Page 1

MEGAFONEN NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

SKELLEFTEÅ | NR 2 | 2018

LARS LINDBERG ”Jag tror fortfarande inte riktigt att jag fattat att det är det här jag jobbar med”

TEMA:

FÖRETAG & KARRIÄR + INFLUENCERS + STARTA EGET + INSPIRERANDE REPORTAGE

Så fick Lars sitt drömjobb Redan som 24-åring kommenterade Lars sin första match i TV – något han aldrig trott skulle hända några år tidigare.

MAT DÅ ÖPPNAR DEN NYA RESTAURANGEN "GRANNEN" NÖJE LOKALT BAND VÄRMER UPP INFÖR STORA ROCKAKTER POLITIK DE LOKALA POLITIKERNA OM SKOLAN FÖRETAG JOHANNA HEDLUND BLEV VD OCH DELÄGARE GENOM NO PLAN B MAT SUSS RECEPT + MYCKET MER!

#SkellefteLever


NORD SIDA 2 | MEGAFONEN

Olika sätt att bygga bolag

Vinterns kläder! MÖSSA

Lundhags Rib Beanie, 400 kr. Merinoull. Finns flera färger.

HELMET HOLDER

Klättermusen, 250 kr

INLEDARE Småskaligt eller riskkapital. Vägen till att bli företagare ser helt olika ut för olika personer. För egen del började företagandet i ung ålder. Redan under skolåren hade jag börjat fotografera åt Skellefteå AIK och när andra företag ville köpa bilder blev det naturligt att bilda en enskild firma. Genom det företaget började jag sedan frilansa vilket så småningom ledde till ett vikariat på lokaltidningen Norran. Efter ett år där blev jag åter företagare på heltid med fotoateljen Fotograf Skellefteå innan jag och min nuvarande kollega Peter Ziolkowski startade Megafonen. För andra ser vägen anorlunda ut. I den här tidningen möter vi till exempel Johanna Hedlund som var en av deltagarna i entreprenörskolan No Plan B:s första årskull (läs mer på sida 24-25). Hon visste att hon ville bli företagare – men inte hur hon skulle gå till väga. Lösningen med skolan, som resulterade i att hon blev delägare i ett industriföretag, blev perfekt för henne. Vi möter även hantverkaren Ingrid Åman, som tillverkar knivar på beställning i sina föräldrars källare i Jörn (sida 18), och Tomas Nordström

JACKA

Klättermusen Brage, 6500 kr Finns flera färger

A SIA N SQ U A RE

RYGGSÄCK

Klättermusen, Grip 40L, 3300:Fler modeller i butik!

"Jag hoppas att du kan finna inspiration" som grundat mobilspelsföretaget Gold Town Games (sida 30-31). De sistnämnda har genom riskkapital vuxit till ett företag med hela 20 anställda på bara några år. Vilket sätt att bygga företag som passar just dig – om du skulle vara sugen att prova den vägen – vet jag inte. Men jag hoppas att du kan finna inspiration i tidningen – och inse att möjligheterna är många. Trevlig läsning!

MAGNUS LINDKVIST

HANDSKAR

HESTRA Fält guide, 1000 kr. Löst ullfoder. Finns i flera färger.

BYXOR

Klättermusen Brage pants, 5500 kr Finns i flera färger

SKOR

Lundhags mira light high II, 4500 kr

A SI A N SQ U A RE Skellefteå: S Järnvägsg 47, tel 0910-77 79 40 Slät plåtskylt på insida fönster Storlek: 2250x300mm

Chefredaktör | magnus@megafonen.nu

MEGAFONEN NR 2 2018

VÄLKOMMEN TILL ASIAN SQUARE Slät plåtskylt på insida fönster Storlek: 2250x400mm

MEDARBETARE I DETTA NUMMER: Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu Suss Sigården | suss@megafonen.nu Tobias Norrfors | tobias@megafonen.nu Magnus Lindkvist | magnus@megafonen.nu Omslaget: Lars Lindberg (Läs mer på sida 20-21) Foto: Magnus Lindkvist

En ny butik i Skellefteå där du hittar ett stort utbud av mat från Asien! Vi finns på Trädgårdsgatan 19 vid gamla busstorget!

Vill du annonsera i Megafonen? Med posten som distributör når du med Megafonentidningen ut till över 30 000 hushåll i Skellefteå kommun – även till de med ”ej reklam” – och får som annonsör exponering i en läsvärd och uppskattad produkt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att synas? Kontakta oss eller besök www.megafonen.nu/annons Peter Ziolkowski, Säljare Telefon: 070-608 60 16 peter@megafonen.nu Frida Granlund, Säljare Telefon: 076-281 90 09 frida@megafonen.nu

MATLAGNINGSKURSER Vit utskurenpå text(monteras från insidan) Storlek: 350x250mm Slät plåtskylt insida fönster Storlek: 2250x300mm Inom kort börjar vi med kurser i Asiatisk, främst Thailändsk, matlagning i Skellefteå. För kursstart, håll utkik på vår facebooksida: Asian Square AB Vi ses! /Janghiran

Slät plåtskylt på insida fönster Storlek: 2250x400mm

NÖJESMEGAFONEN I SKELLEFTEÅ AB

Ansvarig utgivare: Magnus Lindkvist | magnus@megafonen.nu Upplaga: 34 000 ex Distribution: PostNord Postadress: Kyrkstadsvägen 14, 931 33 Skellefteå. E-post: info@megafonen.nu Telefon: 0910-180 95

TRÄDGÅRDSGATAN 19 SKELLEFTEÅ


BÄSTA SPORTEN SER DU HOS OSS! Oavsett om du vill se slutspurten i SHL, sändningarna från SM-veckan eller ditt favoritlag göra upp i Champinons League – så är vi rätt plats för dig. Se till att boka bord i tid så garanterar vi en trevlig tid med mat, sport & dryck. Telefon: 0910-73 93 08.

AFTER WORK ÄT TVÅ – BETALA FÖR EN. Gäller på fredagar 16.00-17.30.

NY MENY! Från den 1:a mars ändrar vi hela vår meny och låter dig inspireras av våra kockars nya rätter. Vilken blir din nya favorit?

100 DAGAR TILL STUDENTEN

Tillsammans med årets blivande studenter firar vi att det bara är 100 dagar kvar till studenten den 28 februari. Välkommen till en kväll där vi låter vår DJ höja tempot i lokalen och skapa en oförglömlig kväll.

Vi bjuder på den billigaste rätten. Gäller endast utvalda rätter. Gäller ej vid Skellefteå AIK-match, röda dagar eller speciella arrangemang (fråga personalen innan beställning).

SKELLEFTEÅ

Kanalgatan 31 – 0910-73 93 08 OLEARYS.SE/SKELLEFTEA


SIDA 4 | KRÖNIKA

Edström:”Vad leder alla våra idéer till?” KRÖNIKA CECILIA EDSTRÖM OM EN SHOT-BAR, ATT UTVECKLA NORRLANDS INLAND OCH IDÉER SOM ALDRIG BLIR AV: ”ALLT KÄNNS SÅ LÄTT TILL EN BÖRJAN” Det började med att en kompis berättade att hon varit i Finland. Det slutade med att vi skulle öppna en shot-bar i centrala Stockholm. Idén var så briljant – ett helt nytt koncept dessutom. På menyn: enbart shots. Baren skulle vara liten utan sittplatser och tänkt som ett pit stopp för de som just lämnat hemmafesten och strax skulle entra klubben. Vi såg framför oss grabbgäng från andra delar av Sverige som åkt till Stockholm över helgen. Hur de förfestade på hotellrummet och snackade om den här nya baren som bara serverar shots. De sa typ: ”Hur coolt?!” En halv, om inte en hel, kväll med två kompisar gick åt till att prata om baren och hur den skulle göra oss rika. Vi slog oss för bröstet flera gånger och kände att, ”på allvar, nu gör vi det här”. Sedan den dagen har vi aldrig pratat om baren. Inte en gång. Den var bara ännu en i raden av alla idéer som inte förverkligats.

D

et finns många exempel från mitt liv och från andras. Så många idéer som inte blivit av. Som en vän sa: ”Man matas dagligen med personer som förverkligar sina drömmar. Det ser så enkelt ut. Allt känns så lätt till en början. Sedan blir man livrädd för att misslyckas, och det blir inget.” Det går liksom inte att komma ihåg alla gånger jag suttit och researchat hur man skulle kunna få norra Norrlands inland att blomstra. Tro mig – det finns idéer. I min hjärna skulle Glommersträsk kunna

lar aktier”. Hon läste och läste, och läste lite mer om olika branscher och trender. Efter en månad kom hon på att det är svintråkigt med aktier. Avbröt. Kastade portföljen. Malin la orimligt mycket tid på att läsa på om ett el-piano som hon aldrig köpte. Hon var så inne på att införskaffa ett och börja spela att hon ägnade kvällarna åt att titta på piano-tutorials. Jag repeterar: Hon tittade på tutorials trots att hon inte ens ägde ett piano.

H Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk.

"Slog oss för bröstet flera gånger och kände att "på allvar, nu gör vi det här" vara en metropol. Men vad har jag konkret gjort. Nada. Och jag är inte ensam. Runt lunchbordet idag diskuterade vi det här och jag fick flera liknande exempel berättade för mig. Som när Michaela blev helt hooked på aktier. Hon blev medlem på Nordnet, skaffade en aktiedepå, köpte och sålde och gick med i Facebookgruppen ”Economista – kvinnor som gil-

ur ska vi summera det här? Jag har sannerligen funderat hur jag ska ställa mig till mina egna drömmar och idéer som aldrig blir till verklighet fullt ut. Är det bra eller är det dåligt för mig? Är det slöseri med tid att sitta och prata om en shot-bar en hel kväll eller att bygga en hemsida månader i sträck för att tillslut besluta sig för att inte publicera den. Eller kan jag se det som att jag utvecklas och faktiskt lär mig något? Eller har rösten som skriker i ett något högre tonläge rätt: ”Varför fokuserar du på fel saker hela tiden? Ge fan i att springa efter varje liten idé din hjärna producerar – knöla ihop och kasta bort direkt. PRIORITERA!” Eller är det så att alla taffliga försök till att förverkliga drömmar och idéer tillslut leder till att Glommersträsk växer och blir Sveriges mittpunkt?

CECILIA EDSTRÖM | cecilia@megafonen.nu Frilansjournalist från Glommersträsk, bosatt i Stockholm

Innehåll | Nr 2 | 2018 INLEDNING Sida 2 KRÖNIKA &INNEHÅLL Sida 4

Sida 7 NORDIC MASTERCRAFTS NÖJE & KULTUR Sida 8-10 POLITIK Sida 12-13 GRANNEN

TOMAS NORDSTRÖM 30-31 Sida 18 JOHANNA HEDLUND 24-25

SUSS RECEPT

AMANDA MORITZ

Sida 17 LARS LINDBERG

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

NYFÖRETAGARSida 20-21 CENTRUM

KORSORD FILM Sida 27 NORDSKEN

Sida 32-33 Sida 34 Sida 37 Sida 39


Mycket Mer

Smaksätt våren med god mat!

! a n r a g n e P r ö f

CA! I R E M A F O TASTE ERIKANSKA

STA AM AR DU DE BÄ HOS OSS HITT

Vintern är snart över – och vårkänslorna börjar ta över! Vad passar då bättre än en tillställning med dina käraste vänner, att tacka personalen för en intensiv säsong eller kanske fira det viktiga mötet som gick i lås förra veckan?

SMAKERNA!

10:-

IS

RPR SUPE

GODISP ÅSE Blac

kout, Jfr pris 100g. 100:-/kg

SOUR PATCH GODIS 56g. Jfr pris 355:35/kg

19:90

Vi på Hjortron Catering har erfarenheten och drivet som krävs för att Ni ska få ett lyckat evenemang. Under denna vårvinter fram till sista mars erbjuder vi bland annat den smakrika buffé du kan läsa mer om nedan. Smaklig måltid!

: 0 1 .

Per st

OR E KAK PRIN2C40g. 4-pack..

PEANUT BUTTER CUP Reeses, 51g. 3-pack. Jfr pris 292:15/kg

14:90

BUFFÉ -ERBJUDANDE:

LU. 7/kg s 41:6 Jfr pri

!

NYHET

Fläskfilé med svampsås Baconstekt potatis Pastasallad Ugnsbakad broccoli med citronvinägrett » Färska rödbetor med getostcreme ENERGIDRYCK » Bröd och smör Monster, 50 cl. Flera smaker. » » » »

ENERGIDRYCK Hydro, 550ml. Flera smaker.Jfr pris 34:36/liter. + pant

ARIZONA

680 ml. Flera smaker. Jfr pris 29:26/liter. + pant

18:90 21:90

Jfr pris 27:80/liter. + pant

DESSERT: » Chokladcreme med rom och hasselnötter

165 kr

Per st.

13:90 K ENERGIDRYC

Flera smaker. Monster. 50 cl. ter. + pant /li :80 27 is pr r Jf

/ per person

Per st.

14:90

Beställ via telefon till Mattias på 0724023740 eller maila till mattias@hjortroncatering

CHIPS PRINGLES 78 :42/kg

Priserna gäller vid beställning till minst 8 personer. Gäller till 31/3.

190g. Jfr pris

POPCORN

0g. Mr Popgun. 20 /kg Jfr pris 74:50

Priserna gäller t o m 28 februari med reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

SKELLEFTEÅ Nöppelbergsv 16. Tel 0910-107 80 Facebook/MMSkellefteå

WWW.HJORTRONCATERING.SE | 0910- 214 791 MATTIAS@HJORTRONCATERING.SE

FÖLJ

Månd-fred 10.00-19.00 Lörd 10.00-17.00 Sönd 11.00-17.00

o

Catering & Event

MM_Skellefteå_105x330mm_februari_2017.indd 1

OSS!

2018-02-15 12:28


Företagsevent, kompisgäng eller familjemiddag? I Matstudion finns roliga matlagningskvällar för alla! Ett gastronomiskt äventyr – tillsammans skapar vi fantastisk mat. BBQ, Norrländskt, fisk & skaldjur eller Japanska smårätter? Du väljer! Matstudion passar också perfekt för konferens, möten, utbildningsdagar mm. Varmt välkommen att höra av dig!

HEMSERVICE | FÖNSTERTVÄTT GOLVVÅRD | FÖRETAGS- & FLYTTSTÄD

Anett och Thomas Staaf – med lång erfarenhet inom branschen – hjälper dig med allt som är kopplat till städ. Slå en signal så berättar vi mer: 070-843 81 36

Läs mer på www.matstudionskelleftea.se eller ring Pär Johansson på 070-6786131

matstudion

070-843 81 36 staafsfonsterostad.se

Risbergsgatan 2 Skellefteå | matstudionskelleftea.se info@matstudionskelleftea.se | 070-678 61 31

NÖJESKALENDER 23/2 KLUBB VIBE +18 RELEASEFEST KAAGE’S 24/2 KLUBB V. +20 2/3 KLUBB VIBE +18 GREAT GATSBY 3/3 KLUBB V. +20 BOKA BORD VERANDAN.SE

10/3 KLUBB V. +20 GRABB 17/3 KLUBB V. +20 HARTA NATT 23/3 KLUBB VIBE +18 24/3 KLUBB VIBE +20

NY LOUNGE VÄLKOMMEN! 0910 71 10 60

q.skelleftea@choice.se

6/4 KLUBB VIBE +18 EMIL ASSERGÅRD 5/5 KLUBB V. +20 LBSB

verandan.se - BOKA BORD


MEGAFONEN | SIDA 7 Markus Richtmann, Ludwig Johansson och Mie Johansson.

Ny utbildning i Skellefteå UTBILDNING Hösten 2018 startar en ny distansutbildning med inriktning mot hotell- och besöksnäring.

Då öppnar nya restaurangen

Hotell- och besöksnäringen är en av de mest växande industrier i Sverige – och snart startar en ny utbildning i Skellefteå med inriktning mot just den branschen. Utbildningen sker i 100 procent studietakt på distans under 1,5 år med 15 samlingsveckor i Skellefteå. – Utbildningen utvecklar din ledarskapsförmåga och ditt servicetänkande och leder till flera olika yrkesroller inom hotell- och besöksnäringen. Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för en karriär i branschen, skriver Yrkeshögskolan på sin webbplats. Kursstart 2018 är den 27 augusti på Yrkeshögskolan i Skellefteå.

FÖRETAG Nu är det klart vilket datum som den nya restaurangen Grannen öppnar. “Vi är supertaggade”, säger Ludwig Johansson. dag i veckan som helst och äta mat för 100-150 kronor, säger Markus och fortsätter: – Trots den billigare prisnivån har vi dock, precis som på Stadskällaren, bara bra råvaror och aldrig något halvfabrikat. Vi lagar all mat från grunden.

Foto: Pressbild

Restaurangen Grannen ligger vägg i vägg med Stadskällaren på Storgatan i Skellefteå, och är en satsning av ägarna av Stadskällaren. – Vi har länge haft planer på att öppna ett ställe som kompletterar vår befintliga verksamhet. Vi har kollat på flera lokaler i Skellefteå men inte hittat någon passande förrän grannlokalen blev ledig, säger Markus Richtmann, en av ägarna. Han poängterar att Grannen trots närheten till Stadskällaren är en egen restaurang med helt annat koncept och egen ingång. – På det nya stället kommer vi ha fokus på hantverksburgare, flatbread och möjligen någon mexikans rätt. Det ska vara ett ställe dit du kan gå vilken

FOKUS PÅ DRYCK

I konceptet ingår även fokus på dryck. – Det kommer att finnas massor av öl på tapp, en vinkällare med goda viner och självklart även alkoholfria alternativ. Vi har även tagit fram en egen Burgaröl tillsammans med Sigtuna bryggeri, säger Markus.

”Ett ställe dit du kan gå vilken dag i veckan som helst”

Lokalen för Grannen är cirka 180 kvadratmeter med plats för 60-70 matgäster. Premiären är planerad till den 17 mars. – Vi är supertaggade. Det här kommer att bli skitkul. Vi är ett tight gäng som ska driva verksamheten, säger Ludwig Johansson, blivande restaurangchef. Magnus Lindkvist

Kända namn när Berättarfestivalen firar tio år NÖJE Årets program för Berättarfestivalen börjar ta form. Robert Herrala är verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör av Berättarfestivalen. Han är mycket nöjd med det festivalprogram som nu börjar ta form.

– Vår hängivna festivalpublik är värda lite extra jubileumsglans. Därför känns det väldigt bra att kunna presentera den här föreställningen som kallats ”det bästa på svensk scen just nu”. Dessutom har vi i övrigt på gång ett utbud med både spets och

bredd, det kan bli det bästa någonsin, säger han i ett pressmeddelande. Bland annat kommer Sara Ajnnak, Uje Brandelius, Frida Selander och dramatenskådespelaren Stina Ekblad. Magnus Lindkvist

Stort tryck på biljetterna NÖJE Totalt i Sverige har över 50.000 biljetter redan sålts till höstens Skifs-show som bland annat kommer till Skellefteå. På flera ställen börjar platserna nu ta slut och därför släpps ytterligare föreställningar. I Skellefteå har en extra föreställning satts in fredag den 9 november som kompletterar den ursprungliga konserten på lördagen. ”Bitar ur mitt liv” är en show om Björn Skifs mer än 50-åriga karriär där han tar med publiken på en musikalisk tidsresa. – Att få ta gamla favoriter och ge dem en nutida klang med stor orkester. Det ser jag fram emot, säger Björn Skifs i ett pressmeddelande.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

GÖR SOM MEGAFONEN.NU, VÄLJ EN IT-PARTNER SOM VISAR VÄGEN! www.sherpas.se


SIDA 8 | NÖJE & KULTUR

Hårdrocken intar Folkparken i mars NÖJE När två av Sveriges största rockakter, Mustasch och Hardcore Superstar, kommer till Skellefteå värmer lokala bandet Blister Brigade upp publiken. jetterna har varit stort. – Jag är positivt överraskad över vilken respons vi fått. Extra roligt är det med så många tillresta, säger Sofia. Innan Mustasch och Hardcore Superstar entrar scenen kommer lokala Blister Brigade att spela. – Det känns fantastiskt bra! Det är en stor ära att få öppna för två av Sveriges största hårdrocksband under samma kväll, säger Cristoffer Strand som tillsammans med Gustav Lund, Rickard Lundmark och Anders Gustavsson utgör bandet.

STOR EFTERFRÅGAN

Hardcore Superstar, fyrmannabandet från Göteborg, är inne på sitt tredje årtionde tillsammans. Trycket på bil-

SLÄPPER NYTT

Blister Brigade har funnits sedan 2010, släppt två fullängdare samt gjort ett otal gig runt om i landet. – Vår musik är som en doft av hårdrock från 80-talet, fast lite mer teknisk lagd,

Blister Brigade består av Gustav Lund, Cristoffer Strand, Rickard Lundmark och Anders Gustavsson. Foto: Pressbild

”Är en stor ära att få öppna för två av Sveriges största hårdrocksband”

Foto: Niklas Cederhill

Den 17 mars kommer Mustasch och Hardcore Superstar till Skellefteå med turnén ”Tour De Saster”. – Vi snackar dubbel headliner med totalt 18 album i bagaget och över 70 miljoner streams. Oförglömliga partyanthems & rockdängor som avlöst varandra i en strid ström sedan slutet av 90-talet. Än fler är att räkna med då båda banden är aktuella med nymusik, säger arrangören Sofia Andersson Lundberg, For Events. Mustasch har sedan starten 1998 byggt upp ett imponerande CV med utsålda förbandoch headlineturnéer med band som Motörhead och Gluecifer. De har även ett nytt album på gång. – ”GO” är den absolut hårdaste plattan Mustasch gjort under hela vår karriär. Både vi och producenten ville gå tillbaka till rötterna, till den hårdrocken vi startade med – men med tyngre, hårdare och ännu mer ursinne, säger Ralf Gyllenhammar i ett pressmeddelande.

säger Cristoffer. Förutom spelningen på Folkparken släpper bandet snart en ny EP – Pissed, Outraged and Outgunned – via sitt eget bolag Dead Street Music. – Det känns alltid lite spännande när man släpper nytt, men jag tror att våra fans kommer gilla det de hör. Magnus Lindkvist

Mustasch

HÄNDER I SKELLEFTEÅ 22/2-20/3 Cross the line, Museum Anna Nordlander

FLER EVENT PÅ NÄSTA UPPSLAG » Ben Carbine, Brygg CC

Foto: Patrick Degerman Släktkalaset.

28 FEBRUARI Mitt i veckan bjuds det på skön countrysång av de populära musikerna i countrybandet Ben Carbine.

PÅGÅR NU I utställningen har historier från kvinnor i olika åldrar, från olika delar av Sverige men främst med koppling till Västerbotten samlats. Tillsammans med starka fotografiska porträtt och illustrationer lyfts dessa röster upp till ytan och synliggör de strukturer som möjliggjort åren av tystnad.

Framtidsmässan, Scandic Hotell 1 MARS Du som är ute

efter ett nytt jobb, utbildning eller andra nya utmaningar börinte missa detta. 80 spännande utställare som behöver rekrytera finns på plats. Öppet för alla nyfikna.

Kraftloppet, Skellefteå Camping 24 FEBRUARI

Loppet är 17 km och går i klassisk stil mellan Skellefteå camping och Skelleftehamn.

Backcupen, Storklinta

24 FEBRUARI Snöskotrarna intar skidbacken i Backcupen.

Hardcore Superstar

Släktkalaset, Västerbottensteatern 24 FEBRUARI

Släktkalaset – fritt efter Maria Bloms Masjävlar – är vårens stora dramakomedi på Västerbottensteatern med regi av Bobo Lundén.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Loppis, Folkparken

25 FEBRUARI Fynda bland ett stort utbud av begagnade prylar eller sälj dina egna gamla saker och ge dem ett nytt liv när det arrangeras loppmarknad på Folkparken i Skellefteå.

Kärlek, tro & lite hopp, Olanders café 3 MARS

Med personliga betraktelser kring all sköns knasigheter och oroligheter som omger oss sjunger Saga Eserstam sånger och berättar hoppfulla historier från när och fjärran.

När Rocken kom till Sveg,” Part 2, Nordanåteatern

3 MARS Nu har ”Kingen” valt att göra en ny uppsättning av ”När Rocken kom till Sveg” och kallat den part 2 för att vidareutveckla föreställningen med historier från sin egen musikaliska uppväxt men även behålla en del av de gamla succènumren.


BACKCUPEN Snöskoter i backe

lördag den 24/2 10.30

Sträck på halsen och se möjligheterna. Framtidsmässan 2018!

Inträde 100:-

På Framtidsmässan har du chansen att se möjligheterna i Skellefteå. Kom och träffa spännande företag som behöver rekrytera, sök sommarjobb, träffa utbildningsanordnare och de som kan tipsa om egenföretagande och utlandsjobb. Pausa i mässcaféet som drivs av Hotell- och Turismprogrammet på Anderstorp. Fri entré!

VÄLKOMMEN TILL

Läs mer på skelleftea.se/framtidsmassan.

STORKLINTA

Välkommen till Framtidsmässan 2018 Torsdag 1 mars kl 9–15 Scandic, Skellefteå

SKIDCENTER | WWW.STORKLINTA.SE

Arrangemanget är ett samarbete mellan Race of snow MK, Hjortron Catering & Event och Storklinta Skidcenter

SKELLEFTEÅ 9-15 APRIL 10 års tradition av ständigt nya berättelser. Drama. Humor. Dokumentärt. Skrönor. Kunskap. Möten. Dags för en ny vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje! SARA AJNNAK

UJE BRANDELIUS

STINA EKBLAD

NELL PHOENIX ELLENOR LINDGREN

SAGA ESERSTAM UNGHÄSTEN MARIANNE FOLKEDOTTER Berättarfestivalen arrangeras av NORDISKT BERÄTTARCENTRUM, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med: Skellefteå kommun, Skellefteå museum, Västerbottens museum och lokala arrangörer.

+ många fler... mer än etthundra upplevelser! ANITA SALOMONSSON

MATS REHNMAN FRIDA SELANDER

Biljetter på Skellefteå Turistcenter eller tickster.com. Jubileumspaket med sex föreställningar för 1000 kr (men många program har fri entré). Besök berattarfestivalen.se för mer information – programtablån växer!

THOMAS ANDERSSON


SIDA 10 | NÖJE

GRABB. Foto: Pressbild

Klubb V presenterar flera nya bokningar NÖJE Trion GRABB, Emil Assergård och LBSB kommer alla till Skellefteås Klubb V i vår. Först ut är trion GRABB som kommer till Klubb V den 19 mars. Trion består av DJ Felicia Nåfors och dansarna Klara och Stina som tidigare har framträtt på bland annat Bråvalla, Peace&Love och Brännbollsyran. – En galen, intensiv och fantastisk show utlovas där de kombinerar hög musik och underhållning, säger Emma Lundmark på Klubb V. Ungefär en månad senare, den 6 april, kommer Emil Assergård. Han har över 70 miljoner spelningar på Spotify med bland annat dansgolvshiten All in. – Emil Assergård är ett givet inslag i vår nylanserade fredagsklubb, Klubb VIBE med 18+, säger Emma. Sist ut bland detta artistsläpp, den

11/02 – 06/05/201 LSBS. Foto: Pressbild

5 maj, är LBSB – fyra maskprydda grabbar. Genom sina olika bakgrunder inom musik har medlemmarna i gruppen skapat ett sound som passar bra på dansgolvet. – Vår målsättning är alltid att leverera något för alla som ger ett högt tryck på dansgolvet och en fantastisk stämning, säger Emma. Magnus Lindkvist

11/02 – 06/05/2018

HÄNDER I SKELLEFTEÅ 22/2-20/3 Tangocafé, Nordanå Bar & Café

10 MARS Skellefteå Tangosällskap bjuder upp till dans på Nordanå. Fri entré och öppet för alla åldrar.

Rickard Söderberg. Foto: Sören Vilks

Odysseus, Nordanåteatern

14 MARS Legenden om Odysseus från Ithaka är en av de mest kända grekiska historierna och en värdefull andlig skatt som fortfarande talar till oss. Odysseus hemresa från Troja präglades av förlust och hjärtesorg men också av personlig utveckling och triumf.

Mustasch & Hardcore Superstars, Folkparken 17 MARS En

Skellefteå konsthall

kväll i hårdrockens tecken, där två av Sveriges bästa hårdrocksband kommer till Skellefteå. Skelleftebandet Blister Brigade värmer upp innan konserterna drar igång.

Invigning, SM-veckan, Möjligheternas torg 20 MARS

SM-veckan i Skellefteå drar igång med invigningsfest på torget. Bland annat framförs SM-låten av Joel Nûnez och Markus Nyström innan till exempel Brolle uppträder på kvällen.

Rickard Söderberg är Gaytenor, Nordanåteatern 17 MARS Med

en kombination av svärta och glimt i ögat kommer operasångaren Rickard Söderberg lotsa publiken genom en scenshow med allt från opera och musikal till pop och schlager.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

S K11/02 E L L E F–T06/05/2018 KO N S T H A L L Transitions 16.9 E–Å19.11 2017 bEDa S K EJac L L Eo FT Å KhOlg N SrTen HALL ” a b s t r ac t s pace”

HJac e l eonb eDaShclg h re m int z onsdag-söndag 10-16, måndag stängt. Vernissage 16.9 kl.13 ” a bÖppettider: sttisdag r10-19, ac t s pace ” www.skelleftea.se/kultur

Öppettider:

Skellefteå Konsthall, tisdag 10-19, onsdag-söndag 10-16 måndag stängt. Vid helgdagar och större arrangemang kan öppettiderna komma att ändras. www.skelleftea.se/kultur tisdag 10-19, onsdag-söndag 10-16, måndag stängt.

www.skelleftea.se/kultur


Sök sommarjobb Vill du också ha ett bra och viktigt jobb i sommar? Vi söker mer än 700 personer till våra sommarjobb. Kolla in jobben här nedanför om du vill vara med och skapa vår framtid. Vi har #brajobbiskellefteå

Inom samhällsbyggnad söker vi: Parkarbetare Miljöarbetare Drifttekniker Maskinförare Inom vård och omsorg söker vi: Vårdbiträden Undersköterskor Sjuksköterskor Personliga assistenter Boendehandledare Sjukgymnaster/fysioterapeuter Arbetsterapeuter Inom turism och kök söker vi: Servicepersonal Vaktmästare Receptionister Badvärdar Kockar

Läs mer och sök jobbet på: www.skelleftea.se/sommarjobb


SIDA 12 | VALET 2018

Val 2018: Så tycker de lokala partierna Agneta Hansson (V), Gruppledare Vänsterpartiet Skellefteå

Fråga 1:

– Vi vill se en skola utan läxor, där skolarbetet görs i skolan med stöd av pedagoger. Det skapar förutsättningar för alla elever att nå målen. Skolan ska se till individens unika förutsättningar att tillgodogöra sig kunskap, därför krävs det klasser med färre elever, fler pedagoger och tid för rörelse och lek. – Vi vill ha busskort till alla elever, med obegränsad giltighet, för att möjliggöra för alla att delta i fritidsaktiviteter, kultur och idrott m.m. – Vi vill att skolan ska vara en trygg plats för barnen, en plats där de kan utvecklas fritt. Skolan har fått många viktiga uppdrag genom tiderna. Demokrati och genus är två viktiga frågor som blir allt viktigare, därför behövs det även genuspedagoger i skolan idag. Inte minst #metoo har visat att skolan i vissa fall är en mycket otrygg plats, det vill vi ändra på.

Fråga 2:

– Samarbetet mellan näringsliv och utbildningsinstanser är viktigt för att trygga det framtida behovet av arbetskraft. Ett växande Campus, med flera valmöjligheter kan aktivt bidra till att säkra framtidens kompetensbehov. – Det är också viktigt att skapa vägar in i arbetslivet för de som av olika anledningar har luckor i sin utbildning, kanske har de inte fullföljt sin skolgång, kanske har de svenska som andraspråk, eller för de som vill byta karriär mitt i livet. Här är VUX en oerhört viktig resurs för att lotsa in människor på arbetsmarknaden. Det är av stor betydelse att människor ges heltidsanställningar och lön att leva på om det ska vara möjligt att fylla behoven inom alla sektorer i samhället. – Nya arbetstidsmodeller är minst lika viktiga att laborera med – 40 timmars arbetsvecka sliter ut vissa yrkesgrupper i förtid, det behövs nytänkande.

Hans Brettschneider (MP), Miljöpartiet Skellefteå

Fråga 1:

– Vi vill se en skola som är anpassad till elevers olika behov och förutsättningar. – Det är viktigt att ALLA elever får möjlighet att utvecklas. Det innebär att även barn som är duktiga på enskilda ämnen ska få en stimulerande skolgång, bl.a. genom digital undervisning där elever från olika skolor kan ha gemensamma lektioner via nätet. Vi vill också se en koppling mellan skola och (privata) näringslivet bl.a. ska alla elever i gymnasiet ha rätt till feriepraktik med fokus på praktikplatser kopplade till den utbildning de går. – Vi vill även att man på någon skola provar med senare skolstart för vissa klasser. Människor har olika dygnsrytm och därför bör även elever kunna få styra sin skolgång genom val.

"Viktigt att alla elever får möjlighet att utvecklas” Fråga 2:

– Ovan nämnde jag att gymnasieeleverna borde få praktik. Även om det inte ger jobb direkt så skapar det kontakter, vilket gör att även om de flyttar för att gå högskola m.m. så har de kontakter som gör det möjlighet att söka sommarjobb eller komma tillbaka senare i livet. – Sedan vill vi utveckla Campus gärna i samarbete med näringslivet. Det gäller att utveckla samarbete med Luleå och Umeå och även ställa krav på regeringen att det måste finnas fler utbildningar i Skellefteå. Sedan ska vi även titta internationellt om vi kan ha utbildningar med andra universitet från andra länder, t.ex Kina, Indien m.fl.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Fredrik Stenberg (S), För- och grundskolenämndens ordförande

Fråga 1:

– Lokal skolutveckling med forskning som stöd och som sprids i våra verksamheter. – Använda tekniken som en möjliggörare för större fokus för lärare på undervisning och som hjälpmedel för barn. Insatser ska ske tidigt. Skolan ska vara trygg och vi behöver jobba mer för att stärka den psykiska hälsan och se också den som en nyckel för goda studieresultat. – Stimulera för ökad fysisk aktivitet.

"Skolan ska vara trygg och vi behöver jobba mer för att stärka den psykiska hälsan och se också den som en nyckel för goda studieresultat” Fråga 2:

– Gymnasieskola som förenar kompetensförsörjning och ungdomars intressen och val. – Utbyggd vuxenutbildning där gymnasial yrkesutbildning är i fokus. Etablering av nyanlända genom teoretiska- och yrkesutbildningar samt praktik. Fler YH-utbildningar. Goda relationer med universitet. Utvecklad branschsamverkan. Aktiv näringspolitik. Attraktiv kommun att bo och verka i.

Carina Sundbom (C), Gruppledare Centerpartiet i Skellefteå

Fråga 1:

– Centerpartiet i Skellefteå vill se eleven mer i centrum. Varje elev ska få stöd att utveckla sina kunskaper. Vi vill arbeta för förbättrade stödinsatser så att alla kan nå kunskapsmålen, men även för att utmaningar ges till de elever som har lätt för sig. Centerpartiet vill ha fler lärare med specialpedagogisk kompetens. Vi vill utveckla stödet till nyanlända. Vi vet att barn har olika behov. Därför måste både små och stora skolor finnas och vi vill att kommunen ska ta hänsyn till yngre barns behov av skola och barnomsorg i relativ närhet till hemmet. Vi vill hålla nere gruppstorleken i skola och barnomsorg. Vi ska värna våra landsbygdsskolor och genom digitalisering och fjärrundervisning skapa förutsättningar för fullgod undervisning.

Fråga 2:

– Lärarna är den viktigaste faktorn för att våra barn och ungdomar ska lyckas i skolan. Därför tycker Centerpartiet i Skellefteå att vi ska satsa på att höja statusen på läraryrket. Kommunen bör satsa på att skapa bättre arbetsförhållanden, skapa möjlighet för relevant kompetensutveckling och karriärmöjligheter samt höja lönen. I vår vidsträckta kommun vill vi kunna erbjuda mer betalt till duktiga lärare i skolor utanför Skellefteå stad, för att säkerställa att legitimerade lärare finns på alla skolor. Lärarna behöver också ges mer tid med eleverna för att handleda och återkoppla. Kommunen bör därför se över och förbättra sina administrationsverktyg för lärarna så att dokumentationen förenklas och lärarnas engagemang läggs på undervisningen.

"Lärarna är den viktigaste faktorn”


VALET 2018 | SIDA 13

SAMHÄLLE Fram till den 9 september, då det är val i Sverige, kommer vi i varje nummer ställa ett antal frågor till de partier som är representerade i Skellefteå kommunfullmäktige.

I detta nummer är temat skola och kompetensförsörjning. Alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige har fått två frågor (se nedan) som de svarat på via e-post. Alla fick ett max antal tecken att skriva, och

sedan var det upp till dem att förvalta det utrymmet som de ville. Nästa månad kommer temat att vara sjukvård och äldreomsorg. Magnus Lindkvist

1. Hur vill ni i ert parti förbättra/förändra grundskolan i Skellefteå kommun? 2. Hur vill ni politiskt arbeta för att säkra kompetensförsörjningen i ett växande Skellefteå?

Lars Åhman (L), ledamot föroch grundskolenämnden

Fråga 1:

– Resultaten i Skellefteå kommuns skolor är alarmerande med sjunkande betyg och lägre behörighet till gymnasiet. Det satsas mindre pengar på våra elevers utbildning än elever i genomsnittskommunen. I väntan på att vi når jämlikhet via en statlig skola kan saker göras lokalt. Till de viktigaste hör: · Resurser till Skellefteås skolor åtminstone i nivå med rikssnittet. · Mer studiero. · Nyanlända elevers undervisningstid förlängs genom mer svenska och undervisning på lov. · Aktiv lärarledd undervisning minskar betydelsen av vilket stöd eleven får hemifrån. · Prioritera läsning. Utbildade bibliotekarier ansvarar för fler skolbibliotek. · Kvalitativ fortbildning och avlasta kringuppgifter så lärare kan fokusera på för- och efterarbete av lektioner.

Fråga 2:

– Frihet är ett nyckelbegrepp för oss liberaler. Frihet att du ska kunna ta dig dit du vill oavsett vilka villkor du fick i starten. För att nå denna frihet spelar skolan en nyckelroll. Bra lärare är nyckeln för att skolan ska lyckas och eleverna ska få kunskaper med sig för framtiden. –Liberalerna har i skolnämnden reserverat sig för attraktiva arbetsmiljöer på skolorna, fler utvecklingsmöjligheter för lärare, ta tillvara kompetens från medarbetare i pensionsåldern och att Skellefteå kommun blir konkurrenskraftig lönemässigt. Paketlösningar ska tas fram för att kunna agera på en nordisk och europeisk arbetsmarknad för att också den vägen arbeta med att rekrytera fler lärare till Skellefteå kommun.

Charlotta Enqvist (KD), Gruppledare Kristdemokraterna

Fråga 1:

– Mer resurser ska satsas på skolan. Resurserna vill vi lägga på att alla elever ska nå kunskapsmålen, både genom engagerade lärare, men också bättre läromedel och en elevhälsogaranti. Den innebär att alla elever i Skellefteå kommun ska ha tillgång till kurator/skolsköterska inom 24 timmar. Fler vuxna i skolan överhuvudtaget. Klassmorfar/klassmormor till exempel. Det ska finnas bra skolor över hela vår kommun och vi värnar därför skolorna ute på landsbygden.

"Det ska finnas bra skolor över hela vår kommun och vi värnar därför skolorna ute på landsbygden” Fråga 2:

– Skolan ska vara en attraktiv arbetsgivare. Möjligheten för lärarna att kompetensutvecklas och göra karriär ska vara lika självklar inom den kommunala som privata verksamheten. Vi måste kunna erbjuda bra lön, men det viktigaste är ändå att lärarna får vara just lärare. Mer tid till undervisning och mötet med eleverna och färre administrativa uppgifter.

Lenita Hellman (M), ledamot i För- och grundskolenämnden

Fråga 1:

– Skolans underfinansiering måste brytas. Budget ska utökas. Skellefteå ska närma sig rikssnittet för satsad krona per elev. – Kunskapsfokus och tidig upptäckt av behov av särskilt stöd. Inget barn ska behöva gå genom skolan utan att kunna läsa, likväl som inget barn ska känna sig understimulerad i skolan. – Trygghet och studiero för eleverna. Lärarnas rätt att ingripa vid oordning ska stärkas. – Digitalisering. Vi vill se fler digitala lärmiljöer. – Aktivt skolval ökar valfriheten. Familjer och elever ska själva bestämma vad som passar bäst för dem. En skolvalsportal, med information kring respektive skola, ska tas fram. Attraktivt för lärare. Lärare ska få fortbildning och kunna utvecklas under sin karriär. Lärarnas administrativa börda ska minskas.

Fråga 2:

– Påverka universiteten att förlägga utbildningar i Skellefteå. Baserat på det lokala näringslivets behov vill vi se fler universitetsutbildningar på Campus, både från de närliggande universiteten, men även från universitet i andra länder. – Utveckla Campus. Vi vill se en tydligare utvecklingsplan för Campus-området. – Satsningar på hela utbildningskedjan. Kompetensförsörjningen börjar i skolan. Därför vill vi stärka det lokala utbildningsväsendet genom resurstillskott i hela kedjan, från skolan till gymnasie- och vuxenutbildningen. – Svenska för invandrare. Vi vill se snabbspår för invandrade skelleftebor med speciella kompetenser och bättre yrkesinriktad svenska för invandrare. – Entreprenöriellt lärande. Fler elever ska få delta i Ung företagsamhet.

Markku Abrahamsson (SD), vice ordförande SD Skellefteå

Fråga 1:

– Majoritetens 2030-vision medför en oundviklig centralisering. Det har vi försökt varna för. Det har i sammanhanget medfört att skolor i elevernas närområden, som elever och föräldrar varit nöjda med, fått stänga till förmån för storskolor i stan. Vi vill vända den utvecklingen. Vi ser ett värde i att behålla mindre verksamheter, att låta barnen behålla sin trygghet, genom att inte lägga ner skolor i kommunala ytterområden. Grundskolan behöver en stark budget, men det krävs också mer politisk vilja. Vi vill att lärandet ska vara kul men inte kravlöst. Det innebär att elever som stör, mobbar och trakasserar andra, ska kunna lyftas ur den ordinarie undervisningen och flyttas till en jourskola för att få anpassat stöd.

"Lärandet ska vara kul men inte kravlöst” Fråga 2:

– Vi måste tänka mer långsiktigt. Kortsiktiga strategier som att t ex rekrytera lärare utomlands, trots att det är jättedyrt, ska i högre grad undvikas. Vi ska heller inte ha orealistiska förväntningar på att nyanlända ska lösa den komplexa kompetensförsörjningsproblematik som vi står inför framgent. I en utvecklad dialog med näringslivet kan kommunen istället skräddarsy kommunala utbildningar till den kompetens som efterfrågas. Ofta finns nämligen arbetskraften men inte kompetensen. Vi ser därför gärna att universiteten förlägger fler utbildningsmöjligheter i kommunen. Vi måste också arbeta för att göra kommunala jobb mer attraktiva, t ex genom att förbättra löner och arbetsvillkor, inte minst i glesbygd.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Ditt nya kök finns på Bygma!

30% Jag hjälper dig att rita upp i 3D!

rabatt på kompletta Ballingslöv kök *

*Erbjudandet gäller vid beställning av kompletta kök för minst 70 000:under perioden 21/2 t om 20/3.

Elin Berglund ebd@bygma.se 0910-574 11 Kökssäljare Bygma Degerbyvägen 5, Skellefteå

Mån - fre Lör

08:00 - 17:00 09:00 - 14:00

Superpriser på våra Touringmaskiner!

YAMAHA VENTURE MP

INKL TRANSPORTBOX, KAPELL & V-REM

92 000:Ord. pris: 101 900 kr

VENTURE MP

t! Kolla prise

Se fler produkter på vår hemsida: www.yamahacenterskelleftea.se

YAMAHA VIKING V INK. KAPELL, V-REM & TRANSPORTBOX

92 500:-

SCOTT DS MONOSUIT

3999:-

Ord. pris: 101 000 kr

YAMAHA SR VIPER X-TX SE INK. DUBBELDYNA

127 900:Ord. pris: 150 900 kr

Yamaha Center • Varugatan 8, Solbacken Skellefteå • Telefon: 0910-714420 • www.yamahacenterskelleftea.se


Bilförsäljning verkstad skadeverkstad butik tanka tvätta restaurang

ALLA bilmärken är välkomna!

Vi byter din trasiga vindruta Ring 0910-73 85 20 för att boka tid

BILFÖRSÄLJNING NYTT & BEGAGNAT

Forslunds har allt för din bil! » » » »

Bilförsäljning Biltvätt Tankstation Service, reparation & underhåll

» » » » » »

Butik Reservdelar Skadeverkstad Rutbyten Däckhotell Hyrbilar

Provkör Nya volvo XC40

Volvo-tillbehör & Volvo originaldelar BUTIK

Välkommen till vår butik!

Skellefteå, Tjärnv 7 | 0910-73 85 00 | www.forslunds.se

VERKSTAD

Butik: Mån-fre 7-17, lör 10-14 Bilhall: Mån-tors 8-18, fre 8-17, lör 10-14 Verkstad: Mån-fre 7-16


KARRIÄR | SIDA 17

Så får du fler aktiva följare

Amanda Moritz har genom kontot @amoritz byggt upp en följarskara på nära 40 000 personer.

Var dig själv. Du är unik och det finns bara en av dig – försök inte härma någon annan. Var engagerad. Svara på kommentarer, kommentera på andras bilder och gör storys där du pratar om aktuella saker. Följare gillar att det finns en riktig människa bakom kontot.

Amanda Moritz: ”Gäller att vara ärlig och genuin”

Publicera regelbundet – men inte för ofta. Kvalité före kvantitet, men det måste komma ut något inlägg minst ett antal gånger i veckan. Nisha dig. Välj ett tema som till exempel familjeliv, skönhet, resor eller en hobby så har du större chans att öka ditt följarantal och i förlängningen hitta samarbetspartners som vill nå dina följare. Håll dig sedan till det temat och spreta inte för mycket. Var noga med dina samarbeten. Se ditt eget värde och var noga med vilka företag du marknadsför. Kolla upp dem så att du kan stå för produkterna – det är ditt varumärke som också står på spel.

KARRIÄR Amanda Moritz inspirerar varje dag närmare 40 000 människor från sitt hem i Skellefteå – och är en av dem som kan titulera sig som influencer. För några år sedan skapade Amanda Mortiz, precis som miljontals andra svenskar, ett konto på bilddelningstjänsten Instagram. Då hade hon ingen aning om att hon en dag skulle börja tjäna pengar genom plattformen. – Till en början använde jag Instagram som de flesta andra – till att dela med sig av vardagsbilder lite nu och då. Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som jag började få mycket respons och följarantalet ökade. Det sporrade mig att lägga ner mer tid, berättar Amanda när vi träffas i bostaden på Morön i Skellefteå. När ett företag hörde av sig för första gången blev hon väldigt smickrad. – De ville skicka en nappflaska och som motprestation få ett inlägg där flaskan syntes. Jag tyckte då att det var väldigt kul och tackade ja, säger Amanda som sedan dess byggt upp en följarskara på drygt 39 000 användare och startat ett eget företag. – Med tiden har jag blivit mycket mer selektiv med vilka samarbeten jag gör och ser alltid till att jag får betalt.

– Jag vill vara transparent så att ingen ska känna sig lurad. Det gäller att vara ärlig och genuin, annars genomskådar följarna dig, säger hon. Hur fungerar det om ett företag skickar hem något till dig utan att du bett om det? – Då behöver du inte annonsmärka ett eventuellt inlägg om du skulle välja att skriva om produkten, men om det finns en överenskommelse om att du ska marknadsföra produkten på något vis så måste du märka inlägget. Då spelar det ingen roll om det du fått är värt 100 eller 5000 kronor, säger Amanda och fortsätter: – Och om du lovat en motprestation måste du även skatta på produktens värde som att det vore lön.

"Jag vill vara transparent så att ingen ska känna sig lurad”

SKATTA SOM LÖN

När Amanda gör ett sponsrat inlägg är hon noga med att det är tydligt annonsmärkt – både för sina följares skull och för att dold reklam är olagligt.

VIKTIGT MED ENGAGEMANG

Vissa av de företag som Amanda samarbeta med nu har hon kontakt med själv, men många jobb kommer via influencer-nätverk. – De samarbeten som kommer från nätverken fungerar oftast bäst. Där finns det en tydlig struktur med vad som gäller angående ersättning och vad företagen förväntar sig. Att förhandla med företagen direkt kan många gånger vara svårt då de förväntar sig gratis reklam i utbyte mot produkter, och ofta har de inte koll på

På Amandas konto @amoritz är temat till stor del barn och familj. “Det är viktigt att nischa sig för att enklare få samarbeten med företag”.

vilka regler som gäller. Det som avgör hur mycket ersättning som utgår från influencer-nätverken är inte bara antalet följare – utan även hur engagerade de är. Det är gilla-markeringar, kommentarer och antal visningar. – De räknar ut ett snitt för engagemanget. Därför gäller det att hålla hög kvalité på alla inlägg, säger Amanda.

– Har du ett mer nischat konto är det lättare att hitta företag som vill synas där, men främst beror det på antalet följare och hur engagerade de är. För att jobba heltid som influencer räknar Amanda med att det behövs cirka 100 000 aktiva följare. – Just nu har jag det här som en inkomst på sidan av annat arbete, men målet är att kunna syssla med det här på heltid i framtiden. Om man har viljan att satsa och lägger ner tillräckligt med tid så är det inte en omöjlighet att det blir så, säger hon.

"Ofta har de inte koll på vilka regler som gäller”

MÅL ATT FÖRSÖRJA SIG SOM INFLUENCER

Hur mycket pengar det går att tjäna på ett inlägg är svårt att säga enligt Amanda.

Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 18 | FÖRETAG John och Ingrid Åman snickrar i Ingrids föräldrahem.

De för hantverkstraditionen vidare FÖRETAG I sina föräldrars källare i Jörn för Ingrid Åman hantverkstraditionen vidare med sitt nya företag. “Det hade varit kul att driva det här på heltid”, säger hon. Ingrid Åmans far, Randolf Lindblom, drev i 40 år skomakeri i Jörn innan han började tillverka hornknivar vid 55 års ålder. Nu är han 91 år och synen hindrar honom delvis i tillverkandet av knivar, men istället har Ingrid tagit en plats vid snickarbänken i källaren. – Jag har under hela mitt liv varit intresserad av skomakeriet och följt vad pappa gjort på nära håll, men det var först för 15 år sedan jag gjorde min första kniv, berättar Ingrid när vi träffas i föräldrahemmet. Sedan dess har det dock blivit många fler knivar. De mest karaktäristiska har formen av en sko. – Jag tittade på en gång när pappa

gjorde knivar och tyckte då att renhornsklykan såg ut som en sko, så jag provade att göra en jörnkänga av den. Sedan dess har jag utvecklat idén och bland annat gjort en damsko, säger Ingrid.

KOMMIT IGÅNG

Fram till i somras har hon tillverkat knivar som en hobby, men efter att hon träffat Stina Berglund på företagsinkubatorn Krenova startade hon företaget Randolfs Legacy och varumärket Nordic Mastercrafts. – Jag har fått jättebra hjälp av bland annat Nyföretagarcentrum och även haft en plats på Krenova det senaste halvåret då jag varit tjänstledig från mitt jobb inom vården. I mitten av mars börjar Ingrid på sitt vanliga jobb igen, men bara deltid. – Jag ska absolut fortsätta med företaget. Det hade varit en dröm att driva det på heltid men det är svårt till en början. Nu har jag i alla fall kommit igång och så gäller det att sakta men säkert hitta rätt målgrupp och nå ut på marknaden, säger hon.

KARVAR I DJURKRANIUM

Med sig i företaget har hon även sin son John som gör konst av riktiga djurkranium. – Det är finare än vad det låter, säger

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

John Åman visar upp ett av de kranium som han gjort mönster i och målat.

John och ler. Idén växte fram efter att han hittat en gammal gren som han gjorde mönster i med en glödpenna. – Jag är bra på att hitta på nya hobbys. Det här med kranium hade jag sett någonstans på internet så jag testade med en renskalle som jag hittat. Det blev riktigt häftigt. Sedan har jag utvecklat hantverket från det. Med hjälp av att ta hål, karva, gravera och använda sig av skuggor skapas fantastiska mönster. – Ibland färglägger jag dem också, men ofta kan det vara nog så snyggt

om det är vitt, säger han. Hur hittar du dessa kranium? – Några har jag hittat i skogen, andra har jag fått från jägare. Några kranium har jag även köpt från konservatorer på Tradera. John tycker att det är kul om hans hobby kan bidra till sin mammas företag. Hittills har han sålt 3-4 mönstrade kranium via Facebook. – Jag gör det här främst för att jag tycker att det är kul, men om jag dessutom kan sälja några är det en bonus, säger han.

” Det här med kranium hade jag sett någonstans på internet”

Magnus Lindkvist


Konferenser • Personalfest • Galor

METALL- & GLASPARTIER | MARKISER/SOLSKYDD INGLASNINGAR | BILGLAS | INREDNINGSGLAS

Vi har 4 500m2 Vad passar för dig? Inga bokningar är för stora eller för små för oss. Vi skräddarsyr gärna en lösning för dig.

Vi hjälper dig med glaspartier på kontoret! ...eller något annat som innefattar glas. Hos Skellefteåbaserade GlasTjänst kan du alltid räkna med att få proffsig hjälp – vare sig det gäller en inglasad balkong, ny ruta på bilen eller inredningsglas. Välkommen in på www.glastjanst.nu för mer information! Kontakta Lina Björk Larsson så berättar hon mer! 0910-73 84 51 | lina@folkparkenskelleftea.se

www.folkparkenskelleftea.se • info@folkparkenskelleftea.se Mossgatan 28 Skellefteå • 0910-101 62

Glastjänst i Skellefteå | Uppfinnarvägen 52 Tel: 0910-850 80 | www.glastjanst.nu

Ta steget till eget!

Vi hjälper dig att bli startklar. Kostnadsfritt. Det finns möjligheter till ekonomiskt stöd i uppstarten även för dig som går från anställning till start. www.NyforetagarCentrum.se/Skelleftea


SIDA 20 | KARRIÄR 13.17

MATCHDAG – FRÅN MORGON TILL KVÄLL Lars Lindberg på Stadshotellet i Skellefteå där han ibland övernattar innan han åker hem till Umeå där han numera bor.

17.14

08.00. TRÄNING. Väckaren ringer och Lars gör sig redo för att väcka kroppen. “Hjärnan blir mer alert och för att orka med en intensiv match måste man även ha lite kondition”, säger Lars.

16.30 MÖTE PÅ ARENAN. Kommentatorn, bildproducenten, EVSoperatörer (de som gör repriser i matchen), ljudtekniker och fotografer samlas för att gå igenom vad alla ska göra.

09.00. FRUKOST. Gröt, blåbär och mjölk startar dagen.

17.10 INTERVJUER MED SPELARE OCH TRÄNARE INFÖR MATCH. Här växlas några ord med spelare och ledare för att få höra deras känslor inför match samt senaste nytt.

9.30. FÖRBEREDELSER. Innan avresa uppdaterar Lars det sista i sina papper som han påbörjat redan dagen innan match. 11.00. LUNCH. Sista måltiden innan match, förutom någon frukt eller proteinbar i bilen. “Jag gillar att känna mig lite hungrig när jag ska jobba, då håller jag mig på tå”.

15.03 17.54

13.00 BILFÄRD TILL MATCHEN. Spenderas ofta med en favoritpodd i högtalarna, eller i telefon med någon som bor på lagens hemorter för att få höra snackisarna man inte kan läsa sig till. 15.30 SMINK. Make up-store i Skellefteå hjälper Lars med en lätt sminkning om han inte gör det själv. “Man måste ha smink för annars ser man alldeles blank ut i ansiktet av de starka lamporna vi har vid kamerorna”.

18.00 GENOMGÅNG MED PRODUCENT OCH TEKNIKER. Körschema, grafik, och intervjuer gås igenom en sista gång för att allt ska vara redo för sändning. “Allt ska synkas för att ge tittaren bästa möjliga upplevelse”. 18.50 SÄNDNING. En sista high five med fotograferna på kamerabryggan innan nedräkningen börjar: 5, 4, 3, 2, 1 LIVE! 21.15 MATCHEN SLUT. Sändningen avslutas och gänget summerar vad som varit bra och dåligt i sändningen. 22.00 HEMGÅNG. Efter summeringen väntar bara resan hem eller till hotellet.

18.11

Entusiasm & energi t KARRIÄR När Lars Lindberg, uppvuxen i Myckle utanför Skellefteå, var 24 år fick han för första gången chansen att kommentera sport i TV. Nu, sju år senare, jobbar han som kommentator på heltid. Klockan är strax efter 13.00 när Lars Lindberg, klädd i blå kostym med matchande slips, kliver in på Stadshotellet i Skellefteå. Han hälsar bekant på personalen innan vi sätter oss ner i sofforna för att påbörja intervjun. – Jag brukar övernatta här ibland när jag gjort matcher i Luleå eller Skellefteå, men oftast kör jag hem till Umeå om jag får chansen. Det är skönt att vakna upp i sin egen

säng, berättar han. Vi har bokat in hela denna eftermiddag och kväll för att få en inblick i hur livet som sportkom me nt ator kan vara – och få veta hur det kommer sig att just han tagit en plats i den tuffa branschen. – Jag tycker fortfarande att det är lite overkligt att jag jobbar med det här, säger han. Lars sportintresse, som enligt han själv ligger på en närmast sjuklig nivå,

”Tycker fortfarande att det är lite overkligt att jag jobbar med det här”

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

har han haft med sig unWestman, säger han och der stora delar av sitt skrattar. liv. Det började framDrygt ett år senare för TV:n med morfar blev Lars antagen till Ingemar Olofsson journalistlinjen på och fortsatte sedan Strömbäck Folkhögsom utövare i flera skola. Det var där sporter. chansen att kommen– Jag älskar idrott tera sport dök upp. och har provat på de – En av våra lärare, Lars Lindberg flesta bollsporter som Tobias Lundberg, blev tillfinns i Skellefteå, men aldrig frågad av SVT om han kunde varit speciellt bra, säger Lars och ler. kommentera en derbymatch i innebandyns högsta liga. Han tackade nej, men rekommenderade mig istället. BÖRJADE STUDERA Jag hade koll på innebandyn eftersom Sportjournalistkarriären tog fart när jag drev en innebandyblogg åt Folkhan var 22 år. bladet, men hade aldrig kommenterat – Jag vantrivdes med mitt liv och någon match live. ville göra en förändring. Och om jag Efter det fick han fler innebandyväl skulle förändra något så var det uppdrag för bland annat Svenska Spel lika bra att satsa på ett yrke som jag och säsongen efter fick Lars åka på verkligen brann för, berättar Lars som innebandy-VM som skrivande jourfick chansen att bevaka sport i Skelnalist. lefteå åt Västerbottens Folkblad. – Under VM-turneringen lärde jag – Jag tjatade i princip till mig en känna TV4:s innebandyredaktör Miplats av dåvarande sportchefen Niklas


KARRIÄR | SIDA 21

Den här klockan har Lars ärvt av sin morfar. Den har han på sig vid varje match han kommenterar.

19.58

Till varje match gör Lars nya stödpapper med aktuell statistik och information.

21.39

21.52

Tisdag 18.52 Cirka 10 minuter innan matchen drar igång börjar sändningen och fullt fokus ligger på att leverera en bra upplevelse till tittaren.

När matchen är slut går Lars till teknikbussen för att tacka för den här kvällen innan han tar bilen hem till Umeå.

tog Lars till TV-rutan cael Fasth och erbjöd mig med glimten i ögat att hoppa in ifall de behövde en reserv någon gång, säger Lars.

NERVÖS

Några månader senare ringde telefonen. TV4 behövde en vikarie till TV12 där innebandyns sista match innan slutspelet skulle sändas. – Så nervös som jag var på den matchen har jag aldrig varit, och kommer nog aldrig att bli igen. Jag visste att om jag gör bort mig i den här branschen så är jag rökt, det gäller att prestera direkt. Hur gick det? – För att vara första gången gick det nog okej, men förhoppningsvis har jag lärt mig mycket sedan dess.

Det mest minnesvärda med den kvällen hände dock efter sändningen då han pratade med sin mamma som sett matchen med Lars pappa och mormor. – Mamma berättade att mormor hade gråtit. När hon frågat varför så hade mormor berättat att hon hellre dött för 10 år sedan – om det hade inneburit att min morfar hade fått vara vid liv istället och gett honom möjlighet att se mig kommentera på TV, säger Lars med tårar i ögonen. Numera bär han alltid en klocka han ärvt från sin morfar varje gång han ska kommentera en match. – Det känns bra att ha med ett minne av honom, men helst av allt hade

”Jag visste att om jag gör bort mig i den här branschen så är jag rökt”

jag så klart velat att han fått uppleva det här, säger Lars.

KOMMENTERA SHL

Efter den första matchen för TV4 fick han göra någon enstaka match till innan sommaren 2012 – då han fick samtalet med frågan om han ville kommentera ishockeyns högsta liga, SHL. – Efter samtalet skrek jag rakt ut av lycka. Jag tror fortfarande inte riktigt att jag fattat att det är det här jag jobbar med. Nu, fem år senare, kommenterar Lars regelbundet ishockey, innebandy och fotboll. I snitt blir det ungefär två matcher i veckan. – Två matcher kanske inte låter så mycket, men för varje match krävs totalt två dagars arbete. En dag med research och sedan en rad förberedelser under själva matchdagen, samt själva matchen så klart. Dagen efter ser jag sändningen för att utvärdera. Hur jobbar du med research?

– Jag ser tidigare matcher, läser tidningar och bloggar, ringer kontakter från lagens hemorter, kollar statistik och så vidare. Det gäller att vara väl förberedd. Om man skulle slarva syns det direkt. Vad tror du att det är som gör att du som 26-åring kunde slå dig in i en så tuff bransch? – Lite tur och mycket bra timing. Sen är det nog tack vara den entusiasm och energi jag har i det jag tar mig för. Jag lägger i princip hela mitt liv på detta, familjen är det enda som jag prioriterar högre. Hur ser framtiden ut? – Det är svårt att säga. Det skulle vara kul att få göra mästerskap och ännu större matcher, men det är ytterst få jobb och många som vill göra dem, säger Lars och fortsätter: – Jag tror att nyckeln är att aldrig tappa nyfikenheten och slappna av. Jag vill bli bättre på det jag gör varje dag, och så får vi se vart det leder.

Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Välkommen till Skellefteås trevligaste granne!

PREMIÄR LÖRDAG 17 MARS Grannen Pub fokuserar på hantverksburgare, flatbread och annat gott från världens alla hörn. Vinkällare och massor av öl på tapp – samt vår egna BURGARÖL som vi tagit fram i samarbete med Sigtuna brygghus. STORGATAN 43B SKELLEFTEÅ | FÖLJ OSS PÅ

20% rabatt

på måttanpassade skjutdörrar OCH GARDEROBER!

@GRANNENPUB

GRANNEN PUB

15.000 kr rabatt på vAlfRiA BänkskivOR

När du köper ett Svanenmärkt kök för 70.000 kr eller mer.1

LJÖMÄRKT MI

3 31- 0 0 7

1

kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Erbjudande gäller t.o.m 11 mars 2018

Hos oss får du alltid 5-års garanti på alla ELECTROLUX och HUSQVARNA vitvaror

SKELLEFTEÅ nålvägen 1. Tel 0910-73 30 70 Öppettider: Mån-fre 09.00–18.00, lör 10.00-15.00. www.electroluxhome.se

sentens City borstad ljus


25/5 KR HAR VI

LOKALA HJÄLTAR I CITY, 2-3 JUNI LOKALA HJÄLTAR Två dagar med lokal handel, värdskap, service och2-3 hjältar i fokus. I CITY, JUNI LOKALA HJÄLTAR

Den 2-3 juni bjuder vi på bubbel, stämningsfull musik från vokalgruppen Femton och Tennessee Två dagar med lokal handel, värdskap, service Road och du har möjlighet att vinna en grill och hjältar i fokus. Två dagar dagar medgrilltillbehör. lokal handel, handel, värdskap, värdskap, service service samt Två med lokal och hjältar hjältar ii fokus. fokus. och Den 2-3 juni bjuder vi påhittar bubbel, stämningsfull Mer info du på Citykompaniet.se Denvokalgruppen 2-3 juni juni bjuder bjuder vi vi på på bubbel, bubbel, stämningsfull stämningsfull Den 2-3 musik från Femton och Tennessee musik från från vokalgruppen vokalgruppen Femton Femton och och Tennessee Tennessee musik Roadvärdskap, ochRoad du service har möjlighet attatt grill Road och du du har möjlighet möjlighet attvinna vinna en enen grill Två dagar med lokal handel, och har vinna grill samt grilltillbehör. grilltillbehör. och hjältar i fokus. samt grilltillbehör. samt

I CITY, 2-3 JUNI LOKALA HJÄLTAR I CITY, 2-3 JUNI

SPORTFEBER

Mer info info hittar hittar du du på på Citykompaniet.se Citykompaniet.se Den 2-3 juni bjuder vi på bubbel, stämningsfull Mer Mer info hittar du på Citykompaniet.se musik från vokalgruppen Femton och Tennessee Road och du har möjlighet att vinna en grill samt grilltillbehör.

25/5 KRISTI HIMMELSFÄRDSDAG HAR VI ÖPPET 11-16

Mer info hittar du på Citykompaniet.se 25/5 KRISTI KRISTI HIMMELSFÄRDSDAG HIMMELSFÄRDSDAG 25/5

HAR VI ÖPPET ÖPPET 11-16 Känslan när SM-veckan HAR närmar sig – i Skellefteå! Noggranna förberedelser, VI 11-16 25/5 inövade segergester och KRISTI glädjerus. HIMMELSFÄRDSDAG Hos oss på Citykompaniet är förväntningarnaKRISTI skyhöga. Detta att bli riktigt 25/5 HIMMELSFÄRDSDAG HARkommer VI ÖPPET 11-16kul! ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER HAR ÖPPET 11-16 ÖPPETTIDER UnderVISM-veckan har du möjlighet att se tävlingarna live på storbildsskärm på nedre VARDAGAR 10-19 VARDAGAR 10-19 10-19 plan och självklart en massa bra erbjudanden i butikerna. MerVARDAGAR info på citykompaniet.se LÖRDAG

10-16

SÖNDAG

11-16

LÖRDAG LÖRDAG SÖNDAG SÖNDAG

ÖPPETTIDER

10-16 10-16 11-16 11-16

ÖPPETTIDER

VARDAGAR 10-19 LÖRDAG

10-16

VARDAGAR 10-19

SÖNDAG

11-16

LÖRDAG

10-16

SÖNDAG

11-16


SIDA 24 | FÖRETAG

“En tuff utbildning där man utmanas på olika sätt varje dag. Det är långa dagar och hårt arbete som gäller” MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


FÖRETAG | SIDA 25

”Har varit som en berg- & dalbana” FÖRETAG I januari blev Johanna Hedlund, 28 år, utsedd till Årets unga entreprenör på Alvargalan i Skellefteå – men hade det inte varit för skolan No Plan B hade hon med största sannolikhet inte drivit något företag alls idag. “Jag visste inte var jag skulle börja”, berättar hon för Megafonen. Jag träffar Johanna Hedlund på Norrlandstvätten där hon sedan ett och ett halvt år tillbaka är VD och delägare. Hon har tidigare under veckan varit ute på en säljturné i Norrland, men denna fredag är hon tillbaka i företagets lokaler på Högströmsgatan. – Det är först de senaste månaderna som vi haft tid att fokusera på införsäljning till nya kunder. Fram till i slutet av förra året har tiden gått till att effektivisera produktionen, göra investeringar och få allt att snurra som det ska, säger hon när vi sätter oss ner med varsin kopp kaffe. Att hon är delägare i Norrlandstvätten är ett resultat av att hon medverkade i entreprenörskolan No Plan B:s utbildning för två år sedan. Hon var då en av sex personer som deltog i skolans premiärår. – Jag hade sett en annons med en slogan som löd ungefär “Om du vill mycket – så kan du få ett företag av oss”. Det tilltalade mig, berättar Johanna som vid det tillfället hade ett tryggt jobb på Skellefteå Kraft. – Jag trivdes bra där, men kände inte att det var vad jag ville göra. Jag hade länge velat driva företag, men visste inte var jag skulle börja. Jag hade ingen egen bra affärsidé och inte nog med kunskap eller pengar för att köpa något befintligt. Hon sökte in till skolan utan att riktigt veta vad hon gav sig in på. – Men när jag kom hem från tryout-helgen visste jag att jag ville vara med, och att jag ville vinna, säger hon.

en får sedan välja att kliva in som VD och delägare i ett av de bolag som skolan äger. Johanna blev etta och fick välja först. – Jag funderade på vilka människor jag ville omge mig av och då föll valet på Norrlandstvätten. Jag hade varit hit under skolans gång och de som jobbar här är fantastiska. Jag såg även potential i verksamheten, säger hon. När Johanna gick in som delägare 2016 fick hon 5 procent av bolaget. Upplägget är sedan att eleven får ta över fler andelar om bolaget går med vinst. Inom tre till fem år är tanken att den tidigare eleven ska vara majoritetsägare. – Om vi fortsätter den utveckling vi har nu kommer jag att ha nått det målet inom tre år, säger Johanna.

”När jag kom hem från try outhelgen visste jag att jag ville vara med”

INTENSIV UTBILDNING

ALDRIG BEKVÄMA

Skolan är som nämnt krävande och det var flera gånger under läsåret som Johanna funderade på om hon tagit rätt beslut att påbörja utbildningen. – Det var långa dagar och vi fick aldrig känna oss bekväma, men så här i efterhand inser jag att verkligheten är ännu tuffare och jag är glad att vi fick genomföra alla de utmaningar som vi gjorde. På Norrlandstvätten har Johanna med sin personal lyckats bra med att utveckla verksamheten. I sitt första bokslut som VD i slutet av september 2017 hade omsättningen ökat med 38,8 procent jämfört med året innan, och vinstmarginalen gått från nära noll till 13 procent. – Företaget har haft några tuffa år men med rätt investeringar och ändringar i arbetsflöden har vi kunnat effektivisera och göra företaget mer lönsamt. Omsättningsökningen är till stor del ett resultat av

”Om vi fortsätter den utveckling vi har nu kommer jag att ha nått det målet inom tre år”

No Plan B grundades 2015 på initiativ av entreprenören Petter Mikaelsson som bland annat driver stålföretaget Repay. Grundidén är att eleverna under ett års tid får gå en intensiv utbildning där de lär sig allt från ekonomi och inköp till marknadsföring och ledarskap – och inte minst att jobba hårt. – Det är en tuff utbildning där man utmanas på olika sätt varje dag. Det är långa dagar och hårt arbete som gäller, säger Johanna. De två elever som presterar bäst under utbildning-

utvecklat samarbete med befintliga kunder, enligt Johanna. – Nu i år är målet att med bibehållen vinstmarginal öka omsättningen lika mycket som förra året. För att göra det behöver vi få in en rad nya kunder, säger hon. Den största kundgruppen för Norrlandstvätten är hotell och företag som tvättar arbetskläder, men de tvättar även allt från båtkapell till finklänningar och dunjackor. – Allt som är kopplat till tvätt kan vi hjälpa till med. Det är inte bara kemtvätt vi sysslar med, säger Johanna.

”Personalen är verkligen den viktigaste anledningen till att vi lyckats vända siffrorna”

PRISADES PÅ GALA

Tidigare i år blev Johanna prisad på Alvargalan som Årets unga entreprenör. – Vi var nöjda med nomineringen och hade absolut inte räknat med att få gå upp på scenen. Jag säger “vi” eftersom jag tycker att priset är till alla som jobbar här. Personalen är verkligen den viktigaste anledningen till att vi lyckats vända siffrorna till plus. Att jobba som företagare är enligt Johanna tuffare än vad hon någonsin kunnat tänka sig, men hon skulle inte vilja gå tillbaka till att vara anställd. – Att vara ytterst ansvarig är speciellt och allt faller tillbaka på mig om det händer något. Det är svårt att föreställa sig hur mycket press det är innan man provat. Det har varit som en berg- och dalbana, men jag ångrar inget. I det stora hela är det jättekul, säger hon. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


FÖRETAG | SIDA 27

Gunilla Viklund jobbar som konsult på Nyföretagarcentrum i Skellefteå.

De hjälper nya företagare FÖRETAG På Nyföretagarcentrum i Skellefteå möter Gunilla Viklund och hennes kollegor – gratis och konfidentiellt – över 300 personer varje år som är intresserade av att starta ett företag. I Sverige finns Nyföretagarcentrum på 99 olika orter varav Skellefteå är en. – Nyföretagarcentrum står på egna ben och finansieras alltid mer än 50 procent av näringslivet. Det är tack vare dem som det är gratis att komma hit, berättar Gunilla Viklund när vi träffas i kontoret på The Great Northern. Varje år hjälper de mellan 300 och 400 personer som är intresserade av att bli företagare. – Vi finns till för alla som har en affärsidé, ska köpa ett befintligt företag eller helt enkelt är intresserade av att bli entreprenörer men inte vet var de ska börja titta. Vårt enda kriterium är egentligen att du är ny som företagare, säger Gunilla.

På senare år har det blivit allt vanligare att personer med fasta anställningar vill starta eget vilket skiljer sig mot tidigare då en stor andel var arbetssökande personer som såg företagandet som en utväg. – Nu får man gå direkt från en anställning till att blir företagare och ändå ha möjlighet till starta egetbidrag. Är du anställd av Skellefteå kommun har du dessutom rätt till två års tjänstledigt ifall du väljer att starta eget. Det är Skellefteå ensam att erbjuda som kommun, säger Gunilla.

DÅTID, NUTID OCH FRAMTID

Det första steget när en person kommer till ett bokat möte på Nyföretagarcentrum är att rådgivaren går

igenom erfarenheter och hur nuläget ser ut. – Är personen till exempel anställd, student eller föräldraledig? Hur ser familjesituationen ut? Vilka erfarenheter har personen och hur ser nätverket ut? Det är viktiga bitar att fundera över innan du drar igång ett företag för att ha så goda förutsättningar som möjligt att lyckas. Därefter går de in på affärsidé, marknadspotential, målgrupper, prissättning, visioner och risktagande. – Det finns många faktorer att ta hänsyn till och därför är det bra att få prata med någon om dessa saker. Allt som du berättar för oss är konfidentiellt. Någon färdig affärsplan behöver inte vara klar inför det första mötet.

Fem tips till dig som funderar på att starta eget: Se över vilken situation du befinner dig i just nu. Är du anställd, student eller arbetslös? Kanske har du en familj som kan påverkas av beslutet? Det är viktigt att veta vilken utgångspunkt ditt företagande utgår från. Känn efter så att du har passion för affärsidén. Du måste verkligen vilja det här för att kunna möta både framgång och motgång. Fundera på vilka risker du är villig att ta och hur företagandet ska finansieras. Sätt en tydlig målbild. Vad är visionen för 3-5 år? Ett tydligt mål gör det enklare att lyckas. Ta hjälp av den rådgivning som finns. Rådgivningen är individuell och anpassas efter det läge du befinner dig i just nu. Även om du tror dig ha koll på det mesta skadar det inte att kolla med till exempel Nyföretagarcentrum.

– Nej, det kommer i ett senare skede. Av de som besöker Nyföretagarcentrum i Skellefteå startar ungefär 200 personer företag varje år. Av dem lever över 85 procent efter tre år. – I riket ligger snittet på 64 procent. Att vi lyckas bra hoppas och tror jag beror på att vi gör en grundlig genomgång vilket leder till att företagaren är bättre förberedd, säger Gunilla. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

En hjälpande hand i Skellefteå! Abbes Lokala servicetjänster är ett städ- & serviceföretag som fungerar som en hjälpande hand till både företag och privatpersoner – och fixar det du inte hinner, kan eller vill göra själva! Du har väl inte missat att du kan använda rot- och rutavdrag när du anlitar oss?


Jonas

Här finns stort och smått

Frida

– allt från små personbilar till pickuper och flyttbilar!

Hyrbil från 99:-/dygn och 0.99 kr/km

Er partner inom industrifärg! Vårt lager är kundstyrt och alltid välfyllt för omedelbar leverans. Distributionen är anpassad för att så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt leverera materialet till Er.

Vi är världens äldsta och största hyrbilskedja med begagnade bilar. Vårt koncept är att erbjuda ett prisvärt hyrbilsalternativ utan att detta på något sätt går ut över säkerhet eller service. Vårt namn hänvisar självironiskt till vrak, men våra bilar är naturligtvis besiktigade, rena, välunderhållna och av välkända och tillförlitliga märken.

VI HJÄLPER DIG MED INDUSTRIFÄRG, ROSTSKYDDSFÄRG, BILFÄRG & TILLBEHÖR

Vi finns i Shells gamla lokaler på Vitberget nedanför Campingen.

rent-a-wreck.se Tel 0910-911 10

Ring eller besök oss så berättar vi mer!

0910-610671 | GYMNASIEVÄGEN 24

Öppettider: må-fre 8-16 Slalomvägen 2, Skellefteå

(HUSET SÖDER OM LEOS LEKLAND)

TUFFARE OCH SMARTARE ÄN NÅGONSIN TUFFARE OCH SMARTARE ÄN NÅGONSIN

Nya X-Klass. First of a new kind.

Nya X-Klass är en fullfjädrad pickup. Och samtidigt en fullfjädrad Mercedes-Benz. I X-Klass får du allt du behöver för att prestera i tuffa förhållanden, utan att kompromissa med varken teknik, design eller komfort. Välkommen in för att boka en provkörning i nya VARA NAVARAX-Klass. Den första pickupen med en stjärna i fronten.

X-Klass 250 d

PROGRESSIVE Edition 4MATIC (190 hk)

Fr.

315 900:- ex. moms

TAD KAMPANJMODELL

STAD KAMPANJMODELL BLE CAB 2.3 DCI 190 fram HK 7AT TEKNA Räkna din4X4 egen månadskostnad på transportbilar.mercedes-benz.se UBLE CAB 2.3 DCI E6 160 HK MT N-CONNECTA

299.900 KRKRexkl.exkl.moms moms SPARA 35.000 KR! 229.900 234.900 KR exkl. moms MED METALLIC LACK

Frontkollisionsvarning & autobroms • ACC – klimatanläggning • NissanConnect navigation med bluetooth för und Monitor•och Parkeringssensorer bak •• LED-strålkastare lättmetallfälgar • Glastak • för Läderklädsel g & View autobroms ACC – klimatanläggning NissanConnect• 18’’ navigation med bluetooth telefon och audio

Bil Dahl AB Tjärnvägen 3, 931 21 Skellefteå 0910-14260 | www.bildahl.se

Andreas Andersson

Andreas 0910-71 43 60Jens • 070-299 Larsson 01 42 Andersson 0910-71 43 63 070-299 01 42 0910-71 43 60 andreas.andersson@bildahl.se

Öppettider: Mån-tors 9-18, fredag 9-17, lördag 10-14 Tjärnvägen 3, 931 21 Skellefteå 0910-14260 | www.bildahl.se

Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad. ¹ Paket Business: Finansiell Leasing via Mercedes-Benz 3515 kr/mån,9-18, 36 mån, 6 0009-17, mil, restvärde %, 1:a förhöjd avg. 30 %, rörlig ränta (oktober 2017) inkl. Service Complete. Öppettider:Finans, Måndag-torsdag fredag lördag40 11-14

dad körning lit./100km: 6,3–7,0. -utsläppför g/km: 167-183. Samtliga priser exkl. moms. Bilen på bildenFörsäkring är extrautrustad. Tillverkargarantin på 5 år, på(publ). Nissans Leasingavgift exkl.CO moms. Reservation sedvanlig kreditprövning. Mercedes-Benz Finansknuten i samarbete med If Skadeförsäkring Kontantpris X-Klass 250 d PROGRESSIVE Edition 4MATIC: 315 900 kr. ex. moms. 2 nsad till en körsträcka på 160.000 km. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare. Med reservation för eventuella ändringar. Erbjudandet gäller på dad körning lit./100km: 6,3–7,0. CO -utsläpp g/km: 167-183. Samtliga priser exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad. Tillverkargarantin på 5 år, på Nissans panjbilar i lager, dock senast till 31/3 2017. 2 nsad till en körsträcka på 160.000 km. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare. Med reservation för eventuella ändringar. Begränsat antal bilar i lager.


Om du vill mycket kan du få ett företag av oss Ansök till entreprenörskolan på www.noplanb.se

Konferens goes home style Att vara ”som hemma” verkar vara värsta trenden just nu. Tänka sig, efter typ 70 år är vi plötsligt spot on! Välkommen till ett riktigt hemlagat och nybakat möte. MEDLEFORS.SE


SIDA 30 | FÖRETAG

Så växte Tomas barndomshobby till ett börsnoterat tech-företag FÖRETAG Mobilspelet World Hockey Manager har redan laddats ned av flera hundra tusen användare världen över och företaget sysselsätter numera närmare 20 personer på kontoret i Skellefteå. Vi har tagit ett snack med grundaren Tomas Nordström om hur allting började, reklamkuppen med Jimmie Ericsson – och varför de vill fortsätta att bygga bolaget i just Skellefteå. Tomas Nordström, 35 år från Skellefteå, möter upp mig i det nya företagshuset The Great Northern i centrala Skellefteå. På bottenvåningen sitter företaget Gold Town Games som Tomas varit med och grundat. – Vi är ungefär 20 personer som jobbar här nu och snart kanske vi måste hitta en större lokal, men det är angenäma problem, säger han och ler. Resan till lanseringen av deras första produkt, mobilspelet World Hockey Manager, började redan när Tomas var tio år – men det är först de senaste åren som hans idéer blivit verklighet. – När jag var liten gjorde jag egna managerspel i mitt kollegieblock. Jag började i en lägre division och genomförde säsongerna med hjälp av att slå tärningar. Det var ganska avancerat med seriesystem, tabeller, lönebudget och hur spelare utvecklades, berättar Tomas. När de fick hem sin första dator flyttade spelet in i Excel och därefter kom de populära fotbollsmanager-spelen som går att spela online. Det var även i samband med detta som han fick en fördjupad kontakt med hockeyspelaren Jimmie Ericsson – som senare skulle bli en viktig kugge i företagsbyggandet. – Jag har försörjt mig som pokerspelare och träffade Jimmie inom den världen. Sedan har vi lagt orimligt många timmar på att spela Football Manager mot varandra, säger Tomas och skrattar. Idén att faktiskt bygga ett eget managerspel började realiseras våren

2015 efter två års studier till sportmarknadsförare i Helsingborg. – Det fanns inget managerspel för ishockey och även om sporten inte är lika stor som fotboll finns det miljontals personer som är intresserade runt om i världen, säger Tomas. Han tog kontakt med Jimmie Ericsson och frågade om han var intresserad av att investera i projektet, vilket han var. Tillsammans med sin dåvarande lagkompis Tony Mårtensson, bloggaren Johan “Mr Madhawk” Svensson och några privatpersoner bidrog de till en miljon kronor som gjorde att ytterligare två personer kunde anställas, och att de första skisserna på spelet skapades. – Det är en investering med extremt hög risk att gå in så tidigt i ett bolag, men samtidigt chans till hög reward, säger Tomas.

”När jag var liten gjorde jag egna managerspel i mitt kollegieblock”

FLER INVESTERARE

För att få igång projektet på allvar behövdes dock mer pengar, och senare under 2015 klev ytterligare 17 ishockeyoch fotbollsspelare in med pengar. Många med meriter från svenska landslag. – Med dessa pengar kunde vi sätta ihop ett team på fem personer i Skellefteå för att lägga grunderna och ta fram bra underlag, säger Tomas som åkte till Stockholm i januari 2016 för att presentera spelet för allmänheten. – Det kom ungefär 150 personer på mötet varav många riktigt slipade investerare. Vi visste inte vad vi skulle

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

vänta oss, men det gick väldigt bra. Vi hade sökt 3,75 miljoner kronor, men vi fick intressenter för 12 miljoner. Det gjorde att vi hade förmånen att kunna välja bland investerarna och ta in de personer vi trodde var långsiktigt intresserade. Totalt blev det 6,4 miljoner från den rundan och med dessa pengar gick startskottet för att faktiskt kunna börja utveckla ett spel med potential att nå marknaden. – Först då blev det lättare att locka kompetenta människor att lämna sina befintliga jobb för att börja hos oss.

att bestämma var vi ska lägga vårt fokus, säger Tomas. Redan tidigt under 2016 bestämdes att företaget skulle börsnoteras. – Dels var det för att snabbt få in kapital för att kunna färdigställa spelet, göra det så bra som möjligt och kunna skala upp bolaget – men även göra det enklare för investerare att kunna gå med eller ur då det är börsen som bestämmer priset.

BÖRSNOTERING

Under våren 2016 anställdes flera nyckelpersoner. Leif Rehnström, VD och grundare av Hello Future, klev in i styrelsen, Lars Alin anställdes som teknisk chef och Per Hultgren som VD. – Jag ville själv kliva ner från VD-posten för att styra mot andra uppgifter i företaget. Nu ansvarar jag främst för PR, sociala medier och allt som rör spelets community. Att ta emot användarnas tankar och idéer är enormt värdefullt för

Gold Town Games första produkt är mobilspelet är World Hockey Manager


FÖRETAG | SIDA 31

FOR BETTER MEETINGS

På Scandic tror vi på mötet. Att det som sker i konferensrummet kan förändra ditt företag, branchen och till och med världen. Därför har våra mötesrådgivare uppgiften att anpassa, planera & finjustera mötet efter er, så ni kan fokusera på att åstadkomma så mycket nytta som möjligt.

Tomas Nordström är grundare till Gold Town Games som producerar manager-spel till mobilen.

För de som investerade tidigr har det blivit en väldigt lönsam affär. – Ja, de som varit med från början och fortfarande är kvar i bolaget har gjort en bra affär, säger Tomas.

LYCKAD LANSERING

Den första versionen av World Hockey Manager lanserades i Tjeckien den 30 december 2016 för att sedan släppas i Finland och i Sverige 2017. – Det har varit många långa dagar och jag är grymt imponerad av teamet. Spelet har tagits emot bra och totalt sett har det blivit en lyckad lansering, säger Tomas som inför lanseringen i Sverige gjorde en reklamfilm där Jimmie Ericsson hintade om comeback. – Flera stora medier publicerade filmen och skrev artiklar, så det blev väldigt lyckat ur PR-synpunkt, säger Tomas och ler. Nu, när spelet är lanserat i flera delar av världen, har nästa spel påbörjats. Under kommande år ska ett fotbollmanager-spel lanseras. – Där har vi större konkurrens, men

även en större marknad. Vår stora fördel är att vi kan lyfta över många saker direkt från hockeyspelet in till fotbollen, vilket sparar både tid och resurser, säger Tomas och fortsätter: – Dessutom har vi skaffat oss mycket viktiga erfarenheter från utvecklingen och lanseringen av World Hockey Manager, så vi jobbar vidare efter visionen om att bli världsledande inom genren för sport-managerspel.

”Överens om att vi vill bygga detta med hjärtat i Skellefteå”

AND ENERGY FOR YOUR BRAIN

HJÄRTAT I SKELLEFTEÅ

Företaget har sedan starten haft sitt säte i Skellefteå – och det är inget som kommer att ändras. – Styrelsen och ägarna är överens om att vi vill bygga detta med hjärtat i Skellefteå. Vi ser stort värde av att bidra till staden och vara med och bygga upp en spelindustri här, säger Tomas. Billigare hyror än i stora städer och lättare att sticka ut är två anledningar. – Men även för att Skellefteå är hemma för oss, och det kommer det alltid att vara. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

För att lyckas med mötet och komma på många bra idéer behöver din hjärna energi. Därför storsatsar vi på god och nyttig mat, som gör dig glad vare sig vi serverar frukost, fika, lunch, eller middag. Bestäm själva om ni vill äta under pågående möte, bryta upp för en välbehövlig paus eller runda av med en sittning och trerättersmiddag.

TELEFON: 0910-75 24 14 www.scandichotels.se/skelleftea meeting.skelleftea@scandichotels.com


SIDA 32 | MAT

Söta saker med citron MAT Inga sura miner med Susanne Sigårdens fantastiska citronrecept.

”[Citronen] är en underlig frukt, inuti sur, men cortex besk och adstingerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, när de ha citron. Men man skall agta sig för den, som kommer från Indien.” skrev Carl von Linné omkring 1750. Vad Carl von Linné hade för belägg att man skulle akta sig för citroner från Indien, vet jag inte. Indien är en av de största producenterna i världen av citron och forskare tror att de första träden började växa i södra Indien. Ett träd kan producera upp mot 270 kg frukt per år! Bladen kan man också använda till att göra te.

GODA EGENSKAPER

Citron är en frukt som inte innehåller några allergener och den finns färsk och tillgänglig året runt. I Asien visste man redan för 2000 år sedan om dess antiseptiska egenskaper och det har faktiskt till och med blivit bevisat att citroner kan mildra bland annat acne och insektsbett. Citron sänker högt blodtryck, kan lindra reumatism och döda cancerceller. Den innehåller

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

dubbel så mycket c-vitamin som apelsin och stärker både blodkärlen och ökar kroppens förmåga att bli av med toxiner.

CITRONTRÄD

Jag tycker citron är en magisk frukt och behöver jag ens säga att jag har ett citronträd hemma? Tyvärr är jag inte ens nära att vara självförsörjande, men mitt fina citronträd ligger mig så varmt om hjärtat. Alltså doften när det blommar! Och sen kommer det frukt! Och bladens doft när solen ligger på eller man gnuggar på dem lite lätt för tankarna direkt till medelhavet och sommar och sol. Jag älskar det friska och syran den ger i både desserter och andra maträtter. Jag använder ofta olika citrusfrukter i min

matlagning och då både zesten och saften. Men jag köper bara ekologisk citron eftersom citron tillhör den mest besprutade frukten och den även behandlas med ett antimögelmedel som har väldigt många negativa effekter på dig. Min uppmaning idag till dig är: Köp ett citronträd. Ät mer citron. Och ha det fint!

Text & Foto: SUSANNE SIGÅRDEN


MAT | SIDA 33

Chèvresnittar

Creme brulée-paj med citron 200g digestivekex ½ dl strösocker 75g smält smör fyllning: 2dl strösocker 2msk vetemjöl 300g philadelphia 4 ägg 1 dl grädde 1 vaniljstång 1 citron, zesten och hälften av saften råsocker 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, mixa kexen och blanda ihop allt.

2. Tryck ut i en form med 20 cm i diameter, även upp en bit på kanterna. Det går lätt med baksidan av en sked. Grädda 10 minuter. Ta ut och sänk värmen på ugnen till 150 grader. 3. Under tiden gör du smeten. Blanda ägg, grädde, vaniljstång och zest samt saft från citronen. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda tills smeten är jämn. Häll den i formen. 4. Sätt in i ugnen, 150 grader, i ca 55 minuter. Den ska stanna av men inte vara välgräddad. Du vill att den ska vara lite krämig. 5. Strö råsocker på pajen och bränn med en bruléebrännare så du får ett knäckigt täcke. Servera direkt.

Citron- & blåbärskaka

Citronmascarpone med passion, för 6 500g mascarpone 1 dl florsocker 1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver 1 citron, zesten och hälften av saften nötter: 1 dl dulche de leche 1 dl salta mandlar 1 dl pekannötter 5 passionsfrukter 50g vit choklad 1. Hacka hälften av nötterna grovt och blanda alla nötter och dulche.

Sprid sedan ut på ett bakplåtspapper så de ligger separerade. Sätt in i ugnen på 200 grader ca 10 minuter tills de ser knäckiga ut. 2. Vispa ihop mascarpone, florsocker, vanilj och citronen till en fluffig jämn kräm. Om du tycker den känns tjock, späd på med lite vatten tills den känns bra. 3. Gröp ut passionsfrukterna och fördela innehållet i 6 glas. 4. Sätt mascarponekrämen i glasen och toppa det hela med nötter och riven vit choklad.

150g smör, rumstempererat 2 dl strösocker 3 ägg 2 dl turkisk yoghurt ½ dl blå vallmofrö 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1½ citron, skal från 1 och saft från 1½ 100g blåbär kräm: 300g turkisk youghurt 2½ msk honung 1 vaniljstång ½ citron, saften

3. Häll i en form, 25 cm diameter, som är täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader 35-40 minuter. Under tiden blandar du alla ingredienser till krämen till en slät konsistens. Sätt in i kylen. 4. När kakan är uttagen ur ugnen och kall brer du på krämen och toppar det hela med blåbär.

200g blåbär 1. Vispa smör och strösocker poröst. Tillsätt sedan äggen ett och ett. 2. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner resten av ingredienserna. Sedan vänder du ner mjölblandningen och till sist försiktigt ner med blåbären.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Rätt svar från förra numret: TELFM Grattis till Karin Ahlard

SIDA 34 | KORSORD

Vinnaren meddelad via e-post.

Megafonen-kryss KORSORD Lös Megafonen-krysset så har du chans att vinna två luncher på Stadshotellets restaurang Verandan. Bland de rätta svaren väljer vi ut en vinnare som presentkort för två luncer på Verandan i Skellefteå. FÖRSTÄRKA GRUNDEN

OXUDDE 0775

TECKEN

HIERARKI

3

DRA IN PÅ

DRAGET FN MEN INTE HÄR

MONARK HAR SUGANDE RYTM

ENSAM I SITT SLAG

NAKEN KULTUR

BANTNINGSMETOD

UNDSET

KOMBO PÅ FÖRMIDDAGEN

KOPPLAD STRYKNÖSPEÖVRE EX- KER BRA LAR PÅ LANDE TREMITET KROPP

GRIPEN

KAVAT

SYSTERDOTTER BIBELDEL

FÖREKOMMER

FLOTT BIL KORT

KONSTRIKTION SKRIVA

JIM EDGAR & TRÖJAN

ÄR SORAN ISMAIL APERITIFREDSKAP

1

GLASS MED NORDISK SMAK

BRITAIN

2

NOSA

KOL

VÄDERSTRECK

BALJOR MED BALJVÄXTER

HUSA I VISS DEBATT

4

SÅRADE

FOG

ÄNGLASTAD

KVÄVE

ESKALERA

TEMPERAMENT BANALA DECKARGENRE

TA BORT

GAV VARNHEM TILL MUNKAR

GRAND VÄDERLUXE PÅ BIL STRECK

FÖRSÅTLIG

RIVIERASTAD

VAJANS UNGE

GÖRA DÅLIGT IFRÅN SIG

UNDERSTÖDJA KARVADE DEN ÄR EN LÅNG PERIOD

KRAFTÖVERFÖR I BILEN

KROPPSPULSÅDROR

BLÖTER PÅ

FÖLJE INGENJÖRSKONST

STYCKEN FRÅN DRÖM

KAN RIPAN BLI FÅNGAD I

SVÄRTADE

HÄNDEL- LEGASETEN ORDET

LUSTIGKURRE

MÄSTERSKAP & RÖR

DEN FÖRSKRÄCKLIGE

SPA- 5 NIELFLICKA

BEFALLNING

RYMDFIGUR SKAFTET PÅ LIEN

FÖRFARANDE GÅVA

HUNDRA KVM

SÅ HÄR TÄVLAR DU:

ÖVERFLÖDANDE

När du löst korsordet kommer du att få ut en bokstavskombination av de röda, numrerade rutorna. Skicka in den rätta bokstavskombinationen & din adress till korsord@megafonen.nu så är du med och tävlar. Vi behöver ditt svar senast den 15 mars för att du ska vara med i tävlingen. Vinnaren kontaktas via mail. Lycka till! MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

NÅGOT FRUSET OCH SÖTT

1

2

3

4

5

SKICKA RÄTT KOMBINATION TILL KORSORD@MEGAFONEN.NU OCH SKRIV ”MEGAFONEN-KRYSS” SOM ÄMNE.


@donvitoskelleftea Don Vito Skellefteå

Högklassiga råvaror på vedugnsbakade pizzor!

Dukade bord i mysig miljö!

Vi har fullständiga rättigheter, välkommen till donVito på Sunnanå! WWW.DONVITO.SE | TEL 0910-79 00 70 LANTMANNAGATAN 10, SUNNANÅ

STADSKALLAREN

RESTAURANGEN

LUNCHMARKNAD

Tisdag-lördag

Måndag-fredag 11-14

NY MENY

I vår nya 6-rätters Chef Choice hittar du riktiga norrländska smaker & råvaror. Hela menyn finns på vår hemsida.

Tips!

Under SM-veckan har vi även öppet måndag 19 mars! Boka bord på www.stadskällaren.nu

GOURMETPÅSEN Varje fredag

Storgatan 43A Skellefteå

23 olika sallader, chark & ostar från saluhallen och nybakat bröd. Du hittar alltid rätter med kött, fisk och vegetariskt på den varma delen. Ta med till kontoret eller ät hos oss i vår mysiga saluhallsmiljö.

BORDSBOKNING

Nyhet!

Från och med måndag 19 mars går det även att boka bord till lunch!

En förberedd gourmetmiddag för två. Bokas på vår hemsida www.stadskallaren.nu

VÄLKOMNA

www.stadskallaren.nu


Foto: Kaj Bjurman

i k ö s e b n i F ! n a l l y h s i lösgod GÄSTSPEL PÅ HEMMAKVÄLL

1/3

Sportlovskul! Snart är både lovet och Vitbergets Dag här och det finns många härliga aktiviteter att välja på. Kolla in www.skelleftea.se/ute och se vad som passar just dig.

Nygatan 26, Skellefteå | www.hemmakvall.se

Kultur & Fritid

Skellefteå kommun

AKTUELLA FILMER PÅ BIO I SKELLEFTEÅ Bioprogrammet hittar du varje dag på megafonen.nu

BIOSTADEN AVENY Torget 4 Skellefteå Tel: 0910-70 10 01 Kundtjänst: sf.se, info@svenskabio.se Läs mer, se trailer och boka biljett på svenskabio.se eller i SF Bio appen.

Fifty Shades Freed NU PÅ BIO

The Shape of Water NU PÅ BIO

Black Panther NU PÅ BIO

Coco NU PÅ BIO

Drama av James Foley med Dakota Johnson, J Dornan Speltid: 1 tim 46 min

Drama, Romantik, Fantasy av G Del Toro m S Hawkins Speltid: 1 tim 59 min

Action, Äventyr, Sci-Fi av R Coogler med C Boseman Speltid: 2 tim 14 min

Animerat, Äventyr, Komedi, Familj av L Unkrich, A Molina Speltid: 1 tim 45 min

Agatha – Granndetektiven NU PÅ BIO

Pelle Kanin BIOPREMIÄR 23 FEB

Wonder BIOPREMIÄR 23 FEB

Every Day BIOPREMIÄR 23 FEB

Phantom Thread BIOPREMIÄR 2 MARS

Familj, Animerat av Karla von Bengtson Speltid: 1 tim 17 min

Animerat, Komedi, Familj av Will Gluck Speltid: 1 tim 35 min

Drama, Julia Roberts, Owen Wilson Speltid: 1 tim 53 min

Drama, Romantik, Fantasy av M Sucsy med J Smith Speltid: 1 tim 37 min

Drama av P T Anderson med Daniel Day-Lewis Speltid: 2 tim 10 min


FILM | SIDA 37

Tre Oscarnominerade filmer

En film om 1 utmaningar 2

The Shape of Water (nu på bio) En av årets mest kritiker-

rosade film, regisserad av Guillermo del Toro. Sally jobbar som vaktmästare på ett topphemligt statligt laboratorium under kalla kriget. Hon lever ett isolerat liv, döv sedan födseln. När hon en dag upptäcker en hemlig varelse på anläggningen tar hennes liv en oväntad vändning.

FILM Wonder visar hur vi alla bär på ärr och utmaningar.

Wonder (kommer på bio) August Pullman har haft en uppväxt som skiljer sig från de flesta andra barn. Han föddes med en genetisk avvikelse som missbildade hans ansikte, vilket fram till nu har hindrat honom från att göra saker som är självklara för andra barn. Efter många och svåra operationer kan han vid tio års ålder äntligen prata, höra och se precis som alla andra. Hans mamma Isabel (Julia Roberts), som har undervisat honom hemma, bestämmer att det är dags för honom att börja på en riktig skola. August är livrädd för vad de andra barnen ska säga och hur de ska ta emot honom. Redan under den första dagen får han sina farhågor besannade, men tack vare sina föräldrars och syster Livs stöttande ord fortsätter han att kämpa för att bli accepterad hos de andra barnen.

Inte helt oväntat visar det sig snart att alla andra barn också har sina utmaningar, inklusive hans syster som tycker att deras föräldrar inte ser henne.

"En perfekt familjefilm på sportlovet"

Wonder är baserad på den bästsäljande boken med samma namn (Undret på svenska) av författaren R.J Palacio. Berättelsen visar hur vi alla bär på ärr och utmaningar med att hitta vår plats och att kunna uppskatta sig själv. Det är samtidigt en väldigt varm och rolig film som garanterat kommer att ge dig en glädjetår eller två. En perfekt familjefilm på sportlovet. Tobias Norrfors

Phantom Thread (2 mars) Phanton Thread hand-

lar om skräddaren Reynolds i London på 50-talet. Han lever ett liv mitt i centrum av kungligheter, filmstjärnor, glamor och lösa förbindelser. En dag korsas hans väg av Alma som vänder hans liv upp och ner och får honom att känna sann kärlek.

3

Lady Bird (8 mars) Lady

Bird är både en underhållande och gripande film om tonåringen Christine och hennes dramatiska relation till sin mamma. Christine vill förändra sitt liv, flytta från västtill östkusten och börja på en skola som är som Yale (men kanske inte Yale eftersom hon mest troligt inte tar sig in där). Drama, skratt, tårar och kärlek i en härlig blandning som nominerat den till hela fem Oscar, inklusive bästa film.

Lättsam och tänkvärd serie The Good Place (Netflix) Tänk om du vaknade upp en dag och insåg att du var död, överkörd av en lastbil efter att ha försökt undvika ett skenande tåg av kundvagnar utanför ditt lokala köpcenter. Det är upptakten till den lättsamma men tänkvärda serien The Good Place. Alla har vi nog någon gång funderat på vad som händer efter döden. Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) behöver inte fundera längre. Hon är död och har hamnat i en värld som vid en första anblick verkar vara himlen, men som kort och gott kallas för The Good Place. Istället för en gud finns det en arkitekt, Michael, spelad av sitcomlegenden Ted Danson. Michael berättar för Eleanor att anledningen till att hon har hamnat där är alla de goda osjälviska gärningar som hon har

utfört under sitt liv på jorden. Problemet är bara att det har skett ett misstag. Eleanor var långt ifrån en god medmänniska, snarare tvärtom. För att undvika att hamna i The Bad Place, där invånarna konstant blir torterade medan de tvingas lyssna till liveinspelningar av Eagleslåtar, tar Eleanor sin själsfrände (ja, alla i The Good Place har en) till hjälp. Han är en före detta etikprofessor som motsträvigt bestämmer sig för att hjälpa henne. The Good Place är en välskriven och smart sitcom som raljerar över vad vi anser vara goda och dåliga gärningar. Var skulle du hamna? Är du en person som värmer fisk i kontorets micro? Tar du av dig skorna och sockarna på flyget? Då kanske du kommer att få lyssna på Eagleslåtar för evigt. Tobias Norrfors

"En välskriven och smart sitcom" MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


DIN LOKALA BILVERKSTAD SEDAN 1995

VI SLÄCKER DINA TVÅOR!

Precis som tidigare hjälper vi dig när du fått anmärkningar hos bilprovningen!

Allt inom skyltar och dekor. Nu hittar du oss på Verkstadsvägen i Skellefteå! AUTOAKUTEN I SKELLEFTEÅ AB

Verkstadsvägen 11, Skellefteå 0910-12957 | www.meca.se verkstad@autoakuten.se

5/5 Babblarna Show

Möt Babblarna i en svängig, interaktiv och rolig musikal med barnens stora favoriter! En historia om kärlek och omtanke om varandra, om äventyr, mod och om att annorlunda är bra det med.

BOENDE I FAMILJESVIT FÖR 2 VUXNA OCH 2 BARN, FAMILJEBUFFÉ SAMT FRUKOST FR. 1995:- /FAMILJ 14.00 Babblarnas musikal 17.00-20.00 Familjebuffé i restaurangen Extranatt: 600:- per rum 0960 55 50 info@hotell-laponia.se www.hotell-laponia.se

www.lindbergs-reklam.se Lindbergs Reklam 0910-163 73 reklam@lindbergs-reklam.se

HJÄLP SYRIEN! Swisha valfri gåva till 123 000 46 48 eller sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och skänk 100 kr. Genom att sms:a eller swisha godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina personuppgifter hanteras enligt PUL.


SISTA SIDAN | SIDA 39

Tar esporten till en ny nivå NÖJE Nordsken arrangerar det hittills största esporteventet norr om Uppsala på årets festival. Med hjälp av sponsorn Elgiganten tar Nordsken steget upp till proffsligan inom esport. Det finns nu en prispott för esport värd minst 160 000 kr och det utlovas en mäktig upplevelse, medryckande scenshower och massor av småtävlingar som involverar både esportare och besökare, skriver Nordsken i ett pressmeddelande. – Vi är otroligt glada över att Elgiganten valt att samarbeta med oss. Det här är en stor dag för Nordsken och esport i Norra Sverige. Med Elgiganten i ryggen kommer vi att kunna lyfta helhetsupplevelsen till en nivå som vi aldrig ens vågat föreställa oss, säger Nordskens projektledare Johan Linder.

STOR PRISPOTT

Just nu finns det en prispott på 110 000 kr i kontanter samt 50 000 kr i produkter men prispotten kan komma att utökas ytterligare då fler av Elgigantens varumärken kan komma att ansluta. – Nordsken är ett unikt event som

verkligen vågar utmana och som har haft en fantastisk utveckling under de senaste åren. Esporten behövde dock lyftas för att Nordsken skulle nå sin fulla potential. Gaming och esport är Elgigantens stora satsningsområde där vi ser att vi kan göra stor skillnad. Vi är otroligt peppade och tillsammans med våra leverantörer kommer vi att göra Nordsken till ett av de grymmaste esporteventet i Norden, säger Alexander Åberg, Gamingsansvarig på Elgiganten. De stora turneringarna på Nordsken kommer att vara i Overwatch, CS:GO och Super Smash Bros. – Vi har även en ambitiös plan för scen, rök, ljud och ljus som kommer tillföra en viktig dimension. Det ska inte bara vara en tävling om stora pengar utan det ska vara en fantastisk upplevelse som du måste vara där för att ta del av säger Johan Linder. Nordsken arrangeras i år den 1012 maj på Skellefteå Kraft Arena.. Magnus Lindkvist

Johan Linder

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Megafonen MEGAFONEN Nöjet är på vår sida

ANNONSERA I MEGAFONEN Att skicka ut en tidning till många brevlådor kan alla – men blir den inte läst är det lönlöst. Därför lägger vi ner tid, energi och en stor portion kärlek på innehållet i våra produkter. Vi är helt övertygade om att bra, lokalt läsvärde är det som når ut bäst och ger din annons största möjliga exponering.

Har du frågor eller vill boka en annons? Kontakta oss gärna via telefon, e-post eller kolla in megafonen.nu/annons för att få veta mer om hur du och ditt företag kan synas i Megafonen.

sKeLLeFteå | Nr 3 | 2016

NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

SKELLEFTEÅ | NR 3 | 2017

Tema:

Mode & Skönhet

NÄSTA NUMMER 21/3:

skäggtrender + Ögonfransar + Vårmode +

SM-veckan, vårmode, nöjen, skönhet och mycket mer! Kommande nummer: 21/3, 25/4, 23/5, 20/6

SANNA HEDSTRÖM: ”Jag tycker om idéer som är lite märkliga och egna”

TEMA:

MAGNUS EKMAN: ”Pinchos koncept är ambitiöst utan att vara pretentiöst”

MODE & SKÖNHET

+ ÅRETS VÅRMODE + SKÖNHETS-TIPS + THE JACKPACK

Börjar tatuera på hemmaplan Här vill de

öppna Pinchos

Efter åtta år som tatuerare i Piteå – snart öppnar Sanna Hedström en egen studio i Skellefteå: ”Det känns skönt att vara hemma”

Den populära

app-restaurangen Pinchos planerar att öppna i centrala NÖJE så sKa aLLstars Nya ägare reNovera KrÖNiKa CeCiLia edström om att aLLtid Skellefteå – redan i sommar: ”En färgsprakande restaurang” vara uppKoppLad FiLM osCar Byströms FiLmtips MODE LiNNea johaNssoN & aLexaNder BoLiN visar vårmode sKÖNhEt så hittar du rätt masCara + myCKet mer! NÖJE FESTIVAL ÅTERUPPSTÅR PÅ NY PLATS MUSIK DE SAMLAR IN PENGAR TILL CANCERFORSKNING GENOM KONSERT SHOPPING HAN TROR PÅ DEN LOKALA HANDELN INTERVJUN MARIELLE ECKLUND OM SIN TID I USA FILM SÅ BRA ÄR NYA SKÖNHETEN & ODJURET + MYCKET #SkellefteLever MER!

#SkellefteLever

Peter Ziolkowski

Frida Granlund

Megafonen

Säljare / Marknad 070-608 60 16 peter@megafonen.nu

Säljare 076-281 90 09 frida@megafonen.nu

www.megafonen.nu 0910-18095 info@megafonen.nu


Megafonentidningen nr 2 2018  

Läs senaste numret av Megafonen här – tema företagande, karriär och studier + nöje, mode och mat i Skellefteå.

Megafonentidningen nr 2 2018  

Läs senaste numret av Megafonen här – tema företagande, karriär och studier + nöje, mode och mat i Skellefteå.