Page 1

Factsheet model “De ketenregisseur” Aanleiding  

Met name het middelgrote kantoor voelt de concurrentiedruk van ‘boven’ en ‘beneden’. Tussen servet en tafellaken… Tegelijkertijd heeft de traditionele cliënt (het regionaal grotere MKB) behoefte aan full service juridische dienstverlening en heeft dit meestal niet in house georganiseerd.

Omschrijving  

Belangrijkste rol voor het kantoor wordt het managen van alle juridische activiteiten: zowel de (coördinatie van) de uitvoering als advies. Waarbij het niet noodzakelijk/wenselijk is om alle activiteiten zelf uit te voeren: o Hoog complex werk uitbesteden aan gespecialiseerd (groot) kantoor o Gemiddeld complex werk zelf doen o Laag complex werk uitbesteden; aan kleiner kantoor of bv. een juridisch adviesbureau. Eventueel via strategisch samenwerkingsverband.

Belangrijke implicaties   

Kantoor blijft ‘hoofdaannemer’. In extreem model: niets meer in huis uitvoeren. Naast ‘jurist’ is functie ook met name relatie- of accountmanager. Klantkennis is key-resource

Financiële component 

Product bestaat (bijvoorbeeld) ook uit een abonnement (legal management contract): o Jaarlijkse legal scan o Periodieke risico-inventarisatie o Contractenonderhoud o …. Dit impliceert een ander afrekenmodel dan ‘uurtje factuurtje’

Voor wie geschikt 

In bovenstaande opzet met name voor het middelgrote kantoor, in andere uitvoeringen ook voor kleinere en grote kantoren denkbaar.

Dit nieuwe business model is ontwikkeld door Meesters in Marketing

Factsheet model ketenregisseur  

Nieuwe business modellen voor de advocatuur: de advocaat als ketenregisseur