Issuu on Google+

MELISSA ESTELLA LIM 2012-2016

ARCHITECTURE PORTFOLIO MASTER OF ARCHITECTURE ARCHITECTURE AND SUSTAINABLE DESIGN

SINGAPORE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND DESIGN


MELISSA ESTELLA LIM NATIONALITY DATE OF BIRTH PHONE NUMBER EMAIL ADDRESS LINK

SINGAPORE 27 JUNE 1992 +65 93888389 melissaestellalim@gmail.com www.issuu.com/melissaestellalim

EDUCATION SINGAPORE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY & DESIGN MASTER OF ARCHITECTURE - 2015-2016 SINGAPORE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY & DESIGN BACHELOR OF SCIENCE (ARCHITECTURE & SUSTAINABLE DESIGN) - 2012-2015 CATHOLIC JUNIOR COLLEGE GCE A’LEVELS - 2009-2010 CHIJ ST THERESA’S CONVENT GCE O’LEVELS -2005-2008

SKILLS RHINOCEROS GRASSHOPPER C# VRAY ADOBE PHOTOSHOP ADOBE ILLUSTRATOR ADOBE INDESIGN AUTODESK AUTOCAD REVIT DYNAMO MASTER CAM

AWARDS ARCHITECTURAL ASSOCIATION VISITING SCHOOL SCHOLARSHIP - RIAU ISLAND JAN 2016 SINGAPORE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND DESIGN ASIAN LEADERSHIP PROGRAMME SCHOLARSHIP - 2011

PROFESSIONAL EXPERIENCE & EXTERNAL WORKS 2

FARM - M.ARCH INTERNSHIP 2015 NATIONAL YOUTH COUNCIL EXTERNAL FACADE -2012 CHINESE NEW YEAR 2012 LIGHT-UP


CONTENTS SMART ASSEMBLY CONSTRUCTION SINGAPORE VISITOR CENTRE HAWKER CENTRE PLUG-IN SPACE LIVE . PLAY . WORK THE BAY RESIDENCES THE WALL EFFECT THE STADIUM GATEHOUSE SG50 MUSEUM SUBTERRAIN GARDENS STRUCTURE OF SPACE THE CANOPY WOOD BENDING

4-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-19 20-23 24 25 26-27 28-29 30 31 32-33 3


SMART ASSEMBLY CONSTRUCTION MASTERS OF ARCHITECTURE THESIS ADVISOR: SAWAKO KAIJIMA

4


1) Base connection 2) Main connection 3) Secondary connection (directional line)

A Smart Assembly mechanism designed to create a more efficient construction process

When buildings are built, the complexity of construction processes require skilled construction workers to partake in assembling the entire architecture. If we are able ease this process, non-skilled users would be able to build their intended design. Given our computational design tools and digital fabrication methods,are we able to create building elements for construction that contains pre-imbued characteristics to ease the process? This thesis aims to develop an assembly and dis-assembly system that reduce onsite construction time and material waste. In particular, I will be looking at various joint geometries and connection systems.

5


3) SUB-CONNECTION This green cable is the directional cable which enables the components to rotate to the desired position for them to be ďŹ tted. It is also the last cable to be pulled

Facade with glass

2) MAIN CONNECTION This main blue cable connects through all 6 components which pulls everything together Facade with glass

1) BASE CONNECTION This red cable connects through the base 3 components which pulls bottom base together before all the components are connected. Beam structure

False Ceiling

Facade with glass

Rotating device

6


LIFT

LIFT

LIFT LIFT

With the initial overarching aim to reduce the complexity of construction processes, I decided to focus on something very small scale and specific. In this thesis, I experimemented on the basics of how building blocks could join and meet. Subsequently, this led to my exploration on how such components could “smartly” connect and lock in a desired configuration. Through the geometric investigation of this thesis, a novel “smart” assembly construction mechanism was created. The structure is made up of components with unique design joints connected with tension cables, allowing the entire structure to be erected “smartly”. By testing the unique joint and mechanism on various geometries, this mechanism could potentially be used in different designed structures and scales. The implementation of this “smart” assembly construction will also allow structures to be built with minimal labour and time, possibly easing the entire construction process. Therefore, I hope “smart” construction processes can be further explored and implemented in the building industry.

7


SINGAPORE VISITOR CENTRE

8 ARCHITECTURE CORE STUDIO INSTRUCTOR : OLIVER HECKMANN


A new visitor centre located in the famous shopping district, Orchard Road.

Open Space

Inter-linked Space

Semi-Open Space

Analysing the site and its urban context, this visitor centre is designed to be a transitional place for people from one place to another along Orchard Road. With continuity as an concept in mind, the design technique used created spaces with a single folded piece of paper that also provided as structural system for the visitor centre.

Public Space Open Space

Public Space

Information Centre

Enclosed space Semi-Open Space

Heere ren re Heeren

Ca irn hill Ro ad

Ground Level

Courts Ma M Man an nd nd da a arrrin Mandarin

Orc ha rd

Orchard Orchard

Ro a

d

ra n

ge

Ro ad

O rcha rc cha ha arrd Orchard

G

Underground Level

9 313 Somerset


HAWKER CENTRE ARCHITECTURE CORE STUDIO: TECTONIC SPACES INSTRUCTOR: FELIX RASPALL

IVE PASIR RIS DR

3

PASIR RIS BUS INTERCHANGE

TENSION

PASIR RIS FISHING POND

STALLS LAYOUT

COMPRESSION

TENSION + COMPRESSION Storage Area

Toilet

Storage Area

Toilet

Car Park

Garbage Collection

B'

A Bicycle Parking

Event Space

10

STRESS LINES OF HYPERBOLIC SURFACE

RE-CONFIGURED STRUCTURE BASED ON STUDY

STRESS LINES STUDY

A'

B


Design a local food court in the heart of Pasir Ris

ACCESSIBLE ROOF TOP

Storage Area

Toilet

Storage Area

Toilet

Car Park

STRUCTURE

Garbage Collection

Bicycle Parking

GROUND

ar

ar

e ar

g

etSae

STRUCTURE AND ROOF PLAN

Event Space

This project seeks to challenge a typical hawker centre and to create a roof structure with stress lines analysis. With the given access points and wind analysis, the hawker centre is designed with an undulating roof which allows the space below to be naturally ventilated. Using the stresslines study from a hyperbolic surface, the tension and compression lines were then re-conďŹ gured to ďŹ t the roof structure. This helps to create a structurally optimised and organic roof structure for the hawker centre.

Storage

11


PLUG-IN SPACE ARCHITECTURE CORE STUDIO

INSTRUCTOR: JACKSON TAN

Cut-out

12 Push-in


Designing a integral space in the ‘heart’ of SUTD Dover Campus above The Oasis

Using the design technique of cutting, sculpting and pushing, light is brought into the designated spaces which enhances the use of natural lighting into the building. Exploring of how this could be done initially, I sculpted a block of clay with the intentions to bring light into the covered spaces. This technique was then applied to the actual design of the Plug-In Space wih the programme mapping intended.

13


LIVE . PLAY. WORK ARCHITECTURE CORE STUDIO

INSTRUCTOR: KEE WEI HUI

HIGH DENSITY LIVING

14


Residential Residential Commercial

Commercial

Design 100 housing units in the heart of York Hill Nodes of Interaction

CIrculation Path

CONCEPT Targeting the rise in entreprenuership among the youngsters in the area, the overall aim is to create a living and working space for buzzing entreprenuers. The units are arranged in a way that encourgages interaction and also improves natural ventilation through the building

Exploring into the modularity of the houses, the spaces were designed to provide a unique experience for each of the households. Investigating the various arrangements of the modules, they were then arranged to bring the urban and exciting landscape into the building

Toilet Living Room Bedroom

Kitchen

Living Room

Bedroom

Toilet

Kitchen

- Residential - Commercial

Twin Hybrid (Single Level)

Duplex Twin Hybrid

Dupled Studio Hybrid

k Hill

in

Ch

S

e we

Ro

ad

15


16

THE BAY RESIDENCES BUILDING INFORMATION & DESIGN INSTRUCTOR: BIGE TUNCER


OVERALL MASSING BLOCKS The overall positioning of the 4 blocks is arranged to ensure natural ventilation is optimised through the blocks.

INDIVIDUAL MASSING ITERATIONS Each block is angled to reduce solar irradiation and increase shading internally.

REF.

REF .

N

Scale 1:200 0 2m

20m

STRUCTURAL SYSTEM

Structural pillars are placed strategically according to the arranged programs to ensure a more continuous ow of spaces.

16 15 13

14 12

11 9

10 8

7 5

6 4

3

2

1m Overhang 2m Overhang

SHADING AND VISUAL CONNECTIVITY

While balconies provide shade for the level beneath it, the balconies are designed to follow a overall hexagonal pattern to ensure visual connecitivty between levels and yet to maximise balcony space.

17


A

Balcony 4m²

Balcony 4m²

B Bedroom 15m²

Bedroom 12m²

Bedroom 12m²

Master Bedroom

Toilet 4m²

Toilet 4m² Living Room 61m²

Toilet 4m²

REF. R EF.

Kitchen 12m²

Lift Lobby 69m²

Balcony 3m² Bedroom 17m²

Bedroom 12m²

A

Living Room 43m²

Balcony 3m²

Bedroom 12m²

RE F.

B

Balcony 1m²

Balcony 1m² Bedroom 11m²

Toilet 5m²

Toilet 4m²

Sky Garden

Toilet 4m²

Kitchen 12m²

Balcony 8m²

RE F.

Toilet 4m²

Kitchen 12m²

Dining Area 14m²

Sky Garden 35 m†

18

Bedroom 13m²

Bedroom 11m²

Living Area 39m²

Common Area 58m²

Bedroom 14m² Balcony 3m²

Bedroom 14m² Toilet 3m²

41 m†


A 20,000m2 residential project using BIM

RE F.

From conceptualising the overall massing to ďŹ guring out the structural component of this residential project, this project encompasses the use of BIM.

REF.

F. RE

F. RE

RE F.

REF.

UP

REF.

RE F.

RE F.

N

Scale 1:500 0 5m

50m

Site Plan

19


20

THE WALL EFFECT ARCHITECTURE CORE STUDIO INSTRUCTOR: OLIVIER OTTEVAERE


Ramp Ram mp St Start tart Point Point

Site 5 Millenia Walk

Site 5 Millenia Walk

d vd lic Blv blic b

e ve v

d lic Blv Repub

masek Ave Ramp Start Point

MRT

MRT

Leisure Raffles Blvd

Raffles Blvd

Designing a Start-up Hub in between 2 highways

Busstop B usstop

SITE 2 Area: 9926.78m2

Temask

Blvd

SITE 3 Area: 10884.46m2

SITE 1 Area: 37319.68m2

The Ritz-Carlton, Millenia, Singapore

Temask

The Ritz-Carlton, Millenia, Singapore

Ramp Start Point

Republic

ve Ave emasek A Temasek T

SITE 8 Area: 13658.56m2

Blvd

Ramp Start Point

Link Raffles

f les Blvd ff Raffles R Ra

Bu ssto p

SITE 6 Area: 8362.82m2

Bu sstop

Tamsek Ave

Raffles

EAST COAST PARKWAY

Ave

Bu ssto t p

Raffle s Av e

Residential

Raf Raffles affles Ave v

Ra R aff ffle flles A Av ve

SITE 7 Area: 4299.30m2

Bu s In ter cha ng e

East Coast Parkway

Temasek Ave

SITE 5 Area: 13843.82m2

Bus Buss top to u s top

East E ast Coast Coast Parkway y

ve Ave k A m Temasek T emasek

Blvd

Bussto Busstop t p

SITE 4 Area: 9376.05.46m2

Site 6

SITE E7

Point

k Ave

Site 6

Start

SITE E7

Ramp

Temase

Singapore Flyer Singapore Flyer

Youth Olympic Park Youth Olympic Park

SItuated between 2 busy highways, the challenge of this project is to create working spaces in this long stretch site that is naturally ventilated.

N

Leisure

Schematic Site Map Scale 1:15000

-Wall System - Wind Flow

21


22


Larger Indoor Office Space

Larger Outdoor Space

Designing a Start-up Hub in between 2 highways

This project explores a new construction technique with the use of fabric controlled by slabs of wood. The use of fabric allows the contruction of doublecurved surfaces and the varying properties of the types of cloth will produce a unique effect on the mould designed. Overall, this construction technique will create a new type of wall effect on the external and internal spaces.

The central divider can be slide from left to right to create different types of spaces

23


THE STADIUM STRUCTURE & ENCLOSURE DESIGN INSTRUCTOR: BIGE TUNCER

Canteen

Design a new sports hall for SUTD Dover campus with a long span needed for the central core.

This long span sports hall is designed to provide a conducive experience for both sportsmen and spectators where circulation was used a driving force for the design of this hall. Strucutral analysis was also done to investigate the feasibility of the long span structure.

Atheletes Lockers Entrance Reception

<3;0 664

GYM Play area

Judges / Guest

Warm-up area

Steps facing field

LEVEL 2 PLAN 1:100

S EC T I O N

24

BBÂ&#x2019;

1:100


An innovative and interactive entrance/exit gantry for SUTD Dover Campus

How do we define ‘Threshold’? It distinguishes 2 or more different defined spaces and this could be a form of a physical barrier that one will experience. Looking at the popularity of cycling among students, there is a need to expand the parking spaces of bicycles. Hence, creating this spaces at the ‘Threshold’ would not only provide convenience for riders but also create a unique form of Gatehouse that will change according to the riders’ movement.

GATEHOUSE ARCHITECTURE CORE STUDIO

INSTRUCTOR: BIGE TUNCER

Bicycle rental 25


SG50 MUSEUM ARCHITECTURE CORE STUDIO INSTRUCTOR: OLIVER HECKMANN

Present Past

Future

CONCEPT Singapore’s 50 years journey and future will be showcased in 3 parts; Past, Present, Future.

Designing a museum in commeration with Singapore’s 50th birthday to showcase all about the past, present and future of Singapore In conjunction with Singapore’s 50th birthday, this unique musuem will showcase the Past, Present and Future of Singapore. With so much changes made within this 50 years, the museum will take visitors into different timezones as they walk through these bubbles of spaces. This project allowed me to experiment various ways to construct a building skin for complex geometries.

PERMEABILITY OF LIGHT Permeability of light into spaces was explored using the different materials that could be adapted as a building skin for the museum. White glue was used a binder with materials like string, gauze and cotton wool in this exploration.

26


27


SUB-TERRAIN GARDENS MATERIAL COMPUTATION INSTRUCTOR : SAWAKO KAIJIMA

28


Creating a new spatial experience underground with the introduction of Sub-Terrain Gardens

MATERIAL TOPOLOGY ANALYSIS Material is suggested to be places at where tension and compression is the at its highest. This analysis was done using a plug-in with grasshopper to attain that analysis

Challenging the social normality of a typical column that is to be hidden or only to serve as a structural component, this project aims to explore the various forms that a column could take. With the deliberate attempt to introduce natural light into an underground space, a new type of sub-terrain garden is created to provide a new spatial experience for people to walk through.

FABRICATION PROCESS Each unique layer was milled and stacked upon one another as cement was poured into the layers of foam.. Subsequently, it was casted in the mould for 3 full days.

29


Design a space divider for IDC

Using a photo, the colour pixels were mapped out as a basis for the 5 different modules which are then aggregated according to the picture. This conversion process was done in Grasshopper. The porosity of this space divider allow ï¬&#x201A;uidity through the spaces while still being a physical barrier between 2 spaces.

STRUCTURE OF SPACE 30

MATERIAL COMPUTATION

INSTRUCTOR: SAWAKO KAIJIMA


THE CANOPY MATERIAL COMPUTATION INSTRUCTOR: SAWAKO KAIJIMA

Design and analyse a cantilevered canopy that is structurally sound with a deďŹ&#x201A;ection of less than 0.05m with grasshopper Tension

Compression w

Little Rigidity

More Rigidity

Inspired by how the rigidity of a piece of paper can be increased by folds, the canopy was designed to have alternate rows of the structural system to be higher than the other rows. This provides folds that can increase the rigidity of the system especially parts further away from the supporting wall. Morever, the material density was also considered to optimise the use of material. Analysing the forces in the structural system. the largest tension and compression occur nearer to the supporting wall. Therefore, the part closer to the supporting wall should be stronger to reduce the tension and compression forces. In this case, some material is reduced further away from the wall.

Maintaining the same number of rows and columns structure in the canopy, a lower deďŹ&#x201A;ection is observed with the new design. This upgraded design helps to reduce the stress by strengthening the connecting area to the supporting wall and reduces the total load of the canopy. This structural analysis was done with a plugin in Grasshopper.

31


WOOD BENDING 32

DIGITAL DESIGN & FABRICATION

INSTRUCTOR: STYLIANOS DRITSAS


A robotic fabrication process to shape thin proďŹ le linear timber elements into curved geometries using a novel thermoforming approach This method of wood bending challenges traditional techniques as it does not require complex molds. This system comprises of: 1) The tooling apparatus: stationary steaming, bending jig and a six axis industrial robotic pneumatic grip endeffector 2) A digital fabrication protocol motion planning and control of the robotic wood bender 3) A parametric modelling component that approximates the bent curved timber elements to mathematically deďŹ ned curve. Overall, this robotic fabrication of wood bending explores a new way to manufacture with wood with more accuracy without the need for heavy clamping or steam baths.

33


Melissa Estella Lim Portfolio