Page 1

n. 22 octubre-desembre 2010

Conversem amb el base de La Penya Josep Franch Albergs internacionals: Anglaterra i Gal路les

Un any ple de novetats a la Xanascat


sumari n. 22 octubre-desembre 2010

L’hivern és teu!, el nou programa per a joves catalans

Els caps de setmana ja no seran el mateix amb el programa e-CJ

4

6

Durant la setmana de vacances escolars entre els mesos de febrer i març, els alumnes podran combinar l’aprenentatge i el lleure als albergs de la Xanascat.

Els joves d’entre 16 i 29 anys titulars del Carnet Jove tindran la possibilitat de gaudir de caps de setmana únics gràcies a aquest nou programa que ha creat la Xanascat.

Agenda d’activitats i Carnet d’alberguista

Ruta a peu i amb BTT

Coneix les festes més destacades d’aquesta tardor a les comarques catalanes i no et perdis els avantatges que ofereix el Carnet d’alberguista, tant en oci i lleure com en esports d’aventura.

Recorre amb bicicleta la costa barcelonina i gaudeix d’una caminada fins al Santuari dels Àngels, al bell cor de les Gavarres.

8

10

Actualitat Xanascat

La seguretat en els programes d’activitats de la Xanascat i la iniciativa de Movilidad Creativa (MOVIC) als albergs són algunes de les notícies que conformen la secció de breus d’actualitat de la Xanascat.

14

Breus

El Carnet Jove català vetat a Europa, el documental Cançons a la vora del pop, el llibre Menjar-se el món. Quinze joves catalans d’avui... Aquestes i altres notícies comprenen la secció de l’Agència Catalana de la Joventut i la Secretaria de Joventut.

16

Albergs internacionals

Descobrir la bellesa i encant d’Anglaterra i Gal·les sempre és una bona idea. I més, si tens una extensa xarxa d’albergs (gairebé 200) per recórrer els dos territoris de punta a punta!

20

Albergs amb història

L’alberg i residència d’estudiants Sant Anastasi està situat al mig de la ciutat de Lleida, molt a prop del rectorat de la Universitat, en un edifici que ha tingut diverses funcions al llarg del temps.

12

El convidat

Josep Franch, el base del Joventut de Badalona, ens explica com està vivint l’inici de temporada amb el seu equip de tota la vida. També ens confessa que és un jove molt amigable.

18 El racó del lector

Alguns lectors de la revista ens han explicat com són les seves experiències als albergs de la Xanascat. Explica’ns tu les teves i guanyaràs un cap de setmana per a dues persones en un alberg.

22


Els dies s’escurcen, el fred toca a la porta i tothom torna a la rutina. Així podríem definir la tardor, com una època de retrobament amb el dia a dia. Retrobament, els que treballem, amb els companys de feina, després de les merescudes vacances d’estiu. I retrobament dels més menuts amb els amics de l’escola. Aquest any, a més, els estudiants catalans d’entre 5 i 16 anys han tornat a les aules una setmana abans, en compliment del nou calendari escolar per al curs 2010-2011. A canvi, entre els mesos de febrer i març podran gaudir d’una setmana de vacances. Coincidint amb aquest període no lectiu, des de la Xanascat hem volgut engegar un nou programa, L’hivern és teu! que, de forma molt semblant a L’estiu és teu!, posa a l’abast dels estudiants set tipologies d’estada diferents: anglès, arts escèniques, arts plàstiques, astronomia, música, esportives i neu. Durant aquests dies de vacances als albergs, els alumnes es divertiran de valent al mateix temps que aprenen i conviuen amb altres persones. Aprofitant l’inici de temporada, a la Xanascat també hem desenvolupat un nou programa per a joves: e-CJ, Escapades Carnet Jove, adreçat als titulars del Carnet Jove que tinguin entre 16 i 30 anys i vulguin passar un cap de setmana diferent i econòmic amb la seva colla d’amics als albergs. En total, s’ofereixen 3.375 places repartides en 61 torns i 16 albergs. En tots els programes esmentats, la seguretat esdevé un element clau. Per això, aquest estiu s’ha començat a elaborar el Manual de Procediments de Seguretat Integral per a Activitats, una prova més que apostem decididament per criteris tan sensibles com la seguretat en les activitats que oferim, i molt especialment quan van dirigides a menors d’edat. En aquest número de la revista de tardor també us donem idees per aprofitar els últims dies de bon temps, gràcies a les rutes a peu o amb BTT del programa +q albergs. I us animem més que mai a viatjar a Anglaterra i Gal·les, dues regions amb una xarxa de 200 albergs i amb un patrimoni cultural i paisatgístic que val la pena explorar.

Julià Fernàndez i Olivares

Director General Agència Catalana de la Joventut

EDICIÓ Agència Catalana de la Joventut Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya Coordinació de l’edició: Àrea de Programes Xanascat Calàbria, 147. 08015 Barcelona Tel. 93 483 83 41 www.xanascat.cat /revista.xanascat@gencat.cat Realitza: Medigrup Digital S.A. Tel.: 932 800 008 - 915 351 467 D.L: B.42715-2008 ISNN: 2013-5866 Tirada: 30.000 exemplars

edi to ri al
www.xanascat.cat

La Xanascat estrena

Aquest curs 2010-2011, per exigències del nou calendari escolar, els alumnes catalans d’entre 5 i 16 anys han dit adéu a les vacances d’estiu una setmana abans. A canvi, entre els mesos de febrer i març gaudiran d’una setmana no lectiva. Però a causa de les obligacions laborals, els familiars difícilment podran compartir aquests dies amb els seus fills. En aquest context, la Xanascat presenta el programa L’hivern és teu!, que ofereix 1.500 places ampliables repartides en 10 albergs.

1. L’hivern és teu!

2 nous programes P

ares i mares de Catalunya, aquest curs us haureu d’acostumar a un nou calendari escolar. I és que entre els mesos de febrer i març, els alumnes tindran una setmana de vacances. Aquests dies no lectius, si heu de treballar, probablement no podreu passar-los juntament amb els vostres fills. Per això, la Xanascat pensa en tot i, per tal de no preocupar-vos, us ofereix una bona alternativa: L’hivern és teu!, una iniciativa de la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania que, a través de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), ha dissenyat un programa d’estades per als nois i noies d’entre 5 i 16 anys als albergs de la Xanascat. Alumne, pren atenció! Do you speak English? Toques algun instrument? Et quedes embadalit mirant les estrelles? Vius pel futbol? Sigui quina sigui l’afició que tinguis, segur que a L’hivern és teu! hi trobaràs el teu lloc, perquè el ventall de

propostes que ofereix aquest programa és molt ampli: anglès, arts escèniques, arts plàstiques, astronomia, música, esportives i neu. Un total de set tipologies d’estada es posen a la teva disposició per tal que triïs la que més et convingui i passis una setmana inoblidable enmig del curs escolar en un alberg de la Xanascat. Així mateix, totes les estades estan dirigides per professors, tècnics especialitzats i monitors de lleure, sempre sota la supervisió i l’orientació dels Serveis Pedagògics de l’ACJ.

aprendre és divertit! A L’hivern és teu! els alumnes aprendran al mateix temps que es diverteixen, perquè, a part de les classes i els tallers pràctics relacionats amb el tema principal de l’estada escollida, també participaran en altres activitats, com excursions, gimcanes o jocs de nit. La suma de tot plegat, unit a la conviència amb altres companys, dóna lloc a
Nous programes de la Xanascat

El timming Període de vacances del nou calendari escolar: del 27 de febrer al 5 de març del 2011 i del 6 al 12 de març del 2011. Preinscripció: des del dimarts 26 d’octubre (a partir de les 12h) al dimarts 16 de novembre (fins a les 12h) durant les 24 hores del dia. Sorteig: dijous 18 de novembre. aquesta estada, a través de diferents tallers plàstics, es treballarà la pintura, el fang, el paper maché, el collage, el dibuix i el gravat, entre moltes altres tècniques!

Astronomia

Mira, l’Ossa Major! I la Via Làctia! Si ets d’aquells que et passaries la nit despert mirant les estrelles amb el telescopi, aquí podràs descobrir i estudiar els cossos celestes a partir d’un munt d’activitats, algunes de les quals es duran a terme al Centre d’Observació de l’Univers.

Música Tothom et diu que cantes com els àngels. Saps que tens un do especial amb els instruments de percussió. Si és així, en aquesta estada viuràs tota una experiència. A més, també podràs participar en un musical! un programa clarament pedagògic i educatiu, però que no s’oblida del vessant lúdic. Els alumnes viuran una setmana de descans escolar única i tornaran a les classes amb energies renovades. D’altra banda, encara que cada tipologia d’estada té uns objectius propis, totes elles presenten uns punts en comú, com el desenvolupament de capacitats i competències pròpies de cada edat. Els alumnes conviuran amb altres persones i aprendran la importància de valors com el respecte a la diversitat i a l’entorn, o l’adquisició d’hàbits saludables.

Estades per a tots els gustos!

Anglès Avui dia, conèixer més d’una llengua és bàsic per anar pel món. I no saber anglès és pràcticament un sacrilegi! Per

això, ja des de ben petits, els alumnes comencen a familiaritzar-se a l’escola amb la pràctica de diverses llengües. En aquesta estada, l’anglès serà l’idioma emprat i, a partir d’un centre d’interès lligat a diferents coneixements (territori, cultura, etc.), es vehicularan totes les activitats.

Arts escèniques

Escenari artístic català, tremola! Perquè els futurs actors, ballarins i cantants d’aquestes estades estan disposats a fer la competència als artistes més consagrats! Ens traurem la vergonya de sobre i demostrarem tot el nostre potencial a través del treball de l’expressió amb el propi cos, les emocions, la imaginació i la fantasia.

Arts plàstiques Si ets un artista amb el pinzell o amb les mans, t’agradarà saber que tens tota una setmana de temps per fer una obra mestra! Només cal que hi posis imaginació, creativitat i sensibilitat. En

Esportives

Et falten hores del dia per practicar el teu esport preferit, oi? Doncs escull aquesta estada de L’hivern és teu! i tindràs una setmana on l’activitat física, tant de forma individual com col·lectiva, serà l’única protagonista. Bàdminton, tennis, pàdel, futbol, volei, bàsquet, handbol, esports aquàtics, d’aventura... Aquesta és només una petita mostra de tot el que podràs fer durant l’estada.

Neu Unes vacances escolars en ple hivern fan que la neu sigui, inevitablement, el centre d’atenció. L’esquí alpí serà l’activitat principal de l’estada, tot i que les classes diàries es combinaran amb altres activitats alternatives, com l’excursió amb raquetes de neu o la construcció d’iglús.

Publicació dels resultats: divendres 19 de novembre. Assignació de places: a partir del divendres 19 de novembre.
www.xanascat.cat

2. e-CJ Escapades Carnet Jove “No pot ser que tots els caps de setmana siguin iguals: hem de fer alguna cosa”. Si aquesta frase és l’habitual dins del teu grup d’amics, ja és hora que hi posis remei. Inscriu-te al programa e-CJ, Escapades Carnet Jove, i podràs practicar esports, fer nous amics, descobrir la natura i la cultura del país, relaxar-te... I tot, a un preu mòdic!

S

i tens entre 16 i 29 anys, ets titular del Carnet Jove de la Generalitat de Catalunya i tens ganes de passar un cap de setmana diferent amb els amics, una oportunitat d’or es posa al teu davant! Descobreix el nou programa e-CJ, Escapades Carnet Jove, i troba la manera més fàcil i econòmica de gaudir del teu temps lliure als albergs de la Xanascat. Només cal que reuneixis un grup d’amics, entre 3 i 8 persones, triïs l’opció que més et convingui i t’apuntis! Tant si voleu mar com muntanya, com poble o ciutat, segur que hi ha una alternativa que s’adapta a les preferències de tots vosaltres. Podreu esquiar a La Molina, fer esnòrquel a Empúries, passejar per la Costa Daurada, recórrer la Vall de Núria... i un llarg etcètera! L’important és que trencareu amb la monotonia del dia a dia i oblidareu els problemes. Els exàmens no han anat tan bé com t’esperaves? Estàs desbordat a la feina? Tots aquests maldecaps es convertiran en nimietat després d’un cap de setmana d’entreteniment als albergs de la Xanascat.
Nous programes de la Xanascat Tot el que has de saber • Caps de setmana de divendres a diumenge en règim de pensió completa. • Dirigit a titulars del Carnet Jove de 16 a 29 anys. • Habitació exclusiva per a cada grup d’amics. • Per a grups d’amics de mínim 3 joves i de màxim 8 joves. • Més de 60 torns i 23 dates disponibles en 16 albergs de la Xanascat. • Per a caps de setmana de gener a juny del 2011. • Preu del cap de setmana: 42,50€ per persona (IVA inclòs).

Albergs, sinònim de diversió a bon preu Promoure la mobilitat dels joves, contribuir a què puguin intercanviar experiències amb altres persones de diferents llocs i potenciar Catalunya com a territori que val la pena conèixer. Aquests són alguns dels objectius del programa e-CJ, Escapades Carnet Jove, que en aquesta primera convocatòria es durà a terme del 7 de gener al 19 de juny del 2011. Per al segon semestre de l’any es preveu que es realitzi una segona convocatòria. A part de l’estada de cap de setmana que els joves realitzin a l’alberg, també podran aprofitar per visitar les zones més turístiques o culturals dels voltants del recinte, així com utilitzar els descomptes del Carnet Jove per tal que els preus de les activitats que vulguin realitzar siguin més assequibles. Cal tenir en compte que l’estada comprèn tot el cap de setmana, és a dir, de divendres a diumenge en règim de pensió completa. En aquest sentit, el preu és molt òptim, ja que tot el cap de

setmana només val 42,50€ per persona, amb l’IVA inclòs. Les habitacions són exclusives per a cada grup d’amics.

tria entre 16 albergs En total, aquest programa ofereix 3.375 places (625 habitacions), repartides en torns i en 16 albergs d’arreu de Catalunya. A la província de Barcelona hi ha 750 places, distribuïdes entre els albergs Mare de Déu de Montserrat a Barcelona, Canonge Collell a Vic i Josep M. Batista i Roca a El Masnou. Girona contempla 901 places en sis albergs, entre els quals destaquen el Mare de Déu de les Neus a la Molina o el Cerverí de Girona. A Lleida hi ha 1.216 places repartides entre els albergs La Valira a La Seu d’Urgell o Sant Anastasi a Lleida, entre altres. Tarragona presenta 348 places, ofertes a l’alberg Santa Maria del Mar a Coma-ruga i a l’alberg residència esportiva Àster a l’Hospitalet de l’Infant. Finalment, a les Terres de l’Ebre s’ofereixen 160 places, totes a l’alberg Mn. Antoni Batlle a Deltebre.

el timming Preinscripció: des del dilluns 4 d’octubre (a partir de les 12h) al dilluns 25 d’octubre (fins a les 12h). Sorteig: dijous, 28 d’octubre. Adjudicació i publicació de les places: a partir del divendres, 29 d’octubre.

e-CJ, en xifres Barcelona Girona Lleida Tarragona Terres de l’Ebre Total

Albergs 3 6 4 2 1 16

Places 750 901 1.216 348 160 3.375

Torns 14 20 21 4 2 61

Podeu consultar la informació més detallada a: www.xanascat.cat www.carnetjove.cat
+ q albergs

www.xanascat.cat

Ruta amb BTT Arran de la sorra i el mar

Alberg Josep Maria Batista i Roca a El Masnou

Fitxa tècnica: Punt d’inici: Alberg Josep Maria Batista i Roca a El Masnou. Punt final: Alberg Mare de Déu de Montserrat a Barcelona. Distància: 21, 4 km fins L3 Metro.

Ascens acumulat: 92 metres. Descens acumulat: 77 metres. Temps aproximat: 2 hores. Dificultat: baixa. Tipus de recorregut: lineal.

L’alberg Josep Maria Batista i Roca a El Masnou romandrà tancat dels dies 22 a 30 de novembre; l’1, 2 i 3 de desembre; i del 9 al 31 de desembre.

L’alberg Josep Maria Batista i Roca és un edifici noucentista dels anys vint, amb les característiques i espais típics de les cases senyorials de l’època. Situat al centre del nucli urbà del Masnou, la seva proximitat a Barcelona ens permet anar-hi a peu o amb bicicleta, tot resseguint la línia de la costa i gaudir de la quietud i l’assossec que ens regala el mar en calma i la brisa amb regust a salnitre. En aquest itinerari podrem combinar els trams de platja de sorra fina, els vials de roca guanyats al mar i els trams de passeigs marítims, més urbans. A l’alçada de Montgat

ens toparem amb el característic penya-segat del Turó de Montgat. Si hi ascendim descobrirem, a prop del mirador, un monòlit que ens recorda que aquí s’ideà el Centre Excursionista de Catalunya, que fou el primer centre excursionista de la península. A les seves entranyes s’hi amaga el primer túnel ferroviari de Catalunya. A Barcelona ens espera, per descansar i recuperar forces, l’alberg Mare de Déu de Montserrat.

Alberg Mare de Déu de Montserrat a Barcelona

Podreu trobar més informació sobre la ruta i descarregar-vos el roadbook i el track al web www.xanascat.cat
+ q albergs

www.xanascat.cat

Ruta a peu

Caminada gironina: el Santuari dels Àngels

Alberg Cerverí de Girona a Girona

Fitxa tècnica: Punt d’inici: Alberg Cerverí de Girona a Girona. Punt final: Alberg Cerverí de Girona a Girona. Distància: 19 km (anada + tornada). Ascens acumulat: 705 m (anada + tornada).

Descens acumulat: 705 m (anada + tornada). Temps aproximat: 5 hores. Dificultat: mitja. Tipus de recorregut: lineal (anada i tornada pel mateix lloc).

Una bonica excursió que podem fer des de l’alberg Cerverí de Girona és l’ascens al Santuari dels Àngels, al bell cor de les Gavarres. La ciutat de Girona es troba situada al punt on tres petits rius, l’Onyar, el Galligants i el Güell, buiden les seves aigües al Ter. En el nostre itinerari caminarem vora el Galligants, que forma un veritable corredor ecològic que connecta aquests rius amb el massís de les Gavarres. Aquí trobem la típica vegetació de boscos caducifolis de ribera formada per verns i freixes de fulla petita. A mesura que ens endinsem a les Gavarres i ens allunyem del riu, la vege-

tació es transforma i pren un caire més mediterrani, amb alzinars i sureres arreu. Enrere queda la Girona monumental on destaca, més enllà de la muralla esquitxada de finestres i balcons, galeries i teulades, la preciosa silueta de la grandiosa catedral i, un xic més enllà, el campanar de Sant Feliu que s’alça altiu i esvelt. Un cop a dalt del Santuari gaudirem d’una magnífica vista de l’altre vessant de les Gavarres, les planes de l’Empordà i la Selva, emmarcades pel mar, pel Montseny, les Guilleries i els Pirineus. Podreu trobar més informació sobre la ruta i descarregar-vos el roadbook i el track al web www.xanascat.cat


Agenda d’activitats

10

www.xanascat.cat

CERDANYA

BAGES

16 octubre: Curs d’iniciació al Nordic Walking (marxa nòrdica) Curs teòric i pràctic a Puigcerdà organitzat per l’Escola Esportiva de Marxa Nòrdica de la Cerdanya. Coneixeràs els orígens del Nordic Walking, els beneficis que té aquest esport per a la salut i com practicar-lo amb seguretat. Informació i inscripcions a: nordicwalkingpirineus@gmail.com

1 novembre: Fira de Bruixes i Fes-ta Bruixa a Sant Feliu Sasserra Reinvenció de la festa de Tots Sants inspirantse en la història del poble. 7 novembre: V Cursa de muntanya Montserrat Nord Cursa de 22 km amb sortida i arribada a la Plaça de la Font Gran de Monistrol de Montserrat. Alberg més proper on allotjar-se: Alberg Del Carme a Manresa.

BAIX EBRE 24 octubre: Sortida amb bicicleta al Delta de l’Ebre. Ruta amb bicicleta entre l’Ecomuseu i la desembocadura. Durant el trajecte, de 31 km, descobrirem l’Ebre, la Bassa del Canal Vell, els sosars del Nen Perdut, la Bassa del Garxal i el Pont dels Moros. Trobada a les 10h, a l’Ecomuseu (Deltebre).

Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Pere Figuera a Planoles, Anna Maria Janer a Llívia i alberg de Berga a Berga (Berguedà).

MONTSIÀ 20 novembre: VIII Diada del Llagostí a Sant Carles de la Ràpita 18 i 19 desembre: Fira de Nadal de Sant Jaume d’Enveja Albergs més propers on allotjar-se: Alberg L’Encanyissada a Poblenou del Delta i Mn. Antoni i Batlle a Deltebre (Baix Ebre).

OSONA 12-21 novembre 2010: 28è Festival Unnim de Cinema de Muntanya de Torelló Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Canonge Collell a Vic. Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Mn. Antoni Batlle a Deltebre i L’Encanyissada a Poblenou del Delta (Montsià).

GARROTXA 6 desembre: Fira de Sant Nicolau a la Vall d’en Bas Fira de productes alimentaris i parades d’artesania. Alberg més proper on allotjar-se: Alberg Torre Malagrida a Olot.

MARESME

30-31 octubre: Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Mas Silvestre a Canyamars, Josep M. Batista i Roca a El Masnou, Torre Ametller a Cabrera de Mar i La Conreria a Tiana.

RIPOLLÈS 6-8 desembre: Festa i Fira de la Puríssima a Camprodon Amb ball i elecció de la Pubilla de la Vall de Camprodon. Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Pere Figuera a Planoles i Pic de l’Àliga a Núria.

TARRAGONÈS

14 novembre: Marató Costa Daurada Sortida i arribada al parc temàtic de PortAventura. Recorregut que transcorre pel passeig marítim de Cambrils i Salou.

Albergs més propers on allotjar-se: Alberg Casa Gran a Altafulla i Santa Maria del Mar a Coma-ruga (Baix Penedès).


11

Agenda i Carnet d’alberguista

El Carnet d’alberguista Avantatges oci i lleure L’Hort de la Sínia Novetat! Aquesta tardor l’Hort de la Sínia amplia l’avantatge als titulars del Carnet d’alberguista i incrementa el descompte del 10% al 15% en les entrades a l’hort, tallers i visites guiades. Parc Agroecològic del Gaià. Tallers i activitats de tardor: • Taller Hort urbà: dissabte 16 d’octubre, de 10 a 18 hores. • Celebració 15 anys de L’Hort de la Sínia: dissabte 23 d’octubre.

• Taller La cuina de les estacions: la tardor: dissabte 6 de novembre, de 10 a 14 hores. • Taller Preparats naturals amb plantes medicinals per refredats: dissabte 20 de novembre, de 10 a 14 hores. • Taller de percussió: dissabte 27 de novembre, de 10 a 13 hores. Albergs més propers: Santa Maria del Mar a Coma-ruga i Casa Gran a Altafulla. www.siniadelgaia.com

Avantatges esports d’aventura Nordic Walking Pirineus – Escola Esportiva de Marxa Nòrdica Descomptes del 10% al 20%, segons producte i temporada. Sortides de Nordic Walking (marxa nòrdica), cursos d’iniciació i de perfeccionament, sortides amb raquetes de neu, snowshoeing, sortides nocturnes i activitats guiades de muntanya. Salut, fitness, esport, natura i benestar. Albergs més propers: Mare de Déu de les Neus a La Molina, La Valira a La Seu d’Urgell, Pere Figuera a Planoles, Anna Maria Janer a Llívia, i Berga a Berga. http://nordicwalkingpirineus. blogspot.com/

La Selva de l’Aventura

Parc Olímpic del Segre

25% de descompte en l’entrada per a un dels dos circuits del parc (Andes o l’Himàlaia). Contra la rutina... adrenalina! Enmig dels arbres de les Guilleries ens espera un parc temàtic, on ens podrem desplaçar entre les copes dels arbres sense haver de posar un peu a terra. Un parc d’oci amb circuits lúdics a dalt dels arbres gegants que permeten descobrir el bosc de manera inèdita i original. Circuit Andes: recorregut d’1 hora i mitja. (Requisit: 110 cm d’alçada). Circuit l’Himàlaia: recorregut de 2 hores i mitja (Requisit: 140 cm d’alçada). Alberg més proper: Canonge Collell a Vic. www.selvaventura.com

1h de piragüisme gratis per la compra d’1h de ràfting, open-kayak o hydrospeed. La Seu d’Urgell i el Parc Olímpic ofereixen la possibilitat de la pràctica esportiva als amants del turisme actiu. Les activitats de ràfting, piragüisme, open-kayak i hidrotrineu tenen un marc incomparable per poder-se realitzar amb total garantia de seguretat. Els diferents circuits de BTT que surten del parc són un dels altres atractius de la zona, amb circuits adaptats a tots els nivells. En conjunt, el centre BTT La Seu-Alt Urgell té més de 1.000 km senyalitzats. Alberg més proper: La Valira a La Seu d’Urgell. www.parcolimpic.com


12

www.xanascat.cat

Albergs amb història

Sant Anastasi, el neoclassicisme amagat... Lleida, el Segrià Al bell mig de la ciutat de Lleida, molt a prop del rectorat de la Universitat de Lleida, trobem l’actual alberg i residència d’estudiants Sant Anastasi, situat en un edifici que ha tingut diverses funcions al llarg del temps.

(10)


13

Albergs amb història

eh! ...diu la llegenda que a l’alberg s’hi allotja des de fa molts anys un fantasma que es diu Ramon. Aquest ésser és víctima de les acusacions dels residents, en referència a qualsevol petit incident que ocorri. A més, és el responsable dels sorolls El nom de l’alberg es deu al patró de Lleida, Sant Anastasi, nomenat per la Paeria al segle XVI. Diu la història que aquest sant va néixer a la ciutat i que quan era jove va ser soldat d’una de les legions romanes a Tàrraco. L’11 de maig de cada any se celebra la festa local en honor seu.

inexplicables i de les finestres

E

l 30 de juny de 1959 va ser inaugurat com a hospital, encara que aquest ús va durar menys de dos mesos. De fet, poc després, el dictador Francisco Franco, el governador civil de Lleida Alberto Fernández Galar, i el president de la Diputació de Lleida Víctor Hellín Sol, el van inaugurar com a Col·legi Menor, destinat a allotjar-hi estudiants barons. I és que, als anys 60, les zones rurals encara no disposaven d’instituts d’ensenyament mitjà ni d’escoles de formació professional. D’aquesta manera, la Residència Sant Anastasi acollia els joves de la província que es preparaven per anar a la universitat. Sens dubte, això va suposar un gran canvi educatiu i social. I atès que cada vegada hi havia més joves que estudiaven a la universitat, el Col·legi Major es va transformar en una Residència Universitària (exclusivament masculina). Fins que, el 1986, esdevé mixta.

Adreça: Rambla d’Aragó, 11 25003 Lleida Comarca: Segrià Any 1a construcció: 1959 Alberg des de l’any: 1986

que es tanquen soles.

És a partir d’aquest moment que la Diputació de Lleida en cedeix l’ús a la Generalitat de Catalunya, quan –a la seva tradicional funció com a residència d’estudiants– el Sant Anastasi hi afegeix el paper d’Alberg de Joventut. Arquitectura Es tracta d’un edifici urbà pensat, al principi, per a ús hospitalari. Amb una superfície de gairebé 4.000 m2, es divideix en sis plantes. La façana pren aires neoclàssics, estil que no s’aprecia perquè, en passar a ser alberg, s’hi van instal·lar unes làmines modulars de plàstic per modernitzar-lo i protegir-lo del sol. Les dues columnes que s’intueixen a l’entrada són un testimoni de l’estil de la façana. Al llarg dels anys, l’estructura s’ha reformat en diverses ocasions, per adaptar les instal·lacions a les canviants necessitats dels estudiants que s’hi allotgen.


Actualitat Xanascat

14

Imatge del seguiment d’un grup de L’Estiu és teu 2010.

La seguretat, peça clau en els programes d’activitats de la Xanascat Aquest estiu s’ha començat a posar en marxa el Manual de Procediments de Seguretat Integral per a Activitats. El projecte s’ha iniciat amb el seguiment de les activitats desenvolupades durant els mesos de juliol i agost dins els programes L’Estiu és teu! i Vacances en família. Properament, els seguiments es faran extensius a la resta de progra-

mes adreçats a escolars. Gràcies a aquest manual, la Xanascat confirma una vegada més la seva aposta per la millora contínua de la seguretat en els programes, i molt especialment quan hi ha involucrades persones menors d’edat. Així mateix, el manual tindrà altres utilitats, ja que permetrà oferir una eina base per a la contractació de proveïdors de ser-

El programa MOVIC arriba a l’alberg Canonge Collell de Vic Vic és l’última ciutat que acollirà el Programa de Movilidad Creativa (MOVIC), desenvolupat per la Red Española de Albergues Juveniles (REAJ) amb l’objectiu de promocionar i estimular la creació artística dels joves dins dels paràmetres de l’art actual. Al llarg d’aquest any s’han realitzat cinc estades creatives en diferents albergs de l’Estat espanyol. I l’última tindrà lloc a l’alberg Canonge Collell de Vic entre el 9 i el 23 d’octubre. Durant aquests 15 dies, 10 artistes de diferents disciplines realitzaran una intervenció a l’alberg i al seu entorn. Sota el concepte de “Vic com a ciutat de mercat”, hauran d’elaborar un projecte que integri la identitat del territori, el viatge i l’alberg com una altra manera de viatjar. Algunes de les disciplines que es treballaran seran, entre altres, el videoart, la pintura, el graffiti, la música, la performance i la fotografia.

Creació artística realitzada aquest estiu a l’alberg de Miranda de Ebro (Burgos).

veis externs d’activitats. També ajudarà a disposar d’una eina de referència en l’organització i execució de les activitats, i implantar un sistema de mesura per al seguiment, valoració i auditoria de les activitats.


15

Actualitat Xanascat Els àpats de L’Estiu és teu! són saludables Els pares i mares que cada estiu inscriuen els seus fills a les estades de L’Estiu és teu! poden estar ben tranquils. I és que els menús que s’ofereixen als infants i joves segueixen les directrius nutricionals establertes pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A més, han estat supervisats per dietistes i nutricionistes de CESNUT, una consultoria nutricional especialitzada en restauració col·lectiva i empreses. Així mateix, s’ha elaborat un informe per tal que tots els albergs segueixin les mateixes pautes i duguin a terme una planificació diària dels menús. En aquest sentit, a l’hora de cuinar els àpats cal tenir en compte que els menjars siguin variats i equilibrats amb la resta de menús del dia i la setmana. Per això, i per evitar repeticions o mancances, es renoven els grups d’aliments i les diferents tècniques culinàries utilitzades. També es valoren els aspectes sensorials, és a dir, tots aquells elements que proporcionen

satisfacció mitjançant l’olor, el sabor, la presentació, el color i la textura. Una bona manera de fer que els plats entrin per la vista i siguin més atractius per als més menuts! Potenciar el consum de fruita fresca o vigilar que el nombre de fregits setmanals no superi els màxims permesos és una altra de les consideracions que té en compte la Xanascat. A més, també s’ha comprovat que la freqüència de consum per grups d’aliments sigui correcta; així, en els primers plats se segueix un equilibri entre pasta, patates, llegums, verdura i arròs. El mateix succeeix amb la freqüència de consum de carn, peix i ous. I com que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, no hi pot faltar de res: llet, cacau, cereals, una peça de fruita, pa, melmelada i pernil dolç són els aliments que conformen el patró mig que ha establert la Xanascat.

L’alberg d’El Masnou us dóna la benvinguda

A la Xanascat valorem la teva opinió Si has estat recentment en un alberg de la Xanascat i vols fer algun suggeriment, ja hauries de saber que fa més d’un any que va entrar en funcionament el sistema d’enviament d’enquestes en línia. A través d’aquesta eina, els usuaris dels albergs podeu valorar i puntuar els serveis rebuts, per exemple, en neteja, en alimentació o en el tracte del personal. A més, qualsevol opinió o comentari que ens feu arribar el tindrem en compte.

Després d’estar tres anys tancat, l’alberg Josep Maria Batista i Roca d’El Masnou torna a obrir les seves portes. De fet, va entrar de nou en funcionament el passat dia 1 d’octubre. Gràcies a la seva ubicació, just al centre d’aquesta població costanera i a només 10 minuts de la platja d’Ocata i de l’estació de tren, és un espai idoni tant per passar un cap de setmana de diversió amb els amics com per gaudir d’uns dies de tranquil·litat amb la família. A més, compta amb unes instal·lacions molt completes i equipades. Aquests serveis que ofereix l’alberg, combinats amb la seva privilegiada situació geogràfica, permeten que els usuaris puguin realitzar tot tipus d’activitats a qualsevol estació de l’any.

El balanç que realitzem d’aquest primer any de funcionament del nou sistema és molt positiu. De fet, alguns dels resultats que destaquem és que bona part dels nostres usuaris són fidels a la xarxa. Així, a la pregunta “És la primera vegada que utilitzeu la Xanascat?”, un 66,82% dels enquestats responen que no, mentre que només un 33,18% afirmen que és el primer cop que fan ús d’aquest tipus d’allotjament. Pel que fa al coneixement de la Xanascat, el 40,50% dels usuaris ens han conegut gràcies a Internet, mentre que un 29,53% a través d’amics i familiars.

Quant a la valoració del servei rebut, la majoria dels enquestats es mostren molt satisfets, ja que el 80% dels usuaris responen “molt bé” i “bé”. I entre els albergs més ben valorats pel menjar que ofereixen, n’hi ha uns quants que obtenen molt bona nota: Torre Ametller (Cabrera de Mar), Mare de Déu de les Neus (La Molina), La Valira (La Seu d’Urgell), Pere Figuera (Planoles), Ruta del Ferro (Sant Joan de les Abadesses), L’Encanyissada (Poblenou del Delta) i del Pallars (Tremp). A l’hora de fer una valoració global de tot el servei rebut al llarg de l’estada, els albergs més ben puntuats, i amb poca diferència entre ells, són L’Encanyissada (Poblenou del Delta), del Pallars (Tremp) i Casa Gran (Altafulla). A part de tots aspectes, cal dir, però, que n’hi ha un que ens satisfà especialment: el que més valora l’usuari dels albergs és el tracte personal que ha tingut al llarg de la seva estada a la instal·lació.


16

Breus

www.xanascat.cat

L’Estat veta el Carnet Jove català a Europa

El Carnet Jove català no podrà ser, de moment, membre de ple dret de l’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA), tal com havia sol·licitat la Secretaria de Joventut. Ho impedeix el Govern espanyol, que ha decidit vetar l’entrada de Catalunya com a membre de ple dret en aquesta institució. L’entitat europea té un caràcter privat i entre els seus integrants hi ha nacions sense estat com Escòcia o Flandes. L’oposició del Instituto de la Juventud de España (INJUVE) impossibilitarà que el comitè executiu de l’EYCA aprovi l’ingrés de Catalunya. Amb més de mig milió d’usuaris, un 10% del total de titulars de carnets similars expedits a Europa, el Carnet Jove català ha esdevingut líder al continent. De fet, el grau d’implantació en relació amb la població juvenil catalana és espectacular, i és un carnet fortament implantat, conegut i totalment integrat en la societat catalana. La gestió del Carnet és a càrrec íntegrament del Govern català des de l’any 1986, quan es va començar a implantar i a expedir. Per això, des de la Secretaria de Joventut es va creure oportú sol·licitar formar part de l’EYCA com a membre de ple dret. Cal tenir present que l’Associació Europea té un caràcter privat i que entre els seus integrants hi ha nacions sense estat com Escòcia, Flandes, Valònia i fins i tot la comunitat de ciutadans belgues que s’expressen en alemany.

Espanya impedeix l’ingrés Tot i així, i malgrat que el reglament de l’EYCA ho permet i que hi ha informes jurídics que avalen la potestat del Carnet Jove català a ser considerat membre de ple dret en aquesta entitat, les autoritats espanyoles han decidit impedir-ne l’ingrés a l’EYCA recorrent al seu dret a veto. Segons el secretari de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, la negativa estatal a la internacionalització del Carnet Jove és “una mostra de la poca qualitat democràtica d’Espanya”. Des de l’any 1990, l’EYCA treballa en el foment de la mobilitat i la informació juvenil dels joves fins a trenta anys. Per fer-ho, expedeix el Carnet Jove Europeu, l’anomenat European Youth Card, que ofereix serveis, descomptes i avantatges, a banda de promoure la participació dels joves en la construcció d’Europa i de fomentar la presa de decisions responsables i l’exploració del món i la societat.

Cançons a la vora del pop

Anna Roig i l’Ombre de ton Chien.

40 països representats El treball d’aquesta entitat privada compta, des de l’any 1995, amb el suport de la Comissió Europea, que d’aquesta manera vol convertir-la en un instrument de primer ordre pel que fa a la informació, la mobilitat, la cultura i la participació dels joves del continent. Actualment, l’Associació Europea aplega seixanta organitzacions de quaranta països europeus que expedeixen el Carnet Jove als seus territoris. El Carnet atorga als titulars avantatges en àmbits diversos, com ara la cultura, els serveis o el turisme.

Aquest és el nom del documental que retrata un moment especial, l’hivern del 2010, en què una nova fornada del pop en català es fa gran. La popularitat al MySpace i a les xarxes socials d’Internet, la quantitat de concerts arreu del país, el públic creixent que coreja les cançons, les vendes de discos... Cada cop més indicadors avalen el renaixement de la música pop catalana després d’un període creatiu escàs. Produït per Joan Salicrú i dirigit per Eloi Aymerich, Cançons a la vora del pop narra les vivències de cinc dels grups protagonistes d’aquest fenomen: Manel, que ha aconseguit omplir dos dies el Palau de la Música per tancar la gira del seu primer disc, Els millors professors europeus; Els Amics de les Arts, que reben el Premi Enderrock 2010 de la crítica com a millor disc de l’any per Bed & Breakfast; Anna Roig i l’Ombre de ton Chien, que guanya la categoria de millor artista revelació; i El Petit de Cal Eril i Maria Coma, que són considerats novetats referencials del públic i la crítica. Cinc històries quotidianes explicades en primera persona pels seus protagonistes en un documental àgil, fresc i distribuït per la revista Enderrock. Més info a: www.alavoradelpop.cat


17

Fruita, verdura i peix: aliments

indispensables d’una dieta sana i equilibrada Els hàbits alimentaris dels joves disten força d’assemblar-se a les recomanacions que fan els experts, principalment en el consum de fruita, verdura i peix. Almenys, això és el que posa de manifest un estudi elaborat a partir del web Recerca en Acció i la Fundació Alícia. Segons aquest informe, en el qual han participat 1.375 joves de 30 centres educatius

de Catalunya i el País Valencià, només l’1% dels enquestats fan cas a les recomanacions de consumir dues racions de verdura al dia. Respecte a la fruita, tan sols el 7% arriben a prendre les dues o tres peces de fruita al dia aconsellables per gaudir d’una dieta saludable. I pel que fa al peix, la mitjana de consum és de 1,7 racions a la setmana, tot i que les

recomanacions marquen que la ingesta saludable són tres o quatre. En canvi, els valors obtinguts pel consum de llegums són més encoratjadors: un 36% dels enquestats segueixen els consells dels experts, és a dir, dues racions o més a la setmana, i un 40% en mengen com a mínim una vegada.

Els informatius projecten una imatge estereotipada dels joves O són problemàtics o són víctimes: aquesta és la imatge més comuna que es dóna d’una persona jove als informatius del país, segons un estudi realitzat pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), la Secretaria de Joventut i el Col·legi de Periodistes, que han analitzat quatre cadenes d’àmbit català (TV3, 3/24, TVE a Catalunya i 8TV). Així, els joves objecte de notícia tenen presència principalment en els àmbits social, policial-judicial i educatiu. I en tots aquests àmbits hi predomina la visió problematitzada o dramàtica. L’àmbit social, per exemple, inclou notícies sobre immigració (menors no acompa-

nyats, bandes juvenils, repatriacions, matrimonis forçats, vel islàmic) o sobre accidents de trànsit on els joves hi apareixen en clau negativa. D’altra banda, les notícies relacionades amb joves només representen el 2,1% de la durada total dels informatius analitzats. Una xifra que l’informe considera insuficient, tenint en compte que, a més, són molt poques les ocasions en què la joventut va lligada a elements de solidaritat, cohesió o generadors de “bones pràctiques”.

Ells i elles s’han menjat el món Joves, preparats i mediàtics. Aquesta seria la definició dels protagonistes del llibre Menjar-se el món. Quinze joves catalans d’avui, que ha publicat el periodista Vadó Lladó (editorial Ara Llibres). Tant si són empresaris, com actors, escriptors, esportistes, cuiners, cineastes, científics o periodistes, el que és incontestable és que el seu talent ha explotat abans de la trentena. Per això, l’autor ha volgut donar veu a quinze joves cracks que marquen tendència perquè parlin de les seves inquietuds. A mig camí entre l’entrevista i la confessió, Vador Lladó aconsegueix un document fresc i divertit d’alguns dels joves amb més futur però, ja avui, amb més present del nostre país. Bojan Krkic, Bibiana Ballbè, Kilian Jornet, Najat El Hachmi, Tatiana Sisquella o Ricky Rubio són alguns dels protagonistes.

Per a més informació d’aquestes i d’altres notícies consulteu el web JOVE.CAT

Més avantatges que mai amb el Carnet Jove A part d’empatxar-te de bolets, castanyes i panellets, aquesta tardor has d’aprofitar el temps lliure per beneficiar-te de tots els avantatges que ofereix el Carnet Jove. Per exemple, si ets un cinèfil empedreït, has de saber que a partir del 13 d’octubre podràs gaudir d’un descompte del 50% a més de 35 cinemes de tot Catalunya. Per aconseguir-ho, només cal entrar a www.carnetjove. cat, acreditar-se i registrar-se com a titular del CJ i sol·licitar el codi de promoció. Un cop fet aquest tràmit, rebràs per SMS o email un dels 15.000 codis que et permetran comprar una entrada de cinema amb un descompte de 4€. Al circ! El Cirque du Soleil torna a Barcelona amb un espectacle molt especial, Varekai, que narra la història d’un jove solitari que emprèn una aventura extraordinària dins d’un món màgic i ple de criatures irreals. Si estàs impacient per participar en aquesta aventura, la sort t’acompanya, perquè gràcies al Carnet Jove obtindràs diversos descomptes. Fins i tot, podràs aconseguir una entrada des de tan sols 20€.

APPLE Store Carnet Jove Ets estudiant i t’encanta la informàtica? Sempre estàs a l’ultima en noves tecnologies i el teu ordinador té tots els complements inimaginables? Ara amb la nova botiga en línia d’Apple per als titulars del Carnet que estiguin estudiant aquests productes sortiran molt bé de preu: 10% a la gamma Mac, fins un 18% en software Apple, personalització en línia de la configuració del teu Mac, lliurament immediat, enviament gratuït en compres superiors a 120€...

I si encara no ets titular del Carnet Jove, ja no tens excusa! De l’1 d’octubre i fins al 31 de desembre si el demanes per Internet et sortirà de franc. Sol·licita’l a través del web www.carnetjove.cat i no et caldrà pagar la quota d’enguany.


18

www.xanascat.cat

Josep Franch base del Joventut de Badalona:

Té 19 anys, fa 1,90 metres i és base de La Penya. Quedem amb ell a les 12h al Palau Olímpic de Badalona, just després de l’entrenament. Però l’entrenament s’allarga gairebé una hora més. És inici de temporada, moltes cares són noves al vestidor del Joventut i cal treballar dur perquè totes les peces encaixin. Així ens ho explica en Josep Franch, una de les joies de la cantera de La Penya. Un jove senzill, proper i amic dels seus amics.

Aquest estiu ha estat brillant per a tu. Primer aconseguiu el bronze a l’Europeu Sub 20 de Croàcia. I després, Sergio Scariolo et convoca per participar als entrenaments de la selecció estatal. Com et sents? Ha estat un estiu únic, fruit d’un gran esforç realitzat durant tot l’any. A l’Europeu Sub 20 teníem un grup esplèndid i hem pogut donar un bon joc. I quan em van cridar de la selecció espanyola... Imagina’t! Ha estat un honor per a mi treballar al costat dels millors jugadors del país. Vaig intentar aprofitar al màxim l’experiència i aprendre per després poder-ho aplicar aquí al Joventut. Què t’ha sorprès del teu pas per la selecció? Els primers dies estava una mica neguitós, perquè no sabia ben bé què em trobaria. L’únic que sabia és que estava davant de grans jugadors, però desconeixia el ritme d’entrenament i el mètode de treball que seguien. I la veritat és que va anar molt bé. Em van acollir de meravella des del primer dia i m’hi he trobat sempre molt a gust. Com es presenta la temporada amb el Joventut de Badalona? És una temporada una mica incerta


19

El convidat

“Als albergs pots

“M’agrada tenir cura de les amistats i l’alberg és l’espai ideal per fer-ho” perquè tenim una plantilla molt nova. Dels jugadors que érem l’any passat només en continuem tres o quatre. Per tant, ara al principi hem d’intentar acoblar-nos una mica, ajudar els que vénen de fora i passar de ser un grup a ser un equip. I com creus que us podreu complementar? De moment estem fent molt treball físic. Sobre la pista, entrenant, ens coneixerem més. La convivència també és ideal per estrènyer lligams. En aquest sentit, ens van molt bé els stages que tenim a l’exterior, per conviure i conèixer-nos més a fons. És fonamental que hi hagi una bona relació a fora de la pista, per tal que aquesta sintonia es reflecteixi a dins. Què aportes a l’equip? Com que sóc de Badalona, tinc una motivació especial i un plus que intento transmetre i contagiar als meus companys. I crec que això es nota a la pista. Com a base, les meves funcions són fer que totes les peces encaixin perfectament i que l’equip pugui jugar bé. En què has de millorar? Un jugador mai acaba de ser complet

conviure amb els amics, compartir experiències amb ells i gaudir de l’entorn amb activitats a l’aire lliure. És una manera d’enfortir els vincles d’unió” del tot, ja que sempre hi ha coses que es poden millorar. Pots fer-ho quan tens 19 anys o quan en tens 35. La clau és avançar de mica en mica. Anar polint progressivament aquests aspectes que fas menys bé i, al final, acabar convertint-los en punts forts. Quin partit t’agrada rememorar? Ara que acabo de jugar el campionat europeu, et diria l’últim partit que vam disputar contra Croàcia al seu camp. Va ser molt dur, des del primer moment. Fins i tot vam tenir una pròrroga. Al final, guanyar la medalla de bronze va ser el reconeixement a tot l’esforç i el treball de preparació que havíem dut a terme. Com recordes el teu pas per l’etapa Junior? Amb nostàlgia. Vaig passar molt bons moments amb els jugadors que han estat companys meus durant anys. Quantes anècdotes! És una pena que ja no pugui seguir compartint més estones amb ells. A més, vam fer una temporada molt bona. Llàstima, perquè al final em vaig lesionar al campionat d’Espanya, i no vaig poder fer tot allò que m’hauria agradat per acabar l’any del bàsquet base de La Penya com voldria. Però no em puc queixar, vam fer un bon paper i n’estic satisfet. La Penya aposta per la seva política d’incorporar els jugadors de la cantera al primer equip... Badalona és una ciutat que, des de sempre, ha viscut el bàsquet de forma molt intensa. I quan els badalonins veiem jugadors joves que van pujant i progressant, ens agrada molt. La cantera aporta frescor, joventut, ganes, il·lusió i treball. I tot això és molt important per recordar-nos als que, a poc a poc hem

anat fent aquests passos, que hi ha nou aire fresc a sota i que La Penya és una fàbrica de talent. Quan va començar la teva afició al bàsquet? Ui, des de petit! El meu pare havia jugat a bàsquet, el meu avi, el meu tiet, el meu germà... A la meva família hem respirat aquest esport des que vam néixer. Quan vas veure que t’hi podies dedicar professionalment? Això mai ho acabes de veure clar. Jo vaig entrar al Joventut amb la categoria Infantil i, pas a pas, vaig anar escalant els esgraons, fins que arriba el dia que te n’adones que, si treballes dur, potser pots aconseguir un lloc al primer

bé com hauria volgut. Probablement aquest curs canviaré d’estudis. I durant el teu temps lliure, amb què et distreus? A part d’estudiar, m’encanta quedar amb els amics. Sóc una persona molt amigable, molt amiga dels meus amics.

“La meva afició al bàsquet va començar des de ben petit. A la meva família hem respirat aquest esport des que vam néixer” equip. He intentat esforçar-me al màxim i aprofitar cada entrenament i cada petita oportunitat que m’han donat. I estar al primer equip és el premi.

S’ha de tenir cura de les amistats, i l’alberg és l’espai ideal per fer-ho.

Com et veus d’aquí a 10 anys? Més vell, jeje! Qui sap què passarà. Espero que tot vagi bé, seguir millorant com a jugador i, per què no, poder estar aquí al Joventut durant molt temps.

En quin sentit? Als albergs pots conviure amb els amics, compartir experiències amb ells i gaudir de l’entorn amb activitats a l’aire lliure. És una manera d’enfortir els vincles d’unió entre persones que es coneixen des de fa temps.

T’has plantejat mai què faràs el dia que deixis de jugar a bàsquet? Sí, ho he pensat. La carrera esportiva és bastant curta i, quan s’acabi, m’agradaria seguir amb un altre vessant, que són els estudis. Vull treure’m una carrera. De fet, l’any passat vaig començar Medicina, però entre les pràctiques i la poca disponibilitat que tinc, no m’ha anat tan

Quins altres avantatges tenen? El seu preu assequible. A més, són un espai d’interacció on, a part d’estar amb els amics, pots aprofitar per conèixer gent d’altres llocs i cultures. Són més propers i càlids que un allotjament convencional, per això els recomano a tothom, sobretot als més joves.


20

www.xanascat.cat

Albergs internacionals L’encant de la boira anglesa Teniu previst viatjar a Anglaterra i Gal·les durant els propers mesos? Si és així, aprofiteu l’oportunitat, ja que la YHA, la xarxa d’albergs anglesa, ha preparat ofertes molt interessants perquè pugueu gaudir de la tardor i l’hivern a l’illa britànica en algun dels seus 200 establiments.

Més informació a: www.yha.org.uk.

A

nglaterra, i Londres especialment, té fama de ser un país trist i gris a l’hivern. Potser pel fred, la pluja o la boira, però el cert és que és justament per aquestes dates quan les seves ciutats i pobles ens mostren tot el seu encant: la ciutat universitària d’Oxford, la cultural Bristol, la històrica Canterbury, la musical Liverpool i com no, la cosmopolita Londres. Les zones rurals també són estupendes per relaxar-s’hi, practicar esports d’aventura o descobrir els paisatges i el camp anglès. I el millor de tot és que al llarg del territori d’Anglaterra i Gal·les s’estén la seva xarxa d’albergs juvenils, amb 200 establiments de diferents tipus i especialitats perquè pugueu gaudir de la vostra estança estalviant diners però amb el màxim servei. La mateixa xarxa ofereix també d’altres modalitats d’allotjament, com els càmpings, les cases de camp o els graners. Ara, a més, és un molt bon moment per viatjar-hi, ja que el preu de la seva moneda, la lliura, és més baix gràcies a la fortalesa de l’euro. Quantes raons necessiteu per creuar el Canal de la Mànega?

Per a viatges en família Viatjar amb infants implica moltes vegades buscar allotjaments més còmodes, amb més serveis o que ofereixin també activitats familiars. Si aquest és el vostre cas, no deixeu de visitar l’alberg de Hartington Hall, una bonica casa rural perfecta per explorar les rodalies de Peak District, una regió al centre d’Anglaterra. Allà trobareu els boscos de Sherwood, on se situa la llegenda de Robin Hood i que podreu recórrer a peu o amb bicicleta. Allotjaments exclusius Al llarg de tot Anglaterra hi ha una bona varietat d’edificis singulars que s’han reconvertit en albergs. A St. Briavels trobem un castell normand original del 1205. No hi ha res millor per submergirse a l’ambient medieval que els sopars que organitzen els dissabtes a la nit. Està situat al cor d’Anglaterra, a una regió plena d’història. Ben a prop trobarem Oxford o Stratford-upon-Avon, on va néixer Shakespeare. Relaxament al camp anglès El paisatge anglès s’omple d’ocres, marrons i taronges durant aquests mesos. Es dibuixa un quadre preciós en què podreu passejar i relaxar-vos en algun dels seus albergs. Us proposem el de Burley, situat a l’accés de New Forest, al sud-est d’Anglaterra i molt a prop de les platges de Bournemouth.


Al-

21

Albergs internacionals

L’alberg London Central, a Londres, ofereix uns preus molt econòmics.

Per als més urbans Anglaterra té moltes grans ciutats i en gairebé totes elles hi ha un alberg de la xarxa on allotjar-se. Us n’esmentem només algunes. Oxford està situada al comtat d’Oxfordshire i alberga la més antiga de les universitats de parla anglesa. A hora i mitja de Londres, és un lloc base ideal per anar visitant gairebé tot Anglaterra. A més, l’alberg està molt a prop de l’estació de tren. A la ciutat podreu visitar, a part de la universitat i els diferents col·legis majors, diversos museus d’història i la tomba de Tolkien. Bristol és una elegant ciutat del sudoest d’Anglaterra i banyada pel riu Avon. Destaca el passeig marítim, ple de cafès i botigues, i el pont Millenium, que antigament acollia la zona industrial i portuària. El seu alberg és una antiga casa amb l’arquitectura típica marítima i amb vistes al canal. Manchester, al nord d’Anglaterra, està considerada la capital d’aquesta regió. Hi trobareu diversos museus i interessants monuments de la revolució industrial, com antigues fàbriques tèxtils. I si us agrada el futbol, visiteu el seu estadi! L’alberg de Manchester està situat al costat del canal, molt a prop del centre de la ciutat i de les millors botigues i restaurants. Liverpool és una altra ciutat que heu de conèixer sí o sí. Si us agrada la música visiteu la Cavern Club per retre homenatge a un dels millors grups de música de tots els temps, els Beatles. Aprofiteu també l’estada per passejar pels molls del riu Mersey i per l’Albert Dock, un complex comercial molt famós, a prop, precisament, de l’alberg de la ciutat.

Els millors preus, a Londres Durant aquests mesos de tardor i hivern la xarxa d’albergs juvenils anglesa ens proposa unes promocions que cal tenir en compte si pretenem allotjar-nos en algun dels vuit albergs que té la ciutat de Londres. De l’1 de novembre de 2010 al 31 de gener de 2011, i només les nits de diumenge, dilluns i dimarts, el preu per persona i nit és de 15 lliures, és a dir, uns 17 o 18 euros aproximadament. Amb aquests preus, passar el Nadal a Londres és més que econòmic! Aquests són els albergs adherits a la promoció; ja podeu fer la vostra reserva! London Central 104 Bolsover Street Tel: 0845 371 9154 Email: londoncentral@yha.org.uk St. Pauls 36 Carter Lane Tel: 0845 371 9012 Email: stpauls@yha.org.uk London Earl’s Court 38 Bolton Gardens Tel: 0845 371 9114 Email: earlscourt@yha.org.uk St Pancras 79-81 Euston Road Tel: 0845 371 9344 Email: stpancras@yha.org.uk


22

www.xanascat.cat

El racó del lector

Diversió i relaxament als albergs En aquesta secció els usuaris de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya podreu donar la vostra opinió o explicar les vostres experiències als albergs, així com enviar totes les fotografies que vulgueu. Aquesta vegada, tres lectores ens confessen que mai s’haurien imaginat que els albergs podrien canviar tant el seu concepte de vacances. Per això, no dubtaran ni un segon a tornar-hi!

Cristina Canela “Vam tornar de l’alberg molt relaxats” Encara se’m posen els cabells de punta quan recordo l’experiència del passat mes d’abril a l’alberg Pic de l’Àliga a la Vall de Núria. Ja he estat d’altres vegades a albergs, però aquesta era la primera que hi anava amb tota la família a celebrar el meu aniversari. Ens ho vam passar genial! Els meus pares van gaudir de la muntanya i d’un cap de setmana sense treballar, després de molts anys sense descans; la meva germana i el meu cunyat van tornar a apropar-se a nosaltres; i jo... Doncs la meva parella i jo vam donar mil gràcies per haver pogut superar l’accident d’en Daniel.

Cecília Font (Escola Mare Nostrum de Barcelona) “Als albergs sempre tenim una bona acollida” Som un grup de pares de l’escola Mare Nostrum de Barcelona. Va ser al juny del 2007, en una estada en un alberg de la Xanascat, quan va canviar el nostre concepte de vacances. A partir d’aleshores, cada any fem tres sortides, i sempre als albergs. Els motius: la comoditat, la bona cuina i un preu fantàstic! Moltes gràcies per l’acollida esplèndida que rebem sempre! Ah! Us adjunto una foto dels nostres menuts a l’alberg Santa Maria del Mar a Coma-ruga.

Durant el viatge d’anada tots estàvem una mica nerviosos, corrent amunt i avall amb les bosses de viatge. Però després de la primera nit a l’alberg, vam desconnectar de cop. Cada dia ens llevàvem com nous, esmorzàvem tranquil· lament, passejàvem, fèiem fotos... En definitiva, quan vam tornar a casa es notava el relaxament de tots.


23

Racó del lector

Magda Rupérez “Quina bona idea que hem tingut de fer-nos el carnet d’alberguista!” La meva parella i jo mai havíem anat en un alberg, fins que l’any passat vam decidir fer un trosset del Camino de Santiago i provar aquest tipus d’allotjament. Ens va agradar tant que, en tornar, vam optar per fer-nos el carnet d’alberguista. Quina bona idea: l’hem aprofitat moltíssim! Durant els caps de setmana i les vacances hem pogut visitar un munt de llocs diferents i, el que és millor, a preus assequibles!

Xanascat, concretament, a l’alberg Jaume I de L’Espluga de Francolí. Un matí de primavera vam agafar el tren ben d’hora fins a L’Espluga, però un cop allí, la intuïció em va fallar. En comptes de seguir el camí correcte cap a l’alberg, vam desviar-nos fins a Poblet. “Però no passa res!”, vam dir. “Ja que hi som, aprofitem per fer-hi una visita”. I així va ser. Després vam seguir fins a l’alberg, on ens van atendre súper bé i ens van donar informació de tota mena sobre les diferents activitats que podíem realitzar als voltants del recinte. Així que... en marxa! La Font Major, l’església, el Museu del Vi, el Museu de la Vida Rural, els

carrers de l’Espluga... Anant amunt i avall, els dos dies van passar volant! I encara vam tenir temps de fer una excursió a peu. Vaja, que vam aprofitar molt bé l’estada. Tant, que ja tenim reservades dues places per anar ben aviat a l’alberg Ruta del Ferro a Sant Joan de les Abadesses.

Dos dies a L’Espluga de Francolí Us explico com va ser la nostra primera experiència en un alberg de la

! a y n a u g i a p i c i t Par es les experiències, fotografies En aquesta secció publicarem tot bre les vostres estades als o comentaris que ens envieu so lbergs Socials de Catalunya. d’A l na cio Na rxa Xa la de s erg alb ipeu, els quatre que feu els A més, d’entre tots els que partic amb una foto guanyareu millors comentaris acompanyats persones en un alberg. Feu un cap de setmana per a dues s al correu electrònic arribar totes les vostres proposte revista.xanascat@gencat.cat directament I Xanascat es posarà en contacte amb el/la guanyador/a!

iv nga, anima’t!


www.xanascat.cat 24

Revista Xanascat 22  

La revista de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya