Page 1

BUITEN DE (M)UREN

Geen trillende handen voor de eerste keer

STUDEREN EN ONDERNEMEN.

Geneeskundestudent Ali Zamani (links op de foto) combineert de twee en hoe! Toen hij zich twee jaar geleden moest voorbereiden op een heelkundige stage, was Ali behoorlijk nerveus om te gaan hechten. Hij wou extra veel oefenen voor hij zich over een echte wonde moest buigen, en liefst niet alleen op de taaie oefenhanddoeken van de universiteit. Hechtsetjes met namaakhuid waren echter heel duur, leken wel sponsjes en scheurden bovendien gemakkelijk. Daarom ging hij zelf op zoek naar rubbermateriaal dat de elasticiteit van de huid beter benaderde. Toen hij dat gevonden had, knutselde hij een hechtset in elkaar met verstelbare houder en al.

ZIJN RUWE MODELLEN werden almaar

beter en het prototype voor de MediStitch was geboren. Toen Ali zijn oefenset in een volle aula voor zijn medestudenten tevoorschijn haalde, bleek de interesse groot en de nood hoog. “Onze studie is zo theoretisch en je zit al die tijd te popelen om uiteindelijk aan de slag te kunnen gaan

14

in dat zesde jaar. Het liefst met een beetje praktijk in de vingers. Als je op je stage een nieuwe hechttechniek hebt geleerd, wil je die thuis graag verder inoefenen. Daarom wou ik de set zo goedkoop mogelijk aan studenten aanbieden. Ik heb enkele ondernemers in China aangesproken en één Chinese fabrikant wou met me in zee voor een eerste oplage. Op dat ogenblik heb ik mijn bedrijfje MediStitch opgericht.”

DE PRODUCTIE VAN DE STATIEVEN GEBEURT IN CHINA, de huiden worden

in Nederland gemaakt en in België versneden. “We hebben ook onze eigen hechtdraden om de prijs te kunnen drukken. Een setje kost 29 euro. We verkopen de MediStitch rechtstreeks aan studenten Geneeskunde, vooral via studentenverenigingen. We hebben nu een achthonderdtal sets in omloop in België en Nederland en we staan op het punt om uit te breiden naar andere landen in Europa.” De positieve reacties blijven toestromen op de website en Facebookpagina van MediStitch, ook van artsen. Voor huisartsen die niet vaak moeten hechten, is de oefenset ideaal om de hechtvaardigheden te onderhouden.

OOK ONS ZIEKENHUIS heeft vijftien sets aangeschaft. Arts-assistent Sébastien Strypstein (rechts op de foto) zal om de drie maanden de nieuwe artsstagiairs in ons ziekenhuis een workshop geven in hechttechnieken. “De huid is levensecht en dankzij de velcro onder het huidkussen kun je de huid opspannen waardoor de wonde gaat openstaan. Het rubbermateriaal herstelt zich nadien perfect waardoor je op hetzelfde kussen tot dertig à veertig keer kunt naaien. Je kunt er zowel oppervlakkige als diepere hechtingen op oefenen. Standaard is een chirurgische wonde voorzien maar op een onbesneden reservekussen kun je je eigen wonde creëren om andere hechttechnieken te oefenen en het niveau wat moeilijker te maken.” Een ding is zeker: toen Ali Zamani een poosje terug stage liep in ons ziekenhuis, had hij geen last van trillende handen voor zijn eerste operatie.


“Als je op je stage een nieuwe hechttechniek hebt geleerd, wil je die thuis graag verder inoefenen. Ik ben met een Chinese fabrikant in zee gegaan om geneeskundestudenten een goedkope oefenset te kunnen aanbieden.“

15

Rz tienen hartelijk feb17 14 15 artikel medistitch  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you