Page 1

MEGAFONEN NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

SKELLEFTEÅ | NR 5 | 2019

VINPRODUCENTER: Li Holmberg & Lars Normark producerar vin av blåbär som rosats i hela Sverige: ”Vi vill göra ett världsklassvin”

TEMA:

MAT & DRYCK

KANINKÖTT + REKO-RING + GRILLAT +

Från Rålund till Stureplan Li & Lars vin av blåbär har tagit sig från tvättstugan i Rålund, Norsjö, till fina restauranger i hela Sverige Ny restaurang öppnar i gallerian Vintergatan

Per Strömbro: “Hur jag lärde mig att älska Skellefteå”

Succé för Rekoring i Skellefteå: “Smidigt för alla”

Nu är det klart vad som händer med Godisvågens tidigare lokal. SIDA 7

Om att försöka hitta positiva saker med Skellefteå: ”Allt fick mig bara att ifrågasätta kärleken till staden” SIDA 4

Stor efterfrågan på lokala produkter – frekvensen på utdelning ökas.. SIDA 20

MEGAFONEN MEGAFONEN

#SkellefteLever


SIDA 4 | KRÖNIKA

Strömbro: ”Vad finns att älska?” KRÖNIKA PER STRÖMBRO OM HUR HAN IFRÅGASATTE KÄRLEKEN TILL SKELLEFTEÅ: ”JU MER JAG FUNDERADE DESTO FLER BRISTER OCH NACKDELAR SÅG JAG”

Jag skrev en lista över saker jag gillar: 1. Trästockfestivalen. Men det är två dagar per år och i sig inte tillräckligt för att jag skulle älska Skellefteå de övriga 362 dagarna. 2. Det är nära till allt. I synnerhet om man räknar bort resten av världen. 3. Vi köpte ett jättefint hus väldigt billigt i Skelleftehamn. Men det gjordes möjligt på grund av att området sedan generationer är baktalat och det kan knappast ses som en framgångsfaktor. För övrigt har jag aldrig ångrat flytten dit – Hamn äger och för det mesta bär folk inte knogjärn på Ica eller biografen.

För många år sedan jobbade jag på Norran. Det sammanföll med tidningens 100-årsjubileum som i samband med det gjorde en form av hyllningskampanj till platsen Skellefteå. Under året skulle alla reportrar skriva personliga texter under temat ”100 anledningar att älska Skellefteå”. En jättefin idé som säkert uppskattades av läsarna. Men inte av mig. Jag fick panik och gjorde mig så osynlig som möjligt under det kommande året för att ingen på jobbet skulle komma på att jag jobbade där och följaktligen kunde anses vara ålagd att bidra till det hela. För vad skulle jag skriva? Jag menar, visst – jag hade bevisligen valt att bo och leva här men snarare av praktiska skäl eller gammal vana än av förälskelse. Jag läste slaviskt mina kollegors hyllningar till staden i hopp om att drabbas av en gnutta inspiration. Men allt fick mig bara att ifrågasätta kärleken till staden.

N

ågon älskade Skellefteå för att Skellefteåborna är så nyfikna. Men vid den här tiden hade jag besökt musikklubben Pinkerton och sett fler människor på scen än i publiken vid så många tillfällen att jag med säkerhet kunde motbevisa det påståendet. För mig var Skellefteåborna närmast anmärkningsvärt onyfikna (möjligtvis undantaget intresset för vad grannarna har för sig). Andra älskade Skellefteå för att det stod gamla lador på åkrarna eller för att AIK finns här eller en numera nedbrunnen grill på Mackvägen. Och så vidare. Jag blev glad för dessa personers skull och önskade att jag delade samma entusiasm.

J

u mer jag funderade desto fler brister och nackdelar såg jag. Då plötsligt slog det mig: det är bristerna jag älskar! Eller rättare sagt möjligheterna att rätta till dem. Skellefteå är inte färdigt! Vid den här tiden sågs inga lyftkranar, restaurangutbudet var rätt klent och kulturhuset en utopi. För att inte tala om utsikterna att vända en negativ befolkningstrend. Precis som när vi nu efter en regelrätt vargavinter kan konstatera att vi har hela sommaren framför oss insåg jag att Skellefteå också har sin sommar framför sig. Det gjorde mig genuint lycklig att tillhöra en plats och en tid där det egentligen bara kunde bli bättre. Och gosse vad det har blivit bättre! Vad är roligast? Att bygga kojan eller att bara sitta i den när den är klar?

Gästkrönikör Per Strömbro är kommunikatör, skribent och tidigare journalist boende i Skelleftehamn.

"För mig var Skellefteåborna närmast anmärkningsvärt onyfikna " För någonstans var det ju någonting mer än det faktum att jag hade jobb och bostad här i Skellefteå som gjorde att jag drogs hit, att jag som inflyttad ändå kände mig hemma här. Men vad?

PER STRÖMBRO | info@megafonen.nu Kommunikatör, skribent och tidigare journalist

Innehåll | Nr 5 | 2019 INLEDNING

Sida 2

KRÖNIKA &INNEHÅLL Sida 4

Sida 18-19 Hanna Hokkanen Sida 7 NY RESTAURANG

REKO-RING

Sida 8-14 NÖJE & KULTUR MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

SUSS RECEPT

Sida 26-27

Sida 20 GRILLA SÄKERT

Sida 22-23 Sida 32-33 NORSJÖ WINE OLIVER LUNDMARK

Sida 29

SOCIETY CAFÈ

Sida 35

MODE Sida 39-41 SPORTKRÖNIKA Sida 45 KORSORD Sida 46 FILM Sida 49

ELIN JOHANSSON

Sida 51


STORT UTBUD AV SNYGGA BÄDDSOFFOR TILL RÄTT PRIS!

MATBORD & SEX STOLAR I VITLACK MED BEN I OLJAD EK FURILLEN matmöbler är en fin serie att leva med varje dag

9 990:-

Mästar PRIS!

Ord. pris: 11 690:-

BORD & FYRA STOLAR I VITLACK/OLJAD EK

FRÅN:

5 990:SIDOBORD

SOFFBORD

Ord. pris: 945:-

Ord. pris: 2 285:-

840:-

1940:-

15%

RABATT 15% RABATT PÅ HELA SERIEN KÖPENHAMN

HEDDA är våra trevliga och lättplacerade matmöbler som håller stil och kvalité över lång tid.

Mästar

6 790:-

PRIS!

BORD I MÖRK OLJAD EK & 6 STOLAR I SAMMET, BEN I SVART METALL.

Ord. pris: 7 590:-

LONDON-serien har ett matbord för alla. Alla bord kan du enkelt förlänga med tilläggsskivor. Borden är vackert oljade i naturell ek, vitoljad ek eller mörk ek. Du kan också få dem i vitlack.

11 990:-

Mästar PRIS!

Ord. pris: 13 860:-

ERBJUDANDENA GÄLLER T.O.M. 30/5 2019.

MÖBELMÄSTARNA BYSKE

Furuögrundsvägen 2, 934 52 BYSKE Telefon: 0912-100 79 E-post: info@byskemobler.se www.mobelmastarna.se/byske

Måndag Tisdag - Torsdag Fredag Lördag Söndag

10 - 19 10 - 18 10 - 17 10 - 16 12 - 16

BYSKE

@donvitoskelleftea Don Vito Skellefteå

Vi firar två år – bjuder på för- och efterrätt till alla 22-26 maj! *GÄLLER FÖR DE SOM KÖPER EN HUVUDRÄTT OCH ÄTER I RESTAURANGEN PÅ DON VITO I SKELLEFTEÅ 22-26 MAJ 2019

Vi har fullständiga rättigheter, välkommen till donVito på Sunnanå! WWW.DONVITO.SE | TEL 0910-79 00 70 LANTMANNAGATAN 10, SUNNANÅ

Vedugnsbakade pizzor med högklassiga råvaror!


Livet handlar om balans.

Presenttider!

NU:

25%

25% rabatt på vin-, öl och champagneglas från iittala!

Livet handlar om balans.

Upptäck den hos din återförsäljare

Upptäck den hos din återförsäljare

Gäller 4-pack

Nyheter i Mon Amie-serien

ANDERS,

RESERVDELAR

LAGE,

FÖRSÄLJNING

JOAKIM,

RESERVDELAR

GYMNASIEVÄGEN 14 SKELLEFTEÅ | 0910-70 12 01 | E-SON.SE Sea-Doo.com MÅN-FRE 09.00-17.00 | VERKSTAD: MÅN-FRE 07.00-17.00

©2018 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. ®, ™ och BRP-logotypen är varumärken som tillhör BRP eller dess dotterbolag. Vissa avbildade modeller kan vara utrustade med olika tillbehör. Läs instruktionsboken och säkerhetsanvisningarna noga. Följ gällande lagar och bestämmelser. Bär alltid lämplig skyddsklädsel, inklusive flytväst och våtdräktsbyxor. Körning och alkohol eller andra droger hör aldrig ihop. Kontakta din auktoriserade BRP-återförsäljare för mer information.

Serveringsfat och kopp/fat.

©2018 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. ®, ™ och BRP-logotypen är varumärken som tillhör BRP eller dess dotterbolag. Vissa avbildade modeller kan vara utrustade med olika tillbehör. Läs instruktionsboken och säkerhetsanvisningarna noga. Följ gällande lagar och bestämmelser. Bär alltid lämplig skyddsklädsel, inklusive flytväst och våtdräktsbyxor. Körning och alkohol eller andra droger hör aldrig ihop. Kontakta din auktoriserade BRP-återförsäljare för mer information.

Sea-Doo.com

Se till att ha en sval och skön bil i sommar!

NU:

25% på hela tallrikssortimentet från Rörstrand!

25%

JUST NU HOS OSS:

AC-SERVICE 1 500:ORD. PRIS 1 900:-

Erbjudandet gäller till och med den 15 juni. Boka via kontaktuppgifterna nedan.

20% på alla brickor Gynning design

NU:

20%

Nu även som webbshop www.bibokop.se

VI SERVAR ALLA MÄRKEN! VÄLKOMMEN!

Du hittar oss på Verkstadsvägen i Skellefteå samt i Jörn! AUTOAKUTEN I SKELLEFTEÅ AB

Måndag-Fredag 10.00-18.00 • Lördag 10.00-15.00 Bäckgatan 35 • 0910 - 195 61

Verkstadsvägen 11, Skellefteå 0910-12957 | www.meca.se verkstad@autoakuten.se


MEGAFONEN | SIDA 7

Vann SM – i pappersflyg

Ny restaurang i Vintergatan MAT Det blir en ny sushi-restaurang som öppnar i den lokal som Godisvågen tidigare höll till i. Bakom satsningen står Asma Siddika. “Vi hoppas öppna innan midsommar”, säger hon till Megafonen. säger hon. I restaurangen kommer sushin att lagas på beställning. – Det blir lite jobbigare än om man gör sushin i ordning innan, men det blir också mycket godare. Jag vill erbjuda Skellefteåborna riktigt fräsch och god sushi, säger Asma.

”Jag har tittat på lokaler i över ett år och sökt efter ett bra, centralt läge”

TAKE AWAY

Förutom sushi kommer även japanska sallader, varmrätter, kaffe och fikabröd att säljas. – Även för de som inte vill ha sushi kommer det att finnas något, säger hon.

Lokalen, som är cirka 90 kvadratmeter stor, rymmer 32 sittplatser. – Men utöver det är marknaden stor för take away inom sushi och det går utmärkt att köpa mat här och gå ner till bryggorna också. Lokalen renoverades för tre år sedan, men en del arbete krävs ändå för att få den i ordning innan öppning. – Den är fräsch i grunden men vi ska tapetsera om, få dit möbler och installera köket innan vi kan dra igång. Vi hoppas öppna innan midsommar, säger hon. Magnus Lindkvist

Bygger 52 nya lägenheter – i Kåge BOSTAD Skebo gör en stor satsning på nyproduktion utanför centrala Skellefteå. Skebo har sedan tidigare haft planer på att tillföra lägenheter i Kåge. Nu är ett inriktningsbeslut i styrelsen fattat om att driva igång det aktuella bostadsprojektet. Området där de 52 nya lägenheterna ska byggas ligger på Ulriksgatan i centrala Kåge. Skebos nuvarande

fastighet Kvarnbacken på samma plats rivs. – Vi bedömer att det är en strategiskt riktig satsning. Det finns stor potential i Kåge, inte minst med tanke på den korta restiden till stan och den geografiska närheten till Northvolts batterifabrik som har planerad produktionsstart ungefär samtidigt som våra lägenheter i Kåge står klara för inflyttning, säger Åsa Andersson, Ske-

bos vd, i ett pressmeddelande. De 52 nya lägenheterna blir ettor, tvåor och treor som fördelas i sju tvåvåningsradhus. – Det blir en fördubbling av det gamla lägenhetsbeståndet i fastigheten med attraktiva storlekar på lägenheterna, säger Harriet Classon, styrelseordförande Skebo. Inflyttning i de nybyggda lägenheterna planeras till början av 2021.

NÖJE Skellefteåbon Zamen Shafai lyckades hålla sitt plan i luften längst tid – och fick åka till Österrike för att tävla i VM. Under vintern har Red Bull Paper Wings hållits i 64 länder. I Sverige deltog de två Luleåstudententerna Edvin Björk och Zamen Shafais, varav den sistnämnde är från Skellefteå. Edvin lyckades kasta längst i Sverige, hela 34,9 meter, och Zamen lyckades hålla sitt plan i luften under längst tid, 10,31 sekunder. – Att bli svensk mästare känns helt fantastiskt! Jag ville verkligen vinna. Nyckeln var att vika ett plan med så stora vingar som möjligt. För att få större luftmotstånd helt enkelt, säger Zamen Shafais. Genom vinsten kvalificerades Zamen till VM i Österrike – där han dock inte nådde någon pallplats. Shirin. Foto: Pressbild

Sedan en tid tillbaka har den lokal som klassiska Godisvågen tidigare nyttjade stått tom, men inom kort flyttar en ny aktör in i Vintergatans galleria. Det är Asma Siddika som ska öppna en sushirestaurang. – Jag har tittat på lokaler i över ett år och sökt efter ett bra, centralt läge. Den här lokalen känns perfekt, säger hon. Asma har tidigare jobbat på sushirestauranger i över nio år men aldrig drivit ett eget ställe. – Jag har jobbat i Skellefteå, Umeå och Stockholm, men nu kände jag att det var dags att öppna ett eget ställe,

Fler artister till Trästock NÖJE Trästockfestivalen har under flera veckor släppt en hel rad artister till sommarens festival. Sedan förra Megafonentidningen delades ut i slutet av april har 17 nya akter släppts till sommarens gratisfestival på Nordanåområdet i Skellefteå. En av artisterna är duktiga Shirin som förra året uppträdde på En Flotte. – Vi släpper artister som utmanar, tar plats och visar upp sig. Både på nationell, regional och lokal nivå. Som alltid en salig blandning av genrer, skriver arrangören. Andra artister som presenterats senaste tiden är Sudakistan, Minru, Gin Lady, Thuna, Madame Signy, Blodet, Nathalie Lidqvist, Vildegard, Paradolia, Jennie Abrahamson, Nadja Evelina, Arvid Nero, The Heard, Blenda, OG Otäck och Ros!

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

GÖR SOM MEGAFONEN.NU, VÄLJ EN IT-PARTNER SOM VISAR VÄGEN! www.sherpas.se

Foto: Markus Johannisson/Red Bull

Asma Siddika öppnar ny restaurang i Vintergatan


SIDA 8 | NÖJE & KULTUR

Bjuder in till en helt annan värld

NÖJE För tredje året arrangeras Nordsken på Skellefteå Kraft Arena – men aldrig tidigare har arrangören satsat så mycket på att smycka ut lokalerna. “Det ska kännas som att komma in i en helt annan värld”, säger Linn-Marie Edlund.

Cosplay är en av aktiviteterna på Nordsken. Foto: Pressbild Foto: Pressbild

Nordsken har sedan starten 2012 mer att bli något utöver det vanliga, utvecklats till en mötesplats för alla säger Linn-Marie. som gillar spel, kultur och kreativiUtöver utsmyckningen har Nordtet. Förra året drog sken till i år även arrangemanget hela lyckats locka större 8600 unika besökare namn än någonsin. – men i år hoppas de Två av dem är Agnes nå ännu högre. Larsson, spelutveck– Vi hade ett jättelare för Minecraft, bra event 2018, men och C.B. Cebulski, vi försöker alltid bli chefredaktör på bättre och 2019 ser världskända Marvel. onekligen ut att bli – Det är tack vare det, säger projektdet goda rykte som Cebulski, chefredaktör ledaren Linn-Marie C.B. Nordsken har byggt på världskända Marvel. Edlund. upp i branschen som gör att vi kan locka namn som dessa. Det är verkligen superhäftigt, säger SCENOGRAFER Linn-Marie. Precis som förra året kommer samtliga hallar i och runt Skellefteå Kraft DRAR STOR PUBLIK Arena att användas – men en storsatsEn annan stor händelse på årets ning på gestaltning har gjorts. Nordsken är finalen i Women’s Es– Vi kommer att smycka ut hela ports League. arenan för att – Det lockar lag passa Nordsken från hela värloch det kommer den till Skellefteå att vara som att och tävlingen komma in i en kommer även helt annan värld, att streamas live. säger Linn-MaDet är en jätterie. produktion som I över nio måkommer nå en nader har scenostor publik. grafer byggt och planerat för detta. Nordsken pågår från 30 maj till 1 – Det blir scenografi, ljud, ljus och juni och innehåller en stor mängd akrökmaskiner. Hela upplevelsen kom-

”Upplevelsen kommer att bli något utöver det vanliga”

HÄNDER I SKELLEFTEÅ 22/5-18/6 Bengts Tivoli, Folkparken

23-26 MAJ Bengts tivoli tar plats på Folkparken i Skellefteå. Öppet från 15.00 torsdag och fredag, från 10.00 lördag och söndag.

Arkivbild från balen 2018

Agnes Larsson, Mojang.

tiviteter, föreläsningar, tävlingar och upplevelser. – Någon frågade mig hur lång tid det tar att gå igenom och titta på allt, men det går inte att svara på. Det finns saker att titta på konstant i alla tre dagar. Eventet riktar sig till såväl ung som gammal. – Vi har inte någon speciell åldersgrupp som vi satsar mer på, men till i år har vi satt lite extra fokus på barnfamiljer och utökat antalet aktiviteter där barn får chans att vara kreativa, skapa och uppleva, säger Linn Marie. Magnus Lindkvist

FLER EVENT PÅ NÄSTA SIDA > Säkerhetsdagen, Solbacken 25 MAJ Titta in i en

polisbil, brandbil, ambulans och bärgningsbil som alla kommer på besök.

Studentbalen, Stadsparken 24 MAJ Årets studentbal

arrangeras på Verandan. Röda mattan rullas ut i hela Stadsparken och bilkortegen kommer att gå via Strandgatan.

Next Genreration, Nordanåteatern 25-26 MAJ

Skellefteå Dans & Balettförenings årliga vår-föreställning. En föreställning som rör sig mellan dystopi och hopp. Upplev nästa generations dansare sprida dansglädje och beröra.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Nordsken, Skellefteå Kraft Arena 30 MAJ-1 JUNI

Med drygt åttatusen kvadratmeter aktiviteter, sjuhundra datorplatser och uppemot tjugotusen deltagare över tre dagar är Nordsken norra Skandinaviens största spelevent. Inom denna genre är Nordsken dessutom en av de allra största i hela Europa.

Dinosaurs The Exhibitions, Bollhallen Norrvalla

30 APRIL Utställningen innehåller bland annat den mäktiga T-Rex från Nordamerika, snabba Velociraptor från Gobiöknen och den stora växtätaren Amargasaurus från den tropiska djungeln i Sydamerika. Utställningen har Nordenpremiär i Skellefteå den 30 maj och pågår fram till den 25 augusti 2019.

Game Over Music Festival, Folkparken 1 JUNI

I anslutning till Nordsken arrangeras livemusik på Folkparken. Metal, rock och alternativ musik kommer att presenteras på den legendariska scenen. Från 18 år.


STADSFESTEN SKELLEFTEÅ 26-30 JUNI

sscenen

Stad Första parkett till Onsdag- torsdag från klockan 17.00

dryckeshäfte 10st dryckesbiljetter, öl/vin/cider/alkoholfritt

520kr exkl. moms

FIRA STUDENTEN HOS OSS DEN 5 JUNI

Fredag-lördag från klockan 17.00

grillbuffé grillbuffé 299kr / person 199kr exkl. moms

STUDENTEN

(Bordsbokning över 10 personer)

Fredag-lördag klockan 11.00-15.00

KL .8.00

STUDENT FRUKOST 129:-

Tacobuffé

Frukost inkl. dryck Endast förbokningar

KL .11.00-14.00

STUDENT LUNCH 99:Buffé inkl. bordsvatten, kaffe/te & kaka

125kr / person 80kr / barn under 12år

underhållning: www.restaurangrustique.se

BOKAS VIA Q.SKELLEFTEA @ CHOICE.SE VIP-bord på uteserveringen bokas via verandan@choice.se

F R A M T I D E N S H E TA S T E Y R K E N

– B O O S TA D I N K A R R I Ä R PLUGGA SPEL, WEBB ELLER E-HANDEL Studentboende finns - bo på Boden Gamecamp - Företagen behöver dig!

WEBBUTVECKLARE E-HANDEL

Träffa oss på Nordsken - monter I1-4

2-årig yh-utbildning (450 yhp) CSN, LIA 25 % (sista terminen)

Ring eller mejla våra utbildningsledare; Vivienne Koh 0761028625/ vivienne@cmeducations.se Oskar Pettersson 0703366454/ oskar.petterson@cmeducations.se

CME_Megafonen_215x162mm.indd 1

INDIESPELUTVECKLARE 2-årig yrkesutbildning design, grafik, programmering CSN, LIA hos spelbolagen

A N S Ö K N U PÅ : www.cmeducations.se sunderbyfolkhogskola.se

2019-05-08 11:56


SIDA 10 | NÖJE & KULTUR

Den perfekta r ö f n e t n e s pre ! r e t s e f s n e r a somm

HÄNDER I SKELLEFTEÅ 22/5-18/6

Full fart i Fällfors när banan snart står klar Midnattsolsloppet, Fällfors 14-15 JUNI I Fällfors håller Skandinaviens längsta racingbana på att byggas – och den ska stå klar den 14-15 juni då Sveriges elit inom motorsport gästar för Midnattssolsloppet. Tävlingen som ska arrangeras i sommar är för den högsta klassen i Sverige, TCR Scandinavia, som tidigare hette STCC. I och med att det här är den enda banan norr om Stockholm väntas mycket folk. Biljetter krävs för att besöka och se tävlingarna båda dagarna. Foto: Pressbild

Molly Sandén, Bryggarbacken

Rekordmatchen, Norrvallla

6 JUNI Gratis inträde när Skellefteå FF möter Piteå IF i Rekordmatchen, fotboll, på nationaldagen.

9 JUNI 120-årsjubilerande Cirkus Brazil Jack presenterar en djurfri föreställning med artister från fyra kontinenter. Gravitationstrotsande luftakrobatik, Fransk lindans, internationella clowner och komiker, atleter från Sydamerika, stor välspelande orkester och årets sensation, från Ghana, gummimannen George.

Nygatan 26, Skellefteå | www.hemmakvall.se Foto: Pressbild

4 JUNI Energy ConFusion 2019 arrangeras i Skellefteå 3-5 juni av North Sweden Cleantech och är en internationell konferens och mötesplats i Skellefteå för framtidens hållbara energilösningar. I samband med detta kommer Molly Sanden till Skellefteå för en spelning, där allmänheten är välkomna, vid Bryggarbacken tisdag den 4 juni. Alla åldrar är välkomna till konserten, men biljett måste köpas.

Brazil Jack, Sjungande Dalens IP

KR!fteå 5 10) 0 5 S 7 kelle -73 5

RI öps på S nå 0910 P E J IL a. *K orda

M n N *FAarn & 2 v4u5x 25 15 &

Dolly Style - Circus Tour, Sjungande Dalens IP 9 JUNI

(2 b 0910er ent ristc

Tu

Dolly Style åker ut på sin längsta turné någonsin; Dolly Style Circus Tour. En turné där Dolly Style tar sin kommande nya färgsprakande show till en unik miljö; Brazil Jacks cirkustält.

Kraftloppet Cykel, Bergsbyn

8 JUNI Starten går från Bergsvallen i Bergsbyn, Skellefteå. Loppet går i härlig natur kring Skellefteås skogar. Loppet finns i två olika distanser; 53 km och 20 km och det finns flera tävlingsklasser. Innan stora loppet går barnloppet i cykel, där finns också två distanser; 2,7 km och 5 km. Det finns lättare fika och mat att köpa på plats. Stor som liten, elit som motionär, alla är välkomna att delta.

Lokala Hjältar, centrum

8 JUNI Denna dag firas alla lokala hjältar. De som njuter, handlar och upplever stadens lokala utbud, men också alla de som jobbar i Skellefteås butiker, salonger, caféer och restauranger. Flera aktiviteter kommer att äga rum på torget, Vintergatan och Citykompaniet under dagen.

Bröderna Lejonhjärta, Medlefors

15 JUNI Efter förra årets dundersuccé, med utsålda föreställningar, återkommer nu denna klassiska saga ute på vackra Medlefors. Följ med till Körsbärsdalen och Törnrosdalen. Astrid Lindgrens älskade saga, bröderna Lejonhjärta, spelas återigen som sommarteater 2019.

Se mer på megafonen.nu/kalender

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

VÄSTERBOTTENSTEATERN PRESENTERAR EN SOMMARTEATER FÖR HELA FAMILJEN! Medleforsparken Skellefteå 15/6 - 14/7 2019 www.vasterbottensteatern.se

LÄNGD 2 tim inkl paus REK. ÅLDER från 7 år ORD PRIS 310 kr. UNGD/STUD 200 kr. BARN t o m 12 år 150 kr. FAMILJ 750 kr * ’ TICKSTER.COM / VASTERBOTTENSTEATERN.SE


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN TEXAS LONGHORN Magnus Hallberg driver tillsammans med Niclas Hällgren restaurangen Texas Longhorn i Skellefteå – som i sommar tar plats på Stadsfesten med ett eget tält.

Nytt restaurangtält på Stadsfesten i år Texas-tältet: God mat & country-underhållning en mysig och exklusiv känsla. Här kan man njuta av god mat och bra musik i goda vänners lag, säger Niclas. På menyn kommer till exempel burgare, ribs och en rad vegetariska alternativ att finnas. – Det är ett sjukt duk– Vi har valt ut ett tigt countryband från gäng favoriter från vår Robertsfors som spelar ordinarie meny som vi både egen musik och tror kommer att passa covers. Vid middagstid för de allra flesta, till en kommer de att underhålla Niclas Hällgren bra prisbild, säger Magnus. i trubadurform, och senare Tältet håller öppet onsdag till på kvällen blir det fullt band, sälördag, från 11.00 till stängning, med ger Magnus. lunch- och middagsservering varje dag. LAGOM STORT – Vi ser mycket fram emot detta och I tältet, som ligger placerat på Trädrekommenderar starkt att du bokar gårdsgatan utanför Skellefteå Turistcenter, ryms cirka 150-200 sittande gäster. – Det är ett lagom stort tält som ger

ANNONS På årets upplaga av Stadsfesten kommer en ny aktör att ha ett restaurangtält på området. “Vi tycker att det har saknats en komponent”, säger Niclas Hällgren. Bakom satsningen står restaurangen Texas Longhorn Steakhouse som funnits i Skellefteå sedan 2016. Med sig till tältet kommer de att ta en del av sin omtyckta meny – men även underhållning i form av country och blues. – Det är en genre som blivit lite bortglömd på Stadsfesten. För tio år sedan var det ett populärt inslag, men sedan dess har det saknats, säger Niclas Hällgren som tillsammans med Magnus Hallberg driver Texas Longhorn i Skellefteå. På scenen kommer Ulf Edberg and the Highway Boys att stå.

Texas-tältet, Stadsfesten Plats: Trädgårdsgatan utanför Skellefteå Turistcenter Kapacitet: Cirka 150-200 sittplatser Underhållning: Country med Ulf Edberg och The Highway Boys Meny: Bland annat burgare, ribs och vegetariska alternativ Öppet: Onsdag-lördag 11.00 till stängning

Uteserveringen på den permanenta restaurangen håller också öppet. HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN TEXAS LONGHORN STEAKHOUSE

TEXAS LONGHORN STEAKHOUSE, TJÄRHOVSGATAN 14

TELEFON: 0910-14700 | SKELLEFTEA@TEXASLONGHORN.SE

Boka bord: 0910-147 00 eller skelleftea@texaslonghorn.se

Ulf Edberg tar med sig sitt band The Highway Boys till Texas-tältet.

bord för att vara säker på att rymmas. Antingen genom att ringa till 0910147 00 eller maila till skelleftea@texaslonghorn.se, säger Niclas. Under Stadsfesten håller den ordinarie restaurangen på Tjärhovsgatan också öppet som vanligt. – I sommar har vi öppet alla dagar från 16.00 med platser både inne och på vår uteservering, säger Magnus.

SMAKPROV

För den som är nyfiken på countryunderhållningen finns dessutom chans att uppleva ett smakprov vid två tillfällen innan Stadsfesten då Ulf Hedberg gästar restaurangen den 25 maj och 15 juni. – Det kommer garanterat bli två trevliga lördagar, säger Magnus. Texas Longhorn


SIDA 12 | MUSIK

Dessa spelar i sommar:

Skellefteå Musikaliska i samarbete med Kulturföreningen Mullberget, Stadsfesten, kommunen och lokala näringslivet står bakom sommarens event.

Musik vid älven även i sommar MUSIK Det blir livemusik vid älven på tisdagar i juli även denna sommar – trots att En Flotte inte längre ska arrangeras. “Vi vill komplettera det utbud som finns i Skellefteå”, säger Thomas Lindgren. För tre år sedan offentliggjorde Sofia Andersson Lundberg idén om att arrangera konserter på en flotte i Skellefteälven. – När Sofia nämnde idén för mig kändes den ungefär lika overklig som att Liverpool skulle vinna med 4-0 över Barcelona, men alla som besökt eventet de senaste åren har sett vilken fantastisk succé det blev och hon ska ha all cred för det genomförandet, säger Thomas “Linge” Lindgren som med föreningen Skellefteå Musikaliska är initiativtagare till nya konceptet “Musik vid Bryggarbacken” som ska genomföras i sommar. – När vi hörde att det inte skulle bli något mer En Flotte började vi fundera på hur ett nytt event skulle kunna komplettera det som finns i Skellefteå. Vi insåg snabbt att det inte är någon brist på rikskända artister – och sik-

tar istället in oss på att lyfta det lokala, säger “Linge”. På scenen, som ska placeras på land nedanför volleybollplanen mellan Bryggargatan och Rustique, kommer varje tisdag i juli en etablerad lokal musikakt och en uppstickare att spela. – Det är riktigt duktiga och proffsiga musiker och artister med stora ambitioner. Det är inte de stora namnen i Sverige, men det är riktigt hög kvalité och kommer att bli storslaget, säger “Linge”.

SKAPAR FLER SCENER

Bakom genomförandet står föreningen Musikaliska i nära samarbete med Kulturföreningen Mullberget som även arrangerar Trästockfestivalen. – För oss är det här ett jättekul event och en bra möjlighet att skapa fler scener som lokala band har möjlighet att

synas på, säger Agnes Lundmark på Kf Mullberget.

FLERA AKTÖRER STÖTTAR

Med i projektet finns även Stadsfesten, Skellefteå kommun och flera lokala företag. Alla dessa ser fördelar med att skapa musikscener där lokala förmågor kan synas – och att Skellefteå lever upp med omtyckta evenemang. – Vi gillar musik och evenemang och från vår sida är vi gärna med och stöttar det lokala musiklivet. Förhoppningsvis ska vi kunna få in mer lokalt på Stadsfesten i framtiden också, säger Gunnar Karlsson, Stadsfesten.

GRATIS FÖR ALLA

Eventen kommer att vara gratis för besökarna. Magnus Lindkvist

TISDAG 9 JULI 19.00 Sheriffen. Svängig rock’n roll med rötterna i 60 & 70talet. Alla medlemmarna har stått på olika musikscener i över 20 år. 2017 bildade de fyra medlemmarna Sheriffen och i dagarna har de precis lämnat studion och debutskivan är inte långt borta. Supportakt: Paradolia. Progressiv hårdrock/metal från norra Sveriges skogar. Optiska ljudillusioner, auditiva synvillor, skräniga visor och melodiös hårdrock. TISDAG 16 JULI 19.00 Agnes Demekech Hedlund med Mästerskapet. En svängig soulfylld R’nBkväll! Supportakt: Alma Lindström Singersongwriter från Skellefteå. Inspireras av indie och britpop, med stort fokus på text. Hittar stora förebilder i bland annat the Smiths och the Libertines. Släppte i januari debut singeln ”Wait” på Spotify, och mer musik väntas! TISDAG 23 JULI 19.00 Peter Fjällström och Holmström Bergner Trio En rutinerad och uppskattad kvartet som levererar jazz och latin av högsta kvalitet. Supportakt: Hällgren/Holmström/Löfgren Klassisk swing i modern form med inslag från andra genrer – egenskrivet och standards. TISDAG 30 JULI 19.00 Context Tolkar populärmusik ur ett kristet perspektiv både musikaliskt och berättarmässigt, inramat i en storslagen show. Supportakt: Window Weather Med grund i indie, folk och popmusik spelar de egenskrivna låtar blandade med tolkningar av andra artisters musik. De har tidigare spelat bland annat som förband åt Lisa Nilsson och i mars 2019 arrangerade de välgörenhetskonserten KVINNA på Nordanå.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

före tagsR ÅDGIVNING

Britt-Inger på skelleftekontoret kan bli ditt företags PT. Hon hittar smarta rutiner som gör att din administration blir lättare. Britt-Inger Andersson, auktoriserad redovisningskonsult. 0910-383 06, britt-inger.andersson@revideco.se


SKELLEFTEÅS HÄRLIGASTE TAKTERRASS När vädret tillåter öppnar vi Skellefteås bästa takservering. Välkommen!

HÄNDER PÅ O’LEARYS: 26/5 MORSDAG Vi bjuder alla mammor som äter hos oss på en dessert 29/5 EUROPA LEAUGE-FINAL Chelsea – Arsenal + Nattklubb med DJ till kl. 02.00 1/6 CHAMPIONS LEAUGE-FINAL, Tottenham – Liverpool

7/6 10/6 11/6 16/6 20/6

EM-KVAL, herr Sverige – Malta EM-KVAL, herr Spanien – Sverige FOTBOLLS-VM, dam Chile – Sverige FOTBOLLS-VM, dam Sverige – Thailand FOTBOLLS-VM, dam Sverige – USA

Boka bord: 0910-73 93 08

SKELLEFTEÅ

Kanalgatan 31 – 0910-73 93 08 OLEARYS.SE/SKELLEFTEA


SIDA 14 | NÖJE

HPM Entertainment presenterar

Söndag 29 september kl 16.00 Skelleftehamns Folkets Hus Biljetter: www.tickster.com, www.hpmusik.se

I utställningen finns dinosaurier i naturlig storlek. Foto: Christian Kurzeder

Dinosaurier tar Morsdagsbuffé plats i bollhallen SÖNDAG 26/5 11.30-18.00 NÖJE Den 30 maj är det premiär för den nya världsutställningen Dinosaurs The Exhibition i Skellefteå – och arrangören hoppas locka 50 000 besökare. “Det är ingen omöjlighet”, säger Stefan Papangelis. Förra året sattes den stora utställningen Titanic The Exhibition upp i Eddahallen, Skellefteå. – Det blev en stor framgång trots den varma sommaren och vi var en av få aktörer i landet som lyckades sälja mer biljetter än vår målbild, säger Stefan Papangelis, Nordic Exhibitions & Events AB. Totalt lockades 53 000 besökare – varav cirka hälften kom från andra kommuner. – Det kom till och med människor från Umeå. Jag har förstått att de brukar vara svårflörtade, säger Stefan och ler.

även något yngre än förra året. – Familjer med barn är vår huvudmålgrupp, men vi vet att dinosaurier fascinerar väldigt många och alla är välkomna, säger Stefan som hoppas på över 50 000 besökare även denna sommar. – Det är alltid svårt att uppskatta men det är vårt mål och jag tror att vi kan nå det. I utställningen kommer besökarna att se filmer, titta och läsa – men även utföra aktiviteter och uppgifter. – Det är en interaktiv utställning med syfte att både underhålla och lära ut. Den är skapad av en av världens mest erkända paleontologer och faktan är baserad på det vi vet om dinosaurier och tiden de levde.

”Det kom till och med människor från Umeå”

RELATIVT LITEN STAD

I sommar kommer en ny stor utställning under namnet Dinosaurs The Exhibition. Från den 30 maj till 25 augusti går den att besöka i bollhallen på Norrvalla i Skellefteå. – Vi ville gärna satsa här igen eftersom förra året blev så lyckat. Vi har även ett gott samarbete med Visit Skellefteå som ligger till grund för att vi förlägger utställningen till en relativt liten stad som Skellefteå ändå är, säger Stefan. Som namnet på utställningen antyder är det dinosaurier som är i fokus denna gång. Målgruppen är således

I NATURLIG STORLEK

Varför utställningen är flyttad till bollhallen från Eddahallen är helt enkelt för att den inte skulle fått plats annars. – Det kommer att finnas 25-tal dinosaurier i naturlig storlek, och sen kommer vi försöka återskapa miljöer som liknar de som dinosaurierna levde i, så vi är i behov av stora ytor. Man kommer inte att känna igen att det är en bollhall om jag uttrycker mig så, säger Stefan. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Lax, fläskfile, kyckling, potatisgratäng och kockens goda såser. Kaffe & dessert.

Erbjudande: 179 kr Boka bord: 0910-85100 eller 070-780 05 69 Välkommen till Nöppelbergsvägen 1 vid OKQ8 på Solbacken!


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN COMFORT JÄDERS VÄRME

På Comfort Jäders Värme & Sanitet finns ett stort utbud av olika toaletter till ditt fritidshus.

Doftfri & lättskött toalett i stugan Dags att uppdatera utrustningen i fritidshuset ANNONS Att ha rinnande vatten, en väl dimensionerad varmvattenberedare och en lättskött och fungerande toalett är saker som de flesta sommarstugeägare önskar sig. Även i sommarstugor som inte har möjlighet till kommunalt vatten och avlopp, eller en egen trekammarbrunn, går det att få bekväma lösningar för både varmvatten och toaletter. – Tiden med illaluktande utedass är förbi och idag finns flera alternativ på fritidstoaletter som är både lättskötta och doftfria, berättar Anders Jäder som har över 40 års erfarenhet från branschen.

FÖRBRÄNNINGSTOALETT

Ett av alternativen som ökat i popularitet är förbränningstoaletter. I en sådan förbränns urin och dyngfekalier till aska. Av en normalstor familj blir det bara en kopp aska i veckan att ta reda på. – Det är extremt lättskött och ett bra alternativ, säger Anders. Priset på en sådan ligger på mellan 26 000 och 40 000 kr – och om det

I en stuga vill man gärna att allt fungerar så tid för avkoppling finns.

Vad gör man med avfallet? – Urinet kan man till exempel skicka ut i en tank där det blandas ut med vatten innan man använder det till att vattna blommorna. Resterande hamnar i en typ av majspåse som går att skicka till kommunens avfallshantering i speciella hinkar.

känns som en stor investering finns billigare alternativ som till exempel HITTA RÄTT ALTERNATIV mulltoaletter eller separetter. Utöver dessa nämnda alterI den förstnämnda blandas nativ finns även förpackurin och fekalier och blir nings- och frystoaletter. till mull som till exempel – Vi hjälper gärna till kan spridas i rabatten om att hitta rätt alternativ så önskas. till våra kunder. Just att vi – En sådan kräver dock kan så mycket om produkatt rummet den står i är Anders Jäder terna – och även erbjuder varmbonat, även om den installation om så önskas – är bara används på sommaren, och vår största styrka, säger Anders som att röret för luftkonditionering är isogaranterar att allt håller bra kvalité. lerat hela vägen ut ur huset. Om det – Vi tar bara in produkter från inte är isolerat blir det kondens i rökända kvalitetsmärken så att vi med ret och urinet rinner ner igen, säger säkerhet kan stå för det vi säljer. Det Anders och poängterar vikten av att toaletterna, oavsett vilken sort man väljer, är rätt installerade: – Är man osäker är det bättre att ta hjälp av någon som kan.

ska alltid vara tryggt och enkelt att handla här. Comfort Jäders Värme

Så väljer du rätt pump Var pumpen är placerad i förhållande till vattnet är avgörande för vilken pump du behöver - och hur ledningen ska vara dimensionerade. Följ nedanstående råd för att hitta rätt. 1. Mät nivåskillnaden mellan pump och vattenyta. Är sughöjden mer än 7 m måste pumpen placeras i ett pumphus mellan brunnen och huset, eller en dränkbar pump användas. 2. Mät avstånd mellan pumpen och vattnet. Enklast är att stega upp avståndet mellan brunnen/vattnet och pumpen. 3. Välj rätt dimension på sugledningen. Utifrån måtten ovan kan personalen på Jäders Värme & Sanitet hjälpa dig att hitta rätt pump och ledning. Att rätt dimension på sugledningen väljs är avgörande för hur bra pumpen kommer att fungera.

Varmvatten i ditt fritidshus?

INGEN MAXGRÄNS

I en separett separeras urin och fekalier. Fördelen med dessa är bland annat att de inte har någon maxgräns i hur många som kan använda toaletten. Används den mer så tömmer man den bara oftare. – Dessa behöver inte heller stå i ett varmbonat rum utan fungerar bra oavsett temperatur.

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN COMFORT JÄDERS VÄRME

Det finns många smarta lösningar för att installera varmvatten i ett fritidshus – men det gäller att tänka efter vilka behov och förutsättningar man har och utgå ifrån det. 1. Kapacitet. Hur många personer, hur mycket duschas det – och hur mycket utrymme har ni? 2. Typ av behållare till beredaren. Det finns rostfritt, kopparfodrat eller emaljerade. “I och runt Skellefteå säljer vi till 90% rostfritt då de andra alternativen främst är bra där vattnet är bräckt”.

Brogatan 29, Skellefteå | 0910-548 90 ÖPPETTIDER: Mån-Fre 12:00-17:00 HEMSIDA: jadersvarme.se E-POST: info@jadersvarme.se

3. Kolla efter speciallösningar. Finns inte behov av varmvatten i hela systemet finns specialprodukter som t.ex. en beredare som placeras under diskbänken och på ett enkelt vis ger dig varmvatten i diskhon från endast 2500 kronor. “Blandare medföljer. Ett prisvärt alternativ för dig som bara behöver varmvatten på ett ställe”. Tips! Tänk på frostrisken när du installerar vatten i ett fritidshus. Smidigt är att montera en avtappningskran på systemets lägsta punkt så att du kan tappa ur vattnet.


TIVOLI FOLKPARKEN SKELLEFTEÅ

TORSDAG-SÖNDAG 23-26 MAJ

Öppet: Torsdag & fredag från 15:00, Lördag & söndag från 10:00

ÖVER 40 ÅR I BRANSCHEN

Torsdag-söndag

1 åk 40:-

4 DAGAR

Rabatthäften: 6 åk 200:12 åk 300:-

Gilla oss på Facebook!

NÅGOT FÖR ALLA ÅLDRAR!

Tivolit förbehåller sig rätten att ändra öppettiderna vid otjänlig väderlek eller andra förhållanden.

VÄLKOMMEN TILL VÅR BISTRO!

NÖJESKALENDER 23/5

Whiskyprovning med Mackmyra 24/5 Studentbalen 25/5 Klubb V - sista kvällen inför sommaren 26/5 Morsdagsbrunch 11-14.30 5/6 Studentskivan 2019 11/6 Chile-Sverige, Sportkväll med Lars Lindberg 16/6 Sverige-Thailand, Sportkväll med Lars Lindberg 20/6 Sverige-USA, Sportkväll med Lars Lindberg 26/6-30/6 Stadsfesten - första parkett till Stadsscenen, grillbuffé och underhållning av Ständut Blakk

MORSDAGSBRUNCH 26/5 Kl 11-14.30. 199 kr (3-12år 129 kr) Lekhörna och ansiktsmålning. Boka på www.verandan.se

SPORTKVÄLL MED LARS LINDBERG

Damernas fotbolls-VM 2019 visas på storbildsskärm på uteserveringen. 11/6 Chile-Sverige, 16/6 Sverige-Thailand, 20/6 Sverige-USA. Sportquiz med Lars Lindberg och god mat! Kom och heja fram Sverige!

Biljetter till nattklubb köps genom Keyflow.com

BOKA BORD: verandan.se | 0910 71 10 60 | q.skelleftea@choice.se

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK FÖR DE SENASTE NYHETERNA: @VERANDAN


26 - 30 JUNI STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

DEE SNIDER

MIRIAM BRYANT

OTTO KNOWS

VERONICA MAGGIO

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

PEG PARNEVIK

NANO

SHY MARTIN

SEAN BANAN

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

STADSFESTEN 26-30 JUNI PRESENTERAR

BLISTER BRIGADE

CAROLINE BURMAN

CONTEXT

MAJA KRISTINA

FREDAG 28 JUNI

TORSDAG 27 JUNI

TORSDAG 27 JUNI

FREDAG 28 JUNI

FREDAG 28 JUNI

LÖRDAG 29 JUNI

LÖRDAG 29 JUNI

LÖRDAG 29 JUNI

FREDAG 28 JUNI

LÖRDAG 29 JUNI

TORSDAG 27 JUNI

LÖRDAG 29 JUNI

SPARA UPP TILL

PASSA PÅ!

38% mot att lösa biljett vid entré

KÖP RABATTERADE BILJETTER NU! 14 JUNI KL. 18.00 HÖJS ALLA PRISER

Köp din biljett och läs om allt som händer under festivalen via www.stadsfesten.nu, vi ses i sommar!

RABATTERADE FÖRKÖPSBILJETTER VIA WWW.STADSFESTEN.NU ELLER SKELLEFTEÅ TURISTCENTER


SIDA 18 | MAT Hanna Hokkanen föder sedan några år tillbaka upp kaniner på sin gård utanför Kåge i Skellefteå.

Hanna: “Här kan jag kontroll på hela ked MAT I Sverige hör kaninkött inte till vanligheten – men historiskt är det inget nytt och i södra Europa är det lika naturligt som att äta som fläsk- eller nötkött. “Det är både gott och klimatsmart”, säger Hanna Hokkanen på Kågemarkens Kaningård. Det är nu närmare tio år sedan som Hanna Hokkanen flyttade till sitt barndomshem utanför Kåge med sin man och fyra barn. Då fanns ingen tid för jordbruk, men med åren började det kännas onödigt att de utrymmen som fanns på gården stod tomma. – När jag växte upp hade vi mjölkkor här, men all utrustning är såld – och eftersom jag till stor del vill ta hand om detta själv så kändes kor och tjurar inte optimalt, berättar Hanna när vi sätter oss ner vid köksbordet. Hon började istället kolla efter andra alternativ och fastnade för kaniner.

– Jag läste att de ger ett bra kött och att det är relativt enkelt att ge dem ett bra liv, säger hon. Sommaren 2017 skaffade hon sina 10 första kaniner. Samtidigt började Hanna bygga i ordning lokaler för att kunna skala upp verksamheten.

”Det har hela tiden varit viktigt för mig att de här djuren ska må bra”

400 KANINER

Idag har hon 60 avelsdjur och totalt cirka 400 kaniner i lokalerna som är besiktade och godkända enligt djurskyddslagen. – Det har hela tiden varit viktigt för mig att de här djuren ska må bra och vara fria från stress. Burarna vi har är större än vad de måste vara, och alla

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Utrymmet kaninerna har hos Hanna är större än vad som krävs från myndigheterna.


MAT | SIDA 19

Att djuren mår bra och har ett stressfritt liv är av yttersta vikt enligt Hanna. ”Burarna vi har är större än vad de måste vara, och alla kaniner är fina och fräscha i hull och hår”, säger hon.

ha djan” kaniner är fina och fräscha i hull och hår, säger Hanna. Tanken var först att de skulle slaktas på annat håll, men nu sköter Hanna även den biten på gården där hon har en godkänd lokal för att hantera slakt, styckning och paketering. – Det är verkligen inte roligt, men jag kom fram till att om jag ska ha så här många djur måste jag ha kunskap om hur man avlivar dem – och då var det lika bra att jag lärde mig det ordentligt, säger Hanna och fortsätter: – I början var det jättejobbigt, men samtidigt känns det bra att ha full kontroll på hela kedjan. Nu vet jag att alla kaniner haft ett bra och stressfritt liv ända fram till att det blir svart.

Totalt finns cirka 400 kaniner hos Hanna i dagsläget, varav 60 är avelsdjur.

duktion så att vi slipper importera mat. Det är något jag brinner för, säger Hanna.

"KNUFF I RÄTT RIKTNING"

Sedan 2017 när hon skaffade de första kaninerna har allt dock inte varit en dans på rosor. Satsningen har inneburit mycket arbete och att nå ut på marknaden har inte varit lätt. – Men varje gång jag haft en sämre period har det hänt något som gett mig en knuff i rätt riktning.

” Kan kännas nytt och annorlunda för vissa, men historiskt är det inget konstigt”

LÄGRE KLIMATAVTRYCK

Att kaninerna slaktas på gården gör även att klimatavtrycket blir mindre då det krävs färre transportsträckor. – Kaningårdar är också ett bra sätt att öka Sveriges egen livsmedelspro-

KANIN PÅ MENYN

En sådan knuff var till exempel när restaurang Stadskällaren ringde och ville ha hennes kaninkött på menyn. – Det var verkligen kul. De uppskattade att köttet var närproducerat och av hög kvalité, säger Hanna som sedan dess även levererar till fler restauranger i Skellefteå. Att äta kaninkött är dock inte speciellt vanligt i Sverige och många identifierar kaniner som mysiga husdjur.

– Det kan kännas nytt och annorlunda för vissa, men historiskt är det inget konstigt. Efter kriget åts det mycket kanin i Sverige, och ute i Europa är det vanligt med kaninkött, säger Hanna och fortsätter: – Efter att jag förklarat att djuren haft det bra, att det inte är några transporter och helt lokalproducerat brukar de flesta ändra uppfattning. Hur smakar kaninkött? – Det är ett kött som tar åt sig smaker på ett väldigt trevligt sätt, de som smakar brukar tycka att det är gott. Det är ett vitt, fettsnålt, proteinrikt kött som går bra att grilla, ha i grytan eller tillaga på annat vis. Det är mycket kött och lite ben, säger Hanna.

NÅR UT PÅ FLERA SÄTT

Köttet säljer hon förutom via restaurangernas menyer även i Burträsk Saluhall, i sin gårdsbutik och via nystartade facebooksidan Reko-ring Skellefteå. – Reko-ringen har fullständigt exploderat vilket är jätteroligt. Det är kul att så många vill handla lokalt, både från mig och alla andra som finns representerade där, säger Hanna.

Magnus Lindkvist MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 20 | MAT Emelie Hertz var en av dem som drog igång Reko-ring i Skellefteå.

Succé för Rekoring i Skellefteå MAT I våras startade en Reko-ring i Skellefteå där konsumenter enkelt kan beställa produkter från lokala producenter – och sedan hämta ut det på ett och samma ställe. “Det har varit ett fantastiskt gensvar”, säger Emelie Hertz. Reko-ring Skellefteå består av en facebookgrupp där lokala producenter kan lägga upp inlägg om vad de säljer, och medlemmar sedan beställa varor genom att kommentera på inläggen. Varje producent ansvarar själv för vad de säljer och inga mellanhänder finns mellan säljande företag och de som köper varor. – Det är ett smidigt sätt för lokala producenter att nå ut med sina produkter, och samtidigt ett smidigt vis för konsumenterna att handla, berättar Emelie Hertz som är en av initiativtagarna. Hennes sambo driver Västerbotten Korv som gör gourmetkorvar på gammeldags vis. – Vi är med i den Reko-ring som startade i Umeå förra året och tyckte att det saknades i Skellefteå, så tillsammans med några andra producen-

ter började vi prata om att dra igång det här också, säger hon. I våras genomfördes först en testomgång i mars där gensvaret var mer än positivt. Sedan dess har två ordinarie utdelningar skett på en parkering vid Campus i Skellefteå. – Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så stort intresse för detta så snabbt, men det verkar vara många som har gått och väntat på det här, säger Emelie.

MÅNGA PRODUCENTER

Totalt är det nu över 5 700 medlemmar i facebookgruppen och över 40 olika producenter är anslutna. – Och det kommer 1-2 nya producenter nästan varje vecka som vill vara med. Det finns verkligen ett stort utbud på lokalproducerade produkter, säger Emelie.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

AVA

PRODUKTER

• Inglasningar • Kanalplasttak • Växthusglas Boviken, Skellefteå. www.ava-produkter.com Tel 0910-100 60

Den senaste utdelningen var den 9 maj och då kryllade det av människor på Campus-parkeringen. En av dem var Siv Aspbäck som just handlat ost av Caserum Kalvträsk Ost. – Det är verkligen enkelt att kunna beställa vad man vill ha i facebookgruppen och sedan hämta ut allt här på ett och samma ställe istället för att åka runt på olika gårdsbutiker och försöka passa tider när de har öppet, säger hon. Tony Bäckström som säljer osten från Kalvträsk håller med. – Det är makalöst bra. Vi får en direktlänk till kunderna och istället för att stå tre dagar på en marknad och frysa kan vi leverera allt på en timme. Det har varit ett otroligt gensvar, säger han. Intill har Svedjan Ost ett tält där Maria Hoch står först i kön.

– Jag gillar att enkelt kunna handla här och stödja det närodlade. Då vet man hur sakerna är tillverkade, och om man undrar någonting kan man alltid fråga, säger hon.

UTDELNING VARANNAN VECKA

Nästa utlämning är den 23 maj, och därefter kommer utlämningarna tills vidare att ske varannan vecka. – Vi började med en gång i månaden men trycket har varit så högt att vi har ökat frekvensen. Sen får vi se om det kanske blir en gång i veckan när det blir säsong för grönsaker, säger Emelie Hertz. För att hitta Reko-ringen söker du på Reko-Ring Skellefteå på Facebook. Att vara med i gruppen är gratis för både producenter och konsumenter. Magnus Lindkvist


MÄKLARHUSET SKELLEFTEÅ

Stationsgatan 12 0910-20 00 50 skelleftea@maklarhuset.se

Just nu är det en bra tid att planera försäljning av fritidshus.

FRI VÄRDERING? Självklart. Vi hjälper dig också med en smartare & tryggare affär mot bästa möjliga försäljningspris. Välkommen att kontakta oss.

VI KAN SKELLEFTEÅ! Vi har lång erfarenhet och stor lokalkännedom om Skellefteå och närliggande orter. Detta gör att vi har full koll på skolor, förskolor, affärer, idrottsanläggningar, lokala kommunikationer och på vad som är på gång i området. Kontakta oss så berättar vi mer!

AKTUELLA FÖRSÄLJNINGAR: www.maklarhuset.se/skelleftea

MORGAN HOLMQVIST

JARMO AIMOSON

KRISTER LUNDQVIST

ANNELIE BLOM

SAMUEL JOHANSSON

MIKAELA GRÖNLUND

FASTIGHETSMÄKLARE 070-226 02 26 morgan.holmqvist@maklarhuset.se

ADMINISTRATÖR 070-333 57 04 annelie.blom@maklarhuset.se

FASTIGHETSMÄKLARE 070-360 01 11 jarmo.aimoson@maklarhuset.se

FASTIGHETSMÄKLARE 076-111 36 40 samuel.johansson@maklarhuset.se

FASTIGHETSMÄKLARE 070-563 08 17 krister.lundqvist@maklarhuset.se

FOTOGRAF


SIDA 22

I utkanten av Norsjö har Lars och Li sitt bryggeri.

Gör vin av b Norrlands

DRYCK Li Holmberg och Lars Normark gjorde sitt första blåbärsvin i sin tvättstuga i byn Rålund utanför Svansele 2012. Nu, 7 år senare, serveras det på fina restauranger, finns i Systembolagets premiumbutiker och hyllas av vinkritiker i landets största tidningar. “Vi vill göra ett världsklassvin som kan mäta sig med goda viner från Frankrike och Italien”, säger Li.

själva tyckte var tillräckligt bra. – Vi fick besök av Alexandra första gången i januari 2018 och tillsammans med henne har vi förfinat processen och lärt oss hur våra blåbär utvecklas med olika temperaturer och syror. Vi har insett att en naturlig jäsningsprocess är det som ger bäst resultat, säger Lars.

gjorde att Li och Lars fick för sig att prova göra riktigt vin av blåbär hösten 2012. – Det var gott om blåbär det året så vi satte igång i tvättstugan i Rålund utanför Svansele, berättar Lars. Vinet fick bra betyg av vänner och bekanta som smakade – och under 2013 lät de även vana vinsmakare att testa vinet. – De bekräftade att det var ett gott vin som kan mäta sig med andra röda viner, och det var då vi kände att vi skulle kunna göra någonting mer av det här, säger Li. De kommande åren åkte Li och Lars

Att göra vin av just blåbär har många fördelar enligt Li och Lars. Dels är de fyllda med vitaminer och antioxidanter – och dels växer de naturligt i skog och mark. – Det gör att klimatavtrycket blir lågt då vi inte behöver ha någon odling som med druvor, och de behöver heller inte bevattnas eller besprutas på något vis. I december 2018 var de tre första vinerna klara för försäljning; Rålund Classic, Rålund Norrsken och Rålund Exclusive. Det sistnämnda valde Systembolaget att placera på sina 15 premiumbutiker runt om i landet.

När vin kommer på tal tänker de allra flesta på den dryck som görs av druvor, men i norden har det även funnits en lång tradition av att göra vin på frukt och bär. – Om du pratar med någon från en äldre generation så vet de med stor sannolikhet vad solvin är för något. Det var när man tog till exempel blåbär, blandade det med socker och vatten, och ställde det i fönstret så att det fick jäsa i solljuset, berättar Li Holmberg när jag träffar henne och Lars Normark i utkanten av Norsjö där de har sin vintillverkning. Minnet av solvinet, och inspiration från vänner i Danmark, var det som

”De visade sig ha väldigt fina egenskaper”

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

runt och sökte efter kunskap och kompetens i Finland, Danmark, Italien och hela Sverige. De pratade med andra som gör vin på frukt och bär, men även med personer på ingenjörsnivå inom vinmakeri i Italien. – I Italien lät vi dem göra en analys på våra blåbär och de visade sig ha väldigt fina egenskaper med hög syra, intensiv smakarom och bra tanninstrukturer – vilket ger bra förutsättningar för ett gott vin, säger Li. Det var dock inte förrän de fick kontakt med en expert från Kanada under 2017 som de började närma sig ett resultat som de

PREMIUMBUTIKER

”Lärt oss hur våra blåbär utvecklas med olika temperaturer & syror”


DRYCK | SIDA 23 Lars Normark och Li Holmberg ligger bakom Idunn Norsjö Wine & Co som producerar vin av bär från skogarna i Norrland

LOKALT VIN FRÅN NORSJÖ I utbudet som finns på marknaden idag finns tre röda viner av blåbär; Rålund Classic, Rålund Norrsken och Rålund Exclusive. Snart lanseras även ett rosévin av lingon.

bär från s skogar – Det är en bekräftelse på att vinet vi gör håller riktigt hög kvalité u klass med andra fina viner, säger Li. Även restauranger har plockat in vinerna i sina sortiment och av vinrecensenter har de fått högsta betyg. – Förutom på flera restauranger i Skellefteå finns vi bland annat i Stockholms stadshus och på klassiska Sturehof. Vårt mål just nu är att vi ska finnas med på Nobelmiddagen, säger Li och ler.

Norsjö Wine & Co, som företaget heter, ett rosévin gjort av lingon som lanseras den 27 maj. – Även det har fått fantastiska recensioner och Systembolaget ville köpa upp hela partiet direkt, men vi har valt att lägga den på beställningssortimentet, säger Li. De är även i färd med att skapa ett nytt vin i deras blåbärsserie som ska lagras på ekfat och på så vis bli ännu mer fylligt, komplext och levande. – Rålund Superior blir oerhört exklusivt och vi säljer det endast via förhandsreservationer under 2019, säger Li. Ett mål är som nämnt att vinet från Norsjö ska serveras på Nobelfesten – men även att det ska sätta Norrland på kartan som ett turistmål för mat- och dryckesturism. – Vi vill göra världsklassvin som så småningom ska bli känt även utanför Sveriges gränser, och vi är en bra bit på väg, säger Li. Magnus Lindkvist

”En bekräftelse på att vinet vi gör håller riktigt hög kvalité”

ROSÉ AV LINGON

Hittills har totalt cirka 6500 liter vin producerats i lokalen i utkanten av Norsjö – men de har kapacitet att komma upp till 30 000 liter med den utrustning de har idag. – En stor fördel med att göra vin på bär är att det går utmärkt att göra vin på frysta bär, och att vi på så sätt kan producera vin året om till skillnad från vinproducenter som använder druvor. De är oftast bara igång några veckor per år, säger Lars. Förutom vin av blåbär har Idunn

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Tips: Friskvårdspengen går att använda!

God hälsa – det viktigaste i livet Läs mer och boka på www.woknroll.se Varva ner och sänk stressnivåerna!

Ta chansen att komma ner i varv med Joyce Cheung eller Lena Gabriella Glimmestorp. Vi erbjuder en lektion i yinyoga och meditation i samband med en lunch eller middag. TORSDAGAR 12.00-13.00

Lunchpass 169:-/person

Vi samlas i yogastudion Zoloz på Södra Järnvägsgatan 38 B, Skellefteå. Vi börjar med 30 minuters meditation och avslutar med lunch från Wok n Roll. Lunchen som serveras är tre små rätter inkl lingondricka. Inget ombyte behövs.

TORSDAGAR 16.30-20.00

Middagspass 599:-/person

Vi samlas i yogastudion Zoloz på Södra Järnvägsgatan 38 B, Skellefteå. Kom gärna i mjuka sköna kläder. Välj mellan två olika pass. Lena guidar i meditation, yinyoga och mindfullness. Joyce guidar i meditation med toner och mantra. Samt kinesiska gymnastikövningar och “Law of Attraction” som hjälper dig att ändra negativa tankemönster till positiva. Passet är två timmar, därefter avslutar vi med tvårättersmiddag på restaurang Wok n Roll. Ett glas alkoholfritt eller dricka ingår. www.woknroll.sevin • www.woknroll.se • www.woknroll.se

TH A I

K I N ES I S K T

SUSHI

Ta med kompisen eller kollegan och boka in en rogivande stund! Vid frågor, ring 070-30 39 218 Läs mer och boka på www.woknroll.se

TH A I

K I N ES I S K T SUSHI


Nu har vi öppnat för säsongen!

Skellefteås öppnaste hjärta Vi på Apotek Hjärtat vill hjälpa dig till bättre hälsa och större välbefinnande. Hos oss får du hjälp med både stora som små frågor som rör läkemedel, egenvård och välmående. Välkommen till Apotek Hjärtat ICA Maxi Solbacken.

50:- rabatt

när du handlar för minst 250:-* Gäller vid ett köptillfälle 20/1–28/2 2017 hos Apotek Hjärtat ICA Maxi Solbacken. 22/5-18/6 2019 *Gäller ej receptbelagda läkemedel. Vi reserverar oss för tryckfel.

Alla dagar 8–20 Apotek Hjärtat ICA Maxi Solbacken Kontakta oss: 010-499 07 55 apotekhjartat.se

Unna dina fötter en skön behandling!

En ny trädgård i år.

Skapa lummighet med små, lättskötta träd!

De kommer att tacka dig!

En spännande och välkomnande entré

Vi vill bli fler!

Cecilia, Elina, Lisa, Viveca och Irene

Är du utbildad fotterapeut – eller bara intresserad av yrket? Kontakta oss!

k trädgård!

nds Barrväxter i norrlä

www.fotvizon.se Skeppargatan 11 Skellefteå • 0910-395 01

Vi har öppet hela sommaren!

Våga vara annorlu

nda!

ÖPPETTIDER ÖPPETTIDER Våren 2018: 2 maj3- maj 7 juli - 6 juli Våren 2019 Mån 10.00-18.00 - fre kl 10-18 Ons-Fre: Lör,helgdag: sön, helgdag Lör, sön, 10.00-14.00 (Mån-tis stängt) kl 10 -14

Bockholmsvägen, Skellefteå (mellan Biogasverket och Bergsbydammen). Tel 0910-523 80. Följ oss på Instagram: rydlingeplantskola

www.rydlingeplantskola.se


SIDA 26 | MAT

Här kommer sommaren! Tomatsallad Ett måste på sommaren! mogna tomater, delade minimozzarella basilika en god olivolja lite svartpeppar & flingsalt

MAT Suss tipsar om goda och enkla tillbehör som passar till grillat. Nu lägger sig grilldimman tät hemma i kvarteret på Morön så snart solen visar sig. Det är ljuvligt! Människor tinar fram från vintersömnen så fort att snön knappt hinner smälta klart och äntligen ser man dem igen! Jag förundras över hur ett helt folk kan gömma sig så väl under en stor del av året, för att sedan gå

i full blom direkt solens strålar strilar lite på deras näsa. Var de håller hus på vintern är det ingen som vet. De kanske gör som mig, som sitter inne och försöker hålla värmen med vänner, god mat och en skön brasa. Blir trött tidigt på kvällen och går helst inte ut när kylan biter. Eller flyr de kanske landet? Hur som helst så är de tillbaka

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

nu! I månadens nummer ger jag dig lite schyssta tillbehör till grillat! Eller, om du hellre vill det, som ensamrätter eller snacks. Jag blir så trött på mig själv när jag kör på i samma mönster varje gång det ska grillas, vilket är väldigt ofta. Jag förnyar mig gärna, men då måste det vara gott, enkelt och

snabbt. Jag orkar inte hålla på och rodda så mycket när solen väl lyser och jag gissar att jag inte är ensam att känna så. Nu grillar vi och njuter av försommaren hörrni!

Text & Foto: SUSANNE SIGÅRDEN


MAT | SIDA 27

WB-frittata , 4-6 personer

Sötpotatischips med avokadodipp, 4 personer Perfekt förtugg – eller tillbehör till vad som helst. Smaka av med salt och chilipulver. 2 sötpotatisar Skrubba sötpotatisarna och skär 5 dl rapsolja dem mycket tunt, gärna i mandolin. salt eller; Hetta upp oljan i en kastrull till 1 tsk salt 160 grader och fritera potatis1 tsk paprikapulver 1 tsk lökpulver skivorna gyllenbruna och frasiga, några i taget. ½ tsk rökt paprikapulver Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda Avokadodipp: försiktigt medan de fortfarande är 2 avokado varma så kryddorna fastnar. 1 msk citronjuice 2 msk majonnäs Servera med avokadodipp. 1 dl turkisk yoghurt 1 vitlöksklyfta lite chilipulver Skala, kärna ur och mosa avokado och blanda med pressad citron. Rör ihop avokadomoset med majonnäs, yoghurt och pressad vitlök.

Grillad majssallad med brynt vitlökssmör, 6 p Magiskt tillbehör till precis vad som helst! Ta vilken ost du vill och vilken ört du vill och variera. 4 majskolvar 100 g smör 4 vitlöksklyftor, skalade och krossade 150 g fetaost, smulad 1 röd chili, picklad koriander Picklad chili: 5 chilifrukter, valfri styrka 1 dl ättiksprit 2 dl strösocker 3 dl vatten Skär chilin i tunna skivor och lägg i en glasburk. Koka upp ättika, socker och vatten. När sockret har lösts upp, häll lagen över chilin. Låt svalna, och ställ sedan in i kylskåpet i ett par timmar. Detta är gott till alla möjliga rätter

och håller länge i kylen om inga smutsiga händer eller verktyg är nere i burken. Smält smöret i en kastrull. Krossa klyftorna försiktigt och lägg ner dem i smöret. Låt smöret sjuda på låg värme tills bottensatsen börjar bli gyllenbrunt. Detta kan ta allt från 30 minuter till 1 timme. Bränns det måste du börja om. Grilla majsen under tiden och ställ den sedan upp på en skärbräda. Skär majsen så du får långa sammanhållna sjok. Blanda den varma majsen med smöret. Se till att få med bottensatsen! Blanda ner feta och koriander. Lägg upp på ett fat och garnera med ytterligare koriander och några skivor picklad chilin. Servera direkt så inte majsen kallnar (då stelna smöret!)

Variera genom att toppa med med luftttorkad skinka eller någon god röra. Ha på buffé, ät som ensamrätt eller t.ex. som tillbehör till fisk! 500 g fast potatis, kokt och kall Fräs den finhackade löken i smör 1 gul lök, finhackad några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. smör att steka i 6 ägg Lägg löken åt sidan. Smält lite smör och stek potatisen 125 g Västerbottensost, riven ½ tsk salt tills den har lite färg. några drag på svartpepparkvarnen Vispa upp äggen och rör ner lök, ost, salt och peppar. 150 g crème fraîche 80 g löjrom eller annan rom Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. rödlök, fint skivad hackad gräslök Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Värm ugnen till 175 grader. Toppa den med crème fraîche, löjKoka potatisen och låt svalna (elrom och rödlök. Garnera med hackad ler använd om du har potatisrester gräslök. kylen). Skär potatisen i tärningar. Kan serveras varm eller kall!

Grillad Caesarsallad , 4 personer 2 romansallad 4 skivor bröd 2 msk olivolja ½ tsk salt svartpeppar hackade örter (eller torkade) 3 ägg 150 g pancetta nymalen svartpeppar Caesardressing: 1 äggula 1 liten vitlöksklyfta, pressad 1-2 sardellfiléer, finhackade 1 msk färskpressad citron 1 dl rapsolja ca 1 dl parmesan, riven salt och svartpeppar Värm ugnen till 175 grader. Skär eller riv brödet i centimeterstora bitar. Lägg i en långpanna. Ringla över olivolja, salt, svartpeppar och örter och blanda. Rosta bitarna i 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Rör om då och då. Låt svalna. Caesardressingen: vispa ihop ägg, vitlök, sardeller och citronsaft. Tillsätt olja i en tunn stråle under ständig vispning. Rör ner parmesanosten. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer färskpressad citron. Skär pancettan i mindre bitar och

stek knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på ett hushållspapper. Koka äggen och skölj med kallt vatten. Skala och skär i klyftor. Skär romansalladen i två delar på längden. Pensla snittsidan med olja och grilla tills den får fina grillränder. Lägg upp salladen på ett stort fat, strö över pancetta och krutonger. Lägg på äggklyftorna och ringla över lite av dressingen. Servera resten av den på sidan av.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Välkommen in till oss!

KULGLASS & MJUKGLASS

Öppettider Onsdag - Fredag 11.00-17.00

Kulglass i massor av smaker, mjukglass i våffla eller bägare. Välj till sås och strössel.

RÄKMACKA

Populär räksmörgås med färska räkor, tomat, gurka, ägg, sallad och majonäs. Måste provas!

Södra Hamngatan 42 Skelleftehamn

FRUKOSTFIKA

Smörgås och kaffe/te mån - lör till kl. 10.00

DAGENS RÄTT

Mitt emot Modehuset

Sallader, taco, pajer, mackor Inkl. bröd, dryck, kaffe

info@respectnature.se www.respectnature.se

Est. 1956

+46 727 07 50 50 Nygatan 70

Cafe’ & Konditori

Hälsningar Brolle, Mimi & Lee

MÅNDAG-TORSDAG 07-20 FRE 07-17, LÖRD 10-17 , SÖN 11-17

Ö. NYGATAN 70 SKELLEFTEÅ T. 0910-153 50 FRI PARKERING Est. 1956

Cafe’ & Konditori

Nygatan 70

MORSDAGSBUFFÉ söndag 26 maj 16.00-19.00 399kr/person

NYPREMIÄR I COCKTAILBAREN!

SOMMARMENY från och med 28 MAJ

•NY BAR •FLER SITTPLATSER •MAGISKT GODA DRINKAR •HÄRLIG BARMENY •FREDAGS AFTERWORK med specialerbjudanden •PROVNINGAR M.M.

WWW.BRYGGARGATAN.SE I INFO@BRYGGARGATAN.SE I 0910/211650


MAT | SIDA 29 Daniel Haarala tror inte att det kommer bli totalförbud mot grillning som det var förra året. “Man stoppar definitivt inga skogsbränder genom att förbjuda den typen av grillning”.

Så grillar du säkert i sommar MAT Förra året utfärdades totalt eldningsförbud i hela Sverige – men något liknande förbud tror Daniel Haarala på Skellefteå brandstation inte att det kommer bli igen. “Det har gjorts nya riktlinjer”, säger han. Stora skogsbränder rasade i stora delar av Sverige förra sommaren. Omfattningen var så stor att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rekommenderade kommuner och länsstyrelser att utfärda ett totalt eldningsförbud i hela landet. – Men så tror jag inte att det kommer bli igen, oavsett hur torrt det är ute. Om det blir aktuellt kommer det istället att bli förbud som är mer logiska och proportionerliga för vad man vill uppnå med förbudet, säger Daniel Haarala, chef för enheten brandskydd och farliga ämnen i Skellefteå.

GRILLA SÄKERT

Han menar att bränder väldigt sällan startar i villaträdgårdar. – Det är ytterst ovanligt att det blir en okontrollerad brand från en vanlig kol- eller gasolgrill, och man stoppar definitivt inga skogsbränder genom att förbjuda den typen av grillning,

säger han. Att man alltid ska vara försiktig när man handskas med eld är det dock inget snack om. – Lämna inte grillen utan uppsikt och se till att det inte finns någon torr vegetation i närheten. Att ha vatten i beredskap är också bra, och vattna gärna gräsmattan runt grillen innan du startar om det är torrt ute, säger Daniel. När det gäller gasolgrillar och explosionsrisk så finns det enkla tips för att undvika en olycka. – När gasoltuben står upprätt finns en säkerhetsfunktion som gör att den inte kan explodera, så det är viktigt att den inte ligger ner eller ramlar omkull. Att kolla så att slangen håller tätt

är också bra att göra med jämna mellanrum, förslagsvis i samband med att gasoltuben byts ut. Det kan du göra med vatten och tvål på samma sätt som med en cykelslang.

SKOGSBRÄNDER I SKELLEFTEÅ

”Ovanligt att det blir en okontrollerad brand från en vanlig koleller gasolgrill”

Just Skellefteå var relativt förskonade från skogsbränder förra året, trots att det var lika torrt här som i många andra delar av Sverige. – Det var en större brand ovanför Fällfors i slutet av juni men i övrigt klarade vi oss oväntat bra,

säger Daniel. Oftast startar skogsbränder av blixtnedslag eller skogsmaskiner – men det händer även att användning av engångsgrillar eller lägereldar är käl-

lan till bränder. – Om du ska elda i skog och mark så bör du välja en plats som inte kan börja brinna, till exempel på sand eller grus. Om det är direkt på backen kan du med fördel göra en tät ring av stenar runt elden för att förhindra att den sprids, säger Daniel. När det gäller engångsgrillar så finns det olika bra varianter, menar Daniel. – Problemet är oftast att de har för korta ben och det kan då bli så varmt under grillen att marken tar eld. Det kan till och med bli så varmt att en bordsskiva av trä börjar brinna, säger han. Att kolla om eldningsförbud råder innan man drar igång sin eld är också att rekommendera. Det gör du enklast på kommunens hemsida. – När det är eldningsförbud så ligger den informationen tydligt på hemsidan och ska inte gå att missa, säger Daniel. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Kassa(ko)flöde

Davids passion är att hjälpa norrländska jordbrukare till klokare investeringar och tryggare administration.

David Marklund, redovisningskonsult, lantbruk david.marklund@revideco.se


8 JUNI

LÖRDAG DEN 8 JUNI HYLLAR VI VÅRA LOKALA HJÄLTAR!

I SKELLEFTEÅ CITY TIDER & PROGRAM visitskelleftea.se/lokalahjaltar

VI VILL FIRA DIG SOM HANDLAR LOKALT LITE EXTRA MED EN DAG FYLLD AV AKTIVITETER I CITY. PÅ SCENEN FINNS ADRIAN MACÉUS, HUVUDROLLEN ”LEO” FRÅN SVT:S JULKALENDER 2018 SAMT VÅRA LOKALA AKTER ALEXANDER ENGSTRÖM OCH WINDOW WEATHER. TACK FÖR ATT DU HANDLAR LOKALT! FIRAR EN DAG FYLLD MED AKTIVITETER I CITY

VI HJÄLPER SKELLEFTEÅ ATT VÄXA

Din kompetens behövs! Säljare

Sommarjobbare

Vill du tillhöra ett marknadsledande och expansivt företag? Skellefteå Kraft söker till privatmarknad en social och positiv innesäljare med sinne för gott kundbemötande.

Är du en händig person som klarar det mesta inom hantverksyrkena? Vi söker sommarjobbare inom yrkesgrupper som bl a målare, markarbetare, lager/truck och processoperatörer.

Ansök på wikan.se AUKTORISERAT BEMANNINGSFÖRETAG

AUKTORISERAT REKRYTERINGSFÖRETAG

BEMANING OCH REKRYTERING FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING. Wikan Personal AB är ett auktoriserat bemannings- och rekryteringsföretag. Med lokal förankring vill vi förse företag och organisationer med kompetent och välmotiverad personal. Välkommen att se vilka kompetenser vi söker på skelleftea.wikan.se

SKELLEFTEÅ


FIRA IN SOMMAREN MED AW FREDAG 14 JUNI FRÅN 17:00. 229:-

Den 14 juni har vi en avslutande After Work på Scandic. En härlig kväll tillsammans med livemusik, uteservering och god mat. Boka din plats redan idag! Tel: 0910-75 24 01 www.scandichotels.se/skelleftea skelleftea@scandichotels.com

Vi erbjuder After work med kaxig street food. Vällagad och nyskapande med spännande kryddor och färgstarka såser. Vår köksmästare tar maten till en ny nivå med skaparglädje men utan prestige, bara kärlek till mat.

SOMMAR PÅ LANTERNAN Byske havsbad

NOSTALGIKVÄLLAR, 30+ Varje tisdag i juli – liveband varje gång! Sommarens nöjesprogram presenteras inom kort på vår Facebook-sida, Lanternan.

NY MENY & UPPFRÄSCHAD LOKAL! Välkommen till Lanternan där vi i år har målat om och köpt in nya möbler. Vi kommer att erbjuda en Ala Carté-meny, men givetvis har vi även kvar våra populära bufféer under juli månad: Tacobuffé på fredagar och grillbuffé på lördagar. Följ oss gärna på Facebook!

Välkomna!

LANTERNAN

PREMIÄR!

20 JUNI | 18+ | 21.00-02.00 Entré: 100:-


SIDA 32 | INTERVJUN Oliver Lundmark på uteserveringen vid golfbanan i Skellefteå.

Oliver Lundmark: “Jag har sedan länge haft som mål att driva något eget. Jag och min far har tittat runt på lokaler ett tag, och när golfklubben hörde av sig om att de sökte en ny krögare så nappade vi på det” MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


INTERVJUN | SIDA 33

Tagit steget till egen restaurang INTERVJUN Redan som 27-åring har Oliver Lundmark hunnit med att jobba på fina hotell i Stockholm, som kökschef på Västerbottens bästa restaurang – och nu även öppnat sin egen verksamhet. Här berättar han om varför han valde att flytta hem till Skellefteå, jakten på lokaler för att öppna fler restauranger – och om den gången han fick göra frukost åt Mark Zuckerberg. När Megafonen kommer till Skellefteå Golfklubb denna torsdag är det bara några dagar kvar innan Oliver Lundmark ska öppna dörrarna till sin första egna restaurang. – Det känns så klart spännande men även väldigt roligt, säger han när vi sätter oss ner i lokalen. Trots sin relativt unga ålder är han en erfaren kock som jobbat på många olika ställen i Norden. Han har bland annat jobbat på fina hotell och nyetableringar – men även på samma golfrestaurang som han nu tagit över. – Efter gymnasiet jobbade jag en säsong på golfrestaurangen innan jag åkte till Stockholm. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle komma tillbaka hit för att själv driva denna restaurang, säger han och ler. Intresset för matlagning har enligt Oliver funnits sedan han var liten, även om det då mest handlade om kladdkakor och bullar. Restaurangbranschen fick han upp ögonen för i nian då han praktiserade på krogen Balzac. – Jag blev snabbt frälst av restaurangkulturen, gemenskapen och den härliga stämningen vilket ledde till att jag valde Hotell och Restaurang på gymnasiet.

kvällen och ville se vad vi erbjöd, säger Oliver och ler. Det låter som en häftig frukost. Blev han nöjd? – Ja, han bokade bord hos oss för middagen så det måste han ha blivit. Vi skakade mest på huvudet, men det är ett roligt minne från den tiden.

Det här är utsiken som Oliver har när han nu tagit över restaurangen vid golfbanan i Skellefteå.

”Först efteråt som vi fick veta att det var Facebook-grundaren Mark Zuckerberg”

HÖGA KRAV I STOCKHOLM

Efter gymnasiet gjorde Oliver som nämnt en säsong på golfrestaurangen innan han flyttade till Stockholm där han jobbade på olika hotell som á la carte-kock. – Jag jobbade bland annat på Lydmar hotell som ligger intill Grand. Det sägs ha varit Skandinaviens dyraste hotell då och kraven var väldigt höga, säger Oliver. En morgon när han kom till jobbet fick han en ovanlig beställning från sin chef. – Han sa att “du ska laga alla dina rätter från á la carte-menyn så snabbt du kan och ta upp dem till VIP-våningen”. Vi öppnade egentligen inte förrän klockan 12 så jag förstod inte vad det var frågan om, men det var bara att lyda och börja tilllaga rätterna. Även Olivers kollegor fick samma uppmaning – och totalt skickades alla rätter som fanns på deras meny upp till den aktuella våningen. – Det var först efteråt som vi fick veta att det var Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som bodde där. Han var osäker på var han skulle äta middag den

Efter sejouren i Stockholm flyttade Oliver hem till Skellefteå för att jobba på nystartade Bryggargatan i två år innan han gjorde två vintersäsonger på Radisson i Trysil, Norge, och en sommarsäsong i Reykjavik, Island. Under den andra vintern i Trysil fick Oliver rollen som souschef. – Det var väldigt spännande att som 24-åring ha 4-5 personer att styra över. Samtidigt som det var det svåraste jag gjort var det även extremt givande och kul att ha en ledande roll, säger han. Sommaren 2015 hjälpte Oliver två vänner med en nyöppning utanför Göteborg, men efter det kände han sig less på att byta jobb varje halvår och sökte sig norrut för att slå sig ner permanent i Umeå. – Jag hade fått ett jobb på Rex i Umeå som souschef och de var just i färd att utöka sin verksamhet så jag hade ett kökschefsjobb i sikte. Det kändes bra att bo i Umeå och jag hade tänkt bli kvar där, säger han.

VÄSTERBOTTENS BÄSTA RESTAURANG

Bara några månader senare fick han dock ett samtal från Markus Richtmann som var i färd att öppna Stadskällaren i Skellefteå. Han ville ha Oliver som kökschef – och det var ett erbjudande Oliver inte kunde tacka nej till. – Jag skulle få vara med redan innan öppning och kunna påverka menyer, hur köket skulle se ut och sånt. En sådan chans tackar man inte nej till, säger han. Numera känner de flesta till Stadskällaren i Skellefteå, och de utsågs bland annat till Västerbottens bästa restaurang 2018 enligt White Guide. – Det har verkligen varit fina år där och vi har gjort mycket bra tillsammans, säger Oliver som dock sade

”Det har verkligen varit fina år där & vi har gjort mycket bra tillsammans”

upp sig i slutet av förra året för att satsa på sin egen verksamhet. – Jag har sedan länge haft som mål att driva något eget. Jag och min far har tittat runt på lokaler ett tag, och när golfklubben hörde av sig om att de sökte en ny krögare så nappade vi på det.

VILL ÖPPNA FLER RESTAURANGER

När denna artikel publiceras har restaurangen öppnat för sommaren. Där håller de öppet från 8.00 till 20.00 varje dag under säsong och serverar allt från mackor och dryck till lunchbuffé, middag och specialmenyer vid utvalda tillfällen. – Restaurangen finns till för att serva golfspelarna, men den ligger även bra till för att människor som inte spelar golf ska kunna komma hit och äta. Det tar bara 10 minuter med bil från Skellefteå, finns gratis parkering och miljön här ute är underbar, säger Oliver. I framtiden hoppas han även kunna öppna ytterligare en restaurang i Skellefteå. – Vi söker efter en lokal där vi kan ha verksamhet året runt så om någon har en ledig är vi intresserade, säger Oliver. Vad skulle den restaurangen ha för inriktning? – Jag tycker att det italienska köket är väldigt intressant, men det beror mycket på vad det är för typ av lokal. Beroende på hur stor den är, var den ligger och hur den ser ut så kan det vara andra inriktningar som passar bättre. Vad det blir får framtiden utvisa – men klart är att det här knappast är det sista vi sett av denna 27-åring. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Presenterna för alla tillfällen - från student till bröllop! två butiker1.990 kr ord. pris 2.490 kr 500 kr 5-year product warranty Garantie de 5 ans

köp ditt nya drömkök – få

15% rabatt

fyller

15

år!

på köket & allt i butiken!*

5-year product warranty Garantie de 5 ans

Solbacken & city

rabatt

LJÖMÄRKT MI

3 31- 0 0 7

ord. pris 1.990 kr

mixer elecTrolux eSB9400

Stavmixer elecTrolux eSTM9600

2.990 kr ord. pris 3.490 kr

Sommar tider, gr illtider!

549 kr/st

matberedare elecTrolux eFP9400

ord. pris 749 kr/st

fr

199 kr

395 kr

ord. pris fr. 249 kr

Stilrena skålar i stål

ord. pris 495 kr

Skålar roSTi

Håll ett öga på temperaturen!

Specialutgåva av den världsberömda och älskade Margretheskålen i stål. Perfekt att använda till mycket i köket. 0,5 l 245113 ord. pris 249 kr 1,5 l 245114 ord. pris 299 kr 3,0 l 245115 ord. pris 499 kr

Salt-/PePParkvarn ZaSSeNHauS Z021868/Z-021882

TerMoMeTer MiNgle Me216

199 kr 249 kr 379 kr

digital ugnstermometer med touch display. Passar även till stek, grill och bak.

299:-

399:-

Nålvägen 1, Skellefteå, Tel 0910-73 30 70 Mån-fre 9-18, lörd 10-15. www.electroluxhome.se Spara 200:-

1.195 kr

en av Zassenhaus mest exklusiva modeller. Münchenserien har samma nästintill outslitliga malverk som alla Zassenhaus kvarnar. Målad/lackad bok i svart eller vit. Malverk i keramik, detaljer i rostfritt stål. 25 cm.

ord. pris 1.599 kr

Finfint förkläde i brunt buffelskinn

4950 Spara 4950

Den första som lyckas lägga 3 saker på grillen vinner. Men var försiktig-maten kan ramla av. 2-4 spelare. Från 4år. (ord. 399:-)

Snurrande ljud flygplatsen med både restaurang, bensinstation, bil och flygplan. 15 ljud och toner. Stort (ord.fia 599:-)

199:-

99:-

Kubbspel komplett

Kul familjespel i trä. Rek. pris 249:Superfin väska från Pyjamas-hjältarna! Denna välfyllda 00:Spara 2 väska innehåller pennor. kritor, vattenfärger mm. AquaPlay LockBox I hamnen (ord. 129:-) Spel Barbeque lastar kranen containern på transportbåten party Snurra på snurran som sedan kan åka upp i slussen med hjälp och lägg den mat som pilen av pumpen. Rek. pris 599:visar på grillen. Klarar du detta utan att grillen hoppar eller Max 1/kun exploderar? Rek. pris 399:d

499:-

Grill med ljud och mat En fin leksaks-

Spara 800:-

:Spara 100

grill med tillhörande leksaksmat, servis och verktyg. Klotgillen har funktioner med ljus och ljud.

499:-

299:-

Vardagar 10 -18 Lördagar 10 -15

Spara 300:- SPLASH ATOM vattenballongspel

Duplo

99:-

CITY

199:PJ Mask ritväska

:Spara 50

399:-

Spara 200:-

Spara 7950

BBQ Spel

Fisher Price flygplats

399:-

Urgulliga söta kaninkompisar som finns i flera olika färger. Fäst ihop deras öron, nos eller svans så kan du hänga dem vart du vill. (ord. 99:-)

4950

Solbacken & city Stort format perfekt för sommarens utelekar

exklusivt förkläde i vaxat buffellskinn. Framfickor med nitar i hörnen för extra hållbarhet. rutigt flanellfoder på baksidan.

Bunnies

* Gäller vid köp av kök och kökssnickerier för minst 70.000 kr. Spara 100:Gäller ordinarie priser. Erbjudandet gäller inte tjänster och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller vid köp i fysisk butik 13 maj–23 juni 2019.

två butiker

med knuff

Förkläde ScaNdiNaviaN HoMe 613133

4950 299:Spara 4950

Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst tom 20 februari med reservation för slutförsäljning.

5-year product warranty Garantie de 5 ans

Res jorden runt. Detta set innehåller 163 delar och passar för barn 2-5 år. (ord. 1199:-)

4950

899:-

Superkul vattenspel för hela familjen. Rek. pris 199:-

Spara 49 50

ara

-

100: Sp Sugarfriends RitprojektorUrgulliga söta kaninkompisarBunnies som finns i flera En söt mjukiskompis med Ladda inLake din favoritbild eller AquaPlay Mountain olika färger. Fäst ihop deras öron, nos eller

Spara 100:Pumpraket med visselljud härlig doft. Hängclips så dukanalsystem enkelt kan som kommer välj någon dom 50 som följer Ett stort att av hålla

149:-

ruari med reservation för slutförsäljning.

1.490 kr

våra kök är Svanenmärkta och svensktillverkade.

Raket som flyger ca 20 meter svans så kan du hänga dem vart du vill. fästa den på din ryggsäck liknande.i timmarmed. årets konst och barneneller upptagna medUtnämnd det helt till nya med hjälp av lufttryck. När (ord. 99:-) funktionen: det99:-) stora berget med en sjö.(ord. 799:-). Finns i flera varianter.(ord. pysselleksak. racket flyger iväg hörs ett Rek. pris 999:: visselljud. Pris 99:Spara 50 Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst tom 9 juni med reservation för slutförsäljning.

4950

Solbacken eller Trädgårdsgatan 8, Skellefteå, Tel. 0910-129 80 BBQ Spel

Den första som lyckas lägga 3 saker på grillen

Spara 79 50

SOLBACKEN

Vardagar 10 -19 Lördagar 10 -16 Söndagar 11-16


MAT | SIDA 35

De har tagit över omtyckt café MAT Från och med 1 maj är det nya ägare på Society Café i Skellefteå. “Vi vill bygga vidare på det som de tidigare ägarna har skapat”, säger Amanda Nilsson. 2014 öppnade fiket Society Café på Köpmangatan i Skellefteå. I slutet av förra året flaggade dock de tidigare ägarna för att de ville sälja verksamheten – och en av dem som blev nyfikna på att ta över var Marianne Sandberg. – Dels var jag less på det jobb jag hade och dels hade jag i många år haft tankar på att driva café i, berättar hon. Hon kontaktade sin väninna som gick med på att kolla in stället med Marianne. – Jag kände direkt att jag själv trivdes i lokalen och att det skulle gå att göra något riktigt bra här, säger Marianne. Med för att kolla in stället var även väninnans dotter Amanda Nilsson –

och i slutändan blev det hon som tog över caféet tillsammans med Marianne. – Jag har jobbat i bageri och på café tidigare och kände att det här var ett kul sätt att utvecklas och göra nya saker. Det här är en chans som inte kommer tillbaka, säger Amanda.

”Det här är en chans som inte kommer tillbaka”

UPPSKATTAT

Den 1 maj tog den nya duon över caféet och sedan dess har det varit snabba ryck. – Vi har målat om, fräschat upp och bytt ut en del möbler – men i det stora hela är det samma mysiga café som tidigare. Det här har varit ett väldigt uppskattat ställe med många stamgäster, och vi har inte för avsikt att förändra allt.

Tvärtom vill vi bygga vidare på det som de tidigare ägarna har skapat, säger Amanda. Till exempel blir afternoon tea och scones kvar på menyn. – Det är ett inslag som vi själva gillar så det behåller vi, säger Marianne.

BAKAR SJÄLVA

Marianne Sandberg och Amanda Nilsson driver sedan 1 maj Society Café på Köpmangatan i Skellefteå.

Utöver det så serveras hembakt fikabröd, smörgåsar, lunchrätter samt kalla och varma drycker. – Vi båda gillar att baka och laga mat, så här får vi utlopp för det intresset, säger Amanda. När Megafonen är på besök har de

haft öppet i en vecka. – Det är så nytt än och allt har gått väldigt snabbt så jag tror inte att vi riktigt har landat i det än, men det är väldigt positivt och kul då alla kunder är så glada att stället drivs vidare, säger Marianne. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

DAGENS LUNCH 88:-

INTILL E4 VID SKELLEFTEÅ CAMPING | 0910-109 50

Serveras vardagar 10.00-14.00. Vi har även vegetariska alternativ. Kaffe och dryck ingår alltid i våra menyer. ÖPPETTIDER MÅN-LÖR 10.00 – 22.00 SÖNDAG, 11.00 – 22.00

Cykla Broarna runt Tisdag 28 maj kl 17.30-19.30

Under sommaren har vi öppet till 24.00

R

Plats: Strandgatan vid stadsparken Hålltider och info: www.skelleftea.se/cyklabroarnarunt


53%

av biljetterna är sålda Säkra din biljett idag, risken är stor att det blir slutsålt innan konserten. BILJETTER FINNS VIA

tickster.com Skellefteå Turistcenter

LOST ARMY, LIVE NATION OCH ENBAR PRESENTERAR

LÖRDAG 17 AUGUSTI SKELLEFTEÅ STADSPARKSOMR Å DET 19.00 - 02.00

Laleh släpper snart sitt nya album och ger sig sedan ut på en sommarturné där det nordligaste stoppet blir Skellefteå. Senast hon var ute på en sommarturné drog konserterna rekordpublik och såldes ut snabbt. Säkra din biljett redan nu! Nu går det att boka boende på första parkett mot scenen hos Quality Hotel Skellefteå i samband med Laleh:s konsert. Bokning: q.skelleftea@choice.se eller 0910-71 10 60.


2018 2018

PÅLITLIGA OCH MÅNGSIDIGA

MAT | SIDA 37 FRÅN

OUTLANDER T OCH OUTLANDER 6X6 T 73.700:-

PÅLITLIGA OCH MÅNGSIDIGA

FRÅN

OUTLANDER T OCH OUTLANDER 6X6 T 73.700:-

WE’RE BUILT FOR THIS LÄS MER: CAN-AMOFFROAD.COM

WE’RE BUILT FOR THIS

NU KLÄDER ELLER TILLBEHÖR FÖR NU KLÄDER ELLER TILLBEHÖR FÖR * PÅ KÖPET

10.000:10.000:PÅ KÖPET*

LÄS MER: CAN-AMOFFROAD.COM

JOEL,

VERKSTAD/ FÖRSÄLJNING

JENNIFER,

FÖRSÄLJNING

HÅKAN,

VERKSTAD

GYMNASIEVÄGEN 14 SKELLEFTEÅ | 0910-70 12 01 | E-SON.SE *Erbjudandet pågår t.o.m. 2019-07-21 och avser modellerna MÅN-FRE 09.00-17.00 | VERKSTAD: från 2018 av Outlander, Outlander MAX och Outlander 6x6. MÅN-FRE 07.00-17.00 ©2019 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. *Erbjudandet pågår t.o.m. avser model lerna BRP eller dess dotterbolag. ™, ® och BRP-logotypen är 2019-07-21 registreradeoch varumärken tillhörande från 2018 av Outlander, Outlander MAX och Outlander 6x6. ©2019 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Med ensamrätt. ™, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.

“Vi var lite väl optimistiska” Ungefär så här kommer den nya restaurangen att se ut. Foto: McDonalds

MAT När det i höstas stod klart att McDonalds skulle öppna i Skellefteå hoppades de öppna innan midsommar – så blir det inte. “Vi var lite väl optimistiska i den ursprungliga tidplanen”, säger Henrik Nerell. McDonalds har funnits i Skellefteå en gång tidigare men i slutet av 2007 stängde de den centralt belägna restaurangen. Nu gör de ett nytt försök. – Vi kommer att öppna en riktigt fin och modern restaurang i ett bra läge i Skellefteå och vi är övertygade om att restaurangen kommer att bli uppskattad både av Skelleftebor och resande på E4, säger presschefen Henrik Nerell till Megafonen.

"En riktigt fin och modern restaurang ”

BYGGS PÅ SÖDER

Den nya placeringen är vid rastplatsen som ligger intill E4-rondellen på söder i Skellefteå, mellan Tjärn och Anderstorp. Restaurangen kommer att ha cirka 100 sittplatser och ett lekområde inomhus. – Det kommer även att bli en uteservering för soliga dagar och elbilsburna gäster kommer att kunna ladda när de besöker restaurangen, säger Henrik. Satsningen i Skellefteå är en del av

Vi ser till att din Peugeot håller sig i gott skick – boka service redan idag!

den expansion som McDonalds gör i Norden. – Restaurangen kommer att ha vårt moderna kökssystem där gästerna kan beställa vid digitala kiosker. Burgarna tillagas på beställning och maten serveras vid bordet.

KLART I HÖST

I höstas hoppades McDonalds att den nya restaurangen skulle stå klar innan midsommar 2019, men så blir det alltså inte. Det första spadtaget kommer att tas måndag den 27 maj. – Vi var lite väl optimistiska i den ursprungliga tidplanen och vår ambition är nu att restaurangen ska öppna i höst, säger Henrik. Ett stort antal personer kommer att anställas innan dess. – Rekryteringarna till restaurangen är inte påbörjade ännu, vi tror att de kommer att dra igång i slutet av sommaren, säger Henrik. Magnus Lindkvist

Ungefär så här kommer den nya restaurangen att se ut. Foto: McDonalds

VERKSTAD ÖPPEN 07.00-17.00

ALLBILVERKSTAD PÅ MASKINVÄGEN 14, 931 37 SKELLEFTEÅ 0910 - 710 777 | VERKSTAD@FORSBERGSBIL.SE VERKSTAD ÖPPEN VARDAGAR 07.00-17.00

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Vi firar...

MORS DAG 26/5

Glöm inte mamma på Mors Dag - antingen din egen eller mamman till dina barn!

STARTSET!

JUBILEUMSERBJUDANDE:

9990:-

ORD. PRIS: 11 890:-

Amakli Design AB Stationsgatan 12, Skellefteå Se mer på www.amakli.se

NU I BUTIK! JULENS NYHETER FRÅN

YOGA MED OSS I SOMMAR! Vi erbjuder kurser och drop in under hela sommaren, ofta utomhus. Drop in 175 kr | 5-kort 775 kr | Sommarkort med obegränsat drop in juni-aug 1900kr. Mer info: zoloz.se/sommar-2019

Vi välkomnar dig med värme, kunskap och rörelseglädje!

Boka platserna via zoloz.se/boka

Clive Russel

@CliveRussel

FRISÖR SÖKES!

a i l e r i n f o.

Är du en positiv och kreativ frisör? Då passar du bra i vårat gäng! Vi söker en glad medarbetare på hel- eller deltid. För mer information samt ansökning kontakta oss på info@cliverussel.se eller ring Gunnel 070-6451625

Skellefteå, Gågatan • 0910-145 33 www.fritzolsson.se

FRISÖR • HUDVÅRD • SHOP Nygatan 56 • www.cliverussel.se • 0910-12728


MODE | SIDA 39

KLÄNNING: BIKBOK SMYCKEN: FRITZ OLSSON SKOR: SCORETT MODELL: JULIA LINDBLOM SMINK: FRIDA, MAKE UP STORE HÅR: DENISE, HUFVUDSAKEN STYLING: LINA BJÖRK LARSSON FOTO: MAGNUS LINDKVIST

EXAMENSMODE FRÅN BUTIKER I SKELLEFTEÅ

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 40 | MODE

KOSTYM, SKJORTA, SLIPS & SKOR: HANZENS MODELL: ADAM DOWNY FOTO: MAGNUS LINDKVIST

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 41

SKJORTA, BYXOR & SKÄRP: MQ

UPPE TILL VÄNSTER: LINNE, KAVAJ, BYXOR & SMYCKEN: HANZENS SKOR: SCORETT

UPPE TILL HÖGER: LINNE: HANZENS SMYCKEN: FRITZ OLSSON SKOR: SCORETT

KLÄNNING: VERO MODA SMYCKEN: FRITS OLSSON SKOR: SCORETT MODELL: ELIN NORBERG

SKJORTA, JACKA, BYXOR, SKÄRP & SKOR: THE LOCAL STORE

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Bilförsäljning verkstad skadeverkstad butik tanka tvätta restaurang

Ny marknadsplats på Forslunds ger ännu snabbare service Forslunds har allt för din bil! » » » »

Bilförsäljning Biltvätt Tankstation Service, reparation & underhåll

» » » » » »

Butik Reservdelar Skadeverkstad Rutbyten Däckhotell Hyrbilar

polish

98:-

79:-

ord 161:-

TVÄTTHINK LAHEGA

215:-

ord 328:-

På Forslunds i Skellefteå kan du nu direkt ställa din fråga till någon av medarbetarna vid diskarna – oavsett om ditt ärende gäller bildelar eller verkstad. Har du däremot en egen personlig servicetekniker går du direkt ut på verkstaden. – Det gör att våra besökare som kommer hit får hjälp ännu snabbare än tidigare, säger Jonas Staflund. Det här är ett komplement till Personlig Serviceteknikerkonceptet som ska ge optimal service till Forslunds kunder. – Vi letar hela tiden efter sätt att förändras för att kunderna ska få en så bra upplevelse som möjligt, säger Jonas.

TUrtle insect remover

Autorange

10-liters hink, insektsborttagare, avfettning, bilshampo, fälgrengöring och tvättsvamp 2-pack.

gemensamma servicediskar på Forslunds i Skellefteå

ord 113:-

Turtle Extreme Nano-Tech Avfettning

69:-

ord 107:-

FRITIDSBATTERI Varta LFS75 Ah

Husvagnsbackspegel

795:-

ord 10 823:-

Bra Vision

1 399:ord 1 545:-

FRITIDSBATTERI Varta LFD75 Ah

995:-

ord 1 628:-

Alltid 5% rabatt på dina köp i butik och Verkstad med volvokortet. (Du behöver inte äga en volvo för att skaffa volvokort)

Skellefteå, Tjärnv 7 | 0910-73 85 00 | www.forslunds.se

Butik: Mån-fre 7.00-17.00, lör 10-14 Bilhall: Mån-tors 8.00-18.00, fre 8-17, lör 10-14 Verkstad: Mån-fre 7.00-16.00


Redo för sommaren!

Boka din konferens på Folkparken!

PITCH 27,5

Lina

27,5 tum, 24 vxl Skivbroms fram & bak Stötdämpare fram

Pris: 5799:-

PITCH COMP 27,5 27,5 tum, 27 vxl Hydrauliska skivbromsar Stötdämpare lockout

Pris: 7299:-

Carolina

Lokaler finns i alla storlekar – från små mötes- rum till stora festlokaler – och vi guidar dig gärna rätt utifrån dina behov. Läs mer på folkparkenskelleftea.se eller kontakta oss redan idag via telefon/e-post!

ROCKHOPPER SPORT 29 29 tum, 27 vxl Hydrauliska skivbromsar Stötdämpare fram

Mossgatan 28 Skellefteå Telefon: 0910-101 62 www.folkparkenskelleftea.se info@folkparkenskelleftea.se

Pris: 6799:-

CROSSTRAIL HYDRAULIC DISC

HÖSTENS UTEKLÄDER

28 tums hybrid 24 vxl Hydrauliska skivbromsar Stötdämpare fram

Pris: 6799:-

100 kr rabatt t.o.m 12/6

Stort utbud av Lundhags byxor. Finns i flera modeller och färger, dam och herr. FRÅN

995:-

Köp det populära Sommarkortet!

NANOPUFF JKT Extremt varmt och lätt mellanlager. Finns i flera färger dam och herr, med och utan huva.

1 895:-

Med säsongskortet gör du den här sommaren till FRÅN din bästa badsommar. Sommarkortet gäller på Byske utebad, Vitbergsbadet och Eddahallen. Vuxen: 600 kr | Barn/ungdom: 350 kr Liten familj: 1 000 kr | Stor familj: 1 400 kr Du som har årskort på något av kommunens badhus köper Sommarkortet för halva priset.

skelleftea.se/sommarbad

Kultur & Fritid

SKEPPSHULT SMILE

JACKA TORRENTSHELL SMILE. Namnet säger ganska mycket. En glad året-runt-cykel som gör dig lycklig! Vattentät regnjacka med andnings28 tum. Komplett med lås, belysfunktion, finns3 ivxl, dam och herrmodell

1295:-

ning och korg. Finns som dam alt. herr. Finns i färgerna: röd, svart, grå samt lila. DELA UPP BETALNINGEN, 0% RÄNTA!

Skellefteå kommun

S Järnvägsg 47 Skellefteå Tel: 0910-77 79 40 cykelochfiskecenter.se

S Järnvägsg 47, Tel 0910-77 79 40, www.cykelochfiskecenter.se

JUST NU:

6300:Ord. pris: 6895:-


FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM FÖR INSPIRATION!

CRESCENT 518 ARROW

159 900:-

OSKWIG 440S

28 900:-

Ordinarie pris: 176 000 kr

Rymlig och rejäl fritidsbåt för hela familjen.

FLER BÅTAR OCH MER INFORMATION PÅ WWW.YAMAHACENTERSKELLEFTEA.SE OSKWIG PIKE

31 900:Utvecklad av fiskare för fiskare.

OSKWIG 370S

21 900:Lätt och stabil båt för fiske och fritid.

CRESCENT 375

CRESCENT 405

12 990:-

17 500:-

Ordinarie pris: 14 700 kr

Ordinarie pris: 18 800 kr

Yamaha Center • Varugatan 8, Solbacken Skellefteå • Telefon: 0910-714420 • www.yamahacenterskelleftea.se

JUST NU: 4WD MED AUTOMAT FR.

294.900:-

NISSAN QASHQAI NISSAN QASHQAI NISSAN QASHQAI

TECH THAT MOVES TECH THAT MOVES TECH THAT MOVES 199.900 KR FRÅN 199.900 KR 199.900 KR FRÅN FRÅN NU OCKSÅ MED PROPILOT-TEKNOLOGI

NU NU OCKSÅ MED PROPILOT-TEKNOLOGI OCKSÅ MED PROPILOT-TEKNOLOGI

PRIVATLEASA NISSAN QASHQAI PRIVATLEASA NISSAN QASHQAI PRIVATLEASA NISSAN QASHQAI TEKNA FRÅN TEKNA FRÅN TEKNA FRÅN 2.999 KR/MÅN 2.999 KR/MÅN 2.999 KR/MÅN

Jens Larsson 0910-71 43 63 • 070-299 01 42 jens.larsson@bildahl.se Tjärnvägen 3, 931 21 Skellefteå 0910-14260 | www.bildahl.se

Öppettider: Mån-tors 9-18, fredag 9-17, lördag 10-14

Nissan QASHQAI: Bränsleförbrukning WLTP blandadkörning körningl/100 l/100km: km:5,3–7,2. 5,3–7,2.CO2-utsläpp CO2-utsläpp g/km: g/km: 140-183 140-183 (NEDC-BT: sker i samarbete med ALD Automotiveoch Nissan QASHQAI: Bränsleförbrukning WLTP blandad (NEDC-BT:100-138).Privatleasingerbjudandet 100-138).Privatleasingerbjudandet sker i samarbete med ALD Automotiveoch Nissan QASHQAI: Bränsleförbrukning WLTPBilen blandad körning l/100 km: 5,3–7,2. CO2-utsläpp 100-138).Privatleasingerbjudandet sker iPrivatleasingerbjudandet samarbete med ALD Automotiveoch gäller begränsat antal lagerbilar. Bilen ska återlämnas efter leasingperiodens slut.g/km: Skador140-183 utöver (NEDC-BT: normalt samt ALD. gäller fram till till gäller ettett begränsat antal lagerbilar. ska återlämnas efter leasingperiodens slut. Skador normalt slitage, slitage, samtev. ev.övermil övermilfaktureras fakturerasavav ALD. Privatleasingerbjudandet gäller fram gäller30.06.2019 ett30.06.2019 begränsat antal Bilen ska återlämnas efter leasingperiodens slut. Skador normalt slitage,Bilen samtpå ev. övermil faktureras av ALD. Privatleasingerbjudandet gäller fram till och ej att kombinera med andra avtal eller rabatter.Med Medreservation reservation förutöver eventuella ändringar. bilden är och gårgår ejlagerbilar. att kombinera med andra avtal eller rabatter. för eventuella ändringar. Bilen på bilden ärextrautrustad. extrautrustad. 30.06.2019 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad.

nissan_QQ_NIM_print2_HP_248x178_cs6 nissan_QQ_NIM_print2_HP_248x178_cs6 1 1 nissan_QQ_NIM_print2_HP_248x178_cs6 1

05/13/19 10:18:40 05/13/19 10:18:40 05/13/19 10:18:40


SPORT | SIDA 45

”Padelfebern har smittat Skellefteå” SPORT Du kanske har kört förbi och sett medelålders män och kvinnor gå in med knäskydd, tejpade fotleder och Tre kommande snabba märkesväskor. Kanske har du funderat på att själv sporthändelser prova den nya aktiviteten nästan alla verkar syssla med. Fotbolls-VM för damer i Frankrike inleds den 7 juni. Sverige har chans att Kanske är det dags att prova padel. skrälla men har ett tufft utgångsläge. Inte sedan internets ankomst har det funnits något som på så kort tid gjort entré likt ett extra barn att hålla kärt som när padeltennisen kom till Skellefteå. Men vi behöver faktiskt inte skämmas. Hela Sverige och i princip hela Europa har också drabbats av padelfeber. För dig som aldrig har spelat padel så är det som en blandning av squash och tennis. Man spelar med mindre racket, men med en tennisliknande boll och det finurliga med padel är att i princip alla lär sig att få ett bra spel redan efter en halvtimme. Det är väldigt enkelt att lära sig och alla kan spela med alla. Det är en låg tröskel och det blir enkelt spel vilket gör att det är så pass beroendeframkallande som det är.

ibland med god marginal. De som har blivit smittade av Sveriges just nu största epidemi, padelfebern. De är enkla att känna igen. Som oftast är de iklädda en relativt nyinköpt specialsko för padel (som man trots en rejält nedsatt synförmåga kan se är en helt vanlig tennissko). Shortsen är såklart märkesshorts trots att klientelet som bokat upp de flesta av tiderna i hallen lika väl skulle kunna klara sig med lagshortsen hen fick av fotbollslaget 2007. Runt majoriteten av knäna i hallen finns en tejpning, ett skydd eller en historia. Padelspelarnas knän har sett en del saker genom åren, de

”Enkel sport att utöva och fantastiskt rolig att spela”

P

adel är också en sport där man kan rita in en målgrupp extremt enkelt. Jag vill vara tydlig med att alla kan spela padel, men går du in och tittar i padelhallen en tisdagskväll kommer en röd tråd att snabbt utkristalliseras. För det är där de finns, de talangfulla idrottsutövarna som var en skada bort från att faktiskt kunna spela i en lite högre serie i fotboll, ishockey, innebandy eller dart. De som har, eller är på god väg, att passera 30-årsstrecket,

har saker att berätta. Runt midjan trycker en snabb och märkesadekvat tröja lite extra om buken. Det var länge sedan fotbollskarriärerna avslutades och det har hunnit ner några fredagsfikasbullar sedan dess. Racket bär padelspelarna såklart i en ståtlig och fin väska. Gärna tillsammamans med ytterligare 1-2 racket – för man vill ju inte att racket ska ligga där nere och känna sig ensamt. Allt i utrustningen kommer säkerligen att vara utbytt till nästa gång du ser just den här padelspelaren. Faktum är att padel är världens snabbast växande idrott. Det finns snart inte en stad som inte har ett eget padelcenter och färre lär det knappast bli. Har du inte prövat så rekommenderar jag dig att testa.

O

ch trots att padelhallen till stor del är en samlingslokal av före detta idrottare är den öppen för alla, och alla är välkomna. Det är en väldigt enkel sport att utöva och fantastiskt rolig att spela. Jag rekommenderar er att pröva på det, då kanske ni också får syn på en av de smittade. Nu vet ni hur ni ska känna igen dem, de som drabbats av padelfeber. LARS LINDBERG

Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle, Skellefteå.

VARJE NUMMER:

SPORTKRÖNIKAN AV LARS LINDBERG

1

I en månad riktas fotbollsvärldens blickar mot Frankrike och fotbolls-VM.

2

Sveriges kamp för ett tredje raka guld i hockey-VM för herrar. Bratislava är värdstaden för ishockeyVM som spelas i detta nu. Sverige ställer upp med en mängd NHL-stjärnor, däribland Skelleftesonen Adam Larsson, och går för sitt tredje raka VM-guld.

3

Tidernas Champions Leaguevår ska summeras den 1 juni då Liverpool och Tottenham möts i Madrid. Champions League-finalen är slutet på de största europeiska fotbollsligornas säsonger. Då ska europas bästa klubblag koras.

Tre snackisar från senaste månaden

1 2

Sunnanådamerna ångar på i toppen av division I norrland och har efter fem spelade matcher gjort mäktiga 23 mål och bara släppt in fem. Hemvändarna har presenterats. Både Niclas Burström och Arvid Lundberg flyttar hem till Skellefteå AIK efter sejourer söderöver. Båda två spelade den gångna säsongen i Växjö Lakers, men väljer nu att flytta hem.

3

Viktor Nystedt, med långt förflutet i Gamla Stan, men numera i IBK Dalen, Umeå, har som första Skellefteson blivit uttagen i innebandylandslaget på 20 år. På damsidan har Frida Norström och Alice Granstedt nyligen vunnit VM-guld, men nu är även herrarna representerade i innebandylandslaget.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

GÖR SOM MEGAFONEN.NU, VÄLJ EN IT-PARTNER SOM VISAR VÄGEN! www.sherpas.se


Rätt svar i förra numret: ÖEFLO Grattis till

SIDA 46 | KORSORD

Lena Eriksson Vinnaren är meddelade via e-post.

Megafonen-kryss KORSORD Lös Megafonen-krysset så har du chans att vinna ett presentkort på Steakhouse Texas Longhorn för 200 kr! Bland de rätta svaren väljer vi ut en vinnare som får ett presentkort värde 200 kr som gäller på Texas Longhorn i Skellefteå. Lycka till! UNDER-

BLÅSINÄKTA STRUMENTEN HÄLFT

MÖ- OCH PÅS- I MÅNGA GEL

DIREKT

BÄDDAR

DETALJERAD SUSPEKT

GILLAR HYENOR MISSELÅTANDE

RYSKA DOCKAN

ÄR LIVLIGA VID SLÄPP

BEHÖVER VI ALLA IBLAND

MISSTÄNKT

KALLE ANKA

2

UTFORMAT

SÄNTS BILD ÖVER NÄTET SPELADEN DES IN FÅR PÅ BAND VALPAR

AVSLOG OKEJ

INDONESISK Ö

BEKYMMER

PÅ ENTRÉ

FRANSK BORGMÄSTARE LAND

ESPLANADEN

URAN MISS I MUSIKEN

1

PLATTFORM BÖKAT

ÅTNJÖT MODERSMJÖLK

PÅ MILANOÅK

LÄGGA DUBBEL

HYSTERI

DEDICERAD

PÅVENAMN VERA OLSSON

SUSA

AD INTERIM SKRIDSKOLADA

REV OCH NAMN

JOD MÅTTLÖSHETERNA

FÖDA

ALLKAMRAT DELES I SAMMA AKADEPLUTON MI-PLATS

KADAVER

SLAGITS AV CIGARR SEN

STÖTA UPP

SUPERLATIV

4

MAGSTÖD TRAVERS

FÖR MEDIKAMENTER MOJAVE

FÖLJER EFTER VINDEN KULA

6:E TONEN GLOSA ON ÅT BÅDA HÅLL

MÄKTAR

NÅDATID

BRÖDERNA DAN OCH ANDERS

BUTIKSGATOR EN BOOK

När du löst korsordet kommer du att få ut en bokstavskombination av de röda, numrerade rutorna. Skicka in den rätta bokstavskombinationen & din adress till korsord@megafonen.nu så är du med och tävlar. Vi behöver ditt svar senast den 15 juni för att du ska vara med i tävlingen. Vinnaren kontaktas via mail. Lycka till! MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

OXUDDE 1143

5

FORNMINNE PÅ KARTA

STYRANORDNING

INTE VÅRAN

SÅ HÄR TÄVLAR DU:

BLUFF I BLASKA

DÅSA REKLAMARE

GASSA

3

FÖRVARINGSKÄRL

URAN

DUNST

REDO GYMNASTIKREDSKAP

CLADONIA

MORGENMAD I ÅRHUS

SNABBA JAVAN PRONOMEN

FIN FISK

STOPPAT

1

2

3

4

5

SKICKA RÄTT KOMBINATION TILL KORSORD@MEGAFONEN.NU OCH SKRIV ”MEGAFONEN-KRYSS” SOM ÄMNE.


BIOKRAFTPAKETET Minska påverkan på miljön. Och plånboken.

Nya Ford Kuga EcoBoost E85 är här. Den kommer med kördynamiken, utrymmena och säkerheten som du förväntar dig av en SUV från Ford. Den kan tankas med E85 och då minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxid och kolväte, samtidigt som driftskostnaden sjunker. Och i de fall du måste tanka bensin går det precis lika bra. Läs mer om alla fördelar på ford.se.

Lägre fordonsskatt spara upp till 10 000 kr per år

1

Halverad klimatpåverkan

Skattebefriat bränsle

vid tankning av E85

ger lägre körkostnader3

2

Nya Ford Kuga EcoBoost E85 från 259 900 kr

Erbjudanden från butiken Tvättkit 149:Ord.pris: 169:-

– Bilschampoo – Tvättsvamp – Kallavfettning

– Fälgrengöring – Hink

BILFÖRSÄLJNING:

Nålvägen 2 Skellefteå | 0910-71 16 60 | www.logart.se Öppettider: Måndag-fredag 9-18 | Lördag 10-14

Claes Håkansson 0910-71 16 63

Pär Öhlin 076-100 03 69

Ulf Logardt 0910-71 16 62

Ulf Lindblom 0910-71 11 95

Jan Emilsson 0910-71 11 91

Claes Logardt 070-607 04 20


FILM | SIDA 49

Tre andra filmer/serier att titta på

Katastrofen i Tjernobyl 1 2

Aladdin (Nu på bio) Disney har snöat in på att göra spelfilm av sina gamla klassiska barnfilmer. Näst på tur är Aladdin från 1992. Will Smith tolkar den blå anden och handlingen är näst intill densamma som i den tecknade varianten. En given familjefilm i sommar?

FILM En serie om den stor olyckan i Tjernobyl 1986.

Chernobyl (HBO)

Kärnkraft är en ständigt aktuell fråga. Här i Skellefteå har vi de senaste åren sett nyheter om att det finns planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk på andra sidan Kvarken. Oavsett vad du tycker om kärnkraft lovar jag dig att du får en tankeställare när du ser HBO:s nya miniserie Chernobyl. Den 26 april 1986 hände det som inte fick hända. Vid en rutinmässig övning för att se hur reaktorerna skulle klara ett strömbortfall exploderade plötsligt reaktor 4. De händelser som följde och de beslut som togs kort därefter är en klockren studie i hur du i-n-t-e ska agera i en kris. Även om serien återger en historisk händelse är det ingen dokumentär. Det är en intensiv dramaserie om auktoritet, rädsla och okunskap. I en struktur där misslyckande är både skamligt och oacceptabelt hann det gå alldeles för lång tid innan någon vågade erkänna att katastrofen var ett faktum. Människorna i den närliggande staden Pripyat gick ut

mitt i natten för att titta på den vackra branden (som strålade i en blågrön nyans) istället för att fly i panik. “Min kompis jobbar på fabriken och säger att det enda som är farligt är bränslet. Om du kommer i kontakt med det måste du dricka vodka varje timme i fyra timmar”. “Är inte han rörmokare?” “Ja, precis. På kärnkraftverket”.

"Dramaserie om auktoritet, rädsla och okunskap" Förutom en uppvisning av dåliga beslut är historien även fylld av hjältemod och människor som offrade sin egen hälsa för att bevisa fakta och undvika en ännu större katastrof. Den kontrasten i kombination med att det här är en avgörande händelse i vår historia gör den här serien mycket sevärd. Tobias Norrfors

Gentleman Jack (HBO) Jag passar på att tipsa om fler HBO-serier eftersom många av er nog har tjänsten nu för att kunna se Game of Thrones. Gentleman Jack är en rapp och smart berättelse om powerkvinnan Anne Lister som levde i början på 1800-talet. Hon slits mellan att vilja vara ute och se världen och att driva och förvalta familjens verksamhet.

3

Miracle Workers (HBO)

Steve Buscemi som gud. Behöver jag säga något mer? I denna lättsamma och roliga serie får vi följa vardagen i himlen som visar sig vara en stor företagskoncern med Steve som VD. En dag bestämmer han sig för att människorna har fått sin sista chans, Jorden ska förstöras och ett nytt projekt påbörjas. Två änglar, Craig och Eliza, gör allt i sin makt för att förhindra denna galenskap.

Ny musikfilm att njuta av Rocketman (bio 29 maj) Vi har blivit bortskämda med fantastiska musikalfilmer den senaste tiden, allt från fiktiva La La Land och A star is born till dokumentära skildringar som Bohemian Rhapsody. Nu är det dags igen. Det här är historien om Reginald Kenneth Dwights uppväxt och väg mot att bli en världsartist. Om du är allmänbildad eller född före 80-talet kanske du vet vem jag pratar om, men för oss vanliga dödliga handlar sommarens stora musikalfilm Rocketman om den färgstarka superstjärnan Elton John. Handlingen börjar vid ett besök på en drogavvänjningsklinik i början på 90-talet. Ett hårt liv har satt sina spår och behöver hanteras. Vi får följa Eltons liv genom karaktärens återberättelser, från

den lilla killen med stora drömmar till de stora konserterna och vilda festerna. Med tanke på hans leverne är det kanske inte alltid fakta utan snarare en tolkning av hur han minns situationerna. Efter den spekulation som uppstod kring om Malek gjorde Freddies sångröst i Bohemian (svaret är nja) kan jag berätta att det är Taron Egertons egen röst som tolkar Eltons låtar i Rocketman. Det var ett krav som regissören Dexter Fletcher ställde för att skapa den levande känsla som han tycker att en musikal ska ha. Jag är nog för ung för att vara ett riktigt stort Elton-fan, men vem har inte dansat tryckare till Your song? Det råder ingen tvivel om att han har en enorm låtskatt och så länge du inte avskyr musik kommer du att njuta av den här filmen. Tobias Norrfors

"Så länge du inte avskyr musik kommer du att njuta av den här filmen" MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


DAGENS LUNCH 11.00-14.00 VI HAR BÅDE VARMA RÄTTER & FANTASTISKT GOD SUSHI!

NU ÄVEN UTKÖRNING!

SOMMARGLASS

Prova våra supergoda Storn och Lillen med kulglass, mjukglass, äkta grädde, topping, strössel, fudgekaka och färska jordgubbar.

KULGLASS & MJUKGLASS

Kulglass i massor av smaker, mjukglass i våffla eller bägare. Välj till sås och strössel.

RÄKMACKA

Populär räksmörgås med färska räkor, tomat, gurka, ägg, sallad och majonäs. Måste provas!

FRUKOSTFIKA

Ladda hem appen Eaty.se så kan du få din mat levererad till dörren.

Smörgås och kaffe/te mån - lör till kl. 10.00

DAGENS RÄTT

VÄLKOMMEN TILL NYGATAN 62 WWW.WASUSHI.SE | TEL: 072-555 02 99

Sallader, pajer, mackor Inkl. bröd, dryck, kaffe

Mån-tors 06.45-20.00 Fredag 06.45-18.00 Lördag 09.00-17.00 Söndag 10.00-18.00 Sörböle centrum 0910-103 02 www.stigs.nu

REKORDMATCHEN FIRA NATIONALDAGEN MED FOTBOLLSFEST!

EN MANIFESTATION FÖR FOTBOLL

SKELLEFTEÅ FF – PITEÅ IF FF 6 J U N I, 14.00 ELECTROLUX HOME ARENA

GRATIS ENTRÉ! skellefteaff.se facebook.com/SkellefteaFF


SIDA 51

Företag sluter upp bakom Elin HÄLSA Taekwondostjärnan Elin Johansson tappade allt OS-stöd när hon blev gravid – men nu går Skellefteåföretag in och bidrar för en fortsatt satsning. Elin Johansson från Skellefteå har varit i taekwondons världstopp under många år. Hon har bland annat varit rankad bäst i världen, deltagit på två OS och vunnit historiska 13 raka SM-medaljer. 2018 blev hon dock gravid och insåg snart att hon stod ensam i sin OS-satsning mot Tokyo 2020. Hon hade varken förening, tränare, träningslokal eller ekonomiskt stöd längre – vilket hennes fotbollsspelande man Jacob Stephenson tyckte var otroligt märkligt. – Hon är en världsstjärna, och det är sjukt att hon skulle ha sämre förutsättningar att satsa än mig som spelar division II-fotboll – bara för att hon blivit gravid, säger han.

"BYGDEN HAR ELINS RYGG"

Jacob drog då – utan Elins vetskap – igång en kampanj under titeln ”Bygden har Elins rygg” – Jag ville hjälpa henne att få ihop satsningen samtidigt som vi med den här kampanjen kan lyfta frågan i samhällsdebatten. För jag tycker att man ska kunna vara elitidrottare och mamma, säger han.

Totalt har 27 företag varit med i denna kampanj och tillsammans bidragit med cirka 100 000 kronor till Elins OS-satsning. – Trots att det kanske låter mycket, så är vi ändå en bra bit från att ha hela satsningen i land. Men med tanke på vilken respons detta har fått så har jag goda förhoppningar att vi ska lösa det allt eftersom, säger Jacob.

ÖVERRASKADES

Onsdagen den 15 maj överraskades Elin av Jacob och företagen som bidragit med pengarna. Detta bara dagarna innan Elin åkte på VM – och bara tre månader efter att deras barn har fötts. – Oj, wow. Jag är otroligt tacksam för detta, sa Elin som inte kunde hålla tårarna tillbaka. – Det har varit en tuff och oviss tid och jag är tacksam över att ni tror på mig. Elin tävlade på VM den 18 maj. Där blev det förlust i första matchen – men Elins stora mål är som nämnt OS 2020. – Det här är ett första steg mot att komma tillbaka till den form jag varit i – och med tiden bli ännu bättre, sa hon innan hon åkte. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Körkort till sommaren? Vänta inte för länge med att börja! Kolla in vår hemsida för att se kommande kurser och utbildningar: http://10426.str.se Kanalgatan 31 • Tel: 0910-384 60 • http://10426.str.se

Nå över 30 500 hushåll och 2 500 företag Extra stort sommarnummer 19/6! Kontakta oss eller klicka dig in på www.megafonen.nu/annons för mer information.

Peter Ziolkowski

Frida Granlund

070-608 60 16 peter@megafonen.nu

076-281 90 09 frida@megafonen.nu

MEGAFONEN MEGAFONEN MEGAFONEN

M M


KLIPP 15 999:ord pris 20 031:-

KLIPP 12 999:-

SPARA 7 901:-

ord pris 20 900:MALTA STOR U-SOFFA Skön stor familjesoffa av hög kvalite till fantastiskt

INFINITY LYX-SOFFA Enastående djup (120 cm djup) skön soffa med

pris. Finns i tre bredder 309, 334, 359 cm med stor divan på ena sidan och härlig öppet avslut som ger många sittplatser. Finns spegelvänd som bild också. Välj mellan 60 färger och tyger både sammet och vanliga tyger av bästa kvalite. Ord. pris: 20 900 kr (Runt bord 80 cm 1595 kr, Apvas 995 kr)

Cloud Plus sittkomfort som får dig att känna dig lyxig och ombonad. Soffan är byggbar och går att få i de flesta former. Som på bild rak 284 cm eller 324 cm i PG2 Tyg. Ord. pris: 20 031 kr

SOMMARKLIPP FINNS FÖR OMGÅENDE LEVERANS! BEGRÄNSAT ANTAL!

SPARA 17 001:-

HALVA PRISET 15 999:-

SPARA 8 001:-

KLIPP 9 999:-

ord pris 33 000:KINNABÄDDEN LYXIG KONTINENTALSÄNG 180X200 CM Dansktillverkad

lyxsäng med enastående sovkomfort, 5-zonad vändbar pocket. Pocketkärna av Cooltex Material med hög ventilationsförmåga/antimögelegenskaper. Tjock härlig (latex 6cm) bäddmadrass(tvättbar). Inkl. champangeben & snygg knappad huvudgavel, allt i läckert tyg av färgen antrazit eller ljusgrå. Ord pris: 33 000:-

ord pris 18 000:DOVER KONTINETALSÄNG 180X200 CM Svenskbyggd kvalitetssäng med

skön komfort och pocketfjädrar. Komplett med slät huvudgavel, sängben och tjock härlig bäddmadrass i H-soft och vadd. 5 olika tyger/färger att välja mellan. Finns även som 160x200.Ord. pris: 18 000 kr

ETON KONTINENTALSÄNG 180X200CM Svensk-

byggd kvalitetssäng från Scapa med 5-zonspocket för enastående sovkomfort. Komplett med snygg knappad huvudgavel, tjock 9cm bäddmadrass i hypersoft, sängben. 5 olika tygfärger. Finns även 160x200. Ord pris: 26 900:-

SPARA 12 901:-

KLIPP 13 999:ord pris 26 900:-

MORSDAGSKLIPP!

ORREFORS MORE XL VINGLAS 61CL 4-PACK

Smakrika och kraftiga röda viner mår bra av att luftas i en stor kupa med plats för mycket syre.Rymmer hela 61 cl och är extra lång fot på. Fyrpack: 399 KR (Ord pris: 600 kr)

KLIPP 9 999:ord pris 20 000:GRAND XL SÄNG 180X200CM Exklusiv kon-

4 FÖR

399:-

tinentalsäng 7-zons pocketfjädrar för bästa sovkomfort. Tjock härlig 8 cm bäddmadrass med piping, inklusive ben samt gavel; djup, knappad eller spikad. Välj mellan 40 st tyger eller lyxsammet. Ord. pris: 20 000 kr

ORD: 600:-

ALL ABOUT YOU 2-PACK Vackert glas från

KLIPP 199:-

SPARA 10 001:-

Kosta Boda, underbart att duka bordet med både till vardags och till fest. Finns 5 olika motiv. Storlek: 12x9 cm.199 KR (Ord pris: 329 kr)

LYX-BÄDDSET FRÅN KOSTA LINNEWÄFVERI

Exklusivt bäddset i 10 olika mönster i finaste Satin från Kosta Linnewäferi. Storlek: 150 x 210 cm. 50 x 60 cm. 199 KR (Ord pris: 695 kr)

ORD: 329:-

ORD: 2000:-

JUST NU: Dela upp din betalning helt räntefritt i 12 månader och utan uppläggningsavgift. - prata med oss för mer information.

www.rum1.eu SKELLEFTEÅ Tjärnvägen 1 | Tel 0910-21 18 10 Öppettider: Mån 10-19, tis-fre kl 10-18, lör kl 10-15, söndag 12-16 Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 31/5 2019

KLIPP 199:ORD: 695:-

Profile for Megafonen Skellefteå

Megafonentidningen nr 5 2019  

Läs nya numret av Megafonen här! Nöje, mode och mat i Skellefteå – tema mat & dryck.

Megafonentidningen nr 5 2019  

Läs nya numret av Megafonen här! Nöje, mode och mat i Skellefteå – tema mat & dryck.

Profile for megafonen