Page 1

1


Naam stagiair: Opleiding: Klas: Stageplek: Praktijkopleider: Stagebegeleider: Periode: Titel stageverslag: Inleverdatum:

Megan Mooij Grafisch Vormgeven 4VA2 Brum Erik Balke Ton Oosterbroek 2 september 2013 - 7 februari 2013 Finding my dream Dinsdag 17 december

Brum Wanneer mensen deze naam horen, denken ze vaak maar aan één ding. Laten we die eerste, meest voorkomende gedachte meteen uit de weg helpen. Het bedrijf ‘Brum’ heeft niets te maken met het oldtimer-autootje Brum! (Brum is een kinderprogramma over een klein oldtimer-autootje. Brum is een autootje dat op weg gaat naar de stad om daar avonturen te beleven. Hij redt daar mens en dier uit benarde situaties, vangt boeven en voorkomt veel onheil. Volgens de titelsong is Brum een van ‘s werelds superhelden. ) In 1974 betrokken Reinier Brummelkamp en Eugene Hoekstra een zolderkamer in de Havenstraat, in de binnenstad van Woerden om samen een bedrijf in ‘grafisch en industrieel ontwerp’ te starten. Samen stonden ze aan de wieg van onder andere het scheve e-tje en het ‘racetrack’ label van Heineken. Naast verpakkingen werden in de beginjaren ook meubels voor de HEMA ontworpen. Na de zolderkamer werd een pand in de Havenstraat betrokken, en op een gegeven moment het pand ertegenover. Het werk zag er anders uit dan nu. Veel handschilderwerk en dagelijks de route naar het postkantoor om werk te faxen. In 2006 namen Marcel Wammes en Willem van Roozendaal de aandelen over van Reinier en Eugene. Beiden werkten al vanaf de Havenstraat bij het kantoor. In 2009 trad Pieter Steenaert toe tot de directie. In 2010 werd het statige pand verruild voor een voormalige drukkerij waar alle medewerkers in één grote, lichte ruimte zitten. Ook is toen een ‘knip’ in de naam gezet en ging het bureau verder onder de korte en krachtige naam Brum. De verhuizing en directiewisseling hebben ervoor gezorgd dat de workflow perfect aansluit bij hun eigenzinnige manier van werken.

3


Voorwoord En dan breekt het vierde jaar van je opleiding Grafisch Vormgeven aan en ben je alweer het voorwoord aan het schrijven van je tweede stageverslag tijdens je tweede stage. De tijd vliegt. En gelukkig komt dit doordat ik het naar m’n zin heb. Naast dat ik het naar m’n zin heb op school en tijdens mijn stages, zit ik met iets in m’n hoofd. Ik zit in m’n hoofd met het feit dat ik niet weet wat ik na het Grafisch Lyceum wil doen. Dit ga ik tijdens deze stage en in dit stageverslag voor mezelf uitzoeken. Ik ga uitzoeken wat mijn mogelijkheden zijn qua opleidingen, banen, cursussen etc. Ik ga de verschillende mogelijkheden onderzoeken en bekijken hoe haalbaar ze zijn voor mij. Aan het eind van dit stageverslag hoop ik te weten wat ik ga doen na deze opleiding. Mocht dit mij niet lukken, houd ik na mijn stage mijn oren en ogen goed open en ga ik net zo hard verder met onderzoeken tot ik iets heb gevonden wat ik kan en wil gaan doen na mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum.

“Mijn advies is: Volg je hart (waar ligt je passie) en ga het gewoon proberen, vanuit die ervaring volgen weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Succes, zo kom je er wel!” Saskia

4


Inhoudsopgave Pag. 6 t/m 7

Concept

Pag. 8 t/m 9 Leerdoelen Pag. 12 t/m 27 Finding my dream Pag. 14 t/m 21 • Vervolgopleidingen • Junior-academie • Willem de Kooning academie • Hogeschool voor de Kunsten • ArtEZ Pag. 22 t/m 23 • Banen, cursussen, stages Pag. 24 t/m 27 • Brummers Pag. 28 t/m 29 Conclusie • Did I find my dream? Pag. 30 t/m 33

Bijlagen

Pag. 34 t/m 35

Bronvermelding

Pag. 36 Spotlight Pag. 53 t/m 38

Brand Supply

5


- Brum - Verpakkingen - Drukwerk - Snijden - Plakken - Ontwerpen - Concept - Klant S c h e t s e n - C o m p u t e r - P h o t o s h o p - I l l u s t r a t o r - I n d e s i g n - I l l u s t r a t i e s - F o t o ’s - Fotobewerking - Kleuren - Briefing - Contact - Mail - Brand Supply - Catwalk - Lampjes L u n c h e n - Wa r m - G e z e l l i g - Ta b b l a d e n - H u i s s t i j l - We b s i t e - N i e u w e w e b s i t e - F o t o b o e k - F o o d - N o n - f o o d - D r o o m - To e k o m s t - To o l s - N o t i t i e s - W o o r d s p i n n e n -

Kantoor - Bij Jacob - Brummers - Printer - Mac - Marcel Wanders - Vouwen - Anuga - Beurs - S t a n d - Fo l i e - Fo r m a a t - B o rd e a u x - ro o d - K l e u re nw a a i e r - S p i e g e l - Ty p o g ra f i e - Q u o te s Vintage - Modern - Notitieblok - Cmyk - Smik - Leerdoelen - Portfolio - Eigen werk - Verbeteren - Ver volgopleidingen - Cursussen - Baan - Keuzes - K ansen - Zwar t-wit -

6


Concept Uiterlijk Een standaard concept dat je kunt bedenken als je stage loopt bij Brum is iets met een verpakking en in de huisstijl van Brum. Dit vind ik erg voor de hand liggend, een verpakking maken als verslag wanneer je bij een packaging-bureau stage loopt. En ook de huisstijl van het bedrijf gebruiken is eigenlijk wel erg gewoontjes. Kleuren Ik ga wat dieper in op de kleuren die ik bij het bedrijf vindt passen. Dan kom ik al snel bij de kleur zwart. De eigenschappen die de kleur zwart heeft laat ik varen, want bij Brum hangt geen droevige sfeer en de sfeer is niet te vergelijken met de sfeer op een begrafenis. Dit is namelijk wat Wikipedia aangeeft over de kleur zwart. Waarom ik de kleur zwart ga gebruiken in mijn verslag is omdat ik het pand waar Brum in gevestigd is, heel stijlvol, strak en warm vind. Dit komt mede door de kleur zwart die op veel plekken terug komt. Het geeft een moderne uitstraling en deze uitstraling wil ik terug laten komen in mijn verslag. Het verslag zal somber ogen als ik alleen de kleur zwart gebruik, daarom wil ik er nog een kleur bij hebben. Ik kies daarom voor de kleur rood. De kleur rood (met name, donker/bordeaux rood) is in mijn ogen een hele warme kleur. Deze kleur kan ik goed koppelen aan de mensen bij Brum. Ze hebben mij allemaal heel warm ontvangen. Ook gaat iedereen goed en warm met elkaar om en dit spreekt mij erg aan. Het is een echt team. Vleugje Marcel Wanders Aan het begin van mijn stageperiode was ik met Willem (collega) aan het praten en we kregen het over de industrieelontwerper Marcel Wanders. Ik werd nieuwsgierig en de dag erna lag er een boek van Marcel Wanders op mijn bureau. Ik heb dit doorgekeken en ik was onder de indruk. Zowel van de dingen die Marcel heeft gemaakt, maar ook door de lay-out van het boek. Marcel creëert in zijn boek, door middel van sierlijke typografie in combinatie met ‘standaard’ typografie een mooie uitstraling. Daarnaast gebruikt hij door het hele boek heen, hele fijne scheidingslijnen. Zo krijg je een goed overzicht over alle tekst.

Mijn concept is tot stand gekomen door mijn leerdoelen. Mijn leerdoelen zijn tot stand gekomen door wat ik nog wil leren voordat ik mijn weg vervolg naar dat wat ik na mijn opleiding aan het GLU ga doen. Ik weet wat ik wil leren, waar ik beter in wil worden en wat ik graag nog in mijn portfolio zou willen hebben. Zo wil ik me bijvoorbeeld meer verdiepen in typografie. Ik wil beter leren omgaan met verschillende soorten typografie. Ik ga met deze verschillende typografieën aan de slag in mijn verslag. Zo zorg ik voor een mooie uitstraling in mijn verslag en tegelijkertijd leer ik het combineren van verschillende typografieën.

Inhoud

Een extra toevoeging binnen het verslag is een uitdaging voor mezelf. Ik kwam tot deze uitdaging omdat ik vind dat ik te weinig eigen werk heb in mijn portfolio. Bijna alles in mijn portfolio is schoolwerk. Ik heb begrepen van verschillende leerlingen die na het GLU naar een academie zijn gegaan, dat ze op een academie vooral eigen werk willen zien en weinig schoolwerk, tijdens de intake. Ik heb kennis gemaakt met de site ‘Brand Supply’. Brand Supply is een website die ondernemers, mkb-ers, verenigingen & stichtingen toegang geeft tot professioneel grafisch ontwerp. Het is tegelijkertijd een website die grafisch ontwerpers toegang geeft tot het ontwerpen van logo’s, huisstijlen, etc. voor deze ondernemers, mkb-ers enz. De ontdekking van deze website heeft bij mij een uitdaging opgewekt. Ik doe mee aan verschillende ‘wedstrijden’ die zijn geplaatst op deze website. Door middel van het mee doen aan deze ‘wedstrijden’, en dus het ontwerpen van logo’s, huisstijlen, etc. verbeter ik mezelf, heb ik mooi werk voor in mijn verslag en mooi werk voor in mijn portfolio. Dat laatste kan me weer helpen bij het vinden van een mooie kans, na mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum. Ik heb vijf ‘wedstrijden’ mee genomen in dit verslag. Dit verslag is niet mijn portfolio dus het is niet nodig om alle wedstrijden er in op te nemen. De wedstrijden, mijn uitdaging, kom je vanzelf tegen aan het einde van dit verslag.

In dit verslag zijn kleine elementen te vinden die Marcel Wanders ook in zijn boek heeft omdat dit de lay-out van mijn verslag zal versterken.

7


Leerdoelen

8

Leerdoel 1 Ik wil mijzelf graag verbeteren binnen bepaalde elementen in het Adobe-pakket. Zo wil ik mijzelf verbeteren in het programma Illustrator. Ik wil meer kunnen doen binnen Illustrator dan wat ik nu kan. Ik wil me op het technische deel van Illustrator verbeteren, dus meer over alle ‘tools’ en opties te weten komen, maar ook wil ik mezelf verbeteren binnen het illustreren zelf (inclusief het schetsen op papier). Graag leer ik ook meer en beter om te gaan met verschillende typografieën. Leren bij wat voor bedrijf / kenmerken welk font past bijvoorbeeld, en hoe je verschillende typografieën goed kan combineren.

Reflectie Ik heb mij tot nu toe al heel goed verbeterd in Illustrator. Wanneer ik iets moet ontwerpen doe ik dit in Illustrator terwijl ik het voor deze stage in Photoshop zou hebben geprobeerd. Ik heb veel handige opties geleerd waarvan ik eerst niet van het bestaan af wist. Sommige dingen heb ik zelf gevonden in het programma of opgezocht op internet, maar de meeste dingen heb ik geleerd van mijn collega’s. Dit kan / gaat mij helpen tijdens de overige tijd bij Brum, mijn examens maar ook mijn latere carrière.

Leerdoel 2 Ik wil graag leren om goed conceptueel te denken. Ik moet zelf vaak erg lang na denken voordat ik op een goed concept kom. Ik maak vaak woord-spinnen, doe inspiratie op in bladen of op internet, ik praat met mensen er over, maar nog lukt het me vaak niet om (snel) tot een goed concept te komen. Dit zit me soms erg in de weg vooral wanneer ik met anderen te maken heb omdat ik ook hun dan de dupe maak van mijn persoonlijke probleem. Dit komt ook omdat ik perfectionistisch ben en niet snel genoegen neem met een idee. Dit wil ik graag veranderen. Ik wil leren snel een concept te kunnen bedenken waar ik tevreden over ben en waar ik niet meer te lang over na blijf denken of het wel écht een goed idee is.

Reflectie Het goed conceptueel denken is mij denk ik redelijk goed af gegaan. Wel betrapte ik mezelf er op dat ik nog niet erg snel tevreden ben en ik erg lang bij 1 idee blijf hangen. Het is handiger wanneer ik hulp vraag als ik er na een bepaalde tijd niet uit kom, zo help ik mezelf sneller door te kunnen en laat ik zien dat ik het wel echt probeer. Zo duurt het ook minder lang en dit is handig want zo heb ik, of hebben anderen, nog genoeg tijd om er verder mee te gaan.

Ik heb niet veel hoeven schetsen. Wel heb ik geleerd dat schetsen niet mooi en perfect hoeven te zijn, het zijn niet voor niets schetsen. Het is belangrijk dat je idee duidelijk is, zowel voor jezelf als voor anderen.

Het scheelt dat ik me van bovenstaande punten bewust ben. Zo kan ik er goed aan blijven werken.


Leerdoel 3 Ik wil graag leren hoe een proces van een product van begin tot eind verloopt. Ik wil graag leren en ontdekken hoe een proces binnen Brum gaat. Het proces van begin tot eind. Dus van het eerste gesprek met de klant (briefing) tot de uiteindelijke eindpresentatie. Hierbij wil ik elementen leren zoals bijvoorbeeld hoe je gemaakte producten zo perfect mogelijk kan presenteren aan een klant, hoe je omgaat met een (ingewikkelde) briefing, hoe je het beste kan samenwerken als je met meerdere personen aan een product voor één klant werkt etc.

Reflectie Door goed bij anderen mee te kijken, vragen te stellen en een beetje te onderzoeken, ben ik nu goed op te hoogte hoe een proces van een product van begin tot eind verloopt binnen Brum. Bij toeval ben ik aanwezig geweest bij het eerste gesprek tussen Brum en een nieuwe klant (dit was op een beurs waar ik bij mocht zijn). Dit was interessant om te zien en leuk om mee te maken. Ik weet hoe je je als bedrijf moet opstellen tegenover een klant. Veel dingen spreken voor zich, zoals vriendelijk, geïnteresseerd etc. Maar ook moet je erg open en duidelijk zijn zodat de klant niet voor verrassingen komt te staan in het verdere proces. Het eerste gesprek is voornamelijk een kennismakingsgesprek. Het bespreken van het product, het plan, de kosten etc. komen verder in het proces. Ik heb producten klaar moeten maken voor presentaties dus dit verleer ik niet meer en dat kan mij helpen wanneer ik in de toekomst zelf iets moet presenteren. Ook heb ik geleerd hoe je het beste kunt samenwerken als je met meerdere personen aan een product voor één klant werkt. Het belangrijkste is een goede, duidelijke communicatie. Hierdoor ontstaan er geen miscommunicaties.

“Belangrijke dingen zijn kennis, weet waar je over praat zowel intern als extern; inzet, bedrijf moet als je eigen bedrijf voelen; teamwork; klantgericht werken en op de juiste momenten leiderschap tonen!”

9


Het pand waar Brum zich in bevindt. Deels de inspiratie voor dit verslag.


Finding my dream Ik ben goed aan het kijken en bedenken wat ik na mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum wil doen omdat ik niet pas iets wil gaan bedenken wanneer ik bijna tegen het einde van mijn opleiding aan zit. Maar het bedenken van wat ik zou willen valt me erg zwaar. Aan de ene kant zou ik graag doorleren, omdat ik het idee heb dat er nog heel erg veel bij te leren valt en omdat ik mezelf nog niet aan het werk zie wanneer als ik mijn opleiding aan het GLU heb afgerond. Ik ben dan pas negentien dus ook nog redelijk jong. Daarnaast kan / mag ik mijn hele leven nog werken. Aan de andere kant klinkt werken me toch ook goed in de oren. Ik zou graag een leuke baan vinden na mijn opleiding en mijn geld verdienen met iets wat ik leuk vind om te doen. Met dit geld kan ik nu leuke dingen doen en sparen voor mijn toekomst. Één van de ‘problemen’ bij de keuze om te gaan werken na mijn opleiding is kort gezegd; de crisis. Het is in deze tijd erg moeilijk om een (leuke) baan te vinden. Er zijn meer mensen die hun baan verliezen dan mensen die een baan vinden. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Het zou mooi zijn om door middel van een stage, te blijven hangen in het bedrijf en binnen het bedrijf door te groeien, maar ik weet niet of dit een mogelijkheid is voor mij. Als ik de kans krijg om na deze opleiding te gaan werken, zou ik graag cursussen ernaast willen volgen om mijzelf te verbeteren op bepaalde gebieden binnen de computer-softwares zoals Photoshop, Illustrator en inDesign, misschien hiernaast nog fotografie, concept denken of een andere goede cursus. Ik ga in dit verslag mogelijkheden opzoeken die mij iets lijken om te doen na het Grafisch Lyceum. Deze mogelijkheden bestaan uit meerdere vervolgopleidingen, ideeën voor een mogelijke baan, cursussen die ik eventueel zou kunnen volgen naast een baan of mogelijke stages om mijzelf de kans te geven om uit te zoeken wat ik wil. De volgende vervolgopleidingen heb ik onderzocht: Junior Academie, Willem de Kooning Academie, HKU, ArtEZ, Artemis, Rietveld Academie, Saxion Hogeschool Enschede en de Academie Minerva Groningen. Dit zijn te veel vervolgopleidingen om te behandelen in mijn verslag. Daarom ga ik vier vervolgopleidingen in mijn verslag terug laten komen. Daarnaast ga ik onderzoek doen naar mogelijke banen, cursussen, stages en naar de Brummers. Ik ga uitzoeken wat de werknemers van Brum allemaal voor opleidingen en werk hebben gedaan, voordat ze bij Brum terecht kwamen. Na het ontvangen van deze stukjes tekst ga ik goed kijken of één of meer van de Brummers misschien iets hebben gedaan hiervoor, wat mij ook leuk lijkt.

“Mijn les is wees gretig en nieuwsgierig in het leven dan komt de rest vanzelf.” Willem

13


Vervolgopleidingen JUNIOR* Academie voor Advertising JUNIOR* is de eerste Academie voor Advertising in Nederland. JUNIOR* is een particuliere onderwijsinstelling met twee opleidingen waarbij je bij beide opleidingen wordt opgeleidt tot iemand die goed uit de voeten kan met een creatieve functie binnen het reclamevak. De afgelopen ruim veertig jaar zijn +/- duizend studenten afgestudeerd op de JUNIOR* Academie, als aanzet voor hun creatieve toekomst. Het hoge percentage ex-studenten dat een goede startplaats als assistent art director, junior art director of DTP vormgever heeft gevonden, bewijst dat je creatieve talent bij JUNIOR* maximale kansen krijgt om tot bloei te komen. De JUNIOR* Academie biedt twee opleidingen. Deze opleidingen zijn de opleiding Art Direction en de opleiding Graphic Design. Art direction De opleiding Art Direction duurt drie jaar en bij deze opleiding werk je ernaar toe om zelf alles bevattende communicatiecampagnes te kunnen bedenken en uitwerken.

Graphic design De opleiding Graphic Design duurt twee jaar. Bij deze opleiding wordt je op zo’n manier klaargestoomd zodat je direct na het voltooien van de studie aan de slag kan gaan als Graphic Designer. Mogelijkheden JUNIOR* biedt de mogelijkheid om deze opleidingen overdag of in de avond te volgen. Overdag heb je ten minste vier dagen per week les van 09:30 tot 13:30 en één tot twee keer per week in de middag van 14:00 tot 17:00 uur. Bij de avondopleiding heb je op maandag- en donderdagavond les van 19:00 tot 22:00 uur. Het avondprogramma is inhoudelijk gelijk aan het dagprogramma. Maar door het beperktere aantal lesuren vergeleken met de dagopleiding, is het aantal studieopdrachten per jaar minder en is er geen ruimte voor het vak webdesign en voor speciale projecten of pitches.

Tijdens deze opleiding krijg je een grote hoeveelheid aan vakken en vaardigheden. Een deel van deze vakken / vaardigheden zijn: typografie, lay-out, graphic design, art direction, concept en fotografie. Gedurende het studiejaar werk je een groot aantal opdrachten uit waardoor je boven genoemde vaardigheden goed ontwikkelt. En het lesprogramma biedt je de ruimte om alle creatieve technieken, achtergronden en theorieën eigen te maken. In het laatste studiejaar ligt in de studieopdrachten de nadruk op concept denken, reclamecampagnes en presentatietechniek. Ook wordt je begeleid bij het goed samenstelling van je portfolio.

14

Open dag/avond Donderdag 12 december 19:30 - 21:00 Vrijdag 13 december 10:00 - 12:30 Locatie JUNIOR* Academie Zuideinde 369 1035 PE, Amsterdam


Creatief in de reclame

“Inmiddels hebben heel wat bureaus JUNIOR* afgestudeerden in de creatieve leiding en valt er nationaal en internationaal geen reclameprijs te noemen die niet ook ooit door een ex JUNIOR* student is gewonnen.”

Pluspunten JUNIOR* Academie • De opleidingen die deze school heeft, klinken erg goed. Er worden vakken genoemd die me erg interessant lijken. Zo lijken de vakken ‘typografie’ en ‘concept’ me heel erg interessant omdat ik me op beide gebieden graag zou willen verbeteren. • Ik heb de tip ‘Junior* Academie’ gekregen van Michiel Krikke, in mijn ogen de beste leraar van het Grafisch Lyceum. Wanneer hij deze school aanraadt, geloof ik dat het echt een goede school is. • De mogelijkheden die deze school biedt zijn erg handig. Wanneer ik besluit om te gaan werken, maar ik toch ook nog graag een opleiding zou willen volgen, is een avond-opleiding een goed idee.

Minpunten JUNIOR* Academie • Het is een particuliere opleiding. Dit betekent dat ik zelf de schoolkosten moet betalen. Financieel is dat voor mij niet haalbaar. • De locatie van deze opleiding is Amsterdam. Dit betekent dagelijks 3 uur reistijd. Wanneer ik deze opleiding echt zou willen volgen, kan ik me hier over heen zetten, maar tot nu toe telt het als een minpunt. • Als de overheid hun plannen doorzet is de kans er dat ik geen gebruik meer kan maken van mijn studenten-OV. Dit betekent dat ik dan grof gerekend €3.000 aan reiskosten kwijt ben per jaar.

15


Willem de Kooning Academie De Willem de Kooning Academie (WdKA) is een Academie die veel vakstudies biedt. Zo bieden zij dertien hbo bachelor vakstudies en vier hbo masterrichtingen. Zij hebben twee Engelstalige vakstudies in hun pakket voor studenten met internationale ambities. Daarnaast hebben zij een opleiding waarbij je docent voor beeldende kunst en vormgeving kan worden. De volgende vakstudies kan je volgen aan de WdKA: Autonome beeldende kunst, fotografie, advertising, animatie, audiovisueel ontwerpen, grafisch ontwerpen, illustratie, lifestyle & design, mode, product design, ruimtelijk ontwerpen, docent beeldende kunst en vormgeving en leisure management. Na het bekijken van de informatie op de website van de WdKA over bovenstaand genoemde vakstudies, lijken advertising, grafisch ontwerpen en lifestyle & design mij het leukste. Advertising De vakstudie ‘Advertising’ leidt je op tot een advertiser van de toekomst met een sterk gevoel voor concept. Je wordt de link tussen opdrachtgevers en creatieven. Je leert je goed in te kunnen leven in de wereld om je heen, je wordt communicatief sterk en je leert om goed samen te kunnen werken. Je leert te onderzoeken, analyseren, campagneconcepten te ontwikkelen, uit te werken, vorm te geven en te presenteren.

Lifestyle & design Bij de vakstudie lifestyle & design ontwikkel je het vermogen om vanuit je eigen visie, visuele of marktgerichte concepten op te stellen en visueel onderscheidende beelden te creëren. Ook leer je essentiële stijlen en stromingen van cultuur, kunst en vormgeving te kennen en te herkennen. Je wordt nieuwsgierig naar zowel historische contexten als naar actuele ontwikkelingen in je vakgebied. Daarnaast verwerf je kennis en vaardigheden op het gebied van kunst en vormgeving, marketing en maatschappelijke ontwikkelingen. Aan het begin van je studie wordt je geconfronteerd met onderwerpen die essentieel zijn voor het vakgebied zoals sociale identiteit, culturele stromingen, consumentenmaatschappij, marktwerking, de tijdsgeest en maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens richt je je aandacht op het ontwikkelen van jouw eigen profiel in het vakgebied, door je verworven kennis en vaardigheden toe te passen op verschillende vakspecifieke benaderingen zoals consumentengroepen, communicatie, branding, marketingstrategieën en concepting. Na een stageperiode en het verdiepen van je beroepsrol door het volgen van een minor, rond je je opleiding af. Zowel de opleiding Grafishc ontwerpen als de opleiding Lifestyle & Design heeft een English stream, een volledig Engelstalig programma waarin je werkt aan je ambitie om internationaal te opereren.

Grafisch ontwerpen Bij de vakstudie grafisch ontwerpen staat de relatie tussen het beroep en een open, eigenzinnige en artistieke houding centraal. Je leert de programmakennis en vaardigheden die voor het beroep nodig zijn, je leert je te ontwikkelen en in te zetten voor een persoonlijke ontwerpmentaliteit. Als grafisch ontwerper ben je verantwoordelijk voor de boodschap. Je leert je bewust te worden van je verantwoordelijkheid als ontwerper. Je ontwikkelt de vorm waarin een boodschap de wereld in gaat, en dus ontwerp je de ervaring van de boodschap. Na je studie kun je een eigen praktijk beginnen, werken als freelancer of bij een ontwerpbureau aan de slag gaan. Je ontwerpt voor magazines, boeken, kranten, websites, leaders, affiches, huisstijlen en decors.

16

Open dag/avond Zaterdag 25 januari 10:00 - 15:00 Zaterdag 15 maart 10:00 - 15:00 Woensdag 9 april 16:00 - 20:00 Locatie Willem de Kooning Academie Blaak 10 3011 TA, Rotterdam


Om jezelf creatief te ontwikkelen

“Het is onze missie om onze studenten te helpen uitgroeien tot creatieve pioniers die de economie eist, en om hen voor te bereiden op hun internationale loopbaan.”

Pluspunten Willem de Kooning Academie • De reistijd naar de academie is ongeveer drie kwartier en is dus goed te doen. • De opleiding ‘Advertising’ lijkt me heel erg interessant. Ik denk dat ik op het moment het ‘Grafisch ontwerp’ wel even heb gezien en dat ik me zou willen verbeteren op een ander gebied waarbij ik de basis van het grafisch ontwerpen (die ik al heb) goed kan gebruiken.

Minpunten Willem de Kooning Academie • Wanneer de overheid hun plannen doorzet is de kans er dat ik geen gebruik meer kan maken van mijn studenten-OV. Dit betekent dat ik dan grof gerekend €1.800 aan reiskosten kwijt ben per jaar.

• Bij de opleiding ‘Advertising’ leer je echt concept denken, en ik denk op een ander en beter niveau dan dat ik heb gekregen op het Grafisch Lyceum. Hier wil ik me graag in verbeteren dus ik denk dat deze opleiding mij daar goed bij zou kunnen helpen.

17


Hogeschool voor de kunsten (HKU) HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. Aan HKU studeren bijna 4000 studenten in de richtingen Beeldende Kunst, Design, Muziek, Theater, Games en Interactie, Media en Kunstmanagement. HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort. Graphic Design De opleiding Graphic Design duurt vier jaar en richt zich op het vormgeven van informatie. Denk hierbij aan boeken, affiches, websites, dvd’s en andere middelen. Met de Bachelor of Design in Graphic Design geef je de boodschap zo vorm, dat je je doel en doelgroep zo goed mogelijk bereikt. Graphic Design aan HKU leidt je op tot zelfstandig grafisch ontwerper. Je persoonlijke creatieve ontwikkeling staat centraal. Je leert bewust, effectief en eigenzinnig te communiceren in woord en beeld. Hiervoor leer je de juiste vorm en taal kiezen. Je leert te denken vanuit de boodschapper en de ontvanger: wat wil je vertellen, aan wie en waarom? Vorm komt hierbij voort uit de inhoud.

Waarom deze opleiding volgens het GLU: • Je wordt goed voorbereid op de praktijk • Veel aandacht voor werken in een breed vakgebied • Tijdens de studie kan je al ontwerpen voor echte opdrachtgevers • Je werkt veel samen met de verwante studies fotografie en illustratie. Mogelijkheden Studenten worden gestimuleerd om korte studieperiodes in het buitenland te volgen. Dit kan bijvoorbeeld in Londen, Providence, San Francisco of Berlijn. Na de opleiding kun je werk vinden bij vooraan staande ontwerpbureaus of je kan je eigen bureau beginnen.

Je ontwikkelt je redactioneel en organisatorisch en leert professioneel met opdrachten omgaan. Je werkt veel in teams en wordt voorbereid op verschillende mogelijke rollen in zo’n team: bijvoorbeeld die van regisseur of procesbegeleider. Het eerste jaar In het eerste jaar ligt de nadruk op een verkenning van het vak grafisch ontwerpen. Hierbij komen vooral grafisch ontwerpen en typografie aan de orde. Andere vakken zijn onder meer Algemene Beeldende Ontwikkeling, Cultuurstudies en Research (onderzoeksmethodes). Tweede, derde en vierde jaar In het tweede jaar ga je dieper in op communicatie en de eigenschappen van verschillende media. In het derde jaar staat interactie met publiek en het werkveld centraal, onder meer door een stage van drie maanden. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen; je werkt in een groepsproject, je werkt aan een scriptie en je individuele project. In het laatste jaar concentreer je je op je eigen beeldtaal en je positie in het ontwerpveld.

18

Open dag/avond Zaterdag 30 november 10:00 - 16:00 Locatie Hogeschool voor de kunsten Ina Boudier-Bakkerlaan 50 3582 VA, Utrecht Oude Amersfoortseweg 131 1200 CL, Hilversum Grote Spui 11 3811 GA, Amersfoort


Nieuwe verbindingen,

nieuwe toepasingen.

“Uit onderzoek blijkt dat afgestudeerde grafisch ontwerpers van de HKU zeer gewild zijn!”

Pluspunten HKU • De reistijd naar de hoge school in Utrecht is ongeveer een half uur en is dus goed te doen. • Wanneer de overheid hun plannen doorzet is de kans er dat ik geen gebruik meer kan maken van mijn studenten-OV. Dit betekent dat ik dan grof gerekend €1.200 aan reiskosten kwijt ben per jaar wanneer ik in Utrecht een opleiding zou volgen. Dit is beter te overzien dan de kosten die ik zou hebben bij een school in Amsterdam of Rotterdam. • Uit onderzoek blijkt dat afgestudeerde grafisch ontwerpers van de HKU zeer gewild zijn. Dit is natuurlijk heel fijn om te weten als je aan een opleiding begint. Het is een goed punt om naar te streven.

Minpunten HKU • Het beeld dat ik van de HKU heb is dat het een beetje een ‘zweverige’ school is, met ‘zweverige’ leraren en ‘zweverige’ vakken. Dit beeld is gevormd door wat ik van meerdere mensen heb gehoord die hier een opleiding hebben gevolgd. Ik kom hier pas achter wanneer ik zelf op deze school een opleiding zou volgen, maar tot nu toe geldt dit beeld als een minpunt. • Ik denk dat ik op het moment het ‘Grafisch ontwerp’ wel even heb gezien en dat ik me zou willen verbeteren op een ander gebied waarbij ik de basis van het grafisch ontwerpen (die ik al heb) goed kan gebruiken. Ik ben bang dat deze opleiding voor een deel een herhaling is van datgene wat ik op het Grafisch Lyceum al heb gekregen.

19


ArtEZ Hogeschool voor de kunsten ArtEZ hogeschool voor de kunsten leidt op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal staan. Voor meer dan drieduizend studenten verzorgt ArtEZ een samenhangend aanbod van bachelor- en master-opleidingen in beeldende kunst, architectuur, mode, vormgeving, muziek, theater, creative writing, dans en kunsteducatie. Tegelijkertijd is ArtEZ een gespecialiseerde kennisinstelling, waarin docenten theorie en praktijk verbinden. ArtEZ werkt samen met een groot aantal partners in binnen- en buitenland, zoals collega-onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en non-profitorganisaties.

Bij deze opleiding kan je twee specialisaties kiezen. Dit zijn de specialisaties ‘Typography’ en ‘Editorial Design’. Doormiddel van ontwerp opdrachten krijg je inzicht in de functie en betekenis van een grafisch ontwerper dat deel uitmaakt van een breder communicatie proces. Locaties De vormgevingsopleidingen maken deel uit van ArtEZ Art & Design in Arnhem, Zwolle en Enschede. Elke locatie heeft een eigen profiel en identiteit. Ook het propedeusejaar verschilt per locatie.

Studenten van ArtEZ werken veel samen in projecten en onderzoeken. Je leert bij de opleidingen de perspectieven van verschillende disciplines te combineren. Daardoor kunnen nieuwe inzichten en mogelijkheden ontstaan. ArtEZ heeft verschillende Design opleidingen. Denk aan fashion design, product design, interaction design, graphic design, crossmedia design, illustration design, animation design en comic design. Bepaalde opleidingen in dit rijtje zijn op voorhand al niets voor mij. De opleidingen die mij op het oog wat lijken behandel ik hier onder. Product Design Product Design maakt deel uit van de bacheloropleiding Vormgeving. In deze studie word je opgeleid tot ontwerper van producten. Producten die voor het interieur worden gebruikt zoals meubels, verlichting, keukengerei etc. en gebruiksvoorwerpen voor op het lichaam zoals sieraden, brillen, tassen, schoenen etc. Bij deze opleiding leer je het ontwikkelen van je eigen visie op de samenhang tussen idee, ontwerp en productie. Graphic Design De opleiding Graphic Design is onderdeel van de bachelor Vormgeving. De nadruk bij deze opleiding ligt op de vormgeving van gedrukte media, zoals tijdschriften, boeken en affiches. Als grafisch ontwerper houd je je bezig met de vormgeving van informatie in tekst en beeld.

20

Open dag/avond Enschede: Zaterdag 23 november 10:00 - 16:00 Zwolle: Zaterdag 30 november 10:00 - 16:00 Arnhem: Zaterdag 8 maart xx:xx - xx:xx Locatie ArtEZ Huismaatstraat 35 7523 WB, Enschede Rhijnvis Feithlaan 50 8021 AM, Zwolle Onderlangs 9 6812 CE, Arnhem


Het bijzondere van het gewone

“Je bent vrij om te ontdekken wie je als artiest bent.”

Pluspunten ArtEZ Ik heb geen pluspunten voor ArtEZ Hogeschool.

Minpunten ArtEZ • Wanneer de overheid hun plannen doorzet is de kans er dat ik geen gebruik meer kan maken van mijn studenten-OV. Dit betekend dat ik dan grof gerekend €7.500 aan reiskosten kwijt ben per jaar. • Ik denk dat de opleiding Graphic Design een herhaling is van datgene wat ik op het Grafisch Lyceum al heb gekregen. Ik denk dat het zonde is wanneer ik veel geld in een opleiding stop waarbij ik hetzelfde soort lesstof krijg als op het Grafisch Lyceum. • De reistijd naar Enschede, Zwolle of Arnhem is gemiddeld 1,5 uur. Dit vindt ik eigenlijk te lang. Ik ben dan per dag gemiddeld 3 uur onderweg naar school. • De opleiding Product design lijkt me totaal niets voor mij. Ik ben liever met gedrukte media bezig dan met 3D-objecten zoals meubels, verlichting etc. 21


Banen, cursussen, stages Mogelijke banen ‘In deze tijd’ valt het niet mee om een (leuke) baan te vinden. Maar wie niet kijkt, wie niet weet en wie niet waagt, wie niet wint. Er zijn op internet veel vacatures te vinden van bedrijven die opzoek zijn naar een grafisch ontwerper. Hier kan ik natuurlijk altijd naar kijken wanneer ik besluit om geen vervolgopleiding te doen en om te gaan werken. Er zijn twee bedrijven waar ik mogelijk terecht zou kunnen na mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum. Front Runner “Front Runner is een dynamisch bedrijf dat al meer dan twintig jaar voorloper is op het gebied van Fashionable streetwear en footwear. Momenteel hebben zij 11 vestigingen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amersfoort en Groningen.” Bij Front Runner heb ik van februari 2013 tot juli 2013 stage gelopen. Na mijn stageperiode ben ik een korte tijd bij Front Runner gebleven om de Art Director te ondersteunen tijdens de drukke tijd in de zomervakantie. Met meerdere mensen van dit bedrijf heb ik nog regelmatig contact. Dit contact gaat vooral om persoonlijke onderwerpen en niet op zakelijk gebied. In mijn stage-tijd was mijn praktijkbegeleider (de Art-Director van Front Runner) erg tevreden over mij en het werk wat ik deed. Misschien is er een kans dat wanneer ik bij Front Runner solliciteer, ik hem weer kan ondersteunen bij zijn werk. Brum “Packaging Design is voor veel merken het belangrijkste onderdeel van de marketingmix. Omdat het zo belangrijk is, maakt Brum verpakkingen en alleen maar verpakkingen.

22

Zij hebben zich al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in Packaging Design. Ze zijn dus altijd op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op de markt zowel aan de kant van de technologie als de trend bij de consument. Het team van Brum werkt ook echt als een groep, zij nemen voor ieder Packaging Design de tijd om samen te brainstormen. Zo komen zij al snel tot een eigenzinnig concept dat ze daarna verwerken tot een perfecte werktekening.” Bij Brum loop ik op dit moment stage. Misschien is het brutaal om het in mijn stageverslag op te nemen, maar ik doe het stiekem toch. Ik wil graag na mijn stage bij Brum contact houden met de mensen binnen het bedrijf. Ik voel me goed bij de mensen uit het team en ik blijf geïnteresseerd in hoe het met hen gaat. Los daarvan is het misschien mogelijk om het team te ondersteunen in een vakantie en mijzelf verbeteren tijdens het werken zelf. Wie weet komt er ooit een kans om te blijven hangen bij Brum als vaste werknemer. Ik weet niet of bovengenoemde opties mogelijk zijn en of ik het wil, maar het staat op dit moment open. Mogelijke cursussen Wanneer ik besluit om geen vervolgopleiding te doen en ik dus ga werken wil ik mijzelf toch graag de kans geven om meer dingen te leren. Dit zou ik dan willen doen door cursussen te volgen. Cursussen waarvan ik nu weet dat ik die graag zou willen volgen zijn onder andere: Fotografie, webdesign, typografie, concept denken. Fotografie Tijdens een cursus fotografie worden theorie, praktijk en creativiteit stap voor stap uitgelegd. Wat doet het diafragma, de sluitertijd, de iso, wat is RAW en wat is nu echt belangrijk van mijn camera? Het komt allemaal aan bod.


Na de cursus ben je beter bewust wat je daadwerkelijk aan het doen bent en ook wat de mogelijkheden van je camera zijn. De cursus volg je in een kleine groep zodat iedereen voldoende persoonlijke begeleiding krijgt. Webdesign Tijdens een cursus webdesign leer je hoe en waarom je een website op moet laten vallen tussen alle miljoenen websites die er al zijn. Je leert hoe je een website helder, begrijpelijk en bruikbaar kan laten zijn voor de gebruiker. De cursus Webdesign is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Je krijgt een studie in scripttaal XHTML en de daarbij behorende koppeling met de CSS-stijlbladen. Je leert om je ontwerp nog dynamischer te maken met Javascripts. Deze cursus kan je thuis volgen. Het is een online cursus en je krijgt de benodigde materialen. Ook kan je er voor kiezen om de cursus klassikaal te volgen. Dan heb je net een beetje extra begeleiding.

Stages Als ik besluit om niet door te leren, zal ik een baan moeten vinden. De kans is er dat dit niet lukt. Ik kan er voor kiezen om bij bedrijven te solliciteren als stagiaire. Als stagiaire ben ik flink wat goedkoper dan als werknemer dus dit zou een reden zijn voor een bedrijf om mij als stagiaire aan te nemen. Als stagiaire kan ik korte periodes bij bedrijven aan het werk gaan. Ik kan kijken in welke richting ik wel aan het werk wil en in welke richting niet. Dus dan kan ik het als een belangrijk onderzoek voor mezelf zien. Zo zou ik bijvoorbeeld willen onderzoeken of werken bij een tijdschrift mij wat lijkt, of meer richting de reclame, of misschien een hele andere richting binnen deze branche. Ook is deze optie goed voor later omdat ik meer ervaring heb opgedaan bij verschillende soorten bedrijven. Er staan meer bedrijven op mijn CV en deze ervaring is vaak een pré.

Typografie In de cursus typografie ga je zelf documenten maken gevuld door typografie. Tijdens deze cursus wordt er aan je geleerd hoe je lettertypes kunt indelen in verschillende soorten, wanneer je wat voor lettertype het beste kan gebruiken. Er wordt je geleerd wat voor kleurgebruik en emotionele waarde er aan lettertypes verbonden zijn en zaken als vlakverdeling, uitlijning, interlinie, spatiëring komen aan bod. Concept en Campagne Tijdens de cursus Concept & Campagne leer je in vier dagen hoe je een creatief idee in een mooi digitaal concept omzet, waar je collega’s of klanten van onder de indruk zijn. Hoe weet je of een idee echt goed en innovatief is en hoe creëer je een draagvlak voor je idee? Het zijn een paar vragen die aan bod komen tijdens deze cursus. Aan het eind bouw je met diverse gebruiksvriendelijke tools een eigen werkend ’proof of concept’.

23


Brummers Marcel Wammes • Eigenaar / Directeur • Vanaf 1982 werkzaam bij Brum Marcel is in 1973, na de MAVO, begonnen aan de opleiding Praktijkstroom op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Na de opleiding Praktijkstroom heeft hij op deze school de opleidingen Theoriestroom en Reproductie tekenen gevolgd. Na het behalen van zijn diploma van het GLU is hij naar de HBO Academie van Beeldende Kunsten in Utrecht gegaan. Hier heeft hij de opleiding Grafische Vormgeving / Publiciteit gevolgd. Na het behalen van zijn diploma heeft hij deel certificaten gehaald op de Rietveld Academie. Tijdens zijn studies heeft hij stages gelopen bij Mac Cann & Ericsson en bij Brummelkamp en Hoekstra (wat nu Brum is). Hij heeft tijdens en na zijn studies veel werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Na wat bijbaantjes is hij begonnen als creatief Junior Art-Director bij Mac Cann & Ericsson, hier ontwierp hij campagnes en advertenties van klanten als Levis, Dixan, Esse e.d. Na deze baan is hij gaan werken als DTP-er en later als Art-Director bij Brummelkamp en Hoekstra. Van 2005 tot op heden is hij hier eigenaar en directeur.

Willem van Roozendaal • Eigenaar / Creatief Directeur • Vanaf 1988 werkzaam bij Brum Willem kreeg na de lagere school het advies om iets met tekenen te gaan doen omdat hij hierin bovengemiddeld scoorde. Hij is toen via de detailhandelsschool naar de grafische school gegaan (nu Grafisch Lyceum). Hij heeft daar de opleiding Reproductie Tekenen gevolgd. Daarna is hij in militaire dienst gegaan. Na de militaire dienst heeft hij een vacature gezien bij Claessens, één van de eerste packaging designbureaus in Nederland. Hier was hij een week later aan het werk. Na een jaar zag hij een advertentie in de Adformatie met daarin een prachtig salaris aanbod bij dBOD. Omdat hij bij Claessens had gewerkt en daar goed werk had gemaakt mocht hij daar komen werken. Na vijf jaar is hij begonnen bij de Wit Coppenhagen, hier heeft hij 3 jaar gewerkt en tijdens deze drie jaar had hij kennis gemaakt met Brummelkamp Hoekstra (nu Brum), en is hier gaan werken. Acht jaar geleden kon hij samen met Marcel de zaak overnemen en dat hebben ze toen gedaan. Vier jaar geleden stapte Pieter daarbij in.

Albert Klein Wassink • Traffic Manager • Vanaf 1999 werkzaam bij Brum Albert heeft Fysische Geografie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Dat gaat over alles dat je in het natuurlijke landschap zien kan; bergen, erosiegeulen, rivierbeddingen, etc. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd als cartograaf. Tijdens zijn studie heeft hij een jaar of vijf als uitzendkracht in een grootverbruik slagerij gewerkt. Na zijn studie heeft hij twee jaar bij de Grontmij gewerkt bij de afdeling Geogroep. Dat zijn landmeters. Die maken onder andere de grootschalige basiskaart van Nederland. Daarna heeft hij een jaar bij Surrland Falkplan gewerkt. Die maken stadsplattegronden, het Shell stratenboek en de ANWB fietskaarten. Hij heeft toen via een uitzendbureau wat kleine projectmatige klussen gedaan, o.a. bij een landschapsarchitect. Na een tijdje kon hij geen werk meer vinden in zijn eigen vakgebied en is uiteindelijk terecht gekomen bij Brum (toen nog Brummelkamp-Hoekstra). Sindsdien heeft hij tussendoor nog wat cursussen en opleidingen gedaan (procesmanagement, mediation).

24


Saskia Berting • Senior Designer • Vanaf 2000 werkzaam bij Brum Het is ruim 13 jaar geleden dat Saskia bij Brummelkamp Hoekstra kwam werken. Na haar middelbare school heeft Saskia eerst gestudeerd aan de Universiteit. Hier kwam zij er achter dat ze liever praktisch bezig is dan theoretisch. Door een jaar bij een lithografisch bedrijf te hebben gewerkt, heeft ze in de praktijk ervaren dat het grafische vak de richting was waar ze in verder wilde gaan. Zo kwam ze bij de Grafische School in Amsterdam. Die bood haar de kans op een verkorte opleiding te volgen tot werktekenaar. (Dit waren nog de tijden zonder computer en DTP moet nog uitgevonden worden). Haar liefde lag toen al bij ontwerpen en ze heeft haar eerste baan gekozen omdat ze daar de kans voor kon krijgen. Dit was een internationaal bedrijf met een interne studio. Volgens Saskia een heel leuk jong team en veel vrijheid om creatief bezig te zijn. Hier is ze ook in aanraking gekomen met het ontwerpen van verpakkingen en dit was waar haar hart het meeste lag. Na 10 jaar bij dit bedrijf, is ze bij Brum terecht gekomen als senior designer.

Nancy Prins • Senior Desktop Publisher • Vanaf 2002 werkzaam bij Brum Na de HAVO heeft Nancy de vierjarige opleiding Creatief DTP aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam afgerond. Na het behalen van haar diploma is zij gaan werken aangezien ze d.m.v. de open kijkdagen na het examenproject een baan aangeboden kreeg in Waverveen bij een klein reclamebureau. (Ze werd gescout na heel goed werk te hebben gemaakt qua examenproject/concept en uitvoering). Daar heeft ze acht maanden gewerkt als Creatief DTP-er /Grafisch ontwerper maar dat was niet helemaal haar ding. Ze heeft daar naar eigen zeggen wel ontzettend veel geleerd in een zeer korte tijd omdat ze meteen in het diepe werd gegooid en alles (het hele traject van een project) steeds helemaal zelf heeft moeten begeleiden en doen. Daarna is ze bij Brum (toen nog Brummelkamp en Hoekstra) in dienst gekomen. Ze werkt hier nu al weer ruim elf jaar. Ze heeft nog steeds nieuwe uitdagingen binnen haar werk. Zo is ze een paar jaar stage-begeleider geweest en studio-manager / coach. Doordat ze nu een gezinnetje heeft, heeft ze een stapje terug gedaan en werkt ze nu drie dagen per week.

Pieter Steenaert • Eigenaar / Strategisch Directeur • Vanaf 2003 werkzaam bij Brum Pieter is in 1988 in Delft Industrieel Ontwerpen gaan studeren omdat hij goed was in de technische vakken. Hij merkte dat de technische studie wel erg op nut en bruikbaarheid gericht was en dat hij niet een op en top ontwerper was. In 1994 is Pieter bij Stegeman vleeswaren terecht gekomen als marketing-assistent. Na een paar maanden was hij de vertegenwoordiger van het bedrijf. Na het vertegenwoordigen mocht hij de functie productmanager overnemen en in de avond uren heeft hij de marketingopleiding Nima-B gedaan. In 1995 is hij gestopt bij Stegeman vleeswaren en is hij aan de slag gegaan bij Succes en Ryam Agenda’s. Tijdens deze baan haalde hij zijn Nima-C diploma, de hoogste marketing-opleiding. Na een jaar of zes heeft hij ontslag genomen en is hij een jaar gaan backpacken. In 2002 benaderde Brummelkamp Hoekstra hem en toen viel voor hem het kwartje. De perfecte combinatie tussen ontwerpen en marketing. Na een paar jaar werd hij gevraagd of hij mede eigenaar wilde worden. Op dit aanbod is hij, na eventjes denken, ingegaan.

Margo Mackaay • Telefoniste / Receptioniste / Bedrijfsmoeder • Vanaf 2003 werkzaam bij Brum Margo heeft vroeger op de mavo gezeten en het MEAO (middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs). Margo’s toenmalige partner en zijzelf hebben van 1983 tot 2002 een lasbedrijf gehad en voor dit bedrijf deed ze de administratie. Daarna heeft ze een aantal jaren parttime gewerkt als verkoopster in een luxe cadeau / kookwinkel Kortekaas. Daarna heeft ze nog in een meubelzaak gewerkt tot de meubelzaak stopte met bestaan. Toen de meubelzaak stopte is zij bij Brum (toen nog Brummelkamp en Hoekstra) gaan werken.

25


Erik Balke • Senior Desktop Publisher • Vanaf 2007 werkzaam bij Brum Erik moest na zijn havo opleiding in militaire dienst. Toen zijn dienst er op zat heeft hij een verkorte opleiding tot werktekenaar gevolgd op de Grafische School van Amsterdam. Na deze opleiding heeft hij een avond opleiding gevolgd van de Rietveld Academie. In het vierde jaar van deze opleiding was dit niet meer te combineren met zijn werk op een ontwerpstudio in Baarn en het net samen wonen. Na een jaar of vier bij deze studio gewerkt te hebben is hij overgestapt naar een designbureau (verpakkingen en corporate ontwerp). Na zes jaar bij dit bureau gewerkt te hebben, heeft hij tien jaar met zijn vrouw gefreelanced. Zijn vrouw hoofdzakelijk als tijdschrift vormgeefster en Erik bij de grote verpakkingsbureaus in en rond Amsterdam. Na 9/11 (de terroristische aanslagen op 11 sept. 2001 in Amerika) was er van de een op de andere dag geen werk meer voor veel freelancers, dus is Erik gaan werken bij Brandnew. Hier had hij al vele freelance uren doorgebracht. Hij heeft ruim vier jaar bij Brandnew gewerkt, daarna is hij gaan werken bij Brummelkamp en Hoekstra, wat nu Brum is.

Auke Greydanus • Boekhouder • Vanaf 2007 werkzaam bij Brum Eerst heeft Auke MAVO gedaan en toen MEAO (nu ROC). Na het MEAU is hij Staats-PraktijkDiploma Administratie gaan studeren. Auke is daarna eerst gaan werken bij de Crediet en Effectenbank (nu Van Lanschot) op de administratie. In 1998 is hij naar NBC accountants in Houten gegaan. Dit was een accountantskantoor die graag heel groot wou worden. Helaas hadden ze in werkelijkheid veel te weinig werk. Daarom is hij eind 1998 naar Ernst en Young Accountants in Utrecht gegaan. Bij Ernst en Young Accountants ging Auke al heel veel naar klanten toe om daar de administratie te doen. Via Ernst en Young kwam hij bij Brum. In 2002 ging hij naar KPMG Interim Accountants, hou zou dan permanent naar klanten gaan. Hij was twee weken in dienst en toen verkocht KPMG de interim tak aan een consultants bedrijf. De werkzaamheden die Auke zou gaan doen, werden niet door dat consultantbedrijf gedaan. Toen is hij in 2003 naar Stolk en Reese Bramsom gegaan, een grote enveloppenfabriek. Nadat hij hier weg is gegaan na een sanering is Auke een eigen administratiekantoor begonnen en is sinds 2007 o.a. één dag per week bij Brum.

Tessa Oudijn • Designer • Vanaf 2008 werkzaam bij Brum Tessa heeft na de basisschool VWO gedaan. Na het VWO heeft zij Design and Technology aan de HKU gestudeerd. Tijdens deze studie heeft zij stage gelopen bij MAAQ interieur, afbouw en signing. (MAAQ vertaald de wensen en doelstellingen van de klant naar ingerichte woon- of werkomgeving). Na haar studie aan de HKU is zij gaan werken bij Brummelkamp en Hoekstra, wat nu Brum is.

Marc Terlien • Project Manager • Vanaf 2009 werkzaam bij Brum Marc is na de middelbare school, MAVO en HAVO, in dienst gegaan. Hij is vanaf jongs af aan al een regelneef geweest (naar eigen zeggen) dus hij vond het niet erg dat hij in dienst het baasje mocht spelen. Na het vervullen van zijn dienstplicht is hij bij de HEMA gaan werken. Hier kon je op een goede manier hogerop komen dus na een jaar was hij groepsleider van de consumptieafdeling. Na drie jaar is Marc overgestapt naar één van de grootste fotostudio’s van Utrecht. Hier heeft hij bijna twintig jaar gewerkt als project- en trafficmanager. Hij was verantwoordelijk voor alle producties en alle klanten. Dus alles omtrent opdracht regelen, klanten contact, fotografie, (food)styling, visagie, modellen, decors, etc. Na twintig jaar is het bedrijf failliet gegaan en is hij bij de Koninklijke Bammens terecht gekomen. Na drie jaar bij de Koninklijke Bammens belde Marcel. Brum was een oude relatie van Marc uit de tijd van de fotostudio. Hij heeft lang over het aanbod van Marcel na moeten denken maar deze branche is toch waar Marc zijn hart ligt. Hij werkt hier nu alweer drie en een half jaar.

26


Vijay Sardjoe • Junior Desktop Publisher • Vanaf 2010 werkzaam bij Brum Vijay heeft na de basisschool een VMBO opleiding Bedrijfsadministratie gevolgd in Rotterdam. Na het VMBO heeft hij een korte MBO opleiding gevolgd tot Bedrijfsadministratief medewerker op het Albeda College in Rotterdam. Toen hij deze korte opleiding had afgerond heeft hij de opleiding ICT - Beheer netwerksystemen gevolgd op dezelfde school. Na het behalen van zijn diploma, heeft Vijay de opleiding Communicatie en Multimedia design (techniek) gedaan op de Haagse Hogeschool in Den-Haag. Daarna is hij gaan werken bij Trust international, een computer hardware bedrijf. Hier heeft hij eerst op de marketing afdeling gewerkt. Hier maakt hij voornamelijk POS materiaal en deed hij aan webdesign. Vervolgens is hij terecht gekomen op de DTP afdeling van Packaging en is hij verpakkingen gaan ontwerpen en maken. Hier heeft hij zo’n vijf jaar gewerkt. Na deze baan is hij terecht gekomen bij Dutch filmworks, hier heeft hij voornamelijk DVD covers, POS materiaal en de magazines ontworpen. Hier heeft hij ongeveer vier maanden gewerkt, voordat hij vertrok naar Brum (toen nog Brummelkamp Hoekstra).

Xander van Miltenburg • Senior Designer • Vanaf 2011 werkzaam bij Brum Xander is na middelbare school naar de Nimeto gegaan. Dat is een school voor reclame en presentatie technieken. Naast school is hij gaan werken in de standbouw en belettering. Na de Nimeto is hij naar de kunstacademie in Rotterdam gegaan. Hij heeft daar Grafisch gestudeerd. Binnen Grafisch heeft hij toen veel interactief / multimedia gedaan (internet was er toen pas net). Na school is hij gevraagd door Aestron (ontwerpbureau) om bij hun op de nieuwe afdeling ‘interactief’ te komen werken. Dat heeft hij twee jaar gedaan en toen is hij veel meer corporate en packaging opdrachten binnen hetzelfde bureau gaan doen. Na vooral een overkill aan corporate opdrachten is hij bij Brum gekomen voor meer packaging klussen. Daar werkt hij nu ruim drie jaar.

Jessy Wijgerde • Junior Desktop Publisher • Vanaf 2012 werkzaam bij Brum Jessy studeerde aan het Grafisch Lyceum Zwolle / Deltion College de opleiding Creatief DTP / Grafisch Vormgever. Tijdens haar studie liep zij een jaar stage, waarvan een half jaar in Antwerpen, bij Vintage Productions. In 2006 startte ze met de opleiding Graphic Design aan de Kunstacademie in Utrecht (HKU) en liep in haar derde jaar stage bij Studio Matusiak in Amsterdam. In 2010 behaalde ze haar diploma. Ze heeft een aantal tijdelijke klussen gehad voordat ze bij Brum terecht kwam, waaronder Production Artist / DTP-er bij Nike EMEA en om meer werkervaring op te doen bij Capventure in Amsterdam als Grafisch vormgever. Sinds 2012 werkt zij als packaging DTP-er bij Brum.

Lisa van Diemeren • Junior Designer • Vanaf 2013 werkzaam bij Brum Tijdens Lisa haar opleiding Grafisch Vormgeven op het GLU heeft zij stage gelopen bij Qiss Reclame & Retail, een reclamebureau in Amsterdam, en bij Brum. Door na haar stage nog goed contact te hebben met Brum, is ze nog twee zomervakanties komen werken. Toen ze haar diploma behaalde, had ze nog erg het gevoel dat ze meer wilde leren. Ze werd aangenomen op de KABK voor de opleiding Grafisch Ontwerp en was vastbesloten dat het de perfecte plek voor haar zou zijn. Helaas bleek het tegenovergestelde waar: ze werd niet gelukkig op de KABK en steeds vaker vertelden docenten haar dat ze soms niet begrepen wat ze daar deed. Dit omdat ze eigenlijk al zo klaar was om te gaan werken. Uiteindelijk heeft ze na een jaar de knoop doorgehakt om te stoppen. Ze wist nu alleen niet of ze wilde studeren of werken. Ze is de daaropvolgende zomervakantie weer bij Brum gaan werken, waar ze vertelde te zijn gestopt met haar opleiding. Toen is het balletje voor Lisa gaan rollen. Ze kon in vaste dienst treden bij Brum. Op dit moment werkt ze alweer een aantal maanden bij Brum en zit ze helemaal op haar plek. Ze wil naast het werk bij Brum hoogstwaarschijnlijk nog een deeltijd opleiding volgen. Hiervoor is ze zich nog aan het oriënteren. 27


Did I find my dream? Ik kan helaas nu niet definitief zeggen dat ik weet wat ik wil gaan doen na het behalen van mijn diploma. I didn’t find my dream yet. Vervolgopleidingen Van de vier vervolgopleidingen die ik heb onderzocht in mijn verslag, springt er één opleiding uit en dat is de Willem de Kooning academie. Ik kan hier maar één min-punt bij ontdekken en dat zijn de reiskosten wanneer de overheid hun plannen doorzetten van het stopzetten van de studenten-OV. Dit is nog niet zeker en dus is de kans er nog steeds dat ik gewoon mijn studenten-OV behoud en ik gratis blijf reizen. Wanneer de overheid toch hun plannen doorzet, schrijf ik niet meteen de WdKA af. Ik moet hoogstwaarschijnlijk toch een lening afsluiten voor het betalen van deze studie. Dit kan ik dan ook doen voor de reiskosten. De drie overige vervolgopleidingen die ik heb onderzocht vallen eigenlijk allemaal af. Ieder vanwege andere redenen. De JUNIOR* Academie valt voor mij af omdat het een particuliere opleiding is, dit kan ik niet betalen. Dit vind ik erg jammer van het leek me wel een onwijs leuke academie en ik denk dat ik daar veel had kunnen leren. De Hogeschool voor de kunsten valt af omdat zij geen opleidingen hebben waarvan ik meteen enthousiast raak. Zij hebben wel de opleiding Graphic Design, en dit zal vast op een hoger niveau zijn dan op het GLU, maar toch ben ik bang dat het voor mij een soort herhaling zal zijn omdat ik veel al weet / kan. ArtEZ Hogeschool voor de kunsten valt voor mij ook af om dezelfde reden als de HKU. Ik denk dat ik op deze school ook een soort herhaling krijg als op het GLU. Daarnaast zijn de locaties van het ArtEZ te ver weg voor mij. Ik ben erg lang onderweg en daarnaast gaat dit mij heel veel geld kosten wanneer de overheid hun plannen doorzetten om de studenten-OV stop te zetten.

28

Banen Ik kan op dit moment nog niet het besluit nemen tussen een vervolgopleiding of een baan / cursus. Ik kan ook nog niet zeggen of ik bij bedrijven zoals Brum / Front Runner terecht zou kunnen. Ik denk wel dat ik aan het werk zou willen en kunnen maar toch weegt het op dit moment ongeveer gelijk met of ik een vervolgopleiding zou willen doen. Cursussen Wanneer ik besluit om te gaan werken weet ik wel zeker dat ik er cursussen naast ga volgen. Dit om mijzelf te verbeteren op een breder gebied dan allen grafisch vormgeven. Ik zou dan in ieder geval de in dit verslag genoemde cursussen willen volgen of cursussen in dezelfde soort richting. Brummers Ik heb alle informatie die ik van de Brummers heb gekregen, goed geanalyseerd. Ik heb gekeken naar wat hun hebben gedaan en of iets daarvan ook iets voor mij is / kan zijn. Ik heb bijvoorbeeld twee keer de Gerrit Rietveld academie voorbij zien komen. Ik heb toen meteen gekeken wat dat precies voor academie is en of dat iets voor mij zou zijn, in dit geval is deze academie niets voor mij. Daarnaast valt mij op dat veel van de Brummers niets van een vooropleiding hebben gedaan die met packaging te maken heeft. Dit laat zien dat je niet altijd aan bepaalde dingen moet voldoen om ergens aan de slag te kunnen. Veel leer je binnen het bedrijf waar je werkt / gaat werken. Dit is voor mij fijn om te weten omdat ik me best druk kon maken over het feit dat ik misschien een bepaalde richting op wil, waar ik nog niet zo veel vanaf weet.


IF

POETRY

AND

ART

AND

MUSIC

AND

IS IS IS

THEATRE

IS

ABOUT

LOVE

ABOUT

LOVE

ABOUT ABOUT

LOVE LOVE

AND IF OPERA IS ABOUT LOVE... WHY

DO

WE

IS

ABOUT

THINK

DESIGN

FUNCTIONALITY?

Conclusie Ik heb mijn droom nog niet gevonden. Wie weet wanneer ik naar open dagen van academies ben geweest, kan ik de knoop doorhakken en weet ik eindelijk wat ik wil. Tot die tijd houd ik mijn ogen en oren open en blijf ik kijken en onderzoeken wat ik wil. Voor nu laat ik het heel even los en richt ik me nog even op mijn stagetijd bij Brum.

29


Bijlagen Wegens geheimhoudingsplicht kan ik weinig tot geen verpakkingen van producten die ik heb gemaakt, laten zien in mijn verslag. Maar er is één product dat ik wel mee kan nemen in mijn verslag: Mix voor oliebollen van Dapeppa.

Dit is de huidige koekjes lijn van Dapeppa. Je ziet duidelijk de verschillende ingrediënten.

Dapeppa ‘Koekjes van eigen deeg!’ is een bedrijf dat de lekkerste en leukste koekjes wil maken en verkopen. Volgens Dapeppa geniet je meer van koekjes als je weet hoe ze gemaakt worden, wat er in zit, etc. Zo zijn ze bij Dapeppa op het idee gekomen om jou als klant te laten zien wat er in je koekjes gaat.

Brum heeft de verpakkingen en het label van deze koekjes ontworpen. Maar omdat er steeds meer soorten bij komen, zijn er dus ook steeds nieuwe verpakkingen nodig. De echte ‘verpakking’ voor de ingrediënten staat ondertussen al. Maar er moet steeds een nieuw label op de verpakking komen. En zo heb ik er eentje mogen ontwerpen voor de verpakking van de oliebollen. De verpakking van de oliebollen is iets anders dan die van de koekjes en hierdoor het label ook. Hiernaast, aan de rechterkant, staat het label van de scones. Dit was mijn uitgangspunt voor het label van de oliebollen.

Op deze pagina’s laat ik zien ik hoe het ontwerpen van het nieuwe label in z’n werk is gegaan van schets tot product.

Ik ben begonnen met bedenken bij wat voor gelegenheden vaak oliebollen worden gegeten. Toen dacht ik al snel aan oud en nieuw. Toen ben ik gaan bedenken wat er allemaal bij oud en nieuw hoort. De volgende dingen kwamen in mij op: twaalf uur, champagne, vuurwerk, vuurpijlen, nacht, maan, sterren, koud. Met deze dingen in mijn hoofd ben ik gaan schetsen. De schetsjes zie je links naast deze tekst.

30

30


Dit is het ‘tekeningetje’ dat tot stand is gekomen na het schetsen op papier. Het beestje is het logo van Dapeppa. Deze heb ik aangekleed met een wollen muts om in het thema te blijven. Daarnaast heb ik zijn omgeving veranderd in een ‘oud en nieuw’ sfeer.

Het bovenstaande ‘tekeningetje’ heb ik op het bestaande label geplaatst. Dit label heb ik aangepast naar een label voor oliebollen. Ik heb hem in twee kleuren opgemaakt en deze hebben wij naar Dapeppa verzonden.

31


De eigenaar van Dapeppa was meteen enthousiast over het paarse label maar hij wilde graag de mening hebben van zijn klanten. Daarom heeft hij een oproep op Facebook geplaatst met de vraag: “Welke zullen we doen?� 80% van de mensen die hebben geantwoord op deze vraag, vonden dat het paarse label het moest gaan worden. Deze is door het Jessy van het DTP-team binnen Brum helemaal klaar gemaakt om te drukken en deze is op dit moment in productie.

32


De eigenaar van Dapeppa is bij ons langs geweest om ons de dummy’s te laten zien van de Mix voor Oliebollen. Dit is hoe het product er straks uit komt te zien. Het enige verschil is dat het label straks wordt uitgesneden, nu is het nog op een wit vlak geplaatst. Conclusie van dit product: Ik ben trots op het eindresultaat.

33


Bronvermelding Websites www.brumdesign.nl www.junioracademie.com www.wdka.nl www.hku.nl www. artez.nl www.brandsupply.nl www.andrenijenhuis.nl www.derooijfotografie.nl www.nti.nl www.competencefactory.nl www.frontrunner.nl www.ns.nl www.dapeppa.nl Bestanden Bestanden nieuwe website Brum (Interne server) Bestand Studievoorlichtingsgids HBO Creatie – Michiel Krikke Boek Marcel Wanders – Interieur

34

34


35


In the spotlight Voor het onderzoek dat ik heb gedaan bij de Brummers, had ik gevraagd of alle Brummers een stukje konden schrijven over wat zij hadden gedaan voordat ze bij Brum terecht kwamen. Van Albert kreeg ik ook een stukje, maar hij schreef er nog een heel erg mooi stuk tekst bij. Zo’n mooie tekst, dat ik die een ereplaats wil geven in mijn verslag. Het is een soort levensles en ik vind het heel erg mooi dat hij dat heeft geschreven.

“Alles is lastig als je net begint. Begin daarom altijd met iets dat je echt leuk vindt. Dat helpt je om de motivatie te houden als het eens tegen zit. Maar ongeacht wat het is; alles wordt uiteindelijk leuk als je er eenmaal in zit. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt; je begint altijd weer bij nul. Ook als je alleen maar van het ene naar het andere ontwerpbureau gaat, zijn de processen anders, het werk is een beetje anders, de bedrijfscultuur is anders. Er is uiteindelijk altijd meer dat je niet weet dan wat je wel weet. Wen jezelf eraan dat je in geval van een probleem of als er iets fout gaat, je eerst werkt aan een oplossing, dan werkt aan het voorkomen van een dergelijk probleem in de toekomst en dat wie schuld heeft aan het probleem vrijwel nooit ter zake doet. Problemen zijn nooit eng, maar als je ze niet oplost dan blijven ze elke keer weer opduiken. Overigens, veel problemen die je tegen komt zijn de zelfde problemen in een ander jasje. Ze verschillen alleen in de details, maar in hoofdlijnen gaat het steeds om de zelfde dingen en dus zijn de oplossingen dan ook het zelfde. Zo vreselijk moeilijk is het niet zo lang je maar begrijpt dat alles altijd verweven is in oorzaak-gevolg relaties. Maar wat je ook doet; paniek is altijd fout en symptoombestrijding altijd alleen maar tijdelijk.

36

Wees altijd leergierig. Het is makkelijk om alles te accepteren zoals het is, maar je hebt er veel meer aan als je begrijpt wat er om je heen gebeurt en waarom dat gebeurt. Dat geldt niet alleen voor jouw eigen werk, maar ook in de interactie tussen mensen, in de bedrijfsprocessen en ook in jouw eigen leefomgeving thuis of in de buurt waar je woont. Feitenkennis is daar de basis van, maar dat krijgt pas echt waarde als je het hoe en waarom begrijpt. Mensen die veel weten zijn niet altijd wijs. Mensen die veel begrijpen wel. Geloof in jouw eigen kunnen. "Kan niet" bestaat niet. De vraag is niet of het kan, de vraag is hoe het moet. Elke keer dat je denkt "Hoe moet ik dit nou weer aanpakken?" dan laat zich een weg vinden. Het helpt als je dan een beetje creatief kan nadenken. Er zijn altijd meer wegen die naar het zelfde doel leiden en het hoeven ook niet altijd alleen maar de platgetreden paden te zijn. Wees altijd eerlijk, naar jezelf en naar anderen. Jezelf of anderen voor de gek houden werkt op lange termijn nooit en als je dan door de mand valt ben je afgebrand. Dat geldt bij de klanten en collega's, maar ook thuis. De beste basis voor een goede relatie en verstandhouding is vertrouwen. Als dat wegvalt is de schade enorm. Heel veel succes!” -Albert Klein Wassink


Now this and TURN it

AROUND

and TURN it AROUND

Now this


oramuze

Coramuze - Praktijk voor Muziektherapie

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij een vierde variant op het eerste logo. Ik heb gekozen voor de kleur paars, zowel fris als stijlvol in mijn ogen. Ik hoor graag wat u er van vindt.

38


oramuze

Coramuze - Praktijk voor Muziektherapie

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij een derde variant op het eerste logo. Ik heb gekozen voor een wat frissere kleur en ik heb de gevraagde tekst aan het logo toegevoegd. Ik hoor graag wat u er van vindt.

39


40

Coramuze - Praktijk voor muziektherapie is een eenmanspraktijk in Veenendaal. Vanuit de bewogenheid die God voor alle mensen heeft, wil ik in mijn praktijk op een deskundige en professionele manier muziek inzetten als middel om klachten en problemen te verminderen. Er worden individuele therapieën gegeven en korte groepscursussen.

oramuze BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Hierbij een tweede variant op het vorige logo. Het is hetzelfde logo, alleen de lijntjes van de notenbalk zijn aan het logo toegevoegd om het onderwerp ‘Muziek’ goed tot stand te houden.

40


41

Coramuze 5/5

DATUM: 12/11/2013

Ontwerp een logo en huisstijl voor een nieuwe praktijk voor muziektherapie. De naam van de praktijk is Coramuze - wat betekent: muziek van het hart. Muziek is de taal van het hart en verbindt zo mensen met elkaar en met zichzelf. Het logo komt op de website, op visitekaartjes en folders die verspreidt gaan worden. Het logo graag met vrolijke kleuren, fris en levendig. Het zou mooi zijn als muziek&hart of muziek&mens bij elkaar komen. Onder of in het logo graag de tekst Coramuze - Praktijk voor Muziektherapie.

CATEGORIE: Logo KLANT: Alwolf

oramuze Wedstrijd 6

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij mijn inzending voor Coramuze. Ik heb gekozen voor de G-sleutel als hoofd kenmerk. Hierin heb ik een hartje gevormd, dit hartje staat voor ‘Coramuze’ en dus ‘Muziek van het hart’. Ik ben de naam ‘Coramuze’ begonnen ín de G-sleutel zodat deze zijn verbonden, wat dus de verbondenheid weergeeft van de mensen door de taal van het hart. Daarnaast heb ik gekozen voor een bordeaux-rode kleur omdat dit een erg warme kleur is en dit goed past bij de warmte van muziektherapie. Ik hoor graag van u wat u hier van vindt. Aanpassingen zijn altijd mogelijk.

41


42

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, bijgevoegd een tweede idee voor een logo voor Alavida. Het teken van ‘Infinity’ met uw naam. Ik hoor graag wat u er van vindt.

42


43

Alavida 4/5

DATUM: 7/11/2013

Ontwikkel een logo/beeldmerk voor onze nieuwe datingwebsite genaamd Alavida. We willen het logo op zowel een witte als een rode achtergrond gaan gebruiken. Een aantal kernwoorden voor het datingplatform: Samen, community, veilig, betrouwbaar en vrouwvriendelijk.

CATEGORIE: Logo KLANT: Sv3NRG

ALAVID

A

A

ALAVID

SAF

E

R E LIA B

E

SAF

L

&

E

&

&

E

ALAVID

R E LIA B

L

A

ALAVID

A

SAF

L

E

E

SAF

&

R ELIA B

E

L

E

R ELIA B

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij mijn logo voor Alavida. Ik heb twee van inzendingen. Wanneer u tevreden de kernwoorden Alavida toegevoegd het logo. Ik denkoverleggen dat het belangrijk is voor mensen om bent over één vandie debij logo’s hoorpassen, ik dit graag van u enaan kunnen wij samen over eventueel briefpapier. al aan het is logo zien,welkom waar het bedrijf voor staat. Ik heb twee varianten binnen deze afbeelding. De bovenste Feedback vanteharte twee hebben een klein verloop, de onderste twee niet. Feedback is zeer gewenst. Ik hoor graag van u. FEEDBACK Rochiteau Sardjoe: Dit is een prachtig logo. Zou u de vleugels dichter naar de letters kunnen schuiven net zoals uw laatste inzending die ik ook met 4 sterren heb beoordeeld? Deze vleugels ipv de blauwe veren in uw laatste inzending.

43


Presents angel

from an

Presents angel

from an

Presents angel

from an

FEEDBACK Rochiteau Sardjoe: Ik zie graag uw huisstijl. Voorkeur is de blauwe veren. MIJN REACTIE: Ik wil heel graag verder gaan voor u maar ik zie dat de inzendings-mogelijkheid vanavond verloopt, ik sta vandaag op een beurs dus ik kan helaas vandaag niets meer doen. De puntjes die u noemde kan ik zeker doen, inclusief de huisstijl. Wanneer u mijn logo kiest, kunnen wij contact houden buiten Brand Supply om de laatste aanpassingen en de huisstijl door te voeren. Mijn excuses voor het tijdsgebrek.

44


Presents angel

from an

Presents angel

from an

Presents angel

from an

45


1/5

Ontwerp een logo voor de Maashorst kers. De Maashorst is een natuurgebied in Brabant. In dit gebied (dorp Zeeland) gaan wij kersen telen waarvoor ik een logo zoek. Dit logo moet straks terug komen op de verpakking en dozen. Maar wordt ook gebruikt bij publicaties in kranten en tijdschriften. Woorden die me te binnen schieten bij Maashorst kers zijn: Sappig, groot, gezond, duurzaam, paars/ zwart, fris, streek, bloesem, dakje (overkappingen) lekker.

Presents angel

from an

46


Presents from an Angel 3/5

Ontwikkel een mooi “hemelse” en “engelachtige” logo voor een giftshop. Essentieel is dat het VERASSINGEN verkoopt en zodoende ook terug te zien in het logo.

De naam van de webshop: “Presents from an Angel”

CATEGORIE: Logo

Het logo, dient “out of the box” te zijn en mag speels, maar wel Hemels zijn.

DATUM: 30/10/2013

KLANT: Rochiteau Sardjoe

Presents angel

from an

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij mijn inzendingen. Wanneer u tevreden bent over één van de logo’s hoor ik dit graag van u en kunnen wij samen overleggen over eventueel briefpapier. Feedback is van harte welkom FEEDBACK Rochiteau Sardjoe: Dit is een prachtig logo. Zou u de vleugels dichter naar de letters kunnen schuiven net zoals uw laatste inzending die ik ook met 4 sterren heb beoordeeld? Deze vleugels ipv de blauwe veren in uw laatste inzending.

47


BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, Nog een kleine aanpassing. Een kader om te tekst heen in plaats van over de volledige achtergrond. Zo blijft de ‘zonnige sfeer’ van New York goed aanwezig. Ook heb ik het meisje door laten lopen op de achterkant. Dit ziet er leuk uit voor anderen wanneer je het boek aan het lezen bent omdat de afbeelding dus helemaal doorloopt. FEEDBACK UITGEVERIJ ANNE TEL: Heel goed gedaan, leuk dat je nog een variant hebt gemaakt. Ook met het meisje op de catwalk. maar helaas net niet bij onze favorieten. Het is moeilijk om te kiezen uit zoveel inzendingen.

48


BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, dit is bijna hetzelfde ontwerp als mijn vorige inzending alleen heb ik een meisje op een catwalk terug laten komen in de cover om het verhaal van het model te visualiseren.

49


www.modelinnewyork.nl Formaat: 140 x 215 mm, rugdikte 28 mm Houdt er rekening mee dat er rechtsonder op de achterflap een barcode komt met ISBN.

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, ik heb uw feedback gelezen en ik denk dat u gelijk heeft. Ik heb nu een frissere afbeelding op de cover geplaatst. Het is een foto van New York op grote hoogte. Ik heb hetzelfde model gehouden als mijn vorige cover omdat ik denk dat haar gezichtsuitdrukking goed past bij het verhaal qua de onzekerheid waar ze in leeft van het hebben van een baan etc. Ik hoor graag of dit meer in de richting zit van wat u wilt. Ik hoor graag van u.

50


Model in NewYork 2/5

DATUM: 22/10/2013

Droom jij ervan dat jouw ontwerp op de cover van een boek komt? Doe mee met onze wedstrijd. Het boek gaat over Cheryl Diamond, een meisje dat als 14-jarige de kans krijgt model te worden in het bruisende Manhattan. Ze staat als model vooral bekend om haar lange, blonde haar. Voor het ontwerp kan je denken aan bijv. een catwalk, fashion, glamour, New York skyline, het vrijheidsbeeld, chicklit. Fris, stylish en uitnodigend. Leef je uit en verras ons met een originele cover. Wij hebben het boek vertaald en brengen het boek uit op de Nederlandse markt.

CATEGORIE: Boekomslag KLANT: Uitgeverij Anne Tel

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij mijn inzending. Ik heb gekozen voor twee bij elkaar passende straatbeelden van New-York. Ik heb de wegwijzer-borden zwart-wit gemaakt en de achtergrond in kleur gelaten om een mooi contrast te vormen en het boek toch goed op te laten vallen ondanks het minimale kleur-gebruik. Ik heb gekozen voor de moderne lettertypes Wyvern en Helvetica. Helvetica voor de broodtekst omdat dit een goed leesbaar font is. Ik ontvang graag feedback van u om samen tot een mooi ontwerp te komen. FEEDBACK UITGEVERIJ ANNE TEL: Ik vind het zonder meer een stoere en gewaagde cover. Mooi opgemaakt, maar te donker. Ik zou eerder een thriller verwachten bij deze cover ipv een verhaal over een tienermeisje in NY.

51


Ik heb bewust geen illustratie van een kers in het logo verwerkt omdat de naam ‘Kers’ al nadrukkelijk aanwezig is. Ik denk dat wanneer je hier nog een kers bijvoegt, het het logo minder interessant maakt. Ik ben benieuwd wat u er van vindt. Ik ontvang graag feedback van u en ik kijk uit naar een eventuele samenwerking.

52


Maashorst Kers 1/5

DATUM: 14/10/2013

Ontwerp een logo voor de Maashorst kers. De Maashorst is een natuurgebied in Brabant. In dit gebied (dorp Zeeland) gaan wij kersen telen waarvoor ik een logo zoek. Dit logo moet straks terug komen op de verpakking en dozen. Maar wordt ook gebruikt bij publicaties in kranten en tijdschriften. Woorden die me te binnen schieten bij Maashorst kers zijn: Sappig, groot, gezond, duurzaam, paars/ zwart, fris, streek, bloesem, dakje (overkappingen) lekker.

CATEGORIE: Logo KLANT: Maashorst Kers

ASHORST MA Top kwaliteit

U

Gezond

IT E D E STRE

K

BESCHRIJVING INGEZONDEN ONTWERP: Beste opdrachtgever, hierbij mijn inzending voor Maashorst Kers. Ik heb gekozen voor een mix tussen een ouderwetse wax-stempel en een postzegel-stempel. Ik kwam op dit idee omdat kersen vaak in kisten worden vervoerd en op kisten vaak stempels verborgen zitten. Ik heb gekozen voor een bordeaux-rode kleur omdat de meest lekkere kersen vaak wat donkerder van kleur zijn en daarnaast staat (in mijn ogen) bordeaux-rood vaak stijlvoller dan fel-rood. Binnen het logo heb ik twee kernwoorden gevoegd die staan voor Maashorst Kers omdat ik vind dat het belangrijk is om in ĂŠĂŠn oogopslag te kunnen zien wat voor kwaliteit het product heeft.

53


Turn

54

’ TS

into CAN’S Voorkant Brand Supply into DREAMS

Stageverslag Brum  
Stageverslag Brum  
Advertisement