Page 1

Κωνσταντινούπολη Μικρός ταξιδιωτικός οδηγός Νοέμβριος 2012


Κωνσταντινούπολη! Τι να πει κανείς για την Πόλη αυτή, τη μεγαλοπρέπειά της και την ιστορία της μέσα στους αιώνες… η φήμη της φτάνει μέχρι τα πέρατα του κόσμου…. Γιατί απλά αποτελεί την Πόλη των Πόλεων! Ποικιλία εικόνων, πολιτισμών και αισθήσεων χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη... Πίσω από το φαινομενικό χάος που επικρατεί, όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν μια αίσθηση ελευθερίας και μυστηρίου ταυτόχρονα, καθώς Δύση και Ανατολή αναμιγνύονται δημιουργώντας ένα μαγικό κράμα! Εμείς σας προτείνουμε να την περπατήσετε, να χαθείτε μέσα στα στενά της και να τη βιώσετε διαφορετικά από έναν απλό επισκέπτη.. Ακολουθείστε μας!

Sultanahmet (παλιά Πόλη) Η παλιά Πόλη αποτελεί την πιο πολυδιαφημισμένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει ένα σύνολο εκπληκτικών μνημείων -συμβόλων από την εποχή της Βυζαντινής και Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: εκκλησίες, τζαμιά, παζάρια και παλάτια …Η ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων… το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας που για μια χιλιετία αποτέλεσε το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, το Μπλε Τζαμί, καθώς και το Τζαμί του Σουλεϊμάν ‘επιβάλλουν’ την παρουσία τους σε αυτό το σημείο της Πόλης. Από την άλλη πλευρά, το παλάτι των Σουλτάνων, το Τοπ Καπί στέκεται επιβλητικά στην όχθη του Κεράτιου και του Βοσπόρου, ενώ λίγο πιο κει, το Ιστορικό -Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης, τα ερείπια του Ιππόδρομου, τα Βυζαντινά τείχη, το Βυζαντινό Υδραγωγείο, αλλά και εκκλησίες -στολίδια, όπως η Αγία Ειρήνη και οι ναοί του Παντοκράτορα και άλλα αξιοθέατα με πιο σημαντικά τη Σκεπαστή Αγορά ( Capali Carsi) και την Αιγυπτιακή αγορά κάνουν το Σουλτάν Αχμέτ να μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή… παίρνοντας λίγη από τη γεύση των παλιών αυτοκρατοριών.

Beyoğlu Η περιοχή του Γαλατά, ακριβώς πάνω από τον Κεράτιο και πίσω από τον Πύργο του Γαλατά ονομάζεται Beyoğlu. Η περιοχή αποτέλεσε για πολλά χρόνια το σπίτι των αλλοδαπών εργατών και εμπόρων. Στα τέλη της Οθωμανικής περιόδου, ‘σχηματίστηκε’ το Πέραν, στη


βόρεια πλευρά του Γαλατά, όπου κοσμογυρισμένοι Ευρωπαίοι κατέληξαν εδώ και έχτισαν διάφορα κτίρια όπως το Παλάτι του Πέραν και το Αγγλικό Προξενείο, κτίρια άξια θαυμασμού και καλαισθησίας ακόμα και στις μέρες μας. Τα κτίρια αυτά έφεραν στην Οθωμανική Πόλη και διάφορες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως ο ηλεκτρισμός και το τηλέφωνο. Η τότε ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και οι ευρωπαϊκές καταβολές της οδήγησαν τους σουλτάνους να ‘εγκαταλείψουν’ στα μέσα του 19ου αιώνα το παλάτι τους, το Τοπ Καπί και να χτίσουν μια σειρά από παλάτια σ’ αυτήν την ακτή του Βοσπόρου. Ο πιο διάσημος δρόμος -όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Πόλης ολόκληρης - είναι η Istiklal Caddesi, όπου σήμερα ανάμεσα στα αριστοκρατικά κτίσματα διακρίνει κανείς εμπορικά καταστήματα τα οποία ομολογουμένως έχουν κατακλύσει την κεντρική Κωνσταντινούπολη. Σήμερα η Istiklal σφύζει από ζωή και αποτελεί το στέκι της νεολαίας κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Πολύ κοντά στο Πέραν βρίσκονται οι περιοχές Çukurcuma και Cihangir με τα παλαιοπωλεία και τις αντικιερί ….η νέα όψη της πόλης… με τα παλιά ελληνικά και λεβαντίνικα σπίτια. Το Cicek Pasaji βόρεια της Istiklal -ιστορική στοά στο επονομαζόμενο κτίριο Cité de Péra ένα από τα πρώτα Ευρωπαϊκά κτίρια στην Πόλη - είναι γεμάτο από καλοντυμένους σερβιτόρους που είναι έτοιμοι να σας υποδεχτούν στα σικ εστιατόριά τους. Όσοι αναζητάτε μια πιο αυθεντική εμπειρία και δεν συμβιβάζεστε με το μοντέρνο, θα προχωρήσετε λίγο πιο πάνω και θα στρίψετε στη γωνία όπου θα αποκαλυφθεί μπροστά σας η ψαραγορά της περιοχής ( Balik Pazar), ενώ στο διπλανό δρόμο Nevizade θα γευτείτε τοπικό μεζέ στις γύρω ταβέρνες που σφύζουν από τη ζωή της πραγματικής Πόλης με τα μυστικιστικά αρώματα και τις μουσικές. Στο τέλος της Istiklal θα έρθετε αντιμέτωποι με την πλατεία Ταξίμ που φαίνεται σα να χωρίζει συμβολικά το Beyoylu με το επιχειρηματικό κομμάτι της Πόλης.

Nişantaşı και Στενά του Βοσπόρου Βόρεια και Βορειοανατολικά του Beyoğlu θα βρούμε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Πόλης, που στεγάζει απολαύσεις για τα πιο ακριβά πορτοφόλια. Η συνοικία Nişantaşı ‘φιλοξενεί’ όμορφα διαμερίσματα, ακριβές μπουτίκ και εστιατόρια και είναι σίγουρα το μέρος για να δεις και να σε δουν. Αξίζει κανείς να κάνει μια βόλτα εδώ για να βιώσει την αντίθεση της Παλιάς Πόλης και αυτής της περιοχής, τη ’σύγχρονη’ Πόλη. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μη θαυμάσει τα 14 μίλια των στενών του Βοσπόρου που απλώνονται από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα. Τι να πρωτοθαυμάσεις και που να


πρωτοκοιτάξει το μάτι; Στα παλάτια που έχτισαν οι Σουλτάνοι, όταν αποφάσισαν να αφήσουν το Τοπ Καπί… όπως το Dolmabahçe, το Ciragan και στην απέναντι όχθη το Beylerbeyi αλλά και το Yildiz? Ή πως μπορούν να σε αφήσουν ασυγκίνητο τα ‘γυαλιά’ (ξύλινες θερινές αριστοκρατικές κατοικίες στην άκρη του Βοσπόρου); Συνεχίζοντας στην περιοχή του Ortaköy ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το μεσημεριανό του σε μια πληθώρα μοντέρνων καφέ/εστιατορίων, ενώ συνεχίζοντας την παραθαλάσσια βόλτα φτάνουμε στο Μέγα Ρεύμα (Α rnavutköy) και το Μπεμπέκ (Bebek), δύο από τα πιο όμορφα χωριά του Βοσπόρου, γνωστά για τα ξύλινα Οθωμανικά μέγαρά τους, αλλά και τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Η Ασιατική πλευρά Η ασιατική πλευρά του Βοσπόρου προσφέρει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να θαυμάσει μια άλλη όψη της Πόλης…. Να βιώσει την ήσυχη τουρκική ζωή μακριά από τις απολαύσεις της κεντρικής Κωνσταντινούπολης, αλλά το πιο σημαντικό: να διασχίσει μέσα σε 20 λεπτά τα στενά του Βοσπόρου και να βρεθεί από τη Δύση στην Ανατολή. Μεγάλο προνόμιο των ασιατικών χωριών, όπως το Üsküdar στα βόρεια -ακριβώς απέναντι από το Beyoğluείναι η ποικιλία των σημείων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, για παράδειγμα τα πολλά τζαμιά και οι αγορές. Το highlight της περιοχής είναι η επονομαζόμενη αγορά Sali που γίνεται κάθε Τρίτη, ενώ αν θελήσεις να την επισκεφτείς αξίζει να κάνεις και μια βόλτα στο πανέμορφο Kadıköy. Όμως το πιο ενδιαφέρον από όλα τα ασιατικά χωριά είναι το παραθαλάσσιο Kanlica, διάσημο για το παχύ γιαούρτι του αλλά και για τις μυρωδιές του.

Άλλες περιοχές που αξίζει κανείς να επισκεφτεί Tarlabaşı / Ταρλάμπασι: Μέχρι τη δεκαετία του '70, το Tarlabaşı ονομαζόταν Μικρή Ελλάδα. Στην περιοχή, που συνόρευε με το Ρεύμα των Ταταούλων και τις κακόφημες γειτονιές των τσιγγάνων, έμεναν Ρωμιοί μικροαστοί, η ραχοκοκαλιά των Ελλήνων του Πέραν. Σήμερα είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές με πολλούς Κούρδους και Ανατολίτες, με τις μπουγάδες να στοιχίζουν ακόμη τα παράθυρα και τα στενά δρομάκια. Εδώ η παρουσία του πλανόδιου μανάβη είναι ακόμη αισθητή, ενώ η περιοχή αναμένεται να αναμορφωθεί σύντομα από το Δήμο της Πόλης, στο πλαίσιο της ευρύτερης οικιστικής ανάπτυξης που ‘μαστίζει’ σήμερα τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.


Fener / ΦΑΝΑΡΙ: Διάσημο για την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εγκαταστάθηκε εδώ το 1601, το Φανάρι είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ του τείχους του Κωνσταντίνου και του Θεοδοσιανού τείχους. Βρίσκεται γύρω από τον πέμπτο λόφο της Κωνσταντινούπολης, που φέρει το ίδιο όνομα, και βρέχεται από τον Κεράτιο κόλπο. Γύρω του αναπτύχθηκε έκτοτε μια ελληνική συνοικία, όπου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες άρχοντες, οι οποίοι έλαβαν την προσωνυμία Φαναριώτες. Kumkapi / Κουμκαπί: γνωστό για τις πολλές ψαροταβέρνες του, το Kumkapi βρίσκεται κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά. Μέχρι σήμερα η περιοχή κατοικείται από Αρμένιους ενώ πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι εκκλησίες που θα συναντήσει ο επισκέπτης σε έναν περίπατο στην περιοχή. Κατά τη βυζαντινή περίοδο το Kumkapi λεγόταν και

...για τους λάτρεις της τέχνης Arter: Γκαλερί στην περιοχή του Beyoğlu, η οποία στεγάζεται σε ένα τετραώροφο αστικό μέγαρο και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα σημεία για μοντέρνες εκθέσεις τέχνης στην Πόλη. Οι εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ είναι ιδιαίτερες, η είσοδος δωρεάν, ενώ η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Koç προωθεί τις εκθέσεις και τις συλλογές σε αυτό το χώρο τέχνης από το 1980 (ιστοσελίδα : www.arter.org.tr). Istanbul Modern: Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αποτελεί το hotspot της Πόλης από το 2004 που άνοιξε τις πύλες του, ενώ έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες. Οι μόνιμες συλλογές χαρακτηρίζονται από χρωματιστές παιχνιδιάρικες εκθέσεις με πολύ βίντεο και φωτογραφία. Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης σινεμά και ένα ωραιότατο μπαρ εστιατόριο με πανοραμική θέα στο Βόσπορο (ιστοσελίδα : www.istanbulmodern.org). Pera Museum: Εγκατεστημένο σε ένα μέγαρο δίπλα στο Ξενοδοχείο Pera Palace εξειδικεύεται στην κλασσική και μοντέρνα τέχνη. Οι πρώτοι δύο όροφοι φιλοξενούν τις μόνιμες εκθέσεις με πορτραίτα από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ το πιο γνωστό έκθεμα του είναι ο Tortoise Trainer (1906), έργο του Osman Hamdi Bey. Στους τελευταίους δύο ορόφους φιλοξενούνται προσωρινές εκθέσεις, ενώ στο παρελθόν εδώ έχουν παρουσιαστεί έργα του Pablo Picasso, της Frida Kahlo και άλλων γνωστών καλλιτεχνών (ιστοσελίδα : www.peramuzesi.org.tr)


Salt: η νεώτερη γκαλερί της Πόλης, αφού άνοιξε τις πύλες της μόλις τον Απρίλιο του 2011. Στεγάζεται σε 6 ορόφους στο κτίριο Siniossoglou. Διαθέτει σινεμά, ενώ στην ταράτσα βρίσκεται ένας όμορφος κήπος. Το 1ο κτίριο στεγάζεται στην περιοχή του Beyoylu ενώ υπάρχει και η Salt Galata στην περιοχή του Γαλατά, όπου στεγάζει το Οθωμανικό Τραπεζικό Μουσείο, αλλά και βιβλιοθήκη καθώς και αίθουσες για άλλες χρήσεις (ιστοσελίδα: www.saltonline.org) Sakip Sabanci Museum: το Μουσείο αυτό είναι μοναδικό στο είδος του. Ήταν το θερινό ανάκτορο της δυναστείας Khedive με καταβολές από την Αίγυπτο. Στο παρελθόν ήταν επίσης πρεσβεία και αργότερα αγοράστηκε από τον Haci Omer Sabanci. Το 1966 ο Sakip Sabanci στέγασε στο χώρο αυτό τις ιδιωτικές συλλογές του με έργα τουρκικής τέχνης και καλλιγραφίας. Το Μουσείο απέκτησε τον δημόσιο χαρακτήρα του το 2002, ενώ οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαιολογικά και άλλα φωτογραφικά ευρήματα. Ιδανικό για απογευματινό τσάι στον χειμερινό κήπο του (ιστοσελίδα : muze.sabanciuniv.edu)

...για ποτό Πολύ πριν γίνουν Μουσουλμάνοι, οι Τούρκοι απολάμβαναν το ποτό. Με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και τις θρησκευτικές και πολιτιστικές αλλαγές, τρία κυρίως ποτά επιβίωσαν στην Τουρκία: το ρακί, η μπύρα και το κρασί. Το ρακί συνοδεύει συνήθως το μεζέ ενώ πίνεται πάντα με παγάκια ή νερό, μιας που λέγεται ότι μόνοι οι βάρβαροι το έπιναν σκέτο. Η πιο γνωστή Τουρκική μπύρα είναι η Efes, ενώ το Τουρκικό κρασί κερδίζει με ταχείς ρυθμούς τις προτιμήσεις των σύγχρονων Τούρκων αστών και σήμερα μπορεί άνετα να ανταγωνιστεί διάσημες ετικέτες άλλων ευρωπαϊκών κρασιών. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κρασιών είναι ο Doluca και ο Kavaklidere. Στην κάβα-bar Sensus που βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Γαλατά μπορεί να δοκιμάσει κανείς κρασιά από διάφορους παραγωγούς της χώρας. Τα περισσότερα μπαρ της Πόλης βρίσκονται στην περιοχή του Beyoğlu, στο Ortaköy και στο Kuruçeşme, ενώ στην ανατολική πλευρά τα πιο ωραία μπαρ είναι το Hush και το 360º. Εξαιτίας της μορφολογίας της Πόλης, μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα που προσφέρουν αρκετά μπαρ όπως το 5 -Kat, το Leb-i-Derya και το Vogue, τα οποία έχουν γίνει στέκια για τη hip νεολαία. Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Badehane (Asmalimescit), το K.V. στο Πέραν ή το Yesil Ev Garden στην Παλιά Πόλη. 360º: βρίσκεται στους τελευταίους ορόφους ενός αρχοντικού κτιρίου ενώ εδώ θα βρείτε αρκετούς τουρίστες λόγω της πολύ κεντρικής θέσης του. Διεύθυνση: Istiklal Caddesi


Misir Apartmani, 7ος και 8ος όροφος, Beyoylu. Ιστοσελίδα: www.360istanbul.com 5 Kat: πολύ ωραία θέα στην Πόλη, ενώ είναι στέκι για αρκετούς καλλιτέχνες (η ιδιοκτήτρια του είναι η Τουρκάλα ηθοποιός Yasemin Alkaya). Διεύθυνση: Soganci Sokak 7, Taksim. Ιστοσελίδα: www.5kat.com Leb-i-Derya: μπαρ με εξαιρετική θέα και πολύ ωραία κοκτέιλ. Διεύθυνση: Kumbaraci Yokusu 57, Tunel. Ιστοσελίδα: www.lebiderya.com Badehane: κοντά στο Sofayali Sokak, το χειμώνα θυμίζει πολύ αγγλική παμπ. Διεύθυνση: General Yazgan Sokak 5, Tunel K.V.: το στυλ και η διακόσμηση θυμίζει πολύ Παρίσι και Βιέννη, ενώ εδώ το χειμώνα συγκεντρώνονται πολλοί ντόπιοι. Διεύθυνση: Tunel Gecidi 10, Beyoylu Limonlu Bahce: o κήπος των λεμονιών. Διεύθυνση: Yenicarsi Caddesi 98, Galatasaray. Ιστοσελίδα: www.limonlubahce.com Sensus Turkish Wine Library: Περιλαμβάνει πάνω από 350 ετικέτες κρασιού και πολλά είδη τυριών. Διεύθυνση: Buyukhendek Caddesi 5, Galata. Ιστοσελίδα: www.sensuswine.com Yesil Ev Garden: από τα λίγα μέρη στην παλιά Πόλη που ενδείκνυνται για ποτό/καφέ. Διεύθυνση: Kabasakal Caddesi 5, Sultanahmet. Ιστοσελίδα: www.yesilev.com.tr

...για σνακ Σε λίγες πόλεις στον κόσμο μπορεί κανείς να δοκιμάσει τόσο νόστιμο φαγητό στο δρόμο, όπως στην Κωνσταντινούπολη. Θα δείτε πολλούς πλανόδιους με τα κινητά αμαξάκια τους να πωλούν από κουλούρια μέχρι και καλαμπόκια ψητά, μυδοπίλαφο και άλλες νοστιμιές στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Επίσης η Πόλη φημίζεται για τα κεμπάπ της και ειδικότερα, θα ανακαλύψετε ένα σωρό ‘γυράδικα’ κυρίως γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, όπως και για το γιαούρτι -γάλα, το οποίο οι Τούρκοι πίνουν μανιωδώς. Παρόλα αυτά σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε τα τουριστικά μέρη, αν θέλετε να γευτείτε πραγματικό τουρκικό φαγητό ‘στο πόδι’, αλλά και αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι. Γι αυτούς που θα τολμήσουν, μην παραλείψετε το Vefa Bogacisi κοντά στη Σκεπαστή Αγορά.


Πολλά ‘in’ στέκια θα βρείτε στο Beyoylu και γύρω από τον Πύργο του Γαλατά. Ένα από αυτά είναι το Mavra, ένα ιδιαίτερο καφέ, όπως και στο Cihangir το White Mill Café και το Smyrna. Επίσης το Van Kahvalti Evi συστήνεται για πολύ ωραίο πρωινό, το Cuppa και το Miss Pizza για τις καλύτερες πίτσες στην Πόλη. Κοντά στην Istiklal το Καφέ Markiz θα σας ταξιδέψει σε παλιές εποχές. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το απογευματινό τσάι must είναι το Παλάτι του Πέραν και το Σαλόνι Kubbeli. Cuppa: ενδιαφέροντα smoothies και καλό πρωινό. Διεύθυνση:Yeni Yuva Sokak 26/5, Cihagir. House Café: με πολλά παραρτήματα σε όλη την Πόλη… είναι το σούπερ trendy μέρος για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Πολύ ωραίο το καφέ στο Ortaköy ενώ εκεί θα πάρεις μια γεύση των ‘εξευρωπαϊσμένων’ νέων της Πόλης. Ευρωπαϊκές τιμές, ενώ το burger του είναι μοναδικό. Ιστοσελίδα: www.thehousecafe.com Mavra: από τα πολύ cool μέρη στο Γαλατά, στους τοίχους του καφέ μπορείς να δεις διάφορες εκθέσεις Τούρκων καλλιτεχνών. Διεύθυνση: Serdan Ekrem Caddesi 31/A, Galata, Beyoylu Markiz Café: θα απολαύσεις τους art nouveau τοίχους, αξίζουν οι πάστες του αλλά και ο καφές του. Διεύθυνση: Istiklal Caddesi 362, Beyoylu Miss Pizza: οι καλύτερες πίτσες στην πόλη, με μια φράση ‘η Ιταλία στην Κωνσταντινούπολη’. Διεύθυνση: Akarsu Caddesi, Havyar Sokak 5/A, Cihangir Smyrna: ρετρό καφέ με παλιά έπιπλα, εδώ συχνάζουν αρκετοί καλλιτέχνες της Πόλης. Διεύθυνση: Akarsu Caddesi 29, Cihangir Van Kahvalti Evi: εξαιρετικό πρωινό με πολλές σπεσιαλιτέ από το Βαν, έχει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, για αυτό πρέπει κανείς να έρθει νωρίς για να βρει τραπεζάκι. Διεύθυνση: Defterdar Yokuşu No: 52.A, Cihangir Bej Kahve: πολύ όμορφο καφέ με τζαζ μουσική και φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια, ενώ διαθέτει και βιβλιοπωλείο Διεύθυνση: Kemankeş Cad. Fransız Geçidi İş Merkezi No:11/ A Karaköy- Beyoğlu Nature & Peace: για αυτούς που επιθυμούν το ελαφρύ φαγητό Διεύθυνση: Büyük Parmakkapı Sokak No: 15/A Beyoğlu


...για χορό και βραδινή διασκέδαση Η επίσκεψη στην Πόλη είναι μισή χωρίς να γευτεί κανείς τις βραδινές απολαύσεις της. Η Πόλη διαθέτει αναρίθμητα μπαρ με ζωντανή μουσική, αλλά και πολύ γνωστά κλαμπ που συγκεντρώνουν ένα πλήθος ντόπιων και τουριστών. Πολλά νυχτερινά μπαρ καταλαμβάνουν περισσότερους από έναν ορόφους, ενώ αρχίζει και γίνεται αγαπητή η ιδέα του μπαρ-εστιατορίου. Στα μπαρ που σας προτείνουμε θα απολαύσετε το ποτό σας, ενώ σε αρκετά από αυτά το πλήθος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και η θέα μοναδική. Nayah: πολύ ωραίο χώρος με εξαιρετική θέα στον τελευταίο όροφο. Φιλοξενεί live μπάντες με reggae μουσική και έχει διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα. Ιστοσελίδα : www.nayahistanbul.com Baykuş: η σπεσιαλιτέ του στα ποτά είναι η ‘βότκα με φέτες μήλου’, ενώ το μπαρ αυτό έχει ιδιαίτερη διακόσμηση με πολλά έργα τέχνης. Μουσική κυρίως jazz, ενώ εδώ συνωστίζονται σοφιστικέ καλλιτέχνες κυρίως μετά τις 11 το βράδυ. Διεύθυνση: 22 Bekar Sokak. Ιστοσελίδα: http://baykus.garaj.org Mojo: jazz, blues, rock και άλλα συγκροτήματα δίνουν ζωντανές παραστάσεις από Τετάρτη μέχρι Σάββατο. Διεύθυνση: Büyükparmakkapı Sok. No: 24/A Beyoğlu, İstiklal . Mono: μουσική 80ς και 90ς, Τετάρτη και Πέμπτη μετά τις 22.00 μουσική soul, Funk, indie live … Παρασκευή και Σάββατο μουσική κλαμπ. Διεύθυνση: Kuloglu Mah., Erol Journalist Association Sok. No: 15, Taksim. Ιστοσελίδα: http://monotaksim.com Peyote: Πολύ κοντά στην ψαραγορά στο Beyoylu στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, φιλοξενεί διάφορες ζωντανές μπάντες με πολλούς ντόπιους. Διεύθυνση: Kameriye Sokak 4, Balikpazari. Ιστοσελίδα: http://peyote.com.tr/v3/ Lokal: το μότο αυτού του μικρού μπαρ-εστιατορίου είναι “Think Global, Eat Lokal”, πολύ ωραία κοκτέιλ , κάθε Τρίτη και Σάββατο μετά τις 11 το βράδυ φιλοξενεί Τούρκους και διεθνείς DJs που παίζουν διάφορα είδη μοντέρνας μουσικής Araf: το μπαρ αυτό είναι πολύ αγαπητό στους φοιτητές μια που η μπύρα εδώ είναι πολύ οικονομική. Τσιγγάνικη μουσική που παρασύρει σε τρελό χορό τους πολλούς θαμώνες του, ενώ δεν συστήνεται για το Σαββατοκύριακο λόγω της πολυκοσμίας. Διεύθυνση: Balo Sokak 32 Beyoğlu 5th fl. Ιστοσελίδα: www.araf.com.tr


...για φαγητό Η Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα το μέρος για έναν καλοφαγά. Δυστυχώς οι σεφ των Οθωμανών κάνοντας πράξη το ρητό «Η γνώση είναι Δύναμη» δεν έγραφαν ποτέ και τίποτε σε χαρτί με αποτέλεσμα πολύ λίγα εστιατόρια στην Πόλη να έχουν πραγματικό Οθωμανικό φαγητό. Ωστόσο γνωστή για τα ψητά κρέατα της, όπως τα kebab αλλά και τα κρέατα που ψήνονται μπροστά σου ( ocakbasi), η Πόλη είναι γεμάτη από γαστρονομικούς θησαυρούς. Ο μεζές που πίνεται συνήθως με ρακί ή το αντίστροφο είναι η αγαπημένη συνήθεια των Τούρκων και πολλά μικρά εστιατόρια, όπως αυτά που σας προτείνουμε φτιάχνουν εξαιρετικό μεζέ. Κλειδί για την γευστική κουζίνα είναι τα εξαιρετικά πρώτα υλικά και η Πόλη δεν έχει να περηφανευτεί μόνο για τα εστιατόρια/ταβέρνες με καλό κρέας αλλά και για τις ψαροταβέρνες της, κυρίως αυτές που βρίσκονται κοντά στην ψαραγορά του Kumkapi, αλλά και σε άλλες περιοχές. Οι προτάσεις που θα δείτε παρακάτω είναι κυρίως για ‘παραδοσιακά’ μέρη με εξαιρετικό τοπικό φαγητό, χωρίς ωστόσο να αφήνουμε απέξω και μερικά πιο μοντέρνα εστιατόρια. Şahin lokantası: μεσημεριανό παραδοσιακό ταβερνείο. Το μενού αλλάζει καθημερινά ενώ το εστιατόριο είναι ανοιχτό για μεσημέρι. Θυμίζει Τουρκική παραδοσιακή κουζίνα. Διεύθυνση: Orhan Adlı Apaydın Sokak 11/A, Beyoğlu, τηλ: +90 212 244 2543, ώρες λειτουργίας: 11.00 π.μ. - 4:30μ.μ., κλειστό την Κυριακή Kandilli Suna’nın Yeri (Port of Call) : Μικρό εξαιρετικό εστιατόριο με ψαρικά στην περιοχή Kandilli και πάνω στο Βόσπορο, πολύ ωραία θέα και εξαιρετικά πιάτα. Διεύθυνση: Kandilli İskele Caddesi 4-17, Üsküdar, Τηλ: +90 216 332 3241, Ωράριο Λειτουργίας: 10 π.μ.- μεσάνυχτα Öz Kilis: για παραδοσιακό κεμπάπ που σερβίρεται σε ταψάκι (σπεσιαλιτέ του μαγαζιού). Διεύθυνση: Bedrettin Simavi Sokak 5, Fatih, Τηλ: +90 212 523 4457, ανοιχτά από το μεσημέρι έως 21:30 το βράδυ Smyrna: ιδιαίτερη κουζίνα με ενδιαφέρουσες αναμείξεις γεύσεων. Διεύθυνση: Akarsu Cad. 29, Cihangir Bulgarin Yeri (Μέρος του Βούλγαρου): Στην αγορά του Μπεσίκτας, για πολύ καλό μπαλ καϊμάκ (παχιά κρέμα με μέλι) στην Πόλη.


Peymane: Στο Πέραν για κεμπάπ ή πολύ ωραία πίτσα. Διεύθυνση: Το m Tom Mh.Bogazkesen Cd. NoQ 65/1 Beyoylu, Τηλ: +90 212 4442192. Ιστοσελίδα: www.peymane-lacucina.com Asir στο Ταρλάμπασι (Kallyoncu Kullugu, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα), με ζωντανή μουσική και αρμένικο μεζέ τοπίκ. Ιστοσελίδα : www.asirrestaurant.com Otto: νεανικό και πολύ συμπαθητικό στέκι στο Τούνελ αλλά (διαθέτει άλλα 2 καταστήματα). Διεύθυνση: Asmali Mescit Mahallesi Sofyali sk.no 22/A 22/1, Βeyoglu, tunel, Τηλ: +90 212.2526588. Ιστοσελίδα: http://www.ottotunel.com/index_en.html#/ home Susam Cafe στο Cihangir/Beyoylu με εξαιρετικό διεθνές φαγητό και trendy design. Διεύθυνση: Susam Sok.11, Τηλ: +90 212 2515995. Ιστοσελίδα: www.susamcafe.com Ottoman: Μεζεδοπωλείο όπου μπορείτε να γευθείτε τοπικές σπεσιαλιτέ από την περιοχή της Αντιόχειας. Διεύθυνση: Çakmak Mh. Metro Grup Sk. M-1 No:243 İşyeri No: 3 Ümraniye, Τηλ: +90 216 365 57 57/365 57 82-83. Ιστοσελίδα: www.balatottoman.com Beyaz: Ψαράδικο στο Κούμκαπι. Διεύθυνση: Balikcilar Carsisi 28, Τηλ: +90 212 5183631. Ιστοσελίδα: www.beyazrestaurant.com Umut Ocakbasi: Για αυτούς που αγαπούν τα... κοψίδια. Διεύθυνση: Hasnun galip Sokak 8, Beyoylu, Τηλ: +90 212 2455005. Ιστοσελίδα: www.umutocakbasi.com.tr Venta del Toro: Στον Γαλατά με ισπανικά tapas και μουσική από το συγκρότημα flamenco του Μanuel Reina. Διεύθυνση: Galipdede Caddesi 145, Τηλ: +90 212 2436049 Klemuri: Απλό ταβερνείο με εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ του Πόντου, κεντρικό κ πολύ γευστικό. Διεύθυνση: B-y-kparmakkapi Sok. 2, Τηλ: +90 212 2923272. Ιστοσελίδα: www.klemuri.com Haci Abdullah: Με πολύ καλή οθωμανική κουζίνα και εξαιρετικό μπεγεντί (κοκκινιστό κρέας με πουρέ μελιτζάνας). Διεύθυνση: Atif Yιlmaz Cad. 9/A, Τηλ: +90 212 2938561. Ιστοσελίδα: www.haciabdullah.com.tr Otantik: Απλό και μάλλον κιτς στη διακόσμηση, αλλά από τα λίγα μέρη στην Πόλη όπου μπορείς να γευτείς χωριάτικες σπεσιαλιτέ της Ανατολίας. Διεύθυνση: Istiklal 170, Τηλ: +90 212 2938451. Ιστοσελίδα: www.otantikay.com


Balikci Sebahattin: Eξαιρετικά θαλασσινά, στο Τζανκουρταράν της Παλιάς Πόλης. Διεύθυνση Tηλ: +90 212 4581824. Ιστοσελίδα: www.balikcisabahattin.com Ahirkapi Balikcisi: Από τα πιο cult μέρη της Παλιάς Πόλης, ένα ψαράδικο που σερβίρει και μπίρα ή ρακί. Τραπεζάκια έξω το καλοκαίρι. Διεύθυνση Keresteci Hakki Sokak 46, Tηλ: +90 212 5184988 Tarihi Karaköy Balikçısı: Εξαιρετικά φρέσκα ψάρια στο Karaköy από το 1923. Διεύθυνση Tersane Caddesi, Kardeşim Sokak 30, Karaköy, Tηλ: +90 212 251 1371 Midpoint: Όμορφη ατμόσφαιρα για να ξαποστάσει κανείς μετά τα ψώνια του στο κέντρο, Ιστοσελίδα: www.midpoint.com.tr Balkon Restaurant: πάνω σε ένα παλιό κτίριο στο Asmalimescit διώροφο εστιατόριο / μπαρ με ωραία θέα. Address: Asmalımescit Mahallesi Sehbender Sokak No.5 K.6, Τunel. Ιστοσελίδα: www.balkonrestaurantbar.com

...για ψώνια Αν είσαι shopaholic, η Κωνσταντινούπολη είναι το μέρος για σένα. Η Πόλη έχει βαθιά εμπορική παράδοση και αυτό φαίνεται και στην παλιά και στην μοντέρνα όψη της. Από τη Σκεπαστή Αγορά και την ίδρυση της το 1461, η αγορά αυτή αποτελεί το παλιότερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Σήμερα η αγορά αυτή φιλοξενεί πάνω από 5.000 εμπορικά καταστήματα με αντίκες, παλιά αντικείμενα, χρυσαφικά, χαλιά αλλά και ρούχα. Δίπλα στο Μπλε Τζαμί βρίσκεται η αγορά Arasta (Arasta Bazaar) και ειδικεύεται στα τουρκικά χαλιά, τα κεραμικά και τα υφάσματα. Η Αιγυπτιακή αγορά είναι γεμάτη από εμπόρους που πωλούν λουκούμια, μπαχαρικά των οποίων οι μυρωδιές σε μεθούν, ξηρούς καρπούς, καφέ, αλλά και Ιρανικό και Ρωσικό χαβιάρι, το οποίο είναι σχετικά πιο φθηνό από αυτό που πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Περνώντας τη γέφυρα του Γαλατά και κατευθυνόμενοι στο Beyoğlu, υπάρχει μια σειρά εμπορικών καταστημάτων, ενώ πίσω από τον Πύργο του Γαλατά είναι αναρίθμητα τα μικρά μαγαζιά σύγχρονων Τούρκων σχεδιαστών στα οποία θα βρείτε μικρούς θησαυρούς, με λίγα λόγια την τελευταία λέξης της μόδας . Η περιοχή Cukurcuma είναι γεμάτη από αντικιερί και παλαιοπωλεία ενώ σε πολλούς θα θυμίσει το Portobello στο Λονδίνο. Για αυτούς που αγαπούν και κυνηγούν τη Μόδα η περιοχή του Ν isantasi είναι γεμάτη από τα καταστήματα διεθνών ονομάτων της μόδας, ενώ χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πολυκατάστημα Beymen.


Sultanahmet Arasta Bazaar: Εδώ αξίζουν η Galeri Cengiz (155-157) για τα χαλιά της, το Iznik Classics (67 & 73) για τις κεραμικές δημιουργίες του και τα χρωματιστά πλακάκια του, αλλά και το Jennifer’s Hamam (43 &135) για τα είδη χαμάμ Egyptian Bazaar ή αλλιώς Mısır Çarşısı, το παζάρι των μπαχαρικών: Αξίζει να επισκεφτείτε το Cankurtaran Gida (33) για το μέλι του από διάφορα μέρη της Τουρκίας, το Erzicanlar (2) για την κερήθρα του και εξαιρετικά τυριά, το Hayat (8) για χαβιάρι και εξαιρετικό τουρκικό λουκούμι, το Malata Pazari (40-44) για ξηρούς καρπούς και το Papagan Kuruyemis (65) για τις παραδοσιακές νοστιμιές του Δίπλα στο Αιγυπτιακό Παζάρι: Το Kral (Hasircilar Caddesi 6) για τσάι και μπαχαρικά και το Kukukahveci Mehmet Efendi (Tamis Sokak 66) για τουρκικό καφέ από το 1871 Beyoğlu Istiklal Caddesi Atlas Pasaji (131) καλυμμένη στοά με πάγκους ρούχων, vintage είδη και κοσμήματα πίσω από την είσοδο του σινεμά Atlas, Emgen Optik (65) διαφορετικά γυαλιά ηλίου σε περίπτωση που ψάχνετε έναν καινούργιο σκελετό, Haci Bekir (83) η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί το 1777 και πουλάει παραδοσιακό λουκούμι, Robinson Crusoe (195/A) εξαιρετικό βιβλιοπωλείο με πολλά αγγλικά βιβλία, Terkoz Çıkmazı Karaaslan Iş Merkezi 8, μικρός δρόμος με διάφορα ρούχα δίπλα στο Προξενείο της Δανίας Galata Atelier 55 (Sendar-I Ekrem Sokak 55) διάφορα ρούχα τούρκων και άλλων σχεδιαστών, αξεσουάρ, κεραμικά και είδη για το σπίτι Paristexas (Camekan Sokak 4) παπούτσια, ρούχα και άλλα περίεργα πράγματα πίσω από τον Πύργο του Γαλατά


Η σύνθεση του οδηγού ως ιδέα και υλοποίηση ανήκει στις κυρίες Χαρά Λόκα και Έρη Κόρακα και έγινε αποκλειστικά για χρήση από τους συμμετέχοντες

στην εκδρομή των νέων του Μεγάλου Ρεύματος στην Κωνσταντινούπολη

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Μεγάλου Ρεύματος στην Ελλάδα , ιδιαιτέρως τον κύριο Μηνά Τσιτσάκο, Πρόεδρο Δ.Σ. και την κυρία Αλίκη Κόρακα, Γραμματέα Δ.Σ. για την οικονομική υποστήριξη στην έκδοση του οδηγού μας Επίσης τον κο Γιώργο Παπαλιάρη, Πρόεδρο Δ.Σ.

της Κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος στην Πόλη

Zeynep Altundag Hanim Çok Teşekkür Ederiz!

Mega Revma Youth - Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη - Μικρός ταξιδιωτικός οδηγός  
Advertisement