Page 1

Melissa Mijn stagebegeleider: Ferdi van der Veen

Coach van school: Marc Spitse

Lees hier alles over mijn stage bij

“Exploi” Design & Realisatie Laat je meeslepen in de verhalen en kom er achter hoe dit bedrijf te werk gaat.

Melissa de Vries

“Alles over mijn stage periode” van 10 september 2012 tot 1 februari 2013 Volop informatie

M ELISSA DE VRIES


Nieuw slankprogramma:

Happy Weight Personal Happy Weight Personal is een nieuw en uniek schriftelijk programma dat u stap voor stap helpt af te vallen. Met een blijvend resultaat! Happy Weight-garantie Happy Weight is geen dieet U hoeft geen poeders, pillen of shakes te slikken U hoeft geen maaltijdvervangers te kopen U bereikt een blijvende gewichtsvermindering Er zijn geen verborgen kosten Happy Weight is geschikt voor iedereen Makkelijk thuis te volgen in eigen tempo

Speciale aanbieding voor lezers van Vriendin

Slechts € 9,95 per week! (cursusduur: 15 weken)

Ruim 75 euro aan cadeaus! • het boek ‘Verrukkelijk & Gezond’ • een luxe stappenteller • een taillemeter • de scheurkalender ‘Stap voor stap Slank’ 2013

Dit is een advertentie die ik moest op maken. Hiervoor heb ik een oud document gebruikt en daarin de veranderingen toegepast, deze veranderingen zijn per mail door gestuurd door de klant.


Probeer nu met 50% korting bij Beschermt en bestrijdt slechte adem effectief

Lever deze coupon in bij Trekpleister en Kruidvat Nederland en ontvang 50% kassakorting op het hele assortiment Meridol. Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingsbonnen. Maximaal 1 product per coupon. Actie alleen geldig met originele coupon en t/m 31 december 2013.

8 716800 457891

OMCP-M-NL01

Pakt bloedend en geïrriteerd tandvlees aan

Bij deze advertentie heb ik het logo van Trekpleister toegevoegd en heb ik de tekst in de blauwe balk veranderd. Tevens heb ik de EAN code gemaakt.

Maak nu heel voordelig kennis met gezondNU

6 nummers voor € 14,95 gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU werkt samen met een grote groep artsen en wetenschappers, brengt de nieuwste medische ontwikkelingen en maakt duidelijk wat deze voor u betekenen. Via inspirerende reportages, boeiende persoonlijke verhalen en heel veel praktische tips en adviezen, helpt gezondNU u gezond te blijven.

Stopt automatisch!

Abonnee worden? Neem nu heel voordelig een proefabonnement en ontvang 6x gezondNU voor maar € 14,95 i.p.v. € 31,50. Dat is dus een stuk goedkoper dan losse nummers kopen. Het abonnement stopt automatisch, u zit dus nergens aan vast.

Ga naar www.gezondnu.nl/ gezondheid, scan de QR-code of bel tijdens kantooruren naar (0161) 45 95 06.

Bij de advertentie is het formaat veranderd en de tekst aangepast. De cover moest veranderd worden en ook de kleuren.


INHOUDSOPGAVE

3

Inhoudsopgave Voorwoord

3 5

Mijn sollicitatie Mijn CV

6 7

Over Exploi en Geschiedenis Overzicht klanten Acquisitie

8 9 10

Organogram Plattegrond Puzzel

11 13 14

Avondje gezondNU Recept Recept Overzicht Recept Zo gaat het er aan toe bij Exploi Opleidingen

15 17 18 19 21 22


Gericht op de klant Fouten voorkomen

23 24

Horoscoop LWP 1 LWP 1 LWP 1

25 27 28 29

LWP 2 LWP 2 LWP 2 LWP 2

31 32 33 34

Mijn BPV uren Houdingskaart Toekenning BPV Uren

37 38 39

Tussenevaluatie Eindevaluatie Mijn Conclusie Bronvermelding

40 41 43 44

4


Mijn

Voorwoord

Ik ben Melissa de Vries en dit is mijn stageverslag over Exploi. Exploi is gevestigd in Lelystad. De keuze om van mijn stageverslag een Magazine te maken, is omdat Exploi de vormgeving doet voor het blad gezondNU. Het past dus goed bij Exploi. Daarnaast vond ik het idee van een magazine erg leuk.

25

De advertenties die hierin staan zijn een paar van mijn opdrachten die ik op mijn stage heb gehad en illustreren dus wat ik op stage heb gedaan. In dit verslag heb ik gekozen voor een paarse kleur omdat ik vanuit mijn stage de opdracht meekreeg, er wel iets van mijzelf van te maken en het dus niet na te maken vanuit een ander blad.


Mijn

mail Beste heer/mevrouw Mijn naam is Melissa de Vries en ik ben 19 jaar oud. Ik doe de opleiding Mediavormgeving te Landstede in Zwolle en ben eerstejaars student. Vanaf 10 september tot en met 1 februari moet ik stage lopen en zit dan in het begin van mijn tweede jaar. Nu heb ik jullie site op het internet bekeken en ben heel erg enthousiast over wat jullie allemaal doen. Nu is mijn vraag, kan ik in die periode bij uw bedrijf stage lopen? Ik heb mijn sollicitatie brief en mijn CV meegestuurd. Met vriendelijke groet,

Melissa de Vries Op Woensdag 16 mei om 2 uur had ik mijn sollicitatiegesprek. Het gesprek ging erg goed, ik was ruim op tijd aanwezig en kreeg wat te drinken aangeboden. Ook kreeg ik een korte rondleiding door het pand. Ik had wat opdrachten die ik op school had gemaakt en opdrachten die ik buiten schooluren had gemaakt, meegenomen zodat Exploi een indruk kreeg van hoe ver ik was in de ontwerpwereld. Tijdens dit gesprek kreeg ik te horen hoe het bedrijf in elkaar zat en voor welke bedrijven Exploi advertenties maakte. Ook werd mij uitgelegd wat voor een werkzaamheden ik ging doen. Ik zou in het begin van mijn stageperiode DTP werk gaan doen en als ik dat onder de knie had en het goed ging, zou ik meer vormgevingswerk gaan doen. Ik ging met een heel goed gevoel weg, alhoewel het wel even spannend was of ik stage kon lopen bij Exploi, er was namelijk nog een kandiaat voor dezelfde periode. Gelukkig kreeg ik de plek, omdat ik als eerste mijn vraag had uitgezet.

6


Geboren: Adres: Telefoon: E-mail adres: Burgerlijke staat: Rijbewijs:

Amsterdam, 4 januari 1993 Cannenburch 94, 8226 RS Lelystad 0320-257482 / 06-43229444 melissa@devries-mail.nl Ongehuwd B

Opleiding:

Curriculum Vitae M.C. (Melissa) de Vries

2011 – heden: MBO-4 – Mediavormgeving, Landstede te Zwolle. Een 4-jarige fulltime opleiding tot Mediavormgever. Gericht op het ontwerpen en realiseren van media-uitingen, en het uitvoeren van ondernemerstaken. 2009 - 2011: MBO-2 – Office en Management, Landstede te Harderwijk, diploma. Een 2-jarige fulltime opleiding tot bedrijfsadministratief medewerker. Hieronder vallen taken als: post afhandeling, receptie, boekhouding, etc. 2005 - 2009: VMBO - basisberoepsgerichte leerweg, Groenhorst College te Lelystad, diploma. Werkervanrig: • Gemeente Lelystad, telefoniste - vakantiewerk, 2011. • Pannenkoekenrestaurant Dubbel Op te Lelystad, 2009.

Stageplaatsen: • • • •

Coloriet Laarhof/ Laarstaete te Lelystad, 2010-2011. P.C. Basisschool 3sprong Groep 1-2 te Lelystad. Pannenkoekenrestaurant Dubbel Op te Lelystad. Erica Bloemen te Lelystad

Vrijwilligerswerk: •  Trainster van de kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar bij zwemclub De Houtrib te Lelystad

Vaardigheden: Talen: Nederlands en Engels. Computer: T  ypevaardigheid en in ruime mate kennis van Word en Excel. Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe InDesign. Overige diploma’s/getuigschriften: Typediploma, 2011 en EHBO-diploma, november 2011.

Hobby’s: Sport: Wedstrijdzwemmen. Overigen: Ik mag graag film kijken en vind het erg leuk om in gezelschap van mijn vrienden te zijn.

7


“Er bestaat geen geheim tot succes. Succes is het resultaat van voorbereiding, hard werken en leren uit je fouten” Dit is een motto van Exploi. In de periode van 10 september tot en met 1 februari heb ik stage gelopen bij Exploi.

Dit bedrijf houd zich bezig met: • Vormgeving van magazines, advertenties, POS materiaal, websites • DTP opmaak • Conceptontwikkeling • Adaptatie van concepten • Drukwerkbegeleiding • Drukwerkadvies

Exploi heeft veel ervaring in de vertaling van het concept naar de wensen van de klant, tevens hebben ze ook ervaring in de vertaling van het concept naar het gewenste product. Er wordt binnen dit bedrijf gewerkt met korte deadlines,

hierop zijn ze ingericht en kunnen zo heel goed inspelen op de behoefte van klanten. Ook worden er uiteraard andere voorstellen gedaan, zodat een klant een bredere keuze heeft.

Al 17 jaar Exploi Exploi is in 1995 begonnen als een op zichzelf staand bedrijf. Sinds 2009 maakt Exploi deel uit van de MixCom Media Group. Sinds die vanaf dat moment zit men onder 1 dak met een internetbureau en een uitgeverij op het gebied van web, content, marketing en communicatie. Vandaag de dag doet Exploi de vormgeving voor: • A.Vogel, Biohorma • Gaba, elmex, meridol • Johnson & Johnson • GezondNU Dit is nog maar een klein overzicht van het aantal klanten die Exploi heeft.

8


Hier heb ik een overzicht gemaakt van de klanten waar Exploi de vormgeving voor doet.

Volg de pijlen!

Dit zijn de logo’s van de bedrijven waar Exploi de vormgeving voor doet. Waar ze de meeste opdrachten van krijgen zijn: gezondN, elmex, meridol, Gaba, Biohorma, Windesheim, A.Vogel,

9

Happy Weight, Johnson & johnson en Colgate. Exploi hoopt natuurlijk dat het niet alleen hierbij blijft, maar dat ze blijven groeien als bedrijf en dat het aantal klanten ook blijft groeien.


De acquisitie Exploi werft haar klanten doormiddel van mond tot mond reclame. Aangezien dit het beste werkt voor dit bedrijf maken ze geen gebruik van advertenties. Soms gaan mensen bij een ander bedrijf werken en hadden bij hun vorige bedrijf al zaken gedaan met Exploi. Dit was dan zo goed bevallen, dat deze persoon het liefst weer met Exploi zou willen werken en dus zijn of haar nieuwe bedrijf, kennis laat maken met Exploi. Tevens benadert Exploi ook zelf bedrijven om te laten zien wat voor werkzaamheden hier bij Exploi gedaan wordt. Vaak werkt dit en gaat deze nieuwe klant met Exploi in zee. Tevens vertellen bedrijven die al klant zijn het ĂŠĂŠn en ander aan andere bedrijven waar hun zaken mee doen of gewoon goed kennen. (is dus mond tot mond.) Zo komt Exploi aan hun klanten en dat zorgt ervoor dat Exploi blijft groeien.

10


Het organogram Paul Besselsen Eigenaar MixCom Media Group BV

Af d

Olaf Helweg Medewerker Financiële Administratie

Willem de Kok Mede eigenaar MixCom Media Group BV

fi nanciële adminis tr

Nadine Harte Medewerkster Financiële Administratie

Marleen Hoeksema Administratief Medewerkster

Nadine van Heel Administratief Medewerkster

Gerard Benink Directeur Exploi Media Productions BV Account en pr

ement

Acc

Tijs Moormann Operationeel manager

St

ement

s

Jörgen Korthagen Senior accountmanager

Art -dir ection

Martijn Eilander Studio manager Vormgeving/DTP

Ferdi van der Veen Art-director

Studio

Sandra Bennink Vormgeving/DTP

Meindert Kramer Vormgeving/DTP

Dit is het organogram van Exploi. Tijs en Jörgen sturen de projecten aan en begeleiden projecten en hebben contact met de klanten. Gerard Benink, Jörgen Korthagen en Tijs Moormann, vormen samen het MT van Exploi. Martijn doet voornamelijk studiowerk en het vormgeven. Daarnaast maakt hij ook planningen voor orders in overleg met Tijs hij houdt zich bezig met klantencontacten en gaat bij klanten langs, voornamelijk bij Biohorma. Ferdi van der Veen is Art-director op deze afdeling. Hij is op vormgevingsvlak verantwoordelijk voor alles wat de deur uit gaat. Daarnaast bedenkt hij concepten, vormgeven en DTP werk, stagebegeleiding geven, en

11

Arjan van ‘t Haar Vormgeving/DTP

Stagiaires DTP

de vormgeving van het tijdschrift gezondNU, klantencontacten bijhouden en klantbezoek brengen. De vormgevers Sandra Bennink, Meindert Kramer, Arjan van ’t Haar staan onder Martijn en Ferdi. Sandra Bennink en Arjan van ’t Haar doen de meeste vormgeving en DTP werk. Meindert Kramer doet ook vormgeving en DTP werk, maar doet ook websites en verzorgt daarbij voor een goede indeling. Naast de vormgevers staan ook de stagiaires, deze doen voornamelijk DTP werk en later in hun stage, als alles goed gaat, mogen ze meer gaan vormgeven.


lezers voordeel

Een gezond dagje uit! Op 25, 26 en 27 januari 2013 vindt in de Jaarbeurs Utrecht voor de zesde keer De Nationale Gezondheidsbeurs plaats. Een landelijk evenement voor iedereen die gezond wil leven en langer gezond wil blijven. Abonnees van gezondNU krijgen € 5,- korting en betalen € 7,50 in plaats van € 12,50. Wat is er te doen? Meer dan honderdvijftig exposanten verdeeld over vier verschillende gezondheidszones informeren de bezoeker over alles dat met gezondheid te maken heeft. Bij De Nationale Gezondheidsbeurs 2013 draait het vooral om preventie, bescherming en bevorderen van gezondheid voor alle leeftijden. Onderga bij verschillende stands een gezondheidscheck-up.

gezondNU bestaat 50 jaar Altijd op de cover van gezondNU willen staan? Dit is uw kans! Bezoekers kunnen tijdens de beurs een unieke coverfoto maken. Omdat wij 50 jaar bestaan, regelen wij dit jaar het podiumprogramma met lezingen over gezondheid, voeding en psyche. Kijk voor het volledige programma in gezondNU 1.

Gratis kaartjes

Maak

je eigen cover

gezondNU nodigt u uit om de beurs te bezoeken en geeft daarom 150 entreekaarten weg. Kijk in gezondNU 1 voor de actie. Hebt u niets gewonnen, dan kunt u met speciale gezondNU-korting naar de beurs. Kijk voor de kortingsbon op de flyer bij deze gezondNU.

Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Hal 1

Openingstijden: Vrijdag Zaterdag Zondag

25 januari 2013 26 januari 2013 27 januari 2013

Geopend van vrijdag tot en met zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Bij deze advertentie heb ik de tekst moeten veranderen en het logo van de nationale gezondheids beurs toegevoegd, samen met de gekleurde banners. Van de banner "maak je eigen cover" heb ik alleen de kleur veranderd. Tevens moest er een nieuwe "fake" cover gemaakt worden. Deze heb ik ook gemaakt, de foto heb ik opgezocht op shutterstock.


Waar ik altijd te vinden was

Hier was mijn stageplek

13


PUZZEL

14


Avondje Ik mocht meelopen met een fotoshoot van gezondNU. Ik wilde heel graag een keer kijken hoe dat in z’n werk gaat. Voornamelijk om te ervaren of het beroep van fotograaf leuk genoeg is voor een vervolgstudie. gezondNU is een tijdschrift dat wordt gemaakt binnen de MixCom Media Group. Op 22 november 2012 in de avond vond deze fotoshoot plaats. Ik reed mee met José Leeuwenkamp, de hoofdredacteur van gezondNU. We reden naar Soest, naar de studio van de fotograaf. Tijdens deze rit had ik een heel leuk gesprek met José. Ik kreeg handige tips, over hoe ik me moest gedragen tijdens een fotoshoot. Zo was het niet de bedoeling dat ik de fotograaf in de weg zou lopen. Dus tijdens het fotograferen niet in de weg staan of voor de camera langs lopen. En dus zorgen dat voor het fotograferen alles op orde is en goed staat.

15

Bij aankomst moesten José en ik een tafel -dekken, waarna een familie aanschoof. Voordat deze familie aanschoof en de foto's werden gemaakt, moesten zij eerst worden opgemaakt. Dit werd gedaan door een visagiste. Ik vroeg haar waarmee zij rekening hield bij het opmaken. Ze vertelde mij dat een natuurlijke uitstraling voor foto’s van gezondNU erg belangrijk was. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de uitstraling van het blad zelf. Daarom gebruikte ze voor deze fotoshoot geen felle kleuren. Hierna maakte de fotograaf verschillende foto’s die later in gezondNU geplaatst zouden worden. Na de fotoshoot raakte ik met deze familie in gesprek. Het werd mij duidelijk dat de foto’s bedoeld waren voor een artikel over deze familie dat in gezondNU geplaatst zou worden. Dit artikel gaat over drie zussen met erfelijke borstkanker. Ikzelf sprak met de moeder van deze drie


<D  it is 1 foto die gebruikt is in het blad gezondNU.

vrouwen, die vertelde dat zij het gen aan haar dochters had doorgegeven. Ik liet deze mevrouw haar verhaal doen en luisterde aandachtig. Het was een aangrijpend verhaal, ik kreeg er kippevel van. Ondanks het verdriet wat deze familie heeft gekend, genieten ze volop van het leven en lachen heel veel. Tussen de pauzes van de fotoshoot is het mij gelukt ook een paar vragen aan de fotograaf te stellen. Vragen over hoe zij te werk gaat en welke spullen zij gebruikt voor het fotograferen. Ze vertelde mij dat ze gebruik maakte van een Nikon Camera, een grote flitsparasol en een Apple laptop. Om frisse fotoâ&#x20AC;&#x2122;s te kunnen maken was de studio wit geverfd. Later heb ik de fotograaf nog een mailtje met een paar extra vragen gestuurd. Helaas kreeg ik een mailtje terug, waarin zij aangaf weinig tijd te hebben. Wel gaf ze aan dat ik, als ik dat wilde nog een keer langs mocht komen om te kijken hoe het leven van een fotograaf eruit ziet. Jammer genoeg lukte dit niet meer voor het einde van mijn stageperiode. Maar ik ga zeker nog een keer bij haar langs. Na een paar uur was het werk gedaan en de fotograaf klaar. De familie was inmiddels al naar huis en de studio was ook al opgeruimd. Ik reed met de visagiste mee terug naar huis. Het was een vermoeiende dag, maar ik heb het wel erg naar me zin gehad en heb erg genoten. Ik wil nog een aantal zaken uitzoeken en goed overdenken, maar fotografie is toch wel iets wat ik graag zou willen doen. Al met al heb ik het als zeer positief ervaren. Het was erg leuk om een keer mee te maken.

16


Kipfilet Met Kip Tandoori Niet alleen voor feestdagen...!


Ceasar Salade

Niet alleen lekker als lunch maar ook als avondeten!


Kipfilet Met Kip Tandoori

Ceasar Salade

Bereidingstijd: Gang: Keuken: Smaak: Techniek:

Bereidingstijd: 10-20 minuten Gang: Hoofdgerecht Keuken: Amerikaanse keuken Smaak: Hartig

0-10 minuten Hoofdgerecht Nederlandse keuken Pittig Wokken

IngrediĂŤnten voor 4 personen: 4 kipfilets in reepjes, 1 pak Knorr Kip Tandoori, 1 bekertje creme fraiche, 1 eetl. gewelde rozijnen, 200-250 g gekookte rijst en gehakte noten. Hulpmiddelen: Nodig in de keuken: keukenmes, plank, kommetjes, wok of wadjang, warmtebron en bestek. Bereiding: Maak Kip Tandoori volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Voeg de rozijnen en de rijst toe en verwarm dit ca. 10 minuten. Lekker met: ribbelvormige komkommerschijfjes, lychees en mangoschijfjes met geraspte kokos. Wijntip: witte wijn uit Elzas of Franse Rose. Serveertips: vervang Kip Tandoori eens door een ander pakket voor kip.

19

IngrediĂŤnten voor 4 personen 1 stokbrood 2-3 el olijfolie 4 eieren 4 el mayonaise 1 teen knoflook, geperst 2 el citroensap 4 kroppen little gem (sla) 200 g. parmezaanse kaas of padano, grof geraspt Hulpmiddelen: Grillpan Voorbereiding: Snijd het stokbrood in lange repen, bestrijk ze met olie en rooster ze in de grillpan aan beide kanten. Kook de eieren in ca. 8 minuten hard (ligt aan de grootte) en laat ze schrikken onder koud stromend water. Pel de eieren en snijd ze in vieren. Roer de mayonaise om met de knoflook en het citroensap, breng op smaak met peper en zout. Bereidingswijze: Verwijder de onderkant van de slastronken en scheur de slabladeren in stukken. Schep de sla om met de knoflookmayonaise en de helft van de kaas en leg hem op een schaal. Strooi de rest van de kaas erover en leg de eieren, de ansjovis en de stukken geroosterd brood erop. Bestrooi de salade met vergemalen peper.


lezers voordeel Abonnees van gezondNU krijgen in 2013 korting op de aanvullende modules van de FBTO Zorgverzekering

FBTO Zorgverzekering Korting voor abonnees Naast de scherpe basispremie op de FBTO Zorgverzekering krijgt u als abonnee van gezondNU korting op de aanvullende modules • 15% korting op de module Alternatieve geneeswijzen • 12,5% korting op de module Gezichts zorg en Orthodontie • 10% korting op de overige aanvullende modules

Tot 15% korting op aanvullende modules

Aanvullende modules Het hele jaar aan- en uitzetten Bij FBTO kunt u het hele jaar aanvullende modules aan- en uitzetten. Zo betaalt u alleen voor wat u zelf kiest. U kunt kiezen uit 8 verschillende modules. Draagt u een bril of lenzen? Dan kunt u kiezen voor de module Gezichtszorg en Orthodontie. Of gaat u naar een fysiotherapeut of een psycholoog? Kies dan de module Therapieën. Of kies de module Alternatieve geneeswijzen. Bij FBTO kunt u uw zorgverzekering snel en makkelijk online aanvragen, wijzigen en declareren. Handig! Sluit de FBTO Zorgverzekering af met abonneekorting op fbto.nl/gezondnu of bel (058) 234 58 85. Collectiviteitsnummer G24.

105

Dit is een advertentie die gemaakt is door de vormgevers van de FBTO. Ik moest het juiste lettertype toevoegen.


Zo gaat het er aan toe

bij Exploi Het begint eerst bij een klant, die bijvoorbeeld een advertentie wil laten maken. Vaak geeft de klant via de mail zijn wensen door aan Exploi. Deze aanvraag van de klant wordt verwerkt en in een orderzak gedaan. De opdrachten worden gestuurd naar de vormgevers per mail. Dan zoekt de vormgever eventuele oude bestanden op voor het geval er wijzigingen zijn. De vormgever gaat aan de slag en als hij of zij denkt dat het goed is, laat hij of zij het controleren

door een medecollega Als het dan goed is wordt het afgetekend door de medecollega, dan wordt de opdracht in de orderzak gedaan en wordt de opdracht omgezet in een PDF bestand en opgestuurd. Het laten controleren door een medecollega is een manier om fouten te voorkomen. De uren die aan een order gewerkt is worden geregistreerd in een digitaal programma dat TiRegs heet. Deze uren worden in rekening gebracht bij de klant.

ver) . rmge rochure o v n b ee m ei ra ( sand Windesh s i r n Hie met ee bezig

21

werkplek. Dit is mijn


an gv

lin fde a de ien. z r is Hie loi te p Ex

t van overzich et h U p. ezondN bezig zijn o angt g Hier h waar ze mee d het bla

e.

Dit

is

itn kan de

Een opleidingsplan Indien een medewerker een opleiding/cursus wil volgen kan hij dat aangeven bij de leidinggevende. De werkgever kijkt of de opleiding of studie gedeeltelijk of in zijn geheel vergoed wordt. Hiervoor wordt een studieovereenkomst opgesteld. Als er

halverwege de studie gestopt wordt moet de werknemer de studie zelf vergoeden. Dit staat tevens ook in de studieovereenkomst vermeld. Als de opleiding succesvol is afgerond, gaat de werkgever er vanuit dat zijn of haar kennis ten goede komt van het werk.

22


Gericht op de

klant

Exploi is zeer gericht op de klant, de klant is degene die Exploi draaiende houdt. Ze proberen zoveel mogelijk aan de wensen van de klant te voldoen. Maar er worden vaak ook andere suggesties gedaan als de vormgever denkt dat het ook anders of beter kan. Maar de suggesties die gedaan zijn door de klant, worden uiteraard ook verwerkt in het ontwerp van de vormgever.

23


Fouten voorkomen Om zoveel mogelijk fouten te voorkomen, wordt alles wat er gemaakt wordt, nagekeken door een medecollega. Alle eerste proeven die gemaakt worden, worden door Ferdi ( de Art-director ) of Martijn ( de Studiomanager ) gecontroleerd. Hierbij wordt er niet alleen op de vormgeving gelet maar ook of teksten goed zijn en geen er tekstuele fouten in staan.

wordt, duidelijk worden aangegeven dat er nog iets niet klopt. Zo kan de persoon die contact heeft met de klant, aan de klant doorgeven dat er nog iets niet klopt in het document. Als dit niet gedaan wordt, kan het gebeuren dat de klant denkt dat alles goed is en het bijvoorbeeld al laat drukken, terwijl het document eigenlijk nog helemaal niet klaar is.

Als een opdracht een tweede proef in gaat, mag het ook door Sandra, Arjan of Meindert, worden nagekeken. door hen wordt er dan op gelet of alle correcties goed zijn door gevoerd.

Dit was al zo toen ik bij Exploi stage kwam lopen, maar tijdens mijn stageperiode is er ook een vergadering geweest waar ik bij mocht zijn en daar stond het nogmaals op de agenda. Er waren namelijk een aantal dingen fout gegaan dat eigenlijk niet had gehoeven. Tevens is het belangrijk dat de tijden goed worden bijgehouden. Exploi werkt namelijk met een digitaal programma waar de tijden worden bijgehouden. Hierdoor kan er bijna geen fout gemaakt worden met het aantal uren dat er gewerkt wordt aan een opdracht. Op deze manier wil Exploi fouten voorkomen.

Als er in een opdracht zaken niet goed zijn, bijvoorbeeld "fake tekst" of plaatjes die lowres zijn, dan wordt dit aangegeven doormiddel van een geel vlakje met de tekst "let op". Ook moet er in de mail die gestuurd

24


Wat zegt jouw Horoschoop? 22 dec - 20 jan • Daghoroscoop Steenbok Voor velen van u schuilt het gevaar erin dat u meer belooft dan u kunt waar maken. Wees matig op alle gebieden van het leven. Stel uw klanten op de hoogte als u in de verkoop werkt en hebt u problemen om producten op tijd te leveren.

23 juli - 23 aug • Daghoroscoop Leeuw Sommige aspecten van uw plannen lijken niet te werken. Ga na wat uw verwachtingen van iemand zijn en kijk naar de feiten. Het is zeer wel mogelijk dat u de zaken door een gekleurde bril bekijkt. Laat tekortkomingen een waarschuwing zijn.

21 jan - 19 feb • Daghoroscoop Waterman De kosmos kan voor allerlei moeilijkheden zorgen. Compassie en empathie zijn momenteel schaars voorhanden en u moet zich ervan bewust zijn dan er misbruik van u kan worden gemaakt. Word evenmin het slachtoffer van iemands grillen.

24 aug - 23 sept • Daghoroscoop Maagd Een dag die positief begint kan al snel bergafwaarts gaan. Gebruik uw gevoel voor humor en snelle repliek om mensen op het andere been te zetten en een luchtige sfeer te creëren. Een juridische kwestie zal soepel verlopen.

20 feb - 20 mrt • Daghoroscoop Vissen Koester geen rancunes: vergeet en vergeef. Bevrijd uzelf van bittere gevoelens, door ze los te laten en door te gaan. Er kunnen fouten aan het licht komen die tot ergernis zullen leiden. Gedraag u niet als slachtoffer als u geen blaam treft.

24 sept - 23 okt • Daghoroscoop Weegschaal Iets of iemand uit uw verleden kan herinneringen oproepen en zal u een opkikker bezorgen. Misschien moet u iemand te hulp schieten die een moeilijke periode doormaakt. Schrijf een brief; dat is waardevoller dan een telefoontje of e-mail.

21 mrt - 20 apr • Daghoroscoop Ram U kunt vandaag moeite hebben met opstaan als gevolg van wonderlijke en verwarrende dromen. Houd het bij rustige activiteiten en vraag niet te veel van uzelf. Berichten die u de komende dagen ontvangt kunnen verborgen bedoelingen herbergen.

24 okt - 22 nov • Daghoroscoop Schorpioen In het middelpunt staan kan positief zijn als het tenminste om de juiste reden is. Zet uw beste been voor dan zullen de mensen die ertoe doen tevreden zijn. Gaat u winkelen dan zult u geneigd zijn uw geld te verspillen aan overbodige spullen.

22 mei - 21 juni • Daghoroscoop Tweelingen U kunt zich afvragen of wat u doet een reden heeft en of er een reden is om het te blijven doen. Een persoonlijke nederlaag kan de oorzaak zijn van uw desillusie, maar ook iemand anders kan een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven.

23 nov - 21 dec • Daghoroscoop Boogschutter Geef gehoor aan een sterke behoefte om onopgemerkt te blijven. Hoe druk u het ook heeft pas uw tempo aan zodat u uw taken de baas kunt blijven. Als u blijft racen maakt u fouten. Eet verstandig zodat u niet slap of lusteloos wordt.

22 juni - 22 juli • Daghoroscoop Kreeft Als u op zoek bent naar een voordelige verzekering kunt u vanochtend rekenen op een positief resultaat. De aanschaf van dure dingen is echter een ander verhaal. Doe kalm aan met uw creditcard. Uiterlijk vertoon kan een te kostbare hobby worden.

21 apr - 21 mei • Daghoroscoop Stier Matigheid op elk gebied zou uw parool moeten zijn. De neiging om te overdrijven neemt toe. Dat kan tot ernstige financiële problemen leiden, dus houd uw impulsen in toom. Stel adviserende sessies uit en gesprekken over persoonlijke kwesties eveneens.

25


unieke

NIEUW

A.Vogel Keelspray

actie

• Verzachting van de keel • Helpt snel

9.99

• Hoeststillend en verzachtend • Helpt snel en effectief • Overal makkelijk te gebruiken

8.99

849 .

764 .

15%

A.Vogel Cinuforce neusspray Droog neusslijmvlies en korstjes*

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

A.Vogel Cinuforce neusspray+menthol*

korting

• Neusverkoudheid • Indien nodig langere tijd** te gebruiken zonder gewenning

• Droge neus, korstjes • Bevochtigt langdurig KOAG/KAG 11-0712-0970

gezondNU bestaat 50 jaar en trakteert!

A.Vogel Hoestspray*

6.99

5.99

594 .

509 .

NIEUW

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing ** Zonder onderbreking max. 30 dagen

Bij deze opdracht heb ik de tekst en cijfers veranderd. Kom naar de stand M10 van gezondNU en maak je eigen cover. Altijd al op de cover van gezondNU willen staan? Dit is uw kans! Bezoekers kunnen tijdens de beurs een unieke coverfoto laten maken. Deze foto kunt u na afloop van de beurs op de Facebookpagina van gezondNU bekijken en downloaden.

Goed poetsen volgens de 3 B’s

Paviljoen: Medisch / Standnummer: M10

Hierbij heb ik de cover en tekst moeten veranderen. Ik heb de banner van 50 jaar erbij moeten zetten en alles een nieuwe plek moeten geven.

Binnenkant: Poets met een heen- en weergaande beweging de binnenkant van je tanden en kiezen aan de bovenen onderkant

Buitenkant: Poets op dezelfde manier de buitenkant van je tanden en kiezen

Bovenop: Poets nu boven op je tanden en kiezen

elmex® Peutertandpasta: speciaal ontwikkeld door elmex® Research voor de dagelijkse verzorging van de melktanden en de bescherming van het zachte, nog niet volledig ontwikkelde tandglazuur tegen gaatjes. elmex® leertandenborstel: heeft een extra kleine borstelkop met zachte afgeronde borstelharen om het tandvlees te beschermen. De gele borstelharen geven de hoeveelheid te gebruiken tandpasta aan. Wil je de nieuwsbrief met meer informatie over mondverzorging voor je kind ontvangen? Ga naar www.elmex.nl/nieuwsbrief

Bij deze opdracht heb ik de tekst en het packshot veranderd.

*Traditioneel kruidengeneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. KOAG/KAG-nr. 11-0212-0213

NIEUW

Spierpijn wordt

Spierfijn

Houdt u van een actief leven, maar gooien pijnlijke spieren en stijve gewrichten roet in het eten? De nieuwe A.Vogel Atrosan Spier- en Gewrichtsgel* helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en bij pijn door kneuzingen. Het stimuleert op natuurlijke wijze de lokale doorbloeding waardoor afvalstoffen uit spieren en gewrichten sneller afgevoerd worden en spierweefsel sneller herstelt. Zodat bewegen weer fijn wordt. A.Vogel Atrosan gel is neutraal van geur en wordt snel door de huid opgenomen. Last van milde pijn in de gewrichten? Kies dan voor A.Vogel Atrosan tabletten*.

A.Vogel Atrosan Spier- en Gewrichtsgel • Helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en bij pijn door kneuzingen • 100ml, adviesprijs € 9,95 Kijk voor meer informatie op www.avogel.nl of bel met de A.Vogel Gezondheidslijn: 0900 - 2 46 46 46 (10 cent per minuut).

Gratis proefles:

Supervisorenopleiding Werkt u met mensen? Bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, de hulpverlening of de medische sector. En wilt u anderen graag begeleiden bij het uitvoeren van hun werk door reflectie en ervaringsleren? Kom naar de gratis proefles van de Supervisorenopleiding van Windesheim op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie en aanmelden? www.windesheim.nl/supervisorenopleiding

Hierbij heb ik de tekst moeten veranderen. Bij deze advertentie heb ik de tekst en de foto's veranderd.

Gezonde melktanden zijn de basis voor een gezond gebit.

elmex® Peutertandpasta: ∞ beschermt zodat de melktanden gezond blijven en de plaats kunnen bewaren voor de doorkomende blijvende tanden. ∞ bevat een verlaagd fluoridegehalte, zodat uw kind kan wennen aan de fluoride- en mintsmaak. ∞ ideaal in combinatie met de elmex® Leertandenborstel. www.elmex.nl/kids

Bij deze advertentie heb ik het formaat en de tekst veranderd.

26


gedrag op het werk (LWP 1) Opdracht 1 Het doel van deze opdracht is dat je voorkennis over gedrag op het werk opfrist. Denk goed na over de volgende vragen.

1. Waaraan denk jij bij het woord professioneel? Dat je verantwoordelijkheid draagt voor waar je mee bezig bent. 2. Toets het woord professioneel eens in bij Google. Schrijf vijf verschillende betekennissen op. 1.Beroeps 2. Handwerkmatig 3.Bekwaam 4. Vakkundig 5. Beroepsmatig 3. Als je aan jouw beroep denkt, wat zou er dan met beroepshouding bedoeld worden? Dat je flexibel bent met het feit dat je soms opdrachten tussendoor moet doen. 4. Ken jij iemand die je heel goed vindt werken, waarvan jij denkt : zo zou ik het ook willen kunnen? Wie, waarom? Ik heb daar geen mening over, iedereen werkt namelijk op zijn of haar eigen manier.

Opdracht 2 Het doel van deze opdracht is dat je de juiste betekenis van de begrippen en afkortingen uit dit hoofdstuk kent. Geef de juiste betekenis van de volgende begrippen door: • het begrip in eigen woorden te formuleren; • een voorbeeld te geven waarbij je het begrip toepast. 5. Professioneel Je gedragen naar de juiste normen en waarden Bijvoorbeeld. Pietje scheldt altijd als iets niet lukt tijdens zijn werk. Klaas doet dit niet en werk zonder te mopperen en schelden. 6. Amateuristisch Je niet professioneel gedragen of je werk niet goed doen. Bijvoorbeeld. Ten eerste is Miep aan het schelden als iets niet goed gaat en ten tweede is haar werk niet zo goed. 7. Bevoegdheid Is wat je volgens de regels wel en niet mag. Bijvoorbeeld. ik mag geen kantoorartikelen bestellen, dat mag alleen mijn baas. 8. Beroepscode Gedragsregels binnen een bedrijf of beroepsgroep. Bijvoorbeeld. dat je bepaalde gebeurtenissen binnen je bedrijf niet doorverteld.

27

9.  Beroepshouding Je gedrag tijdens je werkzaamheden. Bijvoorbeeld. Truus maakt soms een praatje maar als het druk is en er doorgewerkt moet worden, doet ze dat ook echt.

10. Empathie Is dat je de gevoelens of gedachten van een ander aanvoelt. Bijvoorbeeld. Miep voelt aan dat Truus bijna moet huilen om een situatie en neemt even de tijd om haar aan te horen. 11. Respect Is dat je iemand aanvaard zoals hij of zij is. Bijv. Klaas zegt altijd ‘u’ tegen oudere mensen. 12. Echtheid Je niet anders voordoen dan je bent. Bijv. je merkt gewoon dat zij zichzelf is en blijft hieronder. 13. Procedure Is de manier waarop iets verloopt. Bijv. bij dit bedrijf is het de procedure dat wanneer je iets opstuurt, het altijd goed controleert. 14. Organisatiecultuur Organisatiecultuur is een verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen binnen een organisatie. 15. Profitorganisatie Een profitorganisatie is een organisatie waarbij winst maken het belangrijkste doel is. 16. non-profitorganisatie Een non-profitorganisatie is een organisatie waarbij winst maken niet het belangrijkste doel is.


19. Bij ons is het normaal om iemand aan te kijken als

Opdracht 3

hij tegen jou spreekt. Dat is niet in alle culturen zo.

Beantwoord de volgende vragen. Ze gaan over paragraaf 19.1 t/m 9.4.

Als jij moet werken met iemand die heeft geleerd dat je je ogen neer moet slaan als je hem/haar aan-

17. In dit thema worden vier kenmerken van professio-

spreekt, hoe reageer je dan? Kun je dit respecteren

naliteit genoemd. Welke? Leg ze uit.

of vind je het onfatsoenlijk? Waarom?

professionaliteit: dat je vakkundig en netjes met een

In eerste instantie zou ik op een vriendelijke manier

met een klant of collega omgaat.

zeggen dat hij of zij niet naar beneden hoeft te kijken.

De basis van een beroepshouding: dat zijn normen

Als deze persoon dit toch blijft doen, omdat deze

en waarden die samengesteld worden om een beroep

meent dat dit respectvol is zal ik het zo laten. 20. Lees het tintvlak over Tessa in paragraaf 19.3.2.

te kunnen uitoefenen. Procedures en afspraken: afspraken die je maakt

Vind je haar echt? Leg je antwoord uit. Is er sprake

voor het uitvoeren van bepaalde processen.

van evenwicht? Leg je antwoord uit.

Werken in een organisatiecultuur: is een verzameling

Ja dat vind ik wel. Ze maakt gebruik van evenwicht,

van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld

ze respecteert dat hij meteen wil gaan beginnen.

worden door leden van een organisatie.

Ze geeft dit ook aan, maar zegt wel dat hij eerst de voorbereidingen moet gaan treffen.

18. Lees paragraaf 19.3 over de basis van een beroeps-

21. Vind jij dat je op tijd op je werk/opleiding moet

houding. Kun je een voorbeeld geven uit je eigen

zijn? Ben jij altijd op tijd?

omgeving waarin iemand zich goed kon inleven in

Ja, ik vind dat je altijd op tijd moet zijn op je werk of

een ander.

opleiding. Een opleiding doe je voor jezelf en bij het

Helaas maakte ik mee dat mijn opa een zware opera-

werk is op tijd komen ook rekening houden met je

tie moest ondergaan. Ik had het er heel moeilijk mee

collega’s. Natuurlijk ben ik heel soms ook wel eens te

en was niet helemaal mezelf. Gelukkig merkten mijn

laat, bijvoorbeeld omdat ik me heb verslapen of naar

ouders dat en hadden we hierover een goed gesprek.

de dokter of tandarts moet..

Zij konden zich goed in mij verplaatsen.

22. Erger je je als anderen te laat zijn? Wat doe je dan? Nee, ik erger me daar niet zo snel aan. Daarnaast is het in dat geval hun probleem en niet die van mij.

Opdracht 4 Beantwoord de volgende vragen. Ze gaan over paragraaf 19.5 23. Leidt jouw opleiding op voor een baan in een profit- of non-profitorganisatie? Ik wordt opgeleid voor een baan binnen een profitorganisatie 24. Wanneer noem je een organisatie dynamisch? Als de organisatie volop in beweging is. Er verandert veel en het werk is niet echt standaard en iedere dag hetzelfde. 25. Wat wordt bedoeld met samenhang van de organisatie? Dat het werk tussen de verschillende onderdelen in de organisatie goed op elkaar aansluiten en samenwerken. Er is goed onderling overleg. 26. W  at wordt bedoeld met prestatiegerichtheid van de organisatie? Dat het goed presteren in de organisatie als een belangrijk punt wordt gezien en dat de medewerkers op hun presteren worden aangesproken.

27. Lees het stukje over organisaties verschillen (19.5.1, laatste subparagraaf). In welke cultuur voel jij je het meeste thuis? Waarom? Ik voel me meer thuis bij een non-profitorganisatie, omdat ik me gelukkiger voel in een organisatie waar prestatie en het maken van winst niet het belangrijkste is. Ik vind het prettig iets te doen voor anderen. 28. Er zijn vier soorten organisatieculturen. Noem ze en leg ze uit. Machtscultuur: dat is dat één persoon de macht in handen heeft en er weinig regels zijn. Die persoon houdt alles van dag tot dag in de gaten. Rollencultuur: is een organisatiecultuur waar iedereen zich aan de regels en afspraken moet houden. Iedereen heeft een rol en moet zich daaraan ook houden. Taakcultuur: is resultaatgericht. Dat je goed werk aflevert is het belangrijkste en niet welke positie je inneemt. Persoonscultuur: is een organisatiecultuur die vooral gericht is op medewerkers. Iedereen voelt zich het middelpunt.Gemeenschappelijke interesses zijn in deze cultuur van groot belang.

28


Opdracht 5 Schets je eigen beroepshouding Deze opdracht kun je in je BPV doen. 29. Bespreek met de BPV-begeleider • Welke kenmerkende situaties je gaat bestuderen. Je kunt hierbij denken aan: een beroeps specifieke activiteit, een contact met de klant, een contact met collega’s, een contact met een leidinggevende: • De concrete activiteiten: • Maak afspraken over data en tijdstippen. 30. Maak je voorbereiding. Per activiteit breng je in kaart welke aspecten van je beroepshouding aan de orde zijn. Gebruik de theorie! Maak een overzichtelijk schema. Je kunt het schema uit de bijlage gebruiken. 31. Voer de activiteiten uit volgens planning. 32. Noteer zelf in je schema of je aan de genoemde aspecten van je beroepshouding hebt voldaan. 33. Voer een nagesprek met je BPV-begeleider en ga na of hij het met jouw bevindingen eens is. Schrijf een kort evaluatieverslag.

Aspecten:

empathie

respect

echtheid

evenwicht

Activiteit 1

Activiteit 2

Tijdens een gesprek inlevingsvermogen tonen aan de persoon die zijn of haar verhaal doet.

Meer inleven in een gesprek en interesse tonen.

Met respect met de studio omgaan van de fotograaf

Dat ik meer respect moest tonen in plaats van niks zeggen en alleen mijn ding doen.

Niet reageren op mensen die kort af zijn, wanneer ze heel druk zijn. Goed luisteren en niet zomaar tijdens het gesprek in de rede vallen.

Dat ik meer moest zeggen wat me dwars zat. Dat als me iets dwars zit, ik er niet boos om word maar rustig zeg dat ik het ergens niet mee eens ben.

Evaluatie:

Activiteit 1 zie Blz. 14 In het verslag Activiteit 2 zie Blz. 45 In het verslag

29


elmex probeerprijzen ®

Keuze uit alle basistandpasta’s voor € 2.00 en keuze uit alle Professional tandpasta’s in doosje en mondwater voor € 3.00

2+1

345 .

2.

00

Prijsvoorbeeld Tandpasta Sensitive 75 ml

gratis*

Alles voor 2.-

Prijsvoorbeeld Tandpasta Sensitive Professional Gentle Whitening 75 ml

Alles voor 3.-

Dit is een advertentie die ik gemaakt heb.

Dit zijn packshots die ik gemaakt heb.

507 .

3.00


Wat zijn jou rechten als Werknemer

Kom er nu achter! (LWP2) • vakantiedagen: Werknemers in Nederland hebben jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen waarbij het salaris wordt doorbetaald. Sinds 1 januari 2012 vervallen de niet opgenomen vakantiedagen na 6 maanden. • Aantal vakantiedagen Volgens de wet heb je ieder jaar recht op 4 keer het aantal werkdagen in de week. Dus wanneer je 5 dagen per week werkt, krijg je 4 x 5 = 20 vakantiedagen per jaar. Overigens wordt er meestal gerekend in uren, omdat niet iedereen evenveel uren op een dag werkt. Soms krijgen werknemers meer dan het minimum aantal vakantiedagen. Deze extra vakantiedagen heten bovenwettelijke vakantiedagen. Werknemers hebben ook recht op een jaarlijkse vakantietoeslag van minimaal 8% van het bruto jaarsalaris. • Nieuwe vervaltermijn wettelijke vakantiedagen Sinds 1 januari 2012 vervallen de niet opgenomen vakantiedagen na 6 maanden. De niet opgemaakte vakantiedagen uit 2012 vervallen dus op 1 juli 2013. Het kabinet heeft deze termijn vastgelegd omdat het lang opsparen van vakantiedagen slecht kan zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemer. Zo wil het kabinet zorgen dat werknemers wel op tijd vrij nemen, om ook genoeg rust te krijgen. Hier mag men alleen van afwijken als hij tot dat tijdstip geen vakantie kon opnemen. Voor vakantiedagen die voor 2012 zijn opgebouwd, geldt nog wel een vervaltermijn van 5 jaar.

• Geen instemming werkgever De werkgever moet in principe instemmen met de vakantiewensen van de werknemer. Hierop gelden 2 uitzonderingen: als er een collectieve vakantie is vastgesteld (zoals de bouwvakvakantie en de schoolvakanties) of als hierover afspraken in de arbeidsovereenkomst staan, maar de vakantiewens grote problemen oplevert voor het bedrijf. In dat geval moet de werknemer akkoord gaan met een andere vakantieperiode.

• Vakantiedagen bij ziekte en zwangerschap Een werknemer bouwt ook vakantiedagen op tijdens zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en tijdens ziekte. Sinds 1 januari 2012 krijgen werknemers die langdurig ziek zijn hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers, dus minimaal 4 weken per jaar. Voor 2012 was bij langdurige ziekte de opbouw van vakantiedagen beperkt tot de laatste 6 maanden van de ziekte. • Vakantiedagen afkopen en inruilen Werknemers mogen soms extra vakantiedagen laten afkopen. Zij krijgen dan geld in ruil voor opgespaarde vakantiedagen. Soms kunnen de vakantiedagen ingeruild worden voor andere arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan alleen om bovenwettelijke vakantiedagen. Of dit mogelijk is hangt af van de afspraken die werknemer en werkgever hebben gemaakt in bijvoorbeeld de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

salarisopbouw: Geldig vanaf 2012 - Juli

Geldig vanaf 2012 - Januari

Tabel uurloon bij 40 uur per weerk

Tabel uurloon bij 40 uur per weerk

15

2.52

0.20

Totaal per uur 2.72

16

2.90

0.23

3.13

16

2.87

0.23

3.10

17 18

3.32 3.82

0.27 0.31

3.58 4.12

17 18

3.29 3.80

0.26 0.30

3.55 4.10

19 20 21

4.41 5.17 6.09

0.35 0.41 0.49

4.76 5.58 6.58

19 20 21

4.37 5.13 6.05

0.35

4.72

0.41 0.48

5.54 6.53

22

7.14

0.57

7.72

22

7.09

0.57

7.66

23 of ouder

8.40

0.67

9.07

23 of ouder

8.35

0.67

9.02

Leeftijd Per uur Vakantietoeslag

31

15

2.50

0.20

Totaal per uur 2.70

Leeftijd

Per uur

Vakantietoeslag


• Taak OR Een ondernemingsraad (OR) is een inspraak-en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. Dit bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever, over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers is volgens de wet verplicht een ondernemingsraad te hebben. In de wet op de ondernemingsraden (WOR) zijn de rechten en plichten van de OR vastgelegd. De ondernemingsraad moet zoveel mogelijk zorgen dat de regels in de arbeidsvoorwaarden worden nageleefd. Dit geldt voor de regels in de cao en andere wettelijke regels. Bij de cao kun je denken aan het aantal vakantiedagen, vakantietoeslag, werktijden, overwerkvergoedingen, loon, pensioenregelingen, opzegtermijn etc. Voorbeelden van andere wettelijke regels zijn o.a. de Wet minimumloon, minimumvakantietoeslag en de Arbeidstijdenwet. Als er geen cao van toepassing is bij het bedrijf dan zal de ondernemingsraad de arbeidsvoorwaarden moeten vaststellen in overleg met de ondernemer. Natuurlijk is het ook de taak van de ondernemingsraad om te controleren of de ondernemer zich aan deze regels houdt. • Taak MR Een medezeggenschapsraad of medezeggenschapscommissie is te vergelijken met een ondernemingsraad. Deze kan worden ingesteld, als een OR niet verplicht is. Deze raad is adviserend en heeft in bepaalde gevallen ook wettelijke bevoegdheden.

• Arbeidsovereenkomst Een arbeidsovereenkomst is een verzameling afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Afspraken gemaakt voor meerdere werknemers en (vertegenwoordigers van) werkgevers staan in een cao. De cao is een

aanvulling op de individuele arbeidsovereenkomst die een werkgever en zijn werknemer met elkaar sluiten. Met CAO (geschreven in hoofdletters) wordt veelal een specifieke cao bedoeld, bijvoorbeeld de CAO voor gemeenteambtenaren. Is cao met kleine letters geschreven, dan wordt bedoeld de collectieve arbeidsovereenkomst in het algemeen. In een cao staan dus de rechten en plichten van zowel de werkgever als de werknemer. In een cao kunnen dezelfde soort afspraken staan die normaal gesproken in een arbeidsovereenkomst staan. In dat geval wordt in de individuele arbeidsovereenkomst vaak verwezen naar de cao die geldig is. Denk daarbij aan: • Arbeidsduur • Beloning (loonschalen) • Functiewaarderingssysteem • ATV - en vakantieregelingen • Overwerkregeling • Regelingen in geval van ziekte • Arbeidsomstandigheden en veiligheid van de werknemer • (pre) pensioenregeling • Ontslagregelingen • Beroepingsrecht Een cao is voor een bepaalde tijd geldig, maximaal 5 jaar. Aan het einde van de looptijd eindigt een cao. Daarna wordt een cao opnieuw voor een bepaalde tijd afgesproken. Deze wordt afgesloten op basis van voorstellen van de kant van de werknemer en van de kant van de werkgever. Over deze voorstellen wordt eerst onderhandeld. Dat kan soepel verlopen, maar soms ook erg moeizaam. Soms duurt dit maanden of zelfs jaren. Wanneer de werkgever in de ogen van de vakbonden niet voldoende bereid is afspraken te maken of aanpassen, kan dat in extreme gevallen zelfs leiden tot stakingen.

32


 • ARBO Arbo, afkorting van het woord arbeidsomstandigheden. Dat zijn de omstandigheden waaronder jij je werk verricht: werk je veilig, werk je gezond, en houden je werkgever en jij voldoende rekening met jouw welzijn op het werk. Arbeidsomstandigheden is een verzamelnaam voor gezondheid en welzijn op het werk. Wat zijn de mogelijkheden/middelen wanneer je een probleem hebt? (Met de werkzaamheden, met een collega). Als er problemen zijn bijvoorbeeld. agressie en geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie, dan is er een vertrouwenspersoon die alleen maar bekend wordt gemaakt als er gevraagd wordt naar een vertrouwenspersoon. Tevens is er een geheimhoudingsplicht

33

en mag je dus niet doorvertellen wie de desbetreffende persoon is. De taken van een vertrouwenspersoon bestaan onder andere uit: • Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is. •Het slachtoffer informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures. •Het desgwenste begeleiden, als de werknemer de zaak aan de orde wil stellen bij een klachtcommissie of leiding van een onderneming. •Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld een mediator. •Het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag. •Het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag. • Het registeren van gevallen van ongewenst gedrag.


• Exploi Ook voor Exploi zijn een aantal van de hiervoor genoemde onderwerpen van toepassing. Deze heeft Exploi opgeschreven in een Personeelsgids. Hierin kunnen de werknemers van Exploi dus zaken terugvinden over hun rechten en plichten. Een aantal voorbeelden: Exploi kent geen OR of MR. Wel kent zij een personeelsraad. Hierin zitten een of meerdere medewerkers maandelijks met de directie om de tafel. Bij Exploi is er geen Cao en geen salarisopbouw volgens cao. Ze hebben er voor gekozen om dit zelf te bepalen. Wel houdt Exploi vaste vakantie dagen aan. Op deze dagen is iedereen van Exploi verplicht vrij, zoals: -Nieuwjaarsdag -tweede paasdag -Koninginnedag (30 april) -Hemelvaartsdag -Tweede pinksterdag -Eerste en tweede kerstdag. Voor de werknemers heeft Exploi een collectieve pensioenverzekering afgesloten. Ook zijn er afspraken gemaakt over studiekosten, woon- werkverkeer, maaltijdvergoedingen en meer van dat soort zaken. Ook wordt 1 à 2 x per jaar een functionerings- en beoordelingsgesprek gehouden. Tijdens dit gesprek wordt het functioneren van de medewerker besproken, de omstandigheden waaronder deze moet werken en de sterke en zwakke kanten in het functioneren van hem of haar. Waar nodig kunnen altijd doelstellingen en/of afspraken worden aangepast. Exploi wil voor haar medewerkers en klanten een goed en eenduidig beeld uitstralen. Daarom heeft zij de gewenste normen en waarden in de personeelsgids opgenomen. Deze normen en waarden zijn: • afspraak is afspraak. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Kom afspraken en beloftes na, en lukt dat niet, meld dat dan tijdig aan bij degene met wie je iets hebt afgesproken. • In het bedrijf verdient iedereen respect. betekent, luisteren naar elkaar, elkaar uit laten spreken, geen kwaad spreken over elkaar,

geen intimiderende of racistische opmerkingen maken, geen aanrakingen met bijbedoelingen, geen kleinerende opmerkingen. Het betekent tolerant zijn voor anderen die anders zijn of handelen dan jijzelf handelt. Behandel een ander altijd zoals jezelf behandeld wenst te worden: de collega, de leidinggevende, de klant, de leverancier. • Ga zorgvuldig met andermans spullen om. Diefstal wordt niet getolereerd en leidt tot ontslag op staande voet. • Ruim je bureau op zodat de schoonmakers erbij kunnen. Zorg ervoor dat de toiletten, de koffiehoek en de kantine zijn opgeruimd. • Als er een probleem is met een collega, dan wordt dat eerst onderling besproken. Er wordt niet achter elkaars rug geroddeld. • Een geintje moet kunnen, want daar houden we bij Exploi wel van. Maar het moet niet te grof worden. Als je er zelf niet of slecht tegen zou kunnen, als het schade toebrengt of als je weet dat de ander ervan in de stress schiet; verzin dan wat anders. • Alcohol en drugs zijn geestverruimende middelen die ervoor kunnen zorgen dat iemand zelfs al na gering gebruik niet meer helemaal zichzelf is. Dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Onder invloed van alcohol en drugs zijn, is om die reden niet toegestaan en kan een reden voor ontslag op staande voet zijn. • Zowel op bezoek bij klanten als op kantoor zijn schone frisse kleding en een verzorgd uiterlijk belangrijk. De medewerkers van Exploi gaan dus representatief gekleed. • De klant is koning. Klantvriendelijkheid en klantgerichtheid zijn voor het bedrijf van levensbelang. Exploi heeft een aantal gouden regels. We laten de klant niet of zo min mogelijk wachten. We bellen zo snel mogelijk terug. We blijven correct en vriendelijk, ook al is die ander dat niet. Als we het antwoord op de vraag niet weten wordt het altijd uitgezocht. De telefoon laten we niet langer dan drie keer overgaan en we denken in oplossingen en kansen, nooit in dat kan niet, en mag niet.

34


ADVERTORIAL

Word wie je bent!

OPEN 15 m DaG aart

Ben je je aan het oriën teren op beroep? een vervolgs Denk tudie en ruim 50 ople dan eens aan Wind dus op je eshe idingen in toekomstige de volgende im in Zwolle. Je kunt beroepen bij ons kiez • Onderwi velden: en uit js • Bewegen & Sport • Economie • Theologie , Managem & Levensbe ent en Rech • Taal, Med • Kunst & schouwin t ia en Com g Vormgevi municatie • Techniek ng • Gezondhe id & Welz • ICT ijn • Logistiek Do

ren? van oude e wereld d in n e om Verder k ing hbo-opleid gie Deeltijd olo Gerontvervu lt u og Toegepaste

je past Op Windeshe im maak je voor

windesh

eim

len Cursussen rtise verta ; vaak is en expe wij

Onze kenn en trainingen cursussen llingen en ook naar ek van inste 2013 ook op verzo In het voorjaar van ies. t gerontolo hillende organisat van start: Als toegepas ie tussen de versc cursussen met gaan vier zorg een brugfunct te maken hebben ren, • Palliatieve s die en van oude tie discipline wens even ntie en iën, • Valpr gement deme de behoeften ijn, wonen, financ verwelz de • Casemana leidinggeven leert U en zoals zorg, tijd. • Innoveren r te verid en vrije gezondhe s met elkaa veld discipline breed werk schillende en? kunt in een consulent, Meer wet binden en matie op als adviseur, meer infor onderzorg Kijk voor /ouderen aan de slag beleidsmaker of esheim.nl ger, en in de www.wind casemana staat midd opleiding miek én bereidt nemer. De jke dyna ppeli mst. maatscha uitdagende toeko voor op een

eigen keuz een flink es. deel zelf. voordeel? Goede, inten Je bepaalt de inho Je geeft een ud van je sieve bege opleiding je past. Oord persoonlijke leiding help t je daarbij. invulling eel zelf en aan je stud Aanmeld kom naar Het en kan een ie en doet de open dag maand van wat bij op vrijdag tevoren via 15 maart. onze web Windeshe site. im Informa tiecentru 0900 - 8899 m (lokaal tarie Campus 2-6, f) Zwolle www.win desheim. nl

tie voor

De kerstdagen, Oud & Nieuw… we verlangen vaak naar deze dagen van sfeer en gezelligheid. Zitten we er eenmaal middenin, dan overheerst soms juist het gevoel van druk en stress. Hierdoor kunt u zich rusteloos, prikkelbaar of sneller geïrriteerd voelen.

divers. groot en erland zo isvol eren in Ned goed en beteken stgroep oud een it was de is hun vraag naar en van zorg en dien Nog noo ppelijk diverse lende vorm Gemeenscha gt om verschil biedt Windesheim vraa op Dat hier n. leve oord Als antw verlening. en cursussen. rg ouderenzo opleidingen

en wat bij

Adverten

Natuurlijke oplossing biedt rust en ontspanning in drukke feestmaand

m atiecentru m Inform Windeshei (lokaal tarief) 0900 - 8899 esheim.nl www.wind

Hooggespannen verwachtigen Een oorzaak van decemberstressgevoelens zijn de te hoge verwachtingen over de feestdagen. We verwachten de perfecte cadeautjes te kopen en te krijgen, we willen het ultieme feestmenu op tafel toveren en we willen de feestdagen precies zo besteden als we al weken in het hoofd hebben. Een hoge druk die we onszelf opleggen, maar die ons ook door anderen wordt opgelegd. Van stressperiode naar feestmaand Natuurlijk is het onmogelijk om alle decemberstressgevoelens weg te nemen. Maar het is wel

heim

windes tie voor

Adverten

branderigheid,

Medisch hulpmiddel,

BIO121584_402821_KID

lees voor gebruik de

Verkrijgbaar bij drogist, apotheek, supermarkt en gezondheidswinkels.

23-11-12 11:45

Schapkaart

Insteekkaart Hierbij moest ik de tekst en de kleur veranderen.

MELD UWN WATERPOKKE

MELDPUNT

N

WATERPOKKE

EIM.NL WWW.WINDESH

Want jeuk is niet leuk! SCLIN_A2 POSTER.indd

Ook een rustgevende tablet kan ondersteuning bieden. Terughoudend? Er zijn ook 100% natuurlijke middelen. A.Vogel Passiflora Rustgevend Extra Sterk geeft rust en ontspanning overdag, waarbij u wel fris en helder blijft. Zodat u ook in periodes van stress goed kunt blijven functioneren. Het product helpt snel. U kunt het gerust eenmalig innemen. Stoppen kan bovendien op elk gewenst moment.

Aambeien BIO121544-402703-SCHAPKRT-HEMOCLIN.indd 1

Directe verlichting van de jeuk Snelle verkoeling en verzachting Leuk en makkelijk aan te brengen

lin.nl www.kidsc

‘Ook in periodes van stress goed blijven functioneren’

Kijk voor meer informatie en 5 tips voor extra rust tijdens de feestdagen op www.avogel.nl/rust

irritatie

Waterpokken?

rpokken Alles over wateone! op je smart ph

«

Voor extra rust ’s nachts is er A.Vogel Dormeasan Nachtrust Extra Sterk, om lekker te slapen en uitgerust wakker te worden.

Hierbij moest ik de tekst veranderen en het packshot.

Bij deze twee advertenties heb ik de tekst en de foto's veranderd.

Jeuk,

mogelijk om ervoor te zorgen dat we minder gevoelens van stress ervaren. Vroeg beginnen met cadeautjes kopen, kiezen voor een makkelijk (voor) te bereiden kerstmenu en soms ook gewoon ‘nee’ zeggen tegen die derde afspraak in twee dagen… het helpt allemaal.

gebruiksaanwijzing.

en polders. Van ijk, Deltawerken land van Afsluitd elijkheid worden. Nederland is het tse ideeën die werk uius en Lely. Groo Hanzelijn staat in Leeghwater, Cruq aan ons land. De vorm zelf en vakmanschap. Zo geven we al eeuw en ht krac ings verbeeld deze traditie van verwezenje ideeën alleen kunt

03-12-12 12:34

1

wij begrijpen dat rk te waarderen. Ook van harte. weten we zulk vakwe ren ProRail dan ook En bij Windesheim passen. Wij felicite manier weet toe te kennis op de juiste Randstad. Mooi werk! lijken als je de juiste en Almere met de onze locaties in Zwolle van ing verbind snelle En zijn blij met deze

A2 Advertentie voor Kidsclin Hierbij moest de tekst veranderen.

Windesheim

n werking zet kennis i

gezond nu, gezond blijven Postbus 16, 8200 AA Lelystad, Nederland Abonnementen: 0161 - 45 95 06 T 0320 - 26 50 83 / F 0320 - 25 91 99 redactie@gezondnu.nl / gezondnu.nl

Advertentie Windesheim nieuwe stijl Hierbij moest ik de tekst veranderen.

Beste abonnee, Mijn spiksplinternieuwe agenda was nog nooit zo kort onbeschreven. Zodra ik hem kreeg, pakte ik mijn rode stift, bladerde direct door naar 1 januari 2013, zette allemaal uitroeptekens en schreef in koeienletters: HOERA, ONS JUBILEUMJAAR BEGINT! 2013 wordt een bijzonder jaar. We worden dit jaar 50 jaar jong en dat gaan we vanaf dag 1 in januari vieren samen met al onze lezers. Om te beginnen met dit ijzersterke themanummer over families. Waarom zou je alles weten over je DNA? En waarom worden sommige families zo oud en andere niet? Eind januari gaan we met gezondNU naar De Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Omdat we dit jaar 50 jaar worden, krijgen alle abonnees die de beurs bezoeken het boek ‘Oergezond’ mee naar huis. Het is een bestseller uit onze webshop en dus het ideale cadeau om 2013 gezond mee te starten.

iNspiratie

CreatieF … en wat we ook nog doen dit jaar … • gezondNU biedt in 2013 elke maand een podium aan een bijzonder goed doel. Wat is hun visie op gezond zijn en gezond blijven? Opvallende uitspraken, leerzame inzichten en inspirerende mensen. • We maken dit jaar twee extra edities, ze komen vanzelf bij u thuis. • Iedereen wordt 100! Maar hoe? Over dit thema organiseren we dit jaar de Nacht van de gezondheid op vrijdag 31 mei 2013. • U kunt vanaf nu ook online shoppen bij G&W (www.gezondheidswinkel.nl), kijk voor meer informatie op de adresdrager bij deze gezondNU. En voordat we ons in al die evenementen storten, stort ik me eerst op de schaal appelflappen en op de glühwein. Even rustig het jaar uitvieren. Met de agenda die alvast stiekem openligt op de 1ste. Tot snel!

CoNteNt

geZoNDHeiDsplatForm

PS Abonnees krijgen korting op de entreeprijs van de Nationale Gezondheidsbeurs, van 25 t/m 27 januari 2013 in de Jaarbeurs Utrecht, kijk hiervoor op pagina 29!

Postbus 16, 8200 AA Lelystad, Nederland / Abonnementen: 0161 - 45 95 06 / T 0320 - 26 50 80 / F 0320 - 25 91 99 redactie@gezondnu.nl / gezondnu.nl

35

Brief van de redactie van gezondNU voor in één van hun bladen. Hierbij heb ik de tekst, de foto en het logo toegevoegd.

iNitiatieF iso

NeN INVESTEREN

CommuNiCatie New BusiNess

Hoofdredacteur gezondNU

IENSNU meDewerkers

KLANT

2013

NaCHt VaN De geZoNDHeiD kwaliteit 50 JAAR oNtwikkeliNg

CROSSMEDIAAL CoNCept

Ambitie

MARKT

CATHERINENU

Hierbij moest ik een pagina maken dat gebruikt ging worden bij een presentatie.


Maak nu heel voordelig kennis met gezondNU

1 jaar voor € 29,50 gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU werkt samen met een grote groep artsen en wetenschappers, brengt de nieuwste medische ontwikkelingen en maakt duidelijk wat deze voor u betekenen. Via inspirerende reportages, boeiende persoonlijke verhalen en heel veel praktische tips en adviezen, helpt gezondNU u gezond te blijven. Neem nu een jaarabonnement (12 nummers) voor slechts € 29,50. U profiteert van ruim twintig euro korting! U zit nergens aan vast, het abonnement stopt automatisch.

Stopt automatisch!

Stuur snel de bon op of ga naar gezondnu.nl/hoor JA, ik neem een abonnement op gezondNU. Ik betaal voor 1 jaar slechts € 29,50. Het abonnement stopt automatisch. Kies hier uw betalingswijze: Ik machtig gezondNU/Mix Media eenmalig het abonnementsgeld van onderstaande rekening af te schrijven. (D0951) Stuur mij een acceptgiro voor het abonnementsgeld (toeslag administratiekosten € 2,-). (D0950) Rekeningnummer:

Mevr. / Dhr.: Adres: Postcode:

Woonplaats:

Land:

Tel.nr.:

E-mailadres: Datum:

Handtekening:

U ontvangt van Mix Media uitgevers, partners en zorgvuldig geselecteerde bedrijven voordeelaanbiedingen. Hebt u hier bezwaar tegen, kruis dan dit hokje aan Stuur de ingevulde bon naar: gezondNU Antwoordnummer 14066 5126 ZS GILZE

Bij deze advertentie heb ik de kleur, de cover en de tekst moeten veranderen.


Mijn stage boekje heb ik erbij geleverd, hierin staan alle handtekening. Dit geldt voor alle producten die een handtekening hebben.

Mijn werkuurtjes! Aantal

Totaal uren Sept

10

11

12

13

14

17

18

19

20

21

8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur

1 2 3 4 5 8 9 10 11 12 Okt 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 26 V Nov

24

25

Z

Z

27

28

104 uur

8 uur 8 uur 8 uur

15 16 17 18 19 22 23 24 25 T 8 uur 2,45 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur uur

29 30 31 8 uur 8 uur 8 uur

163,45 uur

1 2 5 6 7 8 9 12 13 14 15 16 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 28

26

29

19 V

20 21 22 8 uur 8 uur 15 uur

23 26 27 8 uur 8 uur 8 uur

30

175 uur

8 uur 8 uur 8 uur Dec

3

4

5

6

7

8 uur 8 uur 7 uur 8 uur 8 uur

10 T

11

12

13

14

8 uur 8 uur 8 uur 8 uur

17 V

18 21 19 20 8,30 8,30 8 uur 6 uur uur uur

25

26

K

K

27

28

8 uur 8 uur

31 7 uur Jan

1 V 28

124,6 uur 2

3

8 uur 8 uur 29

30

4

7

V

V

31

8 uur 8 uur 8 uur 8 uur T= Terugkomdag Z=Ziek V= Vrij K=Kerst

37

8

9

10

11

14

15

16

17

8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur

18 V

21

22

23

24

25

8 uur 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur

152 uur 718.05 uur


Naam student: Melissa de Vries

Opleiding: M.V.

BPV-bedrijf: Exploi

Leerjaar: 2

Cohort: 11

Houdingsaspecten:

Naam en handtekening:

Datum:

1. Je toont initiatief en je bent hulpvaardig waardoor blijkt dat je pro-actief kan handelen

2.. Je staat open voor nieuwe informatie en je kunt omgaan met feedback en kritiek

3. Je ziet mogelijkheden, kansen, kwaliteiten en beperkingen

1. Behaald 2. Behaald 1. Behaald 2. Behaald 1. Behaald 2. 1. Behaald

4. Je houdt je aan afspraken

5. Je toont professioneel en representatief gedrag 6. Je kent je eigen normen, waarden en grenzen en je kunt deze bewaken

7. Je denkt en handelt in oplossingen in plaats van problemen

8. Je toont intresse in je werkveld

2. 1. 2. 1. Behaald 2. 1. 2. 1. Behaald 2. Behaald

9. Je kunt op de professionele wijze omgaan met doelgroepen en/of klanten

1. 2.

10. Je gedraagt je als werknemer bij het uitvoeren van het werk

11. Je informeert je over werknemersrechten

1. Behaald 2. Behaald 1. Behaald 2.

12. Je stelt je collegiaal op

1. Behaald 2. Behaald

38


Houdingskaart en Toekenning BPV-uren Toekenning BPV-uren

Melissa de Vries Naam student:........................................................................... Exploi BPV-bedrijf/instelling:................................................................ Ferdi van der Veen Naam Praktijkbegeleider:.......................................................... 10 Sept tot 1 Feb BPV-periode:............................................................................... 11 Cohort:......................................................................................... Marc Spitse Coach(es):.................................................................................... Datum:..........................................................................................

Onderdeel

Voldaan

Niet Voldaan

Opmerking

Gehaald

1. LWP BPV Verslag en presentatie 2. Specialistische BPV LWP’s (aantal in overleg met de praktijkbegeleider en de coach) • Beoordeling kerntaken • Ingevulde LWP-format (procesbeschrijving) • Producten

Gehaald

3. BPV houdingskaart (teminste 8 onderdelen van de 12 zijn voldoende)

Gehaald

4. Urenoverzicht

Gehaald

5. Voortgangsrapportage ( per gesprek)

Gehaald

6. BPV overeenkomst

Gehaald

De BPV-uren worden toegekend wanneer aan alle onderdelen is voldaan!

39

Handtekening Student

Handtekening coach

Handtekening BPV - coordinator

Handtekening ................................................

Handtekening .............................................

.........................................................................


BPV - Voortgangsrapportage Tussenevaluatie Voortgang t.a.v. beroepshouding Bespreek met elkaar en noteer hieronder hoe de student scoort op het gebied van: • Afspraken maken en deze nakomen: Melissa maakt vaakt dezelfde fouten , wellicht lijstje maken Verder ok • Werkhouding (motivatie, interesse, intiatief): Melissa twijfelt of ze dit wel wilt. Heeft nu besloten om de stage / opleiding succesvol af te maken. • Professionalitiet: Begon naar eigen zeggen op niveau 0, maar nu gaat het steeds beter. • Feedback geven en ontvangen: Weerbaarheidstraining Perfectionisme is haar valkuil Aandachtspunten en doelen voor de komende periode m.b.t beroepshouding: Voorkomen van fouten / notities / aantekeningen maken Interesse tonen Voor het verslag medewerkers spreken Direct zeggen als je wat op je lever hebt.

Voortgang t.a.v. inhoud BPV Bespreek met elkaar en noteer hieronder hoe de student scoort op het gebied van: • Bijhouden logboeken i.v.m reflecteren op eigen ontwikkeling: Vanaf nu bijhouden • De voortgang m.b.t het werken aan de LWP BPV verslag: • Aan welke LWP’s werkt de student verder en hoe gaat dit: / • Is de BPV begeleider op de hoogte van het werken met trajectlijnen: OK • Aan welke Trajectlijnen werkt de student en hoe gaat dit? / • Overige werkzaamheden: /

Doelen en afspraken voor de komende Periode: /

40


BPV - Voortgangsrapportage

Eindevaluatie

Voortgang t.a.v. beroepshouding Bespreek met elkaar en noteer hieronder hoe de student scoort op het gebied van: • Afspraken maken en deze nakomen: / • Werkhouding (motivatie, interesse, intiatief): Twijfeld nog steeds, zie eerste gesprek. Maar wil eerst opleiding afmaken en gaat daar alles aan doen. • Professionalitiet: Stijgende lijn in programma kennis. • Feedback geven en ontvangen: / • Reflectie / Aandachtspunten en doelen voor een nieuwe BPV periode/proeve m.b.t beroepshouding:

Voortgang t.a.v. inhoud BPV Bespreek met elkaar en noteer hieronder hoe de student scoort op het gebied van: • De LWP BPV verslag: / • De andere LWP’s: / • Werken aan trajectlijnen: / • Overige werkzaamheden: / • Advies vanuit de beroepspraktijk voor een volgende BPV plek/proeve plek: /

Doelen en afspraken voor een nieuwe BPV/ proeve Periode: Houding is verbeterd > blijft aandachtspunt “Zwemmersschouders” Aantekeningen blijven maken. Checklist blijven maken.

41


DE MUST-HAVE ACCESSOIRE VAN DIT SEIZOEN...

EEN WITTERE LACH.

Eén tint witter in één week.

Bij deze opdracht moest ik van een oude opdracht een nieuwe advertentie maken en dit is het resultaat dat naar de klant is gegeaan.

34


Mijn Conclusie Tijdens mijn stageperiode bij Exploi, heb ik heel veel geleerd. Naar mijn idee ben ik echt vanaf nul kennis over de programma’s of hoe ik een advertentie moet opmaken, heel erg vooruit gegaan. Niet alleen heb ik heel goed geleerd om met de adobe programma’s Indesign, Photoshop en Illustrator te werken. Mijn zelfontwikkeling is ook erg vooruit gegaan. Ik weet waar ik op moet letten als ik met advertenties of posters bezig ben. Het leren kijken naar het product dat je maakt, is ook een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd. Waar ik ook aan moest werken, was het goed controleren van een afgeronde opdracht. Om een voorbeeld te geven, controleren of wel alle foto’s 100% geladen waren en of alle lettertypes wel geladen waren. Helaas vergat ik dat nog wel eens. Ook was het hoge tempo voor mij in het begin nogal een probleem. Ik ben heel erg perfectionisties en dat zorgt ervoor, dat ik het altijd heel goed wil doen en ik er dus langer over doe. Dat ik lang bezig was met een opdracht kwam ook doordat ik de kennis nog niet had. Uiteraard ging het steeds beter naarmate ik langer stage liep en steeds meer kennis opdeed.

43

Bij mijn eerste evaluatiegesprek kwam naar voren dat ik wat meer collegialer zou moeten zijn. Nadat gesprek heb ik mijn best gedaan om me er wat meer tussen te begeven en wat meer te praten. Natuurlijk blijf ik mezelf en zal ik altijd wel serieus aan het werk zijn en daardoor wat stiller zijn. Mijn dieptepunten waren toch wel dat ik er achter ben gekomen dat ik dit niet mijn hele leven zou willen doen. De hele tijd achter een computer werken, is niet echt voor mij weggelegd. Tijdens mijn stageperiode heb ik gekeken naar andere opleidingen. Maar uiteindelijk er toch voor gekozen om mijn opleiding af te maken. De richting die ik op ga binnen de opleiding Mediavormgeving, weet ik nog niet. Ik heb daar nog geen besluit over genomen. Voor als nog ben ik de mensen van Exploi super dankbaar, dat ik mijn stage bij Exploi mocht lopen. Ondanks dat ik maar 1 jaar school erop had zitten. Ik heb niet alleen heel veel kennis opgedaan, maar ook voor mijn persoonelijke ontwikkeling was het een uitdaging en in mijn ogen is het aardig goed gelukt.

33


Bronvermerlding Op blz 17 staat een afbeelding van een poppetje, deze afbeelding is van een klant. Hierbij heb ik niks veranderd. Op blz19 staat een afbeelding, deze afbeelding is van een klant. Ik heb de kleuren veranderd zodat het meer bij mijn verslag zou passen. De resepten die op Blz: 19 staan heb ik van www.smulweb.nl Blz 24 eigen horoscoop. http://www.telegraaf.nl/vrouw/horoscopen/ Blz 31 tm 33 Gegevens van de site. www.rijksoverheid.nl Blz 34 gegeven uit personeelsgids van Exploi. Blz 7,8,9,11 en 13 komen van de site www.exploi.nl Blz 10 informatie van collega's. Alle foto's heb ik zelf gemaakt, behalve de cover. Alle advertenties in mijn verslag, daarvan heb ik verbeteringen in aan gebracht, nagemaakt, of zelf moeten maken. De plaatjes in mijn verslag komen uit het archief van Exploi. Alle sier plaatjes en achtergrond versieringen heb zelf gemaakt. Ik heb het blad gezondNU en het blad Linda gebruikt voor inspiratie.

44


Fit de met

Het is weer winter! Dat wordt genieten van sneeuw en ijs, warme chocolademelk en een knapperend haardvuur. Helaas is de winter ook een periode waarin veel mensen zich slap of niet lekker voelen, of minder vrij kunnen ademen.

KOAG/KAG-nr. 11-XXXX-XXXX * Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. ** Traditioneel Kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring.

Kan jouw lichaam wel wat ondersteuning gebruiken?

Bij deze advertentie heb de tekst moeten veranderen.

Kies dan voor de producten van A.Vogel. Ze zijn op basis van natuurlijke ingrediĂŤnten en met een gerust gevoel naast elkaar te gebruiken.


winter door A.Vogel

A.Vogel Keelspray

A.Vogel Echinaforce Hot Drink

A.Vogel Hoestspray bij droge hoest en kriebelhoest*

A.Vogel Cinuforce + menthol*

• Helpt snel de keel te verzachten • Stimuleert de natuurlijke afweer • Handige doseerspray

• Helpt snel en effectief • Overal makkelijk te gebruiken • Geeft geen gewenning, maakt niet suf

A.Vogel Echinaforce Tabletten**

• Bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid • Stimuleert het immuunsysteem • Bewezen effectief, werkt krachtig en natuurlijk • Versnelt herstel

• Verhoogt de weerstand en versnelt herstel na ziekte • Krachtige formule van Echinaforce met vlierbes • Lekkere siroop aan te lengen met heet (of koud) water

• Bij neusverkoudheid en een verstopte neus • Krachtig en effectief • Geeft geen gewenning

Kijk voor meer informatie op www.avogel.nl of bel met de A.Vogel gezondheidslijn: 0900 - 2 46 46 46 (10 cent per minuut)


ONMIDDELLIJKE* EN LANGDURIGE

VERLICHTING van hypergevoelige tanden. PRO-ARGIN™ TECHNOLOGIE

Tandpasta met unieke Pro-Argin™-technologie De eerste technologie waarvan klinisch is bewezen dat deze onmiddellijke* en langdurige verlichting biedt bij hypergevoelige tanden

VÓÓR

Pro-Argin™-Technologie Pro-Argin™-technologie dringt diep naar binnen in de dentinetubuli, sluit deze af en bestrijdt zo de oorzaak van gevoelige tanden, waar andere tandpasta’s alleen de zenuw verdoven.

NA elmex® Sensitive Professional™ is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. *Wanneer direct, gedurende 1 minuut, met de vingertop aangebracht. Nathoo S et al. J Clin Dent 2009, 20 (speciale uitgave): 123-130

Bij de advertentie heb ik de tekst moeten veranderen.

Stageverslag  
Stageverslag  
Advertisement