Page 1

Melissa Jimenez design portfolio


Table of Contents 1. Single Room Occupancy: Parking Structure 2. Case Study| Renzo Piano: Morgan Library 3. Analytical Drawing Unfolding Plan 4. Berkeley Art Museum 5. Case Study| Patkau Architects: Newton Library 6. Case Study Modification|Patkau Architects:Newton Library 7. Center for Collaborative Research 8. Think Tank: Berkeley Art Center 9. Wood Display Case 10. Steel Elevated Structure 11. UC Berkeley Wurster Hall Trellis 12. Lightweight Concrete Bridge 13. Addition to the Louisiana Museum


Project Description: Design a parking structure that can serve as a sign/billboard for a small business as well as a place to store and sell products for individuals living in an SRO.

Model View 1 Scale: 1/4”=1’

Model View 2 Scale: 1/4”=1’ Program Used:AutoCAD Academic Independent

Second Floor Plan

Section

Third Floor Plan

Elevation

Single Room Occupancy: Parking Structure


Project Description: Through careful examination of Renzo Piano’s Morgan Library analyze and redraw the plans,sections,and elevations of the project.

South Elevation

Longitudinal Section West Elevation

Transversal Section 1

Case Study| Renzo Piano: Morgan Library

Transversal Section 2 Group Project| Student worked on Transversal Section 1 and 2, South and West Elevation Program Used: AutoCAD


Project Description: Use Renzo Piano’s Morgan Library to create an analytical drawing that gives insight into the design of the project. This unfolding plan of the Morgan Library illustrates a circulation path through the ground floor and gives a sense of spatial quality. The rotations seen indicate a change in direction.

Program Used:AutoCAD Academic Independent

Analytical Drawing Unfolding Plan


Project Description: Through experimenting with solid versus void a design was devised for the Berkeley Art Museum. The extractions of that form became courtyards, provided visual lightness, and allowed for the entry of light. Program was strategically placed throughout to strengthen the circulation and allow for a public and private experience.

Final Model Individual Views Scale 1/16�=1’

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Sectional Perspective

Berkeley Art Museum

Program Used:AutoCAD Academic Independent


GALLERIES SHOPS ETC.

SOLIDS

Longitudinal Section

West Elevation

Longitudinal Section

South Elevation

PROGRAM

SLOW STAIR

VOID

SLOW CIRCULATION

FAST CIRCULATION

FAST STAIR

SKYLIGHTS VOID

Project Diagrams

Study Model Scale 1/32”=1’ Program Used:AutoCAD Academic Independent

Study Model Scale 1/32”=1’

Study Model Scale 1/32”=1’

Final Design Model Scale 1/32”=1’

Berkeley Art Museum


Project Description: This case study will serve as an exploration in form and use while adding a focus on assembly. The relationships between materials and construction in relation with experience and space. Study and redraw the plans, sections, and elevation of the Newton Library to learn about its tectonic system. Transversal Section 1

Transversal Section 2

West Elevation

Transversal Section 3

South Elevation

Case Study| Patkau Architects| Newton Library

Group Project| Student worked on West Elevation and TransversalSection 1,2,3 Program Used: AutoCAD Academic


Floor Plan Group Project| Student worked on Lighting and Site Diagram, Edited Plans

Reflective Roof Plan

Case Study| Patkau Architects| Newton Library


Case Study| Patkau Architects| Newton Library

Group Project| Student worked on Model


Project Description: Use the tectonic system designed by Patkau Architects in the Newton Library as the basis for an interactive space. Use this system to further create a spatial relationship between the structure and the program. Structural Diagram

Longitudinal Section 1

Longitudinal Section 2

Study Models| Scale:1/16�=1’ Program Used:AutoCAD Academic Independent

Case Study Modification|Patkau Architects:Newton Library


Project Description: The Center for Collaborative Research supports research that bridges traditional disciplinary boundaries. The building is designed to accommodate different possible futures of research. The site should actively instigate participation in from the regional, local and campus communities.

Study Model in Context

Context Ground Floor Plan

Rendered Sectional Perspective

Center for Collaborative Research

Study Model


Transversal Section 1

Transversal Section 2

Transversal Section 3

Structure Diagram Longitudinal Section Program Used:AutoCAD & Rhino 4.0 Academic Independent

Center for Collaborative Research


Project Description: Design a Think Tank that enables the culture found in Berkeley. The Berkeley Art Center facilitates creativity in music, photography, ceramics, and art. The ground floor plan of BAC breaks the rectilinearity of Telegraph Ave and is inviting to the public. The design of this think tank allows for visual access of the artistic spaces and a split in the program can be seen by a strategic use of offsetting.

Study Model 1

Ground Floor Plan Study Model 2

Think Tank: Berkeley Art Center


Cross-Section Rendered Sectional Perspective

Cross-Section Program Used:AutoCAD & Rhino 4.0 Academic Independent

Longitudinal Section

Think Tank: Berkeley Art Center


Haste Elevation

Teleraph Elevation

Think Tank: Berkeley Art Center


Think Tank Roof Top Render

Think Tank Movel View 1

Interior Render Think Tank Movel View 3 Program Used:AutoCAD & Rhino 4.0 Academic Independent

Think Tank: Berkeley Art Center


Project Description: Design a wooden display case that can be incorporated to the existing concrete planters in front of Wurster Hall at UC Berkeley. The display case must be four feet high from the planter and cantilever three feet. This simple and functional design serves as a display case and a table. Its strategic location on the planter allows for it to be used by multiple people at any given time. People are able to actively engage with the surrounding environment and the structure.

Axonometric Drawing of Joints

Wood Display Case

Built Model Group Project| Student worked on Axonometric Drawing and Built Model


Plan

Display Case Render 1

South Elevation

East Elevation Group Project| Student worked on Plan, South and East Elevation Render 1 & 2

Display Case Render 2

Wood Display Case


Project Description: Create a four to six foot steel structure employing a series of steel connections. This spiral design employs both bolted and welded connections. At the top of the structure a series of steel cables create a nest that allows individuals to sit and interact with the structure.

Built Steel Structure

Render Drawing

Plan

North Elevation

Steel Elevated Structure

Joint Detail Group Project| Student worked on Plan , North Elevation,Render, & Physical Model


Project Description: Design a column plan and a hierarchy of beams for a trellis that will help you understand structure as an art form. This trellis design incorporates the existing architecture of UC Berkeley’s Wurster Hall courtyard. The angle of the beams allows for the transfer of forces throughout the structure and creates three distinct spaces: a swing, an easily accessible sitting area, and a bench.

East Elevation

North Elevation

Plan Group Project| Student worked on Elevations,Plans, and Render 1 Program Used:AutoCAD Academic

Trellis

Render 1

Trellis

Render 2

UC Berkeley Wurster Hall Trellis


Project Description: Produce a lightweight concrete bridge achieving maximum volume with minimum weight. By creating a symmetrical design and using tension cables we were able to resist both lateral and vertical force. The X-shape of the design combined with the waffling created on the ramps allowed for a decrease in the weight of the project.

Reflected Plan Reflected Plan Scale: 1-1/2�=1’

Axonometric Drawing

Joint Detail

Lightweight Concrete Bridge

Reflected Plan Render Group Project| Student worked on Reflected Plan & Render, Joint Detail


North Elevation Render

Concrete Bridge 3’Span

Rendered Perspective: Reflected

Concrete Ramp Constructed

North Elevation Group Project| Student worked on Rendered Perspective and Elevation, & Physical Model

West Elevation

Lightweight Concrete Bridge


A

B

Project Description: Employ sustainable and daylighting techniques to design an additional gallery for the Louisiana Museum with climate conditions from Detroit, Michigan. Our goal was to create a beautiful, naturally lit gallery, whose architecture was derived from the constraints of the climate. To minimize heat loss and maximize display space, a minimal amount of windows were used, having three choice openings in the building to serve three different purposes. A large window on the south faรงade is used for passive solar heat gain, a continuous clerestory along the east and north sides provides even, diffuse daylighting, and a long narrow window on the north faรงade of the building provides a view to exterior landscape.

Exterior Render| North Elevation

Section A

Addition to the Louisiana Museum

A

B

N

Floor Plan

Section B Group Project| Student worked on Exterior Render and Sections


South Elevation

Exterior Render| South Elevation

East Elevation

Exterior Render| Birds-Eye View North Elevation

Interior View of Daylight Model at Equinox 12:00 pm

Group Project| Student worked on South, East, & North Elevation Exterior Renders, Daylight Model

Interior View of Daylight Model at Equinox 12:00 pm

Interior View of Daylight Model at Equinox 12:00 pm

Addition to the Louisiana Museum


Melissa Jimenez Portfolio  

Design Portfolio as a UC Berkeley Undergraduate.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you