Page 29

onderzoek noemt Nederland het beste voedselland ter wereld, met het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedingsrijke voedsel (bron: Oxfam Novib, 2014).

1000 CULTUREN EN EEN MELKSOMMELIER Als je door Zuid-Holland fietst, ruik je tajine en hutspot. In onze provincie wonen ongeveer drieënhalf miljoen inwoners, waarvan meer dan tweederde in de stad. De dichtheid varieert van twaalf mensen per voetbalveld in de Haaglanden tot minder dan één per voetbalveld in Goeree-Overflakkee. De stad keert het platteland, en andersom. In Rotterdam voel je je wereldburger. In Korendijk is het alsof de stad niet bestaat. Een metropoolregio waar je je laarzen vies kunt krijgen. Waar je ook bent, overal bevindt zich wel ergens water in je blikveld. Hoe krijg je je tomaat bij de buurman? Vanuit zijn kas in Pijnacker ziet tuinbouwer Ted het altijd levendige Rotterdam liggen. In een topweek oogst hij 350 ton tomaten. Maar zijn tomaten krijgt hij deze stad haast niet in. Het lijkt erop dat wij ons systeem zo hebben ingericht, dat het eenvoudiger is een tomaat van Pijnacker naar China te krijgen dan naar Katendrecht. En de tomaten in de buurtsuper van Katendrecht? Die zijn waarschijnlijk uit Spanje overgekomen. Hoe kan dat?

EEN KRAAMKAMER VAN LOKALE INITIATIEVEN ‘De boer kan leren van de blik van de stedeling,’ zegt biologische boer Arie. ‘Andersom ook,’ zegt stadskind Huibert. Zuid-Holland is een kraamkamer van lokale initiatieven die zich richten op het verbinden van producenten en consumenten in de buurt, of op duurzame productie. HoekscheWaardse Telers, RotterZwam, Rechtstreex, Natuurlijk Voorne-Putten, Willem & Drees, Rotterdamse Oogst, Groene Hart Kloppend Hart, Uit je Eigen Stad, Veenweiden Innovatie Centrum: dit is maar een kleine greep uit het grote aanbod aan initiatieven en bewegingen. Maar ondanks al die initiatieven blijft het aandeel lokale duurzame voeding laag in kwantiteit: zij beslaat minder dan 20% van onze voedselvoorziening. Hoe kan dat?

27

Eten waar je blij van wordt!  

De voedselfamilies, tweede voortgangsrapportage, Zuid-Holland mei 2017: Iedereen heeft kan bijdragen aan de voedselfamilies: de Voedselfami...

Eten waar je blij van wordt!  

De voedselfamilies, tweede voortgangsrapportage, Zuid-Holland mei 2017: Iedereen heeft kan bijdragen aan de voedselfamilies: de Voedselfami...

Advertisement