Page 83

TE DA UP

stallaties voor zeewier- en visteelt. Bekijk de rekensom op het blog van de voedselfamilies (www.voedselfamilies.nl, klik op ‘blog’.)

Stel je een zandloper voor, met aan het ene uiteinde wat wij dagelijks met zijn allen in Zuid-Holland produceren en aan het andere uiteinde wat wij dagelijks met zijn allen consumeren. Het smallere midden bestaat uit een handjevol grote leveranciers, inkooporganisaties en supermarktformules. Dat zijn de gatekeepers. Als het je niet lukt om door deze vernauwing te komen, zal je in de huidige situatie amper consumenten bereiken. Daardoor laat de voedselzandloper, zoals deze nu is ingericht, lokale duurzame producten nauwelijks toe. Via de zandloper hebben wij met zijn allen toegang tot een continu aanbod van betaalbaar en veilig voedsel. Vanuit een economische logica legitimeren wij de zandloper als de meest effectieve manier om onze voedselvoorziening te organiseren. Over de jaren heen zijn structuren en patronen ontstaan (businessmodellen, logistieke gewoontes, regulerende wetgeving, eetgewoontes) die het zandlopereffect versterken. Maar is het zandlopermodel wel de enige manier om aan betaalbaar en veilig voedsel te komen?

Het zandlopereffect Deze eerste vingeroefening maakt Vensterlandbouw tastbaarder en roept hele concrete vragen op. Fruit uit Zeeland, vlakbij en volop voorhanden, is dat niet een beter idee dan alles per se zelf te willen telen? Maar het belangrijkste inzicht is dat die theoretische 40 tot 80% pas daadwerkelijk haalbaar wordt als wij onze voedseldistributie en -verkoop radicaal reorganiseren. In het huidige systeem lukt het niet, al kan het wel.

Dagelijkse productie

?

Gatekeepers (inkooporganisaties, leveranciers, supermarktformules)

?

Kunnen wij een structurele bypass ontwikkelen voor de vernauwing in onze voedselzandloper?

? Dagelijkse consumptie

Afbeelding 5

81

Eten waar je blij van wordt!  

De voedselfamilies, tweede voortgangsrapportage, Zuid-Holland mei 2017: Iedereen heeft kan bijdragen aan de voedselfamilies: de Voedselfami...

Eten waar je blij van wordt!  

De voedselfamilies, tweede voortgangsrapportage, Zuid-Holland mei 2017: Iedereen heeft kan bijdragen aan de voedselfamilies: de Voedselfami...

Advertisement