Page 1

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 - ΦΥΛΛΟ 3

ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - www.menohalandri.gr

2011

η χρονιά της οπισθοδρόμησης και του μεγάλου θυμού

Συνεντεύξεις: Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Δενδρινός, Κρίστη Αγαπητού


2 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011


E ditorial της Βικτωρίας Καλονάρου

Θ

εωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που, εν μέσω κρίσης, το «μωρό» μου - η εφημερίδα meno@halandri - «γιγαντώνεται» και αναπτύσσεται ταχέως. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην πολύ σκληρή δουλειά που γίνεται, με πολύ αγάπη και μεράκι και στους εξαίρετους συνεργάτες μου που την απαρτίζουν. Όσον αφορά το πρώτο, μας ανεβάζει την αδρεναλίνη και τη λίμπιντο. Όσον αφορά το δεύτερο ήρθε η ώρα να γίνουν οι συστάσεις. Με αφορμή δυο καινούργιες συνεργασίες που ξεκινούν από αυτό το φύλλο της εφημερίδας μας, θα ήθελα να σας συστήσω το «βαρύ πυροβολικό» της. Καλωσορίζουμε στην οικογένειά μας το «λοξό» από την εφημερίδα Το Ποντίκι - κατά κόσμο Γιώργο Θεοδοσίου - και τη στήλη του «αναφανδόν». Άρτι αφιχθείς στο κεντρικό Χαλάνδρι.

Καλωσορίζουμε, επίσης το γνωστό δημοσιογράφο, με μακρά πορεία στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, σήμερα σύμβουλο και με δική του εκπομπή στο FLASH 96 και διευθυντή ενημέρωσης στο ΚΑΝΑΛΙ 10, Δημήτρη Στάμου, κάτοικο Κάτω Χαλανδρίου. Συνεχίζοντας με το «βαρύ πυροβολικό» της εφημερίδας μας, πάμε στο στυλοβάτη μας Πάτροκλο Γεωργιάδη, δημοσιογράφο επί σειρά ετών, γενικό γραμματέα στο υπουργείο εσωτερικών επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, σήμερα σύμβουλο έκδοσης του περιοδικού Επίκαιρα που εκδίδει ο Ηλίας Λιβάνης. Σταμάτης Ασημένιος, πολιτικός συντάκτης της Deutsche Welle και της «Καθημερινής», που τον παρακολουθούμε στις αντα-

EKΔΟΤΡΙΑ Βικτωρία Καλονάρου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης

ποκρίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Σκάι. Αγαπητός πολύ στην κοινωνία του Χαλανδρίου, με ενεργή συμμετοχή στα κοινά ο Κώστας Στοφόρος είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος, γράφει στην εφημερίδα Ο Δρόμος, στο Παιδί και Νέοι Γονείς και στο Votre Beaute, συγγραφέας παιδικών βιβλίων για γονείς. Συνεργάτης πολύτιμος ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στέλεχος της Ευρωνομισματικής ΑΕΕΔ, εξειδικευμένος σε θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο και τις Διεθνείς αγορές, ιδρυτής του blog www. omorfiparea.blogspot.com, που ασχολείται με οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα. Για ευνόητους λόγους τελευταίο άφησα το δικό μου Αιρετικό και ο νοών νοείτω. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια που η εφημερίδα μας meno@halandri έχει αγαπηθεί τόσο πολύ, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, και έχει αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες. Πάμε κόντρα στην κρίση και θα νικήσουμε. Το σκηνικό αλλάζει συθέμελα και όποιος δεν βιαστεί θα μείνει απλός παρατηρητής της ζωής του που χάνεται. Αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει η Ευρώπη, αλλάζουν οι νοοτροπίες. Είναι η ώρα που πρέπει να μπει σε λειτουργία το μυαλό μας, που τόσα χρόνια βρισκόταν σε καταστολή. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει, αφού απογυμνωθήκαμε από τα φρου φρου και τ’ αρώματα.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Σταμάτης Ασημένιος, Κώστας Στοφόρος, Αιρετικός, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Γιώργος Θεοδοσίου, Δημήτρης Στάμου, Σπύρος Ασημένιος, Δημήτρης Ζαχαριάς, Βίκυ Εξαρχοπούλου, Placebo, Έπη Λέρτα, Ευδοκία Πρέκα, Γκρούβαλος, The Catcher in the Rye, κυρία Ρένα (ζώδια) ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ Θοδωρής Μαυρογιώργης Αγνή Αρμάου ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Βικτωρία Καλονάρου ΑRT DIRECTOR Μάιρα Παπασπύρου ΑΤΕΛΙΕ Μιχάλης Σαχινίδης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Δήμητρα Μίζα ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ Στέργιος Λεόπουλος, Γιώργος Μουρατίδης SITE ADMINISTRATOR Δημήτρης Μπαστούνας

meno@halandri τηλ.2130026275 mail: menohalandri@hol.gr www.menohalandri.gr

Το Νέο Έτος θα είναι ευεργετικό σε αυτούς που θα τολμήσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, που θέλουν πραγματικά να φέρουν την αλλαγή, που δε θα υποταχθούν! Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ένα ειρηνικό 2012!

Υ.Γ. Οι υπόλοιπες συστάσεις των εκλεκτών συνεργατών της εφημερίδας θα γίνουν σε επόμενα φύλλα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 3


meno@politics άνευ ς ό μ σ ι γ ο λ «Παρα υ» ο ν έ μ υ ο γ η του Σταμάτη Σπ. προ Ασημένιου

Α

ίσθηση προκάλεσε για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη η παρέμβαση του γερμανού πρώην καγκελαρίου, Χέλμουτ Σμιτ, στη δημόσια συζήτηση για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Ήταν η φωνή της ευρωπαϊκής Γερμανίας, την οποία έχουμε ξεχάσει τα δύο τελευταία χρόνια. Τόσο στο «Οικονομικό Φόρουμ της Die Zeit» στο Αμβούργο όσο και στο προγραμματικό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD, στο Βερολίνο, ο 92χρονος σήμερα Χέλμουτ Σμιτ δεν μάσησε τα λόγια του. Άσκησε δριμεία κριτική στους «μεγάλους» της ευρωζώνης και κυρίως στον τρόπο που η καγκελάριος Μέρκελ διαχειρίζεται την κρίση. «Ο ένας μηχανισμός διάσωσης διαδέχεται τον άλλον και μετά μόχλευση. Όλα σχεδόν για κλάματα», επισήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό άνευ προηγουμένου» τις βάναυσες απαιτήσεις λιτότητας από τους Έλληνες. Η καγκελάριος και το επιτελείο της είναι πεπεισμένοι ότι η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την υιοθέτηση του «χρεόφρενου», της αυτόματης επιβολής κυρώσεων και της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους παραβάτες, θα στείλει το «σωστό μήνυμα» στις αγορές.

Η πολιτική λιτότητας οξύνει το πρόβλημα Μόνον όταν οι αγορές πειστούν ότι η ευρωζώνη έχει μετεξελιχθεί σε μια «Ένωση Σταθερότητας» θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ομόλογα των κρατών-μελών, είναι η εκτίμηση του Βερολίνου. Και με τη γραμμή αυτή έχει συνταχθεί το Παρίσι, το οποίο όμως δεν έχει παραιτηθεί από τις δικές του αξιώσεις, σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ στην υπέρβαση της κρίσης. Η ιδέα των Γερμανών για την ανάπτυξη μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη δεν είναι κακή. Είναι ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα κανόνων θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η αναθεώρηση των πιο αναγκαίων ρυθμίσεων θα απαιτήσει μήνες. Και το ευρώ δεν έχει πλέον αυτόν τον χρόνο στη διάθεσή του. Οι υπερχρεωμένες χώρες, που έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών, δηλαδή η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, χρειάζονται τώρα οικονομική βοήθεια. Με τη σιδηρά πολιτική λιτότητας που ακολουθούν δεν πρόκειται να βγουν ποτέ από την κρίση. Το αντίθετο συμβαίνει. Η κρίση οξύνεται. Οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης παρασύρονται μέρα με την ημέρα στη δίνη της ύφεσης. Τα κρατικά έσοδα μειώνονται και αντίστοιχα αυξάνονται οι δανειοληπτικές ανάγκες. Η τεχνητή «Deflation», στην οποία υποβάλλονται οι μισθοί του

4 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

δημοσίου, μπορεί να ανταποκρίνεται στην παραγωγικότητα του τομέα, αλλά εφόσον δεν σημειώνεται αντίστοιχη «Deflation» στο κόστος ζωής, τιμωρεί τους εργαζόμενους χωρίς να βελτιώνει πραγματικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Η ανεργία, ως συνέπεια της ύφεσης και των απολύσεων στο δημόσιο, καλπάζει και το πραγματικό της ποσοστό υπερβαίνει το 25%.

Το μαστίγωμα ενός λαού δεν βελτιώνει τα κακώς κείμενα Και μπορεί η ελληνική εξαθλίωση να ικανοποιεί τα σαδιστικά ένστικτα κάποιων γερμανικών, αυστριακών και ολλανδικών λαϊκών εφημερίδων, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνει οτιδήποτε ευρωπαϊκό οικοδομήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια στην πολύπαθη ήπειρό μας. Αυτό συνειδητοποιεί με τρόμο ένας Ευρωπαίος –με μεγάλο Ε- που βίωσε τον όλεθρο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ως στρατιώτης της Βέρμαχτ στο παγωμένο «ανατολικό μέτωπο» και ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να βλέπει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως πρότζεκτ ειρήνης και ευημερίας. Ο Χέλμουτ Σμιτ δεν αγνοεί τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Θεωρεί ότι θα πρέπει όλα αυτά να διορθωθούν με σκληρά μέτρα. Γνωρίζει, όμως, ότι το μαστίγωμα ενός λαού δεν οδηγεί στην βελτίωση των κακώς κειμένων. «Η Μέρκελ θα μπορούσε να μη βρίζει τους Έλληνες», είπε στο Αμβούργο ο πρώην καγκελάριος για να προσθέσει ότι «κάτι τέτοιο συνιστά αλαζονεία». Ο Χέλμουτ Σμιτ θεωρεί επικίνδυνο για την Ευρώπη το γεγονός ότι η Μέρκελ απομονώνει τη Γερμανία και παραπέμπει με έκδηλη ανησυχία στην επίδειξη δύναμης του Βερολίνου. Ο πρώην καγκελάριος υπενθυμίζει ότι ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη της οικονομίας των υπερχρεωμένων χωρών. Και σε αυτό δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση η καγκελάριος Μέρκελ και ο γάλλος σύμμαχός της. Και οι δύο πετούν το μπαλάκι στην ΕΚΤ, η οποία με τις διαρκείς παρεμβάσεις της έχει μετατραπεί σε Bad Bank των υπερχρεωμένων χωρών. Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή όσο η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη λύση της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Μια στάση χωρίς οικονομολογικό νόημα με δεδομένο ότι και στις δύο περιπτώσεις το μάρμαρο το πληρώνει ο ευρωπαίος φορολογούμενος. Φυσικά, κανείς δεν πιστεύει ότι η κρίση αυτή θα λυθεί με μία κίνηση. Ωστόσο, η Ευρώπη χρειάζεται προοπτική. Όσο η καγκελάριος Μέρκελ δεν καταθέτει μια αξιόπιστη πρόταση για τη μείωση του δημοσίου χρέους των υπερχρεωμένων χωρών και δεν παρουσιάζει ένα σοβαρό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας στη νότια Ευρώπη, δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα την ακολουθήσουν οι εταίροι της, πλην των γνωστών προθύμων.

Η σημασία του να είσαι Έλληνας…

Κ

του Πάτροκλου Γεωργιάδη, patroklosgeorgiadis@yahoo.com

αλή μου φίλη με σπουδές στο Λονδίνο επισκέφτηκε πρόσφατα την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας μαζί με την οικογένειά της. Ο φλεγματικός λονδρέζος ταρίφας, μόλις κατάλαβε τη χώρα προέλευσης των επιβατών του, σταμάτησε στο άκρο του δρόμου και παρατήρησε: «Έχω ακούσει ότι στην Ελλάδα έχετε πτωχεύσει, πιστεύω ότι εσείς τουλάχιστον έχετε χρήματα να με πληρώσετε». Η φίλη μου απάντησε ότι τα χρήματα που είχε μαζί της έφταναν ακριβώς για να πληρώσει μέχρι εκείνο το σημείο της διαδρομής και κατέβηκε αμέσως από το ταξί. Μια δεύτερη ανάλογη περίπτωση συνέβη σε άλλη μεγαλούπολη της Ευρώπης, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Οικογενειακός φίλος είχε μεταβεί στην «πόλη του φωτός» για να παρακολουθήσει τριήμερο συνέδριο που αφορούσε στο επάγγελμά του. Είχε φροντίσει να επεκτείνει την παραμονή του και το Σαββατοκύριακο, ώστε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να επισκεφτεί κάποια από τα αξιοθέατα της πόλης. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, όπως μου διηγήθηκε, αντιμετώπισε πρόβλημα με τις πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών. Στη μία μάλιστα περίπτωση που σχετιζόταν με πληρωμή εστιατορίου, αν δεν είχε μαζί του και πιστωτική κάρτα ξένης τράπεζας, τότε θα κινδύνευε να ξεχρεώσει το λογαριασμό πλένοντας πιάτα για το υπόλοιπο βράδυ. Οι κάρτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Απλά οι υπεύθυνοι

των καταστημάτων δεν τις δεχόντουσαν γιατί ήταν ελληνικές. Δε γνωρίζω αν ήταν σύννομη η άρνηση αποδοχής μιας πιστωτικής κάρτας με το αιτιολογικό ότι έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα, αλλά η τρίτη και φαρμακερή μου ήρθε από Ελληνίδα που δοκίμασε να νοικιάσει σπίτι στο Άμστερνταμ. Αφού βρήκε δουλειά και πήρε το δρόμο για τα «ξένα», στο άκουσμα και μόνον ότι ήταν Ελληνίδα συναντούσε άρνηση ενοικίασης κατοικίας. Χρειάστηκε να απευθυνθεί τελικά στην εταιρεία που την προσέλαβε, ώστε να υπάρξει η ανάλογη μεσολάβηση, διότι άλλως θα αναγκαζόταν να ζητήσει φιλοξενία στους, παγκοσμίως γνωστούς, οίκους ανοχής της πόλεως, όπου, όπως γνωρίζουμε, το «εμπόρευμα» εκτίθεται νομίμως σε βιτρίνες. Δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα παραδείγματα (όπως το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα και τους ζητούνται επιπρόσθετες εγγυήσεις από τα ξένα πανεπιστήμια για να τους εγγράψουν), αλλά εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι και ό,τι καλύτερο να δηλώνεις Έλληνας στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα με το «δίκιο» που μας πνίγει και με τη διάθεση που μας δημιουργείται να αρχίσουμε χυδαιολογώντας να επισημαίνουμε τα τρωτά των άλλων λαών ως απάντηση στη συμπεριφορά τους, αν κάτι πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας.


H OΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα κάλαντα, το χαράτσι και το δικαίωμα αντίστασης

του Μιχάλη Μιχαηλίδη, mixal61@yahoo.gr

Τ

ο σχέδιο της Γερμανίας και των δορυφόρων της, με τη στήριξη και της Γαλλίας του Σαρκοζί μπαίνει πλέον στην τελευταία του φάση. Μια Νέα Ευρώπη θα δημιουργηθεί, η οποία θα λειτουργεί στα πλαίσια και με τους όρους που ακολουθούν: 1) Ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. 2) Δημιουργία μηχανισμού στήριξης σε περιπτώσεις κρίσεων ESM (European Stability Mechanism),για τις περιπτώσεις κρίσης χρέους (ενεργοποίηση ενδεχομένως στα μέσα του 2012). 3) Σύστημα κυρώσεων για τα κράτη που δεν εφαρμόζουν σωστά την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης. 4) Μηχανισμός παροχής ρευστότητας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όταν και εφόσον παρίσταται αναγκαίο).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Όσα παιδάκια θέλουν να πουν τα κάλαντα φέτος θα πρέπει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν μπλοκάκι πληρωμών… Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά….. με φυλάκιση έως και 2 ετών. Ισχύει και για των Φώτων.! του Κώστα Στοφόρου

Η

ανακοίνωση αυτή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι αρκετοί την… πίστεψαν! Αυτό που κάποτε έμοιαζε παράλογο και αδιανόητο, στην Ελλάδα του 2011 μοιάζει πιθανό… Όταν ακούς πως ετοιμάζονται να κόψουν το ρεύμα σε ανθρώπους φτωχούς και ανήμπορους, όταν μια Κυβέρνηση εκβιάζει τους πολίτες της παίρνοντας μέτρα στα όρια της νομιμότητας, τότε πραγματικά δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς… Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ακόμη εκδικαστεί η προσφυγή για το χαράτσι της ΔΕΗ από το Συμβούλιο Επικρατείας. Αν και μέλος της «Λέσχης των Αθεράπευτα Αισιόδοξων» λίγες ελπίδες έχω για μια θετική απόφαση. Θετική για τους πολίτες, εννοείται! Κι αυτό, ενώ ακόμη και η Κομισιόν που δεν φημίζεται για τις κοινωνικές της ευαισθησίες, θεωρεί πως η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο, αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι τουλάχιστον απάντησε ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του

ΥΓ. Μετά από πρόταση του Ευ. Βενιζέλου όσα παιδιά πουν κάλαντα θα πληρώσουν κεφαλικό φόρο 100 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο μορφωμένος κύριος Βενιζέλος –που να μην ξεχνάμε είναι ο εμπνευστής του χαρατσιού που πριν λίγους μήνες είχε αποκηρύξει με βδελυγμία- προφανώς έχει διαβάσει Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Κι έτσι γνωρίζει πως για να κρατηθεί στην εξουσία ένα κόμμα που προτιμούν μόλις ένας στους δέκα πολίτες, πρέπει να καταφέρει να τους παραλύσει, έτσι ώστε: «…έχοντας να πληρώσουν βαρείς φόρους, να ασχολούνται αποκλειστικά με τον επιούσιο και να μη σκέπτονται να τον ανατρέψουν (τον τύραννο). Οι πολίτες, ακόμα και οι πιο έντιμοι, αναγκάζονται να ζουν σε αναξιοπρεπή και άθλια δουλεία» (Πλάτων, Πολιτεία). Κι ο Αριστοτέλης συμπληρώνει στα «Πολιτικά»: «…η εξαθλίωση των υπηκόων αποτελεί μια ακόμη μέθοδο της τυραννίας: είναι το μέσο που …αφαιρεί από τους πολίτες, απορροφημένους από τις καθημερινές έγνοιες, κάθε διάθεση να συνωμοτήσουν εναντίον του. Ο τύραννος αποβαίνει υποκινητής ταραχών, ώστε να δημιουργεί συνεχώς στους υπηκόους την ανάγκη ισχυρού αρχηγού». Πολλά γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό θα μπορού-

σαν να εξηγηθούν και με αυτόν τον τρόπο… Δεν είναι πάντως τυχαίο που το «κόκκινο πανί», τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδα του … έργου της, είναι τα κινήματα των πολιτών και ιδιαίτερα το «Δεν πληρώνω». «Κόκκινο πανί» και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που όσα κι αν μπορεί κανείς να τους καταμαρτυρήσει για το παρελθόν, σήμερα εξιλεώνονται με την αγωνιστική τους στάση που τους φέρνει δίπλα στους πολίτες. Όλο και περισσότεροι θα συμφωνούσαν σήμερα με όσα γράφει ο Βάρναλης στην Αληθινή Απολογία του Σωκράτη: «... σκοπός των νόμων δεν είναι να τιμωρούνε τους φταίχτες, μα τους αδικημένους και να μποδίζουνε τους κλεμμένους να κλέψουνε κι αυτοί. Νόμος θα πει θέληση των δυνατών και αδυναμία των άβουλων...» Σε τέτοιες περιπτώσεις το δικαίωμα αντίστασης δεν είναι απλώς αυτονόητο, είναι επιβεβλημένο! ΥΓ Οι αναφορές σε Πλάτωνα και Αριστοτέλη, προέρχονται από το χρησιμότατο στις μέρες μας βιβλίο του Ξενοφώντα Γιαταγάνα, “Δικαίωμα Αντίστασης και πολιτική ανυπακοή” (εκδ.Κριτική).

Στα τελευταία 2 χρόνια, πέντε χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν αλλάξει κυβερνήσεις, οι τρεις με εκλογές ( Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) και οι δυο με μεταβατικές κυβερνήσεις και με πρωθυπουργό τραπεζίτη (Ιταλία, Ελλάδα), μετά από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και εν πολλοίς με μεγάλες μειώσεις στην αγοραστική δύναμη των λαών, με απώτερο στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών αυτών. Το σχέδιο που ετοιμάζουν οι Γερμανοί συνίσταται στην έκδοση ομολόγων για το χρέος που είναι κάτω του 60% του ΑΕΠ και θα φέρει την εγγύηση όλων των κρατών, έχοντας προφανώς πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, δηλ. την ανώτερη δυνατή. Όσον αφορά κάποιο χρέος που κυμαίνεται σε ποσοστό ΠΑΝΩ από το 60% του ΑΕΠ δημιουργούνται funds ειδικού σκοπού σε κάθε χώρα, με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση του χρέους εντός των στόχων. Οι σχεδιαστές αυτού του προγράμματος ελπίζουν να ξαφνιάσουν τις αγορές με μια πραγματικά κοινή οικονομική πολιτική. Στην Ελλάδα, η πορεία της «εγκληματικής» διακυβέρνησης των δυο τελευταίων ετών από την κυβέρνηση Παπανδρέου διεκόπη ευτυχώς, παρ’ ότι δεν έλειψαν φαινόμενα πολιτικού παραλογισμού, όπως η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και το δημοψήφισμα, που αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους που στην συνέχεια απαιτούσαν υπογραφές. Σκοπός τους ήταν βέβαια, η θεσμική κατοχύρωση όσων συμφωνήθηκαν την 26η Οκτωβρίου, που δεσμεύουν την χώρα τουλάχιστον ως το 2015 . Η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τις εκκρεμότητες που ανέλαβε και να δώσει τη σκυτάλη εν συνεχεία στην λαϊκή ετυμηγορία. Ο έλληνας πολίτης υπέστη για δυο χρόνια μείωση της αγοραστικής του δύναμης, με πληθώρα φορολογικών επιβαρύνσεων και με περικοπές άνευ προηγουμένου. Γιατί να πειστεί περί των αγαθών προθέσεων όλων αυτών καθώς υπήρξε - και είναι ακόμα - θύμα διαφόρων μηχανισμών αλλοίωσης της πραγματικότητας; Αυτό βεβαίως είναι ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα, που εν ευθέτω χρόνω αξίζει να αναλυθεί.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 5


meno@politics

ἀναφανδόν

«Δ υο φ ωνές » του Αιρ ετι κο ύ

«Το ΠΑΣΟΚ πρ έπει να γίνει σύγχρονο κόμμ α, όχι της ανάμνησης κα ι των βιωμάτων»

«Αν φύγω αύριο ποιος θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο;» Γιώργος Παπανδρέου, (πρώην πρωθυπουργός)

οδήγησε σε α το ΠΑΣΟΚ νι ό χρ ία α υτ ύφεση, εθνική «Τα δύο τελε ε πρωτοφανή σ , ια χε τώ φ μηχανισμού» αδιέξοδα, σε του κρατικού η σ λυ ά δι ι ταπείνωση κα οσωπεί τα

εκπρ δεν μπορεί να εί» «Αν ο ηγέτης χ ο απ ωρ ουσιώδη τότε ς, ρυσοχοϊδη Μιχάλης Χ ία χρόνια) α υτ λε α δύο τε (τ ς ξη τυ π νά υπουργός Α

«Ιδεολογικά υπ άρχει χώρος. Όμως, είναι κο ντά οι εκλογές και δεν ξέρω αν επ αρκεί ο χρόνος », Κων/νος Καρτ άλης, βουλευτής Μαγ νησίας (Π ΑΣΟ Κ)

Μιχάλης Κατ ρίνης, Βουλευτής Ηλε ίας (ΠΑΣΟΚ)

«Να μείνω να κάνω ω τι; Nα φύγω να πά », ύ; πο

ίου,

Άντζελα Δημητρ αοιδός

, να άζεται by pass «Ο χώρος χρει τά τις με ση ετική έκφρα αναζητήσει ηγ νιά», γε η ερ πολύ νεότ εκλογές σε μια , ης υλάκ Μίμης Ανδρο ς (Π ΑΣΟΚ) να θή Α ’ βουλευτής Β

Φ

του Γιώργου ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ loksos@gmail.com λυάρημα πρωτοβάθμιας ενοικίασης. Στις πολύβουες συνοικίες των αναμνήσεων. Σημείωμα επιφθέγματος στους πρωινούς χαιρετισμούς, στις γρίλιες που ανοίγουν μαζί με το χάραμα.

Στον εωθινό σπασμό της ζωής, που περπατά ανάμεσα στα παρείσακτα μονολογήματα, στα παραμιλητά της εικόνας, όταν ξεκαρφώνονται απ’ το γκρίζο. Και μια μουσική ανακατεμένη με τις φωνές των ποδοβολητών στους χαραγμένους πεζόδρομους, προετοιμάζει τον ερχομό του επιτηδευμένου σκοτεινού. Χνότα γειτονικά, θόρυβοι ασυνάρτητων εκφωνήσεων, λεξήματα αφηγήσεως περιπλεγμένα με την υγρασία. Στα στόματα. Αποτύπωμα της δολοφονίας του χρόνου, όταν καρφιτσώνεται στην κοινοτοπία της ιεροτελεστίας. Στην ευκαρπία των απρόσμενων συναντήσεων, η νύχτα παραμέλησε τα στολίδια της και ξέχασε κάποιες λέξεις πίσω απ’ την κλειδωμένη πόρτα.

«Οι αγανακτισμένοι είναι κομμουνιστές, φασίστες και μαλάκες», Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Σκιά όρθια το παράπονο ακουμπά τα χείλια του στο λείο υπέρτιτλο της γυάλινης εξοχής, αφήνοντας το υπόλοιπο της νοσταλγίας να κατακάθεται αχνή παραπομπή βαρυόργητου θελήματος.

μα», «Μόνο ψώνια θα έφτιαχναν νέο κόμ ός υργ Δημήτρης Ρέππας, (μόνιμος) υπο

Ένα αυτοσχέδιο συγκρότημα και κάποιες γάτες στην ταράτσα. Ένα πεσμένο ποτιστήρι δίπλα στο ξαπλωμένο φύλλο ενός ρόδου. Καλλίπυγες περιφερόμενες, με λυγισμένους αγκώνες, κρεμασμένες προκλήσεις της ευήθειας, ωραιολογίες κεκαρμένης νοημοσύνης.

θήκαμε να από όσα κλη ι λο ό ί τε ισ ρ α μας» «Έχουμε σοκ αμε το είναι κάνουμε, χάσ ει ρό, έχει χάσ ι κλινικά νεκ να εί εν δ ν α » κόσμο «Το κόμμα, επαφή με τον σίγουρα την ου, ννακοπούλ Νάντια Για ΣΟΚ) εσσηνίας (ΠΑ Μ ς τή ευ υλ ο β

Σ

ταχυολογώντας δηλώσεις του τελευταίου μήνα, κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, η πιο επίκαιρη, η πιο πολιτική δήλωση είναι μακράν αυτή της κυρίας Άντζελας Δημητρίου που επανέφερε στην επικαιρότητα το άσμα «Δυο φωνές» του 1986. Ζώντας τον απόλυτο παραλογισμό, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι κομματικές του οργανώσεις, βρίσκονται προφανώς σε αδιέξοδο. Από τη μια η «Τρόικα του ΠΑΣΟΚ», από την άλλη ο Βενιζέλος, που κρατά αποστάσεις από το Λοβέρδο, που ενώ τα είχε βρει με το Σκανδαλίδη, εκείνος συμφώνησε με τους «Λοχαγούς», οι οποίοι έχουν ρίξει γέφυρες

6 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

«Η αχαριστία, η αλ αζονεία, η προπέτεια θα κριθΠΑΣ ούν απ «Το τον κό ΟΚό πρέ πεισμνα ο. Ο ικα θένα γίνε ς νο σύγ κρίν χρο εται κόμ μα, απόμνη όχι της ανά τις σης και πρ άξ ειςμάτ των βιω τοων» υ», Μ ιχάλη άλης Μιχ ς Κατ Καρίνη χριμς,άκΒου ης-, βουλ λευ ευτής τήςΗλε ίας Λασι θίου (Γραμματέας του κινήματος)

στην ομάδα των δώδεκα νεότερων βουλευτών, που όμως συζητούν ήδη με τους ανανεωτικούς, που τα έσπασαν πολύ πρόσφατα με τους προεδρικούς, που ενώ στηρίζουν το Γιώργο, αναζητούν εναλλακτική πρόταση, που πιθανόν θα φέρει εκλογές… κουράστηκα. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η χώρα λυγίζει κάτω από τις δεσμεύσεις έναντι του ΔΝΤ, την ώρα που κάθε πρόβλεψη για την υπόσταση και την υπόληψή της φαίνεται αδύνατη. Όμως οι άνθρωποι εκεί στο ΠΑΣΟΚ έχουν τα προβλήματά τους, υπαρξιακά κατά βάση. «Να μείνω να κάνω τι; Nα φύγω να πάω πού;».

Μύθοι άναυδου μορφασμού, βαθμός προτεραιότητας των πλαστικών σωμάτων, παίζουν στα βλέφαρα την ύπτια θέση του μονοσύλλαβου μακρόσυρτου συνθέματος του αναφλασμού. Μεταδόσεις εσπέριου προσανατολισμού στα περιστατικά του μεταμεσονύκτιου. Φοβούνται οι άνθρωποι τις αισθήσεις και τις έντυσαν με παραγράφους, ακούγεται η φωνή. Κι η περίληψη εμβρόντητη κρεμάστηκε κάτω απ’ τα μάτια, σκούπισε τους διαδρόμους και λάμπρυνε το αβέβαιο. Ένα χρώμα δραπέτευσε κι άγγιξε τα δάχτυλα. Στο μωσαϊκό των συναντήσεων, στο κόκκινο σκιμπόδιο, μια μελαγχολία άφησε τα μαλλιά της να χαϊδέψουν το θολό τζάμι. Παιχνίδισμα των ορισμών, συναπαντήματα στα υπόγεια των ερωτήσεων. Απέναντι, το σκυμμένο σώμα. Ένας σαγηνεμένος μέθυσος ακουμπά στο πάτωμα το στιγμιότυπο του σφρίγους. Και ο αιφνίδιος συλλογισμός καταγράφει το απεικόνισμα. Στα χαμηλά φώτα της ευφορίας, στην καλλικαρπία του μυστικού, επισυνάπτεται η συνέχεια του απροειδοποίητου λόγου, του παραμιλητού, στα ελεύθερα κείμενα της καθημερινότητας.


Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Οικονομικών κυρίας Κρίστης Αγαπητού στη Βικτωρία Καλονάρου

Του Δημήτρη Στάμου

ΑΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΝ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ… Στο κατώφλι της νέας χρονιάς είναι αδύνατον να μη λειτουργήσει κανείς συνειρμικά και να μην κάνει δυστυχώς συγκρίσεις με αλλοτινές εποχές. Τέτοιες μέρες χαρμόσυνα μηνύματα ηχούσαν παντού, στολισμοί και μουσικές συνόδευαν τις ακατάσχετες αγορές καταναλωτικής μανίας ή τις αποδράσεις σε κοσμικά χειμερινά κέντρα έως τα χωριά του Αϊ -Βασίλη. Σήμερα ως Αϊ -Βασίλη μες την καταθλιπτική αγωνία της επιβίωσής μας βλέπουμε τους Μέρκελ ή Σαρκοζί, Τρισέ ή Λαγκάρντ. Από αυτούς άλλωστε περιμένουμε τη «δόση - μποναμά » της σωτηρίας(!), για να τα βγάλουμε πέρα ακόμη ένα τετράμηνο. Φοβούμαι μήπως εκείνοι πέρα από τις ασφυκτικές δουλικές επιταγές τους μας επιβάλλουν να μετράμε το χρόνο με …τα μνημόνια. Έτσι, μετά την περίοδο της επίπλαστης ευδαιμονίας και της φαντασμαγορικής ευμάρειας, αναλογίζεται κανείς πώς φθάσαμε στη δουλεία των παιχνιδιών του αόρατου διεθνούς τραπεζικού συστήματος και γίναμε έρμαια των διεθνών τοκογλύφων. Τα πάντα κατέρρευσαν γιατί το οικοδόμημα ήταν σαθρό. Το ομολογούν άλλωστε οι ίδιες οι πολιτικές ηγεσίες, όταν για να μας παραπλανήσουν ακόμη μια φορά, αναγνωρίζουν δήθεν τις ευθύνες τους και επαναλαμβάνουν βαρύγδουπες υποσχέσεις του τύπου ότι «είναι ανάγκη το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία με ειλικρίνεια και σοβαρότητα». Δηλαδή με τις αρχές που δεν είχε έως τώρα. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναζητεί αρχές, αξίες και δομές ενός νέου πολιτικού γίγνεσθαι, οι επαγγελματίες της πολιτικής ερίζουν, εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζεται ειλικρινά ή υπάρχει μια «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση». Οι πολιτικοί μας λοιπόν γράφουν για ακόμα μια φορά νέες σελίδες στην …πολιτική φιλοσοφία. Σκιαμαχούν για το παρελθόν, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αφού είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να οραματισθούν το μέλλον και να εμπνεύσουν το λαό δίνοντάς του ελπίδα και αισιοδοξία. Η πρόσφατη έρευνα για τη συμπεριφορά των νέων είναι ενδεικτική και άκρως ανησυχητική. Στην ερώτηση ποια λέξη εκφράζει την ψυχολογία τους αυτή την εποχή, μόνο το 1,1% των ερωτηθέντων απάντησε «η χαρά», ενώ κυριαρχούν η ανησυχία, η απαισιοδοξία, ο φόβος και η οργή. Τέτοιες γιορτινές μέρες νοσταλγώ, όπως έγραψε ο Γ. Ξανθούλης, «τη χαρά για το τίποτα που φαινόταν σπουδαίο»…ή, όπως θα συμπλήρωνε ο Διονύσης Σαββόπουλος, την ικανοποίηση γιατί «είχαμε λίγα και μας φαίνονταν πολλά, ενώ τώρα τα έχουμε όλα και δεν έχουμε τίποτα…» Τέτοιες μέρες αποκτά και πάλι νόημα η φράση που μου υπαγόρευε ο πατέρας μου στις ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, «Αίσιον και δημιουργικόν το Νέον Έτος», δίνοντας το μήνυμα της προκοπής και της ανάπτυξης.

Κ

υρία Αγαπητού συμπληρώνετε ένα χρόνο στη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών. Κάντε μας ένα σύντομο απολογισμό. Εκτός από την πρώτη μου χρονιά ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν και η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Καλλικράτη, οπότε παράλληλα με την οικονομική κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση και, σε ορισμένες περιπτώσεις άκαιρη εφαρμογή πολλών νέων νόμων, κανονισμών, διαδικασιών και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπότε από πολλές απόψεις ήταν μια μεταβατική χρονιά. Στη χρονιά αυτή, λοιπόν, κατ’ αρχήν επιτύχαμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες διαδικασίες και πρακτικές, πράγμα που δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε ασήμαντο όπως φαίνεται και από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλους δήμους. Παράλληλα, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια περιορισμού των δαπανών και προσαρμογής στο νέο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Περιορίστηκαν τα καταναλωτικά και λειτουργικά έξοδα, όπως έξοδα παράστασης δημάρχου, έξοδα για δημόσιες σχέσεις, κ.ά., ενώ έγινε σημαντική προσπάθεια ώστε οι περιορισμοί αυτοί να μην έχουν αντίκτυπο στις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο δημότης. Στο πλαίσιο αυτό αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε συμβιβασμό με αρκετούς από τους προμηθευτές, ώστε να ρυθμίσουμε με ένα ρεαλιστικό τρόπο τα παλαιότερα χρέη του δήμου, αλλά και να διασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη των διαφόρων έργων που απαιτούνται. Αντίστοιχα επιχειρούμε και μια μεγάλη προσπάθεια αύξησης των εσόδων μας χωρίς να ξεχνάμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει την οικονομική διεύθυνση, το οποίο κατάφερε την υλοποίηση όλων των παραπάνω σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για ολόκληρο το δημόσιο τομέα, καθώς και το ότι πετύχαμε μέσα σε ένα χρόνο να φτιάξουμε μια δεμένη και αποδοτική ομάδα. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δυσάρεστη οικονομικά κατάσταση και κατά συνέπεια και οι Δήμοι. Καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2012, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα του Δήμου; Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε για παρά πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης. Καλώς ή κακώς, το μοντέλο αυτό έληξε και πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόπο λειτουργίας σύμφωνα με τον οποίο θα βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και όχι αποκλειστικά στις κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό πρέπει σταδιακά να διαφαίνεται και στον προϋπολογισμό. Φυσικά αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, επομένως οι βασικοί στόχοι και του φετινού προϋπολογισμού είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η εξυγίανση των οικονομικών - που αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη σε σταθερή βάση - και η βελτίωση της ποιότητας των βασικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Φιλοδοξούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των δημοτών και αυτό είναι μια βασική αρχή που διέπει το σχεδιασμό μας και άρα και την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Στην ίδια κατεύθυνση προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου και να εξασφαλίσουμε για το πρώτο

διάστημα του 2012 πόρους για να είμαστε συνεπείς τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις πάγιες λειτουργικές μας υποχρεώσεις, χωρίς να απεμπολήσουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Μας ενδιαφέρει ο προϋπολογισμός του 2012 να είναι ρεαλιστικός και να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις. Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους δημότες. Συνεχίζοντας με τον τίτλο σας ως Αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ποιες είναι οι αλλαγές που έχει επιφέρει ο «Καλλικράτης» στα θέματα «Διαφάνειας» του Δήμου; Ο «Καλλικράτης» έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στα θέματα «Διαφάνειας» του Δήμου, όπως είναι η ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδικτυακό «Πρόγραμμα Διαύγεια», η σύσταση στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών υπηρεσιακής μονάδας με αντικείμενο τη διαφάνεια, η Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου των αποφάσεων του Δημάρχου για ορισμό και αρμοδιότητες Αντιδημάρχων, προσκλήσεων και αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αιρετών και άλλες πολλές, που δεν θα ήθελα τώρα να κουράσω παραθέτοντάς τες. Αυτό που θα ήθελα όμως να τονίσω είναι πως η άμεση εφαρμογή του «Προγράμματος Διαύγεια» αποτελεί απόδειξη των προθέσεων της Διοίκησης για χρηστή διακυβέρνηση χτίζοντας σχέση αξιοπιστίας με τους δημότες μας. Τόσο στον τομέα της Διαφάνειας όσο και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουμε πετύχει μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε και πολύ σημαντικό και πολύ χρήσιμο έργο. Φυσικά έχουν ακόμα να γίνουν πολλά, ειδικά στο κομμάτι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά αποτελεί βασική μας επιλογή να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, καθώς πιστεύουμε πως έτσι θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα το δημότη και θα αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης. Ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα στις σχέσεις κράτους-πολίτη είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και εμείς αυτό το στοίχημα θέλουμε να κερδίσουμε. Eίστε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού. Πώς αντιμετωπίζετε τα κελεύσματα του Μνημονίου, όπως μείωση προσωπικού, εργασιακή εφεδρεία, μείωση μισθών, κόψιμο επιδομάτων κλπ; Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης ακόμα και όταν διαφωνεί με αυτές. Αυτό είναι αποτέλεσμα και του τρόπου λειτουργίας και ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα. Και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οραματίζομαι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι περισσότερο αυτόνομη και ανεξάρτητη. Δυστυχώς με την παρούσα κατάσταση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε τις όποιες αποφάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο για τους εργαζόμενους στο δήμο όσο και για τους δημότες. Παράλληλα, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε αυτούς και τις οικογένειές τους. Η πρόσφατη εκδήλωση για να υποστηρίξουμε τα παιδιά των εργαζομένων στην αναζήτη-

ση εργασίας και στην προσωπική τους ανάπτυξη ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Να σημειώσω εδώ ότι αυτή ήταν μια εκδήλωση πιλότος, ώστε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου και ανάλογα να την επεκτείνουμε και ίσως να την καθιερώσουμε. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πάρουμε και άλλες, όχι μόνο όσον αφορά το θέμα της ανεργίας αλλά όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους δημότες μας. Το ανέφερα πριν και το επαναλαμβάνω η τοπική κοινωνία είναι ο γείτονάς μας, ο διπλανός μας και οφείλουμε να είμαστε εκεί και να τον στηρίξουμε. Το ίδιο φυσικά και τους ανθρώπους που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με το Δήμο και σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου ήταν δική σας ιδέα και συμβάλατε καθοριστικά στη διεξαγωγή του. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την πρωτοβουλία σας. Ο βασικός στόχος του Αγώνα Δρόμου της Ρεματιάς ήταν να οργανώσουμε μια γιορτή για την πόλη μας, να δώσουμε τόσο στους δημότες μας όσο και στους επισκέπτες μας την ευκαιρία να γνωρίσουν το Χαλάνδρι με έναν διαφορετικό τρόπο και ταυτόχρονα να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας υποδεικνύοντας ότι υπάρχει και διαφορετικός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες. Η συμμετοχή, η ομαδικότητα, ψυχική και σωματική ανάταση, που οι αγώνες δρόμου προσφέρουν είναι αυτό που χρειαζόμαστε στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον πλούτο που κρύβει το σώμα μας, οι συνάνθρωποί μας και η γειτονιά μας. Και φυσικά μια ευκαιρία να αναδείξουμε τον κρυμμένο θησαυρό του Χαλανδρίου, τη Ρεματιά! Δεν το έχουμε επικοινωνήσει αρκετά αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν στοίχισε στον δήμο αλλά αντίθετα στάθηκε η αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια γενναία χρηματοδότηση για έργα στη Ρεματιά! Αυτό θα ήθελα να είναι και το μήνυμα που άφησε πίσω της αυτή η εκδήλωση. Μιλήσαμε αρχικά για τον προϋπολογισμό, ορίστε ένα απτό παράδειγμα πως αντί να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά στις περικοπές, τις χρηματοδοτήσεις που δεν έρχονται, τα διαφόρων ειδών «χαράτσια», μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε πράγματα διαφορετικά. Και μια που αναφέραμε τον αγώνα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αγκάλιασαν αυτή τη συγκεκριμένη ιδέα – και είναι πολλοί – και έδωσαν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 7


ευχεσ του δημαρχου για το 2012 Εύχομαι από τη καρδιά μου το 2011 να είναι το τελευταίο δύσκολο έτος για τους συμπολίτες. Ας είναι η νέα χρονιά το έτος των αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος μας σε όλα τα επίπεδα. Οι σκέψεις όλων μας είναι δίπλα στους συνανθρώπους γιωργοσ κουρασησ που Δήμαρχος Χαλανδρίου δοκιμάζονται.

“Μας είπαν για το 2011

Ποια πρόσωπα σημάδεψαν, θετικά ή αρνητικά, το 2011;

Θοδωρής Βασιλόπουλος ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης

Τα πρόσωπα που σημάδεψαν αρνητικά, κατά την άποψή μου, το 2011 είναι οι εκπρόσωποι μιας λογικής του “μαζί θα τα φάμε” και του αυτοσκοπού της παραμονής στην εξουσία είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο, αποκρύπτοντας τη πολιτική μιζέρια τους, τα λάθη και την ανικανότητά τους, αδιαφορώντας ή μη μπορώντας να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Γρηγόρης Επαμ. Από την άλλη μεριά, αυτοί Ζαφειρόπουλος που σημάδεψαν θετικά Αντιπρόεδρος λίου βου Συμ Περιφερειακού το 2011, είναι όλες και όλοι Αττικής εκείνοι που απέδειξαν ότι οι Μέλος του Προεδρείου κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες της Επιτροπής των και ότι οι Έλληνες όταν Περιφερειών της θέλουν μπορούν να πράξουν Ευρωπαικής Ένωσης πολλά σε όλα τα επίπεδα: Μέλος του ΔΣ της Ένωσης επαγγελματικό, αθλητικό, Περιφερειών Ελλάδος πολιτιστικό, κοινωνικό κλπ., τέως Δήμαρχος αναδεικνύοντας διεθνώς Χαλανδρίου το θετικό πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας.

Τι σας “ανέβασε” και τι σας “έριξε” το 2011;

Θετικά σημάδεψαν το 2011 όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι παρά τα κελεύσματα των καιρών παρέμειναν συνεπείς στην πορεία τους αποδεικνύοντας τι μπορεί να καταφέρει ο καθένας στην καθημερινότητά του, όταν βαδίζει με όραμα, συνέπεια, ανθρωπιά, αγάπη, ευγένεια και σεβασμό.

Μαρία Φραγκεσκάκη Διευθύντρια του ΚΕ Π Χαλανδρίου

Αναστασιάδης Πέτρος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπηγός

Βασίλης Κουνέλης δικηγόρος-συγγραφέ ας

8 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

2011, δίχως ΠΡΟΣΩΠ Οχωρίς ΡΕΥΜΑ Σώμα εφέδρου/ αποκαμωμένου, μα λλί εφήβου/αγανακτισ μένου, μωβίζει/ανταύγειες συνταξιούχου χωρίς κομμωτήριο/ τσέπες ξηλωμένες, χέρι τραχ ύ/ μόλις άνεργου με θυμωμένη γροθιά, φωνή οργής/σχολείου χω ρίς βιβλία, ν’ απευθύνε ται(;) σε ζώα: Ούστ.

Πρόσωπο της χρονιάς για το 2011 είναι ο κάθε εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχος, άνεργος, η κάθε λαϊκή οικογένεια, που αντιστέκεται στην επίθεση της βάρβαρης πολιτικής που βιώνουμε. Φωτεινό παράδειγμα είναι ο αγώνας των εργαζομένων στη «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», που η νίκη τους θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης.

Oι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας και οι πολιτικοί τακτικισμοί τους αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Μίκης Θεοδωράκης, Φωτεινό Σημάδι (και εφέτος). Το Πρόσωπο του Ελληνισμού, του Χριστιανισμού και του Κομμουνισμού ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Αλέκος Βαρ βέρης λλόγου Πρόεδρος του Συ Δήμου εργαζομένων του Χαλανδρίου

Ελπιδοφόρο και ζόρικο χαρμάνι Αντίστασης και Αγάπης


Petite_Fleur_AD_6x32:Layout 1

τι με έριξε; εύκολο. Το γεγονός ότι δεν έχει αυ τοκτονήσει ακόμα κανέν ας Σωτήρας μας για το κα τάντημα στο οποίο έφερα ν τη χώρα μας.

Άγγελος Ντα βίας διευθυντής της “ΠΛΑΤΕΙ ΑΣ”

τι με ανέβασε; δύσκολ ο. Όμως υπήρξε κάτι ελπ ιδοφόρο. Οι μεγάλες συγκε ντρώσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

Βιβ ή Κυπριώτη Πρόεδρος Φλύον Πολύδροσον πολιτιστικός - Οικολογικός Σύλλογος Αλληλεγγύης

Mε “κατέβασε” το ι πολιτικό προσκήνιο κα ς παρασκήνιο, οι άδικε επιβολές φόρων και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Με έριξαν οι πολιτικο ί που μας πούλησαν και τώρα ο ελληνικός λα ός καλείται να γυρίσει τη ζωή του πενήντα χρ όνια πίσω

Πάνος Τρικαλιώτης ηθοποιός

Κική Μπακοπούλου – Σαλκιτζόγλου Πολιτικός Μηχανικός Συντονίστρια Σώματος Εθελοντών Δήμου Χαλανδρίου Πρόεδρος Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης Χαλανδρίου

Με ανέβασε και μου δίνει ελπίδα η ορθόδοξη πίστη στον τριαδικό Θεό

“ανέβασε’’ ακόμα ψάχνω! παρακαλώ καλέστε αργότερα!

Φάνης Μουρατίδης ηθοποιός

Με κατέβασε η αναξιοπιστία των πολιτικών και το χάσιμο της αξιοπρέπειας της χώρας μας, σε διεθνές επίπεδο και τα χαμένα όνειρα των νέων ανθρώπων.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

9 στο 9 Κυριακή

18/12 (11.00 π.μ.) Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από το κλασικό ρεπερτόριο, άριες και ντουέτα µεγάλων συνθετών

Τετάρτη 21/12 (8.30 μ.μ.) Jazz Flirt µε τους Λεωνίδα Σαραντόπουλο φλάουτο Κωστή Χριστοδούλου πιάνο Περικλή Τριβόλη κοντραµπάσο

Παρασκευή 23/12 (8.30 μ.μ.) Reveillon de Reveillon Jazz Flirt Προπαραµονή Χριστουγέννων µε τους Βασίλη Γούζιο σαξόφωνο Στέλιο Παρασκευά κιθάρα Περικλή Τριβόλη κοντραµπάσο ∆ηµήτρη Κλωνή ντραµς

Mε κατέβασε η απομυθοποίηση του πολιτικού κόσμου και του συστήματος και με ανέβασε το ίδιο ακριβώς γιατί με αφύπνησε και συνειδητοποίησα ότι την ευθύνη για την αλλαγή της κατάστασης την έχουμε όλοι εμείς.

Με ανέβασε ο λαός που μετέτρεψε την οργή του, για όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό, σε κοινωνική αλληλεγγύη και δράση για το καλό όλων.

Joyeux Noël!

Ευτυχία ∆ηµητρακοπούλου υψίφωνος Έλλη Αρβανίτη µεσόφωνος Πόπη Μαλαπάνη πιάνο

Με “ανέβασαν” οι δικές μου όμορφες προσωπικές στιγμές. Mαρία Σολωμού ηθοποιός

Με “ανέβασαν” τα μαθήματα ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης από το Φλύον και το γεγονός ότι βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν βάλει στην καθημερινότητα τους το ποδήλατο. Με “έριξε” ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν τα σκουπίδια για φαγητό, καταστήματα με ξηλωμένες βιτρίνες και δρόμοι -φαντάσματα, δεν έχουν καμιά σχέση με τις σκηνές του παρελθόντος, της ευμάρειας.

12/5/11

Τζινα Πουλου Λυρική Καλλιτέχνης ής Καθηγήτρια Φωνητικ ος δρ όε Πρ υ, και Λόγο του Αετοπουλείου

“κατέβασε’’ το γεγονός ότι , στο ης 2011, λόγω της κρίσ ικά αυξήθηκαν δραματ ιδιών οι κακοποιήσεις πα . εια μέσα στην οικογέν

∆ευτέρα 26/12 (11.30 π.μ.) Christmass Brunch Jazz Flirt µε τους Music Soup Ευγενία Καρλαύτη πιάνο, τραγούδι Νέστωρ ∆ηµόπουλος κιθάρα Σταµάτης Σταµατάκης κοντραµπάσο

Τετάρτη 28/12 (8.30 μ.μ.) Jazz Flirt µε τους Ad Hoc Quartet Αλεξάνδρα Λέρτα τραγούδι Miguel Rodriguez πιάνο Βασίλης Στεφανόπουλος κοντραµπάσο Robbert Jan Van Straalen ντραµς

Κυριακή 1/1/2012 (8.30 μ.μ.) Gypsy Jazz Πρωτοχρονιά Mε “ανέβασε” η 25η Μάη και μα ζική συμμετοχή του κόσμου στις πλ ατείες.

Γιώργος Λιερός δημοτικός σύμβ ουλος, κτηνίατρος

Με “ρίχνει” πο υ τα ίδια πρόσωπα πο υ που μας οδήγησ αν ως εδώ, προσπαθο ύν να μας πείσουν ότ ι θα μας σώσουν

Καλωσορίζουµε το 2012 µε τους Diminuita - the Swing Trio Γιώργος Παπαδόγιαννης κιθάρα Έφη Σαράντη κιθάρα Κώστας Αρσένης κοντραµπάσο

P etite F F leur F Πλατεία Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι  21 0681 482 5

C hocolat Thé C afé G âteaux Jazz ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 9

9:


Βγάζοντας δόντι του Δημήτρη Ζαχαριά

«Πρώην κατάδικος ληστεύει τράπεζα»

The Catcher in the Rye, http://if-a-body-meets-a-body.blogspot.com/ Είναι πρωί και κάνει κρύο. Εγώ είμαι ντυμένος καλά, αλλά και πάλι κρυώνω. Πάντα ξεχνάω να φορέσω τα γάντια μου, τα δάχτυλα παγώνουν, κοκκινίζουν και τρέμουν. Ας είναι. 6.20. Το τρένο φεύγει στις 6.35. Ο σταθμός είναι από παντού ανοιχτός και φυσάει. Είμαστε ελάχιστοι και περιμένουμε. Στις 6.28 μπαίνουμε μέσα. Ψάχνω απεγνωσμένα για ένα άδειο κουπέ. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν ευχάριστο συνταξιδιώτη τέτοια ώρα. Να σου πιάνει την κουβέντα. Αυτή η ώρα δεν είναι της κουβέντας. Είναι της μοναξιάς και της σκέψης. Μακάρι, και του ύπνου. Βρίσκω το κουπέ των ονείρων μου. Άδειο. Μπαίνω μέσα και κλείνω αμέσως το κουρτινάκι της εισόδου. Παλιό το κόλπο, ενδεχομένως, αλλά πάντα πιάνει. Ακουμπάω το σάκο μου στην απέναντι θέση. Ένα ακόμα μέτρο. Ίσως και να πιάσει, θα δείξει. Δε βγάζω το παλτό μου. Κρυώνω, και το κρύο από μικρό παιδί με νύσταζε. Κοιτάζω απ’ έξω τον σταθμό να απομακρύνεται. Έχω μπροστά μου δύο ώρες, ένα τέταρτο και μια απέραντη νύστα. Μαζεύω τα χέρια μου στο στήθος και κλείνω τα μάτια. Όνειρο. Ανοίγω τα μάτια. Αισθάνθηκα την απότομη κίνηση του τρένου, που σταματά στον σταθμό. Κοιτάζω απ’ έξω. Βρισκόμαστε ακόμα στα περίχωρα, στα πιο μακρινά προάστια. Κάποιοι, εργάτες μοιάζουν, συζητούν με τον εισπράκτορα. Η ώρα, σύμφωνα με το ρολόι του σταθμού, είναι 6.58. Κάνω να κλείσω τα μάτια πάλι, αλλά αφουγκράζομαι κίνηση στο διάδρομο. Πρέπει να είναι κάποια οικογένεια. Μακάρι, μακάρι να μην έρθουν εδώ! Απομακρύνονται. Ακούω βήματα. Απομακρύνονται. Η παρέα των εργατών ανεβαίνει κι αυτή. Δεν χωράνε, έτσι κι αλλιώς. Τα βήματά τους και οι φωνές απομακρύνονται. Ησυχία. Ακούγεται ένα ευγενικό τοκ-τοκ στην πόρτα. Φρίκη. Δε μιλάω. Κλείνω τα μάτια. Η πόρ-

τα ανοίγει. Σκέφτομαι, ίσως δει την τσάντα και φύγει. Σκέφτομαι, ίσως απογοητευθεί, ίσως να ψάχνει κι αυτός την ησυχία του. Ακούω τον άγνωστο να κάθεται. Μία σκέψη μού περνάει από το μυαλό: κι αν δεν είναι άγνωστος; Αν είναι άγνωστη; Όμορφες σκέψεις με πλημμυρίζουν. Ανοίγω προσεκτικά τα μάτια. Δεν πρέπει να με δει. Φυσικά, είναι άντρας. Διαβάζει εφημερίδα. Ξανακλείνω τα μάτια, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ. Τα ξανανοίγω και ξεροβήχω - με κοιτάει, τον κοιτάω, με καλημερίζει. Τον καλημερίζω και γω. Χαμογελάει και διαβάζει την εφημερίδα του. Μου φαίνεται γνωστός. Κάπου πρέπει να τον έχω ξαναδεί. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Τα μαλλιά του, το πρόσωπό του, τα στρογγυλά γυαλιά του, μου είναι όλα γνωστά. Το βλέμμα του, τα μαύρα μάτια. Το χαμόγελο με ξενίζει. Όταν τον είχα δει, δεν πρέπει να χαμογελούσε. Κοιτάζω στο παράθυρο, την ανάκλαση του προσώπου του, δαγκώνω τα νύχια μου, πασχίζω να θυμηθώ πού τον έχω ξαναδεί. Σίγουρα δεν ανήκει στις κοινωνικές μου επαφές. Ούτε στους πελάτες της εταιρείας μας. Αναμφίβολα, αν ήταν έτσι, θα τον θυμόμουνα. Ίσως κάποιος μουσικός, κάποιος ηθοποιός; Δεν νομίζω να ταξίδευε τέτοια ώρα στην οικονομική θέση του τρένου. Θεέ μου. Θυμάμαι. Πρωτοσέλιδο εφημερίδας, μιας (ίσως δύο) βδομάδων πριν. Πρώην κατάδικος ληστεύει τράπεζα. Παραμένει ασύλληπτος. Οπλοφορεί και είναι επικίνδυνος. Και από κάτω, η φωτογραφία του. Ίδιος. Μόνο που δεν χαμογελάει. Τον κοιτάζω στα μάτια. Με κοιτάζει κι εκείνος. Μου χαμογελά. Ίσως και να κατάλαβε πως τον αναγνώρισα. Ίσως να κινδυνεύει η ζωή μου. Πετάγομαι όρθιος, βουτάω την τσάντα μου. Στην επόμενη στάση κατεβαίνω. Είναι 7.15. Έχει ξημερώσει, αλλά ακόμη κάνει κρύο. Η ανάσα μου σχηματίζει υγρατμούς. Ποτέ δε μου άρεσε να ταξιδεύω με τρένο τέτοια ώρα - ειδικά μια Τρίτη πρωί.

ψε και την έφεραν εδώ, Δεν ήξερα τι διαταγή να γρα ίς ρούχα και αποσκευδώσω πια στον εαυτό μου. χωρ Χωρίς χρόνο, ναι χωρίς ές». Προστάζεις όταν ειλικρινά νο! Κι αυτό τον χρόνο ορίζεις, κι εγώ ήμουν κυρι- χρό τον ήθελα πια. Χωρίς ολεκτικά χαμένη. Διάβα- δεν α. Κάτι μέρες μετά το εσέν ζα άρθρα βυθισμένη στις ήταν. Είχες μιλιά και ρο όνει Όσο . πλάνες της ιστορίας ρωτούσες πράγματα. για εδώ, δεν το διάλεξα με η ώρα περνούσε μεΌσο εγώ. Η δίκη. Ή τα γυαλιά ς κι εγώ μπροστά ωνε γάλ ιές. και οι γραβάτες οι βαρ γινόμουν παιδί, χωρίς Δεν ξέρω, δεν θέλω να σε σου ρώ να απαντήσω μπο κουράζω. Μερικές φορές η να ρα γένια σου. Χωμαύ στα α παρέα μου εκτείνεται μέσ να μπορώ να προσδιοσε δέκα, το πολύ είκοσι λέ- ρίς τον πόνο μέσα μου. ξεις. Εγώ δεν τις συνεχίζω. ρίσω ή πάνα γινόταν πανί μικρ Η Παριστάνουν τη συμπότυσμένο και ήταν το νοια και την κατανόηση με ξεφ ο σου ρούχο. Με ρωβελόνα στο χέρι. Τι όμορ- μόν ες για να πιστέψεις τούσ φα χαμόγελα μετά! Μου ματαιότητα και εγώ στη κα δίνουν κιμωλία και πίνα όμουν μουγγή… Κάθε μεγάλο, γιατί το μολύβι εί- στεκ είναι θεός είπα και ί ναι επικίνδυνο. Μου δίνουν παιδ δάγκωσες! «Έβγαμε τότε τα ί λίγα λεπτά και όλα μαζ δόντι», είπε ο γιατρός κεφάλια τους σπρώχνονται ζε το νεκρό. Κι ύστερα ότι στο τζάμι του δωματίου. για χάσει κι ο ίδιος. Ότι είχε τα Μόλις τελειώσω, τα σβήνω ν μερικά λεπτά μέασα πέρ ά αυτ φω όλα και μετά γρά να συνέλθει και να της που θέλουν να δουν. «Ο χρι ει ηρεμιστική ένεση. κάν γιατρός το επέβαλε, ενώ ούσες για τα γκρίζα ρωτ Με Δι. εκείνη ήταν σε άρνηση σωπα κι απάντηση δεν αρκή άσνηση. Ήταν δικό πρό , μόνο στεκόμουν και της ούρλιαζε, ήταν δικός είχα κοιτούσα απαρηγόρησε ς της.» Και ο θάνατος δικό Ήρθες κοντά και με δάμου και η γέννηση δική μου τη. σες στο στόμα δυνατά, είναι. Απαντώ μέσα μου. γκω ρητα, τόσο που ξύπνηαφό Τις ακούω αυτές. Ακούω Κατάλαβα! Κράτησα σα. πεμη όμως και σένα. Ακό λέξεις σου, όσες θυμάριμένουν την τελευταία τις Κάθε μέρα ξεχνάω να μαι. μου λέξη. Τη δική μου ή τη γράφω γράμματα σου ζω, ί;» παιδ δική τους; «Και το ν μάυρο πίνακα κι ύστε«Το παιδί ήταν νεκρό. Θα στο από κάθε λέξη σβήνω γεννούσε μέσα στις γιορτές ρα μη της. Χωρίς χρόνο μνή τη το αλλά κάτι προκάλεσε , χωρίς χρόνο αυτές. θάνατο του. Η μάνα δεν το εγώ λα τα Χριστούγεννα να δεχόταν. Μέσα στην αίθου- Ήθε ι μέσα μου, να σε νιώείσα σα τους έφτυνε και τους φιλώ. Σε θω. ύσε τιμο έλεγε κλέφτες. Προ της α μέσ ει τήσ κρα να το Τρώει τις κιέστω και νεκρό. Ύστερα, «Άνοιξε!! !» ίες!! μωλ υπέ ο γιατρός της

Last Christmas

του Σπύρου Ασημένιου εννα έφθασαν Καταλαβαίνεις πως τα Χριστούγ λαμπάκια που φωαπό τις στολισμένες βιτρίνες, τα παιγμένο “Last χιλιο τίζουν έξω από κάθε σπίτι και το ι να συνειδητομέχρ και σου Christmas”. Κοιτάς γύρω πέρασαν και γιο ολό ημερ στο ς μέρε οι ποιήσεις πως που δεν έχει ίος υτα έφθασε Δεκέμβρης, είσαι ο τελε η οικονοπου ος φέτ ά Ειδικ βάλει ούτε ένα λαμπάκι. τα καλά, για τα πόρ την ήσει χτυπ μική κρίση μάς έχει υταίο τελε το ι είνα ο εορτασμός των Χριστουγέννων αψέμ τα ά Κακ μας. λό πράγμα που περνά από το μυα διαεννα τούγ Χρισ ινά φετ τα πως τα, η αλήθεια είναι μαγική ατμόσφαιφέρουν από τα προηγούμενα. Τη οδεύει η γλυκιά συν τη ρα των Χριστουγέννων, δεν βάρος στο ένα ά αλλ ία, γχολ νοσταλγική μελα σκοτούρες Νέες ιο. αύρ αιο αβέβ το για στήθος εις, αλλά πάρ να για τα δώρα που πρέπει

10 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

οπούλα που πρέπει δεν έχεις τα χρήματα, για την γαλ ποτέ- για τα έξοδα ε άρεσ σου δε αν ς να φας- ασχέτω εσμένους σου... καλ προκειμένου να περιποιηθείς τους που άναψε κόκ...Είσαι κολλημένος στο φανάρι, Ανοίγεις το ραδιόκινο και δεν λέει να ξεκολλήσει. λατα Χριστουγενανά φωνο και ακούς αυτά τα γλυκ Michael, και πριν rge Geo η φάσ νιάτικα τραγούδια, πιάνεις τον εαυτό προλάβεις να αλλάξεις σταθμό, άς. Νιώθεις μια ογελ σου να σιγοτραγουδά και χαμ όλη τη μιζέρια ’ παρ εις, κάν παράξενη διάθεση να νάσταση σου. επα κη ιάτι γενν του Χρισ τη της εποχής, τις χρωματιμε ρο Όπως τότε που στόλιζες το δέντ θες, αδιπου εκεί τες ς ντά στές σου μπαλίτσες, βάζο γονιών των γίες οδη τις για ικά εικτ αφορώντας επιδ ς τότε Όπω . αρά σου, που το είχαν πάρει τόσο σοβ ίς να χωρ , σου ος μόν ες που τα δώρα σου, τα έφτιαχν

και πώς το δικό ξοδέψεις τίποτα και περίμενες πώς ένα χαμόγελο. κι ης ίωσ εβα επιβ μα σου: ένα βλέμ τραπεζαρία για ν Όπως τότε που έμπαινες κρυφά στη τα για τους... πάν ν ήτα να φας μελομακάρονα, που ιόσουν πώς ρωτ ανα που τότε ς “καλεσμένους”. Όπω σου σπίτι δικό το είναι δυνατόν να επισκέπτεται και α. Τότε ινάδ καμ καν ς ο Άγιος Βασίλης, αφού δεν έχει χρεώυπο ν ρχα υπή δεν μας λό μέσα στο μικρό μυα μόνο ν ρχα χα. Υπή σεις, ακριβά δώρα ή λαμπερά ρού ι, ιώνε τελε δι γού τρα τα Χριστούγεννα... και όταν το νει, αμέ παρ ή αρχ ν στη ς είχε το χαζό χαμόγελο που σκανταλιά, σαν να σαν να έχεις κάνει τη μεγαλύτερη αλήθεια. Πως τα έχεις ανακαλύψει τη μεγαλύτερη ιά, αλλά για εκείπαιδ τα Χριστούγεννα δεν είναι για ακόμα και εν ιά, παιδ σαν ζουν να νους που ξέρουν μέσω κρίσης.


ένας συγγραφέας μιλάει... στη Βικτωρία Καλονάρου

Γιώργος Δενδρινός Προφανώς το «Σάμαλι και κωκ» είναι βιωματικό, μοιάζει με ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Νοσταλγείτε το Χαλάνδρι του ‘50 και του’60; Ναι, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο καθένας αναπολεί τα παιδικά του χρόνια με νοσταλγία, όσο δύσκολα κι αν ήταν. Θεωρώ όμως ότι το βιβλίο δεν είναι νοσταλγικό, αλλά καταγράφει με ρεαλισμό και σαρκασμό τις αλλαγές που συνέβησαν στην κοινωνία της μεταπολεμικής – μετεμφυλιακής Ελλάδας (τον χώρο, τους ανθρώπους, τις σχέσεις τους).

Ελπίζω τελικά στην ώσμωσή μας σε μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη.

Α

νακαλύψαμε το συγγραφέα που έχει γράψει το απόλυτο βιβλίο για το Χαλάνδρι. Το Χαλάνδρι της Μεταπολεμικής Ελλάδας, που εμείς κληρονομήσαμε ως καταπράσινο εξοχικό προάστιο και το μετατρέψαμε σε τσιμεντένια πολύβουη μεγαλούπολη. Με το «Σάμαλι και κωκ» νοσταλγήσαμε με το Γιώργο Δενδρινό τα χρόνια της αθωότητας, με τα επόμενα βιβλία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» και «Μαύρες οχιές μάς ζώσανε» βιώσαμε την απλότητα της γραφής με το έντονο χιούμορ του συγγραφέα, αλλά και τον παραλογισμό της Δημόσιας Υγείας. Κύριε Δενδρινέ, είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε παράλληλη καριέρα σ’ έναν τόσο διαφορετικό χώρο; Δεν θεωρώ τη λογοτεχνική μου δραστηριότητα «παράλληλη» με την καριέρα μου στο ιατρικό επάγγελμα. Θα΄λεγα πως είναι ένα «χόμπι», το οποίο όμως εξελίχθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά φανταζόμουνα.

Ποια ήταν η χαρακτηριστικότερη φιγούρα εκείνης της περιόδου; Πολλές. Σταχυολογώ στην τύχη τον Ταλαρίνα, τους γλυκατζήδες με τα τρίκυκλα Μπόκο και Βαλέτα, τη δασκάλα του Πολύδροσου, την Πέτροβα (έριχνε το πιο γερό ξύλο), το μαθηματικό, τον Φλέσσα (για τον ίδιο λόγο), τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές, το γίγαντα Ποποβίδη της ΑΕΧ (εξτρέμ) και τον Μπανάνα του Ατρόμητου (Σκούπα), το Λευτέρη τον Κουτσό των μπιλιάρδων, το δεκαθλητή, τον Τάκη τον Σκουλή, που τρέχει ακόμα στους δρόμους, τον Ιορδάνη, τον ταβερνιάρη, το Νίκο (τον Ασβέστη), το γκαρσόνι του Βάρσου που έφερνε την παραγγελία για καϊμάκι με βύσσινο σωστή, αλλά πάντα την επόμενη μέρα. Μέσα στο 2011 το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες από το Σωτήρη Γκορίτσα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηρίστηκε η «Λούφα και Παραλλαγή» του Ε.Σ.Υ. Πόσο κοντά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα βρίσκονται οι «Άγιοι Πάντες», το νοσοκομείο της ταινίας; Οι Άγιοι Πάντες παραμένουν το τυπικό ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο και κατά τον 21 αιώνα. «Μαύρες οχιές μας ζώσανε». Πώς καταφέρατε αλήθεια να μπλέξετε 40 περίπου

πρωταγωνιστές σε μια τόσο σπαρταριστή ιστορία; Οι «Μαύρες Οχιές» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία καταγραφή των παθογενειών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε όλο το μεγαλείο της. Μόνο που η καταγραφή αυτή δίνεται υπό την μορφή αστυνομικού μυθιστορήματος, παρωδίας. Κατά βάση είναι βιωματικό μυθιστόρημα με σαρκασμό και χιούμορ. Το 2012 που έρχεται θα είναι, κατά γενική ομολογία, μια δύσκολη χρονιά. Με τα μάτια του Χαλανδραίου ορθοπεδικού και συγγραφέα, δώστε μας την αισιόδοξη οπτική σας γι’ αυτά που έρχονται. Φοβάμαι ότι όχι μόνο το 2012 αλλά και αρκετά από τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Η ανάταξή του απαιτεί επώδυνες αλλαγές τις οποίες κατά τη γνώμη μου το υπάρχον πολιτικό προσωπικό αλλά και μεγάλη μάζα (κρίσιμη) των συμπολιτών μας δεν είναι διατεθειμένοι να τις επιχειρήσουν. Ελπίζω τελικά στην ώσμωσή μας σε μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη. Εύχομαι πάντως Καλή Χρονιά για όλους μας. Ευχαριστούμε Καλή Χρονιά

Ο Γιώργος Δενδρινός γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε ιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Οξφόρδη και στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας και στη Μινεάπολη των Η.Π.Α. Είναι ορθοπεδικός, διευθυντής της Ευρωκλινικής Αθηνών. Από το 1953 κατοικεί στο Χαλάνδρι, στο Τέρμα Φραγκοκλησιάς. Βιβλία που έχει γράψει είναι: Mαύρες οχιές μας ζώσανε, Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα, Σάμαλι και Κωκ, Υπηρεσία Υπαίθρου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 11


συμβαίνει στο Χαλάνδρι ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ

Τα μάτια μας… Ο καθρέπτης της ψυχής μας, ο δικός μας άγνωστος κόσμος… Είναι συνήθεια καθημερινή και φευγαλέα, να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη… Συνήθως βλέπουμε το χρώμα των ματιών μας, το σχήμα των φρυδιών, τις βλεφαρίδες… Μετά το βλέμμα μας πετάει σε συνδυασμούς ρούχων… Σπάνια συναντάμε τον εσώτερο εαυτό μας, την έκφραση των ματιών μας… Αυτό είναι ένα προτέρημα των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε και συναντάμε… Σε αυτήν την δουλειά συνεργάστηκαν εκατόν είκοσι ζευγάρια μάτια και δύο χείλη… Όλα χαμογελαστά κατά τις απαιτήσεις της φωτογράφισης… Από όλα αυτά τα μάτια αναδύεται η διαφορετικότητα των συναισθημάτων… Κάποια ξεχυλίζουν χαμόγελο, άλλα χαρούμενα και επιφυλακτικά, άλλα παιχνιδιάρικα… Αντικατοπτρίζουν την διάθεση της στιγμής, το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο… γιώργος μουρατίδης Το ανακαλύψαμε -------> στο gourmet παντοπωλείο-cafe της Ισιδώρας, Ύδρας 13

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΣ Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, ανακοινώσαμε ότι ψάχνουμε να βρούμε το Χαλανδραίο γιατρό που έχει μετατρέψει την ταράτσα του σε κήπο. Λάβαμε δεκάδες τηλεφωνήματα για τον εν λόγω γιατρό κι ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια σας. Ο κύριος Ευάγγελος Ντόφης είναι παθολόγος και μένει στο Κάτω Χαλάνδρι. Στην ταράτσα του σπιτιού του υπάρχει κανονικό μποστάνι. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια όταν αγόρασε μαϊντανό για να μαγειρέψει το αγαπημένο του φαγητό και ο μαϊντανός «δεν είχε γεύση». Ο ίδιος, λάτρης της μαγειρικής, αποφάσισε να φυτέψει σε μια γλάστρα μαϊντανό και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα στο μποστάνι του υπάρχουν μαρούλια κάθε είδους, κρεμμυδάκια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, σέλινο, ρόκα, φασολάκια, βασιλικός καθώς επίσης δυόσμος και lime για να φτιάχνει το mohito του. Μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος ασχολήθηκε προσωπικά με τη δημιουργία, κατασκευή και εγκατάσταση των γλαστρών και των κομμένων βαρελιών μέσα στα οποία τοποθέτησε το χώμα και φύτεψε τα λαχανικά του. Επίσης, μας έδειξε τον τρόπο που ανακυκλώνει το χώμα και οτιδήποτε δεν καταναλώνετε, ούτως ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Στο δάπεδο υπάρχει μωσαϊκό το οποίο λειτουργεί σαν μόνωση και δεν «τραβάει» υγρασία. Μας είπε ότι δεν είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια κατασκευή με χαμηλό κόστος και μας αποκάλυψε το πλήθος των «εργαλείων» που χρησιμοποιεί. Για τον κύριο Ντόφη η ενασχόληση του με τον «κήπο» λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία ενώ ο ίδιος μας λέει ότι στην ταράτσα του έγινε φιλόσοφος. Φεύγοντας μας φίλεψε μαρούλια, ρόκα, κρεμμυδάκια με «πραγματική γεύση».

12 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

«Ζ» όπως Ζωή Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2009. Ο 15χρονος Σόλωνας Καρυδάκης διέσχιζε την Κηφισίας στο ύψος της Αβάνας μαζί με φίλους του, όταν ένας οδηγός τον παρέσυρε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Σόλωνας, φυσικά, δεν ήταν ο πρώτος που «χτυπήθηκε» στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς δεκάδες ατυχήματα έχουν γίνει εκεί, αφού πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ούτε διάβαση πεζών. Ωστόσο, παρόλο που τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες τα ατυχήματα συνεχίζονταν.

μηχανικούς, δομικούς, εικαστικούς, που εργάστηκαν εθελοντικά και πρωτοπόρο τον κ. Φαίδωνα Καρυδάκη, μηχανικό, πατέρα του Σόλωνα, παρόλο που αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια, κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιο της αερογέφυρας. Το επίτευγμα γίνεται σημαντικότερο αφού κατασκευάστηκε ένα δημόσιο έργο σε δημόσιο χώρο με ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν 15 σχολεία με πάνω από 10.000 μαθητές, ενώ στατιστικά πάνω από 2.500 μαθητές διασχίζουν καθημερινά την Κηφισίας. Πάγιο αίτημα, λοιπόν, όλων ήταν να φτιαχτεί μια αερογέφυρα.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, παραδόθηκε η αερογέφυρα με δύο κυλιόμενες σκάλες, ραμπόσκαλες για ποδήλατα, ενώ η βασική δοκός σχηματίζει το γράμμα Ζ, συμβολίζοντας τη Ζωή και είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Το κολλέγιο Αθηνών για δύο χρόνια θα επιβλέπει και θα συντηρεί τη γέφυρα, ενώ μετά θα παραδοθεί στο δημόσιο.

Έπρεπε να συμβεί το μοιραίο με το μικρό Σόλωνα για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι, αλλά φυσικά όχι το δημόσιο. Το σχολείο του μικρού (Κολλέγιο Αθηνών), ανέλαβε πρωτοβουλία και μαζί με γονείς, αρχιτέκτονες,

Τα συναισθήματα ανάμεικτα και η σκέψη μας στη μνήμη του μικρού Σόλωνα, που θα θέλαμε να είναι και ο τελευταίος που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, χαρίζοντας όμως «Ζωή» σε χιλιάδες «συμμαθητές» του.


[

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

]

Ο

Δήμαρχος Χαλανδρίου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), για λογαριασμό των δημοτών του, κατά της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Χαλανδρίου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στο Κέντρο Νεότητας με ομιλητές τους δικηγόρους Νίκο Πρωτέκδικο και Βασίλη Κουνέλη, τον αρμόδιο υπάλληλο της Οικ.Υπηρεσίας Κώστα Αναγνώστου και τον Δημοτικό Σύμβουλο και μηχανικό Μάνο Κρανίδη και με την παρουσία εκατοντάδων δημοτών συζητήθηκε το θέμα του ειδικού τέλους της ΔΕΗ. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου είχε ήδη καλέσει με εξώδικο τη ΔΕΗ και τους παρόχους να απόσχουν από διακοπές ρεύματος, έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο Σ.Τ.Ε. Ο Δήμαρχος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα και πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την ακύρωση του παράνομου τέλους. Είναι άλλωστε από τους ελάχιστους Δημάρχους που έχουν προσφύγει στο Σ.Τ.Ε. καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταστούν συμπολίτες μας αναξιοπαθού-

ντες, ούτε να υπάρξουν νεκροί». Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χαλανδρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Σ.Τ.Ε., εκδίκαση στην οποία θα παραστεί για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς ο κ. Γιώργος Κουράσης. Τέλος πρωτοβουλία πολιτών σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και εθελοντές δικηγόρους παρέχουν στήριξη σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι, ενώ οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της λειτουργίας των Επιτροπών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ παρακολουθείται από την Διοίκηση του Δήμου προκειμένου να υπάρξουν και εκεί παρεμβάσεις εάν κριθεί απαραίτητο.

24/12 Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν με Ιταλική κουζίνα

31/12 Πρωτοχρονιάτικο πάρτυ με πολλές εκπλήξεις!!!

Χαϊμαντά 22 & Πλάτωνος, 152 34, Χαλάνδρι Tηλ. κρατήσεων: 210 6822102

Mυστικά, Αλήθειες, Τεχνικές

Α

ν σε μια αίθουσα συναντούσαμε μια Δικηγόρο με δύο μεταπτυχιακά στο Παρίσι, μια Κοινωνιολόγο, μια Ψυχολόγο, μια Κοινωνική Λειτουργό, έναν Γεωπόνο με μεταπτυχιακό, δύο Οικονομολόγους, δύο Γυμνάστριες κολύμβησης και αντισφαίρισης αντίστοιχα, μια Εργοθεραπεύτρια, μια Σκηνοθέτη, μερικούς ακόμη αντίστοιχων προσόντων και στη μέση μια Ψυχολόγο εξειδικευμένη στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, είναι βέβαιο πως το πρώτο πράγμα για το οποίο θα αναρωτιόμαστε είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας, με την απορία τι κοινό έχουν όλοι αυτοί. Αν συνεχίζαμε εξετάζοντας την εξωτερική τους εμφάνιση, την ηλικία τους, ποιό θεωρούν το σημαντικότερο επίτευγμα στη ζωή τους ως τώρα, τι είναι ικανοί να κάνουν, μάλλον θα μπερδευόμαστε περισσότερο. Αν προσθέσουμε και μια σειρά από mottos που αντιπροσωπεύουν όλους αυτούς τους ανθρώπους όπως: Προστατεύστε τα όνειρά σας Θέλω να γνωρίσω τον κόσμο, να δώσω και να πάρω ό,τι μπορώ περισσότερο απ’ αυτόν Ζωή σε κάθε ανάσα Αin’t no mountain, high enough L.G. Life is Good Nα βρίσκεις την ευτυχία στα μικρά πράγματα (Αmelie)

Ψάξε τα αληθινά

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΠΙΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

το πράγμα περιπλέκεται. Οι απορίες αντί να επιλυθούν αυξάνονται. Τι είδους «τύποι» είναι αυτοί; Eίναι τόσο ώριμοι όσο αυτά που τους αντιπροσωπεύουν; Aς αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι ανάποδα λοιπόν. Ναι, είναι τόσο ώριμοι, ξέρουν τι θέλουν, έχουν αυτοπεποίθηση και δίψα να κάνουν πράγματα. Τα μέχρι τώρα επιτεύγματά τους έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και με τα πρώτα τους επαγγελματικά ή οικογενειακά βήματα, όσο για το πού είναι καλοί, ο καθένας συναγωνίζεται με το διπλανό του σε πραγματικά προσόντα. Είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι, γεροί, όμορφοι, γεμάτοι ενέργεια και δημιουργικότητα, έτοιμοι να αδράξουν τη ζωή τους και να τη ζήσουν «σε κάθε ανάσα». Έτσι φτάνουμε στην άκρη του νήματος, τι κοινό έχουν και ποιο είναι το θέμα της ημερίδας. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ και η ημερίδα έχει τίτλο «Εύρεση Εργασίας : Mυστικά, Αλήθειες, Τεχνικές». Υ.Γ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2011 στο Παλιό Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου, από την υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ψυχολόγο ΜSC κυρία Σοφία Ταμπούρη, με 20 ανέργους. ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

www.topontiki.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 13


τα νέα του δήμου Δίαιτα, Άσκηση και Μεταβολισμός Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Δίαιτα, Άσκηση και Μεταβολισμός : μάθε πώς να θωρακίζεις την υγεία σου», συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΝΠΔΔ του Δήμου Χαλανδρίου και την Ευρωκλινική Αθηνών, στο κέντρο νεότητας του Δήμου στις 19/11. Διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους σε ένα πραγματικά αξιόλογο ακροατήριο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ Με βασικό σύνθημα «Δώσε αίμα, κάποιος, κάπου το χρειάζεται τώρα», οι πολιτιστικοί σύλλογοι Χαλανδρίου - Σύνδεσμος Μικρασιατών - Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», ΄Ενωση Ηπειρωτών, Κρήτες Χαλανδρίου «Ψηλορείτης» και Πρόσκοποι Χαλανδρίου - πήραν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Αιμοδοσίας. Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο Πάρκο «Λ. Παπαδόπουλος» (Συνοικισμός Χαλανδρίου). Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων και απέδειξαν έμπρακτα την αγάπη για το συνάνθρωπό τους.

Το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Χαλανδρίου επικέντρωσε συμβολικά τη δράση για την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού στην ασφάλεια των μαθητών. Έτσι, στις 5 Δεκεμβρίου οι εθελοντές πρόσφεραν υπηρεσία ως Σχολικοί Τροχονόμοι στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Πόλης. Η δράση αυτή αποφασίστηκε για δύο λόγους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην κατάργηση της πολύτιμης αυτής ειδικότητας από τα σχολεία και ως προαιρετική πράξη αφύπνισης για τη δραστηριοποίηση τέτοιων κινήσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Λαϊκή Συσπείρωση Δελτίο τύπου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με την αποχώρηση των συμβούλων της από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14/11/11, όταν η Διοίκηση του Δήμου έφερε προς συζήτηση το θέμα του Ειδικού Τέλους της ΔΕΗ. Με έντονα καταγγελτικό λόγο, στιγματίζουν όσους στήριξαν τον Καλλικράτη και «επιβάλλουν φορομπηχτικές πολιτικές εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων». Κάνουν λόγο για τη μη στήριξη των συμβασιούχων εργαζόμενων από το Δήμο και θέτουν το δίλλημα «ή με τα μονοπώλια ή με το λαό». Καλούν δε κάθε «εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, συνταξιούχο, φοιτητή, την κάθε λαϊκή οικογένεια να αντιδράσει» και καταλήγουν με το σύνθημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ».

τα + και τα –

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού οι γυναίκες της Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης Χαλανδρίου στις 20 Νοεμβρίου, έδειξαν την ευαισθησία τους προσφέροντας υλική και ηθική υποστήριξη στο Χαμόγελο του Παιδιού. Με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν πως αγωνίζονται για τα παιδιά όλου του κόσμου ενάντια στον υποσιτισμό, τις φονικές ασθένειες, το AIDS, την εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

των Χριστουγέννων γράφει ο Γκρούβαλος

Το παγοδρόμιο της πλατείας που γέμισε χαρά μικρούς και μεγάλους τα μελομακάρονα του Χαχάμη η μυρωδιά του κέικ σοκολάτα μόλις βγει από το φούρνο η θαλπωρή μπροστά από το αναμμένο τζάκι το σφουγγάτο του Κατεχάρη το socializing του πεζόδρομου «Ελέησον με» του Ζαν Κριστόφ Γκράνζε ένα εξαίρετο βιβλίο το γιαούρτι με γλυκό καρπούζι στο Νικόπολις μετά τους ψαρομεζέδες στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα της ελληνικές εταιρίες μια από αυτές είναι το κατάστημα Funky elf γυναικείων ρούχων Regalinas το καινούργιο μου πάθος το banoffee με σαντιγί μετά την ψαροφαγία στο Αρμόλια η «απογείωση» της εφημερίδας μας και οι σημαντικοί συνεργάτες της, παλαιοί και νέοι όσοι πάνε κόντρα στην κρίση και μάχονται κόντρα στην κρίση όπως εμείς τα φιλαράκια μου από το Handromania, γέλιο και δημιουργικότητα η πρωτοβουλία περίοικων της Σαρανταπόρου να τοποθετήσουν σήματα «ΑΡΓΑ» και «STOP» στη διασταύρωση με την Αριστοτέλους, από τα πιο hot σημεία ατυχημάτων του Χαλανδρίου η Κατερίνα και ο Δημήτρης Κυρίκος, (χρυσοχοείο στην Αγ. Παρασκευής) που καθημερινά ταϊζουν και περιθάλπουν τα αδέσποτα τα Χριστούγεννα στηρίζουμε την αγορά του Χαλανδρίου!! Να μην ξαΜΑLLηθεί κανείς!!!!

14 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Υιοθεσία του Roger Μαθητές του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου πήρανε την απόφαση να πάνε τον Roger αγαπημένο σκύλο- μασκότ πια του σχολείου στον κτηνίατρο! Έτσι απέκτησε βιβλιάριο υγείας. Έκανε εξετάσεις για Καλαζάρ (Λεισμανίαση), Ερλίχια (Κροτωνική παράλυση), Γενικές αίματος και ακτινογραφίες στα πίσω πόδια. Χαίρει άκρας υγείας (Το τραύμα στο πίσω πόδι από κάποιον ασυνείδητο οδηγό ελπίζουμε να περάσει σύντομα) Ευχαριστούμε πολύ τον Κτηνίατρο Απόστολο Κέστη, που με τόση αγάπη και προσοχή τον εξέτασε. Την Φιλόλογο του σχολείου κυρία Καραβανίδου που έσπευσε να καλύψει ένα μέρος των χρημάτων από τις εξετάσεις του. Την κυρία Αρμάου από το Pet Bubble που βοήθησε να μεταφερθεί στον κτηνίατρο και για τα χρήματα που έδωσε. Επόμενη κίνηση …η Στείρωση του…

Η οικονομική κρίση που μας στερεί ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα η αδιαφορία των οδηγών προς τους διερχόμενους πεζούς και ποδηλάτες η παντελής έλλειψη ευαισθησίας για τους τετράποδους φίλους μας η καθιέρωση πλέον του «αδερφάτου» στην ελληνική η αδικαιολότηλεόραση γητη έπαρση και αλαζονεία κάποιων ανθρώπων το γεγονός ότι οι υψηλά ιστάμενοι της κυβέρνησης δεν έχουν ιδέα τι θα πει κρίση η απαράδεκτη στάση των ιδιοκτητών καταστημάτων στο Χαλάνδρι που αντί να μειώσουν τα ενοίκια, όπως επιβάλλεται λόγω της κατάστασης, απειλούν και εμβιάζουν για εξώσεις ο κάθε πικραμένος «Βοτανικός», «Ιερά Οδός» και άλλες μπουζουκλερί που κρεμούν αδιακρίτως αεροπανό η απαράδεκτη νοοτροπία των οδηγών να ανοίγουν το παράθυρο και να πετούν τα σκουπίδια τους, έλεος!

ΦΛΥΟΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΝ Πολιτιστικός – Οικολογικός Σύλλογος Αλληλεγγύης

Έκκληση προς τους δημότες Χαλανδρίου απευθύνει η πρόεδρος Βιβή Κυπριώτη και το ΔΣ.του ΦΛΥΟΝ για συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες της πόλης μας. Στο πλευρό των συνανθρώπων μας τάσσετε το ΦΛΥΟΝ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, που χτυπά όλο και περισσότερες οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες που αφορούν φαγητό, και ρουχισμό. Για άλλη μια φορά ζητάμε και τη δική σας συμβολή στο τόσο σημαντικό αλλά παράλληλα πιο δύσκολο από ποτέ στόχο μας. Η δική σας στήριξη είναι σε προσφορές τυποποιημένων τροφίμων, κυρίως ζυμαρικά,όσπρια,λάδι,ρύζι,γάλα κ.α. και οποιαδήποτε άλλη δωρεά είναι ευπρόσδεκτη, σε μια πράξη αγάπης και προσφοράς ενόψη των εορτών. Ας συμβάλουμε όλοι μας σ’αυτή τη πρωτοβουλία. Τηλ. επικοινωνίας: Βιβή Κυπριώτη 6974505522, Ρούλα Σαραντίδου 6972033827, Δημήτρης Κουρουβακάλης 6937009178

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ανακοίνωση - καταπέλτη έναντι κάθε αρμοδίου εξέδωσε την 17η Νοεμβρίου η Ένωση Γονέων και Μαθητών Χαλανδρίου. Καταγγέλλει την τεράστια δυσλειτουργία των σχολείων του Δήμου, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, περιγράφοντας την κατάσταση με γλαφυρότητα: «Διευθυντές σε απόγνωση, ελλείψεις σε γραφική ύλη, απλήρωτοι λογαριασμοί, χωρίς πετρέλαιο, κομμένη παροχή φυσικού αερίου και σχολικές επιτροπές με τεράστια χρέη». Στρέφεται κατά της Δημοτικής Αρχής καλώντας την «να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που της έχει μετατεθεί από την πολιτεία και να καταλάβει τι οφείλει να υλοποιήσει». Καταλήγει στην καταγγελία της λέγοντας πως «η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί» και πως «για το 2012 πρέπει να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων».

Χρήσιμα τηλέφωνα Αστυνομικό τμήμα: 210 6899780 Δημαρχείο: 213 2023800 ΙΚΑ Χαλανδρίου: 210 6812238 ΚΕΠ: 213 2024600-7, 210 6812492 Δημοτική Αστυνομία: 210 6839777 Εφορία Χαλανδρίου: 210 6855790


Ευχές και έθιμα του κόσμου Η πρεσβεία της Ιαπωνίας που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, μας ενημέρωσε για τα έθιμα και τον εορτασμό του Νέου έτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το 2011 ήταν μια χρονιά με πολλές δυσκολίες για τις δύο χώρες μας. Τον Μάρτιο, η Ιαπωνία δοκιμάστηκε σκληρά από το Μεγάλο Σεισμό στην Ανατολική πλευρά της χώρας, ενώ η Ελλάδα μαστίζεται από σοβαρότατη οικονομική κρίση. Ελπίζω το 2012 να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να είναι μία καλή χρονιά για τις χώρες μας. Εύχομαι στους κατοίκους του Χαλανδρίου ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους υγεία και ευημερία. Hiroshi Toda, Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Εταιρία Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Πλαισίων

Ο ήλιος στην μέγιστη απόδοση

Η Ιαπωνική Πρωτοχρονιά Η Πρωτοχρονιά είναι η σημαντικότερη γιορτή των Ιαπώνων. Ο εορτασμός κρατά τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και εταιρίες παραμένουν κλειστές. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους Ιάπωνες να επιστρέφουν στα πατρικά σπίτια, συχνά στην περιφέρεια εκτός των μεγάλων πόλεων, για να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους. Τα σπίτια καθαρίζονται και στολίζονται για να καλωσορίσουν τον toshigami (θεότητα του Νέου Έτους). Στη μπροστινή πόρτα του σπιτιού κρεμιέται ένα αχυρένιο σκοινί με αιωρούμενες λωρίδες χαρτιού το οποίο οριοθετεί την προσωρινή διαμονή του toshigami και εμποδίζει την είσοδο στα κακά πνεύματα. Επίσης είναι έθιμο να τοποθετούνται kadomatsu (συνθέσεις με μικρά κλαδιά δέντρου) κοντά στην εξωτερική είσοδο του σπιτιού.

Η βιομηχανική κουλτούρα του Ομίλου της Fluitecnik, σε συνδυασμό με τις άκρως αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης, εξασφαλίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των Φωτοβολταϊκών πλαισίων που κατασκευάζουμε.

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: PV4Energy Αγ. Παρασκεής 2, Χαλάνδρι Tηλ: 210 68 10 888 www.pvforenergy.com

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (omisoka), οι Ιάπωνες τρώνε toshikoshi soba (λεπτά και μακριά ζυμαρικά) με την ευχή η kadomatsu καλή τύχη της οικογένειας να είναι παρατεταμένη όπως κι αυτά. Επίσης, λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος, οι καμπάνες των Βουδιστικών ναών χτυπούν 108 φορές για να διώξουν, όπως πιστεύουν, 108 κακά πνεύματα του περασμένου χρόνου. Την αυγή της νέας χρονιάς, ο κόσμος ντυμένος με τα παραδοσιακά κιμονό, πλημμυρίζει τους ναούς και τους θρησκευτικούς χώρους για να προσευχηθεί για υγεία και ευημερία. Το φαγητό της Πρωτοχρονιάς είναι μια ποικιλία από εκλεκτά εδέσματα (osechi) που συνοδεύεται από σούπα με πάστα ρυζιού και λαχανικά (zoni), και διατηρείται σε ένα περίτεχνο κουτί φτιαγμένο από λάκα.

osechi

Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να ανταλλάσσουν ευχετήριες πρωτοχρονιάτικες κάρτες με τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς τους. Πρόκειται για έναν ειδικό τύπο κάρτας που τυπώνεται με αριθμούς λοταρίας επάνω της, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον παραλήπτη να κερδίσει κάποιο δώρο. Επίσης, τα παιδιά περιμένουν ανυπόμονα για να πάρουν το otoshidama (χρήματα που δίνονται ως δώρο για την αρχή της νέας χρονιάς) από γονείς, συγγεotoshidama νείς και γείτονες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 15


2011: 365 ημέρες αμφιβολίας 365 ημέρες μιας περίεργης χρονιάς. Το 2011 φεύγει αφήνοντας πίσω γκρίνια, δυστοκία, μηδενική ανάπτυξη και ανοίγει την πόρτα στο 2012 με χρέη και υποχρεώσεις. Βέβαια, επειδή είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι, εμείς κλείνουμε το μάτι στη χρονιά που έρχεται με ένα χαμόγελο ελπίδας και ψάχνουμε το αλφαβητάρι της χρονιάς που έφυγε.

, ώδη ταχύτητα ύτηκε με ιλιγγι ξε ς το μα εκ : ς ρίδα Α νεργία ιτονιά της πατ γε θε κά ό απ περνώντας για τους Βι βλία: άγνωστη λέξη τές για όλους τους φοιτη

ά και τα νησιά

λοκαίρι νησι λοκαίρι, το κα

δα είναι κα

Ν ησιά: η Eλλά τές και σχεδόν

λοκαίρι, τους ρίσαμε στην Ικαρία το κα Γκρού βαλοι: τους γνω έναν μαζί μας κι πανηγύρι και …πήραμε ακολουθήσαμε σε κάθε

κρατία ουλευτική δημο οβ ιν κο α μι εί ιστικά ο μπορ λωσε χαρακτηρ Ο μερτά: «δεν δή ά» ρτ με Ο ς με όρου να λειτουργεί ς ρα ίπ κύριος Τσ

τας

ληνας μπασκετμπολίσ

ο κορυφαίος Έλ Διαμαντίδης: απλά

κό είναι; : για καλό είναι; για κα Παπαδήμας ή άφ Παπανδρέου μη μας γρ ετε! ται. Στο καλό και να χε έρ ας έν ει, ύγ φε ας έν

βύη, Ιορδανία,

το, Λι

κόσμο, Αίγυπ ο τον Αραβικό όλ σε : Έκρηξη λη υλο στη σκανδά όλοι με το δάκτ Ζαριά: oι διαδοχικ

ρα της Ευρώπης

ίδι, στη μπαρμπουτιέ

ένα στημένο παιχν ές δόσεις του ΔΝΤ σ’

φικά,

ν με βιογρα μερινά μοχθού θη κα ου π ν ανέργω εργασίας το στρατό των παράθυρο της το υν Η λιάνα: από ξο οί αν ν’ σεμινάρια συνεντεύξεις,

ο το 2011 και

Ρεματιά: παρά τις Κασσάνδρες, για μια ακόμη χρονιά δίδαξε πολιτισμό και πρόσφατα… αθλητισμό!

φαία έρα στο ΜΕGA,η κορυ Hislop και Νησί, Δευτ ria to Vic : η ασ όρ Σπιναλόγκα ληνική τηλε αίων χρόνων στην ελ παραγωγή των τελευτ θούμε

ε και χρεοκοπη να μη χρεοκοπήσουμ

ψάξαμε όλ ο πολιτικός που ι να εί : Ικανός 2012 χίσουμε και το μάλλον θα συνε

Ελλάδα

μετανάστη ταινίας του ’60, που Ξανθόπουλος: στο ρόλο του πολλούς Έλληνες το 2012 το «ριμέικ» της ετοιμάζεται για

περισσότερους μαθη

στε το 2012, ώστε Θαύμα: το χρειαζόμα

αμφιβάλλει ο Αιρετικός

φασίζουν

οι μας που απο Τρό ικα: οι γραβατοφόροι φίλ τα πια, τι ώρα θα πάμε στην τουαλέ

ικαλιστών, ολιτικών, συνδ Υποκρισία: π παντού γατοπατέρων βουλευτών, ερ

ότερη κτηριστεί ως η δυσκολ ρα χα ει έχ υ το ίας τε χρονιά της θη Κουράσης: η πρώτη όνια τελευταία τριάντα χρ τα ς της Αυτοδιοίκηση Φουκουσίμα: θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια, αφού πυρηνικά και ραδιενέργεια αποδείχτηκαν μπούμεραγκ στο όνομα της επιστημονικής προόδου

Λαναράς: Bέβαια «ο νεκρός δεδικαίωται» αλλά η ΚΛΩΝΑΤΕΞ και τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ άφησαν πολλές «νεκρές» τσέπες

ι ιο του 2011, είνα ηκε τον Οκτώβρ ήθ η νν ήδ γε : ει έχ ία meno @ h alandri και παρά τη νηπιακή του ηλικ » ρό ω ένα υγιέστατο «μ νώστες φανατικούς αναγ

Hρακλείου 6 (πεζόδρομος), Χαλάνδρι Tηλ.: 210 6800675

16 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

φόρος, η Δεκάτη, η Χαράτσι: έρχονται Κεφαλικός τής», η «Επίδοσις» και ό,τι Σεισάχθεια, η «Στήλη της Εξηκοσ Οθωμανική Ιστορία άλλο βρουν στην Ελληνική και Ψάχνω: τις τσέπες μου και είναι πάντα άδειες

υμε για το Ω ρα: να φεύγο άθεση δημιουργική δι

2012 με θετική

αύρα και


Σε καιρούς όμως παράνομους και εχθρικούς, όπως πολύ όμορφα ονομάζει ο Χειμωνάς στον Άμλετ την εποχή του, ο καλλιτέχνης έχει την απόλυτη ανάγκη να συνομιλεί με τον θεατή, να γυρίζει το Έργον ως ενέργεια προς τον θεατή και ταπεινά πάντα αυτός που μεταφέρει το λόγο του Σέξπηρ και του Χειμωνά, όπως εγώ είχα την ευτυχία να μου συμβεί, να κοιτάξει κατάματα τον θεατή, να τον ευχαριστήσει για την τιμή που του έκανε να είναι παρόν και να του έχει κλείσει το μάτι κάνοντάς τον συνένοχο στο καλλιτεχνικό έργο. Στη Ρεματιά λοιπόν, δύο καλοκαιρινά βράδια του ’11, θα θυμάμαι πως μαζί με σχεδόν δύο χιλιάδες ανθρώπους μέσω του Άμλετ προβληματιστήκαμε για την Ελλάδα του σήμερα. Αυτό χειροκροτήθηκε, αυτή η συνενοχή μεταξύ μας. Ναι, είναι συγκινητικό αυτό όταν επιτυγχάνεται, γιατί είμαι θιασώτης της άποψης που θέλει την Τέχνη να γίνεται πρώτα για το κοινό της και μετά για την ευχαρίστηση του καλλιτέχνη. To χειμώνα που μας πέρασε σε παρακολουθήσαμε στην τηλεοπτική σειρά του ΜEGA «Το Νησί». Εκεί έπαιξες τον Μανώλη Βανδουλάκη, έναν άντρα, απελευθερωμένο, χωρίς αναστολές, έναν τύπο μποέμ. Πόσο κοντά είναι αυτός ο χαρακτήρας σε σένα; Ως συνέχεια της πρώτης μου απάντησης έρχεται αυτή η ερώτηση για το Νησί. Ξέρετε, ποτέ δεν «ζούμε» τους ρόλους μας. Όπως σας εξήγησα θα μας απομόνωνε από τον κόσμο γύρω μας και θα χάναμε το στόχο μας που είναι να πούμε σε εσάς την ιστορία, τον μύθο. Οι ηθοποιοί δανειζόμαστε από τις εμπειρίες μας, τις προσωπικές ή τις συλλογικές για να σας φτιάξουμε εικόνες. Αυτή η δεξαμενή πληροφοριών που έχουμε για τεχνικό οπλοστάσιο είναι ο ρόλος. Καταλαβαίνετε ότι ποτέ δεν είμαστε μόνο εμείς την ώρα που μας βλέπετε. Είναι πιο συλλογική η μνήμη του τι είναι «μποέμ», « απελευθερωμένο» κ.ο.κ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση μετά τη μεταπολίτευση. Πώς ερμηνεύεις αυτήν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα; Η Ευρώπη συνολικά, και όχι η Ελλάδα μόνο, έχει πρόβλημα Δημοκρατίας. Ζούμε το θάνατο πολιτικού συστήματος και όχι ενός οικονομικού. Ο Καπιταλισμός, ο Κομουνισμός, ο Σοσιαλισμός είναι συστήματα που τα γέννησε η άνοδος της μέσης τάξης μετά το τέλος των Αυτοκρατοριών. Η Δημοκρατία, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα στηρίχτηκε στην δύναμη που έχει ο απλός άνθρωπος να άρχει, να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά και να αποφασίζει ποιος θα του κυβερνά τον Πλούτο. Η μεσαία τάξη με την Αναγέννηση είχε το Κεφάλαιο λόγω του εμπορίου για να μπορέσει να γίνει άρχουσα, να αναδιανείμει τον πλούτο των φεουδαρχών και οι μικρομεσαίοι και οι προλετάριοι απόκτησαν τη δυνατότητα να ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΝ τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι άρχουσα τάξη μέσω του πλούτου που κάποια στιγμή ονομάστηκε και Λαϊκός και γέννησε τις Θεωρίες του Κομουνισμού και το Σοσιαλισμού. Όλο αυτό το γαϊτανάκι που στήθηκε γύρω απ’το όνειρο της εξουσίας και της δυνατότητας απόκτησης Πλούτου είχε την ανάγκη των ανοιχτών αγορών για την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων που παράχθηκαν. Έτσι γεννήθηκε επίσης η ανάγκη σε μια παγκόσμια αγορά της κοινής αποδοχής της τιμής των προϊόντων που παράχθηκαν και γεννήθηκαν τα Χρηματιστήρια Αξιών. Όλα καλά και άκρως τίμια και Δημοκρατικά πάνω απ’όλα! Οι Αγορές όμως και ο Πλούτος που παράχθηκε γέννησε καθεστώτα και στον Κεφαλαιϊκό και στον Λαϊκό τρόπο διακυβέρνησης. Η Δημοκρατία όμως, σταθερά παρούσα, άντεξε και τους κλυδωνισμούς του ταραγμένου πολιτικά Εικοστού Αιώνα. Άντεξε από τη δικτατορία του προλεταριάτου του Στάλιν μέχρι τις Δικτατορίες του Κεφαλαίου στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου. Αυτό λοιπόν το όνειρο ίσης κατοχής Πλούτου ή και απόλυτης κατοχής Πλούτου είχε ανάγκη τη μεγάλη κατάρα της Δημοκρατίας: μα φυσικά το αγαθό του Πλούτου! Το ίδιο ΑΓΑΘΌ ΠΟΥ ΣΉΜΕΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΎ ΛΊΓΟΥΣ και που το ονειρεύονται πια πολλοί περισσότεροι! Ήρθε η ώρα λοιπόν αυτό το πολιτικό σύστημα, το νεόκοπο άλλωστε αφού μετρά μερικές εκατοντάδες χρόνια μόνο μετά την Αναγέννηση, να πέσει. Δεν λειτούργησε. Και ήρθε ξανά, από μόνη της σχεδόν, η ώρα να γυρίσουμε στις μεγάλες Αυτοκρατορίες και τον Φεουδαρχικό τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης. Λυπάμαι, κύριοι Μαρξ, Έγκελς, Μπακούνιν Λένιν και λοιποί, το πείραμα της Ελλάδας, που πέτυχε, οδηγεί τον κόσμο στα παλιά και στα σίγουρα. Το όνειρο της οικονομικά ενωμένης Ευρώπης μην ξεχνάμε το είχε και ο Ναπολέων και ο Τσάρος και ο Κάιζερ και ο Χίτλερ και ο Στάλιν. Ο φεουδαρχικός τρόπος διακυβέρνησης επετεύχθη και έχουμε τη χαρά να είμαστε η μήτρα που έγινε η εξωσωματική γονιμοποίηση… Διάβασα ότι σου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη; Ας ταξιδεύουμε, λοιπόν, όσο μας δίνεται η δυνατότητα. Ας νικήσουμε την κατάθλιψη με ταξίδια κοντινά ή μακρινά. Ναι, μου αρέσει να ταξιδεύω από τα Κύθηρα μέχρι και τους υπέροχους δρόμους του Βερολίνου, από την όμορφη (ξανά) πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον γύρο της Ελλάδας για κάποια παράσταση, όπως συνέβη και το καλοκαίρι με τον Άμλετ.

Άρα αν σας αρέσει το «μποέμ» θα σας άρεσε και ο ρόλος του Μανόλη. Εγώ παρεμπιπτόντως σας μετέφερα την εικόνα του. που εσείς ήδη ήσασταν έτοιμοι να δείτε.

\Mελλοντικά σχέδια. Περιμένουμε με αγωνία. Τι μας ετοιμάζεις στο εγγύς μέλλον; Είναι νωρίς ακόμη να ανακοινωθούν τα μελλοντικά μου σχέδια, μα σίγουρα περιλαμβάνουν θέατρο ξανά και μεγάλη περιοδεία για το επόμενο καλοκαίρι, αν η κατάσταση το επιτρέψει.

Έχεις διανύσει μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματική πορεία όλα αυτά τα χρόνια, ερμηνεύοντας ποικίλους και δύσκολους ρόλους. Υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν έχεις υποδυθεί και σου έχει μείνει απωθημένο; Νομίζω πως περισσότερο έχω απωθημένες συνεργα-

H εφημερίδα meno@halandri φιλοξενεί τη συνέντευξή σου στο τρίτο της φύλλο. Δώσε μια ευχή για την εφημερίδα και για το 2012. Καλή δύναμη και μην πτοείστε: Τα όνειρά μας θα τους χαλάσουν τα σχέδια!

Aιμίλιος Χειλάκης

Σε εποχές ευμάρειας και παχειών αγελάδων δεν θέλουμε κάποιον να μας νουθετεί από σκηνής. Θέλουμε να θαυμάσουμε έναν μελετητή εργαστηρίου, που εμείς κρυφά κοιτάζουμε το έργο του, και χωρίς να τον ενοχλούμε να τον χειροκροτήσουμε στο τέλος για το αποτέλεσμά του. Δύο κόσμοι παράλληλοι, λοιπόν, ο θεατής και ο καλλιτέχνης που σχεδόν δεν πρέπει να συναντηθούν την ώρα της πράξης. Ο καλλιτέχνης γίνεται απλά παρουσιαστής του έργου του και ο θεατής απλός καταναλωτής των υπέροχων προβληματισμών. Καθόλα νόμιμη συναλλαγή και θαυμαστός ο ρόλος της. Γενιές και γενιές έχουν θαυμάσει μαέστρους των τεχνών σε υπέροχες στιγμές απόλυτης συγκέντρωσης και αυτοαπομόνωσης.

σίες που δεν συνέβησαν και όχι ρόλους αυτούς καθαυτούς. Θέλω π.χ. κάποια στιγμή να παίξω με την Ρένη Πιττακή, αυτήν την υπέροχη κυρία του θεάτρου μας.

“ “

Σ

ε απολαύσαμε το καλοκαίρι στο ρόλο του Άμλετ στη Ρεματιά, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, όπου η παράσταση καταχειροκροτήθηκε. Πώς εισπράττεις αυτήν την αγάπη του κόσμου; Σε συγκινεί ή πλέον το έχεις συνηθίσει μετά από τόσα χρόνια; Να μία ερώτηση που κάθε της απάντηση γεννάει προβληματισμούς για το στόχο του καλλιτεχνικού έργου. Η Τέχνη γίνεται για το κοινό ή το κοινό είναι απλώς και από συγκυρία παρόν την ώρα που πραγματώνεται μια υψηλής ενέργειας πράξη, όπως επί παραδείγματι είναι μια θεατρική παράσταση; Ερώτημα που απαντήθηκε ποικιλοτρόπως και αναλόγως των εποχικών συγκυριών.

της Βικτωρίας Καλονάρου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 17


meno@halandri for shopping

Pentavras

ΙΔΙΟΤΡΟΠΟ

Γόβες μπεζ 39 ευρώ.

Κόκκινη τσάντα FERRE.

Ντινγκ Yuan, σετ από πιάτα και bawl σερβιρίσματος, από μελαμίνη: 135 ευρώ, οίκος Ιbride/Γαλλία.

Prime Timers Παπούτσια All Star 52 ευρώ.

18 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Shoeshop22

ΙRA COLLECTION

Μαύρα σουέτ μποτάκια με στρας 177 ευρώ.

Mπλούζα βραδινή και δώρο κόσμημα 39 ευρώ.

Δημήτρης Κυρίκος Regalinas Γυναικείο t-shirt 39 ευρώ.

BIZERMANI Σκουλαρίκια κρεμαστά με κρύσταλλα swarovski 35 ευρώ.

Ντινγκ

Ρόδι σμάλτο ασήμι, 13 ευρώ, Γούρι ασήμι, 7 ευρώ, Μπότα σμάλτο ασήμι, 12 ευρώ.

Φωτιστικό από σίδερο, 65 ευρώ, οίκος Puplo.

Αραβαντινός

Prime Timers

Πέννες Pelikan 300 ευρώ.

Φούτερ Wesc 64 ευρώ.


meno@halandri for shopping

Soapopera Ευριπίδης

Μαριάνθη Σπυρίδη

Coffee book 9,99 ευρώ.

Χειροποίητα κοσμήματα από 5 ευρώ.

Jikki

Prive

Γούρια ρόδι και αστέρι 10 ευρώ.

Yourspace Μπλουζάκια με Χριστουγεννιάτικα θέματα από 15 ευρώ.

Σαπουνάκια αρωματοθεραπείας 4,50 ευρώ, υγρό σαπούνι ελαιόλαδου 7 ευρώ, jasmin & mimisa body butter 12 ευρώ, rose body lotion 6,70 ευρώ.

Ο Μικρός Κοραής

Pentavras Κόκκινες γόβες λουστρίνι 39 ευρώ.

Regalinas

Ανδρικό t-shirt Galiano 85 ευρώ.

Μακέτα τρένου κλίμακας 1:144 με κίνηση 252 ευρώ.

Φόρεμα ριγέ γκρι 59 ευρώ.

Ανέμη

Pentavras

Βασίλης Σταύρου

Ηλεκτρική κιθάρα 90 ευρώ.

Μπότα λουστρίνι με φιόγκο 79 ευρώ.

Γούρι από ασήμι 30 ευρώ.

Tα ενδύματα σχεδιάζονται και ράβονται στην Ελλάδα.

Πλάτωνος 19, Χαλάνδρι τηλ.: 210 6849322 fax: 210 6898835 www.regalinas.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 19


meno@halandri for shopping

Ο Μικρός Κοραής

Shoeshop22 Γκρι σουέτ μποτάκι 139 ευρώ, κόκκινο peep toe 144 ευρώ.

ΗΑΝDROMANIA Χειροποίητα κοσμήματα 17 ευρώ

Ανέμη

Regalinas

Κάστρο Ιπποτών 96 ευρώ.

Γυναικείο t-shirt 49 ευρώ.

Ευριπίδης Πέννες Pelikan 315 ευρώ η μαύρη και 275 ευρώ η πράσινη.

Σημειωματάριο με γραμμές 9,50 ευρώ, Το αρκουδάκι με το κόκκινο φιογκάκι, εκδ. Τραύλος 14,15 ευρώ.

Οφθαλμός Γυαλιά ηλίου Paul Smith 230 ευρώ, Dolce Cabbana 211 ευρώ, Prada 249 ευρώ, Dolce Cabbana 160 ευρώ,

Roula Nouli Prive Φούστα Crea 220 ευρώ.

cafe-eat-drink

Ένας all day χώρος φαγητού και διασκέδασης

Σημείο συνάντησης γνωστών και φίλων

Αγίου Γεωργίου 59, (Πλατεία Κένεντυ), Χαλάνδρι, Τηλ.: 210 6842060 20 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011


meno@halandri for shopping

Υπέρπυρον Ασημένια γούρια 12 ευρώ.

Shoeshop22 Γκρι σουέτ γόβα με μωβ λουλούδι 139 ευρώ, κόκκινη σουέτ γόβα 129 ευρώ.

20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ 111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά Μετά από τα τρία βιβλία της σειράς «Το Ημερολόγιο ενός πατέρα» (Γονείς για πρώτη φοράΌποιος αγαπάει (εκ)παιδεύει –Μπαμπά τι είναι το σεξ;), ο Κώστας Στοφόρος «ξαναχτυπά» με ένα καινούργιο βιβλίο για γονείς, μόνο που αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικό. Με τη συνεργασία 20 σεφ και 11 …μαμάδων, παρουσιάζει ένα βιβλίο με συνταγές. Ομολογημένος στόχος να αποδειχθεί ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο. Κυρίως στα παιδιά! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, με σκληρό εξώφυλλο, σε μορφή σπιράλ, ώστε να είναι λειτουργικό στη κουζίνα. Mια καταπληκτική ιδέα για Χριστουγεννιάτικο δώρο. Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΧΩΡΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Το κατάστημα της Έφης Τσαπαρίκου είναι ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργίας. Εκεί θα βρείτε ιδιαίτερες προτάσεις για μια ξεχωριστή βάπτιση, έναν ανεπανάληπτο γάμο και μια μοναδική εκδήλωση. Ακόμη, θα σας προτείνουν υπέροχες ιδέες διακόσμησης και δώρα που θα μείνουν αξέχαστα. Έφη Τσαπαρίκου, Ανδρέα Παπανδρέου & Καλογρέζης 3.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 21


meno@nightout

Μια μαγική τράπουλα

Διευθύνσεις καταστημάτων Ανέμη, Αγ. Παρασκευής 29

cafe-bar ................... hot spots

El Ray Alobar

Στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου. Εναλλακτικό cocktail bar με funk και soul μουσική, πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική, «ζεστή» ατμόσφαιρα, όμορφο κόσμο, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Think Positive

Γκίνη και Ασπασίας Κανατσούλη, η άλλη άποψη της διασκέδασης, soul, reggae, pop και rock, πολύχρωμα cocktail πάνε κι έρχονται, minimal αισθητική, ολόλευκη μπάρα, πιστοί θαμώνες και κάθε Παρασκευή στα deck η δικιά μας Ευδοκία Πρέκα.

.....................classics

Flocafe

Χαμηλά στην Πεντέλης. Πολλές επιλογές σε καφέ, γλυκό, γρήγορο γεύμα, σημείο συνάντησης για επαγγελματικά ραντεβού και όχι μόνο, σ’ ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία.

Κομπολόι

Τόσο το όνομα όσο και το ίδιο το μαγαζί σε προδιαθέτουν. Εκτός από καφέ και ποτό, το καφενείο σερβίρει

τεράστια ποικιλία για τσίπουρο. Εντυπωσιαστήκαμε!!! Στη Γρηγορίου Γυφτοπούλου, δίπλα στο ΚΕΠ.

restaurants ................... hot spots

Άσπρο Πιάτο

Κέφι, χορός ξεφάντωμα. Η απόδειξη ότι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι καλά κρατεί. Φαγητό, ποτό και λουλούδια σε συνδυασμό με διάθεση για «σπάσιμο». Βρίσκεται στην Εθν. Αντιστάσεως και είναι πάντα γεμάτο.

Nικόπολις

Φρέσκο ψάρι, στρείδια, γυαλιστερές, ψαρομεζέδες, μυθική σούπα, αστακομακαρονάδα και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Το καταευχαριστηθήκαμε. Εξαιρετικοί άνθρωποι οι ιδιοκτήτες. Ψηλά στην Ηρακλείτου 54 και Ιερού Λόχου.

Το καφενείο του Αντώνη

Βρίσκεται στο Συνοικισμό. Λατρεύουμε την απλότητά του, τα καθαρά, καλομαγειρεμένα φαγητά του, τον κύριο Σάββα. Αξεπέραστο, μαμαδίστικο καγιανά, σουβλάκι σε πολλές εκδοχές, κοτόπουλο ψητό και μαγειρευτά. Όλο το μαγαζί μια παρέα.

22 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

...............new entries

Ψαράκια

Στο Κάτω Χαλάνδρι, Σοφ. Βενιζέλου και Χίου. Υψηλή αισθητική σε χρώματα που σε προδιαθέτουν μπλε, λευκό μολυβί. Εκτός από τα κλασικά ψητό χταπόδι, μύδια σαγανάκι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, σερβίρουν γκουρμέ πιάτα όπως σούπα γλυκιάς κολοκύθας με γαρίδες κ.ά.

Funky elf

Μια μεγάλη αγάπη ξεκίνησε! Cupcakes, Cheesecake, ροφήματα και πολλά άλλα. Ένα καινούργιο γλυκοστέκι διαφορετικής φιλοσοφίας, εμφανίστηκε και μας ξετρέλανε! Βρίσκεται χαμηλά στην Παπανικολή στο σημείο που τείνει να γίνει στέκι ζαχαροπλαστείων!

Famous Chicken

Ψηλά στην Παπανικολή. Προς το παρόν μόνο delivery σε λίγο θα καθόμαστε κιόλας. Το κοτόπουλο στα καλύτερα του, φρέσκο, ελληνικό κοτόπουλο σε όλες του της εκδοχές : με γλυκόξινη σάλτσα, teriyaki, κοτοπαϊδάκια, κοτόπιτα, κοτοσούβλι και η λίστα είναι ατελείωτη.

Η ιδέα γεννήθηκε καθώς ετοίμαζα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδιά και συμβουλευόμουνα τη «Βίβλο» του παραμυθά, τη «Γραμματική της φαντασίας» του Τζιάνι Ροντάρι. Πήρα αμέσως τηλέφωνο την εξαιρετική ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη και τη ρώτησα πως θα της φαινόταν να ζωγράφιζε …τραπουλόχαρτα! Έτσι γεννήθηκε η μαγική τράπουλα, με 21 τραπουλόχαρτα που μας βοηθούν να φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια, μαζί με τα παιδιά ή την παρέα μας. Αλλά και τα ίδια τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους παραμύθια, γυμνάζοντας τη …φαντασία τους. Ένα όμορφο και δημιουργικό δωράκι για τα Χριστούγεννα. Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μας το ηλεκτρονικό σας γράμμα και θα απαντήσουμε: stoforos@yahoo.com, stefi.veldemiri@gmail.com

Αραβαντινός, Βασ. Γεωργίου 50 Βασίλης Σταύρου, Χαϊμαντά 30 Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Αν. Παπανδρέου 8 και 11 εντός στοάς Βιβλιοπωλείο Ο Μικρός Κοραής, Αν Παπανδρέου 6 Δημήτρης Κυρίκος, Αγ. Παρασκευής 13-15 Ιδιότροπο, Aγ. Παρασκευής 10 Μαριάνθη Σπυρίδη, τηλ. 6945383071. Ντινγκ, Σοφ. Βενιζέλου 21 Οφθαλμός, Σωκράτους 7 και Ηρακλείου Υπέρπυρον, Αγ. Παρασκευής 17 Bizermani, Xαϊμαντά 28 και 30 Ηandromania, Αν. Παπανδρέου 39 Ιra Collection, Σοφ. Βενιζέλου 3 Jikki, Aγ. Παρασκευής 2 Pentavras, Αγ. Παρασκευής 6 Prime Timers, Αγ. Παρασκευής 3-5 Regalinas, Πλάτωνος 19 Roula Nouli, Prive, Αν. Παπανδρέου 20 Shoeshop22, Aριστοφάνους 22 Soap Opera, Aγ. Παρασκευής 41 Your space, Αριστοφάνους 36Β & Σωκράτους


Μελομακάρονα Παραδοσιακά απο τα ζαχαροπλαστεια χαχαμησ Για τη ζύμη 2,600 κιλά αλεύρι 175 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1,250 κιλά λάδι 400 γρ χυμό πορτοκαλιού Ξύσμα από 4 χοντρόφλουδα πορτοκάλια 15 γρ. αμμωνία 15 γρ. σόδα 250 γρ. μέλι ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο Για το σιρόπι 1 κιλο νερό 2 κιλά ζάχαρη Χυμό από 1 λεμόνι ½ κιλό μέλι Για το πασπάλισμα Μέλι Καρύδι σπασμένο Οδηγίες Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σύντομα (για να μην σφίξει η ζύμη) τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που επιθυμούμε και ψήνουμε αμέσως. Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, ώστε μόλις βγούν από το φούρνο τα βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι για όσο χρόνο θέλουμε, ανάλογα με το πόσο τραγανά τα θέλουμε. Στραγγίζουμε σε σύρμα και τα απλώνουμε σε ταψί ή πιατέλα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα περιχύνουμε με μια πλούσια δόση μελιού και πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Γλυκά Xριστούγεννα στο φούρνο ΒΕΝΕΤΗ Τα φετινά χριστούγγενα γίνονται πιο.. γλυκά στο Φούρνο ΒΕΝΕΤΗ με ποικιλία νέων λαχταριστών γλυκισμάτων για τις ημέρες των γιορτών, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Παραδοσιακά, ο νέος χρόνος ξεκινάει με γούρι με μια Βασιλόπιτα ΒΕΝΕΤΗ. Ο ΒΕΝΕΤΗΣ υποδέχεται το 2012 με πολλές διαφορετικές Βασιλόπιτες: Bασιλόπιτα Κέικ με γεύση πορτοκάλι με ή χωρίς επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, Βασιλόπιτα «Αμυγδάλου» βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή βασιλόπιτας με κομμάτια αμυγδάλου, Παραδοσιακή Τσουρεκιού Βασιλόπιτα με ζύμη από τσουρέκι και βασικά συστατικά το μαχλέπι και τη μαστίχα αλλά και Σμυρνέικη Βασιλόπιτα βασισμένη σε παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή με κανέλλα, γαρύφαλο κα επικάλυψη μαρέγκας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 23


οι συμπολίτες μας προτείνουν

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ (με τον Ν. 4014/2011, Φ.Ε.Κ. 209Α/21.09.2011)

«Μια φορά κι έναν καιρό… του Θοδωρή Μαυρογεώργη, Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού

A

φελής κουτόφραγκος (κατά προτίμηση Γερμανός, που τους έχουμε και άχτι τελευταία) αποφασίζει για επαγγελματικούς λόγους να επισκεφθεί την πόλη μας, το Χαλάνδρι, ένα από τα σημαντικότερα προάστια (;) της Αθήνας, την αρχαία Φλύα. Με την κακή συνήθεια που έχουν αυτοί οι απολίτιστοι λαοί, δεν παίρνει ταξί για να φθάσει στον προορισμό του, στο Κέντρο του Χαλανδρίου παρά αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το Μετρό. Τον πληροφορούν (ορθά) πως ο πλησιέστερος Σταθμός του Μετρό στο Κέντρο του Χαλανδρίου είναι ο Σταθμός Αγίας Παρασκευής. Επιβιβάζεται στο Μετρό στο Σύνταγμα και εντυπωσιάζεται είναι αλήθεια από όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τη λειτουργία αυτού του εξαιρετικού Μέσου Μαζικής Μεταφοράς: σταθμοί, εκδοτήρια, ευρήματα ανασκαφών και έργα τέχνης, βαγόνια κλπ. ‘‘Πιάσαν τόπο οι χρηματοδοτήσεις’’ σκέφτεται χαρούμενος καθώς αποβιβάζεται στο Σταθμό Αγίας Παρασκευής. Εχοντας πάρει τις κατάλληλες πληροφορίες αποφασίζει να κινηθεί πεζός προς το Κέντρο του Χαλανδρίου, όχι από την οδό Αγ. Παρασκευής (με μεγάλο όγκο κυκλοφορίας οχημάτων) αλλά από την οδό Θεσσαλονίκης (τοπική οδός). Σε συνέχεια της θετικής εντύπωσης που του προξένησε το Μετρό αναμένει κάτι ανάλογο και για την οδό Θεσσαλονίκης και την όμορη περιοχή που αποτελεί την πλησιέστερη πύλη εισόδου/ εξόδου στο Κέντρο της πόλης του Χαλανδρίου. Εκεί κάπου αρχίζουν τα προβλήματα. Στην αρχή της η οδός Θεσσαλονίκης δεν έχει πεζοδρόμια (!!!), ακολούθως επάνω στα μικρά της πεζοδρόμια (σημείωση Συντάκτη: το μισό πλάτος καταλαμβάνουν δένδρατο άλλοθι για το πράσινο που λείπει από την πόλη) σταθμεύουν ΙΧ, στο σύνολο αυτής της τοπικής οδού και της όμορης περιοχής υπάρχει παρόδια στάθμευση παντού, ακόμη και πάνω στις διασταυρώσεις. ‘‘Πάλι καλά που έχουν μονοδρομήσει τους δρόμους’’ σκέφτεται καθώς περπατάει πάνω στο οδόστρωμα. Αλλά φευ! Εκείνη τη στιγ-

μή ΙΧ, μέλος του κινήματος ‘‘Δεν υπακούω με τίποτα στα Σήματα για να φτάσω πιο γρήγορα στο Super Market’’ ακολουθούμενο από όχημα τροφοδοσίας του εν λόγω Super Market, εισέρχεται παράνομα στην οδό Θεσσαλονίκης από την οδό Δουκ. Πλακεντίας, όπου υπάρχει και φανάρι εξόδου στη Δουκ. Πλακεντίας!!! Ο κουτόφραγκος αποδεικνύεται καλογυμνασμένος καθώς ‘‘βουτάει’’ σε (μετακινούμενο από σπίτι σε σπίτι) κάδο ανακύκλωσης και αποφεύγει το χτύπημα… και η επιβράβευση δεν αργεί να έρθει, ένα ελληνικότατο μπινελίκι για τη ...στραβομάρα του. ‘‘Ευτυχώς έστειλαν εμένα και όχι τον Σόιμπλε’’ αναλογίζεται καθώς σταματάει το πρώτο ταξί που βλέπει μπροστά του.’’ Αγαπητοί Συνδημότες, ευτυχώς η παραπάνω ιστοριούλα είναι παραμύθι αλλά επειδή και τα παραμύθια συχνά διδάσκουν, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις: Ο Δημόσιος Χώρος –σαν υποδομή αλλά και σαν προϊόν που αποπνέει πολιτισμό- σχηματοποιείται: από το Δήμο και τις Υπηρεσίες του, που πράγματι στο παραμύθι μας δεν επεμβαίνουν για να δηλώσουν τι πόλη θέλουν, πόλη για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα (και μην ακούσω αστείες δικαιολογίες περί δαπανηρών παρεμβάσεων, γιατί στην επόμενη ευκαιρία θα παραθέσω εναλλακτικά μέτρα που ξεκινούν από σχεδόν μηδενικό κόστος) από το Κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία ή/ και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που εν προκειμένω δεν υποστηρίζουν την υποδοχή ενός υπερτοπικού πόλου (Σταθμός Μετρό) από την περιοχή επιρροής από την Τροχαία, που όταν πολίτες της ζήτησαν να αστυνομεύσει (δηλαδή να κάνει τη δουλειά της) τις πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Σταθμού Αγίας Παρασκευής απάντησε πως πρέπει να υποβάλουν έγγραφη καταγγελία !!! από τις Εμπορικές Χρήσεις, που δε σέβονται τη γειτονιά που τις φιλοξενεί, θεωρώντας πως οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έχουν ως αποκλειστικό λόγο ύπαρξης την εξυπηρέτηση τους και τέλος, αλλά πρωτίστως, από τους Δημότες δηλαδή την ίδια την πόλη, που δεν μπορεί να θέλουν στην ‘‘αυλή τους’’ το ιδανικό προάστιο και ακριβώς το αντίθετο για τις γειτονιές των γειτόνων τους.

Τα 5 σημεία της Διαδικασίας Ένταξης στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων όπως ανακοινώθηκαν από το ΤΕΕ Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Ο μηχανικός πραγματοποιεί αυτοψία, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το "προσωρινό πρόστιμο" Ο μηχανικός συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν "μοναδικό αριθμό" για το αυθαίρετο, εντολή και πληρωμή του κατάλληλου "τέλους υπαγωγής" στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία. Βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του "τελικού προστίμου" και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα. Ο μηχανικός υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων στο σύστημα ηλεκτρονικά. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα "ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ". Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

Πώς καθορίζεται το ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου; Το ύψος του προστίμου προκύπτει από ένα εύρος παραγόντων που εξασφαλίζουν κατά το δυνατό δίκαιο, αναλογικό και διαβαθμισμένο αποτέλεσμα υπολογισμού. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πρόστιμο βρίσκονται στο "Φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου", ενώ ορίζονται κατ' αποκοπή πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες αυθαιρεσιών. Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.

Ποιό είναι το ύψος του αρχικού παραβόλου; Το ύψος του αρχικού παραβόλου κυμαίνεται από 500 έως 6.000 ευρώ ανάλογα με την επικρατούσα χρήση και επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής / χρήσης (εκπίπτει από το τελικό πρόστιμο).

Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω το σύνολο του προστίμου; Τι θα γίνει αν καθυστερήσω την καταβολή των δόσεων; Ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου καθορίζεται σύμφωνα με τη δήλωση του ενδιαφερομένου στην αίτηση του, ως εξής: 1) για ακίνητα κατοικίας: τριάντα έξι (36) μηνιαίες ή δέκα (10) τριμηνιαίες δόσεις. 2) για ακίνητα άλλης χρήσης: τριάντα έξι (36) μηνιαίες ή δώδεκα (12) τριμηναίες δόσεις. Επίσης, σε περίπτωση που το ποσό του προστίμου μετά την καταβολή του παραβόλου είναι μικρότερο των τετρακοσίων (400) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση. Η καθυστέρηση των δόσεων επιφέρει προσαύξηση 1% ή 3% κατά περίπτωση για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης δόσης ή μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων ο υπόχρεος εκπίπτει του δικαιώματος της υπαγωγής στη ρύθμιση.

Γιατί με αφορά ο παρών νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων; Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21/09/2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις. Για το λόγο αυτό, ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους για να έχουν το νόμιμο δικαίωμα μελλοντικά μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος.

Τι συμβαίνει αν δεν δηλωθεί η μη-νόμιμη κατασκευή μου; Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την επαναφορά της χρήσης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής: α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί αυτής της αξίας σε ετήσια βάση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε σε εμάς: Παναγιώτης Μασούρας (Πολιτικός Μηχαν. Ε.Μ.Π.) Τ 210 6892223 - Κ 6944 525805 Ιωάννης Γιαννόπουλος (Πολιτικός Μηχαν. Ε.Μ.Π.) Τ 210 7484435 - Κ 6977 679843

Αμοιβή Μηχανικού (Η νόμιμη ελάχιστη σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε.) 24 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

συνέντευξη στον Αιρετικό

Κάθε μήνα η εφημερίδα φιλοξενεί ένα γνωστό Χαλανδραίο, που γεννήθηκε ή μένει χρόνια στο Χαλάνδρι, τον ενδιαφέρει η πόλη του, ασχολείται με τα κοινά και έχει άποψη!

Σ

υνεχίζοντας την περιήγηση της πόλης για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας σταματάμε στον Άγγελο. Άγγελος Δρίζος: το κεντρικό περίπτερο της πλατείας Χαλανδρίου, ο άνθρωπος που από τις 6 το πρωί, όταν τελειώνει η βραδινή βάρδια, αναλαμβάνει να υποδεχτεί, με ένα πλατύ χαμόγελο, κάθε καινούργια μέρα στην πόλη. Άγγελε, είσαι ο άνθρωπος που, τα τελευταία 23 χρόνια, έχεις πει τις περισσότερες καλημέρες στο Χαλάνδρι. Το έχεις ποτέ σκεφτεί; H αλήθεια είναι ότι δεν το είχα συνειδητοποιήσει, όμως όπως το ακούω είναι πολύ θετικό. Η φιλοσοφία μου είναι πως ό,τι δίνεις παίρνεις. Έτσι, μια πρωινή καλημέρα με ένα χαμόγελο που δεν στοιχίζει τίποτε, μου δίνει ικανοποίηση, αφού αυτό εισπράττω και από τους πελάτες μου. Ζεις χρόνια την πλατεία, προφανώς την αγαπάς, τι θα κρατούσες και τι θα άλλαζες σ’ αυτήν; H πλατεία, όπως είναι σήμερα, έδωσε ταυτότητα στην πόλη, έγινε τόπος συνάντησης για νέους, αλλά κράτησε και εμάς τους μεγαλύτερους (…γέλια). Την προτιμώ φυσικά, όπως είναι και ίσως θα ήθελα λίγο περισσότερο πράσινο. Επίσης, αν κατάφερνε ο Δήμος, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα μαγαζιά της πλατείας ή όποιος άλλος να κάνουν κάποιες εκδηλώσεις στην πλατεία, νομίζω πως θα

ήταν ιδανικά, καθώς θα μάζευε κι άλλο κόσμο. Θεωρείς επικίνδυνη τη δουλειά σου; Έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση; Στο περίπτερο είσαι γενικώς εκτεθειμένος, άρα είναι εξίσου επικίνδυνα, όπως με κάθε δουλειά αντίστοιχη σε εξωτερικό χώρο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, ναι κι εγώ έχω επηρεαστεί κι αυτό φαίνεται από τη δυσκολία που βλέπω πια στην αγορά μικροπραγμάτων (τσίχλες, παγωτά, σοκολάτες) που πριν μερικούς μήνες ακόμη δεν τα λογάριαζαν. Τόσα χρόνια εδώ, στο ίδιο μέρος, περιέγραψέ μας ένα συμβάν που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ. Από το περίπτερο έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι, ο καθένας με τα δικά του. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να ξεχάσω όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι η ιστορία ενός νεαρού που τον ήξερα ως πελάτη και όσο ήταν φοιτητής έπαιρνε καθημερινά τσιγάρα. Κάποια στιγμή με χαιρέτησε κι έφυγε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Περίπου 7 χρόνια αργότερα, κι ενώ είχε έρθει για λίγες ημέρες στην Αθήνα για ένα συνέδριο, ήρθε από τη Γλυφάδα, όπου έμενε, μόνο για να δει αν υπάρχω, έτσι να πει ένα γειά. Κάτι πολύ ανθρώπινο που ειλικρινά συγκινούμαι κάθε φορά που το σκέφτομαι.

Αλλάζουμε διάθεση ή όχι; Πως αισθάνεσαι κάθε φορά που ο Ολυμπιακός παίζει στην Ευρώπη; Aστειάκια!!! Ο Ολυμπιακός τουλάχιστον 363 ημέρες το χρόνο είναι καβάλα στο άλογο, είναι στην κορυφή. Τις 2, 3 ημέρες τις χαρίζουμε στους αντιπάλους μας. Καλά! Κλείνοντας θα θέλαμε μια ευχή για την πλατεία, το Χαλάνδρι, τη χρονιά που έρχεται, την Ελλάδα ότι θες. Ευχή μου είναι να φύγουμε από τη μιζέρια και να προχωρήσουμε μπροστά, όμως αυτό δε γίνεται από το σπίτι μας. Πρέπει σαν κοινωνία να αντιδράσουμε, να πούμε «ως εδώ»!! Ευχή μου να τα καταφέρουμε το 2012.

Physiopolis, Πολυχώρος Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης και Σωματικής Ευεξίας

HAIR STYLING

Η Υδροθεραπεία αποτελεί μέρος της φυσικοθεραπείας και είναι μία καλά οργανωμένη μορφή θεραπείας, αφού είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αποκατάσταση των ασθενών. Η Υδροθεραπεία βασίζεται σε δύο κύριες ιδιότητες του νερού, στο θερμικό και το μηχανικό ερέθισμα. Το Θερμικό Ερέθισμα είναι σπουδαίο στην Υδροθεραπεία και αποτελεί βασική μορφή θερμοθεραπείας. Για να υπάρχει θερμικό ερέθισμα πρέπει η θερμοκρασία του νερού να είναι 30οC -32οC. Ο Θερμικός παράγοντας δρα με πολλούς τρόπους, τέτοιοι είναι η διάταση των αγγείων, η υπεραιμία, η τοπική εφίδρωση, η μυϊκή χαλάρωση, η βελτίωση της τοπικής θρέψης και η αναλγησία . Οι μύες ζεσταίνονται, η αντίστασή τους ελαττώνεται και ακολουθεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα ανακούφιση από τον πόνο και διευκόλυνση των κινήσεων. Όσον αφορά το Μηχανικό Παράγοντα, η δράση του στηρίζεται στην άνωση και στην υδροστατική πίεση. Στο νερό το ανθρώπινο σώμα γίνεται

ελαφρύτερο, οι κινήσεις ευκολότερες, επέρχεται μυοχαλάρωση, απορρόφηση οιδημάτων και εξιδρωμάτων και επιδρά ευνοϊκά στον ψυχισμό. Η Υδροθεραπεία είναι κατάλληλη για: Αθλητικές κακώσεις, Ορθοπαιδικές και ρευματικές παθήσεις, Μετεγχειρητική αποκατάσταση, Καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, Εγκεφαλικά επεισόδια, Παραπληγία, Τετραπληγία, Εγκεφαλική παράλυση, Εγκυμοσύνη, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Μυοσκελετικές παθήσεις.

η εξειδίκευση στο ανδρικό κούρεμα

Παπάγου 14 152 34 Χαλάνδρι Τηλ.: 210 68 21 445

Christmas and New Years Eve party Ηρακλείου 7β, Χαλάνδρι, T: 213 0089507 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 25


ALERT

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ της Βίκυς Εξαρχοπούλου, MSc Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας

“Iδρυμα Χατζηκώνστα” Στήριξη και περίθαλψη 434 άπορων παιδιών Το ίδρυμα Χατζηκώνστα είναι το παλαιότερο σε λειτουργία (από το 1853) και το τρίτο σε σειρά ίδρυσης φιλανθρωπικό κατάστημα στην Ελλάδα. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη να μας ενημερώσει σχετικά με το έργο και τη δράση του ιδρύματος. Κύριε Πανεθυμιτάκη, ποια είναι η αποστολή του ιδρύματος; Το Ίδρυμα συστάθηκε το 1853 και μοναδική αποστολή του, αδιάλειπτα από τότε μέχρι σήμερα, έχει την περίθαλψη απόρων παιδιών. Σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη,τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούν σχολείο και να αποκτούν στη συνέχεια και με τη βοήθεια της εκπαίδευσης και κατάρτισης ένα επάγγελμα, ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες. Πείτε μας, με δυο λόγια, το έργο που επιτελείται. Σήμερα προσφέρονται, και μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών και των αρμοδίων Υπουργών, 4 προγράμματα υποστήριξης παιδιών. - Tου οικοτροφείου που φιλοξενεί παιδιά στο χώρο του Ιδρύματος, - Tων εξωτερικών οικοτρόφων, με το οποίο υποστηρίζουμε παιδιά σε όλη την Ελλάδα, που μένουν κοντά στις μητέρες τους. - Tο πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας, για εκείνα τα παιδιά που έρχονται στο Ίδρυμα για να γευματίσουν, να διαβάσουν με τη βοήθεια παιδαγωγών και να αποχωρήσουν. - Τέλος, υπάρχει το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει οικογένειες σε κρίση για ειδικές περιπτώσεις (ασθένειες – ατυχήματα κ.λ.π.) . Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι εισαγωγές στα προγράμματα πραγματοποιούνται με την συνεργασία κρατικών λειτουργών σε επίπεδο νομαρχιών ή δήμων ή ακόμα και της εκκλησίας. Πόσα παιδιά υποστηρίζει το ίδρυμα και πόσοι άνθρωποι απασχολούνται σε αυτό; Σε όλα τα παραπάνω προγράμματα έχουν ενταχθεί και υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα 434 παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Το Ίδρυμα,για να υποστηρίξει αυτά τα παιδιά και με επιστημονικά σύγχρονο τρόπο, διαθέτει παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές καθώς και λοιπό

26 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

διοικητικό προσωπικό. Το σύνολο του προσωπικού ανέρχεται σήμερα σε 70 εργαζόμενους, οι οποίοι και στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος. Ποιοι είναι οι πόροι του ιδρύματος; Το Ίδρυμα από συστάσεώς του έως και σήμερα δεν έχει λάβει καμία απολύτως κρατική ενίσχυση. Οι πόροι του ήταν ανέκαθεν οι πολλοί δωρητές και η ίδια περιουσία του Ιδρύματος, που αποτελείται από μετοχές, καταθέσεις και ακίνητα. Ποια βοήθεια θα θέλατε από το κράτος και τους πολίτες; Σήμερα η οικονομική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τα αιτήματα εισαγωγής παιδιών στα προγράμματά μας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε 400 επιπλέον νέους και νέες που δοκιμάζονται από τη φτώχεια. Από τους πολίτες ζητάμε βοήθεια για να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια. Από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση ζητάμε να δείξουν κατανόηση, να ελαφρύνουν την φορολογία και να μας στηρίξουν νοικιάζοντας δικά μας ακίνητα. Tι ετοιμάζετε τα Χριστούγεννα για τα παιδιά; Τα Χριστούγεννα οργανώνεται γιορτή για τα παιδιά με δώρα που δίνει το Ίδρυμα, αλλά υπάρχουν και δωρεές. Μοιράζουμε δωροεπιταγές στους οικοτρόφους που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική ανάγκη και προσπαθούμε να στέλνουμε τα παιδιά στις οικογένειές τους, όταν αυτό είναι δυνατόν.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓ. & ΑΙΚ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΝΕΩΝ Ν.Π.Ι.Δ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 374 - 15233 ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΤΗΛ. 210.6818.890 210.6810.524 - 210.6827.973 FAX: 210.6827.596

Ό

ταν ο γιος μου πλησίαζε την ηλικία των έξι και καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, άρχισε να με ρωτάει αν ο Αϊ Βασίλης υπάρχει πραγματικά. Δίστασα λίγο αλλά φαντάστηκα πως με είχε πλέον «ξεσκεπάσει», οπότε ξεκίνησα να του περιγράφω την αλήθεια. Προς μεγάλη μου έκπληξη με κοίταξε χαμογελώντας και με ρώτησε “ πλάκα μου κάνεις;”. Ήταν προφανές ότι, ενώ ήξερε, δεν ήθελε ούτε και ήταν έτοιμος να σταματήσει να ακούει το παραμύθι. Γέλασα και του είπα το τετριμμένο “ο Αϊ Βασίλης υπάρχει όσο πιστεύουμε σ΄ εκείνον”. Δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση, ούτε ρώτησε περισσότερα όμως. Δεν είχε έρθει ακόμα η στιγμή για να εγκαταλείψει τη μαγεία. Οι περισσότεροι γονείς, αντλώντας και οι ίδιοι χαρά από τη γιορτινή προσδοκία του παιδιού τους, τους καλλιεργούν το συγκεκριμένο μύθο από πολύ νωρίς. Αντίθετα, ορισμένοι άλλοι γονείς θεωρούν ότι το να αφηγηθούν στα παιδιά τους ένα παραμύθι και στη συνέχεια να τα πείσουν ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι απάτη και προδοσία της παιδικής εμπιστοσύνης. Ποια είναι η σωστή προσέγγιση; Δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ωστόσο, η σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε παιδιά και γονείς δεν εξαρτάται από το αν θα υπάρξει ή όχι η ιστορία του Αϊ Βασίλη, αλλά από το πώς οι γονείς θα διαχειριστούν αυτή την ιστορία στη συνέχεια. Ακραίες θέσεις γονιών του τύπου “τα παιδιά που πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη είναι χαζά και οι γονείς τους ψεύτες” ή “τα παιδιά που δεν πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη είναι κακά και δεν θα πάρουν δώρα”, δημιουργούν (προκαλούν) στα παιδιά συναισθηματική σύγκρουση και θυμό. Ποια είναι η σωστή ηλικία για να αποκαλύψουν οι γονείς στα παιδιά ότι τα δώρα κάτω από το δέντρο και το δαγκωμένο μελομακάρονο δίπλα στο τζάκι δεν ήταν έργο του χοντρούλη κυρίου με το σκουφάκι; Τι γίνεται όταν κάποιος συμμαθητής αμφισβητήσει το μύθο; Ούτε κι εδώ υπάρχει σαφής απάντηση. Δεν υπάρχει μία προκαθορισμένη στιγμή που οι γονείς υποχρεούνται να αποκαλύψουν ότι ο Αϊ Βασίλης είναι ένα όμορφο παραμύθι. Σε γενικές γραμμές, στην ηλικία των 6 ετών ένα παιδί διαχωρίζει με με-

γαλύτερη σαφήνεια τη φαντασία από την πραγματικότητα, ενώ από την ηλικία των 7 και μέχρι τα 11 βρίσκεται στην περίοδος της γνωστικής ανάπτυξης. Κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και οι προσδοκίες του μοναδικές και εξατομικευμένες. Το πλέον πολύτιμο χάρισμα των γονιών είναι η δυνατότητα να αφουγκράζονται τα λεκτικά και εξω-λεκτικά μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά κάνουν ερωτήσεις, διαισθάνονται ότι κάτι δεν κολλάει στο παραμύθι των δώρων, τους αρέσει όμως και δεν είναι ακόμα έτοιμα να το αποχωριστούν! Συμμαχούν με τους γονείς, μπαίνουν στο παιχνίδι και παίζουν όλοι μαζί, ο καθένας το ρόλο του. Δεν πειράζει να συντηρηθεί αυτό για λίγο. Κάποια άλλα παιδιά πείθονται τόσο πολύ που χρειάζονται πολύ λεπτούς και αργούς χειρισμούς στην αποκάλυψη του μύθου. Σε κάθε περίπτωση, σταδιακά οι ερωτήσεις των παιδιών γίνονται όλο και πιο πιεστικές και η ανάγκη τους για λογικές απαντήσεις μεγαλύτερη. Τότε είναι σαφές ότι έχουν ανάγκη να ακούσουν την αλήθεια και είναι πλέον απαραίτητο να δοθούν από τους γονείς ξεκάθαρες απαντήσεις. Όταν αυτή η στιγμή έρθει, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει καμία και για κανέναν απολύτως λόγο παράταση του μύθου! Μερικές φορές η επόμενη ερώτηση είναι, “γιατί μου έλεγες ψέματα;”. Η ειλικρίνεια είναι ό,τι ισχυρότερο διαθέτουν οι γονείς σε αυτή την περίπτωση. Για ποιο λόγο έπλασαν όλες αυτές τις ιστορίες; Μήπως δεν ήταν ψέμα; Μήπως και οι ίδιοι είχαν παραδοθεί στη μαγεία του παιχνιδιού; Οι γονείς χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα,κι ακόμα και οι ενήλικοι διασκεδάζουν με την ιδέα του Αϊ Βασίλη κι ας ξέρουν ότι είναι παραμύθι. Άλλωστε, όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία στη ζωή μας. Γιατί να μην αφεθούμε στη γοητεία ενός παραμυθιού, ειδικά όταν η πραγματικότητα γύρω μας γίνεται όλο και πιο σκληρή κάθε μέρα… Καλά και παραμυθένια Χριστούγεννα σε όλους!


              

BAZAAR ร“รดรงรญ รŠร…ร‘รรŒรร‘, รดรก ร—รฑรฉรณรดรฏรตรฃรฅรญรญรฉรœรดรฉรชรก รครพรฑรก รฅรŸรญรกรฉ รจรฅรณรฌรผรฒ, รกรฃรกรฐรงรฌรรญรฏรฒ รผรฐรนรฒ รฏ ยขรฃรฉรฏรฒ ร‚รกรณรŸรซรงรฒ... ... รรญรกรฒ รจรฅรณรฌรผรฒ รฌรฅ รฐรฏรซรฝ รฐรฑรนรดรผรดรตรฐรก รครพรฑรก. ร–รรดรฏรฒ, รครงรฌรฉรฏรตรฑรฃรฏรฝรฌรฅ รฃรฉรก รณรกรฒ รกรญรดรฉรชรฅรŸรฌรฅรญรก รตรธรงรซรžรฒ รกรฉรณรจรงรดรฉรชรžรฒ, รชรกรดรœรซรซรงรซรก รฃรฉรก รทรฑรฉรณรดรฏรตรฃรฅรญรญรฉรœรดรฉรชรก รครพรฑรก. ร…รฐรฉรฐรซรรฏรญ, รกรตรดรž รดรง รทรฑรฏรญรฉรœ, รฌรฅ รชรœรจรฅ รกรฃรฏรฑรœ รณรกรฒ

รดรฏ 40%

รดรฏ รทรกรฌรผรฃรฅรซรฏ รดรฏรต รฐรกรฉรครฉรฏรฝ. รณ รฉ รฅ รญ รŸ รก รฃ รดรนรญ รฅรณรผรครนรญ, รฐรง

รƒรฉ' รกรตรดรผ รฌรงรญ รกรฑรฃรฅรŸรดรฅ. ร…รฐรฉรณรชรฅรถรดรฅรŸรดรฅ รฅรฃรชรกรŸรฑรนรฒ รดรงรญ รŠรฅรฑรกรฌรœรฑ. รรชรฏรฝรณรกรดรฅ รฐรฏรดร รฏ ยขรฃรฉรฏรฒ ร‚รกรณรŸรซรงรฒ รญรก รชรกรจรตรณรดรรฑรงรณรฅ รดรฏ รครพรฑรฏ รดรฏรต; รŠรกรจรงรฌรฅรฑรฉรญรœ 9:00 - 21:00.

รกรฐรผ รดรฏ 1971

ฮ”ฮ•ฮšฮ•ฮœฮ’ฮกฮ™ฮŸฮฃ 2011 m@h 27


ζωα

κια

“Xριστουγεννιάτικα δώρα”

Μ

ήνας χαράς και δώρων ο Δεκέμβρης.Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας ένα παρόμοιο γραμματάκι παραμονές Πρωτοχρονιάς; Πόσοι δεν έχουμε μείνει ξάγρυπνοι νύχτες παλεύοντας με τις σκέψεις μας για το αν θα πρέπει να υποκύψουμε στα «θέλω» των μικρών αξιαγάπητων διαβολάκων μας;

Ωστόσο, η αγορά ενός κατοικίδιου τις ημέρες αυτές θα ήταν ένα λάθος μήνυμα για τα παιδιά. Ένα κατοικίδιο είναι ένα έμψυχο πλάσμα και όχι ένα παιχνίδι που μετά το πέρας των εορτών θα καταλήξει στο παιδικό μπαούλο με τα σπασμένα παιχνίδια. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου είναι μία πράξη ευθύνης, που πρέπει να μας βρίσκει όλους σύμφωνους στην οικογένεια. Αρκετές θα είναι οι ώρες που θα πρέπει να αφιερώσουμε στο νέο μέλος και αρκετές οι υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουμε γι αυτό. Αν το ζωάκι-δώρο θα είναι σκύλος ή γάτα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι ένα πλασματάκι που θα μας συντροφεύει για τα 15 έως 20 επόμενα χρόνια της ζωής μας. Πρέπει λοιπόν η οικογένεια να αισθάνεται έτοιμη να αναλάβει τη δέσμευση για μια τόσο μακρόχρονη φροντίδα. Όμως πόσο έτοιμοι είμαστε γι’ αυτό; Δυστυχώς όμως πρώτα οι σκύλοι και μετά οι γάτες είναι τα πιο άτυχα θύματα της παρορμητικής απόφασης. Εκατοντάδες «Χριστουγεννιάτικα Δώρα» θα βρεθούν μετά από 3-4 μήνες στους δρόμους πεταμένα, υποσιτισμένα ακόμα και κακοποιημένα μ’ ένα βλέμμα απορίας, μ’ ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;

Εύχομαι φέτος όσα ζωάκια φέρει ο Αϊ Βασίλης στα μικρά μας αγγελούδια να βρουν μια οικογένεια που θα τα αγκαλιάσει με πολύ αγάπη και φροντίδα… Και ΜΗΝ ξεχνάτε… ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ! Θα σας λατρεύει για ΠΑΝΤΑ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! Αγνή

28 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Tρίποδε πια, φίλε μου, συγγνώμη…

Αγαπημένε μου Αϊ Βασίλη. Φέτος ήμουν πολύ καλό πα

ιδί, δεν έκανα φασαρία και άκουγα την μαμά μου. Θέ λω σε παρακαλώ να μου φέρεις ένα ζωάκι b που θα παίζ ει μαζί μου , θα με ακούει κα ι θα με αγαπάει πάρα πολύ για πάντα . Μην με ξεχάσεις... ο φίλος σου, Δημήτρης

t

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε τα αδεσποτάκια του Χαλανδρίου, καταθέτοντας στον ειδικό λογαριασμό της Αlpha Bank με αριθμό: 170002101126829 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ. : 210 6814276 και 6973 698750.

Με λένε Σάμπυ, είμαι Μπισόν Φριζέ περίπου 7 χρονών. Είμαι υγιέστατος, καθαρός, με πολύ καλούς τρόπους και από πολύ καλή οικογένεια (η μαμά μου είναι εκδότρια). Τώρα που έγινα ολόκληρος άντρας ψάχνω να βρω δεσποινίδα ανάλογων προσόντων για σοβαρή σχέση και σκοπό την οικογένεια. Αν σου αρέσω στείλε mail στο menohalandri@hol.gr

Ο Κρις θα γίνει «μεγάλος» γιατί είναι ημίαιμος, ράτσας Μέιν Κουν και έχει μεγάλη καρδιά που τους χωράει όλους, γάτες, σκύλους κι ανθρώπους. Τον κρατάς και γεμίζει η αγκαλιά σου χνουδωτή απαλή ομορφιά. Απίστευτα συντροφικός. Με μια ματιά του μπορεί να σας συναρπάσει και με ένα νάζι να σας ξεμυαλίσει.

Μια μεγάλη σταρ, η Μπέτυ ήδη γεννήθηκε, την φτάσαμε 9 μηνών και την παραδίδουμε στα φώτα της δημοσιότητας! Όλο νάζι και τρυφερότητα, καθημερινά μας εκπλήσσει! Είναι μια οριακά μεσαίου μεγέθους «μεγάλη Κυρία», ιδανική σύντροφος για μια ζωή. Σίγουρα είναι το πλάσμα που θα δώσει ευτυχία, τρυφερότητα, σιγουριά κ ασφάλεια.

Μια σακούλα με μωρά γατιά στην ακροθαλασσιά. Ο Νηρέας ήταν ο μόνος από τα αδέλφια του που επέζησε. Είναι γλυκός, μειλίχιος και αγαθός γατουλίνος. Τα πράσινα μάτια του μας κοιτούν με ευγνωμοσύνη. Του αξίζει μόνο εμπιστοσύνη και πολλή αγάπη.

Ιβαν ο μοναδικος! Μόνο που τον βλέπεις, τον ερωτεύεσαι! Αν και δίχρονο το αστέρι μας, ο ίδιος δεν το’ χει πάρει χαμπάρι κι έχει συμπεριφορά κουταβιού! Ένας παιχνιδιάρης αγαθός «γίγαντας» που είναι όμως και σούπερ φύλακας! Συμβιώνει αρμονικά με άλλα σκυλιά κι είναι πολύ φιλικός και παιχνιδιάρης με τα παιδιά και τους ανθρώπους. Ενα «κόσμημα»! Ένας ανεκτίμητος θησαυρός!

Ο συναρπαστικός Ραούλ (Siam snowshoe lilac point, 5,5 μηνών), εντυπωσιάζει με το ταμπεραμέντο του. Είναι πανέξυπνος, διεκδικητικός και απίστευτα τρυφερός. Η ικανότητα επικοινωνίας του με τους ανθρώπους είναι εντυπωσιακή. Είναι σπάνιος όχι για την ράτσα του αλλά για το χαρακτήρα του.

Ο Τίκο είναι μια σκυλομινιατουρίτσα που χωράει παντού! Ενα καλωσυνάτο πλάσμα που παραδίνεται άνευ όρων στην αγκαλιά. Είναι πια στειρωμένος εμβολιασμένος κι έτοιμος σε όλα και για όλα. Δε μεγαλώνει άλλο, είναι 9 κιλά με το ζόρι, ήσυχος χαρακτήρας, καλόβολος με όλους και καλομαθημένος στις αγκαλιές και στο σπιτικό τρόπο ζωής.

Με κλειστά ματάκια ήταν ο Ρόκι, όταν τον σώσαμε. Εκεί στην άκρη του δρόμου, δίπλα στο σκοτωμένο του αδελφάκι. Εξυπνος, χαδιάρης και εφευρετικός, ο μικρός μας, μπορεί να είναι ο νικητής της ζωής, αρκεί να κερδίσει μια θέση στην καρδιά και στο σπιτικό σας.

Σε πρωτόδα να τριγυρνάς ανέμελα στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, στο Χαλάνδρι, πριν ένα μήνα και κάτι… «Σ’ έκοψα» περίπου 6-7μηνών αρσενικό, μικρόσωμο, παιχνιδιάρικο και μην μπορώντας να κάνω κάτι άλλο, σου ευχήθηκα με όλη την καρδιά μου καλή τύχη! Μου μίλησαν για σένα, μετά από λίγες μέρες, κάποιοι φίλοι για το πόσο μικρός και άπραγος είσαι και πόσο ανάγκη από προστασία έχεις... Με πίκρα τους εξήγησα ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει φτάσει ο φιλοζωικός σύλλογος του Χαλανδρίου, έχοντας γονατίσει κάτω από το βάρος της συντήρησης 60 αδέσποτων που τα κρατάμε περιμένοντας να «υιοθετηθούν», δεν είναι δυνατόν να σου προσφέρουμε ούτε… εμβόλιο. Μετά χάθηκες… Σε ξαναβρήκα απρόσμενα το προηγούμενο Σάββατο, πηγαίνοντας «στη βάρδια μου» να ταΐσω τα σκυλιά στο σταθμό, κρυμμένο μέσα στα χαλάσματα, με σακατεμένο εντελώς το πίσω σου πόδισίγουρα από αυτοκίνητο-ξενηστικωμένο, χωρίς ανάσα, σχεδόν παραιτημένο από τη ζωή που δεν είχε καν προλάβει ν’αρχίσει… Και δεν μπορούσα να σου προσφέρω τίποτα πέρα από λίγο καθημερινό φαγητό και απέραντη αγάπη…Κι εσύ ανταποκρίθηκες κι άρχισες ν’ αργοσαλεύεις την ουρά σου και ξαναγύρισες στη ζωή, δίχως να νοιάζεσαι για το πόδι που έχασες, δίνοντας έτσι εσύ σε μας τους αρτιμελείς, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε… Έπη


«

dark stories

Μουσικoμανία της Eυδοκίας Πρέκα

by Placebo

Τι θα κάνουμε το πτώμα;» ρώτησε αφελώς ο Νίκος. Ο Σταύρος δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του. Είκοσι τέσσερις ώρες πριν είχε άλλες έννοιες στο μυαλό του. Δεν μπορούσαν σίγουρα να κάνουν τίποτα έως το επόμενο βράδυ οπότε αποφάσισαν να πάνε για καφέ στη πλατεία. Ηταν ήδη 8.30 και το μόνο που ήταν ανοιχτό ήταν το γωνιακό bar στον μικρό πεζόδρομο. Η βαριεστημένη σερβιτόρα ξαφνιάστηκε που τους είδε τόσο πρωί. Ο Σταύρος δεν μιλούσε παρά μόνο κάπνιζε. Ο Μίλτος προσπαθούσε να δώσει μία εξήγηση. Τα ξανθά μαλλιά της Κάτιας ήταν μια περούκα που έπεσε όταν προσπάθησαν να την τυλίξουν σε μια παλιά κουβέρτα. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ένδειξη αλλά ακόμα δεν είχε καταλήξει, όλα αυτά τα συμπτώματα παρέπεμπαν σε θανατηφόρα δηλητηρίαση...Ο Σταύρος σκεφτόταν... Πεντέλη ή στο ρέμα; Στη ρεματιά ήταν καλύτερα, το βράδυ προς Πεντέλη υπήρχε αστυνομία. Δεν ήξερε αν έπρεπε να τους τρομάξει παραπάνω λέγοντάς τους για τον τύπο με το Smart. «Πάω να φέρω τυρόπιτες από την πλατεία» τους είπε, αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι ήθελε να περπατήσει, να φύγει και να μην ακούει τα ιατρικά σενάρια του Μίλτου. Κατηφόρισε στην Αγίας Παρασκευής και έστριψε στην Ανδρέα Παπανδρέου. Σταμάτησε στο περίπτερο για τσιγάρα, όταν άκουσε τη συνέχεια που περίμενε με φόβο ... “We are running out of alibis from the 2nd of May, reminds me of the summertime on this winter day”. Ο τύπος είχε βγεί από το Smart και τον κοίταγε χωρίς γυαλιά και χωρίς χαμόγελα αυτή τη φορά... «Σταύρο φοβάσαι;»... .Συνεχίζεται...

Β Ι Β Λ Ι Οφ αγ ί α

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 1. ΠΕΡΑΙΩΣΗ, ΜΑΡΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 2. ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ, ΑΚΡΙΤΑ ΕΛΕΝΑ 3. ΚΑΙΡΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ, ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ 4. ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΕΥΚΡΟΣ 5. ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ, ΦΑΚΙΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 6. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 7. Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ, ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ 8. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ 9. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ 10. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 3-ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1. ΤΟ ΝΗΜΑ, ΧΙΣΛΟΠ ΒΙΚΤΟΡΙΑ 2. ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ, ΝΙΚΟΛΣ ΝΤΕΙΒΙΝΤ 3. ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΛΟΣ, ΜΠΑΡΝΣ ΤΖΟΥΛΙΑΝ 4. ΑΛΕΦ, ΚΟΕΛΙΟ ΠΑΟΛΟ 5. ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, ΝΕΣΜΠΟ ΤΖΟ 6. Σ΄ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΓΗ, ΜΠΕΛΕΤΟ ΡΕΝΕ 7. Ο ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ, ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ ΚΑΜΙΛΑ 8. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ, ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ ΖΟΖΕ 9. ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, ΛΑΡΣΟΝ ΑΣΑ 10. ΒLUΕ ΜΟΝDΑΥ, ΦΡΕΝΤΣ ΝΙΚΙ Τα βιβλία που σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις το Νοένβριο από το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

Agenda Δεκεμβρίου 15/12

Tassos Sotirakis, Ιανός Smokey Bandits, Koo Koo Live Music Bar

16/12

Παύλος Σιδηρόπουλος 21 χρόνια απών Φέτος το Δεκέμβριο συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ρόκερ, Παύλου Σιδηρόπουλου. Ενός εξαίρετου μουσικού ο οποίος έφυγε μόλις σε ηλικία 42 ετών από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην καριέρα του, θυμόμαστε τη συνεργασία του με το συγκρότημα «Σπυριδούλα» και τον επιτυχημένο δίσκο που κυκλοφόρησε με το όνομα «Φλου». Επόμενος δίσκος «Ζοrba the Freak» όπου περιλαμβάνεται το τραγούδι «Clown» με αγγλικό στίχο. Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστεί στην κινηματογράφο, στην ταινία «Ο Ασυμβίβαστος» του Α. Θωμόπουλου ,όπου ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Toν ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί με το Δημήτρη Πουλικάκο στην ταινία «Αλδεβαράν». Ως ηθοποιός έπαιξε στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή». Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος σχηματίζει τους «Απροσάρμοστους», σχήμα που με λίγες αλλαγές παραμένει το ίδιο ως το τέλος. Με το σχήμα αυτό ηχογράφησε σημαντικούς δίσκους και έπαιξε σε πολλές μουσικές σκηνές. Το 1982 κυκλοφορούν το «Εν λευκώ». Τα τραγούδια «Η» και «Αντεργκράουντ με στρας» λογοκρίνονται για «προτροπή στη χρήση ναρκωτικών» και το τραγούδι «Ύστατη στιγμή» για «προσβολή της δημοσίας αιδούς». Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Τολμηρή επικοινωνία». Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο «Ηλεκτρικός Θησέας» και το 1989 κυκλοφορεί το «Χωρίς μακιγιάζ». Δυστυχώς, και αυτός, όπως και άλλοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έπεσε θύμα της ηρωίνης. Ένας ταλαντούχος μουσικός που έφυγε νωρίς και είχε πολλά ακόμη να προσφέρει.

Karma To Burn, An Club Φοίβος Δεληβοριάς & Μάρθα Φριτζήλα, Gazarte Μανώλης Λιδάκης & Νάντια Μπουλέ, Σταυρός Του Νότου Xαίνηδες & Mode Plagal, Fuzz Nότης Μαυρουδής, Ιανός Expert Medicine, Serafim Tsotsonis Band & Μιχάλης Δέλτα, Gagarin 205 Βurger Project, Μουσική Σκηνή Αυλαία Μπάμπης Στόκας & Λιζέτα Καλημέρη, Δίπλα στο Ποτάμι Λεωνίδας Μπαλάφας, Koo Koo Live Music Bar

17/12

Clan Of Xymox, Κύτταρο Misuse, Bios Ελευθερία Αρβανιτάκη, Gazarte Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παλλάς Νίκος Ξυδάκης, Ιανός Ορφέας Περίδης, Μουσική Σκηνή Αυλαία Hooverphonic, Fuzz Coroner, Gagarin 205

18/12

Βαγγέλης Καρίπης, Αυλαία

23/12

Last Drive/Fuzz Active Member, Gagarin 205 Χριστούγεννα στον Ιανό, Ιανός

24/12

Γιώργης Ξυλούρης, Αυλαία Down & Out, After Dark

25/12

Δημήτρης Πουλικάκος & Αδέσποτα Σκυλιά, After Dark

27/12

Ματ Σε 2 Υφέσεις, Μουσική Σκηνή Αυλαία Ska Non Tropo, After Dark

28/12

Mitch Woods & His Rocket 88’s, Half Note The Walkabouts, Κύτταρο Ωδείο Ε.Καλκάνης, Ιανός Μαρία Τζομπανάκη & Λουδοβίκος των Ανωγείων, Αυλαία

29/12

Τζένη Βάνου, Δάκης & Τέρης Χρυσός, Gagarin 205 Σταύρος Λάντσιας, Ιανός

30/12

Lost Bodies, After Dark

19/12

Steve Lucky & The Rhumba Bums, Half Note Jean-Phillipe Carlot, Απόστολος Κάλτσας, Κώστας Παρίσσης, Ιανός

31/12

Encardia, Μουσική Σκηνή Αυλαία

3/1

20/12

Εστουδιαντίνα, Σταυρός του Νότου

West End Stars, Badminton Harlem Swing, Badminton Jamming Funkers, Aυλαία

6/1

Αγάθωνας, Χάραμα Burger Project, Aυλαία

7/1

21/12

Φτώχεια και Μπατιρλίκια στα Ρεμπέτικα, Ιανός Mogwai, Fuzz

22/12

Six D.O.G.S Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου, Μέγαρο Μουσικής Rosewood Brothers, After Dark

Μιχάλης Ρακιντζής, Gagarin 205 Salonumuz Klimalidir,

Septic Flesh, Dark Funeral, Heavier Than God, Fuzz Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Haig Yazdjian, Μάκης Αμπλιανίτης, Αυλαία Λάκης Παπαδόπουλος, After Dark

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 29


meno@thraki

Φ

έτος τις γιορτές το TOURCLUB προτείνει Ελλάδα. Ταξιδεύουμε μαζί και γνωρίζουμε τη Θράκη. Προορισμός με ποικιλόμορφο ενδιαφέρον στο ΒΑ άκρο της χώρας. Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρρες, Ανδριανούπολη (στη γειτονική Τουρκία), Καβάλα, πόλεις γραφικές και ιστορικές, με έντονα χαραγμένο το ανακάτεμα λαών και πολιτισμών.

Η περιήγησή μας ξεκινάει Ξάνθη, σπίτια με ζωηρά χρώματα, αρχοντικά καπνεμπόρων, δρομάκια στενά, ανηφορικά, καπναποθήκες, η παλιά αγορά, τα χάνια, τα μοναστήρια, πραγματικοί θησαυροί της φύσης τα θρακικά Τέμπη, το δάσος στο Δέλτα του Νέστου, το δάσος οξιάς στο Αρκουδόρεμα, ο υγροβιότοπος της λίμνης Βιστονίδας, όπου τα Φοινικόδεντρα σαν ροζ πινελιές καθρεπτίζονται πάνω στα γαλάζια νερά του Πόρτο – Λάγος. Στις ελώδεις εκτάσεις βουτηγμένα μέσα στα νερά και στη λάσπη τα βουβάλια απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Επόμενη στάση Κομοτηνή, τα τενεκετζίδικα, τα μαγαζάκια Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τα Μουφτεία, το Εσκί Τζαμί είναι λίγα μόνο από αυτά που θα δούμε στη μικρή περιπλάνησή μας μέσα στην πόλη. Συνεχίζουμε στην πρωτεύουσα του μεταξιού, το Σουφλί, απ’ όπου θα προμηθευτούμε υπέροχα μεταξωτά, πριν φτάσουμε στην παραμυθένια πόλη του Διδυμότειχου με τα λουτρά των ψιθύρων, το παλιό ρολόι, το μεγάλο τέμενος του Βαγιαζήζ και τον επιβλητικό Έβρο να τη διασχίζει. Την ίδια μέρα θα επισκεφτούμε και την Ορεστιάδα, πόλη με πολλούς πρόσφυγες από το 1923, προερχόμενους από την Τουρκία και φυσικά σταματάμε αφού το Δάσος της Δαδιάς μας περιμένει, πανέμορφο, υποβλητικό με 23 είδη αρπακτικών να φωλιάζουν μέσα του. Αλλάζουμε ημέρα και ανακαλύπτουμε τις Φέρρες, την ανατολική πόλη της Ενωμένης Ευρώπης, χτισμένη πάνω στον αρχαίο ποταμό Σαμία. Εδώ θα βρούμε την περίφημη «Μεγάλη Βρύση» (κοτζά-τσεσμές) με το χωνευτικό της νερό, ενώ θα επισκεφθούμε και τα λουτρά της Τραϊανούπολης. Ακο-

λουθεί η εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου, απέραντες ανοιχτές εκτάσεις με αβαθή νερά ή στεγνές, γεμάτες με μικρά φυτά. Η περιοχή αποτελεί έναν εξαιρετικό υδροβιότοπο με πάνω από 300 είδη πουλιών όλο το χρόνο και σπουδαιότερα τα Φοινικόπετρα ή Φλαμίγκο. Η Θράκη όμως συνεχίζεται και εκτός Ελλάδας, έτσι περνώντας τις Καστανιές (σύνορα γι’αυτό χρειαζόμαστε διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου) και απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή παράλληλα με τον Έβρο, θα καταλήξουμε στην Ανδριανούπολη. Πόλη με μεγάλη ιστορία από τα Βυζαντινά χρόνια με Ορθόδοξους ναούς, τεμένη και τον ονομαστό Σταθμό της Γαλλικής Εταιρίας Σιδηροδρόμων, όπου στάθμευε το Όριαν Εξπρές. Στην επιστροφή μας θα γνωρίσουμε το μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδας, την Καβάλα. Χτισμένη αμφιθεατρικά συνθέτει μια πολύχρωμη, μαγευτική εικόνα ανυπέρβλητης ομορφιάς.

ΤIPS Η διαμονή μας θα είναι στο πολυτελές ξενοδοχείο Thraki Palace 5* στην Αλεξανδρούπολη με τον πασίγνωστο Φάρο της και τις πανέμορφες παραλίες της. Έχουν οργανωθεί εκδρομές με πούλμαν 4,5 και 6 ημερών με τιμές αντίστοιχα 235 ευρώ, 290 και 332 κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο και αναχωρήσεις 22, 23, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Υπάρχει η δυνατότητα και αεροπορικής μετάβασης με αναχώρηση 23 ή 30 Δεκεμβρίου και 4ήμερο πρόγραμμα. Πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα και τιμοκατάλογο μπορείτε να βρείτε στο γραφείο μας Tourclub, Λεωφ. Πεντέλης 51 ή τηλεφωνικά στο 210 6852922

Τώρα όλος ο κόσμος χωράει στη τσέπη σου!!! Γνώρισε όλους τους αγαπημένους σου προορισμούς στις πιό χαμηλές τιμές! Λ. Πεντέλης 51, Χαλάνδρι, Τηλ.: 2106852922, Fax. 2106848116, e-mail. info@tourclub.gr, www.tourclub.gr 30 m@h ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011


ζώδια

τα α γα π ημ έν α το υ μ ήν α

της κυρίας Ρένας

Αγαπημένα μου αστεράκια, δεν θα σας ταλαιπωρήσω με λεπτομέρειες, μιας και λίγο -πολύ στην εορταστική περίοδο είμαστε όλοι στην ίδια περίπου κατάσταση αλλά και για να σας αποσπάσω τη προσοχή από τις παρενέργειες των εκλείψεων. Αυτή τη φορά θα σας χωρίσω σε γένη.

ΕΡΓΑΣΙΑ Αγόρια:

es, cheese carrot cak , Funky Elf! s, in ff u m ς Cupcakes, ούργιο μου πάθο ου καιν cakes. Το ικτωρία Καλονάρ Β

Σε άδεια έδρανα ο πρ οϋπολογισμός του 2012. Ίσως τελικά να είν αι καλύτερα έτσι... Αιρετικός

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας. Λίγοι άνθρωποι, με μηδενικό προϋπολογισμό, χωρίς επιχορηγήσεις, ξανάδωσαν ζωή σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που απολαύσαμε τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Κώστας Στοφόρος

Το αφεντικό πάνω απ’ το κεφάλι σου σε πρήζει. Αυτό που ακούς είναι «αβαβάου – παπαπάου» (οι Υδροχόοι και Ζυγοί ακούν και φωνές αγγέλων), ενώ με μάτι θολό και καρφωμένο σε ακαθόριστο σημείο ακριβώς πίσω απ’ τ’ αυτί του, σκέφτεσαι την πρόταση της καλής σου για χιονισμένη απόδραση στη Γενεύη και το πόσο επιτυχία θα έχει η αντιπρότασή σου για 3 ημέρες στη Κάτω Πετρομαγούλα στο πατρικό της μάνας σου. Το αφεντικό συνεχίζει, εσύ υποψιάζεσαι πως σαν Παρθένος που είναι δεν θα σταματήσει σύντομα και του εύχεσαι νοερά με 2 λέξεις αυτό που περιφραστικά σημαίνει «άντε να ζευγαρώσεις με φτηνό τρόπο». Ονειρεύεσαι τσόχες και ρουλέτες, αλλά, ο Πλούτωνας βρίσκεται στον Αιγόκερο και λογικά η λογική θα πρυτανεύσει, διαφορετικά ένα θα σου πω: Τζινγκλ μπελς, τζινγκλ μπελς, τζινγλ ολ δε γουέι, μη παρατζογάρεις, θα σε φαν τα χρέη, έι ...

Κορίτσια:

Χιλή. αληθινό στη 2011 το φως το ν Ελλάδα το φως μέσα και στη Είθε να έρθει στο 2012 αηλίδης Μιχάλης Μιχ

Αυτές τις μέρες γιορτά ζουμε τη γέννηση ενός μωρού, που αργό τερα, σαν δάσκαλος και ρήτορας πρότεινε κάτι όμορφο. Να αγαπάμε ο ένας τον άλ λο. Μόνο η αγάπη είναι αληθινή. Χρόνια πολλά σε όλους! Κυρία Ρένα

Η ταινία “Το Τανγκό των Χριστουγένων”, για την ευαισθησία, την υπέροχη φωτογραφία και τις ερμηνείες των Γ. Στάνκογλου και Α. Αλμπάνη. Bίκυ Εξαρχοπούλου

ι» ς η άνοιξη εξαρτάτα «το νου σας: από μα 8 197 ”, λη Νεφέ Οδ. Ελύτης, “Μαρία ου Μάιρα Παπασπύρ

ΑΑΑΒΑΔΙΣΤΑ, ΑΑΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ, ΑΑΑΒΙΑΣΤΑ, θα βρεις την εφημερίδα: Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Μικρός Κοραής, Δήμο, ΚΕΠ, Αετοπούλειο, Κέντρο Νεότητας, Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος, Γήπεδο Χαλανδρίου, αναψυκτήριο παιδικής χαράς Ολύμπου και αναψυκτήριο παιδικής χαράς Γηπέδου Μάρκος Παπαδάκης, σε όλα τα café, στους 5 σταθμούς του μετρό, σε πολλά εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, pet shops, σχολεία, φροντιστήρια, στο σπίτι σου! Κι ακόμα σε οίκους ανοχής, σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές κλινικές με βαριά περιστατικά, Μέγαρο Μαξίμου. Και αν δε μας βρεις σημαίνει ότι δεν meneis@halandri!

Η εργασία σου αυτή τη περίοδο είναι ένα εμπόδιο καθότι σου κλέβει χρόνο από το να καθαρίσεις το σπίτι, να το στολίσεις, να μαγειρέψεις για τη μέρα που περνάει, να μαγειρέψεις για το ρεβεγιόν, να μαγειρέψεις για να προσφέρεις σε άλλα ρεβεγιόν, να κάνεις αποτρίχωση, να κάνεις μανικιούρ - πεντικιούρ, να πας κομμωτήριο, να πάρεις τα παιδιά απ’ τις πρόβες για την εορταστική παράσταση, να δεις την εορταστική παράσταση, να ψωνίσεις τα δώρα, να ψωνίσεις τα δώρα που ξέχασες πριν, να ψωνίσεις για σένα, που σαν γνήσιος Αιγόκερος τιμάς τα γενέθλιά σου, να τυλίξεις τα δώρα, να πάρεις τις γόβες απ’ το τσαγκάρη, να πάρεις το παλτό απ’ το καθαριστήριο, να πας supermarket γιατί δεν φτάνουν τ’ αυγά, να πας γυμναστήριο, να βάλεις μπουγάδα τώρα που δεν βρέχει, να χάσεις 7 κιλά σε 3 μέρες, να πάρεις 300 τηλέφωνα για τις 72 ονομαστικές εορτές που πέφτουν μαζεμένες, να σχεδιάσεις ρομαντική Χριστουγεννιάτικη απόδραση (και να τη πάρεις πίσω λόγω κρίσης), να πάρεις αποφάσεις για το νέον έτος (και να τις πάρεις πίσω γιατί έτσι), να δεις τι είναι αυτός ο θόρυβος στο αυτοκίνητο, να βγεις με τα κορίτσια, να κάνεις πίλινγκ, να επιστρέψεις τα DVD, τέλος πάντων η εργασία αυτή τη περίοδο σε εμποδίζει να οργανώσεις τις διακοπές σου βρε αδελφέ !!!

ΥΓΕΙΑ Αγόρια & κορίτσια:

Ο Ήλιος στον Τοξότη θέλει τα ώπα του, θέλει τα γλέντια του. Ο Άρης στην Παρθένο απ’ την άλλη, θέλει οργάνωση και τελειότητα. ΠΡΙΤΣ !!! Ήλιος - Άρης 1 - 0 και αρχίζει η ΤΡΕΛΛΗ ΚΡΑΙΠΑΛΗ ! Σπάσε τη μονοτονία του κουραμπιέ με κανένα μανταρίνι, και καλού - κακού στην εσωτερική τσέπη να κουβαλάς πάντα πιεσόμετρο ασορτί με τα χάπια του,

σακχαροδιαβητόμετρο, 2 υπογλώσσια κι αν είσαι Κριός 3-4 ταβόρ. Το μήλο στο στόμα του γουρουνόπουλου είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει, ενώ οι γαλοπούλες μεταμφιέζονται σε χαριτωμένα πεκινουά μπας και γλιτώσουν. Ο τύπος στη TV που δίνει συμβουλές για να διατηρήσεις το βάρος σου αυτό το μήνα δεν υπάρχει. Στη θέση του βλέπεις ένα ταψί με δίπλες. Την ώρα που λες «δε πάει άλλο», σου χτυπάει η από πάνω μ’ ένα πιάτο παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες του τόπου της. Εσύ καρδιές δε χαλάς και τους γλουπώνεις με 3 κιλά κρασί. Έχεις γίνει η χαρά του μικροβιολόγου, του καρδιολόγου, του παθολόγου, του γαστρεντερολόγου και του αλκοτέστ. Σκορπιοί - Τοξότες και Ιχθύες ούτε που το παίρνετε χαμπάρι. Extra bonus παίρνουν τα κορίτσια, διότι σ’ αυτή τη κατάσταση μπορούν και ισορροπούν σε 12ποντα. Ερευνητές απ’ όλο το κόσμο συρρέουν στη χώρα για να εξετάσουν πώς το είδος «Ελληνάρας ο εορτάζων τα Χριστούγεννα» επιβιώνει χωρίς να διαθέτει 2 σετ συκωτιού και χολής. Απόγιορτα, αφού κοπάσει ο κουρνιαχτός, η λαχανοσαλάτα κι ο ανθότυρος κυριαρχούν στη ζωή σου. Οι ερευνητές ακόμα ψάχνουν ...

ΕΡΩΤΑΣ Αγόρια:

Στο πάρτυ της Πρωτοχρονιάς θα δεις να μπαίνει ξαφνικά το θεϊκότερο πλάσμα που υπάρχει. Φυσικά ακολουθεί ο άντρας της, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά είναι Ταύρος. Ξεχνάς το θεϊκό πλάσμα και επικεντρώνεσαι στην ελεύθερη, τσουπωτή και πολύ χαβαλεδιάρα μελαχρινή Δίδυμο που σε γουστάρει. Περνάτε υπέροχα αλλά θα πρέπει να είσαι προσεκτικός διαφορετικά σε λίγο καιρό θα κρατάς αγκαλιά ένα εξίσου τσουπωτό και μελαχρινό μωρό. Αυτά οι δεσμευμένοι! και τώρα οι ελεύθεροι... ΧΕ ! Αστειεύομαι...

Κορίτσια:

Τι θέλεις βρε πουλάκι μου απ’ τον Αγιο Βασίλη επιτέλους ;; Κατάλαβέ το ! Δεν γίνεται να έχεις ούτε τον Bradd ούτε τον George ούτε το Σάκη, κανέναν απ’ αυτό το είδος !!! Πάμε παρακάτω ... Εσύ από εκλείψεις δεν μασάς. Θα γίνεις μια κούκλα (τι σινιόν, τι γκλίτερ, τι παγιέτες, τι φτερά στρουθοκαμήλου, τι νυχάκι πετροκέρασο) και θα πας στο γραφείο. Όλο και κάποιο κεφάλι θα γυρίσει να σε κοιτάξει ! Σε πειράζω ... στη πραγματικότητα κάποιον ενδιαφέροντα τύπο θα γνωρίσεις να μου το θυμηθείς ! Ξέρεις ... Λιοντάρι, τετράγωνο θεληματικό πηγούνι, δυνατά χέρια, μία πολύ γοητευτική ουλή από καυγά στα 12... τέτοια βαρβατίλα !! ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Ο ανάδρομος Ερμής ΔΕΝ είναι αστικός μύθος! Εμποδίζει τη καλή επικοινωνία (και δεν εννοώ να σου καεί το ROUTER). Γι’ αυτό, μη γίνεις μπίλιες με τη σπασίκλω που θα σε βομβαρδίσει με χαριτωμενιές τύπου: «Πάχυνες ;», «Είδα τον Τάκη με άλλη. Χωρίσατε ;», «Σου έχει κολλήσει ένα μαρούλι στο δόντι» κλπ. κλπ. Πάνω απ’ όλα ψυχραιμία ιδίως αν είσαι παραπονιάρικο Καρκινάκι και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ αστέρι μου !!!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 m@h 31


meno@halandri  

meno@halandri, τοπική εφημερίδα Χαλανδρίου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you