Page 1

Vroeger was het anders Een reis over zee met de W.I.C.


De West Inleiding Als je op reis gaat, hoe ga je dan op reis? Met de auto, de boot, de trein of misschien het vliegtuig? In de 17e eeuw waren er nog geen auto’s, treinen of vliegtuigen. Als je in die tijd naar een land ver weg wilde, moest je met de boot. Je weet al dat er grote boten naar Amerika en Indië gingen. De West Indische Compagnie was een groot bedrijf dat naar Amerika ging. Je zal er vandaag meer over leren.

4

Begrippen • WIC: 1621 – 1674 • De West • Koloniën

Een W.I.C. schip


Les 1 West Indische Compagnie De West-Indische Compagnie (afgekort tot W.I.C.) was een bedrijf dat vanuit Nederland voer over de wereld met boten. Het bedrijf werd opgericht in 1621. De W.I.C. kreeg van de Nederlandse regering het recht om als het enige Nederlandse bedrijf handel te mogen drijven met de West. Er was dus geen enkel ander bedrijf uit Nederland dat naar de West voer. In 1674 werd het bedrijf opgeheven. Er werd niet meer genoeg geld verdiend, omdat veel schepen zonken door de oorlog met Spanje.

De West: West-Afrika, Zuid-Amerika, Caribisch gebied en Noord-Amerika

De West De West bestond uit de gebieden West-Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. In het Caribisch gebied liggen Suriname en Curaçao. Dit zijn twee landen waar de W.I.C. veel naar toe ging, omdat deze landen Nederlandse koloniën waren. Een kolonie is een overzees gebied dat bij een ander land hoort en door dat land wordt bestuurd.

In het paars: de koloniën van Nederland

5


De West Wat heb jij nu geleerd?

6


Les 1

7


Driehoekshandel Inleiding Kijk eens in je t-shirt: van wat voor materiaal is je t-shirt gemaakt? Drink je wel eens chocolademelk? Of roken je ouders? De grondstoffen voor deze producten komen allemaal uit de West. Vorige les leerde je al over de W.I.C. en de West. De W.I.C. haalde al deze producten in de 17e eeuw voor het eerst naar Nederland. Ze deden het op een speciale manier. Daar zal je vandaag meer over leren

8

Begrippen • Driehoekshandel • Buskruit, ijzer, wapens en textiel • Slaven • Katoen, tabak, koffie, cacao, goud en suiker

Van linksboven naar rechtsonder: textiel, tabak, koffie, goud, cacao, wapens, slaven en ijzer


Les 2 Driehoekshandel De W.I.C. voer vanuit Nederland naar West-Afrika. Zij namen wapens, buskruit, ijzer en textiel mee om in West-Afrika te verhandelen. Zij ruilden deze spullen tegen slaven. Slaven zijn mensen die eigendom zijn van iemand anders. De slaven gingen niet naar Nederland, maar werden naar de Nederlandse koloniĂŤn vervoerd. Hier werden de slaven verkocht aan slavenhandelaren. De schepen van de W.I.C. namen koffie, suiker, cacao, goud, katoen en tabak mee terug naar Nederland. Deze vorm van handel noemen we driehoekshandel, omdat de schepen in een driehoek varen. Kijk maar op de afbeelding hiernaast. Daarop zie je het driehoekje duidelijk staan.

9

De driehoekshandel tussen Nederland, West-Afrika en Amerika


Driehoekshandel Wat heb jij nu geleerd?

10


Les 2

11


Slaven Inleiding Als jij naar een ander land gaat, dan doe je dat vaak om op vakantie te gaan of familie te bezoeken die in het buitenland woont. In de 17e eeuw gingen mensen uit Afrika naar Amerika. Zij deden dit niet om op vakantie te gaan of familie te bezoeken. Zij werden gedwongen. In de vorige les heb je geleerd over driehoekshandel. Je leerde dat uit Afrika slaven werden vervoerd naar Amerika. Vandaag leer je meer over deze slaven en slavernij.

12

Begrippen • • • • • •

Slavernij Slaven hebben geen rechten Slavenhandelaar Huisslaaf Plantageslaaf Lijfstraffen

De bootreis naar Amerika


Les 3 Slavernij Slavernij is een systeem waarbij mensen het eigendom zijn van andere mensen. Deze mensen zijn slaven en moeten dan werken voor hun eigenaar, of zij dit willen of niet. Slaven hebben geen rechten. Dit betekent dat zij niets mogen en zij niet beschermd worden door de wet. De slaven waren in Afrika vaak gevangenen en zij werden verkocht in ruil voor wapens, buskruit, ijzer en textiel. In de West werden de slaven verkocht aan slavenhandelaren. Deze verkochten de slaven vervolgens aan rijke families.

13

Slaven kopen in Afrika

Slaven verkopen in Amerika


Slaven Het leven van een slaaf Slaven werkten op plantages of bij iemand in huis. Een plantage is een akker waarop ĂŠĂŠn gewas wordt verbouwd. Je hebt bijvoorbeeld katoenplantages en koffieplantages. De plantageslaven kregen weinig te eten en moesten hele lange dagen op de plantages werken. Dit werk was erg zwaar. Huisslaven werden iets beter behandeld. Zij kregen goed te eten en fatsoenlijke kleren. De huisslaven waren vaak vrouwen, omdat zij huishoudelijk werk moesten doen. Zij maakten schoon, kookten en deden de was. Ook bedienden ze hun eigenaar.

14

Een plantageslaaf

Een huisslaaf


Les 3 Straffen Als slaven niet luisterden of iets fout deden, werden zij gruwelijk bestraft. De slaven kregen vaak lijfstraffen. Dit zijn lichamelijke straffen, zoals zweepslagen of worden vastgebonden aan een zware ketting.

15 Een zweep

Andere landen De Nederlanders waren niet de enigen die in slaven handelden. Engeland, Frankrijk en Spanje deden ook veel aan slavenhandel. De Nederlanders verkochten op Curaรงao ook veel slaven aan de andere landen. Op Curaรงao was namelijk een grote slavenmarkt. Linksboven: Nederland, rechtsboven: Spanje, linksonder: Engeland en rechtsonder: Frankrijk


Slaven Wat heb jij nu geleerd?

16


Les 3

17


Heb je er altijd al van gedroomd om een stoere zeeman of zeevrouw te zijn? Dan is dit je kans! Vaar met ons mee over een zee van tijd en ruimte. Ervaar hoe het was om op een schip van Nederland naar Afrika en Amerika te varen. Leer over de W.I.C., de manier van handelen en het leven van slaven. Sommige dingen zal je misschien niet begrijpen, maar onthoud dan goed: vroeger was het anders.

Vroeger was het anders  

Een reis over zee met de W.I.C.

Advertisement