__MAIN_TEXT__

Page 17

HÄLSA | SIDA 17 Över den här sjön kan du åka båt på vägen mot fjällstationen om du vill, men det går lika bra att vandra.

Skellefteå till Kebnekaise - tur & retur på 2,5 dygn

"Det var som en käftsmäll! Mycket jobbigare än jag tänkt mig." Ida Lindström

Ida Lindström och Stefan Andersson på Sveriges högsta punkt, ca 2200 meter över havet.

Men sedan blir det tuffare. Efter att ha passerat ett vattendrag och en rejäl stigning kommer Kaffedalen. – Vi hade hört så mycket om den här dalen och hur jobbigt det är att gå ner i den innan man kan gå vidare. Och det är verkligen jobbigt. Främst fysiskt men även psykiskt att tappa alla höjdmeter man kämpat sig upp på.

SEGERVRÅL

Ida och Stefan åt lunch nere i Kaffedalen där de även lämnade delar av packningen innan de fortsatte uppåt. – När vi några timmar senare nådde toppen blev det ett segervrål för oss båda. Det är en underbar känsla, men jag blev förvånad över hur lite plats det är på toppen. Det är inte direkt så att man går runt och tar bilder. På den ena sidan har man kämpat sig upp för

en isig backe och på andra sidan är det ett stup rakt ner. Var försiktig! När de väl varit på toppen är dock halva vägen kvar. – Det är jobbigt, det kan jag inte förneka. Men det är kul att utmana sig själv. Totalt tog bestigningen tolv timmar för Ida och Stefan och dagen efter tog de helikopter tillbaka till Nikkaluokta. – Jag har aldrig åkt helikopter så jag tycker att det var en bra idé. Det kostar bara 800 kronor och istället för fem timmars vandring tar det sju minuter. Det var en kul avslutning på resan. Kan du tänka dig att åka tillbaka? – Ja, verkligen, men då kommer jag att prova på den andra leden där man behöver guide! Magnus Lindkvist

HÄLSA Vi förstår om du blir taggad på att bestiga Kebnekaise. Så här kan du lägga upp resan på ett tidseffektivt sätt. I exemplet har vi kört bil från Skellefteå. Ett alternativ är tåg från Jörn via Boden till Kiruna. Vi har vandrat i relativt snabb takt men aldrig stressat vid fika- och lunchpauser. Beskrivningen gäller den västra leden där du inte behöver guide. Alla tider är ungefärliga beroende på hur snabbt du går och hur många/långa pauser du tar Magnus Lindkvist

Kebnekaise fjällstation.

På väg mot toppen.

Lördag

07.30 – Starta vandringen. Att starta ännu tidigare kan vara att föredra för att öka chansen att vara tillbaka innan det blivit mörkt på kvällen. 13.30 – På toppen. Hur lång tid det tar upp varierar kraftigt så stirra dig inte blind på det här klockslaget, gå i den takt som du klarar av. Det kan vara svårt att ta sig upp den sista biten så stegjärn rekommenderas. Väl uppe på toppen: Var försiktig då det är ett stup på den bortre sidan. 19.00 – Tillbaka i Fjällstationen. Det är samma väg tillbaka som vägen upp.

Fredag

06.00 – Avresa från Skellefteå med bil 11.00 – Lunch i Kiruna 12.45 – Start vandring från Nikkaluokta. Kuperad men bra terräng med fin vandringsstig. Ca fem timmars vandring om du går hela vägen. Möjlighet att åka båt en bit av vägen finns. Det kostar 300 kronor enkel väg (2013). 18.00 – Framme vid fjällstationen. Här kan du tälta i anslutning till fjällstationen eller boka en stuga/ett hotellrum. Kiosk, restaurang och möjlighet att anlita guide finns. Toaletter att låna finns i källaren.

Ida Lindström i helikoptern.

Söndag

07.45 – Börja gå tillbaka till bilen. Möjlighet att åka helikopter finns för 800 kronor. Det tar sju minuter istället för fem timmars vandring. 12.50 – Tillbaka vid bilen (om du vandrat). 19.00 – Tillbaka i Skellefteå.

MEGAFONEN.NU - NÖJET ÄR PÅ VÅR SIDA

Profile for Megafonen Skellefteå

Megafonentidningen nr 7 2014  

Läs Megafonentidningen med tema träning & hälsa här! Nöje, mode och mat i Skellefteå.

Megafonentidningen nr 7 2014  

Läs Megafonentidningen med tema träning & hälsa här! Nöje, mode och mat i Skellefteå.

Profile for megafonen