Page 1

MEDI sense Μηνιαίο e-magazine για την Yγεία

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΤΕΥΧΟΣ 1

ΓΕΝΕΤΙΚΗ

Σεξ κατά αφυλίας

9-10

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Λιποαναρρόφηση, μέθοδος BodyTite

16

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Kάποια ρήματα δεν παίρνουν προστακτική

24

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Όχι πια σεξ παρακαλώ...

26-27 ww w.medi sense. gr


Εκδότης- Διευθυντής: Νίκος Παπανικολάου Συντακτική ομάδα: Βασιλική Τζαβέλλα, Άννα Σαμπατακάκη, Αγγελική Μπομπούλα, Μαρία Δεναξά, Σάκης Καράγιωργας, Μαίρη Σουβλίδη, Μαίρη Κάντα Συνεργάτες: Παναγιώτης Χριστόπουλος: MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Δημήτρης Μιχαηλίδης: Πνευμονολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αγγουλές: MD, PhD - Xειρουργός ΟρθοπαιδικόςΕπιστημονικός Συνεργάτης ΑΤΕΙ Αθήνας Γεωργία Καραγιάννη: Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης της Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου Αθηνά Σταμούλη: Κλινική ψυχολόγος Βασιλική Τάτση: Ψυχολόγος, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Κλινικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νατάσσα Μανουσιάδου: Κοινωνική λειτουργός Aτελιέ: Mentoras Επικοινωνία: info@medisense.gr 210-5738053 6944-799607 Το medisense στο twitter και το facebook twitter.com/Medisense2 www.facebook.com/medisense.gr www.facebook.com /groups/453477038013373/

Το σώμα, ο νους, η ψυχή θέλουν φροντίδα Edito rial

Το e-magazine «MEDIsense» ανήκει στο portal www.medisense.gr

T

o 1o τεύχος του ηλεκτρονικού ιατρικού περιοδικού «MEDIsense» είναι ήδη πραγματικότητα. Το νέο e- magazine φιλοδοξεί να αποτελέσει άλλο ένα ουσιαστικό βήμα στη μακριά πορεία που έχουμε αποφασίσει και ακολουθούμε στους κόσμους της υγείας, της αισθητικής, της ψυχολογίας, της καλής διατροφής, του έρωτα και του χιούμορ, της ωραίας, γεμάτης ζωής. Το περιοδικό θα διαβάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτους σταθμούς τις βαλκανικές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά. Σύμφωνα με το σλόγκαν του: «Ζωή χωρίς υγεία είναι ζωή μισή, ζωή χωρίς έρωτα είναι ζωή φτωχή, ζωή χωρίς γεύση είναι ζωή άνοστη, ζωή χωρίς σκέψη είναι ζωή ρηχή...» Σε αυτό θα μπορείτε να διαβάσετε ό,τι ετοίμασε για εσάς η συντακτική ομάδα του www.medisense.gr: Ιατρικά νέα από ολόκληρο τον κόσμο, τις εξελίξεις στα Ερευνητικά Κέντρα, απίστευτες προσωπικές ιστορίες, σεξουαλικά παράδοξα, θέματα αισθητικής και υγείας, θέματα διατροφής, προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος ή την κατάθλιψη, για παθήσεις, διαγνώσεις, θεραπείες που άπτονται όλου του φάσματος της Κλασικής και Εναλλακτικής Ιατρικής. Το www. medisense.gr επιδιώκει να αποτελέσει ένα μέσον ικανό να εξασφαλίζει σε πολίτες και επαγγελματίες υγείας μια πιο σύγχρονη και επιστημονική ενημέρωση για ένα καλύτερο, ωραιότερο ταξίδι ζωής... Το www.medisense.gr απευθύνεται σε πολίτες που φροντίζουν την υγεία και τη διάθεσή τους, σε φοιτητές επαγγελμάτων υγείας, αλλά και σε γιατρούς που επιθυμούν να ενημερώνονται για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και που αφορούν σε ερευνητικές προσπάθειες και νέες ανακαλύψεις. Με την αρθρογραφία γιατρών όλων των ειδικοτήτων και με το έγκυρο ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας, το medisense.gr θα αποδειχτεί ένας εύχρηστος και πλούσιος σε περιεχόμενο οδηγός, που καλύπτει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων στον χώρο της υγείας. Το σώμα, ο νους, η ψυχή μας θέλουν κάτι παραπάνω από συντήρηση. Θέλουν φροντίδα.

Νίκος Παπανικολάου 4

ww w. me d is ense .gr


Ι α τ ρ ικ ά ν έ α

Επιμέλεια Σάκης Καράγιωργας

Συγνώμη 50 χρόνια μετά Γ εννήθηκαν χωρίς άκρα πριν πενήντα χρόνια, όσα δηλαδή χρειάστηκαν για να παραδεχτεί το λάθος της η κατασκευάστρια εταιρία.

Η γερμανική εταιρία Gruenenthal, που είχε προωθήσει στην αγορά τη θαλιδομίδη, ένα φάρμακο- ισχυρό κατασταλτικό που δινόταν σε εγκύους, για να αντιμετωπίσουν την πρωινή ναυτία και κατηγορήθηκε πως προκάλεσε τη γέννηση παιδιών χωρίς χέρια ή πόδια και με βλάβες σε εσωτερικά όργανα, τώρα θυμήθηκε να ζητήσει συγνώμη! Το φάρμακο κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ του 1957 και του 1961 και το αποτέλεσμα της χρήησης του ήταν να γεννηθούν γύρω στις 20 χιλιάδες (!) παιδιά με σοβαρές δυσμορφίες. Η θαλιδομίδη κυκλοφόρησε στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστρία, όχι όμως και στις ΗΠΑ που δεν έδωσε τη σχετική έγκριση. Η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της χρήσης του κατασταλτικού οδήγησε, αναγκαστικά, στη «θεσμοποίηση» συγκεκριμένων προδιαγραφών και κλινικών δοκιμών κάθε νέου παρασκευάσματος, πριν αυτό περάσει στην αγορά. Σήμερα, η θαλιδομίδη συνεχίζει να κυκλοφορεί, αλλά χρησιμοποιείται μόνο κατά της λέπρας και του πολλαπλού μυελώματος, μορφής του καρκίνου του μυελού των οστών και γίνονται πειράματα, ώστε, τελικά, να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση άλλων παθήσεων, όπως είναι η αρθρίτιδα και το AIDS.

Καθυστερημένο «συγνώμη» «Ζητάμε συγχώρεση που για σχεδόν 50 χρόνια δεν βρήκαμε τρόπο να σας προσεγγίσουμε σαν άνθρωποι προς ανθρώπους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gruenenthal Χάραλντ Στοκ

6

ww w. me d is ense .gr

από την πόλη Στόλμπεργκ, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας και ολοκλήρωσε τη φράση του, λέγοντας πως η μακρά σιωπή τους πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη του σοκ που τους προκάλεσε (!) η μοίρα τόσων «θυμάτων». Όμως, οι αντιδράσεις των ασθενών ήταν άμεσες και καταδικαστικές για τη «συγγνώμη» που ήρθε με καθυστέρηση 50 ετών. «Ας αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη, η εταιρεία δεν το έχει κάνει αυτό και μας έχει πραγματικά προσβάλει», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC o Ντικ

Ντόμπρικ, ένα από τα θύματα που γεννήθηκε χωρίς χέρια, επισημαίνοντας πως η εταιρία ούτε καν αποζημιώσεις δεν έχει καταβάλει, για το κακό που προξένησε σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Μόνο στη Γερμανία το 1970 έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός, με τη δημιουργία ταμείου 150 εκατ. ευρώ για περίπου 3.000 θύματα, ενώ στην Αυστραλία και άλλες χώρες εκκρεμούν εκατοντάδες αγωγές εναντίον της Gruenenthal και των αντιπροσώπων της.


Για όλα φταίνε οι πεθερές Επιτέλους λύθηκε το μυστήριο της εμμηνόπαυσης! Η έχθρα και οι άγριες κόντρες νύφης -πεθεράς οδήγησαν στην εμμηνόπαυση της... πρώτης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα στη Φινλανδία, που βασίστηκε στην ανάλυση δημογραφικών στοιχείων. Η σκέψη ήταν απλή: γιατί να ζει ο άνθρωπος μετά την αναπαραγωγική ηλικία, αφού έχει εκπληρώσει τον φυσικό του ρόλο; Πέραν αυτού, η εμμηνόπαυση υπάρχει μόνο στον άνθρωπο, την όρκα και το μαυροδέλφινο και σε κανένα άλλο ζώο. Για να απαντηθεί το ερώτημα του πώς προέκυψε η εμμηνόπαυση, θα χρειάζονταν λεπτομερή στοιχεία για την αναπαραγωγική λειτουργία πολλών γενιών γυναικών. Η λουθηρανική όμως εκκλησία τηρούσε λεπτομερές αρχείο για τους γάμους, τις γεννήσεις και τους θανάτους από το 1702 έως το 1908, ώστε να συμβάλλει στη σχετική μελέτη στη Φινλανδία. Τι παρατήρησαν ερευνητές από τη Φινλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ; Ότι όταν μια γυναίκα αποκτούσε παιδί παράλληλα με την πεθερά της, η πιθανότητα επιβίωσης των απογόνων της μειωνόταν κατά 50%. Κάτι που δεν συνέβαινε, όταν μια γυναίκα αποκτούσε παιδί την ίδια περίοδο με τη μητέρα της. Δεν ήταν τυχαία η παρατήρηση, αφού μια γυναίκα μοιράζεται το 50% των γονιδίων της με τη μητέρα της και είναι λογικό, εξελικτικά, να συνεργάζεται μαζί της. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν πρόκειται για τις σχέσεις πεθεράς και νύφης, αφού είναι διαφορετικές, δεν έχουν κοινά γονίδια και άρα ο ανταγωνισμός τους για την εξασφάλιση τροφής και ασφάλειας μοιάζει φυσικός... Το παιδί που γεννιόταν σε μια οικογένεια στην οποία η πεθερά και η νύφη της αποκτούν παιδιά ταυτόχρονα, αντιμετώπιζε διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμμηνόπαυση Δεν είναι όμως μόνο ο ανταγωνισμός νύφης - πεθεράς που επηρεάζει την εμμηνόπαυσης, αλλά και η φροντίδα που προσφέρει η πεθερά στα εγγόνια της. Η συνεισφορά της στην ανατροφή των παιδιών έχει προταθεί ως ανεξάρτητη θεωρία για την εξέλιξη της εμμηνόπαυσης στον άνθρωπο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι γυναίκες ζουν πέρα από την αναπαραγωγική τους ηλικία, ώστε να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης των εγγονιών τους και επομένως την πιθανότητα να διαιωνιστούν τα γονίδιά της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η πιθανότητα θανάτου κατά τον τοκετό για τις ηλικίες άνω των 40 ετών ήταν μόνο 2%, υπερβολικά μικρή για να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ecology Letters.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ιατ ρικά νέ α

Έσπασε ρεκόρ Ένα εκπληκτικό επίτευγμα αναμένεται φτάσει, με τη μορφή βιβλίου, στα βιβλιοπωλεία στις 2 Οκτωβρίου. Ο Δρ Τσερτς, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κατάφερε να γράψει σε μόρια DNA το βιβλίο του «Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves» («Αναγένεση: Πώς η συνθετική βιολογία θα επανεφεύρει τη φύση και τους εαυτούς μας»). Στο βιβλίο γίνεται μια υπέρβαση: καταγράφονται πολύ περισσότερες πληροφορίες (ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων) σε DNA. Το DNA κουβαλάει αποθηκευμένες γενετικές πληροφορίες και τις μεταφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από γενιά σε γενιά. Ποιο είναι το εκπληκτικό; Πως ενώ στους υπολογιστές η πληροφορία περνάει στη μνήμη τους με την κωδικοποίηση των δεδομένων με δύο μόνο ψηφία το «0» και το «1», στο DNA περνάει με την κωδικοποίηση των δεδομένων με τέσσερα ψηφία: τις χημικές βάσεις Α, Τ, C, G. Στο μόριο DNA εγγράφονται πληροφορίας με τεχνητό τρόπο, με τον καθηγητή Τσερτς να πετυχαίνει την αύξηση του όγκου των νέων δεδομένων που καταγράφηκαν, με τη χρήση της τεχνολογίας. Τι έκανε ο Αμερικανός επιστήμονας; Αγόρασε από την αγορά τσιπ DNA και δημιούργησε μικρά μόρια DNA με το καθένα να περιέχει 96 bit δεδομένων. Ένωσε δε τα επιμέρους τμήματα σε ένα βιβλίο. Το πρωτότυπο του βιβλίου περιείχε 54.898 τέτοια κομμάτια των 96 bit, συμπεριλαμβανομένης της εικονογράφησης και της σελιδοποίησης σε κώδικα HTML. Ο καθηγητής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τι DNA είναι το πυκνότερο αποθηκευτικό μέσο που γνωρίζει ο άνθρωπος, καθώς φτάνει τα 5,5 petabit, ή 1 εκατομμύριο gigabit, ανά κυβικό χιλιοστό. Η επιτυχία του Τσερτς παρουσιάζεται στο περιοδικό «Science».

w w w . me d i se n s e . gr

7


Ιατρικά νέα

Κι όμως δεν είναι ζόμπι Π

ού ακριβώς στον εγκέφαλο εδράζεται το κέντρο της συνείδησης;

Με την εξέλιξη της επιστήμης, οι επιστήμονες- μελετητές άρχισαν να χωρίζουν τις περιοχές του εγκεφάλου, σε κάθε μια από τις οποίες «χρέωναν» συγκεκριμένες λειτουργίες. Μια περιοχή σχετίστηκε με τις κινήσεις του σώματος, μια άλλη με την ομιλία, μια άλλη με τη σκέψη. Κι όμως! Κι αν είχαν αρχίσει να χαρτογραφούν τον εγκέφαλο, η ίδια η πραγματικότητα ήρθε να θέσει νέα ερωτήματα για το πώς βαδίζει η επιστήμη. Το περιστατικό με έναν άνδρα που εξαιτίας μιας σοβαρής ιογενούς εγκεφαλίτιδας "έχασε" τρεις περιοχές του εγκεφάλου (καταστράφηκαν ολοσχερώς) που σχετίζονταν με τη συνείδηση, αλλά παρ' όλα αυτά συνέχισε να την έχει, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Ο Ρότζερ (η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS) είναι ένας άνδρας 57 ετών, ο οποίος έχασε μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού ιστού του το 1980. Ιός του έρπητα κατέστρεψε τον νησαίο φλοιό, τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου και τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Το παράδοξο είναι πως παρά την καταστροφή, όσοι συναντούν τον ασθενή, δεν αντιλαμβάνονται στο παραμικρό πως έχει σχετικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ράντροφ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και επικεφαλής της μελέτης, «βλέπουν έναν φυσιολογικό μεσήλικα ο οποίος περπατάει, μιλάει, ακούει και ενεργεί με τρόπο που δεν διαφέρει από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες ο άνθρωπος θα έπρεπε να είναι ένα... ζόμπι!». Αυτό που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι πως ο εγκέφαλος είναι εξαι-

8

www.medisense.gr

ρετικά πολύπλοκος για να μπορέσει η επιστήμη να φτάσει να πει πως κατόρθωσε να τον αποκωδικοποιήσει. Τι έπαθε ο Ρότζερ από την καταστροφή του νησαίου φλοιού, του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου και του έσω προμετωπιαίου φλοιού;«Ο Ρότζερ έχει φυσιολογικό δείκτη ευφυΐας, μέτριες ή και άνω του μετρίου ικανότητες προσοχής, λειτουργικής μνήμης και εκτελεστικών λειτουργιών», είχε πει γι' αυτόν ο επικεφαλής της έρευνας, «καθώς και πολύ καλή ικανότητα ομιλίας και λόγου» είχε γράψει σε άρθρο το 2010. «Στην πραγματικότητα τα μόνα εμφανή ελαττώματα που φαίνεται να παρουσιάζει είναι μια ολική αμνησία κα-

θώς και σοβαρή ανοσμία και αγευσία». Κατά την εξέταση της περίπτωσης του Ρότζερ, διαπίστωσαν ότι η νησίδα είχε καταστραφεί κατά 90%, ο φλοιός του προσαγωγίου κατά 99%, ενώ ο εγκεφαλικός ιστός που απέμενε παρουσίαζε ανωμαλίες και ήταν αποσυνδεδεμένος από τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Κάνοντάς του τεστ είδαν πως οι επιδόσεις του ήταν ικανοποιητικές, διατηρώντας την αίσθηση του χιούμορ και την ικανότητα να αντεπεξέρχεται σε σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις. Κατά τον κ. Ράντροφ «η αυτοσυνείδηση προκύπτει από πολύ πιο διάχυτες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε δίκτυα διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου».


Α

ν και τα εγκεφαλικά επεισόδια θεωρούνται κληρονομικά, μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί ικανοποιητικά στοιχεία που να το δικαιολογούν. Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί μια γενετική εξήγηση, που να δικαιολογεί την κληρονομικότητα στα εγκεφαλικά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, μέχρι που ομάδα ερευνητών από Βρετανία, άλλες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανακάλυψε γενετική μετάλλαξη που διπλασιάζει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική γενετικής ανάλυσης, χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό από θρόμβωση αγγείου, που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα, το πιο συνηθισμένο εγκεφαλικό, βρήκαν πως σχετιζόταν με μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου HDAC9 (η παραλλαγή εμφανίζεται περίπου στο 10% των χρωμοσωμάτων που φέρουν το γονίδιο HDAC9), ενός από τα περίπου 23.000 ανθρώπινα γονίδια. Αν και είναι πολύ νωρίς, η νέα ανακάλυψη, της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ντόνελι του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενδέχεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση, αλλά να οδηγήσει και στην καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό που ήταν γνωστό, είναι πως τo γονίδιο HDAC9 παράγει μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στη δημιουργία του μυϊκού ιστού και στην ανάπτυξη της καρδιάς. Απέναντί της έχουν βρεθεί φάρμακα που μπορούν να αναστείλουν τη δράση της. Τώρα, με τις νέες έρευνες, το ίδιο γονίδιο φαίνεται να συμβάλει στην προδιάθεση για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσοι, λοιπόν, κληρονομούν δύο αντίγραφα του μεταλλαγμένου γονιδίου –

Γενετική μετάλλαξη

από μητέρα και πατέρα– αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν διαθέτουν κανένα αντίγραφo.

Βιβλιογραφία Céline Bellenguez, Steve Bevan, Andreas Gschwendtner, Chris C A Spencer, Annette I Burgess, Matti Pirinen, Caroline A Jackson, Matthew Traylor, Amy Strange, Zhan Su, Gavin Band, Paul D Syme, Rainer Malik, Joanna Pera, Bo Norrving, Robin Lemmens, Colin Freeman, Renata Schanz, Tom James, Deborah Poole, Lee Murphy, Helen Segal, Lynelle Cortellini et al, Genome-wide association study identifies a variant in HDAC9 associated with large vessel ischemic stroke, Nature Genetics (05 February 2012) doi:10.1038/ng.1081

Το γονίδιο HDAC9 φαίνεται να συμβάλει στην προδιάθεση για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου www.medisense.gr

9


Ιατρικά νέα

Λ

έτε να είναι απόρροια των καιρών η αναπαραγωγή χωρίς σεξουαλική επαφή και στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα ένα τόσο εφιαλτικό σενάριο;

Γιατί, αλήθεια, η σεξουαλική αναπαραγωγή είναι διαδεδομένη και γιατί, την ίδια ώρα, μερικά ζώα, ψάρια, βακτήρια και έντομα αναπαράγονται χωρίς ερωτική επαφή, όπως για παράδειγμα με απλή διχοτόμηση; Κι όμως! Όλα τα άφυλα είδη, όπως είναι κάποιες σαύρες, ψάρια, τροχόζωα, μύγες, σαλιγκάρια, σκαθάρια, κατσαρίδες, ακρίδες και ισόποδα, προέρχονται από γονείς που είχαν σεξουαλική επαφή. Έστω, κι αν περιορίζεται αυτή η διαιώνιση χωρίς σεξ, λόγω της εξάρτησης των αρσενικών από τη διέγερση και τις ορμονικές αλλαγές και θεωρείται μια προσωρινή επιλογή.

Ψευτοσεξουαλική επαφή Βέβαια, παρατηρήθηκε στις άφυλες σαύρες του γένους Cnemidophorus μια «ψευτοσεξουαλική επαφή» με άλλα θηλυκά γεγονός που θεωρείται επαναφορά στα γενετικά στάνταρντ. Το πώς κληροδοτούνται αυτές οι «τάσεις» είναι ένα θέμα. Το σίγουρο είναι πως «κονταροχτυπιούνται» οι άφυλες μεταλλάξεις σε έναν πληθυσμό σεξουαλικών οργανισμών, με εκείνες που κληροδοτούνται από τους προγόνους του που ήταν σεξουαλικοί. Ακόμη, όμως και σε αυτούς τους πληθυσμούς, τα αρσενικά τείνουν να απορρίπτουν τα «ασεξουαλικά» είδη και να ζητούν σεξουαλική επαφή. Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, η μη σεξουαλική αναπαραγωγή δεν έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει με τη βοήθεια της φυσικής επιλογής, καθώς, όπως και στην περίπτωση των μυρμηγκιών που Παναμά, η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας κάνει τους οργανισμούς περισσότερο ευπαθείς στα παράσιτα.

10

www.medisense.gr

Σεξ κατά αφυλίας


Του Δημήτρη Μιχαηλίδη, πνευμονολόγου

Η

πιο διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη, που θεωρείται, μετά τη μορφίνη και την κοκαΐνη, η τρίτη κατά σειρά εξαρτητική ουσία μεταξύ των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι καπνιστές, ενώ τελευταία στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα 3η παγκοσμίως στην κατανάλωση καπνού, ενώ στην Ευρώπη είναι 1η με ποσοστό 42%. Οι θάνατοι δε, από νοσήματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κάπνισμα, φθάνουν τις 20.000 ετησίως. Θα αναρωτηθεί κάποιος, «γλιτώνω άραγε κομμάτι από την υγεία που έχω χάσει;». Η απάντηση είναι ΝΑΙ, καταφατικά NAI μιας και μετά τη διακοπή: l Μέσα σε 20 λεπτά βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και οι παλμοί, σε συνδυασμό με την αρτηριακή πίεση, επανέρχονται στο κανονικό. l 8 ώρες μετά, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό. Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται. l Σε 24 ώρες οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν από τη βλέννα και τα υπολείμματα καπνού, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. l Σε 48 ώρες βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση. l Σε 72 ώρες η αναπνοή γίνεται ευκολότερη, οι βρογχικοί σωλήνες χαλαρώνουν και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. l Σε 5 ημέρες έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης. l Σε 2- 12 εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται , το περπάτημα γίνεται ευκολότερο και η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%. l Σε 1 έτος ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται στο 50%. l Σε 5 έτη έχει μειωθεί σημαντικά ο κίν-

Πνευμονολογία

Εθισμένοι με τον... θάνατο

Η επιθυμία για κάπνισμα διατηρείται για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του, με αποτέλεσμα ο εθισμός αυτός να είναι ισχυρότερος του σωματικού

www.medisense.gr

11


Πν ε υμ ον ολ ο γ ί α

δυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου. l Σε 10 έτη ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο 50%. l Σε 15 έτη ο κίνδυνος εμφράγματος στην καρδιά πέφτει στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού, που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Θυμάμαι κάποτε μια πρόταση του Αρκά που έλεγε: « Έχω διαβάσει τόσα πολλά γύρω από το κάπνισμα και το ποτό, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα». Είναι φυσικό να αντιδρούν οι περισσότεροι καπνιστές κάπως έτσι, γιατί όντως το κάπνισμα είναι εθισμός και η αντίδρασή τους είναι μέρος μιας εξαρτημένης συμπεριφοράς που έχουν αναπτύξει στη διάρκεια της καπνιστικής τους ζωής!

Η εξάρτηση έχει δύο σκέλη: α) Τη φαρμακευτική ή σωματική που έχει να κάνει με την έξη στην νικοτίνη, μια ουσία που από το 1988 θεωρείται, στην Αμερική, βαριά εθιστική ουσία λόγω της ισχυρής νευροβιολογικής εξάρτησης που προκαλεί. Η έλλειψή της εκτός από την έντονη επιθυμία για κάπνισμα δημιουργεί, ταυτόχρονα μέσω των στερητικών συμπτωμάτων, ένα νευρολογικό σύνδρομο με ευερεθιστότητα, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνία, νυκτερινές αφυπνίσεις, πονοκέφαλο, κατάθλιψη και αύξηση της όρεξης. β) Την εξάρτηση συμπεριφοράς που έχει να κάνει με την κίνηση του χεριού, τη νευρικότητα και τη σύνδεση του καπνίσματος με τις μοναδικές επαναλαμβανόμενες στιγμές απόλαυσης του κάθε χρήστη στην καθημερινότητα του. Η επιθυμία για κάπνισμα διατηρείται για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του, με αποτέλεσμα ο εθισμός αυτός να είναι ισχυρότερος του σωματικού και σε αυτόν να οφείλεται κυρίως η αποτυχία της οριστικής διακοπής του καπνίσματος, προκαλώντας συχνές υποτροπές. Σε αυτή την εξαρτημένη συμπεριφορά έγκειται και η δυσκολία των περισσο-

12

ww w. me d is ense .gr


Πνευμονο λ ο γ ία

τέρων καπνιστών να πάρουν απόφαση να κόψουν το κάπνισμα, επειδή, προφανώς, η λογική προσέγγιση δεν είναι αρκετή. Είναι μια προσέγγιση με τεράστιο συναισθηματικό υπόβαθρο, όπου όλα τα λογικά επιχειρήματα πέφτουν στο κενό. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει η προσοχή και η προσπάθεια όλων μας να κατευθύνεται κυρίως στην πρόληψη. Θεραπεία υπάρχει; Είναι δυνατή η διακοπή του καπνίσματος χωρίς να υποστεί ο χρήστης τα στερητικά συμπτώματα και τα ζόρια που αντιμετωπίζει κανείς κόβοντάς το; Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται, με αμφίβολα αποτελέσματα, διάφορες μέθοδοι όπως ο βελονισμός, τα laser, η ύπνωση και τώρα τελευταία τα διάφορα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που, όμως, στερούνται επιστημονικά τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας και επιπλοκών (in vivo). Σίγουρα, όμως, υπάρχει θεραπεία, αρκεί κάποιος να έχει πάρει πρώτα απόφαση ότι θέλει πραγματικά (και όχι πρέπει) να κόψει το κάπνισμα. Μιλάμε για ναρκωτικό κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή θέληση για την απεξάρτηση! Από εκεί και πέρα, όταν αυτό το στοιχείο υπάρχει, ο χρήστης πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν τα στερητικά και μέσα, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος διακοπής καπνίσματος, που μπορούν να ορίσουν ειδικοί, οι μόνοι που μπορούν να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στην απεξάρτηση.

w w w . me d i se n s e . gr

13


Πνευμονολογία

Εξαρτημένοι από τη νικοτίνη Πόσο εξαρτημένοι είστε από τη νικοτίνη; Έξι σαφή ερωτήματα της κλίμακας Fagerstrom με πειστικές απαντήσεις. 1. Πόσο γρήγορα, αφού ξυπνήσετε, καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο; Μέσα σε 5 λεπτά                                              Σε 6 - 30 λεπτά                                                Σε 31- 60 λεπτά                                        Μετά από 60 λεπτά                                     

(3 πόντοι) (2 πόντοι) (1 πόντος) (0 πόντοι)

2. Σας είναι δύσκολο να μην καπνίσετε σε μέρη όπου το κάπνισμα απαγορεύεται (π.χ. σε εκκλησία, βιβλιοθήκες, σινεμά); Ναι                                                           Όχι                                                         

(1 πόντος) (0 πόντοι)

3. Ποιο τσιγάρο σας είναι πιο δύσκολο να μην το καπνίσετε; Το πρώτο της ημέρας                   Οποιοδήποτε άλλο                       

(3 πόντοι) (0 πόντοι)

4. Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα; 10 ή λιγότερα                                    11 - 20                                                  21 - 30                                                  31 ή περισσότερα                         

(0 πόντοι) (1 πόντος) (2 πόντοι) (3 πόντοι)

5. Καπνίζετε πιο πολύ το πρωί απ’ ότι το απόγευμα; Ναι                                                      Όχι                                                     

(1 πόντος) (Ο πόντοι)

6. Καπνίζετε ακόμη κι όταν μια ασθένεια σας αναγκάζει να μείνετε στο κρεβάτι; Ναι                                                 Όχι

(1 πόντος) (0 πόντοι)

Σκορ Σύνολο πόντων 7 - 10                               Καπνιστής πολύ εξαρτημένος 4 - 6                                 Καπνιστής μέτρια εξαρτημένος 0 - 3                                 Καπνιστής λιγότερο εξαρτημένος Κλίμακα Fagerstrom Heatherton TF, et al. The Fagerstrom Test for Nicotine Dependence: a revision of the Fagerstrom Tolerance Questionnaire. Br. J. Addict. 1991 sepq 86 (9)Q 1119-27

14

www.medisense.gr


Γαστρεντερολογία

Η

γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Της Μαρίας Δεναξά Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο η οποία έρχεται να ενισχύσει τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας. Η συγκεκριμένη τεχνική γίνεται λαπαροσκοπικά και περιλαμβάνει την αναδίπλωση του στομάχου, έως και 70%, σε μια νέα λειτουργική μορφή. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο διπλώνεται το στομάχι έχει συγκριθεί με την ιαπωνική τεχνική του Origami. Ιδανικοί υποψήφιοι για τη γαστρική πτύχωση είναι οι υπέρβαροι κατά 30 κιλά και με ΔΜΣ τουλάχιστον 27. Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για μια ή δύο μέρες και μετά από μια εβδομάδα είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Γαστρικό plication ή γαστρική πτύχωση

Χωρίς αυστηρούς περιορισμούς Το σημαντικό στη γαστρική πτύχωση είναι το γεγονός πως το στομάχι μπορεί να επιστρέψει στο αρχικό του μέγεθος εάν αυτό ζητηθεί για κάποιους λόγους. Επίσης, ανάλογα με την ανατομία του ασθενούς δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σχετικά με τη λήψη τροφών. Τις πρώτες 15 ημέρες επιτρέπεται μόνο λήψη υγρών μέχρι να υποχωρήσει το γαστρικό οίδημα και να αποκατασταθεί η κινητικότητα του στομάχου, ενώ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους η χωρητικότητα του στομάχου έχει αυξηθεί και η απώλεια των κιλών έχει σταθεροποιηθεί στο 65%. Εκτός από την απώλεια βάρους, που αποτελεί ένα τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου, πολλοί ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση είδαν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα του διαβήτη, αλλά και στα συμπτώματα κατάθλιψης που παρουσίαζαν. Επιπλέον, με τη γαστρική πτύχωση μει-

ώνεται ο κίνδυνος σοβαρών σηπτικών επιπλοκών επειδή δεν γίνεται εκτομή στομάχου.

Βιβλιογραφία: - Laparoscopic Greater Curvature Plication: An Alternative Restrictive Bariatric Procedure. Almino C. Ramos, MD; Manoel Galvão Neto, MD; Josemberg Marins Campos, PhD; and Claudio Cora Mottin, PhD. Bariatric Times. 2010;7(5): 8–10

Ιδανικοί υποψήφιοι για τη γαστρική πτύχωση είναι οι υπέρβαροι κατά 30 κιλά και με ΔΜΣ τουλάχιστον 27

www.medisense.gr

15


Γυ ν α ικ ολ ογ ία

Ω

ς δυσμηνόρροια χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η υπερβολικά επώδυνη περίοδος, η οποία επηρεάζει πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπάρχουν γυναίκες (μικρό ποσοστό) που νιώθουν για λίγες ημέρες στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τόση δυσφορία, που είναι αδύνατον να εργαστούν, να ασχοληθούν με τα οικιακά ακόμη και να πάνε στο σχολείο. Για να αντιμετωπισθούν οι πόνοι της περιόδου και να αποφευχθεί η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορείτε: l να εφαρμόσετε μια θερμοφόρα στην κάτω κοιλιακή χώρα l να κάνετε ένα ζεστό ντους l να πιείτε ζεστά ροφήματα l να τρώτε ελαφρά, να έχετε συχνά γεύματα και να αποφεύγετε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ και καφέ l να ξαπλώσετε σε εμβρυϊκή στάση l να κάνετε κυκλικό μασά με τις άκρες

Δυσμηνόρροια

των δαχτύλων σας γύρω από την κοιλιά. Εάν δείτε πως ο πόνος εντείνεται κα-

λό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας ο οποίος θα προτείνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Νέα ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση Μια νέα ορμονοθεραπεία σε μορφή χαπιού (επιθεμάτων ή ενέσεων) μπορεί να αλλάξει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Πέραν αυτού, όμως, το σκεύασμα που προτείνουν Ιταλοί επιστήμονες, μπορεί να άρει αρκετά από τα άσχημα συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις) αυτής της τόσο κρίσιμης για την καλή ψυχολογία της γυναίκας περίοδο. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, αν αποδειχθούν οι «καλές υπηρεσίες» της νέας ορμονοθεραπείας, να προταθεί να αντικαταστήσει τη συμβατική θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης που χρησιμοποιούνταν έως τώρα. Η ορμόνη που δόθηκε σε 48 γυναίκες σε μικρές δόσεις από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία

16

ww w. me d is ense .gr

ήταν η διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Η DHEA παράγεται από τον οργανισμό και εκκρίνεται στις μεγαλύτερες ποσότητες στην ηλικία των 25 ετών.

Η έρευνα Στις 12 γυναίκες που συμμετείχαν σε

αυτήν δόθηκε μόνο βιταμίνη D και ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης. Οι άλλες 36 γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, στις οποίες δόθηκε αντίστοιχα DHEA, HRT (με οιστρογόνα και προγεστερόνη) και το συνθετικό στεροειδές τιβολόνη. Μετά από 12 μήνες, στις γυναίκες των τελευταίων τριών ομάδων βελτιώθηκαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όχι όμων και των 12 γυναικών της πρώτης ομάδας. Το ίδιο συνέβη και με τη σεξουαλική τους διάθεση. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Climacteric» της Διεθνούς Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση, η ελαφριά βελτίωση στη σεξουαλική ζωή των γυναικών που είχαν λάβει τιβολόνη δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική.


Γ υν αικο λο γ ί α

Σ

ύμφωνα με στατιστικές, το 20% περίπου των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, που οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενα αιτία.

Καθ’ έξιν αποβολές

Της Βασικής Τζαβέλλα Ο κίνδυνος για δύο συνεχόμενες απώλειες αφορά στο 20% του 20% ή το 4% των γυναικών. Οι πιθανότητες να βιώσει μια γυναίκα τρεις συνεχόμενες απώλειες είναι της τάξης του 0,16%. Αυτό σημαίνει πως αν μια γυναίκα χάσει τρεις εγκυμοσύνες, το γεγονός είναι μάλλον απίθανο να οφείλεται σε τρεις παθολογικές κυήσεις. Αν αγνοηθούν ή αν δεν υπάρξει κάποια θεραπεία, είναι πολύ πιθανόν οι ίδιες γυναίκες να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την απώλεια και της επόμενης εγκυμοσύνης. Παραδοσιακά, πάντως, η διάγνωση των καθ ‘ έξιν αποβολών δεν γίνεται πριν μια γυναίκα χάσει τουλάχιστον τρεις εγκυμοσύνες. Ορισμένοι γιατροί και ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί απαρχή για αξιολόγηση καθ ‘ έξιν αποβολών, εκτός και εάν ο κίνδυνος για αποβολή σε επόμενη εγκυμοσύνη εμφανίζεται αυξημένος. Έτσι, αρνούνται να αξιολογήσουν και να προχωρήσουν σε κάποια θεραπεία γυναικών που έχουν χάσει δύο εγκυμοσύνες. Δυστυχώς, τουλάχιστον μια στις πέντε που έχουν χάσει δύο εγκυμοσύνες θα αποβάλει εκ νέου και οι άλλες τέσσερις πιθανώς να ανησυχούν άσκοπα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος μη προσδιορισμένος λόγος που αποβάλουν. Προτείνεται η αξιολόγηση να ξεκινήσει μετά από τις δύο προηγούμενες απώλειες με συγκεκριμένες εξετάσεις, εξατομικευμένες με βάση το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Αν και η πιο συνηθισμένη αιτία για την απώλεια της εγκυμοσύνης είναι ο μη φυσιολογικός αριθμός χρωμοσωμάτων, οι γονείς, συνήθως, έχουν φυσιολογικά χρωμοσώματα.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, οι καθ’ έξιν αποβολές λόγω ανωμαλιών στα χρωμοσώματα αποτελεί ένα άλλο, διαφορετικό πρόβλημα.

Σχετικές αναφορές 1. A study of cryptic terminal chromosome rearrangements in recurrent miscarriage couples detects unsuspected acrocentric pericentromeric abnormalities. Annette E Cockwell, Patricia A Jacobs, Sarah J Beal, John A Crolla in Human Genetics (2003) 2. Sex chromosome characteristics and recurrent miscarriage. Milja Kaare, Jodie N Painter, VeliMatti Ulander, Risto Kaaja, Kristiina Aittomäki in Fertility and Sterility (2008)

Μια στις πέντε γυναίκες που έχουν χάσει δύο εγκυμοσύνες, θα αποβάλει εκ νέου και οι άλλες τέσσερις πιθανώς να ανησυχούν άσκοπα πως υπάρχει κάποιος λόγος που αποβάλουν

w w w . me d i se n s e . gr

17


Πλαστική χειρουργική

Δ

υναμικά υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση στους γοφούς, τους μηρούς, τους αστραγάλους υπό ελαφρά μέθη, χωρίς γενική αναισθησία.

Του Σάκη Καράγιωργα Η λιποαναρρόφηση είναι πιθανώς η πιο συχνή αισθητική επέμβαση παγκοσμίως και γίνεται με την κλασική μέθοδο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των laser, την παλμική λιποαναρρόφηση ή άλλες μεθόδους. Οι περισσότερες γυναίκες που καταφεύγουν σε πλαστικό χειρουργό για λιποαναρρόφηση, το κάνουν επειδή δεν καταφέρνουν, παρά τη δίαιτα, να χάσουν κιλά στους μηρούς («ψωμάκια»), στους γλουτούς και στην κοιλιά. Οι άνδρες καταφεύγουν σε επέμβαση στις περιπτώσεις διπλοσάγονου, αυξημένου στήθους (γυναικομαστία) ή για να μειώσουν την κοιλιά τους (πρόσθιο τμήμα και πλάγια αυτής).

Λιποαναρρόφηση, μέθοδος BodyTite

Μέθοδοι λιποαναρρόφησης Υπάρχουν η κλασική λιποαναρρόφηση, η δυναμικά υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση (power assisted lipoplasty, εφαρμόζεται στο βίντεο), η παλμική λιποαναρρόφηση, η λιποαναρρόφηση με λέιζερ (laser lipolysis) και η λιπογλυπτική.

Λιπογλυπτική BodyTite Η λιποαναρρόφηση γίνεται με ραδιοσυχνότητες και πιθανώς με τοπική αναισθησία. Το BodyTite βασίζεται στη μέθοδο RFAL (Radio Frequency Assisted Liposuction) και διαλύει τα λιποκύτταρα μέσω της ενέργειας των Ραδιοσυχνοτήτων (RF). Θερμαίνει ελεγχόμενα και σταδιακά τα υποδόρια στρώματα της επιδερμίδας (τον υποδόριο μαλακό ιστό) από μέσα προς τα έξω και τα αναρροφά, όπου έχει ήδη προκληθεί αιμόσταση, προκαλώντας έτσι και δερματική σύσφιγξη. Παράλληλα, στα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί αιμόσταση που μειώνει την αι-

18

www.medisense.gr

μορραγία, τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και τα τραυματικά οιδήματα που προκαλούνται από την παραδοσιακή τεχνική. Μέσω μιας εσωτερικής κάνουλας η ενέργεια RF μεταφέρεται σε ένα εξωτερικό ηλεκτρόδιο με αποτέλεσμα την αιμόσταση του λίπους, των αγγείων και του ινώδους ιστού. Ο ιστός που έχει υποβληθεί σε αιμόσταση και ρευστοποίηση αναρροφάται, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας της δομής του υποδόριου μαλακού ιστού, έχει ως αποτέλεσμα τη σύσφιγξη και την αναδιαμόρφωση της περιοχής. Οι χρήστες της μεθόδου, υποστηρίζουν πως με το σύστημα BodyTite μπο-

ρούν να κινηθούν σε μεγάλες περιοχές κοιλιά, γοφούς, γλουτούς, μηρούς, το εσωτερικό των γονάτων, βραχίονες κ.λπ.- και σε λιγότερο χρόνο από την παραδοσιακή μέθοδο. Μετά τη θεραπεία δεν χρειάζεται νοσηλεία και το σώμα σε λίγες ημέρες επανέρχεται. Απλώς, χρειάζεται προσοχή τις πρώτες ημέρες (αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης). Είναι δε αναγκαία, για 4-6 εβδομάδες, η χρήση ελαστικού κορσέ. Το σώμα βελτιώνεται, μετά το τέλος της θεραπείας, σταδιακά και τα αποτελέσματα φαίνονται οριστικά πια μετά από 6 με 12 εβδομάδες.


Του Σάκη Καράγιωργα

Μ

πορεί ένα glamour τατουάζ στον ώμο, τη γάμπα ή σε μέρη απόκρυφα να αποτελεί ένδειξη ριψοκίνδυνης, ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς;

Όταν ζεις σε μια εποχή που τα πάντα είναι εικόνα που σχολιάζεται για το ρετούς της, είναι λογικό να φιλτράρεις τα πάντα. Όχι αναγκαστικά από έλλειψη αυτοπεποίθησης για να μην σε πάρουν οι σχέσεις από κάτω, αλλά ως μέσον για να γνωρίζεις πιο γρήγορα και πιο εύκολα με ποιον έχεις να κάνεις. Το τατουάζ δεν είναι κάτι νέο, αφού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και πέρασε στην Ευρώπη μέσω της πολυνησιακής πρακτικής.

Δερματολογία

Αισθητική και ιατρική

χρήση του τατουάζ

Γιατί δημιουργήθηκε; Για πολλούς και καλούς λόγους: για τη θρησκεία, κάποιες τελετουργίες αλλά και για λόγους αισθητικούς, ερωτικούς ή θεραπευτικούς. Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό, κομμάτι μιας life style αντίληψης που απαιτεί όλο και περισσότερο και πιο φρέσκα μέσα στήριξής της. Οι πρώτες βαφές τατουάζ ήταν φυσικής προέλευσης και σήμερα το εύρος των χρωστικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτό είναι πάρα πολλές. Μπορούν να υπάρξουν προβλήματα υγείας με την επιλογή ενός τατουάζ; Ναι, αφού μέσω του δέρματος εισέρχονται στον οργανισμό ξένες ουσίες που μπορεί να φέρουν λοιμώξεις ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόβλημα μπορεί να είναι και αφαίρεσή του, αφού πολλοί κάποια στιγμή αλλάζουν γνώμη. Τότε, το τατουάζ μπορεί να φύγει με επιλεκτική φωτόλυση με laser.

Το ταουάζ στην ιατρική Το τατουάζ στην ιατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει αδυναμίες του δέρματος, ιδίως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή προκειμένου να καλύψει παθολογικές αλλοιώσεις.

Χρησιμοποιείται στη δερματολογία, την πλαστική χειρουργική και την οφθαλμολογία, με εφαρμογές κυρίως επανορθωτικού τατουάζ, την ογκολογική ακτινοθεραπεία για τη σήμανση πεδίων ακτινοθεραπείας, καθώς και την εφαρμογή τατουάζ ενδοσκοπικά για την παρακολούθηση αλλοιώσεων σε βλεννογόνους. Μάλιστα, η τεχνική της ενδοδερμικής χορήγησης αξιολογείται σε κλινικές μελέτες ως μια μέθοδος χορήγησης DNA εμβολίων.

Το τατουάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει αδυναμίες του δέρματος, ιδίως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή για να καλύψει παθολογικές αλλοιώσεις

www.medisense.gr

19


Καρδιοχειρουργική

Η

μηχανική υποστήριξη της καρδιάς χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις οξείας και χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά που αφορούν σε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τα περιστατικά «ρουτίνας» και στις οποίες χρησιμοποιούνται μηχανήματα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας, ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπλοκές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να υποστηριχθούν ασθενείς με προχωρημένου βαθμού αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, είτε μόνο για την αριστερή κοιλία (Left Ventricule Assist DeviceLVAD), τη δεξιά κοιλία (RVAD) ή και για τις δύο κοιλίες (BIVAD). Το σύστημα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί: σε ασθενείς που δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την εξωσωματική κυκλοφορία μετά το χειρουργείο ή και σε ασθενείς που χρειάζονται έτσι κι αλλιώς υποστήριξη μετά το χειρουργείο, αλλά δεν είναι επιθυμητή ή δυνατή η άμεση χειρουργική επανεπέμβαση (ECMO/ARDS). Η υποβοήθηση γίνεται μέχρι η καρδιά να μπορέσει να υποστηρίξει από μόνη της τη λειτουργία της. Συνοπτικά με τη μηχανική στήριξη καρδιάς επιδιώκεται: l Η προσωρινή υποστήριξη μέχρι να αναλάβει ο καρδιακός μυς από αναστρέψιμες βλάβες, όπως είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, η επαναιμάτωση εμφράγματος ή άλλες οξείες καταστάσεις χαμηλής καρδιακής παροχής. l Η προσωρινή γέφυρα για μεταμόσχευση μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

Συσκευές υποβοήθησης της καρδιακής λειτουργίας l Ενδοαορτική αντλία. l Συσκευή υποβοήθησης αριστεράς κοιλίας. l Συσκευή υποβοήθησης δεξιάς κοι-

20

www.medisense.gr

Μηχανική υποστήριξη της καρδιάς

λίας. l Συσκευή υποβοήθησης και των δύο κοιλιών. l Τεχνητή καρδιά.

Πηγές l Artificial Heart - Early developments. l Syncardia Temporary CardioWest Total Artificial Heart, FDA. l “SynCardia Systems, Inc. | Total Artificial Heart”. Syncardia.com. Retrieved 2010-05-05. l “NEJM - Cardiac Replacement with a Total Artificial Heart as a Bridge to Transplantation”. Content.nejm.org. 2004-12-09. doi:10.1056/NEJ-

Moa040186. Retrieved 2010-05-05. l “Letter”. Department of Health & Human Services. Archived from the original on 2009-03-26. l “AbioCor Frequently Asked Questions”. Abiomed. Retrieved April 14, 2011. l “AbioCor® Implantable Replacement Heart - H040006”. U.S. Food and Drug Administration. 15 September 2006. Archived from the original on 200805-14. l “Abiomed claims its 1st implanted artificial heart”. l “Abiomed - Investors - News Release”. Phx.corporate-ir.net. Retrieved 2010-05-05.


Λ ο γ ιστικά - Φοροτεχνικά Φοροτεχνικά Λογιστικά [ Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων ]

Οργάνωση-Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων Ενάρξεις-Συστάσεις-Μεταβολές Εταιρειών Επίβλεψη Λογιστηρίου - Τήρηση Βιβλίων

r g . x www.drtax.gr a t r d . w w w

( 211 8003890 697 4086163

Αναλαμβάνουμε Υπεύθυνα • Ιατρεία • Κλινικές • Διαγνωστικά Κέντρα


Ψυχιατρική

Της Μαρίας Δεναξά

Β

ασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του με τις δικές του δυνάμεις.

Επιδιώκει να ανακαλύψει τα αληθινά συναισθήματά του, τις φοβίες και τα άγχη του, να τα εκδηλώσει και να τα τιθασεύσει ή να τα ξεπεράσει. Η ψυχοθεραπεία ασκείται με τη συνεργασία του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο και βασίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο. Όλη η διαδικασία στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τη θεραπεία συμπτωμάτων ως απόρροια ψυχολογικών προβλημάτων, τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης, των ικανοτήτων επικοινωνίας, την εκμάθηση τεχνικών επίλυσης προβλημάτων, τη βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και την αυτογνωσία.

Παρακαλώ, μιλήστε

με τον ψυχίατρό μου...

Πότε είναι απαραίτητη η προσφυγή σε ψυχοθεραπευτή Όταν έχει διασαλευτεί η ψυχική ισορροπία κάποιου (νιώθει μοναξιά, θλίψη, άγχος, ένταση, έχει φοβίες, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση), εξαιτίας γεγονότων που του έχουν συμβεί ή τον απασχολούν σε υπέρτατο βαθμό, και δεν μπορεί να λειτουργήσει στη δουλειά, στις σχέσεις ή γενικότερα στο περιβάλλον του. Υπάρχουν ασφαλώς και οι περιπτώσεις ανθρώπων που επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως σκαλοπάτι σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας.

Τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές Οι αγχώδεις διαταραχές (φόβος και αβεβαιότητα) επηρεάζουν περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω (περίπου το 18%) σε ένα δεδομένο έτος. Σε αντίθεση με τη σχετικά ήπια ανη-

22

www.medisense.gr

συχία που προκαλείται από ένα αγχωτικό γεγονός (όπως είναι, για παράδειγμα, η ομιλία μπροστά σε κοινό), οι αγχώδεις διαταραχές διαρκούν τουλάχιστον 6 μήνες και μπορεί να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν. Οι αγχώδεις διαταραχές, συνήθως, εμφανίζονται μαζί με άλλες ψυχικέςσωματικές ασθένειες ή παράλληλα με κάποιες καταχρήσεις (αλκοόλ ή ουσιών), που μπορεί να συγκαλύψουν τα

συμπτώματα άγχους ή να τα κάνουν χειρότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν υπάρχουν άλλες ασθένειες ή εξαρτήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν το άτομο κληθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας θεραπείας για τη διαταραχή άγχους. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές και η έρευνα αποκαλύπτει νέες θεραπείες


Ψυχιατρική

που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερα άτομα με αγχώδεις διαταραχές.

Συμπτώματα αγχωδών διαταραχών l Διαταραχή πανικού l Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) l Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) l Κοινωνική φοβία (ή κοινωνική αγχώδη διαταραχή) l Συγκεκριμένες φοβίες l Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ). Καθεμία ξεχωριστά αγχώδης διαταραχή έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όλα τα συμπτώματα σωρεύονται γύρω από υπερβολικό, παράλογο φόβο και τρόμο.

σχετικά τον γιατρό που επισκέπτονται, για τη θεραπεία που έχουν ήδη κάνει. Αν έχουν ήδη λάβει φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν για το τι φάρμακα χρησιμοποίησαν και σε τι δόση. Ακόμη, αν κατά τη θεραπεία η δόση αυξήθηκε ή μειώθηκε. Αν εμφανίστηκαν παρενέργειες κι αν η θεραπεία τούς βοήθησε μειώνοντας το άγχος τους.

Μερικές φορές, απαιτείται να προσπαθήσουν με αρκετά διαφορετικές θεραπείες ή με συνδυασμούς θεραπειών, πριν βρουν αυτή που είναι η πλέον ενδεδειγμένη για το πρόβλημά τους.

Βιβλιογραφία 1. «Generalized Anxiety Disorder: when worry gets out of control» («Γενικευ-

Θεραπεία των αγχωδών διαταραχών Σε γενικές γραμμές, οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, ειδικές μορφές ψυχοθεραπείας ή και τα δύο μαζί. Η θεραπεία εξαρτάται από το πρόβλημα και τις προτιμήσεις του πάσχοντα. Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει μια προσεκτική διαγνωστική αξιολόγηση, για να διαπιστώσει αν τα συμπτώματα προκαλούνται από μια αγχώδη διαταραχή ή ένα φυσικό πρόβλημα. Αν η αγχώδης διαταραχή έχει διαγνωστεί, ο τύπος της διαταραχής ή ένας συνδυασμός διαταραχών θα πρέπει να προσδιοριστούν, καθώς και τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως κατάθλιψη ή εξάρτηση από ουσίες. Μερικές φορές ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη ή άλλες «παθήσεις» έχουν μια τόσο ισχυρή επίδραση στον άνθρωπο, ώστε η θεραπεία της αγχώδους διαταραχής θα πρέπει να περιμένει, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο.

Τι θα πρέπει να ξέρει ο γιατρός Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει θεραπεία, θα πρέπει να ενημερώσουν λεπτομερώς

Αν συμμετείχαν σε ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να περιγράψουν το είδος της θεραπείας, πόσο συχνές ήταν οι συνεδρίες κι αν τελικά αποδείχθηκε χρήσιμη η θεραπεία ή όχι. Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι απέτυχε μια θεραπεία ή ότι η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, όταν, στην πραγματικότητα, δεν της δόθηκε επαρκής χρόνος ή η όποια φαρμακευτική αγωγή χορηγήθηκε εσφαλμένα.

μένη αγχώδης διαταραχή, όταν η ανησυχία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο»). 2. «Obsessive Compulsive Disorder: wen unwanted thoughts take over» («Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Όταν σε καταλαμβάνουν ανεπιθύμητες σκέψεις»). 3. «Panic Disorder: when fear overwhelms» («Διαταραχή πανικού: όταν σε κυριεύει ο φόβος»).

www.medisense.gr

23


Ψυχολογία

Της Γεωργίας Καραγιάννη*

Δ

ιάβασα στις διακοπές μου ένα υπέροχο βιβλίο που αφορούσε στο διάβασμα. Συγκράτησα την παρακάτω φράση: «Το ρήμα διαβάζω δεν έχει προστακτική».«Την αποστροφή του τη συμμερίζεται με μερικά άλλα: το ρήμα “αγαπώ”, το ρήμα “ονειρεύομαι”...».

Σκέφτομαι όμως, όλα αυτά τα παιδιά που σε λίγες ημέρες ξεκινούν το σχολείο και θα βρεθούν αντιμέτωπα με την προστακτική του ρήματος «διαβάζω», που θα τους στερήσει την ευχαρίστηση του διαβάσματος. Άραγε, μπορεί η σχολική ζωή να είναι πηγή χαράς και ικανοποίησης και για τα παιδιά και για τους γονείς; Αν η ικανοποίηση συνδέεται μόνο με την επίδοση στα μαθήματα, τότε περισσότερο θα είναι πηγή αγωνίας, ματαίωσης και στέρησης και η οποιαδήποτε ικανοποίηση θα είναι προϊόν πίεσης. Αν, όμως, μιλήσουμε για έναν «ευχαριστιακό» τρόπο ζωής στο σχολείο; Ας μην ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι ο χώρος, όπου τα παιδιά για 12 χρόνια θα χτίζουν τις αναμνήσεις τους για το μέλλον. Πώς, λοιπόν, μπορούν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη σχολική ζωή και τη μάθηση, ώστε να αντλούν χαρά στη ζωή τους; Με το να γίνει η μάθηση που αφορά σε όλους προσωπική τους υπόθεση. Αυτό επιτυγχάνεται με το να έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο να ακολουθούν κανόνες, να σέβονται τα όρια, να έχουν και να χαίρονται τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο, να απολαμβάνουν το παιχνίδι και την παρέα των συνομηλίκων τους και να επιλέγουν με ευθύνη τις πράξεις τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις συνέπειες. Δηλαδή, πολλή δουλειά για τους γονείς, αφού η ζωή ενός παιδιού στο σχολείο συσχετίζεται με τη ζωή του μέσα στην οικογένεια. Εκεί μαθαίνουμε να σχετιζόμαστε, να νιώθουμε, να αγαπάμε, να σεβόμαστε, με μία λέξη να συνυπάρχουμε. Εν τέλει, το σχολείο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την πορεία του παιδιού προς την αυτονόμηση, που έχει ήδη ξε-

24

www.medisense.gr

Kάποια ρήματα δεν παίρνουν προστακτική κινήσει από την οικογένειά του. Και πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί σε αυτή την πορεία προς την αυτονόμηση; Με το να μην κάνουν ποτέ ό,τι ένα παιδί μπορεί να κάνει μόνο του, χωρίς να στερούν από τον εαυτό τους τη χαρά να καμαρώνουν το παιδί τους, να κάνει πράγματα μόνο του, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, ανάλογα με την αναπτυξιακή του φάση. Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι γονείς που έχουν τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους προσδοκίες, τα δικά τους βιώματα, πώς να εμπιστευτούν τα παιδιά

τους. Ή τι μπορούν να κάνουν μόνα τους! Δύσκολο ερώτημα για όλους τους γονείς, ευτυχώς, όμως, που οι ίδιοι είναι οι πρώτοι του δάσκαλοι και έχουν να εμπιστευτούν την προσωπική τους διεργασία σε αυτά που ήδη γνωρίζουν και κυρίως την πρόθεσή τους να τα καμαρώσουν ώριμους ενήλικες. Η Γεωργία Καραγιάννη είναι Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ. Συνεργάτης της Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου


Ψυχολογία

Έφηβοι και ομοφυλοφιλία Ο τρόπος που μιλούν οι μαθητές μεταξύ τους στα σχολεία για την ομοφυλοφιλία, αποκαλύπτει τη στάση τους απέναντι στη σεξουαλική συμπεριφορά, έστω κι αν δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη τη δική τους σεξουαλική ταυτότητα.

της Βασιλικής Τάτση, κλινικής ψυχολόγου Τα παιδιά χρησιμοποιούν λέξεις για να κοροϊδέψουν κάποιον! Λέξεις που μπαίνουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο πριν καν ωριμάσουν σεξουαλικά και διαμορφώσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και χωρίς ίσως να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενό τους. Αναγνωρίζουν σε αυτές κάποια άλλη σημασία κι όχι αυτή της σεξουαλικής διάστασης, παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι είναι οι πιο υποτιμητικές λέξεις και φράσεις και αυτές που προσβάλλουν περισσότερο, ωστόσο τις αναφέρουν μέχρι και 50 φορές την ημέρα με αρκετά φανερό τρόπο! Ανάμεσα στις υβριστικές λέξεις, εκτός από αυτές που το περιεχόμενό τους είναι σεξιστικό, φαλλοκεντρικό, ρατσιστικό υπάρχουν και λέξεις ομοφυλοφιλικού περιεχομένου. Στην Αγγλία έρευνες έχουν δείξει ότι το 93% των νεαρών ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων που βρίσκονται στο σχολείο, δέχονται καθημερινά λεκτική κακοποίηση από τους συμμαθητές τους. Αυτή η «αόρατη» μειονότητα είναι μια ομάδα εφήβων που χαρακτηρίζεται ως ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι υποτιμητικές προσφωνήσεις είναι ο συνηθέστερος τρόπος κακοποίησης αυτών. Η λέξη «gay» σημαίνει στην κοινότητα των νεαρών εφήβων αυτόν που: l δεν είναι αρκετά άντρας l που δεν είναι κανονικός l δεν είναι σωστός

l δεν είναι αρκετά επιθετικός l δεν είναι ζόρικος l δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο κ.λπ. Υπάρχουν λέξεις που κάποιοι χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις υποτιμητικά. Σε ένα τέτοιο «τοξικό» περιβάλλον, οι ομοφυλόφιλοι καλούνται να ζήσουν και να αντέξουν την καθημερινή κακοποίηση από τους συμμαθητές τους. Το να ονομάζει κάποιος, να προσφωνεί τους άλλους, σημαίνει ταυτόχρονα ότι περιχαρακώνει την ταυτότητά του, τη διασαφηνίζει, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζει, ξεχωρίζει τι είναι και τι δεν είναι. Ο ρόλος της ταυτότητας για τους εφήβους είναι θεμελιώδης, η γλώσσα βοηθά για να αντιληφθούν τους εαυτούς τους και να διαχωριστούν από τους άλ-

λους. Κοινωνικές σχέσεις και κατηγορίες φτιάχνονται σε αυτό τον μικρόκοσμο και μπαίνουν οι βάσεις για τη μετέπειτα ταυτότητα του ανθρώπου, αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες διακρίσεις με το «εμείς» και με το οι «άλλοι». Οι έφηβοι χρησιμοποιούν συχνά υποτιμητικές λέξεις, υβριστικές προσφωνήσεις, παρατσούκλια, για να ονομάσουν αυτούς που δεν είναι μαζί τους, αυτούς που αποκλίνουν. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η έρευνα του Thurlow, ο οποίος θέλησε να ερευνήσει, πώς κατασκευάζεται ο κόσμος για τους ομοφυλόφιλους. Ξεκίνησε από τις ομάδες των εφήβων και τη χρήση υποτιμητικών λέξεων που χρησιμοποιούν και πώς τις αξιολογούν ποιοτικά οι ίδιοι. Φάνηκε, λοιπόν, ότι πολύ συχνά λέξεις ομοφυλοφοβικές χρησιμοποιούνται υβριστικά και υποτιμητικά. Η λέξη «gay» για κάποιους έφηβους ήταν όπλο λεκτικής επίθεσης, ενώ, την ίδια στιγμή, για κάποιους άλλους ήταν απλά ένας τρόπος περιγραφής του εαυτού τους. Λίγες υποτιμητικές λέξεις αναφέρονταν σε γυναικεία ομοφυλοφιλία, οι περισσότερες αφορούσαν στην ανδρική. Η χρήση τέτοιων λέξεων, πολλές φορές, γίνεται χωρίς σοβαρή πρόθεση, ωστόσο αυτό είναι και το πιο επώδυνο: χωρίς να συνειδητοποιούν τη βαρύτητα των όσων λένε, κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Σε μια ποιοτική αξιολόγηση των υποτιμητικών λέξεων τις έκριναν ως σχετικά λιγότερο σοβαρές απ’ ό,τι τις ρατσιστικού περιεχομένου ή κάποιες άλλες βρισιές– ταμπού. Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το κλίμα είναι ευνόητο γιατί οι ομοφυλόφιλοι θεωρούν εξαιρετικά στρεσσογόνο παράγοντα αυτή την ομοφυλοφιλική υποτιμητική γλώσσα. Είναι μια απευθείας επίθεση σε αυτό που οι ίδιοι έχουν αποδεχτεί για τους εαυτούς τους, αλλά οι άλλοι δεν τους επιτρέπουν να είναι.

www.medisense.gr

25


Σεξουαλικότητα

Μovement asexual

Όχι πια σεξ παρακαλώ… Σ

ε μια κοινωνία που έχει εμμονή με το σεξ, είναι πρόβλημα… να μην έχεις σεξουαλική επιθυμία, πόσο μάλλον όταν νοιάζεσαι, στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο μόνο για μια μορφή οικειότητας.

26

www.medisense.gr

Στην Ελλάδα, πριν χρόνια, είχε «κυκλοφορήσει» το σύνθημα «Όχι πια σεξ μόνο φίλοι». Τώρα στην Αμερική άρχισαν να υιοθετούν το «Όχι πια σεξ παρακαλώ». Κι όμως! Στις ΗΠΑ έκανε την εμφάνισή της αφίσα, σε φωτογραφία του Alyson Aliano, με δύο νεαρά παιδιά, την

19χρονη Kame Ginoza και τον 29χρονο David Jay, στην οποία υπάρχει το μότο «Όχι πια σεξ παρακαλώ» και η οποία εκφράζει το... «Κίνημα της ασεξουαλικότητας» (ή «Κίνημα των άφυλων», αφού στα αγγλικά αναφέρεται ως «Μovement asexual»).


Του Nίκου Παπανικολάου

Σ’ ένα «dating site» ανταποκρίνονται αρκετοί άνθρωποι, στην αναζήτηση περιπτωσιολογικών μελετών από ένα φόρουμ, που έχουν λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για το σεξ. Μια από τις γυναίκες που απάντησαν, η Annette εξομολογείται: «Ζω σε ένα μουντό προάστιο στη Μινεσότα και τώρα τρώω μεσημεριανό γεύμα (και πληκτρολογώ) στο δικηγορικό γραφείο, όπου εργάζομαι. Η δουλειά μου με κάνει ευτυχισμένη και το ενδιαφέρον μου για το σεξ είναι μειωμένο. Βλέπω πάντως τι συμβαίνει γύρω μου, όλες τις περιπτώσεις διαζυγίου, όλα όσα συμβαίνουν στα προάστια». Η Annette εκφράζει ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών που τους πιέζει αρκετά ο χρόνος για να μασάνε τα λόγια τους.

Με τον όρο «ασεξουαλικότητα» ή «αφυλία» εννοείται η καταστολή της σεξουαλικής επιθυμίας που δεν έχει να κάνει με την αγαμία αλλά με την απουσία της

Χωρίς ενδιαφέρον για το σεξ Υπολογίζεται ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν δείχνει ενδιαφέρον για το σεξ και σαν την Annette υπάρχουν και άλλοι που πιθανότατα ποτέ δεν πρόκειται να νιώσουν σεξουαλική έλξη. Σε μια αναπτυγμένη χώρα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου ο χριστιανισμός ρίχνει μια μεγάλη σκιά πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου και την κυβέρνηση, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν σεξ. Η Annette έχει τη δική της αίσθηση της ζωής, είναι ταυτόχρονα παρεξηγημένη, πάντως ο κόσμος γύρω της παραλείπει να κατανοήσει τα αληθινά κίνητρα της στάσης της. Η δημόσια άγνοια σχετικά με την «ασεξουαλικότητα» οδήγησε τον David Jay από το Σαν Φραντζίσκο, το αγόρι της αφίσας για την «ασεξουαλικότητα», να δημιουργήσει ιστοσελίδα, το 2001, μία online κοινότητα που έχει αναπτυχθεί και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 50.000 μέλη. Μάλιστα, γυρίστηκε ένα νέο ντοκιμαντέρ, το οποίο εξηγεί πώς μπορεί να περάσει κάποιος από την εφηβεία χωρίς να αναπτύξει σεξουαλική έλξη. Στις πρώτες σκηνές της ταινίας, η σκηνοθέτης Άντζελα Τάκερ ζητά από το

κοινό να της πει τι σημαίνει γι’ αυτό ο όρος «ασεξουαλικότητα». «Νομίζω ότι ... τα βρύα είναι ασεξουαλικά», λέει μια γυναίκα, ενώ ένας άλλος μιλάει για... γυρίνους. «Ζώντας σ’ έναν κόσμο που θεωρεί τον ρομαντισμό και τη σεξουαλικότητα ύψιστα ιδανικά δυνατό, είναι δύσκολο», λέει ο Bryony, ένας 20χρονος φοιτητής Βιολογίας από το Μάντσεστερ. Και επιμένει πως αυτό που βιώνει ως φοιτητής, είναι τις πάμπολλες συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από το σεξ και το πόσο ελκυστικοί σεξουαλικά είναι ορισμένοι άνθρωποι: «Αρνούνται να δεχτούν πως κάποιοι απλά δεν θέλουν να συμμετάσχουν». Ο Jay λέει πως το Κίνημα για την «ασεξουαλικότητα» είναι τώρα στην τρίτη του φάση. Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν άρχισε να αποκτά μια συνεκτική δημόσια ταυτότητα. Ήταν τότε που έγινε μια προσπάθεια

Σεξουαλικότητα

να διασαφηνιστεί κάπως η έννοια της «ασεξουαλικότητας»: η καταστολή της σεξουαλικής επιθυμίας που δεν είχε να κάνει με την αγαμία αλλά με την απουσία της. Η δεύτερη φάση αφορούσε την κινητοποίηση όσων συμμετέχουν στο Κίνημα. Το 2006, ο David Jay στράφηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να περάσει το μήνυμά του για την «ασεξουαλικότητα». Ο Daved εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σόου και προσπάθησε να εξηγήσει τι σήμαινε ο όρος «ασεξουαλικότητα». «Ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί πρέπει να οργανωθείς;», κραύγασε ο Joy Behar, ένας κωμικός ηθοποιός που μοιάζει με τον Bette Midler. «Αν δεν κάνετε σεξ, γιατί πράγμα να μιλήσουμε;», είπε ο πανελίστας Star Jones και απευθυνόμενος στις κυρίες που παρευρίσκονταν αναρωτήθηκε: «Έχω δίκιο κυρίες μου;». Όλοι ξέσπασαν σε γέλια, στη συνέχεια όμως, οι γυναίκες προσέφεραν «εναλλακτικές λύσεις» στον ισχυρισμό του Jay ότι δεν βιώνουν τη σεξουαλική επιθυμία. «Ίσως είναι καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Ίσως δεν θέλετε να έρχεστε αντιμέτωποι με τη σεξουαλικότητά σας», επέμενε ο Behar. Το 2012, ξεκίνησε η τρίτη φάση του Κινήματος για την «ασεξουαλικότητα». Σε αυτήν ο Jay άρχισε να αμφισβητεί την επικρατούσα τάση για το τι πραγματικά συνιστά μια κανονική σεξουαλική ορμή. «Θεωρητικά, η απουσία της σεξουαλικής επιθυμίας δεν πρέπει να είναι ένα πρόβλημα», λέει ο Dr. Tony Bogaert, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brock του Οντάριο, που ειδικεύεται στην έρευνα της μη σεξουαλικότητας: «Στα ΜΜΕ η υπερσεξουαλικότητα είναι ο κανόνας. Δυνητικά, η ασεξουαλικότητα έχει γίνει ένα πρόβλημα, από τη στιγμή που έγινε ορατή και, κατά μία έννοια, έχει μετατραπεί σε ένα νέο στίγμα». Πηγή: Guardian Σχετικά sites: platonicpartners.co.uk και asexuality.org.

www.medisense.gr

27


Δια τ ρο φ ή

Ελαιόλαδο, το «υγρό χρυσάφι» Α πό τον καρπό της ελιάς παράγεται το ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα φυτικό έλαιο πολύ νόστιμο, πολύ θρεπτικό, υγιεινό και απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής κουζίνας.

Της Βασιλικής Τζαβέλλα Olea Europaea είναι η επιστημονική ονομασία της γνωστής σε όλους μας, ελιάς και το ελαιόλαδο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη χώρα μας. Για τους περισσότερους αγρότες αποτελεί την κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Κανένα άλλο δέντρο δεν υμνήθηκε τόσο όσο η ελιά! Κανένα άλλο δέντρο δεν έχει θεοποιηθεί τόσο στην αρχαιότητα και στους προχριστιανικούς χρόνους όσο στους χριστιανικούς και μετέπειτα χρόνους. Η θεοποίηση του δέντρου της ελιάς οφείλεται, σύμφωνα με τον Βιργίλιο, στο γεγονός πως «μόλις ενωθεί με τη γη, αντέχει όλες τις κακουχίες».

Μυθολογία Σύμφωνα με τη μυθολογία: η πρώτη ελιά που βλάστησε στη χώρα μας, ήταν όταν η θεά Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της τον βράχο της Ακρόπολης, ύστερα από την αναμέτρησή της με τον θεό Ποσειδώνα. Και οι δύο διεκδικούσαν την προστασία και το όνομα της πόλης της Αθήνας. Η Παλλάδα Αθηνά επικράτησε κι έτσι ο βασιλιάς Κέκροπας την ονόμασε θεά της Αττικής, επειδή έφερε στους Έλληνες την ελιά ως πηγή πλούτου, συμβόλου ειρήνης, δύναμης και προόδου. Παράλληλα, ο ίδιος ένιωσε πως ήταν οιωνός δόξας και ευτυχίας για την πόλη. Η δεύτερη, σύμφωνα με τον Παυσα-

30

ww w. me d is ense .gr

νία, βλάστησε στην Ακαδημία του Πλάτωνα κάτι που το επιβεβαιώνει άλλωστε και ο Αριστοφάνης στην τραγωδία του «Νεφέλες». Aκόμη, αναφέρεται πως στην πόλη της Αθήνας μία ρίζα ελιάς φυτεύτηκε από τον Πεισίστρατο στους Αγίους Αναργύρους και μία άλλη στο Βοτανικό από τον Πλάτωνα.

ελιά θεωρείται δέντρο ευλογημένο, γι αυτό και το λάδι της είναι πόσιμο και δίνει φως στα καντήλια των Εκκλησιών. Η ελιά υπήρξε σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας και στεφάνι νίκης. Υπήρξε σύμβολο λατρείας κατά τους χριστιανικούς χρόνους, ενώ είναι σημαντικές και οι αναφορές της σε δοξασίες, έθιμα και συνήθειες.

Λαϊκή παράδοση

Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με μια νεότερη λαϊκή παράδοση: οι Εβραίοι κυνηγούσαν τον Χριστό για να τον σταυρώσουν, χωρίς να τον αφήνουν να ησυχάσει. Κάποια μέρα ο Χριστός κουρασμένος κάθισε στη ρίζα μιας ελιάς, ακουμπώντας το κεφάλι του στον κορμό της για να κοιμηθεί. Όσο εξουθενωμένος κι αν ήταν όμως, δεν κατάφερε να κοιμηθεί. Από τη στενοχώρια του έκλαψε και τα δάκρυά του πότισαν τις ρίζες του δέντρου. Από τότε, η

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φτιάχνεται από πράσινες ελιές. Χρώμα: Το χρώμα του είναι έντονο πράσινο, ίδιο μ’ εκείνο του σμαραγδιού. Άρωμα: Το άρωμά του μυρίζει όπως το φρεσκοκομμένο χορτάρι. Γεύση: Η γεύση του «τσιμπάει» ελάχιστα τη γλώσσα. Επομένως, η δοκιμή είναι ο πλέον εμπειρικός τρόπος ώστε να ξεχωρίσουμε το καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Αρ ωματ οθερα π εί α

Χρησιμότητα

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη ακόμη, το ελαιόλαδο ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Στην αρχαιότητα, μία κουταλιά ελαιόλαδου καθημερινά -

κάθε πρωί- επιδρούσε ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού. Παράλληλα, χρησιμοποιούνταν και για την προσωπική υγιεινή (αντί σαπουνιού). Οι άνθρωποι άλειφαν τα μαλλιά και το σώμα τους με λάδι ελιάς για να τα καθαρίσουν, να τα αρωματίσουν και να τα κάνουν πιο απαλά. Σήμερα, Αμερικανοί ερευνητές, ανακάλυψαν πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ουσία που προσφέρει αντικαρκινική προστασία, ενώ παρουσιάζει παρόμοια δράση με κάποιο αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό φάρμακο. Δεν ανακουφίζει από τους πόνους,

H

Οικονομική κρίση VS Διατροφή

Με στόχο να συνδυάσετε την οικονομία με τη σωστή διατροφή των μελών της οικογένειάς σας, σας παραθέτουμε έναν εύχρηστο οδηγό δέκα απλών κανόνων . 1. Αντικαταστήστε τα ακριβά τρόφιμα με άλλα φθηνότερα, που θα είναι το ίδιο θρεπτικά. 2. Αγοράστε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή της γειτονιάς σας. Είναι πιο φθηνά, πιο φρέσκα και υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. 3. Αγοράστε προϊόντα εποχής και όχι θερμοκηπίου. 4. Αγοράστε χονδρικώς τα τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν αρκετό χρόνο, όπως είναι το λάδι, η ζάχαρη, τα μακαρόνια και τα όσπρια. 5. Ελέγχετε και συγκρίνετε τις τιμές των super markets. 6. Μην επηρεάζεστε από τη χαμηλή τιμή των τροφίμων κακής ποιότητας (κιτρινισμένα λαχανικά κ.λπ.), επειδή με το καθάρισμα απομένουν τα μισά κι έτσι στοιχίζουν διπλάσια χρήματα. Ακόμη, αυτά υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και σε γεύση.

7. Αποφεύγετε τη σπατάλη των υλικών κατά το μαγείρεμα. 8. Αποφεύγετε την αγορά έτοιμων φαγητών. 9. Παρασκευάζετε φαγητό ανάλογα με

Το ελαιόλαδο, εκτός από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, είναι παρών σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητάς μας. Χρησιμεύει στην παραγωγή αρωμάτων, στην ιατρική, για τον φωτισμό και τη θέρμανση.

Θεραπευτικές ιδιότητες

οικονομική κρίση μας αναγκάζει να αλλάξουμε ακόμη και τις διατροφικές μας συνήθειες. Όμως, αποτελεί και μια καλή ευκαιρία, για να επανέλθουμε στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, που είναι πιο φτηνή και πιο υγιεινή.

όμως, επειδή περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά, στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα, στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, στη θεραπεία του έλκους στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου, στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου, στην πρόληψη του καρκίνου.

τα μέλη της οικογένειάς σας. 10. Διατηρείτε στο ψυγείο το περίσσευμα του φαγητού. Σερβίρετέ το την επόμενη ημέρα με συμπλήρωμα αυγού, σαλάτας κ.λπ.

w w w . me d i se n s e . gr

31


Αρ ω μα τ ο θ ε ρα πεί α

Τ

ο πατσουλί με το ιδιαίτερο γλυκό και πικάντικο άρωμά του χρησιμοποιείται ευρέως ως βάση στη σύγχρονη αρωματοποιία.

Πατσουλί (Patchouli)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από την απόσταξη ατμού από τα ξηρά φύλλα των φυτών πατσουλί (Pogostemon cablin), το οποίο αναμιγνύεται με πολλά άλλα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων σανταλόξυλο, λιβάνι, περγαμόντο, μύρο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, βανίλια και έλαια εσπεριδοειδών. Παραδοσιακά το πατσουλί έχει χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για τη θεραπεία φλεγμονών του δέρματος, για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, για το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και οι Άραβες πιστεύουν πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Σήμερα το αιθέριο έλαιο του πατσουλί χρησιμοποιείται και ως ενισχυτικό συστατικό για να αρωματίσει κεριά, χαρτοπετσέτες, απορρυπαντικά πλυντηρίου και αποσμητικά χώρου.

Σανδαλόξυλο ή Santalum album Το σανδαλόξυλο είναι ένα μικρό, αειθαλές δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βορείου Αυστραλίας. Το όνομα του σανδαλόξυλου προέρχεται από το σανσκριτικό chandana, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Santalum album της οικογενείας Santalaceae. Και τα 25 είδη του παράγουν έντονα αρωματικό ξύλο, το οποίο, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, δίνει ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως συστατικό στην αρωματοποιία, τα φυτικά αρώματα και τη σαπωνοποιία. Οι θεραπευτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες του σανδαλόξυλου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπως επίσης και η φήμη του πως συνέβαλλε στην ενίσχυση της μνήμης. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές ως ένα μέσο διαλογισμού, ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης. Επιπλέον, ήταν γνωστές οι αφροδισιακές του ιδιότητες και γι’ αυτό αποτελούσε το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία ερωτικής, εξωτικής και αισθησιακής ατμόσφαιρας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το σανδαλόξυλο αποτελεί ένα από τα συστατικά των ελαίων και των κεριών που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Για να φτιάξετε μια ερωτική και αισθησιακή ατμόσφαιρα, αρκεί

32

ww w. me d is ense .gr

να ρίξετε 12 σταγόνες από αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου στην ειδική συσκευή αρωματισμού χώρου. Εάν πάλι έχετε ανάγκη από ηρεμία, ξεκούραση και χαλάρωση προσθέτετε στην ίδια συσκευή αρωματισμού χώρου 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου και από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο αγριοκυπάρισσο και δενδρολίβανο.


Ενα λλ ακτ ικές θερα πε ί ε ς

Ενεργειακή ζωγραφική

Χωρίς πινέλα, με μόνα υλικά το τελάρο και το νερό, τα χρώματα, επηρεασμένα από το ενεργοποιημένο από την πρόθεση μας νερό, αρχίζουν από μόνα τους να δημιουργούν σχήματα και την τελική εικόνα

Η

ενεργειακή ζωγραφική είναι μια εναλλακτική θεραπευτική πρακτική. Συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία με την έκφραση του εσωτερικού δυναμικού μας.

Της Αγγελικής Μπομπούλα Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην καλλιτεχνική δημιουργική διαδικασία, με στόχο την έκφραση της μοναδικής βιωματικής διεργασίας, που εκφράζει ένα θέμα στο εδώ και τώρα. Η ενεργειακή ζωγραφική είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Medi-

sense η Τζέσικα Μαργαρίτη, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ψυχοθεραπεύτρια, «η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα της έναν ελεύθερο χώρο και να συνδεθεί με μια έννοια ή ένα συναίσθημα. Στην εναλλακτική ζωγραφική ξεκινάμε απλώνοντας νερό στον καμβά και συνδεόμαστε με το περιεχόμενο της εσωτερικής διεργασίας, κατευθύνοντας στον καμβά τα 3 βασικά χρώματα και το άσπρο, αλλάζοντας τη μοριακή του σύσταση. Μεταδίδοντας στο νερό την πληροφορία που έχουμε μέσα μας (για παράδειγμα αγάπη), στη συνέχεια ρίχνουμε τα χρώματα και παρατηρούμε από το κέντρο του εαυτού μας μια μαγευτική διεργασία να εκτυλίσσεται μπροστά μας».

Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο: χωρίς πινέλα, με μόνα υλικά το τελάρο και το νερό, τα χρώματα, επηρεασμένα από το ενεργοποιημένο από την πρόθεση μας νερό, αρχίζουν από μόνα τους να δημιουργούν σχήματα και την τελική εικόνα. «Το αποτέλεσμα είναι μεγάλη χαρά και μας αποζημιώνει», επισήμανε η κα Μαργαρίτη: «Μέσα από την ενεργειακή ζωγραφική, αφήνουμε τον έλεγχο και μαθαίνουμε πως η ζωή δεν είναι προβλεπόμενη. Δρούμε χωρίς να περιμένουμε αποτελέσματα. Το εικαστικό αποτέλεσμα είναι αντικατοπτρισμός τού πως είμαστε ενεργειακά. Αυτό είναι ένα θαυμάσιο μήνυμα και για την ίδια τη ζωή».

w w w . me d i se n s e . gr

33


Τ έ χν η

Tης Αγγελικής Μπομπούλα*

Ε

νενήντα εννέα μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα από τον ΄Οσκαρ Ουάιλντ, σχολιασμένα από τον Άλαν Πέρσυ.

Μαθήματα σοφίας από τον μεγάλο συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος ακριβώς επειδή η ζωή του ήταν επικεντρωμένη στις απολαύσεις, γνώρισε όλες τις ακρότητες της ανθρώπινης ψυχής. Ο Αμερικανός συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ ΄Αλαν Πέρσυ, που συγκέντρωσε τα αποφθέγματα, μεταφέρει τις σκέψεις του Ουάιλντ σε καταστάσεις σημερινές, για να μας διδάξει πώς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να απολαμβάνουμε πραγματικά τη ζωή κάθε στιγμή. Σταχυολογούμε ενδεικτικά κάποια από τα αποφθέγματά του που οξύνουν τη σκέψη, ερεθίζουν τη φαντασία, ευεργετούν την ψυχή και ανοίγουν νέα μονοπάτια στους δαιδάλους της σύγχρονης ζωής.

Mαθήματα σοφίας από Ουάιλντ

«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» Τα αποφθέγματα φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του συγγραφέα του «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» και του «De profoundis» που με την καυστική τους οξύτητα, την αντισυμβατικότητά τους και την ανατροπή της επίπεδης μονοδιάστατης σκέψης εξαπλώθηκαν σαν μπαρούτι, ανάβοντας φωτιά στην κοινωνία του 19ου αιώνα, εξακολουθούν όμως να ταρακουνούν και τους σημερινούς αναγνώστες. Επειδή η σημαντική σκέψη είναι διαχρονική και αναγεννάται σε κάθε εποχή. l Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν. l Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι είναι κιόλας πιασμένοι. l Δεν θέλω να πάω στον παράδεισο, κανείς από τους φίλους μου δεν είναι εκεί. l ‘Ολοι είμαστε στο λούκι, μερικοί από εμάς όμως κοιτάζουν τ’ άστρα. l Δεν ήταν μεγαλοφυΐα κι έτσι δεν είχε

34

ww w. me d is ense .gr

εχθρούς. l ‘Η καρδιά είναι φτιαγμένη για να ραγίζει. l Λατρεύω τις μικρές απολαύσεις, είναι το τελευταίο καταφύγιο των περίπλοκων ανθρώπων. l Είναι παράλογο να χωρίζεις τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί είτε βαρετοί. l Με συγχωρείτε, δεν σας γνώρισα: έχω αλλάξει πολύ. l Εμένα δώστε μου τα περιττά, γιατί τα αναγκαία όλοι μπορούν να τα έχουν. l Καμιά ζωή δεν έχει καταστραφεί, εκτός από εκείνη που έχει πάψει να εξελίσσεται. l Υπάρχουμε μέσα από τα βάσανα, γιατί μόνο μέσα από τα βάσανα αποκτούμε συνείδηση της ύπαρξής μας. l Η δουλειά είναι το καταφύγιο όσων δεν έχουν τίποτα να κάνουν. l Μια ιδέα που δεν είναι επικίνδυνη δεν

αξίζει να αποκαλείται ιδέα. l Απαισιόδοξος είναι αυτός που γκρινιάζει για τον θόρυβο, όταν χτυπάει την πόρτα του η ευκαιρία. l Στα βαρυσήμαντα θέματα, το πραγματικά ζωτικό είναι το στιλ, όχι η ειλικρίνεια. l Όποτε ο κόσμος συμφωνεί μαζί μου, πάντα νιώθω πως μάλλον έχω κάνει λάθος. l Δημιούργησε τον εαυτό σου. Γίνε ο ίδιος το ποίημά σου. Περισσότερος Όσκαρ Ουάιλντ στο «Όσκαρ Ουάλιντ. 99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα» του Άλαν Πέρσυ, από τις εκδόσεις «Πατάκη». * Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και στις σχολές Θεατρικής Τέχνης «Κόνραντ Γιουρ» και «Βεάκη». Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.


Medisense 01  

Το medisense περιλαμβάνει τα πάντα γύρω από την ιατρική και την υγεία, την έρευνα, την επικαιρότητα, τις εναλλακτικές θεραπείες, την ψυχολο...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you