__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

melic Mitjà d’Expressió Jove de Mislata núm. 99 • maig - juny • 2010

i t i f e o h S Mislata x

Sabatilles a la vista de tots

L’Expressió pels aires

www.mislatajove.org

www.facebook.com/mislatajove

www.tuenti.com Alberto Centre Jove


i t i f e o Sh

02

e combina el vojoc de paraules qu “Shoefiti” és un afit. Els nostres ta en anglés) i gr cable ‘shoe’ (saba el món, ja s’han molts altres a tot carrers, igual que què consistix? pràctica. Però, en , sumat a esta nova na amb sabatilles artística que ador s clú in o És una expressió m llu la es dels telèfons, de botes, etc. els cabl és tan enigat fic ni sig u se bres, el dels mateixos ar origen. màtic com el seu mplet s dedicats per co Hi ha alguns blog ta es d’ n els inicis al tema, que situe s rri urbà” als ba nova forma “d’art més en ells a conflictius d’EUA, stantànies de podem trobar in es en quasi sabatilles volador l planeta. de qualsevol ciutat ament de El 2003, l’Ajunt vertir que Los Ángeles va ad njades” in“les sabatilles pe venda de dicaven punts de retirar-les droga i va manar rrers. Hi ha totes dels seus ca que afirmen teories “fosques” cats per la màque són punts mar r una víctima caifia com a trofeu pe simitar els territoris o guda, per a delim bes”. l’amo de les “bam plement la mort de és alegres, ens tan surealistes i m Altres teories, no ciutadans per a llocs marcats pels apunten que són ió de tot el barri) (amb la participac celebrar i recordar rs amb bones ts, com la fi de cu altres esdevenimen feliç o la pèrdua de mà amb final notes, una petició de la virginitat.

ra manera, ja té podia ser d’una alt Mislata, com no a amb la seua sabatilles, cada un has vist les seues pròpies òpia empremta. N’ pr ua se la i ria stò pròpia hi nificarà? preguntat què sig alguna? I no t’has ina d’elles més teories, a vore qu Ací tenim també ta manera tan cu se celebrava d’es de ca ar m dispar, en els 90 com ili”, o es deixaven riosa la fi de la “m rri. ba l de a av es mud pas quan la gent la es pel·lícules de A més, nombros ta es d’ ò an fet ress meca del cine s’h r exemple és la cla moda. Un rton Big Fish cinta de Tim Bu les sabates a on es penjaven le que mai l’entrada del “pob símbol de deixaràs” com a ts caminallibertat, perquè to m a símbol ven descalços i co se n’anirien també que mai de la ciutat. da dia és més La veritat és que ca vista i siga art o abundant la seua l poble en què vino, forma part de pecuesta manera tan vim, i adornen d’ os un -n nt na stres carrers, do . La liar i curiosa els no lar cu pe es ra riure o almenys pe a ga ju r, motiu per a som rre ca l e veges sabates pe s, te er nc pròxima vegada qu l’e s inclú el motiu i potser esbrinar quin és mai la resposta. es pi sà no t lemen encara que probab s suposicions! Disfruta de les teue

Patrizia Madrid

Patrizia Madrid

Este més vos contem curiositats d’altres països


llibres

llibres tecnologia tecnolo03gia

Un país al desert Francisco Collado Cerveró Edicions el Bullent, 2009.

Francisco Collado va estudiar Història, però treballa com a bibliotecari des de fa uns anys. Ha publicat altres obres, sempre comprometent-se amb temes d’actualitat i que són per defensar causes que afecten gent que moltes voltes no tenen condicions per a fer-les front sense una denúncia permanent. Un dels motiu per a presentar esta nova publicació és donar a conéixer als més jóvens de la nostra societat les injustícies d’un poble oblidat i castigat, com el saharaui. La família de Miquel acollix a sa casa Zag, un xiquet saharaui, durant un temps. Este es troba en un món amb un paisatge i uns costums completament diferents a la seua vida al desert, però serà Miquel i els seus amics els qui faran un verdader descobriment: la realitat del desert, d’un poble dividit, en part sotmés a una terrible invasió militar i per l’altra arraconat a la zona més àrida del desert on sobreviuen en camps de refugiats gràcies a una mínima ajuda internacional. Tot això complicat per la hipocresia d’una diplomàcia internacional que durant un temps i passats el anys estan mirant descaradament cap a altre lloc.

D 3 ó i s i v Tele

Pareix que la indústria de l’entreteniment no cessa d’innovar. Les pel·lícules en tres dimensions que han sigut estrenades han aconseguit batre rècords de taquilla. I ara s’està ideant com traslladar estes sensacions al saló de casa. Però com? Per a aconseguir l’efecte tridimensional, l’objectiu ésa aconseguir que cada ull visualitze una imatge lleugerament diferent entre si. El repte consistix a fer açò utilitzant únicament una pantalla, com en els cines o en una televisió. En els cines, la il·lusió de la tridimensionalitat s’aconseguix projectant dos imatges sobre la mateixa pantalla, amb la peculiaritat que cada imatge està polaritzada. Per mitjà de les ulleres es discrimina quina imatge entra en cada ull, una polarització per a cada u. No obstant això, en les televisions s’utilitza una altra tècnica. En compte de projectar les dos imatges simultànies, es projecta una imatge després d’una altra, alternativament.

Les ulleres per tant són diferents a les dels cines, i el que fan és enfosquir-se cada vegada que la imatge projectada és per a l’ull contrari. Estes ulleres són més cares que les dels cines, i a més tenen electrònica i bateries que ens obliguen a tindre-les carregades per a veure este tipus de continguts. Com a conclusió, al meu parer faltarà veure l’acollida d’esta tecnologia en les cases, ja que a més de cara, la trobe poc pràctica per l’inconvenient de les ulleres.

Vicente Cubas

Sabies que aquells que viuen en l’hemisferi sud celebren el Nadal sent estiu?


04

editorialsumarieditorial sumari

editorial

De pell blanca, ulls i cabells clars... ho tinc tot perquè es note d’on vinc. Vaig deixar el meu país, em vaig vindre a Àfrica en busca d’un món millor, de treball, de menjar... d’allò que ací en diuen benestar. A Europa ja no queda res, tan sols misèria.. bé, sí que hi ha diners, però per a quatre persones. Per què m’he de quedar en un lloc on em costa tant sobreviure? Per què no puc lluitar per aconseguir un món millor? No ho entenc... Europa era rica. Però ara, ja no hi té res... Colonitzada i esclavitzada, ara intenta alçar el cap, però li costa, li costa molt. No he vingut a Àfrica a llevar-li el treball a ningú. Tan sols he vingut amb la intenció de viure millor. No vinc a imposar les meues tradicions. Respecte les que hi ha ací, però jo tinc les meues... i no vull renunciar a elles, celebre el Nadal, això sí, de portes cap a dins, i no crec que faça mal a ningú, o tal volta sí? Faig mal a algú per intentar no morir de fam? Vosaltres feu el mateix, no? Intenteu viure amb dignitat, per què jo no puc? I aixó és el que estic buscant. No sóc il·legal, perquè humanament les persones no podem ser il·legals. Estic en situació irregular com vosaltres quan se vos caduca el DNI. I trobe a faltar la meua família, els meus amics, el meu barri, la meua ciutat, les meues tradicions... Tinc un nus a la gola que em consta de llevar-me’l de damunt... El nus a l’estómac ha canviat de lloc i sembla que li costarà d’anar-se’n perquè encara que diuen que tots som iguals, a mi em sembla que la meua pell blanca és més diferent del que de primeres pot semblar. “ Estes reflexions no són reals, intenten estar fetes des del punt de vista de l’immigrant. Cada immigrant és una persona individual que arriba ací en un projecte diferent, no és un col·lectiu homogeni que puguem “etiquetar”. Per a poder treballar la interculturalitat cal que hi haja relació entre persones, un intercanvi entre moltes cultures. Hem de revisar els discursos d’estereotips, prejudicis i expressions comunes del llenguatge que ens poden dur a un raonament discriminatori o racista. És important que participem en activitats que afavorisquen el coneixement i la relació/diàleg entre persones perquè tots plegats crearem la societat del futur.

“Dissonàncies”

és el llibre recopilatori dels textos guanyadors dels XVIII Premis de Literatura Breu L’acte de lliurament dels premis es farà al Centre Jove del Mercat el dijous 3 de juny a les 19.30h. En l’acte se podrà recollir el llibre i es comptarà amb acompanyament musical en directe.

sumari 02

portada

llibres-tecnologia

03

04 editorial al límit

05

teatre

06

esports-instituts opinió-preguntes

08 10

07

09

consell joventut

viatges-música

12

associacions música

14

T’esperem!!

Una flor no fa estiu, ni dues primavera | Una oreneta no fa estiu, ni dues primavera.

11

13

què fer?

expressa’t

15


al límit al límit al límit al límital límit

05

a g a m a ’ s i Qudarrere ernet? t n i ’ d Açò em pot estar

L’altre dia vaig vore la pel·lícula Covardes on es parla del bulling a l’institut. A vegades a mi també m’haguera agradat plantar-li cara a eixa gent que es passava amb mi o amb els meus amics. Sempre he volgut ser valent i riure del o de la dèbil de la classe, però clar a mi no m’agrada que es fiquen amb mi. Ara he descobert un mitjà per a insultar el/la fanfarró/ na, com burlar-me de l’estudiós/a i el millor de tot açò és que ningú té per què saber qui sóc jo: internet, telèfons mòbils, etc.”. Açò pareix un poc exagerat, però l’anonimat que ens oferix la xarxa ens permet prendre certs rols imaginaris que poden fer mal als altres. Amb el naixement de les noves tecnologies, han aparegut nous termes que no sempre sabem bé el que signifiquen, però que estan de moda. Què és això del Grooming?, i el Ciberbulluing? Seré jo una víctima o un verdugo d’ells? Intentarem donar resposta a totes estes preguntes i a algunes més.

Ciberbullying:

es diu quan un/a menor amenaça, per mitjà d’internet, telèfon mòbil, altre/a humilia o molesta un consoles de jocs i altres tecnologies.

Ciberacosament: es tracta de ciberbullying però en este cas l’acaçador és un adult/a.

Grooming:

quan un adult/a tracta de guanyar-se la amb confiança d’un/a menor fingint afecte, empatia, etc., és el ng groomi el s vegade Moltes sexual. ció satisfac de finalitat primer pas per a l’abús sexual. ns Sexting: és la distribució de fotos, vídeos, etc., en situacio amics/

eròtiques, amb poca roba o cap, que li envie als meus/es s estes gues per mòbil, correu, facebook, tuenti, etc. A vegade s nosaltre que les són no que mans imatges poden acabar en altres s, nosaltre de riure’s a per es utilitzad ser poden i volíem humiliar-nos, etc.

ns: Recomanacio lying.net ul www.ciberb es l. www.chava et t-grooming.n www.interne .es www.sexting

comentari, Envia’ns el teu ggeriment a pregunta, su mislata.es o l’adreça upc@ 963 990 347, al nt na efo tel Lourdes o pregunta per m tots els ole res sé Jo Mª . es bt du s teu

passant a mi ara? ar una imatge a internet Pensa molt bé abans de puj ada que li dónes a l’enter o enviar-la per sms, una veg sobre eixa foto o vídeo ts dre o a enviar, perds tots els reenviar a tot el món). pot la rep la (la persona que lar i qualsevol persona pot Internet no el pots contro a través dels teus perfils o at entrar en la teua intimit els/es dels teus amics/es. çant, molestant, insultant, Si penses que t’estan aca (noves tecnologies de la TIC etc., a través de les b un/a adult/a, t’ajudarà. comunicació), parla-ho am a humilia i insulta els altres I si eres tu el/la que acaça, si tu s tirie sen pensa com et través d’internet i mòbils, s es resolen en persona. me ble pro Els tu. a en t’ho fer

Consu lto ri

Hola, sóc una xica de 17 anys. un viatge a Eivissa per a este La meua classe està organitzant fi de curs, però jo no sé què fer. Tinc moltes ganes d’anar-hi amb però d’altra banda em fa vergony tots/es els meus amics/es, pensat posar-me a dieta, però no a que em vegen amb biquini. He sé com fer-ho.

Quina dieta és la millor per a pre

parar-me per a este est iu?

L’estiu està molt prop i la societa imatge. Si vull estar a la moda t ens esp enta a cuidar la nostra de biquini o banyador, així seré he de posar-me l’últim modelet la piscina. No crec que seguir el centre de totes les mirades de compte que estàs a final de cursuna dieta siga la solució, tin en exàmens finals. El primer i principai necessites estar forta per als de segur que pots trobar en el teu l és que et mires bé en l’es pill, que negatives. A més, a què vas cos moltes més cos es positives els teus amic/gues o a desfilar a Eivissa? a passar-t’ho bé amb per la passarel·la de la moda? La visió que nosaltres tenim del nos ja que només podem veure’ns a tre cos sol estar distorsionada i estos solen ser mentiders. L’imtravés dels esp ills i de les fotos, del teu viatge, passar-t’ho el milpor tant és que penses a disfrutar des prendràs bellesa per tots elslor que pugues i estic segura que banda no està de més cuidar-nospor us de la teua pell. D’altra fer cinc menjars al dia, mantind un poc, així que et recomane verdures, peix, car n i pocs greixos re una dieta equilibrada (fruites, (caminar, nadar, anar amb bici, i sucres) i practica algun exercici por tar millor la tensió dels exàmenetc.), a més et vindrà bé per a s finals.

s

us, menys probleme Busca’ns al tuenti: Menys gra islataprevencio.org Per a més consultes: www.m

Mª José de la Cruz


06

teatre teatre teatre teatre l de

Escola Municipa

e d e r t a e T Mislata

una gala per a Teatre ha organitzat L’Escola Municipal de e amb el títol qu anys de vida, un acte alguns dels celebrar els seus 21 ar ord rec s” va servir per a mé ys an lts mo er “P retrobament entre l’escola i facilitar el millors moments de es va realitzar una i exalumnes. També professors, alumnes ral perquè tots els tiva al Centre Cultu exposició retrospec l’Escola de Teatre de ia ixer la trajectòr veïns pogueren coné xistència. en estos 21 anys d’e Romero, un dels sentada per Josep La Gala va ser pre ents van disfrude l’escola. Els assist més antics alumnes cte es va obrir L’a . ers ic dinàmic i div èn esc l cte cò n d’u tar e va interpreor Antonio Navas, qu amb l’actuació del ten Maribel Romero, dorma” de Puccini. tar l’opera “Nessun va brindar al sco boradora de l’e la, l·la co a ídu ass i a amb mn exalu nt comicosurrealista públic un gran mome Salra ob ica la històr una de les escenes de rto be Ro r pe da igi dir sa Kurda que va ser . García el 1997 d’adults, dirigit Amb el grup taller blic va disfrutar pú el per Irene Mira, grafia interpretad’una còmica coreo à, Vanessa Felip, da per Jessica Cebri o, María Gonren Mo Lena García, Lola . A continuació, zález i Puri Montrós López Rodríguez Nelo Gómez i Cristina t tra a tea l exquisida, fen van oferir una escen en ts da ia de l’escola, enfun memòria de la històr Inés. ña Do i rio no Te n Juan els personatges de Do p d’acroesport rina i acròbata, del gru lla ba z, ne mé Gi a let Vio b els moviments dre tot el teatre am DINAMIC, va sorpren go acrobàtic. La abar amb un bell tan del seu cos per a ac n Pablo MenJua de amb l’audiovisual ar let mp co va es la ga on audiovisual tral de Mislata i un seg diola sobre la vida tea xalumna Maika TV i coordinat per l’e elaborat per Canal 25 nars d’alumnes nte a imatges dels ce av leg ep arr e qu no Gime tots estos anys. aules de l’EMTM en que han passat per les rrec del grup Lativitats va anar a cà La clausura d’estes ac absoluta estrena que va representar en boratori de l’escola de Juan Pablo ts) en lat audiovisuals l’obra PAL (patologies innovador i amb escènic sorprenent, Mendiola. Un treball lt acurat. un treball artístic mo Ana Campos

Sabies que a Sèrbia no es donen dos besos sinó tres?

ls seus

L’EMT de mislata i e

programes de treball

ta s’ha convertit en 1989, l’EMT de Misla ic i obert, integrat Des dels seus inicis el àm din l i creació teatra I ha desenvoun centre de formació festiva del municipi. i ral ltu cu a vid lia en l’àmp dia de les classes i : cap a dins, el dia a lupat una doble tasca xtensió, animacions i accions teatrals s d’e cap a fora els curso nicipi. a sociocultural del mu relacionats amb la vid municipi a través de Mislata es projecta al La labor de l’EMT de d’actuació: diferents programes x a la població Formació. Espsdirdeigitre ball, atenent El programias’ede uctura en cinc gru str a ult ad i ts per Juan il igi en dir juv són i edats. Estos grups a nivells de contingut Casells i Irene Mira, equip docent esel gia i dansa. Les Pablo Mendiola, Migu ió i direcció, dramatúr ucturació del ac ret erp int str l’e pecialista en ut sig n e programa ha últimes novetats en est BORATORI de teatre, i la introducció LA quint grup anomenat ntatge. a contingut d’aprene m co a ns -da tre tea de l de sen ó. Es de volupadedelasprés ci ea Cr de a rem rep ra og El pr vivència onar a l’alumnat la l’objectiu de proporci l·lència, fent-li partíce ex r pe l tra tea fet m co ica èn esc ió orta la creació i el sentac atiu i tècnic que comp cip de tot el procés cre tació teatral. resen mumuntatge d’una rep atral. És el got co d’Animació Te ltural del cu cio so a El programa rtic vid la en ipació de l’EMT nicant d’acció i pa àrees i departaments ració amb diferents bo l·la co en , municipi itzar la vida cultural am din Mislata, a fi de de l’Ajuntament de propostes i accions t per a això múltiples de Mislata, generan escèniques. volupa re Escolar. , Esamdebsen at Te de a m bjectiu ra l’o og pr El nicipi de primària del mu anuals s ler tal de als centres escolars tjà mi r en les escoles pe tre tea el n en ine ure lm mo cu e pro de ta qu les xiquetes de Misla b una am ta en dirigits als xiquets i a lem mp co teatre escolar. Es la mostra anual de amb la campanya teatre professional, de l ua an en la formació en programació x idi inc AL TEATRE, que EM AN al icip un erm ores. int espectadors i espectad valors i en la de futurs

c i t s í d a t s e t n apu

21 anys d’EMTM = 21 cursos de teatre oberts a la població. 600 alumnes des dels 12 als 65 anys han passat per l’EMTM. 300 xiquets/es participen anualment en els tallers de teatre escolar. Més de 150 obres escolars representades pels mateixos xiquets/es. Més de 50 espectacles de creació pròpia. Més de 45 cursets d’extensió com a complement formatiu. Més de 40 animacions teatrals al municipi. 14 premis rebuts en diferents concursos. 10 professors permanents en els equips pedagògics en diferents etapes de l’EMTM. 22 professors especialistes en arts escèniques en cursos d’extensió formativa.


institut esport esport institut

7

e d a t l a f a l i t r o s a l a n e n m e La m d n o c a i r punte a t a l s i M l o b d n a l’H

ez so Adán s d’Alfon e er u c iq n x é v s poder arg. Le abor am d’ascens no van edar molt s b m a qu ranollers e del play-off ries van rnà de G fas tres victò s le Mislata to ven la primera e u tiq uta partits to que disp només eus tres s ls Ólvega, e d D C p l a r e c a n e s va priva n contr s jugave s parade erdent e re n o te b prop. la lt is o on les m acabar p n dues m er partit, soriana e era victòria i van o obsEn el prim ió de la portera la la prim 8 gols, n c b i n m e 7 b encert a al rv a e s te s la in parar am àrbitres un pen s de fin d’alçara v ie s c e e n n u rè ia q c e ls r n if e o d le v n a e b fa v ri m s a le sa al xiula mislatere at i amb un pen tant. partit els t per les p d’un sol ada del a g m in a e ju m t a o ta d s im aju ser l’últ ent contr partit va l amb un ue voria com en nfrontam ualtat, a e u e s l El segon a arribar el fina e sq en b ig ,v Remuda final am ncianes, mtant això ària del Rocasa nques. eua fase ores vale bona co s le d il a a la n s g u a le ju , n a s a s a ri l c le re a a t n te ib ra n fi la rr e u a a is rt p po tòri ors sm mer els anteri iferència per a le onà la vic l seu pri moue com sumar e d que els d q r e e it d d rt l o a o ort en els p p s g . n n e n a ta u d u s v o s , n a é p e it ti s c rt poc m er pa a la re r refle nollers En el terc l el KH7 BM Gra gada el marcado nse temps ja per e trobat amb un Galán s a e ju rc s e a lo t v a a im ip p Gonzalo l’equ ue d’h e l’em q de l’últ d s s l e n o a tr g s b l o a e e sn car pesar qu va provo el disputat per le passat. atalana r ra c e to u ió c c g e a a s h in n b distinta , un bo n ió s e b lu c a n s En co ltra co us una a ments cla

El grec i el llatí

estan molt vius en l’IES La Moreria

u ar entre els de lata van qued is M na ia de nc ia le er Mor itat Va at de l’IES La de la Comun 2n de batxiller quedar en el és importants de m va s s z ne le so zá ur um on nc al G co a Dos ls ni de So s na do a, l’alum de la Universificats en es. D’una band a a la Facultat de Filologia primers classi qu r si às cl s üe i lleng ula gratuïta pe lebrad sobre cultura Clàssiques, ce emi una matríc pr de en a a a m ad xt pí co se é lim ar gu O I qued obtin desé lloc en la dia Rodrigo va es de març, on ltra banda, Ly a, el I Concurs ia el passat m ’a ny nc D . pa lè ie Es Va tr d’ la de t el tí— ta e lla qu e a de er ó rr ci ca uc en la legium “saper de trad al curs que ve ts —respecte d’abril pel Col en es la ig m u ex el lle és re en m s en at so sen ganitz un dels concur y pel saber, po Batxillerat”, or les persones. serva un afan “Cèsar en el de ob ó s’ ci ió e uc ac qu ad rm s Tr el fo de la en s, en to es es qu àssi nes com les llengües cl aude”. Alum neixement de co l de a ci àn IES La Moreria import s! o d s le a Enhorabona

Al Sàhara només ha nevat una vegada i va ser el 18 de febrer de 1979.


opiniópreguntes opinió preguntes

08

D’on eres? D’on t’agradaria ser?

Què et resulta més curiós de la nostra cultura? I de la teua? ys Sóc on, 33 an de Brasil i porte cinc anys a Espanya, em sent orgullós de ser brasiler, però si haguera de triar un altre país triaria Espanya perquè m’hi sent acollit i hui en dia em considere un més. Al principi, em resultaven molt curioses les Falles, però ja les visc com si les portara a la sang. Del meu país recorde amb especial afecte el meu poble Gonçalense, prop de Rio de Janeiro. Tinc amics de molts llocs, una de les coses que més faig amb ells és practicar capoeira.

Wellingt

, 15 anys

Juanma

nys 18 a Vaig Seif, lgèria vindre d’A ra que ca n e , ys fa 11 an per les València lt o m a d erquè els p i m’agra s e a les platg s, e st fe o canviari s n seue na gent, o b . n ra lt só a s valencian acionalitat per cap na, El ti la meua n de Mèxic, Argen l gent mb ells e Vaig amb mbia i Portugal. A s. olò cie Marroc, C és faig són acrobà que m

7 ,1 ra . c i a s L Só gal any a, u ort ta 11 rican les P de isla ame s de . Els a olt rad a M ser paí rte daria és el ada m ls ag a el o p ra r e tur l UA ’ag s i la ag M’ què E s i m lloso ua cu ma i ls t o e e r o r a i pe unit n so la m l’id ser d sos rt s só De a és de er o v op nyol sta. rad ma de di àlia i It a fe or ag s esp lt la és m’ i la f amic ania, ge, o t t c m e m l·lita Tin Rom xa e ue qu qui sos. ça, n n s q ica tra ugue Fra b el mús m m e rt po cs co tan a scolt . llo akis sc, e etc i P

Fa h que ar uit anys ribí d’A vale lg amisto ncians són a èria. Els M uhammad, 15 més m sos, de la s gradables anys i eua cu ’agrad a lt triar u na nac és la paella ura el que triaria . Si ha ionalit l’ g a parkou anglesa ja q t a banda d uera de e la m ue allí r i el fr eua es pra eerun favorit ctica que s. els me Estos espo són els me molt el us es rts e us a Roman mics que só ls practique ports n de d amb ia, El M ivers arr Ucraïn a etc. oc, Guinea, os llocs: De la Rúss el que més m meua cultu ia, ra ’agrad a és el Ramad à.

Sóc espanyol d’origen però si haguera de triar una altra nacionalitat seria marroquí perquè m’agrada la seua llengua, la seua escriptura, les seues festes i el menjar. De la nostra cultura m’agraden les Falles, la Setmana Santa, la paella i la “fideuà”. Tinc amics de molts països com Colòmbia, Argèlia i Equador. M’agrada escoltar música, parlar i jugar a futbol amb ells.

Sabies que els japonesos no utilitzen el mòbil a l’autobús ni al Metro perquè es considera una falta de respecte i els porten en silenci?

ys

an


opiniópreguntes opinió preguntes Sóc Nazariy, 14 anys d’Ucraïna i porte sis anys a Espanya. M’agrad en de la cultura valenciana /espanyola les Falles i els bous. Si haguera de tr iar un altra nacional itat seria aleman y, perquè són llestos . La imatge que tinc dels espanyols és que són simpàtic s. D’Ucraïna m’agr ada el txeboreque (és una espècie d’em panadilla amb ca rn de porc) i l’ensal adilla russa. M’a gr ad a jugar al bàsquet i al futbol amb polonesos, brasile rs i marroquins.

nys Adil, 15 a

Sóc de Benl’melal, al Marroc, i fa dos anys que visc a Mislata. D’ací el que més m’agrada és la paella, les Falles i la platja. Dels espanyols pense que són els millors, excepte els racistes. Si poguera triar un altra nacionalitat seria l’espanyola, perquè hi ha més llibertat. Del meu lloc d’origen m’agrada els cuscús i el tajeny i també que em deixen eixir més i tornar a casa a l’hora que vulga. Practique parcour i futbol sobretot amb marroquins i espanyols.

a Encar er a àix n és ig ue va ua família ltes a q 4 e o 1 m m , l a la i l ya a hi h que a Kha Espan spany c E e r a A c . na erò D’altr algeria vacances, p t que ací. : n ó a m i t l festes a més lliber com tot e r ia r t hi h era de ns són Algèria ls valencia nt. Si hagu perquè ta ,e ana banda i altres no es. meric ria l’a moltes cos ns e o s b t a s t b li ig un a m a n f a és an acio una n aís molt gr ics el que m ador, p és un ls meus am , són d’Equ n. e sport akista Amb ticar e Ucraïna i P c a r p , és , EUA Bolívia

nys

Im

No

eli

a, 1

5a

ny

s

Porte a Misla ta 10 anys i Castell vinc de Seg òvia, a a i Lle triar u na altr ó. Si hague ra a nacio la por nalitat de família tuguesa, ja t q u e tota riaria m’agr és d’allí. De la meu ada és S e g a òvia l’a resulta més cu qüeducte ro el que més mà. El riós de són le que s Fa la c escand lles, els vale ultura valen em ncians alosos ciana .E só molts llocs, s ls meus am n un poc ics ob Sud, a mb ell retot d’Am són de èrica d s vaig comer a cial de l riu i al cen el tre Camp anar.

melic

COGNOMS:

ADREÇA: DNI/NIE: CORREU ELECTRÒNIC:

CP: POBLACIÓ: DATA NAIXEMENT:

TELÈFON:

nys

3a

1 en,

FITXA DE SUSCRIPCIÓ NOM:

09

Sóc a una xic ng, que ra ’O a, d . argelin os anys s i d dre als de o in b v s ig le a v lt més ns o m n n le e a cia d M’agra aris d’ací. Els v erviosos. sn ers els aniv cs i de vegade o passaria ’h ti à m p é b im són s a tam eus a Franç s amics. Els m s, e u q c lt so o Cre e n m a m dria bé i tin colombians, ro grada ’a n m ó amics s s, espanyols i jugar al o , frances ells a la platja b . m a tc r e a , n t a bàsque

Si vols rebre el Melic a ta casa, cal que emplenes la fitxa de suscripció i que la faces arribar a qualsevol dels centres joves de Mislata

?

on trobar més informació

MÒBIL:

Sabies que el Pentàgon té el doble de banys dels necessaris, ja que, quan es va construir, la llei obligava a tindre un bany per a negres i un altre per a blancs?


consellconsell joventut consell joventut joventut

10

a n r o t i s

a t a l Mis

. … n e t des a n g e e v s e 2 r n p a v e r ja

Per als que no coneixen Soberana Frank és un grup d’amics bojos pel grafit i la música. Va nàixer d’ells la iniciativa de crear a Mislata un festival de grafit que trencà motles i que congregà els millors grafiters fins al moment. Fa ja dos anys que van visitar el Consell amb la seua proposta davall del braç. Pretenien crear un mural que fóra un dels més llargs. I ho van aconseguir? Llarg per descomptat que ho va ser, 210 metres de mur van grafitejar, i ho podreu comprovar si visiteu el mur de l’IES MOLí DEL SOL; carrer Favara de Mislata “al costat del Parc de la Canaleta”. Però el millor de tot va ser com s’ho van passar i ens ho van fer passar en este primer “MISLATAS REPRESENTEN”. Si voleu podeu veure’l visitant l’enllaç següent: www.vimeo.com/7368383, però atenció només fins al pròxim 29 de maig. I per què? Perquè torna… MISLATAS REPRESENTEN 2 VEGADES. El 29 de maig serà tot un esdeveniment, vos esperem en el mateix lloc de sempre a partir de les 11 hores. No vos ho perdeu. Nosaltres hi serem, com no, i és que el Consell sempre apostarà per gent tan genial i autèntica com els nostres companys i companyes de Soberana Frank. I recordeu…“Ni són tots els que estan

ni estan tots els que són”

trobada entre cultures

El Centre Cultural Islàmic de València, AHUIM, l’Associació Vicente Ferrer, l’Associació Cinzento Capoeira, l’Associació Quera, l’Associació Ararat i el Consell de la Joventut de Mislata vam ser algunes de les associacions que vam participar en esta jornada a l’aire lliure promoguda per la Regidoria de Joventut de Mislata. Ja comptàvem amb l’experiència de 2008, però en esta edició es van superar les expectatives. Des del Consell de la Joventut de Mislata vam voler deixar constància de la nostra aportació i vam oferir un taller de xapes. El nostre eslògan era: Per una Mislata millor. Diversitat/Igualtat100%

sanes

A Rocío i Susana, membres de la nostra antiga directiva, els costa desvincular-se del Consell de la Joventut de Mislata, i van participar amb nosaltres d’este magnífic dia. El bon temps ens va acompanyar i vam ajudar a confeccionar centenars de xapes per als nostres xicotets, jóvens i no tan jóvens. Als que hi vau vindre esperem que vos agradara, i als qui no vau poder esperem que participeu el 2011 amb nosaltres. Recordeu que la quarta edició de “Mislata en Obert” tornarà l’any que ve, apunteu-ho a la vostra agenda. I per als qui vos vau quedar amb ganes de més xapes, A l’Octubre Jove vos espera untaller.

melic Han col·laborat en este número: Agnés Talaya, Alberto Llopis, Alfredo Rey, Ana Campos, Ana Mª Rodríguez, Biblioteca Pública Municipal Mislata, Carlos Catalá, Cèlia Palatsí, Centre Transfusió C.V., Cristina Moreno, Esteban Berchez, Flor Battagliero, Gonzalo Galán, IES La Morería, Jaume Bronchud, Jesús Borja, Junior Shalom, Laura Chaparro, Laura López, Lucia Funes, Mª José de la Cruz, Mariam Cardona, Patrizia Madrid, Pere Peris, Rosa Cuartero, Vicente Cubas, Ximo Cádiz.

Equip de redacció: Consell de la Joventut de Mislata, Regidoria de Joventut. Redacció: Centre Jove del Mercat C/ Major, 36 - 46920 Mislata Tel. 963 990 340

www.mislatajove.org Edita:

Correcció i traducció: Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mislata Impressió / maquetació: DISEÑARTE - Goaprint, S.L Tel. 963 692 811 PATERNA Tirada: 3.500 exemplars

AJUNTAMENT DE MISLATA REGIDORIA DE JOVENTUT REGIDOR DE JOVENTUT: JAUME LÓPEZ BRONCHUD

Sabies que als països àrabs eructar després d’una dinar és de bona educació?

Col·labora per correu electrònic:

melic@mislatajove.org


música música viatges viatges r a n ó S 2010 El Festival més important de música avançada i art multimèdia es farà simultàniament a les dues ciutats del 17 al 19 de juny. Destaquen en el cartell els consagrats The Chemical

11

la música més avançada a Barcelona i A Coruña

Brothers, les noves propostes de James Murphy amb LCD Soundsystem, Richie Hawtin que retorna com Plastikman, Air amb el seu últim disc així com Dizzee Rascal, Hot Chip, Jónsi, Matthew Herbert, 2manydjs, Kid Koala, Broadcast, Booka Shade, Flying Lotus, The Pinker Tones… I molts més. Més informació a

www.sonar.es

LOW COST FESTIVAL

una bona opció musical per a l’estiu La segona edició del Festival Low Cost tindrà lloc a Benidorm (la Marina Baixa) el 23 i el 24 de juliol, i enguany compta amb un cartell d’autèntic luxe amb Placebo, Editors i Vive la Fête com a principal reclam internacional i amb Los Planetas, Lori Meyers, Ivan Ferreiro i Love of Lesbian com a caps de cartell estatals. Dos dies intensos de bona música a la vora de la Mediterrània. Benidorm incorpora així el millor de la música independent als seus atractius estiuencs. Tota la informació està disponible al web

www.lowcostfestival.es

a s s i Eiv

Sergio Muñoz

re la bellesa t és poc per a descriu to rò pe a, iss Eiv d’ la s’ha escrit sobre l’il Molt s’ha dit i molt erix una gran rxipèleg Balear ens of mpta amb l’a de illa a dels seus paisatges. et ot xic 572 Km esta es, perquè co Amb una extensió de quant al seu relleu i diversitat de paratg es a belles plats pestres molt rústiqu m ca s ne varietat de contrasto zo s an gr nt Antoni de tre si, des de issa, Santa Eulalia, Sa va ser deEiv s: pi ici llocs molt distints en un m c cin es. Eivissa té a. En 1999 Eivissa ges d’arenes blanqu Sant Joan de Labritj i a béns. Entre lai Ta Sa de p se pels seus nombrosos t ita an m Portmany, Sant Jo Hu la de i d’És Puig des CO Patrimon lt Vila, la necròpolis Da de a clarada per la UNES ad fic rti fo t euat són les praderes tan: la ciuta els béns culturals es de Sa Calanca. I el seu bé natural més pr tes, en esta illa ens nici dables vis Molins i el poblat fe ar de les seues agra ut sfr di r tes i les seues de po de és seues costes són ne les uè rq de posidònies. A m pe ni rra ite és tot, Eivissa banys del Med d’elles. Però açò no ar ut sfr di donarem els millors a nt ita vis c estan plenes lines inviten al ts de l’estiu eivissen ni les i sta aigües clares i cristal· fe de im de les famoses i cultura és sinòn ables vetlades, des lid ob in i s de a més de naturalesa gu tin hi ha junt rs amb encant que ns per a passar entre de multitud d’opcio osos pubs sense oblidar els xicotets ba oductes fets nt trobar llocs de pr amur gl rre a co s t ol ue m eq és ot i sc la di l’il ro a a mac un gran destí una cosa molt lligad issa, sens dubte, és és Eiv . bé irs m ta en a uv ni so sa de rte t trobar infinita amb el mar. L’a de possibilitats. ercats ambulants on i el seu gran ventall a mà i inclús grans m le a la primavera i estiu per bon clima ab turístic molt recoman uez es: Ana Mª Rodríg Textos i fotografi Més informació en:

www.visitbalears.com

Sabies que a Finlàndia es va trobar un esquelet fòssil humà de 5.18 metres?


12

associacions associacions associacions prepara el

campament d’estiu En este número vos contem totes les activitats que hem realitzat i vos invitarem a participar en el nostre campament d’estiu.

Què hem fet? Bé, ja estem en el 3r trimestre, que està ple d’activitats i on, per descomptat, hem estat cada dissabte de 16.30 a 20 h disfrutant del junior. • Hem celebrat la nostra imposició de mocadors, l’acte més important de l’any i on un muntó de xiquets/es i jóvens van passar a formar part del júnior al rebre el seu mocador. I després vam fer un gran sopar amb tots/es els/les monitors/es que han passat durant estos més de 20 anys pel júnior. • Hem realitzat una excursió a les protectores d’animals de Picassent i de sant Anorni de Benageber, esta activitat va ser organitzada conjuntament amb l’associació juvenil QUERA, i es va fer emmarcada en les activitats de la setmana de la família. • Vam col·laborar també en les festes del Barri del Quint, organitzada per l’associació de veïns i on va haver-hi una gran assistència de públic. • També vam fer JOCS DEL MÓN, per

a participar en la campanya Mislata en Obert, organitzada per la Regidoria de Joventut.

Pròximament CAMPAMENT D’ESTIU ‘10, ens n’anem del 2 al 12 de juliol a Alta-lai a Casillas de Ranera (Conca). Allí passarem onze dies increïbles convivint tots/ es junts/es, matí, vesprada i nit, anant a la piscina i compartint milers d’alegries i tot per només 210€. Si tens entre 6 i 16 anys, no ho dubtes vine i repetiràs. T’esperem a les nostres dos seus: - Seu Parròquia Sant Carles C/Xirivella, 24 baix. 625 125 763 Alberto. - Seu Parròquia Sant Marc C/Regatxo, 11 baix. 658 784 091 J.J.

t e l a b a T i a l p s E ’ l En parem!

que Recorda tu no eres el que dius, eres el que fas.

no

L’Esplai participà en Mislata en Obert amb El viatje de Tània. Tots vam tindre un passaport semblant al de Tània, una xiqueta Rusa que aprofita les vacances per a viatjar al voltant del seu país, per l’Europa del est. Amb esta activitat ballàrem danses típiques, ens portàrem a casa unes boniques manualitats i escoltàrem un contacontes sobre les “Matiuskes” (les nines russes). Però les nostres notícies no acaben ací! La setmana següent ens reunirem amb la resta dels esplais al parc de Capçalera i xiquets, xiquetes, monitors, monitores, pares i mares realitzàrem la II Trobada de les Paelles Esplaieres ambientades enguany en la Fira de Sevilla, on tots amb la nostra flor al cap ho vam passar de luxe. Després de vore les actuacions del grup de mitjans que cantaren Pequeño Planeta i el grup de majors amb una sàtira de la televisió més actual, dinàrem unes molt bones paelles! Aprofitàrem també per a ballar tots els Esplais la nostra versió de “Mi caballo camina pa’lante” on el cavall s’havia transformat en un carranc i un pingüí, entre altres animals. Va fer un magnífic dia on més d’un i més d’una va acabar amb la pell de color gamba. Per descomptat que este mes repetirem la tradicional Albergada, i com vam fer amb la nit de pijames, hem de fer-ne una per als grups de majors i mitjans, i una altra per als xicotets, ja que hi érem un muntó. I açò és tot fins ara, però recorda que ens queden encara un parell de mesos per a continuar disfrutant de l’Esplai abans que arribe l’estiu, i que si t’ho vols passar genial, pots vindre a conéixer-nos quan vulgues. T’esperem cada dissabte de 10.30 a 13.30 h al Centre Jove del Mercat. També pots trobar-nos per Internet: Tuenti: Esplai Tabalet Blogspot: esplaitabalet.blogspot.com

Flor Battagliero

Sabies que els anglesos, per a parlar, mantenen una distància més allunyada que els espanyols i que en canvi els àrabs s’acosten més?


música música música 13 los planetas Una ópera egipcia. Sony Music, 2010 Una ópeLos Planetas tornen a la càrrega amb de treball línia la nua conti ra egipcia, àlbum que espacio del nda leye La stic fantà el amb iniciada la conamb ncs flame s (2007), la fusió de ritme per a ten comp tas Plane Los . grup del pop cepció esta uixen enriq que cions l’ocasió amb col·labora necesque més ja la de més A tària. plane òpera destaca la sària presència d’Enrique Morente e (La verd Villa z ánde Fern a d’An ió participac e No singl el en Jota amb Bien Querida) dialogant Exema. velet La a a solist veu i es atrev te sé cómo tas poden ples d’eixe treball de fusió de Los Plane llas, “las estre de a coron a d’Un ras” rome ser “las Arias nio Anto amb s cantiñas” de Siete farole de Seías” alegr “las o baix, al ) Nick artija (Lag incorpora ñora de las alturas. El disc, a més a més, (tema aíno” gran e pobr un “Soy na” mbia la “colo astro de os básic ipios inèdit al recopilatori Princ de Osuna” Juan de ance “Rom el i ) 2009 ía, nom total de (single de l’EP Cuatro Palos, 2009). Un ens que ia egípc a òper esta onen comp s 12 teme adins gran dels salut de confirma el fantàstic estat personal i que ens situa en un univers sonor molt musilínia la rt ence amb que ha sabut barrejar seua terra. la de folk arrels les amb grup del cal www.losplanetas.es

LA HABITACIÓN ROJA UNIVERSAL Mushroom Pillow, 2010 La Habitación Roja reprén l’actualitat discogràfica amb l’eixida d’Universal, el seté disc en la carrera dels valencians. Un treball que ens retorna als moments amb més èxit de la banda. Després del so àrid, directe i contundent eixit dels discos produïts per Steve Albini, LHR torna a apostar pels arreglaments orquestrals, els cors i la melodies més redones, però és clar, amb l’experiència guanyada amb anys, discos i concerts a les esquenes. Universal aconseguix fluir d’una manera suau, envolvent i emotiva de principi a fi, des del primer tema, el single “Voy a hacerte recordar”, fins a la cançó que tanca el disc, “No deberías”, passant per sensacionals temes com l’optimista “La noche se vuelve a encender”, l’agredolça “Cajas negras” o la delicada “Younger”. Universal transmet la idea d’un treball senzill i delicat, tractat amb molta cura i sense preses i amb unes lletres quotidianes que refectixen diferents moments i sensacions del pas de la vida. Caldrà estar atents a l’agenda de concerts per poder gaudir en directe d’este nou treball. www.lahabitacionroja.com

8 . 4 S El SO

Es consolida entre els grans festivals

La tercera edició del Festival SOS 4.8 confirma la cita murciana com una de les ineludibles al calendari festivaler. Amb el cartell d’entrades exhaurides començava la marató musical del cap de setmana. Malauradament falten hores en el dia per a poder gaudir de tot el que ens oferix el festival: concerts, dj’s, exposicions, conferències, cabaret, ruta de tapes, autos de xoc.... Una oferta cultural i lúdica tan àmplia com recomanable, però com dic arribant el divendres de vesprada se fa complicat complir amb tota la programació.

Divendres 31 d’abril: A les 17 h el canvi de l’entrada per la polsera fou molt ràpid, i després de fer un poc de cua aconseguiren l’entrada per vore l’actuació de La Bien Querida a l’auditori. La veritat és que es fa gratificant poder vore un concert d’estes característiques amb la comoditat i l’acústica d’un auditori. Encara impregnats de la màgia de La Bien Querida retornàrem al soroll festivaler. A l’escenari gran The Sunday Drivers, amb la professionalitat que acostumen animaven, amb els seus innombrables hits, el nombrós públic hi present. Abans de sopar, un poquet de Joe Crepúsculo i agafar forces per als plats forts de la jornada. A les 22.30 h Los Planetas presentaven el seu nou treball 0. L’escenari gran es plenà de gom a gom per sentir l’experimentació flamenca dels granadins, i com sol passar aconseguiren els moments més intensos amb temes com “Alegrías del Incendio”,

“Santos” o “Pesadilla en el parque de atracciones”. Moment destacat fou la presència de La Bien Querida a l’escenari per cantar juntament amb Jota el nou single “No sé cómo te atreves”. La banda de Granada deixava pas als esperats Franz Ferdinand, els de Glasgow feren gaudir els nombrosíssims seguidors que plenaven l’explanada de l’escenari gran. Una extensa actuació que repassà els grans temes de la banda. Un directe contundent i convincent. La nit continuava, però no tant les forces, així que malauradament faltàrem a cites importants amb Hot Chip, Carl Craig, Uffie o Delorean.

Dissabte 1 de maig La segona jornada del SOS tenia com a primera cita obligatòria la presència de Nada Surf a l’escenari gran. Amb un xicotet retard, producte de la forta pluja caiguda la primera part de la vesprada, els de Nova-York realitzaren un deliciós concert combinant clàssics (“Always love”, “Inside of love”) amb temes del nou disc de versions com “Enjoy the silen-

Sabies per quel’abril al Japódóna els carrers tenen nom? L’abella la ceranoi l’ovella la pella. | Pasqua nevada, primavera gemmada.

ce” de Depeche Mode o “Evolución” de Mercromina. La nit presentava dos itineraris diferents però igualment interessants. A l’escenari gran Mistery Jets, The Magic Number i Madness, a l’altre escenari una bona representació de l’indie estatal We are standard, L.A., Dorian i Love of Lesbian. Així que calia anar d’escenari en escenari per vore-hi tanta actuació interessant. Els concerts es convertiren en autèntiques festes amb els fans que gaudiren al màxim dels seus grups. I la nit continuava però començava a ser hora de plegar, el cansament pesava, i és que des que iniciàrem el dia amb la ruta gastronòmica de tapes suggerida pel festival ja eren moltes hores en marxa, així que com a la primera jornada quedaren moltes propostes interessants per vore de la vessant més electrònica del festival com Orbital o Fatboy Slim o les propostes visuals de Chris Cunningham i Addictive TV. El SOS 4.8 2010 fou un intens cap de setmana musical, artístic i gastronòmic, amb una amplíssima programació gairebé impossible d’abastir. L’organització del festival fou molt bona, per al nombre de gent. Al recinte no calia fer cua per a quasi res, la cosa s’agraix i molt. Encara que per a afavorir la comoditat al recinte tal vegada caldria reduir un poc l’aforament. Sense dubte, el festival murcià es consolida entre les grans cites festivaleres del calendari estatal. Enhorabona. Pere Peris


14

què fer què ferquè fer sudoku sudoku Agenda

r e f è u q maig-juny

PREMIS CONTROLA CLUB inforCreació de materials i suports mis: Pre ya. pan cam la a matius per - 300€. 1r-1.000€; 2n - 500€; 3r Més inTermini: fins al 9 de juliol. : ació form www.controlaclub.org

FIB – Festival Internacional de Benicàssim (Castelló) u abonaDel 15 al 18 de Juliol. Pre , 155 dies 3 / € 180 , dies 4 ts: men ció: Més informa http://fiberfib.com

CAMPUS PARTY 2010 tecnoloEl major esdeveniment de digital ura cult i oci at, gia, creativit les Arts en xarxa del món. Ciutat de 26 de i les Ciències – València. Del rmació: info Més ost. d’ag l’1 a l julio

LOW COST FESTIVAL Benidorm l. Preu (Alacant). 23 i 24 de julio 2 dies: ent nam Abo 30€ dia: per 45€. Més informació: www.lowcostfestival.es

www.campus-party.es SAGUNT A ESCENA 2010 de juFestival de Teatre de l’11 ció: rma info Més ost. d’ag liol al 28 -escena www.saguntum.es/sagunt-a ACTIVITATS CULTURALS exposiCinema, teatre, música, de Valèncions, etc. a la Universitat cia. Més informació: x.html www.uv.es/dise/cultura/inde 812 Xarxa Vives d’Universitats. a en 93 cursos que la xarxa organitz tre àmbit localitats diferents del nos bre dels nom at elev Un lingüístic. a crècursos són reconeguts com de les dits de lliure elecció per part . tats ersi univ nfo Més informació: www.estiu.i

SONORAMA ). Del 12 Aranda del Duero (Burgos ents: 50 al 14 d’agost. Preu abonam € (fins a l’1 de juliol). Més informació: www.sonorama-aranda.com

6/5/10. presentació: a partir del dia : Maears Bal a s nce Esta : ions Opc lorca Mal ssa; Eivi i orca llorca, Men o Dénia; al teu aire des de València al teu Menorca al teu aire; Eivissa ia; Ruta Dèn o ncia Valè de des aire Clàssica; Xacobea; Ruta per la Itàlia Països Baixos i Baviera. Activitats d’un dia. (associaEdat: entre 18 i 30 anys ilars: de cions, centres joves o sim presen13 a 30 anys). Termini de /10. Op6/5 dia del ir part a ó: taci ràfting cions: baptisme de Mar; àtic. Open Kayak – barranc aqu

INSCRIPCIÓ ESTALMAT CV 2010-11

emàtiCreus que t’agraden les mat er en ques? Si és així i vas nàix del ns aba t nta’ apu 8, 199 o 1997 unitat 24 de maig a ESTALMAT Com porta Valenciana, un projecte que SONAR Música avant la Reial Acadèmia de Ciènde l iona rnac Inte l tiva Fes a Barce- cies i que té com a objectiu detecAvançada i Art Multimèdia manera 19 de al 17 Del . tar, orientar i estimular de lona i a A Coruña les taqui- continuada el talent matemàtic exJuny. Abonament 155€. A 12 i 13 cepcional d’estudiants de lles del festival: 165€. ts sevita acti les s tote , s més ar.e anys. A www.son al.est www ran totalment gratuïtes. g a.or S cian AL alen UR adv LT unid CU matcom VIATGES

I TURISME ACTIU DE L’IVAJ

V SALÓ DEL MANGA DE VALÈNCIA abte de 10 a

Caps de setmana. Edat: 29 i 30 de maig. Diss h. Manga entre 18 i 30 anys. Termini 21 i diumenge de 10 a 20 i culició de presentació: a partir del trad s, ojoc vide e, i anim ra olotecn , rois 6/5/10. Opcions: Multiaventu erhe sup a, tura japones er o vitats, a l’embassament de Benajéb gia i cinema amb moltes acti tallers i Moixent. concursos, jocs, cursos, angaelm ond .sal www es . jov a ions exposic Campaments per de ini MÚSICA Term s. es devalencia. Edat: entre 11 i 17 any 6/5/10. PEREZA presentació: a partir del dia Va– rs : Dinópolis, Immersió lin15 de juliol. Jardins de Vive infor- Opcions Pirates lència. Preu: 22 euros. Més güística a l’Ènova; Mallorca, s. mació: www.nvivo.es del Carib i Pirineus Catalan www.pereza.info Setmanes en estiu ini de Edat: entre 18 i 30 anys. Term

SU DO KU

INSTRUCCIONS: Per a resoldre este joc de lògica d’origen japonés sols cal seguir les regles següents: 1. Has de col·locar tots els números de l’1 al 9 a les caselles buides del SUDOKU. 2. Cada línia “horitzontal” o “vertical” ha de contindre estos 9 dígits i no poden repetir-se’n. 3. La mateixa regla s’aplica a cada una de les 9 regions (quadrats de 3x3 caselles) que formen el quadro gran de cada joc.

Sabies que el japonesos noPer utilitzen paper del wàter? Els wàters electrònics i expulsen aigua tubs dins del mateix wc. l’abril , arrenca un card i en naixeran mil .són | Pluja d’abril i sol de tardor, solen fer per l’anyuns millor.


expressa’t expressa’texpressa’t expressa’t

15

vaig a veure internet...

esta molt trist!

Mira esta que bonica, Mumbrú. rú, i va Benito veia un poc trist a Mumb pensar que se sentia molt a soles.

r nóvia.

, facebook i meetic per a troba

Li va obrir un compte en tuenti

Fins que una vesprada fent un passeig, la veuen...

Mumbrú tira la tovalla i s’imagina més sol que l’una la resta de la seua vida

Lucía Bocco y Flor Battagliero

A la pla tja. Autora: Laura C ha

parro

AR NO PAS O R O V A POR F ECIÉN FREGAD SUELO

R

so… el suelo húmedo. a c e c a h e i d rnaban Nunca na ientras adas ado

t m as ampu ngriento n a r s ie l p a s iv t ia s Var uél fe o…” piaba aq m li a hace cas r o ie d a n a La señ “Nunc agliero Flor Batt repetía: e t n e m frívola

o o d d i i p p á á r r é é QQuu

SMSEMAIL

ai. s el teu esp , ixí, este é ta. Si és a fotografia n poc artis uix, poesia, grafit, indicant que ets u ib .org De segur a obra (d islatajove to a la teu melic@m Fes una fo a’ns-la a al Melic. tot color ...) i envi escultura paréixer a ’t”. Pots a “expressa

s damos cuenta de la os n y os m ta er desp iendo. Un día nos ue hemos perdido q ec o cr h os uc m m va lo o de oc p y etidos Poco a s nuevas nos pade los errores com sa s, co da di os er añ p s es lo ad n id e pasa oportun peY es que, conform . to es de llevan a nuevas ex a n ci co en ue cu q s te n re fe por conse . s di uí al pie del cañón nosotros, momento aq de ir o gu n se u a da an ca ud a n sa os ay a otras veces dispar malas o buenas, n y , an se os n a y ar at ue q m s r a ta ci rien a inten esto y pensamos en s nos dispara par os ce ve em a le ue ue q q s ón lo ñ s todo Ese ca el tiempo pasar ero aquí seguimos do P n . la os p n m ar te lv n sa co er uí do, aq para pod do de mucho que a pasa lo y da te. Parece un mun ue q an st ue q in da ca de lo mucho o do lo mínim chados que no n ve ta ro ru p sf sa di de s y go a, va ad do de sin hacer n arecer es un mun p i m a o er p , n ce sa. rde locos, o eso di Alfredo Rey Valve da tan maravillo vi ta es de da er cu saben tirar de la


t r e b o n e

A T A L S MI

Cuin

a Af

rica

na

Capoeira

ta

a isl

M

rt

be no

e

ó de Reducci

Mon

itor

de ca

riscos

mpa m

ent

Café Teatre: M

ariua i Paco Mislata en ober

t (titelles)

Mislata en obe

rt

ltures

Trobada entre cu dansa

Mabele REMET: Regidoria de Joventut Ajuntament de Mislata C/ Major, 36 46920 MISLATA

Ajuntament de Mislata Regidoria de Joventut

Publicació subvencionada per: Llig-lo i abans de reciclar-lo passa’l!!!

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Profile for Revista MELIC

Melic 99  

Mitjà d'expressió jove de Mislata

Melic 99  

Mitjà d'expressió jove de Mislata

Profile for melic
Advertisement