Page 1

MELISSA J MIRANDA Northeastern University Boston, Massachusetts


Melissa Miranda melissa.j.miranda@gmail.com


RESUME Education

Professional Experience

Northeastern University, Boston, MA Bachelor of Science in Architecture Magna Cum Laude Spring 2010, GPA: 3.70

designLAB architects, Boston, MA January 2009 - August 2009 June 2010 - Present

La Magia Institute, Rome, Italy Study Abroad Program Fall 2008 Parsons School of Design, New York, NY Summer Architecture Course Summer 2004, GPA: 4.00

Oudens Ello Architecture , Boston, MA June 2008 - August 2008 STUDIOS Architecture, New York, NY January 2008 - June 2008 Jonathan Levi Architects, Boston, MA January 2007 - June 2007


CONTENTS Future-Use Prototype - 7 Courtyard Housing Prototype - 17 Inhabiting The Tiber - 25 Urban Arts School - 31 Jonathan Levi Architects - 37 STUDIOS Architecture - 39 Oudens Ello Architecture - 41 designLAB architects - 43 Handwork - 45


6


7

FUTURE -USE PROTOTYPE

Northeastern University - Comprehensive Design Studio Studio 5 - Spring 2010


8

SITE PLAN _ENTRY DIAGRAM

SOUTH BUILDING SECTION

NORTH BUILDING SECTION


152' - 0"

9

FREIGHT ROOM

60' - 0"

FREIGHT ELEVATOR

25' - 0"

152' - 0"

FREIGHT ROOM

TYPICAL PLAN

PRINTING STATION

STORAGE ROOM

FREIGHT ELEVATOR

60' - 0"

28' - 0"

PANTRY

CONFERENCE ROOM

LOBBY

PRINTING STATION

OPEN OFFICE PROTOTYPE GROUND FLOOR

25' - 0"

PH YS ICA L

MO DE LO FE NT IR

Our future-use building is based on maximum flexibility. The gluelam wood structure evokes a mill building that can be used for many programs. The 25’-0 x 60’-0” bays allow for an open floor plan creating adapabiilty for many closed and open programs.

ES I TE FREIGHT ROOM

PRINTING STATION

STORAGE ROOM

FREIGHT ELEVATOR 28' - 0"

7' - 6"

28' - 0"

CONFERENCE ROOM

MTG ROOM

PRINTING STATION

OPEN OFFICE PROTOTYPE SECOND FLOOR

FREIGHT ELEVATOR

Room PANTRY

488 SF

250 SF

PERSPECTIVE VIEW FROM BEACON STREET

473 SF

473 SF

473 SF

473 SF

467 SF

CLOSED OFFICE PROTOTYPE THIRD FLOOR


10

SOUTH BUILDING SECTIONAL PERSPECTIVE

PASSIVE + ACTIVE ENERGY STRATEGIES


11

SKYLIGHT OVER CIRCULATION OVERHANG PROVIDES SHADING

JOISTS FORM SHADING LOVERS

DIFFUSED NORTHERN LIGHT FROM CANTED WINDOWS

NORTH BUILDING SECTIONAL PERSPECTIVE


15' - 0"

15' - 0"

15' - 11"

12

10' - 0"

RN AIR

H AIR

AIR EXCHANGE UNIT AIR HANDELING UNIT

The wooden components encase a regularized system of mechanical arteries providing efficient airflow through the building and allow for future-use adaptability. A thick north wall carries mechanical services vertically and distributes them through a modular sub-floor systems which hold ducts, electrical, and lighting (artificial systems). This 2’-6� plenimum is located in the roof, north wall, south wall, and floor plates. The plenium is used to carry mechanical system and passive lighting strategies. It is a unifying measure through the structure. 152' - 0"

HVAC DIAGRAM

FREIGHT ROOM

60' - 0"

FREIGHT ELEVATOR

25' - 0"


13

NORTH WALL DETAIL


14

SOUTHERN FACADE

LOWER CAMPUS ENTRY PERSPECTIVE


15

NORTHERN FACADE

COLLEGE ROAD ENTRY PERSPECTIVE


16


17

COURTYARD HOUSING PROTOTYPE

Northeastern University Studio - 4th Year Fall 2009


18

RAMP SOCIAL INTERACTION POSSIBILITIES

STAIR CORE + RAMP + TERRACED FLOOR PLATES DIAGRAM


UNIT EXTENSION ONTO RAMP

AM

G SIN

L

RA

NE

GE

GR DIA

S MA

ARTIST HOUSING POSSIBILTIES

The plan allows for various unit types: studio, one bedroom, two bedroom, and three bedroom. Each unit contains a small entry “porch� that allows neighbors to interact when circulating through the building. All bedrooms face the street while the living rooms and other public areas are adjacent to the ramp. Sliding screen-doors allow occupants to have the option of opening up their living rooms to the ramp, thereby enhancing opportunity for interaction. While the ramp promotes social interation it is in the control of the occupants to initiate their openness with one another. The landscape plan allows for the bifurcation of the wood-finished floor to give way for vegetation growth. The vegetation provides a note of vitality and relaxation to the circulation path.

RAMP EXTENSION INTO UNITS


20

RAMP LANDSCAPE PLAN

ELEVATION DETAIL


21

MAIN STREET ELEVATION

BOARDWALK ELEVATION


URBAN PLAN - GROUND FLOOR

The master plan called for a continuous boardwalk to run along the water. I created a park area to take advantage of the corner waterfront site. The texture of the boardwalk is seamlessly carried up into the main entrance ramp. The secondary streets are woonerfs, allowing for the slowing of traffic before the street dead-ends into the boardwalk. This also allows for slower traffic and more greenscape in front of the ground floor apartments. The entrance to the ground floor garages are signified through a raise in height on the elevations. The biforcation of the landscape plan translates into the facade on a larger scale where the wood cladding bifurcates to make way for views and operable windows.

URBAN PLAN - TYPICAL FLOOR

SECTION THROUGH ENTRY RAMP

PERSPECTIVE DOWN WOONERF STREET


23

Outstanding Student Research Award| 2010 Northeastern University Research & Scholarship Expo

PERSPECTIVE FROM BOARDWALK TOWARDS ENTRY RAMP


24


25

INHABITATING THE TIBER

La Magia Institute - Rome Studio Studio 3 - Fall 2008


26

CAFE & CLASSROOMS SPACE - RENOVATION & ADDITION TO ARSENAL

ENTRY PERSPECTIVE


LIBRARY

LIBRARY/ LOUNGE

WC

WOOD SHOP/ MODEL ROOM

WC

CRIT ROOM CONF. RM.

CRIT ROOM

TEACHER'S AREA

DIRECTOR'S OFFICE

LIBRARY/ LOUNGE

DETAILED ARSENAL PLAN

STUDIO & LIBRARY SPACE - RENOVATION & ADDITION TO ARSENAL

SECTIONS THROUGH ARSENAL

In order to reinvigorate the Tiber River riverfront I proposed to locate Northeastern’s International Campus along the banks. The site contained existing mill buildings and an arsenal with a metering of arches providing structural support. In order to acknowledge the past but look to the future an abstracted arch is used for the structure of the additions. The housing, performance, and reception buildings are situated to form a piazza for the students to gather. An outdoor performance space juts out into this piazza so that students can gather to view a performance in similar fashion as the ancient Romans.


28

STUDENT HOUSING & PERFORMANCE BUILDINGS

PERSPECTIVE FROM PIAZZA LOOKING AT OUTDOOR PERFORMANCE SPACE


29

LUNGO TEVERE

55

7

4

PORTA PORTESE

6 1

3

2

vIA PORTUENSE PIAZZA PORTUENSE

SITE PLAN


lower/sunken spaces green space 30

buildings rotated traffic calming


31

SHADOW STUDY

SECTIONAL HEIGHTS

HEIGHT DENSITY

SHADOW DENSITY DUE TO HEIGHTS

URBAN ARTS SCHOOL

Northeastern University - Pattern & Urban Design Studio Studio 2 - Spring 2007


In order to integrate the design into the existing city fabric of Boston’s historic South End, I did a series of studies to understand the context. I found that the relationships of the heights of the buildings helped unify different programs. A series of sunken pathways also help connect the different blocks in the South End. These semi-private pathways allow residents to access their backyards and it allows the public peaceful shortcuts away from traffic. In order the public this same ability through the school site I created an elevated pathway that allows the public to walk through the school site without interupting the different outdoor programs because they are at a lower level below the walkway.

UNDERGROUND PARKING ENTERANCE MUSIC STUDIO

ARTS STUDIO

DANCE STUDIO

ADMINISTRATIVE

ARTS ROOF TOP GARDEN

LOBBY KINDERGARTEN BASKETBALL COURTS

PUBLIC GARDEN

GYM

ADMINISTRATIVE OPEN SPACE

ARTS RELATED OPEN SPACE

AUDITORIUM

MAIN PROGRAMMING CLASSROOMS STUDIOS GREEN SPACE

URBAN ART SCHOOL_ INTERIOR ROAD SCHEME

PROGRAMMATIC DIAGRAM - ROOF PLAN

EXISTING LOWER SEMI-PUBLIC PATHWAYS


33

PH

YS I

C AL

M

O D EL

-

SC H

EM

AT I

C

D ES I

G N


34


35

PROFESSIONAL EXPERIENCE

JONATHAN LEVI ARCHITECTS, STUDIOS ARCHITECTURE, OUDENS ELLO ARCHITECTS, DESIGNLAB ARCHTIECTS 2007 - PRESENT


36

SITE MODEL (PHOTO CREDIT - IMU DANNY)


37

While at Jonathan Levi Architects I participated in many competions by building presentation models and participating in design charetts. Across is the site and facade detail models which I helped coordinate and build for the “aXon Academic Campus� invited competiton. Jonathan Levi Architects won a Boston Society of Architecture Honor Award for this project. While at the office I also helped create presentation models for IRS Andover Headquarters as well as the ACOHO-I Design Competition (Grand Prize Winner).

JONATHAN LEVI

Competitions January - June 2007

FACADE DETAIL MODEL (PHOTO CREDIT - IMU DANNY)


38

HAND SKETCHES BY TARA ROSCOE RENDERING DONE BY MELISSA MIRANDA


39

10’

While at STUDIOS Architecture I was involved in many test-fits for clients such as Orrick, Dow Jones, Young + Rubicam, and Bloomberg. I helped create efficient yet comfortable work enviornments. Presentation were put together to help the client understand the quantity and quality of space that they could occupy.

STUDIOS ARCHITECTURE

Corporate Division January - June 2008


40


41

INTERIOR VIEW LOOKING TOWARD ENTRY BRIDGE

PERSPECTIVE OF MYSTIC SEAPORT PROPOSED MUSEUM

The Mystic Seaport Museum project was initiated in order to attract more visitors to the Mystic Seaport Campus during the winter months. The maritime museum will house naval artifacts along with a theater and a dinning facility. In order to draw in the visitor from the southern end of the campus the entrance sequence needed to be carefully planned. The building’s pitched and butterfly roof is a play on the existing campus buildings with a modern touch. I created the 3D computer model along with the renderings for a trustees’ presentation.

OUDENS ELLO ARCHITECTURE

Mystic Seaport Museum July - August 2008

INTERIOR VIEW LOOKING TOWARD MYSTIC RIVER OVERLOOK


42


1" O.C.

43

1" O.C. 1" O.C. 1" O.C. 2 1/2"

1" O.C.

1"

CURTAINWALL MULLION/SIGHTLINE 1/8" WIDE CUSTOM CERAMIC FRIT PATTERN & COLOR, TYP.

1" O.C. 1" O.C. 1" O.C. 2 1/2" 1"

CURTAINWALL MULLION/SIGHTLINE 1/8" WIDE CUSTOM CERAMIC FRIT PATTERN & COLOR, TYP.

zinc panel

glass frit

glass frit

VARIES - SEE CURTAINWAL ELEVATIONS

mullion

zinc panel

VARIES - SEE CURTAINWAL ELEVATIONS

mullion

mesh

mesh

existing concrete

existing concrete

new concrete

The University of Massachusetts Dartmouth’s campus was built by Paul Rudolph in the 1970s Brutalist Movement. While at designLAB I have worked on Schematic Design through Construction Drawings for the addition and renovation to the Library. The addition allows for a student center and cafe space, while the renovated library brings back the vibrant palette of textiles originally intended by the architect.

new concrete

designLAB architects + Austin Architects

designLAB architects + Austin Architects

designLAB architects

Claire T. Carney Renovation 7 Addition June 2009 - Present


44

Hydrocal, Wood, & Plexi Model

3D Interpretation of El Lissitsky’s 2D Proun Painting

El Lissitsky , Proun 19D


45

PROUN ABSTRACTION

Northeastern University Fall 2005


46

“Platonic Solids #1” - Charcoal Drawing

“Platonic Solids #2” - White Chalk Drawing

“The key is light. And light illuminates shapes and shapes have emotional power....the play of those vital abstractions which are the essential qualities of architecture.” - Le Corbusier


47

“Platonic Solids #3” - Pixels of Light Density

LIGHT STUDY

Parsons School of Design Summer 2004


48

“Injured Strength” Detail

“Injured Strength”


49

“Portal”

“Portal” Detail

HAND WORK

Personal Work


50


51

CAKE WORKS

Personal Work one of the few cakes created in association with designLAB architects staff

Melissa Miranda Portfolio 2011  

Architectural Portfolio