__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MEGAFONEN NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

SKELLEFTEÅ | NR 9 | 2016

Tema:

Hus & inredning

+ LJUSSÄTTNING + INSPIRATION + HUSBYGGEN

JENNIE & ANTON: ”ETT PERFEKT LÄGE MED NÄRA TILL STAN, SKOG, DAGIS OCH SKOLA”

Nybyggarna på Eriksberg Följ med till Västra Eriksberg där Skellefteås nya kvarter växer fram: ”Stor variation på husen”

NÖJE LALEH INFÖR SIN SLUTSÅLDA SPELNING I SKELLEFTEÅ INREDNING DE FÄLLDE IN TV-SKÄRMAR OVANFÖR KÖKSBÄNKEN MODE EMMA ACKELID OCH MIKAEL STÅHL VISAR HETT MODE FÖR KYLIGA DAGAR FILM NY SERIE PÅ NETFLIX SOM DU INTE FÅR MISSA + MYCKET MER!

#SkellefteLever


SIDA 2 | MEGAFONEN

Inget hus är det andra likt INLEDARE Variationen av hustyper på Västra Eriksberg ger liv till det nya bostadsområdet.

Innan jag började jobba med det här numret av Megafonentidningen hade jag aldrig besökt Västra Eriksberg, trots att jag bor i närheten. Däremot hade jag sett de nybyggda husen på avstånd och blivit mer och mer nyfiken på området som växer fram ovanför Erikslid. Vi i redaktionen misstänker att det är fler som är nyfikna – och bestämde oss för att besöka några av de som ska bo där. När jag sedan tog mig dit för att intervjua en av de familjer som flyttat in blev jag fascinerad över variationen av olika hustyper. Det är allt från nästan helt kvadratiska funkisvillor till timmerhus och mäktiga suterrängvillor. – Det är bara roligt att variationen är så stor istället för att allt ska se likadant ut, konstaterar Ingemar Norman som nyss flyttat dit. Jag kan inte annat än hålla med. Restriktionerna på hur tomtägarna får bygga har varit väldigt få vilket resulterat i att det varit möjligt att bygga så olika villor. Av de 26 tomter som finns på etapp 1 är snart alla bebyggda, men i etapp 2 och 3 – som totalt inrymmer ytterligare 53 tomter – är det bara ett fåtal hus

"Nyfiken på området som växer fram" som är påbörjade. Vad som ska byggas där vet vi inte – men jag ser fram emot att se resultatet och jag är övertygad om att vi kommer få anledning att besöka området för inspirerande reportage även i framtiden.

HEJSA å ÅÅÅ 5 ST FÖR 99 KR ASIATISKA LILJOR

Trevlig läsning!

MAGNUS LINDKVIST

Chefredaktör | magnus@megafonen.nu

AZALEA

79 KR

MEDARBETARE I DETTA NUMMER: Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu Tobias Norrfors | tobias@megafonen.nu Lina Bjurman | lina@megafonen.nu Omslaget: Jennie Lindberg & Anton Enstrand. (Läs mer på sida 19) Foto: Magnus Lindkvist

Vill du annonsera i Megfonen? Med posten som distributör når du med Megafonentidningen ut till över 30 000 hushåll i Skellefteå kommun – även till de med ”ej reklam” – och som annonsör får du exponering i en läsvärd och uppskattad produkt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att synas? Kontakta oss eller besök www.megafonen.nu/annons Peter Ziolkowski, Säljare Telefon: 070-608 60 16 peter@megafonen.nu Frida Granlund, Säljare Telefon: 076-281 90 09 frida@megafonen.nu

NÖJESMEGAFONEN I SKELLEFTEÅ AB

Ansvarig utgivare: Magnus Lindkvist | magnus@megafonen.nu Upplaga: 31 000 ex Distribution: PostNord Postadress: Kyrkstadsvägen 14, 931 33 Skellefteå. E-post: info@megafonen.nu Telefon: 0910-180 95

UTVALDA GRÖNA VÄXTER I LERKRUKA

2 ST FÖR 129 KR ERBJUDANDET GÄLLER TOM 29/10 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

INTERFLORA FRESH NYGATAN 52, SKELLEFTEÅ | TELEFON: 0910-10993 MÅN-FRE 9.30-18, LÖR 9.30-15


SIDA 4 | KRÖNIKA

Edström:”Lantisar och Stockholmare” KRÖNIKA CECILIA EDSTRÖM OM STOCKHOLMARE I SNÖSTORM, STAD VS LANDSBYGD OCH OM DET TRÖTTSAMMA I ATT HACKA NER PÅ VARANDRA: “LEDER BARA TILL ÖKADE KLYFTOR” Skådespelaren Filip Berg jobbade förra vintern med inspelningen av nya tv-serien ”Svartsjön”. I en artikel i Aftonbladet berättar han hur de åkte till Vilhelmina från Borgafjäll, stannade för att fota och råkade fastna med bilen i en snödriva. Mobilerna hade laddat ur, det började skymma och vägen var knappt trafikerad. Efter några timmars panikartat grävande med galgar och diverse annat fick de hjälp att komma loss av några förbipasserande biltestare. I värme och på väg hem målade han upp dramatiska bilder om hur illa det kunde ha gått, och att de faktiskt ”hade kunnat dö”. Öppet mål för människor på landsbygden och norr om Dalälven. Bara att klappa till och höja armarna i skyn, precis som en hel del gjorde. Jag vet inte hur många raljerande statusuppdateringar jag har sett om Stockholmsidioterna. ”Hemsk historia”. ”Kniv, spade, reservbensin och varma kläder. Standardutrustning kallas det.” ”Har de inte hört talas om kroppsvärme? Är väl bara att stoppa mobilen i armhålan.”

J

raket, ved och stormtändare samt skoterskor under en tur till Vilhelmina? Kunde det här till och med ha hänt även en person från norra Sverige? Klart som fan att man skulle bli rädd av att sitta fast mitt ute i ingenstans utan fungerande telefon i minusgrader. Det är få gånger, för att inte säga aldrig, som det ligger varma kläder eller något att gräva med i mitt bagage. Under vissa omständigheter är det knappast orimligt att man skulle kunna frysa ihjäl. Deras rädsla var högst befogad. De lever ju i sin verklighet med korta avstånd och något mildare klimat. När kylan biter till så kan vem som helst tappa fattningen.

D Cecilia Edström. Från Glommersträsk. Bosatt i Stockholm. Frilansjournalist och nyhetschef på Mittmedia

"Knappast orimligt att man skulle kunna frysa ihjäl"

a, jag förstår känslan. Att ge igen. Ge igen för uttalanden som ”Stockholmare är smartare än lantisar” eller att ”ni lever på bidrag från Stockholm för att gå runt”. Får man den lilla öppningen, att en simpel bilresa i vinterklimat, som alla i norr gör varje dag, enligt en ”Stockholmare” höll på att sluta i katastrof så är det klart att man river upp den, kliver in och börjar veva vilt omkring sig. Eller är det så klart? Nej, det är inte självklart. För samtidigt som det finns en rad människor i norr som brister i reflektionen över att de slår ner på exakt samma sätt som

vissa statsbor gör mot landsbygden, så finns det också de som kan se att vi är samma skrot och korn. ”lantisarna” och ”Stockholmarna”.

K

et är ”lantisarna” mot ”Stockholmarna”. Det är vi mot dom. Ett fenomen som kan appliceras på annat än bara nord/ syd. Och det är så tröttsamt. Jo, man ska slå ner på hur en del av journalistkåren och krönikörer skildrar norra Sverige. Hårt. Och stampa mer än gärna på politikernas bristande intresse för kolonialiseringen som pågår. Hårt. Men att inte ens försöka förstå de vanliga människorna (läs: Filip Berg och han arbetskamrater) leder bara till ökade klyftor mellan stad och land. Och det vill väl knappast någon? Jag vill till sist tacka min vän, en av få som faktiskt är ur-Stockholmare, för att hon lyfte det här perspektivet en gång när jag själv, för inte så längesedan, raljerade över ganska exakt samma sak som ni just läste.

anske är det inte så lätt att komma ihåg att man ska ha med sig spade, trangiakök, handvärmare, extra mobil, dunoverall, dunk med bränsle, ficklampa, GPS, nöd-

CECILIA EDSTRÖM | cecilia@megafonen.nu

Frilansjournalist och nyhetschef på Mittmedia

Innehåll | Nr 9 | 2016

Foto: Pressbild

INLEDNING Sida 2 KRÖNIKA &INNEHÅLL Sida 4 MEGAFONEN.NU Sida 7 NÖJE & KULTUR Sida 8-10 VÄSTRA ERIKSBERG LALEH

Sida 19-21

PETER NORLUND

Sida 25

MODE

Sida 13 BIG STEVE

LJUSSÄTTNING

Sida 29-33

Sida 16 DRÖMHUSET

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Sida 22 INREDNING

FILM Sida 26 HALLÅ DÄR...

Sida 34 Sida 37 Sida 39


Veckans

Halloween på O'Learys!

MM-KLIPP

Erbjudanden för hela familjen under vecka 44.

n e r ö f å Tv

Mycket mer för pengarna!

!

ÄT TVÅ,

BETALA FÖR EN

PASTASÅS Heinz. 400g. Jfr pris 12:50/kg

Erbjudandet gäller under AIK:s hemmamatcher, måndag till torsdag, 16.00-18.00. Begränsad meny. Gäller ej helgdagar.

ISHOCKEY! Vi visar alla Skellefteå AIK:s matcher i SHL.

Boka bord: 0910-73 93 08

BIOPAKET!

VM-KVAL FOTBOLL 1-2 november

SUPER KLIPP!

5:- 5:-

BLOCKLJUS

ROLL-ON Axe, 50 ml.

!

ment - passa på

Utgående sorti

50 %

14:90 REK PRIS 29:90

SNABBKAFFE 10-pack 3 in 1. Classic. 175g. Jfr pris 72:72/kg

AMERICAN COOKIES Bogutti. 135g. Jfr pris 74:07/kg

10:-

15:-

REK PRIS 15:90

REK PRIS 29:90

HALLOWEEN

Se vårt sortiment med halloweengodis, dräkter, masker och annat skrämmande kul!

GODISHINK

35:-

HALLOWEEN CHOKLAD

100g. Jfr pris 200:-/kg

REK PRIS 49:-

13/11 Frankrike – Sverige

CHAMPIONS LEAGUE

Boost. 250 ml. Jfr pris 20:-/lit

REK PRIS 20:-

för endast 199 kr/vuxen och 130 kr/barnmeny.

Erbjudandet gäller söndag till torsdag. Barnmeny upp till 12 år. Tillägg kan tillkomma på 3D-filmer. Biobiljetten kan nyttjas valfri dag.

SHAMPOO/BALSAM

REK PRIS 18:90

Mat och biobiljett

Välj mellan rätterna: Boston Celtic hamburgare, Classic Ceasar Sallad och Pasta Kyckling Alfredo.

SUPER KLIPP!

STORA SPINDLAR

REK PRIS 19:90

VAMPYRTÄNDER & BLOD

20:-

6-pack.

10:-

29:-

REK PRIS 29:90

REK PRIS 39:-

HALLOWEEN-

PIZZA

Godis. 435g. Jfr pris 89:65/kg

39:REK PRIS 48:90

HALLOWEENDRÄKTER Vi har massor av dräkter till barn, tonåringar och vuxna!

VAMPYRDRÄKT Barnstorlekar

MAKE-UP KRITOR 5-pack.

20:REK PRIS 29:90

199:HÄXDRÄKT Barnstorlekar

149:-

Priserna gäller t om den 5 november med reservation för slutförsäljning.

MM SKELLEFTEÅ KANALGATAN 31 • 0910-73 93 08 • OLEARYS.SE

Nöppelbergsv 16. 0910-107 80 mm.skelleftea@telia.com Månd-fred 10-19 Lör 10-17 Sön 11-17

LIVS • GODIS • HE M & HUSHÅLL HYGIEN • STÄD • HEM-EL • LEKSAK ER PRYDNAD • MAT TOR • KLÄDER VERKTYG • FÄRG • FRITID • DJURMAT mm.


249:-

149:-

:SPARA 50

Zombie-skelett Innehåller: Tröja, byxor, huva, handskar och mask. 122/128 cl. 134/140 cm. Rek. pris: 299:-

Häxklänning med glitter Innehåller: Svart klänning och hatt med ett silvrigt spänne. Finns i flera storlekar.

119:Djävul sminkset

I setet ingår 2 stycken röda och svarta djävulshorn, sminkpensel, sminksvamp, läskiga löständer med röd gom, sminkpalett med färgerna röd, svart och grå, självhäftande skägg.

4950 styck

Färgspray för håret 125 ml, tvätta ur med schampo.

LEKIA Skellefteå Tel 0910-129 80 • Solbacken, Varugatan 3. Öppettider: Vardag kl 10-19, lördag kl 10-16, söndag kl 11-16. • City, Trädgårdsgatan 8. Öppettider: Vardag kl 10-18, lördag kl 10-15. Erbjudanderna gäller så långt lagret räcker.


MEGAFONEN | SIDA 7 Foto: Arkivbild

Artisten och producenten Laleh kommer att spela inför en fullsatt Skellefteå Kraft Arena den 19 november.

Clown-förbud på Verandan NÖJE Eter de senaste händelserna med hotfulla clowner har Verandan och Club Fortuna beslutat att det inte är tillåtet att klä ut sig till clown på deras halloween-fester.

Lalehs spelning i Skellefteå slutsåld NÖJE Med en månad kvar till konserten i Skellefteå är föreställningen – bortsett från några få ströplatser – slutsåld. “Det är riktigt coolt”, säger arrangören.

ligt att det verkligen fungerar. Det är lovande inför framtiden, säger Sofia.

MÅNGA TILLRESTA

Av de som köpt biljetter kommer nästan hälften, 43%, från andra orter än Skellefteå.

– Att det är så många hitresta är också en bra sak för stan. Det är nästan fullt på alla hotell och positivt för handeln. Än vill hon dock inte jubla för mycket. – Det är riktigt coolt att det är slutsålt, men nu gäller det att genomföra eventet också. Sen får vi fira, säger Sofia. Vad Laleh har att säga inför spelningen kan du läsa på sida 13. Spelningen i Skellefteå är den 19 november på Skellefteå Kraft Arena. Magnus Lindkvist

Miljonsatsning på cykelsport HÄLSA Den 11 oktober sade fritidsnämnden i Skellefteå kommun ja till en satsning på olika cykelbanor i Vitbergsområdet. Fritidsnämnden har besultat att satsa 1,5 miljoner kronor på utveckling av cykelsport i Vitbergsområdet. Det handlar om cykelbanor av olika svårighetsgrad i terrängen med hin-

der och hopp som är gjorda i olika material.

– Tanken är att hela familjen ska kunna cykla tillsammans runt de här banorna efter bästa förmåga. Idéerna och tankarna har de enligt pressmeddelandet hämtat från Trysil i Norge där den här typen av cykelbanor med olika hinder och svårighetsgrader för hela familjen finns. Magnus Lindkvist

Foto: Caroline Roosmark

Som enda stad i norra Sverige blev Skellefteå vald när Laleh planerade sin kommande turné. Och det är nog ingenting hon ångrar nu. Sedan en vecka tillbaka är konserten slutsåld, bortsett från några få ströplatser. – Det är verkligen jättekul. Man hoppas alltid att det ska sälja bra men det går inte att veta innan, säger Sofia Andersson Lundberg, For Events AB, som är lokal arrangör. Tidigare har sådana här stora arenaspelningar ofta lagts i Umeå eller Luleå. – Det har sällan varit sådana här gig i Skellefteå och därför är det extra ro-

Fredag den 28 oktober arrangerar Club Fortuna halloweenfest på Verandan och dagen efter är det halloweentema med Ace Wilder på scenen. Arrangörerna hoppas på att se många utklädda – men inte till clowner. – På grund av det som skett den senaste tiden i landet och i regionen, med clowner som attackerar och skrämmer folk, har vi beslutat om clownförbud på vår halloweenfest. Vi vill att våra gäster ska känna sig trygga och ha trevligt på vår nattklubb utan oro. De som kommer utklädda som clowner kommer att nekas inträde, men om man tar av sig dräkten är man självfallet välkommen in, säger Sabina Jonsson, hotellchef, till Megafonen.

Lisa Nilsson till Skellefteå NÖJE Lisa Nilsson åker på vårturné – och kommer bland annat till Skellefteå. Våren 2016 turnerade Lisa Nilsson i Sverige och Danmark inför slutsålda konserthallar med bland annat de bejublade låtarna från ”Så mycket bättre” och det då nysläppta samlingsalbumet ”Ingen gör det bättre”. Nu är hon tillbaka med en ny vårturné 2017. Den 19 mars intar hon Balderhallen i Skellefteå som är en av tio svenska städer som hon och hennes stora konsert besöker. Biljetter till konserten, som presenteras av Blixten & Co tillsammans med For Events AB, släpptes den 17 oktober.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

GÖR SOM MEGAFONEN.NU, VÄLJ EN IT-PARTNER SOM VISAR VÄGEN! www.sherpas.se


SIDA 8 | NÖJE & KULTUR

Ny förening vill lyfta dansare i Skellefteå NÖJE I våras startades föreningen Dansplattform och nu är det dags för det första arrangemanget – Dans i Novembermörkret. “Vill att dansen ska leva kvar” – Det går inte att beskriva. Du måste gå på en föreställning och uppleva det själv, säger Jan. Förutom stöttandet av aktiva dansare ska Dansplattform vara en arrangerande förening. Som första arrangemang har de fått ta över planeringen och genomförandet av Dans i Novembermörkret som blivit en tradition i Skellefteå. – Det ska bli spännande och vi hoppas att det blir ett lyckat arrangemang, säger Sofia.

Arkivfoto: Patrick Degerman

Föreningen Dansplattform startades för att stödja lokala, professionella dansare i Skellefteå. – För att till exempel få bidrag måste en förening stå bakom ansökan och då kan vi hjälpa till, berättar Sofia Hedlund som tillsammans med Jan Tarras-Wahlberg, David Westerlund och Lena Forsman utgör styrelsen i dagsläget. – Vi vill rekrytera fler som brinner för dans men det här är i alla fall en början, säger Jan.

”Behövs även utrymme för professionella dansare”

STÖDJER DANSARE

"HÄFTIG BLANDNING"

De vill att yrkesverksamDans i Novemberma dansare inte ska bemörkret innefattar allt höva flytta från Skelleffrån hitresta dansare till teå för att leva på dans, Dans- & balettföreningutan stanna i Skellefteå. ens årliga höstföreställ– Vi har Dans- & baning och den avslutande lettföreningen som gör fackeldansen. Jan Tarras-Whalberg ett enormt arbete för – Det blir en häftig & Sofia Hedlund barn och ungdomar, blandning och ett armen det behövs även utrymme för rangemang för alla nivåer som alla professionella dansare för att dansen bör ta del av på något vis, säger Sofia. ska leva kvar, säger Sofia. Vad är speciellt med en dansföreställning? Magnus Lindkvist

Den 2/12 är det fackeldans i Stadsparken klockan 17.00.

Föreställningar: Dans i Novembermörkret 11/11 AIIX av CeliDance, Nordanåteatern 13/11 Trans(e)ición av SOMOS Dance Company, Nordanåteatern 26&27/11 DIN av Skellefteå Dans& Balettförening, Nordanåteatern 3/12 Fackeldans, Stadsparken 3/12 Animals av Jarkko Mandelin & Kinetic Orchestra, Hallen Nordanå. Trans(e)ición den 13/11 Foto: Stig-Magnus Thorsén

HÄNDER I SKELLEFTEÅ 26/10-22/11 #Fredagsbrygg 30+

28 OKTOBER 22.00-02.00 Brygg CC öppnar upp för de över 30 år som vill dansa och umgås den här fredagen.

Club Fortuna 18+, Verandan

28 OKTOBER 22.00-02.00 Den årliga halloweenfesten med Club fortuna är tillbaka. Ikväll underhåller bandet Hat Over Hills. Räkna med ett skrämmande fullt dansgolv.

Ace Wilder, Verandan

29 OKTOBER 22.00-02.00 Halloweenfest på Verandans nattklubb (övervåningen) med Ace Wilder på scenen. På Nedervåningen är det dags för nöjeskonceptet ”Runt 50” som har höstpremiär. Kvällen för alla som vill roa sig utan att träffa på sina barn i baren.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Staden Vaknar, Nordanå

AIIX, Nordanåteatern

29 OKTOBER Ett intiativ mellan kulturföreningen Mullberget, Nordanå och ABF där lokala akter av olika kulturformer lyfts fram

11 NOVEMBER 19.00 En dansföreställning av CeliDance för ungdomar och vuxna arrangerad av Dansplattform med stöd av Skellefteå kommun och Dans Västerbotten.

Futsal landskamp, Balderhallen

30 OKTOBER 19.00 Landskamp i futsal mellan Sverige och Tjeckien. Det utlovas högt tempo och mycket kringarrangemang i samband med matchen. Matchen börjar kl. 19.00.

SkeCon, Campushallen

4-6 NOVEMBER SkeCon är ett event som bland annat erbjuder animevisning, tv-spel, karaoke, brädspel, lekar, pyssel, föreläsningar, utställningar, workshops och stort fokus på cosplaytävling.

Cover Club + Bacall & Malo, Verandan 5 NOVEMBER 22.00-02-00 Full fart på Verandan den här kvällen med Cover Club på nedre plan med det lokala coverbandet The Buddies – och nattklubb på övervåningen med producentduon Bacall & Malo som bland annat står bakom den populära remixen på Africa som spelats flitigt under hösten. Åldersgräns: 20 år

OrkesterPop, Anderstorpssalen

13 NOVEMBER 16.00 En konsert med barn från Skellefteå tillsammans artistparet Mija Folkesson och David Shutrick, kända från bl.a. Bolibompa.


Glöm inte att boka julbord!

Från 1/12 på Campus Skellefteå:

Jullunch 165:-

5

Ring: 0910-129 2

För pensionärer: 149:-

Boka bord: 0910-73 68 71 • 070-461 75 73 Jullunch serveras på övervåningen måndag-fredag 11.00-13.00 från 1/12. Vanlig lunch serveras i restaurang Älvy.

Campus Skellefteå Laboratorgränd 11

Kom in och ät lunch hos oss!

Vi har go da smörgås tårtor Ring: 0910-129

BOWLINGMENY! – färdigt koncept med både mat och bowling!

25

Måndag-Fredag 10.00-14.00

Stationsgatan 18 931 32 Skellefteå Telefon: 0910-129 25

0910-71 00 73 www.bowlingkompaniet.com

JULBORD FÖR ALLA

Njutning från salt till sött Boka möte med julbord. I år utökat antal sittningar för både konferensgrupper och privatpersoner. 0910-575 04 • konferens@medlefors.se • www.medlefors.se

En stämningsfull jul Årets julbord serveras mellan 27/11-21/12

Kommande händelser

13/11 Farsdagsmiddag För bokning kontakta oss på 0910 - 725700 eller info@stiftsgarden.se Varmt välkomna! STIFTSGÅRDEN

RESTAURANG - HOTELL - KONFERENS


SIDA 10 | NÖJE & KULTUR

JULKLAPPSTIPS!

Julstämning i Skellefteå

LISA NILSSON

NÖJE Det finns ett stort utbud av julkonserter och föreställningar för att komma i rätt stämning inför julen. Här tipsar vi om några av dem! Foto: Arkivbild

Premiär: En Julsaga, Västerbottensteatern 19 NOVEMBER En julsaga – eller A Christmas Carol som den heter på engelska – har på något sätt blivit en symbol för vad julen egentligen handlar om – givmildhet, vänlighet, vänskap och familj. Denna familjeföreställning kommer att bjuda er på sprudlande skratt, livlig lek, och klassiska engelska carols vid koldoftande eldfat. Men också spänningsfylld nyskriven musik, spökerier och teatermagi som för en stund får oss att glömma julstressen.

PÅ TURNÉ 2017

Mr Scrooges jul, Nordanåteatern 30 NOVEMBER & 7 DECEMBER Nöjesfabriken sätter upp en av Charles Dickens mest populära verk A Christmas Carol för andra året i rad. Följ med när den girige Mr Scrooge upptäcker meningen med julen.

19 MARS 2017

Foto: Pressbild

BALDERHALLEN, SKELLEFTEÅ

Elvis Christmas, Anderstorpssalen 3 DECEMBER

Henrik Åberg, en av Sveriges mest kända Elvistolkare, bjuder publiken på ett riktigt härligt vintrigt julkort med sånger från Elvis Presleys julrepertoar. Foto: Tina Axelsson

Mitt Vinterland, Burträsk Kyrka 24 NOVEMBER Roger Pontare kommer att bjuda på en stämningsfull och mäktig konsertupplevelse med några av julens allra mest omtyckta klassiska sånger men även några mer okända personliga favoriter.

Lise & Gertrud, Nordanåteatern

Foto: Pressbild

Christmas Night, Balderhallen 26 NOVEMBER Magnus Carlsson och Jessica Andersson bjuder in till en härlig julkonsert. Finstämda julsånger varvas med stora känslor, mäktiga toner, närhet och skratt. Christmas Night erbjuder det bästa från en traditionell jul men i en modern och läcker förpackning.

Anna-Lottas jul, Landskyrkan 29 NOVEMBER För 23:e året i rad gör sångerskan Anna-Lotta Larsson och pianisten Andreas Landegren en rikstäckande julturné där de bjuder på ett brett musikaliskt spektra med allt från klassisk musik till visor och pop.

9 DECEMBER I sin julkonsert ”Nu är det jul igen – Julklassiker i helt ny kostym” ger de sig i kast med några av våra mest älskade och i viss mån sönderspelade julhits. Låtarna får sig en ordentlig omgång och tolkas på ett helt nytt sätt

Endast förköp gäller. Insläpp 18.30 | Konsertstart 19.30

Biljetter på Tickster.com och Turistbyrån i Skellefteå

Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?

Saga, Karin & Tuttan, Folkets hus Skelleftehamn 10 DECEMBER

Saga Eserstam, Karin Risberg och Tuttan Renholm Bäckström tillsammans på Folkets Hus i Skelleftehamn. De kommer att blanda lite eget material med klassiska julsånger som de kommer att göra egna tolkningar av.

Joel Nunez & Los Amigos, Nordanå 11 DECEMBER 19.00

Tillsammans med vänner bjuder Joel Nunez på julkosert på Nordanå. Medverkar gör även Tennessee Road och Bergsbykyrkans kör som bjuder på luciatåg.

En Julnattsdröm, Nordanåteatern 16 & 17 DECEMBER

En klassisk julkonsert med livemusik och sång. Massor med klassiska julvisor blandas med mindre kända stycken.

FLER EVENT HITTAR DU PÅ MEGAFONEN.NU/KALENDER MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Cecilia Parsberg 30.10–22.1 2017 Skellefteå Konsthall Skellefteå Konsthall, tisdag 10-19, onsdag-söndag 10-16 måndag stängt. Vid helgdagar och större arrangemang kan öppettiderna komma att ändras. www.skelleftea.se/kultur


Burlin Motor Fritid AB

TurboCash! Handla nu och spara pengar! NYA SIDEWINDER 2017

6000:-

RABATT

Extraöppet: 29/10 10-15 30/10 11-14

På ordinarie pris inkl. moms fram till 15/11 2016

SKOTERNS DAG 29-30 OKTOBER 2016_Scott_Promopackage_Tower_Small_Bike_Foil_Logo_Small_print.pdf

1

16.07.15

14:26

Visst Visst kommer kommer du du ihåg ihåg den den nya nya hjälmlagen? hjälmlagen? Hos oss hittar du ett stort utbud från bl.a. SHOEI och JUST1 Hos oss hittar du ett stort utbud från bl.a. SHOEI och JUST1

Stort utbud på personlig utrustning!

STÖVEL VIKING ICEFIGHTER

799:-

PHAZER XTX 2016

79 900:-

Ord. pris: 1099:-

Inkl. Mountain-skidor. Ord. pris: 88 900:-

YAMAHA SR VIPER S-TX 137DX 2016

124 900:Ord. pris: 139 900:-

Välkommen in så berättar vi mer!

Yamaha Center • Varugatan 8, Solbacken Skellefteå • Telefon: 0910-714420 • http://skelleftea.yamahacenter.com


Boka ert uj lbord redan idag!

Showa loss hos oss! Vårt härliga julbord inkl underhållning.....................................695:-/pp Del i dubbelrum inkl frukost, julbord och underhållning fr. 1140:-/pp

25 och 26 november

Julbord inklusive underhållning 695:-

Midnight Soul Band med förunderhållning av Mats Bergqvist Äntligen är det älskade bandet tillbaka på hemmaplan med sin rykande sextiotals soulshow presenterat av ett 12 personers band med trestämmig kör, full blåssektion och prestanda att ALLTID leverera på max. Toppat med förunderhållning av Mr Swing, Mats Bergkvist. Eftersläpp kl 22.00: 195:-

2 och 3 december

Julbord inklusive underhållning 695:-

Håkan Berg / Micke Svahn Håkan Berg Show, en total upplevelse med underhållning i högt tempo och kvalitet in i minsta detalj. Tillsammans med sin musiker och sidekick Micke Svahn charmar Håkan Berg publiken med en humoristisk och musikalisk resa där du får uppleva underhållning på helt nya sätt.

Four Flavours Dinnershow Four Flavors Dinnershow mixar sina talanger med humor, glädje, sång och dans som passar de flesta. Kom och se en show med klackarna i taket!

9 och 10 december

Julbord inklusive underhållning 695:-

Jan Bylund Standup / Four Flavours Dinnershow Vi har glädjen att låta Jan Bylund bestiga vår scen. En komiker som kommer att bjuda er på en kväll ni sent kommer att glömma när skratt och glädje är en ingrediens som det finns obegränsat av.

Boka din plats nu! 0910-75 24 01 eller events.skelleftea@scandichotels.com www.scandichotels.se/skelleftea

Del i dubbelrum inkl frukost, julbord och underhållning fr. 1140:-/pp


NÖJE | SIDA 13 Artisten och producenten Laleh Pourkarim ser fram emot spelningen i Skellefteå den 19 november.

Allvar & lek när Laleh åker på turné NÖJE När Laleh ger sig ut på turné igen besöker hon bara nio städer i Sverige – varav Skellefteå är en. “Finns en bra arrangör där och det är en bra stad“, säger hon. Laleh släppte i höst sitt senaste album Kristaller och kommer snart att ge sig ut på turné. – Jag kände tidigt att om jag ska ut på turné så vill jag göra något nytt, upptäcka ett nytt sammanhang och arbeta med andra typer av musiker, berättar Laleh Pourkarim för Megafonen och fortsätter: – Nu kommer jag att ha med mig runt 30 personer på scenen varav 25 av dem är klassiska musiker och en dirigent. Det kommer att bli kul för mig att försöka kombinera det med min barnsliga glitter-pop. Vi ska bejaka alla sidor, både allvaret och leken – och bara ha roligt! Att ha med sig en hel orkester på scenen innebär dock nya utmaningar. – Tidigare träffade jag bandet, vi övade och så var det klart. Nu måste allt planeras eftersom klassiska musiker spelar efter noter. Vi måste tänka

på alla eventualiteter och jag måste förbereda dem på min improvisationsbenägenhet.

BODDE I SKELLEFTEÅ

Turnén kommer bara att besöka nio städer i Sverige och att Skellefteå blev en av dem berodde på flera saker. – Dels så finns det en trevlig arrangör att jobba med där, och så har jag kopplingar till Skellefteå med tanke på att jag bott där. Sen är det också ett bra ställe rent geografiskt. Laleh bodde i Skellefteå en tid 20072008. – För mig var det en stor chock med naturen och allt sånt när jag kom dit i samband med en videoinspelning. Jag är ett storstadsbarn och har växt upp bland höghus, men har alltid tyckt om naturen. Det blev ett nytt perspektiv för livet. Efter vistelsen skrev hon flera låtar med inspiration från bygden.

"Runt 30 personer på scenen varav 25 av dem är klassiska musiker”

– Jag som storstadsbarn – som alltid växt upp i trånga lägenheter någonstans i nåt höghus – har ett romantiskt minne av det, men samtidigt kan jag även känna att jag blivit berövad naturen, havet och det som är så mycket större än en själv. Det är det som jag skriver om, speciellt under den perioden.

Hur kommer det sig att du skrev ett album till dig själv nu? – Det var inte planerat. Det börjar på något sätt med en låt, och när man kommit på en låt så blir resten av skivan tydligare. Hela den här skivan började med Kristaller och Bara få va mig själv, och så benades den ut till Behåll ditt huvud och den engelska Work. Skivan har blivit väl mottagen och spelas flitigt på radio och Spotify. – Nu i efterhand kan jag se allt från fem- till åttioåringar som går runt och sjunger “Bara få va mig själv” i ett ögonblick av frihet. Jag är glad att folk har kunnat ta till sig det, trots att jag bara utgått från en liten känsla som jag själv har haft – att då se den hos andra, det finns något fint med det, säger Laleh som spelar i Skellefteå den 19 november. Magnus Lindkvist

"Precis som när jag flyttade till Skellefteå är det en skön känsla att röra på sig”

"LÄR SIG OTROLIGT MYCKET"

De senaste åren har hon bott i USA där hon producerat musik till andra artister. – Tanken var att jag skulle åka några veckor och låtskriva och sedan komma hem, men sen blev det längre perioder och till slut bestämde jag mig för att flytta. Jag tycker att det är bra, precis som när jag flyttade till Skellefteå så är det en skön känsla att röra på sig. Man lär sig otroligt mycket om sig själv.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

TACK SKELLEFTEÅ FÖR EN LYSANDE START OCH ETT VARMT VÄLKOMNANDE!

BRUNCH-LÖRDAG!

FRÅN OCH MED 5 NOVEMBER ÖPPNAR VI KLOCKAN 12.00 PÅ LÖRDAGAR.

VÄLKOMMEN!

TEXAS LONGHORN STEAKHOUSE, TJÄRHOVSGATAN 14 TELEFON: 0910-14700 | SKELLEFTEA@TEXASLONGHORN.SE TEXASLONGHORNSKELLEFTEA


Mer än 30 års erfarenhet till din tjänst!

Opus fordonstester Ska du köpa eller sälja fordon?

Kan du förebygga ”otur”?

Som säljare vill du rakryggad kunna stå för att du säljer ditt begagnade fordon i bra skick utan dolda fel och som köpare vill du inte få någon otrevlig överraskning när du kommer hem med ditt nyinköpta fynd. Det är inte alla som på egen hand kan se om deras bil, husvagn, husbil eller motorcykel har, eller håller på att få, ett fel.

Har din garantitid för fordonet precis löpt ut och, som många luttrade fordonsägare, upptäckt att något inte är som det ska? Det kan bli både kostsamt och tidskrävande utan garantins hjälp. Vi kan hjälpa till att förhindra det.

Genom att utföra ett Opus fordonstest före affär kan vi ge dig ett tryggare fordonsköp och en säkrare försäljning.

Genom att ta ett Opus Fordonstest innan garantin slutar gälla får du chansen att åtgärda ditt fordon innan du själv måste stå för hela summan.

Ett Opus Fordonstest ger dig en opartisk bedömning på fordonet Läs mer på vår hemsida, www.opusbilprovning.se, eller kom in på någon av våra stationer så berättar vi mer. Välkommen!

Ett enkelt sätt att boka tid hos Opus Bilprovning Ladda ned vår GRATIS-app till IOS & Android. Där finns även besiktningsportalen för företagskunder. Ett enkelt sätt att boka tid hos Opus Bilprovning Ladda ned vår GRATIS App till IOS & Android Där finns även besiktningsportalen för företagskunder.

Det här är Opus bilprovning: Opus Bilprovning ingår i Opus Group som är noterat på Nasdaq. Opus Bilprovning tillsammans med Opus International inom Divisionen Bilprovning är en ledande aktör på den internationella marknaden för bilbesiktning. Vi besiktade under 2013 över 17 miljoner fordon. Den 5 november 2012 tog Opus Bilprovning över ansvaret för att driva 71 stycken av Bilprovningens tidigare stationer. Vi har sedan dess arbetat med att utveckla verksamheten och fortsätta arbeta för ökad trafiksäkerhet och miljö. Arbete sker även för att öka kundnyttan genom att ha högre tillgänglighet, vara lättare att boka tid hos och att se till att kunderna får en bättre upplevelse när de ska besikta sitt fordon. Vi vill nu lyfta detta ytterligare och ta fram fler produkter som ytterligare ökar trafiksäkerheten och minskad miljöbelastning. Vi har idag 72 stationer från Karlskrona i söder till Kiruna i norr. Där vi bland annat alltid garanterar en tid för besiktning inom 48 timmar, alltid erbjuder drive-in samt att kunder aldrig behöver boka besiktningstid för en efterkontroll. Det finns många fler tjänster och vi utvecklar ständigt fler för att öka nyttan för dig som kund. Det ska vara enkelt för dig att boka besiktning.

Skellefteå Södra (Plåtvägen 2) och Solbacken (Servicegatan 27 vid Degermyran)

www.bilprovning.se

Stationer: Umeå Västerslätt & Teg, Ånäset, Norsjö, Skellefteå Södra & Solbacken (from jan 2015)

BOKA TID PÅ WWW.OPUSBILPROVNING.SE ELLER 0775-500 300

0775-500 300

BOKA TID PÅ WWW.OPUSBILPROVNING.SE ELLER 0775-500 300


Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

pellets hos oss med garanterat energivärde. För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80. MER ENERGI

FÖR PENGARNA!

Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80 E-post info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se

MER ENERGI FÖR PENGARNA

everantör i Skellefteå! s oss med garanterat energivärde.

Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

MER ENERGI

år hemsida eller ring 0910-155 80.

FÖR PENGARNA!

Din nya pelletsleverantör i Skellefteå

ÅRETS FÖRETAG 2017

Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

MER ENERGI

Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

FÖR PENGARNA!

Vilket blir Årets företag? Din nya pelletsleverantör i Skellefteå! Din nya pelletsleverantör i Skellefteå! Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80. Nu fraktfritt inomnya 3 mil från Skellefteå, för kranbilieller längre fraktavstånd Din pelletsleverantör Skellefteå! Köpring din pellets hos oss med garanterat energivärde. letsleverantör iNuSkellefteå! ring oss! För aktuella priser, se vår hemsida eller 0910-155 80 fraktfritt inom 3 mil från Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavstånd ring oss! Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80 E-post info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se

Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavstånd ring oss!

Svedjevägen 1, Skellefteå För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80. Din nya pelletsleverantör i Skellefteå! Din nya pelletsleverantör i Skellefteå! 0910-155 80 Köp din pellets hos oss med garanterat energivärde.

riser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80.

www.utterstroms.se rstroms.se ritt inom 3 E-post mil från Skellefteå, Nu för kranbil eller längre fraktavs För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80. info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se fraktfritt inom 3 mil från Skellefteå, för kranbil

5 80

Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80

eller längre fraktavs

Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80 E-post info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se

Introduktionsutbildning Mån 7/11 kl. 16.45 Ons 30/11 kl. 16.45 Mån 19/12 kl. 16.45 Skoterförarbevis, kursstart Mån 5/12 kl. 18.00

Nominera din favorit före 31 oktober

Din nya pelletsleverantör i Skellefteå!

Nu fraktfritt inom 3 mil från Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavstånd ring oss!

Din nya pelletsleverantör i Skellefteå!

För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80.

Den 2017 avgörs vem som Nu fraktfritt inom 3 mil20 frånjanuari Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavs

Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80 E-post info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se

Din nya pelletsleverantör i Skellefteå! Nu fraktfritt inom 3 mil från Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavstånd ring oss!

Din nya pelletsleverantör i Skellefteå!

För dagsaktuella priser, se vår hemsida eller ring 0910-155 80. Svedjevägen 1, 931 36 Skellefteå • Tel 0910-155 80 E-post info@utterstroms.se • Webb www.utterstroms.se

Teoristart personbil Tis 15/11 kl. 16.30

tar hem priset Årets företag på Alvargalan. Nomineringen till Årets företag är öppen för alla Skellefteåbor. Företaget du tycker har förtjänat ära och berömmelse kan vara stort eller litet och verksamt i vilken bransch som helst, bara det finns inom Skellefteå kommun och just du tycker att det är Årets företag.

Nu fraktfritt inom 3 mil från Skellefteå, för kranbil eller längre fraktavs

Riskettan Ons 16/11 kl.08.15 Fre 2/12 kl. 08.15 Tors 8/12 kl. 12.45 Tors 22/12 kl. 08.15

Boka via vår e-handel: www.ahatrafikskola.se

Kanalgatan 31 • Tel: 0910-384 60 • ahatrafikskola.se

Läs mer och nominera din favorit på www.skelleftea.se/aretsforetag

Gör bilen fin inför hösten! Välkommen till någon av våra tvätthallar. Bilvårdshink

119:Hink, naturavfettning 1 liter, OKQ8 Bilschampo med vax 0,5 liter, OKQ8 Tvättsvamp. Ord. pris: 150:-

OKQ8 Sörböle

OKQ8 Solbacken

OKQ8 Boliden

OKQ8 Kanalgatan

Måndag-fredag 06.00-24.00 Lördag-söndag: 08.00-24.00

Måndag-fredag 07.00-20.00 Lördag-söndag: 08.00-20.00

Måndag-fredag 06.00-24.00 Lördag-söndag: 08.00-24.00

Måndag-fredag 06.00-21.00 Lördag-söndag: 08.00-21.00

Emma Marklund, OKQ8 Kanalgatan

OKQ8 Ursviken

Måndag-fredag 07.00-21.00 Lör: 08.00-21.00, Sön: 09.00-21.00


SIDA 16 | INREDNING

Så inreder du med ljus INREDNING Ljussättningen i ett rum kan göra stor skillnad för hur det upplevs. Vi tog ett snack med Maria Lundmark för att om tips på vad man ska tänka på. Här uppe i norr är stora delar av dygnet mörkt under vinterhalvåret. Då blir det extra viktigt med vilken belysning vi har i våra rum. – Med hjälp av belysningen kan vi få ett mer levande rum och en mer dynamisk känsla, säger Maria Lundmark, en av delägarna på LjusExperten i Skellefteå. Att använda sig av många ljuskällor är det grundläggande tipset hon ger till alla. – När man städar bort julen upplever många att det blir mörkt, och det är främst för att det ofta blir färre ljuskällor i rummen då. Att ha minst tio ljuskällor per rum är lagom. Och med ljuskällor menar hon inte antal armaturer, utan totalt antal källor som ger ljus. – En taklampa kan till exempel ha tre ljuskällor, en adventsljusstake sju och så vidare, förklarar Maria.

gon på golvet. Vad ska jag mer tänka på när jag väljer belysning? – Börja alltid med att fundera på vilken typ av rum det är och vad du vill ha ut av belysningen. I ett kök vill du till exempel både ha bra arbetsbelysning och ett mysigare behagligare sken. – Att använda sig av både riktat och allmänspridande ljus är bra för en levande miljö. Om du bara har riktat ljus blir det för mycket skuggor, och om du bara har allmänspridande ljus blir det lätt rörigt. En blandning är alltid bäst och använd dimmer där du kan, det ger möjlighet att använda belysningen på olika sätt. Att sedan välja själva ljuskällan kan också vara en djungel. Det finns olika typer, fabrikat och de som ger varmt eller kallt ljus. – Rent generellt gillar vi i Norden varmare sken eftersom vi har ett kallt klimat. I södra Europa har de oftare ett kallare ljus.

"Blir ett behagligare ljus från flera ljuskällor än från en stark”

BEHAGLIGT LJUS

Att ha många ljuskällor är bra för att skapa ett jämnare ljus och en högre mysfaktor. – Det blir ett behagligare ljus från flera ljuskällor än från en stark. Fler armaturer och ljuskällor gör även rummet mer användbart till olika situationer, säger hon och fortsätter: – Placera gärna lamporna på flera nivåer i rummet för en ännu bättre känsla – i taket, mittemellan och nå-

"En blandning är alltid bäst och sätt dimmer där du kan”

LED-LAMPOR

Maria förespråkar LED-lampor i alla lägen. – När de kom var de vit-blåa och det finns fortfarande många som har uppfattningen att LED alltid ger kallt sken, men så är det inte. Utvecklingen går snabbt framåt och nu finns det otroligt bra alternativ med varmt sken. Fördelarna med LED är att de har

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Maria Lundmark, en av delägarna på LjusExperten i Skellefteå, tipsar om vad du bör tänka på när du ljussätter ditt rum. “Med hjälp av belysningen kan vi få ett mer levande rum”.

låg energiförbrukning, lång livslängd och nästan ingen värmeutveckling. – Det gör att armaturerna också håller bättre. Andra lågenergilampor är däremot på väg ut, säger hon. Hur ser lamptrenden ut just nu? – Det är en relativt bred trend just nu med flera stilar men en som hänger kvar är nakna ljuskällor med klart eller rökfärgat glas som är väldigt populärt. I övrigt är det mycket mässing och guld som kommit efter koppar-

trenden som började för 2-3 år sedan. Jag tror att de metallerna blivit populära då de ger ett varmare och mjukare intryck än krom och borstat silver som var ännu mer populära tidigare. – Trender inom belysning kommer och går snabbare nu då belysningen fått en mer självklar plats bland inredningen. Det är lite som pricken över i:et när man inreder. Magnus Lindkvist


Gardiner i stor sortering Välkommen till oss! Rigmor, Maria & Johanna

JULMARKNAD PÅ SLOTTET

PREMIÄR LÖRDAG 29/10 9.30-17.00

Nygatan 33 Skellefteå Måndag-fredag: 10.00-18.00 Lördag: 10.00-15.00

Välkommen!

STADSKALLAREN

Nyhet! Beställ direkt på vår hemsida! JULGÅVOR

n e l u j a t Förs ! t e tt o l S på På lördag öppnar vi vår efterlängtade julmarknad i mysig miljö. Välkommen!

Presentkort eller Gourmetlådor

JULBORD

Minsta antal: 4 personer. Avhämtas 23/12

JULSKINKA

Från utvalda gårdar i trakten. Avhämtas 13-23 december

NYÅRSSUPÉ

Minsta antal: 2 personer. Avhämtas 30/12

Mer info: www.stadskallaren.nu LUNCHMARKNAD

Våra kockar serverar dig nylagad, vällagad och god mat med stor salladsbuffé. Ta med eller ät hos oss. Måndag-fredag 11.14

På facebook hittar du alltid dagens meny.

VÄLKOMNA

www.stadskallaren.nu Storgatan 43A Skellefteå

RD BERGLIDEN TRÄDGÅ

SLOTTET KRONBODG. 5, SKE-Å, BREDVID KVANTUM. GAMLA BLOMSTERSLOTTET

Vard kl 09.30 – 18.00, lör kl 9.30 – 17.00, sön kl 11.00 – 16.00 Kvällsöppet torsdagar till 19.00


www.ctc.se

Är du bilmekaniker? Vi söker en driven bilmekaniker med tidigare erfarenheter av yrket. Arbetet gäller service och reparationer på personbilar för flera olika bilmärken.

Upplev friheten – välj CTC du också!

Du ska trivas i ett litet företag och bidra med god stämning och engagemang. Hög kvalitet och servicekänsla ser vi som en självklarhet. B-körtkort är ett krav. För frågor eller ansökan: christian@bilverkstan.se Intervjuer sker löpande

När du väljer en värmepump från CTC väljer du också en proffsig installation och många bekymmersfria år framöver. Varvtalsstyrda, hög verkningsgrad och pekskärm i färg gör CTC GSi-12 och CTC EcoAir 510M till några av de bästa värmepumparna i klassen.

Boka kostnadsfritt hembesök och få 5 Triss Boka på ctc.se

Med CTC Komplett™ får du dessutom allt installerat och klart av ett proffs.

Mest varmvatten i klassen Svensktillverkade Sparar upp till 85% * Energiklass – golvvärme eller radiatorer, inkl. styrning. CTC EcoAir 510M golvvärme A+++, radiatorer A++, inkl. styrning.

Manhemsgatan 16, 931 34 Skellefteå 0910-100 16 | info@bilverkstan.se

BURTRÄSK BR NILSSONS VVS AB 070-304 88 55 JÖRN STENMANS VVS 070-559 91 46 SKELLEFTEÅ MAGNUS HÄGGLUND 070-393 03 28 / SKELLEFTEÅ VVS- SERVICE AB 073-839 08 60

ERIKSLID BOGÅRDEN

Annastigen 20, Skellefteå | Mån-fre 09-18, lör 10-14 skelleftea.bogarden@elon.se | 0910-562 62


BOSTAD | SIDA 19 Elias Nilsson bygger själv en stor del av det hus som han ska flytta in i med Tina Östlund.

HUSDRÖMMAR BOSTAD På Västra Eriksberg växer Skellefteås nya bostadsområde fram i rask takt med allt från häftiga funkisvillor till egenritade suterräng- och timmerhus. Vi åkte dit för att prata med några av de som ska bo där – häng med du också!

K Jennie Lindberg och Anton Enstrand impulsköpte sin tomt – och hade flyttat in bara några månader senare. ”Vi är impulsiva och gillar när saker går snabbt”, säger Jennie.

lockan är strax innan 11.00 på tisdagsförmiddagen när jag svänger in i Skellefteås nyaste bostadsområde. Vid gatorna trängs bilar med grävskopor och människor i arbetskläder. På några få tomter ligger redan grön gräsmatta, men på de allra flesta är det full aktivitet för att färdigställa de nya husen. – Det är en häftig syn att se alla dessa hus komma upp samtidigt, nästan lite amerikanskt, säger snickaren Magnus Westman när jag parkerar bilen vid sidan av den smala gatan. Jag är här för att hälsa på Jennie Lindberg och Anton Enstrand. De är en av de familjer som redan flyttat in i sitt hus. – Vi är impulsiva och gillar när saker går snabbt. Både tomten och villan är något av ett impulsköp, berättar Jennie när vi sätter oss vid bordet i det ljusa köket. De hade, precis som många andra, hört att alla tomter på Eriksberg varit bokade sedan länge – men kollade in på Skellefteå kommuns hemsida och såg att det fanns en tomt ledig. – Först fick vi en suterrängtomt men sen kom det lös en plantomt så då tog vi den istället, säger Anton.

De fastnade för Smålandsvillan som husleverantör, mycket för att det går så snabbt att få huset klart. – Huset kom i april, vi fick tillträde i mitten av maj och flyttade in första juli. Det känns superhärligt, säger Jennie. I en Smålandsvilla är det mesta bestämt i förväg och förutom att Jennie och Anton har flyttat två fönster i köket ser huset ut som ursprungsritningen. – För oss kändes det helt rätt att slippa alla små val och väldigt skönt att det går snabbt. De som bygger ett lösvirkeshus ska verkligen ha en eloge för att de orkar med alla val, säger Anton. re dagar senare är jag tillbaka i kvarteret för att träffa fler nybyggare. Vid en suterrängvilla håller Elias Nilsson och Tina Östlund på att spika panel på sitt hus som de ritat upp själva tillsammans med Norlund Bygg. – Entréplanet är delvis byggd i Norlunds husfabrik men nedervåningen har jag byggt tillsammans med några av mina kollegor, berättar Elias som bekräftar att det minst sagt är en hel del jobb med att bygga ett hus. – Det är som att man får sätta sitt liv

"Det gäller att försöka hitta en balans och inte jobba ihjäl sig"

Anton Enstrand och Jennie Lindberg har flyttat in – men än finns mycket kvar att göra. ”Garage och en groventré är de projekt som står överst på listan”, säger Anton.

T

***

på Fortsättning nästa sida

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 20 | BOSTAD Elias Nilsson & Tina Östlund i det som ska bli deras framtida vardagsrum.

på paus ett tag. Det har varit många ut över Erikslid och det kaklade högstressiga dagar och även om vi haft tur huset vid Lasarettsvägen. med vädret nu så var – En av de största det några kämpiga anledningarna till dagar med regn. att vi vill bo här är Nu är huset snart närheten till centrhelt vädertätat och um och naturen. de kan slappna av Det känns skönt att lite mer. inte behöva ha bil – Det gäller att förför att ta sig överallt, söka hitta en balans säger Tina. Elias Nilsson & Tina Östlund och inte jobba ihjäl Vad är ert bästa sig. Det är lättare tips till den som sagt än gjort, men verkligen viktigt, vill bygga hus? säger Elias som bokade tomten till– Ta hjälp med det ni inte kan och sammans med sin sambo Tina för var inte rädd att fråga om saker. Det bara ett år sedan. är bättre att – Vi var helt fråga någon och säkra på att det göra rätt än att var kört att hitta chansa och been tomt på Erikshöva göra om berg men vi gick det. Även om in på kommunens det kostar att hemsida och så anlita någon så lyste det blått på kan det bli billiden här tomten. Vi gare än att göra skickade ett mail fel, säger Elias. och trodde att vi skulle hamna i ett *** kösystem – men då fick vi ett svar daet är måndag efter lunch gen efter om att den var bokad, säger och jag har bokat ett möte Tina och ler. med Lena Lindvall NorNu – drygt ett år senare – sitter vi på man och Ingemar Noren träbänk i det som ska bli vardagsman. De har också byggt ett hus på rum. Genom de stora fönstren ser vi Västra Eriksberg, men till skillnad

från alla andra har de byggt ett lamelltimmerhus. – I många områden ser alla hus nästan likadana ut. Här är det enormt olika och det är jättetrevligt, säger Ingemar. Vi sitter i deras kök där en elektriker håller på att koppla in ugnen. Slutbesiktning ska ske dagen efter den här intervjun. – Sedan får vi börja flytta in, det ska bli roligt, säger Lena.

Att det blev just ett timmerhus beror på att de tycker att det ger en hemtrevlig känsla. I och med att stockarna är 24 cm breda behövs ingen isolering. – Vi har bott i ett timmerhus sedan tidigare och gillar det. Det är mysigt med synliga timmerstockar, säger Ingemar. Hur kommer det sig att ni bygger nytt här? – Vi har pratat om att flytta in till stan och kikat på lägenheter, men pro-

"Det är mysigt med synliga timmerstockar"

"Vi var helt säkra på att det var kört att hitta en tomt på Eriksberg...”

D

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Lena Lindvall Norman & Ingemar Norman har byggt ett lamelltimmerhus på Västra Eriksberg. ”Här har vi nära till butik, lasarett, vårdcentral, skogsmiljö och allt vi kan tänkas behöva”,


BOSTAD | SIDA 21

VITBERGET Etapp 2 Illustrationsplan: Eva Henriksson / WSP

Etapp 3

Etapp 1

Alla 79 tomter på de tre etapperna på Västra Eriksberg är bokade – men det finns ändå chans att få tag i en. ”När någon bokar en tomt får de två månader på sig att planera sitt hus och söka bygglov. Om de kommer på andra tankar, eller av andra anledningar inte längre vill bygga, så kan de avboka tomten”

ERIKSLID

Få lediga villatomter centralt BOSTAD Söker du en tomt att bygga hus på i centrala Skellefteå så kan du få vänta ett tag. “De närmaste 1,5 åren är det avbokningar på Eriksberg som tomtaspiranter får hoppas på”, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun.

Tomten Elias Nilsson och Tina Öslund fick tag i är en suterrängtomt med utsikt över Erikslid och Erikslidsbacken. ”Vi tycker att det är ett jättebra läge, nära till allt”, säger Elias.

På Eriksberg är det planerat för totalt 79 tomter fördelat på tre etapper varav 26 är på den första, 41 på den andra och 12 på den tredje (norr om befintliga kvarter på Vitberget). – Alla tomter är bokade men det finns ändå chans att få tag i en. När en avbokning kommer in lägger vi upp det på kommunens hemsida och den första som ringer in får boka, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun. Varför avbokas det så många tomter? – När någon bokar en tomt får de två månader på sig att planera sitt hus och söka bygglov. Om de kommer på andra tankar, eller av andra anledningar inte längre vill bygga, så kan de avboka tomten. Vad kommer att hända med området vid Erikslidsbacken nedanför Västra Eriksberg? – Vi tittar just nu på vad vi ska göra där och det kommer mest troligt inte att bli villor. Det lutar hellre åt flerfamiljshus med lägenheter i stil med övriga Erikslid. En första miljöutredning är gjord men detta arbete måste troligen utredas ytterligare i samband med kommande detaljplanarbete när det blir aktuellt. Husen ser väldigt olika ut på Eriksberg, vilka restriktioner finns på hur man får bygga? – Det finns en färgpalett att hålla sig till där vi vill att husens färger ska vara jordtoner som inte sticker ut så mycket i naturen. I övrigt är det relativt fritt

med möjlighet till 250 kvadratmeters byggnadyta fördelat på maximalt två våningar, plus suterrängplan på de tomter där topografin tillåter det. I praktiken är det alltså möjligt att bygga 750 kvadratmeter stora hus på vissa tomter. Var finns det tomter – bortsett från Eriksberg? – Det finns gott om tomter i Bergsbyn, Ursviken, Bureå och andra orter utanför Skellefteå men vi sitter tomhänta i stan. Vi trodde att vi var förberedda med över 80 tomter men det bara small till och så sålde det slut. Tidigare såldes det 1-10 tomter per år. Nu har det varit närmare 50 det senaste året. Hur förklaras det? – Huspriserna har gått upp och då finns det bättre möjligheter att bygga nytt. Hur går det med de nya områdena vid Falkträsket och i Myckle? – I Falkträsket pågår planarbete för 60-70 nya tomter ovanför de två första befintliga kvarteren, öster om Falkträskbäcken. Vi hoppas anta planen under våren och få fram tomter 2018. – I Myckle ligger ärendet hos Byggoch miljönämnden som ska göra en detaljplan. Där finns en del saker att ta hänsyn till och tidigast 2019 kan det komma lös tomter där. De närmaste 1,5 åren är det avbokningar på Eriksberg som tomtaspiranter får hoppas på om de vill bo centralt.

"Alla tomter är bokade men det finns ändå chans att få tag i en"

Lena Lindvall Norman & Ingemar Normans hus är byggt med 24 cm breda timmerstockar vilket gör att de inte behöver ha någon extra isolering.

blemet är att det alltid är 30-40 andra som är intresserade av samma lägenheter plus att vi kanske ändå skulle vara tvungna att renovera. Då tyckte vi att det här var ett bra alternativ, säger Ingemar och Lena fyller i: – Här har vi nära till butik, lasarett, vårdcentral, skogsmiljö och allt vi kan tänkas behöva. De har planerat att hålla sig på nedervåningen i huset, men ändå byggt så att det finns möjlighet för tre sovrum på övervåningen. – Då finns det gott om plats för barn och barnbarn, men det är även för att det ska vara lättare att sälja om vi skulle vilja göra det. Om det skulle vara för

litet skulle vi direkt sålla bort hälften av intressenterna, säger Ingemar. Det timrade huset är i grunden en färdig modell från Finnlamelli med några justeringar. – Vi har spegelvänt det, höjt det med två stockar – och gjort en förändring som de i Finland aldrig hade hört talas om förut. Vi valde bort bastun. Helt osannolikt tyckte de, säger Ingemar och skrattar. Magnus Lindkvist

ksberg Mer från Eri a på nästa sid

Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 22 | BOSTAD

Här bygger de sitt drömhus

Totalt blir huset 10 meter högt med suterrängvåningen inräknad. “Eftersom vi har ett så platt tak är det inte mycket högre än en tvåplansvilla med sluttande tak” Illustration: Privat

BOSTAD Huset som Evelina och Patrik Degerman ska bygga på Eriksberg, etapp två, är något utöver det vanliga: “Vi har bara ritat ett hus som vi tycker är snyggt”

Den 12 september fick tomtägarna på Västra Eriksbergs etapp två tillträde. Samma dag var Evelina och Patrik Degerman på plats för att börja bygga sitt drömhus. – Vi har till och med varit i kontakt med kommunen för att fråga om vi skulle få börja tidigare. Vi vill verkligen komma igång, säger Evelina när vi satt oss ner i byggbaracken tillsammans med hennes man Patrik. Att de ville komma igång är kanske inte så konstigt då de haft tankarna på Eriksberg i 10 år. – Vi anmälde intresse direkt då vi tycker att det här skulle vara ett drömområde att bo på. Det är nära stan, men inte mitt i centrum. Samtidigt är det nära till naturen och passar bra för aktiviteter, säger Evelina. För tre år sedan lottades en köordning bland de som var intresserade och för etapp två hamnade Evelina

och Patrik på plats 44. I och med att det finns 49 tomter där visste de att de skulle få en tomt, men inte vilken. – Vi har varit här och plumsat i snön för att försöka se vilken tomt vi skulle vilja ha, men då var det träd överallt. Vissa tomter gick bort direkt och den här fanns nog inte heller med på topplistan, säger Patrik. Men när det väl skulle väljas föll ändå valet på den sluttande tomten i överkant av kvarteret. – Vi ville komma upp en bit och vi hade pratat om suterränghus. Av de som fanns kvar blev det den här och vi har inte ångrat oss sedan dess, säger Evelina.

"Anmälde intresse direkt då det här skulle vara ett drömområde att bo på”

RITAT HUSET SJÄLVA

Sedan började planeringen av själva huset. Efter alla år av väntan hade de en bra bild av ungefär vad de ville bygga, men tomtens förutsättningar gav nya möjligheter. – Vi började med planritningen – vilka rum vi ville ha och hur de skulle ligga i anslutning till varandra – och fortsatte sedan utifrån det, säger Patrik. Det utmynnade i en villa som inte ser ut som alla andra. – Jag har tidigare Patrik och Evelina Degerman i det som ska bli garage i det framtida huset. “Det känns skönt att vara igång”, säger Patrik. varit helt emot hus

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Alla våningar i huset byggs med termoblock som ser ut som legoklossar. Termoblocken fylls sedan med betong och själva termoblocken utgör isoleringen.

som ser ut som lådor, men sen slutade det med det här helt kantiga huset, säger Patrik och skrattar. Patrik jobbar som byggnadskonstruktör och har ritat huset tillsammans med Evelina. – Det är svårt att sluta ändra saker hela tiden. Det känns skönt att vi är igång nu så att vi inte kan göra det längre, säger han.

kvadrat och just nu bor vi hos Patriks föräldrar med våra två barn. Det kommer att bli skönt att komma in i huset så småningom, säger Evelina. Att bygga ett sådant här hus måste kosta en förmögenhet? – En förutsättning för att vi ska kunna bygga det här huset är att vi gör mycket själva. Vi ritar, bygger och köper in materialet. Sedan köper vi in timmar av snickare ibland när det behövs. Det sparar vi mycket pengar på, säger Patrik. De hoppas kunna flytta in i huset i april nästa år. – Vår son Theo fyller 3 år den 11 maj och då hoppas vi kunna fira här, säger Evelina. Magnus Lindkvist

"En förutsättning för att vi ska kunna bygga det här huset är att vi gör mycket själva”

NÄSTAN 300 KVADRATMETER

I suterrängvåningen inryms dubbelgarage och förråd, på entréplan en öppen planlösning med kök, matplats, vardagsrum, tvättstuga och toalett. På övervåningen finns tre sovrum. Totalt med källarplanet blir det nära 300 kvadratmeter. – Tidigare har vi bott i ett hus på 79


yten krävs!

Sugen på ett nytt kök? Hos oss hittar du lokalproducerade kök i alla prisklasser. Välkommen!

Vi hjälper dig med: • Kompletta renoveringar och ombyggnader av kök • Helt nya kök • Nya luckor till skåp och stommar • Vitvaror • Omlackering av befintliga kök • Egen sprutlackering • Egen tillverkning av stommar och snickerier • Renovering av dörrar och möbler • Slipning av bordsskivor • Total entreprenad • Egna montörer • Måttanpassade skjutdörrar • Golvläggning

kalo l d Allti ucerat! prod

FINSLIPARV 13, URSVIKEN TELEFON: 0910-143 20 WWW.KOKSFORNYARN.SE

TR A ILRUNNER U TRUS TNINGSPA K E T

4.900:– ( VÄ R DE 2 2 .0 0 0 K R)

BEGR Ä NSAT A NTA L !

SUBARU OUTBACK fr.

329.900:–

PRIVATLE A SING fr.

4.285:–/mån*

3 ÅRS FRI SERVICE**

Utrustningspaketet innehåller: Dragkrok (fast, inkl. kabelsats), främre nedre skydd, bakre nedre skydd, skärmbreddare, stänkskydd fram och bak samt inlastningsskydd bagagelucka. Monterat och klart.

SKELLEFTEÅ, Nålvägen 2 0910-71 16 60, www.logart.se Mån – Fre 9 –18, Lör 10–14

Bränsleförbr bl. körn. 6,1–7,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 159–161 g/km. *Avtalstid 36 mån, körsträcka 1 500 mil/år, service ingår, uppl.avgift 595 kr, aviavgift 55 kr, reservation för sedvanlig kreditprövning. **Eller vid 1500, 3 000 och 4 500 mil. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudande, rabatter eller avtal.


ALLT DU BEHÖVER – INOM 100 METER!

VÄLKOMMEN TILL SKELLEFTEÅS MITTPUNKT

NYGATAN 52-61

Vitvaror för 20.000 kr på köpet vid köp av ett Sentenskök*

Fråga oss om montering och ROT-avdrag. Vi hjälper dig hela vägen!

Vi ritar och designar ditt nya kök utan kostnad

Vi bjuder på räntan under ett helt år**

Välkommen in och hämta vår nya kökskatalog! * Köper du kökssnickerier för minst 60.000 kr eller mer så får du vitvaror för 20.000 kr på köpet ur vårt utvalda Electrolux sortiment. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Erbjudandet gäller tom 13/11 2016. ** Teckna ett Kökslån före den 3/11 2016 så bjuder vi på räntan de första 12 månaderna. Ansök gärna om lånelöfte på www.electroluxhome.se/kokslanet så har du det klart när du träffar köksinredaren. Mer information finns i butiken.

Hos oss får du alltid 5-års garanti på alla ELECTROLUX och HUSQVARNA vitvaror

SKELLEFTEÅ Nålvägen 1. Tel 0910-73 30 70 Öppettider: Mån-fre 09.00–18.00, lör 10.00–15.00. www.electroluxhome.se


BOSTAD | SIDA 25 Peter Norlund har på bara några år gått från att vara snickare till att driva en hel husfabrik.

Peter: ”Vi startade i precis rätt tid” BOSTAD Husleverantören Norlund Bygg har gått från en till 22 anställda – på tre år: “Har en tendens att alltid vilja utveckla och att det ska bli större“, säger Peter Norlund. Bland stora pappershögar sitter Peter Norlund och skissar på nya hus i kontoret vid husfabriken i Skelleftehamn. – Fram till semestern skötte jag i princip allt utom själva byggandet, men efter sommaren har vi anställt en verksamhetschef för uteteamen och en inköpare som ser till att allt material finns hemma, berättar han. För bara drygt tre år sedan var han helt själv på företaget. Nu är de 22 personer. – Det är kul men kämpigt att växa så fort då vi tvingas investera varenda krona som kommer in. För varje anställd ska det köpas nya verktyg, bilar och annan utrustning, säger Peter och fortsätter: – Det gäller att vi inte gasar på för

mycket och någon gång framöver så måste vi bromsa in för att hitta en bra balans.

NYPRODUKTION

Peter har en bakgrund som snickare och började som ensamföretagare för sex år sedan. Då sysslade han mycket med renoveringar, men köpte även fastigheten i Skelleftehamn som nu blivit husfabrik. – Planen var redan då att börja med någon typ av prefabricering. Jag har velat komma in på marknaden för nyproduktion och om man ska kunna konkurera med andra leverantörer krävs det att delar av husen kan byggas under tak.

"Någon gång framöver så måste vi bromsa in för att hitta en bra balans”

Här ritar Peter Norlund upp kundernas hus innan de produceras i husfabriken.

Redan för sex år sedan köpte han fastigheten som nu blivit husfabrik. ”Planen var redan då att börja med någon typ av prefabricering”, säger han.

Vad är fördelarna med det? – Det är mer effektivt, men främst är det för att husen inte blir utsatta för fukt när de tillverkas och kan sättas upp snabbt på bara några dagar.

SJÄLVLÄRD HUSRITARE

Peter ritar själv husen tillsammans med kunderna. – Ibland kommer de med ett nästan färdigt förslag, och ibland kommer de med en skiss på ett A4-papper. Vi utgår då från det och fixar fram allt från en färdig konstruktionsritning till bygglovshandlingar. Var har du lärt dig att rita hus? – Jag har alltid tyckt att det har varit kul och har lärt mig själv. Eftersom jag är snickare i grunden så har jag kunskapen om vad som är möjligt att bygga, vilket alltid varit en fördel. Hos Norlund Bygg är alla hus unika. – Alla hus ritas upp efter kundens önskemål och förutsättningar. Det blir inte lika billigt som vissa färdiga modeller på marknaden, men det är

inte heller meningen. Vi vill bygga lite exklusivare hus i attraktiva lägen. Egentligen är det inte en optimal affärsidé för Skellefteå men det känns ändå skönt att vara på hemmaplan och just nu är marknaden gynnsam för nyproduktion, säger Peter. Hur ser framtiden ut? – Så långt vi kan se så ser det bra ut, men det är klart att vi är beroende av att det kommer nya tomter i bra lägen varje år om vi ska fortsätta att växa. Ett alternativ för oss kan också vara att börja tillverka husdelar till andra företag för att få fabriken att växa ytterligare. Är planen att fortsätta växa i samma takt? – Jag har en tendens att alltid vilja utveckla och att det ska bli större – det är något som driver mig framåt hela tiden – men samtidigt gäller det att någonstans plana ut, stanna av och låta likviditeten komma ikapp. Magnus Lindkvist

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 26 | BOSTAD Bakom glasskivor har Mohanned fällt in två TV-skärmar i köket.

De fällde in skärmar i köket

BOSTAD Baslådor i bjälklaget och tv-skärmar bakom en glasskiva i köket. Följ med hem till Mohanned Jawda och Sandra Lindgren som byggt ett nytt hus i Klutmark.

Varje dag körde Sandra Lindgren och Mohanneds bror ritat. Mohanned Jawda förbi den hand– Han är arkitekt så det låg nära till skrivna Till salu-skylten på väg till hands. Vi har tagit inspiration från och från sitt cateringföretag i Klutandra hus och anpassat det så att det mark. blivit precis som vi vill ha det, säger – Det var en gammal skylt som suttit Mohanned. där länge och ingen hade intresserat sig för tomten. HÖGT I TAK Det var sly och På nedervåträd på tomten ningen finns och såg bara ut kök, vardagssom en vanlig rum, toalett och lägda, berättar hall. Takhöjden Mohanned. är 270 cm. Han och San– Vi ville ha en dra såg dock öppen planlöspotential – och ning och myckköpte den i september förra året. et fönster mot älven, säger Sandra. – Vi hade tänkt bo i stan men inte Uppe finns sovrum, walk in closet hittat något som vi fallit för, säger och en till toalett. Huset börjar i stort Sandra. sett vara klart, bortsett från toalet– Husen vi tittade på låg ute för runt terna. 2,4 miljoner kronor – innan budgiv– Jag har byggt mycket själv men ning. Sen vill man kanske renovera toaletterna måste vi få hjälp med. Eflite och så är priset uppe i över tre ter det börjar huset vara redo för att miljoner innan man är klar, säger Moflyttas in i, säger Mohanned. hanned. Så istället blev det en SKÄRMAR I KÖKET tomt i Klutmark för att Något som inte går att bygga ett helt nytt hus. undvika som besökare är – Eftersom vi ändå kör tv-skärmarna som är inden här vägen varje dag fällda bakom en glasskiva så känns det jättebra, säovanför arbetsbänken i ger Sandra. köket. Det första de gjorde – Det får du fråga Momed tomten var att höja hanned om, säger Sandra Mohanned Jawda och upp marken två meter och skrattar när det komSandra Lindgren där huset skulle stå. mer på tal. – Tanken var först att huset skulle Jag vänder mig mot Mohanned. stå närmare älven, men då hade vi – Man vill ju alltid se på frukost-TV. hamnat i en liten svacka och tappat all Och nu har du till och med två utsikt, säger Mohanned. skärmar att titta på? Själva huset är ett lösvirkeshus som – Ja, det rymdes en till så då blev det

"Vi ville ha en öppen planlösning och mycket fönster mot älven”

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Mohanned och Sandra har en TV i sovrumstaket.“Tillsammans med baslådan som är infälld i bjälklaget blir det nästan biokänsla”, säger Mohanned.

så. TV-skärmar är inte dyra nu för tiden, säger han och ler. Sandra inflikar att Mohanned aldrig äter frukost. – Haha, okej då, det är mestadels för att det är en häftig grej. Jag gillar saker som är infällda. Jag har idéer och tycker att det är kul att utföra, säger Mohanned.

Mohanned. Och på tal om baslådor – i huset är totalt fem baslådor och 16 högtalare infällda i taket fördelat på de två våningarna. Med hjälp av en app kan de styra vad som ska spelas i vilka rum. – Vi kan spela fågelkvitter på toaletten, en pod i köket och lyssna på musik i sovrummet samtidigt, säger Sandra som ser fram emot att huset ska bli klart. – Att bygga hus är krävande och tar mycket tid och det är inte alltid helt lätt att få vardagen att gå ihop. Det ska bli skönt att flytta in, säger hon.

"Kan spela fågelkvitter på toaletten, en pod i köket och musik i sovrummet”

TV I TAKET

I sovrummet finns ytterligare en TV – i taket. – Det har alltid varit en dröm så nu ville jag sätta upp en där. Tillsammans med baslådan som är infälld i bjälklaget blir det nästan biokänsla, säger

Magnus Lindkvist


2. Lorum vanjk dvnl

Låt din idé bli en lysande karriär

Hvavda mvlaö vkalnvaö 2. Lorum vanjk dvnl

Grum vanjk dvnl nvkalnvaö nvdakl. Kvndajk vanj vankdlva vdnal dvmaö dvmadlö. Nvdav aköd vmak vdkalö v,laödv,löaö

1. Skriv ner din affärsidé

TÄVLA! 2. Skicka in ditt tävlingsbidrag senast 20 november

4. Vinn!

3. Presentera för juryn

Vinn ett eget aktiebolag och experthjälp. Sitter du på en stark affärsidé och är redo att starta ditt företag? Nu kan du ge din idé den chans den förtjänar. skelleftea.se/vinnettab

Vi har presenterna du vill ha! Karaff + 2 glas

159:Ord pris 279:-

Nyhet!

Lyktor

Ultima Thule

Från dröm till internationell succé Emy Blixt, grundare av Swedish Hasbeens The Great Northern, tisdag 15 nov kl 12–13 Swedish Hasbeens retro-träskor har gjort succé i sociala medier och bärs av Sarah Jessica Parker, Kylie Minouge och Sienna Miller. Kom och lyssna på Emys inspirerande berättelse om att våga ta steget från svensklärare till entreprenör inom hållbart mode. En resa om att uppfylla sin dröm genom learning by doing. Föreläsningen är gratis och vi bjuder på kaffe och smörgås. Anmäl dig på www.skelleftea.se/smarttillvaxt Föreläsningen är en del av Global Entrepreneurship Week 14–20 november. www.gew.se

199:-

Fr.

/st

Hylla 36x54cm

399:Följ oss på Facebook och Instagram

Måndag-Fredag 10.00-18.00 • Lördag 10.00-15.00 Bäckgatan 35 • 0910 - 195 61


MODE | SIDA 29

KEPS, HALSDUK, ROCK, JEANS & SKOR : GARDEROBEN MODELL: MIKAEL STÅHL HÅR: LINDA, SALONG SNYGG SMINK: FRIDA, MAKE UP STORE FOTO: MAGNUS LINDKVIST

MODE FÖR KYLIGA DAGAR FRÅN BUTIKER I SKELLEFTEÅ

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 30 | MODE

JACKA & BYXOR: VERO MODA SKOR: SKOCENTRUM VANTAR: CUBUS VÄSKA: ACCENT MODELL: EMMA ACKELID HÅR: LINDA, SALONG SNYGG SMINK: FRIDA, MAKE UP STORE STYLING: LINA BJURMAN FOTO: MAGNUS LINDKVIST

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


MODE | SIDA 31

JACKA, TRÖJA & BYXOR: MQ HANDSKAR: ACCENT SKOR: PRIVAT TRÖJA, BYXOR, JACKA & MÖSSA: JC SKOR: EUROSKO

Vi tar hand om dina ögon!

SKAPA SALONGSKÄNSLA HEMMA!

SVERIGES MEST SÅLDA VÄRMEVERKTYG MAGIC STYLE BRUSH WITH INTEGRATED HEAT AND IQONIC SYSTEM

729:-

VÄLKOMMEN MAUD! Nu hittar du även Maud hos oss på Optiker Burman. Välkommen!

Kolla in vår Instagram för inspiration:

@salonglavogue

LaVogue

TJEJKVÄLL 17/11

Anmäl dig i butiken – begränsat antal 0910-18180 | www.optikerburman.se

TRÄDGÅRDSGATAN 8 • SKELLEFTEÅ Nygatan 43 Skellefteå • 0910-18180

Boka tid online på www.lavogue.se eller ring 0910-15853


SIDA 32 | MODE

JACKA, HALSDUK & MÖSSA: DEA AXELSSONS HANDSKAR: ACCENT BYXOR: CUBUS SKOR: SCORETT

JACKA, PÄLSKRAGE, BYXOR & VÄSKA: HANSÉNS SKOR: SKOCENTRUM

TRÖJA, BYXOR, HALSDUK, DUFFEL OCH HANDSKAR: MQ

Clive Russel

@CliveRussel

Fira fars dag med Clive Russel Vi har ett stort sortiment av skäggvård och rakningsprodukter!

20% RABATT PÅ EDWIN JAGGER

Salong WIKSTEN

FRISÖR • SKÄGGVÅRD • DROP IN

Mån-tors 09.00–17.00 Fre 08.30–16.30 Nygatan 63 • 0910-125 89

Gäller så långt lagret räcker och längst tom 11/11 2016

Köp ett presentkort:

Ansiktsbehandling, vaxning (rygg, axlar), skägg (trimning, trimning med rakning kant), helrakning, Buisness helrakning, klippning Kom in så hjälper vi dig!

FRISÖR • HUDVÅRD • SHOP • NAGLAR Nygatan 56 • www.cliverussel.se • 0910-12728

BOWLINGMENY! – färdigt koncept med både mat och bowling!

0910-71 00 73 www.bowlingkompaniet.com


MODE | SIDA 33

TRÖJA, BYXOR, MÖSSA, JACKA & HANDSKAR: CARLINGS SKOR: EUROSKO

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


SIDA 34 | NÖJE

Steve “Big Steve” Babb försörjer sig genom att spela in videor och publicera dem på Youtube.

Big Steve blir kvar i Skellefteå

NÖJE Tanken från början var att han skulle stanna i två veckor på semester. Nu – fem år senare – är han fortfarande kvar. “Jag blev förälskad i staden”, säger Steve Babb. Jag träffar Steve Babb, eller Big Steve stor spridning, säger han och skrattar. som han oftast kallas, på samma café Sedan starten har Steve över 19 milsom jag gjorde min första intervju joner visningar och 102 000 prenumed honom 2011. Sedan dess har meranter på Youtube, och under åren caféet bytt namn – men det är långt i Sverige är det genom att spela rollen ifrån det enda som hänt. som Big Steve han försörjt sig. – Tiden går så snabbt. Jag kan inte – Visningar ger en viss basinkomst förstå att det men det är redan har gått främst genom fem år, säger sponsrade videhan när vi sätos och samarter oss ner. beten som man Från första tjänar pengar. början trodde Sedan leder det Steve att han ena till det anbara skulle åka dra och under hit på en två åren har jag fått veckor lång semester för att hälsa på vara med på event, invigningar och en vän, men det slutade med att de massa andra roliga saker. Nu är det började spela in en dokumentär om några som vill att jag ska komma ner staden – och att Steve blev en Yoututill Stockholm och köra stand up. Vi be-stjärna. får se hur det går. – Jag trodde aldrig att jag skulle KÄNNER SIG SOM HEMMA stanna. Innan jag kom hit trodde jag När vi går ut på gatan för att fotoatt det bara var mörkt och kallt, men grafera till artikeln är det jag har insett att det inte många som kommer fram stämmer. Här finns stränoch hälsar. der, det finns skog, ren – Från början var det luft och trevliga männingen som visste vem jag iskor. Det är inte så stort var men nu är det många men det finns mycket att som vill komma och ta en göra, säger han. bild med mig, det är kul. Genom att prova på oliSvenskar kan generellt ka “typiskt svenska” saker vara avvaktande men nu gjorde han sig ett namn i Steve Babb känner jag mig som hemsociala medier. ma, säger han. – Jag har bland annat badat isvak, Varje torsdag publicerar han videobesökt event, provat surströmming klipp från sin vardag och än finns inga och testat att snusa. Den sistnämna planer på att sluta. videon var nog den första som fick

"Innan jag kom hit trodde jag att det bara var mörkt och kallt”

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Steve Babb, här med sin sambos barn Ellenor och Nicolas, har inte bara förälskat sig i staden Skellefteå. “Jag har träffat en kvinna här och det är så klart också en anledning till att jag trivs”.

– Man vet aldrig hur länge man kan fortsätta med det här men jag kommer att göra det så länge det fungerar. Jag tar det vecka för vecka och så får vi se. Om det skiter sig på Youtube kanske jag måste skaffa mig ett “riktigt” jobb, säger han och skrattar igen.

FÖRÄLSKAD

riktigt nice. Under åren jag har bott här har Skellefteå även utvecklats med nya ställen vid älven, fler event och alltid mycket att göra. Så du har inga planer att flytta? – Jag får alltid massor av kommentarer på Instagram och Youtube om att det är i Stockholm, Göteborg eller Malmö jag borde bo – men hur många som än säger att jag borde flytta så kommer det inte att bli så. Jag blir kvar här. Magnus Lindkvist

"Under åren har jag fått vara med på event, invigningar och massa andra roliga saker”

Under åren har Steve – som han själv uttrycker det – förälskat sig i Skellefteå. – I början skulle jag säga att Skellefteå var en typisk vinterstad i svenska lappland, men sommaren är också


! t t o g t g i l s Ry Äntligen höstlov! Spontanboka sporthall, spela fotboll i Bolltältet, åka skridskor eller bada på något av våra badhus är bara några av de många aktiviteter du kan hitta på under lovet. Nygatan 26, Skellefteå | www.hemmakvall.se

Gå in på www.skelleftea.se/hostlov så hittar du mer information.

Skellefteå kommun

Fritid

AKTUELLA FILMER PÅ BIO I SKELLEFTEÅ Bioprogrammet hittar du varje dag på megafonen.nu

BIOSTADEN AVENY Torget 4 Skellefteå Tel: 0910-70 10 01 Kundtjänst: 08-56 26 00 00

Jag älskar dig – En skilsmässokomedi NU PÅ BIO

Läs mer, se trailer och boka biljett på sf.se eller i appen.

Komedi, Björn Kjellman, C Meltzer Speltid: 1 tim 36 min • Barntillåten

Ouija: Origin of Evil NU PÅ BIO

Upp i det blå NU PÅ BIO

Skräck av Mike Flanagan med Elizabeth Reaser, Kate Siegel Speltid: 1 tim 39 min • Från 15 år

Familjekomedi, Mira Forsell, Adam Lundgren Speltid: 1 tim 21 min • Barntillåten

Peter och draken Elliott NU PÅ BIO

Inferno NU PÅ BIO

Jack Reacher: Never Go Back NU PÅ BIO

Familjeäventyr, Bryce Dallas Howard, Robert Redford Speltid: 1 tim 43 min • Från 7 år

Thriller av Ron Howard med Tom Hanks Speltid: 1 tim 43 min • Från 15 år

Action av Edward Zwick med Tom Cruise, Cobie Smulders Speltid: 1 tim 58 min • Från 15 år

Morran & Tobias – Som en skänk från ovan NU PÅ BIO

Doctor Strange BIOPREMIÄR 28 OKT

Trolls BIOPREMIÄR 28 OKT

Action/Sci-Fi äventyr med Benedict Cumberbatch Speltid: 1 tim 59 min

Animerat familjeäventyr av Walt Dohrn, Mike Mitchell Speltid: 1 tim 32 min • Från 7 år

Komedi, Johan Rheborg Speltid: 1 tim 41 min • Från 11 år


FILM | SIDA 37

Vem tar över om alla dör? FILM Ny välproducerad serie med både drama och spänning. Designated survivor (Netflix)

Det finns några få tillfällen när hela USA:s regering, inklusive presidenten, är samlade på samma fysiska plats. Vad händer med styret av landet om ett dödligt attentat sker i samband med ett sådant tillfälle? Det är upptakten till höstens stora seriepremiär på Netflix, Designated Survivor. Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) är bostads- och samhällsminister och lever ett liv i utkanten av presidentens kabinett. Han kämpar på med de frågor som han brinner för men märker att han sakta men säkert glider allt längre ifrån presidentens fokus.

plötsligt går Tom från att vara utbytt och sist i successionsordningen till att bli insvuren som ny president. I ett land som balanserar mellan förlamning och anarki måste Tom förutom att snabbt lära sig allt vad presidentämbetet innebär även leda jakten på de skyldiga till attacken.

"Blandning mellan House of Cards och Homeland"

ETT SISTA UPPDRAG

När det är dags för presidentens årliga “State of the Union”-tal får Tom beskedet att han inte längre är önskad i regeringen och erbjuds ett ambassadörsjobb i Kanada. Han får dock ett sista uppdrag, att vara designated survivor – utsedd överlevare – under presidentens tal. En bit in i talet sker det otänkbara. Ett bombattentat slår ut hela kongressen inklusive presidenten och helt

Designated Survivor är en blandning mellan House of Cards och Homeland. Det är en välproducerad serie som innehåller både drama och spänning och belyser ett scenario som inte många har funderat på tidigare, åtminstone inte jag. Det enda tråkiga är att Netflix inte har producerat serien själv vilket innebär att vi får vänta en vecka mellan varje avsnitt. I det här fallet är det dock värt väntan. Tobias Norrfors

Tre bioaktuella filmer:

1

Trolls Du har garanterat inte missat titelspåret till Dreamworks nya storfilm Trolls (ledtråd, Justin Timberlake). Nu kommer äntligen filmen om de förtjusande (penn)trollen som ger sig ut på en räddningsaktion. En explosion av färger och intryck för dig och dina barn.

2

The Accountant

Ben Affleck spelar ett mattegeni som jobbar som redovisningskonsult åt krimininella gäng över hela världen. När regeringen är honom på spåren tar han ett jobb hos en legal verksamhet, men det är då problemen dyker upp och huvuden börjar rulla.

3

Fantastiska vidunder och var man hittar dem I filmen med årets längsta

(?) titel får vi återigen stifta bekantskap med J.K. Rowlings magiska värld. Handlingen utspelar sig 70 år innan Harry Potter-filmerna och bygger på Professor Scamanders bok som Harry läser när han börjar på Hogwarts.

Fascinerande bildspråk Doctor Strange (kommer på bio)

Marvel Comics fortsätter att producera nya påkostade serier och filmer på löpande band. Den senaste i raden är en filmatisering av Doctor Strange, en karaktär som såg dagens ljus på 60-talet. Doktor Stephen Strange, spelad av Benedict Cumberbatch, är en framgångsrik och självsäker neurokirurg som gärna sätter sig själv på en piedestal. Han har genom åren lagt väldigt mycket tid och fokus på att bemästra sin profession och styra över den verklighet han lever i. En dag råkar han ut för en bilolycka och skadar sina livsviktiga händer svårt. När allt känns hopplöst påbörjar han en kamp för att ta sig tillbaka och rehabilitera sina händer. Denna

mentala och fysiologiska resa leder honom till ett möte med The Ancient One (Tilda Swinton). Därefter blir ingenting längre vad det en gång varit. Du kommer med största sannolikhet se Doctor Strange flera gånger. De resor som Strange gör mellan olika dimensioner och tider bryter mot den relativt linjära tidsaxeln som vi är vana att möta i dagens filmer. Det som gör att den här filmen sticker ut mest ur mängden är dock det fascinerande bildspråk vi som tittare bjuds på. Ta Matrix, Inception och Harry Potter och blanda ihop det. Lägg på tio år av teknologisk utveckling av specialeffekter så har du en upplevelse som du aldrig har sett förut. Du har Doctor Strange. Tobias Norrfors

"En upplevelse som du aldrig har sett förut" MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Annonsera i Megafonentidningen Att skicka ut en tidning till många brevlådor kan alla – men blir den inte läst är det lönlöst. Därför lägger vi ner tid, energi och en stor portion kärlek på innehållet i vår tidning. Vi är helt övertygade om att en läsvärd tidning är det som når ut bäst och ger din annons största möjliga exponering. Megafonen är en månadstidning som delas ut av PostNord tio gånger per år till över 30 000 hushåll i Skellefteå kommun, även de med “ej reklam”. Vi arbetar alltid med kvalitativt innehåll då hela vår affäridé går ut på att om tidningen blir läst blir din annons läst – vilket resulterar i mer försäljning för dig, som i sin tur är positivt för oss. Svårare än så är det inte.

Har du frågor eller vill boka en annons?

Kontakta oss gärna via telefon, e-post eller kolla in megafonen.nu/annons för att få veta mer om hur du och ditt företag kan synas i Megafonen. Vi hörs!

Peter Ziolkowski

Frida Granlund

Säljare / Marknad 070-608 60 16 peter@megafonen.nu

Säljare 076-281 90 09 frida@megafonen.nu

Kommande nummer:

23/11, 25/1, 22/2, 22/3

HJÄLP SYRIEN!

Efter år av krig är situationen för människor i Syrien desperat. Röda Korset finns på plats och med ditt stöd kan vi rädda fler liv varje dag. Så här kan du hjälpa: >> Swisha valfri gåva till 123 000 46 48 >> Sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och skänk 100 kr GENOM ATT SMS:A ELLER SWISHA GODKÄNNER DU ATT BLI KONTAKTAD AV RÖDA KORSET. DINA PERSONUPPGIFTER HANTERAS ENLIGT PUL.


SIDA 39

Johan Ivansson tillsammans med Idol-deltagarna Renaida Braun, Greg G Curtis och Liam Cacatian.

Hallå där...

...Johan Ivansson, ursprungligen från Skellefteå, som spelar inför miljonpublik varje fredag i sin roll som kapellmästare för Idol... Hur fick du det här jobbet? – Jag vikarierade i tre program förra året och blev tillfrågad att ta hela säsongen i år. Jag fick barn för ett tag sedan och tvekade om jag skulle ha tid, men efter noga övervägande tackade jag ja. Hur ser en vecka med Idol ut? – Vi får veta vilka låtar de vill uppträda med på lördag förmid-

dag. Då ska jag skriva noter till på måndag morgon då vi spelar in låtarna. Sedan får Idolerna inspelningarna för att öva. På torsdagen övar vi tillsammans och sen är det show på fredagen. Det är mycket jobb men roligt. Hur är det att spela med oerfarna sångare? – Känslan är att årets idoler är väldigt duktiga så det går riktigt bra. Jag försöker också skapa en

god relation mellan bandet och deltagarna så att alla ska känna sig trygga. Det är en del av jobbet. Varje vecka är det nya teman, låtar och genrer. Hur fungerar det? – Det är ingenting jag tänker så mycket på. Det är mitt jobb att spela det som efterfrågas. Under sommaren har du turnerat med Miriam Bryant – hur har det varit? – Jättekul och bra uppslutning.

Jag har spelat med henne sedan starten 2012 då hon var okänd och det är kul att se utvecklingen. Hon har alltid varit grymt bra och det är kul att fler upptäckt det nu. Vad händer i framtiden? – Nu är det Idol som gäller fram till jul. Sedan är det lite ovisst. Jag ska vara föräldraledig en period och har några spelningar med Miriam inbokade, sen får vi se vad som dyker upp. Magnus Lindkvist

Bild från förra årets omslag med Elin Åström, Jens Vesterlund och Elis Vikström.

NÄSTA NUMMER 23/11:

STOR JULSPECIAL MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA


Följ oss på

och

(@ljusexpertenskellefte) för att ta del av inspiration och de senaste nyheterna.

Indore taklampa tenn E37

Bristol taklampa råsilver

1199:-

fr.

Rek. pris: 1499:-

999:Rek. pris: fr. 1499:Finns i två storlekar.

LJUS I HÖST- 1 199:MÖRKRET

Gloria taklampa

1999:Rek. pris: 2495:Rök/mässing

Ohio vägglampa svart

Rek. pris: 1448:Med två ljuspunkter E27+LED

Ohio golvlampa svart

1 999:-

Rek. pris: 2298:Med två ljuspunkter E27+LED

Glow Party LED-ljusslinga

249:Rek. pris: 299:-

Marmori bordlampa

599:-

Rek. pris: fr. 699:- exkl. ljuskälla. Finns i vit och svart.

Globus bordlampa

149:Rek. pris: 249:-. Vit, diameter 13 cm.

NYGATAN 56 SKELLEFTEÅ • 0910-15800 • MÅN-FRE 10-18, LÖR 10-15 Priserna gäller så långt lagret räcker, dock längst tom 2016-11-06

Profile for Megafonen Skellefteå

Megafonentidningen nr 9 2016  

Läs senaste numret av Megafonen här! Nöje, mode och mat i Skellefteå – tema hus & inredning.

Megafonentidningen nr 9 2016  

Läs senaste numret av Megafonen här! Nöje, mode och mat i Skellefteå – tema hus & inredning.

Profile for megafonen

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded