Page 1

Raport anual


Cuprins De ce MEGA? 4 Viziunea și misiunea MEGA Proiecte 6 Servicii 10 Evenimente 14 Aprecieri și premii 16 Apariții media 16 Finanțe 16 Parteneri și prieteni 17 Următorii pași 17 Referințe 17

5


Dragi prieteni, A trecut un an de când am inițiat Academia de Guvernare a Mediului din Moldova (MEGA). A fost un an cu proiecte ecologice valoroase, activități educaționale interesante, aventuri captivante, călătorii exotice, provocări, succese și impact pozitiv asupra societății și a mediul înconjurător. În timpul acestui an am reușit să ne formăm ca echipă, am obținut finanțări pentru primele proiecte, am lansat inițiative naționale cu impact social și ecologic, am realizat cercetări semnificative, am avut prezentări la conferințe internaționale și am adunat împreună prietenii și partenerii noștri pentru a crește rezultatele. Acest Raport anual rezumă toate activitățile, realizările și impactul MEGA și al prietenilor și partenerilor noștri pentru anul 2014 și o parte a anului 2013. Vă invităm să retrăiți aventurile acestui an împreună cu noi. De asemenea, sperăm că ne veți fi alături în anul ce urmează, pentru a contribui la crearea unei lumi durabile și a face lucrurile MEGA împreună.

Cu respect și recunoștință, Alexander Ișcenco Ruxanda Vîhrest Maria Movila Johnathan Li Natalia Ursu

hello@megageneration.com www.megageneration.com


De ce MEGA?

De ce am lansat MEGA? De ce anume acum? MEGA este o soluție inovativă pentru cele mai apăsătoare probleme sociale și ecologice la noivel global, precum managementul ineficient al resurselor naturale, poluarea, pierderea biodiversității, schimbările climatice etc. Comunitatea globală se ciocnește astăzi cu problemele degradării mediului și cu lipsa profesioniștilor pasionați și versați în domeniu. În privința degradării mediului, cercetarea noastră despre managementul deșeurilor arată că, în Republica Moldova, 1,4 milioane tone de deșeuri sunt generate anual, în timp ce doar 2% din această cantitate este reciclată/reutilizată (Let’s Do It!, 2013). 97% din cantitatea de deșeuri generată se aruncă în cele 1900 de gropi de gunoi ce ocupă o suprafață totală de 1415 ha (Iscenco, 2011). Sistemul educațional actual se bazează preponderent pe teorie, de aceea nu oferă diversitate și oportunități pentru ca tinerii să devină lideri de mediu, antreprenori și agenți ai schimbării. Studiul de fezabilitate asupra sistemului educațional din Moldova, realizat de noi, arată că tinerii au un interes sporit în lansarea unor proiecte și afaceri ecologice și sociale. În același timp, acestora le lipsesc cunoștințele, abilitățile, experiența și rețeaua de contacte necesaree pentru a-și realiza aspirațiile (Li, 2014). Astfel, problema pe care MEGA vrea să o rezolve are 3 dimensiuni: • sisteme educaționale ineficiente, care nu satisfac cerințele, necesitățile și criteriile unei societăți interconectate și tehnologice; • lipsa profesioniștilor pasionați și versați în domeniul protecției mediului și al creșterii bunăstării sociale. • practici ecologice nesustenabile, care duc la poluarea mediului și la scăderea calitativă și cantitativă a resurselor naturale.

4


Viziunea MEGA este o lume sustenabilă, în care fiecare persoană duce o viață ecologică, are acces la oportunități practice de învățare și are abilitățile necesare pentru a crea impact social și ecologic pozitiv, într-un mod interactiv, oriunde în lume. Prin urmare, misiunea noastră generală este de a ajuta oamenii ca visele lor „verzi” să devină realitate. Contribuim la realizarea misiunii și a viziunii noastre prin implementarea conceptului de „gamification”, care constă în aplicarea mecanismlor de joc într-un context real (Iscenco and Li, 2014). Conceptul de „gamification” este integrat în acțiunile de educație ecologică și antreprenorială din cadrul proiectelor noastre, precum și în eco-inovațiile pe care le promovează „Jocul cu impact” – platforma de joc online care educă un mod de viață ecologic și creează impact social și ecologic pozitiv prin colaborarea dintre participanți și organizații. Inovativitatea acestei inițiative constă în faptul că reușește să combine o plaformă de joc virtuală cu inițiative și rezultate din mediul real. Jocul servește în calitate de conexiune interactivă dintre lumea virtuală și cea reală, dintre distracție și impact.

Viziunea și misiunea MEGA

Jocul generează următoarele schimbări/rezultate sociale și ecologice: • profesioniști tineri și experimentați, precum și agenți ai schimbării lucrează în companii, organizații și instituții pentru a contribui la protecția mediului; • educația ecologică este accesibilă pentru toți cei interesați și există posibilitatea de a aplica în practică cunoștințele și de a crea un impact pozitiv real; • cercetări și rezultate de impact ale proiectelor, care pot fi aplicate în lumea reală; • îmbunătățirea mediului din Moldova, din alte țări și, în cele din urmă, din întreaga lume.

5


Proiecte


Site-ul nostru

Site-ul www.megageneration.com reprezintă „fața” organizației. Dezvoltarea și designul site-ului au fost realizate de către Pavel Popovciuc și Oleg Musteata de la compania-parteneră Bright Games. Site-ul permite utilizatorilor să afle despre MEGA, să cunoască echipa și partenerii noștri, proiectele trecute și curente, să citească despre ultimele activități și rezultate. De asemenea, vizitatorii se pot abona la noutăți.

GREEN G.R.E.E.N. (Garbage Recycling and Environmental Education Nationwide) a fost proiectul organizat de MEGA în parteneriat cu organizația Medium. Proiectul a avut drept scop livrarea unui model de educație ecologică pentru tinerii din Moldova, bazat pe conceptul de „gamification”, cu accent pe managementul deșeurilor și antreprenoriatul verde. Rezultatele proiectului:v • 300 de elevi din 3 școli din Chișinău, Bălți și Comrat implicați în protecția mediului; • 70 dintre ei au îndeplinit toate misiunile și obținut statutul de Agent G.R.E.E.N.; • 7 echipe ale acestor Agenți au organizat propriile inițiative ecologice; • 3 seturi de containere pentru colectarea separată a deșeurilor au fost instalate în cele 3 școli; • În total, 35 de tone de gunoi au fost reciclate/reutilizate datorită proiectului și acțiunilor Agenților. G.R.E.E.N. a fost desfășurat cu susținerea REC/SECTOR și a Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

7


CURIOS Moldova a fost o excursie unică, ce a inclus explorarea monumentelor istorice și naturale din Moldova și crearea unui impact pozitiv prin învățarea practică, la fața locului. Scopul principal al acestei inițiative a fost oferirea unei experiențe de învățare despre protecția și managementul mediului, prin excursii în locuri naturale importante, ecosisteme, situri arheologice și locuri cu o istorie și tradiții unice.

CURIOS Moldova 2014

Rezultatele proiectului: 20 tineri din Moldova, Canada și SUA au învățat despre istoria Moldovei, patrimoniul natural și alte aspecte în mai multe localități ale țării; tinerii au descoperit soluții durabile și eco-inovații din Moldova; tinerii participanți și-au dezvoltat competențele de leadership și antreprenoriat ecologic printr-un set de traininguri și workshopuri; CURIOS Moldova a fost susținut de Ashoka ChangemakerXchange și Robert Bosch Stiftung.

Cartea jocurilor MEGA 8

„Cartea jocurilor MEGA” este o compilație de jocuri educaționale din întreaga lume (jocuri online, jocuri active și jocuri de societate) pe tematici de management, guvernare și protecție a mediului. Scopul lor este de a ajuta organizațiile de mediu și educatorii să își sporească practica învățării și a predării prin joc, distracție și divertisment. „Cartea jocurilor MEGA” poate fi găsită online pe site-ul MEGA. Actualmente cartea este utilizată de organizații de mediu din Moldova, Japonia, Vietnam și alte țări.


Servicii


Action x Change Madrid, Spania

În iulie 2014 MEGA a contribuit la proiectul bilingv (englez-spaniol) „Action x Change” (AxC). Acesta este un program de vară de 15 zile, organizat de Fundația Comitetului Spaniol UWC (UWC España), lângă Madrid, Spania. Am livrat workshopuri pe antreprenoriat social/verde pentru 40 de tineri din diferite țări, cu vârsta de 15-17 ani. Întregul proces de învățare a fost proiectat folosind conceptul de „gamification” și utilizând elemente LEGO. Rezultatele proiectului au fost creșterea capacităților celor 40 de tineri de a aborda aspecte sociale într-o manieră antreprenorială, organizând proiecte sociale eficiente și ulterior stabilind afaceri sociale durabile. Livrarea workshopului în cadrul AxC a fost susținuta de Ashoka ChangemakerXchange și Robert Bosch Stiftung.

Smart Busness Play Day Chișinău, Moldova

În august 2014, MEGA s-a alăturat organizației JCI Moldova în organizarea evenimentului „Smart Business Play Day”, care a avut drept scop educarea tinerilor antreprenori în luarea deciziilor de afaceri într-un mod interactiv și distractiv. Pentru a realiza acest lucru participanții interesați au fost invitați să încerce jocul „UN Global Compact Dilemma”. Această activitate a rezultat într-o înțelegere mai bună a complicațiilor activității antreprenoriale în raport cu bunăstarea societății, egalitatea de gen, protecția mediului.

11


Cercetarea despre sustenabilitate prin cooperare Berlin, Germania

În august-nooembrie 2014, în colaborare cu Institutul de Cercetări Economice Ecolocice (IÖW), am realizat un studiu de cercetare intitulat „Sustenabilitate prin cooperare: potențialul spațiilor de co-creare de a contribui la dezvoltarea durabilă în cazul orașului Berlin”, în Berlin, Germania. Întrebarea-cheie a cercetării a fost „Cum pot fi conectate inovațiile obținute prin cooperare și dezvoltarea durabilă a unui oraș în cazul Berlinului?”. Rezultatele principale ale cercetării au fost: Articolul „Sustenabilitate prin cooperare în workshopurile publice” a fost trimis spre publicare în revista științifică a IÖW, “Ökologisches Wirtschaften”. • O hartă a tuturor workshopurilor publice din Berlin și întreaga Germanie a fost creată și este accesbilă publicului larg online. • Articole din domeniul cercetării sunt disponibile pe blogurile Postwachstum și Beahrs ELP. • Evenimentul științific „Sustenabilitate prin cooperare și eco-inovații” a fost organizat în Berlin. Cercetarea a fost susținută de către Ministerul Federal de Educație și Cercetare al Germaniei, prin intermendiul programului „Green Talents”.

Diamond Challenge Moldova Chișinău, Moldova 12

În octombrie 2014 am fost pritre cei care au contribuit la succesul inițiativei Diamond Challenge Moldova, un concept de competiție bazat pe afaceri reale, cu scop educațional. Liceenii participanți au lucrat în grupuri a câte 2-4 persoane pentru a elabora și a aplica un concept scris al unei afaceri comerciale sau al unei întreprinderi sociale. Contribuția noastră a reprezentat o instruire interactivă, numită „License to impact”, despre lansarea unui proiect social sau ecologic. Datorită instruirii, aproximativ 20 de liceeni din diferite regiuni ale Moldovei și-au îmbogățit cunoștințele despre antreprenoriatul social, au estimat impactul posibil pe care l-ar avea implementarea propriilor inițiative de antreprenoriat social sau ecologic și au beneficiat de ajutor pentru propriile concepte de antreprenoriat. În decembrie 2014 – ianuarie 2015 ne vom alătura juriului pentru evaluarea ideilor de business social ale elevilor.


Evenimente


Pe parcursul anului curent echipa a participat activ și în cadrul diferitor evenimente cu tematici de mediu, contribuind la succesul acestor evenimente și prezentând MEGA împreună cu cercetările efectuate. Principalele evenimente au fost: Un masterclass despre economia verde, organizat de Centrul Regional de Mediu din Moldova. Alături de alți participanți am învățat ce este economia verde și cum putem contribui la stabilirea ei în Republica Moldova. Summitul tinerilor antreprenori sociali, organizat de către Ashoka ChangemakerXchange în Germania. În cadrul acestui eveniment contribuția noastră a constituit în livrarea unei sesiuni despre „gamification” în antreprenoriatul social. Programul tinerilor lideri de mediu (YEL!), organizat de către Centrul Regional de Mediu în Ungaria și Estonia. Ne-am îmbogățit cunoștințele despre protecția mediului, am stabilit contacte noi și am efectuat o vizită la sediul Greenpeace din Ungaria. World Resource Forum din Peru – la această conferință am prezentat articolul de cercetare numit „The Game with impact: Gamification in Environmental Education and Entrepreneurship” și soluția inovativă a echipei MEGA. Youth Conference and World Conference on Education for Sustainable Development (ESD), organizată de UNESCO în Japonia. Am prezentat MEGA ca una din cele mai inovative abordări în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă și am contribuit la elaborarea „Declarației Tinerilor asupra Educației pentru Dezvoltare Durabilă”. Aceasta este acum disponibilă pe site-ul UNESCO în diferite limbi.

15


Aprecieri și premii

MEGA a primit un număr de aprecieri și premii pentru propunerea conceptului de „gamification” ca una dintre modalitățile de a genera a impact social și de mediu, precum și pentru rezultatele pe care le-a obținut. Cele mai semnificative sunt: The Promising Project Award la Dell Education Challenge 2013 Global Pacesetter la Re-imagine Learning Challenge 2014 Top 5 la competiția naționalăCreative Business Cup 2014 Semifinalist la GIST Tech-I Competition 2014 Semifinalist la Verizon Powerful Answers Award

În perioada 2013-2014, MEGA a obținut un total de 31 451 lei, sau echivalentul a 2 084 dolari SUA. Toate fondurile vin din granturi și au fost utilizate utilizate pentru finanțarea proiectelor și pentru dezvoltarea jocului. Donatori ai resurselor financiare sunt:

Apariții media

16

Finanțe

În 2013-2014 au fost în total 13 apariții ale echipei MEGA sau a proiectelor noastre în articole și emisiuni TV. Canalele media unde am apărut sunt următoarele:


Pașii noștri pentru anii 2014-2015 vizează finalizarea etapei de design și dezvoltare a platformei de joc, testarea platformei în Moldova, integrarea funcțiilor suplimentare și a instrumentelor premium și lansarea ei la nivel internațional, astfel încât tinerii și organizațiile din mai multe țări să poată beneficia de ea. Vă invităm să vă alăturați în promovarea și răspândirea acestei inovații, astfel încât să contribuim la realizarea viziunii de lume durabilă. Vă puteți abona la noutăți, actualizări și oobține o invitație la evenimentul de lansare publică a platformei pe site-ul MEGA: www.megageneration.com.

Următorii pași

Parteneri și prieteni

1. Iscenco, A. 2011. Non-state Cooperation in Environment Protection Area in Developed and Developing Countries: The Case of Waste Management in Moldova. In: Can Agriculture Feed the World? Scientific Student Conference 2011 [Online]. Disponibil la: http://webdocs.alterra.wur.nl/ELLS/Abstractbook_ELLS.pdf

Referințe

2. Iscenco, A. and Li, J. 2014. The Game with Impact: Gamification in Environmental Education and Entrepreneurship. Moldovan Environmental Governance Academy (MEGA) [Online]. Disponibil la: http://bit.ly/1wUlm2w 3. Let’s Do It! 2013. World Waste Status Explorer [Online]. Disponibil la: http:// www.letsdoitworld.org/wasteexplorer 4. Li, J. 2014. Moldovan Customer Attributes and Perspectives [Online]. Disponibil la: http://goo.gl/x8qIFV

17


Playing for Impact

MEGA Raport Anual 2014  
MEGA Raport Anual 2014  

Raport anual MEGA pentru anul 2014

Advertisement