Page 1

Wat was dit schooljaar het belangrijkste nieuws?

Wat was hot en wat niet in dit schooljaar?

2010-2011


Wereld nieuws! DaVinci College 2011 - 2012


Wat was dit schooljaar het belangrijkste nieuws?


mei 2010 Hier pak aan! Politie Trainingscentrum in Tarin Kowt, waar Afghaanse mannen in zes tot acht weken worden opgeleid tot politieagent voor de Afghan National Police. Nederland wil in plaats van soldaten ook politie足 agenten naar Afghanistan sturen. Of ze daar het Nederlandse gedoogbeleid zullen begrijpen, is nog niet duidelijk.

Foto: ANP / Valerie Kuypers


mei 2010 In het nieuws

FC Twente voor het eerst landskampioen 2 mei 2010, ENSCHEDE – FC Twente heeft deze zondag met 0-2 gewonnen van NAC Breda en is daarmee voor het eerst in de geschiedenis lands­ kampioen van Nederland. Ajax won in Nijmegen met 1-4 van NEC. Een mooie overwinning maar niet mooi genoeg. Ajax werd tweede. Het is de eerste keer dat FC Twente landskampioen wordt. Bryan Ruiz en Miroslav Stoch maakten de doelpun­ ten voor de club van trainer Steve McClaren. Morgen wordt het team gehuldigd. De spelers zijn vandaag wel met luid en overdonderend applaus ontvangen in Enschede. NAC speelde met tien man tegen Twente door een rode kaart voor Csaba Feher die Theo Janssen tackelde. Thuisstad Enschede gaat compleet uit zijn plaat. Tegen half vijf

Foto: ANP / Vincent Jannink

vieren vele tienduizenden Twentefans het kampioenschap van hun club. Daardoor is het centrum nauwelijks te bereiken. Het mobiele netwerk kan het telefoonverkeer niet meer aan en ligt plat. De politie in Enschede adviseert mensen met klem om niet naar de binnenstad van Enschede te komen. Op vier mei schat de politie dat zo'n

70.000 mensen bij de huldiging van FC Twente zijn. De selectie krijgt een warm onthaal op het parkeerterrein naast het eigen stadion. Wanneer aanvoerder Blaise N'Kufo de kam­ pioensschaal aan het publiek toont breekt een hels kabaal en een rode confetti-regen los. Bij het You'll Never Walk Alone gaan tienduizenden Twente-shawls de lucht in.

Damschreeuwer zaait paniek 4 mei 2010, AMSTERDAM – Een schreeuwende man veroorzaakt tijdens de twee minuten stilte ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers paniek onder bezoekers op de Dam in Amsterdam. Enkele mensen lopen botbreuken op. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Balke­ nende worden in veiligheid gebracht. Na een oponthoud van twee minuten wordt de ceremonie hervat.

Foto: ANP / Erik van 't Woud

Krokodil in vijver 23 mei 2010, NIJMEGEN – Met behulp van een boot voorzien van sonarapparatuur probeert de gemeente Nijmegen na overleg met een externe reptielenexpert een heuse krokodil te vinden waarvan een wandelaar vrijdag melding maakte. Het blijkt een opblaaskrokodil. Foto: ANP / Marcel Antonisse


In het nieuws mei 2010

Vliegramp bij Tripoli 12 mei 2010, TRIPOLI – Een vlieg­ tuigongeluk op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli is 103 reizigers, onder wie 70 Nederlanders, fataal geworden. Alleen het negen­ jarige Nederlandse jongetje Ruben van Ashout overleeft de crash. Zijn broer Enzo en zijn ouders niet.

120 miljard overheidssteun Griekenland

De slechts enkele maanden oude Airbus A330 van de Libische vlieg­ maatschappij Afriqiyah Airways met vluchtnummer 8U771, stort om 6 uur op deze woensdagochtend neer. Op beelden is te zien dat het toestel in talloze brokstukken uiteen valt.

Over de hoeveelheid Nederlandse doden heerst in eerste instantie ver­ warring omdat de passagierslijst­en niet vrijgegeven worden door de Libische regering. De oorzaak van de crash is schimmig. De Libische autori­ teiten noemen hartfalen van de piloot als reden voor het ongeluk. Deskundi­ gen spreken tegen dat dit kan. De Nederlandse passagiers waren op vakantie en zouden een korte stop maken in Tripoli om met hetzelfde toe­ stel door te vliegen naar het vliegveld Gatwick in Londen. Met Ruben gaat het inmiddels goed.

1 mei 2010, ATHENE – Het bijna failliete Griekenland heeft zaterdag met de Europese Unie en het Inter­ nationaal Monetair Fonds een akkoord bereikt over noodhulp. Het reddingspakket bedraagt 120 miljard euro. Premier George Papandreou van Griekenland heeft de Grieken zondag gewaarschuwd dat zij grote offers moeten brengen om een faillissement van hun land te voorkomen. Duizenden mensen gingen de straat op om tegen de bezuinigingsplannen te betogen.

Dief jat voor 100 miljoen aan kunst 19 mei 2010, PARIJS – Een kunst­ dief heeft woensdagnacht vijf peperdure schilderijen geroofd uit een museum in Parijs. Een tang en een breekmes: meer had de rover niet nodig om werken van Picasso en Modigliani te pakken te krijgen. De buit wordt geschat op 100 miljoen euro.

Foto: ANP / Fleur Halkema


juni 2010 Wilders wint Geert Wilders op de verkiezingsavond van de PVV in het Van der Valk Hotel op de pier in Scheveningen. Hij heeft een reden om blij te zijn. Wilders wint waanzinnig.

Foto: ANP / Robin Utrecht


In het nieuws juni 2010

Foto: ANP / Marcel Antonisse

Politie Chili arresteert Joran van der Sloot 4 juni 2010, ROTTERDAM – De 22-jarige Joran van der Sloot is opge­ pakt na een 24 uur durende klopjacht. Hij wordt verdacht van de moord op Stephany Flores. Vier dagen later bekent hij de misdaad. Van der Sloot is tevens hoofdverdachte in de moord op Natalee Holloway, die op 30 mei 2005 op Aruba verdween. Volgens de Peruaanse krant La Repú­ blica heeft Van der Sloot verklaard dat hij woedend werd toen Flores zonder

Nederlands echtpaar vermist na noodweer Frankrijk

zijn toestemming aan zijn laptop kwam. Toen Flores in Van der Sloots laptop ging kijken, kwam zij erachter dat hij in verband wordt gebracht met de ver­ dwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. “Zij had het recht niet,” aldus Van der Sloot volgens La República. “Het meisje heeft zich gemengd in mijn privéleven. Ze had dingen gezien die ze niet had mogen zien. We hebben het er over gehad, maar toen wilde ze ontsnappen. Daarna heb ik haar nek

18 juni 2010, FRANKRIJK – Acuut noodweer veroorzaakt grote over­ stromingen in Frankrijk. Het doden­ tal is gestegen tot 25. Er worden nog dertien mensen vermist, onder wie een Nederlands echtpaar, dat op een camping in Le Muy verbleef. Meer dan de helft van de slachtoffers viel in of rond Draguignan in het departe­ ment Var, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Toulon.

gepakt en haar geslagen.” Bij de ruzie brak hij Flores' nek. Hierop vluchtte hij het hotel uit en keerde niet meer terug. “Ik wilde het niet doen,” aldus Van der Sloot over haar dood. Bronnen bij de Peruaanse politie zeiden tegen La República dat Van der Sloot huilde bij zijn bekentenis. Hij kan, mits hij schuldig wordt bevon­ den, 25 jaar gevangenisstraf krijgen. Toch nog gerechtigheid voor Natalee?

Foto: EPA / Frederic Dugit


juni 2010 In het nieuws

16-jarige serie aanrander opgepakt

VVD wint verkiezingen

21 juni 2010, ALMERE - Vrouwen in Almere kunnen weer vrij adem­ halen. De politie van Almere heeft een 16-jarige jongen aangehouden die er van wordt verdacht even daarvoor een 16-jarig meisje te hebben aangerand. De jongen voldoet aan het signalement van de dader van acht andere aanrandin­ gen die de afgelopen tijd in Almere hebben plaatsgevonden. Het verscherpte toezicht dat de politie heeft ingesteld blijft voorlopig nog wel van kracht.

9 juni 2010, DEN HAAG – De uitslagen en winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni zijn bekend. De VVD wint nipt de Tweede Kamerver­ kiezingen met 31 zetels. PvdA is nummer 2 met 30 zetels, PVV nummer 3 met 24. Mark Rutte wordt de nieuwe premier.

Bavaria-meisjes op borgtocht vrij 16 juni 2010, ZUID-AFRIKA – De twee Nederlandse vrouwen die in Zuid-Afrika waren opgepakt in de Bavaria-affaire, zijn op borgtocht vrijgelaten. Het tweetal werd van­ nacht van hun bed gelicht omdat ze met een groep andere vrouwen in oranje jurkjes op de tribune zaten bij de wedstrijd NederlandDenemarken. De schurken.

Foto: EPA / Gerry Penny

DJ Tiësto vrijgesproken van plagiaat 21 juni 2010, BREDA - Tiësto heeft geen inbreuk gemaakt op het auteurs­ recht van DJ Michiel de Jong. De rechtbank vindt dat de melodielijn ook voorkomt in een klassiek stuk van Händel. Tiësto vraagt, maar krijgt geen schadevergoeding.

Foto: ANP / Cynthia Boll


In het nieuws juli 2010

Trein ramt winkel:

ravage in Stavoren 26 juli 2010, STAVOREN - In het Friese plaatsje Stavoren is een onderhoudstrein met vier à vijf wagons dwars door een winkel een plein opgereden. Twee mensen raakten lichtgewond. De chaos in het dorp is groot. Foto: ANP / Bram van de Biezen

Stierenvechten verboden in Catalonië 28 juli 2010, BARCELONA - Het parle­ ment van de Spaanse regio Catalonië heeft het stierenvechten verboden. Het afgelopen halfjaar werden veel verhitte discussies gevoerd over de vraag of stierengevechten kunst, sport of dierenmishandeling zijn. Deze folklore is in Spanje bijna 1300 jaar oud. De stieren zijn er niet rouwig om.

Foto: EPA / Javier Cebollada

Foto: ANP / Koen van Weel

WK is voorbij:

Spanje kampioen na bloedstollende finale 11 juli 2010, ZUID-AFRIKA - En toen was het voorbij. Nederland heeft het wereldkampioenschap verloren. Voor de derde keer stond Oranje in de finale, maar de bloedstollende wedstrijd werd gewonnen door Spanje. Oranjefans zijn er ziek van. Maar wat een WK hebben we achter de rug. Na Europees kampioen is Spanje ook de kampioen van de wereld geworden. Het Nederlands elftal, dat een paar kansen had, verliest. Spanje was te sterk voor Oranje. Drie keer is scheepsrecht gaat voor Oranje niet op. De derde WK-finale werd verloren. Eerder verloor het Nederlands elftal in 1974 de eind­ strijd van Duitsland en in 1978 van Argentinië.

Daarnaast regende het gele kaarten tijdens de wedstrijd. Nederland kreeg er negen en Spanje kreeg er vier. John Heitinga kreeg twee gele kaarten, waarna hij het veld moest verlaten. Andres Iniesta schopte de bal vier minuten voor het einde van de tweede helft van de verlenging in de goal van Stekelenburg, 1-0 voor Spanje en het einde van de droom voor Nederland. Oneerlijk was het wel. De grensrechter had kort daarvoor kunnen fluiten, omdat Iniesta buitenspel stond. Dat deed hij niet en dus konden de Span­ jaarden verder in de aanval en scoor­ den het voor Nederland zure doelpunt. Wanneer zal Nederland wel een finale winnen? De toekomst zal het leren.


juli 2010 Huwelijksbootje voor Yolanthe en Wesley Yolanthe Cabau van Kasbergen op haar huwelijksdag met Wesley Sneijder in Castelnuovo Berardenga, Toscane. Het was het droom足 huwelijk van het jaar.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen


In het nieuws juli 2010

Doden door chaos bij Love Parade 24 jul 2010, DUISBURG - Bij de Love Parade in Duisburg zijn zeker 21 doden gevallen. Tijdens het dancefeest in de Duitse stad breekt zaterdagmiddag massale paniek uit in een tunnel die van het station naar de hoofdingang van het festi­ valterrein leidt. Naast de achttien dodelijke slachtoffers raken in het gedrang zeker driehonderd festival­ gangers gewond, onder wie ruim 40 zwaargewonden. De Love Parade lijkt overvallen door de massale belangstelling voor het festival. Volgens de politie waren er 1,4 miljoen mensen afgereisd naar

Duisburg voor het dancefeest, bijna drie keer zoveel als de capaciteit van het festivalterrein. Onder de bezoekers ook veel Neder­ landers, omdat Duisburg dichtbij de grens met Nederland ligt. Onder de slachtoffers was een Nederlander. De problemen ontstaan in de late namiddag, wanneer twee mensen­ stromen tegen elkaar ingaan: festival­ gangers die het terrein willen verlaten en anderen die net richting het oude rangeerstation trekken. Ter hoogte van de tunnel ontmoeten ze elkaar. Het loopt rampzalig af.

Nederlandse banken slagen voor stresstest 23 juli 2010, AMSTERDAM De Nederlandse banken hebben het goed gedaan bij de Europese stresstest. ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS zijn volgens de test solide genoeg om een crisis te doorstaan. Zijn de aandeelhouders en de rekeninghouders ook weer gerustgesteld.

Foto: ANP / Wouter ter Wee

Tour de France gestart in Rotterdam 3 juli 2010, ROTTERDAM - Honderd­ duizenden bezoekers hebben de kick-off van de Tour de France in Rotterdam bezocht. De stad is dit weekend het centrum van de wieler­ sport. De start van de eerste etappe van de Tour de France 2010 is morgen in Rotterdam en finisht in Brussel. De winnaar van deze Tour de France is uiteindelijk Contador.

Foto: ANP / Marco de Swart


augustus 2010 Mooi roze is niet lelijk De boot van Gaymobil op de Canal Parade zaterdag op de Amsterdamse grachten. De jaarlijkse boottocht sluit traditiegetrouw de Gay Pride af. Thema van de botenparade was dit jaar Celebrate.

Foto: ANP / Paul Vreeker


In het nieuws augustus 2010

Mexicaanse griep geen pandemie meer 10 augustus 2010, GENEVE - De Mexi­ caanse griep (H1N1) is geen pandemie meer. Dat heeft directeur Margaret Chan van de Wereldgezondheids­ organisatie WHO dinsdag gezegd. Deskundigen hebben de WHO geadvi­ seerd de Mexicaanse griep niet langer als pandemie te beschouwen. De Mexicaanse griep (H1N1) was de eerste wereldwijde pandemie in decennia. In Nederland kost de griep aan meer dan zestig mensen het leven. Wereldwijd eiste de griep bijna 16.000 levens, een fractie van het aantal slachtoffers dat diverse invloedrijke deskundigen vooraf voor mogelijk hadden gehouden. De precieze herkomst van het nieuwe virus is onbekend. De eerste beschreven besmetting was van een vierjarige jongen uit La Gloria in de omgeving van Perote in de Mexi­ caanse staat Veracruz. Het jongetje overleefde de besmetting, maar twee baby's uit hetzelfde dorp overleden.

Foto: ANP / Vincent Jannink

De eerste dodelijke afloop van een besmettingsgeval vond plaats bij een 39-jarige vrouw uit de Mexicaanse stad Oaxaca. Dokters vermoedden aanvankelijk longontsteking versterkt door diabetes. Het bleek een nieuwe griepvariant. Er zit een vleugje van corruptie in het hele verhaal. Experts die door de WHO waren ingehuurd om de risico's rond de ziekte te beoordelen, werden tevens als adviseurs betaald door de farmaceutische industrie die vaccins

tegen Mexicaanse griep produceer­ den. Nadat de WHO-experts in juni 2009 verklaarden dat er een pandemie was uitgebroken, sloegen regeringen wereldwijd voor miljarden euro's aan vaccins in. Veel doses bleven onge­ bruikt, omdat het virus veel minder dodelijk bleek te zijn dan eerst werd gevreesd. Nederland kocht 34 miljoen vaccins waarvan er 20 miljoen werden weg­ gegooid. Daar zijn veel Nederlanders ziek van.

Desi Bouterse beëdigd als president van Suriname Foto: ANP / Marcel Antonisse

Laura Dekker start solo zeilreis 4 augustus 2010, BROUWERSHA­ VEN - De 14-jarige Laura Dekker is al maandenlang in het nieuws. Ze heeft al lange tijd plannen om solo rond de wereld te zeilen, maar allerlei instanties zaten dit in de weg. Vandaag is ze dan toch begon­ nen aan haar oefenvaartocht naar Portugal. Vanaf daar begint haar echte soloreis.

12 augustus 2010, PARIMARIBO - Desi Bouterse is vandaag in Paramaribo beëdigd als de nieuwe president van Suriname. Dit baart opzien. In Suriname loopt namelijk nog een proces tegen Bouterse voor de moord op 15 tegenstan­ ders in Fort Zeelandia. In Nederland is hij tot 11 jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. Dat hij nu staatshoofd is, baart de Nederlandse diplomatie kopzorgen.

Foto: ANP / Edward Troon


augustus 2010 In het nieuws

Anne Frank boom omgewaaid

Foto: ANP / Marcel Antonisse

23 augustus 2010, AMSTERDAM De Anne Frank boom is maandag omgevallen. De boom in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, wereldberoemd geworden door het dagboek van Anne Frank, is bezweken door de harde windstoten.

Rijen bij pinautomaten na geruchten 'gratis geld' 12 augustus 2010, ROTTERDAM In Rotterdam en andere plekken in de regio heeft het storm gelopen op geldautomaten van de ING-bank. Op Twitter ging het gerucht dat er door een storing ‘gratis geld’ uit de auto­ maten gehaald zou kunnen worden. Zo zou een geldautomaat bij het Entrepotgebouw dubbel uitbetalen. "Heel Rotterdam-Zuid staat in de rij,” werd gejubeld op Twitter. "Gratis geld uit geldautomaat bij Winkelcentrum de Akkers in Spijkenisse! Is al vanaf 21.00 uur aan de gang!", twitterde een ander.

Een ING-woordvoerster meldde woensdagavond laat al dat de geluks­ zoekers achter het net hebben gevist.

Van 'gratis geld' was volgens haar geen sprake. Onduidelijk is nog wat de oorzaak van de storing was.

Op veel plekken in de stad ontston­ den vervolgens lange rijen, waar­ onder in de Karel Doormanstraat in Rotterdam-centrum. Ook op het Marconiplein hadden zich tientallen, veelal jongeren, verza­ meld bij geldautomaten. Volgens een ooggetuige was de sfeer daar 'hebberig' en agressief.

Sail 2010 van start 18 augustus 2010, AMSTERDAM - Het vijfjaarlijkse scheepvaartevenement is van start gegaan met de Sail-In Parade. Ongeveer vijftig tall ships en honderden andere bijzondere boten voeren in colonne van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. De stoet werd aangevoerd door de clipper Stad Amsterdam. Onder andere prins Willem-Alexander voer daarop mee.


september 2010 Wim-Lex gooit een balletje Prins Willem Alexander speelt zaterdag een potje jeu-de-boules terwijl prinses Maxima toekijkt tijdens de Burendag in Leusden. In wijken in het hele land worden deze dag activiteiten georganiseerd om de bewoners dichter bij elkaar te brengen.

Foto: ANP / Koen van Weel


september 2010 In het nieuws

BP olielek gestopt 20 september 2010, GOLF VAN MEXICO - Vandaag maakte BP bekend dat de olielek in de golf van Mexico definitief gedicht is. Het afdichten van het lek heeft 5 maanden in beslag genomen. Hiervoor werd door BP 9,5 miljard dollar uitgegeven. De oliestroom was al tijdelijk gestopt op 15 juni, maar BP had nog 3 maanden nodig om het lek definitief te repareren. Op 20 april van dit jaar kwamen elf medewerkers om het leven door een explosie op booreiland Deepwater Horizon in de golf van Mexico. De explosie veroorzaakte een lek op 1500 meter diepte, daardoor stroomde er tussen de 6,4 en 16 miljoen liter ruwe olie per dag naar de opper­ vlakte. Hierdoor onstond de grootste olievervuiling in de Amerikaanse

België gaat katten steriliseren 2 september 2010, BRUSSEL De dierenasielen in België zit­ ten overvol met katten. Hierdoor krijgen veel katten een spuitje. De Belgische regering wil dit probleem oplossen door alle katten uiterlijk in 2016 te steriliseren. De asielkat­ ten zijn als eerste aan de beurt. De Belgische raskatten vereniging is blij met het plan.

Foto: EPA / US Coast Guard

geschiedenis. Met grote gevolgen voor mensen en dieren. Twee weken geleden publiceerde BP de uitkomsten van het interne onderzoek naar de olieramp. Dit rapport is opgesteld door de chef veiligheid en operaties van BP. Volgens dit rapport is BP niet de enige verantwoordelijke voor de olieramp

in de Mexicaanse Golf. Het is ook de schuld van bedrijven waarmee BP samenwerkt. Volgens Amerkaanse politici is de ramp te wijten aan het winstbejag van BP. Hierdoor zou BP te laks met veiligheidsvoorschriften zijn om gegaan. BP ontkent dit. Volgens BP was de oorzaak van de ramp een aaneenschakeling van menselijke en technische fouten.

Koran verbranding gaat niet door 11 september 2010, NEW YORK - De geplande Koran verbran­ ding door predikant Terry Jones gaat definitief niet door. Jones veroorzaakte wereldwijd ophef met zijn plan om op 11 september zo veel mogeliijk Korans te verbranden, tijdens de herdenking van de aansla­ gen in New York en Wasington. De hoogste militair in Afgha­ nistan, generaal Petraeus, zei eerder dat Jones' plan burgers en militairen in gevaar kan brengen.

Foto: EPA / Arshad Arbab


In het nieuws september 2010

Waxinelichtje naar de Gouden Koets gegooid 21 september 2010, DEN HAAG Tijdens de rit naar de troonzaal is in de Heulsstraat in Den Haag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gegooid. De politie heeft de dader aangehou­ den. Het gaat om een 29-jarige man uit Winterswijk. De woordvoerder sprak van een vervelend incident, maar zei dat de sfeer “plezierig bleef”. De schade die de waxinelichthouder heeft veroorzaak is vrij klein. De koningin kon haar rit in de Gouden Koets zonder vertraging voortzetten.

Het is niet de eerste keer dat de koninklijke familie doelwit is. Tijdens Koninginnedag 2009 in Apel­ doorn reed een man met een auto dwars door een afzetting richting de bus waarmee leden van het konings­ huis een rijtoer maakten door de stad. Tijdens deze aanslag kwamen acht mensen, onder wie dader Karst T., om het leven. En in 2002 gooide een man in Amsterdam een verfbommetje rich­ ting de Gouden Koets op de huwe­ lijksdag van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Verbod gloeilampen 75 watt en hoger 1 september 2010, DEN HAAG Vanaf vandaag verdwijnen alle gloeilampen van 75 watt en hoger uit de winkel. Dit is de tweede stap in het verbieden van alle gloeilam­ pen. In september 2012 zal er geen peertje meer te vinden zijn.

Foto: ANP / Henk Looman

Laatste aflevering As The World Turns 17 september 2010, VERENIGDE STATEN - Vandaag is in Amerika de laatste aflevering van As The World Turns te zien. De soapserie werd op 2 april 1956 voor het eerst uitgezonden. In totaal zijn er bijna veertienduizend afleveringen van de soap gemaakt.


oktober 2010 In het nieuws

Alle mijnwerkers in Chili gered 14 oktober 2010, CHILI - De reddings­ operatie van de Chileense mijnwer­ kers is succesvol verlopen. Met het omhoogtakelen van de voorman Luis Urzua, de laatste van 33 mijnwerkers, om 02:55 uur Nederlandse tijd is er een einde gekomen aan de reddingsopera­ tie. De beelden van de redding van de 33 Chilenen, die op 625 meter diepte vastzaten in de goud- en kopermijn, gingen de hele wereld over. Sinds 5 augustus kwamen de mijn­ werkers vast te zitten, nadat een mijnschacht was ingestort. Pas na bijna drie weken werden ze tot ieders verassing levend teruggevonden. De voorman Luis Urzua heeft de mannen door de moeilijke tijden heen gesleept. De gehele operatie werd in iets meer dan 22 uur afgerond. Daarmee verliep de reddingsactie een stuk sneller dan verwacht. Gisterochtend rond 05:00

Foto: EPA / Goverment Handout

uur Nederlandse tijd werd de eerste kompel uit de mijn bevrijd. Iedere veertig minuten kwam er een boven. Vanuit de hele wereld worden er gelukswensen, aanbiedingen en cadeautjes naar de mijnwerkers gestuurd. Van vakanties, de nieuwste iPods tot een cheque van maar liefst 10.000 dollar. Maar hun grootste

cadeau was uiteraard het omarmen van hun familie en vrienden. De kosten van de reddingsoperatie komen waarschijnlijk boven de 20 miljoen euro uit. Volgens de Chileense president Pinera is het elke peso meer dan waard. Toen de laatste man weer boven was, sloot Pinera hoogstper­ soonlijk het boorgat af met een deksel.

Nederlandse Antillen houden op te bestaan 10 oktober 2010, NEDERLANDSE ANTILLEN - Op Curaçao zijn de Nederlandse Antillen om middernacht plaatselijke tijd als staatsverband officieel opgehe­ ven. Dit gebeurde door het neerhalen van de Antilliaanse vlag. Ter ere van de geboorte van het land Curaçao, werd de vlag van Curaçao gehesen. Curaçao en Sint Maarten krijgen een status aparte binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. Foto: ANP / KIPPA

Antonie Kamerling overleden 7 oktober 2010, AMSTERDAM Acteur Antonie Kamerling is over­ leden. Kamerling heeft besloten om zijn leven zelf te beëindigen. Eerder liet hij al in diverse interviews doorschemeren aan depressies te lijden. Helaas heeft de geboden hulp niet mogen baten. Kamerling is 44 jaar geworden en laat zijn vrouw en 2 kinderen achter.


oktober 2010 Varkens smullen in de stad Een varken smult maandag in een ma誰sveld midden in het zakencentrum aan de Amsterdamse Zuidas. Als tijdelijke bestemming voor een braaklig足 gend terrein werd afgelopen voorjaar ma誰s ingezaaid. Maandag, tijdens dierendag, mochten varkens de ma誰s gaan oogsten.

Foto: ANP / Koen van Weel


oktober 2010 In het nieuws

Paul de Octopus overleden 26 oktober 2010, OBERHAUSEN - De wereldberoemde octopus Paul is vandaag in zee-aquarium Sealife in Oberhausen overleden. De inktvis werd beroemd door tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika de juiste win­ naars van acht wedstrijden te voor­ spellen. Paul is 2,5 jaar geworden. Foto: EPA / Roland Weihrauch

Kabinet-Rutte officieel een feit 14 oktober 2010, DEN HAAG - Het kabinet-Rutte is nu officieel een feit. De twaalf nieuwe ministers van VVD en CDA verschenen met koningin Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch na de beëdiging door het staatshoofd. Mark Rutte is officieel de eerste liberale premier in 92 jaar en de eerste in de 62-jarige geschie­ denis van de VVD. Rutte geeft leiding aan een min­ derheidskabinet van twee partijen die samen de steun van 52 zetels hebben in de Tweede Kamer. Door middel van een gedoogsteun van de PVV is er een parlementaire meer­ derheid van 76 zetels. Voorafgaand aan de bordesscène hadden de ministers een voor een in het paleis een eed of een belofte afgelegd. Daarmee beloven ze trouw

Foto: ANP / Robin Utrecht

aan de grondwet en beloven ze hun ambt op een goede manier te zullen vervullen. Bewindslieden uit het oude kabinet hoefden niet opnieuw beëdigd

te worden. Donderdagmiddag geeft Rutte zijn eerste persconferentie als premier. Vrijdag is de eerste ministerraad.

Vijf doden door giframp Hongarije 5 oktober 2010, HONGARIJE - Een dam van een aluminiumfabriek in Honga­ rije heeft het begeven. Dorpen zijn overstroomd en vijf mensen zijn om het leven gekomen. De stroom heeft de rivier de Donau bereikt, maar de schade daar lijkt mee te vallen.

Foto: EPA / Sandor H. Szabo


november 2010 Duurste beeld ooit Het beeldhouwwerk L'Homme qui marche I van Alberto Giacometti wordt in Londen verkocht voor 76,7 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor een geveild kunstwerk.

Foto: EPA / Mondelo


november 2010 In het nieuws

Mini-oerknal nagebootst 8 november 2010, ZWITSERLAND / FRANKRIJK - De CERN heeft succesvol een mini-oerknal tot stand gebracht door loodionen met elkaar in botsing te brengen in de LHC., een deeltjes­ versneller. De 27 kilometer lange en cirkelvormige Large Hadron Collider (LHC) bevindt zich in een tunnel onder de Frans-Zwitserse grens nabij Genève. Tot en met begin december zal de LHC atoomkernen van lood met elkaar in botsing brengen. Vervolgens wordt er technisch onderhoud verricht. Deze experimenten worden dan in februari weer hervat. De experimenten worden uitgevoerd door de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN). Bij deze wetenschappelijke experimenten

werden er micro-vuurballen met temperaturen boven de tien miljard graden gecreëerd. Dit is een miljoen keer zo heet als de kern van de zon. “Dit is de hoogste temperatuur en de hoogste dichtheid die ooit met een

experiment is bereikt”, verklaarde onderzoeker David Evans van de universiteit van Birmingham. De experimenten zijn van belang voor het onderzoek naar het bestaan van het universum.

Honderden doden bij paniek Cambodja 22 november 2010, CAMBODJA - Er zijn meer dan 300 doden en ruim 300 gewonden gevallen op een brug in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh. Veel mensen werden door paniek onder de voet gelopen of vielen van de brug. De paniek brak uit nadat een aantal mensen was flauwgevallen.

Nieuwe Harry Potter in de bioscoop 18 november 2010, ZWEINSTEIN - Het eerste deel van het laatste boek van Harry Potter is uit. In dit deel gaat Harry op zoek naar de Gruzielementen van Voldemort. Hij moet deze vernietigen om Volde­ mort definitief te verslaan. Harry, Ron en Hermelien keren niet terug naar Zweinstein maar trekken erop uit om de Gruzielementen te vin­ den. Duister en donker deel in deze van oorsprong kinderfilmserie.

Foto: EPA / Mak Remissa


In het nieuws november 2010

Drukste avondspits ooit 29 november 2010, DEN HAAG - Door de hevige sneeuwval stond er rond 18:00 uur al 880 kilometer file op de Nederlandse wegen. Hiermee gaat de avondspits de boeken in als de drukste ooit. Opvallend was dat de hevige sneeuwval niet tot grote ongelukken heeft geleid.

Onrust door miljarden bezuizigingen 25 november 2010, GROOT-BRITAN­ NIË - De miljardenbezuinigingen in Europa zorgen voor veel onrust. In Groot-Brittanië trekken duizenden studenten naar het parlement om te demonstreren tegen de plannen van het parlement. De studenten zijn boos en voelen zich verraden omdat het collegegeld flink verhoogd wordt. De demonstratie loopt flink uit de hand en de politie kan maar net voorkomen dat de massa het parlement bestormd. In Portugal is er massaal gestaakt tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Zo gaat de btw omhoog van 21 naar 23 procent en wil de regering 5 procent bezuinigen op de lonen van ambtenaren. Zowel ambtenaren als werknemers in het bedrijfsleven legden het werk neer. Het openbaar vervoer kwam in heel Portugal vrijwel

stil te liggen. Ook het vliegverkeer en een groot deel van de trein- en busverbindingen lagen stil. Vakbonds­ leider Joao Proenca van de vakbond UGT sprak van de grootste staking die het land ooit heeft meegemaakt. Er viel één dode tijdens de bezettingen door boze Italiaanse studenten van het Colosseum in Rome en de scheve toren van Pisa. Tienduizenden mensen zijn de straat opgegaan omdat het kabinet-Berlusconi het komend jaar 700 miljoen euro wil bezuinigen op de universiteiten. Docenten en studenten zijn al weken in rep en roer omdat zij vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs en van het wetenschappe­ lijk onderzoek. Ondertussen worden in de Kamer van Afgevaardigden de omstreden plannen afgezwakt.

Prins William en Kate Middleton verloofd 16 november 2010, GROOT-BRITTAN­ NIË - Prins Charles heeft vandaag de verloving van Prins William en Kate Middleton aangekondigd. Prins William gaf Kate de verlovingsring die zijn vader bijna 30 jaar geleden aan zijn moeder prinses Diana had gegeven.

Foto: EPA / Str


december 2010 In het nieuws

Kindermisbruik in Kinderdagverblijf Het Hofnarretje 7 december 2010, AMSTERDAM Robert M. heeft bekent 84 zeer jonge kinderen misbruikt te hebben, veelal op een kinderdagverblijf. Kinderdag­

verblijf Het Hofnarretje in Amsterdam is op dit moment misschien wel het meest beruchte kinderdagverblijf ter wereld. Robert M. werd gearresteerd, nadat het programma Opsporing Verzocht een foto liet zien van een tweejarig jongetje. Die foto was opgedoken tijdens een onderzoek naar kinderpornografie. Al gauw na zijn aan­ houding bekent Robert M. tientallen misbruikgevallen, veelal met kinderen van tussen de 0 en de 2,5 jaar oud. De eerste cijfers waren 34 gevallen, maar uiteindelijk bekende Robert M. 84 gevallen van misbruik van kinderen. Veel van deze gevallen vonden plaats in kinderdagverblijf Het Hofnarretje, maar ook in andere kinderdagver­ blijven waar hij werkzaam was of bij oppasadressen bij mensen thuis.

Foto: ANP / Evert Elzinga

nis meegemaakt. In 2003 is hij al eens opgepakt door de Duitse politie op verdenking van het bezitten en verspreiden van kinderporno. Hij komt daarom twee weken in de cel te zitten en krijgt een voorwaardelijke celstraf van één jaar. In februari 2007 begint Robert M. op kinderdagverblijf Het Hofnarretje. In 2008 wordt er door een moeder die een kind op Het Hofnarre­ tje heeft zitten aangifte gedaan tegen Robert M, omdat hij haar 2,5-jarige zoontje zou hebben misbruikt. De politie doet echter niets met deze aangifte, omdat kinderen van die leeftijd niet betrouwbaar genoeg zouden zijn. Ook de directeur van Het Hofnarretje, toen nog Albert Drent, deed niets met deze aanklacht. Robert M. blijft tot juni 2009 werkzaam bij diverse locaties van kinderdagverblijf Het Hofnarretje.

Voordat Robert M. gearresteerd werd, heeft hij reeds een lange geschiede­

21 doden door bomaanslag op Koptische kerk 1 december 2010, ALEXANDRIË Door een aanslag op een christelijke kerk in de Egyptische stad Alexandrië zijn minstens 21 mensen om het leven gekomen. Acht mensen raakten gewond. Dat hebben Egyptische autoriteiten gemeld. Terwijl veel kerkgangers samen oud en nieuw vierden, ontplofte een autobom bij de orthodox-Koptische kerk. Ook een nabijgelegen moskee raakte licht beschadigd. Na de ontploffing reden ambulances af en aan om gewonden naar zieken­ huizen te brengen. 'Het lijkt wel een straat in Bagdad,' zei een ooggetuige.

Direct na de explosie gingen honder­ den christenen de straat op om te protesteren. Christenen en moslims wierpen stenen naar elkaar. Ook werden auto's in brand gestoken. Het is nog onduidelijk welke beweging achter de aanslag zit. Mogelijk is een Irakese groep, die zichzelf Al-Qa'ida noemt, verantwoordelijk. Die groepe­ ring heeft eerder koptische christenen in Egypte bedreigd. De beweging zegt ook verantwoorde­ lijk te zijn voor de aanslag op een kerk twee maanden geleden in Bagdad, waarbij 44 kerkgangers, twee pries­ ters en zeven beveiligers om het leven kwamen.

WK voetbal 2018 niet in Nederland 2 december 2010, AMSTERDAM Het wereldkampioenschap voetbal wordt in 2018 niet in Nederland en België gehouden. Het uitvoerend comité van de FIFA besloot donder­ dag in Zürich het evenement aan Rusland toe te wijzen.


In het nieuws december 2010

Extreme sneeuwval; wegen spekglad Foto: EPA / Giuseppe Giglia

Rellen in Rome 14 december 2010, ROME - De Italiaanse regering van Silvio Ber­ lusconi overleeft met 314 stemmen tegen 311 een vertrouwensstemming in de Camera dei deputati. Meteen

Julian Assange geeft zich aan 7 december 2010, LONDON - De stichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, Julian Assange, is vanoch­ tend opgepakt in Londen. Assange gaf zichzelf aan en verschijnt vanmiddag voor een rechtbank in Londen. Daar moet beslist worden over zijn uitleve­ ring aan Zweden. De 39-jarige Australiër werd gezocht voor de aanranding van twee vrouwen in Zweden. Assange zegt erin geluisd te zijn. Volgens mediaberichten zou­ den ze wel hebben toegestemd met beschermde seksuele contacten.

daarop breken in Rome zware rellen uit waarbij negentig gewonden vallen, waaronder vijftig politieagenten. Maar Berlusconi zit nog steeds stevig in het zadel.

18 december 2010, DE BILT - De enorme sneeuwval in Nederland is zeer uitzonderlijk. Volgens het KNMI is er in geen 25 jaar zoveel sneeuw gevallen. De wegen zijn spekglad. In het noorden ligt ruim een halve meter sneeuw. En het pak sneeuw neemt de komende dagen alleen nog maar toe, want het blijft sneeuwen.


december 2010 Mulisch ontdekt de hemel De kist van schrijver Harry Mulisch wordt zaterdag de Stadsschouwburg in Amsterdam binnengedragen. In de schouwburg zal een besloten herdenkingsdienst voor de overleden auteur plaatsvinden. Na de dienst wordt Mulisch begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Foto: ANP / Evert Elzinga


januari 2011 Brrrrrrrr Een molen in de sneeuw, vrijdag bij het Noord-Hollandse Stompetoren. Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Het is wat fris.

Foto: ANP / Koen van Weel


januari 2011 In het nieuws

Ben Saunders winnaar The Voice of Holland

Foto: ANP Kippa / Ade Johnson

21 januari 2011, EDE - Ben Saunders is de eerste winnaar geworden van The Voice of Holland. Saunders won met 59% van de stemmen van Pearl Jozefzoon. Saunders mag als prijs een album opnemen. Verder krijgt hij een auto en mag hij in het voorprogramma van Kane in Ahoy optreden.

Brand in chemisch bedrijf Moerdijk 5 januari 2011, MOERDIJK - Sinds kwart voor drie woedt er een hevige brand in het chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg in Moerdijk. Door de grote rookontwik­ keling is er voor Zuid-Holland zuid de hoogste alarmfase afgekondigd. Op dit moment is de brand wel beheers­ baar maar nog niet onder controle. Grote vlammen slaan nog steeds uit de bedrijfspanden ondanks de grote inspanningen van de honderdvijftig brandweerlieden. Brandweer, politie en andere hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de ramplek. Ook zijn er inmiddels drie bluskanonnen van de luchtmacht gearriveerd. En gelukkig is het begonnen met regenen. Er hebben zich meerdere explosies voorgedaan in opslagtanks op het terrein. De explosies bemoeilijken het blussen voor de brandweer­ lieden. Het pand van Chemie Pack

Foto: ANP / Richard van Batenburg

en het aangrenzende bedrijfspand van Wärtsilä, waarnaar de brand was overgeslagen, moeten volgens de brandweer als verloren worden

beschouwd. Er zijn nog geen gewonden bekend bij de politie en alle medewerkers zijn inmiddels in veiligheid gebracht.

Kat in VS opgeroepen voor juryplicht 19 januari 2011, BOSTON - Een kat in de VS uit Boston is opgeroepen voor jury­ plicht. De oproep was eigenlijk bedoeld voor de eigenaar, Anna Esposito, van de kat. Maar door een administratieve fout is de kat opgeroepen. De eigenaar heeft officieel bezwaar aangetekend, maar dat is door onduidelijke redenen afgewezen. Het is dus goed mogelijk dat de kat op 23 maart in de rechtbank moet verschijnen.


In het nieuws januari 2011

Mexicaanse griep duikt weer op

Demonstraties Egypte

4 januari 2011, NIJMEGEN - In de regio Nijmegen zijn twee kinderen over­leden. Het blijkt te gaan om het H1N1 virus, beter bekend als de Mexicaanse griep. Er zijn geen aanwijzingen dat de Mexicaanse griep bezig is met een comeback

Foto: EPA / Luis Enrique Ascui

Overstromingen Australië 11 januari 2011, BRISBANE - Over­ stromingen in Australië hebben al aan tien mensen het leven gekost. Het water heeft Brisbane, twee miljoen inwoners, bereikt. De hele dag wordt er geëvacueerd, uit vrees over wat er gaat komen. Donderdag wordt echt de hel verwacht.

26 januari 2011, EGYPTE - De Egyp­ tenaren zijn voor het eerst in dertig jaar in verzet gegaan tegen het regime van hun president Hosni Mubarak. Er wordt onder andere in Caïro, Alexandrië en Suez geprotesteerd. De opstand is georganiseerd door de Jongerenbeweging van 6 April, de groepen rond de Facebook-pagina We Are All Khaled Said, de Nationale Vereniging voor Verandering, de Beweging van 25 Januari en Kefaya. Het contact verloopt voornamelijk via Facebook.

Foto: EPA / André Pain

De opstand viel samen met de natio­ nale politiedag, waar zo’n 20.000 tot 30.000 agenten, van paramilitairen tot oproerpolitie, optraden in het centrum van Caïro. De opkomst was groter dan verwacht. Ondanks de vele agenten zagen de demonstranten toch kans om het Tahrirplein te bereiken. Alwaar zij zich nu nog steeds bevinden. De politie gebruikte traangas en water­ kanonnen tegen de demonstranten. Bij de hevige rellen vielen doden en gewonden. De armoede in Egypte is groot. Ruim 40% leeft onder de armoedegrens.

En daarnaast is er absoluut geen vrijheid in Egypte. Directe aanleiding van deze rellen zijn een bomaanslag op een belangrijke Koptische kerk en een man die zich nabij het Egyptische parlementsgebouw in brand stak. Na deze gebeurtenissen staken ten min­ ste twaalf mensen zichzelf in brand en vonden er enkele kleinere demon­ straties plaats. Vervolgens is er via Facebook opgeroepen om massaal te demonstreren. De Egyptenaren zijn de straat opgegaan uit onvrede tegen Mubarak en eisen dat hij per direct aftreedt.


februari 2011 In het nieuws

Record regeringsformatie België 18 februari 2011, BELGIË - Na 249 dagen verbreekt België het wereld­ record regeringsonderhandelen van Irak. Tienduizenden mensen zijn in België de straat opgegaan om dit wereldrecord op cynische wijze te vieren. Achteraf blijkt Cambodja met 353 dagen de wereldrecordhouder te zijn. Domme Belgen.

Foto: EPA / Olivier Papegnies

Minstens 123 doden door aardbeving Nieuw-Zeeland 22 februari 2011, CHRISTCHURCH - Door een aardbeving in NieuwZeeland zijn minstens 123 mensen omgekomen. Verwacht wordt dat dit aantal nog kan stijgen. Christchurch is het zwaarst getroffen, omdat daar het epicentrum ligt. Na de eerste aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter volgden een aantal naschokken, sommigen met een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter.

de brandweer moeilijk. Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen. Christchurch is de tweede stad van

Nieuw-Zeeland en ligt aan de kust van het zuidelijke eiland. In de stad wonen meer dan 350.000 mensen.

Veel gebouwen zijn ingestort, waar­ door veel mensen onder het puin terecht zijn gekomen. Reddingswer­ kers doen hun best om de mensen onder het puin vandaan te halen. Ook vanuit andere landen worden hulpverleners ingevlogen. De meeste wegen zijn onbegaanbaar geworden en ruim driekwart van de stad zit zonder elektriciteit. Op diverse plekken brak brand uit, maar door gebrek aan water is blussen volgens

Foto: EPA / David Wethey

Berlusconi aangeklaagd

Foto: EPA / Claudio Peri

16 februari 2011, ITALIË - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt aangeklaagd in het kader ven het zogeheten Ruby gate. De Italiaanse premier blijkt zijn macht misbruikt te hebben om een 17-jarig meisje uit de gevangenis te krijgen en hij blijkt betaalde seks te hebben gehad met hetzelfde minderjarige meisje.


februari 2011 Lekker fikkie (1) Op het Museumplein in Amsterdam brandt en knappert het jaarlijkse vreugdevuur. De fik wordt gevoed door duizenden verzamelde kerstbomen. Omstanders hebben het heerlijk warm in de winterse kou.

Foto: ANP / Koen van Weel


februari 2011 In het nieuws

Zware gevechten door opstand in Libië 15 februari 2011, LIBIË - In Libië zijn opnieuw tientallen doden gevallen door zware botsingen tussen antiregeringsbetogers en aanhangers van president Qadhafi en ordediensten. Vooral in de oostelijke stad Benghazi zou het er hard aan toe zijn gegaan. Alleen al in één ziekenhuis in de stad Benghazi zouden 35 lichamen zijn binnengebracht. Een deel van de Libiërs is in opstand gekomen tegen het regime van Moammar al-Qadhafi, die al 42 jaar Libië regeert. Inmiddels is deze opstand uitgemond tot een geweld­ dadig conflict. De protesten zijn mede geïnspireerd door andere protesten in de Arabische wereld, met name de Egyptische Revolutie en de Jas­ mijnrevolutie in Tunesië. De demon­ stranten eisen het vertrek van Qadhafi en de komst van democratische verkiezingen. Doordat internationale media nau­ welijks in Libië aanwezig zijn komt er maar mondjesmaat informatie naar buiten. Ook hebben maar weinig Libiërs toegang tot internet. Diegenen die wel toegang hebben tot het inter­ net hebben er niets aan, omdat het internet naar verluidt is afgesloten.

Egypte viert feest 11 februari 2011, EGYPTE De Egyptenaren zijn wederom de straten opgegaan. Dit keer niet om te protesteren, maar om feest te vieren. De Egyptische president Hosni Mubarak maakte namelijk zijn aftreden bekend na acht­ tien dagen van protest tegen zijn bewind. Het leger neemt zijn taken over.

Foto: EPA / Alexander Joe

Ook het telefoonverkeer is helemaal platgelegd. Inmiddels zijn er meldingen gekomen van gevechten in de stad El-Beida. Die stad zou zelfs in handen zijn van de oppositie.

Gisteren vielen in het Noord-Afrikaanse land meerdere doden bij betogingen tegen het bewind van Qadhafi. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er zijn gedood. Er wordt al gesproken over ruim duizend doden.

Laatste vlucht Spaceshuttle Discovery 25 februari 2011, FLORIDA - Ruimte­ veer Discovery is vandaag vanaf Kennedy Space Center in Florida vertrokken voor haar 39ste en laatste vlucht. De vlucht stond eigenlijk gepland voor november vorig jaar, maar werd vertraagd door reparaties. Even leek de lancering weer niet door te gaan, vanwege computerproble­ men. Na controle vertrok de Discovery alsnog. De Discovery verbleef 352 dagen in de ruimte en cirkelde 5.628 keer om de aarde.

Foto: EPA / Justin Dernier


maart 2011 Hollands glorie Kjeld Nuijs, Mark Tuitert en Stefan Groothuis (vlnr) tijdens de training voor de WK Afstanden in het Duitse Inzell. Ook dit jaar heersten we op de schaats.

Foto: ANP / Koen van Weel


maart 2011 In het nieuws

Aardbeving en tsunami Japan 11 maart 2011, JAPAN - Japan is getroffen door een zeer zware aardbeving en een tsunami. De beving had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. De zeebeving kwam in een serie van bevingen, die al een hele week woedde in de regio, en is de zwaarste beving in de geschiedenis van Japan. Ook andere landen rondom de Grote Oceaan, zoals Indonesië, Chili en Rusland, houden rekening met tsunamigevaar. Het epicentrum van de beving bevind zich voor de kust van de prefectuur Miyagi op circa 370 km ten noordoos­ ten van de Japanse hoofdstad Tokio en circa 130 km ten oosten van de stad Sendai. De zeebeving veroorzaakte een tsunami die veel schade heeft aangericht in Japan. De tsunami had een hoogte van meer dan 15 meter en

eenmaal aan land bereikte het water door opstuwing een hoogte van meer dan 20 meter. Ruim 400 km2 land is overspoeld en miljoenen huishoudens zitten door de ramp zonder stromend water of elektriciteit. Ook zijn er ontploffingen ontstaan bij de drie kernreactoren van de kerncentrale Fukushima I en vond er mogelijk een kernsmelting (melt­ down) plaats. Het officiële dodental ligt rond de 9000, maar schattingen lopen veel hoger op, tot meer dan 10.000. Ruim 410.000 mensen zijn in het getroffen gebied geëvacueerd. 320.000 mensen zitten in het noorden van het land zonder elektriciteit. Het Japanse hoofdeiland zou zo bijna 2,4 meter opgeschoven zijn naar het oosten

Kopstukken Italiaanse maffia opgepakt 8 maart 2011, ITALIË - Tijdens een internationaal georganiseerde actie tegen de maffia zijn in Italië, Duitsland, Australië en Canada zeker 41 verdachten opgepakt. De verdachten zouden lid zijn van de ‘Ndrangheta, de machtigste maffiaorganisatie in Italië en worden verdacht van afpersing, moord en het in rekening brengen van woekerrentes.

Foto: EPA / AFLO / Mainichi Newspaper

Explosie Kerncentrale noordoosten Japan 12 maart 2011, JAPAN - Een gebouw van een kerncentrale in het noord­ oosten van Japan is ontploft. De ontploffing is het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit in het complex en liep de temperatuur van de kernreactor op. Het gebied rond de nucleaire instal­ latie is in een cirkel van 20 kilometer uit voorzorg geëvacueerd.

Foto: EPA / ABC NEWS 24 Handout


In het nieuws maart 2011

Leerlinge naar rechter om hoofddoek 3 maart 2011, VOLENDAM De Volen­damse leerlinge Imane Mahssan van het katholieke Don Bosco College stapt naar de rechter. Inzet is de hoofddoek van Imane. De school wil niet dat zij de hoofd­ doek draagt, maar de leerlinge weigert haar hoofddoek af te doen. Foto: ANP Xtra / Roos Koole

Scholen in Nederland mogen op grond van hun religieuze identiteit hoofddoeken verbieden. De school had echter Imane verboden haar hoofddoek op te houden zonder argument. Het religieuze argument kwam pas toen Imane weigerde haar hoofddoek af te doen.

Begin dit jaar heeft de Commissie Gelijke Behandeling de zaak onder­ zocht. Hierbij hebben ze het meisje gelijk gegeven. De school handhaaft nog steeds het verbod. Het meisje begint nu een rechtszaak om toch een hoofddoek in de klas te mogen dragen.

Verder wil zij excuses van de school en een symbolische schadever­ goeding van 500 euro. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak dient. Tot die tijd zet Imane haar hoofddoek bij binnenkomst af.

Wyclef Jean in hand geschoten. 20 maart 2011, HAÏTI - In Haïti is hiphopartiest Wyclef Jean in zijn hand gescho­ ten. Jean is in Haïti om zijn landgenoot en medemuzikant Michel Martelly te steunen tijdens de aankomende presidentsverkiezingen in het land.

Foto: EPA / Andy Rain

Vliegverbod Libië goedgekeurd 18 maart 2011, BRUSSEL Afgelopen nacht heeft de VNveiligheidsraad een vlieg­verbod boven Libië goedgekeurd. Volgens de resolutie mogen alle noodzake­ lijke maatregelen genomen wor­ den, behalve een bezettingsmacht, om burgers te beschermen. De opstandelingen in Libië vrezen dat het vliegverbod te laat is ingesteld.

Foto: EPA / Jonas Ekstromer


april 2011 Lekker fikkie (2) Een Cougar transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando bestrijdt maandag een heidebrand in het natuurgebied Fochteloerveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde. Een minder leuk fikkie. Een gebied van tientallen hectares stond in brand. Door het uitblijven van regen is het zeer droog. In Utrecht, Brabant en Limburg heeft de brandweer code rood afgegeven.

Foto: ANP / Koen van Weel


In het nieuws april 2011

Schietpartij Alphen aan den Rijn 9 april 2011, ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij een schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn gistermiddag zeven mensen gedood. Zestien anderen raakten ernstig gewond, waarvan er zich drie in kritieke toestand bevonden. De dader, Tristan van der Vlis, heeft zichzelf na de schietpartij door zijn hoofd geschoten. Rond het middaguur stapte de dader het winkelcentrum binnen en begon om zich heen te schieten. Hij vuurde gedurende enkele minuten met een automatisch wapen zeker honderd schoten af. Onder de slachtoffers bevonden zich drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar oud. Onder de gewonden waren twee kinderen van 6 en 10 jaar.

centra werden direct ontruimd. Na onderzoek bleken er geen bommen aanwezig te zijn, waarop alle inwoners weer naar huis konden.

In een de auto van de dader werd een briefje gevonden waarop stond dat hij in drie andere Alphense winkelcentra bommen had geplaatst. Deze winkel­

Op de plek van de schietpartij is de hele nacht onderzoek gedaan. Daardoor hebben de lichamen van de slachtoffers de hele nacht op dezelfde

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

plek gelegen. De Burgemeester noemde dit noodzakelijk, maar absoluut vreselijk. Van der Vlis was een autochtone inwoner van Alphen aan den Rijn en een bekende van de politie. Ook was hij lid van een schietclub en had hij een vergunning voor vijf wapens.

Vrachtwagenchauffeur poept op stoep politie 27 april 2011, HULST - Een 44-jarige trucker heeft de verkeerde plek gekozen om te poepen. Hij deed zijn behoefte op de stoep voor het politiebureau in het Zeeuwse Hulst. Agenten dachten eerst dat de trucker met een reparatie bezig was tussen zijn truck en oplegger. De man kreeg een boete van 100 euro voor wildpoepen. De trucker kon weer een stuk “lichter” vertrekken.

Warmste Paasweekend ooit 24 april 2011, DE BILT - Het paasweekend gaat de boeken in als warmste paasweekend ooit. Het kwik steeg bij het KNMI tot boven de 25 graden. Het vorige record dateert uit 1949, toen het in het paasweekend 24,5 graad werd.

Foto: ANP Xtra / Lex van Lieshout


april 2011 In het nieuws

Bomaanslag café in Marokko 28 april 2011, MARRAKESH - Bij een bomaanslag op café Argana aan het Djemaa el Fna-plein in het Marok­ kaanse Marrakesh zijn vijftien mensen om het leven gekomen en twintig mensen gewond geraakt. Onder de doden is ook een Nederlander.

Foto: EPA / Str

Prins William en Kate Middleton getrouwd 29 april 2011, LONDON - Prins William en Kate Middleton zijn in de Westminster Abbey getrouwd. De Anglicaanse aartsbisschop van Can­ terbury, Rowan Williams, heeft het huwelijk gesloten. Ze gaven elkaar het ja-woord in het bijzijn van ruim 1900 gasten. Wereldwijd volgden er naar schatting ruim 2 miljard mensen de Koninklijke plechtigheid.

prinses Maxima bij de plechtigheid aanwezig geweest. De weergoden waren het bruidspaar goed gezind.

Het heeft niet geregend in de Britse hoofdstad, zoals sommige weersver­ wachtingen hadden voorspeld.

Na de huwelijksceremonie reed het kersverse bruidspaar wuivend in een open rijtuig door de stad. Ze werden toegejuicht door tienduizenden mensen langs de route. Om 14:30 uur plaatselijke tijd verschenen prins William en Kate op het balkon van Buckingham Palace. Alwaar zich vele tienduizenden mensen hadden verzameld voor de langverwachte kus. Na de twee zoenen vlogen vlieg­ tuigen van de Britse luchtmacht RAF over als eerbetoon aan het koppel. Namens het Nederlands koningshuis zijn kroonprins Willem-Alexander en

Foto: EPA / Dominic Lipinski / PA / POOL

Cubaan rolt sigaar van 70 meter 26 april 2011, HAVANA - Maandag is de Cubaanse sigarenmaker José 'Cueto' Castelar begonnen met het rollen van een 70 meter lange sigaar. Als dat lukt, verbetert hij daarmee zijn eigen wereldrecord, dat sinds 2009 op ruim 43 meter staat. Het rollen van de sigaar gaat een week duren.


Lijstjes

Hot or

Not

Wat was de duurste auto? Welke kleren moest je aan? Wie waren Matsoe Matsoe en Kaboutertje? Wat waren de heetste games. Welke dieren waren er bijna niet meer? Je leest het allemaal op de volgende pagina’s. En ja, die enkellaarsjes droeg je echt. Maar, je zag er geweldig uit!


Lijstjes

Wat was hot en wat niet in dit schooljaar?


Lijstjes

TOP 10

Games 2010

Begin 2011 bleek uit een studie dat maar liefst 8% van de jongeren verslaafd was aan ­gamen. Gemiddeld zaten deze kids acht uur per dag achter de computer. Dit waren de p ­ opulairste games. Welke heb jij gespeeld?

10

Mass Effect 2 Was jij ook Commandant Shepard, de eerste menselijke SPECTRE oftewel het eerste menselijke lid van een speciale eenheid van ’s universums beste krijgers?

9

Starcraft 2 Daar gingen de Protoss, Terran en Zerg weer! Legers bouwen en hakken maar! Ook op gamegebied waren rassenoorlogen hot.

8

Super Street Fighter 4 Vechten in de straat. Hard en harder. Ook in 2010 een grote hit.

7

Super Meat Boy Super Meat Boy, een blok vlees met armpjes, beentjes en een gezicht. Zijn liefje wordt ontvoerd door Dr. Foetus, een foetus in een robot met een glazen capsule als hoofd. We verzinnen het niet.

6

Limbo Het bewijs van 2010 dat gaming en horror perfect samen gaan.

5

Super Mario Galaxy 2 En rennen, en springen en munten verzamelen. Topgame.

4

Halo Reach Vette animaties, dikke wapens, vreemde planeten om te ontdekken. Wat wil je nog meer?

Red Dead Redemption De ultieme wersterngame van het jaar! Clint Eastwood zit in ons allen.

3


Lijstjes

2

Angry Birds En dan met boze vogels een stapel zooi omgooien en de tegenstander doden. Leuk kan zo simpel zijn.

1

Alan Wake Een psychologische thriller game. Je volgt een schrijver die zijn vrouw is kwijt足 geraakt. Opgebouwd als TV episodes. Dik. Niet voor niets game nummer 1 in 2010.


Lijstjes

TOP 10

Bioscoopfilms 2010

Dit waren de meest succesvolle kaskrakers van dit schooljaar. Welke heb jij allemaal gezien? En ga je ze nog een keer bekijken?

10

De Gelukkige Huisvrouw Geregisseerd door Antoinette Beumer met Carice van Houten, Waldemar Torenstra en René van 't Hof. Verhaal: Harry wil een kind. Lea stemt toe. De bevalling wordt een langdurige hel compleet met tangverlossing en totaalruptuur. Maar Junior blijkt gezond en Harry is dolgelukkig. Maar Lea niet.

Verschrikkelijke Ikke Geregisseerd door Pierre Coffin en Chris Renaud

9

met de stemmen van Steve Carell, Jason Segel en Russell Brand. Verhaal: Gru is een duivels meesterbrein die van plan is om de maan te stelen. Maar dan ontmoet hij op een dag drie kleine eigenwijze weesmeisjes die een mogelijke papa in hem zien.

8

Sex & The City 2 Geregisseerd door Michael Patrick King met Sarah ­ essica Parker, Kim Cattrall en Kristin Davis. Verhaal: De sleur zit in het huwelijk J van Carrie en Mr. Big. Ook bij Miranda, Samantha en Carrie loopt het niet lekker. Tijd voor vakantie in het Midden-Oosten!

Toy Story 3 Geregisseerd door Lee Unkrich met de stemmen van Tom Hanks,

7

Tim Allen en Joan Cusack. Verhaal: Wanneer Andy gaat studeren en op kamers gaat, komen Woody, Buzz en de rest van hun speelgoedvrienden bij dagopvang Sunnyside terecht. Het blijkt de speelgoedhel.

6

Shrek: Voor Altijd En Eeuwig Geregisseerd door Mike Mitchell met de stemmen van Mike Myers, Cameron Diaz en Eddie Murphy. Verhaal: Shrek is inmid­ dels een echte familieman geworden. Hij komt in een andere wereld terecht waar gejaagd wordt op Ogres en hij Fiona nooit ontmoet heeft. Wat nu?

New Kids: Turbo Geregisseerd door Steffen Haars en Flip van der Kuil met Flip

5

Van der Kuil, Steffen Haars en Nicole van Nierop. Verhaal: De crisis heeft toegeslagen voor Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie in het Brabantse dorpje Maaskantje. Met slechts één oplossing, nergens meer voor betalen, loopt alles uit de hand.

4

Inception Geregisseerd door Christopher Nolan met Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt. Verhaal: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) steelt geheimen in dromen, wanneer de geest het kwetsbaarst is. En dat is niet altijd zon­ der gevaar. Topfilm die je op het verkeerde been zet.


Lijstjes

3

Alice in Wonderland Geregisseerd door Tim Burton met Mia Wasikowska, Johnny Depp en Helena Bon­ ham Carter. Verhaal: Dit vervolg op het ori­ ginele verhaal begint wanneer Alice op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden aan een saaie piet. Ze besluit te ontsnappen, en daar is hij weer. Het pratende witte konijn.

2

Harry Potter Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1 Geregisseerd door David Yates met Daniel Rad­ cliffe, Emma Watson en Rupert Grint. Verhaal: Heer Voldemort heeft maar één doel: het opspo­ ren en doden van Harry Potter. De held en zijn twee vrienden Ron en Hermelien houden zich schuil in de uithoeken van de Dreuzelwereld.

1

Avatar Geregisseerd door James Cameron met Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana. Verhaal: Jake Sully is een verlamde oorlogsveteraan, die naar de maan Pandora wordt gebracht. Deze planeet is bewoond door de Na'vi. Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt verliefd.


Lijstjes

1

Apple iPhone

3

HTC Desire

2

Samsung Galaxy S

De TOP 10

10. Samsung Diva

Populaire Mobiele telefoons 2010

8. BlackBerry Curve 8520

Mobieltjes. De hebbedingetjes van deze tijd. Dit waren de populairste. Als je niet ĂŠĂŠn van deze telefoons had, hoorde je er eigenlijk niet echt bij. Maar vond je dat belangrijk?

9. BlackBerry Torch 9800 7. HTC Desire HD 6. Nokia E72 5. Nokia N8 4. BlackBerry Bold 9700

45 miljoen $ Samsung Galaxy S i9000

3. HTC Desire 2.

1. Apple iPhone


Lijstjes

1 2

Peugeot Speedfight

Kymco Super 8 De TOP 10 Verkochte scooters 2010 Bron: Scooterland

3

Yamaha Aerox

10. Keeway

(populairste model: Hurricane)

9. Aprilia

(populairste model: SR Racing)

8. Derbi

(populairste model: GP 1)

7. Baotian

(populairste model: F3 Motorsport)

6. Vespa

(populairste model: LX)

5. Piaggio

(populairste model: Zip)

4. Sym

(populairste model: Mio)

3. Yamaha

(populairste model: Aerox)

2. Kymco

(populairste model: Super 8)

1. Peugeot

(populairste model: Speedfight)


Lijstjes

9

10

Leblanc Mirabeua Prijs: $765.000 Topsnelheid: 370.00 km/uur

6

SSC Ultima Aero Prijs: $740.000 Topsnelheid: 434.50 km/uur

Maybach Landaulet Prijs: $1.400.000 Topsnelheid: 249.40 km/uur

Top 10 Duurste auto’s ter wereld 2010 Deze lijst is de natte droom van iedere jongen en van menig meisje. Misschien heb je je ten doel gesteld om ooit één van deze bolides te bezitten. En? Is het gelukt? Mogen we hem lenen?

8

7

Koenigsegg CCX Prijs: $1.100.000 Topsnelheid: 394.30 km/uur

Koenigsegg CCXR Prijs: $1.300.000 Topsnelheid: 402.30 km/uur

5

Lamborghini Reventon Prijs: $1.420.000 Topsnelheid: 340.00 km/uur


Lijstjes

4

Lamborghini Reventon Roadster Prijs: $1.560.000 Topsnelheid: 340.00 km/uur

2

3

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Prijs: $2.000.000 Topsnelheid: 349.20 km/uur

Pagani Zonda Cinque Roadster Prijs: $1.800.000 Topsnelheid: 349.20 km/uur

1

Koenigsegg Trevita Prijs: $2.210.000 Topsnelheid: 402.00 km/uur


Lijstjes

8. Monarchvlinder Ieder jaar vliegen miljoenen monarchvlinders voor de winterperiode van Noord-Amerika naar Mexico. Zowel in Mexico als in de Ver­ enigde Staten en Canada is de leefomgeving heel belangrijk voor de vlindersoort.

TOP 10

4. Magellaanse pinguïn Vroeger waren olielekken de grootste bedreigingen voor de Magellaanse pinguïn. Tegen­ woordig heeft het dier het steeds moeilijker om voedsel te vinden, aangezien veel vis verdwijnt in de warmere oceanen. Daardoor moe­ ten de pinguïns een stuk verder zwemmen.

Bedreigde diersoorten

Ieder jaar komen er meer dieren bij op de lijst van bedreigde diersoorten. In deze trieste top tien de dieren die op het punt staan uit te sterven. Bestaan ze nog als jij dit leest?

9. Javaanse neushoorn Op de Rode Lijst van de IUCN staat de Javaanse neushoorn al genoteerd als een "kritiek bedreigde" diersoort. In het wild bestaan er maar twee populaties, waarmee hun aantal zeker niet hoger ligt dan 60 exemplaren. Neushoorns zijn net als tijgers populair in de Chinese geneeskunde.

5. Lederschildpad De lederschildpad is de grootste zeeschildpad en leeft al honderd miljoen jaar in onze oceanen. In de Stille Oceaan leven nog 2.300 vrouwelijke schildpad­ den en daarmee is het dier de meest bedreigde zeeschildpad ter wereld.

6. Blauwvintonijn De blauwvintonijn is populair op ons bord en daardoor is hun aantal fel afgenomen. Als de overbevissing niet snel stopt, dreigt de blauwvintonijn te verdwijnen. Door een tijdelijk verbod op het verhandelen van de tonijn, zou de diersoort zich voorlopig moeten kunnen herstellen.


Lijstjes

2. IJsbeer Al jaren is de ijsbeer het symbool van de klimaatveran­ dering. Als de temperatuur blijft stijgen en het ijs in de poolgebieden verder smelt, zal de ijsbeer deze eeuw uitsterven. WWF werkt samen met regeringen om de impact van oliewinning zoveel mogelijk te beperken.

10. Reuzenpanda WWF heeft de reuzenpanda bij zijn oprichting in 1961 als symbool gekozen en ook vandaag blijft de panda een be­ dreigde en gevoelige diersoort. Met slechts 1.600 dieren in het wild blijft de toekomst van de reuzenpanda heel onzeker.

7. Berggorilla Met slechts 720 exemplaren is de berggorilla een heel ern­ stig bedreigde diersoort. Meer dan 200 van de overgebleven gorilla's leven in het Virunga Nationaal Park in Congo. De voorbije 12 jaar is het aantal berggorilla's met veertien procent toegenomen dankzij beschermingsmaatregelen.

3. Pacifische walrus De Pacifische walrus is één van de meest recente slachtoffers van de klimaatverandering. IJsplaten zijn van levensbelang voor walrussen. In septem­ ber spoelden ongeveer 200 dode walrussen aan op de kust van Alaska.

1. Tijger Volgens de meeste recente studies zijn er nog maar 3.200 tijgers. De grootste bedreigingen voor de tijger zijn ontbossing en jacht. Lichaamsdelen van de tijger worden gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ook de vacht van een tijger wordt voor hoge prijzen verkocht.


Lijstjes

TOP 10

Kleding voor haar in

2010

Deze tien kledingstukken waren de basis voor jouw zomergarderobe. En de jongens? Tsja, die droegen gewoon jeans met een T-shirt. 1. Alles wit Favoriet is natuurlijk de witte bloes, maar deze zomer moet je eigenlijk alles in het wit hebben. Van een witlinnen harembroek tot een fris en fruitig jurkje in maagdelijk wit. Alles mag.


Lijstjes 2. Trenchcoat Nederland is onvoorspelbaar, zelfs in de zomer. Investeer daarom in een goede trenchcoat: tijdloos, functioneel en geschikt voor over iedere outfit.

6. Statementjuwelen 10. Gebleekte denim

Gebleekt en denim zijn beide toppers, maar combineer je ze dan heb je het ideale basisstuk in handen. Kies dus voor je nieuwe jeans of spijkerjack voor de meest verwassen, bleached denim dat je kunt vinden.

3. Enkellaarsjes

Het korte laarsje is ook deze zomer nog steeds een must-have. Uitgevoerd in zacht suède, of stoer leer zijn ze het hipst

Versieren doe je groots en meesle­ pend met statementjuwelen die eruit­ zien alsof ze zo uit het schatkistje van een steenrijke oude oma komen.

9. De chino

De van oorsprong katoenen, militaire broek is back! In kaki of denim, de chino moet in je zomergarderobe.

7. Het kleine tasje Het kleine schoudertasje: schattig én handig. Je grote shoppers hang je dit seizoen even aan de wilgen. Jij gaat op stap met een schoudertasje in leer of lak en versierd met studs en gespjes!

5. Langs de lijn De Bretonse streep is al zo oud als de weg naar Rome, maar o-zo heerlijk! Ook dit voorjaar duikt ‘ie weer in me­ nig collectie op. Als er maar een hori­ zontaal streepje op zit is het goed.

4. Alles in het leer 8. Shorts Shorts zijn er in alle soorten en maten deze zomer. Kies een stoer exemplaar (leer!) of eentje voorzien van een printje.

Leer is een blijvertje. Jasjes, jurkjes en shorts – ja, shorts – mogen stoer in ’t leer. Gewoon lekker in naturelkleuren.


Lijstjes

TOP100 BESTE 100. 99. 98. 97. 96. 95. 94. 93. 92. 91. 90. 89. 88. 87. 86. 85. 84. 83. 82. 81.

What's My Name - Rihanna ft. Drake The Flood - Take That Toen Ik Je Zag - Hero Written In The Stars - Tinie Tempah If We Ever Meet Again - Timbaland ft. Katy Perry Raise Your Glass - Pink Dirty Picture - Taio Cruz ft. Ke$ha Wat Is Dromen - 3JS & Ellen Ten Damme This Ain't A Love Song - Scouting For Girls Stay The Night - James Blunt Not Giving Up On Love - Armin van Buuren vs. Sophie Ellis-Bextor Werd De Tijd Maar Terug Gedraaid Jeroen van der Boom Whataya Want From Me - Adam Lambert Just A Dream- Nelly Bang Bang Bang - Mark Ronson Famous - Scouting For Girls Tik Tok - Ke$ha Not Afraid - Eminem Turbo - New Kids ft. DJ Paul Elstak Beautiful Monster- Ne-Yo

80. 79. 78. 77. 76.

Times Are Changing- Di-Rect Teenage Dream - Katy Perry Take Over Control - Afrojack ft. Eva Simons Love Is Everywhere - Alain Clark Why Don't You Love Me - Beyoncé

75. 74. 73. 72. 71. 70. 69. 68. 67. 66. 65. 64. 63. 62. 61.

I'm In Love - Alex Gaudino Grenade - Bruno Mars Sterrenstof - De Jeugd Van Tegenwoordig Waterkant - Marco Borsato Heartbeat - Enrique Iglesias ft. Nicole Scherzinger Bad Boys - Alexandra Burke ft. Flo Rida Next To Me- Ilse DeLange I Like It - Enrique Iglesias ft. Pitbull Shame - Robbie Williams & Gary Barlow Break Your Heart - Taio Cruz Miami 2 Ibiza - Swedish House Mafia VS Tinie Tempah The Time (Dirty Bit) - Black Eyed Peas Find Your Love - Drake Pack Up - Eliza Doolittle Rude Boy - Rihanna

60. 59. 58. 57. 56. 55. 54. 53. 52. 51. 50.

Half Of My Heart- John Mayer White Knuckle Ride - Jamiroquai Acapella - Kelis Nein, Mann! - Laserkraft 3D Whatcha Say - Jason Derulo U Smile - Justin Bieber Overrated - Jacqueline Bad Romance - Lady GaGa Back It Up - Caro Emerald OMG – Usher Don't Stop Believin' - Jaap Reesema


Lijstjes

Dit was de top 100 volgens TMF. Welke was jouw favoriet? Welk plaatje heeft die herinnering die je het meest bijgebleven is? Have fun in memorylane!

>

E TRACKS 2010 49. 48. 47. 46. 45. 44. 43. 42. 41. 40. 39. 38. 37. 36. 35. 34. 33. 32. 31. 30. 29. 28. 27. 26. 25. 24. 23.

Loesje - Tony Jr. & Nicholas Nox Rolling In The Deep - Adele Nothin' On You - B.O.B. Feat. Bruno Mars Take It Off - Ke$ha Airplanes - B.o.B. ft. Hayley Williams Kings & Queens - 30 Seconds To Mars Like A G6- Far East Movement Holiday - Vampire Weekend Club Can't Handle Me Flo - Rida ft. David Guetta Clap Your Hands- Sia This Afternoon- Nickelback Dynamite - Taio Cruz Zing Voor Me- Lange Frans En Thé Lau Fuck You - Cee-Lo Green DJ Got Us Fallin' In Love- Usher ft. Pitbull Telephone - Lady Gaga Ft. Beyoncé Halfway Gone- Lifehouse Empire State Of Mind Part II - Alicia Keys Replay - Iyaz Heartbreak Warfare - John Mayer Gettin' Over You - David Guetta Feat. Fergie & LMFAO Your Love Is My Drug - Ke$ha Billionaire - Travie McCoy Feat. Bruno Mars Only Girl (In The World) - Rihanna Bumpy Ride - Mohombi Fight For This Love - Cheryl Cole Umbrella - The Baseballs

22. 21. 20. 19. 18. 17. 16. 15. 14. 13. 12. 11. 10. 09. 08. 07. 06. 05. 04. 03. 02. 01.

Bromance - Tim Berg Just The Way You Are - Bruno Mars Alejandro - Lady GaGa Need You Now - Lady Antebellum Love The Way You Lie - Eminem ft. Rihanna Barbra Streisand - Duck Sauce California Gurls - Katy Perry Feat. Snoop Dogg Fireflies - Owl City Gypsy - Shakira Cooler Than Me - Mike Posner One - Swedish House Mafia ft. Pharrell Williams Wavin' Flag - K'naan Misery - Maroon 5 Memories - David Guetta ft. Kid Cudi Hey Soul Sister - Train Somebody To Love - Justin Bieber ft. Usher No Surrender - Kane Schouder Aan Schouder - Guus Meeuwis & Marco Borsato Waka, Waka (This Time For Africa) - Shakira Alors On Danse - Stromae A Night Like This - Caro Emerald We No Speak Americano - Yolanda Be Cool ft. DCup


Dennis Hopper

Elizabe

th Taylo

r

Miep Gies Anton Geesink

Alexander McQueen

Appie Baantjer

Hans van Mierlo

J.D Salinger

Malcom McLaren

Harry Mulish


Lijstjes

Necrologie 2010/2011 De dood was er ook bij afgelopen schooljaar. Deze bekende mensen gingen van ons heen.

Miep Gies (1909-2010)

Anton Geesink (1934-2010)

Hoeder van Het Achterhuis Miep Gies, de vrouw die het dagboek van Anne Frank heeft gered. Na de oorlog heeft zij haar leven in dienst gesteld van de herinnering aan de ondergedoken familie Frank in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Judoka om wie niemand heen kon Sinds die gouden plak in 1964 was judoka Anton Geesink peetvader van de sport. Zijn adagium, uit­ gesproken in sappig Utrechts, was: If you want to be champion, you have to behave like a champion

J.D. Salinger (1919-2010) De beroemdste kluizenaar van de literatuur Zijn roman The Catcher in the Rye werd een klassie­ ker. Net als de hoofdpersoon van dat boek had J.D. Salinger een afkeer van de volwassen wereld.

Alexander McQueen (1969-2010) Modemeester van schedels en botten De Britse mode-ontwerper Alexander McQueen werd beroemd met mode als provocatie. Zijn theatrale ont­ werpen zijn opgenomen in museumcollecties.

Hans van Mierlo (1931-2010) De eerste persoon in de politiek Bij Hans van Mierlo hield het filosoferen nooit op. In 1966 zag hij het politieke systeem falen en richtte D66 op. Zijn gelijk heeft hij altijd bevestigd gezien.

Harry Mulisch (1927-2010) De man met het scherpe pennetje Mulisch goldt als één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Onder zijn werken ondermeer De Aanslag en De Ontdekking van de Hemel. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren.

Antonie Kamerling (1966-2010) Blonde film- en zangheld Groeide van soapster bij Goede Tijden Slechte Tijden uit tot een krachtige acteur en een goede zanger. Besloot onder invloed van depressies zelf uit het leven te stappen.

Albert Heijn (1927-2011)

Kunstenaar, modeontwerper en manager van The Sex Pistols Malcolm McLaren zorgde in 1976 voor een revolutie in muziek en mode. Zonder hem was punk een tijdelijke trend gebleven.

Groots ondernemer Grootaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van Ahold. Albert Heijn was de kleinzoon van zijn naamgenoot Albert Heijn (1865 - 1945), die des­ tijds met één enkele kruidenierswinkel in Oostzaan het Albert Hein imperium startte. Onder leiding van Heijn werd Ahold een grote internationale speler.

Dennis Hopper (1936-2010)

Eunice Sanborn (1896-2011)

Malcolm McLaren (1946-2010)

Energiek, wild en ongericht; altijd in de avant-garde Acteur Dennis Hopper belichaamde vijf decennia Amerikaanse film: rebel, hippie, junkie, herborene, eerzaam kunstverzamelaar.

Sjoerd Kooistra (1951-2010) Omstreden verpachter van horecaformules Ondernemer Sjoerd Kooistra maakte bij het opbouwen van zijn horeca-imperium vele vijanden, onder wie pachters van zijn panden en bierbrouwer Heineken.

Appie Baantjer (1923-2010) Godfather van de Nederlandse politieroman Oud-rechercheur Baantjer schreef 80 populaire boe­ ken over zijn alter ego De Cock. „Ik leg gewoon ergens een lijk neer en dan zie ik wel.”

De oudste mens ooit Sanborn was met 114 jaar en 195 dagen de oudste erkende levende mens ter wereld. Ze droeg deze titel sinds het overlijden van de eveneens 114-jarige Franse voormalige non Eugénie Blanchardm, op 4 november 2010.

Elizabeth Taylor (1932-2011) Dé grootste filmdiva aller tijden Elizabeth Taylor was een Engels-Amerikaans actrice en Hollywooddiva. Zij won in 1961 een Academy Award voor haar hoofdrol in Butterfield 8 en in 1967 voor haar hoofdrol in Who's Afraid of Virginia Woolf? Ze kreeg daarnaast nog meer dan 35 andere filmprijzen en trouwde maar liefst acht keer.


Lijstjes

Oh Oh Cherso

Haagse dwaasheid Eén van de grootste mediahits van dit jaar was Oh Oh Cherso. Het hele land genoot gierend van het lachen mee met de platheid van Jokertje, Sterretje, Barbie en de andere Haagse karikaturen die een periode samenwonen in een toeristische vakantiebestemming. Wie was jouw favoriet? In ‘Oh Oh Cherso’ zagen we hoe acht bloed-eigenwijze, jonge, ras-hagenezen een zomer lang hun uiterste best doen om Chersonissos, op het zonnige Griekse Kreta, te veroveren. Daarbij delen ze lief en leed in hun luxe villa, halen ze de mooiste grappen uit, werken ze zich uit de naad, feesten ze tot ze erbij neervallen en leren ze vakantieparadijs Cherso­ nissos op hun duimpje kennen. De cast bestaat uit eigenzinnige en typische Hagenezen die garant staan voor heel veel echte Haagse humor, verbazing, passie, ruzie, en veel plezier. Sommigen waren heuse quote kanonnen. Dit waren de deelnemers:

Joey Spaan (Matsoe Matsoe) Quotes: “Ik maak tuinen. Voortuinen. Achtertuinen.” “Het voordeel van goede haargel, dat je haar altijd goed zit.”

Bibi Breijman (Kabouter)

Roos van Gelder (Little Princess)

Elize Kruuk (Slimpie)


Lijstjes

Vincent van der Lans (Sniper) Quotes: “Ik zou nooit een trio met een andere jongen doen, dan krijgt hij een minderwaardigheidscomplex.“ “Het mooiste aan mijn lichaam vind ik toch mijn lichaam zelf eigenlijk.”

Tatjana Liefhebber (Tijgertje)

Samantha de Jong (Barbie) Quotes: “Ik eet frikandellen en kroketten. Maar ik houd sowieso niet van vlees.” “Ik ben niet preuts. Ik ben echt een sletje.” “Ja mannen moeten wel moeite doen om mij te krijgen. Oh ik ben best makkelijk in te pakken met een lief woordje.”

Tony Wyczynski (Sterretje / DJ Tony Star) Quotes: “Iemand met een hartslag, dan ben ik al snel tevreden!” “Ik heb twee sterretjes, wil je mijn derde zien?” “Daar zou ik wel een truukje op kennen!” Robert Minderhoud (Jokertje) Quotes: “Dikke tieten, strak lijffie, lekker laag make-uppie, heerlijk dat soort wijffies!” “Ik ben gewoon de gekste van het stel, net als een kaartspel. Je gooit er vijf op en je krijgt er vijf, in plaats van dat je er één neerlegt, krijg je er dan vijf.” “Die vrienden van mij hebben mij die bijnaam gegeven; Joker. Zo kom ik ook aan mijn bijnaam.”


Lijstjes

Rol: Richard Batsbak Acteur: Huub Smit Beschrijving: Richard (27) is de leider van de groep en ook de slimste. Met een zwarte band in taekwondo is het geen mietje. Hij werkt bij de plantsoenendienst samen met Robbie.

‘Niemand komt aan Maaskantje!’ Welkom in Brabant, kut! We sloten de asosciale hang­ jongeren uit Maaskantje vol in onze harten. Hoe grof, ongemanierd en agressief ze ook waren, de tranen rolden ons over de wangen. De hype was compleet met de film New Kids Turbo die zowaar alle records brak. De serie ging over de vijf hangjongeren Richard Bats­ bak, Rikkert Biemans, Gerrie van Boven, Barrie Butsers en Robbie Schuurmans in het Noord-Brabantse dorpje Maaskantje. Ze gedragen zich in de stijl van de happy hardcore-cultuur, drinken dagelijks blikken Schulten­bräubier, eten snacks in lokale snackbar 't Pleintje, met name broodjes bakpao, en ze rijden in hun dorp rond met hun groene Opel Manta. Daarnaast is de groep asociaal, wordt er veel gevloekt en geweld niet geschuwd. Terugkerend in de serie zijn vandalisme en plotselinge auto-aanrijdingen. Dit waren de personages:

Rol: Rikkert Biemans Acteur: Wesley van Gaalen Beschrijving: Rikkert (26) werkt als automonteur. Zijn Opel Manta is alles voor hem.


Lijstjes

Rol: Robbie Schuurmans Acteur: Steffen Haars Beschrijving: Robbie (26) werkt samen met Richard bij de plantsoenendienst. Ook heeft hij altijd honger.

Acteur: Nicole van Nierop Beschrijving: Manuela is alleenstaande moeder van twee kinderen en hoogzwanger. Ze werkt achter de kassa bij de supermarkt.

Rol: Barrie Butsers Acteur: Flip van der Kuil Beschrijving: Barrie (27) zit in de bijstand, hij is de sterkste van de groep en zegt zelden iets. Hij berijdt een roze Gilera Citta. Barrie loopt bijna de hele serie op badslippers en heeft altijd een trainingsjas aan en een grote gouden ketting om.

Rol: Gerrie van Boven Acteur: Tim Haars Beschrijving: Gerrie (23) probeert zichzelf voortdurend te bewijzen tegenover zijn vrienden, maar dit gaat meestal niet helemaal goed. In de aflevering 'Op de camping' wordt duidelijk dat hij in een magazijn werkt waar hij een heftruck bedient. Ook is hij dol op bier.


Lijstjes

THE VOICE OF HOLLAND De hype begon in september 2010. Na de vele afzeik talentenjachten op TV was dit verfrissende format blijkbaar precies waar iedereen op zat te wachten. Wie kent winnaar Ben Saunders nog? Het programma wordt gepresenteerd door Martijn Krabb辿. Wendy van Dijk is in de liveshows ook te zien als presentatrice.

In The Voice of Holland werd op zoek gegaan naar Nederlands zangtalent. Er waren vier coaches die de talenten begeleiden door met hen te trainen en ook samen optredens te verzorgen. De coaches waren Angela Groothuizen, Jeroen van der Boom, Nick & Simon en VanVelzen. Dit waren de verschil足 lende ronden die de deelnemers moesten doorlopen.

Auditieronden De deelnemers doen tijdens de eerste ronde "blinde" auditie: De coaches zitten met hun rug naar het podium, zodat ze de kandidaten alleen kunnen beoordelen op basis van hun stem. In足 dien een jurylid enthousiast is over een deelnemer, drukt het jurylid op een knop waardoor diens stoel omdraait. Wanneer meerdere juryleden dit heb足 ben gedaan, kan de kandidaat bepalen


Lijstjes

Finale: 21 januari 2011 Aantal kijkers: 3.818.000 Winnaar: Ben Saunders (Team VanVelzen)

bij welke coach hij in het team wil. Na de audities waren er 57 door naar de "battle" ronde. Battle-shows In the Battle-shows wordt bepaald met welke kandidaten elke coach doorgaat naar de liveshows. Binnen de teams strijden de kandidaten met zijn tweeën(soms met zijn drieën) te­ gen elkaar. Uiteindelijk kunnen slechts zes kandidaten per team mee naar de liveshows. Tijdens De Wereld Draait

Door bevestigde John de Mol dat The Battle gefilmd zal worden in een box­ ring met veel licht om het spannender te maken. Live-shows De liveshows vormen de laatste fase van The Voice of Holland. De 24 kan­ didaten die zijn overgebleven, strijden om een platencontract bij 8ball Music. Wekelijks valt er van elke coach één talent af. De finale van The Voice of Holland zal gaan tussen de laatste vier overgebleven talenten.

The Voice of Holland - Real Life Naast de reguliere afleveringen van The Voice of Holland is er ook een reallifesoap; The Voice of Holland Real Life. Hierin krijgen de kijkers van The Voice of Holland een exclusieve blik achter de schermen. Alle talenten worden in deze serie gevolgd door di­ verse camera's. De bedoeling van deze reallifesoap is de kijkers nader kennis te laten maken met de kandidaten.


Lijstjes

DE 10 RIJKSTEN VAN NEDERLAND 2010 Geld als water, deze personen of families. De Quote 500 onder­ zoekt ieder jaar hoeveel geld de rijken van ons kikkerland hebben. Dit jaar zag die top tien er zo uit.

10. Familie Dreesmann – 1.5 miljard

De oprichters van warenhuis Vroom & Dreesmann. Het warenhuis is ondertussen verkocht en het geld wordt geïnvesteerd

9. Familie Pon – 1.6 miljard

Importeurs van auto’s

8. Joop van den Ende – 1.6 miljard

Musical Koning

7

Jaap en Albert Blokker – 1.6 miljard

Eigenaren van winkelketen Blokker

6. John Fentener van Vlissingen – 1.8 miljard

Ondernemer, BCD Travel, investeerder

5. Familie de Rijcke – 1.9 miljard

Vermogen vergaart door de verkoop van drogisterij Kruidvat en supermarktketen Groenwoudt

4. Frits Goldschmeding – 2.3 miljard

Oprichter van uitzendbureau Randstad

3. Charlene de Carvalho-Heineken – 3.8 miljard

Enige erfgenaam van bierbrouwer Heineken

2. Familie Van der Vorm – 4.3 miljard

Ooit eigenaar van de Holland-Amerika Lijn (HAL) nu investering maatschappij

1.

Eigenaren van C&A

Familie Brenninkmeijer – 21 miljard


Lijstjes


Lijstjes TOP 10 POPULAIRSTE YOUTUBE VIDEOS - Welke muziekvideo’s waren het meest in trek op Youtube? Je leest het hier. En ook hier weer die Justin Bieber. Maar liefst vier keer komt de jonge ster voor in dit lijstje. En dan ook nog in de lijst met meeste aan­ hang op twitter en als één van de mooiste mannen van dit jaar. Het kan niet op. Wat doet Bieber allemaal wanneer jij dit leest?

10

5 Lady Gaga

Rihanna

Telephone ft. Beyonce

Rude Boy

9

4 Justin Bieber ft. Usher

Eminem Not Afraid

Somebody To Love Remix

8

3 Lady Gaga

Eminem

Alejandro

Love The Way You Lie ft. Rihanna

7

2 Justin Bieber

Shakira ft. Freshlyground

Never Let You Go

Waka Waka (This Time for Afrika)

6

1 Justin Bieber

Justin Bieber

Never Say Never ft. Jaden Smith

Baby ft. Ludacris


Lijstjes

Top 10 Populairste Twitteraars wereldwijd 2010 10. Katy Perry (@katyperry)

9. Oprah Winfrey (@oprah)

8. Taylor Swift (@taylorswift13)

7. Kim Kardashian (@kimkardashian)

6. Ellen Generes (@theellenshow)

5. Barack Obama (@barackobama)

4. Justin Bieber (@justinbieber)

3. Aston Kutcher (@aplusk)

2. Britney Spears (@britneyspears)

1. Lady Gaga (@ladygaga)

SchoolBKS Wereldnieuws & Hot or Not  
SchoolBKS Wereldnieuws & Hot or Not  

Voorbeeldpagina's die standaard in je SchoolBKS jaarboek zitten.