Page 1


Comment | Editorial

Editorial Beste lezer,

Advertentie ‘t Hartje

Voor je ligt alweer de allerlaatste Comment die wij als RedakCie voor jullie hebben gevuld en gemaakt. Dit betekent niet alleen dat we het einde van het collegejaar hebben bereikt, maar ook dat na de zomervakantie ons Commotiejaar er alweer op zit. Tot die tijd gaan we natuurlijk niet zitten treuren, maar bieden we jullie nog een laatste keer een communicatieblad vol interessante artikelen! Wanneer deze Comment op je deurmat is beland, zitten de tentamens er weer op en stroomt de stad langzaam leeg. Het is vakantie! Om je relaxmiddag in het plantsoen of je strandvakantie in Marbella extra communicatief te maken zijn wij voor je in de pen geklommen.

Tot slot een aantal bedankjes! Allereerst wil ik mijn eigen commissiegenoten bedanken voor het werk dat ze dit jaar geleverd hebben. Ook een bedankje voor de freelancers die voor een aantal Comments stukken hebben geschreven. En last but not least, Floor en het bestuur voor hun kritische correctiewerk. Namens de hele RedakCie: veel leesplezier gewenst én een fijne vakantie! Rick, Marlies, Rixt, Frank, Jasper, Bart & Stijn RedakCie 2012-2013

In deze Comment lees je onder andere over studieavonturen in het buitenland en over landen die communiceren door middel van dreiging met hun wapens en legers. Dit keer zijn we het huis van Niels Oosten binnengedrongen om te aanschouwen hoe deze Commotiaan woont voor de rubriek ‘Thuis bij...’ en vertelt het kandidaatsbestuur over zichzelf.

De website wordt ook niet onberoerd gelaten. Op svcommotie.nl vind je nieuwe Headlines van de buitenlandse reis en de laatste feestjes en het laatste Toetsenbord voor de zomerstop staat ook alweer online. Verder kun je de leukste Comments van het afgelopen jaar terugvinden op de site; dat zijn ze natuurlijk allemaal.

Een comment over de Comment óf wil je iets kwijt op de site? Mail ons: redakcie@svcommotie.nl

3


Comment | Inhoudsopgave

Een levende legende Vakantie, en dan? Horizonverbreding Wat je kleren communiceren Een match voor iedereen Communiceren met wapens

6 8 10 14 18 20

Rubrieken

Column 13 Thuis bij... Niels Oosten Commotie Headlines

16 22

Vereniging

Kandidaatsbestuur ReisCie Activiteitenagenda Chatten met het bestuur

4

Meer foto’s van activiteiten vind je op www.svcommotie.nl!

24 26 28 29

5


Comment | Een levende legende

Een levende legende

Het imago van de nieuwe koning door Rick Melchers - Een nieuwe koning betekent een nieuw tijdperk voor Nederland. Waar sommige partijen het koningshuis afschrijven als oubollig en als een onnodige kostenpost, is dat niet helemaal juist. De Oranjes brengen ons land ook nog steeds handige dealtjes met rijke oliestaten en onze vorst onderhoudt door middel van allerlei staatsbezoeken contact met andere landen. Beatrix deed dit precies 33 jaar en nu is het tijd voor Prins Pils! Prins Pils, dat klinkt weinig representatief. Toch is het nog steeds een bijnaam die aan koning Willem-Alexander kleeft. Hoewel hij in 1993 netjes afstudeerde en een doctoraalbul ontving voor zijn scriptie, is zijn enthousiaste feestgedrag tijdens zijn studententijd iedereen meer bijgebleven. Zelfs zijn satirische imitatie-Twitteraccount (@Koning_NL) opent nog elke vrijdag het weekend met een pilsje. Tijd voor verandering? Een functie als koning kan niet worden overschaduwd door een verleden als feestbeest.

“Vakantiehuisje kopen. Resultaat: een flinke imagoschade.”

Het imago van Willem-Alexander is in de loop der tijd wel wat bijgetrokken. Zo is hij al lang niet meer het feestbeest van vroeger. sinds Maxima aan zijn zijde verscheen, is er hard gewerkt om de toekomstige koning een serieuzer voorkomen te geven. Zijn werk in het Waterschap draagt hier aan bij. Ook werd het hele land uitgebreid bezocht om Maxima te introduceren en elke koninginnedag werd er uitgebreid gekoekhapt. De Zuid-Amerikaanse charme van de toen nog aanstaande prinses valt bij veel Nederlanders in goede aarde.

6

Eind 2009 ging de toenmalige prins echter nog de mist in. Er ontstond grote commotie over een vakantiehuis dat het aanstaande koningspaar kocht in Mozambique. Politieke partijen ontstaken in woede over dit dure bouwproject. Willem Alexander schreef toenmalig premier Balkenende dat ze “niet alleen een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is” wensten, maar “tegelijkertijd ook een bijdrage wilden leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.” Het resultaat van een vakantiehuisje kopen: een flinke deuk in het imago van de prins.

In 2010, een half jaar na dit debacle, bleek dat nog maar 27% van de bevolking WA het meest sympathieke lid van het koningshuis vonden, een daling van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit een peiling die Maurice de Hond hield op de dag voor kongininnedag. Nederlanders vonden de prins afstandelijk en bovendien minder geschikt als staatshoofd. Maxima lijkt Willem-Alexander opnieuw te moeten redden. Uit dezelfde peiling blijkt dat 90% haar sympathiek vindt en dat 72% haar zelfs beschouwt als meest symphatieke lid van het koningshuis.

De communicatie in aanloop naar de kroning bleek van groot belang om het imago van Willem-Alexander op peil te houden. Net voor de inhuldiging op 30 april zond de NOS en RTL een groot interview met het paar uit. Hoewel dit interview volledig gescript was en redelijk politiek correct, veroverde de prins opnieuw het vertrouwen van veel mensen. Binnen een maand steeg het vertrouwen in de nieuwe koning met tien procentpunten naar 69%. Na het gesprek dacht 48% procent positiever over Willem-Alexander in het algemeen. Mensen beoordeelden de man als menselijker, opener en minder formeel.

Na de inhuldiging is de introductie van het nieuwe koningspaar gewoon doorgegaan. Traditioneel gezien bezoekt de koning na de inhuldiging alle provincies. Verdeeld over zes dagen ging het koningspaar dan ook het land door. Doel: kennis maken met zoveel mogelijk Nederlanders. Groningen beet het spits af en mocht het paar maar liefst één uur ontvangen in het stadscentrum. Deze sneltreinbezoeken hebben het beeld van de menselijke koning extra versterkt, zo blijkt uit de statistieken van Maurice de Hond. Een glimp opvangen van je koning doet dus wonderen.

Comment | Een levende legende

De introductie van de nieuwe koning en koningin heeft een positieve uitkomst op de stemming in het land. Waar het koningshuis het vaak zwaar te verduren heeft gehad, lijkt de bevolking na alle festiviteiten voor nu bijgedraaid. Echter, dit gevoel moet natuurlijk wel worden vastgehouden. Daar moet de Rijksvoorlichtingsdienst nu weer voor zorgen.

Sinds 1965 zorgt de Rijksvoorlichtingsdienst voor de communicatie vanuit het koningshuis. Tegenwoordig doen ze dit zelfs via Twitter, maar ook via koninklijkhuis.nl, waar alle afspraken van de koning en koningin te volgen zijn met bijbehorend beeldmateriaal. Als je dat te stijf vindt, kun je altijd op Youtube terecht, waar hele dagverslagen zijn te zien, van het maken van staatsieportretten in Denemarken tot het bijwonen van een toernooi met vechtende robots. Want dat moet dit koningspaar uitstralen: wij zijn er voor het volk!

7


Comment | Vakantie, en dan?

Comment | Vakantie, en dan?

Vakantie, en dan?

“Eindelijk, eindelijk schijnt de zon!” door Frank van der Weck - De laatste tentamens zitten erop, de laatste opdrachten zijn ingeleverd en eindelijk, eindelijk de zon schijnt. Dat kan maar een ding betekenen: het is zomervakantie. Maar voor degenen die nu moedeloos in een lege agenda staren, wees niet getreurd. De RedakCie zocht al even voor je uit wat je nu het beste kan doen met al die vrije tijd. De mogelijkheden zetten we even op een rijtje.

Tip 1: Drank, zon en strand

Tip 2: Een zomers bijbaantje

Lekker genieten van de Nederlandse zandstranden op de Wadden of ergens in het westen van het land. Dat is uiteraard de ultieme vakantiebeleving. Niks doen, drankje erbij en lekker bruin worden. Maar goed, mooi weer in Nederland is nou eenmaal tamelijk uniek. Dus voor wie daar niet op wil gokken, is het aan te raden om te kiezen voor een meer traditioneel vakantieoord. Bijvoorbeeld jezelf te buiten gaan aan drank en vitamine D ergens in ZuidEuropa. De Spaanse Costa’s of het populaire Griekse Chersonissos. Wie van plan is zijn eigen versie van Oh Oh Cherso te gaan beleven kan zo maar AlmanakCievoorzitter Sjoukje tegen het lijf lopen. Zij zit namelijk op Kreta als reisleidster.

Je kunt de zomer ook gebruiken om je collegegeld voor het komende jaar bij elkaar te sparen. Dat doe je dan bij voorkeur niet door dagen lang in een supermarkt te gaan staan. Dan loop je namelijk de kans om weinig zon te zien deze zomer, terwijl je vrienden ondertussen op Facebook de nodige foto’s plaatsen van terrasjes, zwembaden en stranden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van de zomervakantie. Dus… ga je op zoek naar een echt zomerbijbaantje. Bijvoorbeeld door naar Frankrijk te trekken en daar als druivenplukker te werken in een wijngaard. Je hebt de kans om buiten te zijn in de zon, je bent in het buitenland en met een beetje geluk houd je er aan het eind ook nog eens een heerlijke wijn aan over. Houd wel rekening met hard werken en niet al te veel verdienen.

8

Tip 3: Sporten Heb je geen zin om vieze te handen krijgen zoals bij het druivenplukken, maar wil je wel lekker actief bezig zijn? Dan is de zomer het perfecte seizoen om wat te doen aan de conditie. Lekker hardlopend of fietsend de omgeving van Groningen verkennen bijvoorbeeld. Alle energie die je normaal in het studeren stopt kan je nu lekker in de sport kwijt. Voor de hardlopers zit er misschien wel een leuke uitdaging in voor het einde van de vakantie. Tijdens het Gronings Ontzet op 28 augustus staat namelijk traditioneel de Bommen Berendloop op het programma. Behalve een halve marathon en een wedstrijd over tien kilometer, is er dit jaar ook de mogelijkheid om mee te doen aan een wedstrijd over 6,4 kilometer oftewel vier Engelse mijl. Dat is natuurlijk weer een uitstekende training voor degene die in het najaar de echte 4 Mijl willen lopen. Tip 4: Fotograferen en filmen

Hou je niet van een actieve of een luie vakantie, dan kun je er altijd nog een creatieve zomer van maken. Fotograferen is populair en dat zien we ook wel aan alle applicaties die er verschijnen voor de smartphones. Maar het plaatsen van fotootjes met een vintage look op de sociale media is niet het echte werk. Toch hoef je voor het maken van prachtige foto’s echt niet een hele dure camera aan te schaffen. Zelfs met de meeste telefooncamera’s zijn mooie beelden te schieten.

Daarbij gaat er soms wel even wat tijd in zitten om wat instellingen goed te zetten, maar vooral buiten met voldoende licht kun je prima foto’s maken. Het belangrijkste is een goede compositie, vooral door out-of-the-box te denken kun je verrassend leuke plaatjes maken. Wil je net even wat verder en vooral ook filmpjes maken in mooie kwaliteit, dan helpt een digitale camera natuurlijk wel. Op internet zijn voldoende snelle en gratis cursussen te vinden om veel meer uit je materiaal te halen dan je denkt. Voor wie filmpjes wil maken zijn er allerlei leuke montagetools waardoor het met een paar klikken ineens een flitsend filmpje wordt. Wie veel wil leren over fotograferen, filmen en monteren is ook YouTube een ideale bron van informatie. Sowieso is het kijken van allerlei YouTube-filmpjes een prima tijdverdrijf in de uren dat je even niet weet wat je moet doen deze vakantie. Het belangrijkste is natuurlijk dat je weer vol goede moed aan het volgende studiejaar kan gaan beginnen, of wie weet wel aan een nieuwe baan.

9


Comment | Horizonverbreding

Comment | Horizonverbreding

Horizonverbreding

Studeren in het buitenland! Door Rixt Riemersma - Voor degenen die het gehad hebben met Groningen, het Nederlandse weer, de docenten óf studenten hier is er maar één mogelijkheid: studeren in het buitenland. In je derde jaar (maar eventueel ook tijdens je master) kun je in je vrije keuzeruimte naar het buitenland. Dit klinkt voor velen als een plan dat niet aan hen besteed is, maar niets is minder waar. Daredevil of held-op-sokken; voor iedereen is een bestemming te vinden. Vanaf september, maar sommigen al halverwege de zomer, wagen een aantal CIW’ers zich aan een buitenlands tripje. Een goede reden om te kijken hoe dat werkt, zo’n buitenlandse ervaring. Stap één is je melden bij de studieadviseur, “Alletta, hier ben ik weer.” Zij heeft zicht op je behaalde resultaten en kan je helpen bij het passen en meten van een voordelig buitenlandpakket in je studie. De meeste studenten houden het bij één semester in het buitenland. Dit hoeft niet per se tot februari te zijn. Commotiaan Geke van der Kroef gaat bijvoorbeeld een semester studeren in Jyväskylä, Finland. Daar lopen de semesters niet helemaal gelijk waardoor zij zelfs voor kerst alweer thuis zal zijn. Meer dan een half jaar studeren buiten Nederland is soms mogelijk maar dient in goed overleg te gebeuren, want studievertraging is in dat geval bijna onvermijdelijk. Ook is het handig om te bekijken voor hoelang je een beurs kunt ontvangen (Erasmus of Marco Polo). Dit financiële extraatje maakt je verblijft toch iets aangenamer.

Over financiën gesproken: het is handig om te weten dat je bij een semester in het buitenland vaak geen extra collegegeld betaalt als het gaat om een partneruniversiteit van de RuG. Je betaalt dan gewoon je Groningse collegegeld. Daarbovenop blijf je ingeschreven als student waardoor je ook nog studiefinanciering ontvangt in de vorm van een uitwonende beurs natuurlijk. Ook kun je in de zomer alvast sparen om je reis te kunnen bekostigen. Om zich voor te bereiden op Finland gaat Geke in de

10

“Geen extra collegegeld als je in het buitenland studeert.” zomervakantie een paar weken full-time werken. “Gelukkig heb ik een topbaantje als recreatie- en animatiemedewerker dus zie ik het werken niet als een straf en hoop ik dat ik straks genoeg geld heb om in Finland leuke dingen te gaan doen!” Maar waar naartoe? Je kunt kiezen uit bestemmingen binnen en buiten Europa. Buiten Europa kun je kiezen voor de meest uiteenlopende bestemmingen. Zo gaat waaghals Susanne Evers vanaf september een half jaar studeren in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Maar ook Canada, Mexico (mits minor Spaans) en New York staan op de lijst met bestemmingen waar studenten aan de faculteit Letteren kunnen studeren. Daarnaast heeft de RuG universiteitsbrede contracten gesloten met andere universiteiten over de hele wereld, bijvoorbeeld in Australië of Nieuw-Zeeland.

Houd er wel rekening mee dat deze bestemmingen beschikbaar zijn voor studenten van alle studies. De selecties zijn dan ook streng. Vaak wordt er gelet op cijfers en motivatie. Meer zeker van een plek ben je als

je solliciteert naar een plaats binnen Europa. Er zijn namelijk plaatsen speciaal bedoeld voor studenten CIW. Dit zijn bovendien universiteiten waarvan is vastgesteld dat het vakkenpakket erg aantrekkelijk is voor studenten Communicatie.

Een voorbeeld hiervan is studeren in Uppsala, Zweden. Annet van Hunen en Larissa Hendriks hebben afgelopen jaar het eerste semester daar gestudeerd. Hoewel Zweden misschien niet meteen het land is waar zij als eerste aan dachten kwamen zij ontzettend enthousiast terug. Larissa vertelt:

“Van jongs af aan had ik altijd al de droom om ooit in het buitenland te wonen en te studeren. Warme landen trokken me altijd heel erg en toen ik eenmaal een keer in Barcelona was geweest, was ik verkocht. Maar toen het moment aanbrak van de aanmeldingen, ging ik er eens goed over nadenken. De colleges in Barcelona zijn voornamelijk in het Spaans, terwijl ik niet verder kom dan “Hallo, twee bier alsjeblieft.” Ondertussen hoorde ik hele positieve verhalen over Zweden en het studeren daar. Ik was nog nooit in Scandinavië geweest en moest eerst niet denken aan al die kou, maar na een beetje googelen en foto’s kijken was ik overstag! Dit was de

kans om op een leuke manier een heel ander deel van Europa te leren kennen, waar ik anders waarschijnlijk nooit heen was gegaan voor m’n pensioen. De keuze voor Uppsala was daarna makkelijk gemaakt, dat scheen de leukste studentenstad te zijn!” De vakken die zij daar hebben gevolgd sloten aan bij het CIW-pakket dat ze hier volgden. Ook hebben zij een vak gevolgd om de beginselen van de Zweedse taal onder de knie te krijgen. Maar er zijn meer voordelen: “Wie wil er nu niet in het land met de mooiste mannen op aarde wonen?” aldus Annet. Hiernaast staat een Erasmuservaring vaak gelijk aan het ontmoeten van veel internationale studenten met daarbovenop de nodige party’s.

Zit je droombestemming er niet bij? Geen zorgen! Het is mogelijk om alles zelf te regelen met behulp van een extern reisbureau. Esther van der Werf deed dit via KILROY en gaat volgend jaar studeren aan een kleine universiteit vlakbij het zonovergoten, zwoele San Diego (“Surfboards gratis te lenen op de campus!”).

11


Comment | Horizonverbreding Bij iedere bestemming komt helaas wel veel geregel kijken. Zo vertelt Esther:

“Er komt veel papierwerk bij kijken, ik heb net mijn visainterview gehad, vaccinaties, een TOEFL-test gedaan om mijn Engelse taalkennis aan te kunnen tonen, vakken gekozen, een vliegticket geboekt en natuurlijk een woning gezocht. Vooral het laatste was best lastig. Op de campus wonen was geen optie omdat dit daar erg duur is (€ 815 per maand!) en via het grote bekende Amerikaanse Marktplaats voor onder andere kamers (Craigslist)krijg je ook de meest rare reacties als: ‘You wouldn’t by chance have any interest in being a live-in girlfriend for an older white man, would you?’. Gelukkig heb ik nu iets heel moois gevonden bij een Amerikaanse vrouw en haar zoon in huis, waar een Zweeds meisje en ik allebei een kamer zullen gaan huren.”

“De RuG heeft universiteitsbrede contacten over de hele wereld” Studeren in het buitenland is voor iedereen bereikbaar. De grootste tip luidt dan ook: “Gaan, gaan, gaan! En alles eruit halen wat er in zit! Niet teveel op de kosten letten en leven als een God. Dan heb je echt de beste tijd uit je leven” aldus Annet.

Dagelijks piekuren van 22.00 - 01.00 uur! Poelestraat 15 www.tgoldenfust.nl

12

Column Einde oefening

door Jasper Achterberg - Na zeven jaar van het studentenleven te hebben mogen genieten is voor mij de tijd aangebroken serieus te gaan doen en op zoek te gaan naar werk. Een week geleden ben ik helaas al vertrokken vanuit Groningen om tijdelijk bij mijn ouders te gaan wonen, en daar mijn scriptie af te ronden. Vanaf september hoop ik aan de slag te gaan in Amsterdam. Mijn studentenleven begon zeven jaar geleden in Leeuwarden. Na drie jaar in de prachtige Friese hoofdstad te hebben gewoond was het tijd voor een nieuwe stad waardoor ik in Utrecht belandde. Toch had ik altijd de ambitie om in de mooiste studentenstad van Nederland te gaan wonen waardoor ik na een jaar Utrecht weer vertrok naar het hoge Noorden. Na een sabbatical van een jaar maakte ik de geniale keuze CIW te studeren. Deze geniale keuze werd nog genialer door actief lid te worden bij Commotie en te gaan hockeyen in een studententeam die de biertjes na afloop belangrijker vond dan de wedstrijd zelf. In de laatste zeven jaar is vanzelfsprekend veel gebeurd. Zo begon ik als zeventienjarig jongetje die zijn eigen bed niet kon opmaken en nog nooit meer dan twee keer met hetzelfde meisje had gezoend. Vandaag de dag zou ik door kunnen gaan als een volleerd huisman en een ware relatie-expert. Doordat ik zo’n onwijs grote leercurve heb door mogen maken tijdens mijn studententijd kan ik jullie als geen ander voorzien van een paar tips voor volgend jaar:

- Als je vindt dat je té gezond aan het leven bent, ga dan sporten in Groningen! Na een wedstrijdje hockey of voetbal zuip je de verbrande calorieën er namelijk drie keer zo hard bij aan. - Voor de niet-actieve leden die volgend jaar actief willen worden raad ik aan voor de IntrodukCie te solliciteren. De vergaderingen bestaan voornamelijk

voornamelijk uit drankspellen en aan het eind van het jaar krijg je de mogelijkheid als eerste het eerstejaarsvlees te inspecteren. Daarbij staat het natuurlijk ge-wel-dig op je cv. - Neem pas eind het eind van je studiecarrière een vriend(in). Je speelt namelijk ook niet je eerste officiële voetbalwedstrijd zonder uitvoerige training vooraf, zodat je lichaam optimaal is getraind en in een topconditie verkeert. Als dit niet duidelijk genoeg is kunt u voor nadere informatie terecht bij Niels Oosten. - Als je als vrouw toch zo nodig aan de relatie wil, raad ik Stijn Bergman aan. Naast de looks heeft deze man geweldig kooktalent, geen geblondeerd haar en een bed waar menig gepensioneerd stel jaloers op zou zijn. - Studeer nog maar lekker lang door want anders krijg ik last van jullie op de arbeidsmarkt. Zo, dit was mijn laatste bijdrage voor Commotie en zo ongeveer ook voor mijn hele studentenleven. Doe wat met de tips en hopelijk zie ik iedereen tijdens het lustrum! Kusjes!

13


Comment |

Wat je kleren communiceren

“De roklengte is van invloed op een eerste indruk” door Bart van Burg - Misschien volg je de mode. Misschien kan wat je aanhebt je weinig schelen. Wat in ieder geval zeker is, is dat wat je aanhebt voor anderen al genoeg is om binnen een paar seconden een eerste beeld van je te vormen. En dit beeld gaat verder dan een mening over je outfit. Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat kleine details of kleurgebruik al van grote invloed kunnen zijn op hoe anderen verschillende dimensies van je persoonlijkheid beoordelen. Het is daarom verstandig om te weten wat je kleren communiceren. Hier kun je een voordeel uithalen in een situatie waarin de eerste indruk die je achterlaat van belang is. Tijdens een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld. Jasje dasje De details van het pak dat je draagt blijken van grote invloed te zijn, blijkt uit onderzoek. In dit onderzoek zagen respondenten gedurende 3 seconden een foto van een man in pak. Het gezicht van de man was onherkenbaar gemaakt. Er werden twee soorten pakken gebruikt: een maatpak en een pak gekocht vanaf het rek, gekocht in een dure zaak. De verschillen in het pak waren erg klein: de kleur en stof waren hetzelfde. De respondenten moesten snel een oordeel vellen over de man, die overigens niet ging over hoe goed gekleed de man was. De respondenten beoordeelden de man in het maatpak als zelfverzekerder, succesvol, flexibel en een grotere verdiener. En dat alles in 3 seconden. Onze kleren kunnen dus veel vertellen aan anderen. Deze conclusie wordt versterkt door een onderzoek waaruit blijkt dat leraren assumpties maken over de academische capaciteiten van een kind, gebaseerd op de kleren die ze dragen. Knoopje open of dicht? Ook vrouwen ontkomen op de werkvloer niet aan een beoordeling van hun capaciteiten op basis van de kleren die ze dragen. In een onderzoek waarin respondenten foto’s te zien kregen van onherkenbaar gemaakte vrouwen in kantoorkleren, werden kleine veranderingen aangebracht aan de kleren die ze

14

droegen. Deze veranderingen gingen over de lengte van de rok (iets boven de knie of langer) en de blouse (één knoop open of helemaal dicht). De veranderingen bleken van invloed op de eerste indruk die de vrouwen achter lieten wanneer het ging om hun intelligentie, zelfverzekerdheid, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, autoriteit en organisatie. De vrouwen die meer provocerend gekleed waren, werden minder gunstig beoordeeld. Kleuren De kleuren die je draagt roepen emoties op bij jezelf en anderen. Hier kun je rekening mee houden als je op een bepaalde manier wil overkomen. Blauw is bijvoorbeeld de kleur van ontspanning en loyaliteit. Het zorgt ervoor dat de mensen om je heen zich comfortabeler bij je voelen, zeggen onderzoekers aan de Universiteit van Columbia. Binnen de tinten blauw kun je het beste voor een lichte kleur kiezen als je toegankelijk wil overkomen, bijvoorbeeld in de rol van gastvrouw/heer, en voor een donkere kleur gaan bij een sollicitatie. Een andere kleur die erg geschikt is voor een sollicitatiegesprek is grijs. Deze kleur zorgt voor een geraffineerde indruk. Het is een neutrale kleur die niet afleidt en daarom de meest geschikte kleur is voor wanneer je juist beoordeeld wil worden op ‘de tweede indruk’.

Wil je blijdschap oproepen, dan moet je groen dragen. Het zorgt voor een goede stemming bij jou en in je omgeving, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. De prettige stemming die de kleur veroorzaakt komt door de connectie met de natuur, waardoor het een gevoel van tevredenheid brengt en de kleur fris en kalm oogt. Daarnaast impliceert groen welstand. Commotie heeft haar kleur dus verstandig gekozen. Oranje symboliseert plezier en doordat de kleur met enthousiasme geassocieerd wordt, kun je het dragen wanneer je sociaal, vriendelijk of toegankelijk wil ogen. Zwart staat bekend als de kleur van autoriteit. Uit onderzoek is gebleken dat mensen je als krachtiger en competenter zien wanneer je zwart draagt. Alleen teveel van deze tijdloze kleur zorgt ervoor dat je ontoegankelijke indruk maakt. Een andere tijdloze kleur die het goed doet op een sollicitatiegesprek is wit. Wit straalt licht uit en past bij alles. Het is simpel, net en neutraal. Rood is de kleur van romantiek en vooral een geschikte kleur voor vrouwen die indruk willen maken op mannen: “Red is a stimulant for men; it boosts arousal and makes them want to chase,” zegt Abby Calisch, Psy.D., een professor psychologie aan de Eastern Virginia Medical School in Norfolk, Virginia.

Comment |

Omdat je voor bruin rood en zwart moet mengen, straalt deze kleur zowel autoriteit als positiviteit uit. Net als groen wordt de kleur geassocieerd met de natuur, waardoor het kalmheid en stabiliteit reflecteert.

“Mensen zien je als krachtiger en competenter in zwarte kleding”

We laten ons te snel verleiden door de gedachte dat wat we aanhebben geen groot verschil maakt en dat onze persoonlijkheid meteen door onze kledingkeuze heen schijnt. Helaas is dit niet waar. Wat we dragen verschaft boekdelen aan informatie aan anderen, terecht of onterecht. Je kunt dit dus maar het beste in je voordeel gebruiken, met name op de belangrijke momenten wanneer de eerste indruk telt.

15


Comment | Thuis bij ...

Comment | Thuis bij ...

Thuis bij ... Niels Oosten door Stijn Bergman en Jasper Achterberg - Tot een jaar geleden was Niels Oosten nog een grote onbekende voor menig Commotiaan, maar door zijn deelname aan twee liftwedstrijden en de buitenlandse reis naar München is deze adonis een grote bekende geworden. Het leek ons daarom niet meer dan logisch deze vierentwintigjarige masterstudent een bezoekje aan huis te brengen.

Met een berehap satésaus onder de arm (het lievelingsmaaltje van Niels) stonden wij voor het huis van Niels in de Indische buurt. Na een zeer korte rondleiding door zijn kamer vervolgde de reis naar het balkon waar Niels in alle rust zijn berehap kon verorberen en waar wij werden voorzien van een koud biertje.

Zo’n maand geleden besloot Niels om na jaren van forenzen het ouderlijk huis te verlaten en op kamers te gaan in het pittoreske Groningen. Hij komt van oorsprong uit een klein dorpje in Drenthe genaamd Zuidwolde. Hier voetbalde hij al tijden bij de zondagclub vvZuidwolde. Het leven was hier mooi en vredig; af en toe stappen met zijn maten en doordeweeks lekker met zijn vriendinnetje op de bank tv en series kijken. Toen dat na 5 jaar helaas uitging besloot Niels toch maar eens van het echte studentenleven te gaan proeven. Dus verkaste hij van Zuidwolde naar zijn kamer aan de Bankastraat in Groningen. Hier geniet hij van een mooie, ruime kamer waar hij alles heeft wat zijn hartje begeert. Een groot bed, een lekkere chillbank en een tv met gameconsole. In de buurt ligt alles binnen handbereik: een supermarkt, een slijterij en een paar goeie cafetaria waar hij de door hem zo begeerde berehappen met satésaus kan verkrijgen.

16

Niels zijn Commotieloopbaan begon toen hij zich vorig jaar met zijn partner in crime, Henk Werkman, inschreef voor de liftwedstrijd naar Luxemburg. Door de altijd succesvolle tactiek van het reizen via Duitsland wonnen Henk en Niels meteen hun eerste Commotieactiviteit. En ook dit jaar was hij van de partij als liftpartner van Floor. Alhoewel de eerste plek hem aan zijn neus voorbij ging, wist hij nog steeds een podiumplekje te behalen. Naast dat Niels veel aanwezig is bij activiteiten, is hij ook bij elke borrel te bewonderen. Uiteraard niet zonder biertje in zijn hand.

Dat Niels na jaren thuis wonen nu eindelijk van het studentenleven aan het genieten is, is een feit. Precieze getallen over het aantal dames die zijn huisje hebben mogen aandoen laat hij niet los. Maar hij geeft ons wel een wijsheid mee: “Als je een streepje voor wil hebben op de rest, moet je gewoon je wekker zetten om vijf uur en dan even lekker fris douchen. Vervolgens stap je op de fiets om in de Blauwe Engel op jacht te gaan. Dan kom je een stuk beter over dan je dronken mede-jagers. Dat is iets wat de echte jager zou moeten weten.”

Niels brengt zijn eigen wijsheden graag in praktijk en heeft daarom besloten even wat gas terug te nemen met zijn studie en zijn masterscriptie pas aan het eind van dit kalenderjaar af te ronden.

“Iemand moet de vrouwtjes bezighouden, hè?!”

Voordat Niels in Groningen kwam wonen heeft hij via een maas in de wet twee bachelors tegelijkertijd weten binnen te slepen. Daarom was Niels op zijn drieëntwintigste al de trotse bezitter van een Bachelor Business Information en een Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Naast veel uren werken in de nachtdienst en een roadtrip door het Oostblok met een aantal vrienden wordt deze zomervakantie mede benut om de mannelijke jagers in spé de kunstjes van het vak bij te brengen. Niels gaat namelijk samen met Darrell en Jordy een Keigroepje onder zijn hoede nemen. Dit

Keigroepje krijgt hoogstwaarschijnlijk een zware week voor de kiezen, want als het aan Niels ligt duikt niemand voor zes uur ‘s ochtends zijn bed in. Daarbij mogen de toekomstige Keikindjes van Niels ook uitgaan van een dagelijks bierquotum waar een gemiddelde Vindicater U tegen zegt.

Na een aantal overheerlijke Schültenbraubiertjes en de nodige sigaretten is het voor ons tijd afscheid te nemen van Niels. Wij als laffe stappers gaan vanzelfsprekend weer op huis aan, maar Niels staat zijn pruik alweer in het vet te doen om vervolgens richting stad te vertrekken. “Tja, iemand moet die vrouwtjes toch bezighouden in de kroeg hè?!”

17


Comment | Een match voor iedereen

Comment | Een match voor iedereen

Een match voor iedereen

Vind je liefde op het internet door Marlies van Gelder - Het is het einde van het studiejaar, nu echt voor iedereen. De studenten die het geluk hebben gehad alles in één keer gehaald te hebben, zijn al een paar weken vrij, maar nog een groot aantal ongelukkigen zitten nog voor de laatste voldoendes te strijden in de Universiteitsbibliotheek. Vooral deze laatste weken is het bijna met zekerheid te stellen dat velen aan het dagdromen zijn, waarschijnlijk over de welverdiende vakantie die er (eindelijk) aan zit te komen of over alledaagse zaken als de afwas die nu al een week op het aanrecht staat en nodig aandacht verdiend. Ik durf echter bijna met volledige zekerheid te stellen dat het centrale thema tijdens deze dagdroomsessies meestal neerkomt op ‘De Liefde’. Als al die weken in de UB geen liefdesprikkels hebben opgeleverden en er ook geen vakantie op de planning staat naar Chersonissos, wat dan? Natuurlijk is voor ‘ons’ jonge studenten dan nog geen man overboord. Een geslaagd avondje op stap in Groningen kan hele leuke contacten opleveren. En mocht je erg onder de indruk zijn geweest van iemand, maar niet het lef hebben gehad een telefoonnummer te vragen dan biedt de komst van alle spotted-pagina’s zeker perspectief. Je kunt bijna nergens meer veilig komen zonder dat je op een spotted-pagina terecht kunt komen. Zelfs de lokale buurtsuper heeft zo’n pagina waar fanatiek gebruik van gemaakt wordt; dat moet toch genoeg zeggen. Grote kans dus dat het met die liefde wel snor zit. Maar er is natuurlijk ook een kans dat het boodschappen doen en haartjes draaien in de UB zijn vruchten niet hebben afgeworpen en je een vakantie als single niet zo ziet zitten. Voor degenen onder ons die zich herkennen in het voorgaande is er de oplossing: internetdaten. De kans is groot dat iedereen wel iemand met een succesvol ‘interdate’verhaal in de omgeving heeft. Als je hiernaar vraagt is het veruit meest genoemde antwoord: ‘een vriendin van mijn moeder’ of ‘de zus van mijn vader’ etc.

18

Dat de succesvolle verhalen echter niet alleen maar van de ‘oudere’ generatie komen, maar ook ‘onze’ generatie betreft heeft Simone (21) (dit is niet haar eigen naam, omdat privacy gerespecteerd wordt) zeker bewezen. Simone is een oud klasgenootje van de basisschool en ik besloot om haar te bellen om te vragen naar haar relatie die ooit als een grapje op een datingsite begonnen is: “Samen met een vriendin én door het programma Boer zoekt Vrouw was ik tot de conclusie gekomen dat een boer de perfecte match zou zijn voor mij. Maar waar vind je als student zijnde nou een geschikte boer? Zoals het beroemde programma wel bewezen heeft zijn boeren nogal op zichzelf gesteld en zijn ze uiteraard weinig in de stad te vinden. Na een onbeantwoorde brief van boer Henk vond mijn vriendin dat ik mijn geluk bij de boeren moest vinden op het internet. Na nog geen 5 minuten googelen kwamen we al op een datingsite speciaal voor boeren. Onder luid protest en gelach werd er voor mij een profiel aangemaakt en gingen we ‘voor de grap’ de beschikbare boeren eens goed bekijken.

Opeens werden we beiden stil na het zien van het profiel van boer Ben. het was een leuke jongen, de leukste die er tot nu toe bij had gezeten. Je kon je belangstelling laten zien door de eigenaar van het profiel een ‘klompje’ te geven. Er moest echter wel goed nagedacht worden over dit klompje, omdat je er maar één per dag mocht geven. Na wat wikken en wegen besloot ik om boer Ben het voordeel van de twijfel te geven en hem een klompje te sturen. Na nog wat profielen bekeken te hebben had ik eigenlijk spijt dat ik mijn klompje aan ‘boer butje Ben’ had gegeven. Ondanks deze eerste twijfeling had ik vanaf het begin af aan erg leuk mailcontact met hem en begon ik eigenlijk steeds meer zin te krijgen om hem te zien. Het enige nadeel was dat hij aan de andere kant van Nederland woonde, maar een date kan natuurlijk nooit kwaad. We besloten om elkaar, erg toepasselijk voor het eerst te ontmoeten in Dierenpark Emmen.

Boer Ben bleek helemaal geen ‘butje’ te zijn, zoals ik hem nog steeds noemde als ik met mijn vriendin was. Inmiddels ga ik al bijna een jaar elk weekend naar de andere kant van Nederland om samen met hem de koeien te melken. Na mijn studie ben ik ook zeker van plan om zijn kant op te komen!”

“Na nog geen vijf minuten googelen zaten we op een boerendatingsite”

Het verhaal van Simone is het levende bewijs dat een datingsite niet meer alleen voor de ‘oudere generatie’ is. Ook studenten en jongeren in het algemeen kunnen dankbaar gebruik maken van de internettechniek, al gebeurt dit natuurlijk al volop op de spotted-pagina’s.

19


Comment | Communiceren met wapens

Comment | Communiceren met wapens

Landen communiceren met wapens, niet met woorden Door Esther Veerman - Het is 1962. De koude oorlog is op zijn hoogtepunt. De spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en de Sovjet Unie zijn enorm toegenomen. Tijdens de Cuba-crisis kondigde de toenmalige president J.F. Kennedy een blokkade rondom Cuba aan, om zo de aanvoer van militaire goederen van de Sovjet Unie tegen te houden. Secretaris van Defensie, Robert McNamara zegt dit tegen admiraal Anderson over de blokkade: “U begrijpt ook niets, he? Dit is geen blokkade. Dit is communicatie. Een nieuw vocabulaire, één dat de wereld nog nooit heeft gehoord. Dit is president Kennedy die communiceert met Chroesitsjov.” (Bron: de film Thirteen days)

Dat communicatie verschillende vormen kan aannemen, is op zich niet zo’n vreemde gedachte, maar om met elkaar te communiceren met het wel of niet inzetten van wapens en het mobiliseren van je legers, is een communicatievorm waar we niet iedere dag mee te maken hebben. Of toch wel? We hebben er in ieder geval een stuk vaker mee te maken dan dat we in eerste instantie zouden denken. Zeker de afgelopen paar jaar.

De kranten staan vol met voorbeelden van de zogenaamde wapencommunicatie. Een hot item van de maanden mei en juni is de burgeroorlog in Syrië waar elke grote mogendheid wel een mening over lijkt te hebben. De Europese Unie (EU) had een wapenembargo ingesteld dat moest voorkomen dat Europese landen wapens gingen leveren aan de oppositie in Syrië. Nu komen ze daarop terug en willen ze dit embargo weer opheffen. De VS steunen de EU hierin, maar Rusland is hier fel op tegen. Logisch, want Rusland steunt de Syrische president Bashar Al-Assad en niet de oppositie. De toevoer van Europese wapens aan de oppositie is niet iets waar Rusland om staat te juichen, zeker niet omdat ze zelf wapens wil leveren aan president Al-Assad. Nu begint Israël zich er ook mee te bemoeien. Als reactie op de

20

s-300 raketten die Rusland aan Syrië wil leveren, zegt Israël: “We weten wat we moeten doen.”

Het enige land dat zich een beetje onthoudt van deze discussie is China. Maar China is verwikkeld in een heel ander wapencommunicatie-probleem, namelijk de dreigende oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. Begin 2013 gaf Noord-Korea aan dat het land in staat van oorlog is met buurland Zuid-Korea. Deze oorlog begon in feite in 1950 en eindigde in 1953 met een wapenstilstand. Een officieel vredesakkoord is nooit ondertekend.

“Kranten staan vól wapencommunicatie.”

Begin dit jaar groeide de spanning opnieuw. Beide landen begonnen zich te mobiliseren en zelfs te dreigen met kernwapens. Ook de VS hielden rekening met een nucleaire aanval van Noord-Korea. Nu in juni, een paar maanden na de eerste serieuze bedreigingen, lijken er weer mogelijkheden te ontstaan voor een echte conversatie en geen dreiging tot een nucleaire oorlog.

Maar het zijn niet alleen de kleinere wereldspelers die communiceren met behulp van wapens. Volgens SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) zijn de grootmachten van de wereld bezig om hun kernwapens te moderniseren. Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS zijn ‘slechts’ bezig om hun wapens te moderniseren. China, India, Israël en Pakistan gaan nog een stap verder en zijn ook bezig om hun aantal kernwapens te vergroten. Toch is er een daling van 10% van het totaal aantal kernwapens te zien. In 2012 waren er 19.000 kernwapens in omloop, dit jaar zijn dat er 17.265. De wapenwedloop in Azië is sinds 2008 flink toegenomen. Niet alleen tussen Noord- en Zuid-Korea, maar ook tussen India en Pakistan, tussen China en Japan. De enige reden dat het aantal kernwapens in zijn totaliteit is afgenomen, is vanwege een afspraak tussen de VS en Rusland. In de koude oorlog was hun arsenaal behoorlijk toegenomen en nu willen beide landen dit weer afbreken. De afname van de wapens betekent helaas geen afname van de nucleaire dreiging.

Maar hoe komt het dat al deze spanningen in de wereld weer zo zijn toegenomen? Oorlogen worden gevoerd sinds het bestaan van de mensheid, maar de dreiging van wapeninzet, het communiceren met wapens lijkt nu weer grotere vormen aan te nemen. Is dit puur een machtspelletje? Is dit een oproep van minder machtige landen om te laten zien dat zij ook in staat zijn om kernwapens te produceren, dat ze er ook bij horen? Of gaat het dan allemaal toch alleen maar om geld en olie? Fossiele brandstoffen raken op en uiteraard zorgt dit voor de nodige spanningen binnen de internationale community.

De toegenomen spanningen in Azië vielen gelijktijdig met de wereldwijde economische crisis in 2008. Deze recessie begon eind 2007 met het instorten van de huizenmarkt in de VS. Al snel kwamen ook Europa en Azië in financiële moeilijkheden als gevolg van de sterke verbondenheid tussen de internationale financiële banken.

Wat de oorzaken van al die internationale spanningen ook mogen zijn, een feit is wel dat deze wapencommunicatie ernstige en onoverzienbare consequenties kan hebben. De situatie, waarin Robert McNamara in de film Thirteen Days zijn uitspraak deed over wapencommunicatie, stond op escaleren en had destijds kunnen resulteren in de derde wereld oorlog.

21


Comment | Commotie Headlines

Commotie Headlines Het ware verhaal achter de foto’s

Ook op de site! 22

Zie jij Headlines-matieraal op svcommotie.nl? Laat het ons weten!

23


Comment | Kandidaatsbestuur

Kandidaatsbestuur 2013-2014 Het komende bestuur stelt zich voor! Anne - Voorzitter

Léonie - Secretaris

Arlinda - Penningmeester

Jochem - Intern Coördinator

Hoi lieve leden van Commotie! Als echte Grunneger’ zal ik komend jaar samen met de rest van mijn medebestuursleden aan het roer staan van Commotie. Voor de mensen die mij nog niet zo goed kennen: met 20 jaren jong ga ik komend jaar alweer mijn 3e jaar CIW in. In mijn vrije tijd luister ik graag naar goede muziek en bezoek ik het allerliefst zoveel mogelijk festivals. Naast de studie werk ik ook nog 2 avonden per week in Hemingway’s, cocktailbar en tapasrestaurant aan het Kattendiep. Al met al de ingrediënten van een leuk studentenleven! Samen met mijn medebestuursleden heb ik ontzettend veel zin in komend Commotiejaar, ik hoop jullie dan allemaal te mogen zien! Ik ben Arlinda en ik word volgend jaar de penningmeester van Commotie. Stiekem ben ik al klaar met CIW, maar ik blijf nog even ingeschreven bij de RUG om mijn tweede studie Wijsbegeerte af te ronden. Ik kom uit Rotterdam en woon nu al bijna 3 jaar in Groningen. Ik heb het ComMa congres van 2012 georganiseerd en ik ben nu nog voorzitter van de PrakCie. Verder ben ik lid bij Dizkartes en zing ik bij Popkoor Estrellas. Ik hou ook wel van een drankje op z’n tijd in de stad en ik heb heel veel zin in het komende jaar als 25e bestuur van Commotie!

24

Schrijf een leuk stukje over jezelf ter introductie, altijd een lastige taak! Ik ben Léonie, 22 lentes jong en een heerlijk nuchtere Grunningse meid! Op mijn 19e had ik de bachelor Facility Management, project/ evenementenmanagement in the pocket en had ik daadwerkelijk geen idee wat ik wilde doen. Dus heb ik mijn backpack ingepakt en ben ik een half jaar lang in Zuid- Oost Azië op zoek gegaan naar mijn roeping. Op de dag van de Full Moon party vond ik deze: Communicatie en Informatiewetenschappen! Een jaar later gelukkig geen spijt van de keuze en heb ik besloten om mijn kennis meer te gaan gebruiken in de praktijk, in de vorm van een bestuursjaar bij Commotie waar ik enorm naar uitkijk! Hoi, ik ben Jochem, 21 jaar oud, geboren in Leiderdorp, eigenwijs, af en toe een beetje lui, tweedejaars CIW en volgend jaar Intern Coördinator bij Commotie. Naast mijn studie sport ik graag,: ik schaats, wielren en begin vanaf september met ijshockey. Daarnaast drink ik graag een biertje of een kopje koffie, afhankelijk van het tijdstip, kijk ik graag films en werk ik bij IJsbaan Kardinge in de sportwinkel. Ik hoop dat volgend jaar een ontzettend leuk Commotiejaar gaat worden, ik heb er alle vertrouwen in.

Comment | Kandidaatsbestuur

Maya - Extern Coördinator

Hoi allemaal! Ook al heb ik een iets langere studententijd dan gemiddeld, ik ga toch nog een bestuursjaar doen! Ik kom uit Wirdum, een prachtig (maar vooral klein) dorpje vlakbij de stad. Mijn vader is Chileen en daardoor heb ik een grote passie voor de Spaanse taal en muziek. Na mijn middelbare school in het bruisende Appingedam, ging ik meteen op kamers. Na de mislukte match tussen Nederlands Recht en mij (die twee jaar duurde), besloot ik om Communicatie op het HBO te gaan doen. Als ik iets ouder zou zijn, zou ik wel weer naar de uni terugkeren. Tijdens mijn opleiding Communicatie heb ik een half jaar in Amsterdam stage gelopen en een halfjaar in Málaga gestudeerd. Een super leuke tijd! Na deze opleiding ben ik begonnen met het schakeljaar. Omdat schakelen en de master twee jaar duurt, wilde ik meteen actief lid worden van Commotie om helemaal in de opleiding te duiken. Ik was meteen ‘hooked’ en solliciteerde voor bestuur. Het lijkt me te gek om in mijn laatste studiejaar aan het roer te staan van de leukste studievereniging van Groningen!

Van links naar rechts: Jochem, Léonie, Anne, Arlinda & Maya

25


Comment | ReisCie

ReisCie Bier, pretzels en schnitzels in München door de ReisCie 2012-2013 - Bier, pretzels en schnitzels. Ik denk dat die drie woorden een redelijk goede samenvatting geven van ons avontuur in München. München, de stad voor levensgenieters. En dat hebben we geweten. Na een – voor buitenlandse-reisbegrippen – relatief korte busreis komen we op maandagochtend 29 april aan in het Smart Stay hostel. Veel tijd om bij te komen is er niet, want er staat meteen een citytour op het programma. In groepjes verkennen we de binnenstad van München. Die blijkt te bestaan uit behoorlijk wat mooie oude gebouwen, sfeervolle pleinen en een gezellige markt mét Biergarten. Maar hoeveel gekkigheid de Duitsers ook gewend zijn op het gebied van Oktoberfesten, als Commotieleden midden op de Marienplatz de Harlem Shake uitvoeren weten ze toch even niet waar ze moeten kijken.

“Het college in snel Duits is moeilijk te volgen, gelukkig was er Wi-Fi”

’s Avonds compenseren we alvast de troonswisseling die we zullen gaan missen. Door middel van een heus Ik-hou-van-Hollandspel feliciteren we Wimpie alvast met zijn nieuwe functie. Maar niet alleen wíj houden van Holland, die Deutschers lieben Holland auch! Dat merken we als we op dinsdagochtend richting het bedrijfsbezoek bij Pepper lopen. Er is geen krant waar de abdicatie geen voorpaginanieuws is!

26

Het bedrijfsbezoek zelf is ook een succes. Er wordt een zeer interessant verhaal verteld en we krijgen een goodiebag mee inclusief visitekaartje. Wie weet dus een interessant bedrijf voor een eventuele buitenlandse stage! De middag staat in het teken van bier. We krijgen een rondleiding door de brouwerij van Erdinger Weißbräu en mogen ons naderhand storten op onbeperkt pretzels, worstjes en… bier. Een zeer gezellige busreis terug naar het hostel is het resultaat, afgesloten met een zeer gezellige stapnacht in de Kultfabrik.

De woensdag en donderdag staan, allebei op hun eigen manier, in het teken van serieuzere zaken. Op woensdag krijgen we een erg indrukwekkende rondleiding door voormalig concentratiekamp Dachau. Aangrijpende verhalen en een heftige film zorgen voor een heel andere busreis terug dan een dag eerder. Donderdag is communicatiedag. ’s Ochtends brengen we een bedrijfsbezoek aan de organisatie van het Oktoberfest en worden, zoals wel vaker, bier en communicatie verenigd. ’s Middags wonen we een college bij, welke helaas moeilijk te volgen is in het snelle Duits. Gelukkig beschikt ook de LudwigMaximilians-Universität over Eduroam, waardoor we ons toch twee uur lang uitstekend vermaken.

Comment | ReisCie

De vrijdag spenderen we in het mooie Salzburg, stad van Mozart en de Sound of Music. Iedereen heeft de hele dag de tijd om de stad door te wandelen of fietsen, of in het zonnetje op het terras een biertje te drinken. ’s Avonds maken we nog één keer de Kultfabrik onveilig, maar al een paar uur na thuiskomst is het echt inpakken geblazen. Iedereen kan nog een dag lang op eigen gelegenheid de stad bekijken, winkelen, het voetbalstadion bezoeken en afscheid nemen van het Duitse bier, voor buschauffeur Cor ons veilig terugbrengt op Nederlandse bodem.

27


Comment | Activiteitenagenda

Comment | Chatten met het bestuur

Activiteitenagenda Wat mag je níet missen de komende tijd?

Chatten met het bestuur

“We hebben lief en leed gedeeld.” Door Rick Melchers - Voor de laatste keer in gesprek met het 24e bestuur van Commotie. Wat zijn hun vakantieplannen; wat hebben ze dit jaar geleerd van hun bestuursleven en wát wensen ze alle Commotianen deze zomer toe? Alle antwoorden lees je hier.

Bestel je boeken met korting! In juli en augustus via www.svcommotie.nl

de boeken en betalen in de webshop van Commotie en Bachelorstudenten kunnen hun boeken bestellen t begin september. vervolgens ophalen tijdens het ophaalmomen de reguliere s zo’n 10% minder dan nieuwe boeken uit Studieboeken van Commotie kosten doorgaan er sowieso zelfs oplopen tot 15%. Onze leverancier zorgt boekhandel. Korting op Engelstalige boeken kan ergens anders r zijn dan op bol.com. Vind jij de boeken kope goed eerd rand gega en boek je dat voor nog goedkoper wordt. goedkoper? Wij zorgen ervoor dat het bij ons geworven en nodig zijn voor welke vakken. Informatie is boek e welk t zoch uitge jullie voor t heef ie StuC De Je koopt dus nooit de verkeerde boeken! bij de docenten en dus altijd het meest recent.

Houd je mailbox in de gaten voor alle info!

mber te p e s 1 m t/ s tu s 30 augu Introductiekamp

Dit jaar s komt weer aan! ar ja te rs ee g in ht Ameland De nieuwe lic Cie op reis naar uk od tr In de et d die gaan ze weer m mp. Ken jij ieman ka tie uc od tr in nd ar top kunnen voor een spettere eten dat ze het ja w at La ? en er ud nmelding CIW gaat st iegenoten! De aa ud st e w eu ni n ie.nl/intro beginnen met hu a www.svcommot vi en op ls de id m staat in

@ Ameland

28

3 september Commotieborre l

22.00 uur @ ‘t

Go

lden Fust De vakantie is alweer voo rbij en het is weer tijd om al je studiege noten weer te zien! Praat onder het ge n ot van een biertje, wijntj e of frisje van 1,- na over je vakantiebelev enissen!

PS: Locaties en tijden kunnen veranderen! Kijk voor de meest actuele informatie op www.svcommotie.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor activiteiten en onder andere foto’s bekijken en samenvattingen downloaden.

Het Commotiebestuur is bijna ten einde, wat was jullie allerhoogste hoogtepunt? Floor: Mijn persoonlijke hoogtepunt was het rond krijgen van het contract met de zusterverenigingen. Dat heeft veel bloed, zweet en tranen gekost omdat we het lang niet altijd eens waren met 8 partijen. Verder heb ik volgens Marissa gepiekt tijdens de liftwedstrijd toen er plotsklaps een ander restaurant voor de hele groep gefixed moest worden. Deed ik even. Marissa: De mijne was denk ik het ultieme geluksmoment dat Sara en ik beleefden toen onze solo brasactie bij de constitutieborrel geslaagd was. Het gezicht van Sara was echt onbetaalbaar. Kim: Vind ik moeilijk aangezien ik heel veel hoogtepuntjes had! Constitutieborrels, mooie feestjes, communicatiecongres, de liftwedstrijd (ook al waren Jochem en ik de losers); noem maar op! Sara: Lastig, want dat waren er heel veel! Ik vind het vooral heel tof dat ik het studentenleven van een heel andere kant heb leren kennen. Je staat anders in de vereniging, maakt heel veel dingen mee buiten Commotie (bijv. consti’s) en leert heel veel. En Commotie is natuurlijk een super leuke vereniging.

Hebben jullie iets geleerd wat je nooit had verwacht? Floor: Het leren omgaan met de pers stond niet in mijn lijstje van verwachtingen... Marissa: Ik wilde exact hetzelfde zeggen. Hoewel de reden waarom natuurlijk erg vervelend was, vond ik

het wel heel erg leerzaam om namens een organisatie de pers te woord te staan. Kim: Ik heb mezelf een stuk beter leren kennen het afgelopen jaar. Toch fijn om te weten wat je sterke en zwakke punten zijn! Sara: Niet per sé wat ik nooit had verwacht, maar je kunt je nooit voorbereiden op onverwachte situaties. En dat soort situaties zijn er zeker wel geweest afgelopen jaar, dus daar hebben we allemaal wel mee leren om te gaan. Wat is het waardevolst wat jullie hebben meegekregen dit jaar? Floor: Ik denk dat we met z’n vieren heel hecht zijn geworden; we hebben lief en leed gedeeld. Dat vind ik waardevol! Marissa: Ik pink even een traantje weg. Kim: Zie bovenstaande. En daarnaast nieuwe mensen leren kennen en nieuwe ervaringen opdoen. Sara: Het is heel waardevol om te merken dat er mensen achter je staan en je steunen.

Zijn jullie niet bang voor het zwarte gat na september, als het gewone studentenleven weer begint? Floor: Ehhhh, nee hoor! Marissa: Ik wel een beetje, daarom heb ik nu ook het wilde plan om in november op reis te gaan. Kim: Ik heb ervoor gezorgd dat ik geen zwart gat kan krijgen door in september te beginnen met scriptie en een stage!

29


Comment | Chatten met het bestuur Sara: Eigenlijk vind ik het stiekem vooral heel lekker dat dit drukke jaar straks voorbij is. Natuurlijk zal ik wel veel dingen gaan missen, maar ik zal juist ook weer meer tijd hebben voor een aantal hobbies en het zien van vrienden/vriendinnen. En daar kijk ik wel naar uit. Hoe brengen jullie de zomer door? Kim: Ik ga lekker twee keer op vakantie; met mn vriend en met KALF (Kim, Annet, Larissa en Floor, red.). Verder werk ik vooral om die vakanties te kunnen betalen en ga ik ook nog eens verhuizen binnen Groningen. Floor: Geld verdienend als razende reporter en dus een klein weekje naar Portugal met KALF. Marissa: Ik ben twee maanden op Texel aan het werk in de horeca zodat ik bovenstaand plan kan financieren. Sara: Vorig jaar heb ik de hele zomer gewerkt op Texel en ook al was dat super leuk, ik wilde dit jaar iets meer van m’n zomer genieten. Dus ga ik een lang weekend weg met m’n vader en zusje, twee weekjes op vakantie met m’n vriend en een weekje naar Texel met vriendinnen. Deze keer niet om te werken, maar om te feesten, Marissa & Lianne op te zoeken en het eiland te bekijken. Wat wensen jullie de Comcommies deze vakantie toe? Floor: Zon en warmte! Misschien een mooie vakantieromance? Marissa: Oh ja, een vakantieromance, die wens ik mezelf wel toe. En Floor ook. Kim: Zon! Sara: Afhankelijk van wat je gaat doen en waar je heen gaat: een schoon appartement, ongegeneerd lopen-met-je-wcrol-naar-de-toiletten, zand tussen je tenen, eelt op je handen van het harde werken, een vakantieliefde, verbrande schouders, dronken

30

Colofon

dansen op de bar ergens op een Grieks eiland, een zere rug van je backpack, het heerlijke vliegtuigeten, een neus die aan het vervellen is, cocktails op een terrasje aan de boulevard, leuke collega’s die je vakantiewerk tot een feestje maken en uitbrakken op het strand.

Comment is een uitgave van Commotie, dé studievereniging voor alle communicatiestudenten in Groningen Over dit nummer Jaargang 13, nummer 4, oplage 380

“Oh ja, een vakantieromance, die wens ik mezelf wel toe.”

Nog een bedankrondje? Floor: Dank aan alle actieve leden voor hun input van afgelopen jaar! Wat is een vereniging zonder de mensen in de commissies, we hadden het niet zonder jullie gekund! Marissa: Ik wil Kim, Floor en Sara bedanken voor een fantastic (four) jaar! Sara: Lieve leden, bedankt voor het afgelopen jaar! Vooral de actieve leden hebben het jaar tot een feestje gemaakt. Hopelijk blijft Commotie nog heel lang zo gezellig als het nu is. Kim: Iedereen super bedankt voor het afgelopen jaar. Jullie hebben er mede voor gezorgd dat wij (als ik voor iedereen mag spreken in ieder geval) een heel gezellig en leerzaam jaar hebben gehad! Voor nu een hele fijne vakantie en hopelijk tot in september!

Comment | Colofon

Redactie Rick Melchers Bart van Burg Marlies van Gelder Stijn Bergman Jasper Achterberg Frank van der Weck Rixt Riemersma

Eindredactie Rick Melchers Rixt Riemersma Floor Bregman

Vormgeving Rick Melchers

Van links naar rechts: Floor, Kim, Marissa en Sara

Commotie

Tips, commentaar, klachten of complimenten? redakcie@svcommotie.nl

Commotie Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 9712 EK Groningen ABN-AMRO: 57.09.09.503 @: bestuur@svcommotie.nl

www.svcommotie.nl www.facebook.com/svcommotie Twitter: @CommotieRuG

31


Jouw studievereniging wil het je zo voordelig en makkelijk mogelijk maken. Dus hebben ze een boekenleverancier die daarbij past. Jouw studievereniging werkt nauw samen met studystore. En dat heeft zo z’n voordelen. Doordat we snugger te werk gaan, kunnen we jouw complete boekenpakket snel aanbieden tegen een scherpe prijs.

Comment 4 Zomereditie  
Comment 4 Zomereditie  
Advertisement