Page 1

melic Mitjà d’Expressió Jove de Mislata número 104

Més joves

al Túria

Centre Jove Tú ria (1996-2010 ) www.mislatajove.org

www.facebook.com/mislatajove

www.tuenti.com Centres Joves de Mislata


2

L’hora del planeta

On estaves el 26 de març entre les 20.30 i les 21.30 hores? Eixe moment el triaren milions de persones de tot el món per a reivindicar la lluita contra el canvi climàtic, per a això només van haver de fer un gest tan senzill com apagar la llum. Però què és i per què es fa l’Hora del Planeta? Es tracta d’una forma de lluitar contra el canvi climàtic que va sorgir a Sydney (Austràlia) el 2007, llavors més de dos milions de persones van demanar mesures contra el canvi climàtic fent eixe simple gest, apagar la llum. Des de llavors, cada any, a final del mes de març es repetix. Esta iniciativa és seguida cada vegada per més gent, el 2010 es va convertir en un esdeveniment mundial en què la gent de tot el món es va reunir i va celebrar festes a la llum dels ciris, per a demanar un compromís pel medi ambient. El 2011, l’objectiu era que la campanya anara més enllà d’un dia i una hora, per a això s’han promogut accions de lluita contra el canvi climàtic que podien ser compartides en el web www.horadelplaneta.es. Si ja hi has participat, gràcies, i si no ho has fet, ja la coneixes, l’any que ve estigues atent a final de març, però fins llavors hi ha moltes coses que pots fer per a lluitar contra el canvi climàtic entra en el web i descobrix-les.

APAGA LA LLUM, ENCÉN EL PLANETA

Pensaments sostenibles: «No volem medi ambient el volem sencer».

A

L

EL PLA D A R NE O ’H T


Teatre | Llibres

“Europa” i el Dia e r t a e T l e d l ia d n u M lir del Centre Cultural es va omp El passat 25 de març, el teatre ura lect la amb r ruta re per a disf de seguidors i amants del teat de David Greig dirigida per Ana a obr a, rop dramatitzada d’Eu alumnes i exalumnes de Campos i interpretada per nou l’Escola Municipal de Teatre. al que Es tracta d’una obra atempor trens de ens situa en una estació huit on , clausurada en el cor d’Europa nten inte personatges a la sobreviure la ió, pac desocu fam la i guerra en un entorn violent mentres hi veuen els passar trens ’s. ndre deti sense

Julián Ponce, Maribel Romero, Jorge Samblás, Cristina López, Florència Battagliero, Alfredo González, Joan Ballester, Jaume Quiles i Vanessa Abad entre el públic i “Europa” entre escena personatges en esta obra i escena, donen vida i veu als , té un final “impactant, que, com diria Jorge Samblás impressionant i inesperat”. de “Des-esperando t”, dirigida No podem oblidar la reposició març amb motiu de la per Miguel Casells el dia 27 de Teatre en què prèviament es celebració del Dia Mundial del e escrit enguany per Jessica va realitzar la lectura del missatg la importància del teatre en Kahwa, amb el que ens recorda a pacífica. conflictes bèl·lics com una arm Flor Battagliero

Vols aprendre a estudiar? Evarist Donet Donet Edicions 96

Evarist porta treballant quinze anys en l’aprenentatge de l’esquematització per a facilitar als joves la síntesi dels continguts de les matèries. Però ha sigut ara quan s’ha plantejat la necessitat de divulgar a gran escala este mètode de treball, ja que com saben està en boca de tots el famós «fracàs escolar». Evarist es planteja des d’estos fulls que és impossible aconseguir l’objectiu desitjat, o siga que els alumnes traguen profit del que fan a les classes si no se’ls ensenya a estudiar amb coherència i se’ls facilita instruments per a aconseguir-ho. Este llibre és, per tant, una bona iniciativa no sols per als joves que es troben al batxiller sinó també per a quan esta gent passe a la universitat on la capacitat de síntesi és un requisit imprescindible.

«Primer va ser necessari civilitzar l’home en la seua relació amb l’home. Ara, és necessari civilitzar l’home en la seua relació amb la naturalesa i els animals». Víctor Hugo

3


4

Instituts

Concurs “El Tuenti al meu institut pels Drets Humans” El passat mes de març, la comissió de corresponsals de Joves.net es va reunir al Centre Túria de Mislata i va donar el premi a Diego Viedma García (Alaquàs). Es va donar a conéixer el seu esdeveniment anomenat ”Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos” que es convertirà en l’activitat juvenil a nivell comarcal més multitudinària i bonica a favor del drets humans. L’acte va ser una bona ocasió perquè els i les corresponsals de molts pobles que formen part de la xarxa Joves.net es tornaren a vore i compartiren una agradable vesprada.

EL DIA DEL LLIBRE A

L’IES LA MORERIA Els dies 13 i 14 d’abril tingueren lloc a l’IES La Moreria unes jornades per a commemorar el Dia del Llibre. A més d’una xarrada sobre la història del llibre, l’alumnat va fer dos recitals de literatura on es varen sentir des de rondalles d’Enric Valor (a qui se li ha fet un homenatge a banda pel centenari del seu naixement) fins a poemes - alguns d’ells representats - d’autors de tot el panorama espanyol, passant per composicions en diversos idiomes (alemany, anglés, francés, llatí) i fins i tot dels mateixos alumnes. Així mateix, s’ha posat una parada de llibres amb la finalitat de traure diners per a UNICEF i, més en concret, per al projecte “Gotas para Níger. Agua y supervivencia infantil”. S’han aconseguit 228 euros. Tot l’institut està molt content amb el desenvolupament d’estes jornades.

sumari 02

L’IES LA MORERIA

L’alumna de segon de batxillerat, Dana Maini, de l’IES La Moreria ha tret el primer premi ex aequo amb un altre estudiant de l’Olimpíada de Clàssiques, organitzada per la Universitat de València el passat dos d’abril, on el premi ha sigut una matrícula gratuïta per a la carrera que ella vulga. Així mateix, l’alumna de tercer de l’ESO, Elena Espada ha obtingut el tercer premi (60 euros) en el concurs literari “Pausanies” de tema clàssic amb les seues composicions titulades Dolores y desgracias mitológicas. Des de l’institut volem donar-los l’enhorabona i les gràcies per fer que les llengües i la cultura clàssiques traspassen les fronteres de l’aula. IES La Moreria

03

Teatre | Llibres

04

Instituts

Al límit

06

05

Tecnologia | Viatges

Tuenti | Oscar Mayer

08

10

09

Consell

Esplais | Junior

12

07

Nou Centre Túria Foto Entrevistes

LES LLENGÜES I CULTURA

CLÀSSIQUES ESTAN D’ENHORABONA EN

L’hora del planeta

11

OJE | Scouts

13

Música | Discos

14

Agenda | Sudoku Expressa’t

15

«Si sabera que el món s’ha d’acabar demà, jo hui encara plantaria un arbre». Martin Luther King, Jr.


Al límit

5

Menys graus, mé s cinema Llums, càmera, a cció!! El passat 16 de febrer Menys Grau s va començar una activitat de llarga duració que, amb el nom de Menys graus, més cinema, busca que un grup de joves aprenga i faça un curtmetratge. Fer una pel·lícula depèn de moltes persones i totes hi aporten diferents coses: guió, interpretació, maquillatge, perruqueria, gravació, fotografia... És una gran cadena on tots juguen un paper important. Això és el que estan aprenent els quasi 50 joves de Mislata que han volgut participar amb nosaltres. Tot ha sorgit d’ells: la idea, el guió , ells actuen, pinten, fotografien, maquillen, pentinen... Actualment, estem començant amb el rodatge del curt, així que si veus un grup de jove s amb una càmera i una claqueta, som nosaltres. A més, a final de juny farem una gran presentació a què podreu vindre tots i descobriràs de què va el curt, qui és Alberto, quin paper hi juga El Abu jas i com acava El Turbinas.

www.menysgraus.org

Anècdotes Si va haver un dia diferent i remarcable per a esta activitat, va ser el primer dia. La reunió va començar tranquil·la, el nervis i la vergonya dels participants va fer que quasi no parlaren... al principi. A poc a poc tots es van anar soltant a mesura que es deien idee s per a el curt. Així, al final hi va haver qui va cantar, altres ballaren, imitaren personatges famosos, feren pit-box... tota una vesp rada per a recordar.

Cine

Laura López

I com este mes anem de cine... vos proposem la pel·lícula següent: “El diari de Carlota”. Carlota té 16 anys i el seu cap està ple de preg untes sense resposta. Sobretot, després que el xic que més li ha agradat en tota la seua vida acaba de deixar-la sense cap explicació. Per això, ha decidit escriure un diari on anot ar les seues experiències i les de les seues amig ues, per a veure si així... troba alguna solu ció a tot el que li passa. Pel·lícula prot agonitzada per Maxi Iglesias i Andrea Ros, entr e altres. I per a aquell/lla que preferisca la literatura a l’audiovisual, també pot disfrutar d’esta història en el llibre El diari roig de Carlota, que al seu torn es complementa amb El diari roig de Flanagan.

SMSEMAIL

Envia’ns el teu comentari, pregunta, su ggeriment a l’adreça upc@ mislata.es o telefonant al 963 990 347, pregunta per Lourdes o Mª José resole m tots els teus dubtes.

Carolina Gómez M Jªosé de la Cruz

«Ni la societat, ni l’home, ni cap altra cosa han de sobrepassar per a ser bons els límits establits per la naturalesa». Hipòcrates


6

Tecnologia | Viatges

Spotify Si es vol sentir música, o provar a escoltar nous grups, el web Spotify et facilita el treball. Des d’esta web es pot escoltar de forma gratuïta molta música, i et permet fer cerques sobre els grups de què disposa, crear llistes de reproducció, o compartir la música per mitjà de les xarxes socials. Hi ha dues versions de pagament (de 6,99 € i 4,99 €), ja que recentment han restringit la versió gratuïta. En estes versions, que lògicament permeten més funcionalitats que l’anterior gratuïta, permeten connectar-te via mòbil i canviar les teues preferències al moment o escoltar la música encara que no s’estiga connectat a la xarxa. En tot cas, també està l’opció de comprar la música que ens haja agradat i descarregar-la en MP3. Es tracta d’un web que oferix l’àudio sense ser descarregat ja que es reproduïx al moment de ser rebuda la informació d’Internet, que es basa en la llista de reproducció que s’haja triat. Una altra funcionalitat interessant és el mode ràdio, on es pot triar el tipus de música que vols sentir. D’esta manera ampliem nous horitzons musicals. Per tot açò, em pareix un web interessant per les possibilitats que ens oferix. Per què gravar música en el disc dur, si està disponible en Internet? Per a acabar, també és necessari esmentar el web jamendo, on tota la música és lliure, i fan una bona tasca donant a conéixer nous grups per tot el planeta. www.spotify.com/es www.jamendo.com Vicente Cubas

ANDORRA Andorra és el nostre xicotet país veí, situat entre la província de 2Lleida, els Pirineus i França. Amb una extensió de 468 km . El Principat està dividit en set parròquies. Té com a caps d’Estat el bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives i el president de la República Francesa, Nicolás Sarkozy. Amb el temps ha aconseguit prosperitat a causa del turisme i el paradís fiscal i de les compres sense impostos. L’idioma oficial d’Andorra és el català encara que hi predomina el castellà i també es parlen altres llengües com el francés i el portugués. Compta amb un clima mediterrani d’alta muntanya, en què les temperatures a l’hivern són fredes i a l’estiu, suaus. Qualsevol època de l’any és idònia per a visitar Andorra, a més d’anar-hi de botigues, a l’hivern podem practicar esports com l’esquí o el snowboard i a l’estiu podem fer senderisme o simplement delectar-nos amb els preciosos paisatges pirinencs. Les ofertes culturals del país també són moltes perquè hi ha nombrosos museus andorrans com la Casa Rull o el Museu del Tabac. També podem conéixer l’art romànic a través de les xicotetes esglésies romàniques que es troben disseminades en les seues valls com la de Santa Coloma o la de Sant Miquel d´Engolasters. És fàcil disfrutar de la naturalesa recorrent la Vall del Madriu-Perafita-Claror declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO o seguint la Ruta del Ferro. La festivitat en honor a la Mare de Déu de Meritxell se celebra el 8 de setembre. A la capital, Andorra la Vella, trobarem nombroses botigues d’electrodomèstics, tecnologia, joies, roba, tabac, begudes i aliments com formatges, mantegues i xocolates de bona qualitat i a molt bons preus, a més també hi podrem admirar monuments com la Casa de la Vall i el Santuari de Meritxell. I com en tota ciutat turística que es pree també hi ha bars, restaurants i centres d’oci com el balneari de Caldea.

Dades d’interés: Oficina Nacional de Turisme: Tel.: +376 820 214 info@andorra.ad www.andorra.es

Allotjament recomanat: Hotel Valmar. Av. Meritxell, 97 - Andorra la Vella. Principat d’Andorra. Tel.:+376 821 667 valmar@andorra.ad Textos i Fotografies: Ana Mª Rodríguez

«La naturalesa fa grans obres sense esperar cap recompensa». Alexandr I. Herzen


Tuenti | Oscar Mayer

7

Els millors jocs del Hem creat un esdeveniment en el tuenti per a saber els vostres jocs favorits del tuenti o quins creieu que són els millors, als que no pareu de jugar perquè hi esteu superenganxats… Gràcies a vosaltres hem creat esta llista amb 9 jocs: El més votat ha sigut Fishdom amb diferència, després Frog street, després hi ha hagut empat amb Backyard Monsters, Towner, Green farm i Texas a lo Grande i per últim han quedat Pooltastic, Catapult i Biotronic. Per a la pròxima revista farem els millors jocs per al facebook.

SA R VE I N

OLT ESPECIAL M I R

UN

A

Carlos Martí Brenda Castillo

FITXA DE SUSCRIPCIÓ

melic

NOM:

COGNOMS:

ADREÇA: DNI/NIE:

CP: POBLACIÓ: DATA NAIXEMENT:

Hi ha moltes formes de celebrar un aniversari i la coneguda marca de salsitxes Oscar Mayer va decidir celebrar el seu 30 aniversari i batre un rècord guiness que consistia a ajuntar el nombre més gran de persones menjant “perritos calientes” al mateix temps. Més de 3.000 valencians van acudir a l’antic llit del riu Túria el 12 de març i van disfrutar d’un esdeveniment presidit pel còmic Flipy. A més, hi van regalar camisetes, bolígrafs i polseres a tot aquell que els va ajudar a batre un deliciós i original rècord. Ester Ramón

Si vols rebre el Melic a ta casa, cal que emplenes la fitxa de suscripció i que la faces arribar a qualsevol dels centres joves de Mislata

?

on trobar més informació

CORREU ELECTRÒNIC:

No hem heretat la Terra dels nostres pares, l’hem presa prestada dels nostres fills.


8

Nou Centre Túria

!!! ÚRIA T A ET N LA P EL D ORA H L’ s, el passat mes Després d’un temps de reforme Jove Túria es tre Cen de febrer les portes del novetats. ntes qua s van obrir de nou amb une tre continuaràs En esta nova etapa, al cen tot allò que trobant informació sobre a Internet, t’interessa, podràs accedir ara tallers i participar en activitats com , etc. Però ara, cursos de tota mena, viatges el Centre Jove Túria: inós (cosa que - És més accessible, llum ble gràcies a visi i tic) rgè permet l’estalvi ene ben segur que la seua façana envidrada. De lment pel vinil ecia esp , ara et crida l’atenció dar-t’hi. que et convida a passar i que mació ampli - T’oferix un espai d’infor dedicada tre i obert: l’àrea del cen lt més mo és a la informació juvenil una aràs trob àmplia i agradable. Allí ai esp un rta, aula d’informàtica obe pot que ció rma d’autoconsulta amb info etc. rés, inte teu del ser ons el fan més - La seua distribució i condici elles activitats còmode per a realitzar aqu

r un espai per que t’interessen. Pots demana espai per a un , a estudiar i fer treballs o organitzar ics reunir-te amb els teus am etc. ts, les vostres pròpies activita ió: el Centre - És un espai de participac cia per a totes Túria és un recurs de referèn grups de joves les associacions, col·lectius i/o inquietuds. En del municipi que tinguen rix recursos a les esta línia, el nou espai ofe x amb tres punts associacions com un despat a documentació, de treball, cinc armaris per ció de préstec tres magatzems i, a més, l’op per a tot allò de l’aula i del multiespai te (també fora que la teua entitat necessi si tu i els teus d’horari habitual). A més, tes, projectes, amics i amigues teniu propos un tema que vos ganes de fer coses, trobeu vindre al centre interesse, etc., no dubteu a r endavant les perquè entre tots puguem tira vostres iniciatives. t redissenyat El Centre Túria ha esta es tot allò trob hi especialment perquè associar-te, te, varacti que necessites per es idees. teu les xa mar participar i posar en

oviment. Al Centre Túria, posa’t en m

FESTA REOBERTURA: El 22 de febrer va tindre lloc la celebració del nou Centre Jove Túria presentat de la mà de Jaume Bronchud, regidor de Joventut, i que comptà, a més, amb la presència de Manuel Corredera, alcalde de Mislata. Tots els assistents, a més d’endur-se com a regalet una motxilla i una llibreta amb la imatge del vinil exterior del centre, van poder gaudir de la música en directe de Javier Melián i Àlex Bersabé, dos músics joves de la localitat que van voler participar en la celebració a través de les seues cançons.

melic Han col·laborat en este número: Aaron Esteve, Agnés Talaya, Alberto Llopis, Ana Mª Rodríguez, Biblioteca Pública Municipal Mislata, Brenda Castillo, Carlos Catalá, Carlos Martí, Carolina Gómez, Cèlia Palatsí, Cristina Moreno, Empar Medrano, Ester Ramón, Flor Battagliero, IES La Morería, Jaume Bronchud, Junior Shalom, Laura López, Lucia Funes, Mª José de la Cruz, Mariam Cardona, OJE, Pere Peris, Vanesa Sanahuja, Vicente Cubas.

Equip de redacció: Consell de la Joventut de Mislata, Regidoria de Joventut. Redacció: Centre Jove del Mercat C/ Major, 36 - 46920 Mislata Tel. 963 990 340

www.mislatajove.org Edita:

Correcció i traducció: Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mislata. Impressió / maquetació: DISEÑARTE - Goaprint, S.L Tel. 963 692 811 PATERNA Tirada: 3.500 exemplars

AJUNTAMENT DE MISLATA REGIDORIA DE JOVENTUT

REGIDOR DE JOVENTUT: JAUME LÓPEZ BRONCHUD

Abril - Maig 2011

Col·labora per correu electrònic:

melic@mislatajove.org

«Mil màquines mai faran una flor». Luis Fernando Finat


Foto Entrevistes

Opinem del nou Centre Túria Miguel Ángel (16 anys) Una de les coses que més m’agrada del nou Centre Túria és l’entrada, hi ha una espècie de saleta d’espera amb sofàs. En comparació amb l’antic este és més ampli. M’ha cridat l’atenció que les llums dels banys s’encenen soles. M’agradaria poder connectarme a Internet més d’una hora i que hi haguera més sales per al Grup Jove.

Brenda (23 anys) Jo elegiria posar webcams als ordinadors, el messenger original i unes màquines expendedores de menjar i begudes.

Rocio (21 anys)

Eliu (29 anys) Ara la zona d’estudi és més àmplia, és més espaiosa i els colors i la decoració més alegres.

La decoració és més juvenil i està millor adequada a la gent, el centre és més espaiós i té millors instal·lacions. Els sofàs son supercòmodes!!!. Jo afegiria màquines recreatives, una biblioteca amb llibres adequats a la nostra edat i una sala on poder escoltar i buscar música.

Jessica (13 anys)

La Fuk, grup de rap

Del nou Centre Túria m’agrada que et pots connectar a Internet o vindre a estudiar tranquil·la. Els sofàs són molt còmodes i els banys moderns i nets. M’agradaria que hi haguera més concursos, excursions i més taules per a estudiar.

El nou Centre Túria és més espaiós i és més lluminós. La il·luminació juntament amb el color de les parets i el mobiliari són estimulants per a l’activitat. En ell ens agradaria que hi hagueren tallers de qualsevol tipus, poder estar amb els col·legues, assajar i gravar. Li afegiríem algunes coses d’oci com una taula de tenis de taula o la Play 3.

Ximena (10 anys) El Centre Túria abans era menys modern, ara és més colorit i més gran, el que més m’agrada és que és públic i puc anar a fer els deures o connectar-me a Internet. M’agrada com és ara.

Alejandro (30 anys) Ara és més ampli i més lluminós, està tot més a la vista, l’antic donava aspecte de laberint. M’agrada que done la possibilitat de connectar-se a Internet gratis, però caldria millorar la connexió perquè és molt lenta. En el Centre Túria m’agradaria fer cursos de ràdio, de monitor de temps lliure, que hi haguera conferències etc.

Juan Jesús (34 anys) M’agradaria que hi haguera WIFI per a poder dur-me el portàtil i connectar-me a Internet. També poder disposar de la informació de tot el que es fa al nostre poble. Seria interessant promoure les noves tecnologies perquè els joves, a part de jugar a jocs, puguen conéixer gent d’altres centres joves.

Mª Cruz (46 anys) Ara com està és més bonic, no passa desapercebut i crida més l’atenció. Pareix més gran que abans, així es podran fer més activitats i tallers.

Merche (13 anys) Em pareix que és molt original i molt més modern que abans. M’agradaria que hi haguera activitats com les manualitats. L’única cosa que li afegiria són més taules en l’aula.

Segurament hi ha animals no humans les vides dels quals, dins de qualsevol estàndard, són més valuoses que les vides d’alguns humans». Peter Singer

9


10

Consell

Les Falles del Consell de la

Joventut

Les Falles són una festa d’arrelada tradició a la nostra ciutat. I enguany, des del Consell de la Joventut de Mislata hem volgut celebrar esta festivitat acompanyats de tota la nostra gent. Tot va sorgir a través d’una proposta de l’associació juvenil “Bonagent, amics del deficient mental” en què els nostres companys ens proposaven plantar una falla realitzada pels xics de Bonagent i poder celebrar les nostres falles amb un punt autènticament nostre. Un dels objectius consistia a enfortir el vincle interassociatiu i que esta falla reflectira l’essència de totes les associacions juvenils que formen part del Consell.

Ens vam posar a fer faena amb molt poquet de temps. Però açò no va ser motiu perquè els nostres companys de Bonagent realitzaren una falla espectacular i digna d’admiració. Com diem una festa fallera autèntica amb els seus ninots de cartó pedra, els seus versos satírics explicant el contingut de la falla, el seu ninot indultat, el nostre himne de fons, mascletà i posterior cremà. I com no, entre tots els altres vam preparar una xocolatà que va ser elogiada per tots. El mal oratge no va ser un impediment perquè este dia resultara ser un autèntic dia faller. Amb un sol de justícia o amb una falla passada per aigua, res ens detindria; ja que els nostres companys de Bonagent havien treballat molt dur i la recompensa hi havia de veure la llum. Des d’este article del MELIC volem agrair a totes les entitats que van participar en la seua implicació total i sense condicions. I açò va ser possible gràcies a Bonagent, Centro Excursionista de Mislata, Club de Petanca, Associació Quera, Joventut USO-CV, Grup Scout Impeesa XV, Falla L’ElianaCid i com no el nostre Consell. Fins i tot Manuel Corredera, alcalde de Mislata, i Antonio Sanchis, regidor de Festes, ens van ajudar a preparar la xocolatà. Esperem que els nostres amics de Bonagent acabaren tan satisfets com nosaltres i per al 2012 repetirem l’activitat. Consell de la Joventut de Mislata

«L’animal més perillós que conec és l’home». Jonny Keeling


Esplais | Junior

L’Esplai se’n va de

”murga”»

arnestoltes, lebració del C ce la de iu ot a «murga»? És març, amb m nga. Què és un ra El passat 5 de xa És a un ar tz em disfressats. va organi úsica i tots hi an l’Esplai Tabalet m ha hi on ila cercav una espècie de ai. entina i Urugu rses rg A a ic molt típ acolorides i dive b les robes més am una os em ss àv lla rt pa po ssar de ori tots/es ss ce ac a Ens vam disfre m co i s dies aban en s nostres cases víem realitzat ha s que teníem a le en s xo ei saltres mat corbata que no la l Mercat fins a un taller. Centre Jove de l de m a rt va po te la ec t el traj ser des de guració. Duran La cercavila va de la seua inau iu i panderetes. ot s m ue b aq am , ar or m plaça Maj ades amb ny pa om ac s, nçon tot anar cantant ca r danses per a cantar i vam fe de m s va ic or am aj s M re a plaç ar els nost En arribar a la -hi i vam visit r de ar lle ip ta ic rt un pa t an ria ld n realitz el món que vo raus que estave venil Menys G Ju ó ci ia oc ss l’A onsell. o bo... GENIAL xapes amb el C passar molt bé m va ho è qu ferent en Va ser un dia di aiers!!! a els nostres espl ts to n balet! Jugàrem com deie alet!!! Esplai Ta ab ,T et al ab «T : guerra El nostre crit de t!!!». ez rs, Esplai Tabale lle ta m re Carolina Góm jocs i fé

huja Vanesa Sana

Encara no saps el que

és el JUnior Shalom? No has sentit parlar de nosaltres?

En este segon trimestre hem fet quantitat de coses... hem celebrat el nostre típic Carnestoltes, hem triat els nostres reis del Carnestoltes que van ser Andrea i Edgar. Els monitors vam tornar a innovar amb la nostra disfressa i vam anar tots de llepolies. Abans de les jornades falleres decidim fer tallers per a contagiar els xiquets amb l’esperit faller... i vam tindre una globotà en què van poder participar tots els xiquets que van acudir eixe dissabte al Junior. Hem acudit a dos falles per a fer activitats amb els xiquets fallers i van acabar encantats. A l’abril vam fer «El repte 150», no vam ser prou per a rapar al zero els dos coordinadors, que era l’objectiu, però hi vam ser molts i ens ho passàrem genial.

Per al pròxim trimestre tenim un muntó d’activitats més... i ENS N’ANEM DE CAMPAMENT! Enguany, ens n’anem del 29 d’abril al 2 de maig a Morella... corre a apuntar-t’hi! Si vols passar les vesprades del dissabte amb gent de la teua edat, si estàs interessat a conéixer gent nova i a fer milers d’activitats... NO HO DUBTES! JUNIOR SHALOM ÉS EL TEU! http://juniorshalommislata.blogspot.com juniorshalommislata@gmail.com

«En la biodiversitat, en el sistema ecològic, no va bé res, si no va bé tot junt». Joaquín Araújo

11


12

OJE | Scouts

Arriba el bon oratge Arriba el bon oratge, i amb això, les ganes d’eixir a l’aire lliure. Vine amb nosaltres. Traurem les nostres bicis, les tendes de campanya, les ganes de tornar a la platja, el taller de catxerulos, el campament de Pasqua, el far fan i el foc de campament. Les nostres guitarres i cançons, i sobretot, el teu somriure. Arriba el bon oratge, i amb això, el joc i la diversió, infantil i juvenil, de tots i amb tots, educació en valors, temps lliure, aire lliure, la camaraderia, la companyonia, i els reptes més impensables. Agafa la teua motxilla i vine. Vine amb nosaltres. T’hi esperem.

Campament de Pasqua Del 29 d’abril al 2 de maig, dia de Sant Vicent, ens n’anem de campament, a l’aire lliure. Campament: trobada de cultures. Cost de l’activitat: 70€, transport, pensió completa, materials i activitats, amb beques disponibles. Sol·licita-les. Este campament el farem en plena muntanya, amb tendes de campanya, moltes activitats, bivacs, passarel·les, construccions de muntanya, senderisme, brúixola, lectura d’estreles, i moltes, moltes activitats.

Activitat nàutica L’últim cap de setmana de juny, vos invitem a participar, a l’alberg nàutic de Benicàssim. Per a més informació, contacteu a través dels procediments habituals. Este alberg comptarà amb el curset d’iniciació a la nàutica, socorrisme, transport, allotjament, i moltes ganes de passar-ho bé. oje.mislata@gmail.com www.ojevalencia.org

Scouts de Mislata Hola mislater@s! Encara que no fallem cada dissabte a la vesprada a la plaça de la Moreria, fem altres activitats. Este trimestre ens n’hem anat al Gúlliver, ens n’hem anat d’acampada a Gilet, de ruta per la Serra Calderona, hem visitat l’exposició de Sunnungal, i hem participat en la xocolatà de falles en la Falla de l’Eliana… No parem! Com a activitat especial volem destacar el campament de Pasqua al Molino de los Cuchillos a Ademuz i a més, el Sant Jordi, celebrat el passat 9 i 10 d’abril amb una acampada a Dénia on ens ajuntem tots els grups scouts de la Comunitat Valenciana per a practicar l’escoltisme, fer activitats tots junts, conéixer gent i passar-ho en gran. Et véns al pròxim Sant Jordi? De segur que repetiràs! Et recordem que pots passar un estiu inoblidable si véns de Campament d’Estiu amb nosaltres. El termini d’inscripció comença el 23 de maig per a tot el qui vullga vindre i este serà de l’1 al 15 d’agost a Talayuelas. No esperes que t’ho conten, vine amb nosaltres. Com més siguem, millor ens ho passarem! Pots trobar-nos cada dissabte a la vesprada de 17 a 19.30 h a la plaça de la Moreria. També ens pots trobar en www.impeesaxv.com i en el tuenti: impeesa XV grup escolta. Empar Medrano

Occident ha convertit la Terra Mare en una mercaderia i la conseqüència és el canvi climàtic. Revista Ecologista


Música | Discos

CONCERT MTV WINTER El dissabte 12 de març, al parc de la Ciutat de les Arts, el MTV WINTER, amb un impressionant cartell, va encendre la metxa de les falles 2011. El MTV WINTER ens va fer gaudir, per quart any consecutiu, d’un multitudinari concert gratuït a València. Ubicat en un ampli espai que va permetre augmentar l’aforament, el públic va poder disfrutar des de les 18 h, amb els teloners, fins que van començar a tocar Sun 41. Tot i que la pluja volia enfosquir el moment, el grup va fer vibrar el públic amb la seua música i fer pujar a sis fans a l’escenari. Després d’esta injecció d’adrenalina va arribar el grup més esperat: My Chemical Romance que no va defraudar els seus nombrosos fans que els hi esperaven. Flor Battagliero

Nacho Vegas La zona sucia Marxophone, 2011

El nou treball de Nacho Vegas és, sense dubte, un dels llançaments discogràfics més esperats per a este 2011. Tres anys després del seu últim llarga durada, El manifiesto desastre (Limbo Starr 2008), arriba La zona sucia, un treball on el compositor asturià ens oferix un vessant més accessible del seu personal i complex univers. Els textos, com no podia ser d’altra manera, continuen sent l’element nuclear de les creacions de Vegas, però en esta ocasió s’acompanyen musicalment amb melodies més lluminoses i fresques. Instrumentalment, guanyen importància les guitarres acústiques i el piano, destaca també la introducció de cors infantils en els temes «Perplejidad» i «Lo que comen las brujas». Nacho Vegas signa amb La zona sucia un fantàstic i melancòlic treball, el single de presentació «La broma final» és un bon exponent de les noves composicions d’este imprescindible autor de la música independent estatal. www.myspace.com/nachovegasoficial Pere Peris

«N’hi ha prou en el món per a cobrir les necessitats de tots els hòmens, però no per a satisfer la seua cobdícia». Mahatma Gandhi

13


14

Agenda | Sudoku

Agenda s de masses: es perseguixen els gran festival ant dos dies i dur i, nar esce sol n d’u pon com però amb mol. Festival amb un aforament limitat, SÓNAR 2011 - Barcelona Avançaque sol repetir l fide lic púb un sica i ta qualitat Internacional de Mú és informació: y. s.M any jun els de 8 l’experiència tots da i Art Multimèdia. 16-1 combina . m Benidorm a.co 1 que www.contempoprane LOW COST FESTIVAL 201 Es tracta d’una oferta cultural s edicions l’avantguarda de juliol. L’èxit de les due 23 21allò lúdic amb allò artístic, les re Burriana. 4- 7 ent tenartistes i ARENAL SOUND 2011 – han situat este festival i l’experimentació amb els música Arenal s anteriors rències de ique refe mús ival s les fest ere de El s . prim ade solid dències més con després de ma d’agost ora incia pan hibr i eriè del exp ions ls racc sica etix inte mu s rep seue Sount electròniques i les i continua Per ció, al. edi ta ion pos era nac pro k prim La a roc . ie seu eres la ind l’èxit de dacions amb altres gèn la proquè osta en s s’ap dix die divi ció tre es edi qua na b esta am a este 2011 artística de Sónar Barcelo indie i k, ell /roc cart pop prin ent sica la pot , mú la Dia un per tagonista serà en les activitats Sónar de anform per i per ns de com acio reig així actu el rast nacional electrònica amb cipal escència del qual és ónar s internacio- ces espectaculars. Tindrà lloc a la platja de S nom ws ns sho ns gra gra els i nts, nous tale els asnoms claus nals i propostes musi- El Arenal de Burriana, un lloc on de Nit, on es presenten els rnacional. am per gaudir del sol, la a recl ar n torn gra de inte ran l cals pod sica s mu ent sist del panorama vitats ,  una sèrie al públic més exigent. El platja, música durant 24 hores, acti rmaEl festival proposa, a més s info a Mé bin etc. com ipa, ves que equ t, orti en Cos ls esp i Low al·le es nàutiqu d’esdeveniments par na. Més inla música amb el turis- ció: www.arenalsound.com ments culturals de Barcelo per a, líni era prim me de formació: www.sonar.es etats com una 1 – Aranda del Duero a l’edició 2011 aporta nov va Guillermo SONORAMA 201 13 i 14 d’agost. És un orti 12, Esp 11, tat ). (Ciu ió (Burgos cac ubi nova major comoditat dels festivals amb més solera del país. En Amor)  que permetrà una per als residents; esta 14 edició, i aprofitant la festivitat del com ts sten assi tant per als dia més la pro- 15 d’agost, amplia a quatre dies de música un b am a ent a més, increm s informació: amb artistes consolidats que compartiran Mé ial. ofic l gramació musica ents. A més, a escenari amb bandes emergRecinte Ferial, www.festivallowcost.com del ). ns acio actu banda de les FIB 2011 – Benicàssim (Castelló aHeineken et CONTEMPOPRÀNIA 2011 – Alburquerque al centre de la vila tindrem també actu ls 14- 17 de juliol. FIB cipa prin les Ina tes com Escena visi i ncia de la cions, cates de vi permet viure una experiè nou dies (Badajoz). 16 Festival g de totes les bodegues d’Aranda, cosa que convertix llar Al . pleta: juliol de 30 i die. 29 cultural d’acampada gra- seues edicions, en un format xicotet, perso- el festival en un esdeveniment ovant inn tuïta en una zona nal i amb el Castell d’Alburquerque al fons, únic al nostre país que continua “Chiquianexa al recinte el Contempoprània s’ha convertit un una en 2011 amb la incorporació de els més què per t que vita s acti cert s una con din ”, de sonarama cita imprescindible it del per l’es de re inte beu la a t en me inet per petits comenc el panorama musical Traya de Art l s tura jove Cul ó b iaci am racció Festival. L’Assoc Es tracta d’un festival die. Fesdel ció itza n; gan mó l’or de tot el és l’encarregada de que combina la naturalesa objectiu l’aposta quatre intensos i l’àmbient rural amb la tival, i té com a principal sica i seguir cuidies de concerts i música i el bon rotllo. La per la qualitat de la mú rmació: info s Mé t. gen la bona música; una seua dinàmica s’allunya de t dan om da.c aran masetmana sencera d’allò que normalment nora www.so d’activitats extra-

FESTIVALS

tja on prendre el musicals; i una bona pla rmació: info s sol o banyar-s’hi. Mé http://fiberfib.com

SU DO KU INSTRUCCIONS: Per a resoldre este joc de lògica d’origen japonés sols cal seguir les regles següents: 1. Has de col·locar tots els números de l’1 al 9 a les caselles buides del SUDOKU. 2. Cada línia “horitzontal” o “vertical” ha de contindre estos 9 dígits i no poden repetir-se’n. 3. La mateixa regla s’aplica a cada una de les 9 regions (quadrats de 3x3 caselles) que formen el quadro gran de cada joc.

«Quan l’últim animal siga assassinat, l’últim arbre derrocat i l’últim riu enverinat, et donaràs compte que els diners no es mengen». Rubén Darío


Expressa’t

Donació de Sa ng

15

MAIG - Dilluns dia 16 al Centre de Sa lut Mislata 2 (C/Ortega y Ga sset, 3-5) de 17 a 20 .30 hores. - Dimarts dia 17 al Centre de Salut (Av. Buen os Aires) de 17 a 20.30 hores.

JUNY - Dilluns dia 20 al Centre de Sa lut Mislata 2 (C/Ortega y Ga sset, 3-5) de 17 a 20 .30 hores. - Dimarts dia 21 al Centre de Salut (Av. Buen os Aires) de 17 a 20.30 hores.

+ informació: 963 868 100 http://centro-tran sfusion.san.gva.e s

SMSEMAIL poc De segur que ets un teu el és este així, és Si ta. artis teua espai. Fes una foto a la it, obra (dibuix, poesia, graf escultura...) fotografia, ic@ i envia’ns-la a mel indicant mislatajove.org er “expressa’t”. Pots aparéix a tot color al Melic.

. Te susurro tu lado. Te observo, te abrazo a oy est es, rm due as ntr Mie Mientras escuchas. Que lo sientes. me que sé , ero qui te que te vuelvo conmigo, con lo nuestro. Y duermes imagino que sueñas beso. Te te y o nrí So ma, tus silencios. aro tu ro spi Re r. aza abr a Te amo con duermes te sigo queriendo. acaricio, te miro. Mientras Deslizo mis a. car tu s, nos, tus hombro cada suspiro. Toco tus ma gando a la Lle e. dot tu piel. Recorrién de ad vid sua la por os ded rmo. tú duermes, yo también dueEster Ramón conclusión de que mientras

Primavera - Aaron Esteve

Lucia Funes Un polític en un míting anuncia que...

Benito i Mumbrú pensen:

duermo

La velocitat màxima a partir d’ara serà de 110 km/h.

No im hi po ha r fix tant res ar en mé -se q s ? uè

Benito y Mumbrú van amb cotxe i veuen un muntó de senyals noves, i com canvien algunes!...

Mentrestant a Líbia... Persones criden:

Es creuen amb manifestacions de persones indignades que criden:

Ens lleven el nostre dret a conduir a 120!!!

Ens lleven el nostre dret a la llibertat!!!

Apareix la imatge de Japó entre un Tsunami. Baix en lletres grans: No hi ha res més important en què fixar-se?

Flor Battagliero - Lucia Funes

«Produïx una immensa tristesa pensar que la naturalesa parla mentres el gènere humà no escolta». Víctor Hugo


REMET: Regidoria de Joventut Ajuntament de Mislata C/ Major, 36 46920 MISLATA

Ajuntament de Mislata Regidoria de Joventut

Publicació subvencionada per: Llig-lo i abans de reciclar-lo passa’l!!!

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Profile for Revista MELIC

Melic 104  

Revista d'Expressió Jove de Mislata

Melic 104  

Revista d'Expressió Jove de Mislata

Profile for melic
Advertisement