Page 1

M E L I S S A WAT S O N

ARCHITECTURE & DESIGN PORTFOLIO


Melissa L. Watson wats on.me l issa@k u. edu + 1 (8 1 6 ) - 8 13 - 6288 linkedin.com/in/melissa-l-watson

EXPERIENCE Bu r ns & M cD onne l l Architectural Intern | June 2018 - Present Advance schematic design phase through deliverables such as construction & interior programming documents. Generate graphics in Revit & Adobe Suite to illustrate interior and exterior details.

D ir t Works S tud io - M a k e r s t u d i o R e n o v a t i o n Consultant Coordinator | Spring 2018 Investigate existing MEP conditions of renovation site and report through construction documentation. Communicate with university & consultant engineers to implement resolutions.

A m e r i can I nst i t u te of A rchi te c t u re S t u d e nt s KU Public Relations Coordinator | July 2018 - Present Design all graphics for digital and public displays. Responsible for all social outreach to School of Architecture & Design on media forms & documentation of the 2018-2019 academic year.


E D U C AT I O N

ACHIEVEMENTS

University of Kansas

Makerstudio: A rchitec ture Masterprize in I nter ior D esign - Student Categor y Fall 2018

Master of Architecture | 2015 - 2020 School of Architecture & Design 3.83 Cumulative GPA Architecture in Europe • Faculty-led study abroad program • Germany, Czech Republic, Austria, & Switzerland

Harrisonville High School Student | 2011 - 2015 4.41 Cumulative GPA Valedictorian of Graduating Class National Honor Society

T h e H a i t i P r o j e c t : Wo r l d A r c h i t e c t u r e Communit y Student Award Fall 2018 Elizab eth R ivard S cholarship Recipient Fall 2018 Phi Kappa Phi Initiation 2017 S cho ol of A rchitec ture D ean’s List 2016 - present

INVOLVEMENT

SKILLS

S c h o ol of A rch itec ture Student A mba ssa d or

M o d e l i ng

Fall 2017 - Spring 2018

Revit, AutoCAD, Sketchup, Rhino 3D, Lumion, Revit Cloud

Global Studio - The Haiti Project

Adobe Creative Suite

Fall 2017- Spring 2018

Illustrator, InDesign, Photoshop, Lightroom, Premiere Pro

• Communications Team

Personal

American Institute of Architecture Students

Public Speaking, Leadership, Teamwork & Management, Photography, Sketching, Organization, Communications

Fall 2015 - Present • Freedom by Design Project Manager • Member


From an early age, I was inspired by both the natural and built environments around me. How the two coexist with another and influence individuals’ lives is something that persistently intrigued me. Architecture, both in simplistic and complex forms, has the capacity to not only satisfy fundamental needs, but also impact individuals as they grow and change through time. I am committed to this all-encompassing and evolving profession, and am passionate about the way in which we, as architects, can contribute meaningful works to the world around us.


content 01

6 0 1 M A I N S T. urban district & venue development

02

THE MAKERSTUDIO design-build studio renovation

03

LAWRENCE JUNC TION proper ty revival & master planning

04

T H E B AT H S mixed-use building design

05

THE HAITI PROJECT community outreach & rammed ear th construction


01. 6 0 1 M A I N S T. v e n u e d e s i g n | s e n i o r | i n d i v i d u a l | Pe t e r B r o e d e r & M a t t K e y s

From analysis of the current Kansas City I-70 loop, findings have shown the potential to remove the north portion and extend an urban development through the current two mile site. With this opportunity to explore, this studio focused on a three-part project investigation and development:

1) Master Plan 2) Venue 3) Experience

601 Main St. is a multi-use sports venue that focuses on highlighting crucial circulation movement in Downtown Kansas City to define a venue that functions for tennis matches, concerts, seasonal events, and more. Through the implementation of a concourse level that bridges Main St. from Downtown to Main St. in the River Market, users can find park space, shopping and food opportunities, and a community gathering point at the heart of north Kansas City.

Programs: SketchUp, Lumion, AutoCAD, Illustrator, Photoshop / 4 months


Initial Master Plan Sequence


SCALE The site lies between two contrasting architectural perspectives, and must fur ther consider the sense of scale as a user and the programming elements to integrate within the context naturally.

AUTHENTICIT Y & LIG HT POW ER

DIS TRI

CT

FIN AN

CIA L

DIS TRI

Kansas City holds traditions and histor y within each district,

CT

LIB RA

GO VE

RN ME

NT DIS

TR RY DIS

ICT

VISITOR

CITIZENS

EN T

DIS TR

ICT

and it is impor tant to consider these insights and foster connectivity within the built and natural environment.

TR ICT

RIV ER

COMMUTER

GA RM

MA RK

TR ET DIS

ICT

RESIDENT

PUBLIC REALM There are three anchor points within the city that offer diverse forms of enter tainment: strong night life, hospitality, and quiet leisure space. The site has the potential to bring for ward more of these spaces, and bond the existing together more cohesively.

PA R T I : M A S T E R P L A N


N

ST . FIC

MI

SS

OU

RI

. ST

PA CI

T

U

.

. VD BL

AV E

D

CO

N

ST.

R

N

ES T.

RA

LAW AR

DO TTE

AL W

DE WY AN

RS

O RID

G

IN S T.

E

INT

AL TU

X

TE

N CO

MA

IO AT GR

BR

OA DW AY B

LV D.

GY LO

O YP

GT

TIN XIS

E

ING

SE

PO

O PR

ON DZ


ST. MAIN

E WAR DELA

ST.

PA R T I : M A S T E R P L A N

WYANDOTTE ST.

6TH ST.


WALNU T ST.

ST. OAK

OU MISS RI AV E.

FIC PACI

6TH ST. ST.

T OF HEA R

A ME

RIC


PROPOSAL

M AI

N

ST .

CUT

GATHERING

EXPERIENCE

PA R T I I : V E N U E


DE

LA W AR

AI

W A

LN

U

As Main St.

E

M T

S T.

N

ST .

ST .

in the Financial District does not align with Main St. in the River

Market District, the main stadium concourse becomes that connection in order to increase pedestrian movement and interaction between two impactful districts.


CONC. TOPPING SLAB OVER MOLDED SHEET DRAINAGE PANEL

UPPER CONCOURSE 14’- 0”

COURT LEVEL -15’- 6”

FOUNDATION INSULATION COMPOSITIE WATERPROOFING SYSTEM WATERSTOP

STEEL HANGERS

TERM. BAR SET 2" MIN. FROM EDGE OF CONC. SEAL OVER WITH WATERPROOFING MEMBRANE FLASHING

MILD STEEL CHANNEL

DRAIN

PERIMETER CHANNEL CEILING FINISH STOREFRONT CURTAIN WALL SYSTEM

A 34’- 0”

4 GLASS ROOF SHEATHING FLASHING STEEL FASTENERS GLULAM TRUSS

2’-10”

BUILT UP ROOFING INSULATION SLOPED TO DRAINS PARAPET

GLAZED ALUM. FRAMED CURTAIN WALL SYSTEM

RESTAURANT

2

RESTAURANT

MECHANICAL

1

PA R T I I : V E N U E


B CONCRETE

PRECAST CONCRETE RISERS

GLASS ROOF SYSTEM

WOODEN TRUSS SYSTEM UPPER CONCOURSE 14’- 5”

STEEL PLATE THREADED ANCHOR RODS THREADED ANCHOR RODS FLASHING

GLULAM RAKER BEAMS

(BEYOND)

CONCRETE COLUMNS

C

B 41’- 0”

33’- 0”

6’- 0”

8’- 6”

TOP RISER

32’- 9”

UPPER CONCOURSE

14’- 5” 3

2’ x 4’ CONCRETE COLUMN 24’- 0”

18’- 0”

CONC. TOPPING SLAB OVER 071413 MOLDED SHEET DRAINAGE PANEL

MAIN CONCOURSE

0’- 0”

STORAGE

LOCKER ROOM

SLAG WOOL FIBER BD. INSULATION APPLIED TO UNDERSIDE OF PRECAST CONCRETE SANDWICH PANEL WALL

COURT LEVEL

-15’- 6”


The integrated nature of the venue creates an environment that is well-knit into the current urban community. The venue is approachable, and features many mixed use opportunities including a Main St. pedestrian boulevard that extends to the northernmost point of the city. Bridging the connection from downtown to this historic district allows a multitude of community events to occur at the heart of the two critical urban spaces.

PA R T I I I : E X P E R I E N C E


PA R T I I I : E X P E R I E N C E


02. T H E MA K E R S T U D I O d e s i g n - b u i l d | j u n i o r | g r o u p | p r o f. C h a d K r a u s Studio Role: Consultant Coordinator

Tasked by KU’s very own School of Architecture and Design faculty, my design-build studio worked to rethink the traditional spatial program of a studio wing of Marvin Hall to become a collaborative makers’ studio for all design disciplines at the university department. Enabling transparency and areas for group engagement through the minimization of physical barriers, this project sought to foster a stronger sense of community and collaboration amongst various studio groups. As consultant coordinator for the project, I worked closely with the external contractors and engineers to implement the necessary mechanical & HVAC resolutions for the project. From thorough documentation and analysis, we were able to remove a large central return air shaft that hindered visibility across the space to enable a fully open studio work space.

Programs: Revit, Illustrator Design-build renovation / 6 months


Openness & Flexibility

Recognizing the existing amount of wall space that hinders a collaborative and transparent studio culture, our team worked to consider the implications of removing these barriers to create an open makers’ studio space.

The Meeting Point Utilizing a kinetic wall system, the Dirt Works Studio sought to implement a multi-use architectural wall and tabletop system to act as both a collaborative workspace and pin-up presentation area.


Before

After


EXISTING RETURN AIR SHAFT

Return Air Shaft Repair Details

CENTRAL SHAFT RETURN PROPOSAL


A2 A1

C1

B2 B1

H1 D1

H2

D2

H3

D3 D4 D5 F2 F1

E2 E1

G1 G2 G3

I5

I3 I2 I1

I8

I7 I4

I6

Construction & Shop Drawing Documentation


R E N O VAT I O N P R O C E S S After completing construction documentation and shop drawings, the studio completed a tedious renovation process for three months. Tasks during this phase including full demolition of mundane interior walls & finishes, sand blasting to reveal the hundred-year old stone wall, and the construction of two new drop ceilings and the kinetic wall system. Working diligently alongside my peers, I experienced the all-encompassing nature of an architectural project and gained knowledge of construction methods and practices used within the field. I had the opportunity to communicate with the external contractors and engineers for the project that aided in MEP implications. From this role, I gained knowledge of the integrated nature of mechanical, electrical, and plumbing components within a building system, how they work with one another, and the ways in which we can be more cognizant of these features in interior design.


Final Photograph


03. L AW R E N C E J U N C T I O N u r b a n d e s i g n | j u n i o r | g r o u p | p r o f. C h a d K r a u s

New Urbanism, an ideology proposed within urban design, has shed light on problems occurring within our neighborhoods and urban environments everywhere. Economic development in forms of big-box retailers & fast food restaurants have come to dominate towns once focused on locality and the history of a place. In both large & small urban settings, residential, commercial, and institutional facilities have become separated, making interconnectivity difficult to achieve. Lawrence Junction, a master plan design project, sought to address these problems in the programmatic features and layout of a north Lawrence community. Combining shopping, residential, and community buildings, the proposal sought to redefine traditional neighborhoods today, creating an environment that is walkable, interconnected & diverse for residents and community members.

Programs: Revit, Illustrator, Photoshop / 1.5 months


Housing

Housing

Retail

N 1st St.

Mixed Use

Housing

N 1st St.

Park

Market

N 1st St.

Retail

Parking Garage

School

Mixed Use

Housing

Housing

Park

Housing

Housing

JT St.

Retail

JT St.

Mixed Use


Street Perspective

Pocket Neighborhood


Massing Model: 1” = 50’


04. T H E B AT H S m i x e d - u s e | j u n i o r | i n d i v i d u a l | p r o f. C h a d K r a u s

Branching from the master plan proposal, the next step was to individually generate a community building within the development. The Baths, a mixed-use building located along the Kansas river levee, features contemplative and collaborative wellness spaces, while additionally including residential apartments that frame views to both nature and the riverside. In the juxtaposition of two distinct forms, the Baths allows the existing levee topography to define spaces within the building, creating appropriate public and private areas. Natural elements such as water and earth inside and outside of the building redefine what we consider wellness and fitness centers today, and pushes the boundary to combine the built and natural environment in a seamless connection.

Programs: Revit, AutoCAD, Rhino, Illustrator, Photoshop / 2 months


CONTEXT

F O R M AT I O N

Located near the north boundary of the property, the site features a strong connection to the levee walk ing path, a park, and a main entr yway to the development.

Allowing the bottom form to naturally inte grate into the existing topography and the top form to contrast it in modularity, the overall form created allows the building to ser ve two programmatic purposes.

V I E W M A X I M I Z AT I O N

COMMUNIT Y INTERAC TION

Highlighting views to the park, the cur ved form reaches its climatic height with a window framing this view while the top form is rotated to emphasize residential views to downtown Lawrence and the riverside.

The building becomes a highly interactive space in many locations. Distinct entries occur from the street, levee walking path, and from the third floor as the south end of the building rises from the current landscape.


Ground Floor

Second Floor


Third Floor

Fourth Floor


Sectional Model: 1/4” = 1’-0”


Gravel Layer R igid I nsulation 2x4 Wall Suppor ting I nner Window Wall Bug Screen with Aluminum Frame 7/16” Control Damper with I nsec t Dampers 2x12 Wood Plank 1” Glass Wall

1” Glass Wall 7/16” Control Damper with I nsec t Dampers Bug Screen with Aluminum Frame Wood Warren Truss CLT Wall

Prairie Grasses Engineered Soil Moisture Por tals EDPM Slip Sheet Waterproofing Membrane Bonding Adhesive R igid I nsulation Moisture Barrier CLT Paneling- 5 lyr R igid I nsulation Pre - cast Concrete Panel Moisture Barrier Gravel Layer Drainage Pipe


05. T H E H A I T I P R O J E C T design-build | junior | group p r o f. C h a d K r a u s , L a n c e R a k e , & K e n t S p r e c k e l m e y e r S t u d i o R o l e : C o m m u n i c a t i o n s Te a m ( P h o t o g r a p h e r )

The Haiti Project, KU’s first global architecture studio, was a highly interactive course in which the studio worked to design a community shelter for a rural town in Les Cayes, Haiti that was recently affected by natural destruction. The shelter is currently in progress, and my particular role in the project was to research rammed earth construction techniques to then document various project mock ups in forms of photographs and tutorial videos for native Haitians to utilize in future construction processes. From studying a simple vernacular construction technique, I had the opportunity to learn and experience a global project from a hands-on perspective, experiencing the joys and challenges of a real construction project. Architecture is a powerful medium that can impact communities of any size, and I am excited to see the impact this project will have upon the Haitian community in the future as they continue to rebuild and grow.

Programs: Revit, Lightroom, Premiere Pro / 8 months


Rammed Earth Process


FALL 2017 In the fall semester, the studio constructed two 4’ tall prototypes that explored consistent compaction rates (left photograph) and experimentation with different pigments and grid variation (right photograph). Through this process, I thoroughly documented each construction step to then compile into videos and step-by-steps for the Haitian team to then utilize. With each iteration, we began to see how this construction technique could begin to weave Haitian culture into the architecture of the community shelter through color vibrancy. From both research and experience, we gained a better awareness of the project scale and the ways in which we could become more considerate in our design work.

Fall Semester Mock-Ups


2X3 WOOD STUD PONY WALL

CONCRETE RING BEAM

FABRIC INFILL PANEL

30CM RAMMED EARTH WALL

SPRING 2018

10CM CONCRETE SLAB

During the spring semester, we continued our

10CM COMPACTED COURSE GRAVEL

exploration of rammed earth, but additionally

COMPACTED BACKFILL

studied how the roof system, composed of bamboo trusses would work in conjunction with the wall construction. We completed a half scale mock-up of one structural bay (shown) in order to better understand these new individual components and their relationships to one another.

CONCRETE FOUNDATION EXISTING RUBBLE FOUNDATION


Exhibition Documentation


M E L I S S A W AT S O N

watson.melissa@ku.edu +1 (816-813-6288)

Profile for melissa-watson

Melissa Watson - Fall 2018 Architecture Portfolio  

Melissa Watson - Fall 2018 Architecture Portfolio