήταν μόνος του σε αυτό, ήταν πλέον ξεκάθαρο... ίσως έτσι να είναι και πιο δίκαιο. Τα μάτια του δάκρυσαν, καθώς κατηφόριζε στην Αγίου Γεωργίου με την απελπισία και το φόβο να πνίγουν την ανάσα του. Στα αυτιά του ηχούσε ο Μόλκο... From the time we intercepted feels more like suicide, see you at the bitter end...

ΒΙΒΛΙΟ 1. ΤΟ ΝΗΜΑ, ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ 2. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΠΙΝΟΖΑ, ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ 3. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ 4. ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ, ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ 5. Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ, ΑΡΘΟΥΡ ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ 6. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟFF ΤΗΕ RΕCΟRD, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ 7. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΜΠΗΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ 8. ΚΑΙΡΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ 9. ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΛΟΣ, ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΠΑΡΝΣ 10. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ Τα βιβλία που σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις τον Ιανουάριο από το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

ART PEOPLE II – Έκθεση χειροποίητων δημιουργιών Αποστολοπούλου 11, Χαλάνδρι Ώρα: 18.00 – Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 4/03 Έκθεση Φωτογραφίας των μαθητών του Σπίρτου Used - The recycle bar, Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι Ώρα: 18.00 – Είσοδος ελεύθερη www.tospirto.com

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ευριπιδησ” παρουσιασεισ βιβλιων Σάββατο 11 /2, 12.00

Ιωάννα Μπουλντούμη

Ο φαντασμένος Γάλλος παπαγάλος Ο φαντασμένος παπαγάλος Φρανσουά και οι φίλοι του θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα τους χαρίσουν άφθονο γέλιο μέσα από τις απίθανες περιπέτειές τους! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Τρίτη 14/2, 19:00

Γιώτα Στεφάνου

Έρωτας που κυλάει δε χορταριάζει «...Κοίταξα προς τον ουρανό και ευχήθηκα: «Όπως κι αν λέγεσαι, Θεός, Διάβολος, Βούδας, Κούδας, Σύμπαν, στείλε μου κάτι... Κάτι νέο, κάτι φρέσκο, να χορτάσει τη νηστική ψυχή μου!»» Για το βιβλίο θα μιλήσει η σκηνοθέτης Όλγα Μαλέα. Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

Σάββατο 18/2, 12:00

Γιώτα Αλεξάνδρου

Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών Τα παιδιά θα βοηθήσουν τον ξιφία Ιερεμία και την ηρωική του μύτη να αντιμετωπίσουν τα Κοφτερά Χαμόγελα, τους Νταήδες του Βυθού, και θα ανακαλύψουν την αξία της φιλίας μέσα από πολλή μουσική και παιχνίδι! Εκδόσεις SUSAETA

Πέμπτη 23/2, 19:00

Γιώργος Ξενάριος

Στην άκρη του κόσμου Μια επιδημία στις αρχές του 20ού αιώνα, με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους και τις ανακαλύψεις της εποχής. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου καθορίζει τη διαδρομή των φυγάδων και μέσω αυτής εξαγνίζεται. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο του βιβλίο. Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

11/2 Luigi Sodini, Ροδάνι The Answer & Phase Reverse, Gagarin 205 Joe Lally, Six D.O.G.S Imany, Gazarte Distortion Tamers, Bad Luck Souls, Roi Mat Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος Δημήτρης Καλαντζής, Half Note Νατάσα Μποφίλιου, Gazoo Nίκος Πορτοκάλογλου, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ευτυχία Μητρίτσα, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Χαϊνηδες, Αυλαία

12/2

Ηλίας Βαμβακούσης, Νίκος Γύρας & guests, Κόκκινη Σβούρα A Des Potes, Σταυρός του Νότου Motherhackers, ApocalyptΩ, After Dark Dr Atomik, Tiki Athens Incogruity, Chained and Desperate, Soulless, An Club Imany, Gazarte Δημήτρης Καλαντζής, Half Note

Bad Co. Project, Ομίχλη, Creepy Society, An Club September Code, Κύτταρο Live Φλάουτο και Ηλεκτρονικά Πεδία, Beton7 Βικτώρια Ταγκούλη, Πυρήνας Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος Νατάσα Μποφίλιου, Gazoo Χαϊνηδες, Αυλαία Νίκος Πορτοκάλογλου, Πάνος Μουζουράκης, Ματούλα Ζαμάνη, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

20/2

Οpera Chaotique, Half Note

21/2

C.W.Stoneking, Passport

22/2

Circle Duet, Petit Fleur

23/2

Berlin Brides, Σταυρός του Νότου

24/2

1o Music Highway Festival Χαϊνηδες, Αυλαία Φοίβος Δεληβοριάς, Μάρθα Φριτζήλα, Gazarte

25/2

12ος Πίθηκος, Gagarin 205 Lasse Marhaug, Balinese Beast, Six Οpera Chaotique, Half Note D.O.G.S Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, The Bullets, The Frantic Five, ΚύτΑυλαία ταρο Live 14/2 Νατάσα Μποφίλιου, Gazoo Γιάννης Πάριος, Μέγαρο Μουσικής Χαϊνηδες, Αυλαία Μαρίζα Ρίζου, Μαριέτα Φαφούτη, 27/2 Σταυρός του Νότου Οpera Chaotique, Half Note

13/2

15/2

29/2

Tamuz Nisim, Petit Fleur Στέλιος Χατζηκαλέας, Γιώργος Carmen Souza, Half Note (έως 19/2) Τσώλης, Petit Fleur Jazz Projekt, Booze Cooperativa 2/3 Σοφία Παπάζογλου, Αυλαία Up the Hammers Festival, An Club 16/2 Jedi Mind Tricks, Κύτταρο Live Συν Πλην Άπειρο, Κόκκινη Σβούρα 3/3 (έως 19/2) Maraveyas Illegal, Fuzz Baker Boys, Ροδάνι Yianneis, Gagarin 205 Penny Dreadful, Six D.O.G.S Still Corners, Nalyssa Green, My Γιάννης Πάριος, Μέγαρο Μουσικής Drunken Haze, Six D.O.G.S

17/2

4/3

Νατάσα Μωυσόγλου, Ροδάνι Opeth, Fuzz Club Novo, Κόκκινη Σβούρα 5/3 Νίκος Πορτοκάλογλου, Πάνος Νότης Μαυρουδής, Half Note Μουζουράκης, Ματούλα Ζαμάνη, 6/3 Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Brad Mehldau, Παλλάς Φοίβος Δεληβοριάς, Μάρθα Φρι7/3 τζήλα, Gazarte Wonder -Fall Quartet, Petit Fleur 81db, Mo Better Club 8/3 No Man’s Land, Ciccada, Lemonade Crippled Black Phoenix, Κύτταρο Influence, Κύτταρο Live Live Savage Republic, Three Way Plane, Felizol, The Boy, Six D.O.G.S An Club 9/3 Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κέντρο Πολι Μέντα, Six D.O.G.S τισμού Ελληνικός Κόσμος 10/3 Χαϊνηδες, Αυλαία Inspiral Carpets, Fuzz Club Γιάννης Πάριος, Μέγαρο Μουσικής Diary of Dreams, Κύτταρο Live

18/2

Abbamania, Badminton The Mob, Six D.O.G.S

11/3

Sungrazer, Brotherhood of Sleep, Six D.O.G.S

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 29


meno@tyrnavos

Φ

εβρουάριος, μήνας της Αποκριάς, και τι καλύτερο από ένα θεματικό αποκριάτικο ταξίδι. Φεύγοντας από τα μεγάλα καρναβάλια της Πάτρας και της Ξάνθης επιλέγουμε το Τυρναβίτικο Καρναβάλι.

Με ιστορία 100 ετών θεωρείται το μεγαλύτερο και το καλύτερο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και για 3 εβδομάδες η πόλη ζει σ’ ένα γιορταστικό κλίμα με πολιτιστικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις πλαισιωμένη από άφθονη μουσική και χορό. Η κορύφωση των εκδηλώσεων έρχεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη μεγάλη παρέλαση των Αρμάτων, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες παρελάσεις, καθώς συμμετέχουν άρματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με μεγάλη φαντασία από τους δημιουργούς τους.

«Μπουρανί» Μετά την παραζάλη της μεγάλης παρέλασης και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα και το «Μπουρανί». Όλος ο Τύρναβος ανηφορίζει στο λόφο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, βόρεια της πόλης, όπου στήνεται ένα ξέφρενο λαϊκό πανηγύρι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή και στην ευγονία. Στην ουσία πρόκειται για αναβίωση της Διονυσιακής γιορτής του φαλλού, στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άνδρες. Τα τελευταία χρόνια με τους πολλούς επισκέπτες η γιορτή έχει ανοίξει και τα δρώμενα συμβαίνουν μεταξύ «θιάσων» μεταμφιεσμένων που ως πομπή φτάνουν στο λόφο, κουβαλώντας τα απαραίτητα για τη λειτουργία. Στρώνουν στο έδαφος διάφορα φαγητά και μεγάλες φιάλες σε σχήμα φαλλού γεμάτες κρασί ή τσίπουρο. Παράλληλα, ανάβουν φωτιά για να παρασκευάσουν το «μπουρανί», χορτόσουπα με σπανάκι και ξίδι. Μόλις ετοιμαστεί σερβίρεται στους μυημένους και αρχίζει ο χορός, τα τραγούδια, τα πειράγματα, οι αστεϊσμοί και οι αθυροστομίες. Πολλοί από τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες τα τελευταία χρόνια κρατούν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα, κατασκευασμένους από ξύλο, πηλό ή ακόμη και ψωμί, οι οποίοι αποτελούν το κυρίαρχο τελετουργικό σύμβολο. Μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίζονται τα άσεμνα πειράγματα και τα τραγούδια,καθώς οι «θίασοι» κατεβαίνουν και ολοκληρώνουν το «Μπουρανί» στις όχθες του Τιταρήσιου τρώγοντας και πίνοντας φυσικά. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στον Τύρναβο μια μέρα χαρούμενης ηθικής ελευθερίας: οι κανόνες αναστέλλονται προσωρινά, τα ταμπού παραμερίζονται, η κραιπάλη επιτρέπεται, η έκλυση των ηθών επιβάλλεται. Εμείς ως meno@halandri προτείνουμε ανεπιφύλακτα Απόκριες στον Τύρναβο,αρκεί να αφήσετε τις αναστολές σας στην Αθήνα, να αφεθείτε στα πειράγματα Φεύγοντας μην ξεχάσετων άλλων και να μην τε να πάρετε τσίπουρο και παρεξηγηθείτε, αν σας ούζο, μοναδικά και τα δύο. δώσουν να φιλήσετε κάποιο ομοίωμα.

ΤIPS

Τώρα όλος ο κόσμος χωράει στη τσέπη σου!!! Γνώρισε όλους τους αγαπημένους σου προορισμούς στις πιό χαμηλές τιμές! Λ. Πεντέλης 51, Χαλάνδρι, Τηλ.: 2106852922, Fax. 2106848116, e-mail. info@tourclub.gr, www.tourclub.gr 30 m@h ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


ζώδια

τα α γα π ημ έν α το υ μ ήν α

της κυρίας Ρένας

ΚΡΙΟΣ

Και το ερώτημα είναι: το φύγει ή απλώνει το χέρ αφήνει να ι να το πιάσει; Αιρετικός

τις ENISTAS για Το κίνημα ΑT προσφάτως τη και δράσεις του φερε εια που πρόσ ς. ήθ βο λη γά με να θή Α ς τη υς στους άστεγο ου άρ ον αλ Κ α Βικτωρί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΑ πάνε πρίμα! Εργάζεσαι με κέφι, κλείνεις συμφωνίες, ως κι αυτό το γρέτζο που έχεις -ξέρεις- το στρίγγλικο, το «τι είπες, ρε παπάρα, δεν ξέρω ΕΓΩ;» απαλύνει και φυσικά πέφτουν όλοι στα πόδια σου. ΥΓΕΙΑ Θα σου δώσω την τέλεια συμβουλή! Επειδή μου κουράζεσαι, αγχώνεσαι και θέλεις να απομονώνεσαι, σου λέω ΟΧΙ! Να βγαίνεις με τα φιλαράκια σου, να γλεντάς και να ηρεμείς. Ούτε χυμοί, ούτε γυμναστική. Ε; ε; Είμαι φίλη σου ή δεν είμαι; ΕΡΩΤΑΣ Κατά τις 8 του μηνός θα σε πάρει η Αφροδίτη απ’ το χεράκι και -ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ- θα σου δώσει κι άλλη γοητεία! Να σε πάρω μαζί μου στη ΔΕΗ μπας και τους πείσεις να μου χαρίσουν το χαράτσι;

ΤΑΥΡΟΣ

ndri Η κοπή της πίτας του meno@hala μου γιατί γνώρισα τους καταπληκτικούς αλλά ίδα, μερ εφη ν στη «συγκατοίκους» ιρία να κυρίως γιατί μου δόθηκε η ευκα ντο ταλέ ο τευτ απίσ το «ανακαλύψω» ενός παιδιού. Ένα μικρό δείγμα της ελή. δουλειάς του 15χρονου Νίκου Αγγ Κώστας Στοφόρος

Nigel Farage, (Βρετανό ς Ευρωβουλευτής) Προς Χέρμαν Βαν Ραμπούι (Πρόεδρο της Ε.Ε), “έχεις το χάρισμα ενό ς βρεγμένου κουρελιού και την εμφ άνι ενός χαμηλόβαθμου τρα ση πεζικού υπαλλήλου”. Είπε ακριβώς αυτά πο υ περίμεναν πολλοί Έλληνες να ακ ούσουν από έναν δικό μας Ευρωβο υλευτή. Δημήτρης Μπαστούν ας

ΕΡΓΑΣΙΑ Όλα γύρω σου γυρίζουν! Μα τι βλέπουν τ’ αμυγδαλωτά μου μάτια; Μεγάλη πόρτα θα διαβείς, ανώτερη θέση θα λάβεις! Και εις ανώτερα! (Μπεζέδες να κεράσεις, πολύ φίνο γλυκό). ΥΓΕΙΑ Καθ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι πως θα λυσσάξεις στις εκδρομές και στα ταξίδια, σου λέω μόνο στην Ισπανία μην πας, γιατί εκεί οι Ταύροι δεν περνούν καλά... ΕΡΩΤΑΣ Μέσα από κοινή παρέα φίλων έρχεται ο έρωτας! «Τυχαία συνάντησις» λέγεται αυτό, αλλά κάνε πως δεν καταλαβαίνεις. Μπράβο για τον νέο έρωτα, μπράβο και για τους καλούς φίλους!

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ Από ταξίδι στο εξωτερικό θα γυρίσεις με πολλά κέρδη! Αν είναι λόγω της σκληρής σου εργασίας ή αν θα τινάξεις κανένα καζίνο στον αέρα, ιδέα δεν έχω! ΥΓΕΙΑ Τι ανεμοστρόβιλος είσαι ‘σύ; Ρούφουλας, που λένε και στα μέρη μου... Ενέργεια, υγεία, κέφι, όλα καλά. Αχρείαστη είμαι! ΕΡΩΤΑΣ Τα ‘χεις φορτώσει στον κόκορα και δεν έχεις αφήσει πίστα, μπαρ, κλαμπ, κουτούκι, χασαποταβέρνα, πάντα με τους κολλητούς σου να κάνεις χαβαλέ.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Στο χρηματιστήριο του πολύπαθου Καϊρου η ζωή συνεχίζεται... Μιχάλης Μιχαηλίδης

ΕΡΓΑΣΙΑ Αν σε απασχολούν δάνεια, κάρτες, λογαριασμοί και τι θα κάνεις το οικόπεδο στη Μαλαστούπα, είναι λόγω του σκατοερμή. Μουλωχτός πλανήτης! ΥΓΕΙΑ Η αισιοδοξία κάνει τα μαγνητικά σου ρευστά ακόμα πιο ρευστά, το βιοενεργειακό σου πεδίο να ακτινοβολεί, την αύρα σου στα καλύτερά της και οι σκεπτομορφές σου θετικότατες! Νομίζω ήμουν σαφής... ΕΡΩΤΑΣ Αυτό το μήνα είσαι εξαιρετικά σέξι. Όταν βγαίνεις να φοράς τσίγκινο βρακάκι. Αν πάλι δεν θέλεις, εγώ νονά!

ΛΕΩΝ

ένα calva... γιατί στους ιη μματισμούς βρίσκετα γρα ανα ... τία αρ αμ Γιώργος Θεοδοσίου

Ας “χαρίσουμε” αυτόν το μήνα περισσότερη αγάπη και ας γίνουμε έτσι πιο πλούσιοι. Ούτως ή άλλως λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν! Μάιρα Παπασπύρου

ΑΑΑΒΑΔΙΣΤΑ, ΑΑΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ, ΑΑΑΒΙΑΣΤΑ, θα βρεις την εφημερίδα: Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Μικρός Κοραής, Δήμο, ΚΕΠ, Αετοπούλειο, Κέντρο Νεότητας, Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος, Γήπεδο Χαλανδρίου, αναψυκτήριο παιδικής χαράς Ολύμπου και αναψυκτήριο παιδικής χαράς Γηπέδου Μάρκος Παπαδάκης, σε όλα τα café, στους 5 σταθμούς του μετρό, σε πολλά εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, pet shops, σχολεία, φροντιστήρια, στο σπίτι σου! Κι ακόμα σε οίκους ανοχής, σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές κλινικές με βαριά περιστατικά, Μέγαρο Μαξίμου. Και αν δε μας βρεις σημαίνει ότι δεν meneis@halandri!

ΕΡΓΑΣΙΑ Λόγω του ότι θα έχεις συνεργασίες που απαιτούν επικοινωνία, κοίτα να φτιάξεις τα μούτρα σου όταν έχεις νεύρα, γιατί δεν αντέχεσαι! ΥΓΕΙΑ Αν σε απασχολεί κάτι που αρχίζει από «δυσ» και τελειώνει σε «κοιλιότητα» ένα θα σου πω: ΠΙΤΕΣ! Εξαιρούνται: Ζαμπονοτυρόπιτες, σοκολατόπιτες. ΕΡΩΤΑΣ Υπάρχει μια ψυχή που σε βρίσκει πολύ λαχταριστό μεζεδάκι. Κοίτα να φερθείς καλά κι ευγενικά, γιατί αλλιώς θα μαρτυρήσω πως αυτό το γοητευτικό μυστήριο που σε περιβάλλει οφείλεται στην παραπάνω πάθηση.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Μια συνάδελφός σου γκαστρώθηκε, πήρε άδεια επισφαλούς κύησης, εσύ της έδωσες τις θερμές ευχές σου και την αποχαιρέτησες. ΚΟΥΡΑΓΙΟ! Όλη η δουλειά της θα πέσει πάνω σου... ΥΓΕΙΑ Βλέπεις τον ντελιβερά πιο συχνά απ’ τη μάνα σου; Ο πιτσαδόρος έχει γίνει κολλητός σου; Ο σουβλατζής είναι ο δικός σου άνθρωπος; Ξέχνα αυτά που ήξερες και ξεκίνα πρόγραμμα διατροφής. ΕΡΩΤΑΣ Θα δεχτείς παράπονα και όχι αδίκως. Κάνε το κορόιδο και θα περάσεις ζάχαρη.

ΖΥΓΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Το αφεντικό σου πάει ταξίδι του μέλιτος στην εξωτική Μογγολία. Θα λείψει μόνο 6 εβδομάδες και σε αφήνει στο πόστο του. Με μεγάλη ψυχραιμία, κι αφού τα σπας όλα, αναλαμβάνεις. Τι να κάνεις; ΥΓΕΙΑ Ευκαιρία για εκείνα τα λασπόλουτρα που κέρδισες στη λαχειοφόρο. Έχεις ανάγκη από χαλάρωση σύντομα. Όσοι μένετε κοντά στο Πόζαρ (λουτρά στην Αριδαία, άσχετε!) είστε οι πιο τυχεροί! ΕΡΩΤΑΣ Όσοι θέλετε μωρό ορμήξτε διότι ευνοείστε! Οι υπόλοιποι πάλι ευνοείστε για το παλιό, καλό, γνωστό, ασυγκράτητο SEX.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Είσαι ένα απολυμένο θύμα της κρίσης εδώ και δύο χρόνια μαθαίνω. Ό,τι κοιμήθηκες, κοιμήθηκες! Ξαναμπαίνεις στο κουρμπέτι λίαν συντόμως! ΥΓΕΙΑ Google ότι πρόγραμμα υγιεινής διατροφής μπορείς και αποστήθισέ το διότι την επομένη θα σου κάνω ερωτήσεις. Εγγράψου στον επόμενο ποδηλατικό γύρο του Χαλανδρίου ή όποιου άλλου προαστίου. Ελπίζω να κατάλαβες πού το πάω... ΕΡΩΤΑΣ Αν ο Θεός του Έρωτα ήταν γλυκό, θα ήταν ζεστό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια. Όποιος θέλει να ρίξει ένα δύσκολο οχυρό, αυτό το γλυκό να σερβίρει. Εγγυημένα αποτελέσματα!

ΤΟΞΟΤΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Στα ‘χουνε σπάσει στη δουλειά και θες να βρεις κάτι άλλο; Στείλε βιογραφικά, πήγαινε σε συνεντεύξεις και γενικώς ψάξ’ τη, διότι ο μήνας είναι ό,τι πρέπει. Μετά δήλωσέ τους πως παραιτείσαι διότι κέρδισες στο πρωτοχρονιάτικο ΛΟΤΤΟ και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψεις στη ζωή σου. ΥΓΕΙΑ Πάντα σε ιντριγκάριζε το Μπάντμιντον. Ξεκίνα λοιπόν να προπονείσαι με κέφι και σθένος. Να δω με ποιον θα παίζεις αντίπαλος... ΕΡΩΤΑΣ Όχι, δεν είναι αυχενικό! Σου ‘χει κάτσει στο σβέρκο εκείνο το στρουμπουλό μωρό με τα υποτυπώδη φτερά. Διάλεξε τι θέλεις κι αυτός ο μπούλης θα στο φέρει. Πολύ καλός μήνας!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Θα πουλήσεις το μερίδιό σου απ’ το σπίτι του μπάρμπα σου του Θόδωρου κι έτσι θα πληρώσεις όλες σου τις υποχρεώσεις και θα σου μείνουν κιόλας! Πας ταξίδι για δουλειά στα Καμένα Βούρλα και δοξάζεσαι. Επιστρέφεις στην έδρα σου και πουλάς μούρη σ’ αυτούς που σε αμφισβητούσαν. ΥΓΕΙΑ Ανεβαίνεις ψυχολογικά μέσα στην ηρεμία του σπιτιού σου με τους φίλους σου, παίζοντας διάφορα ώριμα παιχνίδια, όπως μπουκάλα και πυθία. ΕΡΩΤΑΣ Υπάρχει μία παράξενη ηρεμία για την ώρα σαν αυτή την ηρεμία πριν από τυφώνα, σεισμό, τσουνάμι κλπ. Η συνέχεια τον Μάρτιο...

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Στο γραφείο θυμούνται τα γενέθλιά σου και σου κάνουν σουρπρίτσιο με τούρτα πορτοκάλι - σοκολάτα που γράφει «Χρόνια πολλά Λουκία», μετά από λάθος του ζαχαροπλάστη. Το υπόλοιπον της εργατομέρας πάει στράφι αλλά χαλάλι σου. ΥΓΕΙΑ Είσαι πολύ στα πάνω σου μες στη χαρά και την αισιοδοξία. Ως εκ τούτου ζωτικά όργανα και αδένες ζουν μέρες ένδοξες. Γελάς πολύ κι έτσι το αίμα κυλάει με κέφι τσιγκολελέτας. Πάντα τέτοια! ΕΡΩΤΑΣ Extra αγάπη αυτές τις μέρες, ως αστρικό δώρο του γαλαξιακού υπερσύμπαντος που αναδύεται απ’ το χωροχρόνο! Χρόνια σου πολλά με κάθε χαρά και γεμάτα υγεία!

ΙΧΘΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ Μα είναι δυνατόν; Γύρω - γύρω κρίση κι εσύ παίρνεις αύξηση; Κι όμως! Δούλεψες, απέδωσες, έκανες καλό προγραμματισμό, είσαι και πολύ καλό παιδί και ανταμείβεσαι, όπως πρέπει! Άντε και στα κεφαλάκια μας! ΥΓΕΙΑ Αφού κάνεις μια εσωτερική επεξεργασία των ψυχολογικών σου δεδομένων, καταλήγεις στο «η ζωή είναι μία / μικρή / όμορφη» και ακτινοβολείς θετική ενέργεια. Όπα σου και ζήτω σου ψαράκι μου! ΕΡΩΤΑΣ Αν η ερωτική σου ζωή αυτό το μήνα ήταν έργο, θα ήταν το «9½ εβδομάδες» χωρίς το μίζερο τέλος. Ά ρε γλέντια! Ξάπλωσε κι απόλαυσέ το!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 m@h 31


meno@halandri  

issueNo5

meno@halandri  

issueNo5

Advertisement