Page 1

2017

Toeristisch Lanaken

Gemeente Lanaken Toeristische brochure Vu: Patrick Maesen, vzw Toerisme, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken.

Fiets- en wandelparadijs www.visitlanaken.be

VVV_brochure2017versie2.indd 1

23-12-2016 12:34:44


NL

Welkom in

LANAKEN

B

D

LANAKEN

Hasselt

Maastricht

Aachen

Liège

Bezoekers aan het woord (bron: booking.com) Hilde (BE) 9,6: Rustige omgeving, charmante dorpskern met leuke en lekkere eetgelegenheden. Heel goede uitvalsbasis voor wandelingen, shoppen (o.a. Maasmechelen, Hasselt) en stadsbezoek (o.a. Hasselt, Maastricht). Herman (BE) 9,6: Zorgzame gastvrouw, dichtbij natuurwandelingen en dichtbij shopping-mogelijkheden kleinschaligheid geeft knusse sfeer.

Inhoud 4

Fietsparadijs Lanaken

6

Evenementen

7

Wandelparadijs

8 10

Nationaal Park Hoge Kempen

12

Situeringsplan

14

Oud-Rekem

16

Rivierpark Maasvallei

17

Te gast bij Neanderthalers

Dirk (BE) 8,3: Schitterende ligging, ideaal voor wandelingen.

18

Groepsuitstappen

20

Logeren

Mart (NL) 10: Ideaal startpunt voor genieten van natuur en cultuur in Nederlands en Belgisch Limburg. Ligging op loopafstand van Nationaal Park Hoge Kempen en fietsafstand van Maastricht. Goede restaurants ‘om de hoek’.

23

Kalender

Willy (BE) 8,8: Een goede uitvalsbasis voor Maasmechelen, Maastricht, Valkenburg, natuurpark waar je prachtige wandelingen kan maken. Goede restaurants op loopafstand waar de gastvrouw met alle plezier voor jou boekt. Gaan zeker terug.

Domein Pietersheim

Hetty (NL) 8,5: Vriendelijk personeel, prima uitgangspunt voor fietstochten. Peter (NL) 9: Mooie uitvalsbasis voor bezoek aan Maastricht!

Post een selfie 2

EN WIN!

VVV_brochure2017versie2.indd 2

Maak een selfie op je favoriete plekje in Lanaken en post deze op Facebook met #visitlanaken en maak kans op een leuke prijs.

23-12-2016 12:34:53


In 2016 zocht Toerisme Lanaken een social media ambassadeur. Iemand die graag in Lanaken vertoeft en dit ook uitdraagt via de sociale media. Myriam Arits viel meteen op dankzij haar enthousiaste #visitlanaken- posts.

Voorwoord Myriam Arits

Als je midden in de Euregio woont, omgeven door het Nationaal Park Hoge Kempen, aan de rand van het Rivierpark Maasvallei dan kun je toch enkel en alleen iedere dag verwonderd buitenstappen om te ontdekken en ervaren wat Lanaken allemaal te bieden heeft.

Levensgenieters komen hier zeker aan hun trekken op de vele unieke en interessante plekjes die Lanaken rijk is. Je kunt makkelijk te voet op pad langs het water of door de bosrijke landschappen. Het fietsroutenetwerk is dan weer ideaal om grotere afstanden te overbruggen en te genieten van de weidse vergezichten met overal

Ze toont ons via haar Facebook en Instagram- pagina de mooiste plekjes in Lanaken. De bekende trekpleisters uiteraard, maar ze introduceert ook de onbekende, onbeminde pareltjes aan het grote publiek. Het is ons een eer dat Myriam het voorwoord wilde verzorgen voor dit magazine.

de gelegenheid om op tijd en stond en naar hartenlust een natje en een droogje te nuttigen. Het enorme aanbod aan bezienswaardigheden of activiteiten voor jong en oud blijft inspireren om op ontdekkingstocht te gaan. In dit magazine vind je een waaier aan uiteenlopende invalshoeken voor een leuke dag met de familie of met een groep vrienden. Onthaasten en logeren in het idyllische groen zijn dan weer ideaal voor een weekendje weg, laat je meeslepen door de overweldigende natuur en een rijk verleden in ons uniek erfgoed. Elk seizoen heeft ook hier zijn charmes. Wij Limburgers mogen best wat chauvinistischer zijn. Als social media ambassadeur van Lanaken ben ik enorm trots op Lanaken en dat wil ik van ganser harte uitdragen. Visit Lanaken!

Openingsuren

Openingsuren

Openingsuren

Infobalie Oud-Rekem

Infobalie Museumkerk

Infobalie Waterburcht Pietersheim

Kanaalstraat 11, 3621 Rekem T. +32 89 722 467 visit@lanaken.be

Groenplaats z/n, 3621 Rekem T. +32 89 718 621 museumkerk@lanaken.be

Waterstraat 52, 3620 Lanaken T. +32 89 772 534 waterburcht@lanaken.be

HOOG SEIZOEN Van paasvakantie t/m herfstvakantie: maandag t/m vrijdag: van 10 tot 17 uur zaterdag, zondag en feestdagen: van 10 tot 13 uur

HOOG SEIZOEN Van 1 april tot eind november: alle dagen van 13 tot 17 uur

HOOG SEIZOEN Van paasvakantie t/m herfstvakantie: alle dagen van 10 tot 17 uur

LAAG SEIZOEN Maandag t/m vrijdag: van 13 tot 17 uur

LAAG SEIZOEN Maandag t/m vrijdag: gesloten met uitzondering van de schoolvakanties Zaterdag: van 13 tot 16 uur Zondag: van 10 tot 16 uur

LAAG SEIZOEN Maandag t/m vrijdag: van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur Zaterdag, zondag en feestdagen gesloten.

3

www.visitlanaken.be - visit@lanaken.be - T. +32 89 722 467 VVV_brochure2017versie2.indd 3

23-12-2016 12:34:56


Fietsparadijs

Lanaken

Groen. Levendig. Bourgondisch. Gastvrij. Euregionaal georiënteerd. Dat is Lanaken. En misschien wel de leukste manier om Lanaken te ontdekken, is met de fiets! Het alom geroemde, Limburgse fietsroutenetwerk leidt je van knooppunt naar knooppunt en van vergezicht naar bezienswaardigheid. Lanaken maakt deel uit van de schilderachtige Maasvallei en het Nationaal park Hoge Kempen. Geniet ook van de gevarieerde mix die het Mergelland, Haspengouw en de Kempen vormen. De gunstige ligging op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg maakt van Lanaken dé vertrekplaats bij uitstek voor een fietsverkenning van beide Limburgen.

Domein Pietersheim, fietsfun voor groot en klein

Mountainbiken in Lanaken! Mountainbikeliefhebber? Start je tocht in Domein Pietersheim! Pietersheim is één van de negen instapplaatsen van het mountainbikenetwerk Hoge Kempen, dat in oktober 2016 geopend werd. Het netwerk omvat 6 lussen van mountainbikepaden van in totaal maar liefst 160 km. Of je nu beginnend biker bent of al gevorderd; je vindt er sowieso je gading. Het netwerk biedt stevige beklimmingen en afdalingen met hoogteverschillen tot 45 meter. Zo is er bijvoorbeeld de Steilrand, die de overgang tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau vormt. Of onderneem een heuse bikemarathon: een tocht van 80km! De routekaartjes van het mountainbikenetwerk zijn voor € 3 te koop in het infokantoor van Oud-Rekem en van de Waterburcht.

Domein Pietersheim met kasteelpark en kinderboerderij is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen (p. 8) en vormt een ideale vertrekplaats voor je fietstocht. Via de knooppunten 131 en 140 sluit je er probleemloos aan op het fietsroutenetwerk. Breng je fiets mee en parkeer je wagen op de gratis en ruime parking van de kinderboerderij. Of huur gewoon een fiets bij het fietsverhuurpunt. Naast traditionele fietsen kun je ook een e-bike, kinderfiets en mountainbike bij ons huren. Bel of mail ons dan even op voorhand.  T. +32 89 712 120, pietersheim@lanaken.be

4

VVV_brochure2017versie2.indd 4

Lanaken, niet voor ni ets 23-12-2016 12:35:10


Fietsen en proeven (32 km) Maak een mooie fietstocht van ‘gang naar gang’, door de prachtige omgeving van Lanaken en de gezelligste stad van Nederland, Maastricht. Proef op drie locaties van ‘bourgondisch Limburg’ met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Ontdek Maastricht en OudRekem, ‘het mooiste dorp van Vlaanderen’. Je fietst ook door het Nationaal Park Hoge Kempen en het groenste stukje Maasland. Vertrek tussen 9 en 11 uur Einde tussen 15 en 17 uur. € 29,95 per persoon

Fietsparadijs Limburg Bij uitbreiding van Lanaken is heel Limburg een fietsparadijs! Het Limburgs fietsroutenetwerk beslaat maar liefst 2000 km! Het unieke knooppuntensysteem zorgt voor overzichtelijke routes. Wil je zelf je route samenstellen of verkies je vooraf uitgestippelde routes? Bij Toerisme Lanaken of via www.visitlanaken.be/webshop zijn verschillende fietskaarten beschikbaar.

ni ets een fietsparadijs! VVV_brochure2017versie2.indd 5

tip

Download de gratis app: “Limburg Fietsparadijs” en kies uit maar liefst 41 belevingsvolle themalussen doorheen de volledige provincie. 5

23-12-2016 12:35:16


(A)typische

evenementen

Steeds meer hobbyfietsers vinden de weg naar Lanaken dankzij een mooie, groeiende traditie van fietsevenementen.

Smakelijk op de fiets -11 juni 2017 Ontdek Lanaken en haar unieke landschappen en proef haar heerlijke streekproducten! Combineer een fietstocht van ca 45 km met een aantal culinaire stops en proef er van degustatiegerechten met diverse streekproducten. Sluit je fietstocht af met een exclusief dinerbuffet met livemuziek. Start en einde zijn voorzien in Lanaken.  www.visitlanaken.be/smakelijkopdefiets

Limburg Fietsvierdaagse – 7 /10 september 2017

6

Lanaken vormt vier dagen lang de uitvalsbasis van een bijzondere fietsvierdaagse. Kom vier dagen genieten van bos, heide, waterlopen en kastelen. Ben je een ervaren fietser? Of net niet? Je kiest zelf je afstand: 35, 50 of 70 km! 58 Limburg  www.limburgfietsvierdaagse.be

VVV_brochure2017versie2.indd 6

FIETSVIERDAAGSE

23-12-2016 12:35:32


Wandelparadijs

Lanaken

Wandelen in Domein Pietersheim Domein Pietersheim is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Van hieruit kun je verschillende prachtige en goed bewegwijzerde wandelingen maken. Er zijn in totaal 8 routes in het Nationaal park op het grondgebied Lanaken. Van start gaan kan op 3 instapplaatsen.  www.rlkm.be In het najaar van 2016 zijn de wandelroutes in Pietersheim volledig heraangelegd. Twee prachtige, compleet nieuwe wandelingen bleken zo bijzonder dat het Deutsches Wanderinstitut ze een uniek Duits keurmerk gaf. Lees er meer over op pagina 11.

Wandelen in Rivierpark Maasvallei

Honden welkom

Vertrek vanuit Oud-Rekem, het mooiste Dorp van Vlaanderen en verken in zuidelijke richting het mooie natuurgebied HochterBampd, waar je Galloway runderen in de vrije natuur kunt aantreffen. Of ontdek in noordelijke richting de ‘Oude Weerd’. Verneem meer over deze 2 natuurpareltjes op p. 16.

Honden zijn welkom in het Nationaal Park, op voorwaarde dat ze kort aangelijnd worden. In Domein Pietersheim is er bovendien een hondenlosloopzone. Je bereikt ze vanuit de instapplaats ‘La Butte aux Bois’ (Paalsteenlaan 90). Bewegwijzering naar de hondenzone is voorzien vanaf deze startplaats.

VVV_brochure2017versie2.indd 7

7

23-12-2016 12:35:42


Nationaal Park

Hoge Kempen Bergerven

DILSEN -STOKKEM

Bo

sb

ee k

OPGLABBEEK

N 75

Station As

31

Connecterra

N 78

Antwerpen

AS

E3

14

32

Mechelse Heide

GENK

Eindhoven Weert

MAASMECHELEN

33

Kattevennen

E 25

Brussel

Ma as

Donderslag

msvaart Zuid-Wille

Oudsberg

Aken

ZUTENDAAL Maastricht

Lieteberg

Pietersheim

Alb

LANAKEN al

na

ka

ert

tip

Verken het Nationaal Park te voet, per fiets of te paard en maak je tocht nog boeiender door met een Ranger op pad te gaan.

MAASEIK

Solterheide

MEEUWEN -GRUITRODE

N 76

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen, met als blikvanger het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit 5700 ha grote natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten DilsenStokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Genk, As ĂŠn Lanaken. Uitgestrekte bossen en heidevlakten, grote waterplassen en hoge toppen met eindeloze vergezichten liggen er klaar voor jouw avontuur!

8

VVV_brochure2017versie2.indd 8

23-12-2016 12:36:02


6 Poorten

6 Unieke verhalen Ontdek Domein Pietersheim op pagina 4, 10 en 11 in deze brochure. Prinsheerlijk spelen door de tijd  Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, T. +32 89 712 120 pietersheim@lanaken.be, www.pietersheim.be

Zes toegangspoorten, elk met hun eigen karakter, helpen je op weg in het Nationaal park. Vanuit deze informatiepunten ontdek je één Nationaal Park, zes keer anders!

ndhoven

Aken

astricht

Bezoek de unieke vlinderserre of geniet van het eerste ”blotevoetenpad” van Vlaanderen. Voel de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. De beklimming van de uitkijktoren, het doolhof en een onderaardse mollenpijp zorgen voor een extra uitdaging. Insectenleven op blote voet  Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal, T. +32 89 255 060, info@lieteberg.be, www.lieteberg.be

Connecterra is de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op de plek waar meer dan een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, geniet je nu van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s! Op en top natuur  Zetellaan 54, 3630 Eisden-Maasmechelen, T. +32 471 083 567, info@connecterra.be, www.connecterra.be

Met de Cosmodrome is het thema voor deze poort tot het Nationaal Park snel duidelijk! Hier leer je in 360° alles over de aarde, het ontstaan en de evolutie ervan, haar plaats in het heelal, planeten en sterren…In het observatorium kan je met een reuze-telescoop zelf op speurtocht in het heelal. Dromen van de Kosmos  Planetariumweg 18, 3600 Genk, T. +32 89 655 555, kattevennen@genk.be, www.kattevennen.be

Als wandelen je doel is, dan is de Mechelse Heide een verplichte stop! Hier wandel je tussen bos en heide in een mooi en uitgestrekt, golvend landschap. Hier is geen bezoekersonthaal, maar je vindt alle informatie in de schuilhut op de parking. Wandelen op grote hoogte  Jozef Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen,T. +32 89 769 888, toerisme@maasmechelen.be, wwwmaasmechelen.be

Het smalste bezoekersonthaal van het Nationaal Park vind je in de gerestaureerd trein in Station As. Vanop de 31 meter hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de Limburgse steenkool in As ontdekte, geniet je van een vergezicht Sporen en fietsen door Mijnstreek  Stationstraat 124, 3665 As - T. +32 89 622 867 toerisme@as.be, www.stationas.be

VVV_brochure2017versie2.indd 9

9

23-12-2016 12:36:06


Poort tot het Nationaal Park

Domein Pietersheim Kinderboerderij en speeltuin Pietersheim

De meest gezins- en kindvriendelijke toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen vind je in Lanaken. De kinderboerderij en het kasteelpark bieden uren plezier voor groot en klein!

Waterburcht Pietersheim: museum en bezoekerscentrum De gerestaureerde, 12de eeuwse waterburcht met weermuren en poorttoren is de stille getuige van het bewind van de heren van Pietersheim. Een film met 3D animaties toont je de evolutie van de middeleeuwse burcht tot het kasteel van de 16de eeuw.

Ezels, schapen, hertjes, kalfjes en Libelle het Belgische boerenpaard… het zijn maar enkele van de vele bewoners van de kinderboerderij. In het huis van Lotte en Giel halen kinderen hun hartje op tussen de talrijke kippen- en konijnenrassen van eigen bodem. Kleurrijke informatieborden en interactieve spellen wijzen je de weg. Naast het Huis van Lotte & Giel, ligt de Knuffelweide. Een plek waar kinderen en dieren écht in contact komen met elkaar. Uiteraard is er steeds toezicht van een begeleider die ten dienste staat van de kinderen en de dieren. Het bonte dierengezelschap bestaat uit een pony, dwerggeitjes, konijnen, klein pluimvee, vogels, duiven en cavia’s.

In het bezoekerscentrum leer je alles over het Nationaal Park. Jonge bezoekers leven zich uit in diverse interactieve spellen. Het imposante open depot - met unieke archeologische vondsten - is een blikvanger. ¨Jan van Pietersheim”, de hoofdrolspeler in een historische trip over de waterburcht en haar bewoners, zal de herinnering aan je bezoek warm houden. Voor gezinnen is er het spel “Ridders gezocht!”, een leuke leidraad voor je verkenning van de waterburcht en haar mysterieuze verleden. Je bezoekt de Waterburcht helemaal gratis! Ga ook in 2017 weer op zoek naar de Schatten van Vlieg in de Waterburcht!

10

VVV_brochure2017versie2.indd 10

23-12-2016 12:36:14


In de aangrenzende speeltuin ravotten kinderen ongestoord in de activiteitentoren, de waterpartijen, trampolines en nog véél meer. De speeltuin is ook gedeeltelijk toegankelijk voor kindjes met een beperking. Vanop het terras van het café-restaurant houd je een oogje in het zeil. De allerkleinste bewoners van de kinderboerderij, de kabouterfamilie, bieden je een heerlijk gezinsactiviteit… ze leiden je langs een prachtige route van 40.000 kabouterstapjes Onderweg spelen de kinderen leuke spelletjes. Ze maken een muts van zand, knutselen een grote familieboomstam, knuffelen bomen, koken in de grote broodoven, maken muziek met kabouterinstrumenten of dromen weg bij het kabouterhuisje. Ook voor scholen en verenigingen heeft de kinderboerderij een uitgebreid aanbod aan educatieve, verrassende en leuke programma’s.

In groep overnachten op de kinderboerderij? In het vakantiehuis van de kinderboerderij kunnen 68 personen overnachten. Het is uitermate geschikt voor groepen, verenigingen, scholen of families. Meer info en een 3D rondleiding tref je op www.pietersheim.be/vakantiehuis.

Premium wandelen in Pietersheim Het wandelgebied Pietersheim werd in 2016 volledig vernieuwd. Het resultaat is een prachtig wandelnetwerk van 8 lus-vormige routes. Je kunt er in totaal maar liefst 38 km wandelen. Twee wandelingen hebben - na een strenge keuring - het wandelkeurmerk “Premiumroute” ontvangen van het gerenommeerde ‘Deutsches Wanderinstitut’. Een primeur in België! Geniet er van gevarieerde vergezichten, dichte dennenbossen, geurende gagelstruiken, rust en ruimte. Langs de routes ontdek je speelse verrassingen. Wat dacht je van zalige loungestoelen midden in het bos... Of een relaxte uitkijkplek op grote hoogte? Een circa 305 meter lang plankenpad zorgt ervoor dat de voeten droog blijven in het moerassig gebied. Via het originele en handige systeem van wandelwissels, zijn de twee routes met elkaar te combineren tot een pittige dagtocht van zo’n 22 km. De wandelkaart is te koop voor € 2,5 in alle toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook fietsers halen hun hartje op in Domein Pietersheim. Lees er alles over op pagina 4.

Openingsuren Speeltuin en kinderboerderij Alle dagen van 9 tot 18 uur

Knuffelweide Van paasvakantie t/m herfstvakantie: zaterdag, zondag en feestdagen: van 12 tot 18 uur  Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, T. +32 89 712 120 pietersheim@lanaken.be, www.pietersheim.be

VVV_brochure2017versie2.indd 11

11

23-12-2016 12:36:17


Lanaken, ideale uitvalsbasis in de regio Lanaken, de ideale uitvalsbasis voor je verblijf in Limburg! Combineer je verblijf hier met enkele mooie uitstapjes in de regio. Op minder dan 30 autominuten kun je culturele en historische topsteden bezoeken, vind je leuke

Genk C-Mine Kattevennen Bokrijk www.visitgenk.be

Maaseik

Hasselt

Maasmechelen

Hoofdstad van de Smaak Jenevermuseum Japanse Tuin Modemuseum Plopsa Indoor www.toerisme.hasselt.be

Bilzen Landcommanderij Alden Biesen Bilzen Mysteries Binnenspeeltuin KinderRijck www.bilzen.be/toerisme

Tongeren

Hasselt

Genk

Lanaken

Valk Bilzen

Luik

Maast Tongeren

Antiekmarkt Gallo-Romeins Museum Middeleeuwse Wallen Begijnhofmuseum www.tongeren.be/toerisme

Luik 12

Le Musée de la Vie Walonne La Citadelle Le Musée d’Art Moderne www.luik.be

VVV_brochure2017versie2.indd 12

www.visitla 23-12-2016 12:36:25


egio activiteiten voor de kinderen of prachtige musea. En ontdek al het moois dat Lanaken te bieden heeft. Lanaken vormt mee door haar omgeving de ideale uitvalsbasis voor een meerdaags verblijf in Limburg!

Maaseik

NL

Regionaal Archeologisch Museum Apotheekmuseum en kruidentuin Adventure Park De Warre www.toerisme.maaseik.be

Maasmechelen

DE

aken Valkenburg

Aken

Maastricht

eren

Maasmechelen Maasmechelen Village Outlet Shopping Center Connecterra Karnavalmuseum www.toerismemaasmechelen.be

Valkenburg Gemeentegrot - Cave Experience Fluweelengrot AGoGo Valkenburg MergelRijk www.opstapinvalkenburg.nl

Maastricht

BE

Museum aan het Vrijthof Wyck Bonnefantenmuseum Fort Sint Pieter www.vvvmaastricht.nl

Aken

itlanaken.be VVV_brochure2017versie2.indd 13

Aachener Dom Domschatzkammer Elisenbrunnen Couven-Museum www.aachen.de

13

23-12-2016 12:36:48


Het Mooiste Dorp Van Vlaanderen

Oud-Rekem

Een historisch en bourgondisch karakter. Landelijke ligging met mooie vergezichten. Toeristische en recreatieve activiteiten. Dat waren de randvoorwaarden die gesteld werden tijdens de wedstrijd ‘Het mooiste dorp van Vlaanderen’ in 2008. Oud-Rekem kwam eruit als glansrijke winnaar. Als één van de Maasdorpjes die haar authentieke sfeer heeft kunnen behouden, is het dorp een bezoek méér dan waard. Het indrukwekkende kasteel d’Aspremont-Lynden springt meteen in het oog. Het heeft een rijk verleden met functies als militair hospitaal, bedelaarshuis en psychiatrische instelling. De Museumkerk, Distillerie Senden, de Museumapotheek, en de vele andere historische gebouwen dateren uit de 18de en 19de eeuw. Samen vormen ze een prachtig historisch dorp dat je terugbrengt in de tijd. Sluit je bezoek af met een drankje en een hapje in één van de gezellige en authentieke brasserieën die Oud-Rekem rijk is. Bij een heerlijk stukje ‘miserabel’-gebak droom je weg over lang vervlogen tijden. Loop voor je bezoek even binnen in het infokantoor van de dienst Toerisme voor een informatieve cultuurbrochure, een wandelkaart of een leuke fietstip.

Tentoonstelling bekende Rekemenaren In het voorjaar loopt er in kasteel d’Aspremont-Lynden een unieke tentoonstelling over inwoners van OudRekem uit de geschiedenis die hun stempel op het dorp gedrukt hebben.

Rondleidingen met stadsgids Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen (maximum 25 personen per gids), duur 11/2 à 2 uur, naargelang de gekozen formule.

Je kunt deze tentoonstelling bezoeken van zaterdag 1 april tot en met paasmaandag 17 april tussen 13 en 17 uur.

€ 60,00 rondleiding met gids € 2,00 pp toegang museumapotheek € 3,00 pp toegang kasteel d’Aspremont-Lynden

Rondleiding met gids in Distillerie Senden

tip 14

Tijdens de Belgische schoolvakanties en verlengde weekends kun je de Museumapotheek elke zondag gratis bezoeken tussen 13 en 17 uur.

VVV_brochure2017versie2.indd 14

€ 20,00 gidsvergoeding + € 8,00 inkom pp. (inclusief proeverij) 

www.visitlanaken.be - visit@lanaken.be - T. +32 89 722 467

23-12-2016 12:36:54


467

15

VVV_brochure2017versie2.indd 15

23-12-2016 12:37:01


Rivierpark

Maasvallei Waar de Maas stroomt en overstroomt, boetseert ze het landschap. Het resultaat van de afgelopen eeuwen is een natuurlijk kunstwerk met oude geulen en grindruggen, waar een grote verscheidenheid aan planten en dieren leeft. Het is een heerlijk decor voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Langs de oevers ontwikkelde zich een snoer van Maasdorpjes. Deze dorpjes danken hun cultuurhistorische rijkdom aan de rivier. De Maas was een scheepvaartroute en zorgde voor een goed ontwikkeld handelsnetwerk. De uiterwaarden van de Maas waren voedselrijk en daarom goede grond voor de Maaslandse boeren. Deze geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de charmante en pittoreske dorpjes langs de Maas.

tip

Natuurgebied

Oude Weerd De Oude Weerd heeft een historische band met Oud-Rekem. Door middel van verschillende wandellussen worden ze weer met elkaar verbonden. Wil je iets meer wandelen? Dan is Hochterbampd een aanrader. Je kan er struinen door de ruige Maasnatuur. Er zijn wandelingen van 2,7 tot 15,4 km voor je uitgestippeld. Gedetailleerde wandelkaarten zijn te koop in het infokantoor van Oud-Rekem.

Ga eens op pad met een MaasVerkenner. Deze gidsen kennen het Rivierpark als hun broekzak. Ze tonen je de meest bijzondere plekjes en leren je meer over de unieke fauna en flora in het park. Voor meer info over de mogelijkheden of over de verschillende thematische wandelingen die je in Rivierpark Maasvallei kan ondernemen, kijk op www.rivierparkmaasvallei.be.

16

VVV_brochure2017versie2.indd 16

ď Š

23-12-2016 12:37:19

w


Te gast bij

d

Neanderthalers De Neanderthalersite in Veldwezelt is de eerste beschermde archeologische site in Vlaanderen die voor het publiek ontsloten werd. Maak er kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en de evolutie van het klimaat. De geologische opbouw van de wanden is de enige in zijn soort in Noord-West Europa! De site bevat bewoningssporen van 133.000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet… Bovendien leer je in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe de opeenvolging van koude en warme periodes in onze regio verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt.

Finalist onroerend erfgoedprijs In 2016 schopte de site het tot de laatste drie finalisten van de onroerend erfgoedprijs van de Vlaamse overheid. Het eindcommentaar van de jury luidde als volgt: “Het is uitzonderlijk dat archeologie uit de prehistorie wordt ontsloten en de manier waarop dat hier gebeurt is baanbrekend. Dit project heeft het potentieel om uit te groeien tot een toeristische toplocatie in de brede regio.

Rondleidingen met historische gids

tip

Tijdens de Belgische schoolvakanties en verlengde weekends kun je de Neanderthalersite elke zondag gratis bezoeken tussen 13 en 17 uur.

Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen (maximum 20 personen per gids), duur 1,5 uur € 60,00 rondleiding met gids € 2,00 pp toegang Neanderthalersite

Je uitstap starten met een kop koffie en Limburgse vlaai of aansluitend genieten van een heerlijke lunch? We informeren je graag over de mogelijkheden die er zijn in het clubhuis van International Golf Maastricht. (www.internationalgolfmaastricht.nl) 

www.visitlanaken.be - visit@lanaken.be - T. +32 89 722 467

VVV_brochure2017versie2.indd 17

17

23-12-2016 12:37:29


Groepsuitstappen

in Lanaken

Plan je een groepsuitstap? Naast een bezoek aan de Waterburcht, Oud-Rekem of de Neanderthalersite, kun je je groepsuitstap uitbreiden met diverse activiteiten: Onderneem een spectaculaire kajaktocht op de Maas Vaar met een sloep naar Maastricht en terug Verken Lanaken op de segway Beleef een dag in Italiaanse sferen op een vespa

tip

Ontdek de mooiste plekjes van Lanaken met de fiets onder begeleiding van een ‘local’. Je houdt halt aan de Waterburcht Pietersheim, en het mooie Oud-Rekem. Onderweg ontdek je de indrukwekkende Grensmaas, verken je het natuurpark Hochter Bampd en sta je stil bij de verbluffende diversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Tijdens deze fietstocht serveren we je een aantal regionale producten zoals de Woalbertineke likeur, de Broeder Bertus Jenever en de miserabel-vlaai.  Mogelijk voor groepen vanaf 10 personen duur circa 3 uren - € 10,00 pp

18

VVV_brochure2017versie2.indd 18

www.visitlanaken.be - visit@lanaken.be - T. +32 89 722 467 23-12-2016 12:37:35


19

VVV_brochure2017versie2.indd 19

23-12-2016 12:37:44


Logeren

in Lanaken

Hotels Admiraal **

(26 kamers) Staatsbaan 81, 3620 Lanaken T. +32 89 714 474 www.hoteladmiraal.com info@hoteladmiraal.com

Eurotel Lanaken Different Hotels ****

(70 kamers) Koning Albertlaan 264, 3620 Lanaken T. +32 89 722 822 www.differenthotels.be info@eurotel-lanaken.be

Domaine La Butte aux Bois ****

(41 kamers) Paalsteenlaan 90, 3620 Neerharen T. +32 89 739 770 www.labutteauxbois.be info@labutteauxbois.be

Hoeve Kiewit **

(10 kamers) Kewithstraat 61, 3620 Gellik T. +32 89 721 994 www.hoevekiewit.be info@hoevekiewit.be

Hotel Boomgaard ***

(7 kamers) Boomgaardstraat 2, 3621 Rekem T. +32 89 471 517, M. +32 475 735 334 www.hotelboomgaard.be info@hotelboomgaard.be

Kasteel Pietersheim

Koning Albertlaan 255, 3620 Lanaken T. +32 89 217 207 www.kasteelpietersheim.com info@pietersheim.com

20

VVV_brochure2017versie2.indd 20

23-12-2016 12:37:47


Bed & Breakfast

Gastenverblijven

B & B Jossefin Tuinen

‘t Klein Gerigt

“In de Oude God”

Maosdiekhuiske

Azaleastraat 22, 3620 Neerharen T. +32 89 718 921, M. +32 472 970 521 www.jossefinbedandbreakfast.be jossefintuinen@telenet.be

Oude God 3, 3621 Rekem T. + 32 89 711 491 www.indeoudegod.be indeoudegod.rekem@gmail.com

Heirbaan 32, 3620 Neerharen T. +32 89 721 692 www.kleingerigt.be info@kleingerigt.be

Maasdijk 35, 3620 Smeermaas T. +31 43 321 28 58, M. +31 622 95 99 62 www.maosdiekhuiske.nl info@maosdiekhuiske.nl

Boomgaard

Vakantieboerderij

Boomgaardstraat 2, 3621 Rekem T. +32 89 471 517, M. +32 475 735 334 www.hotelboomgaard.be info@hotelboomgaard.be

Hoeve Kompveld

Kompveldstraat 69/1, 3620 Gellik T. +32 89 714 640 www.hoevekompveld.be hoevekompveld@gmail.com

21

VVV_brochure2017versie2.indd 21

23-12-2016 12:37:50


Logeren

in Lanaken

Bungalowpark Valkman-Bungalowpark Sonnevijver Steenweg 207 bus 3, 3621 Rekem T. +32 89 732 222 www.sonnevijver.be info@valkman.com

Sunclass-Sonnevijver “Vijverdorp” Heidestraat 101 - 103, 3621 Rekem T. +32 89 730 370 www.sunclassbungalows.com info@sunclassbungalows.com

Camping, chaletpark, mobilhomes Jocomo

Maastrichterweg 1 A, 3620 Lanaken T. +32 89 722 884 www.jocomo.be info@jocomo.be Camping: 78 plaatsen 10 plaatsen tentenweide Chaletpark (4-persoons en 6-persoons chalets) Mobilhomes: 20 plaatsen

Rekem

Een mobilhomeparking (zonder voorzieningen) voor 10 voertuigen is gelegen langs het kanaal de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de kanaalbrug in het mooie Oud-Rekem. (Coördinaten GPS: Kanaal, 3621 Rekem)

Groepsvakanties Vakantiehuis Pietersheim

22

VVV_brochure2017versie2.indd 22

Neerharenweg 12, 3620 Lanaken T. +32 89 712 120 www.pietersheim.be pietersheim@lanaken.be

23-12-2016 12:37:53


2017

Kalender

Lanaken

23/04 28/05 11/06 01/07 en 02/07 01/07 26/07 07/09 - 10/09 10/09 16/12 - 17/12 17/12

Erfgoeddag Familienamiddag - Waterburcht Pietersheim Smakelijk op de fiets Foodtruckfestival - Domein Pietersheim Proms in het Park - Waterburcht Pietersheim Vertelfestival - Waterburcht Pietersheim Limburg Fietsvierdaagse Open Monumentendag Kerstmarkt Oud-Rekem Kerstwandeling - Domein Pietersheim

Colofon Een uitgave van vzw Toerisme i.s.m. het gemeentebestuur. Druk: Pietermans Fotografie: archief Toerisme Lanaken, Gert Arijs, Toerisme Limburg, RLKM, Myriam Arits, Piet Paulissen, Marjorie Heemskerk. Oplage: 10 000 ex. V.U.: Patrick Maesen Deze publicatie werd gedrukt op FSC-gelabeld papier.

Toerisme

tip

Voor ieder wat wils.

cadeaubon

Geniet van het moois en lekkers dat Lanaken te bieden heeft!

Met de cadeaubon van Toerisme Lanaken kun je iedereen verrassen op een attente manier. Deze cadeaubon kan gebruikt worden voor alle activiteiten zoals in deze folder vermeld staan. Je bepaalt zelf het bedrag dat je wilt spenderen. De bon kan afgehaald en ingeruild worden bij Toerisme Lanaken.

VVV_brochure2017versie2.indd 23

23

23-12-2016 12:37:59


Tot slot nog iets om van te smullen… Van al dat fietsen, wandelen of je andere activiteiten honger gekregen? In Lanaken kun je lekker tafelen! Naast culinaire toplocaties zijn er ook tal van andere gezellige eetgelegenheden, bistro’s of brasserieën waar je verwend wordt tijdens een heerlijk etentje of een lekker tussendoortje. Traditionele streekgerechten of culinaire specialiteiten uit de buitenlandse keuken … ze behoren allemaal tot de mogelijkheden. Smakelijk! Belgisch-Franse Keuken

Eetcafés - Brasseries

Chinese Keuken

Hotel Admiraal Staatsbaan 81, 3620 Neerharen T +32 89 714 474, www.hoteladmiraal.com

Bistro Ohana Kerkplein 1 bus 2, 3620 Lanaken T +32 471 810 345

Ming Kee Pastorijstraat 14, 3620 Lanaken T +32 89 723 464

Aux Quatre Saisons 2de Carabinierslaan 154, 3620 Veldwezelt T +32 89 717 560, www.auxquatresaisons.be

Boelhof Molenweideplein 42, 3620 Lanaken T +31 620 042 352, www.boelhof.be

China Kiezelweg 123, 3620 Veldwezelt T +32 89 711 040

Bellavino Steenweg 280, 3621 Rekem T +32 89 257 028

De Brouwerij Stationstraat 123, 3620 Lanaken T +32 89 258 587, www.debrouwerij-lanaken.be

Aziatische keuken

Eurotel ‘Bien soigné’ Koning Albertlaan 264, 3620 Lanaken T +32 89 722 822, www.biensoigne.be

Da Vinci Lunchroom Winkelstraat 5, 3620 Lanaken T +32 468 109 041, www.davinci-lanaken.be

Contrast Tournebride 35, 3620 Neerharen T +32 89 711 141, www.restaurantcontrast.be

Den Yperman Herenstraat 14, 3621 Rekem T +32 487 498 099

Bistro Floc Steenweg 8, 3621 Rekem T +32 89 466 649, www.floc.be

De Ster Stationsstraat 23, 3620 Lanaken T +32 89 712 156

Ge-Gri Steenweg 70, 3621 Rekem T +32 089 721 169, www.gegri.be

De Wissel Steenweg 226, 3621 Rekem T +32 89 711 845, www.brasseriedewissel.be

Het Oud Gerechtshof Onder de Linden 5, 3621 Rekem T +32 89 718 491, www.hetoudgerechtshof.be

Grand Café Chaplin Europaplein 35, 3620 Lanaken T +32 89 481 005, www.chaplinlanaken.be

Alkahof Kiezelweg 2, 3620 Gellik T +32 89 722 745

Hoeve Pietersheim Neerharenweg 14, 3620 Lanaken T +32 89 717 326, www.traiteurjaco.be

Huis Meers Stationstraat 8 bus 1, 3620 Lanaken T +32 89 723 490

Grill Leonidas Stationsstraat 220, 3620 Lanaken T +32 89 722 887

In de Oude God Oude God 3, 3621 Rekem T +32 89 711 491, www.indeoudegod.be

Lake House - Domein Sunclass Sonnevijver Heidestraat 103, 3621 Rekem T +32 89 239 341, www.lake-house.be

Italiaanse Keuken

Kasteel Pietersheim Koning Albertlaan 255, 3620 Lanaken T +32 89 217 207, www.kasteelpietersheim.com

Le Passage d ’Europe Europaplein 38, 3620 Lanaken T +32 89 721 120

Kokanje Stationsstraat 218, 3620 Lanaken T +32 89 716 257, www.kokanje.be

Lido Staatsbaan 2, 3620 Neerharen T +32 89 71 32 69, www.brasserielido.be

La Butte aux Bois “la Source” Paalsteenlaan 90, 3620 Neerharen T +32 89 739 770, www.labutteauxbois.be

Op de Hogt Zuid-Willemsvaart West 3/500, 3620 Neerharen T +32 474 086 827, www.opdehogt.be

Onder de Linden Onder de Linden 1, 3621 Rekem T +32 89 841 284, www.odl-rekem.be

Rekemer Foyer Sint Pieter 41, 3621 Rekem T +32 89 257 387, www.rekemerfoyer.be

Piccadilly Stationsstraat 32, 3620 Lanaken T +32 89 713 876, www.piccadilly.be

Tea Rose Stationsstraat 30, 3620 Lanaken T +32 89 449 827, www.tearoselanaken.be

Anadolu Koning Albertlaan 6, 3620 Lanaken T +32 89 718 794

Poortgebouw Groenplaats 1, 3621 Rekem T +32 89 463 656, www.poortgebouw.be

Zoet en Gezond Stationsstraat 29 bus 6, 3620 Lanaken

Anamur Maaseikersteenweg 209, 3620 Smeermaas T +32 89 465 767

Shoko Steenweg 293, 3621 Rekem T +32 89 715 971, www.shoko.be Vogelsanck Steenweg 282, 3621 Rekem T +32 89 717 250

24

VVV_brochure2017versie2.indd 24

Amerikaanse Keuken Filling Station Tournebride 53, 3620 Neerharen T +32 89 721 986, www.fillingstation.be Argentijnse Keuken Los Argentinos Staatsbaan 75, 3620 Neerharen T+32 89 733 000, www.losargentinos.be

De Wok City Maaseikersteenweg 209, 3620 Smeermaas T +32 89 711 757, www.dewokcity.be Ginko Staatsbaan 19, 3620 Lanaken T +32 89 841 770, www.ginkoasian.be Ginza Steenweg 2, 3621 Rekem T +32 89 215 291, www.ginza-rekem.be Nankai Sushi Grill&Wok Stationsstraat 38, 3620 Lanaken T +32 89 712 273 Griekse Keuken

Trattoria La Piazza Groenplaats 4, 3621 Rekem T +32 488 513 047, www.trattorialapiazza.be Gastromia Inglesino Staatsbaan 41, 3620 Lanaken T +32 89 233 281, www.inglesino.be Pasta & Vino Da Renzo Steenweg 193, 3621 Rekem T +32 89 449 180, www.pastaevino-darenzo.be Pizzeria L’Angolino Molenweideplein 80, 3620 Lanaken T +32 89 717 898, www.pizza-lanaken.be Turkse/Italiaanse Keuken

Oriënt Koning Albertlaan 194, 3620 Lanaken T +32 89 209 309 Sivas Steenweg 133, 3621 Rekem T +32 89 722 220, www.sivaskebep.be Bidos Koning Albertlaan 43, 3620 Lanaken T +32 89 203 039

23-12-2016 12:38:00

Vvv brochurep2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you